Huvud
Symptom

Metoder för behandling av prostataadenom är kirurgiska och medicinska. Nya metoder för behandling av prostata adenom

Till skillnad från många andra sjukdomar behandlas sjukdomen i urinröret och prostata framgångsrikt utan kirurgi. Nya metoder för behandling av prostataadenom, baserat på resultaten från modern urologi, möjliggör en sparsam behandling av urogenitala organ. Tack vare dessa tekniker är blödning under och efter operation minimal, återhämtning från operation är mycket snabbare och utan komplikationer.

Nya sätt att behandla prostata adenom

cryolysis

Denna metod anses vara minimalt invasiv, utförd på poliklinisk basis. Kryodestruktion är ordinerad för patienter med avancerad prostatacancer i senare skeden. Indikationer för proceduren är omöjligheten att använda strålbehandling, ålder (60 år och äldre).

Tekniken är att dubbla frysa och tina de cancerceller som dör under påverkan av låga temperaturer. Förfarandet utförs under generell anestesi och består i införandet av en cryoprobe i perineal vävnad. För att undvika skador på urinröret införs en värmesond där. Vidare införs kväve i cryoproppen för att frysa tumören till en temperatur av -40 grader.

Efter isbildning bildas kväve i kväve. Då upprepas cykeln igen. Hela operationen varar ca 90-120 minuter. I slutet av tiden kvarstår det i flera veckor i perineala vävnader en dekongestant kateter.

stentning

Stenting - installation i stentens urinrör (metallmetallcylinder) för att förbättra genomträngligheten av urin genom urinledaren. Operationen utförs under lokalbedövning på ett sjukhus. Först sätts ett cystoskop in i urinledaren, sedan läggs stenten på den blåsta ballongen, som uppblåses och injiceras i urinledaren.

När stenten når sin riktiga position blåses ballongen av och tas bort, och stenten är kvar på rätt ställe. Trådramen (stent) kommer inte att tillåta urinrörets vävnader att blockera urinflödet. Ibland styrs installationen av en videobild. Det finns en tillfällig (upp till 2 veckor) och livslång stenting (stentet byts ut 4 gånger om året).

Stenting är ett effektivt och icke-invasivt sätt att bekämpa prostata adenom. Men tekniken kan orsaka komplikationer: Ödem i urinrörets slemhinnor. Infektion i kroppen är också möjligt. För att undvika biverkningar rekommenderas patienten att vara ständigt under överinseende av en läkare - om nödvändigt kommer han att förskriva ett antiinflammatoriskt läkemedel.

Effekten av termisk energi (termoterapi)

Termoterapi innebär termisk exponering över ett brett temperaturområde. Uppvärmning sker genom strålning i mikrovågsintervallet. Också används för uppvärmning är radiovågor och ultraljud. Förfarandet för termoterapi utförs genom införande i rektum eller urinrör i radiatorn. För att inte överhetta slamhinnan hos inre organ, kyls de speciellt av kryoprober. Följande typer av termoterapi är föreskrivna:

Transrectal hypertermi. Denna typ av behandling består i den termiska effekten på prostata vävnaden, som i detta fall värms till en temperatur av 39-70 grader. Under påverkan av temperaturen uppträder dödsfallet hos sjuka celler, friska celler efter operationen förblir livskraftiga. Som ett verktyg används en sond som är utrustad med ett kylsystem för att förhindra skada på slemhinnan i rektalkanalen.

Den fokuserade ultraljuds thermal ablationen utförs med hjälp av en ultraljudsradio som ett värmeelement. Radiatorn värmer de förstorade formationerna på väggarna i slemhinnan i urinröret till en temperatur i intervallet från 75 till 1 000 grader. Vid exponering för en sådan hög temperatur sker destruktion av den skadade urinvävnaden. Behandlingen är rektal med hjälp av en speciell enhet.

Laserterapi

Effekten av laserstrålen är en av de typer av termisk terapi för behandling av prostata. Genom laserindunstning sker avlägsnandet av sjuka vävnader, hälsosamma vävnader förblir intakta. Temperaturområdet för laserendoskopisk terapi är mellan 40 och 350 grader. För förfarandet införs ett endoskop i urinröret, till vilket en laserstråle matas genom fiberoptiska ledningar.

Grundläggande metoder för behandling av prostata adenom

Under den första perioden av sjukdomsutvecklingen är det möjligt att bli av med problem med prostata med förebyggande åtgärder. Även med progressionen av prostataadenom finns det all chans att sluta utveckla sjukdomen med hjälp av dynamisk observation.

Primära förebyggande åtgärder innefattar:

 • Normalisering av fysisk aktivitet, undvikande av långvarig sittning
 • Förebyggande av förstoppning
 • Normalisering av kosten. Detta medför uteslutning från kost av akut och rökt mat, alkohol
 • För att normalisera blodcirkulationen, föreskriver läkare läkemedel av naturligt eller syntetiskt ursprung

medicinering

Läkemedel som föreskrivs av den behandlande läkaren faller i två kategorier:

 1. Läkemedel som eliminerar symptomen på prostata adenom.
 2. Droger som eliminerar orsaken till sjukdomen.

Vilka moderna behandlingsmetoder används vid behandling av prostata adenom?

Under lång tid var den mest populära behandlingen för prostata adenom transrekterad behandling. Vetenskapen står dock inte stilla, och forskare i många år försöker hitta en effektivare metod som gör att du kan bli av med en godartad neoplasma av prostata.

 1. Observation av dynamiska förändringar som uppstår på grund av patologins utveckling.
 2. Behandling med användning av läkemedel.
 3. Laserbehandling.
 4. Icke-kirurgisk behandling.
 5. Operation.

De flesta män har prostatahyperplasi utan en levande klinisk bild. Samtidigt utvecklas en godartad tumör långsamt, i samband med vilken dynamisk observation eller väntan tilldelas.

Urologen utvärderar regelbundet patientens tillstånd och prostatakörteln och noterar förändringar under den patologi som orsakas av användningen av mediciner. I grund och botten används denna metod i fall där det inte finns några indikationer på operationen.

Medicinsterapi

Drogterapi är föreskriven för prostata adenom i första och andra etappen. Och i det sistnämnda fallet tillgriper man det endast om vissa kontraindikationer av operationen avslöjas: förekomsten av allvarliga sjukdomar och liknande. Det vanligaste hindret för operationen är närvaron av samtidiga patologier. Dessutom vägrar patienterna själva själva denna behandlingsmetod.

Drogterapi är inte föreskriven om patienten diagnostiseras med njursten eller diagnostiseras med akut urinretention. Det är också kontraindicerat hos män med njursvikt.

Det bör förstås att medicinering inte kan ersätta andra metoder.

Beroende på formen av sjukdomen, dess stadium, och andra parametrar som detekteras under diagnos kan en patient måste ta naturläkemedel, hormonella droger och läkemedel vars verkan är inriktad på att återställa prostatiska lesioner. I läkemedelsterapi är det också vanligt att använda 5-a-reduktashämmare och a-adrenoblockerare.

Behandling med läkemedel tar ganska lång tid: från 6 månader till slutet av livet. Vidare administreras läkemedlet i ett begränsat läge för beredning av patienten för operationen.

Hur påverkar droger kroppen?

5-a-reduktashämmare är läkemedel vars verkan är inriktad på att undertrycka utvecklingen av denna typ av enzym i prostatakörteln. Detta enzym tar en direkt del i processen att separera testosteronföreningen från proteinet. Syftet med detta läkemedel förhindrar den aktiva utvecklingen av detta hormon. Följaktligen saktar det processen med celldelning och tillväxt av prostatakörteln. Hämmare är också utformade för att sakta ner organets åldrande. Regelbunden användning av läkemedlet bidrar till att normalisera storleken på prostata, vilket minskar manifestationen av symtom.

Inhibitorer av 5-a-reduktas är det mest populära sättet att behandla prostata adenom. De kännetecknas av ökad effektivitet och sällsynta biverkningar: mindre än 4% av patienterna klagar över problem som hör samman med nedsatt erektil funktion.

När adenomen utvecklas ökar antalet α-adrenerga receptorer ständigt. I framtiden kan detta leda till att cirka 40% av prostatakörtelvävnaden upptas av glatta muskelceller med dessa receptorer. Som en följd ökar tonen i blåsans smidiga muskler.

a-adrenoblocker störa utvecklingen av dessa effekter. De minskar tonen i släta muskler, vilket normaliserar urinprocessen. Tyvärr kan sådana droger inte stoppa den fortsatta tillväxten av en godartad tumör.

Denna grupp av droger hos vissa patienter kan orsaka generell sjukdom, huvudvärk och andra effekter som är förknippade med förgiftning.

Som redan noterat ovan bestäms tillväxten och utvecklingen av prostata adenom av antalet testosteron. För att minska produktionen av detta hormon eller androgen används hormoner.

Vid medicinsk terapi används tre typer av sådana droger:

 • blockerar produktionen av testosteron;
 • förhindra effekterna av detta hormon;
 • steroid typ.

Hormonala droger kan stoppa processen med tillväxt av prostatavävnad, men den långa mottagningen av dessa medel leder till ett antal biverkningar:

 • försvagning av sexuell lust;
 • minskad styrka;
 • bröstkörtlar hos män ökar i storlek;
 • försämring av hjärtat.

Därför är sådana droger generellt föreskrivna för misstänkt cancer.

Vad gäller fytopreparationer är deras effektivitet och egenskaper inte fullständigt förstådda hittills. Man tror att sådana droger har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper.

De används som ett tillägg till huvudrätten av behandlingen. Men de flesta av de system som specialisterna ansluter till omfattar inte fytopreparationer. Huvuddragen hos sådana droger är frånvaron av biverkningar med undantag för enskilda fall av individuell intolerans av komponenterna.

Icke-kirurgisk behandling

stentning

Denna metod innebär införande av implantat eller stenter i urinröret för att behålla lumen. De är installerade under en kort tid, vilket garanterar en normal tömning av blåsan, och under lång tid. I vissa fall spenderar patienter hela livet med stenter.

Värmebehandling

Värmebehandling innebär exponering för prostata med mikrovågs- ​​och radiofrekvent strålning samt fokuserad ultraljud. En källa som emitterar någon av dessa typer av strålning ger värme genom urinröret eller rektum. För att undvika negativa följder används dessutom kylanordningar.

Termisk behandling utförs enligt följande metoder:

Under denna period upplever patienten inte något särskilt obehag i samband med närvaron av ett främmande föremål i kanalen. Denna metod för behandling rekommenderas för patienter som har irritation och måttlig obstruktion av blåsan.

Efter cellernas död kvarstår en kavitet i körteln. Efter proceduren administreras en kateter i upp till fem dagar till patienten i urinröret. Ultraljud termoablation är ordinerad för män som har tidig utveckling av adenom och irritation av urinblåsan.

De medföljande negativa konsekvenserna av termisk behandling innefattar:

 • smärta i urinröret
 • blåsans spasmer
 • cikatricial deformation av urinröret;
 • akut urinretention och några andra.

Vanligtvis passerar sådana manifestationer oberoende. I vissa fall föreskrivs anestetika.

Laserbehandling

Laser, som termisk behandling, innefattar tillhandahållande av en lokal termisk effekt på det drabbade organet, vilket minskar dess volym. För dessa ändamål används ett endoskop med lysdioder. Det injiceras direkt genom urinröret, vilket förbehandlas med anestetika.

Beroende på nivån på den levererade temperaturen sker vissa förändringar i prostata:

Moderna metoder för behandling av prostata adenom

Sedan början av 90-talet har läkemedel gjort ett viktigt steg i behandlingen av olika sjukdomar och prostata adenom, vars moderna behandling inte längre ser ut som de farliga och traumatiska sätten i det förflutna, var inget undantag. Tidigare var "guldstandarden" vid behandling av prostatahyperplasi transuretral resektion, den minst traumatiska av kirurgiska ingrepp. Men idag finns det andra sätt.

Översikt över tekniker

I modern medicin används följande progressiva metoder, vilket innebär en liten invasivitet och snabb rehabilitering av patienten:

 • nålablation genom kanal urinröret;
 • behandling av mikrovågor genom urinvägsgången;
 • behandling med HIFU-teknik (högfokuserad ultraljud, fokuserad ultraljud med hög intensitet);
 • enukleation (även känd som laserablation) av adenom;
 • laserterapi genom en intercystial metod.

Alla moderna metoder, jämfört med de som tidigare använts, visas i en fördelaktig dager: de har en miniminivå invasivt, eftersom de är mycket mindre benägna att utveckla komplikationer, och risken för förekomsten av oförutsedda biverkningar minskade också signifikant, och effekterna själva - jämnas ut.

Moderna medicinska metoder är utmärkta för de patienter som har måttliga symptom på prostatit, om behandling med mediciner inte har visat sig vara korrekt. Även dessa metoder rekommenderas för patienter med adenom som utvecklas mot andra allvarliga patologier, då operation är oönskade. Adenom av prostata, vars moderna behandling är lämplig för nästan alla, är väl mottaglig att läka genom dessa metoder.

Fördelar med nya tekniker:

 • ökad effektivitet, jämfört med läkemedelsbehandling;
 • en signifikant minskning av risken för komplikationer (t ex blodförlust), problem med styrka och inkontinens av urin;
 • De flesta av förfarandena kräver inte att patienten bor länge på sjukhuset och utförs på öppenvårdsbasis.
 • moderna metoder tillhandahåller installation av en kateter för högst en dag, och med en metod för transuretral resektion, som har testats i åratal, måste patienten tolerera ett främmande föremål i upp till fyra dagar;
 • smärta efter operationen är dålig eller frånvarande, patienten behöver inte ta smärtstillande medel;
 • människor återhämtar sig snabbt och återvänder till det vanliga sättet att leva.

Men dessa metoder för behandling av adenom har nackdelar:

 1. De flesta av dem är ännu inte fullt ut förstådda idag, särskilt när det gäller de långsiktiga konsekvenserna av operationen.
 2. I mängden fungerar inte moderna tekniker för att bota ett organ eller återskapa det, men för att förstöra skadade vävnader, vilket gör det omöjligt att postoperativt studera ett avlägset material för att upptäcka en eventuell malign tumör i prostata.

Som redan nämnts är syftet med behandlingen av benign prostatahyperplasi Contraption sätt - att förstöra sjuk vävnad vuxit upp, komprimera urinrörets kanalen och förhindra normal urinproduktion.

Behandling på de flesta sätt sker genom att man sätter in instrument i urinröret. De bär en laseremitter, en mikrovågsugn eller ultraljudsgenerator, genom vilken förstöring av den drabbade vävnaden sker.

Alla procedurer utförs under lokalbedövning, medan anestesen administreras antingen genom urinröret eller genom rektum. I vissa fall injiceras anestesi i området mellan anus och pungen. Förutom anestetika kan patienten injiceras med milda lugnande medel för att ge honom en känsla av lugn och komfort, medan patienten kan känna sig dåsig. Ibland används spinalanestesi - injektionen av läkemedlet görs i ländryggen, vilket "stänger av" förmågan att känna smärta under injektionsstället. Och i mycket sällsynta och komplicerade fall ges patienten generell anestesi.

Magazine sektioner

borttagning av prostatan är inte en förutsättning för behandling av adenom - Snabb användning av lämpliga läkemedel kommer att göra det möjligt att övervinna denna sjukdom. Någon behandling - om medicinsk, kirurgisk - bör baseras på de diagnostiska resultaten vara omfattande och i rätt tid, som hjälper till att minimera de negativa konsekvenserna i framtiden.

Konservativ behandling av prostata adenom - droger

För att eliminera sjukdomen är det inte obligatoriskt att använda kirurgisk manipulation - det finns flera typer och etapper av prostata adenom som kräver särskild behandling, inte alltid - operationell. Ett stort antal patienter kan botas genom konservativ behandling, vilka läkare använder som ett alternativ till kirurgiska metoder.

Behandling med användning av läkemedel syftar till att

 • Förebyggande av utvecklingen av sjukdomen.
 • Minskad styrka manifestation av tecken på prostata adenom.
 • Eliminering / minimering av sannolikheten för akut urinretention, vilket utgör en indikator för genomförandet av det kirurgiska ingreppet.
 • Eliminering av konsekvenserna av sjukdomsutveckling som stör patientens fulla livslängd.

Denna typ av behandling som läkaren använder om:

 • Kirurgiska manipulationer är oacceptabla för patienten.
 • Patienten har inga problem när det gäller funktionen av det övre urinvägarna, vilket orsakade njure dysfunktion, andra exacerbationer.
 • Patienten vägrar att genomföra operativ behandling.
 • Fel vid urinering är minimala.
 • Sjukdomen i fråga går inte framåt.

Det finns flera typer av mediciner, som utsetts av läkaren, baserat på sjukdomsfasen, dess symptom, patientens individuella egenskaper:

 • Androgener. Deras mottagning är faktiskt, när sjukdomen bara börjar utvecklas, är felen i aspekten av urinering svagt uttryckt. Principen om effekten av läkemedel (testobromletsita, Omnadren, metiltestorena) är att stimulera urinblåsan muskler att dra ihop sig, vilket gynnar avlägsnande av urin från det. Om det finns problem med minskad potens, kommer androgenerna också att vara användbara. Den kur bör inte överstiga 30 dagar, annars finns det en risk för överdosering, vilket har en negativ inverkan på hypotalamus, hypofysen. Androgener används ofta i kombination med andra läkemedel för att uppnå en längre varande effekt av behandlingen.
 • Medicinska preparat av progesterongruppen.Användningen av sådana droger kan ha en minskning av styrkan, vilket gör det nödvändigt att kombinera intaget av denna typ av hormoner med prostata massage, fonophores. Injektioner av progesteron bidrar till att minimera symptomen på sjukdomen i fråga, ibland - favoriserar minskningen av tumörparametrar. Behandlingstiden inom en enskild kurs kan variera från 1 till 3 månader.
 • Alpha-blockerare. Vid neutralisering av tumören påverkas inte minskningen i dess storlek - de används för att minska sjukdomens manifestationer. Förberedelserna av denna grupp innefattar: Cardura, Uroxatral, Flomax, Gitrin. Patientens lindring efter starten av alfa-blockerare kommer snabbt: efter 1-2 dagar ökar trycket i urinen, smärtsensation minimeras. Dessa läkemedel tas ut snabbt från kroppen - de bör appliceras flera gånger om dagen. Med tanke på den stora listan över biverkningar som kan provoceras av dessa läkemedel kan den senare inte ordineras till alla patienter. Om den senare har hypotoni, ofta migrän, problem med matsmältningsfunktionen, letar doktorn efter alternativa behandlingsmetoder.
 • Inhibitorer av 5-alfa-reduktas (Proscar, Avodart).De bidrar till att minska tumörparametrarna genom att minska antalet hormoner som påverkar adenomförändringen. Fertilitet i samband med lindring av symtom på sjukdomen sker senast 3-4 månader efter det att dessa läkemedel tagits. Biverkningar diagnostiseras sällan, deras manifestation handlar om sexuella förmågor hos patienter.
 • Fitopreparat. Kallas för att neutralisera de inflammatoriska fenomenen som bildades mot bakgrund av prostataadenom, sakta ner proliferationen av skarpa partiklar i prostatakörteln. Basen för dessa läkemedel är växtextrakt, som är koncentrerade inom 1 kapsel. Populära phytomedications som används i kampen mot denna sjukdom är Koprivit, Spens, Tykveol.
 • Antibiotika. Tilldela urinvägsinfektion när det är nödvändigt att eliminera defekterna av urinering.
 • Polyenantibiotika. Som ett alternativ, i kombination med andra läkemedel som används för att eliminera kvarvarande urin i urinblåsan.

Operativ behandling av prostata adenom - typer av operationer, resultat

Kirurgi för prostataadenom krävs om:

 • Det självständiga utflödet av urin stoppas.
 • Patienten visade blodiga mikropartiklar i urinen.
 • Denna sjukdom åstadkommer regelbundna infektionssjukdomar i det genitourära systemet.
 • Inom urinblåsan bildas stenar i njurarna.
 • Patienten har en plats att vara ofrivillig urinering.

Det finns många sätt att genomföra en operation för att eliminera den aktuella sjukdomen, den mest populära av dem:

 • Transuretral resektion av prostata (TURP).
  Implementeringsalgoritm:

 • Patienten ges anestesi: allmänt / spinal.
 • Genom att på problemområdet av endoskopet genom urinröret, vilket är radien för 3-4 mm, producera utvinnings knappa prostata korn - urin kan strömma obehindrat. För denna manöver använder du en medicinsk skärslinga. Adenomets partiklar rekommenderas att avlägsnas tills prostata körteln är visualiserad.
 • En kateter bringas till blåsan, som kommer att stanna kvar tills överskottet urin, blodet kommer inte att lämna det.

Denna operation överstiger inte 60 minuter, kräver en experimentell drift. På grund av behovet av visuell kontroll under manipuleringen måste kirurgen ha 100% syn.

Vistelsens längd på sjukhuset är begränsad till 2-3 dagar. Efter extraktion utmatas patientens kateter.

Enligt statistiken anges mer än 90% av de manliga företrädare som hade denna operation betydande förbättring, minskad intensitet av symtom.

Transuretral resektion av prostata är den mest populära typen av behandling bland män, vars pris beror direkt på kirurgens kompetens, klinikkens rykte. Inom de ryska institutionerna startar kostnaden för denna operation från 30 tusen rubel.

 • Elektroporation av prostata
  Det liknar i princip den tidigare typen av operation - skillnaderna är i styrkan av strömmen, som används i proceduren. Efter att bringa endoskopet till problemstället utför läkaren "förångning" av ohälsosam materia. Negativa effekter av elektroförångning är minimala, priset börjar från 65 tusen rubel (beroende på stadium av prostata adenom).
 • Laserresektion
  Relevant för patienter i alla åldrar - speciellt om det finns problem med blodkoagulerbarhet. Det finns inget behov av sjukhusvistelse - kirurgisk behandling utförs inom en dag. Återhämtningsperioden efter laserresektion är kortare än i andra operationer, exacerbationer är sällsynta. I enskilda fall kan de opererade uppleva bränning vid urinering, urininkontinens. Den höga kostnaden för operationen (från 70 tusen rubel) beror på det höga priset på utrustning, kostnaden för att utbilda personal att arbeta med ett sådant medicinskt verktyg.
 • adenomectomy
  Visas om:
 1. Det finns blodproppar i urinen.
 2. Patienten diagnostiseras med frekventa infektioner i det urogenitala systemet.
 3. Det finns omvandlingar av urinledare, urinblåsa, njurar.
 4. Visuell uppblåsthet, som är förknippad med blåsans expansion.
 5. Det finns en obstruktion av utblåsningsdelen av blåsan.

Algoritmen för att utföra denna operation:

  • En bedövning ges till patienten: allmän / lokalbedövning. Valet av detta eller sådant anestesimedel beror på kontraindikationer i patientens anamnese.
  • På grund av det snitt som gjorts i området för pubiczonen utför läkaren isoleringen och öppnar blåsan. Detta är nödvändigt för att studera arten av prostata adenom, innehållet i blåsan i förhållande till sannolika sjukdomar.
  • Eliminering av adenom. Läkaren sätter in ett finger i urinrörets inre passage, separerar tumörets fråga, utan att bryta mot prostataets integritet.
  • Det isolerade adenomen extraheras från kroppen, skickas till laboratoriet för studier.
  • Genom att fixera en kateter inuti blåsan säkerställs utflödet av blod, vilket bildas efter adenom isoleras.

I framtiden bör du regelbundet tvätta blåsan, vilket skyddar den från möjligheten att skapa blodproppar. Kateterets längd inuti blåsan når 8 dagar.

Den genomsnittliga vistelsen på sjukhuset är 10 dagar. Den övervägda operationsmetoden är mer fruktbar i aspekten att bli av med symptomen på prostata adenom. Patienten kommer till en absolut norm i 3 månader.

Kostnaden för öppen adenomektomi varierar från klinik till klinik, från 19 till 60 tusen rubel.

Postoperativ period efter avlägsnande av prostata adenom, eventuella komplikationer

Efter avslutad kirurgisk behandling kan följande konsekvenser observeras hos en opererad person:

 • Urinutsöndring under dagen efter operationen kommer att ha en icke-standardfärg: rödaktig färg, vilket är resultatet av närvaron av blodpartiklar. Om urladdningen från blåsan har en klarröd färg, upplever patienten en tryck förfall, är svaghet det absolut nödvändigt att göra en blodtransfusion. Om den senare inte är fruktbar, kan en dubbelarbete inte undvikas.
 • Blåsans spasmer, vilket kommer att orsakas av den kateter som finns i den. Smärtsamma känslor är svåra att sluta, men så småningom förstör de sig själv.

Sängstöd är begränsad till en dag, vilket hjälper till att förhindra exacerbationer i lungs struktur.

 • Kommer att vara användbart för att utföra dagen efter operationen, andningsövningar, värma upp de övre / nedre extremiteterna, täta byten av ställning i sängen.
 • Under de första dagarna efter operationen, Drick från 2 liter rent, rent vatten. Detta hjälper till att ta bort det återstående blodet i blåsan. Under de första dagarna för att driva patienten bör göras urinera var 30-40 minuter - urinblåsan kommer inte att överansträngd.
 • Behovet av en diet, vilket begränsar konsumtionen av söta, mjöl, salta, röka produkter. Kontraindicerat med alkoholhaltiga drycker
 • Antibiotikabehandling, - är ett obligatoriskt moment i den postoperativa perioden Detta bidrar till att minimera risken för infektion av organ som har utsatts för manipulation.

Eventuella exacerbationer efter operationen:

 • Urininkontinens. Risken för att en sådan effekt uppträder kommer att relateras till situationen före operationen. Ju längre patienten har haft problem med denna aspekt, desto längre varaktighet av denna exacerbation efter kirurgisk behandling.
 • Problem med urinering. Efter avlägsnande av katetern kommer urinströmmen att påverka prostata, som har ett sår. Den opererade personen kan känna smärta, kontrollera ett starkt urinflöde när man urinerar. Sådana fel kommer att förstöra sig inom en månad.
 • Infektion av det urogenitala systemet, vad kan representeras av prostatit, inflammation i testikeln, njurarna. Utseende för läkarnas uppräknade exacerbationer är förknippad med blåsornas särdrag, vilket inte helt förstod vid preoperativt stadium. Eliminera konsekvenserna av denna natur genom att duplicera operationen, när den totala frågan om adenom extraheras.
 • Sexuella möjligheter. Den maximala perioden för denna förvärring är ett år. Det förekommer hos 30% av patienterna som överlevde operationen.
 • Smalning av urinröret. Det är nödvändigt att utöva ansträngning vid urinering, svagt urinflöde.
 • Manlig infertilitet.
 • Förlust av erektion. Det är inte kopplat till operationen - det beror på den situation som ägde rum före kirurgisk manipulation. Denna exacerbation uppträder även vid utvecklingsstadiet av prostata adenom, bidrar operationen inte till eliminering.

Profylax av prostata adenom - hur man undviker sjukdomen?

Det finns flera sådana händelser:

 1. Två gånger per år är det nödvändigt att utföra planerad möte till androgen / urologen. Detta är det mest tillförlitliga sättet att förhindra adenom, tidig upptäckt, eliminering på ett tidigt stadium.
 2. Utveckling av dricksregimen. Den maximala volymen vätska som används bör koncentreras på morgonen. Innan du förbereder dig för sängen, ska vätskan kasseras i några timmar. Om den första fasen av adenomen diagnostiseras kan inte drycker som innehåller koffein / alkohol konsumeras.
 3. Tidig utövande av urinering. Helst bör toaletten besöks av de manliga företrädarna var 5: e timme. När det finns samtal för paus ska du inte stå - du kan sträcka musklerna i blåsan, som är fylld med inflammation i framtiden.
 4. Att vidta åtgärder i samband med eliminering av fetma. Den senare påverkar produktionen av manliga hormoner som upprätthåller prostatakörteln i fungerande ordning.
 5. Göra sport. Detta gäller särskilt personer som är inblandade i mentala arbeten, där motoraktivitet är minimal. Sport har en bra effekt på normaliseringen av blodcirkulationen, vilket förhindrar utvecklingen av stillastående fenomen.
 6. Rätt näring. Konsumeras av representanter för den manliga delen av befolkningen, bör maten innehålla färskt (inte konserverat!) Grönsaker och frukter. Saltig, kryddig mat bidrar till expansionen av prostatavävnadsområdet, så deras mängd i kosten är minimal.

Moderna metoder för behandling av prostata adenom

Moderna metoder för behandling av BPH inkluderar minimalt invasiva kirurgiska tekniker, som kan utföras med användning av laser, ultraljud, electrovaporization Borttagning hyperplastiska prostatavävnader. Minimalt invasiva kirurgiska tekniker ger en mer uttalad terapeutisk effekt jämfört med läkemedelsbehandling, men ändå kan de inte överträffa den "gyllene standard" kirurgisk behandling - transuretral resektion av prostata.

American Urological Association rekommenderat användning av minimalt invasiva tekniker hos män med måttliga till svåra symtom av BPH, liksom förekomsten av allvarlig komorbiditet, som inte tillåter att utföra transuretral prostata adenom (TURP). Dessutom tillgodoses moderna metoder för behandling av prostata adenom vid ineffektiv läkemedelsbehandling.

Behandlingen utförs på poliklinisk basis och kräver lokal eller regional anestesi, sällan generell anestesi. Alla minimalt invasiva kirurgiska förfaranden utförs genom endoskopisk metod med transuretral tillgång (dvs genom urinröret). Några timmar efter operationen kan en man släppas hem.

För en bättre förståelse av moderna metoder för behandling av prostataadenom, låt oss förklara innebörden av några av de begrepp som följer:

Ablation - borttagning, excision. Ordet ablation kommer från latinska "ablatum" - upphävandet. Historiskt var ordet ablation använt i den meningen att "eliminera sjukdomen". Sedan 1846 har begreppet ablation använts som kirurgisk term, vilket innebär att någon del av kroppen eller organet avlägsnas.

Enukleatsiya - en term som också kom till oss från latinska språket, "enucleate" - att extrahera. Enukleation - kirurgisk manipulation, bestående av att avlägsna hela organet eller tumören utan att skära ut ett antal lokaliserade vävnader.

Förångning - den fysiska termen för att omvandla ett ämne från en flytande eller fast fas till en gasformig. Förångning av prostata är avdunstning av vatten från prostatakörtelns vävnader under påverkan av höga temperaturer.

De moderna metoderna för behandling av prostataadenom innefattar följande minimalt invasiva förfaranden:

TUNA: Transuretral nålablation

Transuretral nålablation är en typ av en minimalt invasiv poliklinisk operation, där den del av prostata som komprimerar urinröret med hjälp av radiovågor värms och förstörs. Före behandlingen använder läkaren ultraljud för att bestämma prostataens exakta storlek. För att genomföra transuretral nålablation sätter urologen ett endoskopiskt instrument i urinröret och främjar det till den plats där urinröret komprimeras av en förstorad prostata. När verktyget är i läge, genom lumen av den särskilda ledaren hyperplastisk vävnad hölls i nålen, leverera hög temperatur (110 ° F) lågfrekventa radiovågor, som är isolerade och förstör prostatavävnad som omger ett urinrör.

Samtidigt finns det en koagulering av blodkärl - detta förhindrar blödningens utveckling. Som ett resultat utökar proceduren den förminskade urinröret, vilket leder till lindring av symptom på prostataadenom.

Det bör dock noteras att försvinnandet av alla symtom uppträder vid fullständig förstöring av prostata, därför, ofta efter proceduren, kan symptomen på prostataadenom delvis bevaras. En annan nackdel med denna procedur är att det ofta är nödvändigt att genomföra upprepade förfaranden för transuretral nålablation om några år, eftersom prostata fortsätter att öka i storlek. Enligt kliniska studier, i 14 procent av fallen, måste män upprepa proceduren för nålablation vartannat år för att bekämpa symptomen på prostata adenom. Dessutom är transuretral nålablation ineffektiv hos män med signifikant ökad prostataform. Denna procedur används inte i stor utsträckning.

TUMT: Transuretral mikrovågstermoterapi

Transuretral mikrovågsterapi är en modern metod för behandling av prostata adenom, baserat på användningen av en kombination av termisk och kall energi för att minska symptomen på prostata adenom. Liksom TUNA kan transuretral mikrovågstermoterapi utföras på poliklinisk basis. Med hjälp av endoskopiska instrument levereras en kateter till prostata genom urinröret, där en speciell antenn sätts in, sänder mikrovågor som orsakar upphettning och förstörelse av prostatakörtelns hyperplastiska vävnad.

Samtidigt cirkulerar kallvatten genom katetern, vilket skyddar frisk prostatavävnad från förstöring, minskar obehag som är förknippat med proceduren och minskar risken för oönskade effekter.

Transuretral mikrovågstermoterapi tar i genomsnitt ungefär en timme och kan utföras under lätt sedering eller till och med i full medvetenhet. Efter proceduren i 1-3 dagar i urinröret kvarstår en kateter. Detta förfarande är mest effektivt hos män med milda symptom på prostataadenom och inga episoder av akut urinretention i historien. Bara några veckor efter proceduren märker män lättnad av symptom på prostata adenom, och den fullständiga effekten av transuretral mikrovågstermoterapi utvecklas efter 90 dagar.

PVP: Foto-selektiv förångning

Fotoselektiv förångning avser även moderna metoder för behandling av prostataadenom. Under inflytande av hög grön laser (kaliumtitanylfosfat eller KTP laser) administrerades genom urinröret och genererings värme, avdunstningsdelen hyperplastisk prostataurinröret kompressiva. Användningen av ljuskänslig förångning är motiverad hos män med prostatastorlek upp till 60 gram. Lasern avdunstar överskott av prostatavävnad, medan i urinrörets lumen finns inga prostatiska nekrotiska (döda) vävnader. Dessutom sker koagulering av blödande kärl under en grön laser, vilket minskar risken för blödning till ett minimum. Operationen kan utföras på poliklinisk basis och tar inte mer än 30 minuter.

HIFU: Högintensiv fokuserad ultraljud

Högintensiv fokuserad ultraljud är en minimalt invasiv teknik som använder fokuserade ultraljudsvågor för kortvarig (2-3 sekunder) uppvärmning (upp till 195 ° F) och förstöring av prostatavävnad. Samtidigt förblir intilliggande vävnader intakta.

HoLEP: Holmiumlaserukleation av prostata adenom och HOLAP: Holmium laser ablation av prostata adenom

Holmiumlaserukleation / ablation av prostataadenom använder laser energi för att avlägsna hyperplastisk prostatavävnad, eliminera uretrisk obstruktion och lindra symtomen på sjukdomen. Dessutom kan holmiumlasern användas för att förstöra och avlägsna blåsstenar.

För närvarande menas att holmievaya laserablation kan vara ett alternativ till transuretral resektion av prostata adenom. Val av förfarande, i. HoLEP eller HoLAP, beror bara på prostata. Ablation utförs om storleken på prostatakörteln är mindre än 60 kubikcentimeter, medan enukleation används för stor prostatastorlek.

Leverans av holmiumlasergenergi till prostatavävnaden utförs med hjälp av en tunn flexibel laserfiber som genomförs via urinröret med hjälp av ett endoskopiskt instrument. Varaktigheten av holmiumlaserablationen för prostataadenom (HoLAP) är i genomsnitt en timme. Efter proceduren för holmiumlaserablation av prostataadenom (HoLAP) behövs inte urinkatetern, några timmar efter operationen kan mannen släppas hem. Smärtsamma förnimmelser och smittsamma komplikationer efter proceduren är extremt sällsynta. Enligt kliniska studier behövde endast 2% av männen HoLAP efter holmiumlaserablationen av prostataadenom efter upprepad behandling av prostataadenom. Dessutom påverkar denna moderna metod för behandling av prostataadenom inte manlig erektilfunktion, och återhämtningsperioden tar bara några dagar. Första gången efter operationen kan en man störas av urininkontinens, men långvarig inkontinens efter holmievoys laserablation av prostataadenom (HoLAP) observeras endast i 1% av fallen.

Interstitiell laserterapi

Interstitiell laserterapi (interstitiell laser koagulation) - modern metod för behandling av BPH, baserad på användningen av laserenergi för uppvärmning och destruktion av prostatavävnad, vilket orsakar obstruktion av urinröret. I urinröret används ett endoskopiskt instrument genom sin lumen i hyperplastisk vävnad, en laserfiber produceras, som avger energi och förstör vävnader som blockerar urinflödet.

Interstitiell laserterapi är associerad med minimal blodförlust, leder inte till utveckling av retrograd ejakulation eller erektil dysfunktion. Liksom andra moderna metoder för behandling av prostataadenom, utförs interstitiell laserkoagulation på poliklinisk basis under lokalbedövning. Efter proceduren krävs en urinarkateter i flera dagar. Reduktion av symptom på prostataadenom inträffar 6-12 veckor efter proceduren.

stentning

Stenten är en liten cylindrisk struktur som sätts in i urinrörets prostata, vilket resulterar i en expansion av urinröret och en obstruktion mot urinflödet. För att installera en stent är det nödvändigt att skicka det genom urinröret till smalningsstället med hjälp av endoskopisk utrustning, utan några nedskärningar eller användning av temperatur eller laser energi. Stenting är som regel en tillfällig lösning på problemet, och hos vissa män är stenting helt omöjligt. Frekvensen av framgångsrika försök att stenta urinröret sträcker sig från 50 till 90%, dessutom är denna procedur förknippad med en stor risk för komplikationer. Stentplacering kan vara ett alternativ för män som inte kan ta droger för att behandla prostataadenom eller som har högre risk för operation än bra.

Ballongutvidgning

Ballongutvidgning, såväl som stenting, är ett alternativt förfarande för män som är förknippade med högriskoperation.

Förfarandet är att genom att använda ett cystoskop till den prostatiska delen av urinröret matas en speciell kateter med en ballong i slutet, och när den blåser upp, är urinröret förstorad. Enligt de senaste studierna noterade de flesta patienter som genomgick ballettutvidgningen av urinröret en snabb återgång av symptomen på prostataadenom och en andra dilatering krävdes två år efter det första förfarandet. För närvarande används på grund av förekomsten av mer effektiva moderna metoder för behandling av prostataadenom sällan ballongutvidgning.
Fördelar med minimalt invasiva tekniker:

 • Förmåga att utföra proceduren på poliklinisk basis
 • Byt framgångsrikt den medicinska behandlingen av prostata adenom
 • Kort återhämtningsperiod efter förfarandet

Nackdelar med moderna metoder för behandling av prostata adenom:

 • Omöjlighet av histologisk undersökning av förstörda vävnader för att utesluta prostatacancer
 • Mindre uttalad terapeutisk effekt jämfört med transuretral resektion av prostata
 • Den relativt korta användningsperioden för dessa metoder, och följaktligen bristen på data om långsiktiga behandlingsresultat.

Transuretral resektion av prostata adenom - TUR-prostata

Från 1909 fram till i dag, är transuretral resektion av prostata adenom (TURP) den "gyllene standard" behandling av prostatacancer adenom. Transuretral resektion av prostata adenom är det första och framgångsrika minimalt invasiva kirurgiska förfarandet bland andra moderna behandlingar för prostata adenom. Trots att transuretral resektion av prostata adenom används inom urologi under en längre tid har vi utvecklat en innovativ medicinsk teknik har förbättrats avsevärt teknik för transuretral resektion av prostata adenom (TURP). Det beror på förbättring av utrustning och operationsteknik, transuretral resektion av prostata adenom kan tillskrivas moderna metoder för behandling av godartad prostatahyperplasi.

Den huvudsakliga prestationen av medicinsk teknik är utseendet på bipolär transuretral resektion av prostata adenom.

Tidigare för transuretral resektion av BPH (TURP) har använts vid monopolär rezektoskop.Vo prostata monopolär TUR uppträder strömflöde mellan den aktiva elektroden (den är ansluten med en ögla resektoskop) och jord liner anordnad under patienten, vilket skapar risk för brännskador, överdriven uppvärmning djupare lokaliserade vävnader och störningar i hjärtans ledande system. Vidare innehar monopolär transuretral resektion av prostata adenom kräver kirurgiska fältet bevattnings gipoosmolyarnymi vätskor, vilket skapar risk för TUR-syndrom - systemisk absorption av en stor mängd vätska gipoosmolyarnoy. Bipolär transuretral resektion av prostata adenom tillåter resekterad hyperplastisk vävnad med mindre risk för komplikationer, inklusive systemisk absorption av hypoton vätska. Bipolär transuretral resektion av prostata adenom genom användning av ett resektoskop i vilken ström det finns en rörelse mellan de aktiva och passiva elektroder sålunda bildade omvandlar RF-energin i plasma isoton spolvätska skiktet cytocidal BPH.

Det är också värt att notera att skapandet av hög temperatur i resektionens område ger en utmärkt hemostas av ett postoperativt sår.

Moderna metoder för behandling av prostata adenom

Alla metoder för att behandla adenom hos prostatakörteln som används idag kan delas in i 5 grupper.

Metoder för behandling av prostata adenom

 1. Observation.
 2. Drogbehandling.
 3. Icke-operativa behandlingsmetoder.
 4. Metoder för behandling med en laser.
 5. Operativa behandlingsmetoder.

Dynamisk övervakning

Många män som lider av adenom i prostatakörteln har varierande grader av svårighetsgrad av sjukdomen, dess minsta progression. Därför har patienter under de senaste åren, utan obligatoriska indikationer för kirurgi, använt den så kallade perioden av dynamisk observation (väntar). Vid denna tidpunkt ordineras patienter med behandling med läkemedel och örtberedningar.

Du kommer att fråga en logisk fråga: "Vad väntar de på?" Förväntningarna på tecken på obstruktion av blåsan, utvecklingen av akut urinretention, det vill säga utseendet på indikationer på operation, väntar på.

Läkemedelsbehandling

Läkemedel tar en viktig plats vid behandling av prostata adenom.

Grupper av läkemedel som föreskrivs för prostataadenom

 1. 5-a-reduktashämmare
 2. a-adrenergiska blockerare.
 3. Hormonala medel.
 4. Fytoterapeutiska preparat.
 5. Vävnadspreparat.

I vilka fall för behandling av prostata adenom läkemedel ordineras?

 • Användningen av droger är lämplig och effektivast endast i sjukdoms tidiga skeden (i steg I).
 • Ibland föreskrivs medicinen för patienter med Stage II prostata adenom om det finns kontraindikationer för kirurgisk behandling (främst för svåra sammorbiditeter) eller när patienten vägrar att utföra operationen.
 • Läkemedlen administreras till individer som inte har absoluta indikationer för kirurgi: akut urinretention, njursvikt, blödning varicer av blåshalsen, urinblåsa diverticula volym (saccular utsprång blåsväggen), blåssten. Det enda undantaget är när α-adrenoblocker ordineras för att förbereda sig för operation.
 • Läkemedelsbehandling är inte ett alternativ till andra metoder för behandling av prostata adenom.

Hur lång är behandlingen med droger?

 • Behandlingen ordineras på lång sikt (6, 12, 24 månader, 5 år, för livet). I varje fall fattar läkaren ett beslut med hänsyn till patientens individuella egenskaper.
 • En begränsad terapeutisk kurs används för att förbereda driften och välja den optimala timingen för dess genomförande.

Vad är 5-a-reduktashämmare, hur fungerar de på kroppen?

inhibitorer 5-a-reduktas (från latin. inhibitio - undertryck) - är läkemedel som kan minska aktiviteten hos enzymet 5-a-reduktas, som är involverat i bildandet av prostatakörtel dihydrotestosteron (manlig könshormon). Vid förskrivning av läkemedel av denna grupp störs bildningen av en alltför stor mängd dihydrotestosteron. På motsvarande sätt är dess mängd i prostatakörteln reducerad och således är dess biverkningar nivån av snabb tillväxt och tillväxt av prostataceller, inhibering av åldrande och celldöd hos prostatakörteln. Följaktligen minskar volymen av körteln gradvis, urinering normaliseras och den mekaniska komponenten av obstruktion (kompression) av blåsan elimineras.

Behandling med hämmare 5-a-reduktas är den vanligaste läkemedelsbehandlingen för prostata adenom. Vanligtvis utses en av de syntetiska drogerna i denna grupp: finasterid, epistlerid, turosterid, dutosterid.

Som regel tolereras drogerna väl. Hos ett fåtal patienter kan impotens utvecklas (3,7%), försvagning av sexuell lust (3,3%), ejakulationsvolymen (2,6%) kan minska. Med långvarig användning av droger minskar allvaret av dessa sjukdomar.

Vad är a-adrenoblockers, vad är deras roll vid behandling av adenom?

Försök att förklara varför dynamiska hinder i prostatacancer ledde till upptäckten av ett stort antal av a-adrenoceptorer i blåshalsen, prostata avsnitt av urinröret, och prostatakapseln vävnaden.

När prostatacancer glatta muskelelement med ett stort antal α1-adrenoceptor upptar ca 40% av sin volym. Vid samma adenom tillväxt bidrar till stimuleringen av a1-adrenerga receptorer och öka tonen i glatta muskulaturen i prostata, inte bara, utan även av blåshalsen och posterior uretra. Prostatan har flera subtyper av adrenerga receptorer (a1-A, a1-B, a1-D), men är dominerande a1-A-receptorer. Därför, för behandling av patienter med BPH eller tillämpa selektiva α1-adrenoceptorblockerare (selektivt verkar på a1-adrenerga receptorer) eller superselective A a1-blockerare. Dessa medel reducerar glatt muskeltonus i blåshalsen, den bakre urinröret och prostata och därigenom försvaga eller helt eliminera det dynamiska nedsatt urinering. Förberedelser återställa samordnade arbetet i detrusor och ringmuskel av urinblåsan, vilket bidrar till att normalisera urinering. Det bör noteras att a1-blockerare och inte bara minska tonen i glatta muskelceller, men också genom att utöka cystisk artär eliminera hypoxi (syrebrist) i urinblåsan, förbättra metaboliska processer i sin vägg.

Trots den höga effektiviteten hos α1-blockerare vid behandling av patienter med prostataadenom hindrar dessa läkemedel inte den fortsatta tillväxten av adenomatös vävnad och minskar inte prostatakörteln. Därför kombineras de vanligtvis med 5-a-reduktashämmare, vilka har förmåga att påverka tillväxten av prostatavävnad.

Α1-adrenoceptorblockerare utse när utvärdering av graden av prostata-adenom skala I- PSS poäng motsvarar 12-19, och en urinflödeshastighet enligt uroflow är 10-15 ml / sek. Särskilt effektiva är α1-adrenoblocker hos patienter med svår dag- och natturinering, med obligatoriska uppmaningar att urinera med små eller måttligt svåra urinationssymptom. Det vill säga att användning av a1-blockerare är tillrådligt för alla patienter som lider av prostataadenom, förutom de som behöver kirurgi. Om patienten av en eller annan anledning inte kan eller inte vill genomgå operation, är användningen av α1-blockerare ett rationellt alternativ för hans behandling.
Mot bakgrund av behandlingen med denna grupp av droger finns en förbättring av urinering, en minskning av resterande urin med cirka 50% och en minskning av antalet punkter som indikerar tecken på prostata adenom på I-PSS-skalan. Effekten av behandling med α1-blockerare observeras vanligtvis redan under de första 2-4 veckorna av användning och kvarstår under den efterföljande behandlingsperioden. Om det inte finns någon förbättring inom 3-4 månader av behandlingen, välj en annan behandlingsmetod.

En egenskap hos α1-blockerare är deras förmåga att förbättra blodets lipidspektrum, minska nivån av kolesterol, lipoproteiner och triglycerider (riskfaktorer för kardiovaskulär sjukdom). Dessutom är dessa läkemedel en del av en grupp droger som sänker blodtrycket. Därför kan deras användning vara användbar för äldre män som lider av prostata adenom och samtidig hypertensiv sjukdom eller kranskärlssjukdom.

Selektiva α1-blockerare, som är föreskrivna för behandling av prostata adenom, innefattar prazosin, alfuzozin, doxazosin, terazosin, tamsulosin. Tamsulosin (omniks, focussin, tulosin) är ett super selektivt läkemedel, praktiskt taget utan biverkningar.

Andra α1-blockerare har ett antal biverkningar. Den mest märkbara av dessa är sjukdomskänsla, svaghet, yrsel, huvudvärk, ortostatisk hypotension (blodtrycksfall vid övergången till det upprätta läget av kroppen), hjärtklappning, hjärtarytmier. I genomsnitt uppträder de beskrivna störningarna hos 10% av patienterna som får a1-blockerare. Biverkningsfrekvensen beror på dos och beredningstyp samt hur lång tid administreringen är. Med en ökning av behandlingens längd minskar antalet och förekomsten av biverkningar.


Placering av a-adrenoreceptorer i blåsan och prostata: 1 - blåsan; 2 - prostatakörteln

Hormonala läkemedel

Tillväxt och utveckling av prostatakörteln beror på testiklar som producerar testiklar. För att reducera påverkan av "> androgener på prostatakörteln hormoner som används tre grupper Läkemedel som blockerar syntesen av testosteron testiklar;. Organ för att förhindra verkan av androgener på prostata nivå och steroidala antiandrogener Terapin med hormonella medel är en signifikant minskning i prostatavolymen.

Emellertid hormonterapi associeras med många oönskade biverkningar: observerade vallningar, försvagning av libido, impotens, ökade mjölkkörtlar, hjärtstörning, osteoporos. Därför ordineras hormonella läkemedel för begränsade indikationer: med misstanke om dold cancer i prostatakörteln, som inte kunde bekräftas under 3-4 upprepade studier av prostatavävnad som erhållits genom biopsi.

fytoterapi

Fytoterapi - behandling med växtbaserade läkemedel. Extrakt av växter har länge använts vid behandling av urinproblem som orsakats av prostata adenom. Enligt moderna idéer bestäms effektiviteten hos växtbaserade läkemedel av innehållet i fytosteroler i dem. Verkningsmekanismen för dessa ämnen har inte klarats fullständigt. Man tror att de kan utöva en antiinflammatorisk, anti-edematös effekt; skada de hyperplastiska cellerna i prostatakörteln; minska androgens aktivitet påverka vävnadstillväxtfaktorer och normalisera detrusorton.

Bland de många växtbaserade preparat som för närvarande används för att behandla prostatakörteln, är mest använda produkter som härrör från barken på ett träd Pygeum africanum (Trianola, Tadenan), frukt sago palm (prostagut, prostaseren, prostaplant), nässla (urtiron, urtika-plus bazostad), pumpa (peponen), pollen (Cernilton), njure poppel (adenol-forte), extrakt av flera växt (spemann, gentos).

Läkemedel av vegetabiliskt ursprung används i urologisk praxis som hjälpmedel, förebyggande medel hos patienter med initialt stadium av prostata adenom, som ett alternativ till långsiktig dynamisk observation. Utöver fabrikspreparaten för samma ändamål kan även plantinfusioner som görs hemma användas. Enligt de senaste kliniska rekommendationerna från världens ledande urologer omfattade inte fytopreparationer i ett av de rekommenderade behandlingsregimerna på grund av det faktum. att det finns mer effektiva droger med en mer förutsägbar effekt

Läs mer artiklar om fytoterapi:

Vävnadspreparat

Användningen av vävnadsläkemedel avser den så kallade bioregulatoriska terapin. Tissuepreparat - raveron, prostatilen är ett extrakt (extrakt) av prostatakörteln av nötkreatur och tillhör peptidbioregulatorer. Prostatilen är effektivare i jämförelse med raveronen, och nu är den huvudsakligen tilldelad den.

Den har anti-edematös, antiinflammatorisk effekt, ökar intensiteten av immunreaktioner, förbättrar blodcirkulationen i prostatakörteln. Mot bakgrund av behandling med läkemedlet minskar manifestationen av manifestationer av prostata adenom, förbättras urinering. Effekterna av behandlingen är emellertid kortlivade och observeras endast under perioden då läkemedlet tas. Efter att ha tagit prostatylen eller samtidigt med det kan behandling med α1-receptorblockerare eller 5-a1-reduktashämmare utföras.

Således har läkemedelsterapi av prostata adenom en bred tillämpning. Det har ett antal fördelar jämfört med andra behandlingar på grund av minimal risk för biverkningar, användning av möjligheten av förekomsten av kontraindikationer för kirurgi, liksom tillfälligt fel patienter från kirurgi. Läkemedel kan användas i närvaro av tecken på sjukdomen med en liten eller måttlig svårighetsgrad av urineringstörningar. I detta fall är det mest rimliga och effektiva utnämningen av a 1 -receptorblockerare eller 5-a1-reduktashämmare.

Med mediciner kan du:

 • långsam prostatakörtel tillväxt;
 • minska volymen av prostatakörteln;
 • minska svårighetsgraden av tecken på nedsatt urinering.

Icke-operativa behandlingsmetoder

Låt oss överväga icke-operativa behandlingsmetoder.

stentning

stentning - bevarande av organets lumen (i detta fall - urinröret) med självhäftande proteser - stenter. För närvarande används två typer av stenter: tillfälliga, avsedda för korttids tömning av blåsan, och permanent, inställd under lång tid, ibland för livet.


Schematisk representation av en permanent stent, installerad i urinrörets prostatiska del:

 1. blåsan;
 2. stent;
 3. urinröret

Påverkan av termisk energi

Effekten av termisk energi (behandling med höga temperaturer). Metoderna är baserade på olika typer av värmeverkan över ett brett temperaturområde. Mikrovågsugn, radiofrekvensstrålning, såväl som fokuserad ultraljud, används som energikälla för uppvärmning av prostatavävnaden. Energikällan levereras till prostatakörteln genom urinröret (transuretral, latinskt transprefix, som betyder "genom, genom") eller rektum (omedelbart). För att bevara slemhinnan i urinröret och rektum används olika kylsystem.

Termiska behandlingsmetoder.

 • Transrectal hypertermi. Temperaturen i prostatakörtelns vävnader bibehålls inom området 40-45 ° C. Energi levereras till prostatakörteln med hjälp av en speciell rektalantenn, som har sitt eget kylsystem för att förhindra termisk skada på rektal slemhinna. Den applicerade temperaturregimen möjliggör effektivt att påverka de övervuxna cellerna i körteln, samtidigt som de håller friska vävnader intakta. Behandlingsförloppet innehåller vanligtvis 8-10 sessioner, med ett intervall på 48 timmar. Hypertermi är indicerad hos patienter med prostataadenom utan allvarliga urineringstest med samtidig kronisk prostatit, som bestämmer sjukdomsförloppet.
 • termoterapi ger en ökning i prostata temperaturen till 45-70 ° C. Under termoterapi bildas skadans zon i djupet av prostatakörtelns vävnader. Slimhinnan i urinröret, genom vilket energikällan införs, förblir bevarad på grund av kylsystemet. Termoterapi är vanligtvis en engångssession. Dess varaktighet är 60 minuter. Metoden kräver inte narkos (analgesi) och kan användas på ett polikliniskt för topisk administrering i bakgrunds anestetika uretral kanal (analgetika) och intramuskulär administration av lugnande medel (anxiolytiska) medel. Denna metod för värmebehandling är indicerad för patienter med BPH rådande tecken på irritation och låg eller måttlig blås obstruktion; det kan också vara den metod som väljs när det uttrycks obstruktiva fenomen i närvaro av svår samtidig sjukdom som hindrar radikal kirurgi.
 • termisk ablation (från engelska. ablation - borttagning, förstörelse) - exponering för prostata hos vävnad med en temperatur av 70-100 ° C. Som ett resultat av denna effekt uppträder en massiv förstöring av prostatavävnaden, åtföljd av en minskning av dess volym. Elektromagnetisk energi levereras till prostatakörteln genom urinröret. Termisk ablation är den metod som väljs i prostatacancer med uttalade symptom av blåsutloppsobstruktion, samt cystostomy (sk dräneringsröret in i urinblåsan genom ett snitt i bukväggen, för kontinuerligt avlägsnande av urin) installerade för att uppnå självåterställnings urinering. Vidare är denna behandling rekommenderas för patienter med allvarliga samtidiga sjukdomar, på grund av vilka håll kirurgi är kontraindicerad eller är associerat med en hög risk. En session krävs, varaktigheten av proceduren är 60 minuter. Behandlingen utförs på poliklinisk grund. Börja med att införa en smärtstillande gel i urinröret och intramuskulärt sedativa.
 • Fokuserad ultraljuds termisk ablation. Metoden är baserad på principen för den riktade ultraljudsbehandling med omvandlingen av den kinetiska energin hos mekaniska vibrationer till värme. Detta resulterar i en lokal temperaturhöjning i anslagspunkten till 80-120 ° C, vilket resulterar i en termisk förstörelse av djupt belägna organ och vävnader. I dem bildas en zon av nekros (nekros). Samtidigt förblir de omgivande vävnaderna opåverkade. Behandlingen utförs med hjälp av en radiator insatt i rektum, under intravenös eller annan allmän anestesi. Metoden involverar termisk destruktion av prostata uretral och angränsande delar av en förstorad prostata. Efter avvisning av nekrotiska massor med urin på 6-8 veckor bildas en kavitet. Varaktigheten av behandlingssessionen är 35-60 minuter. Efter proceduren lämnas en kateter i blåsan i en period av 2 till 5 dagar. Efter avlägsnande av katetern återställs självurinering och tecken på obstruktion minskar. Fokuserat ultraljud thermoablation I hos patienter med BPH relativt ung ålder, med bibehållen sexuell funktion i närvaro av uttalade tecken på urinblåsan irritation och obstruktion (i sådana fall kirurgi kan leda till komplikationer, vilket kraftigt minskar livskvaliteten).

Vid värmeprocedurer kan oönskade biverkningar inträffa: smärta i urinröret och perineum, blås spasma tillsammans med en stark uppmaning att urinera. Dessa fenomen kräver i regel inte att förfarandet upphör och försvinner på egen hand. Ibland föreskrivs för sin eliminering smärtstillande medel, antiinflammatoriska och lugnande medel.

Trots det faktum att den termiska behandlingen är säkrare jämfört med kirurgisk behandling, med dem, vissa kan vara relaterade komplikationer (akut urinretention, blödning, infektiös inflammation i prostata, testiklar och deras bihang, uretral ärr deformation). Frekvensen av deras förekomst överstiger dock inte 15%.

Termiska behandlingar är inte föreskrivna för absoluta indikationer för operation.

Laseroperation

hjärta laser kirurgi behandling av prostata adenom är att minska mängden adenom på grund av termisk laserexponering. Laserstrålning levereras till prostata genom endoskopet infört i urinröret genom optiska fibrer. När laserstrålarna rör vid prostatakörteln sänks värmen.

Som en följd av laservärmeexponering i prostatas vävnader sker följande förändringar:

 • När temperaturen når mer än 40 ° C noteras denatureringen av proteinet (från latin. de - prefix, natura - natur, essens; förändring av proteins naturliga egenskaper);
 • vid en temperatur över 60 ° C finns koagulering av proteinet (från latin. coagulatio - koagulering, kondensation proteinviktning);
 • temperaturhöjning över 100 ° C leder till en denaturering av vävnadsstrukturer med utvecklingen av den så kallade popcorn effekt när djupare vävnadsskikt avvattnas före uppströms och expanderas i ångform;
 • vid en temperatur över 250 ° C uppstår chardering av vävnader;
 • vid en temperatur över 350 ° C finns det en omedelbar avlägsnande av vävnad vid en viss exponeringsplats - avdunstning av vävnader.

För behandling av prostatisk adenom används två vävnadseffekter laserstrålning:

 • koagulationsnekros upplöses efter 2-5 veckor, antingen genom att lossna skurvet genom urinröret eller genom resorption följt av körtelens atrofi;
 • indunstning av prostata vävnad med snabb bildning av lokal eller utbredd defekt.

Operativa behandlingsmetoder

Kirurgisk avlägsnande av prostata adenom är fortfarande den huvudsakliga behandlingsmetoden.

Indikationer för kirurgisk behandling av prostata adenom:

 • Kronisk njursvikt
 • Upprepade urinvägsinfektioner i samband med obstruktion av blåsan
 • Hydronephrosis på grund av obstruktion av blåsan
 • Upprepad akut urinretention
 • Den paradoxala ishurien
 • Stenar, divertikulär av blåsan.
 • brutto~~POS=TRUNC hematuri
 • bildandet av den så kallade "tredje delen av prostata"

Typer av operationer för att ta bort prostata adenom

 1. Akut adenomektomi - operativ avlägsnande av prostata adenom under de första 3-5 timmarna efter patientens tillträde till sjukhuset för akut urinretention före infektion av urin.
 2. Fördröjd adenomektomi. Ursprungligen genomförs en trokar (icke-tuberkulos) urinledning (genom genomblåsning av blåsan genom den främre bukväggen). Efter 6-10 dagar efter detta utförs adenomektomi. Denna typ av operation är en påtvingad åtgärd eftersom de flesta patienter är upptagna till sjukhuset direkt efter urinretention, och några dagar efter blås kateterisering, när det finns tecken på sekundär infektion i urinvägarna och störningar från andra system och organ.
 3. Tvåstegs adenomektomi. Närvarande, är denna operation är begränsad, i patienter med allvarliga samtidiga sjukdomar:.. I akuta varbildande sjukdomar i njuren, akut eller kronisk njursvikt, svåra kardiovaskulära störningar, cirkulatorisk insufficiens, okontrollerad diabetes, etc. Det första steget innefattar införandet epitsistostomy ( "_epi_" - ovan; "_tsisto_" - blåsan; "_stoma_" - rör dränering, suprapubisk dränering av urinblåsan): införande i blåsan genom ett snitt av de främre bukväggen avlopp ett främre rör för konstant urinledning.

Under lokalbedövning göra hudsnitt 1-1,5 cm långt snitt subkutana skikt, därefter valsning av blåsan införs i punktionsstället och dräneringsröret avlägsnas urin. Avlopp är fastsatt på huden med en tråd. Varaktigheten av detta steg i operationen är 3-5 minuter. Varaktighet bära epitsistostomy bestämts strikt individuellt och beror på svårighetsgraden av kompletterande sjukdom och det allmänna tillståndet hos patienten, hans sociala status, mental hälsa, etc. Den andra fasen av åtgärden -.. Radikal avlägsnande av prostata adenom, vanligtvis utförs i en period av högst 2 månader efter den första etappen. Denna operation utförs under generell anestesi. Avlopp (epicystostom) från blåsan avlägsnas 7-10 dagar efter operationen. Den resulterande fistel efter epitsistostomy läka genom att etablera blåskateter in genom urinröret eller genom att gradvis minska diametern hos sekventiellt successiva suprapubisk dränering.

Transuretral resektion av prostata (TUR). För närvarande är TUR den huvudsakliga metoden för kirurgisk behandling av prostata adenom, kallad "guldstandarden". ROUND - ett slags elektrokirurgisk endoskopisk operation i vilket avlägsnandet (resektion) kauterisering vävnader och blodkärl sker högfrekvent elektrisk ström genom en speciell endoskopiskt instrument - resektoskop leds genom urinröret.

Indikationer för TOUR:

 • volymen av adenomatös modifierad prostata är mindre än 60-80 cm3;
 • relativt ung ålder av patienten som behöver upprätthålla sexuell funktion misstänkt prostatacancer;
 • misstänkt prostatacancer;
 • fetma;
 • allvarliga sjukdomar i kardiovaskulära, respiratoriska och endokrina system;
 • samtidiga sjukdomar i nedre urinvägarna; tidigare operation på blåsan, prostatakörteln, främre bukväggen, tarmarna, efter hypertermi, termoterapi och laserbehandling av prostata adenom;
 • återfall av prostata adenom;
 • långsiktig läkemedelsbehandling av prostata adenom;
 • kombination av prostatit adenom med prostatit, prostatastenor.


Ett modernt resektoskop för transuretral resektion kirurgi

Kontraindikationer till turnén liknar kontraindikationer för varje kirurgisk behandling: mycket svår allmäntillstånd, akuta sjukdomar i individuella system och organ, akuta inflammatoriska sjukdomar i urinsystemet, sjukdomar med nedsatt blodlevring, och det tillstånd i vilket det är tekniskt omöjligt att utföra TUR (stelhet i höftleder, omöjligheten att införa resektoskopet in i blåsan ).

Välja metoden för anestesi (Spinal anestesi, intravenös eller endotrakeal anestesi) bestäms individuellt och beror på patientens ålder, tillståndet hos hans organ och system, adenom storlek, varaktighet och typ TOUR (TUR - en allmän namn av operationen, som samlar flera av dess modifikationer).

När smidigt flöde postoperativ 7-8, 13-14, 20-21, ibland på natten efter operationen kan vara liten utan hematuri blodkoagel, på grund av avstötning av skorv posterior uretra och vävnadsreparationsprocessen efter elektrisk stimulering. I sådana fall är det lämpligt att stanna i sängen (sängläge), krävs överdrivet drickande, intag av hemostatiska droger, som kommer att utse en läkare. När blodproppar uppträder i urinen är behandling i stationära förhållanden nödvändig.

valet av behandling är sålunda olika i varje enskilt fall och beror på vilken typ av sjukdomssymtom dominerar (tecken på irritation eller blås obstruktion), svårighetsgrad (på en skala I- PSS), genom närvaron av åtföljande sjukdomar.
Oavsett vilken behandlingsmetod som helst används, bör den lindra obstruktionen av blåsan eller minska dess manifestationer, samt förhindra sena komplikationer av prostatacenomen.