Huvud
Analyser

Blodtest för PSA och dess behov av män

Prostatakörteln (prostata) är ett manligt organ, extern utsöndring. Den fysiologiska produkten av prostatan är PSA (prostatiskt specifikt medel). Detta protein finns i epitelcellerna i prostatakörtlarna, dess produktion är kontinuerlig. Den främsta funktionen hos det prostatiska medlet är att säkerställa fröseln hos spermierna, genom att sänka viskositeten hos ejakulatet, ökar spermilmotiliteten. Hemligheten som produceras av körteln är huvuddelen av spermierna.

Efter att ha genomgått en laboratorieanalys till ett prostatiskt specifikt medel är det möjligt att identifiera patologiska tillstånd i prostata och förhindra utvecklingen av sjukdomen i ett tidigt skede.

Vad du behöver veta om PSA

Behovet av analys ökar om det finns medicinska indikationer:

 1. I den undersökta personens familj vägde anamnesen ner på det genitourinära systemet.
 2. Efter resultaten av digital rektalundersökning eller ultraljudsdiagnos noterades en ökning av prostata.
 3. Frekvent urinering, nocturi.
 4. Regelbunden hypotermi, en tendens till infektionssjukdomar, förekomsten av STI (sexuella virusinfektioner).
 5. Övervakning av behandling.

De första stadierna av sjukdomar i prostatakörteln är inte kliniskt tydliga, män har inga klagomål och oroar sig, och resultaten av rutinmedicinsk undersökning och ultraljud ligger inom norm. Nivån på PSA i blodet är den viktigaste indikatorn för människors hälsa. Med ålder är PSA-nivån normal. Sexuellt mogna ungdomar för att förebygga sjukdomar i reproduktionssystemet bör regelbundet övervaka nivån på PSA och hormonet testosteron. Med ålder ökar behovet av analys av PSA hos män, efter 40 rekommenderas det att genomgå ett årligt screeningstest av prostatakörteln.

Värdet av PSA i laboratoriediagnos

För att bestämma nivån på ett specifikt protein i kroppen är det nödvändigt att ta venöst blod för analys. Normalt utsöndras prostatakörtelns produkt i ejakulatet och endast en liten mängd absorberas i blodomloppet. Vid patologiska tillstånd i körteln finns en ökning av dess massa, volym och syntes av prostata medel. Som en konsekvens börjar mängden och koncentrationen av protein i blodet att stiga.

VIKTIGT! Det finns fysiologiska förhållanden för den manliga kroppen där PSA-nivån stiger.

För att utesluta det falskt positiva resultatet av ett laboratorietest rekommenderas det att återta blodet i dynamiken inte tidigare än 7 dagar senare. I det här fallet är det viktigt att kvantifiera värdet av PSA jämför inte bara med referensindikatorer, men också med den tidigare nivån av PSA-koncentrationen i blodserum.

Regelbunden laboratorieblodprovning för koncentrationen av ett prostatiskt specifikt medel för förebyggande ändamål kommer att tillåta att diagnostisera prostatakörtelns inflammatoriska process, godartade och maligna neoplasmer i tidiga stadier.

Medicinska förfaranden för att öka PSA

Varje mekanisk effekt på järnet orsakar irritation och stimulerar utsöndring av utsöndring, vilket leder till en kraftig ökning av koncentrationen av prostata i blodet. För pålitligheten av resultatet rekommenderas det att motstå minst 7 dagar efter det att diagnosprocedurerna utförts:

 • Transrectal ultraljud.
 • Rektomuskoskopi, koloskopi.
 • Cystoskopi.
 • Ergometri.
 • Rektal digital undersökning av prostata.

Det finns också en ökning av PSA-nivåer i upp till 3 veckor efter behandlingen:

 • Prostatectomy.
 • Massage i prostata.
 • Laserterapi.

Efter att ha utfört biopsi i prostatakörteln rekommenderas det att utföra ett blodprov för ett prostataspecifikt protein vid utgången av 20 dagar från diagnosdagen.

Så här förbereder du dig själv

Innan blod ges till PSA rekommenderas det att utföra en enkel förberedelse för att undvika falska ökning av ämnets nivå:

 1. Sexuell vila i minst 24 timmar (utlösning på kvällen av studien ökar signifikant koncentrationen av protein i blodserum).
 2. Avstängning från träning och sportträning i 24 timmar (för att utesluta trauma i prostata och eventuell mekanisk irritation i kroppen).
 3. Undvikande av stressiga situationer, trötthet (eftersom körteln är ett hormonberoende organ är det nödvändigt att ge psyko-emotionell vila, undvik situationer som kan orsaka hormonell ökning).
 4. En timme före studien slutar röka.
 5. Avslag på alkohol på kvällen.
 6. Att upprätthålla det nödvändiga tidsintervallet mellan diagnostiska och medicinska åtgärder och överlämnande av blod.

Efter att ha planerat att skicka laboratorieanalysen till ett prostatiskt specifikt protein är det inte nödvändigt att observera dagen för en speciell diet. Det är nödvändigt att uppfylla de allmänna kraven för att ta blod i venet. För att undvika hillez (lipemi, serum olämpligt för forskning) rekommenderas blod för en dag för att utesluta rökt och fet mat. Sista måltiden är senast 21:00. Innan blod ges, är det bättre att klara minst 5 timmar fasta, det är tillrådligt att ta blod på morgonen, men dagliga fluktuationer av PSA i blodet är obetydliga.

Det finns inga begränsningar för vattenintag. Omedelbart före ingången till behandlingsrummet, i 10 minuter, ta en bekväm sittställning, återställ andan.

Tolkning av analysresultatet

Blodtestet för PSA kan överföras utan hänvisning av läkaren, efter att ha behandlat sig självständigt i ett medicinskt kontor. Den genomsnittliga exekveringstiden är från flera timmar till 3 dagar. Kostnaden för forskning är demokratisk.

 • Bestämning av koncentrationen av PSA i blodet gör det möjligt att diagnostisera följande tillstånd:
 • Akuta och kroniska inflammatoriska sjukdomar av infektiös natur.
 • Störning av blodcirkulationen i körtelvävnaderna (ischemi och prostatainfarkt).
 • Dobrokachesvennye neoplasmer (hyperplasi av prostata, adenom).
 • Maligna tumörer (karcinom).

VIKTIGT! Resultatet av analysen är inte en diagnos.

En ökning av nivån av total PSA över 4 ng / ml är ett tillfälle att rådgöra med en läkare för en ytterligare omfattande undersökning. Sjukdomar i prostata avslöjade i ett tidigt skede behandlas konservativt och behandlas framgångsrikt.

Referensvärdet för PSA är 0-4 ng / ml. Vid patologiska processer ökar koncentrationen av ett specifikt protein i blodserum hos en man. Med biodigestiva processer - upp till 10 ng / ml; med en malign tumör i prostata upp till 30 ng / ml; med aktiv cancer med metastas är koncentrationen upp till 1000 ng / ml.

I serum representeras PSA av två fraktioner - fria och bundna till olika blodantiproteaser. Sammanfattningsvis utgör dessa fraktioner den totala PSA. Mängden fri form är inte mer än 10% av totalen. I patologiska processer varierar andelen fraktioner. Med en ökning av prostata för differentiell diagnos är det nödvändigt att bestämma nivån av total PSA + fri PSA och deras procentandel (mer än 15% godartade processer, mindre än 15% - körtelens onkologi).

En noggrann inställning till din hälsa, och ett enkelt förfarande för att donera blod kommer att undvika skadliga konsekvenser. Överensstämmelse med läkarens rekommendationer och regelbundna läkarundersökningar kommer att ge människan hälsa i många år.

Hur bli av med åderbråck

Världshälsoorganisationen meddelade officiellt åderbråck som en av världens vanligaste masssjukdomar. Enligt statistiken för de närmaste 20 åren - 57% av patienterna med åderbråck under de första 7 åren efter sjukdomen, 29% av dem under de första 3,5 åren. Dödsorsakerna är olika - från tromboflebit till trichofisår och cancerframkallande orsakade av dem.

Hur man räddar ditt liv, om du blev diagnostiserad med "åderbråck", berättade chefen för phlebology forskningsinstitutet och akademiker vid den ryska akademin för medicinsk vetenskap intervjun. För en fullständig intervju, klicka här.

Förberedelser för ett blodprov för PSA för män

Urologiska sjukdomar hos män i ett tidigt skede uppträder ofta asymptomatiskt. Endast ett blodprov för PSA kan avgöra deras närvaro och korrekt diagnostisera. För att undvika misstag vid diagnosinställningen behöver varje man veta hur man ska donera blod till PSA. Det finns vissa regler för att förbereda för analys, vilka är viktiga för att följa. Detta kommer att eliminera snedvridning av resultaten av studien och utse en lämplig terapi. Hur går analysen ut, vad borde vara förberedelserna för analys av PSA - senare i artikeln.

Kärnan i studien

Prostatisk specifik antigen - står för förkortningen PSA - ett protein som produceras av en mans prostata. Det är en obligatorisk komponent i den prostatiska hemligheten och seminalvätskan. Normalt finns det bara en liten mängd i en mans blod, för olika patologier ökar innehållet i prostataantigenet i blodet. Bestämningen av PSA-nivån är avgörande för att upprätta och differentiera diagnosen hos sjukdomarna hos det genitourära systemet.

I blodet uppenbaras prostata-antigenet i fri och bunden form. Tillsammans utgör dessa former den övergripande nivån på indikatorn. Vid diagnosering av prostata sjukdomar görs analysen med hänsyn till värdet av fri PSA och dess förhållande till den allmänna nivån. I maligna prostata tumörer minskar fritt specifikt antigen i blodet hos män, eftersom man oftast bara producerar protein i en bunden form.

En analys av PSA för förebyggande ändamål rekommenderas för alla som fyllt 45 år. Indikationer för beteendet kan också vara:

 • Misstänkt en godartad utvidgning av prostata (adenom).
 • Differentiell diagnos av cancer, adenom i prostata och prostatit.
 • Kontroll av dynamiken i sjukdomar i prostatakörteln.
 • Utseende av spotting i urin eller sperma.
 • Smärtsamma känslor i nedre delen av oförklarlig etiologi.

Med hjälp av denna analys kan prostatacancer detekteras i ett tidigt skede när det är möjligt att fullständigt bota en person av denna hemska sjukdom genom att välja lämplig behandling. Därför kommer ingen skada regelbundet kontrollera koncentrationen av PSA i blodet och män, som bland nära släktingar fick diagnosen cancer, även om inga symtom har observerats.

Analysen utförs med misstanke om prostata adenom

Vad kan leda till snedvridning av resultaten av studien

Det ökade värdet av prostataspecifika proteiner i blodet inte alltid talar förekomsten av avvikelser i urogenitalsystemet, kan det hända, om inte genomföras på grund förberedelse eller inte respekterat reglerna för leveransen. Flera faktorer kan provocera en ökning av PSA-koncentrationen.

 1. Mottagning av vissa läkemedel (hormoner, stimulanser av en potens, preparat för behandling av ett adenom).
 2. Ejakulation utförd före proceduren.
 3. Öva extremsporter.
 4. Ridning av en häst, cykling eller övning på en träningscykel.
 5. Etablerad kateter i blåsan.
 6. Mekanisk effekt på körteln.
 7. Skador på könsorganen med skador.

Förekomsten av dessa faktorer och felaktigt preparat gör resultaten otillförlitliga och kan leda till onödiga känslor för hälsan hos en man med ökad PSA i analysen.

Därför är det viktigt att känna till reglerna för att klara provet, så att studien visar ett tillförlitligt resultat. Detta kommer att möjliggöra ytterligare övervakning av tillväxtdynamiken för denna indikator.

Vad du behöver göra säkert

Många män är intresserade av hur man korrekt överför analysen för att undvika falskt negativa eller falskt positiva resultat. Du måste börja förbereda för det i god tid. Korrekt förberedelse för leverans av PSA-analys gör det möjligt att utesluta möjligheten att felaktig bestämning av nivån av detta protein i blodet. Det är inte så svårt att skicka PSA-analysen korrekt. För den preliminära förberedelsen krävs följande regler och rekommendationer.

 1. På PSA, är ett blodprov bäst gjort före 10 på en tom mage eller 8 timmar efter en måltid. På morgonen får man dricka en liten mängd vatten, men det är förbjudet att dricka juice, söta kolsyrade drycker, te.
 2. Dagen före provet kan du inte röka. Om detta tidsintervall inte kan upprätthållas, bör minst två timmar avstå från att röka.
 3. En dag innan PSA-testet är gjort, försök att undvika stark fysisk ansträngning, cykla eller häst.
 4. Sexuellt samtycke, såväl som onanering, i två dagar innan analysen levereras bör raderas. Ejakulation, som produceras senare än i rätt tid, kommer att leda till en ökning av PSA.
 5. I två dagar rekommenderas att minska användningen av kryddig, rökt och stekt mat, för att utesluta användning av alkohol, kaffe.

Innan du passerar testen måste du ge upp dåliga vanor

Gör testet inte tidigare än två veckor efter några effekter på prostata (massage, palpation under undersökning, biopsi, avlägsnande av kateter från urinblåsan). Två veckor före leverans kan du inte ta droger som ökar testosteronnivåerna och ökar potensen.

Med lämplig beredning för analys bör det normala värdet av prostataspecifikt antigen hos en frisk man under 40 vara ca 2,5 ng / ml. Den genomsnittliga normen för PSA i blodet hos män i alla åldrar är 4 ng / ml.

Steg om att passera testet för innehållet i prostata-antigen

Följande frågor är av intresse för de flesta män: hur och var kan ett PSA-test utförs, hur många dagar kommer det att vara klart? Efter korrekt förberedelse kan du ta ett blodprov för PSA i behandlingsrummet på någon tvärvetenskaplig klinik eller på de betalda poängen för att ta prov. Bestämningen i blodet av PSA kan utföras från venöst blod. Tillräcklig mängd för studien - 2 ml, men brukar ta 5 ml. För att göra analysen enligt alla regler måste du gå igenom vissa steg.

 1. För att klara testet för PSA man, förberedda, bör komma tidigt på morgonen till en klinik eller annat utrymme avsett för det.
 2. Innan du tar blod ska patienten informera läkaren om alla sjukdomar och mediciner som han har tagit vid tidpunkten för undersökningen.
 3. Analysen ger sig oftast i sittande position. En man innan blodet ska slappna av, varna doktorn om en eventuell försämring av hälsan på grund av tvungen vägran att äta eller med intolerans av blodtypen. Läkaren kan sedan sätta patienten på soffan, ta materialet i patientens ljuga läge och använd ammoniak för att få det till liv.

Resultatet är klart nästa dag. Att göra ett test för PSA kan kombineras med andra studier som syftar till att identifiera och differentiera sjukdomar i prostata. För diagnos av cancer är testet gjort inte en, men flera gånger under året. Vid övervakning av sjukdomsförloppet upprepas analysen regelbundet varje år (en gång i kvartalet).

Som regel är det bara att donera blod för analys inte tillräckligt för att diagnostisera sjukdomen fullt ut. När man misstänks för prostatacancer, ges en man vanligen biopsi och transrektal ultraljud, och ytterligare test är föreskrivna.

Nu vet vi hur man tar ett blodprov för PSA och vad man ska göra innan man förbereder sig på det. Det är väldigt viktigt att följa alla regler för förberedelse innan testet passeras för att få ett tillförlitligt resultat och starta behandling i tid vid avslöjande av någon patologi i prostata. Korrekt ordinerad terapi vid ett tidigt skede av sjukdomen gör det möjligt för patienten att återhämta sig helt, även vid ett positivt testresultat för cancer. Den lanserade sjukdomen är mottaglig för terapi är mycket svårare och förutsägelserna är ofta ogynnsamma.

Förberedelse för PSA-analys: allmänna analysprinciper

Prostataspecifikt medel (PSA) är ett protein medel och syntetiseras av prostatakörteln. PSA har sitt syfte, nämligen utspädning av den huvudsakliga vätskan. När de negativa förändringar i de genitala området män: inflammation, bildandet av maligna tumörer och andra sjukdomar specifik mängd av medlet i blodserum ökar.

Studien av ett specifikt medel gör det möjligt att bestämma sjukdomsformen: cancerös eller icke-cancerös. Du kan ta reda på PSA-indexet med hjälp av ett blodprov. För att undvika misstag bör vissa regler för förberedelse för analys av PSA följas. Så i norm är antigenet 4 ng / ml och vid en indikator mer än 10 ng / ml med största sannolikhet är det möjligt att prata om cancer.

Huvuddelen av PSA går in i ejakulatet och endast en liten procentandel - in i blodet. Sålunda utmärks formerna av antigenet:

 • relaterat - PSA är i ett kemiskt bindemedel med andra ämnen;
 • gratis - PSA är inte relaterat.

Inte bara en ökning av den totala mängden av PSA, men också förhållandet mellan fria och bundna former av medlet för att visa den typ av sjukdomen. Om blodet kommer ett större antal antikroppar, kan det beskrivas som en överträdelse av cellerna och vaskulära barriärer och en större PSA syntes, inklusive cancerceller.

Inte alltid ett högt värde av PSA indikerar en onkologisk sjukdom.

En ökad mängd av ett specifikt medel detekteras med följande sjukdomar:

 • exacerbation av prostatit;
 • inflammatoriska processer i körteln;
 • kronisk prostatit;
 • ischemi av prostata;
 • prostatacancer;
 • långvarig retention av urinering
 • åldersrelaterade förändringar i PSA-produktion
 • prostata adenom;
 • myokardinfarkt.

När PSA-analys är tilldelad:

 • förebyggande undersökning av män av hög ålder
 • misstanke om cancer efter ultraljud eller annan instrumentell forskning;
 • övervaka resultaten av behandling av cancerpatienter.

Hur ska man skänka blod till PSA på rätt sätt och vilka misstag kan man göra?

Förberedelser för PSA-analys bör göras i förväg. Cancer är en allvarlig sjukdom och analysens noggrannhet är mycket viktig. Direkta eller indirekta effekter på prostatakörteln före analys kan snedvrida resultaten av studien. Resultatet är ett falskt positivt test för PSA och en felaktig diagnos.

Vad kan inte göras före analysen för ett specifikt antigen (ökar PSA):

 • gör en djup prostata massage;
 • ha sex
 • utföra en digital rektal undersökning av prostata
 • utföra ett antal instrumentanalyser: biopsi, kirurgisk behandling av prostata, ultraljud av prostata;
 • engagera sig i de sporter som kan påverka prostata, som att cykla, hästar.

Förberedelser för ett blodprov för PSA och avkodning av resultaten

PSA utförs genom att ta blod genom en ven. Den vanligaste analysen är klar, sammanfattningen visas för att klargöra diagnosen. Om det finns ett antagande om förekomst av cancer, tas blodet gratis och generell analys samtidigt.

Vad innehåller förberedelsen för att donera blod till PSA:

 • vidhäftning av tidsintervall mellan procedurer och analys
 • uteslutning av mat per dag analys
 • Uteslutning av fysisk och känslomässig belastning på dagen för bloddonation.

För att undvika ett falskt positivt PSA-test bör du förbereda PSA-analysen med följande tidsram efter exponering för prostata:

 • prostata biopsi - 1,5 - 2 månader;
 • resektion av prostata - 1 månad
 • massage i prostatakörteln - 3 dagar;
 • utlösning - 2 dagar;
 • transrektal ultraljud - 1 vecka.

När du förbereder dig för leverans av blod till PSA, måste du följa en viss diet. Blodtestet ges före 11 på en tom mage. En dag innan du tar blod, bör feta livsmedel uteslutas. Efter sista mottagningen av kaffe, alkohol, te och juice bör passera minst 8 timmar. På morgonen kan du dricka lite vatten. Rökning för en halvtimme före analys är utesluten.

Om patienten tar mediciner för att behandla prostata adenom (penester, finasterid, proscar etc.), ska före behandling av blod ges till antigenet.

Vilka är resultaten av analysen

Dekryptering av PSA-oncomarkern utförs av den behandlande läkaren. PSA-räntan varierar med ålder.

Ju äldre mannen, desto större är den här siffran. Så i 40 år är det 2,5 enheter och varje 10 år ökar den med 1 enhet. Vid 70 års ålder är normen för ett specifikt ämne för en man 6,5 enheter.

Total PSA kan öka med inflammatoriska och andra sjukdomar i prostata eller urinblåsan. Därför används denna analys för att diagnostisera onkologi för att bekräfta eller avvisa sjukdomen.

Om PSA-värdet är mer än 10 antas närvaron av cancer, och ju högre detta värde desto mer försummade sjukdomen är. Exempelvis anger PSA över 50 närvaron av metastaser.

Vid avkodning av förhållandet mellan fria och bundna specifika medel (sammanfattande analys) föreslår en indikator på mindre än 15% prostatacancer. För att klargöra diagnosen ordinerar läkaren en biopsi, som noggrant kommer att bekräfta eller motbevisa närvaron av onkologi.

Cancer är en smittsam sjukdom och kan inte alltid diagnostiseras. I det fall då patienten probes för komprimering men PSA är normal, för att eliminera felet, tas analysen igen efter 3 månader.

Genom att ta hänsyn till förhållandet mellan fri PSA och total PSA övervakar urologen behandlingen av en cancerpatient efter prostataavlägsnande. Så en kraftig ökning eller stadig tillväxt i indikatorn indikerar utvecklingen av negativa processer. Således kan läkaren korrigera den föreskrivna behandlingen.

Prostata-specifikt antigen (PSA) är en vanlig

Studien av prostata-specifik antigen generell - ett diagnostiskt test som syftar till att kvantifiera serinproteinet som ingår i utsöndringen av prostata i blodet. Förhöjda nivåer av total PSA i plasma indikerar skada på prostata. Studien utförs inom ramen för komplex cancerdiagnostik, ofta tillsammans med ett test för CEA i blodet. Resultaten används i onkologi, urologi, kirurgi för detektering av prostata patologier, inklusive cancer, samt för differentiering av malign neoplasm från andra sjukdomar i körteln. I prostatacancer är PSA-analys generellt indikerad för övervakning av patologi, utvärdering av responsen på terapi. Blod tas från venen, studien utförs genom IHL-metoden. Normalt överstiger indexen inte 4 ng / ml. Villighet av resultat - 1 dag.

Studien av prostata-specifik antigen generell - ett diagnostiskt test som syftar till att kvantifiera serinproteinet som ingår i utsöndringen av prostata i blodet. Förhöjda nivåer av total PSA i plasma indikerar skada på prostata. Studien utförs inom ramen för komplex cancerdiagnostik, ofta tillsammans med ett test för CEA i blodet. Resultaten används i onkologi, urologi, kirurgi för detektering av prostata patologier, inklusive cancer, samt för differentiering av malign neoplasm från andra sjukdomar i körteln. I prostatacancer är PSA-analys generellt indikerad för övervakning av patologi, utvärdering av responsen på terapi. Blod tas från venen, studien utförs genom IHL-metoden. Normalt överstiger indexen inte 4 ng / ml. Villighet av resultat - 1 dag.

Prostataspecifikt antigen är ett glykoprotein, vilket är specifikt för prostatakörteln. Det definieras i epitelcellerna i prostata-kanalerna, i adenomceller, vid metastaser av maligna neoplasmer i prostata, i seminalvätska. PSA fungerar som ett enzym - det deltar i processen att dela komplexa proteiner i enkla fragment och därmed göra vätskan mer flytande. En del av hemligheten går in i blodet och utför hormonella funktioner: stöder könkörtlarna och blåsans funktion, stärker libido. Tillsammans med det kommer det prostataspecifika antigenet i plasma. Två fraktioner av PSA kan detekteras med laboratoriemetoder: fri och bunden till alfa-1-anti-chymotrypsin. En liten andel av detta protein är i kombination med alfa-2-makroglobulin och är inte tillgängligt för analys.

PSA-generalen består av fria (10%) och bundna (90%) former. Fluktuationer i denna indikator speglar prostatakörtelns aktivitet. Men skillnader i PSA-koncentration hos olika patienter förklaras inte alltid av den patologiska processen. De kan vara associerade med prostata storlek, ålder, mekaniska effekter, frekvens av utlösning. Måttlig ökning av indexet bestäms av prostata hyperplasi, dess inflammation, infektionssjukdomar i urinvägarna. uttryckt - med prostatacancer. Huvuduppgiften för blodprovet för PSA är allmänt aktuell upptäckt av onkopatologi, testet är viktigt för tidig upptäckt av sjukdomen som är lämplig för screening. Blod tas från venen, serumet undersöks med IHL-metoden. De viktigaste tillämpningsområdena för denna analys är onkologi, urologi och kirurgi.

vittnesbörd

Studien av PSA totalt i blodet indikeras i den primära diagnosen av prostata sjukdomar. Det ordineras för inflammatoriska och infektiösa processer, ischemisk skada, hjärtattack och en malign tumör i prostata. En ökning av den totala PSA-koncentrationen vid sjukdomsuppkomsten är associerad med nedsatt cellfunktion och ökad permeabilitet hos kärlväggarna. Tumörvävnader producerar PSA i en mindre volym än friska. Men i prostatacancer ökar mängden antigen på grund av alla möjliga faktorer (cellulär, vaskulär och tumör). Förhållandet mellan den maligna tumörmassan och mängden PSA som är vanlig i plasma bestäms. För att öka diagnosens känslighet kombineras denna analys med bestämningen av den fria fraktionen av PSA. Forskning kan genomföras under den förebyggande undersökning i närvaro av klagomål karakteristiska för prostatasjukdomar, och vid fastställande av diagnos av cancer, det visas att bekämpa sjukdomen, tidig upptäckt av återfall, svar på behandling utvärdering.

I studien av patienter med misstänkt prostatacancer begränsning av PSA-testning är vanlig i blod är att det är mer specifik när det gäller driften av prostatavävnaden, men inte i förhållande till cancer: cancerceller syntetiserar prostataspecifikt antigen i mindre mängder än friska. Därför, när en ljus och måttlig ökning prestandastudier kan anta med lika sannolikhet skada, hypertrofi, inflammation, infektionsprocesser och den initiala stadium av cancer. Fördelen med PSA-testet i blodet är att en ökning av koncentrationen av markören indikerar förändringar i prostatens funktion, eftersom detta glykoprotein inte produceras av andra vävnader.

Förberedelse för analys och provtagning

Blod på PSA generellt rekommenderas att tas på morgonen, före frukost. Om stängselproceduren är planerad till en annan tid på dagen, är den sista måltiden inte mindre än 4 timmar. En vecka innan forskningen är nödvändigt att begränsa den mekaniska effekt på prostatakörteln -.. Abandon massage, cykling och så vidare för 24 timmar bör avstå från att dricka och samlag (utlösning), tungt fysiskt arbete, för att undvika emotionell stress. Den sista halvan timmen rekommenderas att spendera i en lugn miljö, rök inte. Blodprovtagning är gjord av ulnar venen med en minimal tid för applicering av tourniquet. Samma dag levereras biomaterialet i sterila provrör till laboratoriet.

Före provet placeras röret med blod i en centrifug, varigenom den är uppdelad i en blodpropp och plasma. Koagulationsfaktorer avlägsnas för att erhålla serum från plasma. Den mest exakta metoden för att studera PSA är immunokemiluminescerande analys i allmänhet. Dess väsen ligger i det faktum att prostata-specifikt antigen bildar komplex med de introducerade antikropparna kopplade till enzymet. Därefter tvättas provet och ett kemiluminescerande substrat läggs till det - en substans som, när den interageras med enzymet, avger en glöd. Kvantluminiscens registreras av specialutrustning, baserat på de erhållna värdena, bestäms koncentrationen av total PSA. Analysförfarandet utförs inom en arbetsdag.

Normala värden

Normalt cirkulerar en liten mängd PSA i blodet hos män - från 0 till 4 ng / ml. Den slutliga siffran beror delvis på prostatens massa - desto mer järn, ju mer hemlighet det producerar. Dessutom ökas produktionen av prostataspecifikt antigen efter prostata-massage, cykling och andra mekaniska effekter, liksom efter utlösning (ejakulation). Forskningsmetoderna kan vara något annorlunda i laboratorierna, därför bör referensvärden anges i motsvarande avsnitt i resultatformuläret. Upprepade studier bör genomföras i samma diagnostiska centrum, så att doktorn kan jämföra PSA-värdena med varandra och dra en slutsats om sjukdomsförloppet.

Ökade blodnivåer

Prostatacancer är orsaken till den mest uttalade ökningen av PSA-nivån i blodet, och ju mer massan av tumören desto större är avvikelsen från analysen från normen. I denna sjukdom, ökning av koncentrationen av prostataspecifikt antigen är associerat med störningar i prostataceller, med ökad vaskulär permeabilitet och produktion av glykoproteinet med ytterligare tumörceller. Vid diagnos av prostatacancer kan laboratoriemetoder för undersökning upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede, i motsats till ultraljud och palpation. Orsaka lätt och måttlig ökning i nivån av total PSA i blodet kan vara smittsamma och / eller inflammation i urinvägarna, prostata hypertrofi, prostatit, myokardischemi, och prostata, såväl som tidigt stadium cancer. För en mer noggrann diagnos ges dessutom en PSA-fri provning - en ökning av dess nivå är karakteristisk för en godartad process.

Minskning av blodnivåer

Med ett lågt blodprov för ett vanligt prostata-specifikt antigen är risken för att utveckla prostata sjukdom låg. Orsaken till minskningen av PSA-nivå i blod hos patienter med prostata patologier, inklusive cancer, är en bra reaktion på terapeutiska åtgärder, återhämtning.

Behandling av abnormiteter

Enligt statistiken detekteras cirka 70% av fallen av prostatacancer i steg III och IV, när tumörprocessen sträcker sig till omgivande vävnader och avlägsna organ. Problemet med tidig diagnos är att i början är sjukdomen asymptomatisk. Genomförandet av ett blodprov för PSA gemensamt inom ramen för förebyggande gör det möjligt att i tid upptäcka en malign neoplasma och andra patologiska processer i prostata. Om resultaten av studien överstiger normen, då för att klargöra diagnosen och utnämningen av behandling ska kontakta behandlingsläkaren - en onkolog eller en urolog. För att undvika påverkan av fysiologiska faktorer på koncentrationen av PSA som är vanligt i blodet måste du följa alla regler för förberedelse för förfarandet för donation av blod.

Nr 103, PSA general (prostatisk specifik antigen totalt, prostataspecifikt antigen totalt, PSA totalt)

Protein, specifikt för prostatavävnad, som används som tumörmarkör. Fysiologisk utsöndringsprodukt i prostatakörteln.

Det är bättre att uthärda 4 timmar efter sista måltiden, det finns inga obligatoriska krav.

Analysen bör utföras före eller tidigast efter 6 - 7 dagar efter digital rektal massage eller prostata undersökning, transrektal ultraljud, biopsi, laserterapi, ergometri, cysto- och koloskopi efter andra mekaniska effekter på prostatan.

Tolkning av resultaten av forskningen innehåller information till den behandlande läkaren och är inte en diagnos. Information från detta avsnitt kan inte användas för självdiagnos och självbehandling. Korrekt diagnos sätter doktorn, använda resultaten av denna undersökning, samt relevant information från andra källor: sjukdomshistoria, resultaten av andra undersökningar etc.

analys av

Prestationsperiod

Material för analys

Metod för forskning

beskrivning

Indikationer för ledning

 • Differentiell diagnos av prostatacancer.
 • Övervakning av patienter med prostatisk hypertrofi (tidig diagnos av cancer).
 • Utvärdering av effektiviteten av behandling för prostatacancer.
 • Kontroll efter radikal prostatektomi.
 • Screening undersökning av män över 50 år.

Förberedelse för analys

 • Blod rekommenderas för testning på tom mage, det är möjligt att endast dricka vatten.
 • Sedan den sista måltiden måste minst 8 timmar passera.
 • Att ta blod till studien ska ske innan läkemedlet påbörjas (om möjligt) eller inte tidigare än 1-2 veckor efter det att de har tagits ut. Om droger inte kan tas tillbaka i studiens riktning, vilka mediciner får patienten och i vilka doser som ska anges.
 • Dagen innan du tar blod, begränsa fet och stekt mat, ta inte alkohol, utesluter stark fysisk aktivitet.
 • Blod för studien bör tas före en manuell undersökning av prostatakörteln eller 10-14 dagar efter studien. Det rekommenderas att sexuell avhållsamhet utförs 3-5 dagar före provet.

Faktorer som påverkar analysens resultat

 • Rektaltundersökning, ultraljud av bäckenorganen, hemolys, chili av testet.

Läkaren utser studien

Tolkning av forskningsresultat

Om koncentrationen av PSA totalt överstiger 4 μg / l, är det nödvändigt att bestämma koncentrationen av PSA fri och beräkna förhållandet mellan fri PSA och total.

 • Måttenhet:
  ng / ml
 • Referensvärden:

  Denna studie kräver speciell förberedelse!

  Blod för studien bör tas före en manuell undersökning av prostatakörteln eller 10-14 dagar efter studien. Det rekommenderas att sexuell avhållsamhet utförs 3-5 dagar före provet.

  Förberedelse för leverans av ett blodprov för PSA: Vad behövs och vad kan inte göras?

  Blodtest är grunden för alla medicinska undersökningar.

  Eftersom många sjukdomar, inklusive urologiska sjukdomar, inte manifesteras i början (det finns ingen symptomatologi) kan ett blodprov för PSA avslöjas för den framväxande patologin. Vad är det

  Syftet med denna laboratorieundersökning är att bestämma hur mycket av det prostataspecifika antigenet som finns i en mans blod. Korrekt förberedelse för bloddonation till PSA är nyckeln till ett pålitligt resultat.

  Vanlig och fri PSA hos män: vad är det, och vad är skillnaden

  Faktum är att med ålder ökar prostata i storlek. Samtidigt ökar värdet av PSA, uppmätt i nanogram per milliliter, också. Därför måste du veta vid vilken tid patienten är när man talar om "normal" PSA. Till exempel, för en 40-årsgräns, är normen 2,5 ng / ml och redan vid 65 år - 4,5 ng / ml.

  PSA (eller PSA) är en specifik proteinförening som induceras av prostata (RV) och är en del av spermierna.

  Denna typ av analys utförs vid diagnos av olika typer av prostatatumörer. Om provet visar sina ökade värden är det troligtvis cancerceller i kroppen. Även om en ökning av PSA-standarden i vissa fall indikerar prostatahypertrofi.

  I blodet finns 2 värden av prostataantigenet: i bunden och fri form. Deras totala antal utgör PSA gemensamma. Vid diagnos av prostata patologier tas förhållandet mellan PSA och fri fraktion till dess totala nivå i procent.

  Till exempel: låt den totala PSA vara 5,5 och PSA-fri - 0, 97. Då kommer indikatorn att vara: (0.97 / 5.5) x 100% = 17%.

  Så, vid en gynnsam prognos kommer värdet att vara 15-70%, och om det är mindre än 15%, så finns det en malign neoplasma. Normen för total PSA är 4 ng / ml.

  Emellertid indikerade denna indikator ofta prostatans patologi. Och kliniska studier har visat att medan en tredjedel av patienterna har missat en cancerous tumör. Därför bestämdes normen att minska till 2,5 ng / ml. Detta är indikatorn som indikerar en hälsosam pankreas.

  Det är nödvändigt att ta hänsyn till åldersfaktorn: efter 50 års ålder börjar värdena hos PSA hos män växa, det här är en naturlig process. Om det finns misstankar om utvecklingen av en cancer tumör i bukspottkörteln, undersöks en fri fraktion av PSA. Normalt bör detta antigen vara 0,93 ng / ml.
  Det stiger när det gäller tillgängliga godartade formationer och minskningar av onkologi.

  Vid tolkningen analysen är det viktigt att ta hänsyn till det faktum att antigenet ibland överskattas på grund av prostataoperation, som genomfördes inför erövringen av analysen eller viral inflammation i kroppen.

  Förhöjt prostata-antigen i kombination med andra undersökningar, såsom MR eller TRUS, kan vara anledningen till att patienten skickas till en biopsi (provprostatvävnad för vidare studier).

  Idag - det här är den enda metoden, med en 100% garanti för tumörernas karaktär (bekräftar eller utesluter cancer).

  Förberedelser för ett blodprov för PSA

  Det är ganska enkelt. För att få de mest tillförlitliga resultaten och utesluta upprepad testning måste varje patient veta och strikt följa reglerna för att förbereda PSA-analysen. Det blir inte så svårt.

  Följ bara följande villkor:

  • diet. Överlämnande av analysen - endast på tom mage. Den bästa tiden är till 10 am. Och inte tidigare än 8 timmar (eller mer) efter sista måltiden. Innan du testar kan du dricka lite enkelt vatten. 2 dagar före analysen måste du byta den vanliga kosten. Drick inte söta juice eller drycker, kaffe och te, någon alkohol. Mat bör inte vara skarp, stekt eller fet.
  • fysisk aktivitet. Dagen före testet bör akta dig för fysisk belastning. Avvisa att cykla, lyft inte vikten, gå inte till gymmet;
  • sexuella relationer. De måste raderas i 2 dagar före provet. Ejakulation, som produceras vid en senare tidpunkt, kommer att leda till en ökning av PSA-värdena. Det är ännu bättre att avstå från lagen i 5-7 dagar före testning.
  • manipulation av prostata. Efter ultraljud bör prostata genomgå minst en vecka. Om djupmassage, rektal palpation eller extraktion av en urinskateter används, tar det 2 veckor eller mer att börja studien. Och om en prostata biopsi genomfördes, då minst en månad.

  Vad mer kan inte göras?

  Dessutom kan du inte:

  • utför ergometri, prostatacystoskopi är 6-7 veckor;
  • Resektion av prostata fragment - 4 veckor. Kontraindicerat vid något kirurgiskt ingrepp
  • att genomföra laserbehandling
  • ta läkemedel som kan öka libido - 2 veckor före provet.
  • röka. Helst bör tobak kasseras en dag innan analysen börjar. Om detta är för svårt för dig, försök att överleva minst 2 timmar innan du tar provet.
  • Uteslutning är föremål för ett antal mediciner. Till exempel, om en patient är ordinerad läkemedel för behandling av bukspottskörtel adenom (till exempel Finasteride eller Penester), då i förberedelse för testet, är behandlingen tillfälligt suspenderad.

  Optimal tid för analysen

  Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

  Du behöver bara ansöka.

  Den bästa testperioden är morgontimmarna (upp till 10-11 timmar). Detta beror på att de flesta av analyterna är instabila under dagen.

  Kom ihåg att från den sista måltiden måste passera minst 8 timmar. Om analysen inbegriper detektion av triglycerider i blodplasma ökar det "hungriga gapet" till 12 timmar.

  Under denna period kan patienten bara dricka lite vatten (fortfarande) och äter självklart inget. Detta är viktigt! Till början av testningen borde en man vara vilad, på kvällen är det önskvärt att undvika oro, försök att inte vara nervös.

  Biomaterialet tas från venen. Detta är att föredra, eftersom sålunda blodkroppar är mindre förstörda. Vanligtvis är cirka 2 ml blod uttryckt, denna volym räcker för ytterligare forskning.

  Om patienten före analys plötsligt mådde dåligt (som kan bero på den forcerade svält): yr eller svimning möjligt - blodprovstagning i detta fall tas från honom i en liggande ställning.

  För mer exakt diagnos utförs en detaljerad detaljerad klinisk analys hos män. Och studier för att identifiera fri PSA utförs för att bekräfta diagnostiska antaganden.

  När det finns misstankar om cancer, utförs klinisk analys och blod som tas för att identifiera den fria fraktionen samtidigt.

  Om resultatet visar en hög PSA, måste patienten omprövas. Naturligtvis kommer manens ålder att beaktas. Höga värden av prostata-antigenet spåras, baserat på flera blodprov. Om det finns en stabil ökning i PSA rekommenderas patienten att göra prostata biopsi.

  När patienten mottar analysresultaten, uppmärksammar patienten mängden antigen i blodet. Och här är det viktigt att förstå att PSA-nivån ofta faller in i "gråzonen" (i intervallet från normala värden och upp till 10 ng / ml), vilket inte alltid betyder onkologisk tillväxt.

  I 70% av sådana fall orsakas högt antal prostataantigen av godartad prostatahyperplasi. Och bara ett mycket stort överskott av norm (mer än 100 ng / ml) talar om onkologi.

  Prostatit kan höja nivån på PSA. Detta diagnostiseras hos en tredjedel av unga män. Således bör en noggrann diagnos göras först efter ytterligare studier.

  Dessutom kan en enzymbunden immunosorbentanalys också erbjudas. Om detta blodprov också visar ett positivt resultat är sannolikheten för onkologi väldigt hög.

  I detta fall insisterar läkare på omedelbar kirurgisk ingrepp. En annan effektiv behandling för prostata är laserblodrensning. Det utförs i samband med den visade instrumental- och drogterapin.

  Det finns fall där PSA är normal, men patienten undersöks för komprimering av prostata. I det här fallet, efter 3 månader, planeras en andra studie.

  Vad händer om du inte förbereder dig ordentligt för studien?

  Testningen fungerar inte korrekt, och resultatet kommer att visa överskattade PSA-nummer.

  Patienten kommer nödvändigtvis att gå för upprepade tester. Och detta är extra spänning och stress för mannen. Därför är det bättre att förbereda grundligt för testning samtidigt, för att utesluta ett falskt resultat.

  Relaterade videoklipp

  Om analysen av blod på PSA i video:

  Ansvarig inställning till hans välbefinnande och strikt genomförande av urologens rekommendationer kommer att möjliggöra att minimera skador på människors hälsa som orsakas av prostata sjukdomar.

  • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
  • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

  Nr 103, PSA general (prostatisk specifik antigen totalt, prostataspecifikt antigen totalt, PSA totalt)

  Protein, specifikt för prostatavävnad, som används som tumörmarkör. Fysiologisk utsöndringsprodukt i prostatakörteln.

  Det är bättre att uthärda 4 timmar efter sista måltiden, det finns inga obligatoriska krav.

  Analysen bör utföras före eller tidigast efter 6 - 7 dagar efter digital rektal massage eller prostata undersökning, transrektal ultraljud, biopsi, laserterapi, ergometri, cysto- och koloskopi efter andra mekaniska effekter på prostatan.

  Tolkning av resultaten av forskningen innehåller information till den behandlande läkaren och är inte en diagnos. Information från detta avsnitt kan inte användas för självdiagnos och självbehandling. Korrekt diagnos sätter doktorn, använda resultaten av denna undersökning, samt relevant information från andra källor: sjukdomshistoria, resultaten av andra undersökningar etc.

  Att överlämna blodet till hunden

  De flesta organ har särskilda markörer som under olika patologiska förhållanden blir överdriven intaget i blodet. Om hjärtinfarkt eller leverskada presenteras specifika för enzymer av dessa organ, i synnerhet, ASAT och ALAT, respektive, då tumören eller inflammatorisk process som involverar prostatakörteln, kan detekteras alltför hög koncentration av den så kallade prostataspecifikt antigen (PSA), vilket har också enzymatisk aktivitet.

  Vad är PSA?

  Prostata, som är ett exokrinsorgan, har en utsöndringsfunktion. De viktigaste och väl studerade ämnena som är involverade i bildandet av ejakulat innefattar PSA, som enligt biokemisk klassificering är ett enzym serinproteas med det systematiska namnet kallikrein-liknande peptidas 3. Det utsöndras i urinrörets lumen och är ansvarig för att minska spermiernas viskositet, späda ut den och också skapa en gynnsam miljö för hela gameternas (gametes) männs aktivitet. Detta beror på dess proteolytiska aktivitet - förmågan att dela upp stora proteiner i mindre fragment. Det prostatiska specifika antigenet är ett glykoprotein och kan hittas i följande vävnader:

  • prostatisk parenkym är normalt;
  • adenom av prostata;
  • metastaser i onkologin hos detta organ, såväl som i själva prostata.

  Den primära cancer hos någon annan lokalisering åtföljs inte av en ökning av denna indikator. Detta är grunden till dess betydelse vid diagnosen tumörprocesser i prostata. Nya studier visar dock att PSA kan hittas i andra vävnader:

  • bröstcancer;
  • livmoderns inre skal
  • neoplasma av binjurarna;
  • njurcellstumör.

  Men utanför prostata är det i mycket små mängder och har ingen diagnostisk betydelse.

  Hos män, normalt en liten mängd PSA cirkulerar hela tiden i blodet. Det är intressant att det hos kvinnor också kan vara närvarande, men i sådana kvantiteter som i regel inte med standarddiagnostiska metoder, det finns inte en markör för den onkologiska processen.

  I vaskulaturen går det prostataspecifika antigenet ihop med en liten del av klyvens utsöndring som utför den endokrina funktionen. Det är viktigt att notera att antigenet finns i blodet i flera former:

  • 1) Fri PSA cirkulerar i ett obundet tillstånd och är en term för att beräkna totalantigenhalten i blodflödet och utgör en procentandel av 10-15%;
  • 2) Associerad med a-1-antichymotrypsin - är 55-95% av alla komplex av det prostatiska specifika antigenet med proteiner;
  • 3) Associerad med alfa2-makroglobulin - ej bestämt genom klassiska immunokemiska metoder;
  • 4) associerad med albumin

  Huvuddelen av det totala prostatiska specifika antigenet är de två första indikatorerna. Bindningen av PSA till proteiner är nödvändig för att inaktivera dess proteolytiska aktivitet. I seminalvätska är antigenkoncentrationen hundratusentals gånger större än i blodet. Därför används ett test för detektering av ett prostatiskt specifikt antigen i utövandet av rättsmedicin för att upptäcka spår av spermier.

  Bestämning av koncentrationen av PSA i blodet: beredningsreglerna och studiens teknik

  För analysen av bestämningen av mängden PSA används blodserum som tas från venen, vanligtvis i området med armbågens vik. Det erhålles genom att separera den flytande delen av det resulterande materialplasmaet och koagulera det eller genom utfällning av fibrinogen (en av huvudkomponenterna i blodkoagulationssystemet) med kalciumjoner.

  Det är lämpligt att börja förbereda för analys om några dagar, följ följande rekommendationer:

  1. Eliminera användningen av kaffe och alkohol, samtidigt som du kan följa med den vanliga kosten.
  2. Avstå från samlag - annars kan resultaten vara opålitliga.
  3. Undvik intensiv fysisk ansträngning. En vecka före studien är det nödvändigt att utesluta sådana typer av utomhusaktiviteter som rodd, ridning med scooter, motorcykel och cykel.
  4. När det gäller att utföra på kvällen för instrumentella och fysioterapiprocedurer, såväl som att ta mediciner, är det nödvändigt att samråda med den behandlande läkaren.
  5. En digital rektal undersökning, transrektal ultraljud, massage och en biopsi av prostatakörteln, uretro-, cytosin och koloskopi, urinblåsa kateterisering mjuk kateter bör inte hållas senast sju dagar före analys.
  6. När det gäller behovet av att ge blod på tom mage fortsätter diskussionerna. Under det klassiska biokemiska blodprovet, för vilket venet blod är ritat, är detta tillstånd obligatoriskt. I fallet med immunokemisk detektering av PSA anses en sådan restriktion enligt ett antal källor vara valfritt.

  Vid en operation för partiell borttagning av prostatakörteln genom urinröret (transuretral resektion) utförs denna analys inte i ett halvår.

  Volymen av det önskade materialet bestäms av typen av teknik för detektering av koncentrationen av antigen och egenskaperna hos de reagenser som används i ett speciellt laboratorium. I regel utförs studien med hjälp av ELISA-enzymimmunanalys, reagenser för vilka det finns mer än 30 typer vid diagnos av prostata sjukdomar. Tekniker använder teknik som använder monoklonala antikroppar.

  Laboratoriestandarder för analys av bestämning av PSA

  De normala värdena för PSA-nivån i blodet varierar beroende på ålder. Detta beror på det faktum att den fysiologiska tillväxten av dessa kvantiteter sker när du ålder. Det finns följande priser för män i olika åldrar:

  • Upp till 40 års studier, som regel, inte utnämnd.
  • upp till 50 år är PSA vid 2,5 ng / ml;
  • inom 50-60 år ökar koncentrationen till 3,5 ng / ml;
  • på 60-70 år är nivån av det prostatiska specifika antigenet 4,5 ng / ml;
  • När en man äldre än 70 år är normen PSA-innehållet till 6,5 ng / ml.

  Tidigare var det genomsnittliga värdet 4 ng / ml, men under studierna visade sig att koncentrationen av PSA i blodet individuellt kan variera. I en man utvecklas prokata på prostata och vid lägre PSA-värden, i en annan - observeras ingen malign process och med siffror som överstiger medelvärdena.

  Förutom att bestämma den totala antigenkoncentrationen kan förhållandet mellan den fria och bundna fraktionen beräknas. Denna koefficient beräknas med följande formel: PSA fri / PSA bunden) x100%. Normalt bör indexet vara minst 15%, vilket beror på det faktum att antigenet i blodet i närvaro av onkologi cirkulerar huvudsakligen i en ansluten form. I det fall då koefficienten är högre bör det sägas att risken för utveckling av den onkologiska processen minskas. Det är särskilt viktigt att utföra denna räkning med en signifikant ökad antigenkoncentration som överstiger 68 ng / ml-märket.

  Det finns också en sådan indikator som antigenets tillväxthastighet eller den årliga tillväxten av PSA i händelse av en konstant ökning av värden som indikerar en ökad risk för att utveckla prostatacancer. Det mäts i ng / ml / år och kan användas för att bedöma aggressiviteten hos en redan existerande tumör.

  Möjliga orsaker till förändringar i koncentrationen av PSA

  Trots det faktum att det klassiskt prostatiska specifika antigenet betraktas som en oncomarkör, kan andra faktorer leda till avvikelsen från normen, förutom närvaron av en malign process. Detta beror på det faktum att enligt experter sker en ökning av koncentrationen av PSA i blodet på grund av skador på prostata vävnaden, vilket kan orsakas av olika patologier. Det moderna medicinska samhället var inte överens om betydelsen av denna indikator vid prostata onkologi, men det är känt att dess definition med diagnostiska ändamål bör utföras i samband med de instrumentella och andra undersökningsmetoder som visas i detta fall.

  Fysiologiska orsaker till ökad PSA i blodet

  Till det icke-patologiska överskottet av medelvärdena för antigenkoncentration i blodet kan olika fysiologiska faktorer resultera. Deras närvaro bör beaktas vid tolkningen av resultaten av studien och bestämning av den vidare strategin. Så, det ökade innehållet av PSA i blodet kan resultera i:

  • individuella egenskaper hos patienten - till exempel har en viss procentandel män en genetiskt bestämd ökad volym av prostata, vilket i detta fall kan producera mer antigen;
  • idrottsaktiviteter som anges i förberedelserna för analysen (roddning, cykling, scooter och motorcykel);
  • utför olika instrumentella undersökningar och manipuleringar i prostatakörteln;
  • ejakulation - effekten av att öka koncentrationen av PSA varar upp till två dagar.

  Mängden antigen kan också påverkas av ärftlig ärftlighet och etnicitet.

  Patologiska orsaker till ökad blodkoncentration av PSA

  En ökning av PSA-innehållet kan orsaka sådana patologier som:

  • prostatit;
  • adenom av prostata - godartad hyperplasi;
  • prostatacancer.

  I varje fall är denna omständighet valfri. Man bör komma ihåg att detta antigen inte är specifikt för någon patologisk process, men indikerar problem med ett specifikt organ. Man bör komma ihåg att förekomsten av kronisk inflammation och godartad neoplasm ökar risken för onkologi. Därför är det generellt sett ett direkt proportionellt förhållande mellan ökningen av koncentrationen i blodet av PSA och möjligheten till en malign process.

  Faktorer som leder till en minskning av mängden av det prostatiska specifika antigenet

  Nivånivån kan inte bara öka, men vara under norm under vissa omständigheter. Således kan intaget av vissa läkemedel, i synnerhet läkemedel för behandling av godartad prostatahyperplasi, leda till en minskning av dess koncentration. En faktor som fetma kan också påverka en förändring i PSA-koncentrationen i mindre riktning.

  PSA: s roll för att lösa kliniska problem

  Prostata-specifikt antigen används vid olika stadier av laboratoriediagnos av prostata sjukdomar. När det gäller dess roll i undersökningarna och behandlingen finns följande uppgifter tillgängliga:

  1. Användningen av detta blodprov för screening av prostatacancer är fortfarande en diskutabel fråga. Experts åsikter är uppdelade i tre positioner: PSA som screening är inte nödvändigt för att undvika överdiagnos; Det är nödvändigt att endast kolla personer med ökad risk för onkologi hos detta organ. Testet följer alla manliga personer som har nått en viss ålder.
  2. I diagnosen prostatacancer, som redan noterat, bör PSA endast användas tillsammans med andra undersökningsmetoder. Misstanke om cancer tilldelas en biopsi - den mest tillförlitliga metoden för diagnos av cancer.
  3. Övervakning av utvecklingen av en malign process med en långsamt framskridande sjukdom involverar vanligtvis övervakning av antigenkoncentrationen var sjätte månad. Med en ökning av dess nivå på mer än 10 ng / ml är frågan om utnämning av aktiva behandlingsåtgärder. Det kan också användas för att övervaka effekten av behandlingen.
  4. Som regel, vid ett lågt PSA-värde i fallet med prostatacancer, är sjukdomsprognosen mer fördelaktig.

  För närvarande är analysen av definitionen av ett prostatiskt specifikt antigen den huvudsakliga metoden för laboratoriet blodprovning vid diagnos av prostatacancer. Dessutom analyseras andra biologiska vätskor, såsom urin och ejakulering, vilket är nödvändigt för att bestämma exakt ursprung och möjlig mekanism för sjukdomsutvecklingen, samt att utesluta samtidiga patologier.