Huvud
Analyser

Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

 1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
 2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
 3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
 4. Rationell planering av graviditet.
 5. En mans önskan att se om han kan få barn.

Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

Metoder för att ta analysen

Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

Hur tar man ett spermogram korrekt?

För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

Normala spermier räknas

Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

 • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
 • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
 • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

Makroskopiska indikatorer av normen

Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

 • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
 • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
 • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
 • vitgrå färg;
 • en märklig lukt;
 • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
 • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

 • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
 • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
 • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
 • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
 • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
 • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
 • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
 • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

Spermogramresultat

De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

 • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
 • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
 • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
 • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
 • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
 • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

Norm och avvikelser från spermatozoa

I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

 1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
 2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
 3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
 4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
 5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
 6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
 8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
 9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
 10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
 11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
 12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
 13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
 14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
 15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
 16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
 17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
 18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

Varför antalet spermatozoa minskar

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
 • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
 • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
 • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
 • feberisk tillstånd
 • hög omgivningstemperatur.

Varför minskas spermiermotiliteten?

De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

 • klädd underkläder
 • rökning och alkoholism
 • bERIBERI;
 • påkänning;
 • användning av smörjmedel;
 • stillasittande arbete;
 • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
 • behandling med antibiotika.

Hur man förbättrar spermogrammet

Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

 • Överhett inte;
 • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
 • observera dagens regim, sov fullständigt
 • ät rätt
 • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
 • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
 • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
 • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.

Hur man urskiljer spermogramresultat? WHO Priser 2010

Hur man urskiljer spermogramresultat?

Studien av ejaculat (spermogram) består av två steg: makroskopisk analys och mikroskopisk analys.

Makroskopisk analys innefattar bestämning av volymen ejakulat, lukt, färg, viskositet och pH.

Alla andra indikatorer är mikroskopiska. Studien utförs vid rumstemperatur (ej lägre än +20 ° C) med ett konventionellt mikroskop som har nödvändiga förstoringsparametrar.

Surveymikroskopi innebär användning av ett inhemskt preparat framställt av färskt ejakulat. Förberedelsen är som följer: ett klart glas glider en droppe sperma, förblandning av hela volymen vätska i glaset. En granskningsstudie ger experten det första intrycket av spermatozoas kvalitet, kvantitet och rörlighet.

Vad är analysen av ejakulat

WHO Standarder och normer 2010 (senast ändrad)

År 2010 gjorde WHO (Världshälsoorganisationen) förändringar i referensvärdena för ejakulatindikatorer, förändrade metoder för behandling och forskning.

Den femte upplagan (sista) i "WHO-laboratoriehandboken för undersökning och behandling av mänskligt sperma" har ändrat standarden för rörlighet och antalet spermatozoer, antalet normala cellformer. Klassificeringen av mobilspermatozoa har avskaffats: i grupp a, b, c, d. Istället föreslås en klassificering av spermatozoer med progressiv rörelse, icke-progressiv rörelse och immobila celler.

Vilken läkare bestämmer spermogram?

Tabell nummer 1 hjälper dig att hitta din väg siffror spermogram med morfologi enligt Kruger i enlighet med de senaste WHO-standarderna, men kom ihåg att rätt tolkning endast kan ge en professionell läkare.

Tabell №1. Indikatorerna för studien, deras normer och kommentarer om eventuella avvikelser:

Antal dagar av sexuell avhållsamhet före provtagning

Vid icke-iakttagande av abstinensperioden bör spermiologisk analys anses vara felaktig, eftersom dess indikator inte kan jämföras med referenspunkten. För studien av ejakulat är den genomsnittliga terminen av abstinens optimal. För omanalys bör avstämningsperioden vara densamma som första gången.

Total volym ejakulerat

Mängden spermier mindre än 1,5 ml kallas mikrospermi, i de flesta fall beror det på att könsdelkörtlarna är otillräckliga (det vill säga seminalvesiklar, prostata och Cooper-körtlar). Det maximala antalet ejakulat av WHO-ledningen är inte upprättat.

Brun färg eller röd indikerar närvaron av blod i spermierna, detta kan bero på skador, närvaro av en tumör eller stenar i prostatakörteln. Guldens nyans kan erkännas som norm eller bevis på gulsot. Ejakulat kan ta en gul färg från överskottet i kroppen av vissa vitaminer.

Förhållandet mellan positiva och negativa joner

WHO-experter begränsade endast det lägre PH-värdet. Enligt våra experter indikerar PH-värdet på mer än 7,8 och en minskning med mindre än 7,2 i överväldigande majoritet en inflammatorisk process i könsorganens adnexa.

Tid för flytning av ejakulatet till viskositetsnormen

I fall sträcka sig med en hög sannolikhet kan anges enzym insufficiens eller lång pågående inflammation i näsans gonader, t ex i prostatan - prostatan, i sädesblåsorna - vesiklar. Tiden för flytande av spermier är en av de viktigaste indikatorerna för spermogram. För framgångsrik befruktning är det mycket viktigt att cellerna i spermatozoa snabbt får möjlighet att röra sig. I händelse av långvarig förvätskning spermatozoer förlora ATP (biologiskt tillgänglig energi) är längre i vagina, vars sura miljön minskar rörligheten av cellerna och, följaktligen, förmågan att befrukta.

Viskositeten hos ejakulatet, uppmätt i centimeter av en tråd, i vilken sperma bildas i en droppe och separeras från en speciell nål eller pipett

Separata små droppar, upp till 20 mm

Skälen till ökningen av viskositeten och utspädningstiden är desamma. WHO: s riktlinjer ger inte tydligt definierade normer angående viskositeten hos spermier. WHO säger: "Normalt utlöses ejakulerande, som kommer från en pipett, små enskilda droppar och ett prov med patologisk viskositet bildar en glödtråd som är mer än 2 cm". Våra experter anser att en droppe utspädd normal spermie inte får överstiga en längd på mer än 0,5 cm. Enligt våra observationer minskas fertiliteten hos patienter vars spermiernas viskositet överstiger indexet på både 0,5 cm och 2 cm.

(Antal spermier i 1 ml)

Antal spermier i 1 ml ejakulat

12-16 miljoner och mer

Ökad spermietätheten definieras som polizoospermiya, minskning - som oligozoospermia. Den övre gränsen för indikatorns norm är inte begränsad av WHO: s regler. Enligt våra observationer, en densitet som är större än 120 miljoner / ml, ofta i kombination med gödsling förmåga och låg blir därefter oligozoospermia. Det är på denna grund att vår tro bygger på att patienter med identifierad polysooospermi behöver regelbunden övervakning. Orsakerna till förändringen i spermtätheten är inte fullständigt förstådda. Läkare tror att de är resultatet av störningar i det endokrina systemet, blodflödesstörningar i pungen, strålning eller toxiska effekter på testiklarna (förtryck eller öka spermatogenes), inflammatoriska processer, och (i sällsynta fall) immuna sjukdomar.

Totalt antal spermatozoa

Volymen ejaculeras multiplicerad med spermatosens densitet

Skälet till skillnaden mellan indikatorerna är densamma som i punkten "spermtäthet"

Cellernas förmåga att röra sig. Det beräknas av tre huvudgrupper:

En timme efter utlösning:

Grupp 1 och 2: 38-42%

Astenozoospermi - minskad rörlighet hos spermier. Orsakerna till asthenozopermi är inte fullständigt förstådda. Det är dock känt att en minskning av spermatozoas rörlighet kan bero på strålning eller toxiska effekter, immunologiska faktorer eller inflammatoriska processer. Också viktig är faktorn, såsom den ekologiska situationen. Människor som arbetar under höga temperaturer (badkar, kockar, arbetare i "varuhus", etc.), observeras asthenozoospermi mycket oftare.

Morfologiskt normala spermatozoa

Antalet spermatozoa i ejakulatet, som har en normal struktur och förmåga att befruktas

Det faktiska resultatet beräknas i%

Frågan om en korrekt utvärdering av spermatozoas morfologi och antalet normala, bördiga celler i ejakulatet är kontroversiellt. Specialernas åsikter skiljer sig avsevärt från varandra. I medelvärdet ger morfologiskt korrekta spermatozoer 40-60% av den totala massan. I detta fall bör antalet spermatozoer med den ideala formen vara minst 4%.

I vårt land, som regel med ett normalt spermierantal på mindre än 20%, görs en diagnos av teratospermi, vilket betyder "ful sperma". Ofta är försämringen av morfologiska indikatorer tillfällig, det beror på överföringen av stress, depression, toxiska effekter och mycket mer. Det är inte nödvändigt att utesluta orsakerna till minskningen av morfologiskt normala celler och den ekologiska situationen. Patienter som bor i industriområden har ofta patologier.

Avkodning av spermiogramresultat

Spermogram är en spermieanalys för att skapa förmåga att bli gravid, upptäcka sjukdomar och avvikelser från den sexuella sfären. Spermogram är nödvändigt för att planera graviditeten för ett mer framgångsrikt resultat, samt för att undanta olika patologier i framtida foster.

Avkodning av spermiogramresultat

Hur man tar spermogram?

För spermogrammet måste du samla in tillräckligt med spermier av onani. Sperma samlas i en steril behållare i laboratoriet i ett separat rum för provning. Användning av kondom är förbjuden, eftersom olika smörjmedel kommer att påverka resultatet av analysen.

Du kan också inte samla biologiskt material efter avbruten samlag och oralt: Spermier kan få vaginala mikrofloror av partnern eller saliven, då blir resultatet inte korrekt.

Innan du tar provet, borde en man minst 3 dagar bibehålla sig från sexuella kontakter, tillåter inte möjlighet till utlösning. Det är också förbjudet att använda alkohol under samma period. Och från tobaksrökning är det önskvärt att vägra åtminstone testdagen.

Du kan inte ta spermogram om abstinens är mer än 6 dagar, eftersom analysen inte längre kommer att vara korrekt. Ju mer du avstår, desto sämre kommer siffrorna att bli.

WHO standarder

All-Union Health Organization gjorde ändringar i de fastställda normerna för spermogrammet 2010. Här är den sista:

 1. volym ejakulat - minst 1,5 ml;
 2. Det totala antalet spermatozoer bör vara 39 miljoner eller mer.
 3. koncentrationen av spermatozoa är 1 milliliter - inte mindre än 15 miljoner;
 4. rörlighet spermier bör inte ligga under 25% (grupp A), inte är mindre än 32% (grupp A + B), inte mindre än 40% (grupp A + B + C), där befruktning beaktas endast grupp A + B;
 5. lönsamhet - 58% och högre;
 6. Morfologi: Normala former bör vara minst 4% enligt Kruger och minst 30% enligt WHO: s standarder 1999 och 2010.

För mer information, se tabellen nedan:

Spermogram enligt Kruger

Nu använder många laboratorier strikta Kruger morfologiska indikatorer minst 4%. Alla IVF-kliniker accepterar spermieranalys som endast utförs enligt strikta Kruger-normer, men väldigt få människor vet vad dess skillnader är från det vanliga spermogrammet.

Krugeranalysen utförs manuellt. Först är spermierna färgad med en speciell metod (Pap-test), sedan studeras spermatozoas form, medan minst 200 spermatozoer studeras och procenttalet av normala spermatozoer beräknas. Så identifiera med noggrannheten i patologin i svansen, huvudet, nacken. Denna analys anses vara mer exakt, så det rekommenderas att ta det alltid.

Avkodning av spermogrammi

Nästa dag måste du gå till den läkare som bestämmer spermogrammet. Vid avkodning kommer specialisten att använda de normer och indikatorer som utvecklats av WHO. Du kan också använda vår räknare, vilken avkänner dig spermogram parametrar.

De viktigaste patologierna i dechiffrera spermogrammen:

normospermia - utmärkt resultat utan avvikelser

zoospermia - Ett bra resultat, men det finns mindre avvikelser som inte störa gestaltningen.

Akinozoospermiya - Fullständig immobilitet av spermatozoa.

azoospermi - Frånvaro av spermatozoa.

Giperspermiya eller polyspermi - hög volym av spermier

oligospermi - låg volym av spermier, kan indikera en sjukdom i könsorganet, till exempel varicocele.

Viskozipatiya - högspermisk viskositet, kan indikera inflammation.

Högt eller lågt pH - kan indikera inflammation

slem i spermogram kan indikera inflammation.

Leykospermiya - När många vita blodkroppar indikerar en inflammatorisk process är det värt att omedelbart kontakta en läkare.

oligozoospermia - ett lågt antal spermier i 1 ml

astenozoospermi Låg spermobilitet.

Teratzooospermiya - låg kvalitet på spermatozoa

Partiell nekros - mindre än 20% levande spermatozoa

Nekros oespermi - frånvaro av levande spermatozoa

agglutination - limning av spermatozoa - kan indikera inflammation

aggregation - Limning av manliga könsceller är inte en till en annan.

gemospermiya - Blod i sperma, indikerar ofta ett trauma eller en inflammatorisk process.

Också i analysen kan vara närvarande FÖRDÄRVA-testet, som visar antikroppar som kroppen producerar mot spermatozoa, om de överstiger normen, orsakar det infertilitet på immunnivå.

Vid eventuella patologier är det nödvändigt att ta itu med din doktors och andrologu om din läkare inte är närvarande, det är nödvändigt att besöka eller gå till urologen. Läkaren i detalj kommer att dechiffrera spermogram, kommer att välja individuell behandling.

Hur man urskiljer spermogramresultat?

Spermogram är en laboratoriestudie av ejakulat, vilket gör det möjligt att utvärdera möjligheten av manlig sperma att befrukta ett kvinnligt ägg. Resultatet spermogramm hjälper till att identifiera infertilitet hos män och bestämma dess orsaker. Hur korrekt överlämnar analysen? Är det möjligt att dechiffrera sitt resultat självständigt? Vilka är de viktigaste normerna och indikatorerna för studien?

Funktioner av analysen

När du undersöker ejakulat, har läkaren möjlighet att bedöma graden av manlig hälsa. Dessutom bidrar spermogrammet till att identifiera ett antal sjukdomar i det genitourära systemet (prostatit, varicocele, sjukdomar som är sexuellt överförda etc.).

I allmänhet föreskrivs det för män som har misstankar om infertilitet. Modern reproduktiv teknik gör det möjligt att lösa problemet även om resultatet av spermogram är dåligt.

För att analysen ska vara så noggrann som möjligt är det viktigt att ordentligt förbereda sig för sitt beteende. Reglerna för spermogramleverans är som följer:

 • Samla material för studien kan bara vara av onanering, eftersom efter sexuell kontakt i materialet kan vara delar av vaginaens mikroflora.
 • Användning av kondom är förbjuden, eftersom produkten innehåller artificiell smörjning.
 • Minst 2 veckor före den föreslagna analysen är det förbjudet att ta något läkemedel. Detta gäller speciellt för antibakteriella läkemedel, vilket kan påverka avkodningen av analysen.

Hur man korrekt förbereder sig för analysen kommer att berätta urologen Alexander Nikolaevich Zakutskiy:

 • Samla material till studien kan endast finnas i laboratoriet. I vissa fall är det tillåtet att göra detta hemma. Men i detta fall är det viktigt att följa hygieniska normer och samla ejakulatet i en steril plastbehållare. Under transporten bör behållaren vara vid en temperatur av ca 37 grader. Alternativt bär den under armen. Transporttiden ska inte överstiga 1 timme.
 • Inom 3-4 dagar före insamling av material är det viktigt att avstå från sexuell avhållsamhet, vägra att besöka badet, ta ett varmt bad och dricka alkohol.

För att kunna påstå noggrannheten att avkoda spermogrammet måste det göras minst 2-3 gånger. Detta beror på det faktum att många faktorer kan påverka spermiernas sammansättning, såsom konsumerade livsmedel, läkemedel, stressiga situationer, hög fysisk ansträngning etc.

Det finns situationer där, efter en orgasm, spermier inte tilldelas på vanligt sätt. Detta tillstånd kallas retrograd ejakulation när utlösning sker i urinblåsan. Spermier kan detekteras i urinanalys.

Ett dåligt resultat efter den första leveransen av spermogrammet bör inte orsaka att en man bryter upp. För att prata om ett visst problem bör analysen utföras minst 2-3 gånger. Dekryptering av omprövningen kan vara annorlunda.

Spermiogram sorter

Det finns flera typer av analys:

 1. Basic - utförs enligt de normer som WHO godkänt och består av huvudindikatorerna.
 2. MAR-testet. Tolkning av MAP-testet avslöjar antisperma kroppar som kan förstöra spermatozoa.
 3. Spermogram på Kruger är en studie av spermatozoas morfologi.

Vad MAP-testet visar berättas av embryonläkaren Tatiana Vladimirovna Dubko:

Genomförande av de tre listade testerna heter ett expanderat spermogram. Vanligtvis rekommenderas det att hålla det när transkriptet från baslinjen har några avvikelser från normen.

Ibland ges män en biokemisk studie av ejakulat (bestämning av glukosidasnivå, L-karnitin, fruktos och andra indikatorer). En faskontraststudie används för att utvärdera spermatozoas struktur och funktion.

Avkodning av spermogrammi

Avkodning av spermogramanalysen ska utföras av en läkare baserat på studiernas normer och indikatorer.

Villkor som används

Att beskriva spermier använder läkare sådana begrepp:

 • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermatozoa i det presenterade ejakulatet.
 • Akinozoospermia - det finns spermatozoa i provet, men alla är fasta.
 • Asthenozopermia - sperma har nedsatt rörlighet.
 • Antisperm antikroppar - antikroppar, som den manliga kroppen producerar för att motverka spromatozoiderna.
 • Hemospermi - förekomsten av erytrocyter i provet av ejakulatet.
 • Leukocytospermi - detektering av överskott av vita blodkroppar.
 • Necrosoospermia är frånvaron av levande spermatozoa i det presenterade provet av studien.
 • Normozoospermi - detekteringen av eventuella abnormiteter som kan påverka möjligheten till uppfattning.
 • Normospermi - alla indikatorer som anges i transkriptionen ligger inom normen, ett hälsosamt tillstånd.
 • Oligozoospermi - volymen utsöndrad sperma är otillräcklig (under 2 ml).
 • Teratozoospermia - antalet spermatozoer med en abnorm struktur eller funktion i det presenterade resultatet är för högt (mer än hälften).

Spermograms normer

Vid analys av analysen uppmärksammar doktorn de grundläggande parametrarna i spermogrammet, jämför dem med normen.

Tabell 1. Spermograms norm för utvärdering av spermier

Tabell 2. Spermograms norm för utvärdering av spermatozoa

Funktioner av avkodning av spermogram

Vid avkodning av spermogrammet uppmärksammar doktorn ett antal funktioner:

 1. Förflyttningstid. Normalt är tillståndet när sperminspädningsperioden är minst 10 minuter och inte mer än 1 timme från tidpunkten för utlösningen, varefter den är viskös. I seminalvätskan finns enzymer som produceras av prostata som bidrar till denna process. Om efter 1 timme viskositeten förblir på den ursprungliga nivån, kan detta indikera problem i arbetet i prostatakörteln. Därför är ejakulatets kemiska sammansättning felaktig. Detta kan påverka rörligheten hos spermier.
 2. Nivå på syra. I den kvinnliga vagina råder en sur miljö som kan påverka spermiernas tillstånd negativt. Följaktligen förlorar de förmågan att befrukta ägget. För att spermier ska kunna göra detta behöver han skydd, som har seminalvätska. På grund av sin unika sammansättning minskar den sjuka miljön i slidan och gör att spermierna når livmodern. Om denna indikator är den enda som inte motsvarar normen, anses detta tillstånd inte som en patologi. Om det finns andra avvikelser kan det här indikera en viss diagnos.
 3. Spermiernas volym. Normal är en indikator som ligger i intervallet 2 till 6 ml. Om denna volym visade sig vara lägre betyder det att antalet spermatozoider som finns här kommer också att ligga under normen. Detta kan vara orsaken till manlig infertilitet. Otillräcklig ejakulerande volym kan inte skydda bakterieceller när de kommer in i vaginala hålrummet. Om, under den första leveransen av spermogrammet, är spermiernas volym under normalen, är detta ingen anledning till oro. I detta fall rekommenderas patienten att genomgå en andra undersökning och jämföra avskrifterna.
 1. Spermiernas färg. Vanligtvis har seminalvätskan en vitgrå färgton. Normal är också en mjölkaktig eller gulaktig nyans av semen. Om färgen blir rosa eller till och med brun, kan detta vara en följd av en förhöjd nivå av röda blodkroppar. I den transparenta semen finns inga sexceller.
 2. Nivån av leukocyter. Om deras antal inte överstiger 1 miljon i 1 ml anses detta som normen. Om det finns mer, indikerar det att det finns en inflammatorisk process i könsorganen.
 3. Nivån av erytrocyter. I det normala tillståndet borde de inte vara. De kan uppstå som ett resultat av utvecklingen av den inflammatoriska processen, närvaron av en tumör eller efter en skada. Närvaron av blod i spermogrammet indikerar en urinrörsjukdom eller ett överfört trauma.
 4. Närvaron av slem. I ett normalt spermogram borde det inte vara. Om det vid avkodning är möjligt att märka dess närvaro, indikerar det förekomsten av en inflammatorisk process.
 5. Koncentration av spermier i spermogrammet.

Urologen Sergei Gennadyevich Lenkin kommer att berätta om de normala diagnostiska parametrarna:

 1. Spermobilitet i spermogram. Det finns 4 kategorier:
 • Kategori A - Spermatozoa rör sig i en rak linje och passerar ca 0,025 mm på 1 sekund. De flesta av dessa celler är nybildade.
 • Kategori B - rörelsen sker i en rak linje men med en hastighet under 0,025 mm i 1 sekund. Sådana celler är ca 10-15% i spermogrammet. De åldras eller har oegentligheter i strukturen.
 • Kategori C - rörelse sker i en cirkel eller på ett ställe. Sådana celler vid avkodningen kommer att vara 5-15%.
 • Kategori D - helt immobiliserad spermatozoa. Halva av dessa celler är gamla eller redan döda.

Även vid avkodning av ett normalt spermogram identifieras celler av alla 4 typer. Om avkodningen av flera spermogrammer visar närvaron av necrozoospermi, är det enda sättet för att ett par blir föräldrar artificiell insemination eller IVF med hjälp av givarsperma.

 1. Cellmorfologi. Vid avkodning för bestämning av IVF eller infertilitet är det viktigt att bestämma antalet bakterieceller med den korrekta och onormala strukturen. Du kan göra detta genom att tona dem.
 2. Agglutination är processen att limma könscellerna. Orsaken till detta tillstånd kan vara ett brott mot immunsystemet eller förekomsten av en inflammatorisk process i könsorganen.
 3. ACAT är ett proteinimmunoglobulin som produceras både av manliga och kvinnliga organismer. Närvaron av protein vid dechifiering av spermogrammet kan vara orsaken till manlig infertilitet.

På vår hemsida finns en onlinekalkylator, som gör det möjligt att dechiffrera det spermogram som utförs:

Störningar i spermogrammet

Normen av spermogrammen förutsätter närvaro i sin struktur inte mindre än 50% av aktiva sexuella celler. Skälen till närvaron vid avkodning av ett stort antal immobiliserade spermatozoer kan vara följande:

 • Förekomsten av sjukdomar i könsorganen.
 • Dricka alkoholhaltiga drycker.
 • Rökare.
 • Bär tätt underkläder.
 • Användning av intima smörjmedel.
 • Frekvent stress.
 • Vitaminbrist.

Vid avkodning av ett spermogram är det viktigt att känna till de förhållanden under vilka studien genomfördes. Det noteras att med ökad kroppstemperatur i ejakulatet ökar rörligheten hos spermatozoa, samtidigt som den vid rumstemperatur minskar. Om temperaturen i rummet där studien genomförs är därför inom +10 grader, kommer även friska spermatozoer att ha liten rörlighet. För att göra tolkningen av analysen så pålitlig som möjligt används speciella termostater i laboratorierna, vilket gör det möjligt att undersöka materialet under förhållanden som är så nära som möjligt för parametrarna i människokroppen.

Orsaken till att antalet kimceller i ejakulatet minskas kan vara ett av dessa tillstånd:

 1. Störningar i det endokrina systemet (binjurs- eller sköldkörteln dysfunktion, diabetes mellitus, störningar i hypofyssystemet).
 2. Sjukdomar i genitourinary systemet (kryptorchidism, prostatit, varicocele, etc.).
 3. Ökad kroppstemperatur.

Om orsakerna, symtomen, diagnosen och behandlingen varicocele berättar doktorimmunologen Georgy Ermakov:

 1. Långvarig närvaro vid höga temperaturer (i verkstaden, etc.).
 2. Brott av genetisk natur (Klinefelters syndrom, etc.).
 3. Effekter på kroppen av giftiga ämnen (alkohol, vissa mediciner, såsom sömntabletter, steroider etc.).

Att bestämma fertilitetsindexet, lägger läkaren särskild uppmärksamhet åt antalet och rörligheten hos spermatozoa. Om en man diagnostiseras med asthenozopermi, efter att ha avkodat studien, blir hans chans att bli far farligt minskad. En ökning av rörligheten hos könsceller är dock inte en garanti för graviditet.

Vad påverkar kvaliteten på spermogrammet?

Många faktorer kan påverka det manliga reproduktionssystemet. Det viktigaste i detta är stress. Det noteras att om den dagliga rutinen observeras ökar fysisk aktivitet och de skadliga effekterna på organismen minimeras, och kvaliteten på sæden förbättras gradvis. Läkare associerar detta med människokroppens förmåga att själv reparera. För detta rekommenderar de:

 • Välj för livsregioner med normala miljöförhållanden.
 • Observera dagens regim.
 • Avvisa eventuella dåliga vanor.
 • Var uppmärksam på kvaliteten på maten.
 • Led en aktiv livsstil och träna regelbundet.

Överensstämmelse med dessa regler hjälper på kort tid att återställa spermierantalet, vilket vid avkodningen kan innehålla några avvikelser från normen. Om orsaken till de negativa förändringarna i spermierna är förändringen i mannens hormonella bakgrund, kommer läkaren att förskriva honom vissa läkemedel som snabbt kan återställa situationen.

Hur förbättrar du prestanda?

Om rörligheten ligger under normen kan läkaren föreslå vad som kan göras för att förbättra det. En bra effekt ger användningen av antioxidantläkemedel, som kan binda fria radikaler i kroppen. Studier har visat att om en man dricker två gånger om dagen för 1 glas färsk frukt eller grönsaksjuice, då efter 3-4 månader förbättras parametrarna i avkodningen av spermogrammet avsevärt.

För att i slutändan få ett bra resultat spermogrammy, rekommenderar läkare att män helt ompröva deras kost. Det bör baseras på livsmedel rik på vitaminer och mineraler. Antalet produkter som kan innehålla toxiner (kött, fisk, ägg, kaffe, rökt produkter etc.) bör dock minskas.

Vad du behöver göra för att förbättra de diagnostiska parametrarna berättar urologen Andrei Lukin:

Basen av kosten bör bestå av färska grönsaker, frukter, örter och mejeriprodukter. En god effekt visades genom regelbunden konsumtion av sådana produkter: smält smör, ost, nötter, honung, bönor, naturlig yoghurt, frukt, gröna, torkade frukter, söta kryddor.

En av de nödvändiga för människors hälsa är vitamin B11, som kan erhållas från speciella kosttillskott som läkaren kommer att rekommendera. De är alltid föreskrivna för män före artificiell insemination eller IVF, kryopreservering av biologiskt material eller förberedelse för donation.

Efter att ha fått ett transkript av spermogrammet med nedslående index bör en man förstå att detta inte alltid innebär en felfunktion i reproduktionssystemet och oförmågan att ha barn. Idag har medicin lärt sig att lösa många problem med framgång. För att göra detta kommer läkaren att utse en man för att ta hormonella eller stödjande läkemedel, vars användning kommer att förbättra spermogrammet och öka chansen för uppkomsten av efterlängtad graviditet.

Dekodning av spermogram: norm och störningar

Spermogram - studien av ejakulat (spermier) i laboratoriet. Med hjälp av denna analys bestäms huvudparametrarna av manlig fertilitet och möjliga inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet. Urologen eller andrologisten är engagerad i att dechiffrera resultaten. Den slutgiltiga analysdata påverkas av rättens beredskap för denna studie. Spermogrammet innefattar studien av ejaculatets fysiska och mikroskopiska egenskaper.

Parametrarna för spermogram och deras fluktuationer är viktiga i sökandet efter orsakerna till manlig infertilitet. Innan dechiffrering ska läkaren samla information för anamnesis (t ex ta reda på om mannen var sjuk med en gris) och föreskriva en omfattande studie av hela organismen.

När man studerar de fysiska egenskaperna hos spermier undersöks flera indikatorer. Standarder spermogrammy enligt WHO är inte konstanta, och hela tiden anpassas beroende på förändringar i global statistik. Även för samma man kommer resultaten av analysen att vara olika. Därför är det nödvändigt att skicka spermogrammet flera gånger efter en månad för eventuell avvikelse. De normala parametrarna för spermogram enligt WHO och ryska standarder finns i tabellen.

Med hjälp av ett mikroskop studeras många indikatorer. Deras normer anges också i följande tabell:

Man bör komma ihåg att resultaten av spermogrammet bör utvärderas på ett komplicerat sätt, och endast specialisten kan dechiffrera dem.

Följande avvikelser från normen är möjliga:

 1. 1. En liten mängd spermier kallar oligospermi. I en sådan situation minskar mängden spermier i spermier. Detta beror på den inflammatoriska processen i adnexa hos könsorganen, vilket orsakar infertilitet. En liten mängd spermier kan inte tränga in i livmodern på grund av den sura miljön i slidan. Om den första analysen visade oligospermi, oroa dig inte än. För att göra diagnosen bekräftad måste analysen gå flera gånger. Om mängden spermier överstiger 5 ml, påverkar det inte förmågan att bli gravid. Det faktum att i vagina är placerad endast 5 ml, och överskottet följer. En stor mängd spermier indikerar en infektion i prostata eller kronisk vesikulit.
 2. 2. Sällans färg är oftast vitgrå. Lite gulaktig, mjölkaktig eller vit anses också vara normen enligt WHO: s standarder. Men i ryska laboratorier indikeras det ibland. Sperma med en rosa tänder informerar om förekomsten av röda blodkroppar (hemospermi) i den. Ibland uppstår en brunaktig nyans. Transparent semen indikerar närvaron av azoospermi, dvs frånvaron av spermatozoa. En gulaktig nyans indikerar gulsot, detta händer vid mottagandet av multivitaminkomplex.
 3. 3. pH-värde. Efter utlösning kan manliga könsceller dö i slidanas sura miljö. För att spermier ska nå ägget måste de övervinna denna barriär. För detta finns en halvvätska. Det är hon som sänker syrahalten, medan spermatozoa kan nå livmodern. Med normala andra pH-avvikelser sägs ingenting om dem, men i kombination med andra indikerar de olika sjukdomar. Till exempel, i frånvaro av spermatozoa, indikerar ett sänkt pH att kanalerna från vilka sperma uppstår är igensatta. En minskning av denna indikator i kombination med andra tecken indikerar också inflammation i prostata och testiklar.
 4. 4. Under utlösningen är sæden viskös. Efter ett tag spolar hemligheten i prostata körteln i ejakulatet det. Om detta inte händer, indikerar detta ett brott i prostata, vilket har en negativ effekt på spermiernas kemiska index. Detta orsakar ormligheten hos spermatozoa, vilket gör att äggets befruktning omöjliggörs.
 5. 5. En ökning av spermatosens densitet kallas polyzoospermi, en minskning av oligozoospermi. Orsakerna till förändringen i densitet har ännu inte blivit fullständigt studerade. I vissa versioner beror detta på endokrina störningar, felaktigt blodflöde i pungen och är också ett resultat av strålningsexponering.
 6. 6. Om antalet spermatozoer är mindre än normalt, har detta en negativ effekt på förmågan hos uppfattningen. Detta tillstånd kännetecknas av uttrycket oligozoospermia orsakar en hel del - det är testikel vävnadsskador på grund av olika sjukdomar, urologiska problem, lever och njursvikt, rökning, alkoholmissbruk, ofta utlösning.
 7. 7. Spermobilitet är ett av de viktiga kriterierna för att bedöma möjligheten till uppfattning. Beroende på förmågan att flytta är manliga könsceller uppdelade i 4 grupper, vars beskrivning presenteras i tabellen:

Norm spermogrammy för WHO

Spermogramma på WHO är en laboratorieundersökning av sperma hos en man, vilket gör det möjligt att bestämma nivån på fertilitet och förmåga att reproducera avkomman. Vid diagnosprocessen kan parametrar som: volymen av ejakulatet erhållet vid en tid, spermiernas färg, tiden för utspädning av den biologiska vätskan, viskositeten hos spermierna vara mottagliga för analys.

Om specialist utför en mikroskopisk undersökning, uppmärksamhet ägnas åt de viktigaste egenskaperna hos de cellulära element, inklusive: nivåer av rörlighet och antalet spermier morfologiska parametrar för celler, volym och typ av leukocyter, är mängden och typen ännu inte mogna könsceller.

Normal prestanda

Medicinen utvecklas ständigt, så med tiden måste tanken på vilka parametrar en semensvätska hos en man ska ha, som inte har några avvikelser i det reproduktiva och reproduktiva systemet, förändras. Hittills har inga speciella dokument utvecklats av Rysslands hälsovårdsministerium, där normerna för ejakulering med utmärkt fertilitet tydligt skulle stavas ut.

Normala spermiogramindikatorer av WHO

Med tanke på detta beaktas WHO-standarderna som grund för diagnos och tolkning av de erhållna uppgifterna. Spermogrammet hos en frisk man som kan producera avkomma och inte ha några sjukdomar i reproduktionssystemet måste uppfylla följande kriterier:

 1. Volymen av en portion är 2 ml;
 2. Syrhetsnivån är pH 7,2;
 3. Antalet spermatozoa är 20 miljoner i milliliter;
 4. Den totala mängden spermatozoa är minst 40 miljoner;
 5. Andelen mobila spermatozoa är 50% eller mer av kategori A + B eller 25% eller mer av kategori A (den har translationella rörelser inom en timme efter utlösning).
 6. Levnadsnivå för spermatozoa - mer än 50% av alla sexceller
 7. Leukocytantal är mindre än 1 milliliter per miljon spermatozoa;
 8. Antalet antisperma kroppar är mindre än 50% av det totala antalet spermatozoer associerade med ACAT, vilket detekteras genom MAR-testning.

Världshälsoorganisationen anger inte några normer angående mängden spermatozoer som har normal morfologi, eftersom studier av dessa värden ännu inte är färdiga.

WHO Standards 2010

Under den angivna perioden gjordes ändringar i referensvärdena. Spermogramme från 2010 började dechiffreras enligt de nya standarderna för behandling av mottagna data. I synnerhet gjordes justeringar av rörligheten och antalet spermatozoer i en del av ejakulatet, såväl som antalet normala former.

Enligt detta stöds gruppklassificering inte längre, och prioritet ges till fördelning beroende på progressiv, icke-progressiv rörelse, och även immobilitet. Enligt WHO: s spermogram 2010 bör korrigeringarna i normen motsvara följande indikatorer:

 • Volymen av en del ejakulat är inte mindre än 1,5 ml;
 • Spermiernas volym i en portion - från 39 miljoner;
 • Koncentrationen av celler per 1 ml ejakulat - inte mindre än 15 miljoner;
 • Procentandelen av total rörlighet för spermatozoa är minst 40%;
 • Antalet spermier med progressiv rörelse är minst 32%;
 • Volymen av livskraftiga spermatozoa är åtminstone 58% eller mer;
 • Spermier med normal morfologi - mer än 4%.

Också enligt WHO-spermogrammet för 2010 års anpassning, föreskrivs att vissa regler följs för att erhålla biologisk vätska för senare studier, vilket kommer att diskuteras ytterligare i detalj.

Leveransvillkor för ejaculat

Om en man var ordinerad spermogram, rekommenderas han att avstå från olika typer av sexuella kontakter i två dagar till en vecka, inklusive självgratificering av onani är förbjuden. En sådan tidsperiod beror på behovet av att kroppen förbereder sig för analysen enligt WHO: s standarder.

Hur man tar ut ejakulat på rätt sätt

Dessutom rekommenderas inte i fem dagar att dricka starkt te eller kaffe, såväl som drycker som innehåller alkoholhalt. Under förbudet är ett besök på platser där det finns förhöjda temperaturer (bastu, bastu, ångbastu), för att ett sådant medium inte bara kan minska rörligheten för spermatozoa utan även leda till dödsfallet.

När det gäller metoden för provtagning av seminalvätskan är det mest acceptabla att ta emot ejakulat av onani, det rekommenderas av Världshälsoorganisationen självt. Alla andra metoder kan inte garantera att onödiga partiklar inte kommer in i seminalvätskan, och analysresultaten kommer inte att snedvrida.

Egentligen är det därför värt att avstå från provtagningssemmen på följande sätt onani i en kondom och avbruten samlag. De manipuleras i ett speciellt laboratorium i en medicinsk anläggning, och den biologiska massan samlas i en steril behållare. Sedan överförs ejakulatet omedelbart till studien. Under alla förhållanden är det också möjligt att samla sperma hemma, följt av snabb transport till sjukhuset.