Huvud
Förebyggande

Kronisk prostatit

Kronisk prostatit är en inflammatorisk sjukdom i prostatakörteln, som åtföljs av smärta i bäckenregionen, liksom en överträdelse av sexuell funktion och urinering. Överträdelser av urinering kan uppstå som sår och obehag i urinröret eller en ökning av urineringstiden.

Prostata, eller prostatakörteln, är en tubulär alveolär körtel med en droppformad form som exklusivt förekommer hos män. Den ligger under blåsan och omger helt den första delen av urinröret. Prostatakörteln deltar i bildandet av spermier.

Kronisk prostatit oftast inte leder till impotens, men många män lider av denna sjukdom, noterade en minskning i hårdhet av penis, vilket minskar tiden för samlag på grund av tidig utlösning och minskad förmåga till efterföljande sexuella handlingar. Inflammation av prostata i kronisk prostatit kan bero på inte bara infektion.

Lider man ofta av kronisk prostatit?

Upp till 50% av männen lider av denna eller den här typen av prostatit, så prostatit kan säkert kallas den vanligaste manliga sjukdomen. Oftast utvecklas prostatit i ung ålder (20-40 år). I många städer i den kalla klimatzonen med hög luftfuktighet och skarpa temperaturförändringar når incidensen 70%. Mycket ofta utvecklar prostatit hos män som brukade bo i en varm region, men flyttade sedan till en region med lägre lufttemperaturer.

Symtom på kronisk prostatit

Symtomatologi av prostatit är ganska olika, men oftast har patienten följande symtom:

 • smärtsam, frekvent och svår urinering
 • smärta i underlivet eller i ljummen
 • minskad libido;
 • för tidig utlösning;
 • brott mot erektion.

Dessa symptom är typiska för både akut och kronisk prostatit, men i den kroniska formen av sjukdomen är de mycket mindre uttalade, ofta uppvisar sjukdomen utanför exacerbationsfasen sig alls inte.

Är det möjligt att dö av prostatit?

Kronisk prostatit äventyrar inte mänskligt liv, men det minskar livskvaliteten väsentligt. Försvagande relationer i familjen och psykiska störningar - dessa problem är ofta associerade med denna sjukdom. Dessutom kan prostatit, om det inte behandlas i tid, leda till utveckling av mycket allvarliga komplikationer.

Kan prostatit utvecklas till cancer?

Prostatacancer och kronisk prostata är två helt olika sjukdomar. Vetenskapsmän har dock nyligen dragit slutsatsen att långvarig kronisk prostatit ökar risken för att utveckla prostatacancer.

Efter 50 år rekommenderar läkare att män utföra ett blodprov för förekomst av prostataspecifikt antigen (PSA). Denna studie utförs i syfte att tidigt diagnostisera prostatacancer. Med prostatit kan PSA-nivån ökas, men det betyder inte att man har cancer. Det är nödvändigt att behandla prostatit, och sedan att genomföra studien igen. Om PSA förblir förhöjd, utförs en prostata biopsi.

Varför förekommer prostatit?

Prostatit är ofta resultatet av infektion i kroppen med bakterier, virus, svampar och andra patogener. Till patogener av prostatit bär också stafylokocker, streptokocker och E. coli.

Infektion uppträder oftast genom sexuella kontakter (inklusive oral könsorgan eller anala), det vill säga prostatit i detta fall uppstår som följd av sexuellt överförbara sjukdomar. Det finns emellertid andra sätt att penetrera infektionen i prostata, till exempel på grund av andra sjukdomar i urinvägarna och till och med influensa och ont i halsen.

Det finns också en form av prostatit, som inte är associerad med infektioner. En sådan sjukdom kallas stagnerande prostatit, där utsöndringen av prostata inte hittar orsakssambandet till infektion. Kongestiv prostatit utvecklas på grund av stagnerande processer i prostatan och bäckenet, ofullständig tömning av prostata, är för lång samlag, brist på normal sexuell liv, överdriven användning av alkohol och kryddor, masturbation, avbruten samlag, vissa sjukdomar i rektum. I vissa fall är prostatit associerad med autoimmuna sjukdomar, allergier, cirkulations- och nervsystemet, och hypotermi.

Den vanligaste stillastående prostatit uppstår hos personer som leder en stillasittande livsstil. Dessa inkluderar förare, programmerare, bankanställda och andra kontorsarbetare.

Inflammatoriska förändringar i prostatakörteln orsakas av en störning i reglering av urinvägens muskler, vilket kan utvecklas med de här angivna förhållandena. Med en sådan kränkning går urinen in i prostata-kanalerna, vilket orsakar utvecklingen av prostatit.

Diagnos av kronisk prostatit

För en urolog finns det ingen speciell svårighet att diagnostisera prostatit. Svårigheten här är snarare att fastställa orsaken som orsakade sjukdomen.

Följande procedurer behövs för att diagnostisera / motbevisa diagnosen:

 • rektal undersökning
 • mikroskopi av prostatsekretion;
 • sår utsöndringen av prostata för känslighet mot antibiotika;
 • analyser för sexuellt överförbara sjukdomar;
 • transrektal ultraljud.

Ibland utförs endoskopiska och urodynamiska studier.

Hur man behandlar kronisk prostatit

Behandling av kronisk prostatit innefattar medicinsk terapi, fysioterapi, prostata massage och terapeutisk träning. Nyligen började läkare i allt högre grad förskriva termisk terapi, där prostatan värms till 45 grader.

Prostatit orsakad av en infektion behandlas med antibiotika, som ofta måste tas mer än en vecka.

Behandling av kronisk prostatit är en ganska komplicerad och lång process eftersom läkare inte alltid kan bestämma orsaken som orsakade denna sjukdom. Antibakteriella medel används ofta för att eliminera latent infektion. Med kronisk stillastående prostatit tar de icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, föreskriver lera-behandling, heta bad, örtberedningar, multivitaminer och enzymatiska medel. Positiv effekt tillhandahålls av prostatakörteln.
Mer detaljer om behandling av prostatit.

Kan jag få prostatit andra gången?

Naturligtvis kan du få prostatit i andra och tredje gången. Efter avslutad behandling med ofullständig eliminering av infektion kan prostatit uppstå igen. Stagnerande prostatit fortsätter nästan alltid kroniskt. Det visar en mycket lång behandling, liksom behandling på orter och sanatorier.

Hur man förhindrar utveckling av prostatit

Det bästa förebyggandet av prostatit är en hälsosam livsstil. Det innebär att du ska träna, flytta mer, undvik kryddig mat, alkohol. Ställ upp, värm upp, gör en liten uppsättning övningar eller åtminstone 5 minuter bara med hjälp av stillasittande arbete, gå nerför korridoren, uppför trappan. I en man som inte leder ett promiskuöst sexliv och är skyddad är sannolikheten för en infektiös prostatit extremt liten. Med stillastående prostatit orsakad av förstoppning och ändtarmen är det rekommenderat att bota dessa sjukdomar först.

Var sidan användbar? Dela det i ditt favorit sociala nätverk!

Död från prostatit

Prostaten utför många viktiga funktioner i en mans kropp. Hon deltar inte bara i reproduktiva processer utan påverkar också den copulatoriska cykeln (fysiologiska processer från början av erektion till utlösning). Hennes hemlighet stödjer funktionella egenskaper hos sperma på rätt nivå, och den anatomiska placeringen av prostata gör det möjligt att fungera som en buffert i vägen för infektioner och skydda de övre urinvägarna genom patogena organismer, ta den värsta stöten. Prostatit är en inflammatorisk lesion av prostata orsakad av olika negativa faktorer.

Inflammation av prostata hotar inte livet för en man, endast i mycket sällsynta fall, men dess varaktighet, långsam verkan av behandling av prostatit och kränkningar av sexuell aktivitet kan avsevärt försämra livets gång. När allt kommer omkring kan även mindre sexuella störningar bli en källa till erfarenhet hos män, upp till nervösa störningar som inte är mottagliga för behandling. Därför är det inte möjligt att vara allvarlig om prostatit under alla omständigheter.

etiologi

De främsta orsakerna till prostatit är infektion och trängsel. Infektiösa faktorer som påverkar prostata kan bli inte bara bakterier utan också många andra patogener. Dessutom är orsaken till prostatit stagnerande fenomen. Därför är det viktigt att diagnosen prostatit främst syftar till att identifiera orsaken till sjukdomen.

Patogen mikroflora penetrerar oftast prostata stigande vägen med infektiösa lesioner i urinröret, urinblåsan och med instrumental manipulation. Ibland kommer mikrofloran in i körteln med blod från purulenta foci av inflammation i andra organ och system av en man.

Hemligheten hos prostata i sig har bakteriedödande egenskaper och komplicerar eller gör det omöjligt för det infektiösa medlet att komma in i vävnaden. För att skapa en inflammatorisk process behövs därför predisponeringsfaktorer i form av stillastående fenomen i bäckenregionen. Dessutom orsakerna som orsakade sjukdomen är:

 • Underkylning på grund av effekterna av låga temperaturer. Det finns en förträngning av blodkärlen och stört prostatakörteln. Detta stör organets normala funktion och underlättar penetrationen och reproduktionen av patogen mikroflora eller provokar tillväxten av opportunistiska patogener.
 • Kronisk förstoppning. Störningar i tarmmotiliteten påverkar prostata endast om de finns i flera år. Ackumulering av fekala massor i ändtarmen orsakar klämning av prostata, stör dess blodtillförsel och utsöndring, vilket provar utvecklingen av prostatit.
 • Egenskaper hos kärl i åderbråck. Förekomsten av flera anastomoser och ett komplicerat blodflöde leder till venös stasis. Sådana faktorer tillåter infektion att lösa sig i ischemiens fält och skapa gynnsamma villkor för dess reproduktion. Detta har en särskilt negativ effekt på behandlingen av prostatit, eftersom det är svårt att få droger i vävnaderna.
 • Sexuell dysrytmi. Avbruten sexuell kontakt, överdrifter och långvarig avhållsamhet, rytmstörningar och frekvensen av sexuella relationer orsakar stagnation av prostatasaft och inte bara är orsakerna till prostatit, men också provocera stenbildning.
 • Tillfälliga sexuella relationer. Främja penetrationen i vävnadsspecifika infektioner såsom GONOKOCK, Ureaplasma, Chlamydia och andra.
 • En stillesittande livsstil och brist på fysisk aktivitet. Provoke blodstasis i bäckenorganen och en stor sannolikhet för prostatit även i ung ålder. Att sitta i jobbet plus att sitta nära TV: n och datorn under fritiden och brist på aktivitet redan från ungdomar ökar risken för prostatit ibland.
 • Uretral striktur, delar skleros och fibros i området för utsöndringskanalerna, återflöde av urin in i kanalerna och Immunopathology (speciellt fördela dem bland förhållanden som främjar penetreringen av patogener i prostatan).
 • Skadliga vanor, särskilt alkohol, nikotin och narkotiska droger. De förstör blodkärlen och reducerar kroppens motståndskraft mot olika typer av infektioner kraftigt.

Som ett resultat uppkommer av olika skäl i prostatakörteln inflammation i blodproppar bildas, kluster av leukocyter och alla kombineras för att skapa gynnsamma förhållanden för tillväxt av mikroorganismer och bildning av nekrotiska skador i prostatavävnaden. I hjärtat av prostatit utvecklingsmekanismer finns ett orsakssamband med egenheter av anatomin, den individuella utvecklingen av urogenitalsystemet mannen fysiologi prostata och andra organ.

Akut process

Den akuta banan av prostatit har flera former eller steg. Distinguera catarrhal, follikulär, parenkymal och diffusiv-purulent. Utvecklingen av en abscess kan manifestera sig som en självständig patologi och som en komplikation av akut prostatit.

Catarrhal prostatit

Orsaken till detta stadium är i de flesta fall en vanlig infektion, det vill säga en följd av infektionssjukdomar. Den patogena mikrofloran penetrerar prostata med blod, lymf eller urinröret. Symptom på catarrhal prostatit är mild. Smärta sensioner är oftast mindre eller frånvarande. Mannen känner en känsla av tyngd och obehag i ljummen, särskilt uttalat detta symptom i sittande läge. Det finns en liten sjukdom i urinering, kroppstemperatur inom norm eller subfebrile.

När manuell diagnos av prostata (genom rektum) i körteln inte hittar några förändringar eller bestämmer en liten svullnad, har det en liten smärta när palpaterar orgeln. I prostats utsöndring finns en ökad mängd leukocyter och mukopurulenta trådar detekteras med ett stort antal lecitinkorn, vilket indikerar orsaken till prostatit. Men att få saft av prostata under katarralt inflammation är komplicerat på grund av förbudet att utföra massagen. Därför är det oftast diagnosen prostatit vid analys av urin möjligt med hjälp av ett modifierat tre-glasprov eller, som det är olika kallat, Meares-Starmey-prover:

 1. Urinsamling för analys utförs omedelbart efter digital rektalundersökning (PRI).
 2. Man kan samla urin självständigt. För denna analys samlas urin under avföring, endast i detta fall blir det möjligt att isolera purulenta proppar från excretionskanalerna.

Katarrhal inflammation i prostata har en sådan förmåga som spontan återhämtning två veckor efter sjukdomsuppkomsten, men oftast sker detta mot bakgrund av behandlingen av sjukdomen som orsakade prostatit. Om behandlingen av prostatit inte är effektiv eller är frånvarande, blir katarrhalskadan follikulär.

Follikulär (fokal, purulent) process

Detta kliniska stadium utvecklas på grund av obehandlad katarrhal prostatit och individuella lobuler i körteln påverkas. Sjukdomen fortskrider. Symtom på prostatit manifesterar sig starkt, smärtan är stark, lokaliserad i ljummen och har en dragande karaktär med bestrålning i huvudet på penis och anus. Urinering är svår, multipel och åtföljd av smärta. Det finns smärtsamma symtom vid avföring. Hypertermi observeras upp till 38-38,5 ° C, symtom på förgiftning uppträder.

Med digital rektaldiagnostik noteras asymmetrisk utvidgning av prostata. Körteln är komprimerad och ibland kraftigt smärtsam på palpation. Resultaten av urinanalysen, som tas efter palpation av prostata, visar ett högt innehåll av pus. Mikroskopisk undersökning av urinsedimentet bestämmer det ökade innehållet av leukocyter. I avsaknad av adekvat behandling omvandlas prostatit till en abscesserad klinisk form.

Purulent prostatit

Sjukdomen sträcker sig till alla lobuler i prostata och är purulent. Utflödet av pus är praktiskt taget omöjligt på grund av ödem i epitelskiktet i excretionskanalerna och deras blockering med pus och slem. Prostatan är förstorad, spänd och smärtsam vid palpation, gränserna raderas. Denna kliniska form av prostatit kännetecknas av sådana symptom:

 • Hypertermi observeras upp till 39-40 ° C.
 • Symtomen på allmän förgiftning är starkt uttalad.
 • Det finns uttalade smärtor med bestrålning i penis, höft och anus.
 • Skölden är smärtsam, slemhinnan ur anuset uppträder.
 • Det finns smärtsamma känslor under palpation av perineum. Kunde inte utföras på grund av svår smärta.
 • Patienten tar en tvingad position där benen sätts i magen och böjs i lederna. Smärta av sådan intensitet som i sin tur griper sig i narkotiska analgetika.
 • Allvarlig dysuri präglas av ett svårt och kraftigt smärtsamt urinflöde, i vissa fall föreligger en akut fördröjning, som orsakades av svullnad i prostata och komprimering av urinröret.
 • Laboratoriediagnos indikerar en lecocytos i blodet och ett skift av leukocytformeln till vänster med en övervägande av omogna neutrofiler och unga myelocyter.
 • Undersökning av urin bestämmer inte närvaron av pus på grund av blockering av kanalerna, endast i sällsynta fall vid studien av den första delen, det är möjligt att detektera purulent urladdning. Bakposev biologiska vätskor avslöjar orsaksmedlet för prostatit.

Förutom ovanstående former av akut prostatit finns det andra kliniska tecken på icke-infektiös prostatit. Dessa inkluderar allergisk, xanthogranulomatös och kongestiv inflammatorisk process.

Tabell 1. Kliniska former, orsaker och manifestationer av prostatit

Bristen på snabb behandling av prostatit är orsaken till obehagliga konsekvenser, den mest fruktansvärda är döden. Nu reduceras mortaliteten från komplikationer av prostatit till noll.

De vanligaste komplikationerna av prostatit är:

Diagnos och behandling

Diagnos av sådana patologiska förändringar ger oftast inte svårigheter för urologen. Diagnosen görs på grundval av patientens klagomål och den samlade anamnesen. En digital rektaldiagnostik av körteln utförs med en bedömning av dess konsistens, storlek och ömhet. Laboratoriediagnosen av urin, blod och utsöndring av prostata har tilldelats för att bestämma orsaken till störningarna. Av de instrumentella metoderna används oftast ultraljud eller TRUS (transrectal ultraljudsdiagnos). Symtom på kronisk prostatit skiljer sig från cystit och uretrit, eftersom dessa störningar också kännetecknas av frekvent och smärtsam urinering.

En viktig roll vid behandling av akut prostatit ges antibakteriella läkemedel. Deras val är tillräckligt stort. För att uppnå hög effektivitet behövs därför ett kompetent förhållningssätt till valet av läkemedel. De måste uppfylla följande villkor:

 • Hög effektivitet mot prostatitis huvudpatogener.
 • Tillgänglighet.
 • Hög permeabilitet i tyget. Fluoroquinoloner och sulfonamider visade sig bra mot denna bakgrund, förutom dem uppmärksammades en bra ackumulering av cefalosporinserier, aminoglykosider och karbopenemer. Några av läkemedelsämnena från serien av tetracykliner och makrolider visade sig något värre.
 • Förekomst av parenterala och orala former.
 • God tolerans av droger.

För behandling av akut bakteriell prostatit visas parenteral empirisk antibiotikum (antibiotika till resultat bakdiagnostiki) innan avklingande manifestationer av infektion, särskilt feber. Det är särskilt viktigt att diagnostisera prostatit. Efter att ha mottagit resultaten av laboratoriediagnos, upptäckt av patogenen och dess känslighet mot antibiotika, korrigera intaget av läkemedel.

Den orala (tablettformad) mottagningen av antibakteriella läkemedel ordineras efter att febern sjunker och symptomen på smittsam skada minskas. Intag av droger i form av tabletter kan vara tillräckligt lång och varar ca 4 veckor, och i vissa fall upp till 6 veckor.

Samtidigt med antibiotikaterapi vid behandling av prostatit reducerat diures volymer till 2 liter per dag, är det utförs med hjälp av den parenterala beredningar administrations återhydreringsterapi, dricka vätskor tilldelade. Parallellt övervakas mängden resterande urin. Om de är närvarande i en volym mindre än 100 ml, alfa-1-adrenerga blockerare som används vid högre volymer visas via enkeldräneringskatetrar. Åtgärder vidtas för att bekämpa sannolika komplikationer. När abscesser uppträder, indikeras kirurgiskt ingrepp.

Kronisk prostatit

Kronisk inflammation i prostatan är en följd av att inte dolechennogo akut prostatit, men empiriska studier har visat att denna patologi utvecklas oftast som en komplikation av stagnation i bäckenorganen. Sjukdomen utvecklas långsamt, ibland över åren, och leder till ärrsklerotiska förändringar.

Symtom på prostatit

Kronisk process, som uppstått en gång under inflytande av olika faktorer, förvärvar över tid en vågliknande kurs och fortsätter med växande perioder av förvärmning med perioder av eftergift. Och varje inflammation som har dykt upp börjar med en ny utgångspunkt, eftersom de områden som påverkas av den tidigare inflammationen förblir i vävnaderna i prostatakörteln.

Tabell 2. Stages av kliniska symptom

Vanliga symptom för alla stadier av prostatit är:

 1. Aching i ljummen, underlivet och pungen.
 2. Brinner i urinröret och perineum.
 3. Multipel uppmaning att urinera, vilket blir intermittent och svårt.
 4. Nattliga erektioner
 5. För tidig utlösning och svaga känslor i samlag.
 6. Smärtsamma symtom vid utlösning.
 7. Prostatoreya.
 8. Allmän trötthet.
 9. Depression.
 10. Minskad styrka.

Diagnos av prostatit

För att diagnostisera och påbörja adekvat behandling av prostatit utse en rad analyser och studier. Först av allt är patienten ifrågasatt, och sedan börjar de utföra digital rektal undersökning av prostata. Dessutom, för att bestämma orsaken till prostatit, utse:

 • Analys av urin (generellt, Zimnitskogo, Reberg, treglasat prov, Nechiporenko).
 • Studie av skrapning från urinröret.
 • Blodtest (allmän, PSA, biokemisk, interferon, hormonell diagnos, AIDS, RV).
 • Analyser för latent infektion (PIF, PCR).
 • Bakposev biologiska vätskor.
 • Ultraljud eller TRUSI prostata, bäckenorgan, skrotum.
 • CT och MR.
 • Prostata och seminal vesikelbiopsi.
 • Sperma analys.
 • Urografi och andra.

Terapi av kronisk prostatit

I oöppnade fall med tidig diagnos är det möjligt att uppnå bestående och långvarig eftergift. Om sjukdomen startas, och mannen under en lång tid inte gå till läkaren och försökte dölja sina problem eller botas genom en mängd olika healers, kan dra behandlingen av prostatit och inte ger konsekventa resultat. Målet att behandla kronisk prostatit är att återställa organets normala funktion och eliminera orsakerna som orsakade sjukdomen. Behandling av denna patologi är lång och kräver mycket tålamod, inte bara från patienten, men också från vårdande läkare.

Antibiotikabehandling

Trots det faktum att antibiotika med ett brett spektrum av verkan och som har en hög bakteriedödande egenskap har blivit uppfunna för närvarande, kan deras effektivitet minskas och få liten effekt på orsaken till prostatit. Faktum är att antibiotika inte kan tränga in i foci av inflammation på grund av cicatricial förändringar. Men även genom att tränga in i körtelvävnaden, har de en svag koncentration och kan inte förstöra alla patogener, som ofta är i latent tillstånd. Därför kommer behandlingen av inflammation att vara långvarig och antibiotika administreras först efter det att patogenen har identifierats. Ofta för en djupare penetrering av droger är sådana fysioterapiprocedurer som elektrofores och ultrafopfores anslutna. Ibland för en mer stabil effekt vid behandling av prostatit antibiotika kombineras med sulfanilamid-läkemedel.

immunomodulatorer

För att reducera proteolytisk aktivitet används proteashämmare. De har antiinflammatoriska, hemostatiska, antihistaminiska och immunmodulerande effekter. Också deras verkan bevisas vid streptokockinfektion.

En viktig åtgärd vid behandling av prostatit är en ökning av kroppens immunreaktiva förmågor. Förberedelser med denna egenskap stimulerar resorption av infiltrat och ärrvävnad, vilket bidrar till effektivare penetrering av antibakteriella läkemedel i organet.

hormonell terapi

Behandling av prostatit med kortikosteroider är utbredd inom medicinsk praxis, eftersom användningen av hormonella läkemedel i form av intraintrakutana injektioner medförde en stabil remission. Kortikosteroider kan undertrycka inflammationsprocessen och lösa upp ärrvävnad. Det noteras att stagnation i den bakre urinröret minskas avsevärt, och också återställs en sexuell aktivitet hos en man.

Operativ ingripande

I avsaknad av effekten av en konservativ behandlingsmetod eller en signifikant kränkning av urineringsorten till kirurgisk ingrepp. Med hjälp blir normal urinering återställd, svårighetsgraden av symtom minskar och den återkommande förloppet av prostatit elimineras. Detta uppnås med flera metoder:

 1. Olika modifikationer av transuretral resektion.
 2. Endoskopisk operation.
 3. Radikal prostatektomi.

Utöver ovanstående metoder kommer återhämtningen från dåliga vanor att påskynda återhämtningen väsentligt. Måttlig fysisk aktivitet och aktiv livsstil har också en positiv effekt på behandlingen av prostatit. Terapi av prostatit bör vara komplex och utförs endast under ledning av en kompetent specialist, men först och främst är återhämtningen av en man beroende av hans humör, ingen läkare kan bota en patient som inte vill vara frisk.

Prostata adenom är en neoplasma i prostata av godartad natur. Det kallas också ofta hypertrofi, eftersom organens vävnader växer med denna sjukdom. Denna patologi anses vara huvudproblemet hos den manliga delen av befolkningen. Vanligtvis börjar den dyka upp efter 55 år, och vid 75 års ålder diagnostiseras prostata adenom hos mer än 80% av männen. Tyvärr har situationen med sjukdomen försämrats under de senaste åren, det börjar identifiera människor i allt yngre ålder.

Traditionell medicin behandlar prostata adenom med olika läkemedel som används i form av tabletter, injektioner och oftast i form av suppositorier. I avancerade fall, när hypertrofi av prostata är alltför uttalad, ner till förträngning av urinröret, och även när det finns misstanke om onkologisk process, läkare tillgripa kirurgiska återhämtning väg. För att göra detta, ta bort en del av den övervuxna vävnaden, och i vissa fall kan du behöva ta bort hela organet.

I folkmetoder förvärvades en omfattande behandling av behandlingen med biet-submen av prostataadenom. Podmore är specialbehandlade bikalvar som har dött av sin död, det har ett stort antal olika fördelaktiga egenskaper, som alla andra biprodukter. Insektens kropp består av ett specifikt ämne - kitin.

Under bearbetning erhålls chitosan från det, vilket har en uttalad antiinflammatorisk effekt och kan stimulera vävnadsregenerering. Dessutom, i mitten av bin, ett högt innehåll av gift och fett, som är rika på vitaminer.

Regelbunden användning av droger, avkok, tinkturer och andra saker som bygger på bin gör att du kan bli av med smärta vid urinering och normalisera processen med att gå på toaletten. I vissa fall noterades en signifikant minskning av prostatakörteln efter en behandlingskurs. Dessutom minskar mottagningen av detritus risken för degenerering av adenom vid cancerutbildning.

Hur är en byggnadsställning

Som det nämnts tidigare är skopan döda bin, deras kroppar kan skördas från nötkött vid vilken tidpunkt som helst på året, men de flesta råvarorna erhålls på våren. Detta beror på det faktum att under vintern förloras många bin, och deras kroppar förblir på botten av bikupan. Ubåten appliceras externt och inåt, och om den första varianten inte spelar någon roll när insekter samlas in, då är det bättre att använda sommarråvaror för andra gången.

Många är rädda för att läkemedlet kan få avfyrade bin, men dessa insekter är extremt rena och rengör tarmarna utanför käften. Därför utsöndras inte excrementet i biet.

Efter ett tillräckligt antal döda bin uppsamlades siktas de genom en speciell skärm och torkas sedan i en ugn vid en temperatur av cirka 40-45 grader. På sommaren kan torkning också utföras utomhus, förutsatt att vädret är soligt och ganska varmt, minst 25 grader. Dessutom är det viktigt att se till att råvarorna inte kommer in i regnet och inte är i direkt solljus, eftersom det leder till förstöring.

När binens kalvar torkas tillräckligt, är de snyggt vikta i en låda eller påse, så att det inte finns fukt eller några andra insekter. För att hålla scuffle längre, bör den hållas på en sval och framför allt torr plats. Förvaring i frysen är också tillåten, men torkning kommer att krävas före användning.

Fördelen med måndagar

Behandling av adenom i prostata med biisoppa är mycket populär, eftersom sådan behandling i de flesta fall ger en positiv effekt. Bee-produkter ger god blodrening, förbättrar blodcirkulationen i kroppen, främjar normalisering av kolesterolnivåer och hjälper också att rensa mag-tarmkanalen från olika slagg.

Ett liknande resultat uppnås på grund av att skum är rik på följande ämnen:

 • propolis (används ofta för att behandla prostata adenom);
 • honung;
 • bietgift
 • vax;
 • heparin;
 • zink, magnesium och andra användbara mikroelement.

Denna folkmekanism kämpar aktivt med inflammatoriska processer i orgeln och främjar också regenerering av vävnader.

Kontra

Innan du behandlar sjukdomen, bör du använda en skrot med prostata adenom alltid rådgöra med en läkare för råd.

Specialisten kommer att genomföra en undersökning, ytterligare undersökning och avgöra om det är lämpligt att ta ett slag i denna speciella situation.

Det finns ett antal kontraindikationer för användningen av biodlingsprodukter:

 • ökning i kroppstemperatur till 38-39 grader;
 • öppen form av tuberkulos, akut kurs.
 • hjärt- eller andningsfel;
 • närvaro av en pacemaker
 • onkologiska sjukdomar i anamnesen;
 • kardiovaskulär insufficiens.

Dessutom rekommenderar läkare inte användningen av medel på grundval av spionering för personer som lider av blodpatologier.

Recept baserade på

Recept baserade på bivax bekämpar aktivt manifestationerna av prostata adenom. Använd vanligen en alkoholtinktur eller avkok på vattnet.

Vodka tinktur

Denna folkrecept kommer att bidra till att höja immunitet, tydliga kärl och också lindra smärta. För matlagning, ta 1 liter vodka och ca 5 gram podmor (cirka två stora skedar).

Råmaterial måste krossas och siktas genom en sikta och häll sedan vodka. Lägg sedan in en sval och mörk plats. Avvecklande blandning bör 14 dagar, det är viktigt att skaka burken väl en gång om dagen.

Efter två veckor är tinkturen klar för användning. Det rekommenderas att ta det två gånger om dagen efter måltiden. För en användning borde patienten dricka så många droppar som han är gammal. De kan planteras i en liten mängd vatten eller droppas på brödsmulan.

Avkodning från

Om du tror på recensioner av läkare och patienter bidrar regelbundet intag av avkok av bivax till resorption och en signifikant minskning av hypertrofi. Dessutom påverkar det positivt arbetet i mage och lever, och har också en positiv effekt på nervsystemet.

För att förbereda buljongen måste du ta 500 ml kallt vatten och fylla 2 stora skedar podsora. Innan detta måste det krossas bra. Koka gradvis och låt smaka på en liten eld 1,5-2 timmar. Sedan sätts den resulterande blandningen åt sidan och får svalna, varefter den filtreras med gasbindning. Förvara den färdiga buljongen strikt i kylskåp och inte mer än två veckor.

Ta buljongen på en matsked flera gånger om dagen, det rekommenderas 2 gånger. Behandlingens varaktighet väljs individuellt, men man bör komma ihåg att varje månad med regelbunden antagning ska göras för en tvåveckorsavbrott.

Användningen av Wobenzym för behandling av prostatit

 • Vad är det här läkemedlet
 • Vilka effekter har läkemedlet?
 • Ytterligare egenskaper
 • Hur läkemedlet fungerar
 • Hur man använder
 • Kontra

I farmakologi finns det droger som har en mängd olika åtgärder på kroppen, vilket säkerställer deras användning i olika sjukdomar. Tyskt läkemedel Wobenzym tillhör ett antal sådana droger, vilket medför att det införlivas under behandling av prostatit.

Vad är det här läkemedlet

Wobenzym - ett läkemedel som är en kombination av högaktiva proteolytiska enzymer (enzymer), som är av vegetabiliskt och animaliskt ursprung och har en stabil farmakologisk aktivitet.

Vad ingår i kompositionen:

 1. pankreatin;
 2. amylas;
 3. lipas;
 4. kymotrypsin;
 5. trypsin;
 6. bromelain;
 7. papain;
 8. rutosidtrihydrat.
 • påverkan på blodkoagulationssystemet;
 • minskning av ödem;
 • immunmodulerande;
 • anti-inflammatorisk.

Vilka effekter har läkemedlet?

Alla effekter av läkemedlet har en positiv effekt på sjukdomsförloppet, nämligen:

 1. Med stillastående prostatit finns risk för blodproppar som kan komma och cirkulera i blodkärlen. Faran med denna komplikation är att träffa en blodpropp i de smala lumen blodkärl och deras fullständig blockering, följt av en nekros, ischemi, vävnad eller human död (när de släpps in i kärlen i hjärta, lungor, hjärna). Trombi bildas inte hos alla patienter, men förebyggande är nödvändigt för alla!
 2. Wobenzym har en fibrinolytisk egenskap, det vill säga det förbättrar resorptionen av redan bildade blodproppar. Mottagning av läkemedlet - profilatika tromboembolism.
 3. Inflammatoriska processer med prostatit leder till svullnad av körtelvävnaderna och omgivande organ, vilket försämrar deras blodtillförsel och leder till ischemi. Med stillastående prostatit orsakad av ett brott mot blodutflödet från nedre extremiteterna kan det finnas edematösa fenomen på benen. Wobenzym reducerar svullnad, vilket inte bara ökar processen för återvinning av prostataceller, utan förbättrar också människans allmänna tillstånd.
 4. Låg immunitet är orsaken till utvecklingen av patologiska processer i kroppen. Stimulering av syntesen och isolering av immunförsvarsceller leder till en snabbare återställning av prostatafunktioner.
 5. Enzymer kan förhindra spridningen av den inflammatoriska processen genom att undertrycka autoimmuna och immunokomplexa processer. Wobenzim främjar nedbrytningen av mediatorer av inflammation, normaliserar arbetet med fagocyter, främjar komplementets normala funktion.
 6. Enzymer av läkemedlet bidrar till resorptionen av hematom, cyster, håligheter och ackumulerad vätska från ödem.
 7. Enzymer har proteolytiska egenskaper, det vill säga de löser upp skal, vävnader, celler vid exponeringsstället. Detta är en viktig egenskap, eftersom det möjliggör upplösning av skyddande membran och kapslar av bakteriekolonier i kroppen. När du tar antibiotika och antibakteriella medel ökar denna egenskap effektiviteten hos behandlingsgruppen, eftersom bakterier blir mindre resistenta mot droger. Wobenzym plus antibiotika ger goda resultat i behandlingen, men användningen av antibiotika utan enzymer kan inte, eftersom de inte har bakteriedödande och bakteriostatiska egenskaper. Med prostatit orsakad av bakterier, är antibiotika alltid föreskrivna, och därför är deras kombination med detta läkemedel aktuellt!

Ytterligare egenskaper

Läkemedlet är involverad i matsmältningen, så när hans mottagning förbättrar matsmältningen, vilket är särskilt viktigt i antibiotikabehandling: tarmen bevaras endast en del av den nödvändiga mikroflora, som inte kan klara matsmältningen helt.

Under behandlingen kommer en drog konkurrera med åtföljande sjukdomar såsom gastrit, cystit, bronkit, artrit, åderförkalkning, infektionssjukdomar, mjukvävnadsskada - som gör en mycket populär verktyg i behandlingen.

Hur läkemedlet fungerar

Att komma in i kroppen, lös läkemedlet inte upp i magen, deltar inte i matsmältning i övre delarna av matsmältningsorganet, skadar inte slemhinnan. Det går in i tarmarna, där enzymskalet löses upp.

Vissa enzymer deltar i matsmältningen, medan den andra delen tränger in i tarmslimhinnan i cirkulationssystemet, från vilket det sprider sig i hela kroppen. I blodet binder enzymerna till antiproteaser, som inte förändrar enzymernas egenskaper efter tillsats. Detta komplex är inte en antikropp, eftersom antiproteaser skyddar den främmande delen (enzymer) från antikroppens verkan.

Enzymer aktiverar blodantiproteaser, på grund av vilka de har alla effekter. Det är antiproteaser som påverkar kroppens mediatorer och hormoner, och Wobenzym stimulerar deras verkan.

Det är värt att ta en titt på de första dagarna av upptagandet, eftersom det är karakteristiskt för botemedlet att förstärka symtomen på sjukdomen. Avbryt inte behandlingen, du måste fortsätta att dricka! Om symtomen kvarstår, kontakta en läkare.

Hur man använder

Med prostatit ska läkemedlet druckas en halvtimme innan du äter eller efter att ha ätit efter två timmar. En dos innehåller tre tabletter, och det ska finnas tre doser per dag. Om prostititförloppet är måttligt, kommer en tablett att ha fem tabletter, om det är tungt, sju.

När du tar antibiotika ska du ta tre tabletter tre gånger om dagen. Efter antibiotikabehandling ska läkemedlet tas för att återställa tarmmikrofloran tre gånger om dagen.

Om läkemedlet används i ett komplex av förebyggande åtgärder för inflammation i prostata, varar kursen från två veckor till fem och kurserna upprepas i upp till tre gånger om året. Ta tre tabletter i taget.

Läkemedlet är ordinerat för en period av två månader till fem i genomsnitt, vilket bestämmer läkaren - du behöver inte köpa och dricka dig själv!

Detta läkemedel tolereras väl när du tar droger från andra grupper, så var inte rädd att ta den. Att ta medicinen vid en annan tid kan leda till brist på behandlingseffekt och uppkomsten av biverkningar:

 • dyspeptiska fenomen:
 1. illamående;
 2. önskemål för kräkningar eller kräkningar;
 3. diarré (diarré);
 4. buksmärtor;
 5. förändring av avföring.
 • allergiska reaktioner på enskilda komponenter i läkemedlet:
 1. hudutslag;
 2. klåda.

Kontra

Läkemedlet kan inte användas av män som har en historia av blodsjukdom eller hemodialys, när det inte kan vikas självständigt (hemofili, trombocytopeni). På grund av trombolytiska, antiaggreganta och fibrinolytiska egenskaper kan läkemedlet leda till blödning.

Tal i den här videon kommer att handla om funktionerna i Wobenzym-programmet:

Kan prostatit vara dödlig?

Statistiska studier visar att 75% av män vars aktiva prostatiska inflammation har förvärvat en komplicerad form har dött. De representativa utskotten i många medicinska institutioner hävdar att inflammation i prostatakörteln är inget annat än ett direkt hot mot männs hälsa och vitalitet. I de samma 75% av männen som med sin slarviga inställning mot bäckensorganens hälsa bringar prostatakörteln till en komplicerad patologi, dör tidigt.

Statistik över sjukdomar i prostata

Den globala oron denna besvikelse statistik på grund av det faktum att i verkliga förhållanden under denna period 73 män av 100, med inflammation i prostatan området, förr eller senare befinner sig cancer, adenom, och det slutar med döden.

De senaste fem åren kan männen observera en fruktansvärt obehaglig tendens att minska tiden för männens förmåga att överleva. Tidigare, när urologer diagnostiserade prostatit, kunde manliga män räkna med extra 10-22 års aktivt liv. För tillfället är det vanligt att observera en nedslående bild i form av 2-13 år. Men om du tar Ryssland kan du säga att situationen där är långt ifrån bäst.

Allt detta förklaras av följande faktorer:

Orsaker till utseende

 • problem med ekologi
 • problem med livsmedlets kvalitet, som konsumeras dagligen av hela den mänskliga befolkningen;
 • socialt medvetslöshet och mentalitet hos män som inte utgör ett direkt hot mot deras sexuella hälsa och ytterligare reproduktiv livskraft.

Följaktligen ökar andelen dödsfall hos personer som inte tidigare har sökt läkare.

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

Statistiken över dödligheten från prostatit i Ryssland

Indikatorn för det genomsnittliga antalet dödsfall i världen - 6-9 av 11 manliga populationer diagnostiseras som inflammation i prostatakörteln och som följd dödades. I Ryssland för perioden i livet antalet manliga patienter är 7-9 manliga befolkningen enheter för tio personer, är det möjligt att hävda att kvantitativ andel är redan mycket mindre utan att ta hänsyn andra komplicerande situationen deprimerande stunder. Samtidigt, med tanke på den här utvecklingen, förbättrar inte ens framsteg inom medicinen och omfattningen av läkemedelsbehandlingens metoder denna statistik.

Orsaker till komplikationer som orsakar inflammation i prostata

Finns det några svårigheter vid behandling av inflammatoriska processer i prostatakörteln och är det verkligen inte möjligt att kontrollera utvecklingen av komplikationer av olika slag under förutsättningarna för ökad farmakologikvalitet? Är det möjligt att hitta en metod för att lindra sjukdomen i början av inflammation? Kontrollera sådana negativa processer i kroppen kan, behandla dem, inte leda till adenomens utseende - ännu mer. Men här finns det en diskussionsfråga - om många patienter i rätt tid riktar sig till läkaren för uttalande om medicinsk diagnos och efterföljande utnämning av medicinsk behandling?

Ett stort antal män anser att denna sjukdom inte är ett så stort problem, utan att uppmärksamma det och inte gå på läkare. Ännu mer så skäms för att ens tala om ett sådant problem att även i fallet med inflammatoriska stagnation och ofta smärta i bäckenområdet ingen fundera även över, att hänvisa till en vårdinrättning för att terapin.

Inflammatoriska processer i prostata och onkologi

Inflammatoriska processer utvecklas, utvecklas progressiva komplikationer, men mannen kommer inte att besöka läkaren alls och kommer inte att lyfta fram problemen med hans symtom. Resultatet - om han kommer att se en doktor, sedan med en full inflammatorisk bukett, vilket ledde honom till onkologisk sjukdom. Detta leder till kirurgiska ingrepp, som inte längre garanterar fullständig botemedel, men tvärtom har många risker för det reproduktiva manliga systemets ytterligare kvalitativa arbete.

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

Med ökad försummelse av den inflammatoriska processen är riskerna så höga att många kirurger vägrar att tillgripa resektioner, vilket kallar patientens prostatakörteln oåterkallelig. Det är prostatakörteln med aktivering av den inflammatoriska processen som kan orsaka och utveckla en onkologi. Från prostatit till utveckling av adenom i prostatakörteln kan gå från flera månader till många år.

Därför måste varje patient, innan behandlingen startar, inse för sig själva vad man ska välja - för att behandla prostatit eller död. Männenas överklagande för en snabb diagnos av sin manliga hälsotillstånd ger dem möjlighet att inte bara förhindra utvecklingen av cancerceller i prostatakörteln, men också helt för att stoppa de inflammatoriska processerna.

Läkemedel som hjälper till att förhindra inflammation i prostata

Det är känt att recepten av folkmedicin, oavsett hur de berömdes från århundradet till århundradet av våra förfäder, inte har den önskade helande effekten när sådana inflammatoriska processer uppträder i det lilla bäckenet. Dessutom kan folkrättsmedel ofta bara lindra smärtan för en kort stund, men under inga omständigheter kan sjukdomen botas. Tvärtom kan användningen av avkok, siraper och tinkturer endast förvärra de inflammatoriska processerna i kroppen, särskilt det manliga reproduktionssystemet.

Cream för prostatit

För närvarande har experter inom farmakologi utvecklat en speciell grädde, som producerar företaget Health. Statistiken, som utförs av läkare i Ryssland och Kina, visade att denna åtgärd helt och hållet påverkar en persons inflammerade organ. Med dess utveckling deltog ett stort antal ledande specialister, så krämet är absolut efterfrågan på prostatacancer hos män i alla åldersgrupper.

Detta läkemedel testades kliniskt i alla riktningar, vilket visar en stor andel av de experimentella patienternas botemedel. Cirka 80-89% av antalet män som deltog i studierna bekräftade effekten av denna grädde och fick ett positivt resultat med ytterligare återhämtning utan chans att upprepa den inflammatoriska processen och dess återfall.

En annan procentandel män märkte att inflammationen i prostata stoppades, och sjukdomens symptomatologi lät inte längre känna sig. Endast några noterade förekomsten av mindre symtom och allusioner att återfalla. De genomgick en kurs av upprepad terapi, och dessa män gick med i det globala antalet helhjälpte människor.

Krämen visar sin effektivitet på detta sätt:

Effektiva medel

 • komplicerad inverkan på alla foci av sjukdomen, närvarande med inflammation i prostatakörteln hos män;
 • förbättrar sitt reproduktionssystem så tidigt som den första dagen efter direkt användning av drogen;
 • med ytterligare tillträde minskar progressiviteten hos den inflammatoriska processen och erektilfunktionen är helt återställd.

Därefter degenererar inte inflammationen i en malign tumör, men löser upp och försvinner utan konsekvenser och chanserna för ett återfall.

Cream Health har länge certifierats i länder som Kina, Ryska federationen och USA. Medicinsk forskning i institut av problem med urologiska sjukdomar i Paris och laboratoriet för undersökning av inflammation i prostata i staden Michigan avslöjar att denna lösning är extremt effektiv i alla inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen. I städerna i Frankrike finns det en mycket större andel av effektivt inflytande än i Ryska federationens städer.

Tyvärr har Cream Health inte storskalig tillgång till hemmamarknader, men med några ansträngningar kan den hittas hos drogister. Hälsoministeriet har redan börjat att samordna frågor som rör den systematiska säker leverans innebär till vidderna i de ryska webbplatser.

Bara där kommer det att vara möjligt att få ett läkemedel som godkänts av specialister och vara säker på att grädden inte är en falsk. Dessutom utvecklar experter möjligheten att leverera hälsokräm till enskilda sjukhus som har urologiska enheter.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

Prostatacancer: Sanning och fiktion

Andelen prostatacancer är 14,4% av alla cancerformer hos män och dödsfallet från denna typ av cancer ligger på 7,6%. Detta är en tillräckligt studerad sjukdom. Samtidigt finns det ett antal myter som cirkulerar i samhället med viss periodicitet. Vi samlade de vanligaste av dem och bad experterna att kommentera dem, för att förstå en gång för allt vad som är fel och vad som är sant. I materialet åberopade vi påståenden från flera experter: Anton Barchuk, forskare vid Onkologins forskningsinstitut. NN Petrov och universitetet i Tammerfors och Vadim Gushchina, chef för Institutionen för onkologi kliniken Mercy, Baltimore, USA.

Prostatacancer är en äldre sjukdom

Detta kan knappast kallas en myt, eftersom sjukdomen i sex av 10 diagnostiseras efter 65. Cancer är sällsynt, men det förekommer till 40. Den genomsnittliga åldern för diagnos - 66 år. I Ryssland vid en ålder av 50 till 59 år, är dödligheten i prostatacancer mindre än 10 fall per 100 000 personer, sedan så i åldrarna 70 och 79 är mer än 15 gånger högre - 150 till 100 000 män. Å andra sidan får vi inte glömma de aggressiva former av prostatacancer, vilket kan påverka relativt unga män, varför hittills problemet med behandling av prostatacancer kan inte begränsas endast till äldre män.

Här är det viktigt att notera en annan sak: i den moderna världen, vår uppfattning om vem en gammal man utvecklas. I det moderna västerländska samhället är 65 år ganska aktiv och mogen ålder. I Amerika förväntas en 65-årig man leva i genomsnitt 18 år.

Det finns karakteristiska symptom som gör det möjligt att diagnostisera prostatacancer

Det här är en myt - det finns inga karakteristiska symptom. Sjukdomen är inte alltid orsaka en ökning av cancer, men när det körs - ger symtom på tömning svårigheter, förekomsten av blod i urin eller sperma, täta och smärtsam urinering. Symtom på metastatisk tillväxt inkluderar benvärk, bensvullnad, viktminskning, dålig hälsa. Tydligen är de inte unika för sjukdomen. Därför är läkarens roll att utvärdera var och en av symtomen. Det är också viktigt att veta att de flesta patienter som har upplevt dessa symtom inte kommer att lida av prostatacancer.

Sjukdomen utvecklas långsamt och bör inte behandlas

Först och främst är tal i det här fallet om observation, analys, biopsi. Syftet med denna aktiva observation är att snarast möjligt diagnostisera tröskeln över vilken behandling av cancer kommer att vara mer användbar än sin frånvaro. Dessutom är det i vissa fall svårt att förutse hur snabbt tumören kommer att växa.

Ett av problemen i det moderna paradigmet att behandla prostatacancer är heterogeniteten (heterogeniteten) av själva sjukdomen. Om vi ​​talar om cancer, som redan diagnostiserats och bekräftats, är det oetiskt att neka patienten att behandla, men frågan uppstår om formen av denna behandling.

Å andra sidan möter mer och mer ofta läkare små asymptomatiska tumörer som endast identifieras med hjälp av ett blodprov för PSA (prostatiskt specifikt antigen). Svaret på frågan om hur man fortsätter i det här fallet har till viss del hjälpts av en nyligen publicerad studie där patienter antingen aktivt behandlades eller aktivt observerades och behandlades endast vid tecken på sjukdomsprogression. Den viktigaste slutsatsen var att risken att dö av prostatacancer är extremt låg i båda grupperna. Aktiv behandling har en relativ fördel framför aktiv övervakning, men den absoluta fördelen är extremt och extremt försumbar. Om vi ​​lägger alla oönskade effekter av behandlingen på andra sidan skalan får vi ett ganska komplicerat beslut, vilket tydligen måste tas individuellt med varje patient.

Ett blodprov på PSA är en internationellt accepterad metod för screening av prostatacancer och hjälper till att diagnostisera cancer

Snarare en myt, men en myt som har många anhängare i det vetenskapliga samfundet. För närvarande är screening med hjälp av PSA inte rekommenderat av någon association och är inte genomförd på ett organiserat sätt i något land i världen. Samtidigt är andelen urologer och allmänläkare som föreskriver denna undersökning utan rekommendationer extremt höga. Det bör noteras att screening med PSA minskar dödligheten i cancer, men priset på denna nedgång - extremt hög nivå av överdiagnostik, dvs detektion av icke-aggressiva former av sjukdomen.

Ofta finns det mindre aggressiva former av cancer som inte leder till hälsoproblem. Det är dock svårt att berätta för en patient att han har prostatacancer, men inget behöver göras.

Här finns ett problem med graden av aggressivitet hos metoderna för ytterligare diagnos och behandling. När allt kommer omkring talar vi om en allvarlig operation, som även har en låg men känd dödlighet. Och själva operationen kan leda till allvarliga konsekvenser för en man: urininkontinens, erektil dysfunktion och så vidare. Kirurgisk behandling av människor vars liv sjukdomen inte kan hota är ett ganska tvivelaktigt beslut. Alla dessa överväganden har lett till att de ledande cancergrupperna överge hittills från PSA-testet för massanvändning för screening av prostatacancer.

Dessutom kan analys på PSA "missa" cancer. Så i en stor studie visade sig 15% av männen med normal PSA-nivå under biopsi ha prostatacancer. Specificiteten och känslighetsindikatorerna för detta test varierar från studie till studie, men beror också på koncentrationen av denna biomarkör, vilken tas för gränsen. Ännu fler problem är förknippade med diagnosen prostatacancer hos män med andra prostata sjukdomar, då andelen falska positiva test kan vara ännu högre.

PSA rekommenderas inte som en screeningsmetod för friska män. Om han utses, måste läkaren ha ovanstående uppgifter och kunna berätta för patienten riskerna med detta oskyldiga blodprov.

Behandling leder alltid till oönskade och obehagliga konsekvenser

Behandling av prostatacancer kan faktiskt leda till förlust av erektion, urininkontinens och mag- och tarmproblem. Frekvensen av förekomsten och varaktigheten av dessa störningar beror på vilken typ av behandlings (olika typer av kirurgi, strålning, ytterligare behandling protivogormonalnyh preparat), erfarenhet av läkare som utför behandlingen, och institutioner, där behandlingen genomföres. Därför är det viktigt för patienter att direkt fråga sådan statistik när det gäller att välja typ och plats för behandlingen.

Prostatacancer är ärvt

Cirka 5-10% av fallen av prostatacancer har en betydande ärftlig komponent. Hos män, vars far diagnostiserades med detta tillstånd ökar sannolikheten för att utveckla en sjukdom med en faktor 2. Om cancer var hos fadern och broden höjs risken eller ökar i 5 gånger. Det finns ärftliga syndrom, såsom BRCA2-mutationer (mer kända hos kvinnor - leder till bröst- och äggstockscancer), som är förknippade med ökad förekomst av prostatacancer. Sådana mutationer kan identifieras (om misstänkta) genom särskild genetisk testning.

Vasektomi kan orsaka prostatacancer

Medan fortfarande en myt. Resultaten av en studie publicerad 1993 av forskare vid Harvard University föreslog en sådan anslutning. Ett senare arbete, vars resultat publicerades 2016, hittade emellertid inte samband mellan vasektomi och prostatacancer. 363.726 män deltog i den största studien som undersökte effekten av vasektomi på utveckling och död från prostatacancer. Över 30 år har över 66 000 fall av prostatacancer och mer än 7 400 dödsfall från denna sjukdom rapporterats. Riskerna för att både bli sjuk och dö av prostatacancer var liknande för män som hade en vasektomi och män som inte undergick kirurgi.

Risken för att utveckla prostatacancer påverkas av sexuell aktivitet

Flera studier på 2000-talet visade faktiskt att frekvensen av utlösning är förenad med en minskad risk för att utveckla prostatacancer. Vanligtvis rekommenderas urologer att ha sex 2-3 gånger i veckan, inklusive för eventuell minskning av risken för att utveckla en aggressiv form av prostatacancer.

Det händer att myter och myter är så tätt integrerade i våra liv att ibland till och med läkare styrs av denna erfarenhet, utför test och ordinerar behandling. Det är viktigt att komma ihåg här att cancer är en systemisk sjukdom. Det innebär att ett symptom eller behandlingsmetod är oumbärlig här. Dessutom kan vi inte utan regelbunden läsning av vetenskaplig forskning om utveckling och behandling av cancer, eftersom de tillåter oss att bekämpa spekulation och fatta rätt beslut.

Materialet framställdes i samarbete med Cancer Prevention Foundation. Redaktörerna är tacksamma för Ilya Fomintsev, Daniil Shirokov, Elizaveta Dubovik, Anton Barchuk och Vadim Gushchin.