Huvud
Strömförsörjning

Spermogram: norm och transkript

Analysen av spermogrammet är en analys som andrologen föreskriver riktningen. Om du fått ett hänskjutande och du är intresserad av spermogram är forumet om människors hälsa osannolikt att vara användbart. Spermobilitet, antalet spermatozoer och andra indikatorer är medicinska egenskaper. Ska jag förlita mig på inlägget av medlemmarna i forumet om hälsa? Dedikerat till hur spermogram överlämnas kan forumet vara användbart vid val av laboratorium och klinik för människors hälsa - innan du börjar analysera läs recensioner om den valda honungen. institution.

Om vilka indikatorer som ska innehålla ett spermogram (normen för en frisk man), läs vidare.

Varför tar de semenanalys?

Genom resultat spermogrammy är det möjligt att uppskatta en status för människans hälsa, för att avslöja en prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att ha en baby länge, men för tillfället kommer orsakerna att hjälpa dig att ta reda på analysen av ejakulatet på antalet spermier och andra indikatorer. Infertilitet resultat spermogramma hjälper läkaren att ordinera effektiv behandling.

Spermogram: leveransregler

På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen), bör spermogramleverans göras av onanering, inte genom avbruten samlag eller på annat sätt. För att klara analysen av spermier, utrustade de i laboratoriet ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att underlätta analysen av ejakulatet finns det tidskrifter för erotisk innehåll i rummet.

Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

 • Drick inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;
 • inte ha sex
 • Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

Re-spermogrammy förutsätter samma regler.

För att korrekt utvärdera resultaten av spermogrammet är det nödvändigt att skicka det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa doktorn att spermogrammet är dåligt, förtvivla inte. I en andra analys kan spermier ha andra egenskaper. Förändringen av dessa egenskaper kan generellt påverka tolkningen av avkodningen av spermogrammet.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktum är att det fanns en utlösning i blåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet kan du klara urinprovet, kanske var spermatozoa kvar i den.

Spermogramanalys: medicinska termer

Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

 • azoospermi - ingen spermatozoa finns i ejakulatet;
 • akinozoospermia - spermier är helt immobila;
 • antisperm antikroppar (ACAT eller ASA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa;
 • asthenozooospermia - otillräckligt rörliga spermatozoa (kategori A

Vi båda började försöker bli gravid ett barn, och de problem som började med dem. Det är inte så, det är inte på det sättet, beskonchnye utredningar, undersökningar, min man är ganska ingen libido, enligt min mening, nej, kommit till slutsatsen att han behövde schmartprost - i allmänhet, i stället för det lyckliga paret är nu känner att vi har ett par personer med funktionsnedsättning med ett gäng ärftliga och förvärvade sjukdomar. Varför alla barn föds skadedjur och så lätt, och vi har med normal inkomst, inga dåliga vanor - så svårt.

Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

 1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
 2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
 3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
 4. Rationell planering av graviditet.
 5. En mans önskan att se om han kan få barn.

Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

Metoder för att ta analysen

Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

Hur tar man ett spermogram korrekt?

För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

Normala spermier räknas

Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

 • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
 • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
 • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

Makroskopiska indikatorer av normen

Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

 • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
 • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
 • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
 • vitgrå färg;
 • en märklig lukt;
 • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
 • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

 • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
 • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
 • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
 • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
 • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
 • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
 • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
 • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

Spermogramresultat

De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

 • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
 • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
 • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
 • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
 • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
 • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

Norm och avvikelser från spermatozoa

I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

 1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
 2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
 3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
 4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
 5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
 6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
 8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
 9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
 10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
 11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
 12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
 13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
 14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
 15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
 16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
 17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
 18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

Varför antalet spermatozoa minskar

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
 • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
 • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
 • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
 • feberisk tillstånd
 • hög omgivningstemperatur.

Varför minskas spermiermotiliteten?

De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

 • klädd underkläder
 • rökning och alkoholism
 • bERIBERI;
 • påkänning;
 • användning av smörjmedel;
 • stillasittande arbete;
 • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
 • behandling med antibiotika.

Hur man förbättrar spermogrammet

Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

 • Överhett inte;
 • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
 • observera dagens regim, sov fullständigt
 • ät rätt
 • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
 • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
 • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
 • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.

Vad är ett spermogram: normen och avkodningen av spermogrammet

Den här artikeln hjälper dig att förstå och avkoda ett spermogram. Du kommer att lära historien om ursprunget till analysen av spermogrammet, läsa i detalj om metoderna för spermierleverans och stadierna av undersökningen.

Hur man får sperma för analys

En idealisk metod för att erhålla spermier för analys av spermogram är onani. Denna metod rekommenderas av Världshälsoorganisationen. Samling av spermier i kondomen används inte på grund av de skadliga effekterna av smörjmedel på spermier. Avbruten coitus rekommenderas inte heller: celler av vaginalt ursprung, eller partnerens mikroflora, kan komma in i spermieprovet. Det är möjligt att använda stimulerande läkemedel som Viagra, etc. I avsaknad av sperma i ejakulatet (detta tillstånd kallas "azoospermi") är kirurgiska metoder för att erhålla sperma möjliga.

Det är bäst att ta sperma i kliniken, vilket gör det möjligt för specialister att börja analysen direkt efter utspädning av ejakulatet. Material kan också samlas in hemma, om patienten kan säkerställa leverans av material till laboratoriet inom 1 timme. I kliniken MAMA finns ett speciellt rum för att få spermier, dess interiör är långt ifrån "sjukhus" - detta ger psykologisk komfort till patienten. De som vill ta ut ejakulat hemifrån ges en särskild transportbehållare för spermier.

Innan spermierna ges till analys rekommenderas patienten att ha sexuell avhållsamhet i 3-5 dagar. Det inses att en kortare abstinensperiod kan leda till en underskattad mängd spermier och ett större antal spermier, en större till en minskning av rörligheten och en ökning av onormala spermier. Detta beroende beror dock inte alltid tydligt på.

Hur är analysen av ejakulering

Tiden för flytning av ejakulatet är den första parametern som studerats. Ejaculated semen är som regel en koagulum, det vill säga det är inte helt flytande. Efter en tid blir ejakulatet flytande under verkan av enzymer i prostatakörteln som finns i seminalvätskan. Utspädningen bestäms av förändringen i semenviskositet. För att göra detta utlöses ejaculat, typat i pipett, från en höjd av 2 till 15 cm. Viskositeten mäts av längden på "filamentet" som sträcker sig bortom den släppta droppen. Spermier anses vara flytande om "tråden" inte överstiger 2 cm. Normalt spermier flyter efter 10-40 minuter (i vissa laboratorier likställs det som normalt i en timme). Om flytförloppet är försenat eller inte alls uppstår - det kan tyda på ett brott i prostatakörteln.

Utspädning kan påverka spermiernas gödselskapacitet. Den ökade viskositeten indikerar möjliga dysfunktioner i prostata och följaktligen störningar i den biokemiska kompositionen hos den seminala vätskan, som i vissa fall kan orsaka manlig infertilitet.

Analys av odiagnostiserad sperma kan leda till fel vid bestämning av spermatozoas koncentration och rörlighet. Därför, för att bestämma andra parametrar i ejakulatet, väntar specialister på fullständig flytning, eller lägger till speciella ämnen i spermierna som accelererar denna process.

Volymen av ejakulat är en av de viktigaste egenskaperna hos spermier. Tillsammans med koncentrationen av spermatozoa ger denna indikator en uppfattning om det totala antalet lever, utbrott under samlag. Volym mindre än 1,5 ml kan anses vara orsak till manlig infertilitet (oligospermi). Det är inte bara det lilla ejakulatet innehåller få spermier. Även om koncentrationen är hög och summan är mycket högre än de 40 miljoner som krävs, finns det fortfarande ett hot mot normal uppfattning.

När utbrott i skeden visar sig spermatozoer vara i aggressiva förhållanden. Den sura miljön i vagina är katastrofal för spermier och de flesta av dem dör inom 2-3 timmar. Under denna tid måste de mobila och "friska" spermier har tid att tränga in i livmodern, där förhållandena är gynnsamma för deras liv (spermier kan förbli rörlig i livmodern och äggledarna mer än en dag). Sädesvätska (eller seminal plasma) för en stund gjordes basisk vaginal miljö, vilket gör det mindre surt, och gör det möjligt att lämna en aktiv spermier i livmodern. Man tror att en liten mängd sämskvätska "inte klarar" med den här uppgiften: ju mindre seminalvätska, desto mindre tid kan det begränsa vaginans surhet.

Dessutom dämpar en människas seminalplasma en immunitet av en kvinna (trots allt är kvinnans immunsystem spermatozoa främmande föremål). I den patologiska processen för denna process finns en så kallad cervikal faktor av infertilitet. Och ur denna synvinkel spelar volymen också en viktig roll.

Men för mycket sperma ger inte mannen fördelarna. Som regel placeras inte mer än 5 ml ejakulat i skeden, överskott av milliliter strömmar ut och deltar inte i uppfattningen.

Med tanke på vikten av att bestämma spermiernas volym måste patienten så långt som möjligt samla ihop allt ejakulat för spermogram. Vid förlust av en del av ejakulatet, utformat för analys, är det nödvändigt att informera klinikspecialisten om det. Man bör komma ihåg att den första delen av ejakulatet är den rikaste i spermier.

Tyvärr, i vissa fall är ejakulation alls inte, trots orgasmens känslor. Detta kan indikera en så kallad "retrograd ejakulation" (ejakulation i blåsan). I sådana fall är det vettigt att studera urin efter orgasm - finns det någon sperma i den. I närvaro av urea dör spermatozoa snabbt och förstörs, så särskilda tillvägagångssätt krävs i detta fall. Specialisterna på vår klinik beskriver dig i detalj om att få post-orgasmisk urin och kommer att analysera snabbt och kvalitativt.

För närvarande har färg, som lukten av ejakulat, inte ett viktigt diagnostiskt värde, och Världshälsoorganisationen rekommenderar inte att denna parameter fastställs i ett standardspermogram. Ändå registrerar de flesta laboratorier, som håller traditionen, färgen på den seminala vätskan. De flesta män har semen "vitgrå" färg. Många nyanser: mjölkvit, gulaktig, transparent kan inte tydligt indikera några kränkningar. Det enda undantaget är den ejakulära "rosa" färgen, vilket indikerar hemospermi - ökat innehåll av röda blodkroppar i spermierna.

PH-värdet (eller, mer enkelt, syrans syrlighet) kan ofta vara en viktig ledtråd vid bestämning av reproduktiv och sexuell dysfunktion. Normal ejakulering har ett något alkaliskt reaktionsmedium (pH 7,2-8,0). Ändringen av denna indikator i en eller annan riktning från normen, om det inte finns några andra avvikelser, kan inte indikera några överträdelser. Men i kombination med andra symtom påverkar diagnosen. Till exempel kommer ökat pH med ökat innehåll av rundade celler och odiagnostiserad spermier att stärka expertens uppfattning om en eventuell kränkning av prostatakörteln av smittsam natur. ett lägre pH med azoospermi kommer att ge hopp om dess obstruktiva karaktär (det finns spermatozoa, men vas deferens är blockerade), etc.

Och ändå kan de grundläggande egenskaperna hos spermier endast läras genom att undersöka den i ett mikroskop. Antalet spermatozoer är det första som experter bestämmer vid mikroskopisk undersökning. För att räkna spermatozoa används speciella enheter - räknar kamrar. Vanligtvis uttrycks mängden som en koncentration (så mycket som en miljon per milliliter). I normalt ejaculat spermier är inte mindre än 15 miljoner i en milliliter. Antalet spermatozoer beror på många faktorer. Men i kliniken MAMA kan du få en graviditet med en svår manlig faktor - från enstaka spermatozoa.

Normer för spermogram

Genom PR kategori (enligt den gamla klassificeringskategorier A + B) hänvisar spermier med snabb progressiv (åtminstone hälften av deras egen längd per sekund - 0, 025 mm / s), eller med en långsam, men ändå rak. I kategorin av NP (kategori C) inkluderar spermier som rör sig icke-rakt (och de som knappt rör sig på marken, och de med en cirkulär bana). Slutligen är IM-kategorin (kategori D) helt immobilisma spermatozoa.

I ejakulatet brukar det finnas alla kategorier av rörlighet, men inte alltid. Ofta finns det ganska många immobila spermier av IM-kategori (från 40 till 60 procent). Som regel är dessa döda eller döende "från ålderdom" spermatozoa. Därför är ju mindre avhållande före utlösning, desto mindre fast sperma i ejakulatet. Också en hel del snabba rätliniga spermier av PR-kategorin är friska "unga" spermatozoer, som nyligen bildats i testiklar. Non-progressively motile spermatozoa av NP-kategorin är vanligtvis 10-15 procent, det är i regel spermatozoa med störningar i nack- och flagellstrukturen eller "åldrande".

I normal fruktbar sperm bör progressivt motila spermatozoa (PR eller A + B) vara minst 32 procent. Spermatozoas rörlighet påverkas av många faktorer. Speciellt temperaturen: vid kroppstemperaturen (ca +37 ° C) är rörelsens hastighet maximal, vid rumstemperatur minskar den, och vid en temperatur mindre än +10 ° C rör sig spermatozoerna nästan inte. Därför är mikroskopet för spermanalys i ett antal laboratorier, inklusive MAMA Clinic, utrustad med en speciell uppvärmd "termostall" som regleras vid +37 ° C.

Det finns metoder för att ta reda på hur många spermatozoer bland de fortfarande lever. För detta är spermierna tonade med eosin. Detta ämne av röd färg kan inte tränga in i spermans skal, men den döda spermatosons skal snubblar snabbt och den är rödfärgad. Denna metod är meningsfull att ansöka om akinozoospermi (fullständig immobilitet av spermatozoa) för att ta reda på huruvida denna immobilitet är relaterad till flagellärapparaten eller till döden. I enlighet med detta kan du utveckla en plan för infertilitetsbehandling.

Den som först såg spermierna under mikroskopet, bedöms vanligtvis av många "fula", "kurvor" av spermatozoa. Här, huvudlöst och dvuhvostye och med ett krökt huvud. Men var inte rädd. Speciella studier har visat att män vars sperma innehåller upp till 96 procent av patologiska spermatozoa kan ha friska barn med IVF-behandling och spermierval enligt MAX-tekniken.

Av tio spermatozoa i synfältet är endast två normala. (Figur från WHOs laboratoriehandbok för undersökningen och utredningen av human spermier, 5: e upplagan, 2010).

Andelen onormala spermatozoa bestäms med två metoder. Den första - studien av spermatozoas morfologi i det infödda ejakulatet, det vill säga spermier, som det är (infödda), undersöks under ett mikroskop. Försök därvid räkna hur många spermier från varje 100 är onormala. Denna metod är mycket felaktiga, eftersom det första kan inte alla sjukdomar ses utan speciell behandling av sperma, och för det andra är spermierna flyttar och svår detaljerad granskning. På MAMA-kliniken innehåller därför ett "obligatoriskt paket" av ejakulära studier en analys av ett färgat sperma enligt Kruger. För detta ändamål, en droppe av spermier utstryk på ett objektglas, torkades i en ström av luft, behandlas med en alkohol, återigen, torkades, nedsänktes i flera olika färger, tvättades fria från överskott av färgämne och torkades åter. Efter denna behandling limes spermierna till glaset, immobiliseras och färgas. De kan lätt betraktas och räknas, och överträdelser som är osynliga i den första metoden (till exempel frånvaron av ett akrosom) kan detekteras.

Att utvärdera spermakvalitet beakta inte endast den del av onormala spermier (det bör vara mindre än 96 procent i färgade blodutstryk), utan även det genomsnittliga antalet patologier en spermie (de så kallade index spermastörningar, SDI) och det genomsnittliga antalet av patologier en onormala spermier (den så kallade teratozoospermia index, TZI). När mer än 1,6 Tzi värden anses onormala spermier, och värden över 1,6 SDI problem kan uppstå även vid artificiell insemination och patienter behöver IVF + ICSI procedur.

Spermagglyutinatsiya (sperma agglutination) - Signal hotande immunsjukdomar, som tyvärr inte alltid vederbörlig uppmärksamhet. Det är ofta fel att tro att agglutination inte tillåter spermatozoa att röra sig fritt och nå ägget. Detta är inte sant. Själv bindning inbegriper typiskt en liten del av spermier, och hindrar inte rörelsen av majoriteten, men närvaron av agglutination kan vara en indikation på närvaron av sperma i ejakulatet av antikroppar som kan vara orsaken till infertilitet.

Antispermantikroppar (ASA, eller ACAT) är kroppens antikroppar mot spermatozoa. Kombinera med flagella, hämmar ASA spermiernas rörelse. Klibba på huvudet, förhindra befruktning. ASA kan bildas både i en mans kropp och i en kvinnas kropp och orsaka infertilitet. Olika metoder används för att diagnostisera ASA i spermier, varav vanligast är MAR-testet (blandad immunoglobulinreaktion - "reaktionen av immunglobuliner under blandning").

Förutom spermier i ejakulatet finns det så kallade rundade celler. Detta kollektiva namn betyder leukocyter och omogna celler av spermatogenes, det vill säga celler från vilka mogna spermatozoa bildas i testiklarna. Normalt bör koncentrationen av leukocyter inte överstiga 1 miljon / ml. Det antas generellt att en stor koncentration av dessa immunceller kan indikera inflammatoriska processer i adnexa hos könsorganen (prostata eller seminala vesiklar). Utan speciell färgning är det svårt att skilja leukocyter från omogna spermatogenesceller, så WHO rekommenderar en färgning om den totala koncentrationen av allroundceller är över 5 miljoner / ml.

Vilka termer används för att beskriva spermier?

Det finns olika termer för att beskriva spermier. Här finns en regel: Definitioner som slutar i "-permia" hänvisar till ejaculatets egenskaper och slutar i "-osoospermia" - till spermatozoa. I enlighet med rekommendationerna från Världshälsoorganisationen används följande nomenklatur:

Spermogramma - vad är det?

Problem med det manliga reproduktiva systemet i den moderna världen blir alltmer den främsta orsaken till ökningen av antalet infertila äktenskap över hela världen. Och det är inte att varje år den totala män hälsa försämras - Modernity konfronterar starkare könet till olika spänningar, för krafter leda en stillasittande livsstil och fel äta och ignorera alla signaler till kroppen av den annalkande katastrofen. Därför har varje man förr eller senare möjlighet att möta behovet av att veta: spermogram - vad är det?

Officiell definition av spermogram

I officiell medicin kallas spermogram elektronmikroskopisk analys av seminalvätska. Det här är en typ av medicinsk forskning, där huvudindikatorerna för ejakulatet undersöks och utvärderas.

Namnlösa: Sådana indikatorer som:

 • den mottagna volymen;
 • färg;
 • viskositet (inklusive kondensationstid);
 • antalet spermatozoer deras rörlighet;
 • några andra data.

Undersökning av spermogrammet, den behandlande läkaren kan dra en slutsats som bekräftar eller återkallar diagnosen manlig infertilitet

Exploring spermogrammu patienten kan läkaren dra slutsatsen att bekräfta eller förneka diagnosen om manlig infertilitet. Analysen av spermogrammet kan också avslöja vissa sjukdomar hos det manliga genitourinära systemet (i synnerhet prostatakörteln), detektera närvaron av bakterier, virus och infektioner i kroppen, inklusive de som är sexuellt överförda. Elektronmikroskopisk studie av spermier, utförd enligt WHO-standarder, ger nästan 100% representation av tillståndet för sexuell och reproduktiv hälsa hos en man, och resultatet gör det möjligt för specialister att tilldela optimal behandling när problem upptäcks.

Spermogram ges vid följande indikationer:

 • potentiell manlig infertilitet
 • misstanke om förekomsten av sjukdomar i det genitourära systemet.

Studien identifierade orsakerna till infertilitet, såsom skador och operationer i testiklarna, vissa anatomiska abnormaliteter i strukturen manliga genitalier, sjukdomar, vilket resulterar i frisättning av alltför få spermier och ökade viskositeten av sperma. Resultatet bestämmer läkare om infertilitet är resultatet:

 • en allergisk reaktion;
 • effekter på manlig kropp av droger, tobak eller alkohol;
 • störning av det endokrina systemet;
 • närvaro varikotsele (åderbråck i testiklar);
 • urinvägsinfektioner, inklusive de som överförs sexuellt
 • agglutination (limning) av spermatozoa.

Utöver ovanstående gör spermogrammet det möjligt att bestämma huruvida frekvensen av sexuella kontakter och exponering för höga temperaturer, strålning och elektromagnetisk strålning inte har påverkat manlig fertilitet.

Sperm bör tas emot, samlas in och levereras till studien korrekt

Spermier, vars analys utförs som en del av mottagandet av spermogrammet, måste erhållas, samlas in och levereras till studien korrekt. Detta är ett mycket viktigt villkor, vilket leder till mottagandet av felaktiga (mestadels negativa) uppgifter. Till exempel, att samla ejakulat för analys bör uteslutande vara genom onani - du kan inte ta spermier från en kondom eftersom smörjmedel för smörjmedel appliceras på dess yta; samlag är inte heller lämpligt, eftersom ett sådant prov samling av sädesvätska "förorenade" vaginala celler partner och dess mikroflora.

För en absolut exakt spermogrammy sperma analys utförs med material framställt direkt i termer av det medicinska centret. Om sperman samlas hemma, kan en 100% effekt uppnås när tillståndet för leverans till laboratoriet inom en timme efter onani. förlitar sig också på noggrannheten kan endast bli föremål för sexuell avhållsamhet för 2-7 dagar före insamlingen av materialbrott under samma period överdriven konsumtion av koffein, vissa läkemedel (t.ex. antibiotika), alkoholhaltiga drycker. Kvalitativa utplacerade spermogramma kan erhållas på en bakgrund av misslyckande från alltför uppvärmnings förfaranden - besök bad, bastu, badtunnor mottagning.

Viktigt: Halvledarmikroskopi kan vara av två typer:

 • Spermogramet utvecklas är det fullständiga utbudet av undersökningar som är nödvändiga för den första undersökningen av endast patienten som sökt hjälp
 • Spermogramma Basic gör att du kan få specifika data redan under behandlingen.

Vid misstänkt infertilitet utförs först och främst en detaljerad analys

Självklart, om en person misstänks för infertilitet utförs en detaljerad analys först som tillåter att bestämma förekomsten av problemet med människans infertilitet och samtidiga sjukdomar. Och redan under och efter terapi, med en andra undersökning om fertilitet, genomförs en baslinjeundersökning, under vilken förtydliganden förbättras på de specifika parametrarna i det spermogram som har behandlats.

Spermogram kan avslöja

I indikationer spermogramma kan specialister identifiera de huvudsakliga patologierna som är orsakerna till manlig infertilitet. I synnerhet kan följande upptäckas:

 • azoospermi - frånvaro av manliga könsceller i testprovet;
 • oligozoosperimia - det minsta totala antalet celler;
 • asthenozoospermi - ökat antal immobila spermatozoa och ett minskat antal spermatozoer som rör sig i rät linje
 • asthenoteratozoospermiey - minskad volym av manliga könsceller, rörelse i rät linje, liksom celler med hälsosam morfologi;
 • oligoastenozopermia - minskat total spermieinnehåll, liksom en låg nivå av celler med rätlinjig rörelse;
 • oligoteratozoospermi - låg volym totalt antal bakterieceller och minimal mängd spermatozoer med hälsosam morfologi;
 • oligoasthenoteratozopermia - en liten mängd spermier som helhet, ett lågt antal spermier av rätlinjig rörelse och ett minimum - med normal morfologi.

Beroende på hur spermogrammet kommer att se ut, kommer läkaren att ordinera en behandling

Alla dessa problem är faktorer som komplicerar eller gör det omöjligt för naturlig befruktning. Beroende på hur spermogrammet kommer att se kommer läkaren att ordinera behandling, varefter det önskade resultatet - graviditet - kommer att uppnås med naturliga medel eller med metoder för reproduktiv teknik.

Analys och dess normala resultat

Elektronmikroskopisk undersökning av spermier gör att du kan överväga materialet som tillhandahålls för analys, ur synvinkel av de redan nämnda parametrarna (volym, färg, viskositet, antal levande spermier och procentuell rörlighet). Även denna beprövade diagnosmetod avslöjar graden av agglutination (limning ihop) av manliga könsceller och innehållet i blodceller (leukocyter och erytrocyter) i seminalvätskan.

Av särskild betydelse är ett resultat av den morfologiska studie i vilken volymprocenten av spermaceller detekteras med den fullständiga strukturen av huvudet och kroppen. Normal kurs - inte mindre än 50%, kan färre indikera teratozoospermia där befruktning, både naturliga och konstgjorda (om det görs spermogramma IVF) rekommenderas inte. Med sådan uppfattning finns det en möjlighet för ett barn med en genetisk defekt.

I allmänhet är det normala spermogramresultatet följande:

 • volymen av halvvätska som tillhandahålls för analys - inte mindre än 1,5 ml (inom 1,4-1,7 ml);
 • syrets nivå (pH) - inom 7,2-8,0;
 • viskositet - högst 2 cm;
 • flytning - inom 1 timme;
 • spermieinnehåll - från 15 miljoner i 1 ml sperma;
 • Det totala antalet spermatozoer i ejakulatet är mer än 40 miljoner;
 • volym spermatozoa med translationell rörelse - inom intervallet 31-34%;
 • volym spermatozoa med progressiv och icke progressiv rörelse - från 38 till 42%;
 • innehållet av livskraftiga reproduktiva celler är 55-63%;
 • Antalet morfologiskt normala former av spermatozoa är 3-4%.

Dessutom, inom ramen för det expanderade spermogrammet, utförs ett MAR-test, en studie som avslöjar immunfaktorn hos manlig infertilitet. En ökad mängd antispermantikroppar i seminalvätskan leder ofta till bildning av blandad agglutination - som täcker de aktiva manliga könscellerna med antikroppar i en volym av minst 50% av den totala volymen. Ett MAR-test föreskrivs i de fall då andra orsaker till infertilitet inte detekteras, det vill säga studien visar utvecklingen av ett tillräckligt antal friska och aktiva spermatozoa, men befruktning förekommer fortfarande inte.

Dessutom kan ett expanderat spermogram innehålla ett HBA-test - en funktionell studie som avslöjar nivån av bindning av spermatozoa med hyaluronsyra. Detta gör det möjligt att avslöja köncellernas strukturella mognad, deras kvalitet och beredskap för befruktningen av äggcellen. Testresultatet kan visa om tillräckligt med spermatozoer är mogna för att ansluta till hyaluronsyrareceptorerna, vilket säkerställer deras framgångsrika penetration i ägget. Genom HBA-testet kan specialisterna bestämma sannolikheten för framgångsrik naturlig uppfattning, liksom vilka celler som föredrar artificiell insemination. Studien är effektiv för att välja den optimala behandlingsförloppet, samt att utvärdera metoderna för reproduktiv teknik: Vid val av ICSI- eller IVF-teknik kommer ett spermogram att föreslå den bästa lösningen.

Elektronmikroskopisk undersökning av seminalvätska medger att man får en stor mängd data om människors hälsa. Även negativa resultat kan anses vara användbara om de bidrar till att upptäcka allvarliga problem med funktionen hos det starkare könsorganets genitourära system i tid. Speciellt eftersom spermogrammet för infertilitet (åtminstone i vissa former) kan förbättras genom att förändra livsstilen, skapa en hälsosam diet och ta vissa läkemedel i enlighet med läkarens rekommendationer. Det viktigaste är att veta vad ett spermogram är, hur man kontrollerar spermier för fertilitet och hur man använder de erhållna uppgifterna.

Har du allvarliga problem med POTENTIAL?

Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • trög erektion
 • brist på lust
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Känslan att öka är möjlig! Gå till länken och ta reda på hur experterna rekommenderar att du behandlar.

Vad visar spermogramanalysen?

Analys av sperma i vilka antalet och som de viktigaste egenskaperna hos spermier, är en av de viktigaste metoderna för diagnos av infertilitet hos män. Dåliga resultat spermogrammy kan bland annat vittna om närvaron i den manliga kroppen av infektioner och inflammationer. Därför rekommenderas varje sexuellt mogen man att periodiskt ta denna analys. Spermogrammet visar vad som exakt är fel med manlig sperma, och på grundval av analysens resultat kommer läkaren att kunna ordinera lämplig behandling.

Hur uppstår spermogramanalys?

Innan du överväger vad analysen av manlig ejakulat visar, är det nödvändigt att bekanta dig med huvudfunktionerna och villkoren för leveransen. Om analysen kommer att slutföras med brott mot de grundläggande reglerna, kommer det att leda till att data korruption, vilket gör att läkaren kan inte objektivt utvärdera resultaten sperma och ordinera en bra behandling.

För att resultaten av spermogrammet ska vara så tillförlitliga som möjligt måste mannen uppfylla följande krav:

 1. Avstå från onani och samlag i flera dagar innan du sätter spermaanalys (kan specifik deadline hittas på platsen för fröet, som regel, är det 3-5 dagar).
 2. Drick inte alkohol och starka droger (lugnande medel, anabolika, sömntabletter, etc.) för samma 3-5 dagar.
 3. Besök inte bad och bastu, ta inte ett varmt bad.

Spermier kan tas för analys på flera olika sätt. Den mest enkla och mest använda är onani. Tidigare på vissa kliniker kan en läkare ordinera en spermauppsamling i kondom. För närvarande används denna metod praktiskt taget inte - på grund av smörjningen som kondomen innehåller. Samlag är inte heller lämplig för insamling av sperma - in i materialet kan komma in i vaginala celler och andra representanter för mikrofloran kvinnor som förvränger resultatet av sperma analys.

Att överlämna ejakulatet för analys rekommenderas i laboratoriet, tk. Hemma uppfylls kraven på sterilitet och andra viktiga förhållanden ofta inte. På grund av sådana överträdelser kan spermogrammets resultat förvrängas, vilket kommer att komplicera doktorns arbete vid scenen för att analysera resultaten och förbereda en behandlingsförlopp.

För att analysera spermogrammet gav de mest exakta resultaten rekommenderas det att ta det flera gånger och om möjligt i olika laboratorier. De bästa ställena att ta detta test rekommenderas av din läkare.

Norm och avvikelser

Resultat Spermogrammy kan upptäcka ett antal abnormiteter, vilket kan indikera förekomsten av olika sjukdomar. Läkaren ska utvärdera resultaten av analysen. Du kan se normerna för spermiologiska indikatorer godkända av Världshälsoorganisationen i följande tabell: Fig. 1.

Med hjälp av denna tabell kan du självständigt förstå analysen innan du besöker en läkare. Men för att vidta åtgärder som syftar till att förbättra spermogrammet är det förbjudet att rådfråga läkare utan föregående samråd. Analysen utvärderas på ett övergripande sätt, och det kan tolkas korrekt av en exceptionellt kvalificerad läkare.

Vilka överträdelser kan upptäcka spermogram?

Med hjälp av spermogram diagnostiseras följande sjukdomar och avvikelser:

 • oligospermi - för liten mängd ejakulat;
 • asthenozooospermi - minskad rörlighet hos spermatozoa;
 • oligozoospermi - låg koncentration av spermatozoa;
 • Akinozoospermi - Absolut immobilitet av spermatozoa;
 • necrozoospermi - fullständig frånvaro av levande spermatozoa;
 • teratozoospermi - överdriven koncentration av onormala spermier
 • hemospermi - erytrocyter i sperma
 • leukocytospermi - ökad koncentration av leukocyter i ejakulatet
 • azoospermi - ejakulera utan sperma.

Är denna analys exakt?

Varje patient som planerar att ta semen för analys ska veta att alla indikatorer kan förändras över tiden. Om mängden sperma i analysen är 4 ml, då med följande ejakuleringar, kan det skilja sig. Denna påstående gäller även för andra parametrar.

En mycket intressant studie genomfördes, under vilken en man två gånger i veckan i 2 år passerade spermierna för analys. Koncentrationen av spermier i olika perioder varierade från 120 miljoner till 1 ml ejakulat (utmärkt prestanda) till 15 mln / ml (oligozoospermia tecken). Därför, för att få de mest tillförlitliga resultaten av analysen, ska ejakulatet tas 2-3 gånger i intervaller om 2 veckor.

Dessutom behöver patienten veta att även de mest exakta och perfekta studierna har sina egna fel. Till exempel är kameran Goryaeva, som är den mest exakta av befintliga enheter för att bestämma antalet celler, felet 5%. Således, om analysen indikerar en koncentration som är lika med exempelvis 20,3 miljoner / ml, är det faktiska värdet mellan 19-21 miljoner / ml. Om sperma analys visade en koncentration som är lika med 136,5 miljoner / ml, är det ännu mer allmänt - alltifrån 129,7-143.300.000 spermier i 1 ml ejakulat.

Det måste förstås att alla normer är villkorliga och relativa. Det kan inte sägas att volymen ejakulat lika med 2,1 ml fortfarande betraktas som "normal" och 1,9 ml är "dålig". Med avseende på befruktningskapaciteten är dessa värden nästan lika. I vissa prover med olika "avvikelser" kan sannolikheten för framgångsrik befruktning vara mycket högre än för formellt "normal" spermier. Till exempel om ejakulatet volymen är 1,7 ml, är lika med spermiekoncentration 170 mln / ml, spermier med god motilitet 70%, och anomal - 23%, formellt sådan ejakulat kan hänföras till onormal. Samtidigt med denna "normala" anses vara resultatet, där volymen ejakulat är 2 ml och koncentrationen kommer att vara mindre än 30 miljoner / ml. Därför korrekt bedöma resultatet av spermogrammet kan endast en kvalificerad specialist, närmar sig lösningen av detta problem.

Likriktningstid

Detta är den första parametern som studerats. I regel är ejakulatet inte helt flytande. Efter ett tag under påverkan av prostatazymer, som finns i spermierna, flyter det. Denna parameter bestäms av ejakulatets viskositetsförändring. Hälsosamt anses vara en spermie som flyter i 10-40 minuter. För långvarig eller helt frånvarande utspädning kan indikera problem med prostata.

Det finns ingen koppling mellan infertilitet och tiden för spädning av sperma. Så ejaculats viskositet är inte direkt relaterad till gödselns förmåga hos hanen. Men för hög viskositet indikerar vanligen en överträdelse av prostata, vilket i vissa situationer kan leda till infertilitet.

I analysen av outspädd säd finns det i regel fel vid bestämning av koncentrationen av spermier och deras rörlighet. Därför måste du vänta på utspädningen innan du börjar studera andra parametrar i spermierna. Vid behov tillsätts speciella ämnen till ejakulatet, vilket bidrar till en snabbare utspädning.

Spermiervolym som kännetecknande för spermogram

Detta värde är en av de viktigaste. Komplexet vid en koncentration av spermatozoer ejakulationsvolym anger det totala antalet aktiva och friska spermier tilldelade man i fullbordandet av samlag. Om ejakulatets volym är mindre än 2 ml kan detta indikera närvaron av oligospermi.

Att komma in i en kvinnas vagina utsätts spermatozoa för ett ganska aggressivt inflytande av ett surt medium. De flesta av dem dör inom 2-4 timmar. De mest aktiva spermatozoana under denna tid lyckas tränga in i livmodern med gynnsamma förhållanden för deras liv. Spermier under en viss tid buffrar den vaginala miljön och minskar dess surhet vilket gör att aktiv sperm kan komma till livmodern. Det är allmänt trodde att för liten en mängd spermier med denna uppgift inte kan klara av sig. Det antas att den mindre människans seminalvätska kommer in i slidan, desto mindre tid kommer att vara begränsad av surheten i sin miljö.

Med tanke på vikten av denna indikator bör patienten försöka samla in alla spermier i behållaren. Vid förlust av mer än 25% av den analoga vätskan för analys, måste en man nödvändigtvis informera läkaren om det. Det är viktigt att överväga att den första delen av spermier innehåller det största antalet spermier.

Vissa män kan uppleva orgasm, men ejaculation kommer att vara frånvarande. I sådana patienter är urin efter orgasm som regel uttagen för analys.

Vad indikerar ejaculats färg?

I analysen av spermogrammet togs färgen på den seminala vätskan i beaktande. Denna tradition varade från 1800-talet. Vid den tiden var stor vikt vid detta. Hittills bär ejaculats färg, såväl som lukten, nästan ingen diagnostisk betydelse. Världshälsoorganisationen rekommenderar att denna parameter inte spelas in i ett standardspermogram.

Det är bara nödvändigt att vara försiktig endast om seminalvätskan har en rosa, rödaktig och annan okarakteristisk färgning.

Väteindex i spermogrammet

Detta värde indikerar syrans sårhet. I många situationer tillåter pH-indikatorn specialister att bedöma förekomsten av reproduktionsstörningar. En hälsosam frövätska har ett pH i intervallet 7,2-8,0. Om denna indikator skiljer sig från normen, men det finns inga andra avvikelser, dras slutsatsen att det inte finns några överträdelser. I kombination med andra tecken kan förändringar i väteindexet dock ligga till grund för diagnosen.

Antal spermier i ejakulat

Med spermogrammet i hans händer uppmärksammar läkarna i första hand deras antal spermierosor. Denna egenskap är en av de viktigaste. Att räkna antalet spermatozoer görs med en mängd olika mikroskopiska enheter. Den mest exakta är Noebauers kamera (Goriaevs kamera). Som regel anges antalet spermatozoer i form av koncentration, d.v.s. hur många miljoner spermatozoer finns i 1 ml seminalvätska.

Misstanke om förekomst av sjukdomar och abnormiteter uppstår när koncentrationen är mindre än 20 miljoner / ml.

Vad är motiliteten hos spermatozoa?

Denna indikator är nära relaterad till antalet spermatozoer i ejakulatet. Beroende på rörligheten hos spermatozoa är det vanligt att dela upp i fyra kategorier:

 • A - Spermatozoa med rätlinjig snabb rörelse;
 • B - spermatozoa med rätlinjig långsam rörelse;
 • C - spermatozoa med icke-rätlinjig rörelse;
 • D - rörlösa spermier.

I spermierna hos varje man är spermier av alla fyra kategorierna. Normalt finns det i ejakulatet de flesta spermierna i kategori D - vanligtvis är de döende eller döda "från gamla ålders" celler. Så ju längre en man avstår från utlösning, desto mer blir hans sperma immobil i sin ejakulat. Som regel i sädesvätskan många "unga" och friska spermier kategori A. Företrädare för kategori B är traditionellt "åldring" eller kränkning av strukturen i flagellum eller livmoderhalsen spermier.

I hälsosam spermie bör summan vara minst 50% av spermatozoerna i kategorierna A och B, eller andelen spermier av kategori A bör vara mer än 25%. Spermatozoas rörlighet kan förändras under påverkan av många faktorer, varav den viktigaste är temperaturen. Den maximala rörligheten noteras vid en temperatur av storleksordningen 37 ° C. Om temperaturen sjunker till 10 ° C eller lägre, kommer spermatozoa nästan inte att röra sig.

Det finns ett antal metoder för att få reda på om det finns levande spermatozoer bland de fortfarande. För detta är ejakulatet tonat med eosin. Detta ämne kan inte penetrera genom spermans skal. Och dopspermatozoas skal döljer sig ganska snabbt, vilket leder till att de tar en röd färg. Denna metod används traditionellt i en akinozoospermi - fullständig brist på spermierotilitet. Det tillåter att bestämma huruvida immobilitet är associerad med celldöd eller med störningar i deras flagellära apparat.

Enligt studier kan man räkna med naturliga uppfattningar och friska avkommor, i ejakulat som det inte finns mer än 85% av patologiska spermatozoa.

Förutsatt att alla andra indikatorer naturligtvis inte går utöver normen.

Bindning av spermatozoa (spermagglutination)

Förekomsten av en sådan avvikelse indikerar allvarliga immunförsvar. Spermagglutination ges ofta inte noggrann uppmärksamhet och absolut förgäves. I många fall dras felaktiga slutsatser, enligt vilka limning av spermatozoa inte tillåter dem att röra sig normalt och nå ägget. Det är inte så. Limning som sådan påverkar i regel en liten del av spermatozoa, och stör inte de flesta av dem. Närvaron av en sådan avvikelse indikerar emellertid i vissa situationer närvaron i sämskvätskan av antispermantikroppar, på grund av vilken infertilitet kan utvecklas.

Sann spermagglutination kräver detaljerad studie med hjälp av speciella metoder som skulle skilja den från spermaggregation. Den senare är en limning av spermatozoa, som inte orsakas av immunförsvar, utan av slem som finns i ejakulatet. Spermaggregation har ingen samband med infertilitet.

Förekomsten av antisperm antikroppar

Detta är en ganska svår avvikelse. När de kombineras med flagella spermatozoa hämmar antikroppar deras rörelse. En sådan avvikelse kan leda till infertilitet. Diagnos av antisperm antikroppar utförs med hjälp av olika metoder, bland vilka den mest utbredda är den så kallade. MAR-testet.

När man får ett "dåligt" spermogram behöver man först och främst inte bli upprörd och inte att bli panik. Han borde försöka vänta tålmodigt för att besöka läkaren. Specialisten ska analysera resultaten och berätta för mannen vad man ska göra nästa. Det är väldigt viktigt att följa alla dessa rekommendationer och att genomgå en behandling om den utses. Var frisk!

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast: