Huvud
Symptom

Hur mycket rehabilitering är möjligt efter radikal prostatektomi och vid vilken tidpunkt

Efter operationen av radikal prostatektomi är något obekvämt tillstånd av kroppen och avvikelse från normen i vissa organers funktion möjlig. I avsaknad av medel för självförbättring av det allmänna tillståndet är det nödvändigt att konsultera en läkare. När hälsotillståndet orsakar stor rädsla ska du besöka sjukhuset så snart som möjligt eller ringa en ambulans.

Rehabilitering och hela processen att behandla prostatacancer är vanligtvis uppdelad i fyra steg:

 1. Omedelbart genomföra en kirurgisk operation (radikal prostatektomi).
 2. Kateterinstallation.
 3. Konstgjord retention av urin genom installation av sfinkteren.
 4. Erektil funktion.

Efter operationen måste du noggrant följa behandlingen. Vid detta skede sker sårläkning och cellerna återställs på operationsplatsen. Parallellt är utnämningen av tre grupper av droger, som bör maximera organens funktion i ett normalt tillstånd.

Den första gruppen av läkemedel är smärtstillande medel. Oftast föreslås att man använder Ketorolac eller Celebrex.

Den andra gruppen droger ska återställa den manliga potensen, vilket minskas avsevärt efter operationen. Denna typ av droger är förbjuden att användas med existerande hjärtsjukdomar och komplex behandling bör i detta skede samordnas med kardiologen.

Den senare typen av medicin avser antiinfektiös. Deras användning fortsätter till den dag då katetern avlägsnas och tillåter inte smitta att sprida sig.

Efter urladdning från en medicinsk institution rekommenderas en snabb promenad, vilket gör att blodet inte stagnerar. Om patienten är hemma, kommer rörelsen runt lägenheten i slutet av varje timme att låta kroppen återhämta sig snabbare efter behandlingen.

Överensstämmelse med kost

Särskilda rekommendationer för strikt efterlevnad av kosten efter radikal prostatektomi är inte närvarande. Tillåten även en liten mängd alkohol, men efter att ha avslutat behandlingen med antibiotika. Läkare råder att balansera maten på ett sådant sätt att man undviker förekomsten av förstoppning. För att göra detta kan du inkludera mer mat med fiber i din kost.

Överensstämmelse med hygien

Att upprätthålla en organism i renhet är en av de obligatoriska förutsättningarna för rehabiliteringsperioden. Du kan ta en dusch, eftersom vatten inte kan medföra komplikationer till sömnstationen och den installerade kateteren. Det rekommenderas att helt enkelt placera urinuppsamlingen och katetern i benet i en vattentät väska eller påse. Denna position kommer att förhindra absorption av fuktbandage. Utan en läkares rekommendation kan du inte ta bort katetern själv. Sådana inkonsekventa åtgärder kan leda till urininkontinens.

Aktiv rörelse

Efter radikal prostatektomi bör följande rekommendationer följas:

 • Tillåt inte en viktökning på mer än fem kilo, undvik ökad belastning, fysiska övningar, aktiv sport.

Cirka fyra veckor efter operationen kan du sakta öka belastningen, men gör det gradvis och kontakta en läkare:

 • undvik cykling i åtta veckor efter radikal prostatektomi;
 • Att utesluta oberoende lyftning på trappan. Om detta inte kan undvikas måste det ske med stor omsorg och mycket långsamt.
 • genomföra obligatoriska promenader upp till tio gånger under dagen. Efter avlägsnande av katetern finns inga restriktioner i tid och frekvens av promenader;
 • I ett lugnt tillstånd är det önskvärt att ta en halvläge på soffan eller i stolen. Du måste lägga en pall på dina fötter. Detta kommer att förbättra benens cirkulation och minska belastningen på perineum.

Det finns inga grundläggande rekommendationer om aktiv rörelse. Efter avlägsnande av katetern kan du köra bilen själv om några dagar.

Kateteravlägsnande

Katetern avlägsnas approximativt två veckor efter radikal prostatektomi. Vid dagen för borttagningen rekommenderas ökat vätskeintag. Detta beror på behovet av att övervaka möjligheten att urinera med en intensiv stråle. Komplett återhämtning av förmågan att hålla urinering kommer att hända lite senare. Om blodet läcker ut på kateterets plats kan dess borttagning fördröjas under en tid.

Möjlighet att arbeta

Möjligheten att kontrollera viss urinering återlämnas några dagar efter det att katetern avlägsnats.

Steg av återgång till arbete efter radikal prostatektomi:

 • Om patientens arbete är inaktivt, kan han återvända till det i fyra veckor från operationens datum.
 • Vid allvarliga arbetsförhållanden kan patienten återvända till hennes åtta veckor efter operationen.
 • Män, vars arbete är kopplat till omlokalisering, återvänder till deras plats om fyra veckor.

Man bör komma ihåg att förmågan att fullständigt kontrollera urineringsprocessen återkommer till patienten först efter sex månader. Ett fullständigt fysiskt tillstånd efter en radikal prostatektomi kan också återställas först efter tre till fyra månader.

Återställande av urinretentionsfunktionen

Under de första perioderna efter operationen kan patienten inte helt kontrollera processen att hålla urinen, oavsett hur han skulle vilja.

För att återställa denna funktion så snart som möjligt bör följande rekommendationer följas:

 • under urinering bör du försöka avbryta strömmen. Vid detta tillfälle kan engångsblöjor inte dispenseras med;
 • Experimentera hemma för att gradvis övervinna det psykologiska barriäret och sluta använda dem.

Rehabilitering är först åtföljd av behovet av att använda dynor och blöjor för experiment med förmågan att kontrollera urinering, och sedan arbeta för att bli av med dem.

Återställa en erektion

Tyvärr är den fullständiga rehabilitering av erektionsåtervinning en lång och tidskrävande process än att återfå kontrollen över urinretentionen. Den genomsnittliga tiden för återvändande till full sexuell förmåga tar ungefär fyra år. Då måste du vara tålmodig. Viktigt är utseendet på de första tecknen på partiell erektion. Detta är en prestation! Så patienten är på väg till återhämtning.

Rehabilitering innebär användning av olika stimulanser för erektion. Innan full samlag är fortfarande långt borta, men du kan inte försöka lämna den. Det finns metoder för att använda tekniska medel för att stimulera sexuell attraktion. Kanske får du en orgasm utan erektion. Orgasmen passerar utan utsöndring av spermier, eftersom de huvudsakliga säckarna avlägsnades under operationen, men känslorna av dess fullhet är verkliga. Du borde veta att vänta på utseendet på en erektion är meningslöst, det är nödvändigt att utföra arbete för att återställa det. Du måste starta sexuella experiment så tidigt som möjligt.

Återställning av alla funktioner efter radikal prostatektomi är endast möjligt efter den övergripande strategin för behandling av var och en av de olika stadierna i återhämtning. Det är lämpligt att föreskriva dem, samordna och följa med din läkare, men utan en önskan hos patienten att uppnå positiva resultat svårt, och hela återhämtningen kan ta längre tid.

Rehabilitering efter operation är en viktig punkt vid återgången till ett helt liv. Det är nödvändigt att övervinna det psykologiska tröskelvärdet och förstå att operationen inte är slutet på livsprocessen, men dess del är på väg till nya möjligheter.

Konsekvenser och rehabilitering efter radikal prostatektomi

Resultatet av prostatektomi, dess konsekvenser och patientens ytterligare tillstånd beror till stor del på kirurgens skicklighet, den valda behandlingsmetoden och patientens hälsa före operationen. Lika viktigt är rehabiliteringsstadiet efter radikal prostatektomi, eftersom kirurgiskt ingrepp innebär fullständigt avlägsnande av prostata och med omfattande cancerläkemedel avlägsnas av lymfkörtlarna.

Prostatakörteln är nära förbundet med arbetet i urin och reproduktiva systemet av män, så du bör ägna stor uppmärksamhet åt alla läkarens rekommendationer, utses efter operationen och följa alla regler rehabilitering.

Stages of rehabilitation

Återställande av patienten efter avlägsnande av prostatacancer är indelad i två perioder:

 • Den tidigaste är från slutet av operationen på prostatakörteln tills patienten är urladdad.
 • Sen - rehabilitering av en man är hemma. Han är ordinerad behandling som syftar till att gradvis förbättra kroppens individuella funktioner (urin, erektil, tarm och andra).

tidigt

Prostatektomi utförs av en läkare under allmänbedövning, för att undvika komplikationer är patienten i intensivvården de första 24 timmarna efter operationen. Konsekvenserna av anestesi känns tydligast, patienten bör vara i ett tillstånd av fullständig vila.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Systemet är utformat för att mata ut blåsans innehåll, återställa väggens elasticitet efter operation och snabb läkning av de överlagda suturerna i patienten. Med positiv dynamik, frånvaro i blodsystemet och människors välbefinnande tar doktorn bort katetern efter 7-14 dagar.

Den tidiga rehabiliteringsperioden efter prostatektomi fortsätter i minst 14 dagar. Hela den här tiden är patienten på behandling med öppenvård, som åtföljs av en noggrann vård. Under denna period rekommenderas att du bär speciella elastiska strumpor eller bandage.

Under de första 1-2 dagarna efter operationen kan patienten ordineras intravenös infusionsterapi för att fylla balansen av vätska i kroppen. Efter att patientens tillstånd förbättrats dras dropparna tillbaka och byts till intramuskulära injektioner.

Drogterapi efter slutet av injektionsgången fortsätter med användning av tabletter. Vid tidpunkten för tidig rehabilitering vidtas åtgärder för att förebygga infektioner, följer den medicinska personalen strikt alla regler för asepsis.

Möjliga komplikationer i postoperativ period:

 • Blödning. Den lilla urladdningen av blod i urinen i ett tidigt skede efter prostatektomi är standarden. Mer allvarliga komplikationer manifesteras i form av blodproppar i urinkatetern, vilket kan orsaka svårigheter att skilja urinen.
 • Förtäring av urinröret. Processen bildas på grund av möjligt ödem hos en patient av mjukvävnader och proliferation av bindvävformationer. För att öka mängden urin och förebyggande av urinrörelse, rekommenderas en man under rehabilitering att förbruka minst 1,5 liter vatten per dag.
 • Lymfocele. Det verkar i form av ackumulering av lymf, vilket orsakar ökad puffiness, komplicerar arbetet med andra inre organ. Utseendet av lymfocele efter prostatektomi observeras hos de flesta patienter och uppträder vanligen efter 2-3 veckor.
 • Smittsam process. Utvecklas vid bristande överensstämmelse med antiseptiska åtgärder under operationen, med efterföljande vård av patienten eller under förband. Om en man inte följer hygienreglerna ökar sannolikheten för att utveckla en infektion flera gånger. Ett av symtomen på en smittsam komplikation hos en patient är feber. Avkoppling av blåsans sphincter, vilket leder till enuresis.

I de flesta fall har denna komplikation en reversibel karaktär och efter en rehabilitering kan en man kontrollera urinering.

sen

Efterföljande återhämtning av patientens kropp fortsätter hemma, efter urladdning från vårdavdelningen. Med normal hälsotillstånd och patientens frånvaro av allvarliga konsekvenser av prostatektomi, är det efter 15-20 dagar möjligt att återvända till arbetet, men stor fysisk aktivitet är kontraindicerad.

Inom en månad ska patienten ha ett speciellt bandage för normal läkning av postoperativa suturer och framgångsrik rehabilitering. Under återhämtningsperioden är intensiva fysiska aktiviteter kontraindicerade för patienten, tunga föremål som väger mer än 3 kg kan inte lyftas. Att återställa alla funktionella system är mycket användbara för att gå utomhus.

Ju mer en man rör sig, desto bättre blodcirkulation. Efter några veckor är simning i poolen möjlig, rekommenderas patienten att utföra särskilda övningar av Arnold Kegel.

En av de allvarligaste komplikationerna efter borttagning av prostatakörteln är en minskning av erektilfunktionen, vilket väsentligt påverkar den psykiska stämningen hos en man. För att snabbt återställa normal styrka kan en läkare utses under rehabilitering:

 • Systematisk användning av mediciner: Tornethis, Viagra, Taxiere, Dynamico och andra läkemedel som innehåller den aktiva substansen - Sildenafil. Enligt doktorns vittnesbörd kan hormonterapi användas.
 • Introduktion av det syntetiska läkemedlet Alprostadil på ett intrakarnärt sätt. Denna metod används när orala mediciner är ineffektiva. Injektionerna utförs direkt i penis, därför rekommenderas att träna tekniken hos urologen.
 • Användning av speciella elektrostimulatorer för att aktivera bäckensmusklerna. Enheten bidrar till eliminering av urininkontinens och restaurering av urinorganen.
 • Användning av vakuumvarnaren. Enheten bidrar till att uppnå en långvarig erektion, bidrar till den tidiga starten av sexuell aktivitet efter prostatektomi och sexuell rehabilitering.
 • Applicera över penisvasodilatorns geler innehållande minoxidil, papaverin.
 • Användningen av intrauretral suppositorier för stimulering av erektion (Kaverdzhekt, Muse, Alprostadil).

Med ineffektiv läkemedelsbehandling och utveckling av fullständig impotens rekommenderar läkare ett konservativt sätt att återställa erektilfunktionen - protetisk penis. Metoder för att utföra operationen och olika typer av implantat kan framgångsrikt bekämpa erektil dysfunktion.

Förutom läkemedel och specialanordningar kommer följande åtgärder att påverka erektilaktiviteten positivt:

Rehabilitering efter radikal prostatektomi

Fullständigt avlägsnande av prostata körs ut med adenom av den tredje graden med uttalade manifestationer av hyperplasi, och även vid bekräftelse av diagnosen malign tumörkurs. Beroende på metoden för kirurgi behöver en man en annan återhämtningstid. Rehabilitering efter radikal prostatektomi innebär två steg och kräver att en man följer doktorns rekommendationer för en tidig återgång till det normala livet utan komplikationer.

Våra läsare rekommenderar

Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

Hur lång tid tar det?

Längden på rehabiliteringsperioden efter prostatektomi beror på de individuella egenskaperna, åldern och typen av operation för adenom eller prostatacancer. Att bära en kateter tar vanligtvis två, sällan tre veckor, under vilken mannen är på sjukvård, tar emot de medicinska procedurerna och lär sig dagliga livets huvudregler under den sena postoperativa perioden.

Ett bevisat hemhjälpmedel för att öka Potential:

 • ett fantastiskt resultat,
 • låg kostnad,
 • fullständig säkerhet,
 • orsakar inte överskott.

Under de första tre månaderna efter borttagning eller partiell resektion av prostata krävs ökad uppmärksamhet för fysisk aktivitet, hygien och rätt näring. Återställande förfaranden av den fysioterapeutiska typen mannen erhåller hemma eller polykliniska tillstånd, för snabb läkning och förbättring av funktionella förmågor hos urinsystemet efter radikal prostatektomi. Det mest gynnsamma alternativet för rehabilitering efter radikal prostatektomi är behandling i ett sanatorium där alla förutsättningar för en snabb återhämtning skapas.

Avkastningen av erektil funktion tar en period av från ett till två år, så du måste ha tålamod och du vet att det är viktigt att förstå tillståndet för män efter operationen och ger en positiv mental inställning. Rehabiliteringsprocessen är lång, det finns komplikationer och återfall, så det är absolut nödvändigt styr undersökning efter operation och mätning av surt fosfatas - ett enzym som fungerar som en markör för cancer.

Ett olyckligt resultat av operation är handikapp, vilket är förknippat med skador på neurala buntar och inre organ under operationen. Detta är en sällsynt typ av komplikation och före en radikal prostatektomi, varnar en man om möjliga risker.

Stages of rehabilitation

Med någon typ av kirurgisk ingrepp utmärks två steg av återhämtning:

 • Det första steget är associerat med eliminering av möjliga postoperativa komplikationer av prostatektomi och utförs under behandling under behandling. Under den tidiga rehabiliteringsperioden efter avlägsnandet av prostata är mannen under noggrann medicinsk övervakning och tar emot hela komplexet av nödvändig terapi.
 • Det andra rehabiliteringsstadiet startar från tidpunkten för urladdning och efter avlägsnande av katetern, som under operationen drar ut bukhålan för urinutsöndring. De flesta rehabiliteringsåtgärderna syftar till att återvända till det vanliga livet efter radikal prostatektomi med hjälp av metoder för terapeutisk gymnastik, näring, hygienkrav och medicinering.

tidigt

Konsekvenserna av prostatektomi i den tidiga postoperativa perioden är förknippade med utvecklingen av komplikationer som endast kan kontrolleras med framgång i en sjukhusinställning:

 1. Tillträde till infektioner. Brott mot sterilitet under verksamheten vid förband eller bristande hygien nivå leder till utveckling av komplikationer aseptisk behandling som utförs med hjälp av antibiotika och antibakteriella medel för lokala åtgärder. Viktigt är läkarvården i urinkatetern och träning av män till reglerna för oberoende antiseptiska aktiviteter.
 2. Blödning. Orsakad av skillnaden mellan postoperativa suturer när motorregimen inte följs eller kan vara följden av ofullständigt avlägsnande av blödande kärl under prostatektomi. För att eliminera komplikationer med hjälp av hemostatiska medel, i sällsynta fall, tillgripa upprepade kirurgiska ingrepp.
 3. Ärrbildning i urinröret. Smalning av urinröret på grund av bildandet av ett tätt ärr på platsen för borttagning av prostata vävnaden orsakar en kränkning av urinering. Profylakse består i att observera dricks- och motorregimen, och för eliminering är det ofta nödvändigt att tillgripa kirurgisk excision av ärret.

Behandlingstiden är beroende av hur stor och komplex antalet kirurgiska ingrepp har utförts samt hur återvinningsprocessen går. Vanligtvis faller den tidiga rehabiliteringsperioden med tiden att bära katetern att tömma blåsan.

sen

Nästa rehabiliteringsperiod börjar efter kateterets avlägsnande och under normala förhållanden sammanfaller med tidpunkten för urladdning från sjukhuset. En man i 2-3 månader bär ett speciellt postoperativt bandage, vilket minskar belastningen på perineum och bukpressens muskler, främjar snabb läkning.

Komplikationer av den andra perioden i samband med utvecklingen av impotens, är elimineringen av vilka det viktigaste målet för rehabilitering efter radikal prostatektomi, liksom med urininkontinens på grund av atrofi av musklerna i blåsan katetern under slitage. Svag tank inte kunna behålla en stor mängd urin, och för att eliminera symptomen av urin män rekommenderas att använda speciella urologiska kuddar och engagera sig i utbildning av intima muskler använder Kegel övningar under rehabilitering.

rekommendationer

Övervakning av motorregimen, en speciell diet och de enklaste hygienåtgärderna - en påminnelse om dessa rekommendationer får varje man ordinerat för outpatient efter radikal prostatektomi.

Överensstämmelse med kost

Att äta efter operationen ska ofta och gradvis hjälpa till att minska intra-abdominalt tryck och undvika smärta i samband med muskelspänningar. Dieten bör berikas med vitaminer och hälsosamma proteiner, fiberhaltiga livsmedel, vilket är nödvändigt för att tarmarna fungerar normalt och förebyggande av förstoppning.

Det finns inga starka restriktioner för matens sammansättning, det rekommenderas inte att engagera sig i salta och röka rätter. Det är nödvändigt att eliminera halvfabrikat och överdriven konsumtion av konfekt. Små doser god alkohol är tillåtna, men endast i rimliga kvantiteter. Det viktigaste villkoret för korrekt näring är användningen av en tillräcklig mängd vätska.

Näring efter operation är en energikälla och återställer alla systemens funktioner, vilket underlättar deras arbete under rehabiliteringsperioden.

Ökad uppmärksamhet på hygien

Vård av kateter efter prostatektomi är vanligtvis nödvändig medan du är på sjukhuset och när frågor uppstår, ger den medicinska personalen alltid de nödvändiga förklaringarna och föreslår vad man ska göra. Ibland är katetern kvar för en man längre än i 2-3 veckor, i vilket fall det är nödvändigt att utföra vård av urinapparaten i sig.

Hygienisk dusch skadar inte dräneringssystemet, upprätthålla renlighet och komfort i kondition är nyckeln till en snabb återhämtning. Det brukar rekommenderas att fixera påsen till höften män med tejp, och efter duschen antiseptisk torka dukar hela utsidan av enheten.

Aktivt sätt att leva på

Tungt fysiskt arbete och långvarigt stanna i ett läge, skadar hälsan och kan orsaka avlägsna postoperativa komplikationer. Lyftande vikter och körning av en man kan inte göras i 2-3 månader efter radikal prostatektomi. Hoppa, cykla, kraftbelastningar och gå på trappor utan stöd är förbjudna.

Fysisk rehabilitering inkluderar lätt fysisk ansträngning, gymnastikövningar från komplexet av fysioterapi, tvärtom bidrar till tidig återhämtning. Expansion av motoraktivitetsregimen uppträder som de funktionella förmågorna återhämtar sig efter ett preliminärt samråd med läkaren.

Återställa en erektion

Erektil dysfunktion hos män efter radikal prostatektomi är förknippad med en kränkning av hormonell bakgrund. Villkoren kräver korrigering med hjälp av läkemedel, liksom användningen av speciella anordningar för den artificiella skapandet av en erektion.

Helt avskaffa erektilstörningar är omöjligt, men i de flesta fall kan man återvända till sexuell aktivitet med hjälp av metoder för konservativ terapi eller operation för proteser av penisburken.

 • Viagra och dess analoger används för att stimulera blodflödet i bäckenorganen.
 • Lokala injektioner av Papaverine används för att skapa en erektion och hålla fast vid tiden för samlag.
 • För att stimulera produktionen av hormoner applicera syntetiska analoger av testosteron.
 • Vakuumanordningar för att stimulera fyllningen av penis med blod används enligt det rekommenderade systemet.
 • I de svåraste fallen används en protetisk teknik med införande av silikon eller biologiska implantat.

Ibland kan erektilfunktionen justeras utan användning av specialverktyg, men det är inte värt att räkna med ett sådant resultat. Det är bättre för en man att följa rekommendationer från en läkare och utföra det föreslagna komplexet av rehabiliteringsåtgärder efter radikal prostatektomi.

Eventuella komplikationer

Efter radikal prostatektomi hos män finns det alltid en risk för tidiga och sena komplikationer: obstruktion av urinkanalerna på grund av sammanslagning av urinrörsväggen, infektions processer, skador till lymfkörtlarna och större blodkärl, impotens, recidiverande formen av cancer, kärlproppar och urininkontinens på grund av skada stora nervnoder. Modern teknik av radikal prostatektomi, samt efterlevnad av rekommendationerna i rehabiliteringsperioden att hjälpa till i de flesta fall för att undvika obehagliga konsekvenser, och återgå till ett normalt liv.

Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • konstant smärta i underlivet, skrotum;
 • svårighet att urinera
 • sexuell dysfunktion.

Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

Prostatektomi för prostatacancer

Förstoring av prostata i olika patologiska processer leder till kompression av urinrörets prostatiska del och kronisk retention av urin. Stigande kronisk cysto-uretero-pyelonephritis utvecklas, vilket resulterar i hydronephrosis. Det finns en fråga om kirurgisk borttagning av prostatakörteln. Denna operation - radikal prostatektomi - utförs genom transabdominal, transvesikal, perineal åtkomst eller genom laparoskopiska hål i den främre bukväggen.

Indikationer och kontraindikationer för ledning

Radikal prostatektomi är ett ganska traumatiskt kirurgiskt ingrepp, men i vissa fall är det den enda korrekta taktiken för behandling. Indikation för operationen:

 1. Godartad glandulär eller glandulär-stromal prostatahyperplasi av stor storlek.
 2. Adenom i prostata som orsakar förträngning av urinröret.
 3. Prostatacancer utan spiring i kroppens kapsel och metastaser.
 4. Prostatacancer med metastaser (som kombinationsbehandling). I detta fall utförs operationen med avlägsnande av bäckens lymfkörtlar.
Hittills är sådant kirurgiskt ingripande som radikal prostatektomi, allmänt använd i kirurgisk praxis för behandling av prostatacancer

En sådan operation som radikal prostatektomi kan inte utföras alls. Med hänsyn till volymen och traumakirurgi samt den ålder då oftast visas prostatasjukdom, ta hänsyn till alla möjliga kontraindikationer:

 1. Dekompenserad hjärt- eller lungpatologi.
 2. Ålder över 70 år.
 3. Purulenta processer, specifik inflammation i prostata.
 4. Inflammatorisk patologi i bäckenorganen.
 5. Akuta infektiösa processer.
 6. Sjukdomar med brott mot blodkoagulabilitet.

Preoperativ förberedelse

För att bestämma omfattningen och sättet att ingripa på prostata, behöver du veta den exakta diagnosen. För att göra detta utförs fingerundersökning, ultraljud, bestämning av hormonhalten och ett specifikt blodprov på blodprostat.

Patienten genomgår en laboratorieundersökning, som inkluderar sådana tester som klinisk och biokemisk blodanalys, klinisk analys av urinkomposition, blodprov för syrabasmedium

Grunden för att diagnostisera prostata sjukdomar är den histologiska undersökningen av ett stycke tagen med transuretral eller transrektalbiopsi. Omedelbart före kirurgisk borttagning utförs ett standardkomplex av undersökningar:

 • allmän blodanalys och biokemi
 • koagulering;
 • accelererat svar på syfilis;
 • definition av grupp och Rh-faktor
 • urinanalys;
 • EKG;
 • bröstfluorografi;
 • Definition av känslighet mot droger.

På dagen före operationen rekommenderas en avlastningsdiet, den sista måltiden är fram till 18.00. På dagen för prostatektomi - hunger, rensning av tarmkanalen, premedicinering i en halvtimme före ingripandet.

Metoder för prostatektomi:

 • Transabdominal - utförs genom den nedre median laparotomi (ett operativt snitt längs medianlinjen från pectoral artikulation uppåt till önskad längd). Efter dressing och koagulering av foderkärl, avlägsnas prostata snabbt med kapseln och i fall av cancer - med sämre vesiklar och synliga lymfkörtlar i det lilla bäckenet. Nervappen försöker inte röra för att upprätthålla patienternas erektilfunktion. Postoperativt sår suturerades tätt med nodala suturer. Rehabilitering efter radikal prostatektomi med transabdominal åtkomst beror på varaktigheten och naturen av läkning av det postoperativa såret.

När det gäller omedelbar förberedelse för operation skiljer sig radikal prostatektomi inte från andra kirurgiska ingrepp

 • Transvesical - är den kirurgiska öppningen av blåsan, submukosal prostration av prostata trubbig väg och borttagning. Det andra steget är restaurering av urinrörets integritet och blåsans slemhinna. Denna operation är sällsynt och kontraindicerad vid njursvikt, cystit, divertikulos av blåsan.
 • Om njurarna störs utförs den transvesiska kirurgin i två steg: epicystostomi (för normalisering av njurfunktionen) och korrekt avlägsnande av prostatakörteln genom blåsans vägg. Rehabilitering efter prostatektomi genom den transveiska metoden är lång och kräver kontinuerlig tvättning och byte av katetrarna, tolereras dåligt av patienten.
 • Extra perineal - utförs genom att skära huden och mjuka vävnader i perinealområdet. På grund av det kirurgiska ingreppets tekniska komplexitet används det sällan.
 • Laparoskopisk kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln är en minimalt invasiv metod baserad på användningen av en optisk enhet (laparoskop), under vilken kontrollorganet avlägsnas genom ett litet hål i den främre bukväggen. Rehabilitering efter prostatektomi med en laparoskopisk metod är lättare och snabbare än vid bulkoperationer.
 • Det sista ordet inom urologi - robot prostatektomi, som med undantag för en liten trauma, eliminerar den "mänskliga faktorn" av kirurgen under operationen. Den postoperativa perioden fortsätter med minimala komplikationer, patienten utmatas 24 timmar efter operationen.
 • Hittills utövar kirurger 2 huvudtyper av prostatektomi - buken och perinealen

  Återhämtning efter radikal prostatektomi

  Längden på rehabiliteringsperioden beror på omfattningen och metoden för kirurgisk ingrepp. Med en prostatektomi i en okomplicerad postoperativ period är patienten på sjukhuset i 3 veckor och stiger från sängen i 2 dagar. Stygn med en gynnsam ström avlägsnas efter en vecka.

  Laparoskopisk kirurgi kräver en 1-2 veckors återhämtning i en medicinsk institution. Robotintervention gör att patienten kan lämna efter 24 timmar. Det är tillåtet att klättra upp till patienten bokstavligen efter postkarkos restaurering.

  De tidigaste effekter efter prostata borttagning - smärta på platsen för intervention och brott mot reflex urinering efter avlägsnande dag 3 i urinkatetern. I den postoperativa perioden utförs symptomatisk terapi riktad mot anestesi, förebyggande av infektiösa komplikationer, återställande av diurese.

  Ingen komplex behandling kan utan kost. Efter operationen är det grundläggande kravet på näring normaliseringen av tarmaktiviteten (förebyggande av gasbildning, förbättring av motorfunktionen). Dieten innehåller surmjölkprodukter, vegetabilisk fiber, lätt protein (djur, grönsaker).

  Patienten kan matas på följande dag efter operationen

  Rehabilitering efter borttagning av prostatacancer

  Prostatacancer är en indikation på en utvidgad prostatektomioperation, som innefattar bäckens lymfadenektomi, excision av bäckenfett. Fortsatt, under den preoperativa perioden, hormonbehandling under kontroll av prostataantigenet, ordineras strålbehandling. Återhämtningsperioden beror på resultaten av histologisk undersökning av de borttagna strukturerna - prostata, lymfkörtlar, fettvävnad.

  Eventuella komplikationer av kirurgisk ingrepp:

  • Blödning.
  • Perforering av ändtarmen.
  • Trombos, tromboembolism av lungartärernas små grenar.
  • Strukturer av urinvägsfinkter.
  • Erektil dysfunktion.
  • Fistlar mellan organen i det lilla bäckenet.
  • Lymfocele efter prostatektomi, som är ett lymfatiskt ödem i det lilla bäckens och nedre extremiteterna.

  Det är lättare för en patient att komma överens om en prostatektomioperation när han vet vad det är och vad principerna för förfarandet är. Om rekommendationerna från den behandlande läkaren observeras, kommer den postoperativa perioden att gå smidigt och utan komplikationer. Om det finns ett val av metoden för kirurgi, så är de bästa recensionerna robotprostatektomi, även om den fortfarande är den dyraste hittills.

  Restaurering av erektil funktion efter prostatektomi

  Vid vanligt, icke-robotiserad operation är risken för skador på penisens kavernösa nerver stor. I sådana fall föreskrivs läkemedelspreparat för styrka. En del eller alla av dem kan ersättas med vibro-stimulering av penis med Viberect-apparaten.

  Han använder en pudend nerv i stället för en cavernös nerv. Från honom sänds signalen för excitation till hjärnan och ryggmärgen, penis-hjärnans anslutning återställs, mannen har full erektion. Ett extra plus att använda enheten är en stark och livlig orgasm.

  Radikal prostatektomi och rehabilitering efter operation

  Prostatektomi är en komplex operation som utförs i prostatacancer. Det innebär en fullständig avlägsnande av tumören som påverkas av prostata. Hittills anses denna operation som det mest effektiva sättet att behandla prostatacancer.

  Operativ behandling rekommenderas för patienter när PSA-nivån inte överstiger 20 ng / ml. I detta fall garanteras patienten en livslängd på mer än tio år.

  Radikal prostatektomi utförs inte i följande fall:

  • Patienten har en individuell intolerans mot anestesi.
  • Det finns allvarliga dekompenserade sjukdomar i hjärtat och blodkärlen.
  • Problemen i arbetet i centrala nervsystemet avslöjas.
  • Dålig koagulerbarhet av blod.

  Läkare vägrar också kirurgi om det gör mer skada för patienten än bra. Det vill säga patienten har allvarliga samtidiga sjukdomar, enligt vilka prognosen är ännu värre än i prostatacancer.

  Kirurgi utförs under generell anestesi och kräver preoperativ förberedelse. Efter radikal prostatektomi måste patienten nödvändigtvis genomgå rehabilitering.

  Typer av radikal prostatektomi

  Vid behandling av prostatacancer används radikal prostatektomi, eftersom det inte finns någon anledning att behålla någon del av den drabbade körteln. Dessutom, i de flesta fall kirurger för förebyggande ändamål avlägsna intilliggande lymfkörtlar och närliggande vävnader. Detta är nödvändigt för att utesluta möjligheten till metastasering.

  Beroende på klinikens storlek och utrustning, radikal prostatektomi kan utföras i flera versioner, var och en har följande funktioner:

  • Grenen. Tillträde till körteln sker genom mellanspalten mellan sfinkteren och pungen. Ett sådant radikalt ingripande har ett antal nackdelar: det är nödvändigt att avlägsna en del av neuralbundet; det är svårt att komma nära lymfkörtlarna för borttagning; problem med bäckens organens funktion efter operationen. På grund av detta används denna typ av radikal prostatektomi praktiskt taget inte idag.
  • Det är stunted. Med denna operation är åtkomst till körteln genom ett snitt från naveln till pubicbenen. Detta säkerställer ett snabbt och enkelt avlägsnande av körteln, den sämre vesikeln och de närliggande lymfkörtlarna. Dessutom tillåter en sådan operation läkare att studera bäckensorganens tillstånd, behålla alla nervplexus och mest kvalitativt ta bort alla vävnader där metastaser kan lokaliseras.
  • Blås. Med denna operation avlägsnas järnet genom blåsans suprapubiska snitt. Detta är en mycket traumatisk variant av operationen, som bär riskerna med komplikationer.

  Laparoskopisk prostatektomi applicerades relativt nyligen. Under en sådan operation sker åtkomst till körteln och närliggande vävnader genom tre små snitt i bukhålan. De har manipulatorer och ett endoskop. Alla manipuleringar som doktorn övervakar genom monitorn över operationsbordet.

  Vid utförande av laparoskopisk radikal prostatektomi, används idag det specialiserade robotkomplexet "Da Vinci" oftast.

  Den största fördelen med denna operation är möjligheten att fullständigt bevara de neurala buntarna som är ansvariga för urinering och erektion. Det vill säga att patienten kommer att kunna leda ett normalt liv efter operationen.

  Rehabilitering efter prostatektomi

  Utan rehabiliterande åtgärder kommer patienten inte att kunna återgå till det normala livet efter radikal prostatektomi. Rehabilitering är indelad i två perioder.

  Tidig postoperativ rehabilitering

  Efter radikal avlägsnande av prostata måste patienten vara på sjukhus i 2 veckor. Denna period beror på den kirurgiska ingreppens traumatiska karaktär och komplexitet. Därefter behöver patienten högkvalitativ sjukvård. I synnerhet under operationen måste patienten ha en urinarkateter. Kvalitetsvård för honom är endast möjlig på ett sjukhus. Dessutom den tidiga postoperativa perioden är farligt för möjligheten till komplikationer, som det är omöjligt att hantera utanför sjukhuset:

  • Infektion. De uppenbarar allmän hypertermi och sjukdom. Deras utveckling är förknippad med eventuella kränkningar av asepsisregler under operation och efterföljande bandage. Att hantera komplikationen kan vara med antibiotika och regelbunden sanering av blåsan med en lösning av furacilin.
  • Blödning. Det detekteras av blodproppar som uppträder i katetern. Felet beror på otillräcklig homeostas under operationen. Det bör vara uppmärksamt på att utseendet av mindre blod i urinen under den första dagen efter operationen är normen.
  • Smalning av urinröret. Denna komplikation leder till problem med urinledning. Saken är att i en zon av den borttagna körteln inuti en urinrör cicatricial vävnad sträcker sig. För att förhindra denna komplikation rekommenderas patienter att dricka minst 2 liter vatten per dag. I händelse av att spridningen av bindväv inte lyckas, måste patienten genomgå en annan operation, men redan för att behandla stricturena.

  Sen postoperativ rehabilitering

  Efter att patienten lämnar sjukhuset måste han vänta på minst en månad bära en speciell bandage. Sedan inom 3 månader var han förbjuden att arbeta fysiskt och lyfta vikter över 3 kg. Men att gå och vara i frisk luft till patienten, tvärtom behöver du så mycket som möjligt.

  I händelse av att operatörens operation inte är kopplad till fysiskt arbete, kommer han att kunna återvända till arbetsplatsen några veckor efter urladdning från sjukhuset.

  Huvudproblemet hos män som genomgick radikal prostatektomi är impotens. Enligt statistiken, Erektil dysfunktion uppträder hos 75% av patienterna, vilket negativt påverkar deras levnadsstandard. Hantera det problem som uppstod efter radikal prostatektomi, kan du på följande sätt:

  • Mottagning för natten av fosfodiesterashämmare. Det handlar om Viagra eller Levitra. Det första läkemedlet ordineras vid 50 mg per dag, den andra vid 10 mg per dag.
  • Använd en speciell enhet - dammsugare minst två gånger om dagen framför duschen.
  • Injektioner av alpostadilom, vilket orsakar permanent erektion inom 4 timmar. Korrekt inställning av injektionerna lärs av urologen.
  • Lokal användning av läkemedel innehållande nitroglycerin, papaverin och minoxidin.
  • Om de ovan beskrivna metoderna är ineffektiva, föreskriver läkare penisproteser.

  För att minska återhämtningsperioden bör personer som genomgår kirurgi, om möjligt, utföra specialiserade övningar, utveckla bäckenmusklerna. Detta kommer att bidra till att hantera eventuell urininkontinens och utveckling av sexuell dysfunktion.

  Om patienten inte kan utföra terapeutiska övningar, kan han alltid använda elektromyostimulatorer. Dessa enheter, genom elektriska impulser, påverkar bäckens golvmuskler, vilket gör att de kan komma överens och stärka.

  Under rehabiliteringsperioden kommer det inte att finnas ett överskott av stigande dusch och lerbad. Du kan få dessa procedurer under sanatoriumbehandling.

  Tyvärr måste patienten ge upp körning. Visst, för bara några månader.

  För att upprätthålla sexuell hälsa måste en man så snart som möjligt för att återvända till sexuell aktivitet. Onani är tillåten även i den tidiga postoperativa perioden.

  Det är svårt att överskatta den rätta kostens roll i rehabilitering efter prostatektomi. För att återställa hälsan så snart som möjligt ska patienten överge saltiga, kryddiga och feta livsmedel. I hans diet borde vara lika mycket surmjölkprodukter och grönsaker. Han kommer att behöva ge upp drycker med koffein och alkohol. För att stimulera blåsans arbete borde patienten dricka en tillräcklig mängd vätska.

  slutsats

  Efter en operation eventuellt återfall, Därför måste patienterna observeras nödvändigtvis hos experten och överlämna analyser på nivå av PSA i blod. Om läkare märker tillväxten av PSA i tid, kommer de att kunna hantera sjukdomens biokemiska återfall med hjälp av hormonbehandling. Ibland är det nödvändigt att tillgripa mer allvarliga behandlingsmetoder: kemoterapi och strålning.

  Rehabiliteringsperioden efter radikal prostatektomi kan vara upp till 2 år. Detta innebär att patienterna måste vara tålmodiga.

  Radikal prostatektomi postoperativ period: prognos

  En permanent kateter kvar i blåsan avlägsnas efter en eller två veckor. I fall där extravasation finns på anastomos plats lämnas kateteren tills den hermetiskt formade anastomosen bekräftas, bekräftad genom uretrocystografi. Försäkringsavlopp från bäckenhålan återkallas så snart lymfosekretion och / eller extravasering av urin upphör.

  För förebyggande av trombos uppvisas patienter tidiga rörelser och utnämning av låga doser heparin. Därför är den aktiva profylaxen av trombos obligatorisk. Det har länge visat sig att kritiskt dag tromboemboliska och hjärt-lungkomplikationer på prostatakörteln, vare sig prostatektomi eller prostatektomi, är åttonde. Det noteras att frekvensen av tromboembolism ökar markant med ingrepp hos äldre och senil ålder. G. L. Andriole vid bedömningen av 1324 patienter som hade radikal prostatektomi utföras och bäcken lymfkörtlar, tromboemboliska komplikationer observerades hos 2,6% av fallen.

  Tidiga postoperativa komplikationer

  Tromboflebit och emboli är vanliga komplikationer. Enligt litteraturen observeras de i 3-12% av fallen och pulmonell trombopneumoni - i 2-5% av de opererade. Låga doser av heparin och tidig mobilisering efter operation är de främsta förebyggande åtgärderna av tromboembolism.

  Incasistensen av anastomosen, som främst kännetecknas av utveckling av ärrprocesser, leder till ärrbildning i blåsans nacke och förekommer enligt litteraturen i 39% av de opererade. För att förhindra sådana komplikationer är fixering av en permanent kateter i upp till tre veckor nödvändig.

  I jämförelse med ett antal komplikationer av många urologiska ingrepp upptar komplikationer av radikal prostatektomi en av de centrala ställena, bland de mest diskuterade i den vetenskapliga och speciella litteraturen. Bristen på detaljerad information om detta ämne beror på det lilla antalet radikala prostatektomi som utförts förrän nyligen eller för att tysta dem av personliga skäl. Det faktum att i början av mastering av denna komplexa operation finns en hög förekomst av komplikationer spelar också en roll.

  Således rapporterar R. Bonnand från Paris-sjukhuset 31 interventioner med 13% postoperativ dödlighet och olika komplikationer hos 78% av patienterna. Lite senare, J. R. Babcock och J.T. Grayhack exemplifiera 81,5% komplikationer hos 27 patienter efter radikal prostatektomi och bäcken lymfkörtlar, varav 7,4% var på grund av dispersion av tunga sår och 51,9% - oberoende av sårläkning. Författarna kommer till slutsatsen att bäckens lymfadenektomi är en integrerande del av total prostatektomi, men påverkar nivån på komplikationer negativt. Naturligtvis, upplevelsen av radikal prostatektomi 80-talet av förra århundradet, inte gå till någon jämförelse med den aktuella tiden, då fulländade kirurgisk teknik, för att bilda en klar uppfattning om de anatomiska strukturer i bäckenet, och upptäckt av prostatacancer var möjligt i ett begränsat kropp steg.

  EI Veliev, efter analys av resultaten av behandlingen av 32 patienter som drivs med metoden för retropubisk radikal prostatektomi, ger exempel på följande komplikationer:

  perforering av ändtarmen - 3%;

  postoperativ blödning, kräver revision - 0,7%;

  erektil dysfunktion - 82%;

  lymhostasis med scrotalödem - 3%;

  stress urininkontinens - 28%;

  striktur av urinröret - 8%.

  Författarna ger försiktighet till begynnelsekirurger som, som arbetsgruppen ackumulerar erfarenhet, kommer naturligtvis att minska komplikationsfrekvensen.

  Var det som möjligt, komplikationer är möjliga, de måste vara kända för att förhindra, och om de har hänt, för att kunna professionellt eliminera.

  Sena postoperativa komplikationer

  Senblödningar uppstår oväntat, utan föregångare och mot bakgrund av fullständigt välbefinnande leder de till utvecklingen av stora bäckenhematom, som utövar direkt tryck på uretropubisk anastomos. Konsekvenserna av sådan kompression kan vara inkontinens eller strängbildning av anastomos. Förutom objektiv tecken är en stor hjälp vid erkännande av hematom tillhandahållet genom ultraljudsundersökning - inte belastande och informativ. Framgången med öppningen och tömningen av hematom är begränsad av komplexiteten hos identifieringen och dopningen av de krympta kärlen. Ibland är den gamla tamponadeoperationen av blödningszonen fortfarande effektiv.

  Urininkontinens efter radikal prostatektomi är ett av de centrala problem som har orsakat oro både hos patienterna själva och kirurgen. Den utvecklas som ett resultat av anatomisk fel eller skada på den yttre uretrala sfinktern, införande icke-fysiologisk anastomos mellan blåshalsen och urinröret, och även på grund detrusorinstabilitet.

  Om vi ​​sammanfattar alla befintliga orsaker till urininkontinens efter radikal prostatektomi, avslöjas följande:

  en individuell kort längd av det membranösa uretralsegmentet;

  skada på den yttre sfinktermekanismen;

  blåsningens blödning följt av utvecklingen av instabilitet;

  kontraster i blåsans hals

  Något annorlunda kan man överväga orsakerna till bestående urininkontinens efter radikal prostatektomi:

  Framkallad smal anastomos mellan den proximala urinröret och remodelleringsnålen i blåsan.

  kort funktionell längd av den anastomerade urinröret;

  instabil blåsan.

  Persistent urininfektion.

  Förlängt anastomosfel.

  Störningar i hjärnans funktion

  Hittills är det oklart huruvida bevarande av det neurovaskulära buntet kan förbättra retentionsfunktionen. Enligt vissa författare bekräftas sådana länkar. Tack vare den intraoperativa grunden att upprätthålla den yttre muskulära sfinkteren under en retarderad radikal prostatektomi, förbättras den tidiga och avlägsna kontinensen signifikant. Stora medicinska centra rapporterar full retention av urin efter 12 månader hos mer än 90% av patienterna som arbetar.

  Urininkontinens

  Urininkontinens kan bestå i 12 månader och utrotar spontant. Det är nödvändigt att skilja mellan två huvudtyper av inkontinens - stress och imperativ. Den senare arten dominerar, och det bästa läkemedelsmetoden för eliminering är användningen av detrusitol eller driptan.

  En av orsakerna till utvecklingen av inkontinens är skada på rhabdosincteren, en anatomisk struktur som täcker den membranösa delen av urinröret framför toppen. Så snart prostatektomi användes för att tillämpa den sparsamma tekniken för dissektion av rhabdosincter, minskade incidensen av förlängd och svår urininkontinens dramatiskt.

  RS Walsh rekommenderar en sparsam operationsteknik som sänker sig till:

  reduktion av blödning från det dorsala venösa komplexet, vilket är möjligt med iakttagelse av exakt anatomisk dissektion, speciellt i prostataområdets toppområde;

  skydd av bäckenplexus och dess grenar;

  Ingen skada på urinrörets yttre sfinkter under distal förberedelse.

  Persistent urininkontinens kvarstår hos 2-12% av de opererade patienterna, men förbättringen av kirurgisk teknik för retropubisk radikal prostatektomi ledde till en minskning av incidensen av denna komplikation till 5% hos den totala befolkningen hos opererade patienter.

  Urininkontinens, även om en komplikation från vilken ingen dör, har den mest negativa inverkan på livskvaliteten. I genomsnitt överlever 10% av patienterna som opereras av oss, urininkontinens sex månader efter operationen och efter ett år - mindre än 5%. De flesta patienter tolererar denna komplikation, är oroad över den större risken för cancerframkallande av sjukdomen. Denna typ av inkontinens, som stressigt, mindre bekymmer patienter.

  Den potentiella risken att utveckla urininkontinens efter radikal prostatektomi bör innefatta tumörens status före operationen, desto högre och högre stadium, desto mer traumatiska operationen och desto mer sannolikt inkontinensrisk.

  Slutligen innefattar antalet sena komplikationer, ganska frekventa, utvecklingen av erektil dysfunktion, vilket kan undvikas genom att genomföra interventioner som bevarar det neurovaskulära buntet. Om dessa anatomiska strukturer avlägsnas från båda sidor eller skadas, utvecklas erektil dysfunktion i mer än 85% av de opererade.

  RS Walsh konstaterar att även vid ensidig ablation av det neurovaskulära buntet är frekvensen av erektil dysfunktion hög nog. För att upprätthålla sexuell funktion betyder fyra viktiga faktorer:

  tillståndet av erektil funktion före operation

  kliniskt och patologiskt stadium av tumören

  bevarande av kärl och nerver operativ teknik.

  Neuroprotektiv operativ teknik kan endast användas när lokala cancerformer avlägsnas från ett noggrant utvalt kontingent och under strikt intraoperativ kontroll. I samma fall, när patientens ångest gränsas av förtvivlan om bevarande av potens, kan frågan om att utföra en radikal prostatektomi helt uteslutas. Den operativa måste tydligt inse att i radikal prostatektomi är det fråga om att avlägsna cancer, snarare än fördelen av att bevara interventionens styrka.

  Erektil dysfunktion förekommer hos 30% av patienterna. Det finns två huvuddefinitioner av erektil dysfunktion:

  fullständig frånvaro av erektion

  partiell erektion, otillräcklig för genomförandet av samlag.

  Möjligheten att bevara neurovaskulära buntar och kirurgens erfarenhet blir de viktigaste prognostiska faktorerna för att återställa potensen.

  En mycket effektiv metod för att bevara neurovaskulära buntar är att exakt separera dem från en serie förstorad prostatakörtel, från början och stigande gradvis upp till nivån av partiella vesiklar.

  I stora urologiska centra, med erfarenhet av kirurgiskt ingripande hos mer än 1000 patienter, som drivs på, kan de samlas utan hjälpmedel:

  50-60% män 12 månader efter bilateral nervhärdande retropubisk radikal prostatektomi;

  cirka 25% efter en ensidig samma operation.

  Vid bedömning av alla grader av spänning och styvhet når frekvensen av fullständiga erektioner 90% med bilateral bevarande av blodkärl och nerver och 70% - med ensidigt.

  Det är helt klart för oss att frågan om det dominerande värdet av bevarande av kraft i de flesta opererade patienter som befinner sig i hög ålder är inte längre giltig. I dessa patienter är en viktigare omständighet övertygelsen om att alla maligna vävnader avlägsnas.

  Bland de sena postoperativa komplikationerna finns följande:

  bildning av bäckens lymfocele;

  stricture av den vesicoureterala anastomosen.

  Resultat av radikal prostatektomi (prognos)

  Varaktigheten av överlevnad efter utförande av operationer i samband med avlägsnande av ett cancerorgan beräknas vanligen som en 5 eller 10-årig period. Det finns inget undantag och radikal prostatektomi.

  Effektiviteten av radikal prostatektomi bestäms av många tillstånd, bland vilka vanliga:

  närvaro och svårighetsgrad av samtidig patologi.

  En kritisk indikator är närvaron eller frånvaron av positiva kanter, d.v.s. om tumören växer in i vänstra kanterna av urinrörets urinvägg och de omgivande vävnaderna och organen.

  RS Walsh rapporterar en 10-års erfarenhet av observation av 955 män med kliniskt lokal prostatacancer som genomgått anatomiskt radikal prostatektomi. De långsiktiga resultaten var utmärkta:

  hos 70% av patienterna bestämdes inte PSA-värdena.

  individuella ökningar noterades - i 23% av fallen;

  lokal återkommande - i 4% och avlägsna metastaser - i 7%.

  Det framhålls att inte alla patienter med en episodisk ökning av PSA talar om en sann återkommande cancerframkallande.

  M.Ohoru rapporterade om bristen på progression i liknande observationer. Under 5 år var ingen progression hos 64% av patienterna med positiva och 83% i en grupp med negativa marginaler. W.J. Catalona och D.S. Smith i en allmän rapport om 925 opererade män som genomgick anatomiskt radikal prostatektomi bekräftade att inom 5 år hade 78% av dem inga tecken på en sannolik progression.

  Imponerande resultat av retropubisk radikal prostatektomi rapporteras av J.Noldus från Urologiska avdelningen vid Hamburgs universitet. Från 1992 till 2001 drivs 1755 patienter med prostatacancer. 80% är fria från sjukdomen i 5 år. Den patologiska scenen och Gleason-skalan är de viktigaste faktorer som påverkar långsiktiga resultat. 90% av patienterna behåller urin och 90% - notera en fullständig erektion efter en bilateral nervhärdningsoperation. I den postoperativa perioden inträffade allvarliga komplikationer hos 5% av de opererade.

  Effektiviteten påverkas, som redan nämnts, penetration av tumören i kapseln. Så rapporterar Dr. Epstein om 50% av patienterna som har återkommande prostatacancer i fall om postoperativ extra prostatisk penetration upptäcktes. Det är anmärkningsvärt att på 61% av patienterna upptäcks manifestationen av progression på grundval av en ökning av endast PSA-nivån. I detta avseende utvecklade kliniken en taktik för patienter med återkommande androgenavskrivning från den tidpunkt då PSA-nivån började stiga, men även före symtomstart.

  Inte bara bevarande av styrka, men också när det gäller livslängd, påverkas av involveringen av det neurovaskulära buntet i tumörprocessen, huvudvägen, men till vilken prostatacancer sprider sig. Frånvaron av medverkan i den patologiska processen i denna struktur, tillsammans med andra faktorer, leder till förbättring av långsiktiga resultat.

  Förbättring av metoderna för tidig diagnos och förbättring av kirurgiska tekniker kan uppnå utmärkta långsiktiga resultat. I ett antal rapporter från Sverige, som uttrycktes 2002 i Miami, var 10-årig överlevnad efter radikal prostatektomi 90,3%.

  De långsiktiga resultaten av radikala operationer i det kliniska stadiet av T bestäms i stor utsträckning av följande patohistologiska studier av tumörprevalens. Det betyder att det kliniskt tillgängliga "heldiga steget" vanligtvis visar sig vara högre. Patohistologiskt tumörstadium innebär att den lokalt utförda radikala kirurgin faktiskt visade sig inte i fallet med en lokaliserad tumör, men när det lämnar organet är därför en stor sannolikhet för tumörprogression under den efterföljande perioden.

  Förutsättningarna för lymfkörteln ökar med lokal expansion av tumören med infiltrering eller penetrering av organkapseln, såväl som vid infiltrering av partiella vesiklar. I 90% av fallen med N-positiv prostatacancer påverkas blockering och / eller inre iliac lymfkörtlar. Inblandning av vanliga iliac noder är ganska tydligt avslöjad. Domen om lesion av lymfkörtlar med hjälp av icke-invasiva visuella metoder bör baseras på:

  mätning av storleken på lymfkörtlarna;

  definition av sin interna "arkitektur".

  Vid magnetisk resonansbildning bestäms normala lymfkörtlar beroende på tjockleken och storleken hos retroperitoneal fettvävnad och deras värde på 3 mm anses vara det lägsta detekterbara i studien. I motsats till CT för detektering av lymfkörtlar i MR, finns det inget behov av kontrasterande kärl, eftersom kärlet genom perfusion blir klart synliga. Förlängning av lymfkörteln upp till 1 cm bör betraktas som en möjlig metastatisk skada.

  Kriteriet för CT vid erkännande av lymfkörtlar är följaktligen deras storlek mer än 1 cm.

  Presumptiva faktorer med hög risk för metastas är:

  kort intervall av förekomsten av en biokemiskt bestämd progression;