Huvud
Strömförsörjning

Prostata adenomstorlek: indikationer för operation

Prostataadenom är förstoringen (hyperplasi) i prostatakörteln, som i avsaknad av behandling orsakar allvarliga störningar i urinfunktionen, akut njursjukdom och erektil dysfunktion.

Allmän information

Sjukdomen diagnostiseras hos senil och äldre män. Otvetydigt är orsaken till utvecklingen av denna sjukdom inte definierad, men de flesta läkare tenderar att den version som den orsakas av åldern och närvaron av kroniska sjukdomar i det urogenitala systemet. Diagnos orsakar inte svårigheter, och det är ofta tillräckligt för en läkare att göra en undersökning och göra en diagnos på grundval av klagomål.

Patienter med denna diagnos klagar ofta på frekventa och nattliga uppmaningar att urinera, en känsla av neoporozhneniyablåsan, erektil dysfunktion. I de extrema stadierna finns akut retention av urin (det kan elimineras endast genom att man sätter upp en urinvägskateter), uppkomsten av en blandning av pus och blod i urinen, symtomen på njursvikt.

behandling

Behandling av adenom kan vara konservativ och operativ. Konservativ terapi används endast i de inledande stegen och innefattar mottagning av läkemedel som återställer den normala balansen av testosteron i kroppen, minska volymen av prostatan, processerna normalisera urinering, minskning av PSA-nivå.

Enligt statistiska uppgifter är operationen i de flesta fall vald som typ av behandling, eftersom den har högsta effektivitet. Många patienter är intresserade av hur det kirurgiska förfarandet utförs och i vilken storlek av adenomen gör operationen på prostata?

Det finns flera operativa tekniker som appliceras beroende på patientens tillstånd och den kirurgiska erfarenheten hos den behandlande läkaren:

 • Transuretral resektion av prostata (TURP) utförs av 95% av patienterna med tanke på hög effektivitet och lågt antal komplikationer. Tillträde är genom blåsan, tumörvolymen under denna operation är i genomsnitt 30 till 80 cm3;
 • transuretralt snitt utföres med adenomstorlekar av 20-30 cm ^;
 • öppen adenomektomi utförs i svåra fall då tumörstorleken är 80-100 cm³ och komplikationer i form av urolithiasis är närvarande. Tillträde är genom grenen. Denna operation anses vara den svåraste, har en lång rehabiliteringsperiod och en hög risk för komplikationer.

Vilken storlek av prostatakörteln i adenom anses vara förstorad och vilken behandling som behövs

Storleken på prostata adenom är viktig vid utseendet av symtom på sjukdomen, och väljer en metod för behandling. Tänk på prostatakörteln i denna sjukdom. Låt oss ange hur man stannar tumörens tillväxt beroende på storlek.

Hur man märker närvaron av en tumör?

Prostata adenom är en hormonellt beroende benign tumör som utvecklas hos äldre män. Utseendet på detta problem är förknippat med en minskning av produktionen av testosteron för manlig könshormon. Ju äldre mannen, desto vanligare är sjukdomen, desto mer sannolikt är utvecklingen av en stor tumör. Vanligtvis diagnostiseras prostata adenom med två huvudkriterier:

 • Förekomst av symtom på nedsatt urinutskiljning.
 • Ökningen i prostatakörteln, avslöjade under studierna på olika sätt.

Ett symptom på svårigheten att utsöndra urin från blåsan framträder när adenomen utvecklas i prostatakörtlarens vävnad klämmer urinröret. En man observerar de symptom som påverkar livskvaliteten. Dessa är:

 1. Multipel nattlig uppmaning att urinera.
 2. Nödvändighet att spänna under tömning av blåsan.
 3. Byt strömmen av urin (det blir trögt, intermittent).
 4. Hyppig återkommande inflammatoriska processer i genitourinary sfären.

Diagnos och behandling beror på hur mycket prostataformen har förändrats (särskilt volymen) med adenom. Tänk på värdena för PSA (prostatiskt specifikt antigen) av perifert blod. Urologer varnar för att med några avvikelser från normen av prostata-tillståndet är noggrann övervakning av tillståndet hos en man nödvändigt på grund av den höga incidensen av cancer hos detta organ. Särskild uppmärksamhet krävs av patienterna 50-60 år, när prostatacancer är vanlig i adenom. Dessa två patologier kan existera samtidigt.

Vad är parametrarna för ett "andra hjärta" hos en man är patologier

Prostatvolymen överskrider normal anses vara misstänkt för förekomsten av en tumör. För att få en organs volym måste man mäta det med en av metoderna. Du kan göra detta:

Prostatavolymen kan mätas på flera sätt.

 • Händer med en fingerundersökning genom ändtarmen (vi kan dra slutsatsen att storleken ökar med betydande tillväxt).
 • På ultraljud (ultraljudsstudie, bestäm så storleksökningen oftast).
 • Med MRI (magnetisk resonansbild av organet).

Resultaten av mätningen i tre projektioner (längd, bredd, höjd) multipliceras med koefficienten 0,52 för att erhålla volymen av den stympade ellipsen. Så mäts volymen av prostata automatiskt av ultraljudsenheter. Normalt är det 18-25 cm3, efter att 50 år av järn kan ökas till 30 cm3. Mer exakt beaktar volymstandarden hänsyn till människans ålder, beräkna den genom att multiplicera åldern med en koefficient på 0,13 med tillägg av 16,4.

Dessa mätmetoder (med ultraljud) är de vanligaste på grund av enkelheten i studien, möjligheten till säker upprepning.

Tillväxten av prostataadenom (BPH) kräver en årlig observation av en urolog med upprepning av mätningar, om organ förstoras, ett blodprov för PSA. När tumören växer finns det tecken på svårighet att urinera, risken för episoder av akut urinretention, sexuella störningar ökar.

Vad kan en läkare korrigera?

Behandla BPH vid något skede av sjukdomen. För att göra detta måste du kontakta en specialistläkare (urolog, onkolog). Behandlingens taktik beror på följande faktorer. Dessa är:

 1. Symtom på nedsatt urinutskiljning.
 2. Prostatavolym.
 3. Samtidiga sjukdomar.

Om symtom på sjukdomen uppträder, ska du kontakta en specialist.

Metoder för behandling ska väljas av läkaren i samband med patienten. Symtomen på urinretention är avgörande när sjukdomen är uppdelad i etapper. Dimensioner av prostatakörteln är inte viktiga för klassificering. I det första skedet kan snabb urinering vara dagtid, på natten, försvårar urinblåsa på grund av betydande ansträngningar för att trycka ut innehållet. Det andra steget kännetecknas av en konstant närvaro av urin i blåsan, vilken sträcker sig, dess vägg blir svagare.

Behandling av dessa sjukdomsperioder kan vara kirurgisk, konservativ, kombinerad (kombinerar användningen av mediciner med kirurgiska exponeringsmetoder). Tabletter används för ett sådant syfte att stoppa tillväxten av adenom. Bland medicinerna är de mest effektiva:

 • Alfa-adrenoblocker (Doxazosin, Terazosin, etc.).
 • Inhibitorer av 5-alfa-reduktas (finasterid, dutasterid).

Deras användning är effektivare om prostatakörteln förstoras till 40 cm3. Läkemedel börjar fungera under de första dagarna av användning. De kan användas som förberedelse för en operativ intervention, som kommer att ligga i 4-6 månader. Applicera läkemedelsbehandling när patienten kategoriskt vägrar kirurgi eller störningar är kontraindicerat på grund av de medföljande allvarliga sjukdomarna hos män.

Det tredje stadiet av sjukdomen som kännetecknas av ett antal komplikationer i samband med penetration av infektion i övre urinvägarna, en utvidgning av urinledaren, njurbäckenet. De är med BPH kronisk pyelonefrit, bildandet av urinblåsor, utseendet av kroniskt njursvikt. Alla komplikationer kräver obligatoriskt deltagande av en läkare för att lösa problemet.

Kirurgiska behandlingsmetoder kan användas vid vilket stadium som helst av BPH, metoderna skiljer sig från storleken på det organ som förstoras.

Detta kan vara partiellt eller fullständigt avlägsnande av tumörvävnaden genom urinröret (TURP) placering av de syntetiska material (stentar), förhindrar förträngning av urinröret. Sådana operationer är de mest populära, de utförs vid orgelns volym, när den ökas till 80-100 cm3. Vissa kliniker gör sådana operationer, när järnet ökas till 60 cm3, vilket i slutändan förbättrar resultatet av ingreppet.

Det är möjligt att ta bort tumören på ett "öppet" sätt vid stora neoplasmer (volymen är mer än 100 cm3). Det är en retropubisk adenomektomi, den utförs med blåsans öppning. Att välja en metod för att bli av med en sjukdom är alltid en gemensam uppgift av läkaren och patienten, när läkaren erbjuder de bästa alternativen för att lösa problemet. Om volymen av körteln förstoras finns det kliniska manifestationer av sjukdomen, ta hänsyn till personens individuella egenskaper, den storlek som prostatavolymen ökar.

Vilka är tillåtna storlekar av prostata adenom?

För att lösa ett sådant viktigt problem som behandling av prostatahyperplasi hos män (prostata adenom) och välja rätt metod för behandling, behöver läkaren känna till den exakta storleken på detta organ i patienten. Prostataens storlek gör det möjligt för specialisten att korrekt diagnostisera graden av ökning och välja metoder för behandling av sjukdomen - på ett konservativt sätt eller med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Den första används för att eliminera godartad adenom med liten tumörstorlek eller genom att använda metoden för transuretral resektion.

Om, med prostataadenom, dess storlek har genomgått en ökning större än en viss storlek, kommer kirurgi att krävas genom att använda en kavitoperation eller bränna ut överflödiga vävnader med en kraftfull laser i en specialiserad klinik.

Vad borde en man veta om prostatakörteln? Adenom behandlas för stora tumörstorlekar? Vilka metoder bestämmer storleken på prostata adenom?

För att besvara dessa frågor måste vi vara klart vad prostatan, dess läge och funktion, och de kan ändra storlek vid adenom, vilket kan leda till en sjuk människa att impotens eller infertilitet.

Huvudfunktionerna hos könkörteln och dess placering hos män

Denna kropp utför en viktig roll i kroppen och ligger i ett litet bäcken. Ovanför detta glandulärt muskelorgan är blåsan. Prostatan täcker med sin vävnad det första segmentet i urinröret (urinröret). Denna körtel är ansvarig för produktionen av en speciell hemlighet som, när den blandas med seminalvätska, reglerar spermatozoas aktivitet och skyddar dem mot yttre negativa faktorer. Järnet rör rörens ändar med sin bakre del. I normalt skick, i form och storlek, liknar det en valnöt med liten diameter.

Organets fysiska struktur och dess effekt

Anatomiskt består prostatan av två halvor. De är förbundna med varandra av ett isthmus och består av glandulära celler, vilka är sekretoriska producenter. Under normal drift av prostata under samlag, mättas spermatozoer med olika energiförsörjningar och transporteras till deras destination. Detta beror på samtidig reduktion av körtelmuskler för utsöndring av utsöndring. Deras stora antal i aggregat bildar den så kallade sfinkteren, som under den sexuella processen krymper och tillåter inte urin att gå in i ejakulatet.

Samma organ fungerar som en barriär när man skyddar hela urinröret och reproduktionssystemet från invasionen av bakterier och virus.

Den yttre sidan av prostaten är täckt med en bindväv som bildar kuppen i könsstycket. Arteriell blodtillförsel av kroppen sker genom urinrörets nedre artär. Den venösa plexus samlar blod från körteln.

Prostatstillväxt och utveckling

Vid pojkens födelse börjar pojken öka storleken på prostatakörteln, som redan har en vikt på ca 1 g. Den växer upp under en mans pubertet och slutar i grunden när han fyller 18 år. I det vanliga tillståndet av järn börjar minska efter att ha nått en 55-årig man på grund av en naturlig minskning av mängden androgener i kroppen. Med olika endokrina sjukdomar som orsakar patologi i utvecklingen av könsorganen, kan prostatakörteln inte nå sin normala storlek.

Med utvecklingen av inflammatoriska processer eller utseendet på en malign tumör ökar körtelvolymen, vilket vanligen observeras hos män som har fyllt 45 år.

De viktigaste symptomen på prostata adenom

Utseendet hos sjukdomen som en man kan bestämma genom sådana tecken:

 • En viss extra spänning i bukmusklerna krävs för att tömma blåsan.
 • urinflödet blir släckt och minskar märkbart i diameter, medan tiden för utsöndring från kroppen förlängs;
 • intermittent urinering inträffar.

I de ovan beskrivna manifestationerna av sjukdomen kan faktorer såsom:

 • människans ålder
 • förekomsten av hormonella störningar
 • ateroskleros;
 • högre än normal viktökning
 • stressiga situationer
 • stillasittande livsstil;
 • olika miljöfaktorer
 • åldersrelaterade förändringar i testosteronnivåer hos män.

Vid vidare utveckling av adenomen kommer följande symtom att visas i ett senare skede:

 • frekventa önskningar för natturinering;
 • oförmåga att behålla urinen
 • Utseendet av svår smärta vid utlösning;
 • sjuklighet i processen med urinproduktion från kroppen.

Detta beror på ökningen av prostata och kompressionen av urinröret genom dess vävnader. Denna process orsakas av infektion i infektion i könsorganen och urinvägarna. Utan behandling leder sjukdomen till sådana komplikationer:

 • Det finns en utveckling av akut retention med urinering.
 • i urinen finns bloddroppar;
 • frossa och ryggsmärta
 • värker över hela kroppen

Alla dessa symptom indikerar ett brott mot urinflödet, penetrering av patogena mikrober i det lilla bäckenet och utvecklingen av olika patologier. Detta i sin tur leder till stagnation i utvecklingen av urinblåsan och njurstenar, akut njursjukdom, utveckling av cystit och framväxten av en hel massa av smittsamma sjukdomar och sjukdomar av olika slag.

Patienten ska snarast samråda med en läkare för diagnos och val av metod för behandling av sjukdomen.

Bestämning av prostata storlek

Denna operation utförs vid en primär undersökning med en läkare. För att bestämma volymen av prostatakörteln och dess linjära mätningar används följande metoder:

 1. En manuell undersökning av prostata utförs av en urolog. Han sätter in ett finger i patientens rektum och känner av körteln, bestämmer sin ungefärliga storlek och struktur. Om studien visade en signifikant ökning av prostata, så bestäms ultraljuden för att bestämma dess storlek mer exakt.
 2. Ultraljud är en metod för instrumentell diagnos av prostata-tillståndet, det har stor informativitet. Med ultraljudsvågor kan du uppnå stor noggrannhet när du bestämmer volymen, storleken och vikten på körteln. Samma metod används vid behandling av adenom och för postoperativ observation av förändringen (minskning) i prostata, för att bestämma riktigheten av den valda behandlingsstrategin.
 3. Ibland används i samma syfte (men sällan) en metod med röntgenutrustning med hjälp av en speciell (kontrasterande) vätska för färgning av de organ som studeras. Det kallas en prostatografi och är inte sämre i exakta mätningar av prostata storlek till andra metoder, men kräver preliminär beredning av patienten.

Vad ska storleken på prostata vara?

Den genomsnittliga tillåtna storleken på ett organ bör motsvara sådana parametrar:

 • längd - 3 cm;
 • bredd - 30 mm;
 • tjocklek - 0,02 m.

Den minsta tillåtna storleken på ett adenom:

 • längd - 2,5 cm;
 • bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 0,015 m.

De maximala möjliga parametrarna för prostata:

 • längd 4,5 cm;
 • bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 0,023 m.

Att veta dimensionerna, kan du använda matematiska åtgärder för att hitta volymen hos körteln - den borde ligga i intervallet 20 till 30 cc.

Vikten av ett hälsosamt organ är vanligtvis 16-19 g.

De angivna uppgifterna är ungefärliga, eftersom de är beroende av fysikaliska, ålder och andra individuella egenskaper hos den manliga organismen.

För att bestämma prostatavolymen används följande formel ofta:

 • där W är volymen hos körteln;
 • A är patientens ålder.

Automatiska beräkningsmetoder baserade på ultraljudsdata ger ofta ett stort fel i mätningar, så läkare föredrar att läsa alla dessa parametrar manuellt.

Ändra storleken på prostata i adenom

Parametrarna i körteln under utveckling av adenom genomgår en signifikant ökning. De minsta avvikelserna från normala storlekar som finns på doktorns undersökning gör det möjligt för specialister att rikta patienten till en mer detaljerad undersökning, eftersom försummelse i denna fråga kan vara dyrt - adenomen kan utvecklas mycket snabbt.

Korrekt diagnos och snabb behandling hjälper i tid för att stoppa den böljande tillväxten av prostatavävnader och använda konservativa metoder för behandling av sjukdomen eller moderna sparande metoder för kirurgisk ingrepp.

I länder med ett utvecklat system för tidig diagnos av prostata adenom utförs operationer endast i 1/5 fall av sjukdomsdetektering. Vid kirurgiska metoder är det ofta olika komplikationer.

Vid detektering under inspektion till patientens prostata med en volym på 30 till 50 cm ^, och Just märk funktionella störningar organdrifts läkare ordinera konservativ behandling med olika läkemedel som fördröjer eller fullständigt stoppa tillväxten av prostata.

För att göra detta, använd läkemedel som påverkar prostatens glatta muskler och försvagning av urinvägs hals, minska motståndet mot rörelse av urin.

De kallas vanligtvis alfa-blockerare. Deras positiva effekt noteras i 2 veckor efter starten av antagandet. Samtidigt avslöjades sådana biverkningar i sin ansökan:

 • sänkning av blodtrycket i patienten;
 • förekomsten av huvudvärk
 • utlösning av retrograd natur.

Används och droger från gruppen av hämmare - de hjälper till att minska storleken på den förstorade prostata vävnaden. Deras terapeutiska effekt manifesteras efter 5 månader från början av användningen av läkemedlet. Några av dem minskar storleken på körteln med 30%.

Om kirtlens storlek överstiger 36-42 cc och det inte finns någon effekt att ta mediciner, och patienten har problem med urinering, utförs en operation för att avlägsna en del av prostatavävnaden.

För att operationen ska vara mindre traumatisk för patienten, bör adenomets storlek inte vara mer än 63 cc.

Vid stora parametrar av prostatavolym (upp till 80 cc) ordineras en öppen kirurgisk operation som kan leda till sådana komplikationer för patienten:

 • urininkontinens
 • olika överträdelser av sexuell funktion
 • närvaron av synligt ärr.

De metoder genom vilka kirurgiskt ingrepp utförs:

 1. Den vanligaste - en öppen prostatektomi, som förskrivs med en körtelmassa mindre än 40 g och närvaron av kvarvarande urin inte mer än 0,14 l.
 2. Transuretralmetoden utförs genom penetration i patientens kropp genom urinröret utan användning av snitt. I detta fall bör adenomets vikt inte överstiga 55 g, kvarvarande urin - 0,13 l. Denna metod är inte tillämplig för patienter som lider av njursjukdom.
 3. Laserterapi - en av de mest moderna blodfria metoderna för kirurgi, är baserad på att bränna ut överflödiga prostatavävnader med en kraftfull laser som samtidigt ger koagulering av blodkärl.
 4. En relativt ny metod är embolisering av blodkärl i prostata adenom.

Förutom behandlingen av adenom spelar prostataformen en stor roll vid utnämning av behandlingsmetoder för sjukdomar som prostatit, prostatacancer. De har också en signifikant förändring i körvolymen i riktning mot ökningen. I det här fallet föreligger en försening i urinering och en nästan fullständig kränkning av patientens sexuella funktion.

Med en sådan klinisk bild är utvecklingen av patologin hos blodkärlen eller venös plexus i prostatakörteln möjlig.

Därför är det extremt viktigt att bestämma storleken på prostatakörteln vid diagnos av en sjukdom och föreskriva en behandlingsmetod. Vid den minsta misstanken om utvecklingen av prostataadenom, bör en man konsultera en urolog. Tidig diagnos av sjukdomen möjliggör en mer kvalitativ behandling och snabbare sätter patienten på fötterna.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Vad ska vara den tillåtna storleken av prostata adenom

För att lösa problemet med att välja en behandlingsmetod, inklusive kirurgisk behandling, för att bestämma operationen, är de tillåtna storleken av prostata adenom av stor betydelse. Tumörer av liten storlek kan behandlas konservativt eller helt avlägsnas genom endoskopisk kirurgi (transuretral resektion av prostata). Men stora adenom måste avlägsnas genom en kavitoperation eller opereras i kliniker, vars specialister äger laseroperation för prostataadenom (det finns få sådana i vårt land idag).

Bestämning av prostata storlek

Storleken på prostatakörteln hos män är ungefär uppskattad redan vid digital rektalundersökning. I prostata normepoperechnik är från 2,5 till 3,5 cm, den longitudinella dimensioner körtel -. 2,5-3 cm, dock kan data i tillräcklig utsträckning uttrycks av den individuella variabiliteten (fysiologiska ålders funktioner).

Nästa steg för att bestämma prostasstorleken är ultraljud, och det är bättre att det är transrektalt ultraljud (TRUS). Prostatvolymen med TRUS hos friska män är ca 20 ml och bör inte överstiga 30 ml. Ungefär för en specifik patient vid bedömning av prostatavolymen kan användas formel Gromov: V = 0,13 V + 16,4, där V - prostatavolymen och B - patientens ålder.

TRUS kan du exakt utforska de linjära dimensionerna: längden, tjockleken och bredden av prostata körteln. Prostas normala storlek kommer att vara 2,4-4,5 cm, 1,6-2,3 cm respektive 2,7-4,3 cm. Den verkliga volymen av prostata under TRUS är mer exakt om läkaren av ultraljudsdiagnostik beräknar det oberoende, baserat på de erhållna linjära dimensionerna. Faktum är att de automatiska metoderna för att beräkna volymen hos körteln som är tillgängliga för moderna anordningar kan kraftigt snedvrida prostatens faktiska volym, speciellt med uttalad nodal proliferation. Och utan detta deformeras den felaktiga form av körteln av noderna och de automatiskt erhållna dimensionerna är felaktiga.

Förändringar i prostatakörteln i adenom

Dimensioner av prostatakörteln med adenom ökas markant. Även mindre avvikelser från normen i TRUSI-körteln är en anledning till ytterligare undersökning, eftersom adenomen i vissa fall växer snabbt nog och orsakar allvarliga förändringar i patientens kropp. Tidig inledande av behandling kommer att bidra till att stoppa tillväxten av prostatiska noder, och det kommer att finnas en möjlighet att sluta enbart på konservativ terapi eller tillgripa sparsamma metoder för kirurgisk behandling. I länder med utvecklad sjukvård för befolkningen på grund av tidig diagnos av adenom av liten storlek, använder inte mer än 20% av patienterna operativ behandling. Trots det faktum att endast kirurgi är ett radikalt sätt att bli av med en tumör är ett betydande antal patienter fortfarande missnöjda med resultaten (för många komplikationer är alltför vanliga).

Med ett adenom med en prostatavolym på 30 till 55 ml i avsaknad av allvarliga kliniska symptom och kränkningar av andra organers funktioner utförs konservativ behandling med kombinationer av läkemedel. Om knutens storlek är mer än 40 ml, är det ingen effekt av läkemedelsbehandling och patienten är allvarligt oroad över problem med urinering, det rekommenderas att ha en operation för att ta bort en del av prostata. Upptagna storlekar av prostataadenom, där det fortfarande finns en sannolikhet för en mindre traumatisk endoskopisk operation, bör inte vara mer än 60 ml. Om nodulerna körtlar öka volymen till 60-80 ml eller mer, kommer att visas öppen kirurgi, som har flera nackdelar, bland vilka - närvaron av synliga ärr, postoperativa komplikationer - sexuell dysfunktion, urininkontinens, etc.

Prostatvolym i adenom

En av de vanligaste orsakerna till att en man vänder sig till en urolog är ett adenom i prostata. Storleken på prostata i adenom kommer att hjälpa läkaren att avgöra vilket stadium av dess ökning, och även välja lämplig behandling för sjukdomen.

slingor

Könkörteln spelar en viktig roll i den manliga kroppen, lokaliserad i bäckenområdet. Över organet är blåsan. Prostatan med sin egen vävnad täcker den ytliga delen av urinledaren.

Järn är ansvarig för att utveckla en hemlighet. Blandning med spermiernas flytande komponent korrigerar hemligheten av spermatozoa och blockerar dem från externa negativa effekter.

Kroppen förändras genom åren med mannen. Med sexuell utveckling växer organet snabbt, märkbart, när det ökar. I åldern 20-25 år når prostataformen sin norm. Men när en man befinner sig i livets främsta del, bildas den andra etappen av en glandulär förändring, det ökar käftens storlek. Om det finns en liten spridning kan detta vara normalt, och en klinisk ökning kan vara ett symptom på en sjukdom som hyperplasi (prostata adenom).

Sådan förstoring av vävnader bidrar till det faktum att urinrörets öppning kan smala och komplikationer med urinutsläpp börjar. I det här fallet ska patienten ha en uppfattning om vad prostatas hälsosamma storlek är och övervaka deras omvandlingar.

Om behandlingen med ökad prostatavolym är frånvarande kan den provocera ett sådant tecken på prostataadenom som en akut form av urinretention.

Terapi kan ha ett konservativt tillvägagångssätt, om bildandet av en liten volym och är godartad eller en endoskopisk operation är föreskriven, under vilken adenomen tas bort helt. Om tumören är stor, föreskrivs ett operativt ingrepp där en kavitoperation används eller adenomet brinner ut med en laser i speciella kliniker.

Tecken på sjukdomen

Med prostata adenom kan patienten klaga över sådana kliniska symptom:

 • strålen är svag när den avger urin
 • Det finns svårigheter innan urinutgången startas.
 • urinering ökade på natten;
 • omöjlighet att tömma blåsan helt utan att återvända till badrummet efter en kort tid;
 • nedsatt njurfunktion;
 • Det finns en skarp smärta med utlösning;
 • hela tiden läcker urinen.

Om tumören inte behandlas uppträder komplikationer.

 • Retention av urin i kronisk form.
 • Utseende av blodfall i urinen.
 • Smärta i ryggen.
 • Hela kroppen.
 • Frossa.

Varje kliniskt symptom indikerar en förändring av minskande urinbehandlingar, passagen av skadliga bakterier i den lilla bassängen och bildandet av olika typer av krämpor. Detta resulterar i stillastående och manifestationer av inflammation i urinblåsan, utseende uretär stenar, njursjukdom i akut form och olika infektiösa patologier.

Ett av symptomen på prostatahypertension är prostatit, adenom, cancer. Exakt definition av hyperplasi är endast möjlig efter en serie studier.

Tillåtna volymer av körteln

Baserat på statistiska data, för en medelålders man är de tillåtna storleken av prostata adenom följande:

 • i längd - 3 cm;
 • i bredd - 3 cm;
 • tjocklek - 2 cm.

Adenom, med en tillåten minsta storlek på:

 • i längd - 25 mm;
 • i bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 15 mm.

Maximal norm för prostatakörteln med sådana indikatorer:

 • i längd - 45 mm;
 • i bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 23 mm.

Att veta storleken på adenomen i prostatakörteln, genom att använda matematiska åtgärder, kan du beräkna volymen. Den acceptabla normen är 20-30 ml. Vikten av ett hälsosamt organ är ca 16-19 gram.

Fastställa storleken på prostata

För att bestämma storleken på prostata adenom måste patienten genomgå en tilldelad studie.

palpation

Genom patientens bakre hål går doktorn in i fingret. En sådan metod kommer att bestämma konsistensen av tumören i prostatan, dess elasticitet, struktur.

TRUS

I patientens analpassage införs ett instrument, från vilket ultraljudsvågor strålas ut, vilket resulterar i att de reflekteras från organen, vilket gör det möjligt att erhålla en noggrann bild på skärmen. En specialist kan fixa prostata, samt identifiera om det finns adenom och andra tumörer.

tomografi

Ett mer exakt sätt. Tack tomografi, du kan ställa in längden, bredden, tjockleken och storleken på prostata. Det är möjligt att utvärdera strukturen hos vävnader för att avslöja om det finns en tumör.

prostatography

Patienten injiceras med en lösning som färgar prostata och angränsande organ. Körteln är tydligt synlig, vilket är viktigt om det finns ett adenom av obetydlig storlek, stenar, cystor.

Korrekt diagnos och snabb behandling kommer att bidra till att stoppa tillväxten av prostata adenom. Konservativ behandling syftar till att ta mediciner som hjälper till att minska volymen av förstorad prostatavävnad (hämmare). Även dessa är de medel som påverkar de släta musklerna som försvagar urinhalsens hals, vilket gör det möjligt att minska urinets motståndskraft (alfa-andrenoblockers). I frånvaro av effekten av läkemedelsbehandling avlägsnas adenomen genom den operativa vägen.

Om det finns en misstanke om att ett adenom i prostatakörteln utvecklats, är det nödvändigt att kontakta en urolog.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Storleken på prostata adenom för operation

Adenom är farligt eftersom proliferationen av prostatakörteln inte märks av patienten. Först efter att prostata komprimerar urinröret bryter det om tömningsprocessen. När en man har symtom som ofrivillig urladdning eller urinretention, en försvagad stråle, förstår han då att hans kropp har misslyckats och vänder sig till specialister.

Vad är svaret på prostatakörteln

Anatomiskt är prostatan i bäckenområdet och ovanför är blåsan. Med sin vävnad täcker denna körteln urinröret.

Den bakre delen av prostata är i kontakt med ändarna i ändtarmen.

Den hälsosamma storleken på prostata är inte mer än den genomsnittliga valnöt.

Järn består av två halvor, konjugerade av en märklig isthmus. Halvorna själva är en körtelvävnad som utsöndrar sig. Om prostatan fungerar korrekt, under samlag, sätter den spermierna med energimaterial och, tack vare musklerna, säkerställer deras leverans till destinationen. Ett stort antal av dem utgör en slags ventil som hindrar urin från att komma in i spermierna.

Dessutom fungerar prostatakörteln som ett hinder för tillströmningen av virus och bakterier genom hela urinröret.

Externt är körteln täckt med en speciell bindväv, som bildar en kapsel av prostata. Näring inträffar på urinrörets nedre kärl.

Som vi ser spelar denna körteln en särskild roll i den manliga kroppen.

0 av 13 jobb avslutade

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13

I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%
 2. Prostatitest 0%

Det är allt bra.

Du har inte prostatit. Vi önskar att du fortsätter att behålla din maskulin hälsa!

Vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.

Resultaten av det godkända testet visar att du har måttligt uttryckt tecken på prostatit. Adress till experten och skicka inspektion. Glöm inte att de flesta hälsoproblem kan elimineras redan i de tidiga stadierna!

Det är bråttom att se en läkare!

Du har en tydlig symptomatologi av prostatit. Så snart som möjligt kontakta en läkare!

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i pungen under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du några obehagliga känslor eller smärta i penis under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft obehagliga känslor eller smärtor i underlivet under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta, brännande känsla under urinering?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta eller obehag med utlösning?

 • Ja
 • ingen

Hur många gånger under den senaste veckan har det varit ont eller obehag på ovanstående ställen:

 • Detta var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • vanligtvis
 • Förlorat mitt konto

Hur skulle du bestämma intensiteten av smärta vid en tidpunkt då de stördes på en skala av 1 (inga smärtor) till 10 (smärtan är outhärdlig).

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur ofta har du i den senaste veckan haft en önskan att tömma blåsan före två timmar efter det tidigare besöket på toaletten?

 • aldrig
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur påverkar de ovanstående tecknen på prostatit din livsstil?

 • Påverka inte
 • Nästan stör inte
 • Till viss del påverkar de
 • Betydligt bryta mot det vanliga sättet att leva

Hur ofta har du tänkt på dina tecken på prostatit under den senaste veckan?

 • Jag tänkte inte alls
 • Jag tänkte nästan inte
 • ibland
 • Mycket ofta

Hur skulle du leva om ovanstående symtom på prostatit oroade dig hela livet:

 • Jag skulle inte uppmärksamma
 • Normalt skulle leva
 • tillfredsställande
 • Blandade känslor
 • Jag skulle känna mig otillfredsställande
 • Mycket dåligt
 • fruktansvärt

Hälsosam storlek och dess förändring i hyperplasi

Vanligtvis kan prostatakörteln vara ungefär inställd av fingerundersökning. I norm - det här är 2,5-3,5 cm i diameter och 2,5-3 cm längs.

Även om dimensionerna kan bero på personliga fysiologiska egenskaper.

Nästa steg i undersökningen är ultraljud. Det kommer att bidra till att skapa ett mer exakt värde av prostata och för att avslöja dess ökning. När transrectal ultraljud (TUZI) kan exakt bestämma prostataets tjocklek, volym, längd och bredd.

Den motsvarande storleken på körteln:

 • volym - 20-30 ml;
 • längd - 2,4-4,5 cm;
 • omkrets - 1,6-2,3 cm;
 • latitud är 2,7-4,3 cm.

En mer exakt volym kan beräknas av en specialist oberoende av linjära parametrar. Automatiska metoder kan tolerera felaktighet.

Med adenom förekommer prostataförstoring. Även obetydliga skift, som avslöjades vid TUZI, bestämmer grunden för ytterligare forskning.

När storleken har överskridit 40 ml, hjälper konservativ terapi inte, patienten har problem med urinering, då pratar vi om operation. Detta tar bort fragmentet av prostatakörteln.

Den tillåtna storleken på hyperplasi, där det fortfarande är möjligt att utföra en endoskopisk (inte så traumatisk) operation - upp till 60 ml.

Om ökningen av adenom nått 60-80 ml, kommer en öppen operation att utföras, vilket kan leda till negativa konsekvenser - inkontinens, närvaro av ett ärr, uppdelning av sexuell funktion.

Orsaker och förekomst av hyperplasi

Även om ett litet antal män söker behandling för läkare kan det med säkerhet sägas att tecken på prostata adenom kan avslöjas i ¼ av den manliga befolkningen från fyrtio till femtio år. Och från 50 till 60 - varje sekund. Tyvärr sparar denna sjukdom inte den yngre generationen - män av reproduktiv ålder (30-40 år) har också ökad risk att utveckla adenom. Att leda till en sådan patologi är i grunden en passiv livsstil och "stillasittande arbete".

Roten av adenomutseende har inte studerats än. Många är benägna att associera den med prostatit, men det finns faktiskt ingen vetenskaplig bekräftelse på detta. Förhållandet mellan denna patologins födelse och rökning, sexuell läggning, överdriven konsumtion av alkohol, sexuell aktivitet och överförda sexuellt överförbara sjukdomar avslöjas inte heller.

Det noteras dock att frekvensen för detektering av denna sjukdom klart beror på patientens ålder. Utgående från detta drog forskarna slutsatsen att prostata adenom förekommer med en förändring i hormons nivå av en man, eller snarare - med början av andropause.

Dessutom leder sådana sjukdomar till spridningen av infektioner och bildandet av deponier i urogenitala kanaler. Om du inte konsulterar en specialist i tid, kan du behöva en operation för att avlägsna prostatahyperplasi.

Symtom på hyperplasi

I början av adenom är en ökning av prostatan minimal, men redan ganska märkbar (30-50 ml). Samtidigt känner man inte något obehag och smärtsamma symtom.

Det kan bara finnas mindre tecken:

 • trög (svag och inte fri) ström;
 • frekvent urinering tillsammans med smärta
 • svårighet att dra urin
 • förekomst av kvarvarande urin;
 • Önskningar uppstår på natten och inte en gång;
 • kärnbildning av insättningar i urinväggen.

Om du inte startar behandling, kommer sjukdomen att utvecklas till ett andra, mer komplicerat stadium. Prostatavolymen ökar därefter till 45-50 ml och anses vara patologisk.

Det finns sådana tecken som följer med detta stadium:

 • allvarliga problem med urinflödet;
 • blåsans volym ökar;
 • konservativa metoder hjälper inte.

Ibland överstiger prostata-storleken 60 ml. En sådan ökning medför redan en allvarlig fara och kan inte komma till en sådan utsträckning. När allt kommer omkring ökar prostata i ändtarmen och kan även groda in i den.

På denna nivå uppstår följande symtom:

 • förstoppning;
 • frekventa önskningar;
 • blödning från den analgången;
 • slemhinnor från den bakre kanalen.

Den tredje etappen av sjukdomen sätts när adenomen når 60-80 ml. Denna volym anses vara maximal och öppen kirurgisk ingrepp kan inte undvikas. I det här fallet finns det problem med lymfflödet.

 • urinen avgår partiellt
 • det finns ofrivillig urinering;
 • svullnad av extremiteter;
 • smärta i underlivet
 • anemi;
 • blödning i urinflödet.

Behandling av hyperplasi

Du behöver behandla prostatahyperplasi. Och det första steget är att besöka en urolog.

Vid härdning av prostatahyperplasi används 3 metoder, vars val beror på organismens struktur och sjukdomsstadiet:

 • läkemedelsfria;
 • medicinsk;
 • utförande av operationen.

Vid det inledande skedet kan prostata adenom behandlas konservativt. För att göra detta kommer en professionell urolog att utveckla dagens regim, förorda en viss uppsättning övningar, lära dig hur man kontrollerar vätskeintaget.

Strikt efterlevnad av sådana rekommendationer kommer att bidra till att normalisera blodtillförseln och minska käftens storlek.

Om sjukdomen detekteras senare, kommer det att behövas läkemedel. För detta görs en ytterligare undersökning som hjälper dig att avgöra vilken lösning som är rätt för dig.

När tiden går förlorad och sjukdomen har nått det extrema skedet, finns det ett behov av en operation för att avlägsna adenom i prostatakörteln. I detta fall är nyckeln till framgång valet av en kompetent specialist och en bra klinik. Sedan kan man efter en sådan operation känna sig helt frisk.

Kom ihåg: Tidig upptäckt av sjukdomen - 90% av framgången med behandlingen.

För att övervaka din hälsa är det tillräckligt att känna till parametrarna hos friska organ och genomgå regelbundna läkarundersökningar.

Hälsa av kvinnor och män efter 45

sida

kategorier

register

Vilka är tillåtna storlekar av prostata adenom?

Innehållsförteckning:

 • Huvudfunktionerna hos könkörteln och dess placering hos män
  • Organets fysiska struktur och dess effekt
 • Prostatstillväxt och utveckling
  • De viktigaste symptomen på prostata adenom
 • Bestämning av prostata storlek
  • Vad ska storleken på prostata vara?
  • Ändra storleken på prostata i adenom

För att lösa ett sådant viktigt problem som behandling av prostatahyperplasi hos män (prostata adenom) och välja rätt metod för behandling, behöver läkaren känna till den exakta storleken på detta organ i patienten. Prostataens storlek gör det möjligt för specialisten att korrekt diagnostisera graden av ökning och välja metoder för behandling av sjukdomen - på ett konservativt sätt eller med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Den första används för att eliminera godartad adenom med liten tumörstorlek eller genom att använda metoden för transuretral resektion.

Om, med prostataadenom, dess storlek har genomgått en ökning större än en viss storlek, kommer kirurgi att krävas genom att använda en kavitoperation eller bränna ut överflödiga vävnader med en kraftfull laser i en specialiserad klinik.

Vad borde en man veta om prostatakörteln? Adenom behandlas för stora tumörstorlekar? Vilka metoder bestämmer storleken på prostata adenom?

För att besvara dessa frågor måste vi vara klart vad prostatan, dess läge och funktion, och de kan ändra storlek vid adenom, vilket kan leda till en sjuk människa att impotens eller infertilitet.

Huvudfunktionerna hos könkörteln och dess placering hos män

Denna kropp utför en viktig roll i kroppen och ligger i ett litet bäcken. Ovanför detta glandulärt muskelorgan är blåsan. Prostatan täcker med sin vävnad det första segmentet i urinröret (urinröret). Denna körtel är ansvarig för produktionen av en speciell hemlighet som, när den blandas med seminalvätska, reglerar spermatozoas aktivitet och skyddar dem mot yttre negativa faktorer. Järnet rör rörens ändar med sin bakre del. I normalt skick, i form och storlek, liknar det en valnöt med liten diameter.

Organets fysiska struktur och dess effekt

Anatomiskt består prostatan av två halvor. De är förbundna med varandra av ett isthmus och består av glandulära celler, vilka är sekretoriska producenter. Under normal drift av prostata under samlag, mättas spermatozoer med olika energiförsörjningar och transporteras till deras destination. Detta beror på samtidig reduktion av körtelmuskler för utsöndring av utsöndring. Deras stora antal i aggregat bildar den så kallade sfinkteren, som under den sexuella processen krymper och tillåter inte urin att gå in i ejakulatet.

Samma organ fungerar som en barriär när man skyddar hela urinröret och reproduktionssystemet från invasionen av bakterier och virus.

Den yttre sidan av prostaten är täckt med en bindväv som bildar kuppen i könsstycket. Arteriell blodtillförsel av kroppen sker genom urinrörets nedre artär. Den venösa plexus samlar blod från körteln.

Prostatstillväxt och utveckling

Vid pojkens födelse börjar pojken öka storleken på prostatakörteln, som redan har en vikt på ca 1 g. Den växer upp under en mans pubertet och slutar i grunden när han fyller 18 år. I det vanliga tillståndet av järn börjar minska efter att ha nått en 55-årig man på grund av en naturlig minskning av mängden androgener i kroppen. Med olika endokrina sjukdomar som orsakar patologi i utvecklingen av könsorganen, kan prostatakörteln inte nå sin normala storlek.

Med utvecklingen av inflammatoriska processer eller utseendet på en malign tumör ökar körtelvolymen, vilket vanligen observeras hos män som har fyllt 45 år.

De viktigaste symptomen på prostata adenom.

Utseendet hos sjukdomen som en man kan bestämma genom sådana tecken:

 • En viss extra spänning i bukmusklerna krävs för att tömma blåsan.
 • urinflödet blir släckt och minskar märkbart i diameter, medan tiden för utsöndring från kroppen förlängs;
 • intermittent urinering inträffar.

I de ovan beskrivna manifestationerna av sjukdomen kan faktorer såsom:

 • människans ålder
 • förekomsten av hormonella störningar
 • ateroskleros;
 • högre än normal viktökning
 • stressiga situationer
 • stillasittande livsstil;
 • olika miljöfaktorer
 • åldersrelaterade förändringar i testosteronnivåer hos män.

Vid vidare utveckling av adenomen kommer följande symtom att visas i ett senare skede:

 • frekventa önskningar för natturinering;
 • oförmåga att behålla urinen
 • Utseendet av svår smärta vid utlösning;
 • sjuklighet i processen med urinproduktion från kroppen.

Detta beror på ökningen av prostata och kompressionen av urinröret genom dess vävnader. Denna process orsakas av infektion i infektion i könsorganen och urinvägarna. Utan behandling leder sjukdomen till sådana komplikationer:

 • Det finns en utveckling av akut retention med urinering.
 • i urinen finns bloddroppar;
 • frossa och ryggsmärta
 • värker över hela kroppen

Alla dessa symptom indikerar ett brott mot urinflödet, penetrering av patogena mikrober i det lilla bäckenet och utvecklingen av olika patologier. Detta i sin tur leder till stagnation i utvecklingen av urinblåsan och njurstenar, akut njursjukdom, utveckling av cystit och framväxten av en hel massa av smittsamma sjukdomar och sjukdomar av olika slag.

Patienten ska snarast samråda med en läkare för diagnos och val av metod för behandling av sjukdomen.

Bestämning av prostata storlek.

Denna operation utförs vid en primär undersökning med en läkare. För att bestämma volymen av prostatakörteln och dess linjära mätningar används följande metoder:

 1. En manuell undersökning av prostata utförs av en urolog. Han sätter in ett finger i patientens rektum och känner av körteln, bestämmer sin ungefärliga storlek och struktur. Om studien visade en signifikant ökning av prostata, så bestäms ultraljuden för att bestämma dess storlek mer exakt.
 2. Ultraljud är en metod för instrumentell diagnos av prostata-tillståndet, det har stor informativitet. Med ultraljudsvågor kan du uppnå stor noggrannhet när du bestämmer volymen, storleken och vikten på körteln. Samma metod används vid behandling av adenom och för postoperativ observation av förändringen (minskning) i prostata, för att bestämma riktigheten av den valda behandlingsstrategin.
 3. Ibland används i samma syfte (men sällan) en metod med röntgenutrustning med hjälp av en speciell (kontrasterande) vätska för färgning av de organ som studeras. Det kallas en prostatografi och är inte sämre i exakta mätningar av prostata storlek till andra metoder, men kräver preliminär beredning av patienten.

Vad ska storleken på prostata vara?

Den genomsnittliga tillåtna storleken på ett organ bör motsvara sådana parametrar:

 • längd - 3 cm;
 • bredd - 30 mm;
 • tjocklek - 0,02 m.

Den minsta tillåtna storleken på ett adenom:

 • längd - 2,5 cm;
 • bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 0,015 m.

De maximala möjliga parametrarna för prostata:

 • längd 4,5 cm;
 • bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 0,023 m.

Att veta dimensionerna, kan du använda matematiska åtgärder för att hitta volymen hos körteln - den borde ligga i intervallet 20 till 30 cc.

Vikten av ett hälsosamt organ är vanligtvis 16-19 g.

De angivna uppgifterna är ungefärliga, eftersom de är beroende av fysikaliska, ålder och andra individuella egenskaper hos den manliga organismen.

För att bestämma prostatavolymen används följande formel ofta:

 • där W är volymen hos körteln;
 • A är patientens ålder.

Automatiska beräkningsmetoder baserade på ultraljudsdata ger ofta ett stort fel i mätningar, så läkare föredrar att läsa alla dessa parametrar manuellt.

Ändra storleken på prostata i adenom.

Parametrarna i körteln under utveckling av adenom genomgår en signifikant ökning. De minsta avvikelserna från normala storlekar som finns på doktorns undersökning gör det möjligt för specialister att rikta patienten till en mer detaljerad undersökning, eftersom försummelse i denna fråga kan vara dyrt - adenomen kan utvecklas mycket snabbt.

Korrekt diagnos och snabb behandling hjälper i tid för att stoppa den böljande tillväxten av prostatavävnader och använda konservativa metoder för behandling av sjukdomen eller moderna sparande metoder för kirurgisk ingrepp.

I länder med ett utvecklat system för tidig diagnos av prostata adenom utförs operationer endast i 1/5 fall av sjukdomsdetektering. Vid kirurgiska metoder är det ofta olika komplikationer.

Vid detektering under inspektion till patientens prostata med en volym på 30 till 50 cm ^, och Just märk funktionella störningar organdrifts läkare ordinera konservativ behandling med olika läkemedel som fördröjer eller fullständigt stoppa tillväxten av prostata.

För att göra detta, använd läkemedel som påverkar prostatens glatta muskler och försvagning av urinvägs hals, minska motståndet mot rörelse av urin.

De kallas vanligtvis alfa-blockerare. Deras positiva effekt noteras i 2 veckor efter starten av antagandet. Samtidigt avslöjades sådana biverkningar i sin ansökan:

 • sänkning av blodtrycket i patienten;
 • förekomsten av huvudvärk
 • utlösning av retrograd natur.

Används och droger från gruppen av hämmare - de hjälper till att minska storleken på den förstorade prostata vävnaden. Deras terapeutiska effekt manifesteras efter 5 månader från början av användningen av läkemedlet. Några av dem minskar storleken på körteln med 30%.

Om kirtlens storlek överstiger 36-42 cc och det inte finns någon effekt att ta mediciner, och patienten har problem med urinering, utförs en operation för att avlägsna en del av prostatavävnaden.

För att operationen ska vara mindre traumatisk för patienten, bör adenomets storlek inte vara mer än 63 cc.

Vid stora parametrar av prostatavolym (upp till 80 cc) ordineras en öppen kirurgisk operation som kan leda till sådana komplikationer för patienten:

 • urininkontinens
 • olika överträdelser av sexuell funktion
 • närvaron av synligt ärr.

De metoder genom vilka kirurgiskt ingrepp utförs:

 1. Den vanligaste - en öppen prostatektomi, som förskrivs med en körtelmassa mindre än 40 g och närvaron av kvarvarande urin inte mer än 0,14 l.
 2. Transuretralmetoden utförs genom penetration i patientens kropp genom urinröret utan användning av snitt. I detta fall bör adenomets vikt inte överstiga 55 g, kvarvarande urin - 0,13 l. Denna metod är inte tillämplig för patienter som lider av njursjukdom.
 3. Laserterapi - en av de mest moderna blodfria metoderna för kirurgi, är baserad på att bränna ut överflödiga prostatavävnader med en kraftfull laser som samtidigt ger koagulering av blodkärl.
 4. En relativt ny metod är embolisering av blodkärl i prostata adenom.

Förutom behandlingen av adenom spelar prostataformen en stor roll vid utnämning av behandlingsmetoder för sjukdomar som prostatit, prostatacancer. De har också en signifikant förändring i körvolymen i riktning mot ökningen. I det här fallet föreligger en försening i urinering och en nästan fullständig kränkning av patientens sexuella funktion.

Med en sådan klinisk bild är utvecklingen av patologin hos blodkärlen eller venös plexus i prostatakörteln möjlig.

Därför är det extremt viktigt att bestämma storleken på prostatakörteln vid diagnos av en sjukdom och föreskriva en behandlingsmetod. Vid den minsta misstanken om utvecklingen av prostataadenom, bör en man konsultera en urolog. Tidig diagnos av sjukdomen möjliggör en mer kvalitativ behandling och snabbare sätter patienten på fötterna.