Huvud
Skäl

Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

 1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
 2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
 3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
 4. Rationell planering av graviditet.
 5. En mans önskan att se om han kan få barn.

Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

Metoder för att ta analysen

Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

Hur tar man ett spermogram korrekt?

För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

Normala spermier räknas

Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

 • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
 • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
 • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

Makroskopiska indikatorer av normen

Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

 • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
 • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
 • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
 • vitgrå färg;
 • en märklig lukt;
 • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
 • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

 • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
 • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
 • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
 • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
 • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
 • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
 • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
 • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

Spermogramresultat

De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

 • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
 • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
 • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
 • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
 • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
 • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

Norm och avvikelser från spermatozoa

I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

 1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
 2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
 3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
 4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
 5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
 6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
 8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
 9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
 10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
 11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
 12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
 13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
 14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
 15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
 16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
 17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
 18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

Varför antalet spermatozoa minskar

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
 • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
 • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
 • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
 • feberisk tillstånd
 • hög omgivningstemperatur.

Varför minskas spermiermotiliteten?

De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

 • klädd underkläder
 • rökning och alkoholism
 • bERIBERI;
 • påkänning;
 • användning av smörjmedel;
 • stillasittande arbete;
 • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
 • behandling med antibiotika.

Hur man förbättrar spermogrammet

Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

 • Överhett inte;
 • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
 • observera dagens regim, sov fullständigt
 • ät rätt
 • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
 • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
 • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
 • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.

Spermogram: norm och transkript

Analysen av spermogrammet är en analys som andrologen föreskriver riktningen. Om du fått ett hänskjutande och du är intresserad av spermogram är forumet om människors hälsa osannolikt att vara användbart. Spermobilitet, antalet spermatozoer och andra indikatorer är medicinska egenskaper. Ska jag förlita mig på inlägget av medlemmarna i forumet om hälsa? Dedikerat till hur spermogram överlämnas kan forumet vara användbart vid val av laboratorium och klinik för människors hälsa - innan du börjar analysera läs recensioner om den valda honungen. institution.

Om vilka indikatorer som ska innehålla ett spermogram (normen för en frisk man), läs vidare.

Varför tar de semenanalys?

Genom resultat spermogrammy är det möjligt att uppskatta en status för människans hälsa, för att avslöja en prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att ha en baby länge, men för tillfället kommer orsakerna att hjälpa dig att ta reda på analysen av ejakulatet på antalet spermier och andra indikatorer. Infertilitet resultat spermogramma hjälper läkaren att ordinera effektiv behandling.

Spermogram: leveransregler

På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen), bör spermogramleverans göras av onanering, inte genom avbruten samlag eller på annat sätt. För att klara analysen av spermier, utrustade de i laboratoriet ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att underlätta analysen av ejakulatet finns det tidskrifter för erotisk innehåll i rummet.

Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

 • Drick inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;
 • inte ha sex
 • Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

Re-spermogrammy förutsätter samma regler.

För att korrekt utvärdera resultaten av spermogrammet är det nödvändigt att skicka det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa doktorn att spermogrammet är dåligt, förtvivla inte. I en andra analys kan spermier ha andra egenskaper. Förändringen av dessa egenskaper kan generellt påverka tolkningen av avkodningen av spermogrammet.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktum är att det fanns en utlösning i blåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet kan du klara urinprovet, kanske var spermatozoa kvar i den.

Spermogramanalys: medicinska termer

Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

 • azoospermi - ingen spermatozoa finns i ejakulatet;
 • akinozoospermia - spermier är helt immobila;
 • antisperm antikroppar (ACAT eller ASA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa;
 • asthenozooospermia - otillräckligt rörliga spermatozoa (kategori A

Vi båda började försöker bli gravid ett barn, och de problem som började med dem. Det är inte så, det är inte på det sättet, beskonchnye utredningar, undersökningar, min man är ganska ingen libido, enligt min mening, nej, kommit till slutsatsen att han behövde schmartprost - i allmänhet, i stället för det lyckliga paret är nu känner att vi har ett par personer med funktionsnedsättning med ett gäng ärftliga och förvärvade sjukdomar. Varför alla barn föds skadedjur och så lätt, och vi har med normal inkomst, inga dåliga vanor - så svårt.

Hur korrekt att dechiffrera spermogrammu

Minska reproduktionskapaciteten hos den manliga befolkningen - ett problem som inte sugits från fingret av medicinska personer, försöker "skära" pengar på blygsamma patienter. Nej, det är helt rättvist. Därför en artikel om hur man korrekt läser ett spermogram, dvs. kvantitativ och kvalitativ analys av ejakulatet (det vill säga spermier) kommer, som de säger, "i venen".

Hur man tar spermogram?

Förberedelse för leverans av spermogram

Spermogram leverans

Själva proceduren att "skaffa brandfriktion", jag, med ditt tillstånd, kommer jag inte att beskriva. Jag kommer bara att observera att ejakulatet samlas i ett sterilt plastprovsrör och transporteras till platsen för studien, d.v.s. i laboratoriet i byxan eller i handen (det är nödvändigt att behålla kroppstemperaturen).

Sperma - är inte något permanent: dess sammansättning beror på olika faktorer, såsom: funktionell och psyko-emotionell tillstånd av kroppen, kost, läkemedel. I detta avseende är en analys långt ifrån en indikator. Och om i ditt spermogram "det finns inget liv", då är detta inte en ursäkt för att färga huvudet med aska, tk. Det är nödvändigt att göra minst ett "kontrollskott" i provröret. Vanligtvis ges 10 dagar för att ladda batterierna.

Hur man avkänner spermogram

Volym av ejakulat

En annan nyans: det är mycket viktigt att montera allt ejakulat i provröret, speciellt den första delen av det, vilket är den rikaste i spermatozoa. Om detta inte fungerade, göm inte ditt misslyckande från läkaren.

Likriktningstid

Här spelar bestämmande roll av viskositeten hos ejakulatet. Spridningsintervallet ligger mellan 10 och 40 minuter. Om mer - då finns det problem med prostatakörteln.

I händelse av färg är det inte nödvändigt att störa särskilt: denna indikator är för vagt tolkad. I detta sammanhang får han inte en så viktig diagnostisk roll. Det är snarare en hyllning till tradition. Det enda värt att uppmärksamma är den rosa skuggan av ejakulatet, vilket signalerar närvaron av röda blodkroppar i den.

surhet

För sperma är normal en svagt alkalisk reaktion, när pH är mellan 7,2-7,4. PH-värdet bidrar till att bestämma förekomsten och lokaliseringen av inflammatoriska foci i reproduktionssystemet. Ett förhöjt pH indikerar inflammation i prostatakörteln och seminala vesiklar och en sänkning (upp till 6,5) - om blockering av excretionskanalerna hos sistnämnda.

Antal spermier

Det definieras i 1 ml ejakulat. Räkningen här går till miljoner. Normen är 20-60 miljoner i 1 ml ejakulat. Förresten kan låg koncentration av spermatozoa kompenseras av ökad motorisk aktivitet.

Spermiogramparametrar: norm och patologi

Spermobilitet

Till spermier kunde anses normala, måste den uppfylla ett av två villkor: ett antal linjär-motila spermatozoa (A + B) bör vara 50% eller spermier av A måste vara 25%.

Spermagglyutinatsiya

I det viskösa, inkompatibla ejakulatet kan fenomenet spermatozoalimning förekomma-agglutination. Det är uppenbart att det är svårt att prata om möjligheten till befruktning, om spermierna limmade ihop. Detta observeras, till exempel med kronisk prostatit eller inflammation av sämsta vesiklar - vesiklar. I normal sperma bör agglutination inte vara.

Förekomsten av antisperm antikroppar

Med vissa immunförsvar i kroppen kan utvecklingen av antikroppar mot sina egna spermatozoer börja, vilket i kombination med dem hindrar deras framsteg i ägget. Således kan närvaron av sådana antikroppar förklara infertiliteten hos hanen.

Mikroskopi av ejakulat

Vad kan ses under ett mikroskop i normal sperma? Amyloid-kroppar, spermatogena epitelceller, lecitindroppar och ett minimum av leukocyter (0-3). Om de vita blodkropparna är större än detta värde, plus slem finns i ejakulatet, är detta en markör för närvaron av en inflammatorisk process. Erytrocyter i ejakulat bör inte vara.

Onormala spermier

Man bör inte tro att alla manliga spermatozoa är "stiliga", allt som för val. Det här är inte så: bland dem kan du hitta många "tadpoles" med olika defekter. Till exempel med ett krökt huvud, eller till och med utan ett huvud. Det finns spermier med två svansar. Det finns inget dödligt här, i någon människas semestra finns sådana "freaks". Frågan är i deras nummer. Andelen onormala spermatozoer bör inte överstiga 50% av deras totala antal.

Resultat spermogrammy - diagnos av en läkare

 • Normozoospermia - ejaculate "med heder" motstod alla tester.
 • Oligozoospermia - spermatozoa är få - mindre än 20 miljoner i 1 ml.
 • Teratozoospermia - ett stort antal spermatozoa med ett onormalt huvud och svans (mer än 50%).
 • Astenozoospermi - låg rörlighet under normal form och spermieantal (under dessa två faktorer, som jag skrev lite tidigare i kapitlet "Mobility sprematozoidov").
 • Oligoastenoteratozoospermi är en kombination av de tre ovan nämnda abnormiteterna.
 • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermier i ejakulatet.
 • Aspermi är den fullständiga frånvaron av spermier.

Och till sist konstaterar jag än en gång att för att överlämna ejakulatet - inte ett fält att korsa. Kvaliteten på spermier beror till stor del på individens livsstil. Rökning och speciellt alkohol är skadliga för henne. Detsamma kan sägas om ett antal droger, till exempel vissa antidepressiva medel, lugnande medel, antihypertensiva läkemedel (i synnerhet - klonidin), neuroleptika.

Vad är spermogram?

Intressanta artiklar

kommentarer

Ja, artikeln är verkligen kognitiv. Min man och jag har också detta, så jag skulle vilja fråga om jag kan hjälpa honom i det här? Eller måste han göra allt själv?

God eftermiddag, Vika!
Denna nyans bör klargöras med klinikens eller laboratoriums administration, där du planerar att ta analysen.
Ta hand om dig själv.

Vi skickades för analys, jag vet inte, jag vill erbjuda att dricka forte.

Som förresten så många män vars spermier inte är aktiv och därför kvinnor på grund av detta lidande, när de vill bli mamma. Och inte alla män förstår detta, att problemet finns i dem och att det är nödvändigt att lösa det. Anklagade sin fru att de säger att allt är illa med henne. Jag har i detta avseende mannen gjort, sa jag, bör undersökas tillsammans utan några invändningar började kartläggas. Och inte förgäves. Problemet i hans spermier var. Sant det profertil ordinerats av läkare för att förbättra dess kvalitet, och vi kommer snart att bli föräldrar. Så om vi nu läsa på forumet, där flickor skriver att det var hennes man skyller det faktum att det är omöjligt, även mannen börjar klaga och säga att det inte är nödvändigt att skylla allt på sin hustru eget bästa.

Spermogram: Förberedelse, avkodning, indikatorer och avvikelser

Spermogram är en visuell, mikroskopisk och fysikalisk-kemisk studie av ejakulära män av reproduktiv ålder. Det gör att du objektivt kan bedöma kvaliteten och kvantiteten av partikelvätska och dess beståndsdelar. Resultaten gör det möjligt för oss att sluta inte bara om förmågan att gödsla, men ger också en komplett bild av en mans sexuella hälsa.

När spermogrammen utvärderar följande parametrar:

 • morfologiska egenskaper
 • antal och rörlighet av spermatozoa
 • viskositetsgrad;
 • närvaro, antal och typ av leukocyter;
 • kondensationstid;
 • Förekomsten och utseendet av ofullkomliga celler;
 • färg och volym av spermier;
 • pH-nivå.

Vid behov utförs en analys av biokemi.

Spermogram är en djup komplex studie, där möjliga patologier i reproduktionssystemet, inflammatoriska processer och infektionssjukdomar kan identifieras.

Viktigt! Proceduren för att ta provet är absolut säkert. Men det är den här studien som kommer att bidra till att upptäcka sjukdomen i början. Med tiden startade behandlingen en garanti för full återhämtning.

Indikationer för spermogram

Forskning utser i sådana fall:

 • i avsaknad av begrepp med regelbunden sexuell aktivitet under hela året
 • undersökning av en man i planeringen av graviditeten
 • med sjukdomar som leder till infertilitet (inflammation av testiklarna, könsorganskador, varicocele, hormonella störningar);
 • vid undersökning och förebyggande undersökning
 • inom ramen för programmet för artificiell insemination eller IVF;
 • kontroll under behandlingen.

Begränsningar och kontraindikationer

Studien utförs inte:

 • efter stress eller tungt fysiskt arbete
 • om de senaste två månaderna steg en mans feber till 38-39 grader;
 • efter en prostata-massage
 • efter att ha tagit antibiotika de senaste tre månaderna
 • med uretrit, orchitis, cystit och prostatit;
 • strax efter samlag
 • med förhöjning av kroniska patologier;
 • efter ett bad och varma bad;
 • med ARI;
 • efter att ha tagit medicin eller alkohol

Förberedelse för studien och förfarandet

Endast om vissa träningsförhållanden är uppfyllda kan du få de mest exakta resultaten.

Innan testet genomförs bör följande rekommendationer följas:

 • sexuell avhållsamhet från två dagar till en vecka. Detta inkluderar onani. Under denna tid kommer kroppen att utveckla tillräckligt med spermier för att få de mest exakta indikatorerna;
 • När det finns symtom på en virussjukdom eller en förkylning, bör du skjuta upp analysens leverans.
 • åtminstone i en månad att vägra att röka, dricka alkohol, droger och droger;
 • undvik mental och fysisk stress
 • vägra att besöka bastun eller bad.

Sperma för analys erhålls genom onani. För att samla materialet, använd en speciell medicinsk kondom eller en steril behållare. I fall där det är omöjligt att få spermier fysiologiskt, görs detta med hjälp av verktyg.

Viktigt! Om materialet samlas in hemma, levereras det till laboratoriet senast en timme efter insamling. I det här fallet bör det ligga i en miljö nära kroppstemperaturen.

Normala spermier räknas

Spermogramstyperna fördelas beroende på volymen av forskning:

 1. grundläggande. Utförs enligt WHO-standarder, inklusive alla viktiga indikatorer.
 2. MAR-testet. Bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, vilket förstör spermatozoa.
 3. Morfologisk analys, eller spermogram enligt Kruger.

Utökat spermogram - alla tre arter tillsammans. Tilldela om avvikelser upptäcktes under baslinjeundersökningen.

I vissa fall föreskrivs också en biokemisk analys av spermier.

Fas-kontrastmikroskopi och speciella färgämnen-hematoxylin används för att utvärdera funktionen och strukturen hos spermatozoa.

WHO kriterier

Indikatorer definieras av WHO och inkluderar:

 • volymen ejakulera mer än 2 ml;
 • Omedelbart efter att ha erhållit sæden är viskös;
 • efter högst en halvtimme sker likriktning;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm;
 • vätskan har en vitgrå färg;
 • specifik lukt;
 • PH 7,2 - 8,0;
 • sperma molnigt, men det finns ingen slim i den.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Vid en mikroskopisk undersökning bestämma sådana indikatorer:

 • i 1 ml sperma bör innehålla 20 ml spermatozoa;
 • mobil bör vara minst 25%
 • ingen limning och stora kluster bör observeras
 • fasta spermier bör vara mindre än hälften;
 • leukocyter - högst 1 miljon;
 • Mer än 50% av alla celler ska vara normal sperma;
 • mer än 30% borde vara spermatozoa med en normal struktur av huvudet;
 • i ejakulat bör inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av studien utvärderas av en specialist, med beaktande av andra kliniska data. Varje patient har dock rätt att självständigt jämföra indikatorerna med den rekommenderade WHO-standarden.

 1. Den optimala perioden av abstinens är 2-7 dagar. Idealiskt, 4 dagar. Vid inlämning av materialet rekommenderas samma avstängningsperiod, liksom före det första förfarandet.
 2. Normal volym spermier är från 2 till 5 ml.
 3. Normalt bör ejakulatets färg vara vitgrå.
 4. Syrhetsindexet bör överstiga 7,2.
 5. Ejakulera i norm bör likna i en timme.
 6. Med normal viskositet bör filamentets längd vid separation från pipetten inte överstiga 2 cm.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier.
 8. Det totala antalet spermatozoer ska vara 40 miljoner.
 9. Antalet strukturellt normala spermatozoa bör vara från 40 till 60% av alla celler.
 10. Ejakulat bör innehålla minst 50% levande sperma.
 11. Agglutination i spermogram ska vara frånvarande.
 12. Ejakulatet ska innehålla högst 1 miljon leukocyter.
 13. Erytrocyter bör inte bestämmas.
 14. Små mängder kan innehålla slem.

OBS! Det finns inte en indikator som fullständigt bekräftar absolut infertilitet, eller tvärtom den perfekta hälsan hos en man. Analysen av indikatorer kan endast utföras av en kvalificerad specialist, med tanke på många andra faktorer.

Eventuella kränkningar och orsaker

Efter analysen kan det finnas avvikelser i spermiernas sammansättning, liksom förändringar i utseende, färg och lukt.

Brott kan tyda på förekomst av vissa problem i människokroppen:

 • oligospermi- detta är när volymen ejakulat är mindre än 2 ml. Denna sjukdom kan orsakas av otillräcklig aktivitet hos de tillkommande könsorganen, prostata, retrograd ejakulation, nedsatt passabilitet hos könsorganet, kort avhållande tid och otillräcklig utveckling av sexuella egenskaper.
 • Gulaktig nyans av sperma kan vara ett tecken på gulsot.
 • Minskning eller ökning av surhet är ett symptom på inflammation i de partiella vesiklarna eller prostata.
 • Viskös ejakulering komplicerar rörelsen av spermatozoa och fördröjer dem i slidan, vilket drastiskt minskar sannolikheten för befruktning. Orsakerna till långsam flytning - bristen på enzymer eller inflammation i tillbehörsgenitalkörtlarna.
 • Polizoospermiya - En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner. Orsaken till avvikelsen kan vara endokrina störningar, effekten av strålning och toxiner, immunpatologi, nedsatt blodcirkulation av könsorganen, inflammation.
 • astenozoospermi - En kraftig begränsning av spermierotiliteten. Skälen är desamma som i föregående stycke.
 • Nekrospermiya - Närvaron av död spermier i spermierna. Det uppstår på grund av infektionssjukdomar, stress eller påverkan av toxiner.
 • Förhöjda vita blodkroppar peka på inflammatoriska processer i könsorganen (uretrit, prostatit, vesikulit, orchitis, etc.).
 • oligozoospermia- En kraftig minskning av antalet spermier i ejakulatet.
 • teratospermia - lågt antal spermatozoer med normal struktur.

Skälen till att minska antalet spermier

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • sjukdomar i det genitourära systemet (kryptorchidism, varicocele, könsorganskada, prostatit, orchitis);
 • långvarig exponering för höga temperaturer;
 • endokrina störningar;
 • feber;
 • genetiska störningar;
 • verkan av toxiner.

Orsakerna till minskad rörlighet hos spermatozoa

Huvudfaktorerna för lågspermobilitet:

 • antibiotikabehandling;
 • klädd underkläder
 • joniserande strålning och elektromagnetiska vågor;
 • alkoholism och rökning
 • stillasittande arbete;
 • bERIBERI;
 • frekvent användning av smörjmedel;
 • stress.

Sätt att förbättra spermogrammet

Genomförandet av vissa rekommendationer kan avsevärt förbättra kvaliteten på spermogrammet.

 1. Undvik överhettning.
 2. Ta mediciner som föreskrivs av en läkare för att förbättra spermogrammet.
 3. Eliminera rökning, ta alkohol och medicin.
 4. Behandla endokrina och urologiska sjukdomar i tid.
 5. Observera dagens regim.
 6. Följ principerna om hälsosam kost.
 7. Gör övning, som inkluderar övningar för bäckens golv och buken.
 8. Ge ett regelbundet sexliv.

För att förbättra ejaculatets kvalitet kan läkaren ordinera biologiska tillskott som innehåller vitaminer och aminosyror, inklusive karnitin. Tillsatser används aktivt för att förbereda IVF och för behandling av svår oligoasthenozoospermi.

Spermogram är en nödvändig studie för att fastställa en noggrann diagnos och orsaken till sjukdomen.

Radevich Igor Tadeushevich, en sexuellt patologisk andrologist av 1: a kategorin

1.560 visningar totalt, 2 visningar idag

sperma

Spermatogenes är processen för utveckling av manliga könsceller, vilket resulterar i bildandet av spermatozoa. Spermatogenes börjar under påverkan av könshormoner under puberteten i tonåren och fortsätter sedan kontinuerligt och hos de flesta män - nästan till slutet av livet.

Mognadsprocessen av spermatozoa förekommer inuti de konvoluterade seminiferösa tubulerna, som utgör mer än 90% av testikelvolymen hos en vuxen könsmåttig man och varar 74 dagar.

I spermogrammet hos en frisk man, tillsammans med normala patologiska former av spermatozoa, men inte mer än 20-25%. Överskott av detta antal kan leda till infertilitet eller fostrets medfödda deformiteter. Med patologi i ejakulatet minskar antalet normala spermatozoer och antalet mobila former kan minska.

Utveckling av substandard sperma. Vad är anledningen?

De främsta orsakerna till utvecklingen av dålig sperma är:

 • överhettning av testiklarna (orsakad av tätt underkläder, förkylning, badning etc.);
 • dålig allmän hälsa, dålig näring
 • missbruk av alkohol och rökning, droger;
 • emotionell stress;
 • för lång avhållsamhet (leder till en ökning av antalet onormala spermier)
 • sällsynt samlag (frekvensen av samlag 1-3 gånger i veckan, enligt olika uppskattningar, ger sannolikheten för befruktning 32-84%);
 • för frekvent utlösning (fertilitet minskar med intervaller vid samlag mindre än 12 timmar och mer än 7 dagar).

Vad är spermogram?

Spermogram - (sperma + grekisk grammatik - rekord, synonym - spermatogram), fullständig analys av spermier (fysikaliska egenskaper, kemiska och cellulära kompositioner etc.), vilket gör det möjligt att bedöma en mans förmåga att befruktas.

Spermogrammets egenskaper består av följande indikatorer (för varje deras normala värden ges):

 • mängden ejakulat - 2-5 ml
 • färg - mjölkvit
 • lukt av kastanj
 • pH = 7,2-7,4
 • Likriktningstid - 20-30 min
 • viskositet - 0-5 mm
 • antalet spermatozoer i 1 ml är 60-120 miljoner / ml
 • antalet spermier i hela ejaculatet - 120-600 miljoner
 • rörlighet, aktiv rörlighet - 60-70%
 • Trög - 10-15%
 • fast - 20-25%
 • antalet levande spermatozoer är 70-80%
 • antalet döda - upp till 20%
 • patologiska former, den totala andelen - upp till 20%
 • celler av spermatogenes, den totala andelen - 1-2%
 • leukocyter - upp till 10 i synfältet
 • erytrocyter - nr
 • epitel - 2-3
 • Bechter kristaller - individ
 • lecitinkorn - många
 • slime - nr
 • spermagglutination - nr
 • mikroflora - nr
 • Särskilda resistansprovningar - 120 min och mer
 • Sperm rörelsehastighet - 3 mm / min
 • metabolisk aktivitet - 60 min eller mer
 • trötthet - andelen mobila former minskar med 10% efter 1 timme efter 5 timmar - med 40%

När patienten bekantar resultatet av spermogrammet, borde han veta följande. Alla särdrag hos spermier varierar mycket över tiden. WHO-guiden presenterar resultaten av en intressant studie. Ett diagram över spermierna hos en man som fick spermogram två gånger i veckan i två år. Koncentrationsvärdena varierade från 120 miljoner / ml (utmärkt semen) till 15 miljoner / ml (oligozoospermi). Det är därför som det i reptologi är allmänt accepterat att det för analys är nödvändigt att undersöka semen två gånger med ett intervall på inte mindre än två veckor, och vid betydande skillnader i parametrar - tre gånger.

Inte alltid avvikelsen från dessa egenskaper i en eller annan riktning är ett tecken på sjukdomen. Endast en omfattande bedömning av de erhållna uppgifterna och deras relationer gör det möjligt att bedöma en gödselskapacitet hos en man. I detta spermogram kan inte bara användas för att identifiera infertilitet, men ger också möjlighet att bedöma och andra patologiska abnormiteter i människors hälsa.

Spermogram leverans

Till sperma för analys måste en man uppfylla några enkla krav. Före leverans av spermogrammet är det nödvändigt att helt avstå från sexuell aktivitet i minst 3-4 dagar, men inte mer än en vecka. I dag av avhållsamhet borde du inte dricka alkohol (jämn öl), mediciner, svettas, ta ett badkar (skölj helst i duschen). Sperma uppnås bäst i laboratoriet av onanering eller avbrutet samlag. Du kan inte få spermier i kondom, eftersom spermatozoer förlorar sin rörlighet efter 15-20 minuter från kontakt med gummit och de ämnen som kondomen behandlas med. Det är bäst att analysera spermogrammet i samma rum som laboratoriet. Kylning av spermierna leder till en förvrängning av parametrarna. Den optimala temperaturen för att inte sperma ska dö är 20-37 ° C. Det är väldigt viktigt att alla ejaculerade sperma i sin helhet föll in i laboratorierätten. Förlusten av minst en del (särskilt den första) kan väsentligt snedvrida resultatet av studien. Uppfyllandet av alla dessa krav kommer att bidra till att undvika fel i spermogramparametrarna. Detta är särskilt viktigt vid bedömning av spermier hos män med otillräcklig spermatogenes och äldre. Om parametrarna i spermogrammet är höga kan du begränsa dig till en analys. I närvaro av patologiska förändringar i ejakulatet krävs en tvåfaldig, 3-faldig analys med ett veckoslut.

Kärlek och fertilitet: finns det ett förhållande?

Det är viktigt att komma ihåg att en mans styrka inte är en indikator på hans fertilitet, dvs. förmåga att framkalla Ofta är kvinnans förtroende för en gynnsam födelsefunktion av sin man endast baserad på en hög uppskattning av sin sexuella styrka. Men ofta extremt svag styrka kombineras med utmärkt fröskraft hos spermier och vice versa - ägaren av spermier utan spermier kan ha en hög potens. Vanligtvis är det mycket svårt för denna kategori män att få en analys av spermier, speciellt med en liten erfarenhet av infertilt äktenskap. Det är nödvändigt att visa fasthet, förstärkt av kunskapen om det som just har sagts.

Inte alltid ett normalt spermogram vittnar om bristen på människans fertilitetsproblem. Nästa steg i undersökningen om manlig fertilitet bör vara en analys för antispermantikroppar (både män och kvinnor).

Tolkning av spermogramresultat, klassificering av ejakulatindikatorer

PH är förhållandet mellan negativa och positiva joner.

Viskositet (konsistens) mäts i centimeter av tråden, vid vilken den bildas i en droppe och skiljer sig från en pipett eller speciell nål.

Förflyttningsförmågan bedöms av 4 huvudgrupper:

 1. Aktiv mobil med rätlinjig rörelse (A)
 2. Rörlösa med en rätlinjig rörelse (B)
 3. Rörlös med vibrationell eller rotationsrörelse (C)
 4. Fast (D)

morfologi - detta innehåll i ejaculationsspermier, som har en normal struktur och kan befruktas.

Spermatogenesceller - det är cellerna i epitelet hos testikelns seminiferrör.

Agglutination av spermatozoa - det här är limning av spermatozoa mellan sig, vilket förhindrar deras translationsrörelse.

Amyloidkroppar bildas som ett resultat av prostatsekretionsstagnation på sina olika ställen. Mängden räknas inte.

Lecitinkorn Producerad av prostatakörteln. Mängden räknas inte.

Vad är spermogram, och vad visar det? Vad ska man göra i närvaro av patologiska former?

När ett gift par inte kan tänka sig ett barn tror många att orsaken ligger i en kvinnas hälsa. Det är faktiskt inte alltid fallet. Ungefär 40% av fallen hänför sig till manlig infertilitet. Det är därför som en undersökning om omöjligheten att bli gravid ska överföras till båda makarna.

Komplexet av undersökningar för en kvinna är stort och tidskrävande. En man är ofta tillräckligt för att bara passera ett urval spermier för spermogram. I den här artikeln kommer vi att berätta för dig hur analysen utförs, vilka normer är det, hur man kan dechiffrera resultatet och vad man ska göra om de faktiska resultaten är långt ifrån idealiska.

Vad är det

Om vi ​​utökar ordet "sperma" på två grekiska roten ( "sperma» - σπέρμα och "gram» -γράμμα), är bokstavligen den medicinska termen betecknar en dokumentation av frö ". Faktum är att denna laboratoriestudie, sperma analys, som gör det möjligt att ta reda på hur det är nyttigt att befrukta kvinnans ägg.

Analysen gör det möjligt att ta reda på några av de kvantitativa och kvalitativa indikatorer för manliga spermier, vilket ger läkare som diagnostiserar, att hävda om äktenskaplig infertilitet hane, om det manliga reproduktiva systemet sjukdomar.

Studien tilldelas inte bara företrädare för starkare könet, vars fru kan aldrig bli gravid eller lider av återkommande abort och missfall, men även män som förbereder sig för att bli spermadonatorer och män som vill frysa sina könsceller för framtiden (frysförvaring rekommenderas för dem som vid ung ålder det skickas till livshotande militära uppdrag, arbetar på en hög nivå av strålningsanläggningar och är i andra omständigheter, som negativt kan påverka förmågan hos m Männen i framtiden har barn).

Den första i mänsklighetens spermograms historia genomfördes av den legendariska forskaren Levenguk, skaparen av mikroskop, tillbaka i 1700-talet. Visst var hans forskning ytlig. Han pekade bara på det faktum att ett antal representanter för de starkare könscellerna i ejakulatet rör sig mer aktivt än andra. Det tog ungefär 300 år för människor att formulera sina avhandlingar.

Endast i början av 1900-talet var enhetliga krav på kvantitativa indikatorer på manlig seminalvätska. De reviderades flera gånger av Världshälsoorganisationen, och de senaste ändringarna gjordes till analysen 2010.

I hela världen orsakar inte spermograms normer tvivel. Ryssland har dock sin egen övning, annorlunda än den andra. Så bara en del av de laboratorier som kan undersöka vätskebearbetning enligt WHO-standarderna. Resten - deras standarder och krav samt kriterier för att bedöma och förstå patologin och normen.

Därför ville vi starta den här artikeln med en viktig önskan. Innan de jämför sina spermogramresultat med WHO-standarderna som presenteras nedan, Ange i laboratoriet där analysen utfördes, oavsett om den fungerar enligt dessa standarder. Om inte, kan du fråga om specifika standarder för detta laboratorium.

Specialister inom reproduktiv medicin är säkra på att alla laboratorier i Ryssland inom kort kommer att övergå till världsstandarderna, men detta kommer att hända senare.

Varför är analysen och hur man tar den?

Spermogramma behövs för att ta reda på hur mycket en man har en hög fertilitet, det vill säga förmågan att befruktas. Studien är under ett mikroskop. Diagnos bestämmer mängden, kvaliteten och några andra egenskaper hos spermierna.

Ibland finns det behov av ytterligare tester, som MAP-testet, som gör att du kan identifiera specifika immunologiska processer - produktion av antikroppar mot spermatozoa. Ibland behöver doktorn ejakulatets biokemiska data, för att förstå det genetiska värdet som spermierna bär, ett spermogram med DNA-fragmentering utförs. Analysen är upprättad i olika laboratorier på olika sätt. I genomsnitt tar det från 1 till 3 dagar, men det händer att villkoren är försenade, till exempel om genetisk forskning krävs.

För att resultaten ska vara tillförlitliga bör en man känna till de regler som analysen görs för. De gäller överensstämmelse med rekommendationerna före överlämnandet:

 • I 3-6 dagar borde en man begränsa kön och inte onanera. Under denna tid kommer tillräckligt många bakterieceller att mogna tillräckligt för att föreställa sig deras genomsnittliga antal. Avstå innan spermier måste överlämna det angivet antal dagar, eftersom långsiktig avhållsamhet är också negativt återspeglas i sammansättningen av ejakulatet, efter långvarig avhållsamhet spermier tjock, trögflytande, vilket gör det svårt att studera.
 • En vecka före överlämningen borde mannen avstå från att sola och besöka solariumet, från vandring till bastu, bastu och eventuella värmeeffekter på könsorganen. Sätesvärmare i bilen ska inte heller sättas på.
 • En vecka före leverans är det inte nödvändigt att röka mycket med alkoholhaltiga drycker och ännu mer droger. Det är tillrådligt att vägra att ta medicin, om det är omöjligt, är det bättre att överföra analysen till en annan gång. Inverkan av antibiotika, hormoner och andra droger på kvaliteten på spermier kan vara förödande.
 • Vanligtvis görs analysen av onani. Detta kan göras både i klinikens och hemmet, där mannen är psykologiskt enklare och mer välbekant. I kliniken för samling av ejakulat utfärdas en särskild behållare för biomaterial. För hushållsuppsamling kan en sådan behållare eller en medicinsk kondom utan smörjmedel och främmande ämnen där en man kan genomföra ett normalt fullständigt samlag också utfärdas. De mest föredragna reproduktionsläkarna anser den första metoden, där en man ger test i en klinik i en specialburk.
 • Samlad genom någon av metoderna för ejakulering är viktigt så snart som möjligt att leverera till laboratoriet - det är önskvärt att göra detta inom 1 timme. Vid transport är det viktigt att komma ihåg att fröet ska ligga vid en temperatur nära kroppstemperaturen. För detta kan du använda en speciell termobehållare. Du kan köpa det på ett apotek eller få det på en klinik som du har ett kontrakt för undersökning.

Kontrollera kvaliteten på spermier hemma är omöjligt. Men du kan misstänka patologin genom att göra ett hemtest SpermCheck. Testet och instruktionerna till det kan köpas till ett apotek. Utförandet är inte mycket svårare än det vanliga graviditetstestet. Testsystemet bestämmer emellertid (inte förresten exakt) bara mängden sperma i ejakulatet (ungefär).

Infertilitet också kan vara associerad inte bara med kvantitativa störningar, men även kvalitativa (ha avvikelser i strukturen av könsceller det finns en avvikelse i funktionalitet) och därför inte existerar spermogramme alternativ.

Vad visar?

Spermogrammet ger en uppfattning om de givna människornas mikroskopiska och makroskopiska egenskaper. Alla parametrar som utvärderas i laboratoriet enligt WHO-standarder presenteras nedan.

Mängd, volym

Denna indikator är väldigt viktig inte så mycket för att bestämma nivån på fertiliteten, hur många för korrekt utövande av alla laboratoriemanipuleringar med ejakulatet. Det mäts med en speciell pipett med en graderad vägg. Hon bestämmer också vätskans viskositet.

För normal undersökning behövs minst 1,5-2 ml partikelvätska. Volymen beror på mängden specifik vätska som produceras av de partiella vesiklarna och prostatakörteln.

Brist på vätska kan prata om problem med dessa delar av det manliga reproduktionssystemet. Ju mindre perioden av avhållsamhet, desto mindre sperma släpps.

Likriktningstid

Sperma är märkligt för att flyta, bli mer flytande eftersom det passerar en viss tid från ögonblicket av utlösningen. Denna gång kallas förflyttningstiden. I alla män är det annorlunda, fluktuationer är signifikanta - från 15 minuter till en timme. Ibland kan vissa spermier inte spädas i spermierna.

Viskositeten bestäms av längden på "filamentet", som kvarstår när laboratorieglasstången berörs med spermierna när verktyget är upphöjt. Om det är mer än 2 centimeter anses spermierna viskös.

Ett speciellt protein säkerställer spermatozoas immobilitet och inaktivitet, medan de befinner sig i könsorganen hos en man. Under åtgärden av juicen i prostata körs proteinet upp, blir "levererna" aktiva och mobila.

Om förflyttning inte sker kommer läkaren att misstänka prostatakörtelns patologi. Liquefy sperma i laboratoriet hjälper vissa enzymer, som tillsätts artificiellt, att utvärdera de återstående parametrarna.

Nivå på syra

Denna indikator bestäms av speciella indikatorer från papper eller en speciell enhet: pH hos en frisk man är över 7,2. Otillräcklig surhet minskar spermatozoas förmåga att lösa äggskalet under implantation, vilket minskar fertiliteten.

Lukt och färg

Lukten av infertilitet bedöms inte. Denna parameter har ingen särskild diagnostiskt värde, men det är fortfarande att peka på avslutningen av sperma analys, vilket orsakar en hel del frågor från makarna och genererar en hel del myter om lukten av kommunikation och förmåga manlig fertilitet. Det finns ingen anslutning.

De säger att lukten är "specifik" bara av tradition, utan vana, för att den alltid startades på det sättet. Särskild uppmärksamhet bör inte ges till denna parameter.

Samma tvivelaktiga parameter är spermierfärgen. Man tror att det i en frisk man ska vara vit eller gråaktig. Rosa, gulaktiga, gröna nyanser kan prata om patologier - föroreningar av blod, pus. Spermogrammet svarar emellertid noggrant på frågan om förekomst och frånvaro av ämnen på mobilnivån, så det är inte nödvändigt att utvärdera färgen separat. Det indikeras, som lukten, mer än en hyllning till medicinska traditioner.

I rättvisa bör det noteras att sperma lukten ges en speciell enzymsperma. Hans funktioner inom medicin och vetenskap är fortfarande okända. Men vissa läkare säger att lukten kan användas för att bedöma prostatakörtelns hälsa, vilket producerar denna mycket spermin. Det finns inga officiella bevis för denna metod för att diagnostisera prostata problem.

Antal spermier

Antalet bakterieceller räknas i 1 ml vätska, och även genom hela volymen av ejakulatet. Tänk inte att folk tror "levande". Det skulle vara omöjligt, för i 1 ml av sina miljoner. Räkning utförs av specialräkningskammare.

För att påskynda processen med matematiska beräkningar kan labbtekniker tillämpa spermier på ett glas med en storlek på 22x22. I en droppe sperma på ett sådant glas, när mikroskopet förstoras med 400, kommer antalet celler som talar om antalet celler i 1 milliliter att visas i synfältet. Till exempel kommer en laboratorie tekniker att se 20 celler, vilket kommer att indikera närvaron av 20 miljoner celler i 1 ml.

I vissa laboratorier finns sperma-analysatorer - speciella mikroskop med inbyggd kamera som själva fixar och räknar antalet bakterieceller i halvvätska. I så fall, om sperman är liten, och lyckas bara för att se de enskilda tailed representanter i synfältet för mikroskopet är spermierna placeras i en centrifug och undersöka antalet celler i sedimentet.

Total cellmobilitet

Genom sin förmåga att röra sig och slutligen nå sitt välskötta mål - är ägget, alla spermatozoa uppdelade i fyra grupper, betecknade med stora bokstäver från A till D.

De mest ihållande och målmedvetna är celler av kategori A. Läkare beskriver dem som progressiv aktiv mobil. Sådana könsceller rör sig endast direkt och snabbt, med en hastighet av 25 mikrometer per sekund. Det är på två sekunder, så selektiv "zhivchiki" har tid att övervinna avståndet, vilket är lika med sin egen tillväxt.

Sperm kategori B skiljer sig från deras elit följeslagare endast i hastighet, det är något lägre. Men riktningen för deras rörelse är också - bara rak och ingen mikrometer till sidorna. Man tror att befruktningen av den kvinnliga könscellen i staten bara är spermier med kategorin rörlighet A och B.

C-celler kan uppträda på olika sätt. Eller flytta till en plats eller flytta oförutsägbart, inte framåt, cirklar, sicksack, och så vidare. D. De kallas icke-progressiv rörelse, och lite hopp för befruktning av spermier inte orsaka.

"Beboare" i den sista kategorin D flyttar inte alls.

För befruktning är det viktigt att i framtida pappas sperma minst en fjärdedel av bakterieceller av kategori A. Om detta nummer är mindre uppskattar laboratorieassistenten dem totalt med "kollegor" i kategori B.

Ett hälsosamt spermogram kommer att betraktas som ett resultat, där man i spermierna hos en man finner minst 50% av "betet" i kategori A och B i summan.

Köncellernas förmåga att röra sig övervakas även av spermieringsmedel eller räkningskamrar. Detta händer samtidigt med att räkna deras nummer.

Spermatozoa morfologi

Detta är en utökad studie av spermatozoas struktur. Mikroskopiskt studerar doktorn hur de manliga könscellerna är sammansatta. Formen och strukturen hos huvudet, livmoderhalsen, mellersta delen, svansen och spermierna utvärderas.

Oftast används Kruegers stela kriterier, enligt vilka de strukturella egenskaperna hos celler jämförs med standarden, och vilket gränsvärde som helst avser kategorin patologi, kasseras cellen.

Spermatosons huvud ska vara i singular, platt och oval. Den ska inte komprimeras, konisk. Huvuddimensioner i längd - 4-5,5 mikron, bredd - 2,5-3,5 mikron.

Särskild uppmärksamhet ägnas åt akrosomen i huvudstrukturen. Det borde inte ha vacuoler, det borde uppta ungefär hälften av huvudets yta.

Spermatosons livmoderhals bör vara smidig, liten, inte mer än 1 mikron. Det är viktigt att det är tätt och säkert anslutet till huvudet, vilket eliminerar sannolikheten att riva av svansen. Anslutningen måste vara i rät vinkel.

Svansen eller flagellan är den längsta delen av manens sexuella cell. Det borde ockupera inte mindre än 90% av hela spermins längd. Svansen ska vara en, till och med, något avsmalnande mot slutet. Twisted svansar, flagella kort eller bruten, som huvudets patologi, den mellersta delen av cellen är grunden för kollision.

Tänk inte att en frisk man inte har defekta spermier. Det finns alltid många av dem. WHO vid olika tillfällen rekommenderade förekomsten av onormala morfologiska celler i intervallet från 50 till 70%.

Kruger kriterium hävdar otvetydigt att andelen spermatozooner med defekter kan uppgå till 85%. Således är det naturligt att man måste ha minst 14-15% av standard, perfekt, helt frisk och morfologiskt korrekt spermatozoa.

vitalitet

Denna parameter indikerar antalet levande bakterieceller i ejakulatet. Om spermatzonen är mobil, är den definitivt levande. Men en fast cell kan antingen vara levande eller död.

Det anses vara normalt om man i spermierna finns minst hälften av levande celler i olika kategorier av rörlighet (A, B och C). Kategori D-celler är immobila, men deras vitala aktivitet behövs endast om de återstående levande cellerna är mindre än 50%.

För att förstå om "levande" lever, utvärdera tillståndet av dess yttre membran. Efter celldoden störs detta skals integritet. Ett färgämne eosin sättes till provet. Det kan inte komma in i levande sperma med ett helt membran, men det tränger lätt in i döda celler, vars skal är redan bruten. Sådana spermatozoer blir rosa under verkan av färgämnet.

En annan metod är att placera ett prov av spermier i en hypotonisk lösning. Levande och levande celler börjar öka, svälla, deras svansar börjar vrida sig i slingor, och de döda reagerar inte på något sätt. På båda sätten utvärderas resultatet med hjälp av ett mikroskop.

Avrundade celler

Förutom tailed spermatozoa innehåller hanens sperma andra celler som inte är könsorganiska alls. De kallas runda eller runda. Detta innefattar främst två typer av celler - leukocyter och omogna celler av spermatogenes.

Initialt föreslog Världshälsoorganisationen att bestämma sin koncentration, och tro att detta skulle kunna indikera, till exempel, en ökning av leukocyter i sperma. Senare avskaffade organisationen sin instruktion, vilket erkände att koncentrationen av runda celler inte är av stor diagnostisk betydelse. Vissa laboratorier fortsätter att vanligtvis fylla denna kolumn i spermogramformen, men uppmärksamma inte den.

Omogna celler, som ännu inte blir spermatozoa, finns också i absolut vilken som helst man. Deras antal kan variera, det är inte konstant, och den totala koncentrationen av sådana runda celler är också känd som icke-informativ. Om det är bestämt, är det uteslutande "utan vana".

leukocyter

Leukocyter i spermier är i alla. Det viktiga är hur mycket deras antal är. Om sådana celler finns i mer än en miljon per 1 milliliter sädesvätska, har desto mer sannolikt mannen inflammation i prostata eller sädesblåsor.

För att upptäcka leukocyter använd metoden för färgning av spermier och studera sedan under ett mikroskop. Detta är det enda sättet att skilja leukocyter från celler som snart blir spermatozoa, men för närvarande är de rudimentära runda celler.

Antisperm antikroppar

Mans kropp, liksom kvinnans kropp kan utveckla antikroppar mot spermier, och detta i hög grad försvårar uppgiften att föreställa sig ett barn, eftersom immunsystemet helt enkelt skulle förstöra de manliga könsceller specifika antikroppar, om sperma som ett hot. Sådan immunitet kan utvecklas i infektioner i könsorganen, med analsex.

Om antikropparna angriper spermiehuvudet, kommer könscellen inte att kunna gå ihop med ägget. Om sperma svansen attackeras, kommer cellen att förlora förmågan att röra sig.

Förekomsten av sådana destruktiva antikroppar kan indikera spermagglutination - limning av spermatozoa bland dem själva av den drabbade delen - huvudet eller svansarna.

Identifiera närvaron av antikroppar tillåter exakt MAP test, under vilken ett läkemedel tillsätts till spermieprovet, vilket är en kaninantikropp mot humana antikroppar. Om läkemedlet, eller snarare de silikonmikropartiklar som kommer in i det, håller sig fast vid spermierna, med hög grad av sannolikhet talar vi om immunologisk infertilitet.

Resultaten är normala - transkript

Goda indikatorer på ett hälsosamt spermogram ser så här ut: