Huvud
Strömförsörjning

Vad visar spermogrammet

Begreppet spermogram kallas komplex kvalitativ, kvantitativ och morfologisk analys av seminalvätska, vilket avslöjar dess potentiella fertiliseringsförmåga. En sådan analys av ejakulatet är föreskrivet för män som har långa (mer än ett år) och aktiva sexuella relationer, vilket inte leder till kvinnans graviditet. Från undersökningsresultaten kan variera en hel del - de kommer att avgöra inte bara möjlig infertilitet, och sannolikheten för att bota, men även en del hälsoproblem, så tänk på att de visar sperma analys, är det mycket viktigt.

Spermogram visar, men under de rätta förhållandena

Spermogramanalys ger specialister mer än ett brett och omfattande svar om tillståndet för sexuell och reproduktiv hälsa hos en viss patient. Men män som planerar att genomgå en sådan studie bör komma ihåg att 100% av de rätta resultaten kommer att visas endast om vissa villkor är uppfyllda.

I synnerhet för att erhålla en tydlig bild av tillståndet (kvalitativt, kvantitativt, morfologiskt) hos den seminala vätskan är det nödvändigt att patienten:

 • tillhandahålls ett material erhållet genom masturbation (ejakulatet uppsamlas ur kondomen är inte lämplig, eftersom dess yta är typiskt behandlade substanser som är skadliga för manliga könsceller, är inte heller acceptabelt spermier som erhålls under avbruten samlag på grund av sannolikheten "kontaminering" av provet kvinnliga vaginala celler);
 • levererad sperma till laboratoriet inom en timme efter mottagandet i en förseglad och steril behållare vid en temperatur som är lika med kroppstemperaturen;
 • uppsamlat seminalvätska, avstå från sexuell intimitet i en period inte mindre än 4-7 dagar;
 • avstod från 4-7 dagar innan han tog provet från att dricka alkohol och besöka en bastu eller en bastu (eller ta varma bad)
 • gav testet inte tidigare än 14 dagar efter det att antibiotika gick.

Det är nödvändigt att leverera spermier till laboratoriet inom en timme efter mottagandet

Underlåtenhet att följa dessa krav har en allvarlig effekt på spermogrammet och dess resultat. I fall där den mottagna datan skiljer sig från den-norm mätvärden (och detta kan hända både på grund av felaktig insamling eller leverans av sädesvätska, och på grund av närvaron av en sjukdom) ger re-hyra analys. Det genomförs 1-2 veckor efter den första studien och föreskriver att samma krav uppfylls.

Vid upprepad avslöjande av avvikelser går patienten till läkare och andrologu som kommer att vara engagerad i att avslöja orsaken till en patologi. Oftast är det sådan prostatit, där studien kan visa en låg rörlighet för spermier, speciellt om kroppen påverkas av sjukdomsinfektiös form. I detta fall, sjukdomen allvarligt skadar prostata, vilket leder till en ökad sannolikhet för agglutinering av manliga könsceller (dvs deras bindning, som främjar vidhäftning av cellerna själva att bakterier och deras metaboliska produkter). Infektiös prostatit är också ofta en faktor som leder till en överträdelse av spermatozoas morfologi och förvärv av sämre former av huvudet.

Friska och patologiska indikatorer

Om seminalvätskan för studien samlas in korrekt, kommer resultatet att innehålla exakta uppgifter om fertiliteten hos mannen och hans förmåga att bli far. Friska spermogramdata kommer att innehålla följande information:

 • Perioden av abstinens före testet är 4-7 dagar;
 • volymen av den levererade seminalvätskan - från 2 ml;
 • surhet (pH-nivå) - 7,2-7,8;
 • Det totala antalet spermatozoer som finns i ejakulatet - från 40 miljoner enheter;
 • tiden för spermieöverföring till den flytande konsistensen - högst 60 minuter;
 • Färgen på den halvledande vätskan är vit till gråaktig;
 • innehållet i celler i 1 ml sperma - från 20 miljoner enheter;
 • mobilitets hangameter - 25% aktiv, flyttar höger, mer än 25% inaktiv, och rör sig längs en rak bana, mindre än 50% inaktiv till aktiv vibrations eller rotation, mindre än 10% av den fasta;
 • volymen av levande spermatozoa - mer än 50% av den totala cellvolymen;
 • frånvaro av agglutination.

Spermogramma innehåller data om fertilitet hos en man och hans förmåga att bli en far

I de fall resultaten visar avvikelser från normen i minst två punkter, bör detta noteras. Ofta händer det att negativa indikatorer uppträder på grund av utomordentliga skäl (till exempel fick lite sperma för analys). I andra fall kommer andrologen att utföra ytterligare studier och avslöja potentiella patologier.

Våra läsare rekommenderar

Vår konstanta läsare blev av med problem med styrka genom en effektiv metod. Han kollade på sig själv - resultatet av 100% - fullständigt bortskaffande av problem. Detta är en naturlig botemedel baserad på örter. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Vad visar spermogrammet när de normala ejakulära parametrarna störs? För alla möjliga stater finns det separata termer:

 1. Azoospermi är ett tillstånd där spermatozoa inte finns i ejakulatet, även om de föregående spermatogenescellerna är närvarande. Sjukdomen kännetecknas av en överträdelse av produktionsprocessen av manliga sexceller. Detta kan orsakas av inflammatoriska sjukdomar hos könsorganen med bildandet av obstruktion av vas deferens, vissa genetiska störningar, de negativa effekterna av alkohol, rökning och läkemedel, strålning.
 2. Aspermi - fullständig frånvaro i spermatozoas spermier och primära celler av spermatogenes. I detta tillstånd kan en man få en orgasm, men han känner sig svag eller sliten, med en mycket liten mängd spermier. Orsakerna till aspermi är clogging av vas deferens, liksom genetiska abnormiteter där manliga könsceller inte produceras av testiklarna.
 3. Akinospermi är den absoluta oförmåga att sperma att inseminera, vars orsak är immobilitet. Faktorer som framkallar detta tillstånd innefattar hormonella störningar och inflammation som påverkar könkörtlarna. Ofta figuren avviker från normen på grund av brott mot reglerna för lagring av spermaprov - dess hypotermi, exponering för direkt solljus eller kontakt med kemiska medel, samt insamling av sperma från kondomen. Om du misstänker akinospermi, måste analysen upprepas minst 2-3 gånger.
 4. Astenozoospermi - ett tillstånd i vilket den hansterilitet minska mängden mobila gameter eller minska sin rörelsehastighet samt en ökad sannolikhet för spermatogenes störningar med bildning av patologiska former av spermatozoer. Genom astenozoospermi leda både externa faktorer (överdriven abstinens, rökning, alkoholism, hög temperatur, exponering - eller elektromagnetisk strålning) och STD (sexuellt överförbara infektionssjukdomar), prostatit, testikeltrauma och varicocele (testikulära åderbråck).
 5. Hemospermi är en blandning av blod i spermierna (detektion av röda blodkroppar i seminalvätska). Detta problem är inte relaterat till fertilitet, eftersom det inte påverkar kvantiteten och kvaliteten på spermatozoa. Ändå vittnar hemospermi för förekomsten av sjukdomar hos könsorganen, som oftast orsakats av inflammatoriska processer i testiklarna eller prostatakörteln.
 6. Normospermia (även kallad normozoospermia) är ett helt friskt spermierantal när det gäller rörlighet, morfologi och mängden spermaproduktion. Att erhålla sådana resultat kan inte kallas patologi, men om befruktning inte uppkommer inom 1 år av aktiva sexuella relationer kan det indikera psykologiska orsaker till infertilitet. Du kan också misstänka en immunreaktion - produktionen av en kvinnlig kroppsantikropp som förstör en sorts sperma.
 7. Oligozoospermi är en patologisk minskning av mängden sperma i ejakulatet (under minsta norm på 60 miljoner enheter i 1 ml). Tillståndet kan utvecklas på bakgrunden av kronisk hunger eller undernäring är vitaminbrist tillsammans i fall av förgiftning av kvicksilver och bly, exponering för strålning och elektromagnetiska vågor, hormonbrist på grund av långvarig rökning och dricka. Frekventa orsaker till oligozoospermi är kroniska sexuella infektioner, konstant exponering för stressiga tillstånd och fysisk, mental överbelastning, överdriven masturbation.
 8. Oligospermi (det parvisemia) - liten volym som avges under utlösning av sperma (ej mer än 1,5 ml vid en hastighet av åtminstone 2 ml), kan orsaken till vilken vara som kronisk prostatit, och genetiska misslyckanden, dåliga vanor, genetisk predisposition, undernäring, frekvent onani och promiskuöst samlag.
 9. Piospermi är detektionen av pus i spermierna, vilket är bevis på en mans inflammatoriska process i kroppen. I detta tillstånd, innehåller sädesvätska patogena mikroorganismer och deras metaboliska produkter, leukocyter, cellrester, detta ger sin obehagliga lukt och gröngul färg. Med piospermi är spermatozoas morfologi skadad, deras rörlighet minskar och förmågan att befruktas minskar.
 10. Teratozoospermia är ett tillstånd i vilket testsperma innehåller mer än 50% spermatozoa med patologin för den morfologiska strukturen. Orsakerna, som i astheno- och oligozoospermi, är ogynnsamma miljöfaktorer och olika patologiska tillstånd, vilket resulterar i ett brott mot spermatogenesen. Med en sådan diagnos bör försök mot naturlig och artificiell insemination kasseras för att undvika barns födelse med allvarliga genetiska avvikelser.

För alla möjliga patologiska förhållanden finns det separata termer

Hur man påverkar ett dåligt spermogram

Om studien visar resultat av sperma, nära till normen, kommer den behandlande läkaren troligen föreslå att dricka bort en kurs av vitaminer, justera kost, vila, för att eliminera stressfaktorer, och sedan börja återupptagandet av arbetet till naturlig befruktning. Om analysen tillåter dig att sätta en av ovanstående diagnoser, måste en man som vill bli far bli försiktig. Förbättra spermogrammet kommer att hjälpa det kurativa programmet, vilket inkluderar:

 1. Hälsosam livsstil - att ge upp dåliga vanor (det kommer att bli nödvändigt att sluta röka, för att undvika täta och överdriven konsumtion av alkohol och koffein), utestängning från de vanliga stressiga liv och erfarenhet, förvärvet av vanan att regelbunden motion.
 2. Sunt äta - utarbeta en balanserad kost med optimala mängder av spårelement och vitaminer (aktiva bör äta livsmedel såsom vitlök, nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen).
 3. Friska sexuell och reproduktiva systemet - användning av receptbelagda läkemedel, såsom Omnadren (hormonellt medel för administrering intramuskulärt) Speman (tabletter för att förbättra kvaliteten och kvantiteten av spermier produktion) multivitamin.

I de flesta fall, även om spermogrammet visar dåliga resultat, kan de korrigeras om du gör lite arbete.

I resultaten av analys av seminalvätska kan yrkesverksamma som dechiffrerar de erhållna data se nästan uttömmande information om männs sexuella hälsa och reproduktiva förmåga. De kan identifiera olika sjukdomar och patologier, däribland de där fertilisering inte generellt rekommenderas, för att inte skicka den skadade genetiska informationen till det framtida barnet. Spermogram visar om inte alla, då åtminstone mycket. Men vad man ska göra med denna information - om en representant för det starkare könet och dess andra hälft.

Har du allvarliga problem med POTENTIAL?

Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • trög erektion
 • brist på lust
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Känslan att öka är möjlig! Gå till länken och ta reda på hur experterna rekommenderar att du behandlar.

Vad visar spermogramanalysen?

Analys av sperma i vilka antalet och som de viktigaste egenskaperna hos spermier, är en av de viktigaste metoderna för diagnos av infertilitet hos män. Dåliga resultat spermogrammy kan bland annat vittna om närvaron i den manliga kroppen av infektioner och inflammationer. Därför rekommenderas varje sexuellt mogen man att periodiskt ta denna analys. Spermogrammet visar vad som exakt är fel med manlig sperma, och på grundval av analysens resultat kommer läkaren att kunna ordinera lämplig behandling.

Hur uppstår spermogramanalys?

Innan du överväger vad analysen av manlig ejakulat visar, är det nödvändigt att bekanta dig med huvudfunktionerna och villkoren för leveransen. Om analysen kommer att slutföras med brott mot de grundläggande reglerna, kommer det att leda till att data korruption, vilket gör att läkaren kan inte objektivt utvärdera resultaten sperma och ordinera en bra behandling.

För att resultaten av spermogrammet ska vara så tillförlitliga som möjligt måste mannen uppfylla följande krav:

 1. Avstå från onani och samlag i flera dagar innan du sätter spermaanalys (kan specifik deadline hittas på platsen för fröet, som regel, är det 3-5 dagar).
 2. Drick inte alkohol och starka droger (lugnande medel, anabolika, sömntabletter, etc.) för samma 3-5 dagar.
 3. Besök inte bad och bastu, ta inte ett varmt bad.

Spermier kan tas för analys på flera olika sätt. Den mest enkla och mest använda är onani. Tidigare på vissa kliniker kan en läkare ordinera en spermauppsamling i kondom. För närvarande används denna metod praktiskt taget inte - på grund av smörjningen som kondomen innehåller. Samlag är inte heller lämplig för insamling av sperma - in i materialet kan komma in i vaginala celler och andra representanter för mikrofloran kvinnor som förvränger resultatet av sperma analys.

Att överlämna ejakulatet för analys rekommenderas i laboratoriet, tk. Hemma uppfylls kraven på sterilitet och andra viktiga förhållanden ofta inte. På grund av sådana överträdelser kan spermogrammets resultat förvrängas, vilket kommer att komplicera doktorns arbete vid scenen för att analysera resultaten och förbereda en behandlingsförlopp.

För att analysera spermogrammet gav de mest exakta resultaten rekommenderas det att ta det flera gånger och om möjligt i olika laboratorier. De bästa ställena att ta detta test rekommenderas av din läkare.

Norm och avvikelser

Resultat Spermogrammy kan upptäcka ett antal abnormiteter, vilket kan indikera förekomsten av olika sjukdomar. Läkaren ska utvärdera resultaten av analysen. Du kan se normerna för spermiologiska indikatorer godkända av Världshälsoorganisationen i följande tabell: Fig. 1.

Med hjälp av denna tabell kan du självständigt förstå analysen innan du besöker en läkare. Men för att vidta åtgärder som syftar till att förbättra spermogrammet är det förbjudet att rådfråga läkare utan föregående samråd. Analysen utvärderas på ett övergripande sätt, och det kan tolkas korrekt av en exceptionellt kvalificerad läkare.

Vilka överträdelser kan upptäcka spermogram?

Med hjälp av spermogram diagnostiseras följande sjukdomar och avvikelser:

 • oligospermi - för liten mängd ejakulat;
 • asthenozooospermi - minskad rörlighet hos spermatozoa;
 • oligozoospermi - låg koncentration av spermatozoa;
 • Akinozoospermi - Absolut immobilitet av spermatozoa;
 • necrozoospermi - fullständig frånvaro av levande spermatozoa;
 • teratozoospermi - överdriven koncentration av onormala spermier
 • hemospermi - erytrocyter i sperma
 • leukocytospermi - ökad koncentration av leukocyter i ejakulatet
 • azoospermi - ejakulera utan sperma.

Är denna analys exakt?

Varje patient som planerar att ta semen för analys ska veta att alla indikatorer kan förändras över tiden. Om mängden sperma i analysen är 4 ml, då med följande ejakuleringar, kan det skilja sig. Denna påstående gäller även för andra parametrar.

En mycket intressant studie genomfördes, under vilken en man två gånger i veckan i 2 år passerade spermierna för analys. Koncentrationen av spermier i olika perioder varierade från 120 miljoner till 1 ml ejakulat (utmärkt prestanda) till 15 mln / ml (oligozoospermia tecken). Därför, för att få de mest tillförlitliga resultaten av analysen, ska ejakulatet tas 2-3 gånger i intervaller om 2 veckor.

Dessutom behöver patienten veta att även de mest exakta och perfekta studierna har sina egna fel. Till exempel är kameran Goryaeva, som är den mest exakta av befintliga enheter för att bestämma antalet celler, felet 5%. Således, om analysen indikerar en koncentration som är lika med exempelvis 20,3 miljoner / ml, är det faktiska värdet mellan 19-21 miljoner / ml. Om sperma analys visade en koncentration som är lika med 136,5 miljoner / ml, är det ännu mer allmänt - alltifrån 129,7-143.300.000 spermier i 1 ml ejakulat.

Det måste förstås att alla normer är villkorliga och relativa. Det kan inte sägas att volymen ejakulat lika med 2,1 ml fortfarande betraktas som "normal" och 1,9 ml är "dålig". Med avseende på befruktningskapaciteten är dessa värden nästan lika. I vissa prover med olika "avvikelser" kan sannolikheten för framgångsrik befruktning vara mycket högre än för formellt "normal" spermier. Till exempel om ejakulatet volymen är 1,7 ml, är lika med spermiekoncentration 170 mln / ml, spermier med god motilitet 70%, och anomal - 23%, formellt sådan ejakulat kan hänföras till onormal. Samtidigt med denna "normala" anses vara resultatet, där volymen ejakulat är 2 ml och koncentrationen kommer att vara mindre än 30 miljoner / ml. Därför korrekt bedöma resultatet av spermogrammet kan endast en kvalificerad specialist, närmar sig lösningen av detta problem.

Likriktningstid

Detta är den första parametern som studerats. I regel är ejakulatet inte helt flytande. Efter ett tag under påverkan av prostatazymer, som finns i spermierna, flyter det. Denna parameter bestäms av ejakulatets viskositetsförändring. Hälsosamt anses vara en spermie som flyter i 10-40 minuter. För långvarig eller helt frånvarande utspädning kan indikera problem med prostata.

Det finns ingen koppling mellan infertilitet och tiden för spädning av sperma. Så ejaculats viskositet är inte direkt relaterad till gödselns förmåga hos hanen. Men för hög viskositet indikerar vanligen en överträdelse av prostata, vilket i vissa situationer kan leda till infertilitet.

I analysen av outspädd säd finns det i regel fel vid bestämning av koncentrationen av spermier och deras rörlighet. Därför måste du vänta på utspädningen innan du börjar studera andra parametrar i spermierna. Vid behov tillsätts speciella ämnen till ejakulatet, vilket bidrar till en snabbare utspädning.

Spermiervolym som kännetecknande för spermogram

Detta värde är en av de viktigaste. Komplexet vid en koncentration av spermatozoer ejakulationsvolym anger det totala antalet aktiva och friska spermier tilldelade man i fullbordandet av samlag. Om ejakulatets volym är mindre än 2 ml kan detta indikera närvaron av oligospermi.

Att komma in i en kvinnas vagina utsätts spermatozoa för ett ganska aggressivt inflytande av ett surt medium. De flesta av dem dör inom 2-4 timmar. De mest aktiva spermatozoana under denna tid lyckas tränga in i livmodern med gynnsamma förhållanden för deras liv. Spermier under en viss tid buffrar den vaginala miljön och minskar dess surhet vilket gör att aktiv sperm kan komma till livmodern. Det är allmänt trodde att för liten en mängd spermier med denna uppgift inte kan klara av sig. Det antas att den mindre människans seminalvätska kommer in i slidan, desto mindre tid kommer att vara begränsad av surheten i sin miljö.

Med tanke på vikten av denna indikator bör patienten försöka samla in alla spermier i behållaren. Vid förlust av mer än 25% av den analoga vätskan för analys, måste en man nödvändigtvis informera läkaren om det. Det är viktigt att överväga att den första delen av spermier innehåller det största antalet spermier.

Vissa män kan uppleva orgasm, men ejaculation kommer att vara frånvarande. I sådana patienter är urin efter orgasm som regel uttagen för analys.

Vad indikerar ejaculats färg?

I analysen av spermogrammet togs färgen på den seminala vätskan i beaktande. Denna tradition varade från 1800-talet. Vid den tiden var stor vikt vid detta. Hittills bär ejaculats färg, såväl som lukten, nästan ingen diagnostisk betydelse. Världshälsoorganisationen rekommenderar att denna parameter inte spelas in i ett standardspermogram.

Det är bara nödvändigt att vara försiktig endast om seminalvätskan har en rosa, rödaktig och annan okarakteristisk färgning.

Väteindex i spermogrammet

Detta värde indikerar syrans sårhet. I många situationer tillåter pH-indikatorn specialister att bedöma förekomsten av reproduktionsstörningar. En hälsosam frövätska har ett pH i intervallet 7,2-8,0. Om denna indikator skiljer sig från normen, men det finns inga andra avvikelser, dras slutsatsen att det inte finns några överträdelser. I kombination med andra tecken kan förändringar i väteindexet dock ligga till grund för diagnosen.

Antal spermier i ejakulat

Med spermogrammet i hans händer uppmärksammar läkarna i första hand deras antal spermierosor. Denna egenskap är en av de viktigaste. Att räkna antalet spermatozoer görs med en mängd olika mikroskopiska enheter. Den mest exakta är Noebauers kamera (Goriaevs kamera). Som regel anges antalet spermatozoer i form av koncentration, d.v.s. hur många miljoner spermatozoer finns i 1 ml seminalvätska.

Misstanke om förekomst av sjukdomar och abnormiteter uppstår när koncentrationen är mindre än 20 miljoner / ml.

Vad är motiliteten hos spermatozoa?

Denna indikator är nära relaterad till antalet spermatozoer i ejakulatet. Beroende på rörligheten hos spermatozoa är det vanligt att dela upp i fyra kategorier:

 • A - Spermatozoa med rätlinjig snabb rörelse;
 • B - spermatozoa med rätlinjig långsam rörelse;
 • C - spermatozoa med icke-rätlinjig rörelse;
 • D - rörlösa spermier.

I spermierna hos varje man är spermier av alla fyra kategorierna. Normalt finns det i ejakulatet de flesta spermierna i kategori D - vanligtvis är de döende eller döda "från gamla ålders" celler. Så ju längre en man avstår från utlösning, desto mer blir hans sperma immobil i sin ejakulat. Som regel i sädesvätskan många "unga" och friska spermier kategori A. Företrädare för kategori B är traditionellt "åldring" eller kränkning av strukturen i flagellum eller livmoderhalsen spermier.

I hälsosam spermie bör summan vara minst 50% av spermatozoerna i kategorierna A och B, eller andelen spermier av kategori A bör vara mer än 25%. Spermatozoas rörlighet kan förändras under påverkan av många faktorer, varav den viktigaste är temperaturen. Den maximala rörligheten noteras vid en temperatur av storleksordningen 37 ° C. Om temperaturen sjunker till 10 ° C eller lägre, kommer spermatozoa nästan inte att röra sig.

Det finns ett antal metoder för att få reda på om det finns levande spermatozoer bland de fortfarande. För detta är ejakulatet tonat med eosin. Detta ämne kan inte penetrera genom spermans skal. Och dopspermatozoas skal döljer sig ganska snabbt, vilket leder till att de tar en röd färg. Denna metod används traditionellt i en akinozoospermi - fullständig brist på spermierotilitet. Det tillåter att bestämma huruvida immobilitet är associerad med celldöd eller med störningar i deras flagellära apparat.

Enligt studier kan man räkna med naturliga uppfattningar och friska avkommor, i ejakulat som det inte finns mer än 85% av patologiska spermatozoa.

Förutsatt att alla andra indikatorer naturligtvis inte går utöver normen.

Bindning av spermatozoa (spermagglutination)

Förekomsten av en sådan avvikelse indikerar allvarliga immunförsvar. Spermagglutination ges ofta inte noggrann uppmärksamhet och absolut förgäves. I många fall dras felaktiga slutsatser, enligt vilka limning av spermatozoa inte tillåter dem att röra sig normalt och nå ägget. Det är inte så. Limning som sådan påverkar i regel en liten del av spermatozoa, och stör inte de flesta av dem. Närvaron av en sådan avvikelse indikerar emellertid i vissa situationer närvaron i sämskvätskan av antispermantikroppar, på grund av vilken infertilitet kan utvecklas.

Sann spermagglutination kräver detaljerad studie med hjälp av speciella metoder som skulle skilja den från spermaggregation. Den senare är en limning av spermatozoa, som inte orsakas av immunförsvar, utan av slem som finns i ejakulatet. Spermaggregation har ingen samband med infertilitet.

Förekomsten av antisperm antikroppar

Detta är en ganska svår avvikelse. När de kombineras med flagella spermatozoa hämmar antikroppar deras rörelse. En sådan avvikelse kan leda till infertilitet. Diagnos av antisperm antikroppar utförs med hjälp av olika metoder, bland vilka den mest utbredda är den så kallade. MAR-testet.

När man får ett "dåligt" spermogram behöver man först och främst inte bli upprörd och inte att bli panik. Han borde försöka vänta tålmodigt för att besöka läkaren. Specialisten ska analysera resultaten och berätta för mannen vad man ska göra nästa. Det är väldigt viktigt att följa alla dessa rekommendationer och att genomgå en behandling om den utses. Var frisk!

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

 1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
 2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
 3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
 4. Rationell planering av graviditet.
 5. En mans önskan att se om han kan få barn.

Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

Metoder för att ta analysen

Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

Hur tar man ett spermogram korrekt?

För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

Normala spermier räknas

Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

 • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
 • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
 • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

Makroskopiska indikatorer av normen

Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

 • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
 • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
 • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
 • vitgrå färg;
 • en märklig lukt;
 • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
 • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

 • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
 • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
 • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
 • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
 • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
 • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
 • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
 • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

Spermogramresultat

De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

 • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
 • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
 • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
 • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
 • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
 • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

Norm och avvikelser från spermatozoa

I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

 1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
 2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
 3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
 4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
 5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
 6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
 8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
 9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
 10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
 11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
 12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
 13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
 14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
 15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
 16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
 17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
 18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

Varför antalet spermatozoa minskar

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
 • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
 • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
 • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
 • feberisk tillstånd
 • hög omgivningstemperatur.

Varför minskas spermiermotiliteten?

De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

 • klädd underkläder
 • rökning och alkoholism
 • bERIBERI;
 • påkänning;
 • användning av smörjmedel;
 • stillasittande arbete;
 • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
 • behandling med antibiotika.

Hur man förbättrar spermogrammet

Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

 • Överhett inte;
 • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
 • observera dagens regim, sov fullständigt
 • ät rätt
 • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
 • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
 • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
 • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.

Spermogram: norm och transkript

Analysen av spermogrammet är en analys som andrologen föreskriver riktningen. Om du fått ett hänskjutande och du är intresserad av spermogram är forumet om människors hälsa osannolikt att vara användbart. Spermobilitet, antalet spermatozoer och andra indikatorer är medicinska egenskaper. Ska jag förlita mig på inlägget av medlemmarna i forumet om hälsa? Dedikerat till hur spermogram överlämnas kan forumet vara användbart vid val av laboratorium och klinik för människors hälsa - innan du börjar analysera läs recensioner om den valda honungen. institution.

Om vilka indikatorer som ska innehålla ett spermogram (normen för en frisk man), läs vidare.

Varför tar de semenanalys?

Genom resultat spermogrammy är det möjligt att uppskatta en status för människans hälsa, för att avslöja en prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att ha en baby länge, men för tillfället kommer orsakerna att hjälpa dig att ta reda på analysen av ejakulatet på antalet spermier och andra indikatorer. Infertilitet resultat spermogramma hjälper läkaren att ordinera effektiv behandling.

Spermogram: leveransregler

På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen), bör spermogramleverans göras av onanering, inte genom avbruten samlag eller på annat sätt. För att klara analysen av spermier, utrustade de i laboratoriet ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att underlätta analysen av ejakulatet finns det tidskrifter för erotisk innehåll i rummet.

Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

 • Drick inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;
 • inte ha sex
 • Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

Re-spermogrammy förutsätter samma regler.

För att korrekt utvärdera resultaten av spermogrammet är det nödvändigt att skicka det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa doktorn att spermogrammet är dåligt, förtvivla inte. I en andra analys kan spermier ha andra egenskaper. Förändringen av dessa egenskaper kan generellt påverka tolkningen av avkodningen av spermogrammet.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktum är att det fanns en utlösning i blåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet kan du klara urinprovet, kanske var spermatozoa kvar i den.

Spermogramanalys: medicinska termer

Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

 • azoospermi - ingen spermatozoa finns i ejakulatet;
 • akinozoospermia - spermier är helt immobila;
 • antisperm antikroppar (ACAT eller ASA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa;
 • asthenozooospermia - otillräckligt rörliga spermatozoa (kategori A

Vi båda började försöker bli gravid ett barn, och de problem som började med dem. Det är inte så, det är inte på det sättet, beskonchnye utredningar, undersökningar, min man är ganska ingen libido, enligt min mening, nej, kommit till slutsatsen att han behövde schmartprost - i allmänhet, i stället för det lyckliga paret är nu känner att vi har ett par personer med funktionsnedsättning med ett gäng ärftliga och förvärvade sjukdomar. Varför alla barn föds skadedjur och så lätt, och vi har med normal inkomst, inga dåliga vanor - så svårt.

Avkodning av spermogrammi

Spermogram - analys av ejakulatet (spermier). Detta är den enda studien för att bedöma fertiliteten hos män. Dessutom visar spermogrammet närvaron eller frånvaron av problem med bäckenorganen. I den här artikeln kommer vi att förklara hur man kan avkoda spermogrammet.

Vad visar spermogrammet?

Så har du i dina händer en form med resultaten från analysen av spermogrammet. Om du mår bra, led en hälsosam livsstil, och även om du har passerat ejakulatet för analys med iakttagande av alla krav, har du rätt att förvänta dig ett bra spermogramresultat. Normalt är spermogramindikatorer följande:

Dechiffrera analysen av spermogrammet görs vanligtvis av en androlover. Men de flesta män skulle vilja veta hur man läser spermogrammet självständigt, utan att vänta på hjälp av en specialist. Låt oss se vad analysen av spermogrammet visar.

Volym av ejakulat brukar vara 3-5 ml. En minskning av denna indikator indikerar en otillräcklig funktion hos prostata och andra gonader. Skyll på allt, som regel, ett lågt innehåll av manliga könshormoner i blodet. Överdriven spermievolym är ibland förknippad med prostatit och vesikulit.

Spermier flytande tid - Upp till 1 timme. Ökningen i denna tid kan vara en följd av kronisk prostatit eller vesikulit. Ökad kondensationstid minskar dramatiskt sannolikheten för uppfattningen.

Färg av spermier i norm kan vara vit, gråaktig eller gulaktig. Ejakulat av en röd eller brun nyans indikerar eventuella skador på könsorganen, beräknad form av prostatit, kroniska blåsor.

Väteindexet (pH) är 7,2-7,8, det vill säga sperma har en något alkalisk miljö. Avvikelsen kan vara associerad med prostatit eller vesikulit.

Antal spermier bör vara minst 20 miljoner i 1 ml sperma och minst 60 miljoner i den totala volymen ejakulat. Låg koncentration av spermatozoa (oligozoospermi) indikerar problem i testiklarna.

Spermobilitet - En av de viktigaste indikatorerna för spermogrammet. Enligt deras rörlighet är spermieroser uppdelade i följande grupper:

 • grupp A - snabb, flytta rakt;
 • grupp B - långsam, rör sig rakt;
 • grupp C - långsam, flytta från sida till sida eller i en cirkel;
 • grupp D är fixerade.

Spermatozoa av grupp A bör vara minst 25% och spermatozoa av grupp A och B - mer än 50%. Reducerad spermierörlighet (astenozoospermi) kan bero på sjukdomar i de genitala körtlar, giftiga och termiska testikulära lesioner.

Spermatozoa morfologi återspeglar andelen normala spermatozoa (de borde vara mer än 20%), som är kapabla till befruktning. En liten mängd av de normala former av spermier (teratozoospermia) kan bero på giftiga eller strålningsskada könsorganen och inflammatoriska sjukdomar.

Agglutination, eller limning av spermatozoa med varandra, är normalt frånvarande. Utseendet av agglutination indikerar ett brott mot immunsystemet, liksom möjliga kroniska inflammatoriska processer.

leukocyter kan förekomma i ejakulat men högst 1 miljon / ml. Överskott av denna indikator är ett tecken på inflammation i bäckenorganen.

erytrocyter i sperma bör inte vara närvarande. Deras utseende - ett tecken på trauma, tumörer, reproduktiva organ, kronisk prostatit eller vezikulita.

slem i sperma bör inte vara närvarande. En stor del av slem talar om en inflammatorisk process.

MAR-test eller detektion av antispermatika (ASA, eller ACAT), Det utförs vid den expanderade analysen spermogrammy. Dessa antikroppar mot spermatozoa kan produceras både i hanen och i den kvinnliga kroppen, vilket orsakar infertilitet.

Dåliga resultat spermogrammy - vad ska man göra?

Först och främst oroa dig inte: absolut förändras alla indikatorer över tiden. Och det finns möjlighet att förbättra resultaten. Därför måste spermogrammet tas minst två gånger med ett intervall om två veckor.