Huvud
Förebyggande

Strålbehandling för prostatacancer: alternativ för proceduren, konsekvenser och komplikationer

Prostatacancer är en samling maligna tumörer i prostatakörteln, den främsta sexuella motorn hos en man.

Prostatakörteln är ansvarig för styrkan och libido. Det bestämmer direkt sexlivet.

De flesta maligna tumörer i prostata är karcinom. I de avancerade stadierna är strålbehandling en framträdande plats i behandlingen.

Strålbehandling av prostata: Vad är det och vilka är de möjliga konsekvenserna? Detta är en avlägsen bestrålning av karcinom med joniserande strålar. Historiskt har den använts sedan början av tjugoåren på grundval av röntgenapparater. Under trettiotalet erkändes denna metod bland onkologer och en stor experimentell bas. Utseende och specialiserade stråleanordningar.

Om förfarandet

Strålningsterapi för prostatacancer i tidiga skeden föreskrivs som ett tillvägagångssätt för att skydda patienten mot eventuella metastaser. Det behövs när det är omöjligt att introducera en patient i anestesi i ålderdom.

Efter operationen används den för att rengöra det kirurgiska fältet från kvarvarande maligna celler. I senare steg beror effektiviteten av bestrålning av prostatacancer på involveringen av närliggande vävnader i tumören. Om detta händer är radioterapi endast effektiv för att minska smärta.

Baserat på en omfattande undersökning grundlig dosimetrisk förberedelse för strålbehandling av prostata, och även beroende på omfattningen av tumör protsecca finns följande alternativ för extern strålbehandling för prostatacancer:

 1. Conformal terapi. Högteknologiska förfarandet. Det kräver konstruktion av en tredimensionell tumörmodell. Har en hög kostnad, men är väldigt selektiv när det gäller vävnadskador.
 2. Modulerad strålterapi för prostatacancer. Finns på de flesta hushållen. Flera strålar med olika intensitet riktas mot tumören enligt dess form.
 3. Protonbehandling. Bestrålning av tumören med protoner. Har en sparsam effekt, men det är inte effektivt i alla fall.
 4. Neutronterapi. Det är förknippat med en stor belastning på kroppen. Används för aggressiv cancer.

Alla dessa metoder är relaterade till fjärr strålbehandling.

Vanligtvis varar behandlingen 1-3 månader, men doktorn kan ordinera ytterligare sessioner för ett antal år efter huvudet. Patienten väljs läge och schema. Oftast utförs behandlingen fem dagar i veckan, på helgerna ligger kroppen.

Hur gör strålbehandling för prostatacancer?

Patienten måste ta en speciell position på medicinskabellen, vilken bestäms av läkaren:

 1. Oftast - Ligger på ryggen med benen ifrån varandra. Tvätten måste tas bort.
 2. På huden i tumörområdet kommer läkaren att använda speciella märken. Dessa märken glöder i röntgenstrålarna och hjälper läkaren att rikta sig korrekt mot tumören.
 3. De ska inte tvättas, men om de är utslitna kommer terapeuten att lägga nya.
 4. Standardsessionen varar från tio minuter till en timme, men det finns mer.
 5. Under behandlingen är det förbjudet att flytta. Terapeuten kan fixa patienten med remmar och band.

Att genomföra fjärr strålterapi orsakar inte smärta i sig. Under bestrålningen är vissa patienter ganska sovna. Om hälsan tillåter, utförs radiostation av prostatakörteln på poliklinisk basis. Många patienter fortsätter att arbeta och tillbringa natten hemma.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser

Till och med selektiv strålbehandling av prostata skadar de intilliggande friska vävnaderna och stör metabolismen. Därför bör både under och efter bestrålning av prostata återställas till kroppen.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser och rekommendationer:

 1. Trötthet uppträder oftast.
 2. Patienterna är dåsiga, ouppmärksamma.
 3. Rekommenderad vila, deltid, högkalorit och vitamin näring med strålbehandling av prostata.
 4. Du bör äta skaldjur, röd kaviar, druvor, vitt vin.
 5. Men fysisk ansträngning bör undvikas helt och hållet.
 6. En stor roll spelas av promenader genom skogen och kontakt med naturen.
 7. Arbeta inte sittande, speciellt cykla och motorcykel.
 8. Det är nödvändigt att utesluta kryddig, salt mat, att vägra kategoriskt från alkohol och cigaretter.

Strålbehandling av prostata skadar styrkan. Och även om behandlingen med framgång har en sexuell livskänsla, reduceras behandlingen i sig kraftigt. Om prostatan är delvis bevarad, kommer mannen att hjälpas av droger för att förbättra styrkan. För första gången måste sexlivet dock samordnas med läkaren. I tre månader är det bättre att avstå från sex.

symptom

Alla samma symptom kan växa med årets gång, utan att visa sig i början:

 1. Trötthet förföljer patienter efter flera år.
 2. Impotens med år är totalt.
 3. Antalet spermatozoa minskar under resten av livet, vilket leder till manlig infertilitet.
 4. Efter år finns cystit, pyelonefrit, misshandelskänslor.
 5. Fibros är en särskild sjukdom när bestrålade vävnader ersätts av en bindväv.
 6. I två till tre års perspektiv är patienterna delvis bleka, även om full håravfall endast uppstår vid kemoterapi.
 7. I vissa patienter minskar intellektet och minnet delvis.

Effekterna av bestrålning i prostatacancer:

 1. Brott mot urinering fortsätter under åren. En fjärdedel av patienterna lever med dem tills deras död. Det är läckage av urin, felaktighet att urinera, smärta från urinblåsan. Det behandlas med droger, men i svåra fall kan en kateter och en urinsamling installeras, som måste bäras på sig själv. Ibland hjälper den artificiella sfinkteren i urinröret, vilket aktiveras med en knapp som sys i pungen. Det läggs en gång för livet.
 2. Tarmsjukdomar brukar ske i ett års perspektiv. Dessa är blödningar, inkontinens, falska uppmaningar, diarré. Hög precisionstrålning utesluter dessa komplikationer efter strålbehandling av prostatakörteln. En nutritionist väljer en meny för en viss patient.
 3. Erektil dysfunktion. I viss mån uppstår det alltid. Nyckelpunktet är bevarande av nerverna i penis under operationen.

De bevaras eller spåras när de blir involverade i tumören. Hos vissa patienter kan erektionen inte återställas.

Metoder för rehabilitering - från att ta droger till penisproteser. Protesen är en latexboll suturerad i penisens kropp. Patienten kan fylla den med luft från handpumpen, vilket orsakar pseudokorrigering.

Med nerverna kan vi uppnå en full orgasm eller en torr orgasm utan att isolera spermierna. Forskningsdata visar att en sådan pump framgångsrikt används av män tio eller flera år efter förlusten av styrka.

Strålningspatienter är föreskrivna:

 • vitaminkomplex;
 • måttlig övning
 • walking;
 • morgonövningar
 • stora volymer vätska.

I prostatacancer bör de tas i små doser. Allt detta bör redan börja med bestrålningstiden.

Strålbehandling av prostata kompletteras av:

Det finns kryogena metoder som inte är effektiva för alla fall. I Tyskland producerar de speciella anordningar för komplex behandling av prostatacancer.

I framtiden borde du besöka sanatoriet, undvika stillasittande livsstil, träna, följa hälsosamma vanor och observeras av onkologen.

Effektivitet och konsekvenser av strålterapi i prostatacancer

Malign prostatacancer är en av de farligaste onkologiska sjukdomar som utvecklas hos män. Behandlingen beror på allvarliga organskador och kan inkludera radikal prostatektomi - kirurgisk excision, avlägsnande av intilliggande vävnader, kemoterapi, bestrålning med en ström av radioaktiva strålar. Skadorna på patientens kropp orsakas inte bara av själva sjukdomen, metoder för att bli av med det är också ett stort test. De mest oroande är följderna av strålterapi för prostatacancer.

Verkningsmekanism och typer av radiologisk behandling

Joniserande flöde i prostatatumörer påverkar direkt degenererade vävnaderna. De flesta av de modifierade cellerna skulle förstöras och det frigjorda väteperoxiden förstörs och en del strukturer - de så kallade fria radikaler - ytterligare spärr tillväxten och proliferationen av nya maligniteter, metastasering förhindrar groning.

Radioterapi används som nästa steg för att bli av med cancer efter avslutad operation och som en separat typ av behandling för ooperativa tumörer i ett avancerat utvecklingsstadium. Moderna metoder för strålbehandling för prostatacancer efter den första användningen av teknik har genomgått stora förändringar: det har blivit möjligt att applicera en stråle av strålar riktade till ett begränsat område av vävnader, kontaktbehandling. Denna utveckling har väsentligt ökat möjligheten till återhämtning, vilket minskar risken för återkommande sjukdom.

Den största nackdelen med radiologisk cancerbehandling kvarstår allvarliga biverkningar. Sökandet efter nya tekniker vid genomförandet av effekten har minskat intensiteten de senaste åren, men det är ännu inte möjligt att fullt ut skydda strålterapi.

Det finns flera typer av strålning som kan kombineras i två huvudgrupper:

 • fjärrkontroll. Källan för strålningsstrålar är speciella behandlingsenheter: Traditionell, 3D-konform, LTMI, som var och en skiljer sig i sin riktning, dispersion, slagintensitet, förmågan att ändra bestrålningsvinkeln om det behövs.
 • kontakt. Säkerställ maximal noggrannhet av strålningens effekter, eftersom de radioaktiva elementen placeras direkt i tumörvävnaden eller bredvid dem. Applicera de så kallade kornen eller nålarna med innehållet av iridium, såväl som radioaktivt jod. Denna metod garanterar bestrålning av endast de drabbade vävnaderna och orsakar minst skador på kroppen.

Varaktighet, intensitet och typ av strålbehandling för prostatacancer är valt individuellt med närvaron av åtföljande patologier, patientens ålder, försummelse av sjukdomen. I genomsnitt är strålbehandlingstiden 5-10 veckor, består av flera sessioner med mellanrum på 10-15 dagar.

Primär och långtidseffekter av strålbehandling

Försämring av hälsa och generellt fysiskt tillstånd under strålbehandling är oundvikligt. I medicinsk praxis isoleras akuta och fördröjda reaktioner.

De första konsekvenserna utvecklas under behandlingens gång. Särskildheten hos sjukdomen leder till negativa manifestationer hos de organ och vävnader som ligger intill prostata. Av denna anledning, innan sessionerna börjar, undersöks patienten noggrant för förekomst av tarmsjukdomar, njursjukdomar. Vanliga negativa symptom:

 • kränkningar av blåsan och urinröret - diuret är svårt, processen åtföljs av smärtor, brännande, trolig kvarhållande av urin, utveckling av blåsor, uretrit
 • mer akuta tarmsjukdomar - försämrad peristaltik, kan alternera diarré och förstoppning, verkar blod under defekation kan utveckla colon irritabile, hemorrojder, proktit;
 • kränkningar av erektil funktion
 • ökad törst, torrhet i munnen och ögonens slemhinnor.

Patienten genomgår en strålbehandling av prostatacancer som upplever en signifikant försämring av hälsan: illamående, uttalad muskelsvaghet. Karaktäriserad av nedsatt humör, brist på aptit, dålig sömn.

De försenade effekterna utvecklas under perioden från 2 till 10 veckor efter slutet av sessionerna. Medicinsk statistik indikerar en 90% sannolikhet för en eller flera biverkningar från exponering för joniserande strålning. När behandlingstiden upprepas, ökar deras svårighetsgrad. Förstärkning av primära patologiska reaktioner leder till utseende av ihållande inflammationer, erosiva lesioner av kroppens slemhinnor. På grund av den radiologiska behandlingen av tillståndet:

 • kränkning av urinrörets passabilitet på grund av bildandet av strikturer;
 • persistent diurese;
 • ytlig uretral nekros
 • inflammation i njurarna;
 • svullnad;
 • strålningsfibros - ett brott mot blodcirkulationen på grund av spridning av bindväv och efterföljande ärrbildning
 • persistent erektil dysfunktion;
 • en dysbakteriöshet.

I de flesta patienter, inklusive effekter av strålningsterapi efter radikal prostatektomi har varit en dramatisk försvagning av immunitet, ökad mottaglighet för förkylningar och infektionssjukdomar. Förmodligen en märkbar håravfall upp till alopeci, hudreaktioner, utveckling av dermatit. Dessa är tecken på strålningssjukdom, som är karakteristiska för den postterapeutiska perioden.

Grunderna för rehabilitering

För att underlätta konsekvenserna av strålterapi i prostatacancer, ges patienten sjukvård i kliniken - föreskriva stödmedicin och en specialdiet.

Dermatologiska störningar elimineras genom att man tar hormonella droger och applicerar bandage som innehåller jod.

Tillståndet för immunbrist kräver användning av stimulanter, vitamin-mineralkomplex, läkemedel som påskyndar utsöndringen av resten av radionuklider från kroppen.

Störningar i operationen av rektum behandlas med rektala antiinflammatoriska läkemedel, mikroclyster.

För att lösa problem med matsmältning under eliminering av konsekvenserna av strålterapi i prostatacancer är en gastroenterolog involverad. Patienten tilldelas ett matbord. I kosten finns det nödvändigtvis fettfattiga mejeriprodukter, magert fisk och kött, flingor, grönsaker. Tonvikten är att ge kroppen alla nödvändiga näringsämnen, bibehålla funktionerna i magen, lever, bukspottkörteln, tarmkorrigering.

Erektil dysfunktion släpper ut inom 1-2 månader efter strålbehandling, men i vissa fall, beroende på de särskilda egenskaperna hos det kirurgiska förfarandet som utförs, förblir de för livet.

Återställande av hälsa efter passage av strålbehandling fortsätter mer framgångsrikt om patienten inte försummar en lätt fysisk aktivitet, går. Det är förbjudet att stanna i direkt solljus länge, ta ett bad eller ta ett mycket varmt bad.

Frågan om behovet av en andra behandling av radiologisk behandling bestäms av resultaten av medicinsk observation och diagnos. Avgörande är den regelbundna övervakningen av PSA - ett prostatiskt specifikt antigen. Dess indikator är nära relaterad till den existerande risken för återkommande sjukdom.

Vilka är konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer?

På frågan om huruvida det är möjligt att bota prostatacancer genom strålbehandling, är svaret positivt. Men för segern över onkologi är höga doser av strålning nödvändiga. För alla som har stött på denna sjukdom är det viktigt att veta vilka konsekvenser strålbehandling för prostatacancer har.

Effektiviteten av strålterapi för prostatacancer

För att bota en tumör av vilken lokalisering som helst, först och främst är det nödvändigt att förstöra tumören själv. Vid användning av kirurgiska behandlingsmetoder avlägsnas det från kroppen. Vid applicering av strålterapi kvarstår tumören i kroppen och det är nödvändigt att bekräfta sin fullständiga försvinnande.

Vid den internationella konferensen för urologer var onkologer och radiologer i 2016 forskningsresultat presenteras, under vilken den genomfördes en långsiktig övervakning av livskvaliteten för patienter som genomgår strålbehandling.

I de män som observerades 3-8 år efter bestrålning togs prostata vävnad för att bekräfta frånvaron av tumörceller. Följande korrelation noterades: med ökad stråldos ökade antalet helt återställda patienter.

Om dosen överskred 80 grayer (exakt 81 grå) vid användning av IMRT uppnåddes 88-90% överlevnad inom 8 år efter bestrålning. Detta är en viktig klinisk prestation. Men bortsett från procentsatsen av botemedel, är det nödvändigt att vara uppmärksam på biverkningarna i samband med strålbehandling för prostatacancer.

Konsekvenser av strålterapi

För närvarande finns det flera metoder för strålterapi som används för att behandla prostatacancer. Följaktligen används flera typer av utrustning för att förstöra en malign tumör.

Frekvensen av förekomst och allvarlighetsgrad av toxiska effekter efter strålbehandlingstest beror direkt på behandlingsmetoden. Idag arbetar de med metoderna för IMRT, CRT. Den innovativa metoden, som infördes i praktiken 2013, bygger på principerna för GPS med användning av immobilisering av prostata. Alla dessa metoder har olika överlevnadsfrekvenser och förekomst av biverkningar.

Biverkningar

Vid bestrålning av prostata körs de närmaste vävnaderna och organen först och främst av: rektum och blåsan. Efter strålbehandlingstiden kan följande effekter observeras:

 • Läckage av urin;
 • impotens;
 • diarré;
 • Förekomsten av blod i avföringen;
 • uretrit;
 • Strålningsfibros (förminskning av blodkärlens lumen på grund av bildandet på deras väggar av olika storlekar av tätningar);
 • Uretral stricture (smalning av lumen);
 • Hydronephrosis av njurarna;
 • Rectite (inflammation i rektal slemhinna);
 • Blåskatarr.

Det finns tidiga och sena komplikationer. Bland de tidiga, manifesterade under de första dagarna och veckorna efter strålbehandlingstiden:

 • cystit;
 • uretrit;
 • Tarmsjukdomar;
 • Urinläckage och nedsatt urinering.

Med hjälp av IMRT-tekniken var det möjligt att uppnå bra resultat från biverkningar av strålbehandling. Vid den andra graden av malign tumör var mängden toxiska effekter:

 • Ur urinvägarna 10%;
 • 0,5% från mag-tarmkanalen och ändtarmen.

Förutom frekvensen och allvarlighetsgraden av biverkningar är kriterierna för behandlingens kvalitet följande:

 • Lokal kontroll av tumörprocessen;
 • Frånvaron av avlägsna metastaser.

Idag finns det tillförlitliga data som bekräftar jämförbarheten av effektiviteten av kirurgisk ingrepp (radikal prostatektomi) och exponering vid hög dosering.

Samma sak kan sägas för analys av total dödlighet.

Tyvärr är inte alla metoder bristfälliga. Kirurgisk ingrepp kan vara tekniskt svårt, och inte alla kirurger har tillräcklig erfarenhet av sådana operationer. Detsamma gäller för högdoserad strålbehandling.

Orsakerna till biverkningar från strålbehandling

En av de viktiga faktorerna som minskar effektiviteten av strålterapi och ökar frekvensen av biverkningar är prostatakörlens rörlighet.

Förskjutning av prostata är förknippad med förflyttningen av avföring i ändtarmen. I det här området av det lilla bäckenet är en liten mängd ledigt utrymme. Med framsteg i avföring börjar rektum att trycka på prostatakörteln. Detta orsakar dess förskjutning.

För att förstå varför rörelserna i prostatakörteln är orsaken till biverkningarna av strålterapi, måste du bekanta dig med hur bestrålningsprocessen går.

Hur strålbehandling utfördes tidigare

Under femtiotalet av förra seklet användes en metod där, förutom att bestråla själva prostata, en dos gavs till omgivande vävnader för att säkerställa tillförlitligheten av förstörelsen av maligna celler. Till prostans kontur tillsattes 20 mm, och hela området bestrålades. Ett så kallat "säkerhetsbälte" skapades och täckte närliggande hälsosamma vävnader. Och den här metoden fungerade. Men det har kritiska nackdelar.

Det finns ett problem: Dessa friska vävnader som omger prostatakörteln är blåsan och ändtarmen. Täckning av friska vävnader krävde behovet av att minska dosen till 70 grå. Som en konsekvens observerades en minskning av härdningshastigheten från prostatacancer till 50%.

För fullständighet kan situationen ses i följande exempel. Om prostatakörtelns volym uppgår till 35 cm3, och för att beteendet är tillförlitligt, för att öka denna säkerhetsmarginal runt körteln med 20 mm, kommer detta att resultera i bestrålning av vävnader med en volym av minst 235 cm3.

Metod för konformerad strålbehandling CRT och dess konsekvenser

När införandet av ny teknik, har betydande förändringar i metod för strålbehandling uppnåtts. Idag, onkologer har utrustning utrustad med mnogolistkovymi kollimatorer som gör det möjligt att helt återställa lindring av tyget och ge exponering för en tillräckligt strikt överensstämmelse med konturerna av prostatakörteln.

Det blev möjligt att manipulera strålningsdosen med hänsyn till alla anatomiska egenskaper mot bakgrund av en hög dos av bestrålning av prostatakörteln. Detta är en metod för CRT eller konformerad strålbehandling.

Med användning av denna metod utförs bestrålning av prostatakörteln från 5 sidor med en bestämd form av strålstrålen. Således tillåter utrustningen mer exakt inverkan på tumören. Och även minska storleken på "säkerhetsbältet" runt prostatakörteln från 20 mm till 6 mm, vilket leder till en signifikant minskning av strålningsbelastningen på omgivande vävnader.

I samband med dessa blev det möjligt att öka stråldosen direkt för prostatakörteln. Hittills applicera en dos av 86 grå. För att uppnå resultatet är strålbehandlingens del uppdelad i 48 sessioner. Totalt sträcker strålbehandlingstiden 10 veckor. Vid varje session är bestrålningsdosen upp till 1,8 -1,9 grått.

CRT-biverkningar

Erfarenheten av att använda denna metod innefattar studier av mer än tusen patienter, som observerades i 10 år. Resultaten är mycket bra.

 1. I närvaro av en tumör med låg risk uppnåddes fullständig återhämtning i nästan 100% av fallen;
 2. I närvaro av en tumör med mellanrisk uppnådde härdningshastigheten 85%;
 3. I högriskgruppen, 67%;
 4. Det finns en signifikant minskning av förekomsten av biverkningar från urinvägarna, mag-tarmkanalen och i synnerhet ändtarmen.
 5. Frekvensen av biverkningar av den tredje graden av svårighetsgrad är mycket låg;
 6. Biverkningar av den andra graden av svårighetsgrad är sådana att de något komplicerar patienternas liv. Dessa effekter är ganska obehagliga, men du kan ändå leva med det.

Strålterapi IMRT och dess konsekvenser

För närvarande är den mest använda strålterapin med en modulerad (variabel) intensitet - IMRT. Denna metod bygger på en djup förståelse för de processer som förekommer i tumören när man använder strålbehandling. Det syftar till att minska antalet bestrålningssessioner (upp till 25, 20 eller mindre) med en parallell ökning av strålningsdosen.

Huvudproblemet med metoden: med minskat antal sessioner bör dosen som ges på var och en av dem ökas. Om du sänker antalet sessioner till 12, måste du ge varje dos en dos som når 7,9 grått. Därför är huvudproblemet med denna metod att risken för biverkningar i samband med strålning ökar betydligt. Det är nödvändigt att se till att det inte finns någon täckning av omgivande vävnader.

En ny milstolpe inom radioterapi för prostatacancer gick fram i början av 2010 med införandet av en metod som möjliggör visuell kontroll utifrån en datoranalys av de erhållna bilderna. Metoden gör det möjligt att identifiera fel som gjordes under planeringen av bestrålning.

IMRT använder enheter som är en hybrid av en datortomografi och en linjär accelerator. Denna utrustning är speciellt installerad i kliniken "Medicine" i Moskva.

Två moduler används, varav en tillåter att få en stråle i form av en kon och är nödvändig för att markera strålbehandling. Den andra modulen producerar en stråle vars profil kan ändras i realtid. Detta gör det möjligt att utesluta bestrålning av omgivande vävnader.

Hur utförs terapi?

Patienten placeras i en speciell kammare, apparaten börjar rotera runt den. Vid denna tidpunkt utförs 3-dimensionell rekonstruktion av interna organ, planeringsfel detekteras och deras automatiska korrigering utförs.

I strålbehandlingstiden tillsattes sålunda två nya faser:

 • Korrigering av fel i realtid;
 • Minimera strålningsbelastningen på omgivande vävnader.

För närvarande når noggrannheten att planera strålningsexponeringen uppgå till 2 mm eller mindre. Nu är den här metoden tillgänglig och används i många kliniker runt om i världen. Men biverkningarna vid användning av IMRT utesluts inte.

Effektivitet och konsekvenser av IMRT

Idag används följande data som guldstandard:

 • 5-års överlevnad i lågriskgruppen 94%
 • I den mellanliggande riskgruppen, 84%;
 • I högriskgruppen, 81%.

Detta visas bäst i jämförelse med det kirurgiska ingreppet, inklusive robotmetoder för kirurgiska ingrepp.

IMRT-biverkningar:

 • Blåsersjukdomar 10%;
 • Störningar i rektum 5%.

Den innovativa metoden för strålbehandling för prostatacancer

Fokusen på onkologer och radiologer fokuserade på att hitta sätt att minimera förskjutningen av prostatakörteln för att utesluta bestrålning av närliggande vävnader. En utgång hittades: tillämpningen av ett system som liknar bilens GPS. Men det finns en stor skillnad.

Bil GPS tar emot en signal från satelliten. Och med en ny metod för strålterapi placeras dessa "satelliter" direkt i prostatakörteln. Operatören trycker på knappen, signalen överförs till prostata, transpondrarna placeras i körtelen aktiveras och sänder tillbaka den reflekterade signalen i form av ett eko.

Ovanför patienten är ett block som liknar bilens GPS, vilket gör att du snabbt och noggrant kan bestämma platsen för prostatakörteln. Varje minut utförs 10 skanningar, vilket gör det möjligt att ta hänsyn till alla förskjutningar i prostatakörteln. Och de har inte längre någon effekt på bestrålningens inverkan. Men med tanke på dessa rörelser är det möjligt att minska risken för biverkningar från slimhinnan i blåsan och ändtarmen.

I alla kliniker där denna metod utövas utförs ett bestrålningsstopp med en signifikant förskjutning av prostatakörteln i en anteroposteriorriktning. I detta fall upphör respektive bestrålning av de omgivande cellerna också.

Således kom vi till det minsta antalet negativa följder av strålbehandling för prostatacancer. Hittills är den här metoden den dyraste.

Metod för eliminering av prostata bias

Lösningen av problemet var översättning av prostata från mobiltillstånd till immobilt tillstånd. Läkare gick på följande väg: I lungan i rektum injicerar de en luftfylld ballong. I lumen i prostatakörteln är en kateter. Detta gör att du kan fixa prostata i stillastående position.

Således uppnåddes en låg variabilitet: mindre än 1 mm. Och dessa mindre förskjutningar är förknippade med ballongens rörelser i rektumets lumen. Om vi ​​talar om fraktioner av en millimeter kan ett sådant fel försummas. I genomsnitt, med denna metod för behandling av prostatacancer, utförs 5 fraktioner (5 sessioner) med en dos av 9,9 gram.

Konsekvenser av strålbehandling med immobilisering av prostata

Patientövervakning visade:

 • 2% av biverkningar med låg svårighetsgrad av det genitourära systemet och rektum;
 • Fullständig frånvaro av toxiska effekter hos magtarmkanalen.
 • Brist på sena toxiska effekter;
 • Absolut alla patienter lyckades minska PSA-nivån till 2 ng / ml. I inget av fallen var det ett återfall (en ökning av PSA-nivån).

Denna metod lägger inte till något nytt för de befintliga metoderna för strålbehandling för prostatacancer. Men det är den enda som tillåter dig att minimera förekomsten av biverkningar, som år 2017 tog upp till 0%. Således drar vi en slutsats: konsekvenserna av strålterapi i prostatacancer kan både ske och vara frånvarande.

Strålbehandling för prostatacancer: konsekvenser och rehabilitering

Som en av de mest effektiva metoderna anser onkologer idag strålterapi för prostatacancer: konsekvenserna av förfarandet kan vara ganska allvarliga, men med korrekt planering ger det ett resultat. Tillsammans med kirurgiska ingrepp finns strålterapi på listan över de mest effektiva metoderna för behandling av prostatacancer.

Nedan kommer vi att överväga funktionerna i denna teknik, med särskild uppmärksamhet på de eventuella konsekvenserna av bestrålning.

Strålningsterapi för prostatacancer: en genomgång av tekniken

Procedurplanering

Nyligen har malign prostatacancer inte svarat på effektiv behandling. Den enda effektiva metoden var fullständigt avlägsnande av prostata - prostatektomi.

Hittills har kirurgiska ingrepp gradvis ersatts av strålningsexponeringstekniker. Experter anför deras fördelar till:

 • en högre grad av tioårig överlevnad av patienter - upp till 85%
 • låg (i jämförelse med prostatektomi) sannolikhet för förekomst av postoperativa komplikationer.

Strålningsterapi för prostatacancer kan användas antingen som en separat terapeutisk teknik eller som en av elementen i komplex behandling. I vilket fall som helst är indikationer för syftet med detta förfarande prostatacancer eller komplikationer efter kirurgisk behandling av onkologisk prostata sjukdom.

De viktigaste faktorerna som beaktas vid planering av behandling genom strålningsexponering är:

 • stadium av utveckling av cancer;
 • Glisson-indexet;
 • PSA-nivå;
 • sannolikheten för biverkningar
 • livslängd.

I regel är det terapeutiska förfarandet planerat gemensamt av en onkolog (eller onkolog) och en radiolog. Det slutliga beslutet fattas av patienten efter att ha informerat om möjligheterna till ingrepp och eventuella komplikationer.

Strålbehandling för prostatacancer är ett sätt att rädda en patients liv

Verkningsmekanism

För att fullt ut uppskatta den möjliga effektiviteten hos tekniken måste du förstå vilken strålning som finns i prostatacancer. Exponeringen utförs vanligtvis enligt följande schema:

 • För att noggrant bestämma webbplatsen, vilken kommer att påverkas, gör en datortomografi. I det här fallet väljs den så kallade terapeutiska volymen av vävnad, vilken kommer att bestrålas: den innefattar inte bara de drabbade områdena i prostata, utan intilliggande friska celler.
 • Efter bestämning av exponeringsstället utsätts de drabbade vävnaderna för strålningsbestrålning (gammastrålning, röntgenstrålning, protonbombardemang). I detta fall väljs en enda dos bestrålning på ett sådant sätt att cellerna i de maligna formerna är maximalt skadade.
 • Strålningsexponering medför att fria radikaler och väteperoxid bildas i cellerna. Som ett resultat är cellmembranens integritet bruten och nukleinsyror (DNA) förstörs.

Var uppmärksam! Inte bara patienter, men även friska celler påverkas. Detta är den främsta anledningen till att effekterna av bestrålning av prostata kan vara mycket obehagliga.

 • Enkel bestrålning av prostata i cancer tar cirka 10 minuter (med terapi med intensitetsmodulering - upp till 20 minuter). Behandlingsförloppet är 5 till 8 veckor för 5 sessioner av strålbehandling per vecka.
Om formen av onkologi av prostata är oanvändbar, är den enda vägen ut ur den maligna patologin i körtelen strålterapi

Typer av strålbehandling

Om bestrålning valdes som huvudterapimetod kan prostatacancer utsättas för flera metoder:

 • Fjärrterapi - Den vanligaste metoden för strålbehandling av cancer. Idag används den oftast tillsammans med en datortomografi, som hjälper till att lokalisera exponeringsplatsen så exakt som möjligt. Vid fjärrstrålningsterapi utförs proceduren exakt som beskrivet ovan: tumören bestrålas med anordningen: det koncentrerade strålningsflödet riktas till patientens hud så nära som möjligt till prostatakörteln.
 • Kontakta terapi - En förbättrad teknik som minskar sannolikheten för skador på hälsosam vävnad intill tumören. Med kontaktbehandling injiceras strålningskällan i rektum, varefter effekten på prostata utförs från den punkt som ligger närmast den. Kontaktbestrålning med prostatacancer är mindre traumatisk och mindre sannolikt att orsaka komplikationer.
 • brakyterapi - låter dig bara arbeta på tumörvävnaden, vilket minimerar risken för strålskador på friska celler. När terapeutisk effekt i tumören importeras speciella kapslar innehållande radioaktivt material (jod-125). Halveringstiden för detta ämne är cirka 60 dagar, vilket bestämmer varaktigheten av exponeringen.

Den senaste metoden - brachyterapi - visar hög effektivitet (tioårig överlevnad för patienter är över 80%). Dessutom tillskriver experter låg drama till dygder och återvändande av patienter till normalt liv redan 4 dagar efter operationen.

Den första behandlingen för prokata på cancer ger upphov till det yttre påverkan av radioaktiva strålar på malign komprimering

Tyvärr är minus brachyterapi den låga effektiviteten av strålningsexponering. Anordna därför det endast i fall där tumören inte går utöver prostatakörteln. Kontraindikationer inkluderar prostata adenom.

Det finns skillnader i form av påverkan:

 • intensitetsmoduleringsbehandling - utförs under kontroll av ett datorprogram som delar flödet av emitterade partiklar i flera olika riktade strålar;
 • protonbehandling - minimerar skadan på friska vävnader
 • neutronterapi - ganska aggressiv, men visar effektivitet, om neoplasmer inte förstörs under påverkan av proton eller gammastrålar.

Valet av bestrålningstekniken bestäms av utvecklingsstadiet av cancer, prognosen och även de tekniska egenskaperna hos kliniken där behandlingen utförs.

Negativa effekter av strålbehandling i prostatacancer

Bestrålning efter prostatacancer är ganska traumatisk, därför kan även med framgångsrik behandling av sjukdomen orsaka ett antal negativa konsekvenser. Oftast påverkar de genitourinary systemet, men andra organ påverkas också.

Konsekvenserna av brachyterapi kan manifestera sig som en överträdelse av urinering, en känsla av obehag

De vanligaste negativa konsekvenserna:

 • förändringar i urinprocessen (svårigheter att lindra urinflödet, frekventa önskningar, särskilt på natten);
 • brinner i processen med urinering, oftast utlöses genom att utveckla cystitis;
 • erektil dysfunktion orsakad av exponering för prostatakörteln. Det kan utvecklas gradvis, det kan inträffa omedelbart efter starten av strålbehandling.
 • Diarré (om endotarmen är i rektum eller del av tjocktarmen);
 • hemorrojder;
 • hudreaktioner vid exponeringsplatsen för strålning (rodnad, irritation, sår);
 • ökad trötthet.

Tyvärr är helt omöjligt att undvika biverkningar med denna behandlingsmetod. Men i alla fall försöker experter att minimera sannolikheten för deras förekomst och välja den optimala behandlingsmetoden.

rehabilitering

Allmänna rekommendationer

De negativa effekterna av strålbehandling för prostatacancer som beskrivs ovan går sällan av sig själva. Långvarig exponering för strålning leder nästan alltid till omfattande skador på friska celler, förutom att biverkningar, förutom biverkningar, slutför behandling med märkbar utarmning.

Balanserad fraktionerad mat - menyn bör innehålla mycket frukt och grönsaker

För snabb återställning av kroppens funktionella parametrar är det nödvändigt att följa rekommendationerna från listan:

 • Fysisk stress i första etappen av rehabilitering är utesluten. Efter den första återhämtningen kan måttlig träning vara användbar, men i vilket fall som helst måste de doseras i enlighet med det allmänna hälsotillståndet och rekommendationer från en specialist.
 • Kontroll av näring - särskilt i första etappen - är mycket viktigt. Radioterapi påverkar nästan alltid utsöndringssystemet, så att påskynda rehabilitering borde hålla sig till kosten. Det är lämpligt att utesluta från kosten sura, kryddiga och feta livsmedel.
 • Från att dricka alkohol och röka är det önskvärt att ge upp helt. I extrema fall - begränsa användningen av alkohol och nikotin starkt. Utesluter också fullständigt användningen av narkotiska och hallucinogena läkemedel.
 • Det är viktigt att övervaka processerna för tarmrörelse och urinering, och om det finns några avvikelser, kontakta en specialist.

Obligatoriska är också regelbundna samråd med en onkolog.

Metoder för behandling av komplikationer och deras profylax

Vid komplikationer och biverkningar utförs även terapeutiska åtgärder:

 • allmän avgiftning vid stationära förhållanden;
 • terapi med användning av antihistaminer och immunmodulatorer;
 • antiinflammatorisk terapi (inklusive med användning av hormonella droger) för cystit och uretrit
 • symptomatisk behandling av hemorrojder eller proctit;
 • behandling av blåsobstruktion (förebyggande av dysuri) med användning av alfa-adrenoblockerare.

slutsats

Strålningsbestrålning av maligna neoplasmer i prostata kan i många fall vara mycket effektiv. Prostatakörteln efter strålbehandling åter dess funktion nästan i sin helhet, och användningen av denna honung behandling risken för komplikationer i gånger mindre än vid kirurgiska ingrepp eller fullständigt avlägsnande av prostata.

Effektivitet och konsekvenser av strålterapi i prostatacancer

Vid bildandet av maligna tumörer i prostatakörteln krävs akut behandling. I detta fall ökas chanserna för återhämtning. En av de mest effektiva metoderna är strålterapi för prostatacancer. Dess väsen ligger i påverkan på drabbade celler genom joniserande läkning av partiklar och vågor.

Denna metod används i de tidiga stadierna av sjukdomen, liksom vid tidpunkten då prostatektomi inte ordineras eller anses av patienten som ett behandlingsalternativ. I mer komplexa fall kan det göras i samband med hormonbehandling.

Funktioner av proceduren

Forskare har länge bevisat att strålterapi för prostatacancer är en effektiv metod för att behandla sjukdomen. Det kallas också strålbehandling. Metoden är baserad på effekten av joniserande strålning på det drabbade organet.

Strålbehandling för prostatacancer

Vid exponering bestäms strålens riktning med hänsyn till de vattenhaltiga molekylerna i de neoplastiska cellerna. Under detta inflytande bildar fria radikaler och väteperoxid. De framväxande elementen tillåter inte att cancerceller växer och multiplicerar. Därför upphör deras livsaktivitet helt.

En speciell egenskap hos förfarandet är en ökning av effektens styrka med ökad näring av tumören. För det mest utvecklade kärlsystemet som matar tumören blir aktiviteten hos radikaler och väteperoxid mer destruktiv.

Förfarandet kan ordineras vid något skede av sjukdomen. Det tar inte hänsyn till förekomst eller frånvaro av metastaser. Dessutom är uppförandet av strålterapi för prostatacancer möjligt efter det att prostatektomi har slutförts.

Strålning kan produceras på flera sätt. Bland dem är isolerade våg och korpuskulära. I det första fallet produceras gammastrålar eller röntgenstrålar. Den andra typen kännetecknas av exponering genom:

 • elektronstrålning;
 • alfa chstits;
 • beta partiklar;
 • neutronstrålning;
 • protonstrålning.

Typer av terapi

Påverkan på malign neoplasm kan produceras på flera sätt. Läkaren kan ordinera en avlägsen eller intern behandling. De skiljer sig åt hur de påverkar.

Fjärrmetoder

Fjärrbehandling (extern) utförs med hjälp av en strålningsanordning som är utrustad med elektroniska apparater. Effekten uppträder på de drabbade cellerna. Strålarna behöver emellertid övervinna hälsosamma vävnader för att uppnå målet. Därför är metoden inte alltid effektiv.

Strålningsterapi med hjälp av apparater

Det finns flera typer av extern bestrålning av en cancerous tumör i prostata.

 1. Tredimensionell konform strålbehandling hjälper dig att direkt påverka skadans område med en vald dos av strålning genom att exakt bestämma tumörens placering.
 2. Behandlingen med intensitetsmodulering är en progressiv teknik. Under behandlingen rör sig enheten runt patienten och den guidade dosen justeras för att eliminera effekten på friska celler.
 3. Vid stereotaxisk strålbehandling skickas en stor strålningsdos till det drabbade området. En session är väldigt lång, så kursen slutar efter några dagar. Andra metoder kräver behandling inom några veckor.
 4. Kärnan i protonstrålebehandling är användningen av protonbalkar. Under proceduren är effekten på patogen missbildning i prostata. Metoden anses vara den mest moderna och säkra.

Metoderna för yttre påverkan på neoplasmen har fördelar och nackdelar. Bland de positiva punkterna är:

 • minimal risk för komplikationer;
 • möjligheten till poliklinisk behandling
 • god tolerans av de flesta patienter.
Korrigering av stråldos för strålbehandling

Men läkare noterar också de negativa aspekterna av sådan behandling. De inkluderar:

 • risk för exponering för friska organ och system som ligger nära prostata
 • bildande av sår efter bestrålning
 • brott mot blodets koaguleringskapacitet.

Interna metoder

Interstitiella (interna) metoder för strålbehandling innefattar brachyterapi. Under förfarandet införs pellets utrustade med radioaktiva element i prostata. Deras storlek liknar riskorn. Således är omgivande vävnader inte skadade.

Brachyterapi kan utföras automatiskt eller genom manuell injektion. I detta fall kan penetreringen vara:

 • cavitary;
 • intravaskulär;
 • interstitiell.

I prostatacancer används det senare alternativet. Med hjälp av nål applikatorer kan införandet av granulat vara för tillfällig användning (då elementen tas bort), såväl som permanent.

Förfarandet är oftast förskrivet i de tidiga skeden av sjukdomen. Under denna period finns en ökad sannolikhet för fullständig eliminering av cancerceller, eftersom tumören växer långsamt.

I vissa fall är brachyterapi förbjuden. De inkluderar:

 • volymen av prostata mer än 60 kvadratmeter. cm.;
 • patientöverlevnad prognos mindre än 5 år;
 • avlägsnande av prostatiskt adenom
 • förekomst av blåsans sjukdomar.

Brachyterapi är ett effektivt förfarande. Det har ett antal fördelar jämfört med andra metoder för strålbehandling. Bland dem är:

 • en hög överlevnadshastighet hos patienter (ca 80%);
 • ökad effektivitet av metoden;
 • låg förekomst av komplikationer;
 • snabb rehabilitering
 • exponering direkt på skador på grund av ultraljud
 • frånvaro av en lång vistelse på sjukhuset.

De noterar dock också de negativa följderna av strålbehandling i prostatacancer, vilket eliminerar en sådan metod. Män ser ofta ut:

 • dysursjukdomar;
 • brinner med urinering
 • svårighet att komma ur urin eller inkontinens
 • blödning från anuset;
 • impotens.

I vissa fall är den interna effekten inte direkt på neoplasmen, utan på de närliggande områdena. Därefter introduceras små element i blåsan eller ändtarmen i regionen som ligger intill tumören.

Konsekvenser av strålterapi

Under strålbehandling för prostatacancer observeras effekterna ofta. Detta är en av nackdelarna med behandlingen. De svar som lämnas av patienter indikerar att organismens tillstånd under exponeringsperioden och efter det kan förvärras.

Negativa effekter av strålbehandling

Patienten kan ha:

 • illamående;
 • kräkningar;
 • förlust av intresse för mat;
 • depression;
 • trötthet, svaghet och dålig hälsa
 • sömnlöshet.

Många patienter noterar att det finns signifikanta problem med mag-tarmkanalen, uttryckt i form av förstoppning, diarré, uppblåsthet. Men om du följer en diet löses problemen snabbt.

Bland de möjliga komplikationerna är blåsan. Det provocerar en ökning av urinering. Över tiden är tillståndet normaliserat. Men hos vissa patienter förvärvar sjukdomen en kronisk kurs. Det kan också vara omöjligt att innehålla urinutgången.

Strålningsterapi påverkar erektionen. Med långvarig behandling kan impotens förekomma.

Människokroppen på grund av immunsystemets svaghet blir mest mottaglig för förekomsten av infektionssjukdomar. Därför påverkar virus och bakterier under denna period starkast på kroppen.

Många patienter noterar håravfall, uttorkning av ögon och muns slimhinnor. Det är värt att komma ihåg att reaktionerna i varje enskilt fall kan vara speciella. I detta fall kan tillståndet normaliseras omedelbart efter det att den radioaktiva exponeringen upphört, eller biverkningar kan observeras under en tid efter avslutad behandling.

rehabilitering

För att säkerställa att kroppen helt blev av med cancerceller och återhämtade sig efter förfarandena måste vissa regler följas.

Näring efter strålbehandling

 1. Patienten måste observera fullständig fred. Viktigt är en uppmätt daglig rutin, inklusive långvarig sömn och vila.
 2. Det är viktigt att mätta kroppen med syre. Därför går promenader i frisk luft med vänner som är användbara.
 3. Efter behandling är det nödvändigt att ta droger som ökar kroppens immunförsvar. Det är också värt att komma ihåg om vitamin- och mineralkomplex.
 4. Det rekommenderas att normalisera kosten. Det är nödvändigt att utesluta tung mat. Det är viktigt att hålla sig till fraktionerad och frekvent mat.
 5. Det är värt att komma ihåg förbjudna handlingar. Dessa inkluderar att lyfta tunga föremål, träna, röka och dricka alkohol, självmedicinering.

I de flesta fall observeras återvinning 6 månader efter behandling. Under denna period är det nödvändigt att övervaka nivån på PSA, vilket återspeglar nivån av cancerceller i kroppen. Var noga med att följa alla rekommendationer från din läkare. Då bli av med cancer kommer det bli mycket lättare.

Funktioner av strålterapi för prostatacancer och dess konsekvenser

I den moderna världen är en av de vanligaste lokaliseringarna av en malign tumör hos män prostatacancer med varierande svårighetsgrad, vilket är en av de vanligaste orsakerna till cancerdöd. Denna typ av elakartade tumörer är det andra plats i strukturen av cancer hos män i Ryssland (12,1%), andra bara till lungcancer, är den högsta bland alla maligna tumörer den genomsnittliga tillväxttakten för sjuklighet (8,45%). Under de senaste åren all cancer ryska medicinska institutioner PSA screeningprogram för prostatacancer har införts, vilket har gett en möjlighet att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede av sjukdomen, vilket avsevärt ökar överlevnadsgraden, för att erbjuda den bästa behandlingen och för att uppnå full återhämtning av patienter med denna sjukdom. Strålningsterapi för prostatacancer är en av de viktigaste och mest effektiva metoderna för lokal behandling av malign prostatacancer. Konsekvenserna av sådan behandling är mottagliga för behandling och uppstår inte alltid.

Funktioner av terapi

För prostata strålningsterapi inkluderar interstitiella brachyterapi källor som implanterats med en låg dosrat, interstitiell brakyterapi med hög dosrat källa, såväl som andra mindre vanliga tekniker. Låt oss dölja mer detaljerat om funktionerna i strålterapi i kampen mot prostatacancer och på allvaret av konsekvenserna som denna behandling kan ha för den manliga kroppen.

Strålbehandling för cancersjukdomar hos lokalisering kan användas som huvudmetod för att bekämpa tumören och vara en del av andra tekniker, som för närvarande utvecklas och testas ganska mycket. Denna behandling kan användas för att ge den snabbaste återhämtningen för en patient som har genomgått en operation för att avlägsna en malign tumör i prostata, såsom prostatektomi.

Beslutet att tillämpa strålbehandling kan endast tas av en specialist efter noggrann diagnos, studie av anamnese och intervjuer med en patient, med tanke på nivå och dynamik hos PSA. Han bestämmer också vilken behandling, i detta fall bestrålning, är mest effektiv för varje enskild patient.

En noggrann inställning till behandlingsregimen beror främst på det faktum att strålbehandling (bestrålning) under behandling av varje cancer, inklusive prostatacancer, kan inte bara ha en positiv effekt, men också orsaka en hel del typer av negativa effekter av olika svårighetsgrad för en attenuerad organism. Dosen av tillåten säker exponering för en person är strikt definierad, men individen kan inte förutse en individuell reaktion från patienten till sådan behandling.

Behandling av prostatacancer är endast nödvändig under överinseende av en läkare.

Att behandla prostatacancer med strålbehandling kan vara bara på ett sjukhus, styr det hela läkare - en specialist inom detta område, med en positiv effekt kan uppnås som ett resultat av flera behandlingskurer med ett intervall på cirka sex månader under överinseende av PSA.

När den används

Strålningsterapi för prostatacancer kan användas som huvudmetod för att påverka malign utbildning, om sjukdomen upptäcktes vid det första utvecklingsstadiet. Den första och andra etappen av cancer kräver inte alltid kirurgiskt ingripande, men i denna grad av sjukdom är prostatektomi mest effektiv. Med den vidare utvecklingen av tumören, i tredje och fjärde graden, är kirurgisk behandling ofta redan omöjlig eller värdelös. I denna kliniska bild kan strålterapi stoppa tillväxten av cancerceller och spridningen av metastaser. Vid dessa steg kan denna behandlingsmetod vara ett effektivt komplement till kemoterapi. Kontroll utförs av PSA: s dynamik. Beroende på tumörens storlek och form bestämmer experten den optimala dosen av strålningsexponering, strikt individuellt. Prostatektomi kompletteras med strålbehandling efter en histologisk undersökning av prostata-neoplasmen.

Strålningsterapi ordineras med stor omsorg när man sprider metastaser till benvävnad, eftersom det kan orsaka ytterligare komplikationer. Trots att när denna metod används, minskar smärtsmärta avsevärt, det påverkar starkt antalet blodkroppar. Att minska antalet celler är inte den enda bieffekten av strålningsexponering för människokroppen. Höga resultat vid behandling av prostatacancer uppnåddes av doktorerna i Prostatacentret vid universitetssjukhuset i Arau i Schweiz, indikatorerna här är de bästa i världen.

Innan tilldelning av patienten strålterapi läkaren behöver genomföra ett test diagnostik för att fastställa den individuella dosen av strålningsexponering och anger antalet nödvändiga sessioner till behandling var inte bara effektiv, men också den mest ofarliga, är det. E. För att minimera fall av allvarliga komplikationer och graden av negativ inverkan på kropp. Viktigt i detta skede är PSA-indexet. Det är också nödvändigt att avgöra om ytterligare kirurgi behövs.

Typen av strålbehandling bestäms av läkaren, baserat på den preliminära diagnosen av patientens tillstånd.

För närvarande använder onkologer olika typer av strålbehandling för prostata, med olika effekter på malign bildning och konsekvenser. Låt oss utesluta de viktigaste:

 1. Remote.
 2. Proton.
 3. Brachyterapi.
 4. Kontakta strålbehandling.

Lämplig specifik patient metod bestäms av den behandlande läkaren på resultaten av preliminära studier, inklusive PSA, gör han utnämning, där komplikationer minimeras, och väljer en viss diet som ger tillräcklig näring försvagad organism.

Möjliga konsekvenser

Varje behandling av prostatacancer medför konsekvenser, ibland är de obetydliga och ibland mycket olägenheter för patienten.

 • Förändringar i urinering.

Bestrålning kan orsaka sådana komplikationer som någon irritation och ödem i prostata. Prostatan ligger intill urinröret (ett rör som förbinder blåsan med omvärlden). När ödem i prostatakörteln kan skapa tryck på urinröret och följande konsekvenser uppstår:

 1. Svårig början på urinering.
 2. Försvagning av urinflödet under urinering.

Det kan vara en känsla av omöjlighet att utstå trängseln att urinera; eller det finns en känsla av ofullständig tömning av blåsan, vilket provocerar:

 1. Mer frekvent urinering.
 2. Flera hissar på natten för att urinera.

Ibland märker patienter efter strålterapi blod i urinen.

I närvaro av några av de angivna symtomen på konsekvenserna ska patienten omedelbart kontakta den behandlande läkaren som kommer att välja drogerna för att underlätta dem.

 • Burning med urinering.

Bestrålning kan ha irriterande effekter på urinblåsan och urinröret (ett rör som tar urin ur blåsan och kroppen). Denna konsekvens är ofta uppfylld. Detta kan orsaka brännande känsla vid urinering. Ett liknande tillstånd kallas cystit, fall av utseende efter strålbehandling av prostatakörteln sker med hög frekvens. När en patient utvecklar cystit, rekommenderas att öka mängden vätska som konsumeras. Supplerande dricks bidrar till en ökning av vattenhalten i urinen och minskar den irriterande effekten på urinröret. Med långvarigt flöde av cystit bör urin undersökas för att identifiera en eventuell infektion i blåsan. När en infektion upptäcks ordinerar läkaren vanligtvis en antibiotikaförlust och i avsaknad av en infektion kommer läkemedlet att minska brinnande känsla.

Diarré uppträder när tjocktarmen eller tjocktarmen träffar exponeringsområdet för strålbehandling.

 • Diarré.

Diarré uppträder när tjocktarmen eller tjocktarmen träffar exponeringsområdet för strålbehandling. Tarmceller delar ganska snabbt och är mer mottagliga för exponering för strålning. Som följd kan det finnas konsekvenser som magkramper eller diarré. Vanligtvis observeras denna effekt efter 10-14 behandlingssessioner. Hos vissa patienter förekommer diarré tidigare, och vissa passerar. För att minska effekterna av strålning på tarmen, rekommenderar läkaren vanligen patienten att dricka 3-4 glas vatten 30 minuter före varje behandlingstillfälle, för att fylla blåsan, samt catering för specialkost. När blåsan är full, trycker den tarmarna och hjälper till att flytta den från behandlingszonen. Detta bör bidra till att minska magkramper och diarré. Korrekt näring är också mycket viktigt vid kampen mot diarré.

Diarré i kombination med strålning kan orsaka irritation och ömhet i huden runt anusen. När huden ömmer, bör användningen av toalettpapper kasseras. Som ersättare kan du använda barn eller andra mjuka fuktiga servetter som en hygienmedel efter avföring.

 • Trötthet.

Trötthet är en vanlig följd, men det kan manifesteras hos patienter i varierande grad. Stress på bakgrunden av prostatacancer, dagliga resor för behandling och effekterna av exponering för friska celler kan få patienten att känna sig mer trött. Vanligtvis är trötthet efter 10 behandlingssessioner. Det kan tyckas att det ökar vid slutet av veckan, men det passerar efter helgen. Trötthet kan vara från flera veckor till flera månader efter avslutad behandling. Aktiva aktiviteter bör planeras i början av veckan, när det finns en rush av energi. Patienten rekommenderas att följa regimen och gå upp på samma gång 7 dagar i veckan, leda en aktiv livsstil och, om möjligt, göra övningar. Det är viktigt att du inte överbelastar dig själv. När tecken på trötthet uppträder bör du planera viloperioder under dagen. Korrekt näring spelar en viktig roll i kampen mot trötthet.

Vanligtvis är erektil dysfunktion orsakad av operation - prostatektomi, som en komplikation direkt efter strålbehandling, det är sällsynt nog, men det kan utvecklas gradvis. Behandling av denna komplikation är ganska effektiv när man använder olika örter.

Fall av fullständig botning av patienter med prostatacancer i varierande grad efter strålbehandling tenderar att öka. Återkoppling från patienter som fått denna behandling är de mest positiva komplikationerna efter en sådan behandling är relativt små. I inget fall inte kan försummas hjälp onkolog vid första manifestationerna av sjukdomssymptom, utföra regelbundna PSA kontroll. I utse strålbehandling kursen är det nödvändigt att strikt följa läkarens rekommendationer och rehabiliteringsperioden, kom ihåg att en riktig kost, undvika skadliga vanor, regelbundna besök till onkolog är nyckeln till en komplett botemedel. En av de högsta räntorna i världen för behandling av prostatacancer uppnåddes kliniken Aarau i Schweiz.