Huvud
Analyser

Prostatacancer

Prostatacancer - malign tumörskada av prostatavävnad. Prostatacancer manifesteras av symptom på infarktisk obstruktion (trög intermittent urinström, nikturi, konstant urinering urinering); hematuri, hemospermi, smärta i bäckenregionen, erektil dysfunktion. I diagnosen prostatacancer applicera fingerrektal undersökning av körteln, definitionen av PSA, ultraljud, biopsi. Behandling för prostatacancer kan innefatta radikal prostatektomi, fjärr strålterapi, brachyterapi, kemoterapi.

Prostatacancer

I ett antal länder är cancer i prostatacancer nästkommande för lungcancer och magkreft vad gäller frekvens av förekomst hos män. I urologi är prostatacancer ett allvarligt medicinskt problem, eftersom det ofta diagnostiseras endast i steg III-IV. Detta beror både på den långa asymptomatiska utvecklingen av tumören och på den otillräckliga implementeringen av tidiga detektionsåtgärder. Prostatacancer påverkar ofta män över 60 år, men de senaste åren har det varit en tendens att "föryngra" sjukdomen.

Orsaker till prostatacancer

Prostatacancer är en polyetylensjukdom med oförklarliga orsaker. Den viktigaste faktorn i risken att utveckla prostatacancer är åldern hos mannen. Mer än 2/3 av fallen av prostatacancer uppträder vid en ålder av över 65 år; i 7% av fallen diagnostiseras sjukdomen hos män yngre än 60 år. En annan predisponeringsfaktor är rasanslutning: sålunda är prostatacancer vanligast bland afroamerikaner och är minst sannolikt att det uppträder hos asiatiska invandrare.

En viss betydelse i etiologin för prostatacancer ges till en familjehistoria. Förekomsten av sjukdomen hos fadern, bror eller andra män i familjen ökar risken för prostatacancer i 2-10 gånger. Det antas att sannolikheten för prostatacancer hos en man ökar, om familjen har släktingar, patienter med bröstcancer.

Bland andra möjliga riskfaktorer för isolerade särdrag hos kraften i samband med användningen av stora mängder av animaliskt fett, testosteronbehandling, en brist på vitamin D. Vissa studier tyder på en ökad sannolikhet för prostatacancer hos män som genomgått vasektomi (sterilisering). Minskar de möjliga riskerna med att utveckla prostatacancer med hjälp av sojaprodukter rik på fytoöstrogener och isoflavonoider. E-vitamin, selen, karotenoider, en diet med låg fetthalt.

Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer kan representeras av följande histologiska former: adenokarcinom (krupnoatsinarnoy, melkoatsinarnoy, kribroznoy, fast), övergångscell, skvamös och odifferentierat karcinom. Den vanligaste körtelcancer är adenokarcinom, som står för 90% av alla upptäckta prostatatumörer. Förutom morfologisk kontroll är graden av differentiering av prostatacancer viktig (hög, måttlig, låg).

Enligt TNM-systemet isoleras flera steg av adenokarcinom i prostatakörteln. Övergångscellprostatacancer klassificeras på samma sätt som uretalkreft.

 • T1 - adenokarcinom verkar inte kliniskt, visualiseras inte med hjälp av instrumentella metoder och är inte palpabel. kan detekteras endast genom prostatabiopsi och histologisk undersökning som utförs för en ökad nivå av prostataspecifikt antigen (PSA)
 • T2 - infestationen av adenokarcinom är begränsad till körtelvävnaden (en eller två lober) eller dess kapsel. Prostatacancer är palperade och visualiseras med hjälp av instrumentella metoder.
 • T3 - adenokarcinomspiror bortom kapseln i körteln eller i partiella vesiklar.
 • T4 - adenokarcinom sträcker sig till livmoderhalsen eller sfinkteren i blåsan, rektum, muskelälskare av anusen, bäckens vägg.
 • N1 - metastaser detekteras i lymfkörtlarna i det lilla bäckenet
 • M1 - avlägsna metastaser av prostatacancer i lymfkörtlar, ben och andra organ bestäms.

Symtom på prostatacancer

Prostatacancer kännetecknas av en lång latent utvecklingsperiod. De första tecknen på prostatacancer liknar manifestationer av prostatit eller prostata adenom. Symptom på lokaliserad prostatacancer är ökad frekvens av urinering med svårighet att initiera studien; känsla av ofullständig tömning av blåsan; intermittent och svag urinström; frekvent uppmaning att urinera, problem med urinretention.

Med lokalt avancerad prostatacancer, brinner eller smärta uppstår med urinering eller ejakulation. hematuri och hemospermi smärta i perineum, ovanför pubis eller bäcken ryggsmärta orsakad av hydronephrosis; erektil dysfunktion anuri och tecken på njursvikt. Kontinuerliga dumma smärtor i ryggraden och revbenen visar som regel metastasen av prostatacancer i benet. I de avancerade stadierna av prostatacancer kan svullnad i de nedre extremiteterna som orsakas av lymhostasis, viktminskning, anemi och kakexi utvecklas.

Diagnos av prostatacancer

Omfattningen av den undersökning som krävs för att upptäcka prostatacancer innefattar fingerundersökning av körteln, bestämning av PSA i blodet, ultraljud och ultraljud av prostata, prostata biopsi. När fingerprovning av prostata genom rektumets vägg bestämmer tätheten och storleken på körteln, närvaron av palpabla noder och infiltrerar, lokaliseringen av förändringar (i en och båda lobarna). Men med hjälp av palpation kan man inte skilja prostatacancer från kronisk prostatit, tuberkulos, hyperplasi, prostata stenar, så krävs ytterligare verifieringsstudier.

Ett vanligt screeningtest för misstänkt prostatacancer bestämmer nivån av PSA i blodet. I andrologi är det vanligt att fokusera på följande indikatorer: vid en PSA-nivå på 4-10 ng / ml är sannolikheten för prostatacancer cirka 5%; 10-20 ng / ml - 20-30%; 20-30 ng / ml - 50-70%, över 30 ng / ml - 100%. Man bör komma ihåg att ökningen av prostata-specifika antigenvärden också noteras vid prostatit och godartad prostatahyperplasi.

Ultraljud av prostata kan utföras från transabdominal eller transrektal åtkomst: den senare tillåter att detektera även små tumörnoder i prostata. Under den ekokopiska kontrollen utförs en biopsi av prostatakörteln, vilket gör att materialet kan erhållas för morfologisk undersökning och histologisk typning av prostatacancer. En biopsi kan utföras genom perineum, urinrörets vägg eller rektum. Ibland används en transuretral resektion av prostata för att erhålla ett biopsimaterial.

Behandling av prostatacancer

Med tanke på scenen av prostatacancer, kirurgisk behandling, strålbehandling (fjärr eller interstitial) kan kemoterapi genomföras. Den vanligaste typen av kirurgiskt ingrepp i prostata T1-T2 stadier av cancer - en radikal prostatektomi, i vilken järnet är fullständigt avlägsnad, sädesblåsorna, prostatiska uretra separerades och blåshalsen; lymfadenektomi utförs. Genomförande av radikal prostatektomi kan åtföljas av efterföljande inkontinens och impotens.

För att inducera androgenblockad i prostatacancer kan enukleering av testiklarna (bilateral orchiektomi) utföras. Denna operation leder till ett slut på produktionen av endogen testosteron och en minskning av tillväxthastigheten och spridningen av tumören. Under de senaste åren, i stället för det mer vanligt förekommande kirurgisk kastrering drog undertryckande av testosteron LHRH-agonister hormoner (goserelin, buserelin, triptorelin). I ett antal fall av prostatacancer har tillgripit maximal androgen blockad kombinera en kirurgisk eller medicinsk kastrering med antiandrogener mottagning i enskilt steg. Hormonbehandling kan åtföljas av heta blinkningar, utveckling av osteoporos, minskad libido, impotens, gynekomasti.

I prostata-cancer-T3-T4-scenen appliceras strålbehandling genom fjärr- eller interstitial metod. Med interstitiell bestrålning (brachyterapi) sätts ett speciellt radioaktivt implantat in i prostata, vilket selektivt förstör tumörcellerna. Kemoterapi utförs med avancerade stadier av prostatacancer och ineffektivitet av hormonbehandling, vilket möjliggör förlängning av patientens livslängd. På studietrinnet och experimentella studier är sådana metoder för behandling av prostatacancer, som kryoterapi, hypertermi, laserterapi, fokuserad ultraljudsterapi.

Prognos och Prophylax av Prostatacancer

Utsikterna att överleva i prostatacancer beror på scenen av oncoprocess och differentieringen av tumören. En låg grad av differentiering åtföljs av en försämring av prognosen och en minskning av överlevnadsfrekvensen. I steg T1-T2, N0M0 bidrar radikal prostatektomi till 5-års överlevnad hos 74-84% av patienterna och 10-års överlevnad i 55-56%. Efter strålbehandling har 72-80% av männen en gynnsam 5-årig prognos, 48% har en 10-årig prognos. Hos patienter efter orkektomi och som är på hormonbehandling överstiger 5 års överlevnad inte 55%.

Det är inte möjligt att helt utesluta utvecklingen av prostatacancer. Män över 45 år borde genomgå en årlig undersökning med en urolog och androlog för tidig upptäckt av prostatacancer. Den rekommenderade screeningen för män inkluderar en rektal finger undersökning av körteln, en prostata TRUS, en prostatacancermarkör (PSA) i blodet.

Bestämning av prostatacancer med TNM

För att på rätt sätt kunna behandla malign prostata hos prostata är det mycket viktigt att bestämma perioden för utveckling av cancer och sjukdomsförloppet. Hudorganets cancerfas beror på tumörens storlek och närvaron av metastaser (spiring och spridning av cancervävnader till andra organ) samt av aggressiviteten.

För att kunna leverera en noggrann diagnos och beskriva sjukdomsförloppet använder urologerna följande metoder:

 • Det internationella specifika TNM-systemet, som i sin tur kan berätta om storleken på cancer och metastaser.
 • Också i kombination är experter inriktade på Gleason-skalan, som kan beskriva graden av aggressivitet hos sjukdomen.
 • Nivån av PSA i blodet, vilket kan indikera närvaron i blodet av spår (oncomarkers) av prostatacancer.

TNM-system i funktion

Grader av prostatacancer, Utvecklingsstadiet och distributionen av maligna celler bestäms av internationella standarder i enlighet med det etablerade TNM-systemet. Detta schema beskriver flera faktorer:

 • Kategori T- Parametrar av den huvudsakliga (omfattande) överväxten.
 • Kategori N - Spridningen av celler till de närliggande lymfkörtlarna i bäckenregionen.
 • Kategori M - Huruvida cancerceller finns i andra organ (metastasering). Deras frånvaro eller närvaro.

Beskrivning av värden

N - lymfkörtlar av regional typ.

N0 - det finns inga metastaser i lymfkörtlarna i bäckensnoderna.

N1 - metastaser i bäckens lymfkörtlar är närvarande.

M - avlägsna metastaser.

M0 - närvaron av avlägsna metastaser.

M1a - det finns metastaser i de avlägsna lymfkörtlarna (inte bäckensnoder).

M1b - metastaser detekteras i benen.

M1c - metastaser observeras i organens avlägsna vävnader, såsom lever, lungor etc.

Exempel på diagnos: Om läkaren diagnostiserar T2 N0 MO, tolkas det som följer: cancern uteslutande lokaliserad i prostata och uppkomsten av metastaser i andra organ är frånvarande. Diagnos T3b N0 M0 - cancerceller har spridit sig till sädesblåsorna men inte upptäcks i lymfkörtlarna och andra friska vävnader (organ).

Gleason Scale

Om prostatacancerbiopsier upptäcker cancerceller, hjälper Gleason-skalan (summan) att beskriva den maligna tumören. Ju högre poängen på skalan är, desto mer aggressiv är den maligna tumören.

Gleason Scale - baseras på graden av särskiljande egenskaper hos cancerceller som finns i prostatavävnad, från friska celler i muskelglandulärorganet. Om cellerna i en cancerous tumör är så nära som möjligt för vanliga prostataceller, kommer en malign tumör att få 1 poäng. Om cancercellerna skiljer sig starkt från friska vävnader, kan tumören få maxpoäng på 5 poäng. Ofta i den sätta diagnosen är det möjligt att träffa en uppskattning i 3 poäng och mer.

Gleasonbeloppet - innehåller punkter som gavs på Gleason-skalaen (1-5 poäng) till de två största värdena av maligna tumörer som hittades i prostatakörteln. Faktum är att prostatacancer oftast påverkar flera delar av kroppen på en gång. Till exempel kan Gleason summan, som är lika med 7 poäng, betyda två stora svullna, som bestämdes av 3 och 4 poäng.

 • Cancer med ett Gleason-poäng på 6 poäng kallas en mindre malign neoplasma.
 • Om Gleason summan är sönderdelad till 7 poäng, är den redan medium-malign svullnad.
 • Gleason summan är från 8 till 10 poäng - patienten har en starkt malign tumör.

Grader av prostatacancer

För att på rätt sätt kunna starta en metod för behandling av prostatacancer är det väldigt viktigt att exakt bestämma stadium av bildning av svullnad och sjukdomsförloppet. Cancerfasen identifieras på grundval av en kombination av indikatorer för TNM-systemet, avslutningen av en analys av PSA i blodet och mängden Gleason. Faserna av en malign tumör tilldelas ett romerskt tal: från I (initialt stadium) till IV (avancerad grad av utveckling och spridning av maligna celler).

exempel: om diagnosen T1 N0 M0 av TNM-systemet och 6 Gleason summan poäng, och PSA-nivån är inställd på 10 ng / ml eller mindre, kan den sakkunnige leverera följande diagnos:. «I utvecklingsgrad av cancer muskel-körtelvävnad" Med tanke på att diagnosen av en sådan sjukdom är en mycket svår sak, då kan en noggrann diagnos göras exklusivt av en urolog-onkologläkare.

Omfattningen av prostatacancer är TNM, summan av Gleason

För korrekt behandling av prostatacancer är det mycket viktigt att fastställa utvecklingsstadiet och sjukdomsförloppet. Omfattningen av prostatacancer är beroende på tumörstorlek och spridning av cancerceller till andra organ (metastaser), såväl som aggressiviteten hos de (maligna) tumörer. För inställning och beskrivning av urologer diagnos enligt det internationella systemet för att bestämma omfattningen av prostatacancer - TNM (den beskriver storleken på prostatatumörer och spridning av cancerceller till andra organ), i kombination med mängden / Gleason (den beskriver graden av aggressivitet av prostatacancer) och nivån av PSA i blodet (han beskriver närvaron av prostatacancer i blodcancerproteinet - PSA-protein).

Stage av prostatacancerutveckling - TNM-system

Internationellt system för beskrivning av utvecklingsstadiet och spridningen av prostatacancer TNM beskriver följande faktorer (dessa bokstäver och siffror finns i diagnosen, levererad av urologen och inspelad i rådgivande yttrandet, till exempel: T2 N0 M0):

Kategori T - storleken på den största (mest omfattande) tumören
Kategori N - huruvida cancer har spridit sig till de närliggande (bäcken) lymfkörtlarna
Kategori M - frånvaro eller närvaro av metastaser (huruvida cancercellerna sprider sig till andra organ)

Således diagnosen T2 N0 MO indikerar att tumören är begränsad till prostatakörteln och att det inte finns någon metastas i andra organ. Och diagnosen T3b N0 M0 betyder att tumören har spridit sig till de sämsta vesiklarna, men det finns ingen metastas i lymfkörtlarna och andra organ.

Skala / Gleason poäng (Gleason poäng)

Gleason-skalan / summan används för att beskriva malignitet hos en tumör som finns i prostatabiopsi. Ju högre Gleason poäng, desto mer aggressiv / malign tumörvävnaden.

Gleason Scale baseras på graden av skillnad i cancerceller som finns i prostatavävnad från normala prostataceller. Om cancercellerna ser ut som vanliga prostataceller, får tumören 1 poäng. Om cancercellerna skiljer sig från normala celler, får tumören maximalt antal poäng. 5. Vanligtvis i diagnoser finns det 3 poäng eller mer.

Gleasonbeloppet innefattar utvärdering (poäng), data om Gleason score (1 till 5 poäng) till två största eller maligna tumörer som finns i prostatavävnader (prostatacancer drabbar oftast flera områden av prostata). Till exempel, Gleason score av 7 poäng, indikerar att de två största eller maligna tumörer fick 3 och 4 poäng, respektive (3 + 4 = 7):
- Tumörer med ett Gleason-poäng på 6 poäng eller mindre kallas ofta en lägre grad av Gleason-poäng.
- Tumörer med ett Gleason-poäng på 7 poäng kallas medium-malignt (mellanliggande Gleason-poäng).
- Tumörer med ett Gleason-poäng på 8 till 10 poäng (10 poäng - det här är det maximala beloppet) kallas ett högklassigt (Gleason-poäng).

Stage av prostatacancer

För korrekt behandling av prostatacancer är det mycket viktigt att fastställa utvecklingsstadiet och sjukdomsförloppet. Stadium prostatacancer bestäms baserat på en kombination av TNM systemdiagnos, Gleason summan och analys av PSA i blodet. Stadium prostatacancer ge romerska siffror I (inledande skedet av prostatacancer) till IV (långt framskridna och proliferation av prostatacancer). Till exempel, om diagnosen genom TNM-systemet - T1 N0 M0, är ​​Gleason score 6 eller mindre, och en PSA-nivå av 10 ng / ml eller mindre, kan läkaren diagnostisera "grad I Prostate Cancer":. Men med tanke på att diagnosen prostatacancer - en mycket komplicerad sak, kan du bara göra en noggrann diagnos av en urolog.

Prostatacancer: stadier, tecken, klassificering

Tecken på prostatacancer (symtom)

Tyvärr, men med sjukdomen i prostatacancer, kan de första tecknen bara visas i de sena stadierna av sjukdomen. Trots detta kan prostatacancer (PCa) misstänks med följande symtom:

 • problem med urinutflöde - olägenheter vid urinering (försämring av strålning, smärta, svår fördröjning, känsla av ofullständig tömd urinblåsa;
 • röd urin på grund av blod;
 • erektil dysfunktion
 • smärta i könsbenet, perineum
 • för avancerad prostatacancer och metastatiska tecken är omfattande och allvarliga symtom: viktminskning, lågt hemoglobin, låg ryggsmärta, ryggmärgskompression av svullnad och smärta i de nedre extremiteterna, tills förlamning.

RISKFAKTORER

Prostatacancer är en av de vanligaste onkologiska sjukdomarna hos män i Tyskland. Enligt Robert Koch-institutet diagnostiseras cirka 60 000 nya fall varje år. Till viss del beror sådan statistik på det faktum att förebyggande diagnos av prostatacancer i Tyskland är nästan obligatorisk. Män efter 40 år själva går till diagnosen, utan att vänta på de första tecknen. Prostatacancer är typisk för äldre: cirka 90% av de sjuka och 96% av dem som dog av denna sjukdom korsade 60-åriga varumärket. Medelåldern för patienterna är 68 år. Upp till 40 år är sjukdomen nästan inte funnen.

Malign prostatacancer växer väldigt långsamt och kvarstår obemärkt under lång tid. Endast en av sju patienter söker medicinsk hjälp i de tidiga stadierna av prostatacancer, resten, tyvärr är diagnosen etablerad sent. Cirka var tredje patient vid diagnosdagen har redan metastaser, - kommenterade professor Stefan Müller, chefläkare vid Urologikliniken vid universitetet i Bonn, Tyskland.

En studie genomförd i Heidelberg år 2010 visade att risken för sjukdomen är mycket högre hos män vars släkting har en historia av prostatacancer. Till exempel, hos män i åldern 65-74 år, stiger risken med en faktor 1,8 i närvaro av en sjukdom i fadern. Hittills är den ökade risken för prostatacancerincidens på grund av ärftlighet ingen i tvivel.

Orsakerna till prostatacancer är fortfarande inte tillräckligt tydliga: förutom ärftliga faktorer diskuteras högt fettinnehåll och brist på vegetabilisk fiber i kosten. Det antas att vitamin E, omättade fettsyror, selen samt sojaprodukter bidrar till förebyggande av sjukdomen.

Följaktligen är följande faktorer av stor betydelse vid förekomsten av prostatacancer:

 1. ålder;
 2. ärftlig predisposition;
 3. hormonella effekter (testosteron);
 4. nutrition;
 5. skadliga arbetsförhållanden: kontakt med tungmetaller, strålning etc.

I kontrast, benign prostatahyperplasi (BPH), när den är tillräckligt uttalade funktioner, prostatacancer - maligna tumörer - cancer uppstår från den yttre zonen och växer mycket långsamt, vilket orsakar några klagomål. På avancerade stadier av prostatacancer kan smärta uppstå med urinering, frekventa uppmaningar och svårigheter att urinera.

KLASSIFICERING av prostatacancer - kliniska stadier

Ett mer omfattande system är klassificeringen TNM, var

 • T - Egenskapen hos tumören i sig från engelska. "Tumör" är en "tumör"
 • N - Nederlag av regionala och avlägsna lymfkörtlar från engelska. "Node" är "noden" och
 • M - förekomsten av metastaser från engelska "Metastas" är en metastasering.

Tabell 1. Klassificering av TNM. Källa: Tyska föreningen för onkologi.

Klassificering av prostatacancer på Gleason-skalan möjliggör en prognostisk bedömning av sjukdomsförloppet och baseras på graden av differentiering av tumören. I allmänhet desto lägre Gleason poäng, desto mer gynnsamma prognosen. Högsta poängen är 10 poäng.

Metoder för diagnos

Som en markör för diagnos av prostatacancer i Tyskland används ett prostataspecifikt antigen - PSA (PSA), vars nivå delvis beror på ålder och är i serum hos män vanligtvis inte mer än 2,5-4 ng / ml.. Detta är en enkel diagnosmetod, som kan lösas av varje man utan att vänta på tecken på prostatacancer. Cykling, rektal undersökning och kön ökar till viss del betydelsen av denna indikator. Därför, med ökade värden är det nödvändigt att upprepad övervakning är nödvändig om några veckor. Å andra sidan utesluter normalvärdet av PSA inte prostatacancer.

Förutom PSA är en annan prostatamarkör känd - prostatisk syrafosfatas, PCP (PAP). Före den utbredda introduktionen av PSA användes denna markör vid tidig diagnos av prostatacancer. Idag analyseras det vanligtvis före behandlingens början för att förutsäga sannolikheten för en återökning av PSA-nivån efter lokal terapi - radikal prostatektomi, brachyterapi eller extern exponering. Förhöjda nivåer av PKF (över 3 ng / ml) kan indikera en aggressiv cancerform och en tumör som går längre än orgelns gräns. Efter behandling kan PKF-analys indikera påbörjandet av metastatiseringsprocessen. Denna markör kan öka med manipulation på körteln, därför är rektal undersökning inte rekommenderad 48 timmar före bestämning av markernivån.

Om en man redan upptäcker tecken på en sjukdom, måste ultraljudsmetoden, ofta följd av en prostata biopsi, också användas för att diagnostisera prostatacancer. Under lokalbedövning punkterar en tunn nål och tas minimum tre prov från varje hälft av körteln. Tumörer större än 10 mm kan detekteras med tillräcklig tillförlitlighet genom ultraljud, mindre än 10 mm - endast i 20% av fallen.

Enligt resultaten av biopsi utförs den så kallade histologiska uppdelningen beroende på den ursprungliga typen och scenen av cellmognad. Ca 95% av fallen av prostatacancer är av typen av adenokarcinom i prostata.

Steg av prostatacancer enligt den kliniska patologiska klassificeringen

Det finns 4 stadier av prostatacancer enligt den kliniska och patologiska klassificeringen. Klassificeringssystemet för prostatacancer kan användas för att räkna scenerna i tal från 1 till 4, eller i bokstäverna A, B, C eller D (Jyuit-Whitemore). Till skillnad från det digitala stadiet har Djuit-Whitemore-klassificeringen flera delnivåer:

 • Steg A (A1, A2): det tidiga skedet, där cancerceller endast finns i sällsynt körtel, men har inga symptom, diagnostiseras sällan,
 • Steg B (B0, B1, B2): Cancercellerna ligger fortfarande i prostata, men tumören växer och är redan palperad, PSA-nivån är förhöjd,
 • Steg C (C1, C2): tumörceller från tumören detekteras redan bakom prostatan, d.v.s. spred sig över kapseln i körteln och växte in i angränsande organ,
 • Steg D (D0, D1, D2, D3): det allvarligaste steget i PCa: tumören metastaserar till avlägsna delar av kroppen, som påverkar organen och lymfkörtlarna.

Om patienten utvärderas genom en volym av minsta obruholi Research (C1-C3), sedan tala om den kliniska klassificeringen av prostatacancer cTNM ( «c» = klinisk). Denna klassificering bestäms före den kommande behandlingen och kallas för terapeutisk. Klassificering, som tar hänsyn till resultaten av operationer på prostatacancerstudie, och biopsimaterial (C4 - C5) definieras som pTNM (vari "p" - patologisk) postoperativ, histopatologisk klassificering.

Till exempel: formeln pTl, pN0, M0 karakteriserar en liten initial tumör i prostata utan lesioner av lymfkörtlar och utan närvaro av metastaser; Histopatologi utfördes på den initiala tumören och närliggande lymfkörtlar, men avlägsna metastaser söktes endast kliniskt.

Den första attacken försöker reflektera lymfkörtlarna - väktare för utlänningar för kroppen. I prostatacancer i stadium C påverkas lymfkörtlar i inguinalområdet och bäckenet. Metastaserar prostatacancer oftare i bäcken och ländryggen (Steg D). Detta orsakar smärta, och ibland även patologiska frakturer.

ARSENAL MOT PROSTATSKANER PÅ ANNAN STAD

Alla metoder för klassificering av prostatacancer är utformade för att bättre förstå de nödvändiga behandlingsmetoderna för en viss patient. Behandling av prostatacancer i Tyskland utförs enligt principen: "så brett som nödvändigt, och sparsamt, så långt som möjligt". Metoder för behandling väljs individuellt och beror på patientens ålder, samtidiga sjukdomar, stadium av prostatacancer.

I de tidiga stadierna av prostatacancer en fullständig botemedel är möjlig. Vanligtvis utförs en operation, en radikal laparoskopisk prostatektomi. En svensk studie har nyligen avslutats, vilket visar att hos män under 65 år i sjukdomsstadiet ökar risken för överlevnad vid en nödoperation.

En möjlig komplikation av kirurgisk behandling - inkontinens - i Tyskland, 6 månader efter operationen observeras endast hos ett litet antal patienter. I mer än 50% av patienterna efter operationen återställs styrkan och i 95% - förmågan att behålla urinen. "Kirurgens erfarenhet och färdigheter är avgörande", - Professor Jurgen Gschwend (Prof. Jurgen Gschwend), huvudläkare på urologikliniken och polykliniken vid Tekniska Universitetet i München.

Vid nu är operationen möjlig inte bara genom laparoskopisk (minimalt invasiv) åtkomst, men också tillämpning av robotik. Med hjälp av en speciell DaVinci-robot görs de mest subtila rörelserna, den möjliga darrningen av kirurgens händer är jämn och tydliga tredimensionella bilder av operationsfältet erhålls.

En alternativ metod är strålningsterapi. Ordinär strålbehandling sker 5-7 gånger i veckan i åtta veckor. Varaktigheten av varje sådan procedur är cirka 15 minuter. I många centra ordineras strålbehandling även efter operationen, om det inte var möjligt att helt avlägsna tumören under proceduren.

Radioaktiva implantat har också utvecklats, vilka införs i prostatakörteln och bestrålar omgivande vävnader i ungefär ett årbrakyterapi).

En av de vanligaste indikationerna på strålbehandling för prostatacancer i Tyskland är benmetastaser; denna behandling bidrar till deras begränsning och minskning av smärta.

I de senare stadierna av prostatacancer ansöka hormonell behandling, som kan delas in i två grupper: ablativ eller överväldigande behandling och ytterligare behandling. Den överväldigande behandlingen liknar läkemedelskastration: effekten av testosteron på kroppen är helt undertryckt. Det finns flera biverkningar: impotens, minskad libido, förstoring av bröstet (gynekomasti), viktökning, osteoporos är möjlig. Med den undertryckande hormonterapinen ordineras gonadotropinfrisättande hormonantagonister som blockerar utsöndringen av hypotalamusens hormon.

En annan grupp läkemedel som föreskrivs för hormonbehandling är antiandrogener. De minskar inte utsöndringen av testosteron, men de skyddar prostatakörteln från den stimulerande effekten av detta hormon. Eftersom testosteronnivån i blodet inte förändras, med denna behandling finns det signifikant färre biverkningar. Östrogener lägre testosteronnivåer inom en vecka, men skiljer sig åt i flera biverkningar på hankroppen. Trots det faktum att östrogenbehandling är billigare - rekommenderas det sällan.

I 4 steg, med metastaser av prostatacancer visas speciellt kemoterapi. De positiva effekterna av doxorubicin, docetaxel och mitoxantron är kända. År 2011 registrerades flera nya läkemedel i Tyskland. Kemoterapi är i vilket fall som helst valt ut individuellt, beroende på läkemedlets effektivitet och tolerans.

Mer detaljer om metoderna för behandling av prostatacancer kommer vi att berätta på följande sidor.

Detektion av stadium av prostatacancer

Förfarandet för att välja ett komplex av åtgärder för prostatacancer innebär den mest exakta definitionen av utvecklingsstadiet.

Denna sjukdom kännetecknas av lokal tillväxt av tumören i flera år, men i slutändan går den bortom prostata. Distribution sker invasivt (i omgivande vävnader), lymfatiskt och genom blodet (stadium av metastasering).

Genom vilka förfaranden bestämmer sjukdomsfasen?

 • Fingerstudie genom ändtarmen
 • Bestämningen av nivån av PSA (prostata-spastisk antigen)
 • TRUS (transrectal ultraljud)
 • MR i prostata med en rektal sond
 • MRI av ryggraden och benen i skelettet
 • CT i buken och bäckenorganen
 • Kirurgisk ingrepp för att undersöka lymfkörtlarna i bäckenet för närvaro av metastasering

Kännetecken för prostatacancerstationssystem

När du bestämmer scenen för prostatacancer, ta hänsyn till följande indikatorer:

1) Tumördimensioner och spridningsutbredning bortom prostatakörteln. I denna nyckel är diagnosen gjord av systemet TNM.

2) Graden av aggressivitet av cancer. Bestäms av Gleason skala.

3) Nivå PSA i patientens blod.

systemet TNM består av 3 indikatorer:

T - Storlek på den största tumören

 • T1 (med index a, b eller c) - tumören detekterades endast under det kirurgiska ingreppet.
 • T2 - tumören ligger i prostatakörteln. index en- cancer drabbades mindre än hälften av en av prostata lobes, b-mer än hälften, c - båda lobes.
 • T3 - tumören har gått bortom prostata. T3a - utan att påverka de partiella vesiklarna, T3b - spridas till sämsta vesiklar.
 • T4 - Cancer upptäcks på närliggande organ, men inte på sällsynta vesiklar.

N - Förekomst av cancer i lymfkörtlarna

 • N0 är frånvarande.
 • N1 - det är metastasering.

M - Spridningen av metastaser

 • M0 - inga metastaser detekterades.
 • M1 - Metastas är (a - i de avlägsna lymfkörtlarna, b - i benen, c - i organen).

Gleason-klassificering

Gleason klassificering antar en analys av skillnaderna mellan prostatacancerceller från normala vävnader och utvärderingen av de två största prostatatumörerna.

Ju fler cancerceller skiljer sig från normala, ju högre blir resultatet en tumör (inom 5). Lägga till utvärderingspoäng av analyserna av 2 tumörer kan man få Gleason summan:

- upp till 6 poäng - mindre maligna tumörer

- 7 - tumörer av medium malignitet

- 8-10 - Den högsta graden av malignitet.

De erhållna värdena gör det möjligt att förutse sjukdomsförloppet och bestämma dess natur.

Stages av prostatacancer och metoder för behandling

Baserat på de tillämpade systemen för prostatacanceranalys skiljer sig fyra huvudstadier av sjukdomen. Varje motsvarar sina egna behandlingsmetoder.

1) stadium kännetecknas av närvaron av små, långsamt utvecklade tumörer som inte kan orsaka symtom eller orsaka ganska svaga, inte skiljer sig från tecken på en godartad tumör. Av denna anledning detekteras sjukdomen av en slump, under undersökningen för närvaron av adenom.

Cancerbehandling i detta steg är baserad på observationen förväntans eller föreslår användning av andra metoder - avlägsnande av prostata (radikal prostatektomi), brakyterapi (lokal eller interstitiell strålningsterapi), extern strålning.

Finns det några risker för dessa metoder? Liksom vid allmänt stora operationer kan prostatektomi orsaka blödning, bildandet av blodproppar i benen och infektion. Som biverkningar kan det uppstå impotens och urininkontinens.

2) stadium kännetecknas av närvaron av en tumör i prostatakörteln, men med risken att sprida den ytterligare. Det finns inga kliniska manifestationer av sjukdomen, men en medicinsk undersökning kan avslöja en nod. En körtelbiopsi visar närvaron av cancerceller.

Behandling möjlig med prostata avlägsnande (ofta med pelvic lymfkörtlar), brakyterapi, extern bestrålning, en kombination av de två föregående metoderna, kryokirurgi, hormonbehandling.

Kryokirurgi är frysningen av en sjuk vävnadsplats, som ett resultat av vilket det dör. Förfarandet kräver inte omfattande kirurgisk ingrepp, den postoperativa perioden går ganska lätt.

Möjliga komplikationer efter kryokirurgi - urininkontinens (1%), erektil dysfunktion uppstår på grund av skada under frysning genitala nerverna.

3) stadium prostatacancer betyder spridningen av tumören bortom körteln utan nederlag i rektum, urinblåsa, lymfkörtlar.

I detta skede, det finns kliniska tecken på sjukdom: en svag urin vid en ganska stark längtan som orsakas av detta behov att skjuta, närvaron av blod i urinen, frekvent urinering på natten, erektil dysfunktion, urinvägsinfektion, svullnad, bildandet av njursten.

Behandling av stadium III-cancer innebär användning av ett integrerat tillvägagångssätt: prostatektomi, utnämning av en kurs av kemoterapi och läkemedel som undertrycker testosteron. Använd sällan strålbehandling. Det är möjligt att använda enbart hormonbehandling.

Vad är den här metoden? Egentligen är detta en "anti-hormonell" behandling. Kärnan i det är att blockera produktionen av testosteron på följande sätt:

- Tillfällig eller kemisk kastrering

- utnämning av antiandrogena droger

- användning av LHRH-antagonister

Hormonal terapi som oberoende agent föreskrivs om andra behandlingsmetoder inte hjälper.

Möjliga komplikationer: viktökning, förlust av muskelmassa, gynekomasti, minnesförlust, utveckling av diabetes mellitus, impotens.

På IV stadium cancer påverkar avlägsna organ. Metastaser sprids till ben och lungor. Det finns en ökning av symtomen, de kan gå med i cachexia (progressiv viktminskning), utmattning av kroppen.

Behandling i detta skede syftar till att lindra symtomen och inkluderar hormonbehandling, extern bestrålning, prostataavlägsnande, kemoterapi.

Återkommande av prostatacancer innebär ofullständig botning eller återkomst av sjukdomen. I ett sådant fall väljs vanligtvis en ny behandlingsmetod som skiljer sig från den som tidigare användes.

Förutom de praktiserade sätten att behandla cancer finns det experimentella, som ligger på utvecklingsstadiet, men som redan har en positiv effekt. Kanske snart kommer sjukdomen, som hittills inspirerar bara rädsla, att upphöra att vara oåterkallelig.

Prostatacancer: sjukdomsstadier och prognos

För prostatacancer, som för någon annan typ av cancer, är stadig tillväxt och förmågan att metastasera, det vill säga spridas till närliggande vävnader och organ, karakteristiskt (fig 1). Genom förekomsten av cancer hos män upptar prostatacancer en ledande ställning. I de flesta fall diagnostiseras sjukdomen i steg III-IV. Detta är ett allvarligt problem, eftersom många av de sjuka männen redan har metastaser. En positiv prognos för överlevnad beror direkt på scenen av prostatacancer.

Stage av prostatacancer

Under åren kan cancer växa i prostata och inte gå utöver det. Men, gradvis ökar i storlek växer tumören och sträcker sig bortom kapseln i prostatakörteln. Vidare kan tumören sprida sig genom kroppen på tre sätt:

 • invasiv tillväxt (sprouting i närliggande vävnader);
 • spridas i lymfsystemet (tränger in i lymfkörtlarna och lymfkärlen);
 • metastaser (spridning till avlägsna organ och vävnader).

Efter detektion av en malign neoplasm i patienten bestämmer vissa diagnosmetoder cancerfasen. Metoder för diagnos:

 • rektal finger undersökning
 • transrektal ultraljud;
 • kontrollera PSA-nivån i blodet;
 • magnetisk resonansavbildning (MR) med en rektalsensor;
 • Studien av ben för närvaro av metastaser;
 • undersökning av lymfkörtlar
 • beräknad tomografi av buken och bäckenet.

Stages av cancer beskriver omfattningen av spridningen av en malign tumör i hela kroppen. För att indikera scenen används romerska siffror från I till IV.

 • Steg I - neoplasmen är så liten att den inte kan detekteras med digital rektalundersökning, förändringarna är synliga endast vid mikroskopisk undersökning av körtelvävnaden;
 • II-scenen - en cancerous tumör blir märkbar med ultraljud, dess plats är begränsad till glandulär kapseln;
 • III-scenen - en cancerous tumör sträcker sig bortom prostata, invasiv tillväxt observeras på närliggande vävnader;
 • IV-stadium - metastaser finns i lymfkörtlar, lungor, lever eller ben.

Att bestämma cancerfasen är extremt viktigt: prognosen för patienter kan variera beroende på tumörens förekomst. Diagnos av prostatacancer är en komplex process. Ett antal indikatorer måste övervägas för en noggrann diagnos. Klassificering av prostatacancer kan utföras enligt Gleason-skalan, enligt TNM-systemet, baserat på den kliniska bilden. Klassificering av cancer är nödvändig för att välja en behandlingsmetod och bestämma prognosen för sjukdomen.

Prostatacancer: TNM-klassificering

Klassificering av prostatacancer kan utföras med TNM-systemet. Detta system gör det möjligt för läkaren att beskriva förekomsten av cancerprocessen. För beskrivningen används kategorierna T, N, M. I sin tur har var och en av kategorierna sina egna underavsnitt (figur 2).

Kategori T1 (kliniskt odetekterbar, icke-palpabel och icke-invasiv tumör):

 • T1a: Detekterades oavsiktligt tumör, till exempel vid den histologiska undersökningen av de borttagna vävnaderna, medan deras involvering med tumörceller inte är mer än 5%;
 • Tlb: en slumpvis detekterad tumör i mer än 5% av den borttagna vävnaden;
 • Tlc: tumör som detekteras av biopsi.

Kategori T2 (tumören bestäms av ultraljud och fingerundersökning, den är lokaliserad inom prostata):

 • T2a: inte mer än 50% av körteln påverkas av den patologiska processen, och processen sträcker sig inte till den andra halvan;
 • T2b: en patologisk process påverkar mer än 50% av en prostablomma, men inte fullständigt båda lobes;
 • T2c: Canceren tar båda lobes.

Kategori T3 (cancerceller sträcker sig bortom prostata):

 • T3a: Cancer sträcker sig bortom kapseln i körteln, men påverkar inte de partiella vesiklarna;
 • T3b: tumören påverkar sällsynta vesiklar (1 eller 2 i taget).

Kategori T4 (en tumör som har spridit sig till närliggande vävnader).

Kategori N (tillstånd och involvering av lymfkörtlar):

 • Nx: Det finns inte tillräckligt med data för att utvärdera inblandningen av regionala lymfkörtlar.
 • Nej: Det finns inga metastaser i de regionala lymfkörtlarna.
 • N1: Metastaser hittades i regionala lymfkörtlar.

Kategori M (närvaro eller frånvaro av metastaser i avlägsna organ och vävnader):

 • Mx: Otillräcklig data för att bestämma avlägsen metastas
 • Mo: inga tecken på avlägsna metastaser
 • M1: avlägsna metastaser är närvarande;
 • M1a: förekomsten av metastaser i icke-regionala lymfkörtlar;
 • M1b: närvaro av metastaser i skelettben
 • M1c: Metastaser sprids till lungorna, hjärnan till levern (Figur 3).

Histologisk klassificering av cancer

För att bedöma cancercellernas aggressivitet används en histologisk klassificering. Metoden kallas Gleason indexet, med namnet på dess skapare. Gleason-poängen används för att beskriva malignitet hos en tumör som detekteras av biopsi. Skalan uppskattar hur mycket cancercellerna förlorade sin normala cellulära struktur: de förändrade form, storlek, differentiering (Figur 4).

Skalan har 5 graderingar:

 • 1 grad (G1): tumören består av homogena små körtlar med minimal förändring av kärnor;
 • 2 grad (G2): tumören består av fritt placerade celler av olika storlekar och former;
 • 3 grader (G3): cellerna förstoras i storlek, har olika strukturer, är mindre differentierade;
 • 4 grader (G4): stora onormala celler;
 • 5 grader (G5): stora onormala celler som förstör den omgivande bindväven.

Klassificeringen är baserad på graden av differentiering av tumörkörtelstrukturerna. Med sällsynta undantag är en heterogen struktur karakteristisk för prostatacancer. För att beräkna Gleason-indexet sammanfattas därför resultaten av de 2 vanligaste förändringarna i prostata vävnad. Den första totala komponenten bestämmer graden av differentiering av cancerceller som upptar mer än 51% av volymen morfologiskt material. Den andra totala komponenten bestämmer de mindre vanliga cancerförändringarna, som sträcker sig från 5 till 50% av biopsiematerialet. Var och en av komponenterna utvärderas på en skala från 1 till 5. Följaktligen kan den totala summan av indexresultatet ha värden från 2 till 10. Ju högre summan är, desto högre är cancercellernas aggressivitet. Till exempel kommer prognosen för prostatacancer att vara mer fördelaktig vid 3 + 4 = 7 än vid 4 +3 = 7, eftersom i det andra fallet bestäms högre deltagande av de mest aggressiva cancercellerna. Följaktligen är kombinationen av 5 + 5 = 10 - den värsta kombinationen av allt möjligt.

 1. Om Gleason-poängen är mindre än eller lika med 6 poäng kallas tumörerna som fått denna klassificering mindre maligna.
 2. Om indikatorn är lika med 7 poäng, kallas sådana tumörer medelhaltig malign.
 3. Tumörer med ett index på 8 till 10 poäng (10 är maximumvärdet) kallas mycket maligna.

Behandling av prostatacancer

Lokala former av prostatacancer (stadium I-II), när det inte finns metastaser, är ganska mottagliga för modern terapi. Vid första skedet av cancer används kirurgiskt ingrepp (prostatektomi) oftast. Graden av framgång beror på platsen för cancerceller och precisionen av proceduren för borttagning. Denna metod kan få negativa konsekvenser. De vanligaste komplikationerna efter operation: frekvent urinering, urininkontinens, impotens. Nyligen började robotoperationer med användning av endovaskulär teknik, vilket signifikant minskar risken för postoperativa komplikationer.

Vid andra etappen av cancer kan appliceras och kirurgisk metod, och metoden för aktiv övervakning. I varje fall behandlas patienten individuellt. Valet av metod beror på hur allvarlig tumörprocessen är, och på patientens villkor. Metoden för aktiv observation bygger på det faktum att hos mycket äldre män med allvarliga samtidiga sjukdomar är risken att dö av prostatacancer mycket lägre än från andra sjukdomar. Därför, med en liten tumörstorlek, görs valet för att vänta. Sådan taktik väljs eftersom i de flesta fall prostatacancer är mycket långsam, det tar lång tid innan negativa konsekvenser kommer ifrån det. Vid en mycket gammal ålder kan de flesta patienterna helt enkelt inte stå emot kirurgi och strålbehandling (figur 5).

En ogynnsam prognos för prostatacancer är om tumören har metastaserat. Med tanke på det faktum att diagnosen prostatacancer är mycket svårare, upptäcks sjukdomen oftast i III eller IV-scenen. I tredje tredje etappen börjar cancercellerna att gro i närliggande organ och vävnader. Strålningsterapi används i sådana fall. Som ett resultat av bestrålning i cancerceller ändras DNA-strukturen, vilket resulterar i att de gradvis dör.

I prostatacancer i fjärde graden är patienten ordinerad hormonbehandling, som kan vara:

 • kirurgisk - avlägsnande av testiklarna vävnad, som producerar testosteron eller enukleation av testiklarna;
 • medicinskt - blockerar syntesen av testosteron med hjälp av mediciner.

Även om metastas-IV-graden anses vara oåterkallelig, finns det många sätt att förbättra kvaliteten och förlänga patientens livslängd. Prognosen för den fjärde etappen av prostatacancer är ungefär som följer: Från början av hormonbehandlingstiden lever i genomsnitt 6-7 år efter utvecklingen av hormonell resistens (när malaktig bildning inte längre svarar mot hormonbehandling) - 3-5 år. I frånvaro av behandling minskar livslängden med cirka 1,5-2 gånger. I allmänhet beror prognosen direkt på prostatacancer beroende på aggressionsnivå och stadium av den onkologiska processen, liksom den optimala behandlingen.

Riskfaktorer och förebyggande av cancer

Framväxten och utvecklingen av cancer påverkar flera faktorer samtidigt:

 • ärftlighet;
 • rökning;
 • felaktig kost;
 • stillasittande livsstil;
 • överdriven alkoholkonsumtion
 • oskyddad exponering för solen;
 • infektioner, i synnerhet sexuellt överförbara infektioner;
 • negativa miljöfaktorer.

Det är omöjligt att helt skydda dig mot prostatacancer. Men du kan avsevärt minska risken för att utveckla denna sjukdom. För att göra detta måste du äta rätt, begränsa rökning och konsumtion av alkoholhaltiga drycker, öka graden av fysisk aktivitet (Figur 6). En hälsosam livsstil är det bästa förebyggandet av prostatacancer. Dessutom, sedan 50 år, män måste genomgå en årlig undersökning med en läkare. Detta är mycket viktigt, särskilt för de som är i fara.

Ju tidigare prostatacancer detekteras, desto större är risken för återhämtning.

Stage av prostatacancer. Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer är en allvarlig sjukdom hos den manliga sexuella sfären, som kännetecknas av utvecklingen av en malign tumör från prostatavävnaderna. De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen är: ålder över 65 år, genetik (förekomst av sjukdom hos blodrelaterade personer), testosteron - det manliga könshormonet.

Onkologi urinorganen, i synnerhet prostatacancer hos män under det senaste decenniet "föryngras" och började träffas oftare. Endast prostatacancer i Ryssland är 3-5% av alla bäckencancer hos män, och bland den manliga publiken marken denna farliga maligna och smygande sjukdom - rankas tredje och det finns all 8: e person

Korrekt att behandla cancer i en prostatakörtel kan läkaren vid en etablering av ett utvecklingsstadium och sjukdomsförlopp. Prostatacancer i de första stadierna med hjälp av moderna metoder kan botas med 95-99%, förutsatt att det inte finns någon metastasering.

Stages av prostatacancer bestäms av tumörens storlek och aggressivitet, spridningen av metastaser. Alla dessa aspekter beaktas och beskriver den moderna klassifikationer: internationell TNM system summan / Gleason (beskriver graden av aggressivitet onkoopuholey), nivån av PSA i blodet (tumörmarkören visar ökningen av blod - specifikt protein PSA) -system Dzhyuit Whittemora.

Det är viktigt att veta! Oncomarkers hänvisar till substanser som produceras av tumörceller från tidpunkten för deras utveckling. Med någon onkologisk patologi utsöndras dessa specifika proteiner från blodet eller urinen. Deras nivå kan förutbestämma scenen, sjukdoms eventuella återfall eller effektiviteten av behandlingen. Det är på nivån av PSA (PSA) prostata specifikt antigen är bestämd prostatacancer.

Malign tumör i prostata

T är storleken på den primära tumören:

 • Tx - den primära tumören kan inte bestämmas;
 • T1 - tumören definieras inte av ultraljud och rektal undersökning med ett finger:
 • T1a - neoplasm bestäms av en olycka vid avlägsnande av prostata adenom. Histologisk undersökning indikerar närvaron av 5% oncoceller;
 • T1B - en neoplasm hittades av en slump när adenomen av prostata avlägsnades, en histologisk undersökning visade mer än 5% av oncocellerna;
 • T1c - tumören diagnostiseras när man utför en nålbiopsi på grund av en hög nivå av PSA i blodet.

T2 - tumören är begränsad till en kapsel och ligger inuti prostatakörteln:

 • T2a - mindre än hälften av en lob av prostata påverkas av tumören;
 • T2B - tumören påverkas mer än hälften av en lob av prostata;
 • T2c - båda delarna av prostata påverkas.

T3 - Onkogenes ligger utanför prostaskapseln:

 • Т3а - En eller tvåvägsfördelning av onkogenesen utanför kapseln, som inte når de seminalblåsor som ligger på prostatens sidor och ansvarar för utlösning;
 • T3B-onkogenesen nådde de sämsta vesiklarna.

T4 - tumören har spridit sig till ett antal underliggande vävnader och organ och är vid blåshalsen, yttre sfinktern (muskeln som kontrollerar urinering), rektum, muskler lyfter anus eller bäckenväggen. Seminala vesiklar skadas inte.

N-regionala lymfkörtlar (placerade i det lilla bäckenet eller under bifurcationen av de gemensamma iliacartärerna). Sidokalisering av regionala metastaser spelar ingen roll för kategori N:

 • Nx - det är omöjligt att uppskatta regionala LU;
 • N0 - ingen metastasering i regionala LU;
 • N1 - metastaser finns i regionala LU.

M - avlägsna metastaser:

 • MX - det finns inget sätt att upptäcka metastaser;
 • M0 - avlägsna metastaser är frånvarande;
 • M1 - avlägsnande av metastas är mer avlägsen:
 • M1a - fjärrvärdena påverkas;
 • М1в - metastaser finns i benvävnad;
 • M1c - metastasering i avlägsna organ (njurar, lungor, lever).

Beskrivning av Gleason poäng (Gleason poäng)

Beskrivning av tumören på en skala

På en skala / Gleason summan beskriva maligna tumörer hittats prostata biopsi. Ju högre antal (mängd) på skalan, desto mer aggressiv anses tumörvävnaden, eftersom graden av skillnad i onkockor från normala och friska celler i prostatakörteln är högre. Om cancercellerna har samma karaktär som de friska, tar tumörerna numret 1. Den maximala skillnaden hos oncocellerna från normala celler beräknas med 5 poäng.

Cancer kan gripa flera områden i prostata. Om två stora och maligna tumörer finns kan Gleason summan bestå av ett antal 7. Tumörer kan ges ett antal 3 + 4 eller 5 + 2. Mindre maligna är tumörer med ett antal 6 eller mindre, medelhämmande - med ett antal 7, starkt maligna - med poäng på 8-10.

Klassificering enligt Jyuit-Whitmore-systemet

Stegor anges med bokstäverna A, B, C och D. De första två stegen A och B anses vara härdbara. De två sista C- och D-behandlingarna bibehålls, men utsikterna är inte optimistiska.

Steg A - tidigast, har inga ljusa symptom, cellerna går inte utöver prostata.

 • Al kännetecknas av god differentiering av cancerceller
 • A2 - skiljer sig åt genom måttlig eller dålig differentiering av cancerceller i flera områden av prostata.

Steg B - cancern går inte utöver prostata, läkaren kan palpera den, nivån på PSA kommer att ökas.

 • B0 - med ökad PSA-nivå är tumören inte palpabel och finns i prostata.
 • B1 - en del av prostata påverkas och en liten onko-tumör detekteras.
 • B2 - en tumör i en lob av prostata eller en tumör i varje lob i prostata med omfattande tillväxt.

Steg C - Cancerceller sprutar kapseln (membranet) i prostata och påverkar de sämsta vesiklarna och / eller närliggande liggande organ.

 • C1 - tumören är synlig utanför kapseln i prostata.
 • C2 - tumörens vävnader blockeras av urinrörets lumen eller utgången i urinblåsan.

Steg D - metastasering observeras i regionala lymfkörtlar, i avlägsna organ och vävnader (lever, lungor, ben).

 • D0 - metastaser är kliniskt detekterade, liksom förhöjd PSA.
 • D1 - metastaser i prostatacancer i regionala lymfkörtlar.
 • D2 - nederlaget för avlägsna lymfkörtlar, organ och vävnader upptäcktes.
 • D3 - efter behandling fortsätter metastasen.

Hur man etablerar scenen för tumörutveckling

Steg av prostatacancer fastställs genom att TNM-systemet kombinerar diagnosen med Gleasons väska med hänsyn till Juit-Whitemore-systemet och analysen av PSA-nivå i blodet. Det initiala steget betecknas med den romerska siffran I, andra steget enkelt komplicerat - figur II, komplicerat - figur III och svårast att metastas till avlägsna organ och DR - figur IV.

Behandling av prostatacancer i Israel

Onkolog, professor Moshe Inbar

Diagnos av prostatacancer orsakar ofta svårigheter, eftersom symptomen på en malign tumör liknar manifestationer av godartad hyperplasi - prostata adenom. Få en 100% noggrann diagnos du kan i ledande israeliska kliniker, till exempel Top Ichilov. Här används de senaste diagnostiska metoderna: prostata biopsi under kontroll av MR-Fusion och PET-CT med radioaktivt gallium (PSMA).

Top Ichilov utför även modern behandling för prostatacancer:

• Brachyterapi. I vissa länder anses denna metod för kontaktstrålning vara innovativ. Under tiden har ischyterapi för prostatacancer i Israel utförts i ca 20 år. Under denna tid har israeliska onkologer samlat mycket erfarenhet av att tillämpa denna metod. I Top Ichilov-kliniken finns det möjlighet att genomgå brachyterapi från den mest kända israeliska prostatacancerspecialisten - Professor Matskin.

• Robotstödd verksamhet. I Top Ihilov-kliniken utförs laparoskopisk prostatektomi med hjälp av en 4: e generations robotkirurg, DaVinci Xi. Den största fördelen med en robotassisterad operation är en minskning av risken för komplikationer såsom urininkontinens och erektil dysfunktion.

• Immunterapi. Metastatisk prostatacancer i Top Ichilov-kliniken kan användas för att utföra immunterapi med en monoklonal antikropp som kallas Yervoy (Ipilimumab). För att bekämpa prostatacancer använder israeliska specialister framgångsrikt onkolytiska virus som skadar tumörceller. Genetisk testning används för att välja den optimala behandlingsregimen.

behandling

Första etappen av cancer

Primära symptom på prostatacancer 1 grad av patienten kanske inte märker. Urinströmmen blir svag och dess mängd minskar. Det kommer att brinna i urinröret och svårigheter med urinering. Sannolikheten att utveckla cancer är 18-21%, eftersom Innehållet av PSA i blodet är i genomsnitt 2-3,5 μg / l hos unga och medelålders män.

Viktigt! Ett sällsynt symptom kan vara blod i urinen eller sperma.

Om det inte finns några metastaser finns det en chans att bota prostatacancer i 1 grad, livslängden över 5 år blir 96-99%.

Behandling av prostatacancer i första etappen utförs av fyra huvudmetoder:

 1. Förväntans. Läkaren observerar graden av cancerutbredning hos äldre patienter. Behandling utförs inte i avsaknad av smärtsymptom. Om cancerröret rör sig, är behandlingen ordinerad.
 2. Avlägsnande av prostata före metastasering och spridning av cancerceller till andra vävnader och organ. Utför en prostatektomi. Om nerverna kring prostata påverkas, kan impotens förekomma.
 3. Strålning (strålning) terapi för att minska tumören, sakta sin tillväxt och förstöra cancerceller. Biverkningen av behandlingen är trötthet och illamående hos patienter.
 4. Hormonbehandling för att minska androgenhalten (manliga hormoner), som gynnar tillväxten av cancer. Hormoner saktar spridningen av cancer och minskar cancer.

Andra grad av cancer

Patienter känner obehag och smärta i genitourinary organ med urinering och i perineum när de är engagerade i sex. Ejakulation är också smärtsam, PSA-nivån i blodet ökar 6,0-7,9 ng / ml. Sådana indikatorer kan vara och i god kvalitet sjukdomar i en prostata, men sannolikheten för utveckling av en cancer - till 30%.

Om prostatacancer i grad 2 är etablerad, är prognosen för botemedel före metastaseringens början 80-90%. Om tillräckligt för att behandla prostatacancer med 2 grader, lovar livslängden i 5 år att vara - 85-95%.

Behandling av prostatacancer i 2: a graden utförs genom minimalt invasiva tekniker (laparoskopisk prostatektomi), inklusive da Vinci-roboten. Om patienten inte kan tillämpa det operativa området, behandlas sedan 2 grader prostatacancer utan kirurgi kommer att vara att genomföra bestrålning och brakyterapi på två huvudsakliga tekniker: placera i prostata av låg dos eller hög dos miniatyr källa till radioaktivitet.

Med högdoserad brachyterapi injiceras en högdoserad radioaktiv substans, irridium-192, i prostata i 8-10 minuter. Punkteringsnålar används för att installera kapseln. Efter proceduren avlägsnas de från kroppen. Upprepa proceduren 2-3 gånger var 6-7 dagar. Samtidigt utförs fjärrstrålningsterapi på gränsområdena i prostata och på den drabbade LU i det framväxande karcinom. Tumören sönderdelas fullständigt och patienterna botas i 70-85% efter behandling med kombinerad behandling.

Vid bradjyterapi med låg dosering, med lokal eller allmän anestesi, införs små partiklar av metall ("granuler") i prostata, med användning av ihåliga nålar för permanent målsättning av tumörvävnaden. Hela proceduren tar 60-90 minuter. Efter en månad övervakas partikelns position med CT.

Ange prostata-radioaktivt jod-125 med en gradvis minskning av aktiviteten. Efter 2 månader uppgår det redan till hälften av dosen som administrerats initialt. Efter proceduren kan 98% av patienterna leva mer än 10 år.

Lågdosimplantation administreras till patienter med lokalt karcinom i stadium T1c eller T2a om:

 • PSA är mindre än 10;
 • Gleason-talet ≤6, och prostata-volymen var mindre än 50 ml.

Det är kontraindicerat att utföra brachyterapi med en extremt liten prostatakörtel, vilket händer när man tar bort en del av det på grund av ett adenom. Brachyterapi ger färre komplikationer än radikal prostatektomi.

Efter 2-3 veckor kan patienten klaga över urinretention och brinna vid urinering, inkontinens (i 4% av fallen). Kraften störs i 15% av fallen med lågdosimplantation, i 20-40% av fallen med högdosimplantation.

Även dessa indikatorer är lägre än efter operationen. Därför är fördelen med brachyterapi dess minimala trauma. Patienten återfår professionell och social aktivitet inom 2-3 dagar.

Viktigt! Med brachyterapi kan du välja den optimala dosen, avsiktligt påverka och kontrollera tumörens reaktion. Kvaliteten på kontrollen är högre här än vid fjärrbestrålning av tumören, och det finns mindre risk för traumatisering av närliggande organ: blåsan, rektum och urinrör.

Det är kontraindicerat att behandla onkologi av prostata genom brachyterapi hos patienter:

 • med en lägsta och nedslående prognos för 5 år
 • med förekomst av uttalade störningar av urinutflöde (vid en urinflödeshastighet på 10 ml / sek och mindre och en volym urin - 100 ml).

Tredje graden av cancer

Behandling av prostatacancer i 3: e graden är byggd i enlighet med tumörens aggressivitet, indikatorer: Nivån på PSA, Gleason-poängen och tillväxten hos PSA. Vanligen är PSA-nivån hög - mer än 8,0 ng / ml. Samtidigt lovar prostatacancer i 3: e graden i genomsnitt att läka - 50-65%.

gälla:

 • operativ inblandning av olika typer
 • strålbehandling
 • kemoterapi;
 • kryoterapi.

Om patomorfologiska förändringar ägde rum under lång tid och prostatacancer i stadium 3 behandlades före metastaser, utvecklas tumorn långsamt och ökar med 30-31%. Med kärnan av kapseln och prostata, men metastaser har ännu inte dykt upp och prostatacancer i den tredje graden har bestämts, beräknas livslängden över 5 år vara 50-60% eller mer. I närvaro av metastaser, 40-45%.

Den fjärde etappen av cancer

Vanliga symptom på prostatacancer i 4: e graden förvärras och kännetecknas av:

 • mycket frekventa falska uppmaningar och utflykter till toaletten med en liten mängd utsöndrad urin;
 • intermittent och smärtsam urinering med ett svagt tryck i strålen;
 • akut urinretention
 • brinnande och närvaron av blod i urinen;
 • smärta i det lilla bäckenet som ger tillbaka, skrot och revben
 • brist på aptit och viktminskning, vilket indikerar en metastasering.

Metastaser finns i lungorna, leveren, bukspottkörteln, benen och hjärnan. Skapat snabbväxande sekundär bukspottskörtelcancer. PSA-nivån når 10,0 ng / ml och mer.

Behandling av prostatacancer i 4: e etappen innehåller metoder för att behålla kroppens funktioner, viktiga för patientens liv. Gäller för:

 • intensifierad intravenös behandling, plasmaferes, hemosorption, transfusion av blod och dess komponenter;
 • operation: utföra implantering av venösa och arteriella infusionsportsystem för att utföra kemoterapi;
 • nefrostomi med metastaser i njurarna;
 • dränering och stenting av gallkanalerna, om mekanisk gulsot av tumörets ursprung manifesterades;
 • i den sämre vena cava installationen av cava-filter för att utesluta tromboembolism;
 • i överlägsen vena cava stenting, om det finns obstruktion av tumöruppkomst.

Viktigt! Prostatacancer Steg 4 kräver konstant anestesi med moderna droger.

Helt botar prostatacancer i 4: e graden är inte möjligt. Men med ett väl valda behandlingsschema kan du förlänga liv och livskvalitet i 5 år. Om det inte finns några samtidiga sjukdomar, och omfattande lesioner är viktiga för organens liv, då i prostatacancer på 4 grader kommer livslängden att vara 3-5 år - 20-30%. Av stor betydelse är en hälsosam livsstil och en lämplig godtagbar hälsosam kost för prostatacancer i 4: e graden. Nivån av PSA efter avlägsnande av alla tillgängliga tumörer och prostata kan vara 1,4-6,5 ng / ml.

Traditionell medicin i ett omfattande cancerbehandlingsprogram

Behandling av prostatacancer med folkmedicin har blivit en del av komplex terapi. I hjärtat av den nationella behandlingen är rätt kost med diuretika produkter leds: grönsakssoppa med grönt, sallader och safter av frukterna av grönsaker, frukt och bär, mejeriprodukter, svagt kaffe och te, avkok av örter och nypon. Grönsaker, frukter är användbara i färsk, kokt och bakad form, bär - i någon form.

Det bör inte finnas fett kött, ägg, vetebröd, animaliska fetter, stekt och skarpa livsmedel på menyn. Kött, kanin, kyckling bättre att koka och lägga till en sida maträtt av grönsaker eller pasta svårt att bovete eller ris gröt.

Var uppmärksam! Med prostata onkologi är det viktigt för män att kontrollera sin egen vikt, speciellt med duktala och hormonbeständiga former av cancer.

Protraktisk prostatacancer är vanligare hos överviktiga män. Med en ohälsosam diet med brist på fiber och överflödigt fett och kalciummättat fett ökar syntesen av testosteron. Testosteron är känt för att främja tillväxten av oncocells, inklusive högkvalitativa sådana. Sedan av 10 fall av protokoll cancer - 9 sjukdomar kommer att vara duktalt adenokarcinom eller cancer med liten cancer. Denna typ av cancer börjar med en cell som placerar prostatacancer. Hastigheten av dess tillväxt och spridning är mycket snabbare och mer aktiv än det akinösa adenokarcinomet. Cancer i denna form präglas av en aggressiv kurs, är svagt känslig för hormonbehandling. Därför fungerar prostata och kemi efter det. Förhindra illamående och kräkningar.

Prostatacancerhormonresistenta uppträder långsamt, under lång tid utan kliniska manifestationer. Men han tar många liv, trots att han visar ett bra svar på anti-androgenbehandling med första linjära hormoner. Samtidigt minskar intensiteten i benvärk, nivån av PSA-blod, regression av metastaser av mjukvävnad uppstår. Tyvärr kvarstår svaret på primär hormonbehandling 12-18 månader.

Förutom kirurgiska tekniker i ett omfattande program för cancer i hormonbehandling innefattar skelettsmärta, patologiska frakturer, urinvägsobstruktion och urinledaren, kompression av ryggmärgen syndrom, disseminerad intravaskulär koagulation, anemi och ödem.

Det komplexa programmet innehåller följande behandling av prostatacancer:

 • bestrålning, kemi, hormonbehandling;
 • kirurgisk stabilisering;
 • medicinska preparat av gruppen: taxaner, estramustiner, mitoxantronov, alkaloider Vinca;
 • standardterapi
 • biofosfonater, steroider, analgetika;
 • DIC-syndrom - Heparin, Epsilon-aminokapronsyra, transfusion av erytrocytmassa, FFP, etc.;
 • Beredningar av järn och vitaminer;
 • stimulans av benmärgen i anemi;
 • diuretika och avkok och / eller infusion av diuretiska örter i ödem;
 • asp bark, lungört, mikro-enema av dekokter av medicinalväxter: manschett, oregano, groblad och upland livmoder, rektala suppositorier.

Allt populärare gribolechenie på grund av närvaron i vissa svampar som Golovach, enoki, Birch Chaga, Reishi, Shiitake och Meytake, Cordyceps cancer komponenter.

Det rekommenderas att förebygga prostatacancer dagligen:

 • ät torkad svamp och tugga den noggrant;
 • att dricka en drink - Kopor te från sprayens löv efter jäsningen.

Sprayens löv har inga toxiska egenskaper och avkotning eller infusion av dem kan tas under lång tid från prostatakörtelns adenom och onkologi.

För att få te (teblad) från sprayens löv behöver du lite podvyat, vrid sedan in i flagellan tills juicen är tilldelad. De är täckta med en fuktig trasa och göras i 6-8 timmar på en varm plats. Därefter blir varje flagellös svart och lukten av frukt förvärvas. De skärs, placeras i en ugn och torkas vid en temperatur av 40-50 ° C. En sådan svetsning i en behållare med ett tätt stängande lock lagras. Brew istället för te och dryck hela dagen utan att dosera.