Huvud
Strömförsörjning

Rehabilitering efter avlägsnande av prostata i tidig och sen period

En ihålig operation för att avlägsna prostata och en cancerous tumör som finns i den kallas radikal prostatektomi.

Det ordineras för män med lokaliserad och lokalt avancerad prostatacancer. Med sällsynta återfall av sjukdomen ordineras strålterapi efter en prostatektomi.

Rehabilitering efter avlägsnande av prostata i tidigt postoperativt stadium syftar till att förebygga komplikationer som blödning, införa infektionen i såret och stricture (ärr) på urinröret.

 • För att förhindra infektion Patienter är förskrivna antibiotika, och varje dag tvättas blåsan med en lösning av furacilin genom en kateter.
 • blödning orsakas av dålig homeostas under prostatektomi. De kan uppstå som blodproppar eller förtäring av urinen (den senare är normal under de första två dagarna efter operationen).
 • Ärrbildning och förträngning av urinröret orsakar problem med urinering. För att förhindra tillväxten av ärrvävnad i området där prostatakörteln rekommenderas, rekommenderas patienter att dricka minst 2 liter vätska per dag.

I den sena postoperativa perioden kan det finnas problem med erektion. Man tror att erektil dysfunktion efter radikal prostatektomi är en följd av ett trauma mot de cavernösa nerverna, vilket leder till hypoxi och fibros i penisvävnaderna. Syftet med hennes behandling är att upprätthålla en erektion som är tillräcklig för sexuella relationer.

Förväxla inte radikal prostatektomi och TUR (transuretral resektion), som används för prostata adenom. Med TUR förblir prostata på plats, bara tumören i den tas bort.

Det finns fem väletablerade alternativ för behandling av erektil dysfunktion.

Några av dessa behandlingsalternativ har också använts för att rehabilitera penis hos män efter prostatektomi:

 1. Det första alternativet innefattar oral administration av fosfodiesteras typ 5-hämmare (PDE-5).
  Tyvärr kan frekvensen av "icke-respons" av dessa läkemedel, som rapporterats, nå 80% hos män som har genomgått prostatektomi.
 2. Det andra alternativet är icke-invasivt och innefattar vakuum-erektionsterapi. Med hjälp av en vakuumcylinder och en negativ tryckpump skapas blodflödet till penisens klyfta kroppar vilket leder till en erektion. Effekten av vakuumanordningen, med utgångspunkt från att skapa en erektion som är tillräcklig för samlag, varierar från 87% till 92%, oberoende av etiologin hos erektil dysfunktion.
 3. Det tredje alternativet - vibrostimulering av penis. Den utförs med hjälp av en speciell enhet - en vibrationsstimulator. Vibrerande vid höga frekvenser, innebär det miljontals känsliga receptorer i penishuvudet. Då överförs impulsen till organets nerver. Metoden är värdefull genom att den kringgår skadade kavernösa nerver involverar vermisk nerv, som förblir intakt. Från det skickas signalen om sexuell stimulans till sexuella centra i ryggmärgen och hjärnan, vilket orsakar erektion. Till skillnad från PDE-5 och pomp, som endast skapar erektion, återställer vibrostimulering erektion och anslutningar i de cavernösa nerverna.
  I Ryssland kan du köpa en vibrationsgenerator Viberect: Enheten visas också till alla män som vill stärka styrkan. För bästa resultat och tidig återhämtning för män som har genomgått prostatektomi, är det användbart att utföra Kegel-övningar och applicera pumpen i kombination med vibrationsstimulering.
 4. Det fjärde alternativet innefattar injektioner i penis. Ett vasoaktivt läkemedel (t.ex. prostaglandin E1, papaverin eller fentolamin) injiceras mot penisens botten för att öka penisens blodkärl och därigenom förbättra blodflödet.
 5. Det femte och sista alternativet - penisproteser. Speciella implantat ersätter fallusens cavernösa kroppar.

Valet av behandling beror på patientens motivation och den tillhörande läkarens rekommendationer.

Var rehabilitering efter borttagning av prostata blir effektivare: på sjukhuset eller hemma?

 • Till förmån för sjukhuset säger att patienten kommer att vara under 24 timmars övervakning av specialister. Eventuella problem som uppstått, oavsett smärta eller problem med kroppens fysiologiska funktioner, löses omedelbart.
 • Hemma upplever patienten psykologisk komfort, vilket påskyndar återhämtningsprocessen. Därför, om mannen känner sig normal efter operationen, har han inte allvarliga komplikationer, så det finns inget behov av en lång vistelse på sjukhuset. Men det är upp till läkaren, inte patienten själv, att bestämma hur länge patienten kommer att stanna på sjukhuset efter avlägsnande av prostata. När laparoskopisk kirurgi på sjukhuset är 7-10 dagar, med öppen prostatektomi - 14-21 dagar.

Rekommendationer för snabb rehabilitering efter avlägsnande av prostata:

 1. Svullnad i pungen. Om skrotet är svullet, måste du bära stödja trosor och vid vila sätta en handduk under pungen.
 2. Återställande av tarmfunktionen. Aptit och avföring återställs gradvis inom den första veckan efter operationen. Patienten ges ett läkemedel för att mjukna av pallarna.
 3. Blåsans spasmer.De är en naturlig reaktion på läkning av blåsan. De kan kännas som ett akut behov av att urinera eller en kort bäcken, rektaltryck. Om blåsan spasmer blir ett problem, behöver du se en läkare.
 4. Begränsa aktivitet. Efter urladdning från sjukhuset behöver du inte gå mycket och långt, bör bördan på kroppen vara gradvis. I allmänhet återgår patienterna till normal aktivitet i 10 dagar och till full aktivitet inom 21-28 dagar.. Kör inte fordonet förrän katetern är avlägsnad och bedövningstestningen är klar.
 5. badning. Du kan börja ta en dusch efter operationen, men du kan inte simma tills insnitten helt läker.
 6. diet. Under den första veckan efter operationen är det bäst att undvika akuta eller feta livsmedel. Men frukt och grönsaker rik på fiber, du behöver äta mer, det kommer att bidra till att förhindra gas och förstoppning. Om förstoppning blir problematisk kan du dricka plommonjuice eller äppelcider. Det rekommenderas att dricka från 4 till 8 glas vatten om dagen för att förbättra läkemedlets effektivitet för att mildra avföringen.
 7. vandring. Att gå kort efter operation bidrar till normalisering av tarmen, effektiv andning, mobiliserar urladdningen från lungorna, förbättrar blodcirkulationen. Nästa morgon efter operationen kommer läkaren be patienten att gå minst 6 gånger om dagen, till exempel två gånger efter frukost, två gånger på eftermiddagen och två gånger efter middagen. Efter urladdning från sjukhuset är det mycket viktigt att fortsätta att gå minst 6 gånger om dagen.
 8. övningar. För att stärka bäckenets golvbeläggning erbjuds gymnastik i gruppen LFK på ett individuellt valt program. Hemma kan du utföra Kegel övningar för män.

Fysisk stress är kontraindicerad inom två månader efter operationen.

Sexuell återhämtning under rehabilitering efter avlägsnande av prostata: Strax efter kateterets borttagning har de flesta män inte en erektion som är tillräcklig för kön. Uppreparation kan ta flera månader eller år.

Under denna period kan läkaren ordinera mediciner för att hjälpa patientens erektion att vara fastare och mer permanent. Incitament för erektion under det första året efter prostatektomi kommer också att skilja sig från preoperativperioden.

Visuella stimuli blir mindre effektiva, och fysisk stimulering blir effektivare, patienten kan uppnå orgasm, men han kommer att vara "torr". Utan prostata eller sämre vesiklar kan kroppen inte längre producera spermier.

Livet efter avlägsnande av prostata: återhämtning. Förebyggande av komplikationer

Kirurgi är en effektiv behandling för prostatacancer, men patienter är av uppenbara skäl oroade över komplikationerna. De flesta männen, i slutändan, återställer urinfunktionerna. Men ofta efter avlägsnande av prostatacancer komplikationer utvecklas som inte passerar länge.

Möjliga komplikationer efter prostataavlägsnande

Många män är så fokuserade på att eliminera sjukdomen att de inte tänker på konsekvenserna av behandling, vilket under lång tid kommer att påverka deras livskvalitet. På grund av det faktum att de är känslomässigt oförberedda att möta komplikationer, efter borttagning av prostatakörteln, sätter en långvarig depression in.

Sannolikheten för komplikationer beror på ett antal faktorer, inklusive ålder, graden av cancer, kvaliteten på erektilfunktionen före sjukdomsuppkomsten.

Efter operationen kan patientens hälsotillstånd förvärras på grund av:

 • infektiösa lesioner av perinealzonen;
 • ärrvävnadsbildning;
 • utseendet av patologiska förträngningar och fistlar;
 • urininkontinens
 • lokal blödning. I sällsynta fall får patienter blodtransfusioner.

Därför ordinerar läkaren en allmän antibiotikabehandling och tvättar blåsan. Patienten kan stanna på sjukhuset i 10 dagar till flera veckor.

Mer frekventa och långvariga komplikationer som förvärrar livskvaliteten:

 • urininkontinens
 • erektil dysfunktion.

På grund av detta, efter operationen, kan män uppleva depression och förlägenhet.

Urininkontinens efter prostataavlägsnande

Livet efter avlägsnande av prostatakörteln hos de flesta patienter förvärras på grund av urininkontinens, vilket ofta leder till social missanpassning. Patienten kan inte lämna huset länge. Urininkontinens kräver användning av kuddar som ger avsevärd osäkerhet mot kläder och skapar ångest om läckage och lukt.

Ofta observeras stressinkontinens på grund av muskelstörning, när ofrivillig läckage av urin uppträder vid hosta och fysisk ansträngning. Urgent inkontinens, när en man plötsligt vill urinera, är mindre vanligt.

I de flesta patienter återställs kontrollen av urininkontinens några månader eller till och med ett år efter operationen. Vissa män vänder sig inte till specialister, eftersom de anser att detta problem är en oundviklig följd av kirurgisk ingrepp. Men moderna medicinska behandlingsmetoder bota effektivt denna sjukdom.

Erektil dysfunktion i postoperativ period

Män är rädda för impotens efter operationen. Detta är en välgrundad oro. Erectionsproblem är en frekvent och allvarlig bieffekt av postoperativa procedurer. Kirurgen måste varna innan operationen börjar att konsekvenserna efter avlägsnande av prostatakörteln kan leda till erektil dysfunktion.

Rehabiliteringsperioden för återställande av sexuell funktion observeras i flera månader och upp till ett år efter operationen. Ju äldre patienten desto längre måste han återställa en trasig erektion. Hur kan man hantera de omedelbara följderna av sexuell dysfunktion?

För att lösa sexuella problem ordinerar läkare ofta hormonella droger som hjälper många att återuppta sex efter avlägsnande av prostatakörteln. Ibland tar män, genom okunnighet, antidepressiva medel, som undertrycker libido. Med en minskning av dosen av dessa läkemedel eller fullständig avbrytning av mottagningen, förbättras möjligheten att excitera och urladda (orgasm).

Vilka faktorer ökar risken för komplikationer från operation i prostatacancer

Återhämtning efter avlägsnande av prostatakörteln beror på cancerens karaktär. Riskerna ökar om den cancerösa tumören försummas. Tyvärr är nervvävnaden, som tillåter en person att få erektion, mycket nära prostata. Och om cancer har spridit sig utanför gränserna är det orimligt att försöka hålla nervvävnaden.

Patienter som genomgår strålbehandling har ofta ärr runt prostata, vilket kan göra det svårt att skilja vävnaden under operationen. Hos dessa patienter är risken för att utveckla urininkontinens mycket högre, ofta växer de ärrvävnad som begränsar passagen av urinröret, vilket i sin tur blockerar urinproduktion.

Förebyggande av komplikationer efter operation

Ibland, för att klara av sjukdomen är det tillräckligt att byta vanor.

Att rehabilitera efter borttagning av prostata körteln var lättare, hjälpa människor att klara komplikationerna och förhindra utvecklingen av depression och sekundär sjukdom.

Även män som genomgår operation bör vara under konstant medicinsk övervakning. Efter operationen behöver du:

 • Regelbunden fysisk aktivitet. Vissa studier visar att män som efter operation inte signifikant minskar den fysiska aktiviteten, återhämtar sig snabbare. Med en stillasittande livsstil är prognosen mycket värre. Hos patienter finns övervikt eller adipositet som förhindrar restaurering.
 • Sexuell aktivitet. Att bli av med rädslan för misslyckande kan hjälpa till att stödja sexpartnern. Förbättra styrkan av styrka kommer också att hjälpa en uppsättning speciella övningar för att stärka perineumets muskler. Positivt på sexuell hälsa påverkas av vakuumbehandling.
 • Vägran att röka Rökning män har en bättre chans att prostatacancer kommer att återkomma. Att sluta röka ger dem många fördelar för en snabb återhämtning.
 • Rätt näring. En hälsosam diet, rik på grönsaker och låga animaliska fetter, förbättrar den övergripande hälsan väl.
 • Emotionellt stöd. Hjälp och support från familjemedlemmar, vänner, supportgrupper, psykologer hjälper till att bli av med depression, känslor av ångest eller ångest.

Sådana åtgärder kommer att hjälpa män som har genomgått en svår operation för att övervinna det psykologiska hinderet och påskynda återhämtningen.

Avlägsnande av prostatacancer genom kirurgiska metoder: konsekvenser

Enligt statistiken ingår prostatacancer i listan över de mest diagnostiserade manliga sjukdomarna.

Det kan påverka människor i alla åldrar, och dödsräntorna från denna sjukdom ligger på tredje plats.

Om sjukdomen

Prostatacancer (prostatacancer) är en malign neoplasma som härrör från prostatakörtelvävnad på grund av förändringar i prostataceller i DNA. Modern medicin hittills okända exakta orsaker till prostatacancer. Mer detaljer om detta finns här.

Du kan identifiera några faktorer som ökar risken för en tumör:

 1. Ålder. Under årens lopp ökar sannolikheten för en tumör. Mycket sällan sjuka män i åldersgruppen under 40 år, efter 50 år växer risken för sjukdomen varje år.
 2. Ärftlighet. Sannolikheten för att få prostatacancer är högre hos män som har släktingar med en sådan sjukdom (med förekomst av sjuka blodfamiljer ökar risken att utveckla sjukdomen 8 gånger).
 3. Ström. Överdriven konsumtion av animaliska fetter främjar tumörbildning. I fullständiga män upptäcks prostatacancer oftare.
 4. Rökare. I tobaksröket finns cadmium, vilket bidrar till förekomst av prostatacancer.
 5. Ultraviolett strålning. Innehåller i sin sammansättning vitamin D3, som undertrycker tillväxten av celler.

I den onkologiska strukturen i många länder ligger prostatacancer i 2-3 platser, vilket ger mag- och lungcancer.

Sjukdomen tenderar att förekomma hos mogna män (efter 40-50 år), efter 60-70 år stiger frekvensen.

Cirka 40% av männen i denna ålder har latent (latent) prostatacancer och endast 10% av fallen börjar den latenta formen att manifestera en klinisk bild och kan leda till döden.

En särskiljande egenskap av prostatacancer kännetecknas av den långsamma utvecklingen, vilket beror på att symtom saknades i början.

Behandlingsalternativ

Lokal prostatacancer tar cirka 2-3 år för att öka tumörvolymen med hälften. I det här fallet kan det fortsätta i körteln.

Ett vanligt sätt att behandla prostatacancer är strålbehandling (röntgenbehandling) - En teknik för behandling av maligna neoplasmer med hjälp av joniserande strålning. Cancerceller multipliceras mycket snabbare än enkla celler, och strålning från strålterapi stör celldelning och DNA-syntes.

Fördelen med röntgenbehandling är avsaknaden av en kirurgisk operation för svullnad av prostatakörteln hos män, en nackdel är oförmågan att styra utvecklingen av tumören genom livet. Enligt studier efter användning av strålbehandling är förmågan att behålla en normal nivå av substans i prostataceller endast 10%. Efter kirurgisk ingrepp - 70%.

Andra alternativ för behandling av prostatacancer:

 1. kemoterapi - Cancerbehandling med användning av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska tillväxten av cancerceller samtidigt som de skadar friska celler. Sådan hormonell behandling sänker testosteronnivåerna och saktar sjukdomsförloppet.
 2. immunterapi - En teknik baserad på användningen av läkemedel som aktiverar immunsystemet. Kroppen injiceras med svaga cancerceller, och immunitet börjar förstöra dem och tar emot främmande celler.
 3. Högintensiv fokusering ultraljudsablation - En metod där vävnader värms upp med intensiv ultraljud och tumörceller är skadade. Biverkningarna av denna procedur är minimala.

Ofta i bildandet av prostatacancer, använder läkare komplex behandling, som kombinerar kemoterapi med strålning.

Radikal prostataavlägsnande: vad är det? Radikal prostataavlägsnande - Den vanligaste operationen för att ta bort prostata (med onkologi). Målet är att ta bort tumören inom friska fält och att behålla kontrollen över urinfunktionen och sexuell aktivitet. Operationen för prostatacancer utförs hos personer vars cancer inte har passerat till angränsande organ.

Läkare som ordinerar terapi med hjälp av kirurgiska metoden använder sig av varje organisms förmåga att motstå kirurgisk ingrepp, vilket är en allvarlig procedur. Denna procedur har blivit den mest populära i behandlingen av prostatacancer, för att inte eliminera sjukdomen är radikalt omöjligt att kontrollera övergången till närliggande organ.

Och om det hände - kan cancer inte botas eller stoppas. I närvaro av metastaser på benen är den förväntade livslängden inte mer än 3 år.

vittnesbörd

Absoluta indikationer för prostataavlägsnande är:

 • härdad prostatacancer (steg 1 och 2) i frånvaro av metastaser och regionala lymfkörtlar;
 • obstruktion av urinvägarna (svårighet i urinflödet) tillsammans med stadium 3 prostatacancer;
 • en försummad form av prostata adenom som inte svarar på andra behandlingar, vilket är sällsynt.

Avlägsnande av prostatakörteln i cancer och konsekvenserna

Hur man tar bort prostata Det finns flera sätt att ta bort prostatacancer. Effektivare anses vara radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - operation för att ta bort prostatacancer, utförs med lokaliserad sjukdom Det är det huvudsakliga sättet att behandla med bevarande av urinfunktion och erektil.

När du utför kirurgi för att ta bort prostatacancer krävs stor skicklighet hos läkaren, eftersom vid kanterna av prostata är urinrörets sphincter och de små nerverna som är ansvariga för erektionen, som måste bevaras.

Ofta efter prostatektomi används komplex terapi, som kombinerar strålbehandling och hormonbehandling.

Förutom radikal prostatektomi finns det flera moderna kirurgiska metoder för att ta bort prostatakörteln:

 1. Transuretral resektion av prostata (TUR). Den säkraste metoden för avlägsnande, utförd med milda former av sjukdomen, när njurarna inte är skadade och blåsan kan tömmas. TUR är smärtfri.

Operationen på prostatacancer åtföljs av införandet av en tunn endoskopisk enhet i urinröret, kallat ett resektoskop.

När det exponeras för prostatakörteln, tas blodkärlen bort och koaguleras. Operationen av att avlägsna prostatakörteln under generell anestesi eller spinalanestesi, och endast i fallet när prostatakörteln inte överstiger 80 ml.

Sannolikheten för komplikationer bestäms av varaktigheten av operationen. Möjliga komplikationer inkluderar blödning, penetration av vätska för att tvätta urinröret i kärlbädden.

TUR kan inte utföras med förhöjning av diabetes mellitus, kränkningar i hjärt- och respiratoriska system, användning av läkemedel som utspätt blod.

 • Öppen adenomektomi. Används i svåra former av sjukdom, när prostatakörteln når stora volymer, det finns ingen tömning av urinblåsan, det är njursvikt.

  Används också i komplikationer av prostata adenom i form av stenar i blåsan. Vid svullnad av prostata är operationen öppen och den är traumatisk.

  Öppen adenomektomi kräver generell anestesi eller regional anestesi. Under operationen av att ta bort prostata, görs ett urinblåsning, vilket representerar läkarens öga på den drabbade prostatazonen. I urinblåsan bör en kateter installeras för att tömma vätskan.

  För unga män är adenomektomi av prostata fylld med ett brott mot styrkan. Öppen adenomektomi används inte vid förekomsten av samtidiga allvarliga sjukdomar som hotar livet.

 • Transuretral snitt av prostata (TUIP). Operationen sker i närvaro av frekvent eller svår urinering, oförmåga att tömma blåsan fullständigt, regelbundna inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, vilket ger en liten prostata storlek.

  Förfarandet möjliggör för att förbättra urinflödet och eliminera manifestationer av prostata adenom.

 • Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi eller ryggradsbedövning. Ett resektoskop sätts in i urinröret, som har en kniv i slutet. Kirurgen producerar två snitt i prostatakörteln, medan han inte skär vävnaden.

  Komplikationer efter TUIP är sexuella störningar i form av retrograd ejakulation. Operationen är kontraindicerad för stora prostatastorlekar.

  komplikationer

  Avlägsnande av prostata hos män bidrar till omedelbar lättnad, som varar i många år.

  Men en sådan extrem åtgärd i behandlingen finns en hög risk för oönskade komplikationer efter operationen av prostatacancer - konsekvenserna:

  1. Blödning. Den farligaste och välkända komplikationen, följden av vilken kan vara en igensättning av urinröret med blodproppar och en allvarlig blodförlust.
  2. Förgiftning med tvättvatten. Allvarlig komplikation orsakad av intag av vätska i blodet, som användes under operationen för att tvätta urinröret.
  3. Akut retention av urin. Det kan utvecklas efter täppning av urinröret med blodproppar eller förändringar i muskelstrukturen hos blåsan.
  4. Urininkontinens. Situationen kan vara kontinuerlig och kan bara börja med fysisk stress.
  5. Andra problem med urinering: läckage av urin, ömhet och frekvent urinering efter avlägsnande av prostata i cancer.
  6. Kränkningar av styrka. Denna komplikation förekommer i 4-10% av fallen.
  7. Retrograd ejakulation. Uttryckt i avsaknad av utbrott av spermier under orgasm och utstötning i blåsan. Denna komplikation är inte farlig, för spermien lämnar kroppen med urin.
  8. Inflammatoriska sjukdomar. Varje femte operation börjar. Konsekvenserna av denna typ blockeras genom att man tar antibiotika.

  rehabilitering

  Trots patientens goda hälsa efter operationen för att ta bort prostata, kommer kroppen att ta lång tid att återhämta sig helt.

  Rehabilitering efter prostatacanceroperation:

  • i den första postoperativa veckan måste du vara extremt försiktig, undvika plötsliga rörelser och lämna fysiska övningar tills bättre tider;
  • under återhämtningsperioden krävs att man dricker mycket vatten för att tvätta blåsan, ca 8 glas per dag, vilket kommer att påskynda återhämtningen;
  • försök att minska belastningen under tarmrörelsen;
  • tung lyftning under återhämtningsperioden är inte tillåtet, såväl som bilkörning
  • Glöm inte den föreskrivna kosten för att förhindra förstoppning (om det uppstår måste du se en läkare om att ta laxermedel);
  • När snittet är normalt tas suturerna bort från det i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch (möjlighet att ta bad, besöka poolen efter operationen, prostatacancer ska diskuteras med din läkare).

  För att förhindra återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi bör du besöka urologen minst en gång per år och genomgå digital rektaldiagnostik.

  Efter avlägsnande av prostatakörteln kan du glömma sjukdomen i upp till 15 år. I vissa fall krävs upprepad kirurgisk ingrepp. Vid efterlevnad av medicinska referenser, passage av nödvändiga förfaranden och läkarbesökets lägliga besök kan livslängden ökas.

  Tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det viktigaste är att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen i tid. Modern medicinsk teknik tillåter i de flesta fall att besegra sjukdomen och fortsätta njuta av livet.

  Rehabilitering efter prostataavlägsnande i onkologi

  Att höra diagnosen "karcinom" är svår. Eftersom du förstår att sannolikheten för återhämtning är lika med ett mycket litet värde. Även med korrekt och högkvalitativ behandling kommer du att bli först i eftergift, om några år, förutsatt att det inte finns några återfall, i medicinsk statistik om att du kommer att skrivas - "överlevt".

  Uppgift av någon patient efter borttagning av prostatacancer är att normalisera sitt eget liv och gå in i livslång eftergift. Detta är endast möjligt när man observerar reglerna för beteende i den postoperativa perioden.

  Problem i efteroperationsperioden. kortfattat

  Prostatacancer karakteriseras av en hög grad av tumörsproliferation och metastasering. Därför rekommenderar läkare en radikal operation för att avlägsna orgeln, närliggande vävnader och lymfkörtlar. Detta tillvägagångssätt minskar sannolikheten för återfall till ett minimum.

  Återhämtning efter operation av prostatacancer är villkorligt uppdelad i 4 perioder. Övervakning av läkarens rekommendationer kommer att återställa alla vitala funktioner.

  Faser av rehabilitering efter prostataavlägsnande i onkologi:

  1. Direkt kirurgiskt ingrepp.
  2. Perioden att bära katetern.
  3. Återställande av urinretention.
  4. Restaurering av erektion och möjlighet att ha samlag.

  Perioden att bära katetern

  Fasnummer 1 godkändes framgångsrikt. Om 24 timmar lämnar patienten intensivvården och överförs till urologi. Läget för vävnadsläkning börjar. Under denna period visas en kateter för normalisering av urinflödet.

  Medicinsk taktik består i antibiotikabehandling, utnämning av smärtstillande läkemedel, i vissa fall användningen av senadofil eller andra generiska Viagra. Till dess att katetern avlägsnas måste antibiotika tas för att förhindra utvecklingen av en sekundär infektion.

  Sjukhuset urladdning sker den 9: e dagen efter ingripandet. Om du har en lång resa i sittande läge, var 45: e minut, du ska stå upp och flytta för att eliminera blodstagnationen i bäckenet.

  Begreppen "special diet" i denna period existerar inte. Men under det fullständiga förbudet får alkohol. Rätter bör väljas på ett sådant sätt att det inte finns några problem med avföring. Överdriven töjning kan orsaka smärta, ökad stress på sömmarna.

  Hygieniska förfaranden är inte förbjudna. Duschen skadar inte ärrbildning, men bastun eller varmt bad är under fullständigt förbud. Fogområdet måste vara permanent torrt och rent.

  Hantera katetern noggrant, eftersom oavsiktlig droppe ur röret kommer att leda till urininkontinens i framtiden.

  Motoraktivitet

  Under denna period engagera sig inte i arbetskraften. Lyft inte vikter över 5 kg.

  Omedelbart efter urladdning - åtminstone 8 gånger om dagen - gå, gå i 5 minuter. Öka motoraktiviteten gradvis inom en månad.

  En cykel och liknande övningar med en belastning på den kirurgiska suturens fält måste skjutas upp i 2 månader. LFK eller gymnastik - enligt överenskommelse och under överinseende av en fysioterapeut.

  Två veckor efter urladdning avlägsnas en kateter. Förfarandet utförs av läkaren, själva apparaten inte ska avlägsnas.

  Retention av urin

  Det rekommenderas inte att gå till jobbet tidigare än 4 veckor efter operationen. Patienten bör vara beredd att säkerställa att normaliseringen av processen att hålla blåsans sphincter inträffar inte tidigare än 3 månader efter prostatektomi. I vissa fall krävs det sex månader.

  Återhämtningen är gradvis. Under denna period rekommenderas att besöka toaletten tidigare än blåsan fylls. Det är inte tillrådligt att dricka te, kaffe, andra drycker med en diuretisk effekt.

  Det visar gymnastikens prestanda för träning av bekkenbottens muskler. Dessa är de så kallade Kegel övningarna. Innan du tar kontroll över sphincters rekommenderas att du använder pads eller blöjor för vuxna.

  För snabbast normalisering av urineringens funktioner, använd inte enheter för att klämma urinröret. Sådan låsteknik tillåter inte muskulaturen att stärka, vilket ökar inkontinensperioden.

  erektion

  Återställandet av denna funktion tar upp till 4 år. Här, rollen som en ålder av en man och tillståndet av erektion före operationen. Om det var en fading av funktionen före prostatektomi, bör du vara beredd på att detta tillstånd kommer att utvecklas.

  Börja försöka få samlag omedelbart efter kateterets borttagning. Men bara när du känner dig redo, eftersom sexuella effekter under rehabiliteringsperioden är kontraindicerade.

  Under denna period kommer läkaren att ordinera mediciner för att förbättra erektilfunktionen. Men var inte beroende av dem, eftersom Viagra och dess analoger är en slags krycka. Och patienten är viktig för att uppnå normalisering av funktionen i sin helhet.

  Vad är förbjudet under de första 3 månaderna efter en prostatektomi

  Förteckningen över förbud är liten, men efterlevnaden av dessa regler tillåter dig att återhämta sig snabbare efter operationen.

  1. Skarpa rörelser och tyngdlyftning.
  2. Glöm reparationer, gardiner, feats på tomten.
  3. Alkohol är ett slutgiltigt förbud. Prostatacancer, och någon av onkologiprocesserna och alkoholhaltiga drycker är inkompatibla begrepp.
  4. Bastu, bastu, cykel.
  5. Stressiga situationer.
  6. Ändra kosten. Avvisa från akut, salt, diuretikum. Mint-te eller andra avgifter med en diuretisk effekt enligt strängaste förbudet. Detsamma gäller för kaffe.
  7. Försök inte att kontrollera sfinkterna, klämma på gluteal muskler eller på ryggen.

  Varje gång innan du går på toaletten proaktivt, vänta på känslan av blåsans fullhet. Fördröj gradvis retentionstiden.

  Vad som inte bara är tillåtet, men som ska göras utan misslyckande:

  1. Följ urologens rekommendationer.
  2. Drick minst 3 liter vätska per dag, men sluta ta minst 2 timmar före sänggåendet.
  3. Utför ett komplex av gymnastik minst 3 gånger om dagen.
  4. Vila och undvik stressiga förhållanden.

  Övningsterapi och gymnastik

  Den huvudsakliga uppsättningen övningar kommer att visas för patienten av en fysioterapeut. Utför dem först efter kateterets borttagning.

  1. Gymnastik hålls 3 gånger om dagen.
  2. Upprepa varje övning 10 gånger. En större mängd kommer bara att skada.
  3. Efter varje tillvägagångssätt försök att slappna av musklerna. För att göra detta, ta några andetag och utandningar.
  4. Stram inte de gluteala musklerna under träning.

  Patienten efter en prostatektomi bör besöka onkologen 1 månad efter ingreppet. Då visas granskningen en gång var tredje månad.

  Det är obligatoriskt att donera blod till PSA-oncomarkören under denna period. Resultaten av analysen ska motsvara de normala indikatorerna för varje åldersgrupp. Ytterligare tester under det första året efter operationen är inte lämpliga för normala PSA-resultat.

  Den reproduktiva sfärens cancerpatologi är inte en dom och behandlas framgångsrikt. Och bara patienten kan hjälpa doktorn, efter rekommendationer om beteende under rehabiliteringsperioden.

  Prostatektomi för prostatacancer

  Förstoring av prostata i olika patologiska processer leder till kompression av urinrörets prostatiska del och kronisk retention av urin. Stigande kronisk cysto-uretero-pyelonephritis utvecklas, vilket resulterar i hydronephrosis. Det finns en fråga om kirurgisk borttagning av prostatakörteln. Denna operation - radikal prostatektomi - utförs genom transabdominal, transvesikal, perineal åtkomst eller genom laparoskopiska hål i den främre bukväggen.

  Indikationer och kontraindikationer för ledning

  Radikal prostatektomi är ett ganska traumatiskt kirurgiskt ingrepp, men i vissa fall är det den enda korrekta taktiken för behandling. Indikation för operationen:

  1. Godartad glandulär eller glandulär-stromal prostatahyperplasi av stor storlek.
  2. Adenom i prostata som orsakar förträngning av urinröret.
  3. Prostatacancer utan spiring i kroppens kapsel och metastaser.
  4. Prostatacancer med metastaser (som kombinationsbehandling). I detta fall utförs operationen med avlägsnande av bäckens lymfkörtlar.
  Hittills är sådant kirurgiskt ingripande som radikal prostatektomi, allmänt använd i kirurgisk praxis för behandling av prostatacancer

  En sådan operation som radikal prostatektomi kan inte utföras alls. Med hänsyn till volymen och traumakirurgi samt den ålder då oftast visas prostatasjukdom, ta hänsyn till alla möjliga kontraindikationer:

  1. Dekompenserad hjärt- eller lungpatologi.
  2. Ålder över 70 år.
  3. Purulenta processer, specifik inflammation i prostata.
  4. Inflammatorisk patologi i bäckenorganen.
  5. Akuta infektiösa processer.
  6. Sjukdomar med brott mot blodkoagulabilitet.

  Preoperativ förberedelse

  För att bestämma omfattningen och sättet att ingripa på prostata, behöver du veta den exakta diagnosen. För att göra detta utförs fingerundersökning, ultraljud, bestämning av hormonhalten och ett specifikt blodprov på blodprostat.

  Patienten genomgår en laboratorieundersökning, som inkluderar sådana tester som klinisk och biokemisk blodanalys, klinisk analys av urinkomposition, blodprov för syrabasmedium

  Grunden för att diagnostisera prostata sjukdomar är den histologiska undersökningen av ett stycke tagen med transuretral eller transrektalbiopsi. Omedelbart före kirurgisk borttagning utförs ett standardkomplex av undersökningar:

  • allmän blodanalys och biokemi
  • koagulering;
  • accelererat svar på syfilis;
  • definition av grupp och Rh-faktor
  • urinanalys;
  • EKG;
  • bröstfluorografi;
  • Definition av känslighet mot droger.

  På dagen före operationen rekommenderas en avlastningsdiet, den sista måltiden är fram till 18.00. På dagen för prostatektomi - hunger, rensning av tarmkanalen, premedicinering i en halvtimme före ingripandet.

  Metoder för prostatektomi:

  • Transabdominal - utförs genom den nedre median laparotomi (ett operativt snitt längs medianlinjen från pectoral artikulation uppåt till önskad längd). Efter dressing och koagulering av foderkärl, avlägsnas prostata snabbt med kapseln och i fall av cancer - med sämre vesiklar och synliga lymfkörtlar i det lilla bäckenet. Nervappen försöker inte röra för att upprätthålla patienternas erektilfunktion. Postoperativt sår suturerades tätt med nodala suturer. Rehabilitering efter radikal prostatektomi med transabdominal åtkomst beror på varaktigheten och naturen av läkning av det postoperativa såret.

  När det gäller omedelbar förberedelse för operation skiljer sig radikal prostatektomi inte från andra kirurgiska ingrepp

 • Transvesical - är den kirurgiska öppningen av blåsan, submukosal prostration av prostata trubbig väg och borttagning. Det andra steget är restaurering av urinrörets integritet och blåsans slemhinna. Denna operation är sällsynt och kontraindicerad vid njursvikt, cystit, divertikulos av blåsan.
 • Om njurarna störs utförs den transvesiska kirurgin i två steg: epicystostomi (för normalisering av njurfunktionen) och korrekt avlägsnande av prostatakörteln genom blåsans vägg. Rehabilitering efter prostatektomi genom den transveiska metoden är lång och kräver kontinuerlig tvättning och byte av katetrarna, tolereras dåligt av patienten.
 • Extra perineal - utförs genom att skära huden och mjuka vävnader i perinealområdet. På grund av det kirurgiska ingreppets tekniska komplexitet används det sällan.
 • Laparoskopisk kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln är en minimalt invasiv metod baserad på användningen av en optisk enhet (laparoskop), under vilken kontrollorganet avlägsnas genom ett litet hål i den främre bukväggen. Rehabilitering efter prostatektomi med en laparoskopisk metod är lättare och snabbare än vid bulkoperationer.
 • Det sista ordet inom urologi - robot prostatektomi, som med undantag för en liten trauma, eliminerar den "mänskliga faktorn" av kirurgen under operationen. Den postoperativa perioden fortsätter med minimala komplikationer, patienten utmatas 24 timmar efter operationen.
 • Hittills utövar kirurger 2 huvudtyper av prostatektomi - buken och perinealen

  Återhämtning efter radikal prostatektomi

  Längden på rehabiliteringsperioden beror på omfattningen och metoden för kirurgisk ingrepp. Med en prostatektomi i en okomplicerad postoperativ period är patienten på sjukhuset i 3 veckor och stiger från sängen i 2 dagar. Stygn med en gynnsam ström avlägsnas efter en vecka.

  Laparoskopisk kirurgi kräver en 1-2 veckors återhämtning i en medicinsk institution. Robotintervention gör att patienten kan lämna efter 24 timmar. Det är tillåtet att klättra upp till patienten bokstavligen efter postkarkos restaurering.

  De tidigaste effekter efter prostata borttagning - smärta på platsen för intervention och brott mot reflex urinering efter avlägsnande dag 3 i urinkatetern. I den postoperativa perioden utförs symptomatisk terapi riktad mot anestesi, förebyggande av infektiösa komplikationer, återställande av diurese.

  Ingen komplex behandling kan utan kost. Efter operationen är det grundläggande kravet på näring normaliseringen av tarmaktiviteten (förebyggande av gasbildning, förbättring av motorfunktionen). Dieten innehåller surmjölkprodukter, vegetabilisk fiber, lätt protein (djur, grönsaker).

  Patienten kan matas på följande dag efter operationen

  Rehabilitering efter borttagning av prostatacancer

  Prostatacancer är en indikation på en utvidgad prostatektomioperation, som innefattar bäckens lymfadenektomi, excision av bäckenfett. Fortsatt, under den preoperativa perioden, hormonbehandling under kontroll av prostataantigenet, ordineras strålbehandling. Återhämtningsperioden beror på resultaten av histologisk undersökning av de borttagna strukturerna - prostata, lymfkörtlar, fettvävnad.

  Eventuella komplikationer av kirurgisk ingrepp:

  • Blödning.
  • Perforering av ändtarmen.
  • Trombos, tromboembolism av lungartärernas små grenar.
  • Strukturer av urinvägsfinkter.
  • Erektil dysfunktion.
  • Fistlar mellan organen i det lilla bäckenet.
  • Lymfocele efter prostatektomi, som är ett lymfatiskt ödem i det lilla bäckens och nedre extremiteterna.

  Det är lättare för en patient att komma överens om en prostatektomioperation när han vet vad det är och vad principerna för förfarandet är. Om rekommendationerna från den behandlande läkaren observeras, kommer den postoperativa perioden att gå smidigt och utan komplikationer. Om det finns ett val av metoden för kirurgi, så är de bästa recensionerna robotprostatektomi, även om den fortfarande är den dyraste hittills.

  Restaurering av erektil funktion efter prostatektomi

  Vid vanligt, icke-robotiserad operation är risken för skador på penisens kavernösa nerver stor. I sådana fall föreskrivs läkemedelspreparat för styrka. En del eller alla av dem kan ersättas med vibro-stimulering av penis med Viberect-apparaten.

  Han använder en pudend nerv i stället för en cavernös nerv. Från honom sänds signalen för excitation till hjärnan och ryggmärgen, penis-hjärnans anslutning återställs, mannen har full erektion. Ett extra plus att använda enheten är en stark och livlig orgasm.

  Rehabilitering efter prostatektomi - det sista steget i kampen mot cancer

  På grund av ökningen av förekomsten av cancer, och i synnerhet prostatacancer, har fler och fler män i arbetsför ålder genomgått kirurgi radikal prostatektomi (avlägsnande av prostatakörteln). Rehabilitering efter prostatektomi blir ett extremt brådskande problem.

  Tidig postoperativ period

  Efter prostatektomi är patienten vanligtvis på sjukhuset i ca 2 veckor. Så länge sikt sjukhusvård på grund av det faktum att avlägsnandet av prostata - en komplicerad operation, varefter du vill installera en urinkateter och grundlig hand om honom.

  I den tidiga postoperativa perioden är komplikationer möjliga, varav de vanligaste är följande:

  1. Smittsam process manifesteras av sjukdom och feber. Framväxten av infektiösa komplikationer är i regel beroende av att de inte uppfyller kraven för aseptiska och antiseptiska medel under operation eller med bandage. För att förhindra infektion är patienterna förskrivna antibiotika och daglig tvättning av blåsan med en lösning av furicillin genom en kateter.
  2. blödning manifesterar sig i form av blodproppar eller förändringar i urinfärgen, förekommer i postoperativ period med dålig hemostas under operationen. Det bör noteras att en liten förändring i färg av urin under de första 1-2 dagarna efter operationen är normalt och på grund av det faktum att efter avlägsnande av prostata i dess ställe förblir ganska omfattande sårytan.
  3. Utformning av urinrörelse (begränsning) av urinröret manifesteras av svårighet eller fördröjning i urinering och orsakas av överdrivning av ärrvävnad i området av den borttagna körtelen. För att förhindra urinrörelse, rekommenderas patienter att dricka upp till 2 liter vätska per dag, vilket leder till en ökning av mängden urin. Om smärtan av urinröret bildas, kan det kräva återkirurgisk ingrepp för att behandla den.

  Sen postoperativ period

  Efter urladdning från sjukhuset är det nödvändigt att ha ett postoperativt bandage inom 1 månad för att undvika tung fysisk ansträngning (sport, tyngdlyftning över 3 kg) i 3 månader. Det finns dock inga restriktioner för att gå och stanna utomhus. Om arbetet inte innebär fysisk aktivitet kan patienten återvända till sin arbetsplats 2-3 veckor efter inträde.

  Det största problemet för män som har genomgått prostatektomi är erektil dysfunktion. Enligt olika studier förekommer det hos 65-75% av patienterna, vilket väsentligt minskar livskvaliteten. Det finns flera sätt att återställa erektion efter avlägsnande av prostatakörteln:

  1. Regelbundet intag före sömnläkemedel - inhibitorer av fosfodiesteras (av Viagra (50 mg / dag) eller Levitra (10 mg / dag) minst 3 gånger i veckan eller dagligen med ett intervall på 24 timmar; eller Cialis (10 mg / 48 timmar) eller minst 2 gånger i veckan).
  2. ansökan vakuum erector framför duschen 1-2 gånger om dagen.
  3. Intravernös terapi med alprostadil - En metod som gör att du kan orsaka erektion efter kvart i timmen, varefter den varar från 1 till 4 timmar, beroende på dosen av läkemedlet. Patienten går in i alprostadil ensam, självinjektionsutbildning kräver 1-2 besök hos urologen.
  4. Topisk applicering av vasodilatorgeler innehållande nitroglycerin, papaverin eller minoxidin.
  5. Vid ineffektivitet av konservativa metoder används penisproteser. Det finns 2 typer av proteser: uppblåsbara, har en högre kostnad, men ger mer 'naturliga' erektioner och halvstyva för att säkerställa en stabil och varaktig erektion.

  Rehabilitering efter prostatektomi kan variera från flera månader till 2 år, så du måste vara tålmodig och följ noga medicinska rekommendationer. Det viktigaste är trots allt redan gjort - det finns ingen malign tumör i kroppen!

  Livet med en avlägsen prostatakörtel

  I rehabiliteringsperioden efter avlägsnande av prostata vid upptäckt av onkologi, försöker en man maximera den snabba återhämtningen av hälsan. Det är nödvändigt att i förväg förbereda kampen mot de möjliga konsekvenserna av prostatektomi, eftersom risken för postoperativa komplikationer är stor. Det beror inte bara på metoden för kirurgisk ingrepp utan även på patientens tillvägagångssätt vid återhämtningsperioden från operationen.

  Typer av kirurgisk ingrepp med onkologi av prostata

  Prostatektomi patienter visas vid 1 och 2 scenprostatacancrar när cancern inte har spridit sig utanför kroppen av kapseln, inte metastasized, och nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) har inte nått värdet av 20 ng / ml. Under operationen avlägsnas hela prostata och vävnader, vars celler är inblandade i den maligna processen.

  Det finns flera sätt att utföra ett kirurgiskt ingrepp:

  1. Överlappande prostatektomi - innebär att prostata avlägsnas genom ett 10-12 cm långt snitt som sträcker sig från naveln till skönhetsbenet. Under operationen kan läkaren ta bort lymfkörtlarna, maximalt försöka hålla neuralbunten ansvarig för erektilfunktionen och urinprocessen.
  2. Perineal (perineal) prostatektomi är en operation där läkaren gör ett snitt på 4 cm mellan skrot och anus. Samtidigt är tillgången till prostata svår, vilket signifikant minskar sannolikheten för att bevara nervbandet. I prostatacancer är det ofta nödvändigt att ta bort lymfkörtlar, vilket är omöjligt med denna metod för kirurgisk ingrepp. Dess fördelar är en kortare rehabiliteringsperiod, ett tillfälle att behandla överviktiga patienter eller tidigare abdominalkirurgi.
  3. En laparoskopisk metod där en prostataavlägsnande operation utförs av antingen en läkare eller ett operativt operativt system opererat av en kirurg. Det moderna systemet Da Vinci (Da Vinci) gör att du kan utföra kirurgiska ingrepp med hög noggrannhet, vilket minskar risken för postoperativa komplikationer och bidrar till att minska längden på rehabiliteringsperioden.

  Postoperativ återhämtning efter operation av prostatacancer tar en minimal tidsperiod med laparoskopisk ingrepp och ett maximum för retropubisk prostatektomi. Men mycket beror på kirurgens skicklighet och allvaret av konsekvenserna av operationen.

  Eventuella komplikationer av kirurgisk ingrepp

  Efter operationen skickas patienten till intensivvården, där hans tillstånd ständigt övervakas av läkare. Nästa dag kan du överföra till ett gemensamt rum.

  De vanligaste komplikationerna efter radikal prostatektomi:

  • kränkningar av erektil funktion
  • problem med urinering i samband med skador på prostatas eller urinrörets neurovaskulära buntar: urininkontinens, svårighet att starta urineringsprocessen;
  • smärta under avföring orsakad av skada på ändtarmen
  • infertilitet.

  Trots ett antal möjliga komplikationer bör du inte överge kirurgi, eftersom prostatacancer är en dödlig sjukdom, och radikal prostatektomi ger optimistiska överlevnads förutsägelser. Om prostatacancer är måttligt differentierad är sannolikheten för överlevnad 75-97% och med en hög grad av differentiering av maligna celler - i 60-86%. Därför är det viktigt att man inte undviker kirurgi, utan att lära sig att hantera konsekvenserna.

  Brott mot urinering

  Under de första 6 månaderna efter operation för prostatacancer uppstår problem med urinering hos 25% av männen. Det beror delvis inte bara på kirurgiska manipulationer utan även på de åtgärder som vidtagits för att förhindra inflammatorisk process och normalisering av urinfunktionen.

  För att förhindra utvecklingen av inflammation, kontrolleras nivåns nivå och sammansättning, en man är försedd med ett system för bevattning av blåsan. I detta fall injiceras en lösning av furacilin i organet genom en kateter med en uppblåsningsballong i slutet. Genom den andra änden av katetern utsöndras utsöndringar i urinuppsamlingen med små blodproppar. Denna procedur utförs från 2 timmar till 2-3 dagar, beroende på graden av sårläkning vid platsen för den borttagna prostaten.

  Kateteriseringen för avlägsnande av urin från blåsan visas inom 8-10 dagar efter avlägsnande av prostatacancer. Med långsam läkning kan kateteriseringsperioden ökas av en läkare. Patientens urladdning sker vanligen efter avlägsnande av katetern. I det här fallet upplever patienten fortfarande några obehagliga känslor under urinering: brinnande, frekvent uppmaning att urinera. Normalt passerar de efter några dagar.

  Om patienten släpps ut med en kateter rekommenderas daglig behandling av glanspenisen med ricinolja för att förhindra att sår och sprickor uppträder.

  Efter extraktion av katetern kan musklerna i blåsan vara lite atrophied. Detta leder till en överträdelse av urineringsprocessen. Inom 4 veckor efter operationen har 60% av männen en restaurering av urinfunktionen. Efter 3 månader kan 90% av männen kontrollera urinflödet, och i ett halvt år upplever upp till 95% av männen inga problem med urinering.

  För att maximera återvinningsprocessen efter urladdning och undvika komplikationer med urinering, efter operationen är det nödvändigt att följa rekommendationerna:

  • Beakta reglerna för personlig hygien; Efter en dusch ska den postoperativa suturen behandlas med ett antiseptiskt medel.
  • Under månaden efter operationen, lyft inte föremål som är tyngre än 5 kg, ge upp mycket fysisk ansträngning.
  • Avstå från att cykla i 2 månader efter operationen.
  • Som en träning, använd promenader. Om det finns en kateter, ska du gå regelbundet: upp till 8 gånger om dagen, men inte mer än 5-6 minuter en gång; Efter avlägsnande av katetern rekommenderas promenader, vars varaktighet inte är tidsbegränsad.
  • För att minska trycket på grenområdet när du sitter, är det nödvändigt att använda en fotstöd så att lutningsvinkeln mellan stolen och ryggraden är ungefär 45 grader.
  • Drick under dagen från 2 till 3 liter vätska.
  • Ta inte droger som aspirin och Ibuprofen, vilket påverkar blodkoagulerbarheten.

  Om du vill återvända till jobbet, ska en man konsultera en läkare. Beroende på arbetsförhållandenas svårighetsgrad är återupptagande av arbete möjligt i 2-4 veckor eller 4-8 månader (vid lyftning, hög motoraktivitet).

  Återställa en erektion

  Möjligheten att upprätthålla normalt sexuellt liv efter prostatektomi beror i stor utsträckning på behovet av att ta bort neurovaskulärt bunt och operatörs erfarenhet. Med en kvalitativ nervbesparande operation kan sannolikheten att återställa potensen endast bedömas av den behandlande läkaren. De första försöken om samlag kan göras efter 1-1,5 månader. efter operationen. Som regel kan processen att återställa en erektion ta från sex månader till tre år.

  I rehabiliteringsprocessen kan läkaren utse:

  1. Inhibitorer av fosfodiesteras typ 5. Dessa inkluderar:
  • Viagra (Sildenafil) - appliceras vid sänggåendet till 50 mg 3 gånger i veckan;
  • Cialis (Tadalafil) - Tagen 10 mg en gång varannan dag före sänggåendet.
  • Levitra (Vardenafil) - tas 10 mg en gång om dagen före sömn mer än 3 gånger i veckan. Preparat är endast effektiva i avsaknad av skador på nervfibrer.
  1. Använda en vakuumvarnare. Denna enhet har en pump och en cylinder, i vilken penis sätts in. En man måste producera tre kontinuerliga kompressioner av pumpen var 5: e sekund och fortsätt proceduren tills en erektion uppnås. Efter att ha väntat i 10 sekunder släpper du trycket i pumpen. Förfarandet är effektivt om du utför dagliga manipuleringar 1-2 gånger per dag för 4 tillvägagångssätt med 2-3 minuters intervall.
  2. Användning av intracavernös farmakoterapi med alprostadil. Att vara en analog av prostaglandin U1, främjar alprostadil avspänning av släta muskler och kärl, vilket skapar gynnsamma förhållanden för blodflödet i könsorganen. Läkemedlet kan användas i form av ljus eller injektioner 10 minuter före samlag.

  Om läkemedlet är ineffektivt är implantation av protesen i penis möjlig.

  Gymnastik och diet för postoperativ rehabilitering

  För att stärka bäckensbottenmusklerna och förhindra oavsiktlig urinering rekommenderas gymnastik:

  • I det benägen läget utföra lyft av bäckenet, tryck axlarna och klackarna på golvet.
  • Formulera en rulle från en handduk. Sätt fötterna på axelns bredd, sätt på en handduk. Rullen måste vara mellan benen. Vid inandning, rygg ryggraden, med utandning - böja i nedre delen av ryggen, spänna musklerna i anus och bäckenet, försök att ta tag i kudden.
  • Ligga på golvet, höja armar och ben vinkelrätt mot golvytan, böj knäna något. Denna position gör att du kan slappna av i bäckens golv.
  • Att minska belastningen på bäckensmusklerna underlättas av träningen: att ta sig på alla fyra, lägg händerna på varandra och sänka huvudet. I denna position är det nödvändigt att stanna upp till 2 minuter.
  • För utveckling av bäckenmuskler rekommenderas motion: ligga på golvet korsa dina ben, vid utandning för att komprimera sfinkteren och att trycka på höfterna mot varandra. Korsben behövs alternerande.
  • Det rekommenderas regelbundet att utföra Kegel-övning, komprimera perineala muskler, som när man hindrar urinflödet.

  Terapeutisk och fysisk utbildningskomplex (LFK) är en integrerad del av rehabiliteringsperioden, på grund av vilken återställandet av vävnader och organfunktioner accelereras, förstärks immuniteten.

  Återställa kroppens funktion kommer att hjälpa diet efter prostatektomi. Det är iakttagandet av principerna om hälsosam ätning. Efter operationen rekommenderas det:

  • att observera dricksordningen
  • ät små måltider upp till 6 gånger om dagen;
  • att utesluta från de dietprodukter som innehåller konserveringsmedel, färgämnen, cancerframkallande ämnen: konserverad mat, rökt produkter, produkter från snabbmatstankar, sötvattendrycker;
  • från köttproduktion för att föredra konsumtion av kaninkött, fjäderfäkött;
  • Använd inte stekning som värmebehandlingsprodukt.
  • kryddiga kryddor och kryddor som pepparrot, senap, peppar att gå in i kosten gradvis, förlita sig på välbefinnande;
  • Använd frukt i gryta eller torr form för att förhindra gasgenerering.

  I prostatacancer är det viktigt att förstå att prostatektomi är föreskriven för att förlänga livslängden, och medvetenhet och positiv attityd är nyckeln till snabb och framgångsrik rehabilitering i postoperativ period.