Huvud
Strömförsörjning

tumörmarkörer

Statistik är obeveklig - förekomsten av cancer över hela världen ökar varje år. Skälen är myriad - att den totala miljöförstöring, spridning av skadliga vanor (rökning, alkohol), användning av cancerframkallande ämnen i livsmedel eller använda dem i det dagliga livet, åldrande, etc. Det finns också en trend mot en minskning av patientens medelålder, cancer är "yngre". Lyckligtvis står inte medicin kvar, onkologi är för närvarande ett av de prioriterade områdena. Modern teknik gör att du kan diagnostisera cancer i de tidigaste stadierna, och ökar därigenom sannolikheten för återhämtning avsevärt. Ett av de mest effektiva sätten att diagnostisera cancersjukdomar för närvarande är analysen av oncomarkers.

Vad är oncomarker

Oncomarkers är speciella proteiner som finns i blod eller urin hos cancerpatienter. Tumörceller producerar och utsöndrar oncomarkers i blodet från det ögonblick som neoplasmen utvecklas, vilket gör det möjligt att diagnostisera sjukdomen i de tidiga stadierna.

Analysen av oncomarkers är inte bara ett av de mest tillförlitliga sätten att upptäcka en malign tumör, men också en möjlighet att bedöma effektiviteten av behandlingen. Återkommande av maligna sjukdomar kan förutses några månader innan kliniska manifestationer påbörjas. På grund av varje proteins specificitet kan man förmoda att sjukdomen är inriktad.

Avvikelse från norm för vissa markörer indikerar tydligt nederlag för vissa organ (PSA, sPSA), andra tumörmarkörer kan detekteras vid olika tumörlokaliseringar. I det här fallet är det lämpligt att genomföra en omfattande undersökning. Tyvärr är det därför inte diagnosen cancer på grundval av en enda analys av oncomarkers.

Analyser för oncomarkers

Varje neoplasm producerar ett strängt definierat protein. Omkring 200 föreningar som hör till tumörmarkörer är kända, men deras diagnostiska värde är inte mer än 20. De vanligaste testen för följande typer av cancermarkörer.

Oncomarker AFP (alfa-fetoprotein)

AFP är liknande i komposition till albumin. Hos vuxna är AFP-normen vanligen inom 15 ng / ml.

Koncentration över 10 IE (internationell enhet) / ml anses patologisk.
Förhöjda nivåer av AFP kan indikera närvaron av följande maligna sjukdomar:

 • Primär levercancer (hepatocellulär carcinom)
 • Metastaser av andra maligna tumörer i levern (med bröstcancer, rektum och sigmoid kolon, lungor)
 • Teratokarcinom hos äggula sac, äggstockar eller testiklar (fetal cancer)

Nivån på AFP kan öka med vissa godartade sjukdomar - levercirros, kronisk och akut hepatit, kroniskt njursvikt. När graviditeten ökar kan AFP vara ett tecken på missbildningar av fostret.

AFP detekteras i blodplasma, fostervätska, gall, pleurala och ascitiska vätskor.

Oncomarker B-2-MG (Beta-2-mikroglobulin)

Oncomarker Beta-2-mikroglobulin kan detekteras i alla celler, förutom för erytrocyter och trofoblastceller.

Normalt detekteras Beta-2-mikroglobulin i urin i mycket små mängder.

En förhöjd koncentration i blodet kan tala om njursvikt.

Indikatorn för denna markör är associerad med immunitetens aktivitet och kan öka med någon inflammatorisk sjukdom.

Analysen för Beta-2-mikroglobulin föreskrivs för misstänkt

Det rekommenderas att ta hänsyn till B-2-MG-indexet vid bedömning av överlevnad efter organtransplantation.

PSA-markör (specifikt antigen i prostatan), cpsA (prostatafri antigen)

PSA är närvarande i en hälsosam, överutvecklad och transformerad prostatavävnad. Detta är det mest specifika och känsliga antigenet, vilket tillåter att diagnostisera prostatacancer.

Blod (serum eller plasma) tas för studien, före biopsi, borttagning eller massage av prostata, eftersom mekanisk irritation av körteln kan orsaka en ökning av PSA-nivån, som varar upp till 3 veckor.

PSA-värdet är 0-4 ng / ml, nivån av 10 ng / ml och högre indikerar en malign sjukdom. Med en PSA-nivå av 4-10 ng / ml är det önskvärt att bestämma cpsA.

Förhållandet mellan koncentrationen av cpsA och koncentrationen av PSA, uttryckt i procent, är av diagnostisk betydelse:

 • Malign tumör: 0-15%
 • Gränsvärden: 15-20%
 • Godartad sjukdom: 20% och högre

Oncomarker REA (cancer-embryonalt antigen)

Onomarker REA produceras under graviditeten av cellerna i matsmältningskanalen hos fostret. Hos vuxna är syntesen nästan helt undertryckt.

Nivån på CEA är normal - blodinnehållet är inte mer än 0-5 ng / ml.

Nivån på CEA ökar i maligna sjukdomar:

 • mage
 • kolon
 • rektum
 • lätt
 • bröstkörtlar
 • äggstock
 • livmoder
 • prostata

En viss ökning i tumörmarkör CEA är möjligt i kronisk njursvikt, hepatit och andra kroniska leversjukdomar, pankreatit, rökare och patienter med tuberkulos och autoimmuna sjukdomar.

Oncomarker CA 125

CA 125 är standard cancermarkören för äggstockscancer. Normalt är koncentrationen av CA 125-tumörmarkören i blodet 0-30 IE / ml.

Förhöjda nivåer av CA 125, större än 30 IE / ml, kan indikera maligna sjukdomar:

 • äggstockar (övervägande)
 • Livmodern (inre skiktet - endometrium)
 • bröstkörteln.
 • bukspottkörteln (i kombination med CA 19-9)

Ökad koncentration av CA 125 hos kvinnor med endometrios och adenomyos (sjukdomar i vilka de celler som bekläder den inre ytan av livmodern finns någon annanstans i kroppen). Fysiologiskt finns det en ökning av graviditeten och under menstruationen.

Oncomarker CA 15-3 (Mucin-liknande glykoprotein)

Oncomarker CA 15-3 är en specifik cancermarkör av bröstcancer.
Normalt är CA 15-3-nivån 0-22 U / ml.

Koncentration över 30 IE / ml talar om patologi. Hos 80% av kvinnorna med metastatisk bröstcancer är markernivån förhöjd.

CA 15-3 oncomarker är effektiv vid bestämning av återfall. En liten ökning av markören kan också inträffa under graviditeten.

Oncomarker CA 19-9

Patologiska är koncentrationen i blodet av 40 IE / ml och högre. Markören används vid diagnos och kontroll av behandlingen:

 • bukspottkörtelcancer,
 • mag i cancer,
 • cancer i tjocktarmen,
 • tjocktarmscancer
 • gallblåsans cancer

Oncomarker CA 242

Det finns i samma fall som CA 19-9, men har en hög specificitet, så att du kan definiera bukspottkörtelcancer, tjock- och ändtarmscancer på ett tidigt stadium.

Detta är en av de viktigaste markörerna som används vid diagnos. Baserat på analysen av denna cancermarkör är det möjligt att förutsäga återkommande maligna sjukdomar i mag-tarmkanalen inom några månader.

Värden av norm av oncomarker CA 242 - 0-30 IE / ml.

HCG (humant koriongonadotropin)

Ett hormon som normalt stiger under graviditeten, för att skydda fostret från moderns immunsystem.

Ökningen av hCG hos män och icke-gravida kvinnor indikerar ondartad tillväxt.

Börvärdet hCG 0-5 IU / ml, ett värde större än 10 lU / ml observeras när trofoblastiska tumörer, äggstock eller placenta horionkartsinoma (mest känslig), testikelcancer.

UBC (urinblåscancer)

Markör av blåscancer. Ett mycket specifikt test, effektivt i de tidiga stadierna. UBC bestämma urinblåsan belägen i åtminstone 3 timmar anses normen nivån 0,12 * 10 -4 g / mol, i maligna lesioner av ökningar blåsan koncentrations till 20,1-110,5 * 10 -4 g / mol.

Man bör komma ihåg att en oncomarkör kan förekomma i olika sjukdomar, så en kombination av markörer används för korrekt diagnos. Till exempel vid bestämning

 • magecancer - REA och CA 242,
 • bukspottkörteln - SF 242 och CA 19-9,
 • testikulär cancer - AFP och hCG.
 • en samtidig ökning av indikatorerna för CA 19-9 oncomarkers, CEA och AFP vittnar om metastaser i levern.

En annan subtilitet är att en förhöjd nivå av cancermarkörer inte nödvändigtvis betyder cancer. Därför måste biokemiska studier nödvändigtvis stödjas av kliniska studier.

Diagnos av symptom

Ta reda på din sannolika sjukdom och till vilken läkare bör gå.

Prostatacancer

Prostatacancer - malign tumörskada av prostatavävnad. Prostatacancer manifesteras av symptom på infarktisk obstruktion (trög intermittent urinström, nikturi, konstant urinering urinering); hematuri, hemospermi, smärta i bäckenregionen, erektil dysfunktion. I diagnosen prostatacancer applicera fingerrektal undersökning av körteln, definitionen av PSA, ultraljud, biopsi. Behandling för prostatacancer kan innefatta radikal prostatektomi, fjärr strålterapi, brachyterapi, kemoterapi.

Prostatacancer

I ett antal länder är cancer i prostatacancer nästkommande för lungcancer och magkreft vad gäller frekvens av förekomst hos män. I urologi är prostatacancer ett allvarligt medicinskt problem, eftersom det ofta diagnostiseras endast i steg III-IV. Detta beror både på den långa asymptomatiska utvecklingen av tumören och på den otillräckliga implementeringen av tidiga detektionsåtgärder. Prostatacancer påverkar ofta män över 60 år, men de senaste åren har det varit en tendens att "föryngra" sjukdomen.

Orsaker till prostatacancer

Prostatacancer är en polyetylensjukdom med oförklarliga orsaker. Den viktigaste faktorn i risken att utveckla prostatacancer är åldern hos mannen. Mer än 2/3 av fallen av prostatacancer uppträder vid en ålder av över 65 år; i 7% av fallen diagnostiseras sjukdomen hos män yngre än 60 år. En annan predisponeringsfaktor är rasanslutning: sålunda är prostatacancer vanligast bland afroamerikaner och är minst sannolikt att det uppträder hos asiatiska invandrare.

En viss betydelse i etiologin för prostatacancer ges till en familjehistoria. Förekomsten av sjukdomen hos fadern, bror eller andra män i familjen ökar risken för prostatacancer i 2-10 gånger. Det antas att sannolikheten för prostatacancer hos en man ökar, om familjen har släktingar, patienter med bröstcancer.

Bland andra möjliga riskfaktorer för isolerade särdrag hos kraften i samband med användningen av stora mängder av animaliskt fett, testosteronbehandling, en brist på vitamin D. Vissa studier tyder på en ökad sannolikhet för prostatacancer hos män som genomgått vasektomi (sterilisering). Minskar de möjliga riskerna med att utveckla prostatacancer med hjälp av sojaprodukter rik på fytoöstrogener och isoflavonoider. E-vitamin, selen, karotenoider, en diet med låg fetthalt.

Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer kan representeras av följande histologiska former: adenokarcinom (krupnoatsinarnoy, melkoatsinarnoy, kribroznoy, fast), övergångscell, skvamös och odifferentierat karcinom. Den vanligaste körtelcancer är adenokarcinom, som står för 90% av alla upptäckta prostatatumörer. Förutom morfologisk kontroll är graden av differentiering av prostatacancer viktig (hög, måttlig, låg).

Enligt TNM-systemet isoleras flera steg av adenokarcinom i prostatakörteln. Övergångscellprostatacancer klassificeras på samma sätt som uretalkreft.

 • T1 - adenokarcinom verkar inte kliniskt, visualiseras inte med hjälp av instrumentella metoder och är inte palpabel. kan detekteras endast genom prostatabiopsi och histologisk undersökning som utförs för en ökad nivå av prostataspecifikt antigen (PSA)
 • T2 - infestationen av adenokarcinom är begränsad till körtelvävnaden (en eller två lober) eller dess kapsel. Prostatacancer är palperade och visualiseras med hjälp av instrumentella metoder.
 • T3 - adenokarcinomspiror bortom kapseln i körteln eller i partiella vesiklar.
 • T4 - adenokarcinom sträcker sig till livmoderhalsen eller sfinkteren i blåsan, rektum, muskelälskare av anusen, bäckens vägg.
 • N1 - metastaser detekteras i lymfkörtlarna i det lilla bäckenet
 • M1 - avlägsna metastaser av prostatacancer i lymfkörtlar, ben och andra organ bestäms.

Symtom på prostatacancer

Prostatacancer kännetecknas av en lång latent utvecklingsperiod. De första tecknen på prostatacancer liknar manifestationer av prostatit eller prostata adenom. Symptom på lokaliserad prostatacancer är ökad frekvens av urinering med svårighet att initiera studien; känsla av ofullständig tömning av blåsan; intermittent och svag urinström; frekvent uppmaning att urinera, problem med urinretention.

Med lokalt avancerad prostatacancer, brinner eller smärta uppstår med urinering eller ejakulation. hematuri och hemospermi smärta i perineum, ovanför pubis eller bäcken ryggsmärta orsakad av hydronephrosis; erektil dysfunktion anuri och tecken på njursvikt. Kontinuerliga dumma smärtor i ryggraden och revbenen visar som regel metastasen av prostatacancer i benet. I de avancerade stadierna av prostatacancer kan svullnad i de nedre extremiteterna som orsakas av lymhostasis, viktminskning, anemi och kakexi utvecklas.

Diagnos av prostatacancer

Omfattningen av den undersökning som krävs för att upptäcka prostatacancer innefattar fingerundersökning av körteln, bestämning av PSA i blodet, ultraljud och ultraljud av prostata, prostata biopsi. När fingerprovning av prostata genom rektumets vägg bestämmer tätheten och storleken på körteln, närvaron av palpabla noder och infiltrerar, lokaliseringen av förändringar (i en och båda lobarna). Men med hjälp av palpation kan man inte skilja prostatacancer från kronisk prostatit, tuberkulos, hyperplasi, prostata stenar, så krävs ytterligare verifieringsstudier.

Ett vanligt screeningtest för misstänkt prostatacancer bestämmer nivån av PSA i blodet. I andrologi är det vanligt att fokusera på följande indikatorer: vid en PSA-nivå på 4-10 ng / ml är sannolikheten för prostatacancer cirka 5%; 10-20 ng / ml - 20-30%; 20-30 ng / ml - 50-70%, över 30 ng / ml - 100%. Man bör komma ihåg att ökningen av prostata-specifika antigenvärden också noteras vid prostatit och godartad prostatahyperplasi.

Ultraljud av prostata kan utföras från transabdominal eller transrektal åtkomst: den senare tillåter att detektera även små tumörnoder i prostata. Under den ekokopiska kontrollen utförs en biopsi av prostatakörteln, vilket gör att materialet kan erhållas för morfologisk undersökning och histologisk typning av prostatacancer. En biopsi kan utföras genom perineum, urinrörets vägg eller rektum. Ibland används en transuretral resektion av prostata för att erhålla ett biopsimaterial.

Behandling av prostatacancer

Med tanke på scenen av prostatacancer, kirurgisk behandling, strålbehandling (fjärr eller interstitial) kan kemoterapi genomföras. Den vanligaste typen av kirurgiskt ingrepp i prostata T1-T2 stadier av cancer - en radikal prostatektomi, i vilken järnet är fullständigt avlägsnad, sädesblåsorna, prostatiska uretra separerades och blåshalsen; lymfadenektomi utförs. Genomförande av radikal prostatektomi kan åtföljas av efterföljande inkontinens och impotens.

För att inducera androgenblockad i prostatacancer kan enukleering av testiklarna (bilateral orchiektomi) utföras. Denna operation leder till ett slut på produktionen av endogen testosteron och en minskning av tillväxthastigheten och spridningen av tumören. Under de senaste åren, i stället för det mer vanligt förekommande kirurgisk kastrering drog undertryckande av testosteron LHRH-agonister hormoner (goserelin, buserelin, triptorelin). I ett antal fall av prostatacancer har tillgripit maximal androgen blockad kombinera en kirurgisk eller medicinsk kastrering med antiandrogener mottagning i enskilt steg. Hormonbehandling kan åtföljas av heta blinkningar, utveckling av osteoporos, minskad libido, impotens, gynekomasti.

I prostata-cancer-T3-T4-scenen appliceras strålbehandling genom fjärr- eller interstitial metod. Med interstitiell bestrålning (brachyterapi) sätts ett speciellt radioaktivt implantat in i prostata, vilket selektivt förstör tumörcellerna. Kemoterapi utförs med avancerade stadier av prostatacancer och ineffektivitet av hormonbehandling, vilket möjliggör förlängning av patientens livslängd. På studietrinnet och experimentella studier är sådana metoder för behandling av prostatacancer, som kryoterapi, hypertermi, laserterapi, fokuserad ultraljudsterapi.

Prognos och Prophylax av Prostatacancer

Utsikterna att överleva i prostatacancer beror på scenen av oncoprocess och differentieringen av tumören. En låg grad av differentiering åtföljs av en försämring av prognosen och en minskning av överlevnadsfrekvensen. I steg T1-T2, N0M0 bidrar radikal prostatektomi till 5-års överlevnad hos 74-84% av patienterna och 10-års överlevnad i 55-56%. Efter strålbehandling har 72-80% av männen en gynnsam 5-årig prognos, 48% har en 10-årig prognos. Hos patienter efter orkektomi och som är på hormonbehandling överstiger 5 års överlevnad inte 55%.

Det är inte möjligt att helt utesluta utvecklingen av prostatacancer. Män över 45 år borde genomgå en årlig undersökning med en urolog och androlog för tidig upptäckt av prostatacancer. Den rekommenderade screeningen för män inkluderar en rektal finger undersökning av körteln, en prostata TRUS, en prostatacancermarkör (PSA) i blodet.

Stage av prostatacancer. Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer är en allvarlig sjukdom hos den manliga sexuella sfären, som kännetecknas av utvecklingen av en malign tumör från prostatavävnaderna. De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen är: ålder över 65 år, genetik (förekomst av sjukdom hos blodrelaterade personer), testosteron - det manliga könshormonet.

Onkologi urinorganen, i synnerhet prostatacancer hos män under det senaste decenniet "föryngras" och började träffas oftare. Endast prostatacancer i Ryssland är 3-5% av alla bäckencancer hos män, och bland den manliga publiken marken denna farliga maligna och smygande sjukdom - rankas tredje och det finns all 8: e person

Korrekt att behandla cancer i en prostatakörtel kan läkaren vid en etablering av ett utvecklingsstadium och sjukdomsförlopp. Prostatacancer i de första stadierna med hjälp av moderna metoder kan botas med 95-99%, förutsatt att det inte finns någon metastasering.

Stages av prostatacancer bestäms av tumörens storlek och aggressivitet, spridningen av metastaser. Alla dessa aspekter beaktas och beskriver den moderna klassifikationer: internationell TNM system summan / Gleason (beskriver graden av aggressivitet onkoopuholey), nivån av PSA i blodet (tumörmarkören visar ökningen av blod - specifikt protein PSA) -system Dzhyuit Whittemora.

Det är viktigt att veta! Oncomarkers hänvisar till substanser som produceras av tumörceller från tidpunkten för deras utveckling. Med någon onkologisk patologi utsöndras dessa specifika proteiner från blodet eller urinen. Deras nivå kan förutbestämma scenen, sjukdoms eventuella återfall eller effektiviteten av behandlingen. Det är på nivån av PSA (PSA) prostata specifikt antigen är bestämd prostatacancer.

Malign tumör i prostata

T är storleken på den primära tumören:

 • Tx - den primära tumören kan inte bestämmas;
 • T1 - tumören definieras inte av ultraljud och rektal undersökning med ett finger:
 • T1a - neoplasm bestäms av en olycka vid avlägsnande av prostata adenom. Histologisk undersökning indikerar närvaron av 5% oncoceller;
 • T1B - en neoplasm hittades av en slump när adenomen av prostata avlägsnades, en histologisk undersökning visade mer än 5% av oncocellerna;
 • T1c - tumören diagnostiseras när man utför en nålbiopsi på grund av en hög nivå av PSA i blodet.

T2 - tumören är begränsad till en kapsel och ligger inuti prostatakörteln:

 • T2a - mindre än hälften av en lob av prostata påverkas av tumören;
 • T2B - tumören påverkas mer än hälften av en lob av prostata;
 • T2c - båda delarna av prostata påverkas.

T3 - Onkogenes ligger utanför prostaskapseln:

 • Т3а - En eller tvåvägsfördelning av onkogenesen utanför kapseln, som inte når de seminalblåsor som ligger på prostatens sidor och ansvarar för utlösning;
 • T3B-onkogenesen nådde de sämsta vesiklarna.

T4 - tumören har spridit sig till ett antal underliggande vävnader och organ och är vid blåshalsen, yttre sfinktern (muskeln som kontrollerar urinering), rektum, muskler lyfter anus eller bäckenväggen. Seminala vesiklar skadas inte.

N-regionala lymfkörtlar (placerade i det lilla bäckenet eller under bifurcationen av de gemensamma iliacartärerna). Sidokalisering av regionala metastaser spelar ingen roll för kategori N:

 • Nx - det är omöjligt att uppskatta regionala LU;
 • N0 - ingen metastasering i regionala LU;
 • N1 - metastaser finns i regionala LU.

M - avlägsna metastaser:

 • MX - det finns inget sätt att upptäcka metastaser;
 • M0 - avlägsna metastaser är frånvarande;
 • M1 - avlägsnande av metastas är mer avlägsen:
 • M1a - fjärrvärdena påverkas;
 • М1в - metastaser finns i benvävnad;
 • M1c - metastasering i avlägsna organ (njurar, lungor, lever).

Beskrivning av Gleason poäng (Gleason poäng)

Beskrivning av tumören på en skala

På en skala / Gleason summan beskriva maligna tumörer hittats prostata biopsi. Ju högre antal (mängd) på skalan, desto mer aggressiv anses tumörvävnaden, eftersom graden av skillnad i onkockor från normala och friska celler i prostatakörteln är högre. Om cancercellerna har samma karaktär som de friska, tar tumörerna numret 1. Den maximala skillnaden hos oncocellerna från normala celler beräknas med 5 poäng.

Cancer kan gripa flera områden i prostata. Om två stora och maligna tumörer finns kan Gleason summan bestå av ett antal 7. Tumörer kan ges ett antal 3 + 4 eller 5 + 2. Mindre maligna är tumörer med ett antal 6 eller mindre, medelhämmande - med ett antal 7, starkt maligna - med poäng på 8-10.

Klassificering enligt Jyuit-Whitmore-systemet

Stegor anges med bokstäverna A, B, C och D. De första två stegen A och B anses vara härdbara. De två sista C- och D-behandlingarna bibehålls, men utsikterna är inte optimistiska.

Steg A - tidigast, har inga ljusa symptom, cellerna går inte utöver prostata.

 • Al kännetecknas av god differentiering av cancerceller
 • A2 - skiljer sig åt genom måttlig eller dålig differentiering av cancerceller i flera områden av prostata.

Steg B - cancern går inte utöver prostata, läkaren kan palpera den, nivån på PSA kommer att ökas.

 • B0 - med ökad PSA-nivå är tumören inte palpabel och finns i prostata.
 • B1 - en del av prostata påverkas och en liten onko-tumör detekteras.
 • B2 - en tumör i en lob av prostata eller en tumör i varje lob i prostata med omfattande tillväxt.

Steg C - Cancerceller sprutar kapseln (membranet) i prostata och påverkar de sämsta vesiklarna och / eller närliggande liggande organ.

 • C1 - tumören är synlig utanför kapseln i prostata.
 • C2 - tumörens vävnader blockeras av urinrörets lumen eller utgången i urinblåsan.

Steg D - metastasering observeras i regionala lymfkörtlar, i avlägsna organ och vävnader (lever, lungor, ben).

 • D0 - metastaser är kliniskt detekterade, liksom förhöjd PSA.
 • D1 - metastaser i prostatacancer i regionala lymfkörtlar.
 • D2 - nederlaget för avlägsna lymfkörtlar, organ och vävnader upptäcktes.
 • D3 - efter behandling fortsätter metastasen.

Hur man etablerar scenen för tumörutveckling

Steg av prostatacancer fastställs genom att TNM-systemet kombinerar diagnosen med Gleasons väska med hänsyn till Juit-Whitemore-systemet och analysen av PSA-nivå i blodet. Det initiala steget betecknas med den romerska siffran I, andra steget enkelt komplicerat - figur II, komplicerat - figur III och svårast att metastas till avlägsna organ och DR - figur IV.

Behandling av prostatacancer i Israel

Onkolog, professor Moshe Inbar

Diagnos av prostatacancer orsakar ofta svårigheter, eftersom symptomen på en malign tumör liknar manifestationer av godartad hyperplasi - prostata adenom. Få en 100% noggrann diagnos du kan i ledande israeliska kliniker, till exempel Top Ichilov. Här används de senaste diagnostiska metoderna: prostata biopsi under kontroll av MR-Fusion och PET-CT med radioaktivt gallium (PSMA).

Top Ichilov utför även modern behandling för prostatacancer:

• Brachyterapi. I vissa länder anses denna metod för kontaktstrålning vara innovativ. Under tiden har ischyterapi för prostatacancer i Israel utförts i ca 20 år. Under denna tid har israeliska onkologer samlat mycket erfarenhet av att tillämpa denna metod. I Top Ichilov-kliniken finns det möjlighet att genomgå brachyterapi från den mest kända israeliska prostatacancerspecialisten - Professor Matskin.

• Robotstödd verksamhet. I Top Ihilov-kliniken utförs laparoskopisk prostatektomi med hjälp av en 4: e generations robotkirurg, DaVinci Xi. Den största fördelen med en robotassisterad operation är en minskning av risken för komplikationer såsom urininkontinens och erektil dysfunktion.

• Immunterapi. Metastatisk prostatacancer i Top Ichilov-kliniken kan användas för att utföra immunterapi med en monoklonal antikropp som kallas Yervoy (Ipilimumab). För att bekämpa prostatacancer använder israeliska specialister framgångsrikt onkolytiska virus som skadar tumörceller. Genetisk testning används för att välja den optimala behandlingsregimen.

behandling

Första etappen av cancer

Primära symptom på prostatacancer 1 grad av patienten kanske inte märker. Urinströmmen blir svag och dess mängd minskar. Det kommer att brinna i urinröret och svårigheter med urinering. Sannolikheten att utveckla cancer är 18-21%, eftersom Innehållet av PSA i blodet är i genomsnitt 2-3,5 μg / l hos unga och medelålders män.

Viktigt! Ett sällsynt symptom kan vara blod i urinen eller sperma.

Om det inte finns några metastaser finns det en chans att bota prostatacancer i 1 grad, livslängden över 5 år blir 96-99%.

Behandling av prostatacancer i första etappen utförs av fyra huvudmetoder:

 1. Förväntans. Läkaren observerar graden av cancerutbredning hos äldre patienter. Behandling utförs inte i avsaknad av smärtsymptom. Om cancerröret rör sig, är behandlingen ordinerad.
 2. Avlägsnande av prostata före metastasering och spridning av cancerceller till andra vävnader och organ. Utför en prostatektomi. Om nerverna kring prostata påverkas, kan impotens förekomma.
 3. Strålning (strålning) terapi för att minska tumören, sakta sin tillväxt och förstöra cancerceller. Biverkningen av behandlingen är trötthet och illamående hos patienter.
 4. Hormonbehandling för att minska androgenhalten (manliga hormoner), som gynnar tillväxten av cancer. Hormoner saktar spridningen av cancer och minskar cancer.

Andra grad av cancer

Patienter känner obehag och smärta i genitourinary organ med urinering och i perineum när de är engagerade i sex. Ejakulation är också smärtsam, PSA-nivån i blodet ökar 6,0-7,9 ng / ml. Sådana indikatorer kan vara och i god kvalitet sjukdomar i en prostata, men sannolikheten för utveckling av en cancer - till 30%.

Om prostatacancer i grad 2 är etablerad, är prognosen för botemedel före metastaseringens början 80-90%. Om tillräckligt för att behandla prostatacancer med 2 grader, lovar livslängden i 5 år att vara - 85-95%.

Behandling av prostatacancer i 2: a graden utförs genom minimalt invasiva tekniker (laparoskopisk prostatektomi), inklusive da Vinci-roboten. Om patienten inte kan tillämpa det operativa området, behandlas sedan 2 grader prostatacancer utan kirurgi kommer att vara att genomföra bestrålning och brakyterapi på två huvudsakliga tekniker: placera i prostata av låg dos eller hög dos miniatyr källa till radioaktivitet.

Med högdoserad brachyterapi injiceras en högdoserad radioaktiv substans, irridium-192, i prostata i 8-10 minuter. Punkteringsnålar används för att installera kapseln. Efter proceduren avlägsnas de från kroppen. Upprepa proceduren 2-3 gånger var 6-7 dagar. Samtidigt utförs fjärrstrålningsterapi på gränsområdena i prostata och på den drabbade LU i det framväxande karcinom. Tumören sönderdelas fullständigt och patienterna botas i 70-85% efter behandling med kombinerad behandling.

Vid bradjyterapi med låg dosering, med lokal eller allmän anestesi, införs små partiklar av metall ("granuler") i prostata, med användning av ihåliga nålar för permanent målsättning av tumörvävnaden. Hela proceduren tar 60-90 minuter. Efter en månad övervakas partikelns position med CT.

Ange prostata-radioaktivt jod-125 med en gradvis minskning av aktiviteten. Efter 2 månader uppgår det redan till hälften av dosen som administrerats initialt. Efter proceduren kan 98% av patienterna leva mer än 10 år.

Lågdosimplantation administreras till patienter med lokalt karcinom i stadium T1c eller T2a om:

 • PSA är mindre än 10;
 • Gleason-talet ≤6, och prostata-volymen var mindre än 50 ml.

Det är kontraindicerat att utföra brachyterapi med en extremt liten prostatakörtel, vilket händer när man tar bort en del av det på grund av ett adenom. Brachyterapi ger färre komplikationer än radikal prostatektomi.

Efter 2-3 veckor kan patienten klaga över urinretention och brinna vid urinering, inkontinens (i 4% av fallen). Kraften störs i 15% av fallen med lågdosimplantation, i 20-40% av fallen med högdosimplantation.

Även dessa indikatorer är lägre än efter operationen. Därför är fördelen med brachyterapi dess minimala trauma. Patienten återfår professionell och social aktivitet inom 2-3 dagar.

Viktigt! Med brachyterapi kan du välja den optimala dosen, avsiktligt påverka och kontrollera tumörens reaktion. Kvaliteten på kontrollen är högre här än vid fjärrbestrålning av tumören, och det finns mindre risk för traumatisering av närliggande organ: blåsan, rektum och urinrör.

Det är kontraindicerat att behandla onkologi av prostata genom brachyterapi hos patienter:

 • med en lägsta och nedslående prognos för 5 år
 • med förekomst av uttalade störningar av urinutflöde (vid en urinflödeshastighet på 10 ml / sek och mindre och en volym urin - 100 ml).

Tredje graden av cancer

Behandling av prostatacancer i 3: e graden är byggd i enlighet med tumörens aggressivitet, indikatorer: Nivån på PSA, Gleason-poängen och tillväxten hos PSA. Vanligen är PSA-nivån hög - mer än 8,0 ng / ml. Samtidigt lovar prostatacancer i 3: e graden i genomsnitt att läka - 50-65%.

gälla:

 • operativ inblandning av olika typer
 • strålbehandling
 • kemoterapi;
 • kryoterapi.

Om patomorfologiska förändringar ägde rum under lång tid och prostatacancer i stadium 3 behandlades före metastaser, utvecklas tumorn långsamt och ökar med 30-31%. Med kärnan av kapseln och prostata, men metastaser har ännu inte dykt upp och prostatacancer i den tredje graden har bestämts, beräknas livslängden över 5 år vara 50-60% eller mer. I närvaro av metastaser, 40-45%.

Den fjärde etappen av cancer

Vanliga symptom på prostatacancer i 4: e graden förvärras och kännetecknas av:

 • mycket frekventa falska uppmaningar och utflykter till toaletten med en liten mängd utsöndrad urin;
 • intermittent och smärtsam urinering med ett svagt tryck i strålen;
 • akut urinretention
 • brinnande och närvaron av blod i urinen;
 • smärta i det lilla bäckenet som ger tillbaka, skrot och revben
 • brist på aptit och viktminskning, vilket indikerar en metastasering.

Metastaser finns i lungorna, leveren, bukspottkörteln, benen och hjärnan. Skapat snabbväxande sekundär bukspottskörtelcancer. PSA-nivån når 10,0 ng / ml och mer.

Behandling av prostatacancer i 4: e etappen innehåller metoder för att behålla kroppens funktioner, viktiga för patientens liv. Gäller för:

 • intensifierad intravenös behandling, plasmaferes, hemosorption, transfusion av blod och dess komponenter;
 • operation: utföra implantering av venösa och arteriella infusionsportsystem för att utföra kemoterapi;
 • nefrostomi med metastaser i njurarna;
 • dränering och stenting av gallkanalerna, om mekanisk gulsot av tumörets ursprung manifesterades;
 • i den sämre vena cava installationen av cava-filter för att utesluta tromboembolism;
 • i överlägsen vena cava stenting, om det finns obstruktion av tumöruppkomst.

Viktigt! Prostatacancer Steg 4 kräver konstant anestesi med moderna droger.

Helt botar prostatacancer i 4: e graden är inte möjligt. Men med ett väl valda behandlingsschema kan du förlänga liv och livskvalitet i 5 år. Om det inte finns några samtidiga sjukdomar, och omfattande lesioner är viktiga för organens liv, då i prostatacancer på 4 grader kommer livslängden att vara 3-5 år - 20-30%. Av stor betydelse är en hälsosam livsstil och en lämplig godtagbar hälsosam kost för prostatacancer i 4: e graden. Nivån av PSA efter avlägsnande av alla tillgängliga tumörer och prostata kan vara 1,4-6,5 ng / ml.

Traditionell medicin i ett omfattande cancerbehandlingsprogram

Behandling av prostatacancer med folkmedicin har blivit en del av komplex terapi. I hjärtat av den nationella behandlingen är rätt kost med diuretika produkter leds: grönsakssoppa med grönt, sallader och safter av frukterna av grönsaker, frukt och bär, mejeriprodukter, svagt kaffe och te, avkok av örter och nypon. Grönsaker, frukter är användbara i färsk, kokt och bakad form, bär - i någon form.

Det bör inte finnas fett kött, ägg, vetebröd, animaliska fetter, stekt och skarpa livsmedel på menyn. Kött, kanin, kyckling bättre att koka och lägga till en sida maträtt av grönsaker eller pasta svårt att bovete eller ris gröt.

Var uppmärksam! Med prostata onkologi är det viktigt för män att kontrollera sin egen vikt, speciellt med duktala och hormonbeständiga former av cancer.

Protraktisk prostatacancer är vanligare hos överviktiga män. Med en ohälsosam diet med brist på fiber och överflödigt fett och kalciummättat fett ökar syntesen av testosteron. Testosteron är känt för att främja tillväxten av oncocells, inklusive högkvalitativa sådana. Sedan av 10 fall av protokoll cancer - 9 sjukdomar kommer att vara duktalt adenokarcinom eller cancer med liten cancer. Denna typ av cancer börjar med en cell som placerar prostatacancer. Hastigheten av dess tillväxt och spridning är mycket snabbare och mer aktiv än det akinösa adenokarcinomet. Cancer i denna form präglas av en aggressiv kurs, är svagt känslig för hormonbehandling. Därför fungerar prostata och kemi efter det. Förhindra illamående och kräkningar.

Prostatacancerhormonresistenta uppträder långsamt, under lång tid utan kliniska manifestationer. Men han tar många liv, trots att han visar ett bra svar på anti-androgenbehandling med första linjära hormoner. Samtidigt minskar intensiteten i benvärk, nivån av PSA-blod, regression av metastaser av mjukvävnad uppstår. Tyvärr kvarstår svaret på primär hormonbehandling 12-18 månader.

Förutom kirurgiska tekniker i ett omfattande program för cancer i hormonbehandling innefattar skelettsmärta, patologiska frakturer, urinvägsobstruktion och urinledaren, kompression av ryggmärgen syndrom, disseminerad intravaskulär koagulation, anemi och ödem.

Det komplexa programmet innehåller följande behandling av prostatacancer:

 • bestrålning, kemi, hormonbehandling;
 • kirurgisk stabilisering;
 • medicinska preparat av gruppen: taxaner, estramustiner, mitoxantronov, alkaloider Vinca;
 • standardterapi
 • biofosfonater, steroider, analgetika;
 • DIC-syndrom - Heparin, Epsilon-aminokapronsyra, transfusion av erytrocytmassa, FFP, etc.;
 • Beredningar av järn och vitaminer;
 • stimulans av benmärgen i anemi;
 • diuretika och avkok och / eller infusion av diuretiska örter i ödem;
 • asp bark, lungört, mikro-enema av dekokter av medicinalväxter: manschett, oregano, groblad och upland livmoder, rektala suppositorier.

Allt populärare gribolechenie på grund av närvaron i vissa svampar som Golovach, enoki, Birch Chaga, Reishi, Shiitake och Meytake, Cordyceps cancer komponenter.

Det rekommenderas att förebygga prostatacancer dagligen:

 • ät torkad svamp och tugga den noggrant;
 • att dricka en drink - Kopor te från sprayens löv efter jäsningen.

Sprayens löv har inga toxiska egenskaper och avkotning eller infusion av dem kan tas under lång tid från prostatakörtelns adenom och onkologi.

För att få te (teblad) från sprayens löv behöver du lite podvyat, vrid sedan in i flagellan tills juicen är tilldelad. De är täckta med en fuktig trasa och göras i 6-8 timmar på en varm plats. Därefter blir varje flagellös svart och lukten av frukt förvärvas. De skärs, placeras i en ugn och torkas vid en temperatur av 40-50 ° C. En sådan svetsning i en behållare med ett tätt stängande lock lagras. Brew istället för te och dryck hela dagen utan att dosera.

Detektion av stadium av prostatacancer

Förfarandet för att välja ett komplex av åtgärder för prostatacancer innebär den mest exakta definitionen av utvecklingsstadiet.

Denna sjukdom kännetecknas av lokal tillväxt av tumören i flera år, men i slutändan går den bortom prostata. Distribution sker invasivt (i omgivande vävnader), lymfatiskt och genom blodet (stadium av metastasering).

Genom vilka förfaranden bestämmer sjukdomsfasen?

 • Fingerstudie genom ändtarmen
 • Bestämningen av nivån av PSA (prostata-spastisk antigen)
 • TRUS (transrectal ultraljud)
 • MR i prostata med en rektal sond
 • MRI av ryggraden och benen i skelettet
 • CT i buken och bäckenorganen
 • Kirurgisk ingrepp för att undersöka lymfkörtlarna i bäckenet för närvaro av metastasering

Kännetecken för prostatacancerstationssystem

När du bestämmer scenen för prostatacancer, ta hänsyn till följande indikatorer:

1) Tumördimensioner och spridningsutbredning bortom prostatakörteln. I denna nyckel är diagnosen gjord av systemet TNM.

2) Graden av aggressivitet av cancer. Bestäms av Gleason skala.

3) Nivå PSA i patientens blod.

systemet TNM består av 3 indikatorer:

T - Storlek på den största tumören

 • T1 (med index a, b eller c) - tumören detekterades endast under det kirurgiska ingreppet.
 • T2 - tumören ligger i prostatakörteln. index en- cancer drabbades mindre än hälften av en av prostata lobes, b-mer än hälften, c - båda lobes.
 • T3 - tumören har gått bortom prostata. T3a - utan att påverka de partiella vesiklarna, T3b - spridas till sämsta vesiklar.
 • T4 - Cancer upptäcks på närliggande organ, men inte på sällsynta vesiklar.

N - Förekomst av cancer i lymfkörtlarna

 • N0 är frånvarande.
 • N1 - det är metastasering.

M - Spridningen av metastaser

 • M0 - inga metastaser detekterades.
 • M1 - Metastas är (a - i de avlägsna lymfkörtlarna, b - i benen, c - i organen).

Gleason-klassificering

Gleason klassificering antar en analys av skillnaderna mellan prostatacancerceller från normala vävnader och utvärderingen av de två största prostatatumörerna.

Ju fler cancerceller skiljer sig från normala, ju högre blir resultatet en tumör (inom 5). Lägga till utvärderingspoäng av analyserna av 2 tumörer kan man få Gleason summan:

- upp till 6 poäng - mindre maligna tumörer

- 7 - tumörer av medium malignitet

- 8-10 - Den högsta graden av malignitet.

De erhållna värdena gör det möjligt att förutse sjukdomsförloppet och bestämma dess natur.

Stages av prostatacancer och metoder för behandling

Baserat på de tillämpade systemen för prostatacanceranalys skiljer sig fyra huvudstadier av sjukdomen. Varje motsvarar sina egna behandlingsmetoder.

1) stadium kännetecknas av närvaron av små, långsamt utvecklade tumörer som inte kan orsaka symtom eller orsaka ganska svaga, inte skiljer sig från tecken på en godartad tumör. Av denna anledning detekteras sjukdomen av en slump, under undersökningen för närvaron av adenom.

Cancerbehandling i detta steg är baserad på observationen förväntans eller föreslår användning av andra metoder - avlägsnande av prostata (radikal prostatektomi), brakyterapi (lokal eller interstitiell strålningsterapi), extern strålning.

Finns det några risker för dessa metoder? Liksom vid allmänt stora operationer kan prostatektomi orsaka blödning, bildandet av blodproppar i benen och infektion. Som biverkningar kan det uppstå impotens och urininkontinens.

2) stadium kännetecknas av närvaron av en tumör i prostatakörteln, men med risken att sprida den ytterligare. Det finns inga kliniska manifestationer av sjukdomen, men en medicinsk undersökning kan avslöja en nod. En körtelbiopsi visar närvaron av cancerceller.

Behandling möjlig med prostata avlägsnande (ofta med pelvic lymfkörtlar), brakyterapi, extern bestrålning, en kombination av de två föregående metoderna, kryokirurgi, hormonbehandling.

Kryokirurgi är frysningen av en sjuk vävnadsplats, som ett resultat av vilket det dör. Förfarandet kräver inte omfattande kirurgisk ingrepp, den postoperativa perioden går ganska lätt.

Möjliga komplikationer efter kryokirurgi - urininkontinens (1%), erektil dysfunktion uppstår på grund av skada under frysning genitala nerverna.

3) stadium prostatacancer betyder spridningen av tumören bortom körteln utan nederlag i rektum, urinblåsa, lymfkörtlar.

I detta skede, det finns kliniska tecken på sjukdom: en svag urin vid en ganska stark längtan som orsakas av detta behov att skjuta, närvaron av blod i urinen, frekvent urinering på natten, erektil dysfunktion, urinvägsinfektion, svullnad, bildandet av njursten.

Behandling av stadium III-cancer innebär användning av ett integrerat tillvägagångssätt: prostatektomi, utnämning av en kurs av kemoterapi och läkemedel som undertrycker testosteron. Använd sällan strålbehandling. Det är möjligt att använda enbart hormonbehandling.

Vad är den här metoden? Egentligen är detta en "anti-hormonell" behandling. Kärnan i det är att blockera produktionen av testosteron på följande sätt:

- Tillfällig eller kemisk kastrering

- utnämning av antiandrogena droger

- användning av LHRH-antagonister

Hormonal terapi som oberoende agent föreskrivs om andra behandlingsmetoder inte hjälper.

Möjliga komplikationer: viktökning, förlust av muskelmassa, gynekomasti, minnesförlust, utveckling av diabetes mellitus, impotens.

På IV stadium cancer påverkar avlägsna organ. Metastaser sprids till ben och lungor. Det finns en ökning av symtomen, de kan gå med i cachexia (progressiv viktminskning), utmattning av kroppen.

Behandling i detta skede syftar till att lindra symtomen och inkluderar hormonbehandling, extern bestrålning, prostataavlägsnande, kemoterapi.

Återkommande av prostatacancer innebär ofullständig botning eller återkomst av sjukdomen. I ett sådant fall väljs vanligtvis en ny behandlingsmetod som skiljer sig från den som tidigare användes.

Förutom de praktiserade sätten att behandla cancer finns det experimentella, som ligger på utvecklingsstadiet, men som redan har en positiv effekt. Kanske snart kommer sjukdomen, som hittills inspirerar bara rädsla, att upphöra att vara oåterkallelig.

Prostatacancer: sjukdomsstadier och prognos

För prostatacancer, som för någon annan typ av cancer, är stadig tillväxt och förmågan att metastasera, det vill säga spridas till närliggande vävnader och organ, karakteristiskt (fig 1). Genom förekomsten av cancer hos män upptar prostatacancer en ledande ställning. I de flesta fall diagnostiseras sjukdomen i steg III-IV. Detta är ett allvarligt problem, eftersom många av de sjuka männen redan har metastaser. En positiv prognos för överlevnad beror direkt på scenen av prostatacancer.

Stage av prostatacancer

Under åren kan cancer växa i prostata och inte gå utöver det. Men, gradvis ökar i storlek växer tumören och sträcker sig bortom kapseln i prostatakörteln. Vidare kan tumören sprida sig genom kroppen på tre sätt:

 • invasiv tillväxt (sprouting i närliggande vävnader);
 • spridas i lymfsystemet (tränger in i lymfkörtlarna och lymfkärlen);
 • metastaser (spridning till avlägsna organ och vävnader).

Efter detektion av en malign neoplasm i patienten bestämmer vissa diagnosmetoder cancerfasen. Metoder för diagnos:

 • rektal finger undersökning
 • transrektal ultraljud;
 • kontrollera PSA-nivån i blodet;
 • magnetisk resonansavbildning (MR) med en rektalsensor;
 • Studien av ben för närvaro av metastaser;
 • undersökning av lymfkörtlar
 • beräknad tomografi av buken och bäckenet.

Stages av cancer beskriver omfattningen av spridningen av en malign tumör i hela kroppen. För att indikera scenen används romerska siffror från I till IV.

 • Steg I - neoplasmen är så liten att den inte kan detekteras med digital rektalundersökning, förändringarna är synliga endast vid mikroskopisk undersökning av körtelvävnaden;
 • II-scenen - en cancerous tumör blir märkbar med ultraljud, dess plats är begränsad till glandulär kapseln;
 • III-scenen - en cancerous tumör sträcker sig bortom prostata, invasiv tillväxt observeras på närliggande vävnader;
 • IV-stadium - metastaser finns i lymfkörtlar, lungor, lever eller ben.

Att bestämma cancerfasen är extremt viktigt: prognosen för patienter kan variera beroende på tumörens förekomst. Diagnos av prostatacancer är en komplex process. Ett antal indikatorer måste övervägas för en noggrann diagnos. Klassificering av prostatacancer kan utföras enligt Gleason-skalan, enligt TNM-systemet, baserat på den kliniska bilden. Klassificering av cancer är nödvändig för att välja en behandlingsmetod och bestämma prognosen för sjukdomen.

Prostatacancer: TNM-klassificering

Klassificering av prostatacancer kan utföras med TNM-systemet. Detta system gör det möjligt för läkaren att beskriva förekomsten av cancerprocessen. För beskrivningen används kategorierna T, N, M. I sin tur har var och en av kategorierna sina egna underavsnitt (figur 2).

Kategori T1 (kliniskt odetekterbar, icke-palpabel och icke-invasiv tumör):

 • T1a: Detekterades oavsiktligt tumör, till exempel vid den histologiska undersökningen av de borttagna vävnaderna, medan deras involvering med tumörceller inte är mer än 5%;
 • Tlb: en slumpvis detekterad tumör i mer än 5% av den borttagna vävnaden;
 • Tlc: tumör som detekteras av biopsi.

Kategori T2 (tumören bestäms av ultraljud och fingerundersökning, den är lokaliserad inom prostata):

 • T2a: inte mer än 50% av körteln påverkas av den patologiska processen, och processen sträcker sig inte till den andra halvan;
 • T2b: en patologisk process påverkar mer än 50% av en prostablomma, men inte fullständigt båda lobes;
 • T2c: Canceren tar båda lobes.

Kategori T3 (cancerceller sträcker sig bortom prostata):

 • T3a: Cancer sträcker sig bortom kapseln i körteln, men påverkar inte de partiella vesiklarna;
 • T3b: tumören påverkar sällsynta vesiklar (1 eller 2 i taget).

Kategori T4 (en tumör som har spridit sig till närliggande vävnader).

Kategori N (tillstånd och involvering av lymfkörtlar):

 • Nx: Det finns inte tillräckligt med data för att utvärdera inblandningen av regionala lymfkörtlar.
 • Nej: Det finns inga metastaser i de regionala lymfkörtlarna.
 • N1: Metastaser hittades i regionala lymfkörtlar.

Kategori M (närvaro eller frånvaro av metastaser i avlägsna organ och vävnader):

 • Mx: Otillräcklig data för att bestämma avlägsen metastas
 • Mo: inga tecken på avlägsna metastaser
 • M1: avlägsna metastaser är närvarande;
 • M1a: förekomsten av metastaser i icke-regionala lymfkörtlar;
 • M1b: närvaro av metastaser i skelettben
 • M1c: Metastaser sprids till lungorna, hjärnan till levern (Figur 3).

Histologisk klassificering av cancer

För att bedöma cancercellernas aggressivitet används en histologisk klassificering. Metoden kallas Gleason indexet, med namnet på dess skapare. Gleason-poängen används för att beskriva malignitet hos en tumör som detekteras av biopsi. Skalan uppskattar hur mycket cancercellerna förlorade sin normala cellulära struktur: de förändrade form, storlek, differentiering (Figur 4).

Skalan har 5 graderingar:

 • 1 grad (G1): tumören består av homogena små körtlar med minimal förändring av kärnor;
 • 2 grad (G2): tumören består av fritt placerade celler av olika storlekar och former;
 • 3 grader (G3): cellerna förstoras i storlek, har olika strukturer, är mindre differentierade;
 • 4 grader (G4): stora onormala celler;
 • 5 grader (G5): stora onormala celler som förstör den omgivande bindväven.

Klassificeringen är baserad på graden av differentiering av tumörkörtelstrukturerna. Med sällsynta undantag är en heterogen struktur karakteristisk för prostatacancer. För att beräkna Gleason-indexet sammanfattas därför resultaten av de 2 vanligaste förändringarna i prostata vävnad. Den första totala komponenten bestämmer graden av differentiering av cancerceller som upptar mer än 51% av volymen morfologiskt material. Den andra totala komponenten bestämmer de mindre vanliga cancerförändringarna, som sträcker sig från 5 till 50% av biopsiematerialet. Var och en av komponenterna utvärderas på en skala från 1 till 5. Följaktligen kan den totala summan av indexresultatet ha värden från 2 till 10. Ju högre summan är, desto högre är cancercellernas aggressivitet. Till exempel kommer prognosen för prostatacancer att vara mer fördelaktig vid 3 + 4 = 7 än vid 4 +3 = 7, eftersom i det andra fallet bestäms högre deltagande av de mest aggressiva cancercellerna. Följaktligen är kombinationen av 5 + 5 = 10 - den värsta kombinationen av allt möjligt.

 1. Om Gleason-poängen är mindre än eller lika med 6 poäng kallas tumörerna som fått denna klassificering mindre maligna.
 2. Om indikatorn är lika med 7 poäng, kallas sådana tumörer medelhaltig malign.
 3. Tumörer med ett index på 8 till 10 poäng (10 är maximumvärdet) kallas mycket maligna.

Behandling av prostatacancer

Lokala former av prostatacancer (stadium I-II), när det inte finns metastaser, är ganska mottagliga för modern terapi. Vid första skedet av cancer används kirurgiskt ingrepp (prostatektomi) oftast. Graden av framgång beror på platsen för cancerceller och precisionen av proceduren för borttagning. Denna metod kan få negativa konsekvenser. De vanligaste komplikationerna efter operation: frekvent urinering, urininkontinens, impotens. Nyligen började robotoperationer med användning av endovaskulär teknik, vilket signifikant minskar risken för postoperativa komplikationer.

Vid andra etappen av cancer kan appliceras och kirurgisk metod, och metoden för aktiv övervakning. I varje fall behandlas patienten individuellt. Valet av metod beror på hur allvarlig tumörprocessen är, och på patientens villkor. Metoden för aktiv observation bygger på det faktum att hos mycket äldre män med allvarliga samtidiga sjukdomar är risken att dö av prostatacancer mycket lägre än från andra sjukdomar. Därför, med en liten tumörstorlek, görs valet för att vänta. Sådan taktik väljs eftersom i de flesta fall prostatacancer är mycket långsam, det tar lång tid innan negativa konsekvenser kommer ifrån det. Vid en mycket gammal ålder kan de flesta patienterna helt enkelt inte stå emot kirurgi och strålbehandling (figur 5).

En ogynnsam prognos för prostatacancer är om tumören har metastaserat. Med tanke på det faktum att diagnosen prostatacancer är mycket svårare, upptäcks sjukdomen oftast i III eller IV-scenen. I tredje tredje etappen börjar cancercellerna att gro i närliggande organ och vävnader. Strålningsterapi används i sådana fall. Som ett resultat av bestrålning i cancerceller ändras DNA-strukturen, vilket resulterar i att de gradvis dör.

I prostatacancer i fjärde graden är patienten ordinerad hormonbehandling, som kan vara:

 • kirurgisk - avlägsnande av testiklarna vävnad, som producerar testosteron eller enukleation av testiklarna;
 • medicinskt - blockerar syntesen av testosteron med hjälp av mediciner.

Även om metastas-IV-graden anses vara oåterkallelig, finns det många sätt att förbättra kvaliteten och förlänga patientens livslängd. Prognosen för den fjärde etappen av prostatacancer är ungefär som följer: Från början av hormonbehandlingstiden lever i genomsnitt 6-7 år efter utvecklingen av hormonell resistens (när malaktig bildning inte längre svarar mot hormonbehandling) - 3-5 år. I frånvaro av behandling minskar livslängden med cirka 1,5-2 gånger. I allmänhet beror prognosen direkt på prostatacancer beroende på aggressionsnivå och stadium av den onkologiska processen, liksom den optimala behandlingen.

Riskfaktorer och förebyggande av cancer

Framväxten och utvecklingen av cancer påverkar flera faktorer samtidigt:

 • ärftlighet;
 • rökning;
 • felaktig kost;
 • stillasittande livsstil;
 • överdriven alkoholkonsumtion
 • oskyddad exponering för solen;
 • infektioner, i synnerhet sexuellt överförbara infektioner;
 • negativa miljöfaktorer.

Det är omöjligt att helt skydda dig mot prostatacancer. Men du kan avsevärt minska risken för att utveckla denna sjukdom. För att göra detta måste du äta rätt, begränsa rökning och konsumtion av alkoholhaltiga drycker, öka graden av fysisk aktivitet (Figur 6). En hälsosam livsstil är det bästa förebyggandet av prostatacancer. Dessutom, sedan 50 år, män måste genomgå en årlig undersökning med en läkare. Detta är mycket viktigt, särskilt för de som är i fara.

Ju tidigare prostatacancer detekteras, desto större är risken för återhämtning.