Huvud
Skäl

Behandling av kronisk prostatit: effektiva metoder för män

Prostatakörteln (prostata) är den mest utsatta i den manliga kroppen, så dess inflammation påverkar patientens livskvalitet väsentligt. Cirka 40% av männen i åldern 25 år är refererade till en urolog med problem med kronisk prostatit. Patologi kan leda inte bara till infertilitet, men även onkologiska sjukdomar. Det finns många faktorer som leder till prostatit och en uppsättning tekniker för att behandla denna patologi.

Vad är kronisk prostatit?

Prostatakörteln utför en mängd olika funktioner som är involverade i produktionen av testosteron (den huvudsakliga manliga hormonet), reglerar erektion utvecklar en hemlighet som påverkar kvaliteten på spermier. Kronisk prostatit hos män är en långvarig inflammation i prostatakörteln bakterie (5-10%) och icke-bakteriell (90-95%) natur. Den senare kallas också kronisk bäckensmärksyndrom. Naturen hos abakteriell prostatit är förknippad med neurogena patologier av bäckensgolvsmuskler och element som omger blåsan och prostata.

För de flesta män, är problemen med urin- ett känsligt ämne, patienter ofta söker behandling även för erektil dysfunktion som sker i de senare stadierna av sjukdomen. I vissa fall kan patienter har asymtomatisk natur kronisk prostatit, kan sjukdomen ibland framkommit av en slump att träffa en läkare med annan patologi.

Faktorer som påverkar uppkomsten av en sjukdom innefattar:

 • minskning av organismens allmänna immunitet
 • frånvaro eller oegentligheter i sexuellt liv, avhållande i sexuella termer
 • felaktig näring, vilket leder till frekvent förstoppning
 • kroniska infektioner;
 • frekvent hypotermi
 • stillasittande livsstil;
 • problem med produktionen av vissa hormoner;
 • daglig användning av snäva underkläder;
 • påkänning;
 • långvarig kateterisering av blåsan;
 • alkoholism, rökning.

I sjukdoms kroniska lopp är symtomen sällsynta och milda, förutom en akut period under vilken sjukdomen diagnostiseras. Ibland, utan läkarmottagning efter en exacerbation, finns det lättnad, men det indikerar inte en återhämtning, men att sjukdomen fortskrider och har gått in i en trög fas. De viktigaste tecknen på patologi är:

 • atypisk urladdning från penis
 • smärta i underlivet, obehag i perinealområdet, vilket ökar efter avföring eller urinering;
 • Brott mot sexuell funktion (problem med erektion, ejakulation) på grund av stagnerande fenomen, låg ton i bäckenets golvmuskler och urinrörssfinkter;
 • problem med urinering
 • förhöjd kroppstemperatur.

Diagnos av kronisk prostatit inkluderar följande utgångar: palpation av prostata, blodtestet för patogener av STD (sexuellt överförbara sjukdomar genom) Mikroskopisk undersökning av prostatiska utsöndringar (närvaro av patogena bakterier och icke-specifika antikroppar), transrektal ultrasonografi (bestämning av storlek och prostata struktur), biopsi. ett särskilt frågeformulär för patienter om vilken typ av smärta har utvecklats med tanke på känsligheten hos läkare trådar intensitet av sexuell aktivitet, etc.

behandling

mäns hälsofrågor involverade i urologi och andrologi, bör dessa professionella hanteras vid minsta avvikelse från normen. Forskare har ännu inte lyckats hitta ett sätt att äntligen befria män från kronisk prostatit; terapi lindrar symtomen, hjälper till att återställa den sexuella funktionen, hjälper till att fördröja återfall på obestämd tid. Behandlingen är lång och komplicerad, men det är nödvändigt eftersom när prostata komplikationer kan vara mycket allvarliga: abscess i prostata, cystit, inflammation i testiklarna och bihang, infertilitet, impotens, cancer och andra.

Behandlingsschema

Effektiv behandling av prostatit innehåller en uppsättning åtgärder som syftar till att eliminera bakteriologisk fara (om någon), förbättra blodcirkulationen i bäckenområdet, stärka immuniteten och hantera smärta. För att snabbt uppnå önskat resultat måste patienten förändra sin livsstil och attityd till dåliga vanor.

Efter en grundlig diagnostisk undersökning och en medicinsk historia, beslutar läkaren om utnämningen av enskilda system för behandling, vilket inkluderar en rad åtgärder som syftar till att bekämpa sjukdomen. Förfaranden för behandling av prostatit inkluderar medicinering (antibiotika, anti-inflammatoriska och andra droger), sjukgymnastik, massage av prostata, diet, fysisk träning.

medicinering

Behandling av kronisk prostatit innefattar användningen av flera typer av läkemedel, vars verkan syftar till att lösa ett särskilt terapeutiskt problem. Läkemedel används i olika former av frisättning - tabletter, kapslar, injicerbara lösningar, suppositorier etc. läkemedel:

 • antibiotika (fluorokinoloner, tetracykliner, makrolider);
 • alfa-adrenoblocker för att minska intrauretralt tryck och avslappning av muskelfibrer;
 • läkemedel för smärtlindring och eliminering av inflammation (diklofenak);
 • antikoagulationsmedel för att förbättra blodcirkulationen i bäckenregionen (heparin);
 • immunostimulantia i immunbrist;
 • hormonella preparat vid behov;
 • antidepressiva medel för lindring av ångest;
 • hämmare av proinflammatoriska cytokiner (proteiner som kan syntetiseras av kroppen under inflammation och negativt påverka processerna i organ och vävnader).

Antibiotika utses först efter den bakteriella ympning av prostatasekretion, vars resultat kan du bedöma förekomsten av mikrobiell förorening och känslig detektion av bakterier till droger. Om patologins icke-bakteriella natur fastställdes under undersökningen, föreskrivs en kortvarig kurs av antimikrobiell terapi. Listan över vissa läkemedel:

Preparatets namn, aktiv beståndsdel, dosering

Tabletter innehållande 0,2 g ofloxacin

Baktericida verkan mot resistenta gram-negativa mikroorganismer

Infektioner i luftvägarna, munen, näsan, njurarna, urinvägarna; prostatit, gonorré

Allergier, svullnad i ansiktet, illamående, kräkningar, buksmärtor, ångest

Epilepsi, överkänslighet mot läkemedlet. Gravida, ammande kvinnor, barn under 15 år

Tabletter och ampuller innehållande 100 mg doxycyklinhydroklorid

Hinder för reproduktion av många typer av bakterier (gram-negativa och gram-positiva)

Infektioner av njurarna, luftvägarna, bäckenorganen, mjukvävnaden, inflammation i mag-tarmkanalen etc.

Illamående, kräkningar, huvudvärk, yrsel, allergiska reaktioner, candidiasis

Leverinsufficiens, laktosintolerans, lupus erythematosus, överkänslighet mot läkemedlet. Gravida kvinnor, barn under 8 år

Tabletter innehållande 100 mg erytromycin

I små doser, ett hinder för multiplikation av bakterier, i stora doser - deras förstörelse

Infektioner i luftvägarna, difteri, prostatit, skarlet feber, dysenteri, syfilis, gonorré, etc.

De är minimala. Med långvarig behandling, kräkningar, gastrointestinala störningar, allergi

Överkänslighet mot läkemedlet, hörselnedsättning, leverfel, laktationsperiod

Behandling av kronisk prostatit i hemmet

För att framgångsrikt bli av någon sjukdom patienten bör följa vissa rekommendationer från läkare, med avseende på prostatit är särskilt viktigt, eftersom underlåtenhet att följa de grundläggande hygienregler och kan avsevärt minska effekten av de tilldelade terapeutiska åtgärder. Patienten måste övervaka regelbundenheten urinering, gå på toaletten så ofta som var 3-4 timmar, är det lämpligt att akta sig för hypotermi.

Det är mycket användbart för behandling av motion, för att göra långa promenader (därmed utesluter de typer av laster där eventuella perineala skador). Patienten rekommenderas att ha ett regelbundet sexliv för att undvika stagnation av spermier. Det är viktigt under behandlingen att ge upp alkohol, efter återvinning är det önskvärt att minska dosen som tas.

Behandling av prostatit bör åtföljas av medicinsk gymnastik, som måste utföras efter slutet av den akuta perioden av sjukdomen för att öka effekten av läkemedelsbehandling. De flesta övningarna bygger på att träna musklerna kring sjukdomshärdan:

 • Övning 1. Startposition: rak hållning, ben ihop, händer bakom ryggen. Lyftningen av varje ben, böjt vid knäet, utförs sedan växelvis, sedan dra tillbaka det till sidan, räta ut och återgå till startpositionen.
 • Övning 2. Startposition: Sitter på en stol, en gummiboll är fastklämd mellan benen. Andningen komprimeras av bollen, och utandningen är avslappningen av bäckensmusklerna.
 • Övning 3. Startposition: Ligger på buken, kroppen är något upptagen, bäckenet pressas till golvet, händerna längs stammen. Benen stiger till en tillgänglig vinkel över golvet och saksövningen utförs.
 • Övning 4 (Kegelövning). Startposition: någon. Med olika längder växlar muskeln kring prostata, utan musklerna i pressen, skinkorna och benen, växelvis och slappnar av. En man kan upptäcka detta område för träning genom att stoppa urinering. Samtidigt är musklerna i bäckensgolvet ansträngda.

massage

En av de vanligaste behandlingarna för prostatit är prostata massage. Det finns flera typer av denna procedur, den viktigaste och mest effektiva anses vara en rektal massage, där läkaren genom rektum påverkar prostatakörteln genom att strida. Under orgasmen masseras musklerna ensamma, så proceduren är ordinerad för män som inte har något ordinarie sexliv.

Manipulering är användbar för stillastående fenomen - effekten bidrar till att pressa exsudatet i frökanalerna. Efter massagen måste patienten omedelbart besöka toaletten för att ta bort patogener från kroppen. Det är förbjudet att utföra prostata massage med förvärring av prostatakörteln, adenom, hemorrojder, beräknad prostatit.

Före massagen är det nödvändigt att rengöra ändtarmen, för patienten placeras mikroclyster. En session varar från 30 sekunder till 4-5 minuter, frekvensen av ledning är 2-3 gånger om dagen i två veckor. Efter att patienten har passerat hela kursen av massage, görs en paus i sex månader eller mer. Läkare rekommenderas starkt att manipulera en erfaren specialist för att undvika komplikationer.

sjukgymnastik

I början av behandlingen ordinerar läkaren läkemedel för patienten för att lindra akut inflammation, och med hänsyn tagen till särdrag i sjukdomsförloppet föreskrivs sjukgymnastikförfaranden. Det är förbjudet att använda dessa manipuleringar för förvärring av prostatit, tumörer. Sjukgymnastik utförs med sikte på att förbättra blodcirkulationen, vilket garanterar bättre tillgång till läkemedel i patologins fokus. De vanligaste procedurerna är:

 • Laserterapi - använder lågfrekvent laserstrålning, har bakteriedödande, vasodilaterande och analgetiska effekter.
 • Elektrofores är behandling av patologi genom infiltrering av läkemedel genom huden.
 • Magnetoterapi innebär behandling med magnetiska vågor, reducerar smärtsyndrom, eliminerar stillastående fenomen. Magnetoterapi förbättrar permeabiliteten hos vävnader, så det kombineras ofta med elektrofores.
 • Stimulering av vävnader med elektriska impulser orsakar utflöde av venöst blod och arteriell tillströmning, vilket säkerställer mättnad av vävnader med syre och eliminering av stillastående fenomen.
 • Ultraljudsbehandling utförs genom huden eller rektalt, har en antiinflammatorisk effekt, ökar sexuell aktivitet hos män.

diet

I någon sjukdom för framgångsrik behandling behöver en person att äta rätt - kronisk prostatit är inget undantag. Förteckning över förbjudna och tillåtna produkter för kronisk prostatit:

 • grönsaker, frukter (vattenmelon, melon, äpple, citrus, gurka, tomater, persilja, betor, kål, morötter);
 • senap, pepparrot
 • torkad frukt, honung;
 • mejeriprodukter (fermenterad bakad mjölk, yoghurt, stallost);
 • produkter med högt innehåll av zink (selleri, skaldjur, kycklinglever).
 • alkoholhaltiga drycker;
 • fet, stekt, salt, kryddig mat;
 • kolsyrade produkter, kaffe, starkt te;
 • svampar, bönor;
 • rädisa, rädisa
 • Begränsa förbrukningen av lök, vitlök, spenat, sorrel.

Operativ behandling

Hospitalisering och efterföljande operation används vid andra behandlingar som inte hjälper. Operationen är tillrådlig för blockering av de halvledande kanalerna, närvaron av stenar i prostata, körningens purulenta abscesser, frånvaro av urin, hyperplasi, tumörer. Förberedelserna för operationen innefattar en fullständig undersökning av patienten, varning till patienten om möjliga konsekvenser. En vecka före operationen slutar patienten att dricka mediciner, i två dagar visar patienten konsumtionen av en stor mängd vätska.

Typer av kirurgisk ingrepp för att eliminera konsekvenserna och komplikationerna av kronisk prostatit:

 • Prostatektomi - fullständigt avlägsnande av körteln, seminalkanaler och lymfkörtlar. Det finns endoskopiska och bandoperationer. Den senare används sällan på grund av den höga risken för skador på nervändarna.
 • Transuretral electroresection är partiell borttagning av prostata. Det anses vara en effektiv och relativt säker metod. Nackdelen med denna metod är svårigheten att avlägsna en stor volym av körteln.
 • Laseravlägsnande av prostatit är den säkraste metoden. Under operationen indunstas prostatavävnaden av en laserstråle. Den enda nackdelen med förfarandet är den höga kostnaden.

Folkmekanismer

För att bli av med prostatit blir det inte överflödigt att använda folkrecept. Till exempel, för att normalisera urinering och smärtkontroll rekommenderas varje dag, dricka te med naturlig honung, om patienten inte har några allergier och diabetes. Efter läkemedelsbehandling skulle också dra nytta av en torr drink buljong celandine honung 100 g ört hälls 700 ml vatten och kokades under 15 minuter, filtrerades buljongen blandades med 500 g honung och ta en matsked före måltid.

Pumpa frön innehåller ämnen som deltar i syntesen av manliga hormoner, så deras användning är mycket effektiv vid behandling av prostatit. Propolis har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, innehåller ett helt komplex av vitaminer och mikrodelar. Applicera den för behandling av prostatit i form av olja, tinktur, etc.

förebyggande

Åtgärder för att förebygga utseende av patologier i förhållande till människors hälsa inkluderar följande aktiviteter:

 • förstärkning av immunitet i allmänhet
 • fysisk aktivitet (särskilda övningar, promenader, sport);
 • rätt näring
 • avslag på dåliga vanor
 • noggrann överensstämmelse med personliga hygienregler
 • regelbundet sexliv.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Nya metoder för behandling av urologiska inflammationer och deras effektivitet

Kronisk prostatit är en urologisk patologi av prostatakörteln, vars behandling är ganska mödosam. Inte alla patienter har den finansiella risken för långvarig medicinering och den höga risken för biverkningar från kraftfulla läkemedel en utmaning för läkare. I detta avseende en stor roll i den övergripande behandlingskur spela en ny behandling av prostatit, vilket bidrar till att uppnå en positiv effekt: användning av vitaminer, icke-traditionella metoder för sanitet, modern sjukgymnastik.

Innehållet i artikeln

vitamin

Långvarig och svår behandling av prostatit har en aggressiv effekt på kroppen som helhet. Vitaminterapi är ganska ny i behandlingen av prostatit. Läkare ger vitaminer en viktig roll vid behandlingen:

 1. Processen att producera röda blodkroppar som ökar styrkan hos män.
 2. Aktiv utveckling av antikroppar som verkar i rollen att skydda den manliga kroppen från de skadliga effekterna av bakterier och infektioner.
 3. Antiinflammatorisk effekt.
 4. Återställande av inre mikroflora efter användning av läkemedel, alkohol, droger, som påverkar fertiliteten negativt.
 5. De fungerar som blockerare vid förtäring av blodkärl och hjälper till att fritt leverera syre till bäckenorganen.

Terapeutisk effektivitet av vitaminer

Behovet av vitaminer i patienten kan kompletteras med både läkemedel och naturlig mat. Livsmedel rika på nyttiga vitaminerna A, E, C, D, B6 inkluderar: fiskolja, olivolja och havtornsolja, pumpor, ägg, morötter, äpplen, surkål, banan, hasselnöt, keso, färska örter och grönsaker. Och om nyttan av naturliga produkter med ett högt innehåll av näringsämnen har länge visat medicinsk forskning, ta emot komplex färdiga vitamin avser nya metoder för behandling av prostatit.

Eftersom läkemedelsmarknaden är full av olika vitaminer identifierar läkare huvuddelen av dem, vilket har en positiv effekt på behandlingen av prostatit.

Mikroelement för kontroll av inflammatoriska processer

Den helande effekten av vitaminer noteras endast när den är korrekt kombinerad med mikroelement: selen, magnesium, zink.

selen

Antioxidant, med hög effektivitet som används av läkare vid behandling av tumör och kroniska inflammatoriska processer i prostata. Medicinsk forskning har visat den positiva effekten av selen på att stimulera utvecklingen av manliga könsceller (spermatozoa).

magnesium

I kombination med kalcium och zink bidrar till att stärka immunceller i lesionerna av inflammatoriska processer.

En viktig komponent i skydd av prostata mot förekomst av cancerframkallande. Detta spår mineral hjälper produktionen av testosteron, förbättrar erektil kapacitet muzhchiny.Urologicheskim patienter bör komma ihåg, kan bara en specialistläkare behandla prostatit använder vitamin terapi utan att skada hälsan.

Cellterapi

Moderna medicinen tillgodoser i allt högre grad användningen av stamceller vid behandling av olika sjukdomar på grund av deras unika förmåga att skilja sig i celler från andra vävnader. Relativt nyligen har forskare funnit att för att uppnå full återhämtning från kronisk prostatit kan vara med hjälp av cellterapi.

Den främsta fördelen med stamcellstransplantation är att dess åtgärd syftar till att bekämpa huvudorsaken till prostatitinfektioner och virus. Vid transplantation tas stamceller från patienten från benmärgen. Som regel är en liten mängd tillräcklig för att återställa skadad prostatavävnad. Efter att de tagits emot börjar processen med artificiell tillväxt av cellmassan under kontrollerade betingelser inom 45-60 dagar. Modern bioteknik kan öka stamcellerna i denna process till 200 miljoner! Nästa steg i behandlingen är intravenös administrering av cellerna till den urologiska patienten.

De viktigaste fördelarna med denna teknik är:

 • fullständig säkerhet och brist på speciell förberedelse före förfarandet
 • stärka immunitetens skyddande funktioner
 • restaurering eller fullständig ersättning av drabbade vävnader;
 • autologa celler finner självständigt foci av inflammation och skapar ett uppdaterat kärlsystem;
 • upplösning av vidhäftningar i prostata
 • förbättring av blodcirkulationen och metabolism på grund av aktiv tillväxt av nya blodkärl;

Sådana positiva resultat kan inte uppnås med antibiotikabehandling och fysioterapi.

Hårdvara behandlingsmetoder

Behandling av kronisk prostatit är oupplösligt kopplad till användningen av läkemedel som aggressivt påverkar system av mänskliga organ. De senaste hårdmetoderna för fysioterapi kan minimera eller helt eliminera behovet av medicinsk intervention.

Det finns ett brett utbud av nya former av fysioterapi. De främsta metoderna för positiva effekter på prostatakörteln är laserterapi, elektroterapi, ozonbehandling.

Laserterapi

Prostatit åtföljs av en lokal kränkning av blodcirkulationen i prostata. Tack vare laserstrålarna bekämpar läkare framgångsrikt detta problem. Lasern är indikerad för användning endast i kronisk form av sjukdomen eller i det subakutiva steget.

Inverkan av medicinska strålar är lokal, vanlig eller genom en rektal öppning. Alla dessa metoder hanterar effektivt accelerationen av processen för regenerering av kärnans skadade vävnader. Steg av inflammation i prostata ersätts av ärrbildning med infraröd strålning, vilket kan minska smärtan avsevärt hos män.

Laserbehandling utförs i ambulans. Kursens genomsnittliga längd är 10 dagliga rutiner. I 1 timme före laserterapi ska 2-3 glas varmt vatten vara berusade, eftersom Förfarandet utförs endast med en komplett blåsan. Denna typ av terapi är absolut smärtfri och i kombination med preparatet varar 15 minuter.

elektroterapi

Minska prostataödem och förstöra patogena virus kommer att bidra till att stimulera prostata med elektriska strålar. Före denna behandling måste urologiska patienter genomgå en fullständig undersökning och se till att det inte finns några akuta former för inflammation i det genitourinära systemet.

Mikroströmmar skapar en termisk effekt som förstör de läkade vävnaderna i lesionerna. Denna metod för behandling främjar gradvis upplösning av vidhäftningar som stramar könsorganets väggar och blockerar prestationen hos sexuella funktioner. Många bakterier är också mycket känsliga för temperaturförändringar. Genom att agera på prostata vävnaden leder en elektrisk ström till en stillastående utsöndring från prostata och blockerar den vidare utvecklingen av smittsamma mikroorganismer.

Under proceduren injiceras patienten med en spets av en speciell enhet i urinväggen. Efter individuellt urval av den aktuella styrkan börjar effekten på vävnaden. Med korrekt genomförd elektrostimulering bör en man känna en lätt brinnande känsla i urinröret. Kursens varaktighet väljs individuellt och i genomsnitt är 10 dagar.

Ozonterapi

Som medicinsk praxis visar kan ett positivt resultat i behandlingen av prostatit inte bara fysiskt påverka prostatakörteln, men också med hjälp av vätskor. Den fysiologiska lösningen, berikad med ozon, introduceras genom urinröret och ligger nära fokusen på inflammation. Med denna terapi kan du starta processen med regenerering av celler från könsorgan, vilket påskyndar återhämtningsprocessen. Ovärdiga element som fungerar som provokatörer av kronisk prostatit förstörs, och återhämtningsfasen börjar. Ozonterapi med framgång används av läkare med komplicerade former av prostatit

Icke-traditionella behandlingsmetoder

Moderna metoder för behandling av prostatit med hjälp av icke-traditionell terapi orsakar skeptiska åsikter hos patienter. Läkare försäkrar också att i en komplex kombination med antibiotikabehandling kan man uppnå stabila positiva resultat. Till alternativ behandling av inflammation i prostatakörteln ingår hirudoterapi och akupunktur.

hirudotherapy

För att behandla prostatit med hjälp av leeches krävs flera kurser, vars frekvens bestäms av läkaren baserat på patientens kliniska situation. En behandlingskurs består av åtta procedurer och kräver användning av 35 leeches.

Biter på huden, utsöndrar leken substansen hirudin, vilket hjälper till att tunna blodet och snabbt komma in i det lilla bäckens organ.

Ju tjockare blodet i en man är, desto mer uttalad är symtomatologin av körtelens urologiska patologi.

Av denna anledning anses användningen av leeches vara en sådan effektiv ny teknik för att bekämpa stillastående processer i prostata.

Under varje behandlingsprocedur föreskrivs individuella leeches som endast används en gång. Under en session med hirudoterapi använder läkaren cirka 4 lexar, vilka är fastsatta i vissa akupunkturpunkter. Experter rekommenderar mellan manipuleringarna att ta pauser i 3-4 dagar.

akupunktur

En relativt ny riktning anses akupunktur vid behandling av prostatit. Akupunktur syftar till att återställa syremetabolism i prostatakörtelns drabbade vävnader, vilket eliminerar stasisstasis. Denna procedur är absolut smärtfri och rekommenderas för daglig träning med en längd på cirka 30 minuter. Den främsta fördelen med akupunktur är frånvaron av biverkningar som ofta uppstår vid medicineringen. Läkare rekommenderar denna manipulation endast i specialiserade medicinska institutioner, eftersom det kräver noggrann kännedom om punkterna på kroppen. Kaotiskt och tanklöst akupunkturförlopp kan försämra den kliniska bilden av prostatit.

Under akupunkturen sätts nålarna i en vinkel, vertikalt, horisontellt. Beroende på önskad effekt väljer specialisten storlek och längd på nålarna. Introducera dem med rotationsrörelser för att uppnå en lugnande effekt. I processen med aktivering av biologiska punkter känns patienten avkopplande varma tidvatten i hela kroppen. Man tror att akupunktur är direkt relaterad till förbättring av blodcirkulationen i prostata. Förfarandet bör överges med fobier av akupunktur och med utseendet av den minsta försämringen av välbefinnande under sessionen.

Sammanfattningsvis

I kampen mot prostatas hälsa är alla behandlingsmetoder bra. Moderna terapimetoder kombineras framgångsrikt med traditionella metoder. Utsätt inte besöket till urologen om de första tecknen på prostatit finns. Den behandlande läkaren väljer den optimala behandlingsförloppet utifrån den kliniska situationen. Tidig diagnos och nya metoder för behandling av kronisk prostatit ger inte sjukdomen till komplicerade former.

Moderna metoder för behandling av prostatit

Hittills är frågan om kvalitativ och snabb behandling av inflammation i prostatakörteln öppen. Medicin har gjort betydande framsteg i denna riktning och även nu är behandlingen av akut bakteriell prostatit inte ens komplicerad.

Ändå är det bara i sällsynta fall möjligt att fullständigt bli av med sjukdomen - det blir ofta en kronisk form. Vid sådana tillfällen är den uppdragsgivarens huvuduppgift att säkerställa den längsta tiden av eftergift utan att sjukdomen förvärras.

En sådan bild tvingar forskarna att fortsätta söka efter och förbättra moderna metoder för behandling av prostatit.

Moderna metoder för behandling av prostatit

För närvarande bör tillvägagångssättet för varje patient vara individuellt, med beaktande av alla funktioner och ytterligare faktorer som påverkar mannen. Eftersom det finns många olika orsaker till sjukdomen finns det också många sätt att bekämpa det.

Det finns 3 huvudgrupper av fritidsaktiviteter:

 1. Drogterapi.
 2. Minimalt invasiva ingrepp (utan skalpell och stora snitt).
 3. Kirurgiska operationer.

Den mest populära och effektiva moderna metoden för behandling av manlig prostatit är mikrooperation med hjälp av högteknologiska lasrar och andra energikällor i samband med användning av lämpliga tabletter.

Detta tillvägagångssätt för sjukdomsbehandling garanterar den mest ihållande effekten, positiv dynamik och eliminering av alla symptom utan användning av traumatiska ingrepp.

Det mest effektiva för idag är:

 1. Laserbestrålning av prostatavävnad. Kärnan i metoden är förstörelsen av skadade organceller som orsakar prostatitprogression genom att denaturera dem under inflytande av en fotonstråle, vilken alstras av en laser. Genom urinröret eller rektum infogas en elektrod med en integrerad energikälla. Därefter väljer läkaren under kontroll av datorn de patologiska områdena, som måste förstöras och helt enkelt "bränner" dem utan att skada de omgivande friska strukturerna. Hela sessionen varar i 15-20 minuter och orsakar nästan inga biverkningar. Återhämtningsperioden för patienten är 2-4 timmar.
 2. Mikrovågs radiofrekvensbehandling med Tempro-apparaten. Detta är en av de mest populära och ofta använda insatserna, som säkert kan påskynda processen att bli av med sjukdomen och säkert fixa det positiva resultatet av behandlingen. Kärnan i förfarandet är mycket lik den tidigare metoden. Den enda skillnaden är att istället för en laser används en speciell elektrod, som genererar mikrovågor med förmågan från insidan att värma de drabbade cellerna i parenkymen och därigenom ta bort dem utan yttre påverkan. Det använder denna metod för att behandla inflammation i hankörteln, många kliniker lovar att bota sjukdomen i en session.

De nämnda moderna metoderna för behandling av prostatit är verkligen mycket effektivare än klassisk medicinsk behandling, men de kan inte fungera kvalitativt utan stöd av läkemedel. Därför måste du använda hela sortimentet av tillgängliga verktyg för att bli av med manliga sjukdomar.

Obligatorisk ytterligare terapi

Förutom de nya nyheterna bör man inte glömma de standarder som har testats i åratal.

Ett stabilt resultat och läkning från prostatit är möjlig med följande droger:

 • Antibiotika. Beroende på känsligheten hos den patogena mikrofloran kan läkaren ordinera olika doser av skyddade penicilliner, makrolider eller fluokinoloner. Allt detta är för att eliminera bakterier från körtelvävnaderna.
 • Antiinflammatoriska läkemedel. Diklofenak, Paracetamol, Ibuprofen i ljus är idealiska för att stödja minimalt invasiva ingrepp och kommer att bidra till att minska ödem och undertrycka det inflammatoriska fokuset i prostata.
 • Läkemedel som förbättrar blodcirkulationen. Här kommer alfa-adrenoblocker (Doxazosin, Flomax), spasmolytika (No-Shpa, Baralgin) eller moderna läkemedel (Vitaprost, Prostamol Uno) att hjälpa till. De ökar effektiviteten på alla andra sätt och normaliserar den korrekta metabolismen och blodcirkulationen i prostatakörteln.
 • Immunmodulerande medel. Förekomsten av infektion leder alltid till en försvagning av kroppen - intaget av Timalin, T-aktivin hjälper till att stärka immuniteten.

Förutom tabletter bör man inte glömma fysioterapi, som inkluderar:

 • magnetisk terapi;
 • Ultraljudsmetoder för behandling;
 • Läkning av lera
 • Elektroimpulsstimulering av körteln;
 • Ballongutvidgning av urinröret;
 • Stenting av urinvägarna;
 • akupunktur;
 • zonterapi;
 • Massage i prostata.

Dessa förfaranden syftar till att förbättra lokal cirkulation och eliminera problem med urinering.

Moderna metoder för behandling av kronisk prostatit kan inte helt rättfärdiga sig utan komplicerad tillämpning av läkemedel med ytterligare läkande fysioterapiåtgärder.

Processen att behandla inflammation i prostatakörteln är inte en lätt uppgift, vilket kräver användning av alla möjliga sätt att läka från sjukdom.

Moderna traditionella metoder för behandling av prostatit hos män

Moderna metoder för behandling av prostatit är uppdelade i traditionella och icke-traditionella, vilka används och ger positiva resultat i behandlingen av denna sjukdom.

Moderna traditionella metoder för behandling av prostatit

Varje sjukdom i prostatakörteln kräver brådskande behandling, eftersom det i brist på det hos män förvärvar den inflammatoriska processen snabbt en kronisk form och i de flesta fall blir en malign enhet. Under lång tid i medicinsk praxis betraktades prostatit som en obotlig sjukdom, och alla behandlingsmetoder reducerades för att reducera inflammatorisk process och reducera dess huvudsakliga manifestationer. Hittills kan vi inte säga att situationen har förändrats radikalt. Men ändå är chansen att en man inte längre står inför inflammation i körteln.

Traditionella metoder för behandling av prostatit är metoder som har visat deras säkerhet och effektivitet:

 • massage;
 • fysioterapeutiska förfaranden;
 • drogterapi.

Huvudsyftet med dessa traditionella behandlingsmetoder är att förbättra blodcirkulationen i prostatakörteln och organ som ligger i det lilla bäckenet hos män.

Detta säkerställer mättnad av vävnader med syre, vilket följer med blodflödet. Detta minskar inte bara den inflammatoriska processen utan minskar även antalet patogener i körteln och närliggande organ och vävnader. Titta på varje grupp separat.

Fysioterapeutiska behandlingsmetoder

Utvecklingen av fysioterapiprocedurer står inte stilla och utvecklas ständigt.

De traditionella metoderna innefattar magnetiska och termiska effekter:

 1. Värmebehandling är ett ganska populärt fysioterapiprocedur som påverkar inflammerad körtel vid nivån på dess vävnader. Det bidrar till att aktivera proteinmetabolism, ger en lätt analgetisk effekt, påskyndar metaboliska processer.
 2. Sjukgymnastik, som bygger på magnetfältets inflytande, bidrar till att förbättra näringen av prostataceller, vilket påskyndar metaboliska processer. Magnetfältet när det exponeras för människokroppen utlöser människokroppens immunförsvar.

Fysioterapiprocedurer bör endast föreskrivas av läkaren efter undersökningen, eftersom det med en mer komplex diagnos, till exempel prostatacancer, är strängt förbjudet.

Prostata massage och medicinering

För idag är massage en av obligatoriska åtgärder i en komplex behandling av män av en prostatit. Men för de flesta läkare orsakar dess nödvändighet många motsättningar. Den största nackdelen, som är i denna procedur, är möjligheten till infektion och ytterligare trauma på den sjuka delen av prostata, vilket kan ge ytterligare inflammationsbrott. Men medan prostasmassage är ett obligatoriskt förfarande, och därför är det mycket viktigt att det utförs kompetent.

Den farmakologiska industrin idag är i ständig sökning efter effektiva, men samtidigt, säkra droger för behandling av prostata sjukdomar.

Idag, när man diagnostiserar prostatit, föreskriver läkare en vanlig lista över mediciner:

 • antibiotika;
 • antiinflammatoriska;
 • droger som stimulerar immunsystemet;
 • komplex av vitaminer;
 • innebär att blodcirkulationen förbättras.

Nontraditional metoder för behandling av sjukdomen

För många patienter är okonventionella metoder för behandling av sjukdomar normen. Men vi rekommenderar starkt att du bara börjar använda sådana metoder efter att ha hört din läkare, eftersom det som hjälpt en patient inte alltid har en positiv effekt på den andra patienten. Folk eller icke-traditionella rättsmedel ger ofta en individuell negativ effekt eller är helt enkelt oanvändbara för att lösa problemet med prostatit, vilket leder till förlust av tid. En icke-behandling av prostatit för män hotar att utveckla cancer i prostatakörteln.

Icke-traditionella behandlingsmetoder inkluderar:

 • akupunktur;
 • behandling med leeches;
 • biologiska tillskott;
 • växtbaserad behandling;
 • bioenergetisk påverkan på patienten;
 • hypnos;
 • användning av biodlingsprodukter etc.

Några av ovanstående metoder för icke-traditionell terapi kan ha en positiv effekt om de används tillsammans med traditionella metoder. Men det finns några, vars handlingar är mycket tveksamma.

Också med försiktighet är det nödvändigt att använda biologiskt aktiva tillsatser. Deras komposition kan inte ha direkt effekt på männas prostatakörtel, men de förbättrar metaboliska processer i kroppen, stärker patientens immunitet.

En speciell plats ges till fytoterapi. Till salu finns speciella medicinska samlingar av tibetansk medicin. Här samlas växter som är rika på spårämnen, vilka är nödvändiga för kroppens normala funktion och prostatakörteln hos män i synnerhet (zink, selen, vitaminer E och D). Från gräset i vår region rekommenderas att man använder samlingar av sporrows, blad av hassel, björk, bärbär och cowberry. Dessa växter har uroseptiska egenskaper. Till dem läggs växter med en liten antiinflammatorisk effekt (kamomill, johannesört, etc.).

MODERNA METODER FÖR BEHANDLING AV PROSTATITIS

Kronisk prostatit är en av de vanligaste sjukdomarna i den "starka halvan" av mänskligheten, och det påverkar inte bara de äldre. Enligt urologer står en av fyra män prostatit i åldrarna 20-45 år. Och ofta senast utsätts besöket till doktorn av rädsla för att höra en diagnos som "kommer att korsa" på sin maskulinitet.

Behandling av prostatit - effektiva metoder

Men moderna metoder för behandling av prostatit tillåter i de flesta fall dig snabbt att uppnå förbättringar, bli av med smärtsamma symptom, normalisera sexuellt liv - och i slutändan återfå hälsa. Prostatit behandlas vanligtvis på ett heltäckande sätt och väljer en behandlingsregimen individuellt. Behandlingen riktas till:

 • eliminering av infektion (för bakteriell prostatit eller i närvaro av STD)
 • uttag av symptom och smärtssyndrom;
 • normalisering av blodmikrocirkulationen;
 • återställande av dränering av prostatakörtlarna;
 • stärka immuniteten och återställa det hormonella systemet.

Vad kan inkludera behandling av kronisk prostatit?

Antibiotikabehandling

Antibiotikabehandling ordineras vanligtvis för prostatit, provocerad av en infektion. I vissa fall föreskrivs emellertid antibiotika för icke-bakteriell kronisk prostatit - för att bli av med eventuella dolda infektioner. I sådana fall används vanligtvis bredspektrumläkemedel. Behandlingen av antibiotikabehandling är vanligtvis från 2 till 4 veckor - men vid betydande förbättringar (det noteras med cirka 40% av patienterna) kan förlängas till 5-8 veckor.

immunterapi

Läkemedel som ökar immuniteten, som ofta används av moderna läkemedel vid behandling av kronisk prostatit: eftersom den inflammatoriska processen alltid påverkar immunsystemets övergripande tillstånd. Att öka kroppens motstånd bidrar till att öka effekten av behandlingen - och minska risken för återfall. Som imunnostimuliruyuschih läkemedel kan utnämnas som syntetiska och naturliga droger, kosttillskott, vitamin-mineral komplex.

Bioregulatoriska läkemedel

Nyligen i medicin, aktivt använd och cytomediner - komplex av proteiner och nukleinsyror, isolerade från djurens organ. För behandling av kronisk prostatit används "Prostatilen" - ett läkemedel baserat på teckning från prostata hos unga tjurkalver. Det påverkar komplicerat vävnaderna i prostatakörteln, normaliserar deras tillstånd, lindrar smärta, normaliserar styrkan och ökar immuniteten. Efter en 10-dagars kurs av läkemedlet rapporterar mer än hälften av patienterna fullständigt försvinnandet av symtomen. Och användningen av "Prostatilena" som en del av komplex terapi gör det möjligt att förkorta behandlingsperioden med en och en halv till två gånger.

Alfablockerare

Alfablockerare selektivt verkar på nervsystemet: en del av "avstängd" receptorer, den glatta muskulaturen i det urogenitala systemet slappnar - och det bidrar till att normalisera urinering och bli av med åtföljer denna process är olidlig smärta. Detta förbättrar inte bara tillståndet utan förhindrar även utvecklingen av sjukdomen.

sjukgymnastik

Sjukgymnastik anses vara en hjälpmetod för behandling av prostatit, men i komplex terapi är mycket effektiv. Sjukgymnastik hjälper till att ta bort svullnad och minska smärta, stimulera blodflödet, har antiinflammatorisk effekt. Spektrumet av fysioterapiprocedurer som används vid behandling av kronisk prostatit är ganska bred: magnetoterapi, elektrostimulering, ultraljudsbehandling, mikrovågs och EHF-terapi etc.

Massor av prostata används i urologisk träning under lång tid, även om urologernas åsikter om detta förfarande varierar. Vissa experter anser att massage är ett effektivt sätt att behandla prostatit, vilket gör det möjligt att återställa patency av kanaler, blodcirkulation och förbättra muskelton och styrka. Andra anser att massage bara ger en tillfällig effekt av lättnad och kan orsaka en ökning av inflammatoriska processer. Massage utförs manuellt eller med hjälp av specialanordningar. Kursen innehåller 12-15 procedurer, varav var och en varar i ca en minut.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling av prostatit är ett sällsynt fenomen i modern medicinsk praxis. Det används i mycket försummade fall av sjukdomen, eller vid allvarliga komplikationer av prostatit. Som regel utesluter läkare kirurgisk ingrepp vid abscesser eller cyster, blödning från urinröret, adenom och prostatacancer. I kirurgiska ingrepp används sparsamma endoskopiska metoder i allt större utsträckning, vilket tolereras mycket lättare av patienterna.

Varaktighet behandling av kronisk prostatit beror på hur länge patienten "dras" med hänvisning till läkaren, som en allmän regel försummade sjukdomar, desto längre kur. Regelbundna undersökningar hos urologen och tidig diagnostik av prostatit kommer att tillåta att börja behandling vid de första tecknen på sjukdom - och snabbt för att återställa människans hälsa.

Moderna effektiva metoder för behandling av kronisk prostatit

Kronisk prostatit är en sjukdom med okänd etiologi, som ett stort antal män utsätts för. Den optimala behandlingen av kronisk prostatit i kategori III / kronisk bäckensmärta syndrom (CP / CPPS) är okänd. Under de senaste åren har det skett en betydande ökning av forskningsarbetet för att förstå, klassificera och behandla kronisk prostatit och CPPS. Standardbehandling består vanligtvis av långa kurser av antibiotika, även om välplanerade kliniska studier inte har kunnat bevisa deras effektivitet. Senaste behandlingsstrategier med bevis på viss effektivitet innefattar: alfa-blockerare, antiinflammatoriska medel, hormonell verkan, fytoterapi (quercetin, bee pollen), fysikalisk terapi och behandling av kronisk smärta. Ett stegvis multimodalt tillvägagångssätt kan lyckas för de flesta patienter som befinner sig i detta allvarliga tillstånd.

För behandling av adenom prostata Det är viktigt att minska vätskeintaget före sänggåendet, måttlig konsumtion av alkoholhaltiga och koffeinprodukter och följa.

Kronisk prostatit är fortfarande ett mysterium i urologi. Sedan dess beskrivning 1968 och de inledande klassificeringsförsök efter 10 år har detta tillstånd fortfarande många hypoteser och lite tillförlitliga data. De senaste 10 åren har dock en signifikant ökning av studien av prostatit resulterat i uppkomsten av behandlingsmetoder baserat på bevis. Denna översyn kommer att fokusera på de senaste utvecklingsmetoderna för behandlingsmetoder utvecklade för behandling av prostatit kategori III / CPPS enligt klassificeringen av National Institutes of Health. Prostatit kategori III (tidigare kallad icke-bakteriell prostatit och prostadyni) definieras av ihållande symptom av bäckensmärta och genitala området och uppmana att urinera utan några tecken på urinvägsinfektion.

Allmänna stödåtgärder för prostatit

Även i kliniska prövningar effekt inte har bevisats, är män med kronisk prostatit / CPP ofta rekommenderas att undvika kryddstark mat, koffein och alkohol, samt att ta Sitz bad. Frågan om utlösning är kontroversiell, som vissa män talar om förvärring av symtom, medan andra pratar om sin minskning med regelbunden ejakulation. Stress är också starkt associerad med CPPS. Indeed, resultaten av väl utformade studier, Ulrich et al. Rapport att ökningen av spänningen inom 6 månader efter den medicinska undersökningen var förenad med större smärtintensitet och handikappersättning i 12 månader. Baserat på dessa resultat rekommenderar läkare ofta att minska stressen. Det är viktigt att notera att minskad stress kan bidra till att minska kapaciteten och svaret på smärta. Dessutom är män med kronisk prostatit / CPPS mer benägna att drabbas av neurologiska och psykiska sjukdomar än patienter i kontrollgruppen.

Antimikrobiella mediciner

I viss utsträckning är det möjligt att bakterieinfektioner är inblandade i etiologin av sjukdoms naturliga förlopp med kronisk prostatit / CPPS. Även om uropatogena bakterier utvecklas hos en minoritet av patienter med kronisk prostatit / CPPS, är antibiotikabehandling den vanligast föreskrivna behandlingen. Det är viktigt att notera att det inte finns någon skillnad i resultaten av urin- och vätskeanalys av prostata hos män med CPPS och en kontrollgrupp utan symptom.

Lipofila preparat som har hög pKa tränger bäst in i prostatakörteln. I denna grupp finns kinoloner, makrolider och sulfonamidpreparat. Baserat på den farmakokinetiska profilen är kinoloner de föredragna läkemedlen för behandling av patienter med kronisk prostatit / CPPS. Ur mikrobiologisk synpunkt, deras mängd (klamydia, mykoplasma, såväl som grampositiva och gramnegativa bakterier) täcker också en stor del av uropatogener. I kontrollerade studier, den kliniska effekten av ciprofloxacin, lomefloxacin Levakin och för patienter med prostatit kategori II (kronisk bakteriell) bevisades utan att använda en placebo. Tyvärr visade varken levakin eller ciprofloxacin större effekt än placebo i en randomiserad kontrollerad studie hos män med CPPS. Makrolider, såsom azitromycin eller klaritromycin, tränger också in i prostata. Det har rapporterats att dessa läkemedel har använts med viss framgång hos män med kronisk prostatit / CPP, men inte inom ramen för randomiserade kontrollerade studier. I samband med de ovan nämnda resultat, en kritisk analys av de metoder för behandling av kronisk prostatit / CPP, som innefattar antibiotika, finns i basen av Cochrane systematiska genomgångar, och tillgängliga data stöder inte användningen av antibiotika i kronisk prostatit / CPP.

Den observerade positiva effekten av antibiotika i vissa studier kan förklaras av placebo-effekten eller av verkningsmekanismen för deras beståndsdelar, inte relaterad till deras antimikrobiella aktivitet. Antibiotika, såsom fluorokinoloner och makrolider, har en kraftfull antiinflammatorisk effekt, oavsett deras antimikrobiella effekt. Det är också oklart huruvida bakterierna multiplicerar i prostata i en biofilmskyddad miljö, eftersom detta kan påverka valet av antibiotika.

Trots dessa motsättningar är antimikrobiella ämnen den vanligaste behandlingsmetoden, som används för patienter med kronisk prostatit / CPPS. Även om det verkar som om vissa patienter med kronisk prostatit / CPP observerade klinisk förbättring vid behandling av antimikrobiella medel, är ogrundad långvarig användning av dem utan bekräftelse av förekomst av infektion eller symptomatisk förbättring.

Prostatisk massage och utlösning

Före framväxten av ett brett spektrum av antimikrobiella medel var prostationsmassage den huvudsakliga metoden för behandling av patienter med prostatit. Mekaniskt kan en prostationsmassage hjälpa till att tömma den täppta prostata-kanalen och öka penetreringen av antimikrobiella medel i körteln. Det kan också förstöra den bakteriella biofilmen eller massera de neuromuskulära utlösningspunkterna längs sidan av bäckens vägg. I en okontrollerad studie prostata massage 2-3 gånger i veckan under 4-6 veckor med samtidig behandling med antibiotika har gett viss klinisk effekt hos patienter med kronisk prostatit / CPP. Frekvent utlösning ger liknande resultat. Det visades också att 40% av patienterna med kronisk prostatit / CPP som behandlats med antibiotika och prostata massage, upptäcktes det en långsiktig klinisk förbättring, speciellt om det fanns inga stora mängder av prostatiska utsöndringar vid det första besöket, eller om prostata kulturen förblev positiv, trots adekvata antibiotika.

Alfa-blockerare vid behandling av kronisk prostatit

Patienter med kronisk prostatit / CPPS har ofta symptom från nedre urinvägarna (LUTS), både obstruktiva och irriterande. Dessutom presenterar några av dessa patienter urodynamiskt bevis på infarktisk obstruktion. En del av dessa patienter kommer också att ha attributen för blåshalsen hypertrofi erhålls med ultraljud, med åtföljande obstruktiv Uroflowmeter. Sådan dysfunktionella urinering är dock förmodligen inte den dominerande faktorn för de flesta män som lider av kronisk prostatit / CPP, och användningen av urodynamisk testning hos patienter med kronisk prostatit / är CPP inte allmänt erkänd. Alfa-blockerare kan också vara direkt relaterade till smärta. Det har visats att inflammation i prostata resulterar i en innehållsmässigt P-medierade förändringar i smärtperception i ryggmärgen, och att dessa förändringar är blockerade tamsulosin. Det är viktigt att notera att närvaron av urinproblem inte korrelerar med minskad smärta hos patienter som tar CALP alfa-blockerare.

Väl utformade studie med alfuzosin utfördes hos patienter med kronisk prostatit / CPP och visade en liten men statistiskt signifikant förbättring i rating av amerikanska National Institutes of Health. Effekten var endast uppenbar efter flera månaders behandling och försvann när behandlingen stoppades. Resultaten erhållna med tamsulosin blandas. En studie visar en signifikant effekt, och den andra har ingen effekt jämfört med placebo. Den sista negativa studien använde en kortare behandlingstid och inkluderade män som inte tidigare hade behandlats med alfa-blockerare. I en annan studie visade sig terazosin vara överlägsen placebo. Till dess att de sista stora försöken är färdiga, verkar det rimligt att försöka behandla patienter med kronisk prostatit / CPPS i 3-6 månader med alfa-blockerare.

Antiinflammatoriska läkemedel mot prostatit

Det finns ökande bevis på att inflammation spelar en viktig roll i kronisk prostatit / CPPS. I själva verket har förhöjda nivåer av inflammatoriska cytokiner, låga nivåer av anti-inflammatorisk cytokin IL-10, aktiva syrespecies och endorfiner eller prostaglandiner varit förknippade med diagnos eller svåra symtom på patienter med kronisk prostatit / CPP jämfört med kontrollgruppen. Det är möjligt att den första bakteriella infektionen orsakar störningar vid reglering av inflammatoriskt svar.

Nonsteroidala antiinflammatoriska läkemedel har länge använts vid kronisk prostatit. I en okontrollerad studie visades att ketoprofen-suppositorier eller oral nimesulid hade viss effekt hos patienter med kronisk prostatit / CPPS. Det finns en välutvecklad, blind, placebokontrollerad studie av antiinflammatoriska läkemedel hos patienter med kronisk prostatit / CPPS, där det var liten effekt. Tyvärr drogs det läkemedel som användes i det, rofecoxib, frivilligt från försäljningen av tillverkaren. Kortikosteroider har också potenta antiinflammatoriska effekter och i en liten okontrollerad studie prednisolon var effektiv för att lindra symptomen hos patienter med kronisk prostatit / CPP. Det är nödvändigt att noggrant väga fördelarna och riskerna med att använda steroider för behandling av patienter med kronisk prostatit / CPPS, liksom deras många biverkningar. Vissa fytoterapeutiska medel, som kommer att diskuteras senare, kan agera, förhindra inflammation.

Hormonal aktivitet

Effekten av androgener på utvecklingen av prostatakörteln, liksom effekten av androgenavskrivning, är välkänd. I en okontrollerad studie av män med kronisk prostatit / CPPS ledde användningen av finasterid till en signifikant och långsiktig förbättring av symtomen. I en randomiserad placebokontrollerad studie där finasterid används i kombination med andra terapier har det skett en viss förbättring av symtomatologin. Effekten var dock liten och författarna rekommenderar inte monoterapi med finasterid, utom i fall där det finns en viktig komponent i BPH. Fytoterapeutiska medel, som kommer att diskuteras senare, kan agera genom liknande mekanismer.

Kirurgi och minimalt invasiv behandling

Även om det inte finns någon specifik indikation som uppstod under behandlingen av patienter med kronisk prostatit / CPPS, spelade operationen inte en viktig roll vid behandlingen. Under 1980-talet var det populärt att försöka utföra "radikal" transuretral resektion av adenom har blandade resultat, men nu är det inte längre råda patienter med kronisk prostatit / CPP. Med ankomsten av minimalt invasiv terapi har kirurgiska alternativ varit omprövade. Det har visats i öppna studier att transuretral nålablation (TIA) i prostatakörteln är fördelaktig för män med kronisk prostatit / CPPS. En fiktiv kontrollerad studie kunde dock inte visa någon effekt av TIA hos män med kronisk prostatit / CPPS. Ett annat minimalt invasivt tillvägagångssätt är transuretral mikrovågsterapi (TMT). Det studerades hos män med kronisk prostatit / CPPS, och dess effektivitet avslöjades i okontrollerade studier. Huvudfrågan är huruvida den höga temperaturen som används vid behandling av BPH som krävs för kronisk prostatit / CPPS, och om prostata-nekros leder till en ökning av den inflammatoriska komponenten i denna tillstånd. Dummy kontrollerade försök krävs innan dessa metoder kan rekommenderas för daglig användning.

Folkmetoder för behandling av kronisk prostatit

Att vara uppenbarligen inte nöjd med "standard" medicinsk metod för behandling av kronisk prostatit / CPPS, söker ett stort antal patienter hjälp utanför traditionella metoder. Akupunktur rapporteras till exempel vara effektiv hos patienter med kronisk prostatit / CPPS, men ingen av dessa studier övervakas noggrant.

Fytoterapi är ett annat alternativ till allopatiska läkemedel. Behandling baserad på örter är utbredd och populär med urologiska sjukdomar, särskilt eftersom det finns övertygande bevis för prostata störningar. Exempel på: Kinesiska örter, grönt teextrakt, quercetin, palm serenoa och bi pollen. Tyvärr kontrolleras inte alla studier korrekt.

Utdrag ur bipollen anses vara effektiva i de olika staterna i prostata på grund av deras påstådda antiinflammatoriska och anti androgena effekter. I en öppen studie fick 90 patienter en Zernilton N-tablett tre gånger om dagen i 6 månader. Exklusive patienterna med anatomiskt komplicerande faktorer (uretral striktur, stenos av blåshalsen eller stenar i prostatakörteln) som minimalt reagerar på behandling (en av 18 patienter hade förbättring), 36% av de återstående patienterna fick bli av symptom, medan en annan 42 % fann att symptomen lättade. I en dubbelblind randomiserad studie med ett annat pollenekstrakt (Prostat / Poltit) rapporterade forskarna signifikant klinisk förbättring jämfört med placebogruppen. Sågpalmetto är förmodligen den mest använda fytokemiska medel för behandling av tillstånd i prostatakörteln, och tros agera i synnerhet med hjälp av en anti-androgen och antiinflammatorisk mekanism, som provades i en öppen studie av patienter med kronisk prostatit / CPP. Ingen större effekt hittades än placebo.

Quercetin, en polyphenolisk bioflavonoid, finns vanligen i rött vin, grönt te och lök. Detta biologiskt aktiv substans med väl definierade antiinflammatoriska egenskaper, och det kan, till exempel, för att inhibera reproduktionen av proinflammatoriska cytokiner, förmodligen associerad med etiologin av kronisk prostatit / CPP, såsom tumömekrosfaktor och interleukin-8. I en prospektiv, randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie av 500 mg quercetin ges två gånger dagligen i 4 veckor till patienter med kronisk prostatit / CPP. Hos patienter som behandlades med quercetin var det en signifikant förbättring jämfört med placebogruppen. Vid användning av en prostaglandin E2-utsöndring prostata som en surrogatmarkör för prostatainflammation, befanns senare att quercetin signifikant minskar inflammation i prostatan.

Behandling av neuromuskulär och kronisk smärta

Patienter med kronisk prostatit / CPPS klagar ofta på smärta och spasmer i bäckensbottenmusklerna. Således kan det förväntas att behandling som syftar till att slappna av i dessa muskelgrupper och korrekt användning av bäckensbottenmuskler kan vara till hjälp. Tyvärr har inte många stora kliniska prövningar publicerats och uppgifterna är tillgängliga från små studier. Till exempel leder den biologiska återkopplingen av fysisk terapi och "omskolning" av bäckenbotten till en signifikant förbättring hos män med kronisk prostatit / CPPS. I en annan studie triggerpunkter release, och "omskolning" av bäckenbotten kan också leda till en betydande förbättring, enligt US National Institutes of Health, och kan även förbättra den sexuella funktionen hos män med kronisk prostatit / CPP. Dessutom provdockan kontrollerad studie av män med kronisk prostatit / CPP funnit att elektromagnetisk terapi avsevärt kan förbättra index på en skala av symptom av kronisk prostatit-patienter och den största förbättringen av symptom associerade med en minskning i smärta. Amitriptylin och gabapentin kan vara användbara för behandling av kronisk smärta och muskelsmärta, och de har använts med viss framgång vid behandling av patienter med kronisk prostatit / CPP.

Behandling av prostata stenar

Rollen av förkalkning av prostatakörteln är inte tydlig i etiologin för kronisk prostatit / CPPS. Faktum är att många äldre män som inte har symtom under den transrektala ultraljuden har hittat stenar. Den största förkalkningen är emellertid ofta förknippad med symtom hos unga män. Nyligen har nanobakterier dragit uppmärksamhet på grund av deras möjliga engagemang i biomineralisering. När medicinsk behandling som nanobakterier och stenar i prostatakörteln, visades att patienter som inte hjälper den traditionella behandlingen av kronisk prostatit / CPP förbättrats avsevärt sina resultat på omfattningen av bedömningen av National Institute of Health efter en sådan behandling. Denna metod behöver fortfarande kontrolleras med placebokontrollerade studier.

Slutsatser om moderna metoder för behandling av prostatit

Med tanke på de aktuella uppgifterna är vi för en fullständig undersökning av patienter, följt av blandad behandling. Vid behandling av patienter är en rimlig 2-4 veckors kurs av antibiotika, men det bör inte fortsätta om kulturer är negativa och det finns ingen förbättring av symtomen. Om kulturer är negativa, använder vi en kombination av alfablockerare (tamsulosinbehandlade, alfusozin) och antiinflammatoriskt örtmedicin (quercetin och bipollen, exempelvis en kapsel Q-Urol (Farr Labs, Santa Monica CA) två gånger dagligen) för sex -12 veckor. Om detta inte fungerar, använder vi neuromuskulära behandlingar såsom sjukgymnastik av bäckenmuskulaturen, med hjälp av amitriptylin eller gabapentin. För patienter som inte svarar på konventionell behandling, men resultaten av oss har stenar i prostata, använder vi antinanobakterialnoe behandling, sådana medel kaltsiklir. I en minoritet av patienter som inte får hjälp av dessa behandlingar, är det lämpligt att referera till en smärtspecialist.