Huvud
Skäl

Brachyterapi av prostatacancer

Brachyterapi refererar till nya behandlingsmetoder cancer. Det är en typ av strålterapi och skiljer sig från införandet av en strålkälla direkt i det drabbade organet.

Indikation för operationen

Brachyterapi utförs endast i fallet när tumören är lokaliserad i regionen prostata och går inte utöver det med mer än 2 mm.

Om prostata har för stor, sedan tidigare genomfört behandling med hormonella läkemedel för att minska den.

Fördelar med brachyterapi

I jämförelse med traditionella metoder har brachyterapi flera fördelar:

 • Minimala komplikationer.
 • Kortvarig vistelse på sjukhuset (ca 2 dagar).
 • Kortare återhämtningsperiod efter operationen. Perioden för rehabilitering är från ett par timmar till flera dagar.
 • Operationen tolereras väl även av äldre människor med närvaro av samtidiga sjukdomar.
 • Låg sannolikhet för impotens.
 • Effektiviteten av operationen är inte sämre än andra metoder för radikal behandling av onkologi.
 • Låg frekvens av återkommande sjukdom.
 • Möjlighet att genomföra ett upprepningsförfarande för återfall.
Foto 1: Brachyterapi visar hög effektivitet. 80% av patienterna lever minst 10 år efter behandlingens slut. Källa: flickr (Ana Ben).

Brachyterapi: typer och mekanismer för ledning

Kärnan i operationen är det Den maximala dosen av strålning påverkar tumörfokuset, med minimal effekt på närliggande vävnader och organ. Särskilda kapslar införs i den drabbade vävnaden för att erhålla en specifik dos av strålning.

Var uppmärksam! Det finns två typer av brachyterapi: mikrodoserad och hög dos. Var och en av dem, som du kan gissa, skiljer sig från att använda en annan dos av strålning till drabbade vävnader och olika material från vilka strålningsobjekt görs, samt olika exponeringstider.

Microdosage operation

Utförs med användning av kapslar, vars material används jod-125 eller palladium-103.

kapslar avge strålning inom 2-3 månader, varefter de blir inaktiva. strålning dödar cancerceller och ligger nära prostata vävnad och organ få en minimal mängd strålning.

Viktigt! Denna typ av operation används för att behandla patienter med den första fasen av cancer.

Högdos brachyterapi

Materialet för kapslarna är en sådan substans som iridium-192 eller cesium-137. Det radioaktiva ämnet injiceras med nålar med speciella katetrar. Procedurstiden är från 5 till 15 minuter. Efter att ha fått den erforderliga dosen av strålning avlägsnas kapseln från kroppen.

Exponeringsdosen väljs individuellt och beror främst på graden av sjukdomen, liksom andra faktorer.

Jämförelsetabell över metoder

Mekanism för brachyterapi

För operationen tas en radioaktiv substans: palladium, iridium, jod eller cesium. Det är i helt förseglade förseglade mikrokapslar gjorda av titanlegering. Längden på en kapsel är 5 mm, diametern är 0,8 mm. Kapseln går in i kroppen direkt till infektionsfokus genom särskilda nålar.

Med ett mikrodoseringsförfarande Efter införandet av korn avlägsnas nålarna och mikrokapslarna förblir i patientens kropp.

Med högdosoperation specialister observerar mängden strålning och efter att ha fått den erforderliga dosen extraheras strålkällan.

Viktigt! Kontroll av introduktionsprocessen och korrekt placering av radioaktiva "korn" sker genom ultraljud, MR, CT, fluoroskopi.

Rehabilitering efter operation

Under de första 14 dagarna efter brachyterapi bör en man

 • lyft inte mer än 5 kg;
 • avstå från fysisk ansträngning
 • Töm regelbundet blåsan och tarmarna, med undantag för stagnation av urin och avföring.
 • håll dig i en sittplats för högst 2 timmar i rad.

Inom 2 månader efter behandling rekommenderas inte:

 • Att vara lång tid nära gravida kvinnor.
 • Planterar husdjur eller barn på knäna.

30-45 dagar efter proceduren gör kontroll ultraljud.

Var uppmärksam! Om resultaten av studien visade en minskning av postoperativ prostatatumör och återgå till sin normala storlek, kan man snart återgå till ett normalt liv gradvis börjat motionera, lyfta tyngre vikt, gå till poolen.

Under rehabiliteringsperioden bör en man följa en strikt diet. Dieten bör innehålla:

 • Frukt, grönsaker och spannmål, rik på fiber.
 • Lågfett sorter av kött och fisk.
 • Mjölkprodukter med låg fetthalt.
 • En stor mängd vätska.
Foto 2: Patienten bör överge akut, salt och rökt mat, alkohol. Var noga med att diskutera med din läkare behovet av att ta några piller. Källa: flickr (SIRHENRYB.is drömmaren).

Eventuella biverkningar och komplikationer

Var uppmärksam! Det finns en möjlighet att strålkällan kan släppas utåt tillsammans med urinen. Rör inte kapseln med händerna i det här fallet. Den måste tas med pincett, placerad i en behållare och tätt stängd med lock. Behållaren med kapsel ska överföras till den medicinska institutionen som utför operationen, för vidare bortskaffande.

På en gång Efter proceduren kan patienten känna obehag och jämn smärta. Det här är normala fenomen, som efter en kort tid passerar sig själva.

K tillfälliga biverkningar brachyterapi inkluderar:

 • Hyppig uppmaning att gå på toaletten.
 • Smalning av urinröret, vilket leder till en svår utsöndring av urinen genom urinröret.
 • Urininkontinens.
 • Smärta i processen med urinering.
 • Brott mot erektion.

Till enskilda fall komplikationer av brachyterapi inkluderar:

 • Sår i ändtarmen.
 • Impotens.
 • Blåskatarr.
 • Hematuri.

Brachyterapi av prostata

Brachyterapi är en metod för att behandla maligna tumörer, en typ av strålbehandling där radioaktiva mikrokällor införs direkt i tumören eller i området bredvid det. Således uppnås den mest effektiva effekten på cancerceller och risken för bestrålning av omgivande organ och vävnader reduceras.

Brachyterapi används vid behandling av tumörer oavsett lokalisering, till exempel:

Metoder för behandling

För närvarande är en av de vanligaste onkologiska sjukdomarna bland män prostatacancer. Brachyterapi av prostatacancer som en alternativ metod används framgångsrikt i kampen mot denna sjukdom, eftersom det gör det möjligt att rädda organ och undvika tungt kirurgiskt ingripande. Med hänsyn till omfattningen av sjukdomen, tumörstorleken och volymen av prostata, utse en av de två existerande metoderna brakyterapi - låg frekvens (DC) och radiofrekvens (timing).

Metoden för lågfrekvent brachyterapi är införandet i vävnaderna i organet av titanmikrokapslar innehållande den radioaktiva isotopen av jod (I-125). Proceduren för placering av partiklar övervakas av ultraljud, CT eller MR, och utförs en gång. Den nödvändiga mängden och dosen av mikrokapslar väljs individuellt baserat på resultaten av den preliminära undersökningen.

Deras nummer kan vara från 40 till 100 stycken och beror på volymen av prostatakörteln och det drabbade området. De implanterade radioaktiva elementen påverkar gradvis tumörcellerna, förstör det från insidan, samtidigt som de inte skadar de intilliggande friska vävnaderna och organen.

Brachyterapi av prostatakörteln utförs med ledande anestesi, om det behövs används allmän anestesi. Processen varar som regel om 1-1,5 timmar. Implantat introduceras med hjälp av särskilda nålar genom perineum enligt ett tidigare beräknat system och förblir där för alltid eller kan gå ut genom urinröret. Den terapeutiska effekten av partikelstrålning varar ungefär sex månader, varefter strålningen blir bakgrund och gör ingen skada.

Efter operationen utfärdas ett certifikat till patienten att metalldetektorer och radioaktiva bakgrundssensorer kan utlösas på säkerhetskontrollsidor. En person är urladdad, och han kan återvända till sitt vanliga liv efter 12-24 timmar, men det finns vissa begränsningar.

Hög planerade brachyterapi i flera sessioner och bygger på införandet av särskilda nålar i prostatan under en kort tidsperiod, som är fyllda med substans i färd med att bestråla med en stark dos 8-10 minuter, varefter de extraheras och sessionen upprepas efter sju dagar. Det krävs som regel två eller tre procedurer för högfrekvent brachyterapi av prostata.

Denna teknik visas för patienter med andra och tredje etappen av sjukdomen, med misstankar om tumörtillväxt utöver gränserna för prostatavävnaden. Procentandelen av patientens framgångsrika botemedel är cirka 70-85%, medan det finns stor sannolikhet för fullständig förstöring av maligna neoplasmer. Manlig styrka går inte förlorad i 70-80% av fallen, vilket säkert är en fördel med denna behandlingsmetod.

Konsekvenser och rehabilitering

Till skillnad från radikal prostatektomi (fullständigt avlägsnande av prostata) och extern radioterapi, kan brakyterapi inträffa signifikant färre biverkningar, men trots detta fortfarande existerar de. I allmänhet kännetecknas staten efter brachyterapi av ökad trötthet, känsla av trötthet, frekvent uppmaning att urinera.

Under de första tre månaderna efter operationen kan följande symtom uppstå:

 1. Frekvent urinering.
 2. Förekomsten av blod i urinen och sperma.
 3. Ejaculation med smärtsamma förnimmelser.
 4. Irritation av blåsans slemhinnor.
 5. Inflammation, svullnad av prostata och omgivande vävnad, varför det kan vara urinretention som kan behöva installera en kateter i urinblåsan under en obestämd tidsperiod.

Om urinretention inte kan elimineras medicinskt kan kirurgisk ingrepp krävas för att korrigera biverkningar. Under de två första månaderna efter genomförandet av mikrokapslarna kan också kännas i arbetet med sjukdomar i mag-tarmkanalen: diarré, förstoppning, smärtsamma spasmer när lusten att tömma tarmen, trycket i buken. Ofta elimineras sådana symptom med hjälp av läkemedel och speciella förfaranden. För den tredje månaden och senare kan sena komplikationer uppstå, inklusive:

Efter ca 1-2 år Efter implantation kan den vanligaste proktit (inflammation i ändtarmen) resultera i blödning utan några smärtsamma förnimmelser, som vanligtvis upphör i sig. I denna situation kan läkaren rekommendera användning av laxermedel och användningen av speciella krämer och salvor på sjuka platser.

Efter brachyterapi av prostata i de flesta fall bevarade styrka, men om det bröts redan innan behandlingen förväntar sig att normal sexuell aktivitet efter operationen, är det inte nödvändigt.

Om manpoten fortsätter, rekommenderas de första sex månaderna att använda kondom.

De generella konsekvenserna är huvudsakligen kopplade till felaktig beräkning av laddningen av det bestrålande ämnet. I detta fall kan patienter uppvisa karaktäristiska exponeringsexponeringar. Vid rehabilitering efter brachyterapi måste patienten genomgå en kontroll med behandlingsläkaren. Det första besöket till läkaren utnämns efter 30 dagar, därefter var tredje månad det första året, från det andra året och senare - en gång var sjätte månad.

Under undersökningen är det obligatoriskt att donera blod för analys av PSA och genomgå proceduren för transrectal ultraljud av prostata. Omedelbart efter urladdning måste patienten följa specifika rekommendationer.

Under de första fyra veckorna kan patienter efter brachyterapi inte:

 1. Lyftvikt över fem kilo.
 2. Gör vassa rörelser på sidorna och luta kroppen.
 3. Gör aktiv fysisk aktivitet och utsätt för känslomässig stress.
 4. Bo i sittande läge inte mer än 1,5-2 timmar.
 5. Ät fett, kryddig och stekt mat.
 6. Under lång tid att vara i ett tillstånd av överflöd i tarmen eller urinblåsan.
 7. Tömning av tarmarna bör vara minst en gång om dagen.
 8. Urinering ska ske minst en gång var tredje timme.

Inom fem dagar finns det risk för förskjutning av de installerade mikrokapslarna, varför det rekommenderas att tömma blåsan i en speciell behållare. Vid tilldelning av implantat med urin, är det nödvändigt att informera specialisten på den radiologiska avdelningen om det för säker bortskaffande.

Eftersom organismer i bildningsstadiet och barnens organismer är mest mottagliga för de negativa effekterna av strålning, rekommenderas inte patienter under behandlingsperioden att stanna länge nära gravida kvinnor och småbarn.

Strålningsintensiteten minskar med tiden och efter fem till sex månader blir det helt ofarligt för andra. Efter avslutad behandlingsperiod genomgår patienten en uppföljning, som bör bekräfta fullständig förstöring av tumören, varefter behandlingen kan anses vara avslutad.

fördelar

Brachyterapi av prostata tolereras framgångsrikt och ordineras även till äldre personer med komplicerad samtidig patologi. Bland de viktigaste fördelarna med denna teknik är följande:

 • Andelen komplikationer är mycket mindre. Dysursjukdomar hos patienter förekommer i 1% av fallen, medan vid borttagning av prostata kan denna siffra uppgå till 40%.
 • En kort period på sjukhuset - patienten släpps ut nästa dag efter operationen.
 • Mindre risk att bevara cancerceller, vilket kan prova malign tillväxt i intervallen mellan behandlingssessioner.
 • Förmågan att bevara kraften och kvaliteten på sexuellt liv.
 • Operationen utförs med minimal blodförlust.
 • Resultaten av användning av brachyterapi skiljer sig inte signifikant från radikal prostatektomi och den traditionella bestrålningsmetoden.

kostnaden för

Modern brachyterapi är ett innovativt tillvägagångssätt för behandling av cancer med hjälp av senaste tekniken och datorprogram. Allt detta påverkar också kostnaden för denna teknik. Priset på en sådan operation har inga tydliga gränser och kan variera beroende på flera faktorer, till exempel:

 1. Teknisk nivå för att utrusta en medicinsk institution.
 2. Doktorns avgift.
 3. Metoder för behandling.
 4. Statliga kvoter.

I cancerkliniker i Tyskland varierar kostnaden för en sådan behandlingssession mellan 9000-12000 euro. Med tanke på det faktum att andelen komplikationer efter brachyterapi är mindre än vid borttagning av prostata, vilket kräver ytterligare behandling, är priset relativt reducerat. I Moskva kan denna procedur kosta 200-500 tusen rubel, medan i andra städer i Ryssland priset kan vara lägre, men inte mindre än 100 tusen rubel.

Konsekvenser, behandling och återhämtning efter brachyterapi av prostatacancer

Prostatacancer är en ganska vanlig sjukdom som huvudsakligen påverkar äldre män. Patogena celler bildas från normala prostataceller.

Behandlingen bestäms beroende på formen av sjukdomsförloppet och nuvarande stadium av neoplasma. Den farligaste är en tumör där cellerna förändras helt. Det vill säga de är 100% maligna. Det bästa resultatet efter behandling av prostatacancer uppnås i fallet då onkobrazovanie inte har nått andra graden.

En av de viktigaste faktorerna som bidrar till utvecklingen av en tumör i prostata är en genetisk predisposition. Med andra ord är denna patologi diagnostiseras oftare hos dem som har haft cancersjukdomar i familjen, vilket leder till genmutationer som ansvarar för utvecklingen av prostatacancer.

Andra orsaker till neoplasm inkluderar:

 • prostatit i kronisk form av kursen
 • frekvent kontakt med skadliga, främst kemiska ämnen;
 • fel diet, som innehåller ett stort antal cancerframkallande ämnen och andra farliga ingredienser, hormonella misslyckanden i kroppen och andra.

Det är värt att notera att de faktorer som anges ovan inte alltid leder till den aktuella sjukdomen. Åtminstone i den medicinska miljön i detta ämne finns det fortfarande tvister.

symtomatologi

Som redan nämnts bestäms framgången av behandlingen efter operation för att avlägsna prostatacancer i stor utsträckning av det stadium där patologin diagnostiserades. Samtidigt är det mycket svårt att avslöja närvaron av en tumör i ett tidigt skede av utvecklingen, eftersom det inte uppenbarar sig på något sätt. Därför rekommenderar experter att män som har uppnått 40-årigt betyg, årligen genomgår undersökningar med läkare.

Efter det andra steget börjar neoplasmen manifestera sig.

Symptom i detta fall liknar manifestationer av prostatainflammation:

 • fördröjning i urinering, processen i sig åtföljs av smärta;
 • eventuell inkontinens eller läckage;
 • frekvent uppmaning att gå på toaletten.

Senare, när kroppen börjar sprida metastaser, diagnostiseras tumören lättare. På detta stadium noterar patienterna förekomsten av små blodfläckar i urinen. Dessutom finns i perinealområdet allvarliga smärtor lokaliserade i prostata. Men även i de senaste stadierna kan sjukdomen vara asymptomatisk.

Metoder för avlägsnande av onkogenes i prostata

Hittills finns det flera behandlingar för prostatacancer. Metoden för avlägsnande väljs efter noggrann analys av tumören, patientens individuella egenskaper (ålder, drogtolerans etc.) och på grundval av andra faktorer.

drift

I modern medicin, för att ta bort helt onkoobrazovaniya kirurgen skär bukhålan, och sedan avlägsnar prostata, eller använder ett minimalt invasivt förfarande involverar flera små snitt. I detta fall ger kirurgisk ingrepp inte en 100% garanti för att tumören helt avlägsnas. Om detta händer, är det efter operationen radioterapi dessutom föreskrivet. Denna metod är vanligtvis åtföljs av en tillräckligt lång återhämtningsperiod, under vilken patienten konfronteras med sådana problem som försämring av inkontinens och erektil funktion upp till impotens. I vissa fall utförs operationen med hjälp av robotar, tack vare vilken återhämtningsperioden är avsevärt förkortad.

Extern strålbehandling

Behandling för prostatacancer passerar genom röntgenstrålar, vilka matas till prostatacancer genom huden. I det här fallet skapar enheten (vanligen en linjär accelerator) strålar som når maximal fokusering när de kommer in i tumören. Som ett resultat förstörs uteslutande maligna celler.

brakyterapi

Vid brachyterapi injiceras flera radioaktiva korn i patienten inuti kroppen, vilket påverkar onkologiskt fokus. Denna metod av behandling de senaste åren blir allt populärare eftersom den först utesluter kirurgisk ingrepp, och för det andra är det säkert.

Kärnan i brachyterapi sammanfattar maximal dos av radioaktiva ämnen direkt till tumören. De viktigaste fördelarna med denna metod är:

 1. Hög effektivitet. I händelse av en gynnsam prognos är ca 96% av patienterna fullständigt härda av patologi.
 2. Ett litet antal återfall. Efter brachyterapi hade endast 20% av patienterna en tumör i prostata igen.
 3. Möjlighet att återanvända.
 4. Kort sjukhusvistelse. Brachyterapi ordineras dagen efter att patienten kom in i en sjukhus. Patienten släpps ut varannan dag.
 5. Praktiskt taget fullständig frånvaro av konsekvenser. Huvudbiverkningen (idag förekommer i ca 1,5% av cancerpatienterna) av denna metod är allvarlig inkontinens.
 6. Kort rehabiliteringsperiod. För återhämtning efter brachyterapi tar prostatacancer inte mer än några dagar, men i vissa fall uppträder full återhämtning inom några timmar.
 7. Låg procent av impotens. Omkring 20% ​​av patienterna upplever erektil dysfunktion efter användning av denna metod.

Mer om metoden

Brachyterapi av prostatacancer utförs i ett av två lägen:

Varaktigheten av var och en av dessa sessioner är 10-20 minuter. Helt radioaktiva droger faller under ett år. Därför rekommenderas patienter under de första två månaderna som är avsedda för postoperativ återhämtning att avstå från att sitta barn och djur på knä. Det rekommenderas också att hålla ett avstånd från gravida kvinnor.

Med avseende på kontraindikationer, är brakyterapi inte tilldelad till närvaron av disseminerad prostatacancer, prostata, vars volym översteg 50 cc, och svår blåsutloppsobstruktion.

Det bör noteras att denna metod är den mest effektiva endast i de tidiga stadierna av tumörutveckling. Även med införandet av en hög dos av radioaktiva ämnen i kroppen tas tumören bort om en annan metod används.

diagnostik

Intern strålningsterapi är baserad på vår diagnos, vilket inkluderade insamling av tester (blod, urin), ultraljudsundersökning av blåsan, bäcken MRI, uroflowmetry och andra händelser. Läkaren utvärderar också rektalt tumörns nuvarande tillstånd, dess läge och liknande. En specialist kan skicka en patient till en ytterligare undersökning.

Dessa åtgärder tillåter inte bara att bekräfta diagnosens korrekthet, men också behovet av strålbehandling. En annan förutsättning är bestämningen av volymen av prostataurin och eliminering av uppenbara problem i samband med urinering.

Postoperativ återhämtning

Innan patienten lämnar medicinsk institution efter en brachyterapi session, bör lokala fysiker undersöka honom, som bestämmer den nuvarande strålningsstrålningen. Denna indikator bör motsvara de nuvarande tillståndsnormerna inom området för mänsklig säkerhet. Dessutom skriver läkare ut ett intyg på vilket patienten fritt kan passera genom specialdetektorer som markerar strålningsnivån. Halveringstiden för ämnena är ca 60 dagar.

Efter brachyterapi under de första två veckorna kan du inte lyfta saker som väger mer än fem kilo.

Även under återhämtningsperioden rekommenderas att flera villkor följs:

 • Sitt inte mer än två timmar i rad;
 • att avstå från fysiska övningar
 • i tid för att tömma blåsan och tarmarna;
 • avstå från att konsumera alkoholhaltiga drycker, stekt och kryddig mat.

Det är värt att notera sannolikheten att fly från urinröret i en radioaktiv kapsel. Det ska inte tas för hand. Det är bättre att använda pincett och gömma i någon sluten behållare.

Under hela postoperativperioden är patienten under överinseende av en läkare för att identifiera tidig recidiv av tumören och förskriva aktuell behandling. Efter ca 1,5 månader bör svullnaden av prostata dämpas. Om detta händer kan patienten gradvis återgå till det vanliga sättet att leva. Under två år från strålningsexponeringen är det nödvändigt att samråda med behandlingskliniker varje gång för behandling av sjukdomar. Det är att det är nödvändigt att ta reda på om några metoder som utses av en annan specialist kommer att påverka processen för återhämtning efter cancer.

Dessutom rekommenderas en patient varje tredje månad att genomgå en ultraljudsundersökning och ha ett blodprov för PSA. I slutet av denna period kan patienten gradvis öka den dagliga arbetsbelastningen, spela sport. I detta fall påverkar inte strålningsbakgrunden kring patienten någon negativ effekt på andra.

Brachyterapi som ett sätt att bli av med prostatacancer

Vid behandling av prostatacancer är brachyterapi en av de metoder som används enligt individuella indikationer. Detta är en av de typer av strålterapi som utförs genom introduktion av radioaktiva ämnen i vävnaderna hos ett cancerberättat organ. Denna metod används både som primär och som hjälpmedel för behandling av patienter med onkologi.

Kärnan i metoden

Strålningsbestrålning används för behandling av cancerpatologier relativt länge sedan och har ett antal signifikanta nackdelar. Effekten av radioaktiv strålning riktad mot patienter med den klassiska metoden för extern bestrålning kan påverka sunda vävnader och organ negativt. Brachyterapi var utformad för att befria frisk vävnad från skadliga effekter och att bestråla onormala celler målmedvetet. Kärnan i metoden är att en källa till radioaktiv strålning implanterad direkt på onormala celler implanteras i vävnaden hos ett organ som påverkas av en onkologi.

Medicinsk praxis har visat att brachyterapi av prostatacancer i vissa fall föredrar andra metoder för behandling av onkologiska processer. Metoden har flera sorter, som varierar i intensitet och metod för att placera strålningskällan i det drabbade området.

Beslut om brachyterapi, patienten, som är visad den här terapeutiska metoden, tar den ensam på råd av en läkare och väger alla fördelarna och nackdelarna.

Lågdos brachyterapi

Denna metod innefattar implantering av en radioaktiv kapsel som emitterar omkring 140 sievert till det drabbade organet. Kornets sammansättning kan vara olika. Den vanligaste radioaktiva isotopen är jod-125 eller palladium-103.

 • Lågdos brachyterapi av prostatacancer under en period av minst sex månader beräknas.
 • Doseringen beräknas med hänsyn till de många enskilda egenskaperna hos tumören med speciella datorprogram.
 • Implantationsproceduren tar ungefär en timme, nästa dag kan patienten gå hem.
 • Resultatet av förfarandet kan bedömas efter en viss tid. För utvärdering används en metod för att bestämma nivån av prostata-specifikt antigen, dess dynamik i jämförelse med de ursprungliga indexerna. PSA efter brachyterapi med ett gynnsamt resultat av förfarandet minskar.

Högdos brachyterapi

Denna metod används ofta i den snabba utvecklingen av sjukdomen. Ofta utförs det i samband med konventionell yttre strålning. Radioaktiva isotoper av iridium-192 eller cesium-137 används. Kliniska studier har visat hög effektivitet av cesium-137. Den har minimal skadlig effekt och förstör framgångsrikt onormala celler, vilket minskar risken för återupptagande av den patologiska processen.

Skillnad från mikrodos brachyterapi i antalet genomförda sessioner. Högdos brachyterapi av prostatacancer utförs som regel tre gånger. Varaktigheten av ett förfarande från fem till femton minuter, raster mellan sessioner bör vara minst två dagar.

Kontra

Brachyterapi är endast lämplig för lokalisering av neoplasma i körtelvävnaden utan att gå utöver det. I närvaro av metastaser är förfarandet ineffektivt eftersom effekten av strålning sträcker sig bortom korngränserna endast med 1-2 mm. Brachyterapi är inte föreskriven för patienter med urinproblem. När tumörens storlek är stor, indikeras preliminär kemoterapi för att minska den. Brachyterapi utförs inte för män med prostata storlek större än 50 kubikcentimeter.

Mekanismen för att hålla

Prostatacancer behandlas med brachyterapi i en specialiserad medicinsk institution. Behandlingen består av två huvudsteg: förberedelse och direkt bestrålning.

Framställning av

Det första steget är extremt viktigt, eftersom det från den noggranna undersökningen av lokaliseringen, storlek och andra parametrar av tumören, liksom korrekt beräkningen av doseringen, kommer att bestämma effektiviteten av behandlingen.

För att bedöma parametrarna för den lesion som påverkar prostatavävnad utförs följande studier:

 • dator och magnetisk resonansavbildning;
 • ultraljudsundersökning genom transrektalmetoden.

Efter att onkologen erhåller en 3D-projektion av tumören pekar han på punkterna vid vilka implantationen av kapslar med en radioaktiv isotop kommer att utföras.

Själva förfarandet

Efter avslutandet av det preliminära skedet fortsätter de direkt till införandet av strålkällor i tumörregionen. Före operationen rensas patienten med enema. Förfarandet utförs med användning av allmän anestesi eller spinalanestesi. Under operationen används visuella metoder för manipuleringskontroll: en datortomografi eller en ultraljudsenhet.

 1. Med mikrodoserad brachyterapi för prostatacancer införs speciella tunna nålar genom pungen. Med hjälp av dessa verktyg införs det beräknade antalet kapslar i det drabbade området. Efter implantation av radioaktiva källor avlägsnas nålarna från patientens kropp.
 2. Med högdosproceduren används samma nålar, med nylonkatetrar fästade på dem. Kapslar med radioaktivt innehåll införs, nålarna avlägsnas. Efter den beräknade exponeringstiden extraheras strålningskällorna genom katetrarna.

Eventuella biverkningar

Bestrålning med strålning har konsekvenser för patientens kropp med varierande svårighetsgrad. Det är uppenbart att förfarandet är ganska farligt och är motiverat av allvaret av den onkologiska sjukdomen, vilken är svår att behandla med andra metoder. Bland konsekvenserna av brachyterapi identifieras irreversibla och övergående processer som uppstår på grund av strålningens effekter.

 • Omkring en tredjedel av patienterna har kränkningar av mekanismen att tömma blåsan.
 • I extremt sällsynta fall sker urinrörelse.
 • En person på hundra är inkontinens i flera år efter proceduren.
 • En femtedel av patienterna upplevde en minskning av erektilfunktionen. Risken att utveckla en sådan konsekvens av brachyterapi är direkt proportionell mot patientens ålder. Det bör noteras att med den traditionella metoden för extern bestrålning är andelen impotens ungefär densamma.
 • I fem procent av fallen uppstår sårbildning i tjocktarmen. Patienternas vittnesbörd visar att under lång tid efter proceduren finns obehag och ömhet i cecum, förstoppning eller diarré.

fördelar

Kliniska prövningar av metoden har visat sig vara mycket effektiva.

Vid behandling i de första faserna av tumörutveckling sker fullständig eliminering av denna tumör hos 96% av patienterna. Ju tidigare den patologiska processen detekteras och behandlingen påbörjas, desto gynnsammare är prognosen för sjukdomsutvecklingen av läkare.

Enligt statistiska uppgifter registreras återhämtningen av den onkologiska processen efter brachyterapi endast i 20% av fallen. I andra metoder för behandling av prostatacancer är denna indikator mycket högre. Vid återfall kan riktningsbestrålning av neoplasmen upprepas.

Operationen utförs på ett sjukhus, men det finns inget behov av en lång vistelse på sjukhuset. Patienterna släpps ut nästa dag, om det inte finns några komplikationer eller ingen indikation på ytterligare behandling på sjukhuset. Återhämtningsperioden efter proceduren är relativt kort.

Prostatacancer har en negativ effekt på en mans styrka. Efter brachyterapi noteras återhämtning av potens hos 80% av patienterna. De återstående 20% är hos de flesta åldersrelaterade patienter.

Rehabiliteringsperiod

Efter brachyterapi av prostatacancer, är det nödvändigt att följa alla rekommendationer från en behandlande onkolog för att påskynda återhämtningen och undvika komplikationer och återfall av patologi.

 • Under den postoperativa perioden visas patienten för att skydda bäckenområdet från traumatiska yttre influenser, hypotermi, överhettning.
 • Du kan inte lyfta vikter, göra fysiskt hårt arbete.
 • Det är strängt förbjudet att dricka alkohol och cigaretter.
 • Det är nödvändigt att övervaka kosten, äter inte tunga matar, feta, stekt, rökt, konserveringsmedel.
 • Kontraindicerade användningen av mediciner, biologiska tillskott, recept på alternativ medicin utan godkännande av behandlande onkolog. Även tabletter från hosta och ofarliga vid första ögonkastet örter.

Onkologiska patienter efter brachyterapi bör genomgå regelbundna undersökningar för att övervaka dynamiken i PSA-nivåerna. Analyser lämnas kvartalsvis. Med en ökning av PSA-nivån och misstänkt återfall kan läkaren ordinera mer frekventa undersökningar.

Det finns inga signifikanta begränsningar för brachyterapi. Patienten kan återgå till det normala livet. Radioaktiva ämnen orsakar inte några skadliga effekter för andra, även om de av misstag faller ut. I det här fallet behöver du se en läkare. Vid sexuella kontakter rekommenderas att använda kondomer som vid tillfällig förlust av en kapsel hon inte förekommit i en kropp av partnern.
Priset för förfarandet i Ryssland varierar från 300 till 600 tusen rubel i olika medicinska institutioner. Enligt det statliga biståndsprogrammet kan en patient med cancerdiagnos få en kvot, och vänta på svängen, få proceduren gratis.

Livet efter brachyterapi av prostata

En av de viktigaste egenskaperna hos brachyterapi är att denna behandlingsmetod mindre bryter mot sexuell funktion än kirurgisk ingrepp. Jämfört med radikal prostatektomi och avlägsen strålbehandling har brachyterapi färre biverkningar, men de kan ändå uppstå.

Efter brachyterapi

I den närmaste postoperativa perioden är det möjligt:

 • frekvent urinering
 • en blandning av blod i urinen och sperma
 • smärtsamma känslor under utlösning.

Postoperativa rekommendationer

 • Omedelbart efter brachyterapinsessionen placeras patienten i församlingen. Du kan inte gå upp och gå till nästa morgon.
 • Vid blodblandning i urinen rekommenderas en generös dryck.
 • Som regel, nästa dag eller dagen efter proceduren lämnar patienten kliniken på egen hand.
 • Om han före behandlingens början hade en signifikant kränkning av urinering, är han ordinerad läkemedel av Alfa1-adrenoblockergruppen (Omnik, Dalfaz, etc.), vars längd väljs individuellt.

Efter brachyterapi kan du inte:

1. Lyftar vikter över 10 kg
Inom en vecka efter proceduren rekommenderas inte patienten att utsätta sig för hög fysisk belastning för att lyfta en vikt som överstiger 10 kg. Men dessa begränsningar är inte pålagda länge, bara en månad efter behandlingen kan du äntligen återgå till den preoperativa nivån av fysisk aktivitet.

2. Att dricka alkohol, äta kryddig och överdriven salt mat
Inom en månad efter brachyterapi bör du avstå från att dricka alkohol, kryddig eller mycket salt mat.

3. Använd kosttillskott
I vissa fall rekommenderar vi att du begränsar intaget av biologiskt aktiva tillsatser som stimulerar vävnadsreparation, eftersom detta kan öka sannolikheten för återkommande sjukdom.

4. Sola och länge i solen
Ultraviolett är ett bevisat cancerframkallande, så du bör undvika långvarig exponering för den öppna solen i framtiden. Tändningen måste elimineras helt och hållet.

5. Fysiskt påverkar bäckenområdet
Det är nödvändigt att undvika fysiska influenser på bäckenområdet: alla fysioterapeutiska procedurer för detta område är kontraindicerade. Besöker ångbadet i badet bör också uteslutas.

De fysiska effekter på området i prostatan inkluderar även cykling och träning på en stillastående cykel, men ett tydligt svar på frågan om det är möjligt att bedriva på en stillastående cykel eller cykla efter brachyterapi - är inte i avsaknad av tillförlitliga uppgifter om detta ämne.

Inom sex månader efter slutet av brachyterapinsessionen rekommenderas det inte att utföra operationella manipulationer i bäckenområdet. I det fall där det finns ett behov av kirurgisk behandling av kroniska sjukdomar i området (såsom hemorrojder, polyper rektum och colon sigmoideum, urinblåsa, etc.) bör göra detta innan strålbehandling.

Livet efter brachyterapi

Efter avslutad behandling får patienten även detaljerade rekommendationer för ytterligare behandling och en undersökningsplan samt kost, sexuellt liv, som ges utifrån kroppens individuella egenskaper och med beaktande av sammorbiditeter.

Vanliga frågor

Nyligen har det varit mycket information i media om brachyterapi vid behandling av cancer. Förklara, snälla, vad är denna metod och vid vilka tumörer den används.

Brachyterapi är röntgenbehandling, det vill säga den typ av strålterapi där en radioaktiv källa eller källor ligger nära tumören eller inuti den. Används i stor utsträckning vid behandling av tumörer i prostata, cervix, corpus uteri, vagina, matstrupe, ändtarm, tunga, etc. Den maximala dosen strålningen levereras direkt till tumören utan förstörelse av intilliggande vävnad och organ. Denna typ av behandling är lämplig för de flesta patienter med tidiga stadier av prostatacancer och bör användas för att behandla patienter med lokaliserade former av prostatacancer. För första gången användes brachyterapi 1910.

Brachyterapi anses vara ett verkligt alternativ till radikal prostatektomi och avlägsen strålterapi med låg grad av biverkningar, bekvämlighet för patienten, en kort rehabiliteringsperiod. Eventuell fullständig botemedel mot prostatacancer sjukdom med korrekt urval av patienter och professionell prestation av operationen.

Fördelar med brachyterapi före radikal prostatektomi och fjärrstrålningsterapi är följande:

 • färre komplikationer,
 • kort vistelse på sjukhus,
 • en kort period av rehabilitering (återhämtning av patienten efter brachyterapi),
 • jämförbara onkologiska och funktionella resultat av brachyterapi med radikal prostatektomi och avlägsen strålterapi.

Under lång tid trodde man att cancer är en mening. Idag är detta långt ifrån fallet. Om det här inte är en försummad process, är det självklart att tillräckligt effektiva läkemedel idag har utvecklats för att behandla sådana patienter. För patienter med lokaliserad form av prostatacancer, olika i naturen men liknande effektiva behandlingsmetoder är möjliga. Modern medicin gör en stor insats för att inte bara behandla, utan också att behålla patientens höga livskvalitet och sociala aktiviteter. Minimalt invasiva behandlingsmetoder, som inkluderar brachyterapi, syftar till att lösa detta speciella problem.

Du hölls brakyterapi - Behandling genom implantation av radioaktiva mikrokällor baserat på radioisotop 125 I (jod-125). Vid tidpunkten för utskrivning från sjukhus strålningseffekt omkring dig på ett avstånd av 1 meter bör inte överstiga 10 mkZivert / h, vilket motsvarar kraven i NRB-2009 ( "strålsäkerhet Standards") för att garantera säkerheten för dem omkring dig. Den kliniska sjukvårdaren på kliniken där brachyterapi utfördes är skyldig att använda en dosimeter för att mäta strålningskraften runt dig innan du lämnar kliniken och mata in de uppmätta uppgifterna i ditt uttalande. Därefter kan du behöva extrahera uttalandet för att förklara om du stoppas när du passerar kontrollenheten, där radioaktivitetsdetektorer eller metalldetektorer installeras (flygplatser, järnvägsstationer, vissa företag etc.). Radioaktivitet kan registreras endast de första 6 månaderna efter brachyterapi, sedan halveringstiden 125 Ioco 60 dagar. Vid övervakning av metalldetektorer kommer det alltid att finnas en sannolikhet att reagera enheter på närvaron av metall i kroppen. Mikrokällan är en metallkapsel. Gör en kopia av ditt uttalande och håll det alltid för dig själv. För resor utomlands kan du behöva ett utdrag på engelska. Du kan också begära det i kliniken eller göra en notarized översättning.

Med rekommendationer bör du bekanta dig med utsläppet. Här presenterar vi ett memo från Centrum för Brachytherapy PV Sviridov, Obninsk. Rekommendationer upprättas med beaktande av sin egen och internationella erfarenhet, vi hoppas att de kommer att hjälpa dig under perioden efter postoperativ rehabilitering, undviker eventuella komplikationer och skyddar dina släktingar:

 • Första två veckornaefter operationen:

- Lyft inte något tyngre än 5 kg. Ladda upp smidigt, utan plötsliga rörelser;

- Sitt inte mer än 1,5-2 timmar i rad;

- avstå från motion och motion;

- se till att tarm och urinblåsan tömmas i rätt tid, så att de inte kan överföras.

- Undvik kryddig, stekt och fet mat. Avstå från att dricka öl.

 • Knacka inte små barn de första två månaderna efter operationen.
 • Se till att gravida kvinnor inte är nära dig under lång tid. Det är också önskvärt att följa de första två månaderna efter operationen.
 • Det finns möjlighet att lämna mikrokällan utåt tillsammans med urinen. Särskilt denna varning gäller för patienter som genomgått transurethral resektion (TUR) före brachyterapi. Om du lyckades få källa till koden, hämta inte den. Ta mikrokällan med pincett eller annat verktyg, placera det i en behållare och lägg det på en plats som är otillgänglig för barnen. Vid närmaste besök på vår klinik ber vi dig att överföra behållaren med en mikrokälla för efterföljande bortskaffande.
 • Vi uppmanar dig att, om du avgår en behandling på bosättningsorten för någon annan sjukdom, innan du gör möten (särskilt fysioterapi) för att samråda med onkologen som utförde brachyterapi. I under de två första åren Efter proceduren ber vi dig att vara särskilt uppmärksam på denna rekommendation.

Efter en och en halv efter implantation av mikrokällor månad, förutsatt att postoperativ svullnad av prostata sov och dess storlek har återvänt till pre-operative (det kommer att vara kända med den nödvändiga kontrollen klinikbesök efter 1-1,5 månader efter ingreppet), och efter samråd med läkare, patienten kan gradvis återgå till det vanliga sättet att leva. Du kan öka vikten på den lyftade lasten, börja besöka poolen, gradvis, med början med det enklaste, för att utföra fysiska övningar. Som ett resultat, efter 3-4 månader kan du helt återvända till ett socialt och fysiskt aktivt liv.

Efter 3 månader efter proceduren är det nödvändigt att godkänna PSA-analysen.

Sex månader efter implantation är radioisotopavfallsprocessen nästan komplett, men efter urladdning från kliniken är patienten säker för andra.

Vidare bör ett PSA-test, och vid behov ultraljudsundersökningar, genomföras var tredje månad. Under de följande åren ska detta ske var sjätte månad för kontroll.

Detta är en mycket frekvent och korrekt fråga. Det finns inga bagage i behandlingen av cancer, och eventuella misstag eller brist på kvalificering av den medicinska personalen kan leda till allvarliga konsekvenser för patienten - strålskador och minskad livskvalitet. Valet av behandlingsmetod och klinik är inte bara läkarens ansvar, men också patienten. Tveka inte att fråga en läkare om tillgången till ett certifikat för den behandlingsmetod som du valt, fråga om hans erfarenhet och resultat. Om du har valt brachyterapi, bör du veta att i arbetsgruppen, enligt de globala behandlingsstandarderna, måste det finnas: en onkolog, en medicinsk fysiker, en radiolog, en anestesiolog. Varje specialist kommer att träffas och prata med dig redan före operationen.

Brachyterapi av prostatacancer utförs antingen under kontroll av en datortomografi eller under kontroll av ultraljudsutrustning. I Ryssland idag finns cirka 15 specialgrupper som utför brachyterapi under övervakning av ultraljud, och 2 lag utför proceduren under kontroll av CT. Ett av dessa lag är ledt av Pavel Sviridov, Obninsk. Det andra laget, under ledning av Viktor Gorelov, arbetar i St Petersburg - det här är eleverna i Pavel Sviridov.

På vår sida hittar du en lista över ryska kliniker där brachyterapi genomförs. Specialister som utför brachyterapi under CT-kontroll måste ha ett internationellt intyg utfärdat av författaren av metoden av professor P.Kutruvelis från Uro Radiology ProstateInstitute, USA.

Som regel är det i början av utvecklingssjukdomen inga uttalade tecken eller symtom på prostatacancer. En tumör kan inte pågå länge. När prostatakörteln ökar i volym, vilket orsakas av en malign tumör, eller när cancer sprider sig utanför kapseln i prostatakörteln, kan följande symtom uppstå:

 • Snabb urinering, speciellt på natten.
 • Komplexitet vid start eller stopp av urinströmmen.
 • En svag eller intermittent urinström.
 • Smärtsamma känslor, brinner vid urinering eller ejakulation.
 • Blodig urladdning i urin eller sperma.

Dessa symtom bör göra att en man omedelbart konsulterar en läkare.

Tala med din läkare:

 • Om du har problem eller smärtsam urinering eller några andra problem med urinering, ska du se en läkare. Genom att undersöka prostatakörteln kommer läkaren att avgöra om den är förstorad eller inflammerad på grund av en infektion eller om du har cancer.
 • Du bör också rådgöra med en läkare om du är oroad över långvarig smärta i nedre delen av ryggen, eller ett litet bäcken, i lårens övre del eller annan benvävnad. Ur medicinsk synpunkt är oönskade kroniska smärtor alltid värda uppmärksamhet. Smärta i benen kan ha olika orsaker, men också kan orsakas av spridningen av cancerceller - metastaser i avancerade stadier av prostatacancer.
 • Om du har viktminskning utan uppenbar anledning, besök din läkare.

Efter 40 år måste varje man, oavsett hälsotillstånd, besöka urologen en gång om året och ta PSA-testet, en onkologisk markör för prostatacancer. Detta borde bli livets norm.

Sexuell rehabilitering av patienter efter brachyterapi för lokaliserad prostatacancer

Prostatacancer (PCa) är ett komplicerat problem med modern medicin och praktisk folkhälsa, vilket beror på ökningen av förekomsten av snabba satser [1].

Med den ökande screeningkontrollen av befolkningen och införandet av moderna diagnostiska metoder ökar antalet nyligen diagnostiserade fall av PCa snabbt, och andelen patienter med lokaliserad sjukdomsform ökar signifikant.

Vid behandling av patienter med PCa används nästan alla metoder för specifika effekter som används i modern onkologi-operativ, radioterapi, hormonell och deras kombination för närvarande, men varje behandlingsmetod medför hög risk för komplikationer.

För närvarande har specialister som behandlar problemet med behandling av PCa, särskilt de tidiga stadierna, haft problem med att välja detta tillvägagångssätt, när det med tillräckliga kostnader uppnås maximal effektivitet med praktiskt bevarad livskvalitet hos patienten. En sådan behandling är för närvarande placerad brachyterapi (BT) prostata.

BT, enligt litteraturen, presenteras som en icke-aggressiv metod för behandling av PCa. Men trots detta upplever ofta urologer allvarliga komplikationer av interstitiell strålbehandling.

En av de viktigaste faktorerna som påverkar livskvaliteten hos patienter efter BT är erektil dysfunktion (ED) [2, 3, 4, 5]. Det är känt att 16-48% av män lider av ED efter BT [3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14], varav ca 60% är missnöjda med kvaliteten på deras sexuella liv, rädsla för testning före samlag på grund av ett eventuellt misslyckande med fysisk beredskap att återställa aktiviteten i sexuellt liv [15].

Alla behandlingsmetoder för ED kan användas till patienter efter BT. Det bör emellertid noteras att effektiviteten hos vissa av dem, främst orala droger, är signifikant sämre än den hos den allmänna befolkningen, vilket är förknippad med de kombinerade egenskaperna hos erektila störningar och svårighetsgraden av strukturella förändringar efter BT [16].

För närvarande den metod som väljs vid behandling av patienter med ED är tillämpningen av orala preparat, från gruppen av hämmare av fosfodiesteras typ 5 (PDE 5), dock patienter som genomgår BT signifikant ospecificerad tid behandlingen påbörjas, finns det ingen rimlig rekommendation varaktighet och dosering av tillämpning av vasoaktiva läkemedel. Hittills godkänd för klinisk användning är många läkemedel av PDE 5-hämmare, den vanligaste av dem sildenafil, tadalafil och vardenafil. Verkningsmekanismen för alla läkemedel är associerad med kompetitiv och reversibel inhibering av aktiviteten hos enzymet PDE 5 [17]. Under de senaste åren har indikationer för användning av PDE5-hämmare ökat avsevärt. Om tidigare dessa läkemedel används "on demand", i dag hämmare av PDE 5 spelar en viktig roll i förebyggande och behandling av organiskt erektil dysfunktion i samband med sjukdomar såsom typ II diabetes, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, åderförkalkning och andra. Även i litteraturen Det finns data om den höga effektiviteten hos PDE 5-hämmare vid förebyggande och behandling av ED efter nervsparande radikal prostatektomi.

Grunden för rehabilitering av erektilfunktionen, inklusive efter BT, är taktiken för tidig stimulering av blodflödet till penis, vilket bidrar till en snabbare återhämtning av sexuell aktivitet, oavsett användningen av hjälpverktyg [18]. Detta beror på förebyggande av hypoxi av cavernös vävnad och normalisering av endotelfunktionen hos de cavernösa artärerna. Som förebyggande av ED i denna kategori av patienter är farmakoterapi med PDE5-hämmare utbredd.

I många andra studier visade positiva resultat med användning av PDE 5-hämmare hos patienter efter BT [19, 20, 21, 22, 23, 24, 25]. Sålunda Losa A. et al, genom att använda drogen sildenafil, efter 6 månaders behandling indikerade ett positivt resultat i 77% [26] och Iversen P. et al - 50-60% av patienter efter BT [3]. Incrocci L. och medförfattare utvärderade effektiviteten av tadalafil hos 60 patienter efter interstitiell strålbehandling [27]. Enligt studien var parametrarna för erektilfunktionen mot bakgrund av att ta tadalafil signifikant högre än hos gruppen patienter som fick placebo. Ett positivt resultat av tadalafil registrerades i 67% av fallen, där 48% av patienterna noterade en fullständig återhämtning av erektilfunktionen. I sin tur har Park J.L. och medarbetare jämförde effekten av tadalafil och vardenafil som andra linjens läkemedel, ineffektiviteten av sildenafil i patienter efter BT lokaliserad prostatacancer [28]. I studien, 33% av patienterna hade signifikant klinisk svar på mottagande av tadalafil eller vardenafil, visade en mer detaljerad analys att vardenafil har en betydande positiv effekt på resultatet av erektil funktion hos dessa patienter [29].

Ett gott resultat med avseende på återhämtningen av erektil funktion efter BT på bakgrund av sildenafil i hans arbete noteras av Merrick G.S. och medförfattare, enligt vilken effektiviteten av behandlingen är 85%. I 6 år efter BT noterade 92% av patienterna bevarande av erektilfunktionen, 53% av dessa patienter tog PDE 5-hämmare och 39% av patienterna fick inte specifik farmakologisk behandling [30]. Vetenskapsmannen tror att hos patienter med BT är användningen av PDE 5-hämmare lika effektiv som hos patienter med ED av annan etiologi. Dessutom var resultaten av behandling av patienter efter BT jämförbara med resultat av behandling efter bilateral nervbärande radikal prostatektomi och signifikant bättre än hos patienter efter ensidig nervbärande radikal prostatektomi.

Schiff J.D. och medförfattare i sin studie försökte utvärdera effektiviteten av PDE 5-hämmare beroende på tidpunkten för initiering av behandlingen. 210 patienter efter BT undersöktes för lokaliserad PCa. Samtliga patienter delades in i två grupper. Den första gruppen inkluderade 85 patienter som började ta PDE5-hämmare inom det första året efter implantation av penis. Den andra gruppen bestod av 125 patienter som började ta medicinen ett år efter BT. Dynamiken hos parametrarna för erektilfunktionen mot bakgrunden av terapin i den första gruppen var signifikant högre än i den andra gruppen. De erhållna resultaten tyder på att det farmakologiska stödet till erektilfunktionen efter BT är effektivare vid tidiga stadier efter implantation [16, 25].

När ineffektivitet oral PDE 5 kan använda andra metoder för behandling, vilka innefattar den intrakavernös injektion av kärlaktiva läkemedel, intrauretral administrering av prostaglandin E1 (PGE1), en kombination av oral och intrakavernös tillämpning av vasoaktiva läkemedel, användning av vakuumanordningar och installation penisprotes [19, 31 32]. Injektion av vasoaktiva läkemedel (PGE1, papaverin, fentolamin) är ganska effektiva vid behandling av patienter med ED efter BT [33]. Med sådan terapi frekvens av erektioner som är tillräckliga för samlag hos patienter med normal erektil funktion före operationen når 90% [31, 34]. Men intrakavernös terapi har vissa nackdelar, såsom sjuklighet förfaranden patienter fruktar injektioner priapism och fibros av mullrande. Vakuumanordningar är effektiva i vissa fall, emellertid, producerade affectation erektioner gör detta ett oattraktivt förfarande för behandling för de flesta patienter. Installation av penisprotes är indikerad endast för patienter hos vilka alla ovanstående metoder för terapi har visat ineffektiva, detta på grund av invasivitet och oåterkallelig denna behandlingsmetod.

Behållandet och förbättringen av livskvaliteten, varav en av komponenterna är erektilfunktionen, är således en grundläggande uppgift för patienter efter BT för lokaliserad prostatacancer. Hittills finns det ingen klar algoritm för diagnos och behandling av ED hos patienter efter BT, indikationer för att utföra en viss behandlingsmetod och valet av det optimala, vilket dikterar behovet av ytterligare forskning kring detta problem.

Vid Urologiska institutionen vid Rysslands statliga medicinska universitet studerades effekten av profylaktisk mottagning av vardenafil på erektilfunktion och ytterligare sexuell rehabilitering av patienter efter BT för lokal prostatacancer.

Material och metoder

Under en vanlig kontroll, inklusive insamling av allmän medicinsk och sexologisk anamnes, allmän inspektion, studiet av hormonella status, svaren på frågeformuläret International Index of Erectile Function (IIEF) fick 34 patienter valda som lider av lokaliserad prostatacancer, med normal erektil funktion, som var planerad avrättning av BT. Alla patienter uppdelades i två jämförbara grupper beroende på arten av den erhållna terapin. I grupp 1 (huvudgruppen) innefattade 18 patienter som som en behandling efter ED TDB framställda vardenafil läkemedel i en dos av 10 mg (varannan dag). Alla patienter började ta läkemedlet den andra dagen efter operationen. Grupp 2 (kontrollgrupp) omfattade 16 patienter som inte fick specifik behandling.

Studien exkluderade patienter som genomgick kombinerad behandling (en kombination av BT med extern strålbehandling eller hormonell terapi). Som uteslutningskriterier var: närvaro av psykiska störningar, erektil dysfunktion, penisimplantat, aktiv inflammatorisk process (för klinisk eller laboratoriedata), sjukdomar i det hepatobiliära systemet, läkemedel, alkohol eller drogberoende, ett tillstånd som skulle kunna komplicera studien, utsätter patienten i riskzonen för eller förhindra tolkning av forskningsresultat.

Medelåldern hos patienterna i huvud- och kontrollgrupperna skilde sig inte signifikant (63,06 ± 6,94 respektive 64,36 ± 3,25, p = 0,217).

För den objektiva och kvantitativa utvärderingen av sexuell funktion användes det mest använda ICEF-frågeformuläret, liksom frågan om att bedöma den övergripande effektiviteten av behandlingen (GAO). 1-5 och 15 frågor i ICEF-frågeformuläret är ansvariga för erektilfunktionen. Antalet ICEF-erektilfunktionspoäng motsvarande 10 eller mindre bedömdes som svår ED, från 11 till 21 poäng - ED med måttlig svårighetsgrad och 21-25 poäng med mild svårighetsgrad. Alla patienter i båda grupperna före operationen hade 26 eller flera punkter av erektil funktion i ICEF-frågeformuläret (26,01 ± 1,04 poäng), vilket motsvarade normala värden.

Sex månader efter slutförandet av huvuddelen av det planerade arbetet med hjälp av andra behandlingsmetoder utfördes sexuell rehabilitering i alla patienter som ingår i studien.

resultat

4 av 34 patienter efter BT på grund av tillfredsställelse med huvudstadiet av behandling vägrade att delta i den fortsatta studien och fortsatte att ta PDE5-hämmare vid behov. De återstående 30 patienterna erbjöds PDE5-hämmare vid maximala doser (tadalafil 20 mg / dag, vardenafil 20 mg / dag, sildenafil 100 mg / dag). Alla patienter utvärderade effektiviteten av varje läkemedel i två veckor med 5-dagarsintervaller. Med tanke på effektiviteten (möjligheten till samlag på grund av att ta drogen) och tolerans i framtiden valde patienterna ett läkemedel för långvarig terapi. Behandlingsförloppet varade i tre månader. Vid slutet av behandlingstiden noterade 16 av 30 patienter en signifikant förbättring av erektionens kvalitet vid användning av PDE-hämmare. Av dessa var 6 föredragna tadalafil, 8 vardenafil och 2 sildenafil.

I en detaljerad analys fann vi att 13 (81,3%) patienter som hade ett positivt resultat av att ta PDE5-hämmare var från den första (huvud) studiegruppen. Detta faktum tillåter oss att säga att det profylaktiska intaget av PDE5-hämmare ökar effektiviteten av oral terapi hos patienter efter BT hos lokaliserad prostatacancer.

Tolerans av behandling var tillfredsställande. De vanligaste biverkningarna vid behandling av PDE 5-hämmare var följande: huvudvärk - 3 (10,0%), dyspepsi - 2 (6,7%), rodnad i ansiktet och halsen - 1 (3,3%), ryggsmärta - 2 (6,7%). Varaktigheten av biverkningar varierade från några timmar till flera dagar, i vissa patienter biverkningar bibehölls under hela perioden för läkemedelsverkan. Endast i ett fall orsakade svårighetsgraden av biverkningar att patienten slutade att ta drogen.

Som ett resultat av detta ville 12 av 16 patienter som tog PDE5-hämmare fortsätta behandlingen. De återstående 4 patienterna vägrade att fortsätta använda drogerna av olika anledningar: 1 - dålig tolerans, 1 - otillräcklig effektivitet, 2 - hög kostnad för droger.

I nästa steg i 18 fall (ingen effekt på bakgrunds Hour PDE 5-hämmare, vägran av ytterligare användning av PDE 5-hämmare) tillämpade vi en andra linjens behandling med användning av intrakavernös injektion av vasoaktiva läkemedel (alprostadil). Läkemedlets effektivitet bedömdes på Unema-skalan (0-6 poäng). Dostitrering startade från 5 mg, beroende på potensen och varaktigheten av dess reducerade till 2,5 mikrogram, eller ökas till 40 mikrogram. Effektiv användning av läkemedlet, vi trodde att en erektion av 4 eller fler punkter uppnåddes på Unema-skalan. I studien 14 av de 18 patienterna (71,4%) rapporterade positiva effekter från användningen av intrakavernös injektion. Den genomsnittliga effektiva dosen av det vasoaktiva läkemedlet i gruppen var 25,62 ± 5,31 μg. En detaljerad analys, fann vi att den genomsnittliga effektiva dosen av vasoaktiva läkemedel i patienter i grupp 1 var nästan 2 gånger lägre än den för grupp 2 (14,32 ± 3,85 vs. 29,65 ± 5,44, respektive). Detta faktum visar också den positiva effekten av PDE-5-hämmare om tillståndet i corpora cavernosa hos patienter efter BT, vilket ökar reaktions till införandet av vasoaktiva läkemedel. De återstående 4 patienterna erbjöds en kombinationsbehandling av PDE-hämmare 5 med intracavernös injektion. En kombination av två läkemedel förbättrar erektil funktion och reducerad effektiv dos av PDE 5 inhibitor och alprostadil. Under studiens gång hade 2 patienter en positiv effekt på kombinationsbehandling. De återstående 2 patienter uppmuntrades att använda vakuumerektsionnoy terapi eller kirurgisk behandling i volymen av penisimplantat.

diskussion

Således bedömningen av erektil funktion efter 6 månaders behandling 34 patienter som genomgick BT lokaliserad prostatacancer, tillät oss att göra några värdefulla vetenskapliga och praktiska slutsatser, samt fastställa platsen för förebyggande mottagning av PDE 5-hämmare hos dessa patienter.

Resultaten av studien visar att efter 1 månad hos alla patienter efter BT försämras parametrarna för erektilfunktion. Erection erektion vid tidiga stadier efter operation kan bero på olika orsaker. För det första är inte alla patienter med PCa psykologiskt redo för sexuell aktivitet i de tidiga stadierna efter operationen. För det andra kan ödem i prostata vävnaden som uppstår efter operationen påverka de kavernösa kropparnas funktionella tillstånd. Slutligen, redan i de tidiga stadierna efter BT, är en specifik strålningseffekt på de neurovaskulära buntarna och pennahålan möjlig, vilket kan påverka kvaliteten på sexuellt liv.

Efter 3 månaders behandling hos patienter som fick vardenafil har det emellertid blivit en markant förbättring av erektilfunktionen, vilket bekräftar läkemedlets roll vid förebyggande av ED hos patienter efter BT hos lokaliserad prostatacancer. Efter 6 månader av studien noterade vi en förbättring av ICEFs erektila funktion i båda grupperna. Ökningen i indexen för ICEF-erektilfunktionen mot bakgrunden av att ta vardenafil var emellertid signifikant högre. Det vanliga intaget av PDE5-hämmare är således en effektiv metod för att förebygga och behandla ED hos patienter efter BT för lokaliserad prostatacancer.

Även med alla moderna möjligheter till ED-behandling lyckades vi genomföra sexuell rehabilitering hos alla patienter efter BT för lokal prostatacancer (Bilaga nr 1). Detaljerad analys av resultaten visade att profylaktisk mottagning PDE 5-hämmare direkt efter operationen förbättrar effektiviteten i ED oral terapi och positivt påverkar tillståndet i corpora cavernosa hos patienter efter BT, vilket ökar reaktions till införandet av vasoaktiva läkemedel.

slutsats

Sålunda, har våra data, liksom litteraturen senaste årens övertygande sätt visat att regelbundet intag av oral PDE 5 är en effektiv metod för förebyggande och behandling av erektil dysfunktion hos patienter efter BT lokaliserad prostatacancer. Detta faktum kan förklaras genom att förhindra utvecklingen av ischemiska förändringar i cavernvävnad efter strålterapi som ett resultat av att förbättra blodtillförseln. Trots ett litet antal patienter som deltar i studien indikerar de erhållna uppgifterna en lovande utveckling av behandlingen av ED hos patienter efter BT.

referenser

1. Parker SL, Tong T, Bolden S et al. Cancerstatistik 1996. CA Cancer J Clin 1996, 46: 5.

2. Sten NN, Lager RG. Komplikationer som följer permanent prostata brachyterapi. Eur Urol 2002; 41: 427-433.

3. Iversen P, Newling D, Kirby R, Eardley I. sexuell funktion: livskvalitet hos patienter med lokalt avancerad icke-metastaserande prostatacancer. Eur Urol Suppl 2002; 1: 26-32.

4. Litwin MS, Flanders SC, Pasta DJ, et al. Sexuella funktioner och stör efter radikal prostatektomi eller strålning för prostatacancer: multivariat livskvalitetsanalys från CAPSURE. Cancer i prostata strategiska. Urologisk Research Endeavour. Urologi 1999; 54: 503.

5. Ofman US. Sexuell livskvalitet hos män med prostatacancer. Cancer 1995; 75: 1949.

6. Critz FA, Tarlton RS, Holiday DA. Prostata-specifik antigenmonitorerad kombinationsstrålningsterapi för patienter med prostatacancer: 125I-implantat följt av strålning från yttre strålar. Cancer 1995; 75: 2383.

7. Dattoli M, Wallner K, Sorace R, Koala J, Cash J, Awsta R, et al. 103Pd brachyterapi och extern strålbestrålning för kliniskt lokaliserat högrisk prostata karcinom. Int J Radiat Oncol Biol Phys 1996, 35: 1-5.

8. Kaye KW, Olson DJ, Payne JT. Detaljerad preliminär analys av jod-125-implantation för lokaliserad prostatacancer med användning av perkutan metod. J Urol 1995; 153: 1020-5.

9. Wallner K, Roy J, Harrison L. Tumor kontroll och morbiditet efter transperinal jod-125-implantation för stadium T1 / T2 prostatisk karcinom. J Clin Oncol 1996; 14: 449-53.

10. Kao J, Lager RG, Sten NN. Långvarig erektilfunktion, följande ultraljudstyrda brachyterapi i realtid för prostatacancer. J Urol 2000; 163: 1276.

11. Incrocci L, van der Wielen GJ. Erektil funktion efter prostata brachyterapi. Eur Urol 2007; 52: 282-283.

12. Mabjeesh N, Beri A, Stenger A, Matzkin H, Chen J. Erektil funktion efter permanent prostata brachyterapi: Långsiktiga resultat. Eur Urol Suppl 2004; 3: 33.

13. Merrick GS, Galbreath RW, Butler WM, Wallner KE, Kurko BS, Anderson RL, Lief JH, Allen ZA. Erectil Funktion Efter Prostata Brachyterapi. J Urol 2006; 175: 959-960.

14. Seftel AA. Erectil Funktion Efter Prostata Brachyterapi. J Urol 2005; 174: 2299-2300.

15. Anderson RL, Merrick GS, Butler WM, Wallner KE, Galbreath RW, Kurko BS, Lief JH, Allen ZA. Resultat av två prospektiva randomiserade studier. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2004; 60: S453.

16. Schiff J, Bar-Chama N, Cesaretti J, Stock R. Neo-adjuvant och adjuvant hormonsuppressionsbehandling negativt påverkan erektil funktion efter brakyterapi. Fertilitet och sterilitet 2006; 86: S28-S29.

17. Merrick GS, Butler WM, Galbreath RW, Stipetich RL, Abel LJ, Lief JH. Erektil funktion efter permanent prostata brachyterapi. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2002; 52: 893-902.

18. Sten NN, Cesaretti JA, Rosenstein B, Lager RG. Gör höga strålningsdoser i lokalt avancerade prostatacancerpatienter som behandlas med 103Pd-implantat plus strålbestrålning utmed urin, rektal och sexuell sjuklighet? Brachytherapy 2010; 9 (2): 114-8.

19. Losa A, Nava L, Maga T, Rigatti L, Riva M, Zanoni M, Mangili P, Di Muzio N, Guazzoni G, Rigatti PJ. Livskvalitet och sexuell funktion efter palladium 103 prostata brachyterapi. Eur Urol Suppl 2002; 1: 46.

20. Rotella DP. Fosfodiesteras 5-hämmare: nuvarande status och potentiella tillämpningar. Nat Rev Drug Discov 2002; 1: 674-82.

21. Kanada AL, Neese LE, Sui D, Schover LR. Pilotintervention för att förbättra sexuell återhämtning för par efter behandling för lokaliserad prostatakarcinom. Cancer 2005; 104: 2689-2700.

22. Pahlajani G, Raina R, Phil A, Ochoa R, dragk C. Tidig intervention med PDE-5-inhibitorer Efter Prostate Brakyterapi Förbättrar Efterföljande erektionsfunktion. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2008; 72: S503.

23. Shemtov OM, Radomski SB, Crook J. Framgång av sildenafil för erektil dysfunktion hos män som behandlades med brachyterapi eller extern strålbehandling för prostatacancer. Kan J Urol 2004; 11: 2450-5.

24. Montorsi F, Maga T, Strambi L, et al. Sildenafil genomfördes vid sänggåendet. J Urol 2000; 56: 906-911.

25. Montorsi F, Salonia A, Briganti A, et al. Vardenafil för behandling av erektil dysfunktion: En kritisk granskning av litteraturen baserad på personlig klinisk erfarenhet. Eur Urol 2005; 47: 612-21.

26. Merrick GS, Butler WM, Lief JH, Stipetich RL, Abel LJ, Dorsey AT. Effekt av sildenafilcitrat hos prostata brachyterapipatienter med erektil dysfunktion. Urol 1999; 53: 1112-6.

27. Montorsi F, Verheyden B, Meuleman E, et al. Långtidssäkerhet och tolerans för tadalafil vid behandling av erektil dysfunktion. Eur Urol 2004; 45: 339-344.

28. Pahlajani G, Raina R, Jones JS, Burdick M, Ali M, Li J, Mahadevan A, Ciezki J, dragk C. Tidig intervention med fosfodiesteras-5-hämmare efter prostata brakyterapi förbättrar efterföljande erektil funktion. BJU Int 2010; 12.

29. Incrocci L, Slagter C, Slob AK, Hop WCJ. En randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad, korsstudie för att utvärdera effekt av tadalafil (Cialis) vid behandling av erektil dysfunktion efter tredimensionell konform extern-strålbehandling för prostatakarcinom. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2006; 66 (Suppl): S38-9.

30. Park JL, Cesaretti JA, Kao J, Stone NN, Lager RG. Vardenafil är mer effektivt än tadalafil för en patients som efterfrågas ett alternativ till sildenafil efter prostata brachyterapi. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 2006; 3 (66) (Suppl): S540.

31. Rosenberg MT, Adams PL, McBride TA, Roberts JN, McCallum SW. Förbättrad varaktighet av erektion efter fosfodiesteras typ 5-hämmande terapi med vardenafil hos män med erektil dysfunktion: ENDURANCE-studien. Int J Clin Pract 2009, 63: 27-34.

32. Peltier A, van Velthoven R, Roumeguare T. Nuvarande hantering av erektil dysfunktion efter cancerbehandling. Curr Opin Oncol 2009; 21 (4): 303-9.

33. Nehra A, Blute ML, Barrett DM, Moreland RB. Bakgrund till kombinationsbehandling av intrauretral prostaglandin E (1) och sildenafil vid beredning av patienter med erektil dysfunktion som önskar icke-invasiv terapi. Int j Impot Res 2002; 14: S38-S42.

34. Brock G, Tu LM. Retur av spontan erektion under långvarig behandling av intracavernosal alprostadil (Caverject). Urol 2001; 57: 536-541.