Huvud
Massage

En objektiv översyn av moderna metoder för behandling av prostatit

Statistiken visar att cirka 40 procent av männen i arbetsför ålder påverkas av prostatit. Men endast i ett litet antal människor blir denna sjukdom en akut process, som detekteras och behandlas helt enkelt.

De flesta människor har denna sjukdom i en mildare form, varför de länge inte uppmärksammar vad de anser vara små symtom, vilket gör dem "ägare" till den kroniska formen av sjukdomen. Med den kroniska formen av prostatit kan effektivt slåss mot moderna metoder. Nedan kommer vi att överväga i detalj alla behandlingsmetoder som modern medicin är redo att erbjuda.

Grundläggande metoder

Metoderna för behandling av prostatit är konservativa och operativa. Den första typen inkluderar:

 1. Olika mediciner.
 2. Sjukgymnastik (inklusive dess moderna sorter).
 3. Olika övningar.
 4. Massage i prostata.
 5. Passage av procedurer i sanatorier.

Det operativa ingripandet tillgripas endast om mannen vände sig till specialister vid ett sent stadium av sjukdomen, på vilken ärrvävnaden dominerar i prostata. I det här fallet kan det inte längre utföra sin funktion, men påverkar bara urinering, genom att klämma på alla organ i urinvägarna.

Konservativa sätt

Vid behandling av prostatit är fysioterapi och läkemedelsbehandling de viktigaste stadierna på vägen till återhämtning. Dessutom innehåller konservativa metoder de som tillåter vissa typer av störningar i körteln. För att uppnå maximal effektivitet av behandlingen, snarare än den vanliga sakta utvecklingen av sjukdomsutvecklingen, bör metoderna som anges nedan användas som ett komplex.

Medicinsterapi

 1. Antibiotika. Oftast är prostatit orsakad av sjukdomar i bakteriefloran. I detta avseende blir det klart att denna sjukdom inte kan bekämpas utan användning av antibiotika. För det första är det nödvändigt att bekräfta de ogynnsamma bakterieprocesserna i körteln, varefter en kurs av antibiotika förskrivs. I modern medicin, för behandling av prostatit, använd en mängd olika läkemedel som effektivt kan bekämpa inflammation i prostata.
 2. Blockers av alfa-adrenerga receptorer. Sådana droger är utformade för att lindra spänningar från urinrörets och urinblåsans muskler. Dessa muskler är ständigt spasmodiska, i kontakt med inflammerad prostata. Denna reaktion orsakar smärta vid urinering. Läkemedlet "Tamsulosin" orsakar ett minimum av biverkningar, det är ofta föreskrivet för prostatit. Men "Terazozin" och "Doxazosin" kan ordineras. Dessa läkemedel började nyligen användas vid behandling av denna sjukdom.
 3. Nonsteroidpreparat. Sådana droger är ett obligatoriskt botemedel mot prostatit. Dessa läkemedel minskar inte bara smärtan, utan bekämpar också inflammatoriska processer i körteln. Dessa läkemedel måste endast användas tillsammans med antibiotika.
  Preparat "Escuzan", "Venoruton". Dessa läkemedel har en positiv effekt på venet i det lilla bäckenet. Sådana droger bekämpar effektivt stillastående processer i körteln.
  Trental, Kurantil. Dessa läkemedel förbättrar arbetet med prostata kapillärer.
  Ljus med belladonna, ichthyol, anestesin är utformade för att förbättra mikrocirkulationen.
  "Prostatilen", "Raveron" - droger som är utformade för att aktivera själva försvarets försvar.

I de fall där en mans blod har en förhöjd nivå av östrogen, föreskrivs olika hormoner som är analoga mot dessa manliga hormoner. Dosering av sådana läkemedel bör bestämmas av en läkare.

sjukgymnastik

Magnetfält. Prostata påverkas av magnetfältet genom huden. Med denna metod kan du förbättra cellens näring, aktivera dess skyddande egenskaper och påskynda avlägsnandet av skadliga ämnen från vävnaderna. Denna terapi förbättrar blodcirkulationen och främjar bättre absorption av mediciner.

Mikrovågsbehandling. Denna typ av terapi bidrar till utvecklingen i prostata av speciella ämnen som döljer smärtan som kommer från körteln. Dessutom åtföljs förfarandet av att en viss mängd värme genereras, vilket expanderar kapillärerna och förbättrar vävnadens näring.

Nyligen utvecklas avancerade metoder för behandling av prostatit aktivt och blir mer populärt:

 1. Användningen av låg intensitet ström för att stimulera körteln. Prostata består huvudsakligen av muskelvävnad. Om dessa tyger utsätts för en elektrisk chock reduceras de. En sådan reaktion "pressar" ur cellerna en stillastående hemlighet. Det är värt att notera att för denna procedur måste elektroden sättas in genom urinröret.
 2. Applicering av lasern. Denna procedur förutsätter bestrålning av körtelvävnaderna med en laserstråle med låg intensitet. På grund av denna strålning blir blodet i kärnområdet mindre visköst. Detta bidrar till utflödet av sekretion och försvinnandet av mikroklumpar.
 3. Vakuumbehandling. Denna metod måste endast användas med samvete av laserterapi. En speciell kolv sätts på penis och luften pumpas ut. Denna procedur bör orsaka erektion. När det kommer, skickas en laserstråle till penis, vilket hjälper till att förbättra blodflödet.

Ozonterapi. Denna procedur innefattar införandet genom urinröret av en speciell vätska som är berikad med ozon.

Prostatisk massage

Nyligen har en prostasmassage lagts till i listan över obligatoriska förfaranden för behandling av prostatit. Detta förfarande förhindrar stagnation i körtelen, hjälper till att ta bort ackumulerade oönskade produkter från körteln, som bildas som ett resultat av inflammatoriska processer. Prostasmassage bör utföras först efter undertryckande av bakterieprocesser, för att inte föra fram ogynnsamma mikroorganismer djupare in i körteln.

Massage i prostata görs av en urolog. Sådan massage görs genom rektum, fingermetod.

Det finns också ett alternativ till fingermassage - vibromagnetisk laser. En sådan massage främjar inte spridningen av infektion genom körteln. Denna metod kombinerar laserstrålar, vibrationer och magnetfält. Denna effekt har en mycket positiv effekt på alla kärl och nerver som är relaterade till järn. Denna komplexa effekt förbättrar blodflödet och olika mikrocirkulationer i körteln, vilket avsevärt förbättrar sitt tillstånd.

fytoterapi

Om det är nödvändigt att förbättra ämnesomsättningen i körteln kan du dra full nytta av naturläkemedel, som är ett komplex av olika läkemedel som innehåller vitaminer, zink och selen. Dessa substanser finns i en mängd olika växter som finns i alla apotek. Av dessa örter, gör inte bara dekokningar, men lägger också till vattnet i badet, vilket också har en fördelaktig effekt på körteln.

Stamceller

Från den kroniska formen av prostatit de senaste åren har det blivit möjligt att bli av med stamceller. Sådana moderna metoder för behandling av prostatit, använd den mest avancerade utvecklingen inom medicinområdet. Stamceller införs i körtelvävnaderna. Egenheten hos dessa celler är det faktum att de kan ersätta alla drabbade celler utan problem. En gång i det drabbade området delas stamcellerna aktivt och blir i stället för de drabbade cellerna.

akupunktur

I öst har denna metod framgångsrikt lindrat personer av prostatit i flera århundraden. Och i vår tid fortsätter denna metod att effektivt bli av med denna sjukdom. Vi äter metoden kan endast behandlas av kvalificerade specialister. Metoden är inriktad på aktivering av speciella aktiva punkter, vilken effekt förbättrar blodtillförseln.

hirudotherapy

För att bli av med prostatit används leeches på detta sätt. Dessa varelser avger speciella ämnen som har följande egenskaper:

 1. Minska viskositeten hos blodet.
 2. Ta bort svullnaden i körteln.
 3. De förbättrar mikrocirkulationen i körteln.

Läkaren lägger vanligtvis leeches i anusområdet. Förfarandet utförs en gång om några dagar.

Det är värt att notera att behandlingen med leeches kommer att vara extremt användbar inte bara för prostata. De ordineras för behandling av många sjukdomar.

Operativ behandling

För att förbättra processen med utflöde av sekret från prostata, tvingas ofta läkare att tillgripa endoskopiska behandlingsmetoder. De antar införandet i prostata-kanalerna av speciella dilaterande cylindrar, vilket underlättar fri passage av sekretioner.

Behandling av nästan alla, särskilt avancerade skeden av denna manliga sjukdom, innefattar användning av allmänbedövning, under vilken patienten administreras genom urinrörsutrustning, varvid den del av körteln som förhindrar urinering avlägsnas. Efter en sådan operation måste du dricka en kurs av hormonella droger.

Från alla ovanstående kan man dra slutsatsen att prostatit är en extremt allvarlig sjukdom. Vilket kan och bör behandlas! Den maximala effektiviteten av behandlingen kan uppnås om du använder en uppsättning olika behandlingsmetoder. Narkotika ensamma blir inte helt av med detta allvarliga problem.

Effektiv behandling av prostatit med moderna metoder och folkmekanismer

Sjukdomsprostatit idag började alltmer att visa sig inte bara hos äldre, men också hos unga män. Patologi är förknippad med en kränkning av blodmikrocirkulationen i bäckenregionen, vilket resulterar i inflammation i prostatakörteln. Smärta med urinering och avföring, dysursjukdomar och prematur utlösning ger mannen ett stort obehag. I avsaknad av behandling passerar patologin i kronisk form och leder till skleros av prostata och andra allvarliga komplikationer. För att förhindra detta är det viktigt att välja det bästa läkemedlet för prostatit.

Vad är prostatit?

I medicin avses denna term som en urologisk sjukdom hos män som åtföljs av inflammation i prostatakörteln. Patologi provocerar framväxten av ett antal obehagliga symptom, och ibland riskabla komplikationer. Av den aktuella naturen händer det:

 1. Akut. Det utvecklas snabbt, kännetecknas av frekvent urinering, smärta i nedre delen av ryggen och korset. Denna form är provocerad av gram-negativa bakterier, så det kallas också bakteriellt. Antibiotika används för behandling.
 2. Kronisk. Det utvecklas i en spiral med perioder av stabilisering och exacerbation. Den kroniska formen är bakteriell och abakteriell eller asymptomatisk (asymptomatisk). Tecknen på den är mindre uttalad eller frånvarande, vilket gör den slutliga diagnosen svår.

skäl

Bakterieform i 80% av fallen provoceras av E. coli. Orsaken till stafylokockinfektion kan vara anaeroba eller atypiska bakterier, såsom legionella, kokos, mykobakterier, klamydia. Näringsmediet för deras utveckling är prostatajuice. Bakterier spridas genom blodet och från den infekterade urinröret genom lymfen penetrerar de prostatakörteln.

Prostatan har en speciell struktur. Det har inte egna blodkärl, så blodtillförseln tillhandahålls av flera små kärl. Svagt blodflöde och leder till stagnation och uppkomsten av den smittsamma processen. Förutom fysiologiska skäl finns riskfaktorer för utveckling av prostatit:

 • frekvent hypotermi eller trauma
 • oregelbundet sexuellt liv
 • minskad immunitet
 • nedsatt lymfcirkulation och blodtillförsel av bäckenorganen;
 • hormonella misslyckanden;
 • venerala sjukdomar;
 • Undernäring med överhettning av stekt, kryddig, tung mat, vilket leder till heta tänder i tarmarna;
 • stillasittande, inaktivt arbete;
 • fetma;
 • oskyddad sex;
 • alkoholmissbruk, rökning.

symptom

Vanliga tecken på prostatit inkluderar skärsår i underlivet, frekvent urinering i toaletten på natten, erektil dysfunktion, smärta under samlag och problemlösning urinering. Dessa symtom kan misstänkas för en sådan sjukdom. Identifiera en specifik form av det hjälper tecken som är karakteristiska för akuta och kroniska former. Den första manifesterar sig som följer:

 • frossa;
 • feber;
 • ryggsmärta
 • obehag och känsla av värme i skrotet;
 • svullnad av prostata, en ökning i dess storlek;
 • suddig urin;
 • smärta vid kontakt med skrotet och med tryck på prostata
 • Spridning av smärta till andra delar av kroppen;
 • brinner med urinering
 • temperaturökning
 • illamående, kräkningar;
 • problem med styrka;
 • svaghet.

Den kroniska formen är sällan åtföljd av en ökning av kroppstemperaturen. Män klagar ofta på utmattning, apati, minskad aptit och sömnstörningar. Den kroniska formen anges också:

 • dra smärta i ländryggsregionen;
 • urladdning ur urinröret
 • symtom på blåsan;
 • smärta i lederna av lemmarna;
 • ömhet med utlösning
 • minskning av mängden ejakulat, kränkning av spermatozoas integritet
 • blod i spermierna
 • sexuell dysfunktion;
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • förändringar i hudfärgen i bäckenregionen.

Hur man behandlar prostatit

Självmedicinera inte. När utseendet på karaktäristiska tecken är det nödvändigt att söka hjälp från en urolog. Korrekt diagnos säkerställer utnämning av adekvat terapi. Tillvägagångssättet vid behandling av prostatit är komplicerat, det påverkar alla sfärer av en människas liv. Terapi omfattar följande aktiviteter:

 1. Användning av läkemedel. Effektiv behandling av prostatit utförs med ljus, intramuskulära injektioner, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, mikroclyster, tabletter och instillationer. Det sista förfarandet är administrationen av läkemedlet direkt till destinationen.
 2. Terapeutisk massage. Främjar bättre blodcirkulation i prostatakörteln. Detta hjälper till att minska inflammatorisk process. Rektalmassage utförs av kurser på flera olika sätt.
 3. En diet. Anser att avvisande av skadlig mat, som överbelastar tarmarna och orsakar irritation av urinvägarna. Det ersätts av ett stort antal grönsaker, frukter, magert kött och fisk, grönsaker, flingor.
 4. Fysisk aktivitet. Viktigt för eliminering av stillastående fenomen i lilla bäckenet. För detta ändamål används enkla övningar som att gå på plats, spänning / avkoppling av gluteusmusklerna, squats och half squats.
 5. Sjukgymnastik. Förfarandena syftar till att förbättra blodmikrocirkulationen. Detta underlättas av ultraljudsfonofores, laserkoagulation.
 6. Allmän kirurgisk manipulation. Populariteten hos radikala metoder är inte hög, men i allvarliga fall används de. Ibland används konventionella förfaranden, såsom prostatektomi, transuretral resektion av prostata. Mer vanligt minimalt invasiv kirurgi, såsom kryokirurgi, ballongutvidgning av urinröret, ultraljud, termiska metoder magnitolazeroinduktoterapiya, koronarstent prostatiska uretra, blodigel terapi.

Medicinsterapi

Effektiv behandling av prostatit innebär användning av olika grupper av mediciner som syftar till att eliminera vissa symptom på patologi. Läkaren föreskriver olika former av medicinering, till exempel:

 1. Ljus. Indikeras för rektal administrering, som är nödvändig för att förbättra ämnesomsättningen, eliminerar bakteriell infektion, analgesi.
 2. Injektioner. De injiceras i muskeln, så de aktiva ämnena kommer snabbt in i kroppen. Injektionerna stimulerar kärlsystemet och immunsystemet.
 3. Tabletter och kapslar. Är avsedda för oral administrering. Vid behandling av sjukdomen bör betraktas antibiotika, alfablockerare, muskelavslappnande medel, hormonella medel, immunstimulerande medel, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, antitrombotiska läkemedel, antispasmodika.
 4. Dropp. Infusioner indikeras med allvarlig förgiftning. De verkar på kapillärnivån, vilket bidrar till utflödet av lymf och venöst blod från bäckenregionen. Intravenöst administrerat elektrolyt (Ringers lösning, Trisol, Laktasol, Disol, kaliumkloridlösning med glukos), reologisk (Hemodez, Neokompensan) och avgiftning lösningar.

För effektiv behandling av prostatit används olika former och kategorier av droger. Beroende på orsaken till sjukdomen och symtomen hos varje patient, ordinerar läkaren följande läkemedel:

 1. Antibiotika. För att behandla bakterieformen indikeras antibiotika av fluorokinol (ofloxacin, ciprofloxacin, levofloxacin). De används först innan de erhåller resultaten av studien för att identifiera patogenen. Fluoroquinoler hos vissa patienter orsakar ljuskänslighet, hjärtrytmstörningar och minskad blodglukos. Andra linjens antibiotika är tetracykliner (minocyklin, oxitetracyklin), penicilliner (ampicillin och amoxicillin), makrolider (Sumamed, Azithromycin) och cefalosporiner (cefazolin, Kefzol).
 2. Lindra spasmer Eliminera smärtsyndromet orsakat av vaskulära spasmer. Den mest effektiva i denna grupp är läkemedlet No-shpa.
 3. A-blockerare. Slappna av urinrörets smidiga muskler och blåsans hals. Bredt använda alfa-blockerare är Alfuzosin, Finasteride, Silodosin.
 4. Icke-steroida antiinflammatoriska och analgetika. Dessa inkluderar Ibuprofen, Ketoprofen, Piroxicam, Indometacin, Paracetamol, Nimesil, Aspirin, Diklofenak.
 5. Antitrombotisk. Eliminera lilla trombi, minska risken för blodkoagulering. Ett effektivt läkemedel mot trombos är heparin.
 6. Förbättrad blodmikrocirkulation. Hjälp att eliminera stillastående fenomen. Den här egenskapen är tillgänglig i Cavinton, Pentoxifylline, Trental.
 7. Immunmodulerande medel. Stärka immuniteten, förhindra kronisk sjukdom. Populär i denna kategori är Timosin, Timolin, Vitaprost.

Det är omöjligt att fastställa det bästa botemedlet för prostatit. Med tanke på sjukdomsförloppet hos varje patient föreskriver läkaren vissa läkemedel. Bland de mest effektiva är följande läkemedel:

 1. Levofloxacin. Den är baserad på eponymous komponent, den är tillgänglig i form av tabletter och en lösning för infusioner. Prostatit är en direkt indikation på användningen av levofloxacin. Detta är fördelen med drogen. Ett annat plus - många analoger. Bland bristerna finns en stor lista över möjliga biverkningar.
 2. No-spa. Detta är det mest effektiva verktyget för att stoppa smärta. Fördel - du kan använda både tabletter och No-shp ampuller. Injektionerna fungerar mycket snabbare, på cirka 5 minuter. Nackdel - injektionsformen säljs endast på recept.
 3. Alfuzosin. Detta är en icke-selektiv alfa-blockerare. Alfuzosin minskar trycket i urinröret, eliminerar urinflödet. Minus - läkemedlet är inkompatibelt med andra alfa-blockerare. Om detta inte beaktas kan hypotoni utvecklas. Bland fördelarna är en sällsynt manifestation av biverkningar.
 4. Diklofenak. Fördelen med att använda detta verktyg är att det dessutom positivt påverkar inte bara prostata, utan också andra organ. Läkemedlet minskar smärta i buken, eliminerar förstoppning eller diarré. Ett annat plus - läkemedlet verkar direkt inom inflammationsområdet, om du använder formen av frisättning i form av ljus. Bland nackdelarna brinner utslag, avföringar som kan uppstå efter användning av suppositorier.
 5. Heparin. Läkemedlet minskar viskositeten hos blodet, förhindrar stagnation, minskar vaskulär permeabilitet. Plus - har dessutom antihistamin effekt. Heparin används oftare i kronisk form av sjukdomen. Minus - med denna sjukdom är det möjligt att använda endast ampuller för administrering subkutant.
 6. Cavinton. Fördelen med drogen är att den har mycket liten effekt på blodtrycket. Cavinton dilaterar blodkärl, förbättrar blodcirkulationen. Andra fördelar: när de tas in väl absorberas från matsmältningsorganet, kompatibelt med heparin. Brist på information om läkemedelsdosering är begränsad.
 7. Vitaprost. Det uppvisar antiaggregatoriska egenskaper, på grund av vilket volymen tumörer med hyperplasi av prostata minskar. Plus Vitaprost - har dessutom antibakteriella och antiinflammatoriska effekter. En annan fördel - ändrar inte data från resultaten av kliniska och biokemiska blodprov. Nackdel - läkemedlet är mer effektivt endast med icke-bakteriell kronisk form av inflammation i prostatakörteln.

Kirurgisk behandling

Radikala metoder för effektiv behandling av prostatit har inte förvärvat en hög förekomst. Detta beror på en liten procentuell återhämtning - cirka 40-45% av männen. Dessutom har många patienter farliga komplikationer i form av retrograd ejakulation, smalning av urinledaren, erektil dysfunktion, inklusive impotens. Indikationer för kirurgisk ingrepp är ineffektiviteten hos konservativ terapi.

Radikala metoder använda och vid akuta tillstånd, såsom abscess, prostatisk abscess, urinretention, anuri, njursten eller urinblåsan. Typer av operationer:

 1. Transuretral resektion av prostata. Det är borttagandet av en del eller hela prostata, vilket minskar trycket på urinröret, lindrar patienten av nocturi och smärta. Operationen utförs på ett slutet sätt, d.v.s. med hjälp av ett resektoskop.
 2. Adenektomi eller prostatektomi. Detta ingripande genomförs på ett öppet sätt med hjälp av kirurgiska instrument. Detta avlägsnande av prostata har olika längd och längre rehabiliteringsperiod.

Icke-kirurgiska metoder

Mer vanligt är effektiva metoder för behandling av prostatit från kategorin minimalt invasiv. De är mindre smärtsamma och inte för långa rehabiliteringsperioder. Sådana metoder innefattar:

 1. Transuretral mikrovågstermoterapi. Det föreslår en minskning av prostatakörteln vid höga temperaturer.
 2. Ultraljud. Det anses vara den mest effektiva metoden. Det är en effekt på prostata med ultraljudsvågor. Fördelen med metoden är frånvaron av smärta.
 3. Cryodestruction. I detta fall avlägsnas inflammerade vävnader genom att bränna med flytande kväve.
 4. Magnitolaserisk induktionsterapi. Antag kombinationen av en laser och en magnet. De har en positiv effekt på blodcirkulationen, påskyndar läkning av vävnader, eliminerar smärta.
 5. Stentning av prostata urinröret. Urinrörets väggar expanderas genom införandet av en stentpolymerisk ram av cylindrisk form.
 6. Zonterapi. Detta inkluderar elektropunktur, akupunktur och andra metoder för åtgärd på de biologiskt aktiva punkterna i människokroppen.
 7. Hirudotherapy. Det är en behandling med leeches, vilket ökar flödet av lymf till prostatakörteln.

Terapeutisk massage

Effektiv behandling av prostatit av akut eller kronisk form gör det inte utan massage. Det genomförs genom prostatakörteln, vars syfte är utsöndringen av inflammatoriska sekretioner. Som ett resultat blir patienten av med stagnerande processer. Massageen omfattar 10-15 sessioner. Efter denna kurs kommer de kärl som matar prostata till ton. Proceduren utförs på två sätt:

 1. På sparkeln. Använd i detta fall en speciell enhet i form av ett tunnt rör, som kallas sparkling. Det introduceras genom penisens kanal och prostatan masseras med hjälp av slutet.
 2. Transrectally (med fingrarna). Den bärs genom anusen.

Moderna behandlingsmetoder

Det finns allvarliga tvister om moderna metoder för effektiv behandling av prostatit. De flesta läkare rekommenderar inte att förlita sig på liknande metoder, som på de grundläggande. Vissa metoder ger en individuell effekt, ofta negativ, eller helt enkelt inte har någon effekt i att lösa ett sådant manligt problem. Använd nya metoder bättre i kombination med traditionell terapi. Moderna alternativ för att bekämpa prostatainflammation inkluderar följande procedurer:

 • prostata massage;
 • införande av stamceller i körtelvävnaden;
 • akupunktur;
 • hirudotherapy;
 • hypnos;
 • användning av biodlingsprodukter
 • användningen av biologiska tillsatser
 • växtbaserad behandling;
 • bioenergetisk effekt på patienten.

Akut prostatit

Taktiken för effektiv behandling av akut prostatit orsakas av en uttalad klinisk bild. Denna form av sjukdomen åtföljs av ett allvarligt tillstånd hos patienten på grund av allvarlig förgiftning. Med tanke på dessa egenskaper definieras följande behandlingsprinciper:

 • upprätthållande av sängstöd;
 • tar antibakteriella läkemedel
 • vägran av massage för att förhindra spridning av infektion och septikopyemi;
 • tar droger som förbättrar mikrocirkulationen
 • avlägsnande av inflammation och värme med NSAID, såsom Ibuprofen, Paracetamol, Ketoprofen, Piroxicam;
 • eliminering av smärta på grund av att ha tagit smärta - Nimes, Naiza, Ketanov och rektala suppositorier, som används för flebit hemorrhoidal vener;
 • uttag av symptom på allvarlig förgiftning genom intravenös injektion av avgiftning, elektrolyt och reologiska lösningar.

Kirurgisk ingrepp indikeras i fall av purulent inflammation i prostata. I akut form föreskrivs ofta antibiotika utan att vänta på resultaten av bakteriologisk undersökning. Den första som använder ett brett sortiment av läkemedel - fluorokinoloner. Efter att ha mottagit resultaten av studien eller ineffektiviteten hos de föreskrivna antibiotikana, utväg till hjälp av makrolider och cefalosporiner. Korrigeringsterapi, om det inte hjälpte, krävs efter 2 veckor från början av behandlingen.

Kronisk prostatit

Ett karakteristiskt kännetecken för sjukdoms kroniska form är växlingen av perioder av eftergift och återfall, men läkemedelsbehandling förändras inte från detta. Det utförs på samma principer som vid akuta strömningar. Den största svårigheten ligger i utnämningen av antibiotika under eftergivningsperioden. Vissa läkare anser att antibiotikabehandling är obligatorisk under inga omständigheter. Detta förklaras av antagandet att bakterier inte alltid faller in i den seminalvätska som togs för sådd.

Andra specialister insisterar på att antibiotika endast är nödvändiga för bakteriell kronisk prostatit. Förutom dessa läkemedel innefattar behandlingens taktik:

 • NSAID administrering;
 • terapi med droger som förbättrar mikrocirkulationen
 • mottagning av generella förstärkande immunomodulatorer, psykoterapeutiska medel och antidepressiva medel;
 • komplex av fysisk terapi;
 • rehabilitering - mikro strömmar, elektrofores, transrektal mikrovågsugn hypertermi, infrarött eller ultraviolett laserterapi, magnetisk terapi, akupunktur.

Behandling av prostatit i hemmet

Förutom läkemedelsbehandling görs effektiv behandling av prostatit i hemmet med flera andra metoder. Dessa inkluderar fysisk aktivitet, vilket är särskilt nödvändigt för patienter med stillasittande livsstil och recept för traditionell medicin. Dessa metoder är hjälpmedel. Huvudterapin är mottagning av läkemedel som föreskrivs av läkaren.

fysisk träning

Om arten av sjukdomen inte är bakteriell, men inflammatorisk, kan en av anledningarna vara ett brott mot blodtillförseln till bäckenområdet. Hjälp att återställa det. Squats är det mest effektiva i detta fall. Innan de börjar måste du passera testet - lägg dig ner med armarna utsträckta framåt, uppvuxna strax ovanför huvudet. Squaten måste vara djup, inte färdig på knähöjden.

En bra potential indikeras av prestationen av mer än 100 sit-ups. Om det finns smärta i benen, indikerar detta svaghet i muskelkorseten och otillräcklig blodtillförsel till bäckenet. Du behöver inte göra 100 sit-ups dagligen. Följande genomförandeordningar är effektiva:

 • 3 gånger i veckan för 100 sit-ups per dag;
 • 3 uppsättningar av 50 sit-ups med en paus mellan dem i 3 minuter.

Referenspunkten ska vara det välskämda numret "100". Squats fysisk belastning är inte begränsad. Dessutom måste du utföra följande enkla övningar:

 1. Ligga på din mage, räta benen, höja dem 20 gånger, hålla avböjningen i nedre delen av ryggen.
 2. Ta positionen som ligger på baksidan, benen böjer, sätt så att knäna är nära ansiktet och lås händerna. Bo i denna position i 3-20 minuter.
 3. Sitt på golvet med händerna bakom dig. Benen bör höjas något och korsas av dem, som i övningen "sax". Upprepa detta 20 gånger.

Folkmekanismer

Den mest effektiva botemedel mot prostatit är inte bara mediciner, utan också vissa folkrecept. De använder sådana medicinska växter som St John's wort, echinacea, goldenrod, lakritsrot, asp, pumpa, malurt. Dekoktioner och infusioner på deras grund innehåller komponenter som kan undertrycka olika patogenetiska manifestationer av inflammation i prostatakörteln. I allmänhet tillhandahålls effektiv behandling av prostatit av följande folkrecept:

 1. Ta 100 g torkad bark med asp, hugga och häll 200 g vodka. Efter stängning av locket, skicka det i 2 veckor till en mörk plats. Ytterligare belastning och ta 20 droppar per 1/4 av st. Vatten upp till 3 gånger om dagen. Behandlingstiden är 2-2,5 månader.
 2. Ca 0,5 kg pumpa frön, slipa med köttkvarn. Lägg till dem 200 g honung, blanda. Blinda sina massor av små bollar, rassasyvat en bit innan du äter 1-2 gånger om dagen.
 3. Dagligen, tillsammans med te, äta 100-200 g honung, istället för socker. Använd före urinering och eliminering av smärta.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Moderna metoder för behandling av prostatit

Hittills är frågan om kvalitativ och snabb behandling av inflammation i prostatakörteln öppen. Medicin har gjort betydande framsteg i denna riktning och även nu är behandlingen av akut bakteriell prostatit inte ens komplicerad.

Ändå är det bara i sällsynta fall möjligt att fullständigt bli av med sjukdomen - det blir ofta en kronisk form. Vid sådana tillfällen är den uppdragsgivarens huvuduppgift att säkerställa den längsta tiden av eftergift utan att sjukdomen förvärras.

En sådan bild tvingar forskarna att fortsätta söka efter och förbättra moderna metoder för behandling av prostatit.

Moderna metoder för behandling av prostatit

För närvarande bör tillvägagångssättet för varje patient vara individuellt, med beaktande av alla funktioner och ytterligare faktorer som påverkar mannen. Eftersom det finns många olika orsaker till sjukdomen finns det också många sätt att bekämpa det.

Det finns 3 huvudgrupper av fritidsaktiviteter:

 1. Drogterapi.
 2. Minimalt invasiva ingrepp (utan skalpell och stora snitt).
 3. Kirurgiska operationer.

Den mest populära och effektiva moderna metoden för behandling av manlig prostatit är mikrooperation med hjälp av högteknologiska lasrar och andra energikällor i samband med användning av lämpliga tabletter.

Detta tillvägagångssätt för sjukdomsbehandling garanterar den mest ihållande effekten, positiv dynamik och eliminering av alla symptom utan användning av traumatiska ingrepp.

Det mest effektiva för idag är:

 1. Laserbestrålning av prostatavävnad. Kärnan i metoden är förstörelsen av skadade organceller som orsakar prostatitprogression genom att denaturera dem under inflytande av en fotonstråle, vilken alstras av en laser. Genom urinröret eller rektum infogas en elektrod med en integrerad energikälla. Därefter väljer läkaren under kontroll av datorn de patologiska områdena, som måste förstöras och helt enkelt "bränner" dem utan att skada de omgivande friska strukturerna. Hela sessionen varar i 15-20 minuter och orsakar nästan inga biverkningar. Återhämtningsperioden för patienten är 2-4 timmar.
 2. Mikrovågs radiofrekvensbehandling med Tempro-apparaten. Detta är en av de mest populära och ofta använda insatserna, som säkert kan påskynda processen att bli av med sjukdomen och säkert fixa det positiva resultatet av behandlingen. Kärnan i förfarandet är mycket lik den tidigare metoden. Den enda skillnaden är att istället för en laser används en speciell elektrod, som genererar mikrovågor med förmågan från insidan att värma de drabbade cellerna i parenkymen och därigenom ta bort dem utan yttre påverkan. Det använder denna metod för att behandla inflammation i hankörteln, många kliniker lovar att bota sjukdomen i en session.

De nämnda moderna metoderna för behandling av prostatit är verkligen mycket effektivare än klassisk medicinsk behandling, men de kan inte fungera kvalitativt utan stöd av läkemedel. Därför måste du använda hela sortimentet av tillgängliga verktyg för att bli av med manliga sjukdomar.

Obligatorisk ytterligare terapi

Förutom de nya nyheterna bör man inte glömma de standarder som har testats i åratal.

Ett stabilt resultat och läkning från prostatit är möjlig med följande droger:

 • Antibiotika. Beroende på känsligheten hos den patogena mikrofloran kan läkaren ordinera olika doser av skyddade penicilliner, makrolider eller fluokinoloner. Allt detta är för att eliminera bakterier från körtelvävnaderna.
 • Antiinflammatoriska läkemedel. Diklofenak, Paracetamol, Ibuprofen i ljus är idealiska för att stödja minimalt invasiva ingrepp och kommer att bidra till att minska ödem och undertrycka det inflammatoriska fokuset i prostata.
 • Läkemedel som förbättrar blodcirkulationen. Här kommer alfa-adrenoblocker (Doxazosin, Flomax), spasmolytika (No-Shpa, Baralgin) eller moderna läkemedel (Vitaprost, Prostamol Uno) att hjälpa till. De ökar effektiviteten på alla andra sätt och normaliserar den korrekta metabolismen och blodcirkulationen i prostatakörteln.
 • Immunmodulerande medel. Förekomsten av infektion leder alltid till en försvagning av kroppen - intaget av Timalin, T-aktivin hjälper till att stärka immuniteten.

Förutom tabletter bör man inte glömma fysioterapi, som inkluderar:

 • magnetisk terapi;
 • Ultraljudsmetoder för behandling;
 • Läkning av lera
 • Elektroimpulsstimulering av körteln;
 • Ballongutvidgning av urinröret;
 • Stenting av urinvägarna;
 • akupunktur;
 • zonterapi;
 • Massage i prostata.

Dessa förfaranden syftar till att förbättra lokal cirkulation och eliminera problem med urinering.

Moderna metoder för behandling av kronisk prostatit kan inte helt rättfärdiga sig utan komplicerad tillämpning av läkemedel med ytterligare läkande fysioterapiåtgärder.

Processen att behandla inflammation i prostatakörteln är inte en lätt uppgift, vilket kräver användning av alla möjliga sätt att läka från sjukdom.

Nya metoder för behandling av prostatit: moderna metoder

Kronisk bakteriell och aseptisk prostatit hör till en grupp problematiska sjukdomar på grund av komplexiteten i dess terapi. Tyvärr är det långt ifrån alltid möjligt att uppnå de förväntade resultaten. Därför revideras gamla metoder och tekniker ständigt. Deras plats är upptagen med nya metoder för behandling av prostatit, som beskrivs i stor utsträckning inom ramen för denna artikel.

Allmän beskrivning av moderna metoder

Utgående från det faktum att kronisk prostatit är en sjukdom med en förlängd kurs, måste kampen mot det vara praktiskt taget konstant. Men inte alltid finns det en ekonomisk möjlighet och medicinsk lämplighet för sådan aggressiv behandling, vilket krävs för prostatit. Trots allt är biverkningarna av potenta läkemedel för behandling av prostatit väldigt mycket och deras långa mottagande kommer nödvändigtvis att påverka andra organs tillstånd. Därför har moderna urologer kommit till slutsatsen om vikten av hårdvaruprocesser, lokal terapi och örtberedningar för att arrestera den inflammatoriska processen i prostatakörteln.

De mest populära hårdmetoderna idag är:

 • Laserterapi;
 • termoterapi;
 • Endo eller transuretral elektrisk stimulering;
 • Magnetisk terapi;
 • termoterapi;
 • Vakuumbehandling;

Det är viktigt att komma ihåg! Användningen av hårdmetallmetoder för fysioterapi normaliserar de anatomiska och fysiologiska relationerna mellan de intraorganiska strukturerna i prostata som störs av den inflammatoriska processen och återställer dess funktionella användbarhet som ett integrerat organ i reproduktionssystemet. Samtidigt elimineras antingen kravet på medicinering av en systemisk åtgärd antingen helt eller minimeras. Lokala former i form av suppositorier är nog!

Användning av laserterapi

Inverkan av laserstrålarna på prostatavävnad och okoloprostaticheskie orsakar en förbättring av mikrocirkulationen och reparativa processer i dem. Det är den lokala dålig cirkulation upprätthåller konstant inflammatoriska manifestationer i prostata. Lokal och allmän användning av laserstrålar i den mjuka vävnaden i perineal området eller direkt sin summering genom ändtarmen verkligen hjälper i kampen mot kronisk aseptisk prostatit, bakteriella och deras åsikter efter en kurs av antibiotikabehandling.

Användning av elektrisk stimulering

Målad reduktion och påverkan av lågfrekvent elektrisk ström på glattmuskelkomponenterna i kanalerna och prostata hos acinarelementen främjar deras reduktion. I det här fallet frigörs de från en stillastående prostatisk utsöndring med förstörda körtelceller och giftiga ämnen. Det är komponenten av stagnation av prostatajuice och en kränkning av dess normala utsöndringsförmåga som ofta ligger till grund för upprätthållandet av den inflammatoriska processen och främjar förökningen av patogen mikroflora.

Termoterapi alternativ

Det sägs att alla nya behandlingsmetoder för prostatit är baserade på gamla principer. Detta är delvis sant, eftersom effekten av höga temperaturer på kroppsvävnad, inklusive prostata, redan har använts för medicinska ändamål redan länge och var lite bortglömd. Men nyligen har metoden andats ett "andra liv" och tack vare utvecklingen av moderna enheter har blivit mer utbredd. Principen är att höga temperaturer, som verkar lokalt på prostata och omgivande vävnader, orsakar förstöring och avstötning av defekta celler och patogena mikroorganismer som lever i dem länge. Senare ersätts de med friska cellulära element.

Det är viktigt att komma ihåg! Nya metoder för fysioterapeutisk behandling av prostatit med hårdmetall tyder på att användningen inte bara är enbart monoterapi, utan också den kompetenta kombinationen av flera tekniker i kombination med adekvat läkemedelsbehandling!

Kärnan i vakuumterapi

Metodens namn är dess väsen. Och det är så här: vakuumsugaren monterad på penis skapar ett negativt tryck i dess hålrum. Detta innebär att penis sträcker sig, vilket sätts i ett tillstånd av bestående erektion. Som ett resultat - förbättring av könsorganens blodtillförsel, stimulering av blodtillförsel och erektil förmåga. Kombinationen av metoden med prostationsmassage eller andra hårdmetoder gör det möjligt att förbättra utflödet av prostatsjuice, vilket frigör acini från en stillastående utsöndring.

Genomförbarhet av ozonbehandling

Nya metoder för behandling av prostatit täcker inte bara fysiska effekter på prostata. Användningen av ozonberikade vätskor kan hänföras till blandade metoder, inklusive delvis kemiska och fysioterapeutiska aspekter. I rollen som ett medicinskt vätskemedium kan en vanlig saltlösning användas, vilken tidigare behandlas speciellt för ozonmättnad. Under förfarandet matas denna antioxidant genom urinröret direkt till inflammerad prostata. I detta fall återställs de skadade cellerna, eftersom ozon stimulerar regenerativa processer. Otillgängliga element förstörs.

Det är viktigt att komma ihåg! I striden för prostatas hälsa är alla metoder bra. Det är inte nödvändigt att skjuta upp behandlingsprocessen under lång tid. Tidig behandling tillåter inte att sjukdomen bryter vävnadsstrukturen, vilket hjälper dem att återhämta sig snabbare!

MODERNA METODER FÖR BEHANDLING AV PROSTATITIS

Kronisk prostatit är en av de vanligaste sjukdomarna i den "starka halvan" av mänskligheten, och det påverkar inte bara de äldre. Enligt urologer står en av fyra män prostatit i åldrarna 20-45 år. Och ofta senast utsätts besöket till doktorn av rädsla för att höra en diagnos som "kommer att korsa" på sin maskulinitet.

Behandling av prostatit - effektiva metoder

Men moderna metoder för behandling av prostatit tillåter i de flesta fall dig snabbt att uppnå förbättringar, bli av med smärtsamma symptom, normalisera sexuellt liv - och i slutändan återfå hälsa. Prostatit behandlas vanligtvis på ett heltäckande sätt och väljer en behandlingsregimen individuellt. Behandlingen riktas till:

 • eliminering av infektion (för bakteriell prostatit eller i närvaro av STD)
 • uttag av symptom och smärtssyndrom;
 • normalisering av blodmikrocirkulationen;
 • återställande av dränering av prostatakörtlarna;
 • stärka immuniteten och återställa det hormonella systemet.

Vad kan inkludera behandling av kronisk prostatit?

Antibiotikabehandling

Antibiotikabehandling ordineras vanligtvis för prostatit, provocerad av en infektion. I vissa fall föreskrivs emellertid antibiotika för icke-bakteriell kronisk prostatit - för att bli av med eventuella dolda infektioner. I sådana fall används vanligtvis bredspektrumläkemedel. Behandlingen av antibiotikabehandling är vanligtvis från 2 till 4 veckor - men vid betydande förbättringar (det noteras med cirka 40% av patienterna) kan förlängas till 5-8 veckor.

immunterapi

Läkemedel som ökar immuniteten, som ofta används av moderna läkemedel vid behandling av kronisk prostatit: eftersom den inflammatoriska processen alltid påverkar immunsystemets övergripande tillstånd. Att öka kroppens motstånd bidrar till att öka effekten av behandlingen - och minska risken för återfall. Som imunnostimuliruyuschih läkemedel kan utnämnas som syntetiska och naturliga droger, kosttillskott, vitamin-mineral komplex.

Bioregulatoriska läkemedel

Nyligen i medicin, aktivt använd och cytomediner - komplex av proteiner och nukleinsyror, isolerade från djurens organ. För behandling av kronisk prostatit används "Prostatilen" - ett läkemedel baserat på teckning från prostata hos unga tjurkalver. Det påverkar komplicerat vävnaderna i prostatakörteln, normaliserar deras tillstånd, lindrar smärta, normaliserar styrkan och ökar immuniteten. Efter en 10-dagars kurs av läkemedlet rapporterar mer än hälften av patienterna fullständigt försvinnandet av symtomen. Och användningen av "Prostatilena" som en del av komplex terapi gör det möjligt att förkorta behandlingsperioden med en och en halv till två gånger.

Alfablockerare

Alfablockerare selektivt verkar på nervsystemet: en del av "avstängd" receptorer, den glatta muskulaturen i det urogenitala systemet slappnar - och det bidrar till att normalisera urinering och bli av med åtföljer denna process är olidlig smärta. Detta förbättrar inte bara tillståndet utan förhindrar även utvecklingen av sjukdomen.

sjukgymnastik

Sjukgymnastik anses vara en hjälpmetod för behandling av prostatit, men i komplex terapi är mycket effektiv. Sjukgymnastik hjälper till att ta bort svullnad och minska smärta, stimulera blodflödet, har antiinflammatorisk effekt. Spektrumet av fysioterapiprocedurer som används vid behandling av kronisk prostatit är ganska bred: magnetoterapi, elektrostimulering, ultraljudsbehandling, mikrovågs och EHF-terapi etc.

Massor av prostata används i urologisk träning under lång tid, även om urologernas åsikter om detta förfarande varierar. Vissa experter anser att massage är ett effektivt sätt att behandla prostatit, vilket gör det möjligt att återställa patency av kanaler, blodcirkulation och förbättra muskelton och styrka. Andra anser att massage bara ger en tillfällig effekt av lättnad och kan orsaka en ökning av inflammatoriska processer. Massage utförs manuellt eller med hjälp av specialanordningar. Kursen innehåller 12-15 procedurer, varav var och en varar i ca en minut.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling av prostatit är ett sällsynt fenomen i modern medicinsk praxis. Det används i mycket försummade fall av sjukdomen, eller vid allvarliga komplikationer av prostatit. Som regel utesluter läkare kirurgisk ingrepp vid abscesser eller cyster, blödning från urinröret, adenom och prostatacancer. I kirurgiska ingrepp används sparsamma endoskopiska metoder i allt större utsträckning, vilket tolereras mycket lättare av patienterna.

Varaktighet behandling av kronisk prostatit beror på hur länge patienten "dras" med hänvisning till läkaren, som en allmän regel försummade sjukdomar, desto längre kur. Regelbundna undersökningar hos urologen och tidig diagnostik av prostatit kommer att tillåta att börja behandling vid de första tecknen på sjukdom - och snabbt för att återställa människans hälsa.

Moderna traditionella metoder för behandling av prostatit hos män

Moderna metoder för behandling av prostatit är uppdelade i traditionella och icke-traditionella, vilka används och ger positiva resultat i behandlingen av denna sjukdom.

Moderna traditionella metoder för behandling av prostatit

Varje sjukdom i prostatakörteln kräver brådskande behandling, eftersom det i brist på det hos män förvärvar den inflammatoriska processen snabbt en kronisk form och i de flesta fall blir en malign enhet. Under lång tid i medicinsk praxis betraktades prostatit som en obotlig sjukdom, och alla behandlingsmetoder reducerades för att reducera inflammatorisk process och reducera dess huvudsakliga manifestationer. Hittills kan vi inte säga att situationen har förändrats radikalt. Men ändå är chansen att en man inte längre står inför inflammation i körteln.

Traditionella metoder för behandling av prostatit är metoder som har visat deras säkerhet och effektivitet:

 • massage;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • drogterapi.

Huvudsyftet med dessa traditionella behandlingsmetoder är att förbättra blodcirkulationen i prostatakörteln och organ som ligger i det lilla bäckenet hos män.

Detta säkerställer mättnad av vävnader med syre, vilket följer med blodflödet. Detta minskar inte bara den inflammatoriska processen utan minskar även antalet patogener i körteln och närliggande organ och vävnader. Titta på varje grupp separat.

Fysioterapeutiska behandlingsmetoder

Utvecklingen av fysioterapiprocedurer står inte stilla och utvecklas ständigt.

De traditionella metoderna innefattar magnetiska och termiska effekter:

 1. Värmebehandling är ett ganska populärt fysioterapiprocedur som påverkar inflammerad körtel vid nivån på dess vävnader. Det bidrar till att aktivera proteinmetabolism, ger en lätt analgetisk effekt, påskyndar metaboliska processer.
 2. Sjukgymnastik, som bygger på magnetfältets inflytande, bidrar till att förbättra näringen av prostataceller, vilket påskyndar metaboliska processer. Magnetfältet när det exponeras för människokroppen utlöser människokroppens immunförsvar.

Fysioterapiprocedurer bör endast föreskrivas av läkaren efter undersökningen, eftersom det med en mer komplex diagnos, till exempel prostatacancer, är strängt förbjudet.

Prostata massage och medicinering

För idag är massage en av obligatoriska åtgärder i en komplex behandling av män av en prostatit. Men för de flesta läkare orsakar dess nödvändighet många motsättningar. Den största nackdelen, som är i denna procedur, är möjligheten till infektion och ytterligare trauma på den sjuka delen av prostata, vilket kan ge ytterligare inflammationsbrott. Men medan prostasmassage är ett obligatoriskt förfarande, och därför är det mycket viktigt att det utförs kompetent.

Den farmakologiska industrin idag är i ständig sökning efter effektiva, men samtidigt, säkra droger för behandling av prostata sjukdomar.

Idag, när man diagnostiserar prostatit, föreskriver läkare en vanlig lista över mediciner:

 • antibiotika;
 • antiinflammatoriska;
 • droger som stimulerar immunsystemet;
 • komplex av vitaminer;
 • innebär att blodcirkulationen förbättras.

Nontraditional metoder för behandling av sjukdomen

För många patienter är okonventionella metoder för behandling av sjukdomar normen. Men vi rekommenderar starkt att du bara börjar använda sådana metoder efter att ha hört din läkare, eftersom det som hjälpt en patient inte alltid har en positiv effekt på den andra patienten. Folk eller icke-traditionella rättsmedel ger ofta en individuell negativ effekt eller är helt enkelt oanvändbara för att lösa problemet med prostatit, vilket leder till förlust av tid. En icke-behandling av prostatit för män hotar att utveckla cancer i prostatakörteln.

Icke-traditionella behandlingsmetoder inkluderar:

 • akupunktur;
 • behandling med leeches;
 • biologiska tillskott;
 • växtbaserad behandling;
 • bioenergetisk påverkan på patienten;
 • hypnos;
 • användning av biodlingsprodukter etc.

Några av ovanstående metoder för icke-traditionell terapi kan ha en positiv effekt om de används tillsammans med traditionella metoder. Men det finns några, vars handlingar är mycket tveksamma.

Också med försiktighet är det nödvändigt att använda biologiskt aktiva tillsatser. Deras komposition kan inte ha direkt effekt på männas prostatakörtel, men de förbättrar metaboliska processer i kroppen, stärker patientens immunitet.

En speciell plats ges till fytoterapi. Till salu finns speciella medicinska samlingar av tibetansk medicin. Här samlas växter som är rika på spårämnen, vilka är nödvändiga för kroppens normala funktion och prostatakörteln hos män i synnerhet (zink, selen, vitaminer E och D). Från gräset i vår region rekommenderas att man använder samlingar av sporrows, blad av hassel, björk, bärbär och cowberry. Dessa växter har uroseptiska egenskaper. Till dem läggs växter med en liten antiinflammatorisk effekt (kamomill, johannesört, etc.).