Huvud
Skäl

Hur man återställer urinering efter prostatacanceroperation

När en onkolog föreskriver en radikal prostatektomi (kirurgisk borttagning av prostata), fruktar många män att de aldrig kommer att kunna leva ett normalt liv igen.

I själva verket kan du uppnå nästan samma livskvalitet som före operationen efter att ha uppnått en återhämtningsperiod.

Radikal prostatektomi: vad är det?

Ett sådant komplext namn har en modern kirurgisk metod för att bekämpa prostatacancer.

Vid användning av RPE tas inte bara körteln bort, utan även de omgivande lymfkörtlarna och cellulosa. RP används för lokaliserade former av cancer, det vill säga när det inte finns någon metastasering i angränsande organ och system.

Metoden är mycket effektiv, i regel används denna typ av operation i första och andra etappen av cancerutveckling.

Sju av tio patienter, enligt medicinsk statistik, efter en sådan operation får en chans för ett normalt liv. I tre av tio fall förekommer återfall, de stoppas av moderna metoder för strålning eller kemoterapi.

Vad är komplikationerna hos män efter att prostatakörteln har tagits bort i cancer?

Som efter någon annan kavitoperation, efter prostatektomi kan vissa slags komplikationer förekomma. Några av dem förekommer i den tidiga postoperativa perioden, andra - i slutet.

Vi listar de vanligaste komplikationerna:

 1. smärta. Starka smärtsamma känslor är närvarande i två till tre dagar, under denna period används smärtstillande medel. Sedan byter de till smärtstillande medel;
 2. blod i urinen. Detta fenomen, om det fortsätter tills katetern avlägsnas, anses vara absolut normalt. En blandning av blod kan vara närvarande både i den utsöndrade vätskan och längs katetern. Om du är mycket orolig för det här kan du konsultera en läkare, men det är ganska normalt och kräver ingen specifik åtgärd.
 3. blödning. Normalt bör det inte finnas några utsläpp. Deras närvaro tyder på att misstag gjordes under operationen.
 4. urininkontinens. Katetern avlägsnas den tionde till fjortonde dagen efter operationen. Därefter observerar många en annan obehaglig följd av RPE - oförmågan att kontrollera processen att tömma blåsan. Detta anses vara ett helt normalt fenomen, en fullständig återställning av funktionen bör ske inom några månader. I extremt sällsynta fall är patienten tvungen att använda urinmottagaren under resten av sitt liv;
 5. inflammatoriska sjukdomar. De är resultatet av en dåligt utförd operation, eller att ett modernt antibakteriellt läkemedel inte har använts. Allvarlig suppuration av suturer och förhöjd kroppstemperatur kräver omedelbar medicinsk behandling.
 6. problem med styrka. Restaurering av erektilfunktionen kan inträffa under året, i sällsynta fall kan processen ta upp till tre år. Situationen kommer att förbättras månad efter månad, men mycket beror på hur sexuellt aktiv en man var före operationen, hur tumören avlägsnades, vilken ålder patienten har. Tyvärr, för att uppnå samma kvalitet i sexlivet, vilket var före interventionen, är det extremt svårt, och i de flesta fall - omöjligt. I 20% av fallen förloras styrkan för alltid;
 7. svullnad av fötterna. Kan signalera att lymf ackumuleras i underbenen. Det finns sällan en komplikation, men det är nödvändigt att informera läkaren om det.
 8. skleros i blåsans hals - En annan sällsynt komplikation. Det framgår av det faktum att orgelet helt förlorar sin förmåga att komma i kontrakt. Patienten behöver en ytterligare operation.

Rehabilitering efter prostataavlägsnande i onkologi

En fullständig rehabilitering kan ta ett år eller mer. De viktigaste komponenterna i en framgångsrik återhämtning: kost, motion, överensstämmelse med regimen av arbete och vila. Tänk på dessa komponenter mer detaljerat.

Vad kan och kan inte ätas i den postoperativa perioden?

Det finns inga starka begränsningar för godkännandet av vissa produkter, men det finns allmänna rekommendationer:

 • begränsa salt, kryddig, kaffe;
 • drick mycket rent vatten;
 • portionerna ska vara små, maten bör vara användbar och balanserad;
 • i kosten ska vara fiber, får du inte tillåta förstoppning;
 • protein - ett byggmaterial som gör det möjligt för dig att återhämta sig snabbare. Det är i kött, fisk, mejeriprodukter.

Återhämtning med träning

Så följande övningar är användbara:

 1. kläm muskeln i anuset och försök att dra in det så mycket som möjligt. I denna position måste du stanna några sekunder, då kan du koppla av. Frekvens: 3 gånger om dagen, tio tillvägagångssätt;
 2. komprimera muskel i blåsan och slappna av det. Frekvens: 3 gånger om dagen, tio tillvägagångssätt;
 3. från den bakre positionen på baksidan, dra uppåt till taket på armen och benet. Lämnen ska vara något böjda och avslappnade. Tillbringa 1-2 minuter i denna position;
 4. Ligga på ryggen, sträck ut dina ben och sätt dem över varandra. Andas genom din näsa och påkänning när du utvisar bäckens membran genom att lyfta sfinkteren inuti kroppen. I det här fallet måste du trycka på de korsade höfterna mot varandra. Utför flera gånger, byta ben;
 5. Ligga på ryggen, benen böjer sig vid knäna. Nästa: Smidigt vänd sig för att luta knäna stängd i knäna i höger och vänster sida i riktning mot golvet, svängande som en pendel. Ryggen ska pressas till golvet, armarna är utsträckta och något ifrån varandra.

Bär ett bandage efter operationen

Använd ett förband rekommenderas i minst en månad. Detta enkla verktyg bör minska belastningen på perineal- och bukmusklerna, och förbättra och påskynda läkningsprocessen.

Bandaget börjar bäras i det andra steget i återhämtningsperioden, som börjar med kateterets borttagning.