Huvud
Strömförsörjning

TUR FÖR PROSTATEN: Postoperativ period och dess egenskaper

Transuretral resektion av prostata rekommenderas för prostata adenom som ett sätt att ta bort vävnad, utan användning av externa snitt. Operationen utförs med hjälp av ett specialverktyg x-resektoskop, infört genom patientens urinväg, när instrumentet sätts in, utförs vävnadsavlägsnande.

Tyvärr, ibland under operationen finns en öppning av blodkärl och denna situation är fylld med blödning, vilket bryter mot synligheten och noggrannheten i proceduren. Läkare övervakar noggrant att ingenting kan störa operationens gång och synligheten av prostata vävnaden var optimalt möjlig. Efter avlägsnande av vävnaderna måste de avlägsnas från blåsan och detta utförs genom tvättning.

Det är viktigt efter operationen av TUR i prostata - den postoperativa perioden, speciellt i händelse av att operationen utfördes inte mycket kvalitativt och detta orsakade komplikationer. Rehabilitering av patienten ska ske i sjukhusinvårdnad, vilket gör att du kan genomgå rehabilitering mer effektivt och undvika komplikationer, återställa din kropp snabbare och få bra behandling.

När operationen är slutförd sätts en kateter in i patientens penis, vilket förenklar borttagningen av urin från urinblåsan. Denna enhet ska hjälpa patienten i minst 2 - 3 dagar. Naturligtvis orsakar en sådan främmande kropp en känsla av obehag och smärta, men utan en kateter kan inte gå igenom effektiv vävnadshälsa och doktorn kommer att kunna observera tillståndet av urin.

I processen att sårläkning i urinen kan vara förekomsten av blodproppar - detta är en normal situation och utskrivning från sjukhuset urin bör redan vara klart, vilket indikerar att den normala läkningsprocessen. När en man genomgår en TUR-operation i prostata, fortsätter hans postoperativa period hemma efter urladdning från sjukhuset.

Läkarna rekommenderar att du följer instruktionerna för snabb återhämtning:

 • besöka urologen regelbundet
 • Använd inte stark fysisk aktivitet och lyft tyngden från 3 kg;
 • delta i motion och fysiska övningar;
 • Gå alltid ut i frisk luft;
 • Koka inte över och exponera inte för extremiteter i temperaturen.

Även en man som har haft kirurgi för att avlägsna inflammerade vävnader, är det nödvändigt att använda en speciell diet - en diet utvecklad individuellt av den behandlande läkaren.

Genito-urinvägarna under rehabilitering bör få den nödvändiga mängden näringsämnen, mineraler, spårelement, aminosyror etc, för att ta emot vävnadsprotein och andra komponenter som behövs för att förbättra tillståndet i de celler, intracellulära membran.

Korrekt näring kommer att undvika komplikationer, förstoppning, metaboliska störningar, så du bör överge alkoholhaltiga drycker, salta och feta livsmedel, rökt och konserverat livsmedel.

Också uppmärksamma dricksregimen, öka mängden vatten som används upp till 2 - 2,5 liter. per dag. Detta främjar snabbare avlägsnande av blodproppar från blåsan, det är effektivare att dricka vatten från morgon till 18:00.

När det gäller det intima livet, kan mannen som hade operationen tänka på den här sidan av familjelivet inte tidigare än en månad.

Alla sexuella funktioner under denna tid ska återställas och du kommer återigen att hitta dig själv på den nivåen av sexuell aktivitet och förmåga som var före operationen. Dysfunktion kan bara vara hos några män, men detta belopp kommer snart tillbaka "i systemet."

Muddy urin efter TUR av prostata och andra möjliga komplikationer

Som vi redan har noterat kan ibland komplikationer av annan art utvecklas efter operation. Bland de vanligaste - grumliga urinen efter TUR-prostata, blödning, urininkontinens, fördröjning av urinutsöndring, täppt blodkanal urinering etc.

Urininkontinens uppstår om patienten inte följde läkarens rekommendationer och lyfte allvarlighetsgraden, observerade inte kosten och livet. I många fall går fenomenet av sig själv, men om det är försenat utförs läkare en upprepningsoperation eller en effektivare läkemedelsterapi. Smittsamma komplikationer observeras hos 20% av patienterna.

Skälen till komplikationer är oftast en mycket lång tids användning av katetern, På grund av bristen på prostatavävnad eliminerar läkare problemet genom att använda antibiotika. En svår komplikation är retention av urin. Om grumlig urin efter TURP operation indikerar att läkningsprocessen är i normalläge, föreslår urinretention att det finns ansamling av blodproppar och urinrör inte kan eller hoppa samma vätska indikerar medicinska misstag under drift. Återanvändning är nödvändig.

Till de farliga komplikationerna är utseendet av blödning. Orsaken till blödning ligger i det faktum att ingen skur bildas eller på grund av blockering av urinröret. I de mest allvarliga fallen använder läkare blodtransfusion för att återställa mängden i patientens kropp. Användningen av en sådan radikal teknik för behandling av adenom som TUR för prostatan anses effektiv och standard, vilket ger effektiva resultat av behandling. Prostatit kan härdas med olika metoder, men kirurgiskt ingripande gör det möjligt för patienten att tillhandahålla effektiv terapi.

Återhämtning efter en rundtur i prostata adenom

Komplikationer efter operation för att avlägsna prostata adenom

Adenom i prostatakörteln är en vanlig "manlig" sjukdom, som vanligtvis kräver kirurgisk behandling. Operationen består i att avlägsna en eller flera tätningar (noder) som bildas i prostatakörteln. Det här är en åldersrelaterad sjukdom som oftast diagnostiseras hos män i åldern 55 år och äldre.

Det huvudsakliga målet med operation är att återställa den normala processen med urinering, reproduktiv funktion och patientens immunförsvar.

För närvarande finns det flera typer av kirurgiska ingrepp som används för att avlägsna en godartad tumör:

 1. Induktion - förstorad lumen med hjälp av en vertikal del av prostatakörteln.
 2. Transuretral resektion (TUR) är introduktionen av endokrin utrustning genom urinröret, förstorar lumen genom att avlägsna en liten mängd cellvävnad i körteln.
 3. Öppen adenomektomi är en radikal operation som innebär att hela prostatakörteln avlägsnas.

Eventuella konsekvenser av operation för att ta bort prostatacenomen

Valet av en specifik metod för behandling av prostataadenom beror på patientens allmänna tillstånd, sjukdomsstadiet etc. Samtidigt medför en operation för att avlägsna en godartad tumör, trots sin uppenbara effektivitet, som vissa konsekvenser.

De vanligaste av dessa är:

 1. Intern blödning. Detta är en av de vanligaste biverkningarna. Behandling av konsekvenserna av detta slag tar emellertid inte mycket tid och utförs med hjälp av blodtransfusion.
 2. Intoxicering av kroppen (i synnerhet vattenförgiftning) - utvecklas i fall av blodkroppar av överskott av vätska vid klyvklippets tidpunkt.
 3. Förseningar i urinering tillsammans med en inflammatorisk process är också en vanlig komplikation som utvecklas som ett resultat av förekomst eller utveckling av patologier i blåsans och urinledarens struktur, sexuell dysfunktion, urinblåsning etc.
 4. Inflammatorisk process - en liknande komplikation kan observeras nästan efter någon kirurgisk operation och är en följd av direkt störning i arbetet med inre organ (kateterinstallation, partiell avlägsnande av vävnader etc.). För att behandla inflammation används antibiotika som måste kombineras med andra läkemedel. Annars finns det en hög risk för andra komplikationer och olika kroniska bäckensjukdomar.
 5. Utvecklingen av olika avvikelser i processen med urinering: smärta, inkontinens, imperative ansträngningar.
 6. Retrograd utlösning, vilket leder till att spermierna kommer in i urinblåsan och till ackumuleringen av den tillsammans med resterande urin (kan vara både fullständig och partiell). Denna komplikation kräver en speciell behandlingskurs. Annars finns det möjlighet till infertilitet.
 7. Reduktion av "manlig kraft" (förlust av erektion) - i avsaknad av korrekt behandling kan denna komplikation leda till impotens.
 8. För lång och smärtsam återhämtning (komplikationer av processen att återställa prostata vävnad efter applicering av flera nedskärningar) - utvecklas denna komplikation med konstant urin i de inre såren, vilket leder till inflammation och saktar ner regenereringsprocessen.

Trots möjligheten för ett ganska stort antal komplikationer är kirurgiskt ingrepp i utvecklingen av prostataadenom ofta den enda möjliga metoden för behandling. I det här fallet kan alla komplikationer behandlas, och operationen som utförts minskar risken för försämring av tillståndet och utvecklingen av allvarliga konsekvenser. I det totala borttagandet av prostatakörteln med adenom är det i regel inte nödvändigt. Det är en indikator i närvaro av malign neoplasma. Valet av en annan metod för kirurgisk ingrepp beror på ett antal indikatorer, såsom:

 • Prostatkörtelns volym (om den överstiger 80 ml, görs operationen med TUR-metoden, i andra fall görs ett snitt);
 • Behovet av att installera en postoperativ kateter i blåsan (om en kateter behövs, utför en TUR).

Sexuella relationer efter någon form av operation är möjliga, men det är nödvändigt att upprätthålla en paus på 4-6 veckor (för fullständig återhämtning av kroppen). Den terapeutiska effekten av kirurgisk ingrepp varar mer än 15 år och eliminerar nästan helt sjukdomsfallet.

Postoperativ period

Rehabiliteringsperioden efter behandling av adenom i prostata körs inte länge. Den första delen av patienten fortsätter att vara i sjukhusets sjukhus under övervakning av specialister. Efter avlägsnande av katetern utmatas patienten. Vidare är det nödvändigt att fortsätta att ta antibakteriella läkemedel och dricka mer flytande, "tvätta bort" resterna av blod från blåsan. Det rekommenderas inte att lyfta vikter, stanna uppe på fötterna under lång tid och även överarbeta.

För att minska risken för postoperativa komplikationer är det nödvändigt att observera en speciell diet som utesluter fet och kryddig mat, såväl som alkoholhaltiga drycker.

Var försiktig och följ noggrant alla medicinska föreskrifter, eftersom i vissa fall inte postoperativa komplikationer uppenbaras omedelbart, men efter 4-6 dagar och senare.

En eventuell utvecklande inflammatorisk process blir lätt "uttorkad" av antibiotika, men endast en specialist kan ordinera dessa eller andra läkemedel.

Om du efter en vecka fortsätter att uppleva allvarligt obehag, akut smärta och eventuella problem med urinering, var noga med att se en läkare. I regel är detta en indikator för en fullständig läkarundersökning och i vissa fall för en upprepad operation.

Funktioner av rehabilitering efter kirurgisk borttagning av prostata adenom

Hyperplasi av prostatan är en godartad tumörliknande bildning och åtföljs inte av metastas, som är karakteristisk för cancerpatologi. För att undvika förvärring av sjukdomsfasen rekommenderar läkare ofta patienter att genomföra ett kirurgiskt förfarande för att ta bort den drabbade prostata vävnaden genom urinröret. Denna operation kan eliminera en godartad tumör av nästan vilken storlek som helst. Postoperativ period efter avlägsnande av prostata adenom passerar i de flesta fall utan exacerbation. Av denna anledning anses transuretral resektomi (TUR) vara en unik teknik i urologi.

Kirurgiskt förfarande för behandling av prostatahyperplasi genom urinröret

Prostens TOUR utförs under kontroll av endoskopet och består i skiktet vid skiktets excision av den övervuxna vävnaden. Kirurgi för prostatektomi gäller också för kirurgiska ingrepp för behandling av urologiska patologier, men det innefattar en fullständig eller fragmentarisk excision av det manliga orörda organet (prostata). Efter borttagning av prostatakörteln uppvisar patienten ett stort antal negativa reaktioner från det urogenitala systemet på grund av teknikens aggressivitet.

Transuretral resektomi har en signifikant fördel, vilket består i det faktum att hela proceduren utförs genom att införa ett resektoskop i urinröret utan kirurgiska ingrepp. Av denna anledning, efter en prostata adenom tour, är den postoperativa perioden mycket enklare för patienter än för radikal ingripande.

När en TUR är tilldelad

Denna metod att behandla neoplasma av godartad könkörtel är tilldelad urologiska patienter i följande situationer:

 1. Misslyckande i urinsystemet, manifesterad i form av frekventa nattliga uppmana, unsatisfiability blåstömning i full skärm, smärtsam känsla i urinröret, hematuri (blodiga flytningar i urinen), en svag urinstråle.
 2. Överträdelse av njurfunktionen, som uppstod på grund av stagnerande fenomen i bäckenorganen under utveckling av godartad utbildning. Patologi manifesteras i det faktum att njurarna minskar mängden urin som produceras fram till utvecklingen av anuri (fullständig frånvaro).
 3. Diagnos av stenar i prostata kapsel eller urinblåsa.
 4. Obehag hos den urologiska patienten för att förlora erektila funktioner.

Kärnan i prostatan TUR-kirurgi är att kirurgen kan lagra det drabbade vävnadsskiktet för skikt. Denna teknik eliminerar risken för signifikant blodförlust på grund av det faktum att endoskopisk operation utförs genom kroppens naturliga kaviteter.

Acceptabla exacerbationer efter resektion av drabbad prostatavävnad

Varje kirurgiskt ingrepp åtföljs av en eventuell risk för komplikationer. Transuretral resektion av prostata hyperplasi utförts på patienter under allmän anestesi eller ryggmärgsbedövning (epidural), vilka väljs individuellt för varje patient baserat på den kliniska situationen.

Enligt den urologiska statistiken, efter operationen för att avlägsna prostata adenom, svarar män positivt på denna teknik på grund av den snabba förbättringen i tillståndet. Rehabiliteringsperioden är emellertid extremt viktig, eftersom det i läkarundersökningen finns situationer av komplikationer som uppstått efter det kirurgiska förfarandet. Det bör förstås att detta patologiska tillståndet, vilket inte är typiskt för den normala tiden av den postoperativa perioden, är förknippad med de speciella egenskaperna hos den urologiska patologin och de enskilda reaktionerna i patientens kropp, som inte alltid är förutsägbara.

Läkare särskiljer följande möjliga komplikationer:

 1. Ömhet och svårigheter med det naturliga utflödet av urin. Experter hävdar att sådana nyanser är gradvis i sig.
 2. I sällsynta fall, efter avlägsnande av prostata adenom läkare diagnostisera patienter från inkontinens (oförmåga att reglera urinutsöndring), som lätt justeras speciella medicinska preparat för att öka muskeltonus.
 3. Retrograd ejakulation - ett brott mot ejakulationsprocessen, åtföljd av att spermierna i blåsan återkallas. Denna patologi ökar risken för manlig infertilitet.
 4. Det finns risk för blödning vid platsen för lagring av prostata från de drabbade vävnaderna på grund av traumatisering av kärlen, vilket inte kan undersökas genom könkörtelvävnaderna. Med en sådan försämring av patientens tillstånd, föreskrivs hemostatiska droger, blåsan rensas, och vid behov skärmar kirurgerna de blödande kärlen.
 5. Bildandet av vattenförgiftning (TUR-syndrom) manifesteras i det faktum att tvättvätskan som används för att rengöra blåsans hålighet genom blodkärlen kommer in i lymfkörteln. Med en sådan operationskomplikation upplever patienten kräkningar, illamående. Modern medicinsk utrustning gör det möjligt att minimera förekomsten av denna situation.
 6. Problemet i samband med långvarig retention av urin, uppstår med blåsans sjukdomar eller felaktig användning. Efter en detaljerad studie av manifestationer av komplikationer kan läkaren besluta att återtransuretral resektion.
 7. Det finns en liten risk för infektionsinfektioner, trots användningen av antiseptiska läkemedel. Komplikationer i form av akut prostatit, pyelonefrit uppstår på grund av aktiveringen av patientens egen mikroflora, som inte tidigare hade manifesterat sig. Dessa manifestationer behandlas med antibakteriell medicinering.
 8. Den vanligaste situationen under rehabiliteringsperioden är utvecklingen av smalning av urinröret på grund av otillräcklig avlägsnande av den godartade tumören hos könsstycket. Återkommande sjukdomar kräver en sekundär TUR-operation.
 9. Erektila förmågor hos män kvarstår på samma nivå som före operationen, vilket är en stor fördel vid val av terapi teknik. Till exempel, efter avlägsnande av prostata under en prostatektomioperation finns en stor sannolikhet för impotens, vilket inte kan passa män som vill fortsätta sitt sexliv.

Trots de möjliga komplikationer som uppkommer under kirurgi och under rehabilitering, förblir transuretral resektion den mest effektiva metoden för kirurgiskt ingrepp, vilket påverkar de inflammatoriska lesioner med minimal skada till närliggande organ och vävnader.

Rehabiliteringsperiod i sjukhusförhållanden

När man utför borttagning av prostata adenom börjar den postoperativa perioden med en stationär observation av den urologiska patienten. Rehabiliteringsstadiet manifesteras hos patienter med individuella symtom. Omedelbart efter operationen ställer kirurgen i 2-3 dagar ett system för permanent tvättning av blåsan med en lösning av furacilin för att avlägsna de återstående blodpropparna som bildas vid platserna för avlägsnande av den drabbade prostata vävnaden.

Ett obligatoriskt tillstånd för återhämtningsperioden är införandet av en kateter i urinröret för att förhindra att kanalen minskas och för att underlätta urineringsprocessen. Efter 4 dagar avlägsnas röret och det kan finnas en liten urladdning av urin med en lätt nyans eller med blodig urladdning. Processen med naturlig urinutflöde kan åtföljas av en känsla av rezi, som brinner i urinröret. Dessa fenomen äger rum inom 6 veckor och är kroppens normala reaktioner till kirurgisk behandling.

Efter operationen är turnén av prostata adenom postoperativ tid åtföljd av utnämningen av antimikrobiella läkemedel. Urologiska patienter tar cirka 10 dagars medicinering för att minska risken för infektion i urinvägarna. Återhämtning efter blåsans funktion kräver att patienten dricker ca 2-3 liter destillerat vatten dagligen. Denna mängd vätska hjälper inte bara till att snabbt ta bort resterna av blodproppar i urinen, utan förhindrar också bildandet av vidhäftningar i urinröret.

I avsaknad av de negativa yttringar av verksamheten i form av kväljningar, yrsel efter 2 timmar, kan du börja dricka icke kolsyrat vatten i små portioner och äta eller tillåta läkare nästa morgon eller på kvällen samma dag som det kirurgiska resektion av benign prostatahyperplasi. Dricks- och matregimen måste nödvändigtvis överenskommas med läkaren, eftersom det kan vara annorlunda för alla patienter på grund av den individuella specificiteten hos den urologiska patologin och de tillgängliga samtidiga sjukdomarna.

Efter en vecka ger morfologen resultatet av en laboratorieanalys av en bit av drabbad vävnad som fungerade som ett biopsimaterial som tagits under en TUR-operation.

Restaurering hemma

Rehabilitering efter operation på sjukhuset varar i genomsnitt 14 dagar, och den urologiska patienten tömmas sedan ur sjukhuset för att fortsätta återhämta sig i hemmet. Kirurgen kommer att ge en detaljerad lista över rekommendationer när patienten släpps ut, vilket noggrant bör följas för att fixa den positiva effekten av kirurgisk ingrepp.

Följande medicinska uppdrag väljs efter TUR av prostata adenom:

 • I 2 månader bör fysisk ansträngning undvikas på grund av risken för blödning i prostatavävnaden efter att svärmen har upphört.
 • Undvik superkylning av bäckenorganen, vilket kan leda till inflammatoriska processer.
 • Den urologiska patienten måste anpassa sin kost. Diet efter avlägsnande av adenom är att eliminera fet, stekt mat med mycket kryddor. Den dagliga kosten bör domineras av färska grönsaker, frukter, fibrer. Behovet av sådan näring är förknippad med det faktum att man i postoperativ period har svårigheter med tarmrörelse i form av förstoppning, överdriven gasbildning. Dieten syftar till att förbättra tarmmotiliteten;
 • Läkare efter kirurgisk avlägsnande av den drabbade prostata vävnaden förbjuder bada i ett för varmt bad eller gå till bastun. Patienter rekommenderas att ha en daglig dusch med en vattentemperatur på ca 50 ° C;
 • Alkoholhaltiga drycker rekommenderas att elimineras fullständigt under återhämtningsperioden, på grund av deras negativa effekt, uppenbarad vid inhibering av regenerering av könkörtelvävnaderna.
 • Efter 2 veckor kan en man återvända till arbetet om det inte är relaterat till fysisk aktivitet;
 • Sexuella kontakter får återupptas efter 6-8 veckor efter kirurgisk uretrisk borttagning av prostata adenom. Operationen minskar inte erektil förmåga, men urologiska patienter bör diskutera i detalj risken att utveckla retrograd ejakulation, vilket påverkar förmågan att bli barn.

Överensstämmelse med medicinska möten minskar signifikant återhämtningsperioden och bidrar till en snabb förbättring av livskvaliteten hos en man.

slutsats

Transuretral resektion av en godartad tumör är en unik teknik som gör att du kan eliminera tillväxten av hyperplasi med sparsamma effekter på lesioner. Detta kirurgiska ingrepp utförs utan kirurgiska snitt, vilket eliminerar risken för hög blodförlust. Efter TUR är prostata adenom hos de flesta patienter en god tolerans för operationen och frånvaron av komplikationer i den postoperativa perioden. För att snabbt återställa prostatakörtelns naturliga arbete bör urologiska patienter följa medicinska rekommendationer: rationell nutrition, minimal fysisk ansträngning, eliminering av missbruk.

Operation TUR adenom prostata - förstå funktionerna i beteende och studie recensioner

Tyvärr står många män, särskilt efter fyrtio, inför en sådan obehaglig sjukdom som prostata adenom. Kärnan i denna sjukdom reduceras till en ökning av prostata vävnad, som i sig är helt smärtfri, men orsakar fortfarande obehagliga konsekvenser.

Det är under urinblåsan och omger urinröret när groning prostata komprimerar dem, vilket oundvikligen leder till problem med urinering och därmed till stagnation av urin. Ackumuleras i blåsan, det framkallar blåsor, smärta, brinnande och bildandet av stenar och sand.

Adenom i prostata, eller, som i den nyligen accepterat att kalla det - benign prostatahyperplasi - BPH för korta, är lyckligtvis en godartad tumör och inte ger metastaser, eftersom det inte är cancer. Således, för att undvika en ökning av tumörvolymen och förekomsten av ytterligare komplikationer när läkaren BPH patienten till lämplig behandling detektera delas omedelbart.

Ett av sätten att behandla detta urologiska problem är den utbredda TUR-operationen de senaste åren, prostata adenom.

Indikationer för en TUR-operation av prostata adenom kan vara:

 • frekvent uppmaning att urinera
 • oförmågan att helt tömma blåsan;
 • applicering av krafter för tömning av blåsan;
 • smärta, brinnande, brinnande med urinering
 • blod i urinen;
 • långsam, intermittent tömning av blåsan;
 • återkommande urinvägsinfektioner;
 • önskan att behålla patientens sexuella funktion i en ung ålder
 • Närvaron av stenar i prostata eller urinblåsan;
 • njursvikt och andra njursjukdomar som uppstått eller är resultatet av ett komplicerat urinflöde;
 • Nya kirurgiska ingrepp i bäcken och bukområdena.
 • kontraindikationer för öppen operation på prostata (adenomektomi).

Transuretral resektion av prostata körteln är modern, effektiv och minimalt invasiv; lågt traumatisk, vilket ger så lite som möjligt intervention i patientens kropp metoden för att avlägsna prostata adenom och åtföljande sjukdomar och komplikationer.

Drift TURP adenom är som följer: patienten under allmän anestesi eller epidural anestesi injiceras i uretra resektoskop. Ingångs endoskopiskt rör, inte mer än en centimeter i diameter, är kamera, belysningskällan, den elektriska slingan för att ta bort den expanderade tyg och ett vätskesystem tillförsel för bevattning av det kirurgiska området och tvätta excideras prostatavävnad.

I steg TURP adenom urolog har förmågan att skära ut tumörvävnadsskikten och därmed mer varsamt och omsorgsfullt med avseende på omgivande vävnader och organ, i motsats till den klassiska öppen kirurgi. Det är också mycket viktigt i det här fallet att denna medicinska manipulations beteende utesluter snittet och därmed den stora blodförlusten.

TUR-operationen av prostata adenom kan utföras vid nästan vilken tumörstorlek som helst. Inte överraskande, tack vare allt detta kallas transuretral resektion kallad guldstandard i urologi.

Det är viktigt att notera att under de senaste åren är ett annat sätt att ta bort prostata också vanligt - tekniken för den så kallade "gröna lasern" med en våglängd på 532 nm. Lasern som introduceras genom urinröret med hjälp av ett endoskop påverkar den övervuxna prostatavävnaden och förångningen sker.

Detta innebär att vätskan i den delen av prostata, till vilken verkan av denna laser är riktad, passerar nästan omedelbart i ett gasformigt tillstånd, som om den avdunstar tillsammans med överskott av vävnad. Den obestridliga fördelen med en sådan operation är att nästa dag kan patienten med normal hälsotillstånd släppas hem.

Lasermetoder för behandling av prostata adenom är endast tillgängliga i stora städer i Ryssland, såsom Moskva, St Petersburg, Nizhny Novgorod och några andra. I motsats härtill är transuretral resektion av prostata adenom utbredd.

Recensioner av tour-drift av BPH är belägna på platserna för klinikerna och vid olika medicinska forum, är tacksamhet för deras sjukvård, det finns en snabb ändring av patienterna och återställa normala funktioner urogenitalsystemet, försvinnandet av alla symptom på den behandlade sjukdomen och återgå till ett fullvärdigt liv utan problem och smärta.

Kostnaden för operation TUR prostata adenom i olika kliniker i Ryssland och i världen

Priset på en operation av TUR-adenom i prostata beror på många komponenter. Först ska du omedelbart bestämma i vilket land och i vilken klinik du bestämmer dig för att göra denna operation. Det är ingen hemlighet att det i utlandet kommer att kosta flera gånger dyrare, men det är mer troligt att patienten blir mycket bekvämare där.

För det andra kommer kostnaden för TUR-operationen av prostata adenom att bestå av många komponenter som har sitt eget pris:

 • samråd med kirurgen
 • inspektion;
 • analys och biopsi;
 • diagnos;
 • komplexitet och svårighetsgrad av patientens tillstånd i varje specifikt fall
 • typ av anestesi
 • närvaro eller frånvaro av cancercancer och andra sjukdomar;
 • möjliga kontraindikationer i behandlingen;
 • Vistelsens längd i kliniken.

Man bör komma ihåg att oavsett modern utrustning inte utfördes prostatektomi, det är ganska traumatisk ingrepp i kroppen, och patienten är önskvärt att tillbringa några dagar på sjukhuset under medicinsk övervakning.

Kostnad för operation TUR adenom prostata:

 • I Tyskland, i genomsnitt 15 000 euro;
 • I Israel, i genomsnitt 10.000 euro;
 • I Turkiet, i genomsnitt 5 000 euro;
 • I Ryssland, i genomsnitt 80.000 rubel.

En av de mest budgetmedicinska institutionerna i Moskva kan kallas FGU Therapeutic and Rehabilitation Center i Federal Health Service. Kostnaden för operationen TUR adenom prostata finns endast 32500 rubel.

TUR-operation av prostataadenom i den postoperativa perioden och dess egenskaper

När det gäller TUR-operationen innefattar postoperativ period i prostata adenom:

 • Intag av smärtstillande medel och antibakteriella läkemedel.
 • Begränsning av fysisk aktivitet.
 • Placeringen av katetern är ungefär tre dagar.

Patienter kan fördröja urinering efter TUR av prostata adenom. Detta förknippas med en minskning av känslan av uppmaning eller med ödem, och därför placeras en kateter för urinutsöndring. Var inte rädd för närvaron av blod i den. Det här är konsekvenserna av TUR och snart kommer allt att passera.

Vilka droger ger efter prostata adenom i prostata? Den behandlande läkaren föreskriver specifika antiinflammatoriska, antibakteriella och analgetiska preparat för varje patient individuellt.

Det är nödvändigt att genomföra regelbundna tester efter TUR av prostata adenom. Detta kommer att tillåta att spåra processen för återvinning av kroppen och förhindra komplikationer.

Komplikationer efter TUR av prostata adenom kan uppstå vid blödning, inflammation och retention eller urininkontinens.

Rehabilitering efter TUR av prostata adenom innehåller efterlevs sparsamt av dagordningen, stärka bäckenbottenmuskulaturen, diet utan akuta och rökt mat och begränsa sexuell aktivitet för en månad.

Postoperativ period efter operation TUR prostata adenom

Efter operationen, TUR adenom prostata, postoperativ period, vars recensioner är mer positiva, tar ganska lång tid. Varaktigheten av återställandet av geniturinärsystemets normala funktion beror på kvaliteten på den utförda operationen och patientens efterlevnad av rekommendationerna. Prostatit är svår att upptäcka vid det inledande skedet av dess utveckling. Därför söker patienter hjälp vid tidpunkten för manifestationen av symtomen på sjukdomen och utvecklingen av kränkningar av urinering och sexuell funktion. Av detta skäl är kirurgiskt avlägsnande oftast föreskrivet.

Efter operationen

Prostatit förekommer oftast hos män i åldern 50 år, men nyligen lider de av företrädare för den yngre generationen. Behandling av sjukdomen kan ske på två sätt: medicinskt och kirurgiskt. I fallet där droger inte ger resultat, är operativ borttagning tilldelad. Rehabiliteringsstadiet efter avlägsnande av adenom i prostatakörteln i varje patient fortsätter beroende på graden och orsaken till sjukdomen.

Efter operationen observeras patienten en tid i en medicinsk institution. Eftersom patienten under denna period inte har möjlighet att tömma sig, administreras han en speciell kateter i blåsan. Det kan orsaka spasmer som svarar på behandlingen och kan gå av sig själv i 1-2 dagar.

Antibiotika är också föreskrivna för att utesluta utvecklingen av infektionssjukdomar. De introduceras genom katetern direkt i prostatakörteln. Men många läkare tillämpar inte denna övning och observerar manifestationen av symtom i patienten. Läkemedel beredas endast om de uppträder.

Postoperativ period efter avlägsnande av prostataadenom i vissa fall kan åtföljas av utseende av blodproppar i urinen. De förekommer som ett resultat av trauma till vävnaden under operationen, och kroppen behöver lite tid att återhämta sig. Under flera timmar efter avslutad resektion sker sköljning av blåsan med en fysiologisk lösning. Patienter rekommenderas också att dricka rikligt.

Viktigt! Efter operationen av prostata adenom behöver patienterna vila i en dag. I det fall då hälsotillståndet inte förbättras förlängs det i ytterligare 2-3 dagar.

Katetern tas bort innan du går hem. För att förstå hur framgångsrik operationen var, fylldes blåsan.

Rekommendationer efter transuretral resektion

Patienter efter operationen av prostatakörteln under en tid måste komma ihåg att kroppen är försvagad och det finns möjlighet till komplikationer. För att undvika dem är det nödvändigt att följa läkares rekommendationer. Även efter urladdning måste du följa en särskild diet, utesluta fysisk aktivitet, besök regelbundet en urolog. Dessutom rekommenderar experter att spendera mer tid på gatan, men att klä sig i väder, utföra regelbundet övningar LFK.

diet

Efter operation för att avlägsna adenom i prostata bör patienterna följa en speciell diet. Även om genitourinary systemet inte ingår i matsmältningsorganet rekommenderar läkare starkt att du ger upp skarpa måltider och rökt mat. Också det rekommenderas inte att äta kryddig och sur mat. Sådana livsmedel irriterar tarmslimhinnan, vilket kan leda till diarré eller förstoppning. Rehabiliteringsperioden innebär också en fullständig avvisning av alkoholhaltiga drycker, eftersom de påverkar urinsystemet negativt och orsakar tunga belastningar på den.

Drickeregimen

Efter TUR-adenom i prostata bör observeras dricksregimen. Detta kommer att bidra till att minska återhämtningsperioden och förbättra det genitourära systemet. I vissa fall, efter proceduren, kan blodproppar observeras i urinen. För att dra dem ur kroppen ska patienten dricka vätskor som inte överstiger 3 liter per dag. Vattnet är beruset i lika stora delar vid vakning upp till 18 timmar. Att dricka på kvällen rekommenderas inte, eftersom det orsakar oönskade tunga belastningar på blåsan.

Sexuellt liv

Många patienter är generad för att klargöra med den behandlande läkaren, när efter operationen av TUR-prostataadenom under den postoperativa perioden blir det möjligt att starta ett sexuellt liv. På många sätt beror det hela på hur snabbt kroppen återhämtar sig. Det rekommenderas inte att börja ett sexuellt liv tidigare än i en månad.

Prostatit har en negativ effekt på en sexuell livsstil och kan leda till oförmåga att ha barn. Efter resektion har utförts, förekommer i vissa fall retrograd ejakulation när sperma inte frisläpps under utlösning. Detta beror på att blåsans hals är öppen. Som ett resultat går ejakulatet ut, men ackumuleras i blåsan. Detta betraktas inte som en komplikation, utan förvärrar en mans liv. En partner kan bara bli gravid när det gäller laboratorieisolering av sperma ur urin som samlas omedelbart efter samlag.

Eventuella komplikationer

Rehabilitering efter operation av varje patient uppträder på olika sätt. Om läkarens rekommendation inte följs kan komplikationer uppstå. Oftast förekommer:

 1. Urininkontinens. Oftast går det självständigt, men kräver under vissa omständigheter upprepade kirurgiska ingrepp. Utvecklat till följd av bristande överensstämmelse med dricksregimen.
 2. Infektionssjukdomar. Förekommer hos 20% av patienterna efter avlägsnande av prostataadenom i postoperativ period. Utveckla med långvarig bärning av katetern. Behandling innebär att man tar antibiotika.
 3. Retention av urin. Vid avlägsnande av prostataadenom efter operation kan urinretention förekomma. Detta är en av de allvarligaste komplikationerna, som utvecklas med ackumulering av blodproppar eller medicinska fel.
 4. Blödning. Förekommer på grund av blockering av blodkärl. Blodtransfusion kan krävas.

Prostatit påverkar inte bara patientens sexuella liv. Ofta är det ganska svårt att fastställa patologi i början av dess utveckling. Detta beror på det faktum att prostatit under lång tid inte kan visa symtom.

Män vänder sig till specialister för brott mot sexuell funktion och andra tecken. Det är därför som operationen oftast föreskrivs. Transuretral prostataavlägsnande är den vanligaste metoden för behandling. Återhämtning efter proceduren är olika för varje patient. Men för att undvika utveckling av komplikationer och förkorta varaktigheten av rehabilitering är det nödvändigt att följa läkares rekommendationer.

Enkla rekommendationer för rehabilitering efter TUR av prostata adenom

Prostata adenom är en ganska vanlig sjukdom hos män. Ett av sjukdomens huvudsakliga tecken är problemet med hur urinsystemet fungerar. Vanligen vid ca 40 år i prostatakörteln finns det vissa förändringar i cellens struktur, vilket är förknippat med ålder. Som ett resultat utvecklas en godartad tumör på grund av cellulär tillväxt. På grund av denna uppbyggnad pressar kanalen för urinering, alltså detta obehagliga symptom. Enligt statistiska data diagnostiserar läkare adenom hos hälften av män i åldern 50 år.

I adenom, när operationen är klar, sjunker allvarlighetsgraden med cirka 15 år, och endast en man ut ur 10 efter denna procedur återvänder återigen för ombehandling. Om en sådan operation inte ger ett positivt resultat används prostata stent som ett extremt fall. Detta är ett specialverktyg som måste införas i urinröret för att bredda passagen.

Postoperativa åtgärder för att återställa patienten

Det är bäst för ett adenom att utföra en sådan operation som TUR-transuretral resektion. Detta är en av de mest effektiva kirurgiska metoderna i detta fall. Patienten tar bort hela prostatakörteln eller bara en del av det. Tack vare detta förfarande underlättas patientens tillstånd, även om det var måttligt eller svårt före det. TUR minskar allvarlighetsgraden av symtom hos nästan alla män som har haft det. Den bästa TUR är lämplig i fall där prostatakörteln är för stor. Dessutom finns det andra situationer där TUR behövs. Denna procedur har en långsiktig effekt, till skillnad från många andra behandlingsmetoder.

Men efter att operationen genomförs, börjar ett annat lika viktigt stadium av rehabilitering. Efter operationen kan du inte återvända till den normala rytmen av livet direkt - du måste återhämta sig under en tid, och det gäller inte bara prostata utan även hela organismen. De första 2 veckorna bör strikt följa alla rekommendationer och krav från läkaren. Bara så kommer patienten att må bra.

Rehabilitering kan ta ganska lång tid. Men det beror redan på hur snabbt mänskligheten återhämtar sig och vilken operation som utfördes - TUR eller något annat.

Faktum är att när en tumör i prostata avlägsnas i urinröret införs en kateter som förbinder urinsamlingen. Denna åtgärd är nödvändig för dränering av urin när TUR genomfördes. Ibland kan en sådan kateter orsaka blåsans sammandragningar som kommer att vara smärtsamma, men obehaget passerar snabbt.

I allmänhet bör rehabiliteringsperioden efter behandlingen innehålla följande punkter:

 • Det är omöjligt att göra vassa rörelser, en stor fysisk belastning är förbjuden - detta kommer att leda till ett ärr från TUR;
 • det är nödvändigt att dricka mer vatten. Juicer, komposit, ljusgrönt te är tillåtna. När TUR genomfördes finns det flera alternativ som leder till blodets utseende i urinen. Detta symptom indikerar att såren från TUR är läkt. För att vävnadsreparationen ska gå fortare, rekommenderas att man dricker minst 8 glas vatten per dag.
 • Efter operationen måste du balansera din kost och följa kosten tydligt. Det är nödvändigt att helt överge rökt, stekt, fet och salt mat.
 • om det finns inflammatoriska processer i prostatakörteln, då är det nödvändigt att genomgå antibakteriell behandling. Detta kommer att bidra till att förhindra infektion. De används emellertid inte alltid: om symptomen inte dyker upp efter operationen får pengarna inte tilldelas;
 • vilken patient som helst kommer alltid att behöva kontinuerlig övervakning från läkaren efter operationen
 • I framtiden kommer det vara nödvändigt att leda en hälsosam livsstil för att upprätthålla prostatas hälsa. Det är nödvändigt att helt eliminera alkoholhaltiga drycker. Det är obligatoriskt att gå varje dag i frisk luft;
 • när TUR är färdig, kommer det att vara nödvändigt att tillfälligt ge upp samlag. Vanligtvis förlängs denna period med 1-2 månader.

Efter ett tag efter operationen rekommenderar läkare att starta medicinsk gymnastik. Speciellt valda övningar hjälper till vid behandling av adenom. De är speciellt användbara för män i ålderdom. Men för att träna för att producera det önskade resultatet för prostatakörteln, måste ett antal villkor vara uppfyllda. För det första rekommenderar experter att utföra dem på morgonen efter en god sömn. För det andra bör en person ha ett bra fysiskt tillstånd. För det tredje är det nödvändigt att utföra ett komplex för körteln varje dag. Graden ökar belastningen.

Komplikationer från operation

Trots det faktum att när TUR utförs, kommer patienten att ha positiva känslor, men full rehabilitering tar inte en månad. Dessutom finns olika komplikationer ofta i processen att återställa prostatan, som beskrivs nedan.

Problem med urinering

När adenom tas bort från patienter, kommer urinflödet gradvis att förbättras och intensifieras. Avlägsnande av katetern från prostata och urinvägarna åtföljs ofta av smärtsamma känslor vid urinering. Men denna obehagliga känsla kommer gradvis att försvinna.

Urininkontinens

När adenomen tas bort återgår blåsan gradvis till normal funktion, men patienten kan ha problem med urininkontinens. Läkare tror att om en person har haft detta problem länge innan adenom tas bort, kommer det att ta honom mycket mer för att återställa organs arbete.

Blodig urladdning

Vid behandling av prostatakörteln kan allokeras blod eller sputum med dess blandning. Vanligtvis uppträder ett sådant symptom under de första veckorna, då en prostataoperation utförs. När en person vilar, kommer blödningen gradvis att gå iväg, men om blodförlusten är för hög måste du snabbt gå till sjukhuset.

Sexuella funktioner

Problemet med prostatakörteln hos män är i första hand fråga om hur avlägsnandet av adenom kan påverka arbetet i hela reproduktionssystemet och sexuell funktion. Experter tror att vissa avvikelser i prostataarbetet kan visas, men de kommer bara vara tillfälliga. Även om det tar ett helt år att helt återställa den sexuella funktionen efter borttagning av adenom, men det beror på många faktorer - svårighetsgraden av sjukdomen, typen av operation och så vidare.

Många läkare tror att om patienten inte hade några problem med erektion före avlägsnandet av adenom, då senare, när det avlägsnades, uppstår inte ett sådant problem. I allmänhet har behandling av prostata sällan en dålig effekt på erektion. Men om det inte var där före operationen, så visar det sig sällan att återställa det. När det gäller utlösning kan erektilfunktionen hos män fortfarande kvarstå, då finns det problem med retrograd ejakulation, vilket ytterligare ökar risken för infertilitet. Att inte erkänna det, under operationen radera några extra muskler. När det gäller orgasm märker man ofta inte skillnaderna mellan orgasm i adenom och när den tas bort.

Behandlingen av prostata är en komplex process, särskilt om du måste tillgripa operation. För att återställa det snabbare måste du tydligt följa de regler som läkaren ställer in. Annars kan komplikationer uppstå.

Vad är TOUR av prostata? Funktioner av operationen

Transuretral resektion av prostata adenom är "guldstandarden" för behandling av patienter med adenomdiagnos. Operationen utförs endoskopiskt, det vill säga utan externa snitt och kräver mindre återhämtningstid jämfört med kavitoperationen. Ett viktigt steg är rehabilitering, vilket leder till att risken för komplikationer minskar signifikant.

Vad är TURP prostata

Transuretral resektion av prostata är en minimalt invasiv operation som utförs med ett resektoskop. Dess mål är att avlägsna den expanderade körtelvävnaden (adenom) genom urinröret.

Endoskopisk kirurgi utesluter kirurgiska externa snitt, alla manipuleringar utförs endast genom naturliga öppningar.

Till vilken operation visas

Transuretral resektion av prostata adenom är den huvudsakliga metoden för kirurgisk behandling av prostata adenom. Indikationer för operationen kan vara sådana urologiska störningar:

 • Ökad uppmaning att urinera och en känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • Tömning sker inte ensam och det kräver ansträngning. Processen i sig kan vara intermittent och långsam;
 • Processen åtföljs av brännande och andra smärtsamma förnimmelser;
 • Med urinen utsöndras blod;
 • Patienten utvecklar ofta och återhämtar smittsamma sjukdomar i urinvägarna.
 • Stenar finns i strukturen av blåsan eller prostatan;
 • I fall då patienten, mot bakgrund av komplicerad urinering, utvecklade njurspatologi, särskilt njursvikt.

TUR utförs också för patienter som inte får genomgå radikal prostatektomi under en ländrygdoperation (prostatektomi). I synnerhet gäller detta för dem som tidigare hade kirurgi på orgorna i mag-tarmkanalen eller småbäckenet.

Fördelar med TURP prostata

 • Operationen utförs på ett minimalt invasivt sätt, det vill säga utan inskärningar av ytterkåpan. Detta minskar signifikant den postoperativa perioden, minskar risken för infektion och andra komplikationer på grund av förfarandet.
 • När prostata-tumören avlägsnas genom den transuretriska metoden öppnas inte blåskaviteten. På grund av bevarandet av kroppens integritet fastställs urinprocessen på kortast möjliga tid. Hjälpkatetern efter TUR avlägsnas snabbare än efter den öppna operationen.
 • Minskade perioden för rehabilitering och varaktighet av patientens sjukhusvistelse efter operationen.
 • Många patienter tror att laseravlägsnandet av prostata är mer sparsamt. I vissa fall, efter den optiska operationen, på grund av effekten av termisk energi, kan urinprocessen dock fördröjas i mer än 6 månader. När vävnaderna bränns med en laser har läkaren inte möjlighet att göra biopsi - insamlingen av biologiskt material för vidare histologisk undersökning. Detta ökar risken för att den asymptomatiska fasen av den onkologiska processen saknas.

Teknik av operationen

TOSTEN av prostata är den första minimalt invasiva operationen i historien om medicinsk praxis. Eftersom det är mästat nog av kirurger.

Transuretral prostataavlägsnande utförs enligt följande algoritm:

 1. Efter att ha tagit patienten i operationsstugan, är han ordinerad anestesi. Spinal eller epidural anestesi används.
 2. Efter att drogerna har börjat arbeta måste patienten ligga ner på operationsbordet, höja och sprida benen - i denna position har läkaren den bästa tillgången till prostata.
 3. Läkaren behandlar behandlingsområdet med ett antiseptiskt medel, urinröret är fyllt med smörjgel, varefter ett resektoskop sätts in.
 4. Efter undersökning av blåsans hålighet börjar en gradvis skjuvning (snitt) av tumören med en slinga som ligger i slutet av resektoskopet. TUR innebär inte fullständigt avlägsnande av prostata, men endast den lägsta nödvändiga skärningen av tumören och den drabbade delen av organet.
 5. Alla tumörpartiklar som avskuras under operationen faller in i blåsans hålrum. För att ta bort dem utanför TUR tvättas de med ett resektoskop. Ett prov av denna vävnad skickas nödvändigtvis för ytterligare histologisk undersökning.

Förberedelse för transuretral resektion

Operationen kräver ingen signifikant preliminär förberedelse. 12 timmar före bestämd tid ska du sluta äta och dricka. Eftersom TUR vanligtvis utförs på morgonen går detta stadium utan komplikationer.

Vanligtvis en vecka före operationen måste du ge upp aspirin, ibuprofen och några andra, eftersom de spädar blod.

Postoperativa komplikationer

Avlägsnande av prostataadenom som ett resultat av endoskopisk kirurgi är en av de mest komplicerade operationerna vid urologisk operation.

Risken för komplikationer förblir ganska hög och stabil även vid korrekt undersökta och förberedda patienter.

Även om operationen utförs av en erfaren specialist, med iakttagande av alla aseptiska och antiseptiska regler.

Det vanliga fenomenet efter operationen är bildandet av retrograd ejakulation. Detta innebär att i framtiden, med seminal ejakulation, smälts den sominalvätska i stället för att utträda i blåsans kavitet. Fenomenet utvecklas hos 95% av patienterna som genomgått TUR. På grund av denna höga frekvens anses retrograd ejakulation inte så mycket en komplikation som en regelbundenhet.

I en långsiktig period efter operation hos vissa patienter är avsmalnad uretra (3,5-4%) och utveckling av blåshalsen skleros (4,5-5%).

För att avhjälpa dessa konsekvenser krävs upprepad kirurgisk ingrepp.

Postoperativ period på sjukhuset

Efter avslutad operation är det obligatoriskt att observera doktorn på ett sjukhus i 1-3 dagar. Det finns inga tillfälliga restriktioner för livsmedelskonsumtion.

 • Omedelbart efter operationen placeras patienten en kateter som avlägsnar urinen från urinblåsan. Varaktigheten av sitt behov är individuellt, i genomsnitt - från ett par timmar till 3 dagar.
 • Inom 24 timmar efter TUR kan urinen innehålla blod, men slutligen rensas det. För att förhindra täppning av blodkärl och bildandet av trombi installeras dessutom ett bevattningssystem för permanent tvättning av blåsan. Som tvättvätska används furacilin eller en liknande speciell lösning.
 • Under de första 24 timmarna efter operationen ska patienten hållas bäddstöd och inte gå upp. Efter detta för att förhindra trombos kan en patient rekommenderas att utföra enkla fysiska övningar var 3-4 timmar.
 • För att kontrollera urineringskvaliteten installeras dessutom en tillfällig suprapubisk kateter.

Önskningar kan vara frekventa, men urin kommer ut i små portioner. Dessa fenomen fortsätter vanligtvis tills fullständig läkning av såret efter TUR i prostata, varaktigheten av återhämtningen är upp till 3 veckor.

återvinning

Rehabiliteringsperioden hemma är 2 till 3 veckor. Grundläggande rekommendationer för bättre återhämtning:

 • Det är viktigt att följa dricksregimen. Patienter efter TUR under dagen uppmuntras att konsumera minst 3 liter vätska. Det rekommenderas dock inte att dricka efter 19-20 timmar och till morgonen. Förutom fortfarande vatten, naturliga juice, fruktdrycker och te är tillåtna.
 • Dietmat. Var noga med att utesluta alkohol, salt och kryddig mat. Det är viktigt att förstå att felaktig näring kan leda till förstoppning, vilket har en väldigt negativ effekt på läkningsprocessen efter TUR.
 • Försiktighet bör vidtas för att träna fysiskt. Den viktbegränsning som lyftes av vikter under hela rehabiliteringsperioden är upp till 1,5 kg.
 • Det är inte tillåtet att använda bilen innan 1 månad efter urladdning.
 • Återgå till sexlivet är tillåtet efter 4 veckor från datumet för TOUR.

Kontra

Endoskopisk kirurgi har mycket färre kontraindikationer än en öppen operation. Det är dock inte alltid möjligt att genomföra det.

Kontraindikationer till TUR i prostata:

 1. Operationen utförs inte i fall då patienten av vissa skäl har svårigheter med utspädningen av nedre extremiteterna. Vanligtvis beror det på nederlag och immobilitet i höftledningarna på grund av tuberkuloseprocessen, artrit och konsekvenserna av tidigare skador. I sådana fall utförs ingen transuretral kirurgi.
 2. Urinvägsinflammatoriska processer i akut form. I sådana fall visas operationerna först efter eliminering av exacerbationen.