Huvud
Förebyggande

Det internationella prostatiska symtomresultatet (IPSS)

Internationell skala för bedömning av prostatiska symptom IPSS (International Prostatic Symptom Score) är ett frågeformulär, vars användning hjälper till att bedöma olika urineringstörningar och graden av deras svårighetsgrad. Patientformulär IPSS kan användas för att ens misstänka, före ett besök till doktorn, den patologi som är associerad med urinering av urinering, och en specialist - att objektivera patientens klagomål och utvärdera effektiviteten av behandlingen (genom att jämföra resultaten IPSS -test före behandlingens början och i alla dess följande steg). För att kunna använda frågeformuläret IPSS, konsekvent svara på de frågor som ställts till dig, välj för varje av dem den mest lämpliga varianten för dina klagomål. Registrerade och behöriga användare av vår Internetportal kan spara resultatet IPSS -test i avsnittet "Favoriter" i ditt personliga skåp och återvänd till dem senare.

Vi uppmärksammar det faktum att denna testning (IPSS) under inga omständigheter kan användas för oberoende diagnos och behandling av sjukdomar. Resultat IPSS frågeformulär måste vara korrekt tolkning, som kan producera en specialistläkare (urolog) efter direkt undersökning av patienten, en detaljerad studie av hans klagomål och sjukdomshistoria, liksom ingåendet av nödvändiga verktyg och forskningslaboratorium.

Frekvent urinering: definitionen av frekvent urinering

Vanligtvis när man pratar om frekvent urinering, Tänk på en ökning av frekvensen för tömning av blåsan. Även om det för närvarande inte finns några tydliga och entydiga kriterier för urineringens normala periodicitet, kan vissa ungefärliga gränser för denna mycket "normality" fortfarande etableras. Man tror att den vanliga frekvensen av urinering varierar från 4 till 6 gånger om dagen, och om den här siffran är över 10, då är det lite för mycket.

Samtidigt måste man komma ihåg att antalet handlingar urinering per dag beror på flera faktorer, bland vilka förekommer vanor en viss person och mängden vätska du dricker dem, liksom tonen i musklerna i urinblåsan, ålder, etc. Det är därför, när man bedömer Urineringens frekvens i varje fall är det nödvändigt att börja med följande överväganden:

 • åtföljd om frekvent urinering smärta och en brännande känsla?
 • om att fortsätta frekvent urinering efter att ha minskat mängden vätska som konsumeras och stoppar användningen av diuretika?
 • Känner du dig till varje handling av urinering?
 • förhindrar att du uppstår Urineringens frekvens i vardagen?

Och om minst en av dessa typer av frågor gav dig ett jakande svar, så ska du omedelbart söka hjälp av en läkare. Men före det rekommenderar vi att du genomgår en interaktiv undersökning med vårt IPSS-frågeformulär (det ligger ovanför). Genom att skriva ut resultaten av detta test kan du ta dem till en läkare som säkert hjälper honom att objektivt utvärdera dina klagomål om frekvent urinering.

Hyppig urinering: orsaker till frekvent urinering

För närvarande en av de vanligaste orsakerna frekvent urinering män och kvinnor har infektionssjukdomar i urinvägarna. Denna grupp innehåller vissa typer av njurar och blåsor, urinrör, vagina och prostata. Den inflammation som uppstår i dem bidrar till irritation av det genitourinära systemet, vilket kliniskt manifesteras av frekvent uppmaning att urinera, och ibland en brännande känsla under den.

Frekvent urinering, tillsammans med inte bara öka antalet handlingar urinering, men ökar också mängden urin, kan vittna till förmån för diabetes insipidus. Sjukdomen förekommer i lesioner neurohypophysis (hjärna Division) och åtföljs av brott urin koncentrationsprocess av i njuren, på grund av vilket den mänskliga kroppen och blir en stor mängd vätska. Patienten är alltid törstig och dricker därför mycket.

Det är omöjligt att inte nämna det frekvent urinering är en integrerad del av den klassiska uppsättningen av symtom på diabetes. I detta fall, patienten tillsammans med frekvent urinering klagar över generell svaghet och snabb trötthet, illamående, ökad törst och konstant torrhet i munnen. Från tid till annan utsänder den en specifik lukt av aceton, vilket påminner om doften av ruttna äpplen. Och på grund av frekvent urinering och en ökning av sockerhalten i patientens urin (övervägande kvinnlig), klåda kan förekomma i de yttre könsorganen och till och med deras inflammation (vulvit).

Hos män frekvent urinering på natten kan vara ett tecken på godartad hyperplasi eller svullnad av prostata. I detta fall förhindrar förstorad prostata det normala utflödet av urin på grund av kompressionen av urinröret. Detta leder i sin tur till ofullständig tömning av urinblåsan och som ett resultat av frekvent uppmaning att urinera.

Ibland anledning frekvent urinering är att ta diuretika. Dessutom är det i detta fall inte alltid frågan om medicinska preparat (till exempel diuretika och urotropin). Frekvent urinering kan prova användningen av koffein och alkohol, som har en naturlig diuretisk effekt.

En annan möjlig anledning frekvent urinering hos kvinnor är det klimakteriet. Men omedelbart bör nämna att täta urinträngningar klimakteriet drabbas endast ca 40% av det verkliga golvet, och detta beror på förändringar i hormonnivåerna i kroppen (minskning av syntesen av östrogen och progesteron). Frekvent urinering under graviditeten anses vara ganska normalt fenomen, eftersom det förstorade livmodern pressar på blåsan med större kraft. Dessutom ökar kroppens kropp i denna period vätskeinnehållet och njurarna börjar arbeta intensivare vilket i sin tur leder till ökad urinvätskefrekvens.

Förutom alla ovanstående frekvent urinering kan observeras med urolithiasis och hyperaktiv urinblåsan, kongestivt hjärtsvikt och stroke, hjärtsjukdomar etc. Det är därför när frekvent urinering, Du måste söka läkarhjälp så snart som möjligt.

Besöker en urolog

Läs noggrant varje fråga och välj det svar som är mest korrekt, enligt din mening speglar ditt tillstånd. Varje svar motsvarar ett visst antal poäng. Som ett resultat sammanfattas dessa punkter. Glöm inte att endast läkaren kan ge en korrekt utvärdering av de poäng du har samlat in.

Frågeformulär QOL finner ut hur sjukdomen påverkar din livskvalitet.

Visa det kompletta frågeformuläret till din urolog och han ger dig det bästa behandlingsalternativet.

Diagnos av prostata adenom

International Prostatic Symptom Score Scale - I-PSS - Internationell Prostatisk Symptom Poäng I-PSS - Internationell Prostatisk Symptom Poäng

I de flesta fall görs diagnosen prostata adenom utan några svårigheter. Även när patientens tråg är ifrågasatt kan läkaren förmodligen sätta denna diagnos.

Eftersom processen att identifiera klagomål är mycket subjektiv och i stor utsträckning beror på doktorens individuella egenskaper har särskilda frågeformulär skapats för standardisering. De hjälper också till att observera behandlingsprocessen och avslöjar symtomens dynamik. För närvarande är den mest populära skalan I-PSS (International Prostatic Symptom Score - Internationell skala för bedömning av prostatiska symptom). Denna skala består av 8 frågor. Svaren på de första 7-intervallet från 0 till 5, beroende på symptomets svårighetsgrad. Således kan maxpoängen för symtom nå 35. Summan av poäng är uppdelad enligt följande:

 • 0 - 7 - mild symptomatologi
 • 8 - 19 - mild symptomatologi
 • 20 - 35 - Allvarlig symtomatologi

Den 8: e fråga klargör hur sjukdomen påverkar patientens livskvalitet och uppskattas från 0 till 6 poäng.

Skalan fylls i av patienten.

Internationell skala för bedömning av prostatiska symptom - I-PSS - Internationell prostatisk symtomskala

Internationellt system för sammanfattande utvärdering av prostatakörtelsjukdomar i punkterna (jag-PSS).

Skala ipss nedladdning

Livskvalitetsindex QOL =

Totala poängen dokumenteras enligt följande: S 0-35; L 0-6. I detta fall betraktas svårighetsgraden av symtom med I-PSS 0-7 som obetydlig, vid 8-19 så måttlig och vid värden från 20 till 35 såsom uttryckt.

Rektal digital undersökning för att bestämma storleken av prostatakörteln, att bedöma dess konsistens, som bör vara slät, elastisk, smärtfri, jämnhet interlobar spår, precisionskontur prostatan och omgivande vävnad lös.

Fingeravtryck i digital rektal undersökning.

En gummihandske bör användas för studien. Före införandet av pekfingret smutsas rikligt med petroleumjelly. Införandet av ett finger genom anala sfinkteren ska göras mycket långsamt, försiktigt. Följande parametrar i körteltillståndet bör utvärderas:

4. utbuktning i lumen i ändtarmen

Palpation av prostata storlek i normal ganska starkt varierar från mycket små med atrofiska fenomen eller "djup" till platsen för prostatan är mycket stor, mycket tjänstgör i lumen i rektum. Körteln är som regel en symmetrisk, rund konvex formation med ett spår som delar den i höger och vänster lobes. Mellanspåret kan uttryckas betydligt eller nästan helt frånvarande. Bultning i rektumets lumen i båda lobarna bör också vara symmetrisk i form av två måttligt uttalade tuberkulor som är något åtskilda av ett spår. Konsistensen av körteln i fingerforskningen är normal - tätt elastisk. När atony eller atrofi av järn flabby, degliknande konsistens. Tjock och jämn träaktig konsistens i körteln blir med godartad hyperplasi, tumörer, cyster, abscesser eller i allvarliga sklerotiska processer (stromalkondensation och ärrbildning i parenkymvävnad). Efter massagen blir järnet mjukare, ibland jämnt skumt, vilket indikerar en normal evakuering av innehållet i urinrörets lumen. Närvaron av palperbara formationer kan vara associerad inte bara med tillståndet av prostata, men också med rektum, ett bindvävskikt mellan dem såväl som glandulärkapseln. Förskjutningen av dessa formationer när fingeren flyttas i förhållande till ändtarmen kommer att göra det möjligt att ange deras lokalisering. Dimensionerna, formen och densiteten hos dessa formationer kan vara olika.

Som ett resultat av palpation avslöjas följande tecken på sjukdomar i prostatakörteln oftast:

1. Symmetrisk ökning i båda delarna av prostatakörteln med bevarande av en tätt elastisk konsistens, en karakteristisk egenskap för godartad prostatahyperplasi.

2.Assimetrisk prostatakörtel.

3. Tät eller träaktig konsistens i delen av prostatakörteln. Densitet kan bestämmas som separata noder, eller olika infiltrer, upp till övergången till bäckens vägg.

4. Immobil bilkörteln på grund av dess fusion med omgivande vävnader.

De sista tre tecknen är karakteristiska för prostatacancer, därför kräver deras närvaro ytterligare riktade undersökningar. Dessutom digitala rektal examination ofta bestämda stenar prostata flebolity vägg ändtarm polyper eller kolorektal cancer, prostata smärta, prostatit karakteristik.

Eventuella tvivel om tillståndet i prostatakörteln och bäckenområdet som uppstod under PRI bör specificeras eller uteslutas med ytterligare undersökningsmetoder.

Palpation av blåsan - Blåsan kan lätt palpaseras med akut urinretention eller när det finns en betydande mängd resterande urin.

Bestämning av kvarvarande urin - kan utföras genom kateterisering av blåsan omedelbart efter urinering. Detta test gör att du kan bestämma scenen i den kliniska kursen av sjukdomen. Frånvaron av kvarvarande urin (fullständig tömning av urinblåsan) nämnda första stadium av sjukdomen, närvaron av kvarvarande urin (ofullständig tömning av blåsan) - i det andra steget. I närvaro av icke-invasiva metoder för att bestämma kvarvarande urin (ultraljud, RRG), bör man föredra dem.

Laboratoriediagnostik hos patienter med BPH reduceras till studier som kan identifiera prostatacancer, inflammatoriska komplikationer, njursvikt, förändringar i blodkoagulationssystemet. De vanligaste är:

En studie av prostataspecifikt antigen (PSA) av blodserum.

Studie av utsöndringen av prostata.

Biokemiskt blodprov

Kliniskt blodprov

Prostatisk specifik antigen är ett glykoprotein, som produceras av prostataets sekretoriska epitel och ger utspädning av ejakulatet. Huvuddelen av proteinet passerar genom kanalerna i acini till den bakre delen av urinröret. Koncentrationen av PSA i ejakulatet är ungefär 1 μg / ml medan i serum i frånvaro av prostata sjukdomar - högst 4 ng / ml. Ökande PSA-nivåer i blodet orsakas av skador på en eller flera barriärer i prostatavävnad separationsrännoma i prostatakörteln från blodkapillärer: prostataepitelceller, deras basalmembran, stroma och endotel basalmembran av kapillärer.

Cirkulation av PSA i människokroppen (D.Yu.Pushkar)

Eftersom PSA är ett protein som produceras i den normala prostatakörteln, är det inte specifikt för sjukdomen. Ökningen i PSA-nivån kan bero på ett antal skäl, bland vilka de viktigaste är:

prostatacancer

godartad prostatahyperplasi

Förekomsten av inflammation i prostatakörteln

I serum är PSA i två former: fria och associerade med olika antiproteaser. Friformsinnehållet är ca 20% av den totala mängden PSA. Det mesta av det prostatiska specifika antigenet tillgängligt för laboratoriedetektion är i kombination med anti-chymotrypsin. Termen "total PSA" avser summan av koncentrationerna av fri PSA och PSA associerad med anti-chymotrypsin. Normalhalten av den totala PSA är mindre än 4 ng / ml, en ökning av PSA-nivån på mer än 4 ng / l är redan en indikation på en detaljerad undersökning för att utesluta prostatacancer. Med en hög nivå av total PSA måste en biopsi av prostatakörteln utföras utan misslyckande.

Vid gränsvärdena för total PSA är följande indikatorer av stort diagnostiskt värde:

PSA-densitetsindexet. Nivån på PSA-blod påverkas av prostatakörteln. För att eliminera denna effekt, är indexet bestäms av PSA-täthet, som är lika med nivån av total PSA dividerat med prostatavolymen bestämdes genom transrektal ultraljud. Värdet av PSA-densitetsindex bör inte överstiga 0,15 ng / ml / cm 3. Ett större värde av PSA-densitetsindex är en indikation på prostata hos biopsi. Om resultatet av en primär biopsi är negativ, kräver en ökning av PSA-densitetsindex över tiden en upprepad biopsi.

Tillväxten av PSA.Uppskattning av förändringshastigheten i PSA över tid är en värdefull metod för att bestämma risken för prostatacancer. Detta test är mycket specifikt och bygger på en långsiktig mätning av PSA. PSA-tillväxten> = 0,75 ng / ml / år är mycket typisk för prostatacancer.

Förhållandet mellan fri och total PSA-nivå. Definiera parametrar av fritt och totalt PSA och beräkningen av förhållandet ökar noggrannheten av den differentiella diagnosen av cancer och benign prostatahyperplasi, och minskar antalet biopsier. För män, för vilka förhållandet mellan fri och bunden PSA mindre än 15%, rekommenderas att utföra en prostata biopsi, ett värde på kvoten av fri och bunden PSA över 15% risk att få prostatacancer är låg, så prostata biopsi kan utföras.

Studie av utsöndringen av prostata. Utvecklingen av godartad prostatahyperplasi leder till komprimering av aciniens excretionskanaler, vilket förvärrar deras tömning vilket bidrar till utvecklingen av inflammation. För att utesluta eller bekräfta kronisk inflammation i prostata, undersöks en prostatisk hemlighet. Huvudkriteriet vid utvärderingen av läkemedlet är förhållandet mellan leukocyter och lecitinkorn. I friska, antalet leukocyter överskrider inte 8-10 i synfältet, och lecitinkorn är ganska många. I närvaro av inflammation blir leukocyter större, och om processen tar en långvarig kurs minskar mängden lecitinkorn.

Biokemiskt blodprov utförs för detektering av hypera-isotomi och kroniskt njursvikt. För att bestämma njursvikt kan Zimnitsky och Reberga-Tareev-försöket också utföras.

Kliniskt blodprov kan indikera förekomsten av inflammatoriska komplikationer av godartad prostatisk hyperplasi - orchitis, epididymit, pyelonefrit, urosepsi.

I-PSS-skala

Om du behöver ett samråd - vänligen ring +7 (495) 227-93-50 eller till adressen som anges på kontaktsidan.

Om urologikliniken för MGMSU

Du har kommit till sidan om urologikliniken för MGMSU. Idag är vår klinik det största statliga urologiska sjukhuset i Ryssland med mer än 40 års historia.

Vi är den enda urologiska enheten i Ryssland, som är den officiella träningsbasen för den europeiska urologiska föreningen.

nyheter

 • Februari 2016
  Robotassisterad verksamhet blir mer tillgänglig

DaVincis robotkirurgiska system har varit det dyraste och högteknologiska verktyget inom medicin de senaste 10 åren. I urologikliniken för MGMSU under överinseende av professor D.Yu. Pushkar har ackumulerat en stor erfarenhet av användning i operationer på prostatakörteln. Stadsprogrammet för att citera dessa operationer gjorde det möjligt för hundratals muskoviter att skaffa robotoperationer gratis. Detta och mycket mer ägnades åt besöket på kliniken för två ministerns hälsovårdare - V.I. Skvortsova (hälsovårdsministeriet vid Rysslands hälsovårdsministerium) och A.I. Khripuna (minister för hälsa i Moskva).

Frågeformulär på IPSS-skalan

skala IPSS (IPSS)

(Det internationella systemet för kumulativ sjukdomsbedömning prostata)

IPSS-skalaen (International Prostate Symptom Score) mäter svårighetsgraden av symtom hos patienter med urinproblem. Med antalet poäng bestämmer doktorn graden av symtom i patienten och väljer en eller annan typ av behandling. Som en extra metod används definitionen av livskvalitetsindex. Resultat fylla skala IPSS frågeformulär till fullo kan tolkas enbart på läkarens medgivande att innan de ger någon detalj utvärderingen kommer att undersöka klagomål och historien om sjukdom hos en patient, undersöka det, håll andra analyser och studier som syftar till att identifiera orsakerna till urinvägar. I detta avseende bör man inte försöka få en virtuell tolkning av IPSS-skalaformuläret och eventuella rekommendationer för undersökning eller behandling. Det är endast avsett att göra det bekvämt för dig att skriva ut det, fylla det och ta det till en läkare.

Det internationella systemet för kumulativ sjukdomsbedömning prostatakörtel i poäng (I-PSS)

Bedömning av symptom med prostata adenom

Adenom (godartad prostatahyperplasi) är en utbredd sjukdom som drabbar män som är äldre än medelålders. Vid histologisk undersökning upptäcks sjukdomen hos mer än 60% av männen vid 60 års ålder. Mer än 40% av männen i denna ålder har symtom på sjukdomen, och hälften har en negativ inverkan på livskvaliteten. Eliminering av många infektionssjukdomar och framsteg vid behandling av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet ledde till en signifikant ökning av antalet äldre män.

Om under det senaste århundradet, prostata adenom och dess komplikationer är ofta orsaken till döden, under de senaste årtiondena i utvecklade länder, finns det en betydande minskning av dödligheten i samband med BPH. I dessa länder syftar behandlingen till att förbättra livskvaliteten genom att befria sig från symtomen på sjukdomen och rör sällan om bevarande av livet.

I republikerna i före detta Sovjetunionen och sedan OSS-länderna under en lång tid för utvärdering av patienter med BPH applicerades på 3-stegets klassificerings av sjukdomen baserat på hur allvarlig dysfunktion av musklerna i urinblåsan, som karakteriserades genom uppträdandet av kvarvarande urin (mängden urin som blir kvar i blåsan efter urinering ) och förtryck av njurefunktion på grund av en överträdelse av urinflödet från övre urinvägarna. Vid en tidpunkt då ett verkligt alternativ till kirurgisk behandling (prostatektomi) är bara en noggrann observation av sjukdomen och övergången från det första steget till det andra, vilken karakteriserades genom uppträdandet av resturin, en indikation för kirurgi, är denna klassificering tillvägagångssätt för att möta behoven av övnings urologists.

I en speciell urologisk litteratur beslutat att tilldela obstruktiva och irritativa symptom på godartad prostataförstoring. Genom obstruktiva symptom (symptom av utflödet från urinblåsan) inkluderar: svårighet att påbörja urinering, avbruten urinström, urin droppvis vid slutet av urinering, avbruten urinström, känsla av ofullständig tömning av blåsan. Irritativa symptom (lagrings symptom eller symptom på irritation) innefattar urinfrekvens, nokturi (nighttime urinering), obligatorisk (absolut nödvändigt att inte kan kontrolleras) urinering och dysuri (smärtsam urinering).

Resultaten av de senaste decennierna är å ena sidan, tidig upptäckt av sjukdomen, när den inte utgör ett omedelbart hot mot livet på patienten, och det verkar oroande symptom som påverkar livskvaliteten, å andra sidan - utseendet på alternativa öppen kirurgisk behandling av BPH. De senare inkluderar liknande läkemedel (användning av alfablockerare och hämmare av 5-alfa-reduktas), och minimalt invasiva metoder för behandling av verktyget (med användning av laserteknik, metoder för termiska effekter på prostatan, prostatiska stentar och andra). Under dessa förhållanden finns det behov av en mer subtil och detaljerad bedömning av graden av symptomatologi hos patienter med prostata adenom, liksom att ge det ett kvantitativt uttryck.

B 1992 index av symptom av American Urological Association, som består av 7 frågor (AUA-7 Symptom Index) har föreslagits. År 1991 den 1: a mötet för benign prostatahyperplasi inom ramen för Världshälsoorganisationen antog en pekare till den amerikanska Urological Association symptom (kallad AUA-7 Symptom Index), men det finns en fråga om livskvalitet. Denna form kallas de internationella system för sjukdomar i prostata (International Prostate Symptom Score - IPSS) symptom bedömning publicerades i Proceedings of the International Meeting på godartad prostataförstoring, och rekommenderas som ett officiellt verktyg för utvärdering av patienter med BPH.

Internationellt system för total symtompoäng utvärdering för prostatasjukdomar (IPSS) (Klicka på bilden för att förstora)

Låt oss ge huvuduppgifterna om den internationella symtomskalan. Symtomskalan presenterar ett frågeformulär om 7 frågor angående svårighetsgraden av symtom på urineringstörning. Frågeformuläret ska fyllas av patienten. Var och en av svaren tilldelas poäng från 0 till 5. Patienten har möjlighet att välja ett av sex svar, beroende på hur svårt varje symptom är. Sålunda kan summan av poäng variera från 0 till 35 (från frånvaro av symptom på mycket allvarliga manifestationer av sjukdomen). Baserat på frågeformulärets resultat kan patienterna delas in i följande grupper:

 • 0-7 poäng - med milda symtom;
 • 8 - 19 poäng - med mild symptomatologi;
 • 20 - 35 - med allvarliga symptom.

Den totala symptomatiska bollen är betecknad som IPSS = 0-35.

För att bedöma effekten av symtom på livskvaliteten rekommenderas endast en fråga.

Hur känner du dig i samband med de befintliga urinproblemen? (Klicka på bilden för att förstora)

Svaret på frågan om livskvaliteten kan variera från "vacker" till "väldigt dålig" eller från 0 till 6 poäng. Även om denna enda fråga inte fullt ut kan förstå inverkan på livskvaliteten för tömningssymptom, vilket tyder på ett brott mot utflödet av urin från blåsan, men det kan fungera som en utgångspunkt i samtalet av läkaren med patienten om denna viktiga fråga. Svaret på frågan om livskvaliteten betecknas med symbolen QoL = 0-6. Således uttrycks patientens symptomatiska status enligt följande: IPSS = 0-35, QoL = 0-6.

Internationell skala bedömer symptomen av en diskret skala av 7 symptom: ofullständig tömning av blåsan, frekvent urinering, urininkontinens, närvaro av brådska, svag ström av urin, svårigheter att initiera urinering, nighttime urinering.

Graden av symtom är inte helt specifik för prostata adenom och kan endast användas i en omfattande bedömning av patienter som lider av prostata adenom tillsammans med kliniska, laboratorie- och instrumentella undersökningsmetoder.

I de europeiska rekommendationerna för diagnos och behandling av prostata adenom indikeras att symptomskalan är en del av den inledande undersökningen av patienter med prostata adenom. Det ska endast användas för att beskriva och räkna symtomen på prostata adenom och att utvärdera resultatet av behandlingen objektivt. Själv kan sjakten av symptom inte användas för att välja en behandlingsmetod för en viss patient.

Som finns idag, det stora bruket av urologer systemet kvantifiera subjektiva symtom av BPH ger anledning att hävda att den omfattande användningen av skalor av symptom i en övergripande bedömning av tillståndet i patienter med prostatacancer adenom tillåta en differentierad strategi för valet av behandlingsstrategi, vilket ger både sitt bästa resultat och större objektivitet i bedömningen av dess effektivitet.

Andrey Aleksandrovich Andreev,
Cand. honung. i vetenskap, seniorforskare

Utvärdering av patienten med prostata adenom

Frågeformulär om den internationella omfattningen av symptom på bedömning av urinlidningsstörningar hos patienter med godartad prostatisk hyperplasi (BPH) och urinrörstimulering (IPSS-skalaformulär).

IPSS-skalaformuläret är utformat för att bedöma graden av svårighetsgrad hos urinproblem hos en patient med så kallade nedre urinvägssymtom eller LUTS. Dessa symtom inkluderar:

 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • frekvent urinering
 • intermittent urinering;
 • oacceptabel uppmaning att urinera
 • försvagning av urinströmmen;
 • behöver spänning för att börja urinera
 • behovet av att gå upp på natten från sängen till att urinera.

I detta frågeformulär kan du också utvärdera effekten av LUTS på patientens livskvalitet. Det föreslås fyllas i patienter som har en så kallad dorsal obstruktion eller svårighet urinutsöndring från urinblåsan (urinering) i samband med kompression eller komprimering av urinröret (obstruktion). Oftast observeras denna situation hos män med godartad prostatisk hyperplasi (adenom) (BPH) eller urinrörelse. Hos kvinnor är tubal obstruktion mycket mindre vanligt. Resultat fylla skala IPSS frågeformulär till fullo kan tolkas enbart på läkarens medgivande att innan de ger någon detalj utvärderingen kommer att undersöka klagomål och historien om sjukdom hos en patient, undersöka det, håll andra analyser och studier som syftar till att identifiera orsakerna podpuzyrnoy hinder. I detta avseende bör man inte försöka få en virtuell tolkning av IPSS-skalaformuläret och eventuella rekommendationer för undersökning eller behandling. Det är endast avsett att göra det bekvämt för dig att skriva ut det, fylla det och ta det till en läkare. Nu kan du öppna IPSS-skalaformuläret

DONE kliniskt Andros DYAAGNOSTIKA och behandling av benign prostatahyperplasi (BPH) och prostataurinrörsförträngning på avancerad nivå. PROSTATA transuretral resektion (TURP), med hjälp av modernaste utrustning från Tyskland och USA VERKSAMHETEN I ERSÄTTNING Urethroplasty urinrörsförträngningar kan bota dessa sjukdomar som har störst effekt och minimal återfallsfrekvens.

Andros - urologi, oncourology,
gynekologi

Kontakta oss

197136, St Petersburg
ul.Lenina, 34

+7 (812) 235-14-87
+7 (812) 235-69-88
+7 (812) 235-67-88

Det internationella systemet för omfattande bedömning av symtom i sjukdomar i prostata (I-PSS) och

Bedömning av manifestationer av prostata adenom, graden av deras manifestation, frekvensen av utseende, varaktighet och betydelse med avseende på begränsningen av det normala livet är ofta subjektiva och beror inte bara på dig utan också på urologens kvalifikation. Detta gör det svårt att diagnostisera och förutsäga prostata adenom och bryter också mot kontinuiteten i behandlingen, vilket gör att du inte objektivt kan jämföra resultaten av behandlingen i olika medicinska institutioner och utvärdera deras effektivitet.

Systemet med kortfattad utvärdering av symptom i sjukdomar i prostata (I-PSS)

För att utesluta den subjektiva faktorn har urologer sedan 1977 försökt att skapa ett enhetligt, enhetligt system för bedömning av subjektiva klagomål och det allmänna tillståndet hos patienter som lider av prostata adenom. Olika system för räkning och avledning av symtomindex har föreslagits. Men de syndiga brister.

För närvarande används det internationella systemet för omfattande bedömning av symtom i prostatasjukdomar (I-PSS) över hela världen, inklusive i Poc. Livskvalitet (QOL) har utvecklat en "kommitté för dimensioner den amerikanska Urological Association" och rekommenderade "den första internationella rådgivande kommitté av godartad prostataförstoring", som hölls 1991 i Paris under ledning av Världshälsoorganisationen.

Det här systemet med symptomutvärdering är extremt viktigt för följande aktiviteter:
1) objektiv registrering av initialtillståndet
2) välja en behandlingsmetod
3) bedöma sjukdomsdynamiken (utveckling)
4) utvärdera effektiviteten av behandlingen.

Den totala poängen av tecken på sjukdomen. Om du kontaktar en urolog med de klagomål som beskrivs ovan kommer du säkert att få ett frågeformulär. Frågeformuläret innehåller 7 frågor angående svårighetsgraden av symtom på nedsatt urinering. Frågeformuläret innehåller också varianter av svar på ett poängsystem från 0 till 5.

Du måste fylla i formuläret på egen hand. Varje fråga kommer att låta dig välja ett av 6 svar som karaktäriserar frekvensen för motsvarande symptom (ett tecken på sjukdomen).

Den totala svårighetsgraden av symtomen beräknas med det totala värdet som erhållits genom att lägga till resultaten av svaret på alla 7 frågorna och har ett intervall från 0 till 35 poäng. Baserat på totalresultatet kan patienterna klassificeras genom svårighetsgrad av sjukdomsförloppet:

 • från 0 till 7 poäng - enkel grad
 • från 8 till 19 poäng - måttlig grad
 • från 20 till 35 poäng - allvarlig

Livskvalitetsbedömning (QOL)

Livskvalitetsbedömning (QOL). För att bedöma effekterna av symptom på livskvaliteten för den internationella förhandlingskommitté rekommenderar användning av endast en fråga: "Hur skulle du reagera på det faktum att du måste stå ut med det problem du har med urinering fram till slutet av liv?". Svaret på denna fråga anges med symbolen QOL beräknas också på ett poängsystem (från 0 till 6 poäng) och kan variera från "perfekt" till "mycket dåligt". Det är uppenbart att livskvaliteten inte kan bedömas enbart med ett tecken - ett brott mot urinering, men det kan fungera som utgångspunkt för en läkare-patientsamtal. Urologists internationella samhälle fortsätter att vidareutveckla kriterier för att bedöma patientens livskvalitet med beaktande av ytterligare tecken: patientens allmänna status, hans sexuella aktivitet, samtidiga sjukdomar etc.

Internationellt system för sammanfattande bedömning av symtom i sjukdomar
prostatakörteln (I-PSS)

Skala ipss nedladdning

Fram till nyligen, den största prognostiska numeriska system, med beaktande av en uppsättning olika indikatorer:
1) "Bournemouth poängsystem"(G.J. Mufti et al.) - nivån av hemoglobin, antalet neutrofiler, blodplättar och blastceller i benmärgen;
2) "Düsseldorf scoring system"(S. Aul et al.) - hemoglobinnivå, blodplättantal, LDH-nivå, antal blastceller i benmärgen;
3) "Spanska poängsystem"(G. F. Sanz et al.) - Ålder av patienter, antal blodplättar och antalet blastceller i benmärgen kompletterades 1992 med data från en cytogenetisk studie.
4) «Lille poäng» (P. Morel et al.) - den första numeriska prognossystemet utformats speciellt karyotyp hematopoietiska celler, såväl som antalet blastceller i benmärgen och antalet blodplättar.

• Med numeriskt system "Bournemouth poängsystem"Bedöm varje av följande indikatorer med en poäng: hemoglobinnivå 9/1, trombocytantal 9 / l, ökning av antalet blastceller i benmärgen> 5%.

I enlighet med med antalet poäng 3 grupper utpekades: A - 0-1, B - 2-3 poäng, C - 4 poäng. Medianöverlevnaden i dessa grupper var 62, 22 respektive 8,5 månader.
• I "Düsseldorf scoring system"Samma poäng bibehölls i poängen av hemoglobin 9/1 och benmärgsblaster> 5%. Denna modell tog inte hänsyn till antalet neutrofiler, och värdet gavs till LDH-nivån över 200 U / l (1 poäng). Patienterna delades också in i grupper: A (0 poäng), B (1-2 poäng), C (3-4) poäng. Tvåårig överlevnad var 91, 52 och 9% och risken för leukemisk omvandling inom två år var 0, 19 respektive 54%.
• Med "Spanska poängsystem"Ett blastcelltal i benmärgen uppskattades till 5-10%, blodplättar - 51,0-100,0 • 10 9 / l och åldern hos patienter äldre än 60 år; 2 poäng - antal blastceller i benmärgen mer än 10% och blodplättar 50 • 10 9 / l och mer. Uppdelningen i grupper var enligt följande: A (0-1 poäng), B (2-3 poäng), C (4-5 poäng). Överlevnad var 51, 15 respektive 4 månader.
• I "Lille poäng"Score utvärderade en karyotyp komplex kromosomavvikelser, antal blodplättar mindre än 75,0 • 10 9 / l och antalet blastceller i benmärgen av 5-10%, 2 poäng - antalet blastceller i benmärgen än 10%. I lågriskgrupp (0 poäng), mellanliggande (1-2 poäng) och hög risk (3-4 poäng) var medianöverlevnaden 55, 24 respektive 6 månader.

Det finns också inhemska numeriska prognossystem. I en negativ prognostisk betydelse (Yavorkovsky LI et al.): Ökat antal blastceller i benmärgen och leukoconcentrate avvikelse från normala värden av alkaliskt fosfatas-aktivitet hos neutrofiler gipokletochny benmärg, ökad koncentration av lysozym i serum, det absoluta antalet monocyter blod och djup trombocytopeni. Annan förutsägelse systemet (MA Zavadenko), i tillägg till överlevnaden av prognosen tar hänsyn till risken för transformation av MDS i OB.

Negativ roll i livslängd spela: ALMP, anemi (Hb

IPSS-poängen av de prognostiska tecknen på myelodysplastiskt syndrom (MDS)

I 2002 Resultaten av prognosuppskattningen av 213 patienter av ChMML publicerades. I avslöjade multivariatanalys flera negativa prognostiska funktioner: hemoglobin är mindre än 120,0 g / l, närvaro av blod i valfritt antal omogna myeloidceller (myeloblaster, promyelocyterna, myelocyter, metamyelocyter), det absoluta antalet lymfocyter mera 2,5 • 10 9 / L, antalet blastceller i benmärgen är 10% eller mer. Medianöverlevnad i den totala gruppen var 12 månader, i närvaro av blodceller av omogna myeloid serie - 9, i deras frånvaro - 24 månader.

För patienter med en närvaro i blodet omogena myeloida celler trombocytantalet var mer än 93,0 • 10 9/1, medianöverlevnaden var 13 månader och blodplätttalet var 93,0 • 10 9 / L och mindre än 7 månader.

I samband med förekomsten av olika prognostiska system Det fanns ett behov av att utveckla ett enhetligt numeriskt system som tar hänsyn till den prognostiska betydelsen av de kliniska, mofologiska och cytogenetiska prognosfaktorerna. Studien omfattade 816 patienter med primära MDS som inte fick intensiv kemoterapi (små doser kemoterapi för oral administrering och tillväxtfaktorer tillåtna).

Som ett resultat av enkla och multifaktoranalyser med den efterföljande bestämningen av betydelsen av de identifierade egenskaperna har International International Prognostic Scoring System (IPSS), som nu används gemensamt, etablerats.

Varje prognostisk Poängen görs i poäng. I enlighet med det totala antalet poäng grupperas patienterna i fyra grupper: med gynnsamma (0 poäng), mellan-1 (0,5-1,0 poäng), mellanliggande (1,5-2,0 poäng) och ogynnsamma (2,5 poäng och över) prognos. Medianöverlevnaden i gruppen av gynnsam prognos var 5,7 år, i mellann-1-prognosgruppen - 3,5 år, mellan-2-prognos-1,2 år, i den negativa gruppen - 0,4 år. Tidpunkten för omvandlingen av myelodysplastiskt syndrom (MDS) till akut leukemi hos 25% av patienterna i dessa grupper var 9,4; 3,3; 1,1 respektive 0,2 år.

Som i analysen prognos enligt FAB-varianter data om överlevnad och sannolikhet för omvandling av myelodysplastiskt syndrom till akut leukemi med hjälp av numeriska prediktiva system, inklusive IPSS, varierar avsevärt i olika studier.. Till exempel, enligt Estey E., et al, medianöverlevnad för patienter var följande: en god prognos grupp - 2,1 år, i den grupp av mellanliggande-1 prognoza- 1,2 år, en mellanprodukt 2-prognos - 0,7 år i ogynnsam grupp - 0,2 år.

möjligt en förklaring Dessa resultat, enligt författarna, kan det finnas skillnader i svårighetsgraden av cytopeni såväl som under varaktigheten av perioden från detektering av cytopeni till upprättandet av en diagnos.

I studien E. Verburgh et al. en signifikant negativ förändring i prognosen i var och en av IPSS-grupperna demonstrerades genom att komplettera dem med tecken erhållna vid studier av trepanobiocyter - ALMP och ökat uttryck av CD34-antigen. Också, det finns tecken på en ökning av IPSS prognostisk betydelse när det kompletteras med sådana funktioner som dysplasi av erytroida och granulocytiska bakterier och nivån av b-2-mikroglobulin.

För närvarande är frågan om att skapa en ny numerisk prediktiv modell baserad på IPSS med införandet av molekylära biologiska tecken, resultaten av studien av angiogenes och ett antal andra faktorer som påverkar sjukdomsförloppet.