Huvud
Analyser

Hur man behandlar ett biokemiskt fall av prostatacancer

Upprepad utveckling av malign process efter radikal behandling av prostata kallas ett biokemiskt återfall av prostatacancer. Detta tillstånd utgör ett hot mot patientens hälsa och liv, så det kräver omedelbar behandling. Återfall upptäcks med hjälp av moderna diagnostiska metoder. Hans symptom i början är svaga, så läkare insisterar på att patienten regelbundet genomgår en kontroll för utvecklingen av den patologiska processen i prostata under en tid efter operationen.

Varför gör

Upprepad utseende av maligna celler i prostatakörteln kan förklaras av olika faktorer som påverkar patientens kropp negativt. I de flesta fall är de associerade med ofullständigt avlägsnande av en cancerous tumör. Som regel, efter operationen, diagnostiserar läkare inte återfall. Till denna diagnos kommer de först efter en man som genomgår strålning eller kemoterapi. Det är på detta stadium som en biokemisk återfall av den onkologiska sjukdomen bestäms.

Läkare har märkt en viss tendens hos patienter med prostatacancer. Återfall uppträder vanligen hos de män som har behandlat tumören vid etapp 3 eller 4. Vid detta stadium utvecklas neoplasmen från en metastatisk nod.

Biokemisk återfall och andra former av sekundär patologi beror på ett antal faktorer:

 • Grad av differentiering (Gleason skala);
 • Steg av cancerutveckling;
 • Spridning av neoplasma;
 • Förekomsten av lymfkörtlar av metastaser;
 • PSA-nivå;
 • Dynamik för utveckling av patologisk process.

Återfall kan påverka inte bara prostatakörteln, utan även närliggande vävnader. Ganska ofta påverkar det lungorna och benen.

Klinisk bild

Med prostata-typ prostatacancer, det är onkologi av prostata, kan tumören börja växa igen. Vid det första utvecklingsstadiet kommer det inte att känna sig själv. Därför skapar patienten illusionen att han är helt frisk. Men med tiden kommer han att visa karaktäristiska för biokemisk återkommande karcinomsymptom:

 1. Känslan av en överflödig blåsan som observeras hela dagen och natten;
 2. Brott mot urinering och svimning av strålen;
 3. Ömhet i underlivet
 4. Förhöjning av uppmaningen i toaletten på natten;
 5. Konstant smärta i ryggraden och bäckenregionen.

Patienten kommer att börja lida av generell svaghet och sjukdom. Gradvis kommer han att förlora intresse för mat. Om tecken på ångest upptäcks ska du omedelbart göra ett avtal med en läkare. Om patienten inte startar behandlingen fortsätter cancercellerna att spridas i hela kroppen.

Symtom på återkomsten av sjukdomen visas inte omedelbart

diagnostik

Många män som har behandlats med prostatacancer kan få ett biokemiskt återfall efter operationen. För att ta reda på om patienten är sjuk kommer läkaren att tilldela honom en serie diagnostiska procedurer som han redan är bekant med. Obligatoriskt är palpation, datortomografi och magnetisk resonansavbildning samt osteoscintigrafi.

Analys av PSA-nivån är inte mindre betydelsefull i denna fråga. Om dess värde överstiger värdet på 0,5 ng / ml, misstänker läkare att skadlig process uppstått. För att bekräfta denna teori bidrar till biopsi. Ett prov för forskning tas av specialister under punkteringen, varefter det skickas för histologisk analys.

Fingerforskning av prostatakörteln, men det är en obligatorisk procedur, men ger inte alltid rätt resultat. Denna teknik gör det möjligt att bestämma platsen, storleken och homogeniteten hos en malign tumör som lyckats bilda. I andra fall hjälper det inte att bestämma förekomsten av patologi.

Metoder för behandling

När man väljer en behandling återfall av cancer efter radikal prostatektomi tagen tumörer typ, det allmänna tillståndet för patientens immunsystemet i beaktande av närvaron av associerade störningar, liksom sjukdomar i hjärta och blodkärl. Alla dessa faktorer hjälper till att välja den mest effektiva terapin, vilket kommer att få organismen minst skada.

Medicinsterapi

Biokemisk återfall, som manifesterade sig efter att patienten behandlades med en malign tumör i prostata, diagnostiseras med en ökning av PSA. Att hantera det i ett antal fall är hjälpt av läkemedelsterapi, baserat på hormonella droger.

Behandlingskursen för återfall av prostatacancer syftar till att minska antalet prostater av ett specifikt antigen, såväl som testosteron. Om återutveckling av onkologi avser en systemisk eller lokal typ, krävs kemoterapi, som åtföljs av kirurgi och bestrålning.

I vissa former av sjukdomen, kemoterapi

Med denna överträdelse måste du ta följande mediciner:

 • "Flutamide." Läkemedlet blockerar effektivt absorptionen av celler från vävnaderna hos manliga hormoner. Därför är det vanligt att utse patienter som har ett återfall av prostatacancer. På grund av drogen i patienten minskar testosteronnivåerna och därmed sexuell lust;
 • Zoladex. Apotek drog som hjälper till att framgångsrikt slåss mot resistent cancer. Patienten ska ordineras införande av 1 injektion i 1 till 3 månader. Med korrekt användning kommer läkemedlet att bidra till att avsevärt minska nivån på PSA;
 • "Androkur". Detta läkemedel är relevant för män som har inoperabel prostatacancer eller en tumör som ger metastaser. Läkemedlet klassificeras som en kategori för kemisk kastrering. Acceptera det först efter en orchiektomi. Det är utformat för att utföra en fullständig blockering av hormoner.

Vid biokemisk återkommande är det viktigt att gradvis minska PSA-nivån till önskad volym. Om denna terapi inte ger det önskade resultatet, är mannen ordinerad en orkektomi.

Behandlingsmetoder

Valet av en teknik för att eliminera en sekundär störning beror direkt på de metoder som används vid behandling av en tumör i prostatakörteln. Till exempel, om patienten redan genomgår prostatektomi, kommer nästa åtgärd inte att tilldelas honom. Efter avslutad bestrålning av en cancerous tumör med återkommande förlopp bör behandling av prostata efter strålterapi baseras på kemoterapi och andra alternativa metoder.

Onkologen kan erbjuda patienten följande typer av procedurer:

 • Räddningsterapi. Hjälper till att förbättra patientens tillstånd i närvaro av metastasering. Det rekommenderas för män med en lokal malign neoplasma som tidigare har tagits bort.
 • HIFU-terapi. Det är baserat på effekten på ultraljudets kropp. Fokuserade vågor värmer vävnaderna till den temperatur som orsakar nekrotiska processer i vävnaderna.
 • Fotodynamisk terapi. Ger introduktion av vegetabilisk palladium i prostatahålan. Detta ämne efter bestrålning börjar frisläppa ett specifikt toxin, vilket endast påverkar cancercellerna negativt.

Endast i sällsynta fall kan läkaren rekommendera en andra operation till patienten.

Upprepat kirurgiskt ingrepp utförs vanligtvis inte

förebyggande

För att minska sannolikheten för att risken för återkommande prostatacancer blir hög måste du först uppfylla alla kraven hos onkologen. Förebyggande är av stor betydelse i detta fall. Specialister har ännu inte utvecklat ett program som hjälper till att förhindra återkommande maligna processer i prostatavävnaderna. De kan bara ge råd att följa allmänna rekommendationer som bygger på sådana regler:

 1. Avslag från dåliga vanor. Detta är det första du behöver göra för en man som överlevde en operation för att ta bort en malign tumör i prostata. Faktum är att nikotin rök innehåller ämnen som ökar risken för att utveckla en onkologisk sjukdom. Alkoholhaltiga drycker påskyndar bara processen.
 2. Ger en fullvärdig hälsosam diet. Patienter med karcinom rekommenderas att följa en diet som motsvarar behandlingsbordet nummer 5. Också lämplig för dem är japanska och medelhavsmat;
 3. Skydd mot direkt solljus;
 4. Undvik överdriven belastning på bäckenorganen.

Efter dessa rekommendationer kan en man skydda sig från återutvecklingen av onkologiprocessen i prostata, eftersom deras brott är en av de faktorer som leder till detta resultat. Patienter behöver inte glömma att regelbundet besöka läkarmottagningen så att han kan övervaka patientens hälsa. Han kan i sin tur inte engagera sig i självbehandling och bortse från råd från en specialist.

Experter kom statistik som visar att män som ansluter sig till förebyggande åtgärder, i 20-25% av fallen, undvika sekundär sjukdom eller förlänga varaktigheten av remission under flera år, vilket också är ett mycket bra resultat för en cancerpatient.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

Återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi

Inlagd av: admin 09/22/2016

Efter många studier visade sig att nästan hälften av patienterna som hade genomgått operation för radikal prostatektomi kan ha återfall. Därför är det i postoperativperioden viktigt att ta emot anti-återfallsterapi, att regelbundet övervaka och helt revidera livsstilen.

diagnostik

En återkommande prostatacancer kan utvecklas efter radikal prostatektomi i vävnader som ligger runt den borttagna prostaten eller påverka andra, avlägsna organ med vävnader. Dessa kan vara lungor, ben och lymfkörtlar.

Vid det inledande skedet av diagnosen bestäms av vilken form sjukdomen manifesteras: lokaliserad eller vanlig. Om ett omfattande återfall av prostatacancer börjar, är det exakt etablerat i vilket orgel eller vävnad maligna celler finns.

För att diagnostisera cancer under denna period används ett helt komplex av studier: datortomogram, magnetisk resonanstomogram, radioisotopscanning. Också viktiga är indikatorerna för prostataspecifikt antigen, som bestämmer hastigheten med vilken cancerceller växer i vävnader som ligger på platsen för den borttagna prostata.

Efter avlägsnande av körteln genom metoden för radikal prostatektomi utvecklas prostatakörtelns så kallade resistiva cancer. Hos vissa män, som ett resultat av diagnos, kommer den enda indikatorn för förekomst av en återkommande cancer att vara en ökad nivå av det prostatiska specifika antigenet. I andra män kan en sjukdomskomplikation diagnostiseras efter en rutinmässig radiografisk undersökning.

Om antigennivån fluktuerar mer än 0,2 ng / ml efter två på varandra följande mätningar, indikerar detta att ett så kallat biokemiskt återfall inträffade. Om ökningen för denna period är obetydlig visas sådana patienter lokal terapi. Annars - system.

Kliniska symptom

Återkommande av prostatacancer efter prostatektomi vid ett tidigt stadium är asymptomatisk. Vid den tidpunkten, när mekanisk komprimering av urinröret uppstår, kommer patienten ofta att ha frekventa urin att urinera, urin är smärtsamt. Möjlig tillsats av blod i urinen. Patienten konstaterar att problemen i den sexuella sfären började:

 • långvarig smärta i ljummen;
 • impotens;
 • erektil dysfunktion
 • orenheter av blod i spermierna.

Lokalt återfall efter prostatektomi, expanderande, tränger in i urinblåsan och ändtarmen. Patienten klagar över uthållig urinretention, kronisk förstoppning och spår av blod i avföringen.

Systemisk återkommande cancer i perioden efter prostatektomi är oftast lokaliserad i muskel-skelettsystemet: ländryggen, bäckenbenen, lårbenen. Patienten är oroad över smärta, risken för patologiska frakturer är hög. Om ryggraden påverkas kan en man uppleva neurologiska störningar.

Den systemiska processen med prostatacancer efter radikal prostatektomi sekundär foci sträcker sig in i celler i lungvävnad, lever, njurar, hjärnan och ryggmärgen:

 1. När patientens lungvävnad är skadad blir patienten störd av hosta, bröstsmärta, hemoptys.
 2. Med leverskador hos en man förstoras levern, gulsot utvecklas.
 3. I händelse av njurskada klagar patienten på ryggvärk, upprörd urinering, svullnad i nedre extremiteterna.
 4. Metastaser i hjärnvävnaden manifesterar kvarstående huvudvärk, illamående, kräkningar.

I de sena stadierna av återkommande efter en radikal operation av att ta bort prostatakörteln, ser mannen utmattad, med signifikant viktminskning. Han är orolig för feber, och tecken på allmän förgiftning utvecklas.

terapi

Målet med behandling efter radikal prostatektomi i prostatakörteln är att förbättra människans tillstånd och eliminera de symptom som återkommer. Läkaren tar hänsyn till att den potentiella positiva effekten under denna period ska råda över de eventuella biverkningarna av sådan behandling

Behandling och återhämtning under tiden efter urladdning beror på patientens allmänna tillstånd och vilken typ av terapi som var den första. Om en man efter operation för en radikal prostatektomi och en andra process påbörjad vid platsen för den avlägsna prostata, är den huvudsakliga behandlingen strålbehandling.

I det fall då återfall efter prostatektomi har spridit sig till andra organ och vävnader, indikeras hormonell behandling med kemoterapi. Strålbehandling med en vanlig form av prostatacancer utförs om det är nödvändigt att ta bort smärtssyndromet (med metastaser i benstrukturer).

Tiden och taktiken för terapi i perioden efter avlägsnande av prostata genom radikal prostatektomi i olika kliniker kan skilja sig åt. Om det finns en komplikation, föreskrivs oftast bestrålning av tumörbädden, högintensitetsfokuserad ultraljudsablation, hormonbehandling och en kombination av hormonell och kemoterapi. Återhämtning under denna period är under dynamisk observation av patienten (Gleason-index, PSA-nivå). Patienten är visad för att förhindra komplikationer och förbättra övergripande välbefinnande:

mottagning av fortifierande preparat, vitaminkomplex;

daglig användning av en tillräcklig mängd vätska;

begränsning av fysisk aktivitet, förbud mot att lyfta vikter;

balanserad kostnäring;

regelbundna besök till läkaren, leverans av nödvändiga test och överföring av diagnostiska förfaranden.

Män som har haft återfall efter prostataavlägsnande genom prostatektomi bör komma ihåg att moderna metoder för behandling och korrekt återhämtning kommer att bidra till att uppnå bra resultat och förlänga livet i många år.

Varför det finns ett återfall av prostatacancer

Att ta bort en malign tumör i prostatakörteln garanterar inte alltid en fullständig återhämtning. Enligt statistiken är det i 50% av patienterna i 10 år efter operationen en upprepad utveckling av den onkologiska processen. Varför finns det ett återfall av prostatacancer, och vad är konsekvenserna av en sekundär skada?

Orsaker till återkommande prostatacancer

Efter behandling beror sannolikheten för prostatas upprepade onkologi på graden av neoplasma och omfattningen av dess utveckling. Återfall kan uppstå på grund av sådana faktorer:

 • ökat värde för histologisk undersökning, enligt Gleason skala - inom 8-10 enheter;
 • Maligna lesioner av vävnaderna i reproduktionssystemet och spridningen av metastaser i lymfsystemet;
 • Under operationen togs inte alla muterade celler bort.

Orsaken till att cancer återupptas kan vara en vårdslös inställning hos patienten till deras hälsa - inte följa instruktionerna från behandlingsläkaren.

Postoperativt återfall

Patienter i prostatafältet tilldelas en parodisk kontroll av PSA-värdet i blodet. Ökningen i antigenet som produceras av prostatakörteln under studierna vid 2 ng / ml indikerar ett återfall av sjukdomen.

Orsaken till återfall efter operation kan vara metastaser, vilka inte upptäcktes under behandlingsperioden. Utveckling, tumörceller, kan spridas till andra organs vävnader - lungorna, ryggraden, lymfkörtlarna.

Återfall efter strålbehandling

Efter strålningsexponering föreligger risk för en reaktion av människokroppen mot en sådan effekt - en re-modifiering av celler i prostata. Detta beror på att strålbehandling inte kan förstöra alla maligna element.

För att upptäcka förekomsten av illamående processer kan behandlingsfältet med joniserande strålar endast hittas efter en månad. Först efter denna tid anses PSA i blodet vara den avgörande faktorn för prostataåterfall.

Bestrålning och kirurgi kan inte exakt garantera fullständig återhämtning, särskilt i de sena stadierna av utveckling av prostatatumör.

De första tecknen på sekundär prostatacancer

De första etapperna av återfall har inga speciella symptom. Därför är det nästan omöjligt att upptäcka upprepad skada på prostata vävnaden omedelbart. Förekomsten av sjukdomen visas genom studier efter behandling av den primära maligna tumören.
Huvud tecknen på sekundär skada på prostatakörteln är:

 1. Disorder i urinsystemets funktioner. I nedre delen av buken kan smärta inträffa, som så småningom sprider sig till bäckenområdet och ryggraden. Det finns frekvent urinering med en svag ström av urin. Processen att tömma blåsan kan åtföljas av smittor och smärtor.
 2. Svårighet att tömma tarmarna. Ibland kan förstoppning gå till diarré. I detta fall finns slem och blodproppar närvarande i avföringen.
 3. Problem i nervsystemet. Det finns svaghet, yrsel, smärta i huvudet och en smärtsam känsla av förkylning.
 4. Förlust av aptit. Illamående känns, speciellt på morgonen, maten äcklig. Utvecklingen av onkologi kan leda till anorexi.

Progression av en re-onkologisk process leder ibland till tuberkulos av prostatakörteln.

En uttalad symtomatologi med återfall av prostata manifesterar sig som den aktiva spridningen av de drabbade cellerna genom kroppen.

Nödvändiga analyser och undersökningar

Huvudindikatorn för återfall är värdet av PSA. Vid avvikelse av denna indikator från normen utförs ytterligare diagnostik:

 1. Studie av anamnese data. Patientens allmänna tillstånd efter behandling gör att du först kan bedöma sannolikheten för ett återfall. Den insamlade informationen hjälper den behandlande läkaren att bestämma den ytterligare diagnostiska processen.
 2. CT och MR. Genom resultat av en tomografi är det möjligt att fastställa närvaron av metastaser och spåra deras utveckling.
 3. Positron Emission Tomography. PET-undersökningen avgör förekomsten av re-onkologi med en speciell indikatorvätska i venen. Tack vare den efterföljande undersökningen av organ är det möjligt att spåra sannolikheten för metastasering på de skuggade elementen.
 4. Finger rektal undersökning. Använd denna testmetod för en sekundär malign tumör av lokal natur. Identifiera sjukdomen med hjälp av manuell forskning är endast möjligt i de sena stadierna av återkommande prostata.
Positronutsläppstomografi är en mycket exakt metod för att diagnostisera cancer

Biopsi används i enskilda fall. Om cancer återkommer, är det inte alltid möjligt att få det drabbade provet. En mer noggrann diagnos fastställs under den omfattande undersökningen.

behandling

Upprepad cancer i prostata kräver komplex terapi. Sätten att behandla cancer påverkar ett antal faktorer:

 • Typ av neoplasma;
 • närvaro av åtföljande patologier
 • karaktären av utveckling av cancerceller
 • tillståndet för kroppens immunförsvar
 • åldersgrupp av patienten.

Även vid behandling av återkommande prostatacancer beaktas tidigare använda terapeutiska metoder. De främsta sätten att eliminera sekundär bildande av cancerceller i prostatakörteln är:

 • kirurgisk operation
 • strålningsexponering;
 • kemoterapi.

Radioterapi används i de inledande stadierna av återkommande onkologi. Men ett sådant förfarande är endast föreskrivet för de patienter som inte genomgåde bestrålning under behandlingen av den primära cancertumören. I sådana situationer ersätts strålningsexponeringen med kemoterapi.

Om det inte tidigare har varit ett kirurgiskt ingrepp, då prostatacrevention, behandlas prostatacancer mestadels. Dessutom föreskriver läkaren medicinsk behandling, som inkluderar läkemedel som förbättrar immunsystemet.

Strålbehandling av sekundär prostatacancer

Prognos och hur många bor sådana patienter?

Efter behandling av en cancer tumör är patientens överlevnad ganska hög. Men förekomsten av ett återfall komplicerar mycket statistikbilden.

En gynnsam prognos på grund av behandlingen av upprepade maligna skador beror på tidig diagnos och behandling i tidiga skeden. Överlevnad med ett tidigt upptäckt återfall av malign formation i prostata är över 70%.

I de sena stadierna av utveckling av sekundär malign tumör observeras en ganska hög dödlighet hos patienter - mer än 20%. Signifikant ökar frekvensen av återkommande prostatacancer med omfattande metastasering.

Hög PSA är huvudindikatorn för återfall

För att förhindra ett återupptagande av onkologiska lesioner bör tas bort alla riskfaktorer för återfall - ge upp dåliga vanor, att avstå från fysisk aktivitet, mindre vistelse i direkt solljus, är korrekt pitatsya.Takzhe viktig aspekt regelbunden leverans av tester för att fastställa index för PSA i blodet och efterlevnaden av alla bestämmelser i den behandlande läkare.

Återkommande prostatacancer

Återkommande prostatacancer - Återutveckling av en malign tumör efter radikal behandling av prostatacancer. Kan vara lokal, systemisk eller biokemisk. Flödar asymptomatiskt eller manifesteras av smärta, dysuri, hematuri, erektil dysfunktion, hematospermi och andra symtom. Med systemisk återkommande prostatacancer detekteras överträdelser av olika organs funktioner. På avancerade stadier noteras en markant allmän onkologisk symptomatologi. Diagnos görs med hänsyn till analysen för att bestämma nivån av PSA, MR, CT, PET-CT, scintigrafi och biopsi. Behandling - strålbehandling, hormonbehandling, operation, ultraljudsablation.

Återkommande prostatacancer

Återkommande av prostatacancer är en malign neoplasma som uppstod flera månader eller år efter radikal konservativ eller kirurgisk behandling av prostatacancer. Det kan vara lokal (som utvecklats i den bestrålade vävnaden i prostata eller prostata bädd fjärr) systemet (åtföljda metastatiska avlägsna organ) eller biokemisk (endast manifesteras som en ökning av PSA-nivåer). Inom 10 år efter avslutad behandling detekteras lokala och systemiska återfall av prostatacancer hos 27-53% av patienterna. Data om prevalensen av biokemiska återkommande varierar. Behandlingen utförs av onkologer, urologer och androloger.

Kliniska symptom på återkommande prostatacancer

Sjukdomens kliniska symptomatologi bestäms av lokaliseringen av en återkommande neoplasma och förekomsten av den onkologiska processen. Vid de inledande stadierna av återkommande prostatacancer kan det förekomma asymptomatiskt. Genom att öka diametern av de lokala återkommande symptom neoplasier uppstå på grund av mekanisk kompression av urinröret som passerar genom prostatakörteln eller avlägsnande av prostata bädden (i fallet med tidigare kirurgi). Det finns frekvent uppmaning att urinera, intermittent smärtsam urinering, hematuri, nocturi, brännande under och efter urinering.

Tillsammans med de listade symtomen med återfall av prostatacancer kan man se i sexuella sfären, inklusive impotens, erektil dysfunktion och hematospermi. Smärta i ljumskområdet är möjligt. Vid utförande av rektal palpation av prostatakörteln detekteras en tumör. Med ytterligare ökning av storleken på lokal återkomst noteras spiring av blåsans och rektans hals. Det finns en akut retention av urin, förstoppning och föroreningar av blod i avföringen.

Manifestationer av systemisk återkommande prostatacancer bestäms genom lokalisering av metastaser. Oftast lider musklerna i systemet. Metastaser i ben (vanligen i ländryggraden, åtminstone i bröstkotor, bäckenet, lårben och andra benstrukturer) det finns smärta i det drabbade området, med stora utbrott är möjliga patologiska frakturer. När ryggraden påverkas, observeras neurologiska störningar. Tillsammans med sekundär spridning till skelettet i system återfall av prostatacancer kan upptäckas metastaser i lungor, lever, njurar och hjärna.

Metastaser i lungorna manifesteras av smärta i bröstet, hosta och hemoptys. Nederlaget för lungens perifera delar kan vara asymptomatisk. För återfall av prostatacancer med metastaser i levern, är smärta, hepatomegali och gulsot av varierande svårighetsgrad karakteristiska. Metastasering i njuren åtföljs av smärta i ländryggen, dysuri och hematuri. Med metastatiska hjärntumörer uppenbaras vidhäftande huvudvärk, illamående, kräkningar. Naturen hos neurologiska störningar bestäms av lokalisering av metastatisk återkommande prostatacancer. I senare skeden observeras utmattning, hypertermi och symtom på cancerförgiftning.

Laboratoriesymtom på återkommande prostatacancer

År 1999 fann man att återfallet av en malign prostatatumör nödvändigtvis åtföljs av en ökning i nivån av PSA (prostatiskt specifikt antigen). Denna upptäckt förändrade tillvägagångssättet till sjukdomsdiagnosen och ledde till en ökad roll av laboratorieforskning i processen att upptäcka återkommande prostatacancer. Det fanns ett nytt koncept - ett biokemiskt återfall av prostatacancer (PSA-återfall). Den breda introduktionen av laboratoriemetoder för att diagnostisera denna patologi gjorde det möjligt att tillhandahålla tidig diagnos av återkommande processer och öka andelen radikala behandlingsmetoder.

Ökningen i PSA-nivåer kan bero på både utvecklingen av återkommande prostatacancer och närvaron av återstående normala prostataceller i området för fjärrorganets område. Differentiell diagnos av lokalt återfall av prostatacancer, system processer och en ökning av PSA-nivåer, på grund av de återstående cellerna i prostatan, utförs med tanke på den ursprungliga nivån av prostataspecifikt antigen, dess tillväxttakt och fördubblingstid.

Det visade sig att efter 5 år från det ögonblick som det upptäcktes biokemiskt återfall inträffade det dödliga resultatet i 4% efter 15 år - hos 15% av patienterna med biokemisk återkommande prostatacancer. Endast 15% av patienterna dör av sjukdomsprogressionen, med den genomsnittliga varaktigheten av perioden mellan ökningen av PSA-nivån och dödsfallet är 13 år eller mer. Denna statistik indikerar förekomsten av en undergrupp av högrisk inom en grupp patienter med diagnostiserad biokemisk återkommande prostatacancer, men definitionen av kriterier för att välja individer i denna undergrupp är fortfarande ett allvarligt problem.

Diagnos och behandling av återkommande prostatacancer

Tillsammans med bestämningen av PSA i prostatacancer återfall diagnostik med hjälp av data från objektiv undersökning och rektal undersökning, resultaten av CT, MRI och bäcken ultraljud, biopsi av prostata säng och anastomos område. För att upptäcka en systemisk återkommande prostatacancer med muskuloskeletala skador utförs scintigrafi av skelettets ben. I avsaknad av kliniska symptom och en PSA-nivå under 20 ng / ml visar ultraljud och CT vanligtvis inga patologiska förändringar. Mer pålitliga resultat kan erhållas med användning av endorektal MR.

Under biopsi kan ett prov som innehåller maligna celler erhållas hos 54% av patienterna. I närvaro av palpabel eller ultraljud-återfallande prostatacancer, ökar effekten av biopsin till 80%. För att detektera metastaser i levern utförs ultraljud, CT eller MRI i levern. Med återkommande prostatacancer med metastatisk njurskada utförs urografi, med foci i lungorna - bröstets radiografi. Med metastaser i hjärnan utförs en neurologisk undersökning, CT och MR i hjärnan utförs.

Behandlingstaktiken bestäms med hänsyn till lokaliseringen, neoplasiets diameter och förekomsten av återkommande prostatacancer. Vanligtvis används radioterapi och hormonbehandling (ensam eller i kombination med bestrålning). Operativa tekniker för återkommande prostatacancer används sällan. Kirurgiska ingrepp utförs vanligen med små lokala processer hos unga patienter. Som en lovande metod för terapi av lokala återfall anses ultraljudsablation. I avsaknad av effekt efter applicering av strålbehandling och hormonbehandling föreskrivs patienter med systemiska återfall av prostatacancer kemoterapi.

Återkommande prostatacancer

Malign prostata hos prostata utvecklas hos äldre män och kännetecknas av extremt långsam tillväxt. Återfall av enkelhetskreft i form av en upprepad cancercancer är farligt genom spridningen av muterade vävnader till angränsande organ och system. Oncoformering av prostatakörteln är också aktivt metastaserad, vilket uppenbaras av sekundär onkologi i levern, lungorna, hjärnan och benen.

I de sena stadierna av sjukdomen lider patienter av intensivt smärtssyndrom, metastaser och cancerförgiftning. Sådana processer leder ofta till döden.

Varför kommer ångan tillbaka?

Upprepad tumörbildning i prostatakörteln kan observeras efter kirurgisk behandling som ett resultat av ofullständig excision av maligna celler. Ofta diagnostiseras sjukdomen efter avslutad strålterapi och kemoterapi. I sådana fall talar läkare om ett biokemiskt återfall.

Upprepade neoplasmer påverkar framförallt patienter i vilka onkologisk behandling utfördes i 3-4 steg. I detta fall är källa till tumörtillväxt en metastatisk nod.

De första tecknen på sekundär prostatacancer

I början är sjukdomen asymptomatisk. Patienten, som regel, misstänker inte att han har ett återfall av prostatacancer. Ytterligare tumörtillväxt framkallar sådana symptom:

 • kränkningar av urinering
 • svag stråle urin;
 • en känsla av "överflöde" av blåsan;
 • frekvent uppmaning att urinera, vilka förvärras på natten
 • periodisk smärta i underlivet.

I senare skeden manifesteras patologi av en sådan klinisk bild:

 • kronisk intensiv smärta i ryggraden och bäckenbenen;
 • generell sjukdom och konstant utmattning
 • brist på aptit och viktminskning.

Nödvändiga analyser och undersökningar

Sjukdomen diagnostiseras av resultaten av sådana studier:

Blodtest för PSA-markör:

Normalt producerar prostatan ett speciellt protein som håller vätskevätskan i ett flytande tillstånd. Tillväxten av organens muterade vävnader provocerar en ökad syntes av denna substans. Genom koncentrationen av PSA (prostata-specifik antigen) kan en specialist bestämma närvaron av en malign neoplasma i prostata.

Finger rektal undersökning av körteln:

I detta fall kräver prostatacancer, vars återfall är bekräftat av ett laboratoriet blodprov, palpation. Läkaren genom rektum känner till det patologiska området. Det kan avslöja tvättningens sammanpressning och tumörens yta.

Detta är metoden att upprätta en slutgiltig diagnos. Kirurgen tar samtidigt bort en liten del av cancertumören med en punkteringsmetod. Ytterligare histologisk och cytologisk analys av biopsiprovet bestämmer den exakta diagnosen.

Transrectal ultraljud:

UZD diagnostik i sådana fall är ineffektiva, eftersom en specialist inte kan fastställa ett godartat eller malignt tecken har en tumör enligt resultaten. En sådan studie anses vara en hjälpmetod och syftar till att klargöra lokaliseringen av neoplasmen.

Radiografi av bensystemet, dator och magnetisk resonansimaging utförs för bestämning av metastaser.

behandling

Återkommande av RP är ett farligt tillstånd som kräver snabb diagnos och omfattande behandling. Huvudprinciperna för terapi är följande:

 1. Primär kirurgisk borttagning av prostatakörteln.
 2. Strålningsterapi vid upptäckt av de första tecken på återfall.
 3. Spridningen av metastaser i lymfatiska och cirkulationssystem är en direkt orsak till kemoterapi.
 4. Postoperativ övervakning av patientens tillstånd. För detta bör en person genomgå en preventiv kontroll två gånger om året med en onkolog.

Den terapeutiska taktiken för sekundär cancerskada beror på den tidigare genomförda behandlingsmetoden. Om en patient genomgått en prostatektomi tidigare, fick han en strålbehandlingstest. Man bör komma ihåg att läkare inte föreskriver omplacering av joniserande strålning. I sådana fall genomgår patienten systemisk kemoterapi.

I avsaknad av en preliminär kirurgisk operation är upprepad onkologi av prostatakörteln utsatt för radikal excision. I framtiden måste patienten ständigt övervaka PSA-markörsnivån.

Vad händer om återkommande prostatacancer uppstår efter operationen?

Om patienten efter operationen visar tecken på cancertillväxt och en ökning av PSA-nivån, rekommenderar onkologer att ta strålbehandling. Högaktiva strålningsstrålar förstör i regel de återstående cancercellerna efter operation.

Ineffektiviteten hos sådan behandling förklaras av spridningen av metastaser till avlägsna organ och system. På detta stadium genomgår patienten kemoterapi, som syftar till att stabilisera den onkologiska processen. Terapeutiska åtgärder för tumörmetastas är symptomatiska, vilket eliminerar endast vissa symtom på sjukdomen.

Prognos och hur många bor sådana patienter?

I allmänhet är överlevnadsgraden hos patienter med onkologiska lesioner i prostatakörteln ganska höga. Så, efter det att organet har tagits i tid, är den femåriga överlevnadshastigheten 60-95%. I detta avseende anses prognosen för sjukdomen vara positiv.

Återkommande prostatacancer förvärrar sådan statistik. Denna komplikation diagnostiseras ganska ofta. I sådana fall kan 15-30% av cancerpatienterna ha ett dödligt utfall. Dödligheten hos patienter med sekundär tumör i 10 år är 15-20%.

Återfall av prostatacancer: de främsta orsakerna och sätten att behandla

Prostatakörteln spelar en viktig roll i en mans kropp. Tyvärr är detta organ, som många andra, benägen för bildandet av maligna tumörer. Det finns fall där patienterna har framgångsrikt behandlats, men smittsam sjukdom återvänder igen och det finns ett återfall av prostatacancer.

En alarmerande signal är utseendet av redan kända symtom:

 • problem med urinering, såsom brännande och smärta;
 • Förekomsten av blod i urinen (hematuri);
 • frekventa önskningar, särskilt på natten
 • smärta i höftdelen av kroppen.

Mot bakgrund av dessa specifika tecken med återkommande prostatacancer, generell kroppsutmattning, aptitlöshet och viktminskning samt pallor återvändande.

Med återkomsten av denna symptomatologi behöver patienten utan dröjsmål kontakta behandlingsläkaren.

Återkommande prostatacancer: Bekräftelse av diagnos

Sannolikt att bekräfta eller vederlägga urolog för prostatacancer återfall i första hand föreskriva sjukdomshistoria och ett blodprov för PSA innehåll (ett särskilt protein som utsöndras av prostatakörteln).

För att bekräfta återfall av cancer, kommer urologen att förskriva test och studier

Baserat på dessa indikationer, såväl som i enlighet med tidigare behandlingar, kommer ytterligare tester och studier att utföras för att förtydliga diagnosen.

Om cancer återlämnas, ska läkarna först upprätta ett antal fakta för vidare behandling av patienten. Först och främst måste du ta reda på orsakerna till sjukdomens återkomst.

Orsaker till återkommande prostatacancer

 1. Misslyckad kirurgisk ingrepp. I det fall då den föregående operationen utfördes i ond tro och alla maligna celler avlägsnades inte;
 2. Människokroppens reaktion på strålning eller biokemiska effekter. Efter strålningsterapi eller kemoterapi conected, finns det en risk att i stället för fastställande läkningsprocessen av patienten uppstår den så kallade biokemiska återfall av prostatacancer. Sjukdomen återvänder, orsakad av strålning och biokemiska effekter.
 3. Den försenade första behandlingen. Ett vanligt problem är att patienter försenar besöket till doktorn till det sista och därigenom utlöser deras hälsa. Om den första behandlingen av prostatacancer utfördes vid senare utvecklingsstadier, är återfall sannolikt.

Typer av återfall

För att effektivt bekämpa sjukdomen som har återkommit bör en specifik typ av återfall fastställas. Med andra ord, problemet återvände i samma form som det var, eller nu har cancer tagit andra former.

För att bestämma den exakta formen av återfall, yrkesverksamma måste överväga hur det behandlas av cancer, samt för att avgöra hur mycket tid har gått efter operationen för att ta reda på egenskap hos tumör processen enligt TNM-klassificeringen, och att klargöra andra mycket viktiga punkter i detta avseende.

För att bestämma den exakta typen av återfall måste läkare ta hänsyn till ett antal faktorer

Patienten måste genomgå en rad förfaranden, såsom MR, radioisotopscanning och CT. Läkare bör först och främst diagnostisera typen av tumör.

Det finns två former av en tumör, nämligen:

 • lokaliserad;
 • Vanlig (cancer sprider sig till andra organ).

De viktigaste traditionella metoderna för behandling av prostatacancer

 • Prostatectomy. I enkla ord, kirurgisk avlägsnande av en del av prostata eller hela körteln;
 • Bestrålning. Bestrålning av prostata för att "överleva" cancerceller. Enligt dessa behandlingar behandlas de resulterande återfallen olika.

Typer av behandling med prostatacancer

Behandling av återkommande prostatacancer efter prostatektomi

Efter kirurgisk behandling av prostata kan det hända att inte alla cancerceller har tagits bort. Efter ungefär tre år börjar nivån av PSA i blodet stiga, och cancerceller börjar spridas utanför området av kanterna i den avlägsna prostata.

I en situation, vid fastställandet återfall av prostatacancer efter operation, vare sig det är fullständigt eller partiellt avlägsnande av prostatakörteln, är det viktigt att återkommande medicinska undersökningen är att i tid upptäcka återfall.

Om ett återfall upptäcks, när det befinner sig på ett lokalt stadium och inte börjar spridas, kan strålterapi erbjudas som en av behandlingsmetoderna.

bestrålning

Det bör noteras att patienten i samband med denna typ av behandling måste genomgå en serie undersökningar. Genom bestrålning tillgodoses i sådana situationer när det är korrekt fastställt att tumören har en lokal typ och i andra delar av kroppen observeras inga tecken på cancer.

Behandling av prostatacancer med strålbehandling

Med en hög grad av botemedel mot prostatacancer är sådan behandling mycket mindre effektiv just i behandlingen av omedelbar återkommande prostatacancer. Detta beror på det faktum att det ibland är mycket svårt att avgöra vilka områden och hur långt cancer har spridit sig.

Låg effektivitet vid behandling av återfall med biokemisk terapi förklaras av det faktum att cancerceller helt enkelt inte kan komma under strålningen och fortsätta att förstöra kroppen. Detta fenomen kallas ett biokemiskt återfall.

hormonell terapi

En av de vanligaste moderna metoderna för behandling av onkologisk återkommande prostata är hormonbehandling. Normalt ordineras hormonbehandling vid återkommande prostatacancer efter biokemisk behandling.

Med ett sådant återfall är det redan farligt för patienten att genomgå ett upprepat bestrålningsförfarande. Därför tillgriper onkologer ofta hormonbehandling.

I huvudsak är denna metod inriktad på att sänka nivån av det manliga hormonet i kroppen - testosteron. Det är på dess nummer att graden av cancer sprids över kroppen beror på återfall.

Det finns två typer av hormonbehandling:

 • Surgical. Det innebär kirurgiskt ingripande för att avlägsna organ som direkt påverkar produktionen av testosteron. Har också namnet orchectomy - avlägsnande av manlig testikel;
 • Medical. Ger intag av hormonella droger för att minska produktionen av testosteron.
Hormonbehandling kan inte helt eliminera konsekvenserna av återkommande cancer

I allmänhet är hormonterapi ett litet undersökt sätt att behandla återkommande prostatacancer. Det låter dig övervaka indikatorn på en av huvudkomponenterna för tillväxt av cancer - den manliga hormon testosteron. Hormonterapi kan emellertid inte helt eliminera följderna av återkommande prostatacancer och förr eller senare kommer sjukdomen att börja attackera kroppen med förnyad kraft.

Detta fenomen kallas hormonresistent prostatacancer.

kemoterapi

Kemoterapi används efter hormonbehandling slutar hantera spridningen av cancerceller, och återfall blir till ett hormonresistent tillstånd. Det betyder att spridningen av cancerceller inte svarar på testosteronnivåerna.

Kemoterapi i sådana fall förbättrar patientens allmänna tillstånd och är utformat för att lindra smärta och manifestationer av cancer.

HIFU-terapi

Separat är det värt att nämna den moderna metoden, som används vid återkommande prostatacancer efter kirurgisk avlägsnande av hela prostatakörteln. Detta är ett sätt att behandla högfokuserad ultraljud lokaliserad tumör.

Denna metod har tillämpats relativt nyligen, sedan 1996. Logiken i denna metod är att cancerceller förstörs på grund av ultraljudets energi. Trots ett antal fördelar, såsom smärtlöshet och mindre sido risker, är det fortfarande inte tillräckligt med forskning för att prata om sina konkreta resultat.

Med återfallande prostatacancer är det svårt att slåss. Och det är väldigt viktigt att förstå att ingen av de ovanstående behandlingsmetoderna tyvärr inte garanterar ett 100% resultat.

Dessutom, för att bestämma chanserna för framgång, är det nödvändigt att överväga många faktorer som bara en läkare kan göra. Detta gäller både tidigare behandling och nuvarande indikatorer på analyser och data under dynamisk observation. Det är nödvändigt att inse att läkaren kommer att styras av den mest varierande informationen, för att välja lämplig behandlingsalternativ för det aktuella fallet.

Biokemisk återkommande prostatacancer: vad man ska göra

Artikel om ämnet: "Biokemisk återkommande prostatacancer: Vad ska man göra". Läs mer om behandling av sjukdomen.

Tidig upptäckt av prostatacancer leder ofta till botten av sjukdomen. Man efter primär terapi måste installeras med intervaller urolog donera blod för att bestämma nivån av prostataspecifikt antigen - om ämnet vars nivå går utanför den normala prostatan i patologiska processen (inflammation, benign prostatahyperplasi, karcinom). Efter prostatektomi ökar PSA gradvis vid återupptagande av sjukdomen.

Enligt statistiken, om ett återfall av den illamående processen upptäcks inom 5 år från den tid då radikal prostatektomi uppkom, dör upp till 4% av patienterna. Under en period av 10 år återupptar den neoplastiska processen till 53% av fallen, i detta avseende börjar patienterna få en andra behandlingslinje.

Biokemisk återkommande har fått ett sådant namn, eftersom det registreras av en förändring i det biokemiska indexet - nivån på det prostatiska specifika antigenet. Det finns inga andra tecken på sjukdomsavkastningen i början. I enlighet med godkända standarder bör koncentrationen av serum-PSA inte överstiga 0,2 ng / ml. Om två sekventiella analyser av prostatakörteln visar andra värden än normala, diagnostiserar läkaren en biokemisk återkommande cancer.

Typer av återfall

Återkommande av prostatacancer kan vara lokal eller generaliserad (systemisk).

För att differentiera ett tillstånd från en annan uppskattar onkologen följande data:

 • Den tid som förflutit sedan det operativa ingreppet.
 • karakteristisk för tumörprocessen enligt TNM-klassificeringen;
 • bestämning av graden av differentiering av onormala celler på Gleason-skalan;
 • Den tid som förflutit sedan operationen var tvungen att fördubbla PSA-koncentrationen.

Lokalt cancerrepetens bildas vanligen, inte mindre än 3 år efter prostatektomi. Oncoprocessen är inte högre än T3a-scenen, moderat eller starkt differentierade tumörceller detekteras. Koncentrationen av PSA fördubblas inte mindre än 11 ​​månader efter kirurgisk manipulation. Allmänt (systemiskt) återfall bildas mycket tidigare, koncentrationen av PSA ökar snabbare. Atypiska celler karakteriseras som lågklassiga (7 poäng och högre på Gleason-skalan), och scenen motsvarar T3b.

Diagnostiska åtgärder

Flera metoder används för att bekräfta återfall av cancer, men några av dem är dåligt informativa i de tidiga stadierna av utvecklingen av en återkommande sjukdom. Sådana studier innefattar palpation, såväl som osteoscintigrafi och tomografi (dator och magnetisk resonansbildning).

Välprövade studier som PET och endorektal MR. Scintigrafi med användning av antikroppar mot det prostatiska membranantigenet kan upptäcka upp till 80% nya maligna lesioner.

Om PSA-nivån inte överstiger 0,5 ng / ml kan en biopsi verifiera återfall av cancer i 28% av episoderna. Att ta biologiskt material från den uretrovesiska anastomoszonen anses inte vara effektiv, den mest informativa egenskapen är en förändring i PSA-nivån.

behandling

Efter att ha upptäckt patienten ett återfall av prostatacancer kan läkaren erbjuda en av följande medicinska tekniker:

 1. Dynamisk observation.
 2. Spara manipuleringar:
  • fjärr strålbehandling
  • prostatektomi;
  • brakyterapi;
  • HIFU-terapi;
  • cryoablation.
 3. Hormonbehandling.

Observationstaktiken används som regel om tumören inte är aggressiv: Gleason-poängen överskrider inte 7, PSA började öka efter en lång tidsperiod från radikal prostatektomi. Metastatisk screening bildas i sådana fall i genomsnitt efter 8 år. I ytterligare 5 år inträffar en mans död.

Hittills har det inte förekommit några allvarliga studier som bekräftar effektiviteten av hormonbehandling. Man tror att ju snabbare behandlingen med hormoner startades, desto lägre risk för avlägsna metastaser. Hormonbehandling föreskrivs i en lokalt avancerad process. Använda antiandrogener, bicalutamid.

I sällsynta fall kan onkologen hitta en effektiv kirurgisk kastrering. Ett viktigt villkor är avsaknaden av avlägsna metastaser. Tolerans för behandling med ett enda läkemedel (monoterapi) är vanligtvis bättre än att använda en kombination av läkemedel. Förloppet av antiandrogen kan förknippas med sådana biverkningar som gynekomasti (en ökning av bröstkörtlar hos män), bröst ömhet. Andra biverkningar: heta blinkningar, erektil dysfunktion, minskad sexuell lust.

Lagringstekniker kan utföras antingen isolerat från varandra eller konsekvent. Till exempel förbättras resultatet av behandlingen efter applicering av avlägsen strålterapi efter HIFU-terapi. Efter strålbehandling kan läkaren anse det nödvändigt att utföra en prostatektomi.

Till skillnad från den primära operationen leder interventionen för återkommande prostatacancer ofta till komplikationer:

 • Ungefär en fjärdedel av patienterna upplever en minskning av uretrovesikal anastomos (stricture);
 • hos två män på hundra, är operationen förknippad med en rektal skada;
 • mer än hälften av männen som har utfört räddningsprostatektomi, klagar över urininkontinens
 • hos 10% av patienterna bildas akut urinretention som kräver akut vård;
 • 2% av patienterna står inför infästning av en sekundär infektionsprocess.

God beprövad högdoserad brachyterapi.

Sådan behandling anges i följande fall:

 • en dubbel ökning av PSA-koncentration sker minst sex månader;
 • icke-obstruktiv urinering
 • På Gleason-skalan uppskattas en malign tumör i prostatakörteln inte mer än 6 poäng;
 • Den högsta fixerade antigennivån överskrider inte 10 ng / ml;
 • patienten försöksvis att leva mer än 5 år.

Behandlingsförfarandet för återfall av prostatacancer kan leda till följande konsekvenser:

 • skada på rektumets struktur med eller utan blödning från den;
 • Detektion av blodföroreningar vid analys av urin;
 • akut urinretention.

Oncourologen anser att det är lämpligt att använda cryoablation i närvaro av sådana indikationer:

 • prostatakörteln har en volym som inte överstiger 30 ml;
 • Summan av poäng på Gleason-skalan är inte mer än 7;
 • det högsta tillåtna antalet karcinom T2c.

Nästan omöjlig cryoablation, om prostata-volymen är över 40 ml eller den maligna processen har spridit sig till de partiella vesiklarna. Läkare försöker inte tillgripa cryoablation om historien om transuretral resektion av prostata som tidigare indikerats (interventionen kan leda till nekrotisering av urinröret) indikeras.

Manipulation kan provocera sådana komplikationer:

 • fistelbildning
 • urininkontinens
 • smärtsamma känslor av grenområdet.

Indikationen av en tidigare transuretral resektion av prostatakörteln är inte ett hinder för HIFU-terapi.

Om återfall behandlas med denna teknik kan följande konsekvenser uppstå:

 • sklerosering av blåsans hals
 • fistelbildning
 • urininkontinens
 • bildning av urinrörsträngning.

Malign prostata hos prostata utvecklas hos äldre män och kännetecknas av extremt långsam tillväxt. Återfall av enkelhetskreft i form av en upprepad cancercancer är farligt genom spridningen av muterade vävnader till angränsande organ och system. Oncoformering av prostatakörteln är också aktivt metastaserad, vilket uppenbaras av sekundär onkologi i levern, lungorna, hjärnan och benen.

I de sena stadierna av sjukdomen lider patienter av intensivt smärtssyndrom, metastaser och cancerförgiftning. Sådana processer leder ofta till döden.

Varför kommer ångan tillbaka?

Upprepad tumörbildning i prostatakörteln kan observeras efter kirurgisk behandling som ett resultat av ofullständig excision av maligna celler. Ofta diagnostiseras sjukdomen efter avslutad strålterapi och kemoterapi. I sådana fall talar läkare om ett biokemiskt återfall.

Upprepade neoplasmer påverkar framförallt patienter i vilka onkologisk behandling utfördes i 3-4 steg. I detta fall är källa till tumörtillväxt en metastatisk nod.

De första tecknen på sekundär prostatacancer

I början är sjukdomen asymptomatisk. Patienten, som regel, misstänker inte att han har ett återfall av prostatacancer. Ytterligare tumörtillväxt framkallar sådana symptom:

 • kränkningar av urinering
 • svag stråle urin;
 • en känsla av "överflöde" av blåsan;
 • frekvent uppmaning att urinera, vilka förvärras på natten
 • periodisk smärta i underlivet.

I senare skeden manifesteras patologi av en sådan klinisk bild:

 • kronisk intensiv smärta i ryggraden och bäckenbenen;
 • generell sjukdom och konstant utmattning
 • brist på aptit och viktminskning.

Nödvändiga analyser och undersökningar

Sjukdomen diagnostiseras av resultaten av sådana studier:

Blodtest för PSA-markör:

Normalt producerar prostatan ett speciellt protein som håller vätskevätskan i ett flytande tillstånd. Tillväxten av organens muterade vävnader provocerar en ökad syntes av denna substans. Genom koncentrationen av PSA (prostata-specifik antigen) kan en specialist bestämma närvaron av en malign neoplasma i prostata.

Finger rektal undersökning av körteln:

I detta fall kräver prostatacancer, vars återfall är bekräftat av ett laboratoriet blodprov, palpation. Läkaren genom rektum känner till det patologiska området. Det kan avslöja tvättningens sammanpressning och tumörens yta.

Detta är metoden att upprätta en slutgiltig diagnos. Kirurgen tar samtidigt bort en liten del av cancertumören med en punkteringsmetod. Ytterligare histologisk och cytologisk analys av biopsiprovet bestämmer den exakta diagnosen.

Transrectal ultraljud:

UZD diagnostik i sådana fall är ineffektiva, eftersom en specialist inte kan fastställa ett godartat eller malignt tecken har en tumör enligt resultaten. En sådan studie anses vara en hjälpmetod och syftar till att klargöra lokaliseringen av neoplasmen.

Radiografi av bensystemet, dator och magnetisk resonansimaging utförs för bestämning av metastaser.

Viktiga saker att veta: Tabletter från prostatacancer

behandling

Återkommande av RP är ett farligt tillstånd som kräver snabb diagnos och omfattande behandling. Huvudprinciperna för terapi är följande:

 1. Primär kirurgisk borttagning av prostatakörteln.
 2. Strålningsterapi vid upptäckt av de första tecken på återfall.
 3. Spridningen av metastaser i lymfatiska och cirkulationssystem är en direkt orsak till kemoterapi.
 4. Postoperativ övervakning av patientens tillstånd. För detta bör en person genomgå en preventiv kontroll två gånger om året med en onkolog.

Den terapeutiska taktiken för sekundär cancerskada beror på den tidigare genomförda behandlingsmetoden. Om en patient genomgått en prostatektomi tidigare, fick han en strålbehandlingstest. Man bör komma ihåg att läkare inte föreskriver omplacering av joniserande strålning. I sådana fall genomgår patienten systemisk kemoterapi.

I avsaknad av en preliminär kirurgisk operation är upprepad onkologi av prostatakörteln utsatt för radikal excision. I framtiden måste patienten ständigt övervaka PSA-markörsnivån.

Läs också: Hur man behandlar prostatacancer utan operation?

Vad händer om återkommande prostatacancer uppstår efter operationen?

Om patienten efter operationen visar tecken på cancertillväxt och en ökning av PSA-nivån, rekommenderar onkologer att ta strålbehandling. Högaktiva strålningsstrålar förstör i regel de återstående cancercellerna efter operation.

Ineffektiviteten hos sådan behandling förklaras av spridningen av metastaser till avlägsna organ och system. På detta stadium genomgår patienten kemoterapi, som syftar till att stabilisera den onkologiska processen. Terapeutiska åtgärder för tumörmetastas är symptomatiska, vilket eliminerar endast vissa symtom på sjukdomen.

Användbar att veta: Folkbehandling av prostatacancer

Prognos och hur många bor sådana patienter?

I allmänhet är överlevnadsgraden hos patienter med onkologiska lesioner i prostatakörteln ganska höga. Så, efter det att organet har tagits i tid, är den femåriga överlevnadshastigheten 60-95%. I detta avseende anses prognosen för sjukdomen vara positiv.

Återkommande prostatacancer förvärrar sådan statistik. Denna komplikation diagnostiseras ganska ofta. I sådana fall kan 15-30% av cancerpatienterna ha ett dödligt utfall. Dödligheten hos patienter med sekundär tumör i 10 år är 15-20%.

Behandling av återkommande prostatacancer

Behandling av återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi

Tid och taktik för behandling med ökad PSA-nivå efter prostatektomi eller strålterapi orsakar diskussion. I fallet med återfall efter kirurgi kan titta på, bestrålning av tumörbädden, HIFU-terapi återfall av prostatacancer hormonterapi (inklusive kombinerad, intermittent eller kombinerad användning av finasterid och antiandrogener), såväl som en kombination av kemoterapi och hormonterapi. Dessa metoder är också tillämpliga för återfall efter strålbehandling.

hormonell terapi

Vid högt preoperativt PSA (20 ng / m, Gleason score över 7, vilkas funktion och icke-radikal mestnorasprostranonnyh rT3b tumörer, rTxN1) lämplig tidigaste hormon. Dock har dess effekt på överlevnad ännu inte fastställts. Med tidig hormonbehandling är metastaser mindre vanliga än med fördröjd överlevnad i båda fallen är ungefär densamma. hormon testet bekräftar behovet av MRS i vilken ett återfall noterades i alla patienter som får strålbehandling över stigande PSA efter prostatektomi för tumörer rT3b, rThN1 och Gleason score 8.

Monoterapi med antiandrogen droger patienter tål bättre än kombinationen (ibland uppstår värmevallningar, minskad styrka, förlust av libido), men antiandrogener orsakar gynekomasti och smärta i bröstvårtorna. Hos patienter utan avlägsna metastaser minskar bikalutamid (150 mg / dag) signifikant risken för sjukdomsprogression. Således kan antiandrogener vara ett alternativ till kastration med en ökning av PSA-nivåerna efter radikalbehandling (särskilt hos relativt unga patienter utan samtidiga sjukdomar).

Observation för återfall av prostatacancer

Dynamisk observation utförs vanligen vid Gleason index mindre än 7, sen (2 år efter operation) ökning i PSA-nivå och tiden för dess fördubbling mer än 10 månader. I sådana fall är mediantiden till metastaser på 8 år och mediantiden från början av metastaser till dödsfallet är ytterligare 5 år.

HIFU-terapi

Nyligen har fler och fler data om resultaten av HIFU-terapi av lokal återkommande efter RP uppkommit. Oftast detekteras ett återfall med en TRUS och bekräftas histologiskt (biopsi). Ändå skjuter HIFU-terapi ut tidpunkten för utnämningen av hormonbehandling. Noggranna uppgifter om överlevnad är frånvarande.

Kliniska rekommendationer för behandling av återfall efter prostatektomi

Med lokal återfall och en PSA-nivå på mindre än 1,5 ng / ml, strålbehandling upp till 64-66 Gy,

Om patienten försvagas eller motsätter sig bestrålning kan lokal återfall leda till en dynamisk observation

Med tillväxten av PSA-nivån, vilket indikerar ett systemiskt återfall, visas hormonbehandling, eftersom det minskar risken för metastasering.

Som hormonbehandling kan analoger av gonadoliberin, kastration eller bikalutamid (150 mg / dag) användas.

Behandling av återfall efter strålbehandling

De flesta patienter med återfall efter strålterapi får hormonbehandling (upp till 92%). Utan behandling är tiden från ökningen av PSA till manifestationen av återfall cirka 3 år. Förutom hormonbehandling vid återfall efter bestrålning är lokal behandling möjlig - prostatektomi, HIFU-terapi, kryoterapi, brachyterapi. Prostatektomi användes inte allmänt på grund av frekventa komplikationer (urininkontinens, rektalskada) och också på grund av den höga risken för lokal återkommande. Men med noggrant urval av patienter kan denna operation ge en lång period utan återfall,

Enligt den senaste informationen. 5-års sjukdomsfri överlevnad efter strålbehandling motsvarar den efter den primära prostatektomi, som genomfördes vid samma stadier av sjukdomen, den 10-års överlevnad på 60-66%. Inom 10 år från tumörens utveckling, dör 25-30% av patienterna. I lokaliserade tumörer, tumörcellerna i frånvaro av en resektion marginal, sädesblåsor invasion och lymfkörtel metastas i sjukdomsfri överlevnad graden når 70-80% jämfört med 40-60% vid mestnorasprostranonnyh tumörer.

Prostatektomi återfall på lokal motiveras i frånvaro av svår samtidig sjukdom, förväntad livslängd på minst 10 år, tumörer av Gleason index av mindre än 7 och en PSA-nivå av mindre än 10 ng / ml. I andra fall, innan operationen är svårt att avgöra förekomsten av cancer, vilket ökar risken för främre eller totala exenteration komplikationer och återkommande återfall.

Dynamisk övervakning av patienter med sannolikt lokal återkommande (från en lågriskgrupp med sen recidiv och en långsam ökning av PSA-nivån) upprättas mot upprepad radikal behandling. Retrospektiv analys avslöjade inte fördelarna med hormonbehandling jämfört med dynamisk observation vid tidpunkten för att fördubbla PSA-nivån i mer än 12 månader; 5-års överlevnad utan metastasin var 88% för hormonbehandling och 92% för observationens bakgrund.

Kliniska rekommendationer för en undersökning om misstänkt återkommande prostatacancer

Efter prostatektomi, om PSA-nivån är mindre än 20 ng / ml och hastigheten av tillväxten är mindre än 20 ng / ml per år är CT i bukhålan och småbäcken lite informativ.

Endorektal MR hjälper till att upptäcka lokal återfall med låg PSA nivå (1-2 ng / ml). PET har ännu inte blivit utbrett.

Scintigrafi med märkta antikroppar mot det prostatiska membranantigenet möjliggör detektering av återfall hos 60-80% av patienterna oavsett nivået av PSA.

En biopsi för att bekräfta lokal återfall utförs efter 18 månader eller mer efter bestrålning.

Kliniska rekommendationer för behandling av återfall efter strålbehandling

I vissa patienter med lokal återkommande är prostatektomi möjlig.

Med kontraindikationer till kirurgi, brachyterapi, HIFU-terapi eller kryo-destruktion kan utföras.

Med en möjlig systemisk återkommande behandling är hormonbehandling för prostatacancer möjlig.

Kliniska rekommendationer för behandling av återfall efter radikal behandling

Sannolik lokal återkommande efter prostatektomi

Det är möjligt strålbehandling i en dos av minst 64 Gy, det är önskvärt att starta det på en PSA-nivå på mindre än 1,5 ng / ml.
I andra fall föredras övervakning med efterföljande hormonbehandling

Sannolik lokal återkommande efter strålbehandling

I vissa fall är prostatektomi möjligt, men patienten bör informeras om den relativt höga risken för komplikationer.
I andra fall är övervakning med efterföljande hormonbehandling föredragen.

Sannolikt systemiskt återfall

Tidig hormonbehandling minskar progressionen och kan öka överlevnaden jämfört med försenad. Lokal behandling utförs endast för palliativa ändamål.

Prostatacancer

Prostatakörteln börjar utvecklas i embryon och foster under påverkan av stimulering av friska manliga hormoner hos sin far. Klippen växer fram till den vuxna hane.

Om en man är frisk och hans kropp producerar hormoner, behåller hans prostata körning sitt utseende och utför det nödvändiga funktionella arbetet. Om manliga hormoner är låga eller frånvarande, kan körteln inte utvecklas helt och dess storlek minskas.

Om man inte följer en hälsosam livsstil och kost: äta massor av fet rött kött och fisk innehåller kompletterar kosten med överskott kalcium, vitamin B och E, mineral "selen" och äta lite frukt och grönsaker, missbrukar alkohol och rökning, då vinner han vikt. På grund av fetma förvärras av prostatakörteln och kan orsaka prostatacancer onkologi, exempelvis en adenokarcinom av prostatan eller prostatakarcinom. Adenokarcinom av prostata förekommer i 99% av fallen från klyftcellen, som bildar seminalvätskan.

Onkologi urinorganen, inklusive prostata, långsamma att utveckla, men under det senaste decenniet var det "föryngras" och accelererade tillväxten av vissa typer av prostatacancer (RV), snabbt utveckla metastaser i prostatacancer. Och metastas kan börja vid 2 eller 3 steg av prostatacancer.

Officiell medicin vet fortfarande inte vilken av tumörerna som utgör en fara för livet, och vilken är helt botad eller inte ens behöver kirurgisk behandling. Vid 20-30 år har majoriteten av den manliga publiken intraepitelial neoplasi i prostatakörteln (WENP). I åldern 50 år förekommer det hos 50% av männen. Läkare tror att mot bakgrund av VENPZH finns prostatacancer, metastaser i närmaste och avlägsna organ och LU.

Tidig diagnos av prostatacancer

Om vi ​​undersöker prostata vävnaden mot bakgrund av intraepitelial neoplasi, kan vi tala om låga och höga mikroskopiska maligna förändringar i körtelcellerna. Om prostata biopsi har avslöjat förändringar med hög grad av malignitet, kan det antas att 30-50% ligger in i körtelns utveckling av cancer. För sådana patienter observerades noggrant och upprepad prostatabiopsi.

Om blodkoncentrationen i PSA-prostataspecifikt antigen ökar, är det möjligt att bekräfta närvaron av en onkologisk tumör vid ett tidigt utvecklingsstadium. Bekräfta att cancer kan vara en fingerprovning av prostata med hjälp av rektum, om i detta fall identifierar körtlarna noder eller tätningar. Om det inte finns några metastaser i prostatacancer i ett tidigt skede finns det en chans att helt läka det, särskilt i den tidiga unga mannen.

Det är viktigt. För att förlänga en persons liv är det nödvändigt att bestämma nivån på PSA och undersöka prostatakörteln hos män efter 25 års ålder, istället för att vänta till 45-50 år om det finns risk för arv från fadern eller bror. Risken kommer att öka om onkologi av prostata finns hos flera släktingar i ung ålder.

Bland de ärftliga generna - BRCA1 eller BRCA2 - muteras och de bidrar till onkologi hos äggstockarna och bröstkörteln hos familjer. Detta indikerar att mutationer i gener ökar risken för utveckling av prostatacancer på moderns sida.

Män efter en tidigare vasektomi (excision av kanalen som bär fröet) bör regelbundet bestämma PSA-nivån och tillämpa en digital undersökning av prostata, eftersom resultatet av tvångsinfertilitet ökar risken för cancer. Med en vasektomi vid 35 års ålder är risken för prostatacancer ännu större, så tidig diagnos är mycket viktig.

Diagnos av ultraljud (ultraljud) av prostata med hjälp av ändtarmen avslöjar en tumör, hjälper till att utföra en biopsi för att avslöja ett misstänkt område. Men ultraljud kan inte detektera en tumör från det första skedet, men bara från andra etappen. Det är aldrig för sent att börja behandling av prostatacancer och metastaser.

Metastatisk prostatacancer

Metastasering av prostatacancer

Prostatacancer - var uppstår metastasering?

Även i de tidiga stadierna, vanligtvis 2: a, kan en liten tumör på 5-10% ge metastaser av prostatacancer. De finns i regionala lymfkörtlar, nära liggande vävnader och genitourinary organ. I tredje etappen uppträder metastaser i bäcken och retroperitoneal LU, lungorna, levern och binjurarna. Vid 3-4 steg upptäcker jag flera metastaser i benen av prostatacancer. De når bäcken, höfterna och ryggraden, vilket är mycket farligt för patienten. I frånvaro av metastasering avlägsnas tumören lätt och cancer kan fullständigt härdas. Alla metastaser kan inte avlägsnas med de mest progressiva behandlingsmetoderna.

Om tumören fortskrider, kommer de cancerframkallande metastaserna snart att manifestera sig i bäcken och retroperitoneal LU i överkanten av buken aorta, pleura, lever och mjukvävnader.

Symtom på metastas

Symtom på prostatacancer

Om metastaser detekteras i prostatacancer är symptomen:

 • vid första steget - i den analyserade analysen efter borttagning av prostata adenom (slumpmässigt);
 • i andra etappen - de första tecknen på urineringstörningar, en tät nodulär i rektal undersökning eller i analys av biopsi;
 • den tredje etappen - frekvent urinering, hematuri, groning metastaser sädesblåsor, avsluta blåsan bas och sidoväggar av bäckenet, samt undersökning av en biopsi;
 • vid fjärde etappen - spridning av metastaser i ben och andra avlägsna organ. Serumblod innehåller 70% sur fosfatas på hög nivå.

Återkommande cancer

Med introduktionen av PSA-poängen i klinisk praxis uppstod en "migrering" av prostatakörtelns onkologiska tumörstadium: de lokaliserade formerna av sjukdomen förändrades och de radikala metoderna för dess terapi ökade. Det har uppskattats att i 10 år för att behandla patienter prostatektomi (radikal prostatektomi), exponering för strålning: avlägsna och eller interstitiell ablation i 27-53% av patienterna med återfall onkoopuholi och sekundär cancer behandlas vid 16-53% av patienterna.

Det noterades att återfall endast utvecklades på grund av PSA-ökningen. Om PSA ökade isolerat, d.v.s. i avsaknad av kliniska diagnostiska tecken på tumören kallas detta PSA-återfall eller biokemisk återkommande prostatacancer. Biokemiskt återfall bestäms i enlighet med de använda behandlingsmetoderna.
Om en PSA detekteras efter RPE kan detta indikera ett återfall eller en återstående prostatavävnad utan en tumör, som lämnas vid kanten av snittet.

Den internationella konsensusen standardiserade definitionen av PSA-återfall efter RP- och PSA-värden ≥0,2 ng / ml i 2 dimensioner (åtminstone) betraktades redan som ett biokemiskt återfall. Men denna definition validerades inte för metastaser och död från bukspottskörtelcancer. Sedan i 2006 började PSA återkomma att överväga indikatorer som blev högre med 2 ng / ml jämfört med nadir - markörens minsta värde.
För att skilja en grupp av metastaser med hög risk bland patienter med biokemisk återkommande studier genomfördes studier. Återfall av 2 typer avslöjas. För att välja rätt behandlingsschema diagnostiserades återfall av typen av lokalisering.

Antalet patienter med lokal eller systemisk typ av återfall var desamma. För att differentiera dessa processer tillämpades olika indikatorer och metoder, inklusive PSA-index, tid och ökningstakt. Efter RP under de första 2 åren ökade PSA vid systemisk återfall. Då växer den biologiska markören långsamt, vilket indikerar utvecklingen av lokal återfall. Därför tilldelades patienter med ökat systemiskt återfall systemisk behandling, patienter med utveckling av lokal återkommande tilldelades lokal terapi.

Det är viktigt. För patienter med återfall används olika diagnostiska metoder och behandlingsmetoder: dynamisk observation, lokal behandling eller palliativ hormonbehandling. Med systemisk eller lokal terapi som ingår i den komplexa behandlingen av prostatacancer folkmekanismer och näring i prostatacancer för att upprätthålla immunsystemet

Metoder för diagnos

1. Tidig diagnos utförs genom positronemissionstomografi (PET)

Med PET är resultaten mycket höga endast vid hög PSA-nivå. Om nivån är mindre än 1 ng / ml så känns cancerceller svagt och PET används inte.

2. Immunostsintigrafiya

Den nya metoden använder märkta monoklonala antikroppar. Placeringen av cancerreceptionsmetoden bestämmer till inom 90%. Typen av återfall bestäms och i enlighet med det är terapi förskrivet.

3. Transrectal biopsi av sängen Bukspottkörteln och samtidig applicering av ultraljud i bukhålan i bukhinnan (sällan används)

Man tror att ett positivt biopsiprov duplicerar resultaten från PSA-serumstudien, och skillnaden i förväntad livslängd avslöjas inte. Därför diagnostiseras ett lokalt återfall hos patienter med PSA-tillväxt 2 år efter bestrålning och positiva biopsi-resultat. Patienterna tilldelas en radikal räddningsprostatektomi. Men det korrekta valet av en metod för behandling av ett återfall "dikterar" den förbrukade biopsin.

En biopsi utförs 18 månader efter strålbehandling. Studier krävs för att skilja lokal återfall från godartade neoplasmer. Detta detekteras genom endorektal MR-obligatorisk diagnos.

Behandling av återfall

Om PSA är en indikation på lokal återkommande, är strålbehandling föreskriven. Efter det ökar inte siffran hos 50% av patienterna. Men det är möjligt att återfall igen inom de närmaste 5 åren. Det kan förebyggas av PSA-nivån före bestrålning. Ett positivt resultat är möjligt om indikatorn inte överskrider gränsnivån med en faktor 2.

När återfall med en ökning av PSA-behandling utförs:

 • strålbehandling på prostata sängen;
 • Maximal väteblockad (MAB);
 • intensiv anti-androgenbehandling;
 • kombinationsbehandling med 5a-reduktashämmare;
 • obligatorisk kemohormonbehandling.

ITU och funktionshinder i prostatacancer

Vilken grupp av funktionshinder i prostatacancer kan utses av medicinsk och social kompetens.

För ITU, studier pågår, formulär 88y bör innehålla:

 • data av rektalfingerdiagnos
 • Ultraljud av blåsan och prostata med rektal sensor;
 • information efter cytologisk eller histologisk undersökning
 • bilder av bäckenben och lumbosakral ryggrad med tidig metastas
 • excretory urografi med nedåtgående cystografi för utvärdering av tillståndet i övre urinvägarna och njurarna. Om tumören har vuxit till angränsande organ - uppgifterna om sigmoidoskopi och cystoskopi är bifogade.

Prostatacancer: funktionshinder

Bestäm invaliditet:

Tredje gruppen - med måttlig begränsning av vital aktivitet efter kirurgisk behandling med metoden för prostatektomi och postoperativ rehabilitering av I och IIA-stadier av prostatacancer, restaurering av urinfunktion. Detta kräver att en patient anställs med en minskning av kvalifikationer och / eller arbetsbelastning eller på grund av en väsentlig begränsning av möjligheten till anställning.

Den andra gruppen - med en uttalad begränsning av vital aktivitet på grund av närvaron av:

 • ineffektiv och icke-radikal behandling av prostatacancer (i steg II-B och högre) på grund av prevalensen av processen;
 • kirurgiska ingrepp med låg effekt av radikal helande: RV resektion i cancerstadiet: I och IIA;
 • ineffektiva eller oacceptabla östrogener och antiandrogener i konservativ behandling;
 • effektiv men inte fullständig behandling, vars närmaste prognos är tveksam. Detta kan vara en radikal behandling av prostata i 1: a och 2 A-faserna med komplikationer i den postoperativa perioden. Namnlösa: Persistent urininkontinens, förvärring av kronisk blåsan mot bakgrund av uttalad struktur av blåsans och urinrörets hals. Eller närvaron av en fistel i området ovanför puben;
 • utvecklat sant urinretention med åtföljande patologi - skada på blåsans sfinkter.

Den första gruppen - med en uttalad begränsning av livet, om patienten behöver konstant extern vård:

 • med VIA-stadium av prostatacancer;
 • med IVB-sjukdomsstadiet och ineffektiviteten hos hormonbehandling.