Huvud
Behandling

Postoperativ period efter prostataavlägsnande: Vad ingår rehabilitering och vilka komplikationer kan inträffa?

När en onkolog föreskriver en radikal prostatektomi (kirurgisk borttagning av prostata), fruktar många män att de aldrig kommer att kunna leva ett normalt liv igen.

I själva verket kan du uppnå nästan samma livskvalitet som före operationen efter att ha uppnått en återhämtningsperiod.

Radikal prostatektomi: vad är det?

Ett sådant komplext namn har en modern kirurgisk metod för att bekämpa prostatacancer.

Vid användning av RPE tas inte bara körteln bort, utan även de omgivande lymfkörtlarna och cellulosa. RP används för lokaliserade former av cancer, det vill säga när det inte finns någon metastasering i angränsande organ och system.

Metoden är mycket effektiv, i regel används denna typ av operation i första och andra etappen av cancerutveckling.

Sju av tio patienter, enligt medicinsk statistik, efter en sådan operation får en chans för ett normalt liv. I tre av tio fall förekommer återfall, de stoppas av moderna metoder för strålning eller kemoterapi.

Vad är komplikationerna hos män efter att prostatakörteln har tagits bort i cancer?

Som efter någon annan kavitoperation, efter prostatektomi kan vissa slags komplikationer förekomma. Några av dem förekommer i den tidiga postoperativa perioden, andra - i slutet.

Vi listar de vanligaste komplikationerna:

 1. smärta. Starka smärtsamma känslor är närvarande i två till tre dagar, under denna period används smärtstillande medel. Sedan byter de till smärtstillande medel;
 2. blod i urinen. Detta fenomen, om det fortsätter tills katetern avlägsnas, anses vara absolut normalt. En blandning av blod kan vara närvarande både i den utsöndrade vätskan och längs katetern. Om du är mycket orolig för det här kan du konsultera en läkare, men det är ganska normalt och kräver ingen specifik åtgärd.
 3. blödning. Normalt bör det inte finnas några utsläpp. Deras närvaro tyder på att misstag gjordes under operationen.
 4. urininkontinens. Katetern avlägsnas den tionde till fjortonde dagen efter operationen. Därefter observerar många en annan obehaglig följd av RPE - oförmågan att kontrollera processen att tömma blåsan. Detta anses vara ett helt normalt fenomen, en fullständig återställning av funktionen bör ske inom några månader. I extremt sällsynta fall är patienten tvungen att använda urinmottagaren under resten av sitt liv;
 5. inflammatoriska sjukdomar. De är resultatet av en dåligt utförd operation, eller att ett modernt antibakteriellt läkemedel inte har använts. Allvarlig suppuration av suturer och förhöjd kroppstemperatur kräver omedelbar medicinsk behandling.
 6. problem med styrka. Restaurering av erektilfunktionen kan inträffa under året, i sällsynta fall kan processen ta upp till tre år. Situationen kommer att förbättras månad efter månad, men mycket beror på hur sexuellt aktiv en man var före operationen, hur tumören avlägsnades, vilken ålder patienten har. Tyvärr, för att uppnå samma kvalitet i sexlivet, vilket var före interventionen, är det extremt svårt, och i de flesta fall - omöjligt. I 20% av fallen förloras styrkan för alltid;
 7. svullnad av fötterna. Kan signalera att lymf ackumuleras i underbenen. Det finns sällan en komplikation, men det är nödvändigt att informera läkaren om det.
 8. skleros i blåsans hals - En annan sällsynt komplikation. Det framgår av det faktum att orgelet helt förlorar sin förmåga att komma i kontrakt. Patienten behöver en ytterligare operation.

Rehabilitering efter prostataavlägsnande i onkologi

En fullständig rehabilitering kan ta ett år eller mer. De viktigaste komponenterna i en framgångsrik återhämtning: kost, motion, överensstämmelse med regimen av arbete och vila. Tänk på dessa komponenter mer detaljerat.

Vad kan och kan inte ätas i den postoperativa perioden?

Det finns inga starka begränsningar för godkännandet av vissa produkter, men det finns allmänna rekommendationer:

 • begränsa salt, kryddig, kaffe;
 • drick mycket rent vatten;
 • portionerna ska vara små, maten bör vara användbar och balanserad;
 • i kosten ska vara fiber, får du inte tillåta förstoppning;
 • protein - ett byggmaterial som gör det möjligt för dig att återhämta sig snabbare. Det är i kött, fisk, mejeriprodukter.

Återhämtning med träning

Så följande övningar är användbara:

 1. kläm muskeln i anuset och försök att dra in det så mycket som möjligt. I denna position måste du stanna några sekunder, då kan du koppla av. Frekvens: 3 gånger om dagen, tio tillvägagångssätt;
 2. komprimera muskel i blåsan och slappna av det. Frekvens: 3 gånger om dagen, tio tillvägagångssätt;
 3. från den bakre positionen på baksidan, dra uppåt till taket på armen och benet. Lämnen ska vara något böjda och avslappnade. Tillbringa 1-2 minuter i denna position;
 4. Ligga på ryggen, sträck ut dina ben och sätt dem över varandra. Andas genom din näsa och påkänning när du utvisar bäckens membran genom att lyfta sfinkteren inuti kroppen. I det här fallet måste du trycka på de korsade höfterna mot varandra. Utför flera gånger, byta ben;
 5. Ligga på ryggen, benen böjer sig vid knäna. Nästa: Smidigt vänd sig för att luta knäna stängd i knäna i höger och vänster sida i riktning mot golvet, svängande som en pendel. Ryggen ska pressas till golvet, armarna är utsträckta och något ifrån varandra.

Bär ett bandage efter operationen

Använd ett förband rekommenderas i minst en månad. Detta enkla verktyg bör minska belastningen på perineal- och bukmusklerna, och förbättra och påskynda läkningsprocessen.

Bandaget börjar bäras i det andra steget i återhämtningsperioden, som börjar med kateterets borttagning.

Rehabilitering efter avlägsnande av prostata i tidig och sen period

En ihålig operation för att avlägsna prostata och en cancerous tumör som finns i den kallas radikal prostatektomi.

Det ordineras för män med lokaliserad och lokalt avancerad prostatacancer. Med sällsynta återfall av sjukdomen ordineras strålterapi efter en prostatektomi.

Rehabilitering efter avlägsnande av prostata i tidigt postoperativt stadium syftar till att förebygga komplikationer som blödning, införa infektionen i såret och stricture (ärr) på urinröret.

 • För att förhindra infektion Patienter är förskrivna antibiotika, och varje dag tvättas blåsan med en lösning av furacilin genom en kateter.
 • blödning orsakas av dålig homeostas under prostatektomi. De kan uppstå som blodproppar eller förtäring av urinen (den senare är normal under de första två dagarna efter operationen).
 • Ärrbildning och förträngning av urinröret orsakar problem med urinering. För att förhindra tillväxten av ärrvävnad i området där prostatakörteln rekommenderas, rekommenderas patienter att dricka minst 2 liter vätska per dag.

I den sena postoperativa perioden kan det finnas problem med erektion. Man tror att erektil dysfunktion efter radikal prostatektomi är en följd av ett trauma mot de cavernösa nerverna, vilket leder till hypoxi och fibros i penisvävnaderna. Syftet med hennes behandling är att upprätthålla en erektion som är tillräcklig för sexuella relationer.

Förväxla inte radikal prostatektomi och TUR (transuretral resektion), som används för prostata adenom. Med TUR förblir prostata på plats, bara tumören i den tas bort.

Det finns fem väletablerade alternativ för behandling av erektil dysfunktion.

Några av dessa behandlingsalternativ har också använts för att rehabilitera penis hos män efter prostatektomi:

 1. Det första alternativet innefattar oral administration av fosfodiesteras typ 5-hämmare (PDE-5).
  Tyvärr kan frekvensen av "icke-respons" av dessa läkemedel, som rapporterats, nå 80% hos män som har genomgått prostatektomi.
 2. Det andra alternativet är icke-invasivt och innefattar vakuum-erektionsterapi. Med hjälp av en vakuumcylinder och en negativ tryckpump skapas blodflödet till penisens klyfta kroppar vilket leder till en erektion. Effekten av vakuumanordningen, med utgångspunkt från att skapa en erektion som är tillräcklig för samlag, varierar från 87% till 92%, oberoende av etiologin hos erektil dysfunktion.
 3. Det tredje alternativet - vibrostimulering av penis. Den utförs med hjälp av en speciell enhet - en vibrationsstimulator. Vibrerande vid höga frekvenser, innebär det miljontals känsliga receptorer i penishuvudet. Då överförs impulsen till organets nerver. Metoden är värdefull genom att den kringgår skadade kavernösa nerver involverar vermisk nerv, som förblir intakt. Från det skickas signalen om sexuell stimulans till sexuella centra i ryggmärgen och hjärnan, vilket orsakar erektion. Till skillnad från PDE-5 och pomp, som endast skapar erektion, återställer vibrostimulering erektion och anslutningar i de cavernösa nerverna.
  I Ryssland kan du köpa en vibrationsgenerator Viberect: Enheten visas också till alla män som vill stärka styrkan. För bästa resultat och tidig återhämtning för män som har genomgått prostatektomi, är det användbart att utföra Kegel-övningar och applicera pumpen i kombination med vibrationsstimulering.
 4. Det fjärde alternativet innefattar injektioner i penis. Ett vasoaktivt läkemedel (t.ex. prostaglandin E1, papaverin eller fentolamin) injiceras mot penisens botten för att öka penisens blodkärl och därigenom förbättra blodflödet.
 5. Det femte och sista alternativet - penisproteser. Speciella implantat ersätter fallusens cavernösa kroppar.

Valet av behandling beror på patientens motivation och den tillhörande läkarens rekommendationer.

Var rehabilitering efter borttagning av prostata blir effektivare: på sjukhuset eller hemma?

 • Till förmån för sjukhuset säger att patienten kommer att vara under 24 timmars övervakning av specialister. Eventuella problem som uppstått, oavsett smärta eller problem med kroppens fysiologiska funktioner, löses omedelbart.
 • Hemma upplever patienten psykologisk komfort, vilket påskyndar återhämtningsprocessen. Därför, om mannen känner sig normal efter operationen, har han inte allvarliga komplikationer, så det finns inget behov av en lång vistelse på sjukhuset. Men det är upp till läkaren, inte patienten själv, att bestämma hur länge patienten kommer att stanna på sjukhuset efter avlägsnande av prostata. När laparoskopisk kirurgi på sjukhuset är 7-10 dagar, med öppen prostatektomi - 14-21 dagar.

Rekommendationer för snabb rehabilitering efter avlägsnande av prostata:

 1. Svullnad i pungen. Om skrotet är svullet, måste du bära stödja trosor och vid vila sätta en handduk under pungen.
 2. Återställande av tarmfunktionen. Aptit och avföring återställs gradvis inom den första veckan efter operationen. Patienten ges ett läkemedel för att mjukna av pallarna.
 3. Blåsans spasmer.De är en naturlig reaktion på läkning av blåsan. De kan kännas som ett akut behov av att urinera eller en kort bäcken, rektaltryck. Om blåsan spasmer blir ett problem, behöver du se en läkare.
 4. Begränsa aktivitet. Efter urladdning från sjukhuset behöver du inte gå mycket och långt, bör bördan på kroppen vara gradvis. I allmänhet återgår patienterna till normal aktivitet i 10 dagar och till full aktivitet inom 21-28 dagar.. Kör inte fordonet förrän katetern är avlägsnad och bedövningstestningen är klar.
 5. badning. Du kan börja ta en dusch efter operationen, men du kan inte simma tills insnitten helt läker.
 6. diet. Under den första veckan efter operationen är det bäst att undvika akuta eller feta livsmedel. Men frukt och grönsaker rik på fiber, du behöver äta mer, det kommer att bidra till att förhindra gas och förstoppning. Om förstoppning blir problematisk kan du dricka plommonjuice eller äppelcider. Det rekommenderas att dricka från 4 till 8 glas vatten om dagen för att förbättra läkemedlets effektivitet för att mildra avföringen.
 7. vandring. Att gå kort efter operation bidrar till normalisering av tarmen, effektiv andning, mobiliserar urladdningen från lungorna, förbättrar blodcirkulationen. Nästa morgon efter operationen kommer läkaren be patienten att gå minst 6 gånger om dagen, till exempel två gånger efter frukost, två gånger på eftermiddagen och två gånger efter middagen. Efter urladdning från sjukhuset är det mycket viktigt att fortsätta att gå minst 6 gånger om dagen.
 8. övningar. För att stärka bäckenets golvbeläggning erbjuds gymnastik i gruppen LFK på ett individuellt valt program. Hemma kan du utföra Kegel övningar för män.

Fysisk stress är kontraindicerad inom två månader efter operationen.

Sexuell återhämtning under rehabilitering efter avlägsnande av prostata: Strax efter kateterets borttagning har de flesta män inte en erektion som är tillräcklig för kön. Uppreparation kan ta flera månader eller år.

Under denna period kan läkaren ordinera mediciner för att hjälpa patientens erektion att vara fastare och mer permanent. Incitament för erektion under det första året efter prostatektomi kommer också att skilja sig från preoperativperioden.

Visuella stimuli blir mindre effektiva, och fysisk stimulering blir effektivare, patienten kan uppnå orgasm, men han kommer att vara "torr". Utan prostata eller sämre vesiklar kan kroppen inte längre producera spermier.

Postoperativ period: prostatacancer är besegrad, hur man återställer?

Behandling av prostatacancer kan utföras på olika sätt, till exempel: kemoterapi, administrering av östrogener och liknande. Men med största framgång passerar genom en kirurgisk operation, kallad radikal prostatektomi.

Dess fördelar är att bli av med sjukdomen i ett tidigt skede av tumörbildning och ett minimum av komplikationer i återhämtningsperioden jämfört med andra sätt att bekämpa cancer.

Det finns en operation för att extrahera prostatakörteln och om nödvändigt de drabbade omgivande vävnaderna. Omedelbart efter operationen överförs prostatacancerpatienter till intensivvården eller intensivvården. Det kommer också att innehålla den behandlande läkaren.

Inom några timmar, efter en prostatacanceroperation, kommer han att observera patientens tillstånd. Vid denna tid, att läkaren inte bara se till att både den opererade återfått medvetandet efter anestesi, men under hans ledning, patienten kommer att spendera alla nödvändiga terapeutiska åtgärder. Såsom kommer att samlas blod och urin för att övervaka patientens tillstånd och, om nödvändigt, utfördes ytterligare datainsamling, inklusive EKG, tryckreglering och så vidare.

I avsaknad av komplikationer efter operationen, efter en dag överförs mannen till den urologiska avdelningen. Postoperativ period efter avlägsnande av prostatacancer på sjukhuset innefattar:

 • Obligatorisk administrering av föreskrivna antibiotika
 • Mottagande av smärtstillande medel
 • Överensstämmelse med den föreskrivna kosten (vanligtvis tre dagar senare tillåtet att återvända till det vanliga sättet att äta)
 • Avlägsnande av försäkringsdränering enligt indikationer - normalt efter två dagar
 • Avlägsnande av suturer - i fall utan komplikationer på åttonde dagen
 • Kontrollera urinrörets läkning och ta urinkatetern bort. Vanligtvis händer detta på den nionde dagen, varefter patienten släpps hem.

Postoperativ period efter avlägsnande av prostatacancer hemma:

 • Varje trimester under de första två åren spår nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) för att kontrollera sjukdomens återkomst.
 • Begränsning av kraftbelastningen under en period av tre månader.
 • Många betyg på forum skrivs om fördelarna med promenader, som eliminerar smärtan i benen orsakade blodproppar bildas i den postoperativa perioden av prostatacancer.
 • Kegels metod för att återställa funktionen av urinering.
 • Förlängd intag av lågdosinhibitorer för tidig återställning av potens.

Den postoperativa perioden av prostatacancer varar ett år, för vilket de flesta patienter lyckas helt återfå sitt vanliga sätt att leva.

Livstid efter avlägsnande av prostatacancer och eventuellt återfall

Livslängden efter avlägsnande av prostatacancer är ganska hög och överlevnaden under den första femårsplanen är i genomsnitt:

 • Det första steget är 92%
 • Den andra etappen är 81%
 • Den tredje etappen är 41%
 • Den fjärde etappen är 15%

Tyvärr, ibland efter behandlingen finns det en återkommande prostatacancer.

Postoperativ rehabilitering för prostatacancer är inte utan syfte innebär systematisk bestämning av nivån av prostataspecifikt antigen. Spårning nivån och notera det ökande antalet antigener kan tala med tillförsikt om återfall av prostatacancer (prostatacancer), eftersom detta är den vanligaste symptomet. I medicin kallas detta för "biokemisk återkommande prostatacancer."

Effekten på den återkommande tumören, beroende på resultatet av studien, utförs med hjälp av:

 • Brachioterapi (bestrålning, där strålbehandling är lokaliserad i ett särskilt sjukorgan och påverkar endast lokala celler).
 • Haifs metod.
 • Hormonbehandling.
 • Strålbehandling.
 • Kemoterapi.
 • Radikal prostatektomi (om inte tidigare utförd).

Prognosen för återfall av prostatacancer beror på ett antal beståndsdelar, men i genomsnitt är dödligheten efter återfall under den första femårsperioden 4% och 15% i 15 år.

Jämför kostnaden för operationen (såväl som kostnaden inkluderar undersökning, analys och uppehållstillstånd) på prostata i olika länder:

 • Tyskland - 13000-24000 euro.
 • Sydkorea - 18000 euro.
 • Turkiet - 10 800 euro.
 • Israel - 5500-12000 euro.
 • Ryssland (Federal State Institution "Behandlings- och rehabiliteringscentrum Roszdrav") - 110500 rubel (endast kostnaden för själva operationen).

Det bör noteras mycket positiv feedback om sådana kliniker som "Hadassah" i Israel och "Dortmund" i Tyskland.

Hur påverkar effekten av prostatacancer livet för en man efter operationen?

Konsekvenserna av prostatacancer i den postoperativa perioden är följande:

 • Smärta i underlivet när man går.
 • Trombos i benen.
 • Möjlig stasis av lymf i benen, vilket orsakar deras svullnad.
 • Urininkontinens efter avlägsnande av prostatacancer, som tar i genomsnitt fyra till sex månader, främjas speciellt av denna övning för att stärka bäckensgolvets muskler.
 • Periodisk förstoppning.
 • Erektil dysfunktion.

Konsekvenserna av prostatacancer beror något på det vanliga sättet att leva. Till exempel är ett bad efter prostatacancer operation kontraindicerat hos män, även ta hand om sin hälsa inte bara följa alla förfaranden som föreskrivs av läkare, men också för att starta vandring och observera den dagliga rutinen - en god vila och en riktig kost kan bidra till att återhämta sig snabbare.

Det bör noteras forskningen från den schweiziska läkaren Malta Reiken, som etablerat förhållandet mellan rökning och återfall av prostatacancer, förmodligen bör rökare överge denna missbruk.

De första sex veckorna borde avstå från samlag. I framtiden, om denna funktion bevaras, tvärtom, rekommenderar läkare samlag två gånger i veckan. Om sexpartnern inte är närvarande, rekommenderas onanering efter operation av prostatacancer. Detta beror på normalisering av den hormonella bakgrunden och träningen av bäckensbottenmusklerna.

Rehabilitering efter prostataavlägsnande i onkologi

Att höra diagnosen "karcinom" är svår. Eftersom du förstår att sannolikheten för återhämtning är lika med ett mycket litet värde. Även med korrekt och högkvalitativ behandling kommer du att bli först i eftergift, om några år, förutsatt att det inte finns några återfall, i medicinsk statistik om att du kommer att skrivas - "överlevt".

Uppgift av någon patient efter borttagning av prostatacancer är att normalisera sitt eget liv och gå in i livslång eftergift. Detta är endast möjligt när man observerar reglerna för beteende i den postoperativa perioden.

Problem i efteroperationsperioden. kortfattat

Prostatacancer karakteriseras av en hög grad av tumörsproliferation och metastasering. Därför rekommenderar läkare en radikal operation för att avlägsna orgeln, närliggande vävnader och lymfkörtlar. Detta tillvägagångssätt minskar sannolikheten för återfall till ett minimum.

Återhämtning efter operation av prostatacancer är villkorligt uppdelad i 4 perioder. Övervakning av läkarens rekommendationer kommer att återställa alla vitala funktioner.

Faser av rehabilitering efter prostataavlägsnande i onkologi:

 1. Direkt kirurgiskt ingrepp.
 2. Perioden att bära katetern.
 3. Återställande av urinretention.
 4. Restaurering av erektion och möjlighet att ha samlag.

Perioden att bära katetern

Fasnummer 1 godkändes framgångsrikt. Om 24 timmar lämnar patienten intensivvården och överförs till urologi. Läget för vävnadsläkning börjar. Under denna period visas en kateter för normalisering av urinflödet.

Medicinsk taktik består i antibiotikabehandling, utnämning av smärtstillande läkemedel, i vissa fall användningen av senadofil eller andra generiska Viagra. Till dess att katetern avlägsnas måste antibiotika tas för att förhindra utvecklingen av en sekundär infektion.

Sjukhuset urladdning sker den 9: e dagen efter ingripandet. Om du har en lång resa i sittande läge, var 45: e minut, du ska stå upp och flytta för att eliminera blodstagnationen i bäckenet.

Begreppen "special diet" i denna period existerar inte. Men under det fullständiga förbudet får alkohol. Rätter bör väljas på ett sådant sätt att det inte finns några problem med avföring. Överdriven töjning kan orsaka smärta, ökad stress på sömmarna.

Hygieniska förfaranden är inte förbjudna. Duschen skadar inte ärrbildning, men bastun eller varmt bad är under fullständigt förbud. Fogområdet måste vara permanent torrt och rent.

Hantera katetern noggrant, eftersom oavsiktlig droppe ur röret kommer att leda till urininkontinens i framtiden.

Motoraktivitet

Under denna period engagera sig inte i arbetskraften. Lyft inte vikter över 5 kg.

Omedelbart efter urladdning - åtminstone 8 gånger om dagen - gå, gå i 5 minuter. Öka motoraktiviteten gradvis inom en månad.

En cykel och liknande övningar med en belastning på den kirurgiska suturens fält måste skjutas upp i 2 månader. LFK eller gymnastik - enligt överenskommelse och under överinseende av en fysioterapeut.

Två veckor efter urladdning avlägsnas en kateter. Förfarandet utförs av läkaren, själva apparaten inte ska avlägsnas.

Retention av urin

Det rekommenderas inte att gå till jobbet tidigare än 4 veckor efter operationen. Patienten bör vara beredd att säkerställa att normaliseringen av processen att hålla blåsans sphincter inträffar inte tidigare än 3 månader efter prostatektomi. I vissa fall krävs det sex månader.

Återhämtningen är gradvis. Under denna period rekommenderas att besöka toaletten tidigare än blåsan fylls. Det är inte tillrådligt att dricka te, kaffe, andra drycker med en diuretisk effekt.

Det visar gymnastikens prestanda för träning av bekkenbottens muskler. Dessa är de så kallade Kegel övningarna. Innan du tar kontroll över sphincters rekommenderas att du använder pads eller blöjor för vuxna.

För snabbast normalisering av urineringens funktioner, använd inte enheter för att klämma urinröret. Sådan låsteknik tillåter inte muskulaturen att stärka, vilket ökar inkontinensperioden.

erektion

Återställandet av denna funktion tar upp till 4 år. Här, rollen som en ålder av en man och tillståndet av erektion före operationen. Om det var en fading av funktionen före prostatektomi, bör du vara beredd på att detta tillstånd kommer att utvecklas.

Börja försöka få samlag omedelbart efter kateterets borttagning. Men bara när du känner dig redo, eftersom sexuella effekter under rehabiliteringsperioden är kontraindicerade.

Under denna period kommer läkaren att ordinera mediciner för att förbättra erektilfunktionen. Men var inte beroende av dem, eftersom Viagra och dess analoger är en slags krycka. Och patienten är viktig för att uppnå normalisering av funktionen i sin helhet.

Vad är förbjudet under de första 3 månaderna efter en prostatektomi

Förteckningen över förbud är liten, men efterlevnaden av dessa regler tillåter dig att återhämta sig snabbare efter operationen.

 1. Skarpa rörelser och tyngdlyftning.
 2. Glöm reparationer, gardiner, feats på tomten.
 3. Alkohol är ett slutgiltigt förbud. Prostatacancer, och någon av onkologiprocesserna och alkoholhaltiga drycker är inkompatibla begrepp.
 4. Bastu, bastu, cykel.
 5. Stressiga situationer.
 6. Ändra kosten. Avvisa från akut, salt, diuretikum. Mint-te eller andra avgifter med en diuretisk effekt enligt strängaste förbudet. Detsamma gäller för kaffe.
 7. Försök inte att kontrollera sfinkterna, klämma på gluteal muskler eller på ryggen.

Varje gång innan du går på toaletten proaktivt, vänta på känslan av blåsans fullhet. Fördröj gradvis retentionstiden.

Vad som inte bara är tillåtet, men som ska göras utan misslyckande:

 1. Följ urologens rekommendationer.
 2. Drick minst 3 liter vätska per dag, men sluta ta minst 2 timmar före sänggåendet.
 3. Utför ett komplex av gymnastik minst 3 gånger om dagen.
 4. Vila och undvik stressiga förhållanden.

Övningsterapi och gymnastik

Den huvudsakliga uppsättningen övningar kommer att visas för patienten av en fysioterapeut. Utför dem först efter kateterets borttagning.

 1. Gymnastik hålls 3 gånger om dagen.
 2. Upprepa varje övning 10 gånger. En större mängd kommer bara att skada.
 3. Efter varje tillvägagångssätt försök att slappna av musklerna. För att göra detta, ta några andetag och utandningar.
 4. Stram inte de gluteala musklerna under träning.

Patienten efter en prostatektomi bör besöka onkologen 1 månad efter ingreppet. Då visas granskningen en gång var tredje månad.

Det är obligatoriskt att donera blod till PSA-oncomarkören under denna period. Resultaten av analysen ska motsvara de normala indikatorerna för varje åldersgrupp. Ytterligare tester under det första året efter operationen är inte lämpliga för normala PSA-resultat.

Den reproduktiva sfärens cancerpatologi är inte en dom och behandlas framgångsrikt. Och bara patienten kan hjälpa doktorn, efter rekommendationer om beteende under rehabiliteringsperioden.

Rehabilitering efter prostatektomi - det sista steget i kampen mot cancer

På grund av ökningen av förekomsten av cancer, och i synnerhet prostatacancer, har fler och fler män i arbetsför ålder genomgått kirurgi radikal prostatektomi (avlägsnande av prostatakörteln). Rehabilitering efter prostatektomi blir ett extremt brådskande problem.

Tidig postoperativ period

Efter prostatektomi är patienten vanligtvis på sjukhuset i ca 2 veckor. Så länge sikt sjukhusvård på grund av det faktum att avlägsnandet av prostata - en komplicerad operation, varefter du vill installera en urinkateter och grundlig hand om honom.

I den tidiga postoperativa perioden är komplikationer möjliga, varav de vanligaste är följande:

 1. Smittsam process manifesteras av sjukdom och feber. Framväxten av infektiösa komplikationer är i regel beroende av att de inte uppfyller kraven för aseptiska och antiseptiska medel under operation eller med bandage. För att förhindra infektion är patienterna förskrivna antibiotika och daglig tvättning av blåsan med en lösning av furicillin genom en kateter.
 2. blödning manifesterar sig i form av blodproppar eller förändringar i urinfärgen, förekommer i postoperativ period med dålig hemostas under operationen. Det bör noteras att en liten förändring i färg av urin under de första 1-2 dagarna efter operationen är normalt och på grund av det faktum att efter avlägsnande av prostata i dess ställe förblir ganska omfattande sårytan.
 3. Utformning av urinrörelse (begränsning) av urinröret manifesteras av svårighet eller fördröjning i urinering och orsakas av överdrivning av ärrvävnad i området av den borttagna körtelen. För att förhindra urinrörelse, rekommenderas patienter att dricka upp till 2 liter vätska per dag, vilket leder till en ökning av mängden urin. Om smärtan av urinröret bildas, kan det kräva återkirurgisk ingrepp för att behandla den.

Sen postoperativ period

Efter urladdning från sjukhuset är det nödvändigt att ha ett postoperativt bandage inom 1 månad för att undvika tung fysisk ansträngning (sport, tyngdlyftning över 3 kg) i 3 månader. Det finns dock inga restriktioner för att gå och stanna utomhus. Om arbetet inte innebär fysisk aktivitet kan patienten återvända till sin arbetsplats 2-3 veckor efter inträde.

Det största problemet för män som har genomgått prostatektomi är erektil dysfunktion. Enligt olika studier förekommer det hos 65-75% av patienterna, vilket väsentligt minskar livskvaliteten. Det finns flera sätt att återställa erektion efter avlägsnande av prostatakörteln:

 1. Regelbundet intag före sömnläkemedel - inhibitorer av fosfodiesteras (av Viagra (50 mg / dag) eller Levitra (10 mg / dag) minst 3 gånger i veckan eller dagligen med ett intervall på 24 timmar; eller Cialis (10 mg / 48 timmar) eller minst 2 gånger i veckan).
 2. ansökan vakuum erector framför duschen 1-2 gånger om dagen.
 3. Intravernös terapi med alprostadil - En metod som gör att du kan orsaka erektion efter kvart i timmen, varefter den varar från 1 till 4 timmar, beroende på dosen av läkemedlet. Patienten går in i alprostadil ensam, självinjektionsutbildning kräver 1-2 besök hos urologen.
 4. Topisk applicering av vasodilatorgeler innehållande nitroglycerin, papaverin eller minoxidin.
 5. Vid ineffektivitet av konservativa metoder används penisproteser. Det finns 2 typer av proteser: uppblåsbara, har en högre kostnad, men ger mer 'naturliga' erektioner och halvstyva för att säkerställa en stabil och varaktig erektion.

Rehabilitering efter prostatektomi kan variera från flera månader till 2 år, så du måste vara tålmodig och följ noga medicinska rekommendationer. Det viktigaste är trots allt redan gjort - det finns ingen malign tumör i kroppen!

Livet med en avlägsen prostatakörtel

I rehabiliteringsperioden efter avlägsnande av prostata vid upptäckt av onkologi, försöker en man maximera den snabba återhämtningen av hälsan. Det är nödvändigt att i förväg förbereda kampen mot de möjliga konsekvenserna av prostatektomi, eftersom risken för postoperativa komplikationer är stor. Det beror inte bara på metoden för kirurgisk ingrepp utan även på patientens tillvägagångssätt vid återhämtningsperioden från operationen.

Typer av kirurgisk ingrepp med onkologi av prostata

Prostatektomi patienter visas vid 1 och 2 scenprostatacancrar när cancern inte har spridit sig utanför kroppen av kapseln, inte metastasized, och nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) har inte nått värdet av 20 ng / ml. Under operationen avlägsnas hela prostata och vävnader, vars celler är inblandade i den maligna processen.

Det finns flera sätt att utföra ett kirurgiskt ingrepp:

 1. Överlappande prostatektomi - innebär att prostata avlägsnas genom ett 10-12 cm långt snitt som sträcker sig från naveln till skönhetsbenet. Under operationen kan läkaren ta bort lymfkörtlarna, maximalt försöka hålla neuralbunten ansvarig för erektilfunktionen och urinprocessen.
 2. Perineal (perineal) prostatektomi är en operation där läkaren gör ett snitt på 4 cm mellan skrot och anus. Samtidigt är tillgången till prostata svår, vilket signifikant minskar sannolikheten för att bevara nervbandet. I prostatacancer är det ofta nödvändigt att ta bort lymfkörtlar, vilket är omöjligt med denna metod för kirurgisk ingrepp. Dess fördelar är en kortare rehabiliteringsperiod, ett tillfälle att behandla överviktiga patienter eller tidigare abdominalkirurgi.
 3. En laparoskopisk metod där en prostataavlägsnande operation utförs av antingen en läkare eller ett operativt operativt system opererat av en kirurg. Det moderna systemet Da Vinci (Da Vinci) gör att du kan utföra kirurgiska ingrepp med hög noggrannhet, vilket minskar risken för postoperativa komplikationer och bidrar till att minska längden på rehabiliteringsperioden.

Postoperativ återhämtning efter operation av prostatacancer tar en minimal tidsperiod med laparoskopisk ingrepp och ett maximum för retropubisk prostatektomi. Men mycket beror på kirurgens skicklighet och allvaret av konsekvenserna av operationen.

Eventuella komplikationer av kirurgisk ingrepp

Efter operationen skickas patienten till intensivvården, där hans tillstånd ständigt övervakas av läkare. Nästa dag kan du överföra till ett gemensamt rum.

De vanligaste komplikationerna efter radikal prostatektomi:

 • kränkningar av erektil funktion
 • problem med urinering i samband med skador på prostatas eller urinrörets neurovaskulära buntar: urininkontinens, svårighet att starta urineringsprocessen;
 • smärta under avföring orsakad av skada på ändtarmen
 • infertilitet.

Trots ett antal möjliga komplikationer bör du inte överge kirurgi, eftersom prostatacancer är en dödlig sjukdom, och radikal prostatektomi ger optimistiska överlevnads förutsägelser. Om prostatacancer är måttligt differentierad är sannolikheten för överlevnad 75-97% och med en hög grad av differentiering av maligna celler - i 60-86%. Därför är det viktigt att man inte undviker kirurgi, utan att lära sig att hantera konsekvenserna.

Brott mot urinering

Under de första 6 månaderna efter operation för prostatacancer uppstår problem med urinering hos 25% av männen. Det beror delvis inte bara på kirurgiska manipulationer utan även på de åtgärder som vidtagits för att förhindra inflammatorisk process och normalisering av urinfunktionen.

För att förhindra utvecklingen av inflammation, kontrolleras nivåns nivå och sammansättning, en man är försedd med ett system för bevattning av blåsan. I detta fall injiceras en lösning av furacilin i organet genom en kateter med en uppblåsningsballong i slutet. Genom den andra änden av katetern utsöndras utsöndringar i urinuppsamlingen med små blodproppar. Denna procedur utförs från 2 timmar till 2-3 dagar, beroende på graden av sårläkning vid platsen för den borttagna prostaten.

Kateteriseringen för avlägsnande av urin från blåsan visas inom 8-10 dagar efter avlägsnande av prostatacancer. Med långsam läkning kan kateteriseringsperioden ökas av en läkare. Patientens urladdning sker vanligen efter avlägsnande av katetern. I det här fallet upplever patienten fortfarande några obehagliga känslor under urinering: brinnande, frekvent uppmaning att urinera. Normalt passerar de efter några dagar.

Om patienten släpps ut med en kateter rekommenderas daglig behandling av glanspenisen med ricinolja för att förhindra att sår och sprickor uppträder.

Efter extraktion av katetern kan musklerna i blåsan vara lite atrophied. Detta leder till en överträdelse av urineringsprocessen. Inom 4 veckor efter operationen har 60% av männen en restaurering av urinfunktionen. Efter 3 månader kan 90% av männen kontrollera urinflödet, och i ett halvt år upplever upp till 95% av männen inga problem med urinering.

För att maximera återvinningsprocessen efter urladdning och undvika komplikationer med urinering, efter operationen är det nödvändigt att följa rekommendationerna:

 • Beakta reglerna för personlig hygien; Efter en dusch ska den postoperativa suturen behandlas med ett antiseptiskt medel.
 • Under månaden efter operationen, lyft inte föremål som är tyngre än 5 kg, ge upp mycket fysisk ansträngning.
 • Avstå från att cykla i 2 månader efter operationen.
 • Som en träning, använd promenader. Om det finns en kateter, ska du gå regelbundet: upp till 8 gånger om dagen, men inte mer än 5-6 minuter en gång; Efter avlägsnande av katetern rekommenderas promenader, vars varaktighet inte är tidsbegränsad.
 • För att minska trycket på grenområdet när du sitter, är det nödvändigt att använda en fotstöd så att lutningsvinkeln mellan stolen och ryggraden är ungefär 45 grader.
 • Drick under dagen från 2 till 3 liter vätska.
 • Ta inte droger som aspirin och Ibuprofen, vilket påverkar blodkoagulerbarheten.

Om du vill återvända till jobbet, ska en man konsultera en läkare. Beroende på arbetsförhållandenas svårighetsgrad är återupptagande av arbete möjligt i 2-4 veckor eller 4-8 månader (vid lyftning, hög motoraktivitet).

Återställa en erektion

Möjligheten att upprätthålla normalt sexuellt liv efter prostatektomi beror i stor utsträckning på behovet av att ta bort neurovaskulärt bunt och operatörs erfarenhet. Med en kvalitativ nervbesparande operation kan sannolikheten att återställa potensen endast bedömas av den behandlande läkaren. De första försöken om samlag kan göras efter 1-1,5 månader. efter operationen. Som regel kan processen att återställa en erektion ta från sex månader till tre år.

I rehabiliteringsprocessen kan läkaren utse:

 1. Inhibitorer av fosfodiesteras typ 5. Dessa inkluderar:
 • Viagra (Sildenafil) - appliceras vid sänggåendet till 50 mg 3 gånger i veckan;
 • Cialis (Tadalafil) - Tagen 10 mg en gång varannan dag före sänggåendet.
 • Levitra (Vardenafil) - tas 10 mg en gång om dagen före sömn mer än 3 gånger i veckan. Preparat är endast effektiva i avsaknad av skador på nervfibrer.
 1. Använda en vakuumvarnare. Denna enhet har en pump och en cylinder, i vilken penis sätts in. En man måste producera tre kontinuerliga kompressioner av pumpen var 5: e sekund och fortsätt proceduren tills en erektion uppnås. Efter att ha väntat i 10 sekunder släpper du trycket i pumpen. Förfarandet är effektivt om du utför dagliga manipuleringar 1-2 gånger per dag för 4 tillvägagångssätt med 2-3 minuters intervall.
 2. Användning av intracavernös farmakoterapi med alprostadil. Att vara en analog av prostaglandin U1, främjar alprostadil avspänning av släta muskler och kärl, vilket skapar gynnsamma förhållanden för blodflödet i könsorganen. Läkemedlet kan användas i form av ljus eller injektioner 10 minuter före samlag.

Om läkemedlet är ineffektivt är implantation av protesen i penis möjlig.

Gymnastik och diet för postoperativ rehabilitering

För att stärka bäckensbottenmusklerna och förhindra oavsiktlig urinering rekommenderas gymnastik:

 • I det benägen läget utföra lyft av bäckenet, tryck axlarna och klackarna på golvet.
 • Formulera en rulle från en handduk. Sätt fötterna på axelns bredd, sätt på en handduk. Rullen måste vara mellan benen. Vid inandning, rygg ryggraden, med utandning - böja i nedre delen av ryggen, spänna musklerna i anus och bäckenet, försök att ta tag i kudden.
 • Ligga på golvet, höja armar och ben vinkelrätt mot golvytan, böj knäna något. Denna position gör att du kan slappna av i bäckens golv.
 • Att minska belastningen på bäckensmusklerna underlättas av träningen: att ta sig på alla fyra, lägg händerna på varandra och sänka huvudet. I denna position är det nödvändigt att stanna upp till 2 minuter.
 • För utveckling av bäckenmuskler rekommenderas motion: ligga på golvet korsa dina ben, vid utandning för att komprimera sfinkteren och att trycka på höfterna mot varandra. Korsben behövs alternerande.
 • Det rekommenderas regelbundet att utföra Kegel-övning, komprimera perineala muskler, som när man hindrar urinflödet.

Terapeutisk och fysisk utbildningskomplex (LFK) är en integrerad del av rehabiliteringsperioden, på grund av vilken återställandet av vävnader och organfunktioner accelereras, förstärks immuniteten.

Återställa kroppens funktion kommer att hjälpa diet efter prostatektomi. Det är iakttagandet av principerna om hälsosam ätning. Efter operationen rekommenderas det:

 • att observera dricksordningen
 • ät små måltider upp till 6 gånger om dagen;
 • att utesluta från de dietprodukter som innehåller konserveringsmedel, färgämnen, cancerframkallande ämnen: konserverad mat, rökt produkter, produkter från snabbmatstankar, sötvattendrycker;
 • från köttproduktion för att föredra konsumtion av kaninkött, fjäderfäkött;
 • Använd inte stekning som värmebehandlingsprodukt.
 • kryddiga kryddor och kryddor som pepparrot, senap, peppar att gå in i kosten gradvis, förlita sig på välbefinnande;
 • Använd frukt i gryta eller torr form för att förhindra gasgenerering.

I prostatacancer är det viktigt att förstå att prostatektomi är föreskriven för att förlänga livslängden, och medvetenhet och positiv attityd är nyckeln till snabb och framgångsrik rehabilitering i postoperativ period.

Rehabilitering efter borttagning av prostatacancer

Kirurgi för prostatacancer utförs efter en grundlig studie av scenen av cancer, ålder, kroppstyp och allmän hälsa hos patienten.

Kirurgi är en av de två vanligaste behandlingarna för prostatacancer, varav ett annat alternativ är strålterapi. När det gäller förekomst av prostatacancer är detta en av de främsta orsakerna till cancerdöd hos män. Om det diagnostiseras i ett tidigt skede eller innan en tumör har spridit sig till andra vävnader är det kirurgiska förfarandet det sista behandlingsalternativet för prostatacancer.

Kandidater för behandling av prostatacancer

Prostatacanceroperation utförs om cancerceller är begränsade till prostatakörteln. Dessutom ska den ideala kandidaten för kirurgi vara frisk och yngre än 70 år. Men typen av operation beror på scenen av prostatacancer tillsammans med typ av kropp, ålder och allmän hälsa hos patienten. Vissa utföringsformer av kirurgisk behandling av prostatacancer innefattar kryokirurgi, en robot laparoskopisk kirurgi, laparoscopic radikal prostatektomi, kirurgi retropubicheskuyu, perineum drift och transuretral resektion av prostata (TURP). Låt oss diskutera kort om återhämtningen efter prostatacanceroperation.

Återhämtning efter kirurgisk borttagning av prostatacancer

Operationen för prostatacancer kräver en sjukhusvistelse under en viss period. Vistelsens längd på sjukhuset kan variera beroende på vilken typ av operation som utförts och den allmänna hälsotillstånden för den kandidat som har genomgått förfarandet. I allmänhet bör patienterna stanna kvar på sjukhuset i cirka 2 till 5 dagar efter operationen. Faktum är att kandidater som deltog i laparoskopisk kirurgi och med minimalt invasiva metoder vanligtvis återhämtar sig snabbare än andra. Av alla metoder är återhämtningen snabbare med laparoskopisk prostatektomi med hjälp av en robot.

Under återhämtningsperioden används en kateter för att hålla urinen. Baserat på patientens tillstånd kan katetern förvaras i ca 1 till 3 veckor eller tills urinväggen är ordentligt läkt. Det kan återgå till normal drift efter kateterets borttagning. Bandage på kirurgiska platser förändras regelbundet för att fixa läkningsprocessen eller exakt för att undvika komplikationer av postoperativ infektion. För behandling av smärta och obehag efter operationen kan läkaren ordinera överklagande smärtstillande medel eller andra lämpliga mediciner.

När det gäller återhämtning brukar tumören vid snittet förkortas vanligtvis från flera veckor till flera månader. Vid denna tid förbättras patientens urinövervakning också gradvis. I allmänhet ökar långsiktig rörelseaktivitet blodcirkulationen och minskar bildandet av blodproppar i benen. Patienten får utföra övningar för att gå och klättra i trappan under återhämtningsperioden för prostatacancer. Han bör emellertid avstå från att lyfta tunga föremål och andra tunga övningar i minst 2-6 månader.

Under den postoperativa perioden med prostatacancer förväntas kandidaten följa en välplanerad dietplan, som rekommenderas av lämplig läkare. Det rekommenderas att du dricker tillräckligt med vatten och fruktjuicer under återhämtningsperioden. Detta hjälper till att främja fritt flöde av urin och minimera problem med urinering. Patienten kan långsamt byta till en vanlig diet. Att förändra en hälsosam livsstil i enlighet med förslag från lämplig läkare hjälper till snabb återhämtning efter operation och förhindrar återväxt av tumörceller.

På tal om komplikationer vid kirurgi för prostatacancer, vanligast rapporterade hälsoproblem innefattar inkontinens (eller oförmåga att kontrollera passagen av urin), erektil dysfunktion, och ibland impotens. Det antas att kandidater kommer att utföra Kegel övningar för att övervinna inkontinens. I de flesta fall förbättras sådana rektala och urinproblem i tid (cirka 3 månader till ett år) i prostatacancer. Medan komplikationer är svåra och långsiktiga i cirka 5 procent av fallen. Det hävdas att risken för postoperativa komplikationer är hög för öppen operation.

Även om många patienter är oroliga negativa effekter av behandling av prostatacancer, konstaterades det att operationen utfördes på patienter som är yngre än 65 år, är det effektivt att minska dödligheten i prostatacancer upp till 50% eller mer. För varje patient utförs en regelbunden medicinsk undersökning i flera år efter operationen på prostatacancer för att kontrollera chanserna för tumörtillväxt.

Avlägsnande av prostatacancer genom kirurgiska metoder: konsekvenser

Enligt statistiken ingår prostatacancer i listan över de mest diagnostiserade manliga sjukdomarna.

Det kan påverka människor i alla åldrar, och dödsräntorna från denna sjukdom ligger på tredje plats.

Om sjukdomen

Prostatacancer (prostatacancer) är en malign neoplasma som härrör från prostatakörtelvävnad på grund av förändringar i prostataceller i DNA. Modern medicin hittills okända exakta orsaker till prostatacancer. Mer detaljer om detta finns här.

Du kan identifiera några faktorer som ökar risken för en tumör:

 1. Ålder. Under årens lopp ökar sannolikheten för en tumör. Mycket sällan sjuka män i åldersgruppen under 40 år, efter 50 år växer risken för sjukdomen varje år.
 2. Ärftlighet. Sannolikheten för att få prostatacancer är högre hos män som har släktingar med en sådan sjukdom (med förekomst av sjuka blodfamiljer ökar risken att utveckla sjukdomen 8 gånger).
 3. Ström. Överdriven konsumtion av animaliska fetter främjar tumörbildning. I fullständiga män upptäcks prostatacancer oftare.
 4. Rökare. I tobaksröket finns cadmium, vilket bidrar till förekomst av prostatacancer.
 5. Ultraviolett strålning. Innehåller i sin sammansättning vitamin D3, som undertrycker tillväxten av celler.

I den onkologiska strukturen i många länder ligger prostatacancer i 2-3 platser, vilket ger mag- och lungcancer.

Sjukdomen tenderar att förekomma hos mogna män (efter 40-50 år), efter 60-70 år stiger frekvensen.

Cirka 40% av männen i denna ålder har latent (latent) prostatacancer och endast 10% av fallen börjar den latenta formen att manifestera en klinisk bild och kan leda till döden.

En särskiljande egenskap av prostatacancer kännetecknas av den långsamma utvecklingen, vilket beror på att symtom saknades i början.

Behandlingsalternativ

Lokal prostatacancer tar cirka 2-3 år för att öka tumörvolymen med hälften. I det här fallet kan det fortsätta i körteln.

Ett vanligt sätt att behandla prostatacancer är strålbehandling (röntgenbehandling) - En teknik för behandling av maligna neoplasmer med hjälp av joniserande strålning. Cancerceller multipliceras mycket snabbare än enkla celler, och strålning från strålterapi stör celldelning och DNA-syntes.

Fördelen med röntgenbehandling är avsaknaden av en kirurgisk operation för svullnad av prostatakörteln hos män, en nackdel är oförmågan att styra utvecklingen av tumören genom livet. Enligt studier efter användning av strålbehandling är förmågan att behålla en normal nivå av substans i prostataceller endast 10%. Efter kirurgisk ingrepp - 70%.

Andra alternativ för behandling av prostatacancer:

 1. kemoterapi - Cancerbehandling med användning av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska tillväxten av cancerceller samtidigt som de skadar friska celler. Sådan hormonell behandling sänker testosteronnivåerna och saktar sjukdomsförloppet.
 2. immunterapi - En teknik baserad på användningen av läkemedel som aktiverar immunsystemet. Kroppen injiceras med svaga cancerceller, och immunitet börjar förstöra dem och tar emot främmande celler.
 3. Högintensiv fokusering ultraljudsablation - En metod där vävnader värms upp med intensiv ultraljud och tumörceller är skadade. Biverkningarna av denna procedur är minimala.

Ofta i bildandet av prostatacancer, använder läkare komplex behandling, som kombinerar kemoterapi med strålning.

Radikal prostataavlägsnande: vad är det? Radikal prostataavlägsnande - Den vanligaste operationen för att ta bort prostata (med onkologi). Målet är att ta bort tumören inom friska fält och att behålla kontrollen över urinfunktionen och sexuell aktivitet. Operationen för prostatacancer utförs hos personer vars cancer inte har passerat till angränsande organ.

Läkare som ordinerar terapi med hjälp av kirurgiska metoden använder sig av varje organisms förmåga att motstå kirurgisk ingrepp, vilket är en allvarlig procedur. Denna procedur har blivit den mest populära i behandlingen av prostatacancer, för att inte eliminera sjukdomen är radikalt omöjligt att kontrollera övergången till närliggande organ.

Och om det hände - kan cancer inte botas eller stoppas. I närvaro av metastaser på benen är den förväntade livslängden inte mer än 3 år.

vittnesbörd

Absoluta indikationer för prostataavlägsnande är:

 • härdad prostatacancer (steg 1 och 2) i frånvaro av metastaser och regionala lymfkörtlar;
 • obstruktion av urinvägarna (svårighet i urinflödet) tillsammans med stadium 3 prostatacancer;
 • en försummad form av prostata adenom som inte svarar på andra behandlingar, vilket är sällsynt.

Avlägsnande av prostatakörteln i cancer och konsekvenserna

Hur man tar bort prostata Det finns flera sätt att ta bort prostatacancer. Effektivare anses vara radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - operation för att ta bort prostatacancer, utförs med lokaliserad sjukdom Det är det huvudsakliga sättet att behandla med bevarande av urinfunktion och erektil.

När du utför kirurgi för att ta bort prostatacancer krävs stor skicklighet hos läkaren, eftersom vid kanterna av prostata är urinrörets sphincter och de små nerverna som är ansvariga för erektionen, som måste bevaras.

Ofta efter prostatektomi används komplex terapi, som kombinerar strålbehandling och hormonbehandling.

Förutom radikal prostatektomi finns det flera moderna kirurgiska metoder för att ta bort prostatakörteln:

 1. Transuretral resektion av prostata (TUR). Den säkraste metoden för avlägsnande, utförd med milda former av sjukdomen, när njurarna inte är skadade och blåsan kan tömmas. TUR är smärtfri.

Operationen på prostatacancer åtföljs av införandet av en tunn endoskopisk enhet i urinröret, kallat ett resektoskop.

När det exponeras för prostatakörteln, tas blodkärlen bort och koaguleras. Operationen av att avlägsna prostatakörteln under generell anestesi eller spinalanestesi, och endast i fallet när prostatakörteln inte överstiger 80 ml.

Sannolikheten för komplikationer bestäms av varaktigheten av operationen. Möjliga komplikationer inkluderar blödning, penetration av vätska för att tvätta urinröret i kärlbädden.

TUR kan inte utföras med förhöjning av diabetes mellitus, kränkningar i hjärt- och respiratoriska system, användning av läkemedel som utspätt blod.

 • Öppen adenomektomi. Används i svåra former av sjukdom, när prostatakörteln når stora volymer, det finns ingen tömning av urinblåsan, det är njursvikt.

  Används också i komplikationer av prostata adenom i form av stenar i blåsan. Vid svullnad av prostata är operationen öppen och den är traumatisk.

  Öppen adenomektomi kräver generell anestesi eller regional anestesi. Under operationen av att ta bort prostata, görs ett urinblåsning, vilket representerar läkarens öga på den drabbade prostatazonen. I urinblåsan bör en kateter installeras för att tömma vätskan.

  För unga män är adenomektomi av prostata fylld med ett brott mot styrkan. Öppen adenomektomi används inte vid förekomsten av samtidiga allvarliga sjukdomar som hotar livet.

 • Transuretral snitt av prostata (TUIP). Operationen sker i närvaro av frekvent eller svår urinering, oförmåga att tömma blåsan fullständigt, regelbundna inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, vilket ger en liten prostata storlek.

  Förfarandet möjliggör för att förbättra urinflödet och eliminera manifestationer av prostata adenom.

 • Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi eller ryggradsbedövning. Ett resektoskop sätts in i urinröret, som har en kniv i slutet. Kirurgen producerar två snitt i prostatakörteln, medan han inte skär vävnaden.

  Komplikationer efter TUIP är sexuella störningar i form av retrograd ejakulation. Operationen är kontraindicerad för stora prostatastorlekar.

  komplikationer

  Avlägsnande av prostata hos män bidrar till omedelbar lättnad, som varar i många år.

  Men en sådan extrem åtgärd i behandlingen finns en hög risk för oönskade komplikationer efter operationen av prostatacancer - konsekvenserna:

  1. Blödning. Den farligaste och välkända komplikationen, följden av vilken kan vara en igensättning av urinröret med blodproppar och en allvarlig blodförlust.
  2. Förgiftning med tvättvatten. Allvarlig komplikation orsakad av intag av vätska i blodet, som användes under operationen för att tvätta urinröret.
  3. Akut retention av urin. Det kan utvecklas efter täppning av urinröret med blodproppar eller förändringar i muskelstrukturen hos blåsan.
  4. Urininkontinens. Situationen kan vara kontinuerlig och kan bara börja med fysisk stress.
  5. Andra problem med urinering: läckage av urin, ömhet och frekvent urinering efter avlägsnande av prostata i cancer.
  6. Kränkningar av styrka. Denna komplikation förekommer i 4-10% av fallen.
  7. Retrograd ejakulation. Uttryckt i avsaknad av utbrott av spermier under orgasm och utstötning i blåsan. Denna komplikation är inte farlig, för spermien lämnar kroppen med urin.
  8. Inflammatoriska sjukdomar. Varje femte operation börjar. Konsekvenserna av denna typ blockeras genom att man tar antibiotika.

  rehabilitering

  Trots patientens goda hälsa efter operationen för att ta bort prostata, kommer kroppen att ta lång tid att återhämta sig helt.

  Rehabilitering efter prostatacanceroperation:

  • i den första postoperativa veckan måste du vara extremt försiktig, undvika plötsliga rörelser och lämna fysiska övningar tills bättre tider;
  • under återhämtningsperioden krävs att man dricker mycket vatten för att tvätta blåsan, ca 8 glas per dag, vilket kommer att påskynda återhämtningen;
  • försök att minska belastningen under tarmrörelsen;
  • tung lyftning under återhämtningsperioden är inte tillåtet, såväl som bilkörning
  • Glöm inte den föreskrivna kosten för att förhindra förstoppning (om det uppstår måste du se en läkare om att ta laxermedel);
  • När snittet är normalt tas suturerna bort från det i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch (möjlighet att ta bad, besöka poolen efter operationen, prostatacancer ska diskuteras med din läkare).

  För att förhindra återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi bör du besöka urologen minst en gång per år och genomgå digital rektaldiagnostik.

  Efter avlägsnande av prostatakörteln kan du glömma sjukdomen i upp till 15 år. I vissa fall krävs upprepad kirurgisk ingrepp. Vid efterlevnad av medicinska referenser, passage av nödvändiga förfaranden och läkarbesökets lägliga besök kan livslängden ökas.

  Tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det viktigaste är att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen i tid. Modern medicinsk teknik tillåter i de flesta fall att besegra sjukdomen och fortsätta njuta av livet.