Huvud
Strömförsörjning

Första hjälpen för symptom på akut cystit hos kvinnor: Anestesi och folkmedicin

Cystitis utvecklas på bakgrund av infektionens penetration i urinblåsan genom urinröret. De faktorer som undertrycker immunitet bidrar till utvecklingen av sjukdomen. Anledningarna är otillräcklig uppmärksamhet på genitalernas hygien, förekomst av kronisk patologi, gynekologiska sjukdomar.

Manifestationer kommer från en lätt brinnande känsla under urinering till ofördragen smärta i underlivet. Vid allvarliga symptom behöver patienten snabb hjälp med blåsan. Analgetika, varma bad, värme på underlivet hjälper till att lindra tillståndet före läkarens ankomst.

Cystitis - orsakerna till

Blåsans inflammation orsakas av mikroorganismer, som normalt lever på slemhinnor, tarmarna. Införandet av saprofytiska bakterier inuti organet väcker utveckling av sjukdomen.

Infektion kan inträffa under sexuell kontakt, ej iakttagande av sanitära regler. Penetration av mikrober betyder inte den obligatoriska förekomsten av cystit. En frisk person har naturliga försvarsmekanismer. Körtlarna i blåsans inre membran utsöndrar slem, förhindrar bindning av bakterier, immunoglobuliner förstör eventuell infektion som kommer in i slemhinnan. Regelbunden tömning hjälper till att "tvätta" infektionen.

Kvinnor lider av blåsor mycket oftare än män på grund av särdragen i strukturen hos genitourinary systemet. En kort urinrör är inte ett allvarligt hinder för penetrering av mikroorganismer. Placeringen av urinrörsöppningen nära ingången till vagina främjar övergången av en gynekologisk infektion till urinvägarna. Närheten till analöppningen blir källan till E. coli som orsakar inflammation i blåsan.

Faktorer av inflammation i urinblåsan hos kvinnor

Sjukdomen utvecklas med en minskning av skyddsmekanismer, vilket skapar gynnsamma förutsättningar för reproduktion av mikrober. Uppkomsten av sjukdomen underlättas av:

 • Bär syntetiskt underkläder;
 • Oändlig ändring av hygienbindor;
 • menstruation;
 • Graviditet, postpartumperiod;
 • hypotermi;
 • Byte av sexpartner
 • Diabetes mellitus;
 • Skador på perineum
 • Systematisk tidig tömning av blåsan;
 • Venereala sjukdomar (trichomoniasis, klamydia, mykoplasmos, genital herpes);
 • Överdriven konsumtion av godis, kolhydrater;
 • Försummelse av hygienreglerna i sexuellt liv.

Icke-iakttagande av elementära sanitära principer, som åtföljer kroniska patologier, endokrina störningar tjänar som bakgrund till utvecklingen av sjukdomen.

När du behöver snabb blåsan

Symtom på inflammation i blåsan kommer från en raderad klinik, när en kvinna oroade sig för obehag under ett besök på toaletten innan de uttryckte problem. Klagomål hos patienter med urinvägsinfektion:

 • Ofta uppmanar "på ett litet sätt";
 • Brist på lättnad efter avgång
 • Smärta, stickningar vid urinering
 • Utseendet av flingor, turbiditet i urinen;
 • Isolering av blod med urin;
 • Smärta över puben, perineal regionen.

Kroppstemperaturen förblir normalt eller ökar till 37,5-38 grader. Allmän sjukdom är uttryckt med en stark grad av inflammation, komplikationer. Med svår smärtsyndrom kräver hypertermi akutvård.

Första hjälpen för akut cystitis

Symtom på inflammation i blåsan kan fånga på natten, på helgerna, helgdagar, när ett besök till läkaren är omöjligt. Vad man ska göra för att lindra smärta, dysursfenomen. Första hjälpen reduceras till att ta smärtstillande medel, med hjälp av metoder som minskar krampen i släta muskler, inflammatoriska fenomen. Förenkla manifestationerna av sjukdomen kan vara följande:

 • Drick mer vätskor. Bättre det blir växtbaserade örter, mineralvatten utan gas, komposit. Med ökningen av utsöndrad urin från blåsan avlägsnas de mikroorganismer som orsakade inflammation;
 • Observera kosten. Eliminera kryddor, kryddor, kryddig, salt mat. Irriterande ämnen förvärrar inflammatorisk process av blåsans inre vägg, ökar symtomen;
 • Applicera värme på pubicområdet (plastflaska med vatten, värmepanna). Krammen minskar, smärtan minskar. Ta inte ett bad, varma ländryggen för att undvika spridning av inflammation i njurskyddet. Värme till undersidan av buken kan inte vara gravid, med hypertermi, närvaron av en blandning av blod i urinen;
 • Ta ett antispasmodiskt läkemedel - ett piller No-shpy (Spazmalgona, Baralgina). Det är tillåtet att använda smärtstillande medel (Ibufen, Nurofen, Nimesil). En tablet av smärtstillande medel ska druckas med ett halvt glas vatten.
 • Om det inte finns någon möjlighet att få en kvalificerad sjukvård en dag eller två från sjukdomsuppkomsten, är ett av de antibakteriella läkemedlen tillåtet. Furadonin används för 100 mg var 8: e timme i 6-7 dagar. Nitroxolin 0,1 * 4 gånger om dagen. Furamag 2 tabletter tre gånger om dagen - en vecka. Användningen av antibiotika en gång eller ofullständig kurs ger inte bara nytta utan också skador. Mikrober har resistens mot läkemedel. Bota cystit kommer att bli ett stort problem.

Du kan behöva akut hjälp med svår smärt syndrom, en signifikant mängd blodig urladdning, en temperatur över 39 grader, en misstanke om akut kirurgisk patologi.

Urgent tillstånd - utseendet av blod i urinen

Hemoragisk blåsan särskiljs av närvaron av erytrocyter i urinen. Visuellt manifesteras detta av färgen av urin i rött eller utseendet av bloddroppar när du besöker toaletten. Sjukdomsuppkomsten är plötslig: kroppstemperaturen stiger, det finns en oemotståndlig uppmaning att urinera. Blodproppar kan fylla urinröret, utveckla en akut retention av urin. I detta fall ska ambulansen kallas.

Folkmetoder för akutvård i blåsor: soda, grönsaksbuljong, infusioner

Ofta är läkemedel otillgängliga eller kontraindicerade. Effektiv vård av blåsning hemma kan göras genom att använda folk recept. Förbättra patientens välbefinnande, ta bort smärt syndrom följande recept:

 • Rör en matsked läsk i 200 ml varmt vatten. Ta långsamt in. Soda hjälper till att eliminera gnidning, ömhet när man urinerar;
 • Förbered Morse från tranbär, drick 200 ml varje timme. Berry har en antiinflammatorisk, antibakteriell effekt. Minskar smärta.

Använd avkok, infusion av medicinska växter. Ta de råvaror som finns tillgängliga vid sjukdomsdagen.

Recept för matlagning avkok

En dryck gjord av tranbärsbladen kommer att ge första hjälpen till inflammation i blåsan. Ta 2 msk. l. torrmat, häll 500 ml kokande vatten för att suga på elden i 10 minuter. Stam, ta 150 ml tre gånger om dagen.

Avkok av enbär framställs från 1 tsk. frukt på ett glas vatten. Ät ett halvt glas 4-6 gånger om dagen.

Björnbär av bärbär är en beprövad folkmetod mot inflammation i blåsan. Ta en matsked blad, häll 500 ml kokande vatten, koka i 20 minuter. Coolt, drick hälften av glaset var 4: e timme.

Avkok av persilja framställs från 4 msk. l. färska blad i en halv liter vatten. Koka i 15 minuter, äta under dagen i små portioner.

Avkok av björkknoppar hjälper till med cystitis. 2 matskedar råvaror, koka 500 ml kokande vatten. Drick för tre måltider.

Muntavkok för första hjälpen från akut cystitis bereds av 2 msk torkad ört, en halv liter kokande vatten. Insistera på 2 timmar, drick 100 ml 5 gånger om dagen.

Avkok av aloe kommer att ge akut hjälp till blåsan, stärka immuniteten. Juice från 4 lämnar för att lösa ett glas vatten, koka i en halvtimme. Lägg till konst. l. älskling, dricka under dagen.

Infusioner för första hjälpen för inflammation i urinblåsan

Vattenutdrag av växturoseptika minskar smärta, obehag i underlivet. Första hjälpen för cystit kommer att bestå i användningen av dessa läkemedel. Förbered en av drinkarna, drick när det finns tecken på blåsor.

För att eliminera spasmen i blåsan kommer att hjälpa tinktur av humle. Växten går färskt. Ta en matsked av kottar, brygg ett glas kokande vatten, håll elden i 5 minuter. Om så önskas, wrap handduken. Lämna en timme, använd en matsked tre gånger om dagen.

Infusion av johannesört hjälper till med purulenta cystitis. En matsked örter häll ett glas kokande vatten, koka i 10 minuter. Ta bort från värme. Insistera en timme, drick i 3 timmar.

Infusionen av vattenliljan har en effekt i stagnerande fenomen. Sked en matsked rhizom med två glas vatten, lämna över natten. På morgonen koka, drick kyld 100 ml var 4: e timme.

Infusionsögon har antiinflammatorisk effekt. 20 gram löv laga mat i 10 minuter i 200 ml vatten. Låt i 30 minuter ta 15 ml var 4: e timme.

Antiinflammatorisk, smärtstillande effekt har te från blommorna av kamomill.

Det första hjälpmedlet för blåsans inflammation hemma syftar till att lindra smärta, vilket eliminerar smärtsamma symptom. Den huvudsakliga behandlingen utsetts av en urolog. Folkmekanismer är hjälpmetoder.

Första hjälpen för blåsor

Första hjälpen för blåsning i hemmet är en handlingsmetod som fokuserar på den kortaste lindringen av flickans tillstånd.

Efter eliminering av angrepp av akut smärta kan inte låta sjukdomen ha sin gång, är det viktigt att genomgå en fullständig undersökning av en specialist och för att plocka upp den nödvändiga behandlingen. Vi ska inte tro att gripa dessa attacker kommer att hjälpa att bli av med sjukdomen, värktabletter och andra medel kommer att ge bara en tillfällig effekt, om dolechena patologi är inte risken för kroniska av process ökar då återfall är ständigt orolig kvinna. Att bli av med kronisk patologi är mycket svår, och ibland omöjlig.

En sådan patologi kan leda till komplikationer med långvarig kurs, den patologiska processen kan påverka andra organ i det genitourinära och reproduktiva systemet.

Snabb hjälp för blåsan är en nödvändig åtgärd, men man bör komma ihåg att dess effekt är av tillfällig karaktär, därför är det nödvändigt att styra alla krafter för att bekämpa inflammationsfoci.

Om du inte kan kontakta doktorn, ska du göra terapi med improviserade läkemedel, så du borde veta hur man lättar patientens hälsa hemma.

Viktiga rekommendationer

Om blåsan uppträder är första hjälpen omedelbart nödvändig. Detta beror på det faktum att det helt enkelt är omöjligt att drabbas av den allvarliga smärtan som uppstår med cystit. Det är viktigt att ta hänsyn till kroppens individuella egenskaper och arten av sjukdomsförloppet vid valet av behandling. Därför bör man inte självständigt bestämma metoden för långvarig behandling.

Första hjälpen för blåsan är ett mått på akutmottagande, men behandlingen som helhet består i interaktionen mellan flera tekniker.

 • bestämning av den huvudsakliga orsaken till patologi;
 • konsumtion av läkemedel, vars åtgärder är inriktade på att eliminera smärta
 • vägran att ha sex under behandlingen
 • ökad hygien hos könsorganen;
 • upprätthålla optimal vattenbalans;
 • följa en speciell diet.

Första hjälpen för cystit hos kvinnor är ett grundläggande steg i att förbättra välbefinnandet. Det är viktigt att komma ihåg att intensiteten i smärta kan variera beroende på den individuella känslighetsgränsen.

Att tolerera sådana känslor borde inte vara, sådana åtgärder kan ha negativ inverkan på hälsotillståndet. Dessutom är smärta resultatet av aktiviteten hos patogena mikroorganismer som måste motverkas.

Metod för första hjälpen hemma

Cystitis är en sjukdom med en komplicerad kurs, vilket inte bara ger obehag för en kvinna, men orsakar också oåterkallelig skada på hennes hälsa. Det är obligatoriskt att genomgå en fullständig behandling av terapeutisk ingrepp under överinseende av en specialist, men i händelse av akut behov och oförmåga att söka medicinsk hjälp, bör du ge dig själv akut hjälp.

Första hjälpen hemma för kvinnor är som följer:

 1. Förbrukning av vätska i stora volymer. Detta beror på accelerationen av processen att ta bort den patogena floran från urinblåsan på grund av den ökade frekvensen av urinering. Det är bättre att konsumera inte bara vatten utan infusioner, juice eller avkok av örter och växter som har egenskaper hos antibiotika. Ansvarigt tillvägagångssätt bör vara att välja komponenter och dosering, eftersom ett fel i beräkningarna kan leda till allvarlig förgiftning av kroppen.
 2. För att avlägsna smärtan kan du använda metoden för exponering för torr värme. Den bifogade varmvattenflaskan hjälper till att ta bort smärtan. Det verkar på kroppen försiktigt, så risken för biverkningar minimeras. Inte ta ett varmt bad för att värma urinblåsan, den kvinnliga organismen morgonen så att mikroberna som finns i ländryggen kan snabbt gå till njurarna och skapa gynnsamma förutsättningar för utveckling av pyelonefrit.
 3. Du bör vara uppmärksam på att lämna menyn. Faktum är att akuta och feta livsmedel kan bli en orsak till förvärring av kvinnans välbefinnande. Från konsumtionen av sådant innehåll under behandlingsperioden bör kasseras. Det är bättre att hålla sig till en viss kost före full återhämtning och konsolidering av hållbara resultat.
 4. Under behandlingsperioden bör man avstå från kraftig fysisk ansträngning. Om en kvinna arbetar, ska du ta ett sjukhus för att spendera tid hemma. Sängstöd är ett löfte om fullständig och framgångsrik återhämtning.
 5. Speciellt bör nämnas konsumtionen av tranbärsmor. Denna bär är en gud för blåsan. Ett positivt resultat av sådan behandling spåras redan 6-12 timmar efter det att den första delen av drycken konsumeras. Poängen är att drycken är en naturlig surgörare som förhindrar fastsättning av skadliga mikroorganismer i blåsans väggar.

Algoritmen för rekommenderade åtgärder för cystit ser ganska enkelt ut, men det är möjligt att med tillförsikt ange effektiviteten av dessa åtgärder. Dessa metoder gör det möjligt för oss att återställa det naturliga och tillfredsställande arbetet i de inre organen i urinvägarna.

En kvinna bör komma ihåg att dessa metoder är akut hjälp när det inte finns några andra sätt att förbättra sin egen hälsa. Det här är inte en panacea som hjälper till att bli av med inflammation, eftersom undersökningen i alla fall är nödvändig.

Vilka åtgärder är förbjudna

Brådskande hjälp hjälper inte alltid den snabbaste återhämtningen. Vissa åtgärder kommer inte att gynna, men kan orsaka irreparabel skada på kvinnans välbefinnande.

OBS! I inget fall bör du ta ett varmt bad för att förbättra ditt välbefinnande och eliminera smärtsamma symptom. Sådana åtgärder är farliga genom övergången till inflammation i njurarna och utvecklingen av pyelonefrit.

Använd torr värmeteknik rekommenderas inte:

 • Under graviditeten, särskilt i de tidiga stadierna, kan metoden provocera missfall.
 • i närvaro av svaga sjukdomar i reproduktionssystemet och inflammatoriska processer i tarmarna;
 • Det är förbjudet att applicera en varmvattenflaska under menstruationen.

Det bör noteras att cystit är en inflammatorisk process. Många specialister betonar det faktum att uppvärmning under inflammation är strängt förbjudet, eftersom det under påverkan av värme kan patologi utvecklas och flyttas till andra områden som påverkar reproduktiva funktioner.

Faktum! Det rekommenderas inte att använda antispasmodik och smärtstillande medel. Nosh-poo eller Spazmalgon kan endast tas vid akut nödvändighet. Ta en bedövning innan du bestämmer orsakerna till smärta i underlivet hos kvinnor rekommenderas inte, eftersom orsaken inte kan vara cystit, men vanliga gynekologiska sjukdomar och graviditetspatologier.

Överbelasta inte urinvägarna, så ta diuretika och växtbaserade komponenter i diuretika bör ske med extrem försiktighet. Detta beror på det faktum att sådana åtgärder kan skada njurarna avsevärt. Med nefropati är det extremt farligt att frolica kroniskt njursvikt.

Diuretika och växtsamlingar för att påskynda urinflödet ordineras efter fullständig diagnos. Faktum är att deras mottagning är nödvändig, men det är viktigt före detta att bedöma funktionella förmågor hos excretionsorganen.

När nödhjälp behövs

Det är nödvändigt att snarast söka hjälp från ett ambulanslag om det finns följande symtom:

 • antipyretika fungerar inte och patienten kan inte minska förhöjd kroppstemperatur;
 • det finns blodblandningar i vissa delar av urinen;
 • flickan känner uppmaningen att urinera, men hon kan inte tömma blåsan;
 • smärta i underlivet under inverkan av antispasmodik försvagas inte eller intensifieras alls.

Hemoragisk cystit i alla fall kräver fullvärdig behandling på ett sjukhus. Vid akut inflammatorisk process av blåsan är patientens sjukhusvård också ofta nödvändig. Behandling av gravida och barn måste övervakas av en läkare.

Endast tidig diagnos och genomgången av en fullständig behandlingskurs kommer att förhindra utveckling av allvarliga och livshotande komplikationer.

Blod i urinen med cystit, vad ska man göra

Bara några droppar blod i urinen kan leda en kvinna till detta tillstånd när panik börjar. I synnerhet om en liknande manifestation uppträder under en period med cystitis. Sådan inflammation för honkroppen kan inte passera utan spår och ett av de medföljande symptomen är utseendet av blodfall i urinen.

Förutsatt att inflammationen startade några droppar blod i urinen är inte en kritisk, men fortfarande ett alarmerande tecken. Reglerna för första hjälpen för sådana patienter förändras inte. Behandlingen är baserad på överensstämmelse med reglerna:

 • noggrann hygien efter varje urinering
 • Vätskekonsumtion i betydande volymer;
 • dieten bör förses med vitaminer
 • mat ska smälta lätt och fördelaktigt.

OBS! Användningen av uppvärmning som en metod för akut exponering är kontraindicerat i detta fall. Detta beror på det faktum att under påverkan av värme finns en signifikant expansion av kärlen, vilket medför en ökning av blodflödet.

För att minska de smärtsamma manifestationerna kan du använda vanliga smärtstillande medel, vilket i vilket fall som helst borde finnas i standardmedicinsk skåp av varje kvinna.

Det är nödvändigt att uppmärksamma det faktum att närvaron av blod i varje del av urinen kan signalera utvecklingen av hemorragisk cystit. Denna patologi uppträder ofta i en akut form: patienten ökar kroppstemperaturen avsevärt, det finns en ökning av antalet urinering. Tömning av urinblåsan är omöjlig, och vätskan ackumuleras i blåsan.

Den enda sanna lösningen i sådana fall kommer att vara ambulanssamtalet. Det är omöjligt att behandlas hemma. Isolering av blod i signifikanta mängder kan leda till igensättning av urinröret.

Fördröjning kan leda till inflammation i bäckenorganen från blåsan. Sådana kränkningar är farliga eftersom det är nödvändigt att förstå att akuta åtgärder inte är ett paradis, men utgör en tillfällig åtgärd som gör det möjligt för dem att förbättra sitt eget välbefinnande.

Första hjälpen för blåsor

Första hjälpen för blåsan är möjlig. På vakt för människors hälsa finns nu medicinsk teknik som hjälper till att snabbt besegra någon sjukdom. För att få en ambulans för cystit måste du förstå att denna sjukdom orsakas av patogener. Så snart som deras inflytande elimineras kommer det omedelbart att komma en väsentlig lättnad.

Första hjälpen för cystit - alla steg

Första hjälpen för cystit omfattar flera steg. Först och främst måste du eliminera smärta och irritation i urinblåsan. För att göra detta måste du stärka dricksregimen. Det är bäst att dricka varmt sött te med mjölk. Denna lösning hjälper till att snabbt och effektivt tvätta all patogen mikroflora från urinblåsan.

Det bör vara känt att urin i sig själv har en baktericid effekt. Därför kan en ambulans för blåsor endast ges på detta sätt med adekvat dricksregim och tidig evakuering av blåsan.

Sedan följer antibakteriell behandling. Det är bäst att använda bredspektrum antibiotika. Utmärkta resultat observeras om en monural används. Behandling med en monoral är ett av de mest effektiva sätten att behandla cystitis. En enstaka mottagning av monural för natten och en ambulans för blåsor har redan givits till dig. I den närmaste framtiden kommer han inte att störa dig.

Du kan också använda ciprolet eller dess analoga ciprofloxacin. En tablett två gånger om dagen. För att dricka det är det nödvändigt inom fem dagar. Det är ett billigt och effektivt sätt att behandla blåsor. Tillräckligt två dagars behandling och en ambulans för blåsor behöver du inte längre. Kom bara ihåg att efter att symtomen försvunnit är det nödvändigt att fortsätta att ta drogen i minst tre dagar. Detta hjälper dig att förhindra återkommande cystitis.

Dessutom kan värme till en inflammerad blåsan ha en extremt positiv effekt. Försök ta stillasittande bad med tillsats av en svag lösning av mangan eller natron. Vattentemperaturen ska vara cirka fyrtiofem grader.

Så, en ambulans för blåsor, detta är:

 1. riklig dricka
 2. antibakteriell terapi;
 3. värme för en sjukblåsa.

Vad mer kan jag göra?

Förutom de åtgärder som anges ovan kan du göra följande:

 1. helt eliminera alkohol vid tidpunkten för sjukdomen;
 2. sluta äta kryddig mat, de kan utöva ytterligare irritation;
 3. Applicera senapplaster, sätta dem i strumpor och klä på natten på fötterna;
 4. varma fotbad
 5. tvätt med avkok av kamille eller en lösning av furatsilina;
 6. utesluta möjligheten till sexuella handlingar.

Om allt ovan inte hjälper dig och blåsan återkommer igen och igen behöver du inte en ambulans för blåsan, men ett besök till läkaren för att identifiera patogenen. Mycket ofta är cystit hos kvinnor orsakad av candidiasis och är en logisk fortsättning av tröst. Kom ihåg att i det här fallet kommer allt som anges ovan inte hjälpa dig.

Första hjälpen för akut och kronisk cystit hos vuxna och barn

Cystit - en av de vanligaste smittsamma och inflammatoriska sjukdomar i vuxna och barn. Är mer benägna att drabbas av denna patologi flickor, kvinnor (inklusive gravida kvinnor), äldre, personer med diabetes och nedsatt immunförsvar personer med etablerat långsiktiga urinkateter och cystostomy.

Riskgruppen innehåller personer med anomalier vid utvecklingen av urinvägarna, inklusive urinröret. Av stor betydelse är tidpunkten för första hjälpen till en patient med akut cystit eller med förvärring av kronisk UTI. Vi kommer att uppmärksamma denna fråga ytterligare.

1. Vad behöver man komma ihåg för patienten?

Innan du vidtar åtgärder för att ge första hjälpen till dig själv eller någon nära dig är det viktigt att klargöra följande punkter:

 1. 1 Hinner patienten till särskilda riskgrupper - barn i tidig och förskolealder, gravid, äldre efter 65 års ålder, patienter med urolithiasis, diabetes, svåra (säng) patienter? Om svaret är positivt, ska en sådan patient omedelbart tas till doktorn (en tillträdesavdelning, en poliklinik). Detta beror på den relativt snabba förekomsten av akut pyelonefrit och urosepsi (en stigande infektionsväg).
 2. 2 Hade patienten tidigare episoder av inflammation i urinväggen? Den akuta första uppkomsten av cystit kräver mer uppmärksamhet och avslöjande av orsakerna.
 3. 3 Är förekomsten av cystit i samband med samlag (1-2 dagar före episoden), med oskyddad samlag, ett mekaniskt trauma i urinröret?
 4. 4 Är sjukdomen åtföljd av ökad kroppstemperatur och symtom på förgiftning (svaghet, svettning, kognition, smärta i lederna)?
 5. 5 Är sjukdomen åtföljd av blodets utseende i urinen?
 6. 6 Uppmärksammar patienten inte bara den suprapubiska regionen, men också i nedre delen av ryggen?
 7. 7 Blir symtomen på blåsor kombinerade med rikliga, mukopurulenta eller slemhinnor från könsorganen och urinröret, dyspareunia?

Efter att ha fått svar på dessa frågor är det viktigt att följa de grundläggande principerna för första hjälpen i cystit:

 1. 1 Patienter i riskzonen för utveckling av pyelonefrit och urosepsi ska omedelbart skyndas till ett läkarkontor.
 2. 2 Patienter vars cystit är mest sannolikt associerad med sexuellt överförbara infektioner bör konsultera en terapeut, en urolog (gynekolog på kvinnor) och en dermatovenereolog.
 3. 3 Patienter med akut cystit behöver annan hjälp än patienter med kronisk återkommande cystit.
 4. 4 Behandling av denna patologi hos kvinnor utan adekvat behandling av samtidig vulvovaginit är ineffektiv, hotar med ett tidigt återfall av sjukdomen.

Därefter kommer vi att överväga första hjälpen för akut och kronisk återkommande cystit hos vuxna och barn.

2. Första hjälpen för förvärring av kronisk blåsan

Patienter med kronisk cystit, som regel, kan kontrollera sjukdomen, reglera frekvensen av återfall. Det är viktigt för sådana patienter att alltid ha snabb test för att utföra ett urintest hemma.

Detta multipla testremsor, är vanligen säljs på apotek eller lagrar medicinsk utrustning (t ex Multichek (Multicheck), URiSCAN 11 Strip, MULTISTIKS 10 SG (MULTISTIX 10SG) etc). Några av dem används i laboratorier som är utrustade med analysatorer. Hus kan användas för rutinscreening av urinanalys hos patienter med kronisk återkommande cystit.

Figur 1 - Uriskastripstest (URiSCAN) för allmän urinalys

Hur korrekt samlar urin för analys, vi har redan övervägt i en annan artikel (gå till den interna länken).

Således bör första hjälpen för förvärring av kronisk cystit omfatta:

 1. 1 Snabbt urintest hemma, utvärdering (om möjligt för patienten).
 2. 2 Att kontakta en läkare för att inspektera och bestämma behandlingstaktik exekvering bakteriell inokulering testet urin och bestämning av känsligheten hos patogenen mot antibiotika, ultraljudsundersökning av blåsan, njur- och prostata (hanar).
 3. 3 Innan du tar en läkare och tar test kan du använda antispasmodik (papaverin, drotaverin), NSAID (nimesulid, ibuprofen). Du kan börja ta vegetabiliska uroseptika (Kanefron, Tsiston, Mononel, Phytolysin, etc.).
 4. 4 Antibiotikabehandling för kronisk blåsan bör fördröjas tills en läkare samråder.
 5. 5 Om det inte är möjligt att konsultera en läkare (terapeut, urolog, etc.) inom en snar framtid, t ex med hänsyn till bostadsortets avstånd, frånvaron av sjukvårdspunkt, är det inte nödvändigt att skjuta upp behandlingen på obestämd tid.
 6. 6 Om recidiveringen av kronisk cystit hos en kvinna är förknippad med samlag till och med före symtomens början kallas cystitis postkolital. Hur man behandlar denna sjukdomsform, kan du läsa här.
 7. 7 Du behöver inte använda en varmvattenflaska och heta bad för att minska smärta och dysuri.
 8. 8 Korrigering av tillståndet bör innefatta tillfällig sexuell vila, efterlevnad av en sparsam kost, tillräcklig dricksreglering (1,5-2,5 l), läkemedel och växturoseptika.
 9. 9 hjälper cystit drivet drickande: infusioner, te och fruktdrycker baserade tranbär, lingon, rent vatten (det är möjligt att använda mineralbordsvatten), stuvad frukt. Starkt te och kaffe bör undvikas.
 10. 10 Vegetabiliska uroseptika bidrar till att öka volymen utsöndrad urin, normalisera dess surhet, minska svårighetsgraden av symtom på blåsan. För behandlingen kan användas Kanefron, Tsiston, Monorel, urologiska avgifter. Minsta skattesatsen är 1 månad.
 11. 11 Antibiotika ordineras vanligtvis av din läkare, antibiotika ska inte tas ensam..
 12. 12 Självadministration av antibakteriella medel är endast möjlig vid förebyggande behandling (utskrivna tidigare av den behandlande läkaren), eller i avsaknad av tillgängligt medicinsk hjälp.
 13. 13 För behandling av kronisk cystit exacerbation används enligt rekommendationerna nitrofurantoin (Furadantin, Makrobid, Makrodantin, furadonin, FURAMAG), ofloxacin (Zanotsin), levofloxacin (Tavanik) amoxicillin / klavulanat (Amoksiklav, Augmentin), cefixim, ceftibuten. Den genomsnittliga längden på antibiotikabehandling - 7-10 dagar. Scheman presenteras i tabell 1 nedan.

Tabell 1 - Kroniska cystitisbehandlingsregimer i den akuta fasen

Snabb hjälp för blåsor: vad man ska göra

Cystitis är en ganska vanlig sjukdom hos kvinnor, där blåsemembranet är mycket inflammerat. Innan du överväger snabb hjälp med blåsor, är det viktigt att säga om orsakerna till denna patologi.

Oftast orsakar sjukdomen en infektion, såväl som hypotermi hos kroppen, på grund av vilken inflammatorisk process utvecklas i genitourinärsystemet.

Det bör noteras att pre-akuta snabb hjälp i cystit verkligen kan eliminera tecken och symtom på sjukdomen, men detta inte på något sätt innebär att det är nödvändigt att avbryta behandlingen. Tvärtom, till uppkomsten av symptomen på inflammation i urinblåsan eftersom behovet konsultera en läkare att diagnostisera och snabbt som möjligt. Annars kan cystitisen gå in i kronisk form eller orsaka farliga komplikationer.

Snabb hjälp med blåsor kan bara träna hemma om den personen redan har besökt en specialist och vet vad han kan ta och vad som är kontraindicerat.

Dessutom, så snart som möjligt måste du se en läkare med svår smärta, feber och utseendet av blod i urinen. Alla dessa är tecken på komplikationer av blåsan. Snabb hjälp med blåsor innebär att ta de läkemedel som kommer att lindra inflammation på bara några dagar. De bästa drogerna i detta område är antibiotika. De är de mest effektiva för att undertrycka infektionsaktiviteten och eliminera akut inflammation.

Det bästa antibiotikum för detta ändamål är läkemedlet Monural. Det är effektivt vid både akut och kronisk inflammation i urinblåsan.

Dess plus i snabb åtgärd, ett minimum av kontraindikationer och låg risk för biverkningar. Dessutom kan Monural tas även under graviditeten, eftersom det inte skadar fostrets utveckling.

När det gäller läkemedlets effektivitet, kommer patienten efter den första mottagningen av Monural att känna en investering - för att minska smärta i buken. Detta framgår av recensioner av drogen. Den monorala är tillgänglig i form av granuler för framställning av en lösning. Det kan också användas för att behandla uretrit och förhindra infektioner i det urogenitala systemet hos kvinnor.

För snabb anestesi kan du använda antispasmodik. De hjälper till att eliminera muskelspasmer och slappna av dem, vilket leder till mindre smärta. På grund av det faktum att cystit är mycket ofta åtföljd av svåra spasmer och smärtor, är det svårt att göra utan antispasmodik och smärtstillande medel. De bästa antispasmodikerna är No-Shpa och Drotaverin.

Snabb hjälp för blåsor ger en sådan handlingsplan:

 1. Eliminering av bakterier och infektion från blåsan genom att ta antibiotika.
 2. Tvätta infektion från kroppen genom att konsumera stora mängder vätska. Detta är en förutsättning för snabb behandling av blåsans inflammation.
 3. Smärtlindring genom användning av smärtstillande medel.
 4. Eliminering av inflammation av NSAID.

Dessutom är det också möjligt att träna traditionell behandling med sodavätning, infusion av aloe och avkok av örter hemma.

Vad hjälper snabbt med cystit: bästa praxis

Inte alla vet att det snabbt hjälper mot cystit, förutom antibiotika. Mycket bra botar inflammation fytoterapeutiska läkemedel, som är baserade på örter.

De bästa av dem är:

 1. Läkemedlet Cystone. Den innehåller ett komplex av örter, som snabbt kan eliminera inflammation. Dessutom hjälper läkemedlet även med kronisk blåsan. För att bota kronisk inflammation bör du ta Cyston minst två till tre månader.
 2. Monurel Är också en örtberedning som finns i form av tabletter. Han tar inte bara bort inflammationen, men eliminerar också infektionen.
 3. kanefron Är en effektiv naturlig förberedelse som kan ordineras även för barn. Den innehåller medicinska örter och kan förbättra njurfunktionen.

Furagin och Furadonin anses också som effektiva läkemedel. Många gynekologer råder kvinnor att ta dessa mediciner redan vid de första tecknen på blåsor.

Vad hjälper snabbt med cystitis förutom medicinering? I detta tillstånd kan fysioterapeutiska procedurer som kan praktiseras hemma vara till stor hjälp. Terapeutiska bad anses vara särskilt effektiva.

Till exempel kommer ett bad med kaliumpermanganat eller kamillebuljong att kämpa med inflammation och eliminera smärta. Du måste upprepa badet två gånger om dagen. Dessutom eliminerar det fullständigt smärtan och brinnande känslan i magsvärmare. Samtidigt ska varmaren placeras i magen eller på ryggen, och fyller den tidigare med varmt (inte varmt) vatten. Håll varmvattenflaskan tillåten i högst tio minuter. Vid graviditet eller allvarliga kroniska sjukdomar är denna metod förbjuden.

Vad hjälper snabbt från cystitis bland folkmedicinska lösningar?

Följande är de mest effektiva folkmetoderna för blåsbehandling:

 1. Ett botemedel mot läsk hjälper till att eliminera plötslig smärta. För att göra det måste du blanda en sked full av läsk i ett glas varmt vatten. Att dricka i små sippor. Tio minuter senare lägger du en värmepanna på magen.
 2. Avkok av persilja. För att göra det måste du mala ett par skedar persilja och koka dem i vatten. Insistera på en timme, belastning och ta ett halvt glas två gånger om dagen. Detsamma kan göras med dill.
 3. Vitlökstinkning hjälper till att eliminera bakterier. För att göra detta, mala flera vitlöksklyfta och häll dem med kokande vatten. Lägg till ett par skedar honung, spänning och ta en tredjedel av glaset tre gånger om dagen.
 4. Åtgärd för kamomill. Brew tre matskedar per liter kokande vatten. Ta ett halvt glas två gånger om dagen.

Första hjälpen för exacerbation av blåsan

Det första hjälpen för cystit bör vara komplex, kombinera externa läkemedel och smärtstillande medel. Huvuduppgiften är att avlägsna obehagliga känslor och inte göra mycket hälsorisker. Efter att ha eliminerat symptomen bör du omedelbart kontakta en läkare för att utesluta möjligheten till komplikationer.

Cystitis är inflammationen i blåsans membran. Orsaken till sjukdomen kan vara infektioner från tredje part, bakterie, svamp eller virus, men ibland uppstår sjukdom på grund av hypotermi, stress, kryddig mat eller felaktigt utvalda läkemedel. Beroende på kursen kan sjukdomen vara akut eller kronisk. På grund av de särskilda egenskaperna hos uppbyggnaden av genitourinary tract, påverkar cystit ofta kvinnor. Hos män blir det ofta en följd av uritrit och fortsätter i mindre uttalad form.

I akut cystitis upplever en person svår smärta vid urinering, brännande och klåda i urinröret. Könsorganen svullnar och rodnar. Patienten upplever konstant trängsel även med en tom blåsan, kanske inkontinens och läckage av urin. Mot bakgrund av inflammation, temperaturen stiger, känns patienten generell svaghet, sömn och aptitstörning. Urinen förvärvar en mörkare färg, ibland blir den rosa eller till och med körsbärröda.

Även de mest mindre symptomen kan inte ignoreras. Vid första tecken på blåsan måste åtgärder vidtas samtidigt som obehagliga känslor och orsaken till sjukdomen elimineras. Först och främst är det nödvändigt att utesluta alla provocerande faktorer, att avbryta droger, irritera blåsans väggar och också att avstå från sexuella kontakter. Under en exacerbation är det viktigt att observera en sparsam diet, att vägra för heta, skarpa, salta och söta rätter. Kategoriskt förbjuden alkohol, inklusive öl och cocktails, under behandling kan inte röktas. Nikotin och tobakshartser försämrar kroppens motstånd och etylalkohol i alla doser orsakar vätskeretention i kroppen.

Vid första tecken på akut cystitis måste patienten läggas i sängen. Nödhjälp behövs med en skarp smärta i underlivet, vilket kan åtföljas av blodiga eller purulenta sekret.

Under perioden med exacerbationer är det bättre att äta mindre, men drick så mycket vätska som möjligt. Kommer att passa rent, icke-kolsyrat vatten, svagt te från kamille eller hundrosa, blåbär, tranbär eller tranbärsjuice med en minsta mängd socker, hemmagjord kompote av torkade frukter. Dessa drycker utsöndrar toxiner, minskar inflammation, klåda och smärta. Dessutom är buljonger och infusioner rik på kalium och andra värdefulla mikroelement, vilket stärker immuniteten.

En obehaglig buljong av björnbär, tranbärsblad, björnörrar hjälper till att lugna den irriterade blåsan. På dagen, drick 1-1,5 koppar, dela drycken i små portioner. Det är bäst att använda avkok före måltid eller 2 timmar efter det.

Minska överdriven surhet hjälper till att ta en liten mängd soda. Det normaliserar syrabasbasen och minskar irritationen av blåsans väggar. Detta råd är inte lämpligt för personer med GI-problem.

Lätta brännskador, smärta och klåda är kapabla till termiska förfaranden. Det räcker att fylla en plastflaska med inte för varmt vatten och placera det mellan benen. Efter att ha tagit en bekväm ställning på sidan måste du ligga ner i 20-30 minuter. Cystitis är väl hjälpt av en varm vattenflaska, en dukpåse fylld med varm hirs eller stort salt är också lämpligt.

Första hjälpen för cystit hos kvinnor innebär administration av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Att avlägsna smärta kommer att hjälpa Analgin, Baralgin, Naiz eller No-shpa. Intag av potenta droger, inklusive antibiotika, kan startas endast med den läkande läkarens tillstånd. Om ett besök på en medicinsk anläggning är omöjligt är det värt att försöka bevisa droger som inte orsakar biverkningar. Från cystit kommer att hjälpa Levomitsitin, Furadonin, Etazol. Förberedelser tas 1 tablett 4 gånger om dagen före måltiden, tvättas med mycket rent vatten. Behandlingsförloppet varar 5-7 dagar. Avbryta det efter att symtomen inte kan försvinna, det kommer att orsaka sjukdomens återfall.

Cystitis kan hjälpa ljus med papaverin. De lindrar feber, smärta och svullnad, lugna, minska falsk trängsel att urinera. Suppositoriet införs i 1-2 timmar, om så önskas kan du lämna det för natten. Behandlingen varar 3-4 dagar, för lång applicering kan prova diarré och andra obehagliga följder. Det är värt att komma ihåg att ljus inte botar en sjukdom. Deras uppgift är att ta bort smärtsamma symptom. Suppositorier kombineras väl med tabletter, dricker växtbaserade dekoktioner, termiska förfaranden.

Om de obehagliga symptomen kvarstår i flera dagar, bör du kontakta din läkare. Första hjälpen hemma garanterar inte fullständigt bortskaffande av problemet. Specialisten kommer att välja lämpliga droger och följa sjukdomsdynamiken.

Akut attack av kvinnlig blåsan: akuta åtgärder

Cystitis är inte en dödlig sjukdom, men det kan vara mycket smärtsamt och obehagligt. Rezi och dysuri kan orsaka allvarligt obehag. Medan antibiotikumet kommer att fungera, kommer tiden att passera mycket, det är nödvändigt att uthärda. Du behöver veta hur man hjälper dig själv vid den här tiden och vad du kan förvänta dig i kliniken.

Cystitis - orsakerna till

Blåsans inflammation orsakas av olika patogener - bakterier, protozoer, virus. De spred sig på ett stigande sätt. Det allmänna tillståndet bryts inte, det finns ingen feber.

Lokala symtom på cystit är lätt identifierbara:

 • frekvent urinering, ständig uppmaning att gå liten, särskilt på natten;
 • i slutet av tömningen;
 • Utseendet i urinen av grumlighet, sediment, slem.

Cystitis är katarrhal, hemorragisk, polyposis. Orsaken till inflammation är kombinationen av infektion med en av faktorerna: Stagnation av urin, hypotermi, nedsatt immunitet, ett kallt, postkoitalproblem.

Hos kvinnor framkallas cystit av graviditet, klimakteriet, hos män - med adenom, med prostatit.

Den akuta formen, i frånvaro av behandling, går in i ett kroniskt stadium. Det är svårt att medicinera, så du kan inte tillåta detta. Det är nödvändigt att veta vilken terapi som rekommenderas och hur man hjälper dig på förhospitalet.

Kännetecken för akuta förhållanden hos kvinnor

En skarp smärtsam attack orsakar alltid rädsla. Smärta i underlivet kan uppstå av olika skäl, ibland kräver situationen akut inlägg och kirurgisk behandling.

De vanligaste fenomenen med vilka smärta bör differentieras med cystit är:

 • störning av ektopisk graviditet
 • torsion av cystor av äggstockar;
 • inflammation i bilagan
 • frisättningen av stenar från njurarna.

Smärtan av dessa skäl som vanligtvis producerar allvarligt tillstånd, kallsvett, takykardi, tryckfall, illamående och kräkningar, gasbildning, feber, förvirring. Lokalt finns det ett symptom på spänningen i den främre bukväggen och smärta vid palpation. Förstöring av ektopisk graviditet föregås av frånvaro av menstruation. Utsläppen av stenar åtföljs av blodets utseende i urinen.

När man vrider cystorna i äggstocken, uppstår smärtan kraftigt, eftersom en stroke ofta uppträder hos unga tjejer. Med appenditit, gastrointestinala symptom - kräkningar, svullnad - kommer fram. Första hjälpen för smärtsyre cystit hos kvinnor bör ges efter uteslutning av farliga kliniska sjukdomar.

Första hjälpen för akut cystitis

Dö från inflammation i blåsan kan inte, men tolerera bara - inte värt det. Det händer att det börjar med en smärtangrepp, speciellt om den utlöses av sandsläpp. Den första hjälpen med blåsan i hemmet är som följer. Det är nödvändigt att omgående byta midjan med en naturlig matta, bära varma underkläder, ett bälte av hundhår och strumpor på fötterna.

Steg kan upphettas med senap, en varmvattenflaska, högt i varmt vatten. Detta kommer att bli en utmärkt distraktion, vilket kommer att underlätta tillståndet.

Du måste ta ett antiinflammatoriskt läkemedel (en påse med "Nimesil") och spasmolytisk (kapsel "No-shpy"). Från folkmetoder hemma kan du göra ett bad av honung och mjölk. Hjälper med akuta cystitis uppvärmningspåsar med sand eller bergsalt, samt sitter på en hink med heta Kiripichami. Det är värt att vara snyggt - behållaren blir en tyg för att undvika att bli bränd.

Ta den smärtsamma anfall av cystit hos gravida kvinnor kan vara en homeopatisk drug "Viburkol" i stolpiller eller rektala stolpiller med kamomill. Det är inte farligt för barnet.

Kemiska läkemedel under de första veckorna av graviditeten utan att en läkare utses kan inte godtas. Vid behandling under amning stoppas den före återhämtning, utan att glömma att dekantera.

Vad kan inte göras?

Det finns brådskande förhållanden när det är bättre att inte göra någonting, snarare än att skada dig själv. Vid några smärtor i magen är det förbjudet att värma sin eller hans varmare. Särskilt mot bakgrund av stigande temperaturer. Du kan inte gå till bastun, ångrummet är också kontraindicerat.

Många metoder för förklinisk behandling är kontraindicerade vid graviditet på grund av risken för missfall, med cancer, för att inte orsaka blödning eller en ökning av tumören.

Du kan inte applicera kallt - detta kommer att förvärra tillståndet. Innan du diagnostiseras, ska du inte behandlas med avslappnande vätska, du kan behöva en akut operation och alkohol skadar anestesi. Du kan också inte bara ignorera de första symtomen på sjukdomen, gå en promenad, ha sex. Sjukdomen kommer att utvecklas eller överföras till partnern.

Urgent hjälp från doktorns besökande team

Om smärtsyndromet inte går bort från användningen av värme och tabletter, behöver du ringa en ambulans. En grupp läkare kommer att bedöma allvaret av situationen, välj rätt läkemedel för akuta åtgärder. I deras arsenal finns en sådan snabb hjälp för blåsor, som en injektion av en bedövningsmedel och antispasmodisk.

Smärtan kan tas bort med "Naklofen" intramuskulärt. Narkotiska analgetika gäller inte. Den så kallade magnesia prickas från en spasm. Beroende på villkoret kommer läkare att lämna huset eller erbjuda sjukhusvistelse. Indikationer för ett sådant beslut kommer att misstas för njurinflammation, samtidig frisättning av stenar eller blockering av dem, liksom graviditet, barns ålder.

Nödhjälp vid ankomsten till sjukhuset

På sjukhuset fortsätter läkare först och främst behandlingen med antiinflammatoriska och antispasmodiska läkemedel. Läkare kan använda intravenös dropp för permanent, doserad smärtlindring och spasmer. Det spastiska tillståndet i urinvägarna påverkar inte bara patienten, men tillåter inte heller det effektiva arbetet med antibiotika och urotropa läkemedel.

Efter bekräftelse av diagnosen kommer de diuretiska fonderna på sjukhuset att ges en kort kurs parenteralt, istället för örtte. Detta gör det möjligt att snabbt tvätta urinvägarna.

Bevatt urinblåsan direkt genom katetern med en antiseptisk lösning.

Ytterligare behandling på sjukhus

Efter att ha lindrat smärta och spasmer, tvättar blåsan, väljer läkaren en planerad behandling. Det innefattar antibakteriell behandling med hänsyn till eventuella allergiska reaktioner. För att göra detta utförs ett hudtest på dem.

Antibiotika väljer ett brett spektrum av åtgärder, eftersom resultaten av urinanalys med bakterioskopi och såning på känslighet inte kommer snart, och tiden är inte värt att förlora. Dessutom ska läkemedlet utsöndras primärt genom njurarna i oförändrad form och ackumuleras i blåsan, har en terapeutisk effekt.

På sjukhuset tilldelas den injicerbara formen intramuskulärt eller intravenöst - "Ceftriaxon", "cefpirom", "cefotaxim", "Ofloxacin", "lomefloxacin". Doser tar medeltal, kursen - enligt svaret på behandlingen, under kontroll av urinanalys.

Dessutom kommer fytopreparationer att ges oralt. Sjukhusläkare föredrar injektioner och litar inte på droger som tas oralt. Detta orsakas av en lång väg att passera genom tarmarna, partiell inaktivering i levern, viss förlust av effektiv kraft. Men om de inte läggs till systemet efter återhämtning på sjukhuset och släpps ut från det, kommer sjukdomen att försämras igen.

Ytterligare rekommendationer för behandling

De som går in på sjukhuset bör ta hänsyn till att höghastighets starka läkemedel som föreskrivs av sjukhusläkare ger omedelbar effekt och lindrar akut inflammation. Men förebyggandet av övergång till kronisk form utförs inte av dem. Därför bör man insistera på fytopreparationer, örtteor, som tar lång tid efter urladdning och normaliserar arbetet med inflammerade organ.

Dessa inkluderar:

Enligt recensioner bidrar läkemedlet "Monural" effektivt med cystit. Detta läkemedel används en gång om dagen på natten efter avslutad tömning av blåsan. Ackumulerande, det badar slemhinnan, vilket ger en effekt vid direktkontakt.

Tvättmedicinska antiinflammatoriska örtte ska vara fulla i minst en månad. De behandlar inflammation och förhindrar kroniska former och exacerbationer.

För framställning göra en blandning av kamomill, ringblomma, björn öron, uliginose, johannesört i lika delar. Häll kokande vatten i en mängd av 2 matskedar av blandningen för en liter vatten, insistera på två timmar. Drick i varm form.

I kronisk form föreskrivs fysioterapi om det inte finns kontraindikationer. Under graviditet eller utfodring (ej avbrytas) används instillationer av antiseptika, "Levomycetin".

För att göra detta sätts läkemedlet direkt in i blåsan direkt genom katetern. Förfarandet påverkar inte barnet.

Behandlingen ska genomföras till fullständig återhämtning, vilket bedöms av både symtom och klinisk analys. De bör spenderas flera gånger för att se till att det inte finns någon kroniskhet.

Snabb hjälp för blåsor före ankomsten av en ambulans

Första hjälpen för cystit är en nödvändig och viktig kunskap för varje person och speciellt för en kvinna. Inflammatorisk process av blåsans slemhinnor är mer benägna att drabbas av representanter för det svagare könet på grund av urinvägens anatomiska egenskaper.

När de första tecknen på sjukdomen uppträder är det lämpligt att besöka en specialistläkare (terapeut, urolog). Detta beror främst på två faktorer: sjukdomen är smittsam och orsakas av bakterier. Det är viktigt att bestämma typen av patogen och dess känslighet för antimikrobiella medel. Reproduktionen av bakteriefloran främjas av tillstånd där urinutflödet störs (urinrörets stenos, hydronephrosis, megaureter, ventiler, divertikula). De kräver akut ytterligare undersökningar och korrigeringar, annars kommer blåsan igen och igen.

Men inte alltid finns det möjlighet att kontakta läkaren vid rätt tidpunkt och på den första dagen får patienten själv ta nödåtgärder. Första hjälpen för cystitis hemma innehåller ett antal aktiviteter som syftar till omedelbar lindring av symtom.

Första hjälpen vid smärtsamma känslor

Snabb hjälp för blåsor är främst i anestesi och lindring av symtom. Du kan ta bort smärta hemma på flera sätt: medicinering och termiska förfaranden. Ofta används de som komplement till varandra.

Ömhet, som börjar som en följd av kramp i glatta muskulaturen i det urogenitala systemet, kan du eliminera kramplösande läkemedel: Drotaverinum (känd under handelsnamn No-Spa) eller papaverin. Snabba åtgärder noteras vid injektion av formsprutor, så det är att föredra att injicera i gluteusmuskeln och sedan byta till tabletter. I händelse av en intensiv smärtinfarkt innebär akutvård att man injicerar Baralgina eller Ketanov. En annan grupp för akutvård är NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel). Förutom den anestetiska effekten har de också en antiinflammatorisk effekt. Dessa inkluderar: nimesulid, ibuprofen, diklofenak, indometacin, celecoxib, meloxikam och andra försiktig dessa läkemedel tas i patienter med sjukdomar i mag-tarmkanalen.. De administreras vanligen efter måltider och i skydd av protonpumpshämmare (omeprazol, lansoprazol, pantoprazol).

Effektiviteten av ett akuttermisk förfarande är en avslappnande muskelverkan, vilket snarare lindrar eller minskar smärtsamma känslor.

Dessa procedurer är kontraindicerade i följande situationer:

 • förekomst av blod i urinen (hematuri)
 • graviditet;
 • kritiska dagar
 • livmoderblödning i anamnesen;
 • sjukdomar i reproduktionssystemet;
 • feber (feber);
 • onkologiska processer.

Bland uppvärmningsförfaranden kan en kvinna använda en varmvattenflaska med måttligt varmt vatten (vattentemperaturen bör inte överstiga 36-38 ° C), sätt i regelbundet underkroppen i 15-20 minuter. Om det inte finns någon hushållsflaska för hushållet, kan den bytas ut med en plastflaska uppvärmd med salt eller sand i en vävnadspåse. Denna procedur hjälper till att eliminera spasm, förbättrar urinflödet. Du kan ta en varm dusch. Efter att benet måste hållas varmt.

Bad för fötterna, är den nedre halvan av kroppen, bad behandlingar, bastu hittills i första hjälpen inte och rekommenderas inte för att undvika förstärkning av kliniska tecken och den snabba spridningen av infektionen upp urinvägarna tills njurarna (med andra ord, kommer utvecklingen av pyelonefrit).

I närvaro av samtidiga sjukdomar, såsom diabetes, bör ett besök till läkaren hållas omedelbart. Detsamma gäller för gravida kvinnor som behöver brådskande samråd om de läkemedel som är tillåtna eller kontraindicerade i hennes tillstånd. Lång vistelse hos sådana patienter är farligt för deras hälsa.

Ytterligare rekommendationer för akut cystitis

Reglerna som måste observeras i cystit som förstahjälp, är hemma:

 • öka dricksregimen (minst 2-3 liter per dag). Man tror att vätskan hjälper till att ta bort bakterier från patientens kropp och minska förgiftningen. Föredrages rent varmt vatten (fortfarande), buljonger från vild ros stärkt, fruktdrycker och saft från tranbär, ångade frukt. Ofta används örtmedicin (i avsaknad av allergiska reaktioner i historien), nämligen drycker baserade på olika örter :. Grönt te, tranbär blad, björk knoppar, mynta, mjölon, aloe, åkerfräken, persilja, etc. används som hjälpkomponent behandling av cystit för maximalt stöd för kroppens försvar
 • upprätthåller en diet berikad med mejeriprodukter och grönsaksprodukter (grönsaker och frukter). Det bör överges för skarpa, kryddiga, irriterande rätter (tabell nummer 10). Ät inte stekt, fet, salt, rökt mat. Dieten är mild, den mest optimala är produkter som kokas för ånga och innehåller maximalt antal mikrodelar och vitaminer. Exkludera från kostkaffe, starkt te, kakao, rädisa, vitlök, spenat, konserver, marinader, såser, alkohol;
 • säng eller halvbädd i huset. Uteslut fysisk aktivitet, sportaktiviteter under behandling. Patienten ska vara så mycket som möjligt i vila;
 • Överkoola, gå inte barfota på det kalla golvet, klä dig varmt när det behövs.
 • sluta besöka simbassänger, dammar, bastur, badkar;
 • genomförandet av kvinnans grunder om personlig hygien (med användning av växtbaserade infusioner - kamomill, guldgrå och andra örter);
 • avstå från samlag vid sjukdomstidpunkten (särskilt från de oskyddade);
 • ett sätt att tvätta urinering varannan vecka (slutföra tömningen av urinblåsan);
 • bär fritt kvinnors bomullsunderkläder;
 • terapi av förstoppning, dysbios
 • uppfylla alla läkares recept.

Genom att utföra dessa akutmottagande recept hemma kan du uppnå förbättringar i ditt tillstånd. Men när du går till doktorn bör akut urinblod och förskrivning av antibiotikabehandling vara obligatorisk för alla som har haft akut cystit.

Dessutom, om urinen initialt detekterade blodförorenings patient kräver omedelbar hjälp urolog, och i dess frånvaro - kirurg och visas i sjukhus sjukhusvistelse, eftersom en stor mängd blod kan leda till urinrörsobstruktion snabba och allvarliga komplikationer.

Etiotropisk (antimikrobiell) terapi

Den etiotropa typen av behandling syftar till att eliminera (avlägsnande) patogenen från kroppen och bör börja så snart som möjligt. I 90% av fallen är akut cystit orsakad av bakterier Escherichia coli (E. coli). Övriga procentandelar domineras av Staphylococcus saprophyticus, Proteus mirabilis, Klebsiella spp.

Effektiv vård av blåsning hos kvinnor med tecken på aktiv okomplicerad blåsan kan bestå i tillämpningen av ett av följande system:

 • Fosfomycintrometamol (Monural) - 3 g en gång;
 • Nitrofurantoin (Furadonin) - 100 mg 4 gånger om dagen i 7 dagar;
 • fluorokinoloner i 3 dagar: Ciprofloxacin 250 mg 2 gånger om dagen; Levofloxacin 250 mg en gång om dagen; Norfloxacin (Nolycin) - 400 mg 2 gånger om dagen; Ofloxacin - 200 mg 2 gånger om dagen; Cefpodoxim - 100 mg 2 gånger om dagen.

Hos patienter med svår komplicerad cystit, förlängs akut användning av antibakteriella läkemedel till 7-10 dagar.

I fallet med Chlamydia, urea- är mykoplasma-infektion akut behandling genomförs med hjälp av moderna makrolider: Klaritromycin, Aziromitsin, Roxithromycin.

Om den smittsamma sjukdomen började som ett resultat av en virusinfektion, kommer de viktigaste drogen att vara: Virazol, Laferon, Acyclovir. Korrekt scheman och varaktighet av terapi hjälper till att snabbt förhindra återkommande cystitis.

fytoterapi

Fytopreparationer, som används för mikrobiell inflammation i blåsan:

Kanefron H består av miljövänliga material (libbsticka rot extrakt, rölleka, rosmarin blad), har en komplex effekt på urinvägarna (anti-inflammatorisk, kramplösande, diuretikum, antibakteriell, antiproteinuric) och lämpar sig för första hjälpen. Standarddosen är 10 till 25 droppar 3 gånger om dagen, beroende på ålder (börjar med bröstet) eller 1 dragee 3 gånger om dagen i 1 månad. Detta läkemedel används tillsammans med uroantiseptiska eller separat.

Fytokomponenter som är effektiva i cystit och har uroantiseptiska egenskaper:

 • orthosiphon;
 • havre;
 • löv och knoppar av björk; Äldrebär (rot, blommor);
 • Hagtorns frukter, Björnbärsblad, Yarrow;
 • dill, majspinnar och stigmas, linfrön, växtfrost;
 • medinitsa medicinsk, sporisk, bär och löv av vild jordgubbe, cornflower;
 • persilja (trädgårdsfrön, rot), cowberry, eucalyptusblad, elecampane;
 • lavendel spikelet, humlehoppar, enbärbär;
 • löv av svart vinbär.

Antispastisk - vanlig oregano, nässla, björkblad.

Du kan köpa färdiga örter i varje apotek eller förbereda en avkok själv. Fytoterapi är inte så brådskande som antibakteriell, och kan börja i vilken tid som helst av sjukdomen.

Olika fytomixer och terapeutiska te kan med framgång hjälpa till vid behandling av akut cystit och vidare för att förhindra att det återkommer. Den utförs i minst 20 eller flera dagar med en rad örter.