Huvud
Behandling

Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

 1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
 2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
 3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
 4. Rationell planering av graviditet.
 5. En mans önskan att se om han kan få barn.

Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

Metoder för att ta analysen

Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

Hur tar man ett spermogram korrekt?

För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

Normala spermier räknas

Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

 • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
 • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
 • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

Makroskopiska indikatorer av normen

Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

 • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
 • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
 • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
 • vitgrå färg;
 • en märklig lukt;
 • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
 • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

 • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
 • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
 • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
 • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
 • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
 • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
 • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
 • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

Spermogramresultat

De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

 • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
 • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
 • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
 • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
 • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
 • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

Norm och avvikelser från spermatozoa

I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

 1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
 2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
 3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
 4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
 5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
 6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
 8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
 9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
 10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
 11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
 12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
 13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
 14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
 15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
 16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
 17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
 18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

Varför antalet spermatozoa minskar

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
 • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
 • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
 • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
 • feberisk tillstånd
 • hög omgivningstemperatur.

Varför minskas spermiermotiliteten?

De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

 • klädd underkläder
 • rökning och alkoholism
 • bERIBERI;
 • påkänning;
 • användning av smörjmedel;
 • stillasittande arbete;
 • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
 • behandling med antibiotika.

Hur man förbättrar spermogrammet

Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

 • Överhett inte;
 • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
 • observera dagens regim, sov fullständigt
 • ät rätt
 • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
 • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
 • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
 • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.

Spermogramanalys, avkodning av index, norm och avvikelser

Sperma är det huvudsakliga genetiska materialet som är avsett för generering av avkommor. Naturen är mycket klokt, så att mäns sperma lagt en stor säkerhetsmarginal, särskilt när det gäller antalet spermier, men ofta kvaliteten på sädesvätskan är inte tillräckligt för att utforma ett barn. Analys och tolkning av spermogrammet kan avslöja dess "defekter".

Varför behöver du ett spermogram?

Modern medicin har lärt sig att djupt analysera sperma med många kriterier, vilket kommer att diskuteras nedan. Detta tillvägagångssätt underlättar snabb upptäckt av abnormiteter och underlättar snabb och noggrann behandling för att återställa fertiliteten.

Huvudindikatorerna i analysen och avkodningen av spermogrammet är Spermatozoas rörlighet, deras totala antal och antalet levande men det finns fortfarande cirka 10-15 parametrar som kan påverka förmågan att bli barn.

Förberedelser för spermaförsörjning för analys

För att få exakta analyser som vittnar om de verkliga möjligheterna till en människas bördiga funktion har kriterier utvecklats förberedelse för leverans av spermogram.

Antalet obligatoriska träningsplatser omfattar:

 • Sexuell abstinens för 3-5 dagar, och det rekommenderas inte ens att vara helt enkelt upphetsad
 • Eliminera total överhettning organism och i synnerhet den inguinala regionen i 1-2 veckor innan du lägger den på spermogrammet. Varma bad, bad, bastu är förbjudna, duschen ska tas varm, inte varm.
 • Avvisa alkoholhaltiga drycker i 1-2 veckor före analys.
 • Det är bra att få tillräckligt med sömn, utesluta tunga fysiska aktiviteter

I allmänhet under denna period är det rekommenderat att byta till en sundare livsstil, för att eliminera eller minska rökningen, äter mer hälsosamma livsmedel, vilket eliminerar livsmedel med konserveringsmedel, motionera regelbundet, vilket eliminerar tung belastning (bästa passnings gymnastik och PFD).

Ibland, efter att ha fått några avvikelser, räcker det bara med att ta en mer ansvarsfull inställning för att förbereda analysen, och spermogrammet kommer att visa ett bra resultat. Glöm inte att du måste genomgå samma förberedelseperiod när du försöker bli en spädbarn, så att spermiernas kvalitet maximeras.

Hur sperma för analys?

Den mest exakta och prisvärda metoden för spermogramleverans är att få det av onanering, vanligtvis sker ejakulation i ett speciellt rum i laboratoriet. Samtidigt måste du göra det med rena, tvättade händer för att minimera alla möjliga föroreningar. Om det finns ett psykologiskt hinder, är det möjligt att erhålla semen för analys genom ofullständigt samlag i en speciell kondom, men detta kan bara göras hemma.

Normalt måste spermier levereras direkt till kliniken, för den exakta analysen är tiden efter utlösningen väldigt kritisk. Vid framställning av materialet hemma är det nödvändigt att leverera vätskan till laboratoriet i en timme vid en temperatur av minst +20 grader Celsius.

För att få en mer korrekt slutsats om tillståndet i reproduktionsfunktionen genom att avkoda sperma, rekommenderas att utföra några tester för ett par månader, för att se förändringar i dynamiken, vilket eliminerar fel eller olycka.

Hur mycket kostar ett spermogram?

En viktig fråga hur mycket kostar det för spermogrammu, speciellt om du behöver ta flera test. Kostnaden för sådan forskning varierar vanligtvis mellan 700-1500 rubel, beroende på kliniken. Det rekommenderas att samtidigt utföra MAP-testet. För att göra detta är en del av den resulterande seminalvätskan tillräcklig. Vanligtvis är spermogramet klart nästa dag

Analys och tolkning av spermogram, terminologi

Efter analysen är avslutad och spermogrammet erhålls, bör det dechiffreras. Det första som behöver uppmärksammas är den slutsats som skrivs i slutet. Detta kommer att vara ordet med slutet av "spermier", vilket indikerar närvaron eller frånvaron av abnormiteter. Utgående från detta kan man säga ett bra eller dåligt spermogram hos en patient. Följande är de oftast citerade slutsatserna om kvaliteten på ejakulatet.

 • azoospermi - betyder att i ejakulatet inte finns en enda sperma, vilket indikerar omöjligheten av uppfattningen.
 • akinozoospermiya - talar om absolut immobile spermatozoa, vilket utesluter möjligheten att bli gravid
 • antisperm antikroppar(ACAT / ACA) - Förekomsten av antikroppar, som utvecklade immunsystemet mot spermier, betraktade dem utomjordingar. Beroende på mängden av sådana antikroppar, fungerar som en mindre faktor och helt utesluter möjligheten till graviditet.
 • astenozoospermi - Spermatozoa är i allmänhet mobila, men denna rörlighet är otillräcklig (mobil En kategori är mindre än 25%, eller A + B är mindre än 50%)
 • gemospermiya - närvaron av erytrocyter i ejakulatet
 • leukocytospermia - ökad koncentration av leukocyter i halvvätska
 • nekrozoospermiya - Frånvaron av levande sperma i ejakulatet talar om omöjligheten att bli gravid
 • zoospermia - Spermierna kan utveckla ett spädbarn, men det finns några mindre avvikelser
 • normospermia - Den bästa och efterlängtade diagnosen, vilket innebär normen för alla indikatorer. Bra spermogram
 • oligozoospermia - innebär att koncentrationen av spermatozoa under den nedre gränsen för normen på 20 miljoner per 1 ml.
 • oligospermi - För låg total spermiervolym, under 1,5-2 ml
 • theratozoospermia - För stor procentandel av spermatozoa med onormala abnormiteter, mer än 50%

Spermogram normer och orsaker till abnormiteter

Efter bekantskap med slutsatsen, i närvaro av några avvikelser, är det nödvändigt att genomföra ett transkript av spermogrammet. Detta kan göras med hjälp av tabellen nedan, som visar de normala spermiernas parametrar, utvärderingskriterier och möjliga patologiska orsaker till abnormiteter

Kvaliteten på spermierna

Spermiernas kvalitet bestäms av sin speciella forskning - analysen av sperma (spermogram), som består i studier av allt ejakulat som erhållits för att bestämma kvantitativa, kvalitativa och morfologiska egenskaper hos spermier.

Spermogrammet administreras i regel i samband med andra analyser för att identifiera orsaken till infertilitet i äktenskapet, liksom hos manlig infertilitet och förekomsten av inflammatoriska eller hormonella sjukdomar hos den manliga sexuella sfären.

Dessutom är spermogrammet obligatoriskt före IVF och artificiell insemination.

Förberedelse för leverans av ejakulat

För att spermierna ska vara pålitliga är det nödvändigt att förbereda sig för leverans av spermier:

 • avhållande från 2 till 7 dagar (optimalt 3-5 dagar);
 • vägran från användning av alkohol, starkt te, kaffe och medicinska preparat under hela perioden av abstinens
 • vägran att besöka bad, bastur, ta varma bad och duschar, förbjuda solstolar och solstolar under perioden som anges ovan.

Spermier överlämnas direkt i laboratoriet (specialrummet) av onani. Kanske föra hemifrån ejakulatet erhållen i förfarandet enligt Indragning i medicinsk kondom, men leveranstiden bör vara mindre än tre timmar, och levereras spermier Temperaturen bör vara omkring 36 ° C (armhålan). Man bör komma ihåg att ejakulat, som erhållits utanför laboratoriet, kan plaska längs vägen till det, vilket kommer att påverka spermieantalet.

Spermograms normer

volym

Normen för ejakulatet är 3-5 ml. Minskad (mindre än 2 ml) indikerar antingen en överträdelse av leveransen av spermier till laboratoriet, eller brist på funktioner hos könkörtlarna (prostata, seminalblåsor och andra). En ökning av mängden sperma indikerar närvaron av en inflammatorisk process i könsorganen.

färg

Normalt är ejakulatets färg vitaktig, gråaktig eller med en gul färg. Den röda eller bruna färgen på semen indikerar antingen trauma på könsorganen eller stenar i prostata eller kronisk vesikulit (den röda tingen beror på orenhet av röda blodkroppar).

surhet

Spermatets pH är 7,2-7,8 ​​(alkaliskt). Avvikelser i ena riktningen eller en annan talar om inflammationsprocessen hos könsorganen.

Likriktningstid

Spermiernas kondensationstid bör inte överstiga 60 minuter. När det gäller förlängning av kondensationstiden spenderar spermier i vaginens sura miljö sina energi och förlorar aktivitet, vilket avsevärt minskar deras förmåga att befrukta ägget. Oftast observeras en förlängd utspädningstid med kronisk prostatit och / eller blåsor.

Spermviskositet

För att bestämma viskositeten hos ejakulatet, mäta längden på filamentdräneringen från pipettens ände. Normalt är det inte mer än 0,5 cm.

Långsträckt tråd (ökad viskositet) indikerar kronisk eller prostatit eller vesikulit. Tät och viskös säd minskar avsevärt chanserna för uppfattningen, så det är svårt för spermatozoiderna att flytta in i slidan, vilket ytterligare ökar den negativa påverkan av den sura miljön på dem.

Antalet spermatozoa i 1 ml ejakulerat

Normalt bör 1 ml sperma innehålla mer än 20 mln. spermatozoer.

Reducerad spermietätheten kallas oligozoospermia, vilket indikerar ineffektiviteten av testiklarna (reducerade androgener, testikelinflammation, toxisk skada av sädesepitelet av testiklarna i historien, försvagat immunförsvar, metabola sjukdomar, etc).

Minskad koncentration minskar risken för befruktning. Ökad täthet hos sperma eller polysooospermi (mer än 120 miljoner i 1 ml) föregår oligozoospermi.

Totalt antal spermatozoa

Det totala antalet spermatozoer i ejaculatet i fråga borde vara över 60 miljoner. Minskningen i densitet är förknippad med samma faktorer som minskningen i koncentrationen av spermatozoa i 1 ml spermier.

Spermobilitet

Spermmotilitet beror på risken för befruktning. Det finns 4 grupper av spermatozoa:

 • grupp A - aktiv mobilspermatozoa med rätlinjig rörelse;
 • Grupp B - Spermatoser med låg rörlighet med rätlinjig rörelse;
 • grupp C - sedentära spermatozooner, vars rörelser är vibrationella eller roterande;
 • Grupp D - Spermatozoa är fasta.

Normalt bör det finnas mer än 25% spermatozoa från grupp A eller 50% spermatozoa från grupp A och B.

Reducerad spermierörlighet kallas astenozoosperiya och bevis av inflammatoriska processer av könsorganen, giftiga och termiska effekter på de manliga könskörtlar (testiklar).

morfologi

Med hjälp av denna indikator bestäms antalet normala spermier.

Normalt oförändrade spermatozoer bör vara mer än 20%. Om teratozoospermi säger, när antalet normala spermier är mindre än 20%.

Påverkan på morfologin hos spermatozoa giftiga och strålskador, inflammatoriska och smittsamma processer, samt ekologi.

Levande sperma

Denna indikator mäter andelen av levande spermier i ejakulatet. Ju mindre det är desto lägre är sannolikheten för uppfattningen. I normen för levande spermatozoa bör vara mer än 50%.

Om nekrospermi talar med en minskning av det beskrivna indexet, vilket kan vara ett tillfälligt fenomen i rusning, infektionssjukdom, stress. Permanent nerkospermiya observerades när testiklarna är skadade av strålning, giftiga ämnen eller värme.

Spermatogenesceller

Antalet utstötta celler i det spermatogena epitelet hos de seminrika tubulerna bör inte vara mer än 2%.

Agglutination och aggregering

Normalt är spermieroslimning (agglutination) och ackumulering av spermatozoa i blodpropparna frånvarande.

Leukocyter och erytrocyter

Normalt finns det inga röda blodkroppar i ejakulatet, och antalet leukocyter överskrider inte 3-4 i synfältet. Om det finns fler leukocyter, indikerar detta en inflammatorisk process i könsorganen.

slem

Normalt finns det ingen slim i semen eller det är i en liten mängd. Detektionen av en signifikant mängd slem föreslår en inflammatorisk process av prostata och seminala vesiklar.

Avvikelser från normen

 • oligozoospermi - låg koncentration av spermatozoa;
 • asthenozooospermia - låg spermobilitet
 • Teratozoospermia - ett minskat antal morfologiskt normala former;
 • azoospermi - det finns inga spermier i ejakulatet;
 • aspermi - det finns ingen utlösning;
 • oligospermi - mängden spermier är mindre än 2 ml;
 • leukospermi - ett ökat antal leukocyter;
 • akinospermi - alla spermatozoa är fasta;
 • cryptospermia - ett mycket lågt innehåll av spermatozoa, som bestäms först efter centrifugering av ejakulatet.

Metoder för att förbättra kvaliteten på spermier

Förutom att eliminera inflammatoriska och endokrina sjukdomar, vars behandling föreskrivs av en läkare (antibiotika och hormoner), för att förbättra spermatets kvalitet, måste man följa enkla regler:

Temperaturförhållanden

Ägg är det enda orgel som ligger utanför bukhålan. Följaktligen bidrar uppvärmningen av testiklarna till försämringen av spermiernas kvalitet: spermatozoas aktivitet minskar och patologiska morfologiska former uppträder.

Följaktligen är det nödvändigt att vägra ofta bad / duscha, mindre frekvent bad och bastu, för att ge nöjet att suga i jacuzzin.

Dessutom bör kläder (underkläder och byxor) vara fria, kläm inte på testiklarna och överhettar dem inte. Det rekommenderas att överge snygga shorts, snygga jeans.

Undvik stress

Stressfulla situationer "slår" inte bara på nerver utan också på spermier. Om möjligt, undvik konflikter, trötthet, nervös spänning.

Sexuellt liv

En lika viktig roll i spermatets kvalitet spelas av rytmen i sexuellt liv. Alltför sällsynta sexuella handlingar leder till en minskning av spermiernas rörlighet, och å andra sidan ofta intim kontakt gör sperma "flytande", det vill säga dess innehåll av spermier har minskat avsevärt.

Den optimala rytmen i sexlivet är 4-6 gånger i veckan.

Vikt och Sport

Överdriven kroppsvikt är ackumuleringen av ett alltför stort subkutant fettlager, vilket ger östrogener, vilket negativt påverkar spermatozoas aktivitet.

Normalisering av vikt kommer att hjälpa till med rationell näring och regelbunden (2-3 gånger i veckan måttlig träning). Särskilt användbara är fysiska övningar som syftar till att stärka bäckens golv och bukpress.

Rationell näring

Det är nödvändigt att överge halvfabrikat och produkter som innehåller konserveringsmedel och smakförstärkare.

I maten bör vara närvarande livsmedel som innehåller ett stort antal vitaminer E, Grupp B, C, och spårämnen av selen och zink.

De uppräknade biologiskt aktiva ämnena påverkar kvaliteten på spermierna positivt.

I listan över produkter för att inkludera fisk och skaldjur, örter (dill, persilja, koriander, selleri), morötter, pumpa, vitlök, sparris, tomater, granatäpplen, äpplen, bananer och avokado.

Också i kosten måste finnas mjölk och mejeriprodukter, nötkött, fisk, nötter i stora mängder, svamp, bovete, havregryn, lever och baljväxter.

Dåliga vanor

Det är väldigt negativt för spermatozoas antal och aktivitet påverkar dåliga vanor. Det är nödvändigt att sluta röka och dricka alkohol (eller åtminstone minska mängden), särskilt öl, där fytoöstrogener är i stora mängder.

Och, naturligtvis, en fullständig avvisning av droger. Detsamma gäller för överdriven konsumtion av starkt te och naturligt kaffe. Dessa drycker ska ersättas med färsk juice och mineralvatten.

Miljöfaktorer

Normalisera omgivningen är bortom styrkan hos en person, men du kan minimera effekterna av skadliga faktorer. Håll inte den bärbara datorn i knäet (överhettning av testiklarna), försök att minska kontakten med giftiga ämnen (lack, färger, hushållskemikalier och andra "skadliga"), andas ofta frisk luft.

Abnormaliteter i spermogrammet från normen och IVF

Nästan 50% av männen har några avvikelser från normala spermogramparametrar. En del av dem är tillräckligt för att justera dagens regim och vila, rationalisera näring, överge dåliga vanor - det förbättrar spermiernas kvalitet och ökar fertiliteten (förmågan att befruktas).

Men i vissa fall kan bara IVF hjälpa till att få barn, vars procedur innefattar val av aktiva och patologiska avvikelser från spermatozoas morfologi.

Med de patologiska resultaten av spermogrammet (närvaron av azoospermi, teratospermi, nekrospermi, asthenozopermi och andra) förlängs IVF-förfarandet, varav ett av stadierna är ICSI.

ICSI är en hjälpteknik och består av flera steg:

 • erhållande från testikeln genom en mikrokirurgisk operation av livskraftiga spermatozoer;
 • odling av spermier
 • val av bästa och aktiva spermier;
 • införande av spermatzonen genom intracytoplasmisk injektion i ägget;
 • frysa de återstående livskraftiga spermierna för framtiden.

Förutom avvikelser från normen av spermaanalys utförs ICSI i närvaro av antispermantikroppar, både hos kvinnor och män.

prognoser

Prognosen efter IVF-proceduren i samband med ICSI beror på två faktorer. Först ökas chanserna för fertilisering av ägget genom att erhålla aktiva livskraftiga spermier från testikeln eller ejakulatet. Och för det andra, ju högre kvaliteten på ägg som erhållits från en kvinna, ju högre andel av deras befruktning.

När ICSI utförs uppstår fertilisering av ägg i 60-70% av fallen, vilket är signifikant högre (med 30%) vid utförande av standard IVF-förfarandet.

Dessutom utvecklar 90-95% av de befruktade äggen ett embryo.

Diagnos av symptom

Ta reda på din sannolika sjukdom och till vilken läkare bör gå.

Dekodning av spermogram: norm och störningar

Spermogram - studien av ejakulat (spermier) i laboratoriet. Med hjälp av denna analys bestäms huvudparametrarna av manlig fertilitet och möjliga inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet. Urologen eller andrologisten är engagerad i att dechiffrera resultaten. Den slutgiltiga analysdata påverkas av rättens beredskap för denna studie. Spermogrammet innefattar studien av ejaculatets fysiska och mikroskopiska egenskaper.

Parametrarna för spermogram och deras fluktuationer är viktiga i sökandet efter orsakerna till manlig infertilitet. Innan dechiffrering ska läkaren samla information för anamnesis (t ex ta reda på om mannen var sjuk med en gris) och föreskriva en omfattande studie av hela organismen.

När man studerar de fysiska egenskaperna hos spermier undersöks flera indikatorer. Standarder spermogrammy enligt WHO är inte konstanta, och hela tiden anpassas beroende på förändringar i global statistik. Även för samma man kommer resultaten av analysen att vara olika. Därför är det nödvändigt att skicka spermogrammet flera gånger efter en månad för eventuell avvikelse. De normala parametrarna för spermogram enligt WHO och ryska standarder finns i tabellen.

Med hjälp av ett mikroskop studeras många indikatorer. Deras normer anges också i följande tabell:

Man bör komma ihåg att resultaten av spermogrammet bör utvärderas på ett komplicerat sätt, och endast specialisten kan dechiffrera dem.

Följande avvikelser från normen är möjliga:

 1. 1. En liten mängd spermier kallar oligospermi. I en sådan situation minskar mängden spermier i spermier. Detta beror på den inflammatoriska processen i adnexa hos könsorganen, vilket orsakar infertilitet. En liten mängd spermier kan inte tränga in i livmodern på grund av den sura miljön i slidan. Om den första analysen visade oligospermi, oroa dig inte än. För att göra diagnosen bekräftad måste analysen gå flera gånger. Om mängden spermier överstiger 5 ml, påverkar det inte förmågan att bli gravid. Det faktum att i vagina är placerad endast 5 ml, och överskottet följer. En stor mängd spermier indikerar en infektion i prostata eller kronisk vesikulit.
 2. 2. Sällans färg är oftast vitgrå. Lite gulaktig, mjölkaktig eller vit anses också vara normen enligt WHO: s standarder. Men i ryska laboratorier indikeras det ibland. Sperma med en rosa tänder informerar om förekomsten av röda blodkroppar (hemospermi) i den. Ibland uppstår en brunaktig nyans. Transparent semen indikerar närvaron av azoospermi, dvs frånvaron av spermatozoa. En gulaktig nyans indikerar gulsot, detta händer vid mottagandet av multivitaminkomplex.
 3. 3. pH-värde. Efter utlösning kan manliga könsceller dö i slidanas sura miljö. För att spermier ska nå ägget måste de övervinna denna barriär. För detta finns en halvvätska. Det är hon som sänker syrahalten, medan spermatozoa kan nå livmodern. Med normala andra pH-avvikelser sägs ingenting om dem, men i kombination med andra indikerar de olika sjukdomar. Till exempel, i frånvaro av spermatozoa, indikerar ett sänkt pH att kanalerna från vilka sperma uppstår är igensatta. En minskning av denna indikator i kombination med andra tecken indikerar också inflammation i prostata och testiklar.
 4. 4. Under utlösningen är sæden viskös. Efter ett tag spolar hemligheten i prostata körteln i ejakulatet det. Om detta inte händer, indikerar detta ett brott i prostata, vilket har en negativ effekt på spermiernas kemiska index. Detta orsakar ormligheten hos spermatozoa, vilket gör att äggets befruktning omöjliggörs.
 5. 5. En ökning av spermatosens densitet kallas polyzoospermi, en minskning av oligozoospermi. Orsakerna till förändringen i densitet har ännu inte blivit fullständigt studerade. I vissa versioner beror detta på endokrina störningar, felaktigt blodflöde i pungen och är också ett resultat av strålningsexponering.
 6. 6. Om antalet spermatozoer är mindre än normalt, har detta en negativ effekt på förmågan hos uppfattningen. Detta tillstånd kännetecknas av uttrycket oligozoospermia orsakar en hel del - det är testikel vävnadsskador på grund av olika sjukdomar, urologiska problem, lever och njursvikt, rökning, alkoholmissbruk, ofta utlösning.
 7. 7. Spermobilitet är ett av de viktiga kriterierna för att bedöma möjligheten till uppfattning. Beroende på förmågan att flytta är manliga könsceller uppdelade i 4 grupper, vars beskrivning presenteras i tabellen:

Spermogram: Förberedelse, avkodning, indikatorer och avvikelser

Spermogram är en visuell, mikroskopisk och fysikalisk-kemisk studie av ejakulära män av reproduktiv ålder. Det gör att du objektivt kan bedöma kvaliteten och kvantiteten av partikelvätska och dess beståndsdelar. Resultaten gör det möjligt för oss att sluta inte bara om förmågan att gödsla, men ger också en komplett bild av en mans sexuella hälsa.

När spermogrammen utvärderar följande parametrar:

 • morfologiska egenskaper
 • antal och rörlighet av spermatozoa
 • viskositetsgrad;
 • närvaro, antal och typ av leukocyter;
 • kondensationstid;
 • Förekomsten och utseendet av ofullkomliga celler;
 • färg och volym av spermier;
 • pH-nivå.

Vid behov utförs en analys av biokemi.

Spermogram är en djup komplex studie, där möjliga patologier i reproduktionssystemet, inflammatoriska processer och infektionssjukdomar kan identifieras.

Viktigt! Proceduren för att ta provet är absolut säkert. Men det är den här studien som kommer att bidra till att upptäcka sjukdomen i början. Med tiden startade behandlingen en garanti för full återhämtning.

Indikationer för spermogram

Forskning utser i sådana fall:

 • i avsaknad av begrepp med regelbunden sexuell aktivitet under hela året
 • undersökning av en man i planeringen av graviditeten
 • med sjukdomar som leder till infertilitet (inflammation av testiklarna, könsorganskador, varicocele, hormonella störningar);
 • vid undersökning och förebyggande undersökning
 • inom ramen för programmet för artificiell insemination eller IVF;
 • kontroll under behandlingen.

Begränsningar och kontraindikationer

Studien utförs inte:

 • efter stress eller tungt fysiskt arbete
 • om de senaste två månaderna steg en mans feber till 38-39 grader;
 • efter en prostata-massage
 • efter att ha tagit antibiotika de senaste tre månaderna
 • med uretrit, orchitis, cystit och prostatit;
 • strax efter samlag
 • med förhöjning av kroniska patologier;
 • efter ett bad och varma bad;
 • med ARI;
 • efter att ha tagit medicin eller alkohol

Förberedelse för studien och förfarandet

Endast om vissa träningsförhållanden är uppfyllda kan du få de mest exakta resultaten.

Innan testet genomförs bör följande rekommendationer följas:

 • sexuell avhållsamhet från två dagar till en vecka. Detta inkluderar onani. Under denna tid kommer kroppen att utveckla tillräckligt med spermier för att få de mest exakta indikatorerna;
 • När det finns symtom på en virussjukdom eller en förkylning, bör du skjuta upp analysens leverans.
 • åtminstone i en månad att vägra att röka, dricka alkohol, droger och droger;
 • undvik mental och fysisk stress
 • vägra att besöka bastun eller bad.

Sperma för analys erhålls genom onani. För att samla materialet, använd en speciell medicinsk kondom eller en steril behållare. I fall där det är omöjligt att få spermier fysiologiskt, görs detta med hjälp av verktyg.

Viktigt! Om materialet samlas in hemma, levereras det till laboratoriet senast en timme efter insamling. I det här fallet bör det ligga i en miljö nära kroppstemperaturen.

Normala spermier räknas

Spermogramstyperna fördelas beroende på volymen av forskning:

 1. grundläggande. Utförs enligt WHO-standarder, inklusive alla viktiga indikatorer.
 2. MAR-testet. Bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, vilket förstör spermatozoa.
 3. Morfologisk analys, eller spermogram enligt Kruger.

Utökat spermogram - alla tre arter tillsammans. Tilldela om avvikelser upptäcktes under baslinjeundersökningen.

I vissa fall föreskrivs också en biokemisk analys av spermier.

Fas-kontrastmikroskopi och speciella färgämnen-hematoxylin används för att utvärdera funktionen och strukturen hos spermatozoa.

WHO kriterier

Indikatorer definieras av WHO och inkluderar:

 • volymen ejakulera mer än 2 ml;
 • Omedelbart efter att ha erhållit sæden är viskös;
 • efter högst en halvtimme sker likriktning;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm;
 • vätskan har en vitgrå färg;
 • specifik lukt;
 • PH 7,2 - 8,0;
 • sperma molnigt, men det finns ingen slim i den.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Vid en mikroskopisk undersökning bestämma sådana indikatorer:

 • i 1 ml sperma bör innehålla 20 ml spermatozoa;
 • mobil bör vara minst 25%
 • ingen limning och stora kluster bör observeras
 • fasta spermier bör vara mindre än hälften;
 • leukocyter - högst 1 miljon;
 • Mer än 50% av alla celler ska vara normal sperma;
 • mer än 30% borde vara spermatozoa med en normal struktur av huvudet;
 • i ejakulat bör inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av studien utvärderas av en specialist, med beaktande av andra kliniska data. Varje patient har dock rätt att självständigt jämföra indikatorerna med den rekommenderade WHO-standarden.

 1. Den optimala perioden av abstinens är 2-7 dagar. Idealiskt, 4 dagar. Vid inlämning av materialet rekommenderas samma avstängningsperiod, liksom före det första förfarandet.
 2. Normal volym spermier är från 2 till 5 ml.
 3. Normalt bör ejakulatets färg vara vitgrå.
 4. Syrhetsindexet bör överstiga 7,2.
 5. Ejakulera i norm bör likna i en timme.
 6. Med normal viskositet bör filamentets längd vid separation från pipetten inte överstiga 2 cm.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier.
 8. Det totala antalet spermatozoer ska vara 40 miljoner.
 9. Antalet strukturellt normala spermatozoa bör vara från 40 till 60% av alla celler.
 10. Ejakulat bör innehålla minst 50% levande sperma.
 11. Agglutination i spermogram ska vara frånvarande.
 12. Ejakulatet ska innehålla högst 1 miljon leukocyter.
 13. Erytrocyter bör inte bestämmas.
 14. Små mängder kan innehålla slem.

OBS! Det finns inte en indikator som fullständigt bekräftar absolut infertilitet, eller tvärtom den perfekta hälsan hos en man. Analysen av indikatorer kan endast utföras av en kvalificerad specialist, med tanke på många andra faktorer.

Eventuella kränkningar och orsaker

Efter analysen kan det finnas avvikelser i spermiernas sammansättning, liksom förändringar i utseende, färg och lukt.

Brott kan tyda på förekomst av vissa problem i människokroppen:

 • oligospermi- detta är när volymen ejakulat är mindre än 2 ml. Denna sjukdom kan orsakas av otillräcklig aktivitet hos de tillkommande könsorganen, prostata, retrograd ejakulation, nedsatt passabilitet hos könsorganet, kort avhållande tid och otillräcklig utveckling av sexuella egenskaper.
 • Gulaktig nyans av sperma kan vara ett tecken på gulsot.
 • Minskning eller ökning av surhet är ett symptom på inflammation i de partiella vesiklarna eller prostata.
 • Viskös ejakulering komplicerar rörelsen av spermatozoa och fördröjer dem i slidan, vilket drastiskt minskar sannolikheten för befruktning. Orsakerna till långsam flytning - bristen på enzymer eller inflammation i tillbehörsgenitalkörtlarna.
 • Polizoospermiya - En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner. Orsaken till avvikelsen kan vara endokrina störningar, effekten av strålning och toxiner, immunpatologi, nedsatt blodcirkulation av könsorganen, inflammation.
 • astenozoospermi - En kraftig begränsning av spermierotiliteten. Skälen är desamma som i föregående stycke.
 • Nekrospermiya - Närvaron av död spermier i spermierna. Det uppstår på grund av infektionssjukdomar, stress eller påverkan av toxiner.
 • Förhöjda vita blodkroppar peka på inflammatoriska processer i könsorganen (uretrit, prostatit, vesikulit, orchitis, etc.).
 • oligozoospermia- En kraftig minskning av antalet spermier i ejakulatet.
 • teratospermia - lågt antal spermatozoer med normal struktur.

Skälen till att minska antalet spermier

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • sjukdomar i det genitourära systemet (kryptorchidism, varicocele, könsorganskada, prostatit, orchitis);
 • långvarig exponering för höga temperaturer;
 • endokrina störningar;
 • feber;
 • genetiska störningar;
 • verkan av toxiner.

Orsakerna till minskad rörlighet hos spermatozoa

Huvudfaktorerna för lågspermobilitet:

 • antibiotikabehandling;
 • klädd underkläder
 • joniserande strålning och elektromagnetiska vågor;
 • alkoholism och rökning
 • stillasittande arbete;
 • bERIBERI;
 • frekvent användning av smörjmedel;
 • stress.

Sätt att förbättra spermogrammet

Genomförandet av vissa rekommendationer kan avsevärt förbättra kvaliteten på spermogrammet.

 1. Undvik överhettning.
 2. Ta mediciner som föreskrivs av en läkare för att förbättra spermogrammet.
 3. Eliminera rökning, ta alkohol och medicin.
 4. Behandla endokrina och urologiska sjukdomar i tid.
 5. Observera dagens regim.
 6. Följ principerna om hälsosam kost.
 7. Gör övning, som inkluderar övningar för bäckens golv och buken.
 8. Ge ett regelbundet sexliv.

För att förbättra ejaculatets kvalitet kan läkaren ordinera biologiska tillskott som innehåller vitaminer och aminosyror, inklusive karnitin. Tillsatser används aktivt för att förbereda IVF och för behandling av svår oligoasthenozoospermi.

Spermogram är en nödvändig studie för att fastställa en noggrann diagnos och orsaken till sjukdomen.

Radevich Igor Tadeushevich, en sexuellt patologisk andrologist av 1: a kategorin

1,554 totalt antal visningar, 4 visningar idag