Huvud
Behandling

Prostata adenomstorlek: indikationer för operation

Prostataadenom är förstoringen (hyperplasi) i prostatakörteln, som i avsaknad av behandling orsakar allvarliga störningar i urinfunktionen, akut njursjukdom och erektil dysfunktion.

Allmän information

Sjukdomen diagnostiseras hos senil och äldre män. Otvetydigt är orsaken till utvecklingen av denna sjukdom inte definierad, men de flesta läkare tenderar att den version som den orsakas av åldern och närvaron av kroniska sjukdomar i det urogenitala systemet. Diagnos orsakar inte svårigheter, och det är ofta tillräckligt för en läkare att göra en undersökning och göra en diagnos på grundval av klagomål.

Patienter med denna diagnos klagar ofta på frekventa och nattliga uppmaningar att urinera, en känsla av neoporozhneniyablåsan, erektil dysfunktion. I de extrema stadierna finns akut retention av urin (det kan elimineras endast genom att man sätter upp en urinvägskateter), uppkomsten av en blandning av pus och blod i urinen, symtomen på njursvikt.

behandling

Behandling av adenom kan vara konservativ och operativ. Konservativ terapi används endast i de inledande stegen och innefattar mottagning av läkemedel som återställer den normala balansen av testosteron i kroppen, minska volymen av prostatan, processerna normalisera urinering, minskning av PSA-nivå.

Enligt statistiska uppgifter är operationen i de flesta fall vald som typ av behandling, eftersom den har högsta effektivitet. Många patienter är intresserade av hur det kirurgiska förfarandet utförs och i vilken storlek av adenomen gör operationen på prostata?

Det finns flera operativa tekniker som appliceras beroende på patientens tillstånd och den kirurgiska erfarenheten hos den behandlande läkaren:

 • Transuretral resektion av prostata (TURP) utförs av 95% av patienterna med tanke på hög effektivitet och lågt antal komplikationer. Tillträde är genom blåsan, tumörvolymen under denna operation är i genomsnitt 30 till 80 cm3;
 • transuretralt snitt utföres med adenomstorlekar av 20-30 cm ^;
 • öppen adenomektomi utförs i svåra fall då tumörstorleken är 80-100 cm³ och komplikationer i form av urolithiasis är närvarande. Tillträde är genom grenen. Denna operation anses vara den svåraste, har en lång rehabiliteringsperiod och en hög risk för komplikationer.

Storleken på prostata adenom

Adenom i prostatakörteln är en patologisk proliferation av prostatavävnad. Sjukdomen är farligt eftersom upp till en viss punkt patienten inte kan märka det, men då den adenom växer till en sådan utsträckning att överfördes med urinröret, vilket leder till problem på den del av utsöndringssystemet. För att bestämma den optimala behandlingen för varje specifikt fall behöver urologen bestämma storleken på prostata adenom. Ju mindre tumörens storlek desto större är sannolikheten för fullständig botning utan operation.

Innehållet i artikeln

Grundfunktionerna i prostata

Prostatakörteln refererar till det manliga reproduktionssystemet och tjänar till att utveckla en speciell hemlighet som bidrar till att stärka spermatozoas aktivitet och skydda dem från de negativa effekterna av yttre faktorer. Prostata, valnöt-formade, ligger i bäckenet i närhet till urinblåsan, passerar urinröret genom den, och den bakre delen av prostatakörteln intill ändtarmen.

Prostata är som en valnöt inte bara i form och storlek, men också i struktur. Den består av två halvor som förbinder isthmusen. Utanför är prostatan omgiven av en bindväv som bildar kapseln, och inuti innehåller en körtelvävnad, vilket ger en hemlighet.

Huvudfunktionerna i prostatan innefattar följande:

 • produktion av en speciell hemlighet och dess transport till testiklarna med hjälp av speciella muskler;
 • skydd av utsöndringssystemet för män mot virus och infektioner.

Normal prostata storlek

I nyfödda pojkar är prostata liten och väger ca 1 g. Sedan blir pojken växande, prostata ökar i storlek och stoppar tillväxten med 18 år. Sedan efter 50 år börjar prostatakörteln minska, eftersom nivån av manliga hormoner i blodet sjunker. Det är förknippat med detta faktum att manprostata i närvaro av vissa endokrina sjukdomar inte kan utvecklas till ett normalt tillstånd.

För en normal prostata är följande dimensioner karakteristiska:

 • volym - 20-26 ml;
 • längd (mätning från topp till botten) - 2-4,6 cm;
 • bredd (mätning från höger till vänster) - 2-4,3 cm;
 • bredd (mätning framifrån och bak) - 1-2,6 cm.

De angivna parametrarna är medelvärden, främst storleken på prostata beror på individuella faktorer.

Adenomets storlek

Eftersom denna sjukdom är en godartad tumör, kan utvidgningen av prostatakörteln inte undvikas. Storleken på adenomen i prostatakörteln beror på manifestationen av huvudsymptomen och behandlingsmetoden.

Bestämning av adenom

Det finns flera tekniker som tillåter en läkare att bestämma hur mycket prostata har ökat. För att på ett tillförlitligt sätt bestämma dimensionerna är det nödvändigt att använda alla metoder i komplexet.

Finger inspektion

Denna metod är extremt enkel och används först för inspektion. Det består i att doktorn försiktigt kommer in i pekfingret i patientens rektum och proberar prostata på försiktigt. Om prostatan är mycket förstorad, kommer läkaren att märka.

Storleken på prostatakörteln kan vara strikt individuell, därför, om det finns misstankar om prostata adenom, ska patienten skickas för ytterligare diagnos.

Ultraljud och TRUS

Vad är ultraljud, alla vet. Det är den här metoden som tillåter den mest exakta bestämningen av förekomsten av patologi i interna organ. TRUS är samma ultraljud, men enheten sätts in i ändtarmen, vilket möjliggör den mest exakta undersökningen av organen i det manliga reproduktionssystemet.

TRUS hjälper till att identifiera alla parametrar i prostatakörteln. Det är möjligt att beräkna adenomets storlek med hjälp av en dator, men ett mer tillförlitligt resultat kommer att vara om läkaren manuellt beräknar hur stor prostatahyperplasi är.

Orsaker till adenom

Hittills har det inte fastställts exakt vad som orsakar den patologiska tillväxten av prostataceller. Forskare lyckades bara fastställa beroende av adenomtillväxt från hormonell bakgrund, desto mer testosteron producerar den manliga kroppen, desto mer sannolikt är den patologiska proliferationen av prostata.

Men, även om huvudorsaken inte har klargjorts, har forskare identifierat riskfaktorer som ökar sannolikheten för prostata adenomtillväxt:

 • stillasittande livsstil;
 • ateroskleros;
 • felaktig kost;
 • övervikt.

Sannolikheten för att utveckla adenom ökar också med åldrandet av en man och en naturlig förändring i hormonell bakgrund.

Symptom på adenom

Medan adenom inte överstiger 40 ml kan patienten inte märka några patologiska förändringar i hans kropp. När tumören ökar kan förändringar i urinprocessen förekomma. De uttrycks i följande:

 • urinströmmen blir svag;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • patienten går ofta på toaletten på natten;
 • en man kan inte tömma blåsan till slutet, för detta måste du påkänna dina peritoneummuskler.

Ovanstående symtom är de första tecknen på en ökning av prostata adenom. Det är i detta skede är det nödvändigt att träffa en läkare, eftersom det i ett tidigt skede kommer sannolikt att bli botade, även utan medicinering med rätt livsstil, kost och motion.

När adenom utvecklas till nästa steg, ökar dess dimensioner, det smalnar urinröret, som åtföljs av följande symptomatologi:

 • i patientens urinblåsa finns alltid en viss mängd urin, vilket ökar med adenomtillväxten;
 • blåsan fylls hela tiden, den kan inte tömmas helt, ökar blodtrycket.

I sista skeden ökar hyperplasi så mycket att det börjar trycka på ändtarmen, vilket kan leda till problem med avföring. Patienten kan uppleva förstoppning, blödning, slemhinnor från anusen.

Behandling av prostatahyperplasi

Det finns tre behandlingsmetoder, som ordineras beroende på storleken på en godartad tumör.

medicinering

Sådan terapi kommer endast att träda i kraft om adenomen inte är för stor. Patienten är ordinerad läkemedel som hjälper till att slappna av blåsans smidiga muskler och för att underlätta urineringsprocessen. Dessutom är det nödvändigt att förskriva mediciner som saktar processen för adenomtillväxt.

Transuretralektomi (TUR)

Denna metod anses vara den mest effektiva och säkra att det inte gör fler nedskärningar är enheten in i urinröret och prostatavävnaden ut, frigör urinröret. Risken för komplikationer efter operation är mycket liten och återhämtning tar kortast möjliga tid.

Adenektomiya

Denna metod är en öppen operation, där skärningen av bukhinnan och blåsan utförs. Utan en sådan intervention har adenomen nått en mycket stor storlek. Det viktigaste med kirurgi är att du också kan få stenar från blåsan.

Sammanfattningsvis

Adenom i prostatan kan vara säker tills den når en stor storlek. Om du inte följer din hälsa kan situationen sluta ogynnsamt för patienten. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt processen för urinering, eftersom han är den första förebud om problemen med adenom och män klev in tröskeln till 40 år, helst minst en gång per inspektion år på urolog för att övervaka storleken på prostatan och undanröja risken för dess tillväxt.

Vilka är tillåtna storlekar av prostata adenom?

För att lösa ett sådant viktigt problem som behandling av prostatahyperplasi hos män (prostata adenom) och välja rätt metod för behandling, behöver läkaren känna till den exakta storleken på detta organ i patienten. Prostataens storlek gör det möjligt för specialisten att korrekt diagnostisera graden av ökning och välja metoder för behandling av sjukdomen - på ett konservativt sätt eller med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Den första används för att eliminera godartad adenom med liten tumörstorlek eller genom att använda metoden för transuretral resektion.

Om, med prostataadenom, dess storlek har genomgått en ökning större än en viss storlek, kommer kirurgi att krävas genom att använda en kavitoperation eller bränna ut överflödiga vävnader med en kraftfull laser i en specialiserad klinik.

Vad borde en man veta om prostatakörteln? Adenom behandlas för stora tumörstorlekar? Vilka metoder bestämmer storleken på prostata adenom?

För att besvara dessa frågor måste vi vara klart vad prostatan, dess läge och funktion, och de kan ändra storlek vid adenom, vilket kan leda till en sjuk människa att impotens eller infertilitet.

Huvudfunktionerna hos könkörteln och dess placering hos män

Denna kropp utför en viktig roll i kroppen och ligger i ett litet bäcken. Ovanför detta glandulärt muskelorgan är blåsan. Prostatan täcker med sin vävnad det första segmentet i urinröret (urinröret). Denna körtel är ansvarig för produktionen av en speciell hemlighet som, när den blandas med seminalvätska, reglerar spermatozoas aktivitet och skyddar dem mot yttre negativa faktorer. Järnet rör rörens ändar med sin bakre del. I normalt skick, i form och storlek, liknar det en valnöt med liten diameter.

Organets fysiska struktur och dess effekt

Anatomiskt består prostatan av två halvor. De är förbundna med varandra av ett isthmus och består av glandulära celler, vilka är sekretoriska producenter. Under normal drift av prostata under samlag, mättas spermatozoer med olika energiförsörjningar och transporteras till deras destination. Detta beror på samtidig reduktion av körtelmuskler för utsöndring av utsöndring. Deras stora antal i aggregat bildar den så kallade sfinkteren, som under den sexuella processen krymper och tillåter inte urin att gå in i ejakulatet.

Samma organ fungerar som en barriär när man skyddar hela urinröret och reproduktionssystemet från invasionen av bakterier och virus.

Den yttre sidan av prostaten är täckt med en bindväv som bildar kuppen i könsstycket. Arteriell blodtillförsel av kroppen sker genom urinrörets nedre artär. Den venösa plexus samlar blod från körteln.

Prostatstillväxt och utveckling

Vid pojkens födelse börjar pojken öka storleken på prostatakörteln, som redan har en vikt på ca 1 g. Den växer upp under en mans pubertet och slutar i grunden när han fyller 18 år. I det vanliga tillståndet av järn börjar minska efter att ha nått en 55-årig man på grund av en naturlig minskning av mängden androgener i kroppen. Med olika endokrina sjukdomar som orsakar patologi i utvecklingen av könsorganen, kan prostatakörteln inte nå sin normala storlek.

Med utvecklingen av inflammatoriska processer eller utseendet på en malign tumör ökar körtelvolymen, vilket vanligen observeras hos män som har fyllt 45 år.

De viktigaste symptomen på prostata adenom

Utseendet hos sjukdomen som en man kan bestämma genom sådana tecken:

 • En viss extra spänning i bukmusklerna krävs för att tömma blåsan.
 • urinflödet blir släckt och minskar märkbart i diameter, medan tiden för utsöndring från kroppen förlängs;
 • intermittent urinering inträffar.

I de ovan beskrivna manifestationerna av sjukdomen kan faktorer såsom:

 • människans ålder
 • förekomsten av hormonella störningar
 • ateroskleros;
 • högre än normal viktökning
 • stressiga situationer
 • stillasittande livsstil;
 • olika miljöfaktorer
 • åldersrelaterade förändringar i testosteronnivåer hos män.

Vid vidare utveckling av adenomen kommer följande symtom att visas i ett senare skede:

 • frekventa önskningar för natturinering;
 • oförmåga att behålla urinen
 • Utseendet av svår smärta vid utlösning;
 • sjuklighet i processen med urinproduktion från kroppen.

Detta beror på ökningen av prostata och kompressionen av urinröret genom dess vävnader. Denna process orsakas av infektion i infektion i könsorganen och urinvägarna. Utan behandling leder sjukdomen till sådana komplikationer:

 • Det finns en utveckling av akut retention med urinering.
 • i urinen finns bloddroppar;
 • frossa och ryggsmärta
 • värker över hela kroppen

Alla dessa symptom indikerar ett brott mot urinflödet, penetrering av patogena mikrober i det lilla bäckenet och utvecklingen av olika patologier. Detta i sin tur leder till stagnation i utvecklingen av urinblåsan och njurstenar, akut njursjukdom, utveckling av cystit och framväxten av en hel massa av smittsamma sjukdomar och sjukdomar av olika slag.

Patienten ska snarast samråda med en läkare för diagnos och val av metod för behandling av sjukdomen.

Bestämning av prostata storlek

Denna operation utförs vid en primär undersökning med en läkare. För att bestämma volymen av prostatakörteln och dess linjära mätningar används följande metoder:

 1. En manuell undersökning av prostata utförs av en urolog. Han sätter in ett finger i patientens rektum och känner av körteln, bestämmer sin ungefärliga storlek och struktur. Om studien visade en signifikant ökning av prostata, så bestäms ultraljuden för att bestämma dess storlek mer exakt.
 2. Ultraljud är en metod för instrumentell diagnos av prostata-tillståndet, det har stor informativitet. Med ultraljudsvågor kan du uppnå stor noggrannhet när du bestämmer volymen, storleken och vikten på körteln. Samma metod används vid behandling av adenom och för postoperativ observation av förändringen (minskning) i prostata, för att bestämma riktigheten av den valda behandlingsstrategin.
 3. Ibland används i samma syfte (men sällan) en metod med röntgenutrustning med hjälp av en speciell (kontrasterande) vätska för färgning av de organ som studeras. Det kallas en prostatografi och är inte sämre i exakta mätningar av prostata storlek till andra metoder, men kräver preliminär beredning av patienten.

Vad ska storleken på prostata vara?

Den genomsnittliga tillåtna storleken på ett organ bör motsvara sådana parametrar:

 • längd - 3 cm;
 • bredd - 30 mm;
 • tjocklek - 0,02 m.

Den minsta tillåtna storleken på ett adenom:

 • längd - 2,5 cm;
 • bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 0,015 m.

De maximala möjliga parametrarna för prostata:

 • längd 4,5 cm;
 • bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 0,023 m.

Att veta dimensionerna, kan du använda matematiska åtgärder för att hitta volymen hos körteln - den borde ligga i intervallet 20 till 30 cc.

Vikten av ett hälsosamt organ är vanligtvis 16-19 g.

De angivna uppgifterna är ungefärliga, eftersom de är beroende av fysikaliska, ålder och andra individuella egenskaper hos den manliga organismen.

För att bestämma prostatavolymen används följande formel ofta:

 • där W är volymen hos körteln;
 • A är patientens ålder.

Automatiska beräkningsmetoder baserade på ultraljudsdata ger ofta ett stort fel i mätningar, så läkare föredrar att läsa alla dessa parametrar manuellt.

Ändra storleken på prostata i adenom

Parametrarna i körteln under utveckling av adenom genomgår en signifikant ökning. De minsta avvikelserna från normala storlekar som finns på doktorns undersökning gör det möjligt för specialister att rikta patienten till en mer detaljerad undersökning, eftersom försummelse i denna fråga kan vara dyrt - adenomen kan utvecklas mycket snabbt.

Korrekt diagnos och snabb behandling hjälper i tid för att stoppa den böljande tillväxten av prostatavävnader och använda konservativa metoder för behandling av sjukdomen eller moderna sparande metoder för kirurgisk ingrepp.

I länder med ett utvecklat system för tidig diagnos av prostata adenom utförs operationer endast i 1/5 fall av sjukdomsdetektering. Vid kirurgiska metoder är det ofta olika komplikationer.

Vid detektering under inspektion till patientens prostata med en volym på 30 till 50 cm ^, och Just märk funktionella störningar organdrifts läkare ordinera konservativ behandling med olika läkemedel som fördröjer eller fullständigt stoppa tillväxten av prostata.

För att göra detta, använd läkemedel som påverkar prostatens glatta muskler och försvagning av urinvägs hals, minska motståndet mot rörelse av urin.

De kallas vanligtvis alfa-blockerare. Deras positiva effekt noteras i 2 veckor efter starten av antagandet. Samtidigt avslöjades sådana biverkningar i sin ansökan:

 • sänkning av blodtrycket i patienten;
 • förekomsten av huvudvärk
 • utlösning av retrograd natur.

Används och droger från gruppen av hämmare - de hjälper till att minska storleken på den förstorade prostata vävnaden. Deras terapeutiska effekt manifesteras efter 5 månader från början av användningen av läkemedlet. Några av dem minskar storleken på körteln med 30%.

Om kirtlens storlek överstiger 36-42 cc och det inte finns någon effekt att ta mediciner, och patienten har problem med urinering, utförs en operation för att avlägsna en del av prostatavävnaden.

För att operationen ska vara mindre traumatisk för patienten, bör adenomets storlek inte vara mer än 63 cc.

Vid stora parametrar av prostatavolym (upp till 80 cc) ordineras en öppen kirurgisk operation som kan leda till sådana komplikationer för patienten:

 • urininkontinens
 • olika överträdelser av sexuell funktion
 • närvaron av synligt ärr.

De metoder genom vilka kirurgiskt ingrepp utförs:

 1. Den vanligaste - en öppen prostatektomi, som förskrivs med en körtelmassa mindre än 40 g och närvaron av kvarvarande urin inte mer än 0,14 l.
 2. Transuretralmetoden utförs genom penetration i patientens kropp genom urinröret utan användning av snitt. I detta fall bör adenomets vikt inte överstiga 55 g, kvarvarande urin - 0,13 l. Denna metod är inte tillämplig för patienter som lider av njursjukdom.
 3. Laserterapi - en av de mest moderna blodfria metoderna för kirurgi, är baserad på att bränna ut överflödiga prostatavävnader med en kraftfull laser som samtidigt ger koagulering av blodkärl.
 4. En relativt ny metod är embolisering av blodkärl i prostata adenom.

Förutom behandlingen av adenom spelar prostataformen en stor roll vid utnämning av behandlingsmetoder för sjukdomar som prostatit, prostatacancer. De har också en signifikant förändring i körvolymen i riktning mot ökningen. I det här fallet föreligger en försening i urinering och en nästan fullständig kränkning av patientens sexuella funktion.

Med en sådan klinisk bild är utvecklingen av patologin hos blodkärlen eller venös plexus i prostatakörteln möjlig.

Därför är det extremt viktigt att bestämma storleken på prostatakörteln vid diagnos av en sjukdom och föreskriva en behandlingsmetod. Vid den minsta misstanken om utvecklingen av prostataadenom, bör en man konsultera en urolog. Tidig diagnos av sjukdomen möjliggör en mer kvalitativ behandling och snabbare sätter patienten på fötterna.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Vad ska vara den tillåtna storleken av prostata adenom

För att lösa problemet med att välja en behandlingsmetod, inklusive kirurgisk behandling, för att bestämma operationen, är de tillåtna storleken av prostata adenom av stor betydelse. Tumörer av liten storlek kan behandlas konservativt eller helt avlägsnas genom endoskopisk kirurgi (transuretral resektion av prostata). Men stora adenom måste avlägsnas genom en kavitoperation eller opereras i kliniker, vars specialister äger laseroperation för prostataadenom (det finns få sådana i vårt land idag).

Bestämning av prostata storlek

Storleken på prostatakörteln hos män är ungefär uppskattad redan vid digital rektalundersökning. I prostata normepoperechnik är från 2,5 till 3,5 cm, den longitudinella dimensioner körtel -. 2,5-3 cm, dock kan data i tillräcklig utsträckning uttrycks av den individuella variabiliteten (fysiologiska ålders funktioner).

Nästa steg för att bestämma prostasstorleken är ultraljud, och det är bättre att det är transrektalt ultraljud (TRUS). Prostatvolymen med TRUS hos friska män är ca 20 ml och bör inte överstiga 30 ml. Ungefär för en specifik patient vid bedömning av prostatavolymen kan användas formel Gromov: V = 0,13 V + 16,4, där V - prostatavolymen och B - patientens ålder.

TRUS kan du exakt utforska de linjära dimensionerna: längden, tjockleken och bredden av prostata körteln. Prostas normala storlek kommer att vara 2,4-4,5 cm, 1,6-2,3 cm respektive 2,7-4,3 cm. Den verkliga volymen av prostata under TRUS är mer exakt om läkaren av ultraljudsdiagnostik beräknar det oberoende, baserat på de erhållna linjära dimensionerna. Faktum är att de automatiska metoderna för att beräkna volymen hos körteln som är tillgängliga för moderna anordningar kan kraftigt snedvrida prostatens faktiska volym, speciellt med uttalad nodal proliferation. Och utan detta deformeras den felaktiga form av körteln av noderna och de automatiskt erhållna dimensionerna är felaktiga.

Förändringar i prostatakörteln i adenom

Dimensioner av prostatakörteln med adenom ökas markant. Även mindre avvikelser från normen i TRUSI-körteln är en anledning till ytterligare undersökning, eftersom adenomen i vissa fall växer snabbt nog och orsakar allvarliga förändringar i patientens kropp. Tidig inledande av behandling kommer att bidra till att stoppa tillväxten av prostatiska noder, och det kommer att finnas en möjlighet att sluta enbart på konservativ terapi eller tillgripa sparsamma metoder för kirurgisk behandling. I länder med utvecklad sjukvård för befolkningen på grund av tidig diagnos av adenom av liten storlek, använder inte mer än 20% av patienterna operativ behandling. Trots det faktum att endast kirurgi är ett radikalt sätt att bli av med en tumör är ett betydande antal patienter fortfarande missnöjda med resultaten (för många komplikationer är alltför vanliga).

Med ett adenom med en prostatavolym på 30 till 55 ml i avsaknad av allvarliga kliniska symptom och kränkningar av andra organers funktioner utförs konservativ behandling med kombinationer av läkemedel. Om knutens storlek är mer än 40 ml, är det ingen effekt av läkemedelsbehandling och patienten är allvarligt oroad över problem med urinering, det rekommenderas att ha en operation för att ta bort en del av prostata. Upptagna storlekar av prostataadenom, där det fortfarande finns en sannolikhet för en mindre traumatisk endoskopisk operation, bör inte vara mer än 60 ml. Om nodulerna körtlar öka volymen till 60-80 ml eller mer, kommer att visas öppen kirurgi, som har flera nackdelar, bland vilka - närvaron av synliga ärr, postoperativa komplikationer - sexuell dysfunktion, urininkontinens, etc.

Volymen av prostatakörteln i adenom

För att hitta rätt behandling för prostata adenom, ska specialisten känna till sin storlek i patienten. Med hjälp av dessa data är det möjligt att korrekt diagnostisera graden av utvidgning av prostata och välja metoder för behandling - konservativ eller kirurgisk.

Konservativ behandling används för att eliminera godartad adenom med en liten tumör, men transuretral resektion kan ordineras.

Anatomisk lokalisering av prostata

Om storleken på prostata adenom har ökat mer än en viss volym, utförs kirurgi i form av en kavitoperation eller brinner ut överflödig vävnad med en kraftfull laser.

För att bestämma i vilken ordning, om det är möjligt att bota en tumör större storlekar och vilka metoder används för att bestämma dess parametrar är nödvändigt att förstå dess struktur.

Funktioner och placering av prostata

Prostatakörteln ligger i det lilla bäckenet och spelar en viktig roll. Ovanför henne är blåsan. Prostaten täckte den första delen av urinröret (urinflödet). Prostata producerar en speciell hemlighet som blandar sig med seminalvätska och förändrar spermatozoas aktivitet, skyddar dem mot negativa faktorer.

Normalt liknar prostatakörtelns volym och form liknande en liten mutter.

Prostatan består av två halvor, som sammanfogas av en isthmus. Orgelns halvor består av körtelceller som producerar sekret. Med kroppens normala funktion under samlag, mättas spermatozoer med olika energiförsörjningar och transporteras till deras destination. Dessutom skyddar kroppen det sexuella och urinsystemet från penetration av virus och bakterier.

Utanför är orgelen täckt med en bindväv som bildar kapseln. Den nedre artären i urinröret matar prostatakörteln.

Den normala storleken på prostatakörteln i längd är 30 mm med en bredd på 20 mm. Men dessa indikatorer kan fluktuera och bero på de enskilda egenskaperna hos en mans kropp. När patientens ålder är 19-20 år fastställs organets normala parametrar.

Baserat på kroppens storlek beräknas volymen. Normalt är volymen av prostata 25-27 cm 3, medan dess maximala värde kan vara 30 cm 3. Med patientens ålder ökas alla indikatorer. I enlighet med de statistiska uppgifterna om den normala förändringen beräknas den exakta volymnormen enligt metoden för AI Gromov: V = 0,13 V + 16,4 cm 3. Samtidigt är B människans ålder.

Symptom på adenom

Med adenom måste mannen ytterligare påkänna bukmusklerna för att tömma urinblåsan, obalansen hos strålen observeras, urinering blir intermittent. Utseendet på patologi påverkar ålder, hormonella störningar, ateroskleros, övervikt, stillbildsbild, stress, ekologi, testosteronförändring.

I de sena stadierna av sjukdomen är symptomen ofta föremål för att tömma blåsan, svår smärta med ejakulation, urininkontinens. Detta beror på ökningen av prostata och kompressionen av urinröret. Utan lämplig terapi kan smärta och frossa i ryggen, kroppsvärk, utseende av blod i urinen, akut retention av urinering observeras.

Vid utvecklingen av den patologiska processen utmärks följande steg:

 • 1 steg. Det finns en ökning av orgaparametrar upp till 35-45 cm 3, dess längd är upp till 4,2 cm. I det första skedet av patologin utvecklas symptomen dåligt, obehag manifesterar;
 • 2 steg. Det finns en ökning i volymen till 46-55 cm 3. Symtom inkluderar smärta, frekvent uppmaning och svårighet att urinera;
 • 3 steg. Det finns överskott av volymindex över 65 cm 3, patienter klagar över urladdning från anus, blödning, lymfdränage, kronisk förstoppning, ben svullnad och deformation av lymfkörtlarna.

Bestämning av adenomstorlek i studien

När man undersöker prostata med ultraljudsmetoder är det nödvändigt att bestämma båda dess dimensioner och utvärdera dess struktur. Det normala organet innehåller 32-45 lobuler, som är arrangerade i form av ett druvkluster, med utloppskanaler.

För att bestämma storlek och storlek på prostatakörteln används flera metoder:

 1. palpering. Vid fingerforskning bestäms den symmetriska strukturen hos lobulerna av en homogen struktur utan förkalkningar, cyster och inneslutningar. Utvärdering av avvikelser från standarder utförs, elasticitet, konsistens och närvaro av adenom bestäms;
 2. Ultraljudet undersöker den exakta storleken av adenomen;
 3. MR kan bestämma den exakta volymen, parametrarna i prostatakörteln och dess struktur.

Ultraljud är en pålitlig och prisvärd metod. Med hjälp av ultraljud med adenom kan du använda följande anvisningar: extern undersökning genom perineum; extern undersökning genom framväggen i bukhinnan; transrektalanalys med ingången genom sensorns urinrör eller i ändtarmen.

En mer tillgänglig metod är ultraljudsundersökning genom bukväggen, när blåsan är fylld med fysiologisk lösning. Det är ett akustiskt fönster för att undersöka adenomen. I tvär- och längdriktningen utförs avsökning med bestämning av längden. I tvärsnittet bestäms organets tjocklek och längd. I det normala tillståndet bör prostatens gränser vara jämn och tydlig.

Externa skanningsmetoder är inte känsliga nog, därför är det vid en patologi nödvändigt att använda mer exakt TRUZI när man introducerar mätaren i en zon i en körtel genom ett analpass. Trots den undersökningsmetodiska traumatiska risken kan man utföra utan att fylla urinblåsan, undersöka organets lobar, analysera periprostatisk fiber och paraprostatisk plexus i venerna.

Baserat på resultaten från TRUS eller ultraljud kan orgelparametrarna beräknas med formeln: V = 0,52 * A * C * L, där C är tjockleken, A är bredden, L är längden,

Adenom i prostata: symtom och behandling, dimensioner

Godartad prostatahyperplasi är den vanligaste patologin hos det genitourära systemet hos män i åldern 55 år. Storleken på prostata adenom beror direkt på svårighetsgraden av sjukdomen.

Tilldela 3 graders svårighetsgraden av patologin - kompenserad (steg 1), subkompenserad (steg 2) och dekompenserad (steg 3). Varje steg är något annorlunda i symptomatologi och intensitetsgraden av kliniska manifestationer.

Med godartad prostatahyperplasi finns det två möjliga sätt att behandla - medicinering och operativ behandling. Och när man väljer en specifik metod beaktas prostataformen i adenom.

Definition av adenom och dess orsaker

Definition av prostata adenom kan formuleras enligt följande: adenom är en sjukdom i vilken en godartad neoplasma förekommer i prostatakörteln.

Vad är orsakerna till adenom? Orsaken till tumörens utseende är hormonell omstrukturering. Faktum är att med ålder minskar testosteronnivån och östrogenivån stiger.

Under perioden med hormonell justering ökar nivån av östradiol. Det är detta hormon som har förmågan att stimulera tillväxten och multiplikationen av patogena celler i prostatakörteln. Läkare säger att det finns ett antal faktorer som negativt påverkar en mans hormonella bakgrund.

Sådana faktorer inkluderar:

 • Fetma. I närvaro av övervikt finns en ökad mängd fettvävnad. Det är fettvävnaden som är substratet för syntesen av östrogener.
 • Genetisk predisposition.
 • Dåliga vanor. Extremt negativ på prostatas hälsa och den hormonella bakgrunden påverkas av tobak, alkohol och droger. Särskilt farligt är öl. Drycken innehåller fytoöstrogener, så avlidna ölälskare lider av adenom mycket oftare.
 • Sedentary livsstil.
 • Förekomst av kroniska sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Ateroskleros och arteriell hypertoni är särskilt farliga.
 • Inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen.
 • Ohälsosam ätning. När du äter mycket fettiga och söta matar, sänker testosteronnivåerna i blodet och östradivåns nivå ökar betydligt.

Anabola steroider kan påverka prostata negativt. När de används, får kroppen en ökad mängd testosteron från utsidan. Som en konsekvens börjar kroppen att släppa mindre av sin egen testosteron, vilket resulterar i ett hormonellt misslyckande.

Därför rekommenderas starkt att använda antiestrogener efter användning av anabola steroider. Utmärkt läkemedel som t ex Tamoxifen och Clomid är lämpliga.

Mått på en hälsosam och sjuk prostata

Vilka storlekar av prostatakörteln är normala? En hälsosam prostata har normalt en längd av 2,4-4,5 centimeter, en omkrets på 1,6-2,3 centimeter, en bredd på 2,7-4,3 centimeter. Den optimala volymen av prostatakörteln är 20-30 ml.

Med avvikelser är dessa parametrar olika. Som nämnts ovan kommer allt att bero på utvecklingsstadiet av adenomen. På kompenserat stadium (första graden) stiger volymen till 30-50 ml. Omkretsen blir ungefär 4 centimeter. Ofta på ett kompenserat stadium inom urolitiska kanaler bildas konkrement.

Om sjukdomen har gått till en subkompenserad (andra) grad av svårighetsgrad ökar prostatavolymen till 60 ml. I detta fall kan körtelorganet växa upp till 6-7 centimeter i omkretsen. Den subkompenserade scenen följs ofta av expansionen av urinledarna. Som ett resultat av otillbörlig behandling är njurinsufficiens möjlig.

Det allvarligaste stadium av adenom dekompenseras. Med det ökar körtelorganet i volym till 100-120 ml. Avvikelsen i omkretsen är 4-5 centimeter. Organets bredd och längd ökar kraftigt.

Dekompenserat stadium av adenom åtföljs av deformitet av lymfkörtlar och akut retention av urin. Detta beror på det faktum att en stor tumör nästan helt blockerar urinröret. Som ett resultat är det extremt svårt för patienten att tömma blåsan.

Läkare allokerar 4 mer svårighetsgrad av adenom. I detta fall uppstår patientens död vanligtvis på grund av uremi.

Symptom och diagnos av adenom

Hur manifesterar godartad prostatahyperplasi? Allt kommer att bero på hur stor prostata adenom är. Ju mer försummade sjukdomen, desto mer intensiva kliniska manifestationer uppstår.

Om det finns en ökning av prostata i adenom, är det första som en man börjar uppleva problem med urinering. Ofta blir strömmen trög och intermittent. Patienten är också oroad över det imperative begäret att urinera, känslan av ofullständig tömning av blåsan, smärta i perinealregionen vid urinering.

Förutom problem med urinering uppträder följande symptom:

 1. Smärta i nedre delen av ryggen. Ofta indikerar detta symptom att njursvikt gradvis utvecklas.
 2. Problem med styrka. Adenom av prostata i 2: e graden och 3 grader av svårighetsgrad åtföljs ibland av smärtsam utlösning.
 3. Otillräcklig urinering.
 4. Tecken på berusning. De förekommer med dekompenserat adenom. En man störs av kroppsmärtor, illamående, torr mun, feber, aptitlöshet. Förstoppning uppstår ofta och kroppsvikt minskar.

När symptom uppstår ska BPH omedelbart söka medicinsk hjälp. Urologen bör utse patienten en omfattande diagnos. Var noga med att utföra digital rektal undersökning, ett blodprov för PSA, ett biokemiskt blodprov, prostata TRUS, uroflowmetry. I vissa fall kompletteras diagnosen med ett spermogram och ett allmänt urintest.

Efter diagnosen gör läkaren den slutliga diagnosen och väljer en specifik behandlingsstrategi.

Medicinsk och kirurgisk behandling

Det finns olika behandlingar för prostata adenom. Allt kommer att bero på patologins allvar. Om sjukdomen är i steg 1 är det möjligt att stoppa de patologiska processerna medicinskt.

Om prostatastorlek hos män är stor, används alfa-1-adrenoblockerare. Läkemedel i denna grupp bidrar till att förbättra urinflödet, eliminera obstruktion och irritation i urinvägarna, stabilisera tonen i den glatta muskeln i prostata. De bästa alfa-1-adrenoblockerna är Tamsulosin och Alfuzosin.

En annan behandling för adenom är medicinering med 5-alfa reduktashämmare. Dessa läkemedel bidrar till att neutralisera androgenernas negativa påverkan på prostata. Medicin hjälper också till att stabilisera nivån på PSA och minska tumörens storlek.

Extra läkemedel som används i form av ljus eller tabletter används för extra ändamål.

I fall då en man diagnostiseras med ett subkompenserat eller dekompenserat stadium av adenom används kirurgiska behandlingsmetoder, nämligen:

 • Prostatectomy.
 • Laserförångning.
 • Mikrovågsbehandling.
 • Nålablation.
 • Embolisering av prostata artärer.
 • Cryodestruction.

Medicin och kirurgisk behandling kompletteras med en diet. Patienten måste ge upp alkoholhaltiga drycker, feta livsmedel, godis, bageriprodukter. I kosten bör skaldjur, kött, mejeriprodukter, fisk, spannmål, färska grönsaker och frukter råda.

Medel för traditionell medicin kan användas för extra ändamål. Användbar är avkok av ringblomma, persilja, lök, echinacea. Påverka även prostata badet med kamomill och bark av ek.

Bioadditiver kan användas under läkemedelsbehandlingstiden och efter kirurgiska ingrepp. Naturopatiska medel kommer positivt att påverka arbetet i prostata och genitourinära systemet i allmänhet. Den mest effektiva är den kinesiska urologiska gips ZB Prostatic Navel Plasters. Han kan inte bara motstå tecken på adenom, men också för att minska tumörens storlek.

Prostatvolym i adenom

En av de vanligaste orsakerna till att en man vänder sig till en urolog är ett adenom i prostata. Storleken på prostata i adenom kommer att hjälpa läkaren att avgöra vilket stadium av dess ökning, och även välja lämplig behandling för sjukdomen.

slingor

Könkörteln spelar en viktig roll i den manliga kroppen, lokaliserad i bäckenområdet. Över organet är blåsan. Prostatan med sin egen vävnad täcker den ytliga delen av urinledaren.

Järn är ansvarig för att utveckla en hemlighet. Blandning med spermiernas flytande komponent korrigerar hemligheten av spermatozoa och blockerar dem från externa negativa effekter.

Kroppen förändras genom åren med mannen. Med sexuell utveckling växer organet snabbt, märkbart, när det ökar. I åldern 20-25 år når prostataformen sin norm. Men när en man befinner sig i livets främsta del, bildas den andra etappen av en glandulär förändring, det ökar käftens storlek. Om det finns en liten spridning kan detta vara normalt, och en klinisk ökning kan vara ett symptom på en sjukdom som hyperplasi (prostata adenom).

Sådan förstoring av vävnader bidrar till det faktum att urinrörets öppning kan smala och komplikationer med urinutsläpp börjar. I det här fallet ska patienten ha en uppfattning om vad prostatas hälsosamma storlek är och övervaka deras omvandlingar.

Om behandlingen med ökad prostatavolym är frånvarande kan den provocera ett sådant tecken på prostataadenom som en akut form av urinretention.

Terapi kan ha ett konservativt tillvägagångssätt, om bildandet av en liten volym och är godartad eller en endoskopisk operation är föreskriven, under vilken adenomen tas bort helt. Om tumören är stor, föreskrivs ett operativt ingrepp där en kavitoperation används eller adenomet brinner ut med en laser i speciella kliniker.

Tecken på sjukdomen

Med prostata adenom kan patienten klaga över sådana kliniska symptom:

 • strålen är svag när den avger urin
 • Det finns svårigheter innan urinutgången startas.
 • urinering ökade på natten;
 • omöjlighet att tömma blåsan helt utan att återvända till badrummet efter en kort tid;
 • nedsatt njurfunktion;
 • Det finns en skarp smärta med utlösning;
 • hela tiden läcker urinen.

Om tumören inte behandlas uppträder komplikationer.

 • Retention av urin i kronisk form.
 • Utseende av blodfall i urinen.
 • Smärta i ryggen.
 • Hela kroppen.
 • Frossa.

Varje kliniskt symptom indikerar en förändring av minskande urinbehandlingar, passagen av skadliga bakterier i den lilla bassängen och bildandet av olika typer av krämpor. Detta resulterar i stillastående och manifestationer av inflammation i urinblåsan, utseende uretär stenar, njursjukdom i akut form och olika infektiösa patologier.

Ett av symptomen på prostatahypertension är prostatit, adenom, cancer. Exakt definition av hyperplasi är endast möjlig efter en serie studier.

Tillåtna volymer av körteln

Baserat på statistiska data, för en medelålders man är de tillåtna storleken av prostata adenom följande:

 • i längd - 3 cm;
 • i bredd - 3 cm;
 • tjocklek - 2 cm.

Adenom, med en tillåten minsta storlek på:

 • i längd - 25 mm;
 • i bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 15 mm.

Maximal norm för prostatakörteln med sådana indikatorer:

 • i längd - 45 mm;
 • i bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 23 mm.

Att veta storleken på adenomen i prostatakörteln, genom att använda matematiska åtgärder, kan du beräkna volymen. Den acceptabla normen är 20-30 ml. Vikten av ett hälsosamt organ är ca 16-19 gram.

Fastställa storleken på prostata

För att bestämma storleken på prostata adenom måste patienten genomgå en tilldelad studie.

palpation

Genom patientens bakre hål går doktorn in i fingret. En sådan metod kommer att bestämma konsistensen av tumören i prostatan, dess elasticitet, struktur.

TRUS

I patientens analpassage införs ett instrument, från vilket ultraljudsvågor strålas ut, vilket resulterar i att de reflekteras från organen, vilket gör det möjligt att erhålla en noggrann bild på skärmen. En specialist kan fixa prostata, samt identifiera om det finns adenom och andra tumörer.

tomografi

Ett mer exakt sätt. Tack tomografi, du kan ställa in längden, bredden, tjockleken och storleken på prostata. Det är möjligt att utvärdera strukturen hos vävnader för att avslöja om det finns en tumör.

prostatography

Patienten injiceras med en lösning som färgar prostata och angränsande organ. Körteln är tydligt synlig, vilket är viktigt om det finns ett adenom av obetydlig storlek, stenar, cystor.

Korrekt diagnos och snabb behandling kommer att bidra till att stoppa tillväxten av prostata adenom. Konservativ behandling syftar till att ta mediciner som hjälper till att minska volymen av förstorad prostatavävnad (hämmare). Även dessa är de medel som påverkar de släta musklerna som försvagar urinhalsens hals, vilket gör det möjligt att minska urinets motståndskraft (alfa-andrenoblockers). I frånvaro av effekten av läkemedelsbehandling avlägsnas adenomen genom den operativa vägen.

Om det finns en misstanke om att ett adenom i prostatakörteln utvecklats, är det nödvändigt att kontakta en urolog.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Upptagna storlekar av prostata adenom

För att bestämma vilken behandlingsmetod att välja, inklusive valet av metoden för kirurgisk behandling, är det nödvändigt att ta hänsyn till storleken av prostata adenom. I en situation där tumören är liten eller inte för stor är det viktigt att använda konservativa behandlingsmetoder. Även i detta fall kan tumören avlägsnas genom endoskopisk kirurgi (transuretral resektion). När det gäller adenomer av stor storlek, avlägsnas de av en kavitoperation eller med användning av laseroperation. Det är lämpligt att säga att det för närvarande finns ett fåtal kliniker i vår stat som använder laserkirurgi.

De metoder som bestämmer storleken på prostata

För att bestämma vilken storlek denna maskulin kropp har, är det inte svårt i modern medicin. Dess approximativa parametrar avslöjas redan i digital rektal undersökning. Prostatens hälsosamma diameter bör vara 2,5-3,5 centimeter, och längdmåtten ska vara lika med 2,5-3 centimeter. Men det är värt att notera att de tillåtna storlekarna av prostata adenom kan variera på grund av personliga särdrag fysiologi och ålder av män.

Det andra steget för att bestämma storleken på det manliga organet är ultraljud, och det bästa alternativet är transrektal ultraljud (kallad TRUS). Om denna studie visar att volymen av prostata du har inom intervallet 20-30 ml, då är detta en bra indikator, som talar om prostatas hälsa. Mer än 30 ml är redan ett överskott av normen. Approximativt patienten, uppskatta volymen av prostata, kan Gromov formel användas som är så: V = 0,13V + 16,4 däri V är volymen av prostata, och B identifierar patientens ålder.

Med hjälp av TRUS blir det möjligt att mer exakt identifiera de linjära dimensionerna: vilken längd, tjocklek och bredd är prostata. De tillåtna parametrarna är 2,4-4,5 centimeter, 1,6-2,3 centimeter respektive 2,7-4,3. Den pålitliga volymen av prostata med hjälp av den transrektala ultraljudsmetoden kommer att vara mer exakt om läkaren utför ultraljudsdispositionen gör det självständigt, baserat på de detekterade linjära dimensionerna. Detta är lämpligt på grund av att automatiserade metoder för att räkna volymen som används av modern utrustning, sätt att väsentligt snedvrida den verkliga volymen av prostata, i synnerhet med uttalade nodalformationer. Förutom det faktum att formen av körteln själv är inkorrekt, är den också föremål för deformation av noder, och automatiskt bestämda storlekar kan vara felaktiga.

Effekt av adenom på prostata storlek

I detta fall ökar prostata väsentligt i storlek. Även små skillnader med normen med transrektal ultraljud är en tillräcklig anledning att genomföra uppföljningsstudier, eftersom adenomen ofta utvecklas i hög takt och framkallar utseendet av allvarliga sjukdomar i människokroppen. Med tiden kommer behandlingen att bidra till att stoppa tillväxten av organens noder, och tillåter användning av konservativa behandlingsmetoder eller genom sparsamma metoder för kirurgisk ingrepp. Stater där tjänsten i medicinska institutioner är på hög nivå kan skryta med positiv statistik - endast 20% av patienterna med denna sjukdom drivs. Detta uppnås genom tidig diagnos. I motsats till det faktum att endast kirurgi är en radikal metod att bli av med denna godartade utbildning, är många patienter inte nöjda med resultaten (ofta finns det olika komplikationer).

Om prostata adenom har en volym på 30-55 ml, inga skarpa kliniska symptom och inte brutit funktion av andra organ, är metoden utförs en konservativ bota med hjälp av olika läkemedel. Om komponenterna har en storlek mer än 40 milliliter, med medicinering terapi är ineffektiv, patienten tvingas uthärda starka uretrala problem ofta utförs operation, som tar bort en viss del av prostata. Mycket mindre traumatisk endoskopisk ingrepp kan utföras förutsatt att prostatastorleken inte överstiger 60 ml. I en situation när noder bildar höjs till nivån av prostatavolymen i 60-80 milliliter eller mer, lämplig öppen kirurgi, som har många nackdelar, vilket inkluderar närvaro av märkbar vommen, förekomst av komplikationer efter operationen, en försämring av sexuell funktion, oförmåga att hålla urin och så vidare.

Resultat av ultraljud. En fråga från Alexander.

I sanatoriet gjordes Uzi prostata, men det finns tvivel, av någon anledning. Av resultat som anges nedan från en sanatoriumstudie kan du bekräfta? "Prostatakörteln är förstorad till 37 cm i kubikstorlek 52 * 28 * 49 mm. I övergångsområdena för båda delarna av formationen upp till 14 mm i diameter vardera. Slutsats: Echoes av godartad hyperplasi framför allt körtel. Svara tack Tack

Ultraljudstransrectal (TRUS) är det enklaste och säkraste sättet att se förändringar i prostata genom typen av adenom, cancer, prostatit. Doktor-ultraljudet bedömer körens storlek, form, konturer och konsistens (ekogenitet) och ger en åsikt som inte är en diagnos! Diagnosen görs av en urolog på basis av TRUS, fingerprovning av prostata, laboratoriedata (urin och blodprov, test för nivån av prostataspecifikt antigen och testosteron).

Ultraljudsresultat

Prostatstorlek: Den totala volymen av körtelen beräknas som helhet, och inte separat tre storlekar, de kan vara olika, eftersom prostata varierar i form i olika män (platt, globulär etc.). Prostatvolymnivåer - upp till 26 ml, 30 ml - ett kritiskt värde när man redan kan prata om adenom (BPH - benign prostatahyperplasi).

Eftersom det finns en viss ökning av prostatan med åldrande, som en manifestation av manliga klimakteriet och resultatet av att minska nivån av testosteron, eller dess omvandling till giftiga dihydrotestosteron (adenom och orsakar skallighet), finns det en formel:

Prostatavolym = 0,13 (år) +16,4

På dig är prostatan 37 sm 3 eller ml redan ett adenom.

Konturer och form beskrivs inte.

Konsistens: Normalt homogen kan det finnas inkluderingar av hyperechoic (stenar, förkalkningar, cancer) och hypoechoic (cyster, färska blödningar). Din ultraljud visade två formationer med en diameter av 14 mm i övergångszonen (nära urinröret), obegripligt deras ekogenitet (stenar eller cyster), konturer.

Övergångszon - två lobuler i prostata nära urinröret, på grund av att det finns hyperplasi i 95% av fallen och cancer i 20% av fallen. Normalt finns det 5% körtelvävnad, men det finns prostata sphincter låsning urinröret under utlösning att urin inte når spermier och paraurethral körteln, smörjmedel hemlig urinröret för att underlätta spermiernas ström.

Slutsats: En kort sammanfattning, en tolkning av ultraljudsmönstret. Eftersom doktor-uzisten noterade bara echolineser av BPH, ansåg han inte att utbildning i övergångszonen skulle vara misstänksam, troligtvis är det cyster. Cystor måste observeras i dynamik, om de ökar / förändras, är behandling nödvändig.

Eftersom prostataövergångszonen är ett område med särskild uppmärksamhet, plus det finns en ökning i storlek, är det nödvändigt att genomgå en urolog undersökning:

Konsultation av urologen med palpation av prostata genom ändtarmen; Ultraljud av prostata, njure och urinblåsa; sperma; Urin och blodanalys är vanlig, biokemisk, sådd; PSA-nivå (prostata-specifik antigen, cancermarkör); Nivå av testosteron; Prostatabiopsi, röntgen i urinvägarna med kontrast, cystografi enligt indikationer.

Ultraljud är bäst att ändra på grund av brist på data i hälsoundersökning, siktar som sanatorium inte engagerad i urologiska problem, USA troligen ingår i programmet för klinisk undersökning och obligatoriska screening män över 40 år som en screeningmetod för att identifiera cancer, adenom och prostatit. Då ska du anlita en specialist urolog, för att undvika problem med urinering och sexuella sfären är det nödvändigt att hålla prostatan tillstånd under kontroll!

OBS! Försök inte självmedicinera. Obligatoriskt samråd med läkare och undersökning i kliniken.

Urologist, andrologist Vykhino-Zhulebino, Lyubertsy

Godartad prostatahyperplasi (BPH, prostata adenom)

Urologist, andrologist Moskva, Vykhino-Zhulebino, Lyubertsy, Kotelniki

Mikturition är det enda nöje som du inte behöver betala. Socrates

Godartad prostatahyperplasi (BPH, benign prostatahyperplasi) eller prostataadenom (ett alternativt, föråldrat namn) är en av de vanligaste vanligt urologiska sjukdomar hos män över 40 år. Enligt statistiken lider män av denna sjukdom i åldern 50-50%, 60 år - 60%, 70 år - 70%. Nyligen finns det en tendens att föryngra denna sjukdom. Därför diagnostiseras prostatahyperplasi hos män redan efter 35 års ålder (i sällsynta fall).

Prostatens normala storlek är upp till 28 cm. 3. Volymen beräknas genom ultraljud genom att multiplicera tvärvolymen. övre och nedre och antero-posterior storlek och det resulterande talet multipliceras med 0,54.

Symtom av BPH uppstå på grund av det faktum att på grund av hyperplasi (i ökande mängder) av prostata prostataceller börjar växa i storlek, medan klämma urinröret (uretra) som sträcker sig däri.

Alla manifestationer av BPH kan delas in i två grupper av symtom: symptom på irritation och obstruktionssymtom (förträngning). Dessa symtom är en del av den nedre urinvägarna (LUTS, Lower Urinary Tract Symptoms).

Symtom på obstruktion (tömning) - svårighet urinflöde:

trög (förtunnad) urinflödesintermittent och / eller arbetad urinlängdsförlängning intervall Urineringstidens urinering med tömande urinering med droppe (oftast i slutet) känslan av ofullständig tömning av urinblåsan

Symtom på irritation (fyllning):

snabb urinering under dagen, snabb urinering på natten (natt pollakiuria eller nocturia) svår (imperativ eller imperativ) uppmaning med eller utan urininkontinens

Komplikationer av BPH beror på det faktum att prostatakörteln, som ökar i storlek och klämmer på den prostatiska urinröret. Detta leder till en överträdelse av urodynamiken (utsöndring av urin från njurarna genom urinblåsan, urinblåsan och urinröret) på alla nivåer i urinvägarna. Brott mot det normala urinflödet leder till stagnation, vilket är huvudorsaken till förekomsten av alla komplikationer som beskrivs nedan.

Stegring av BPH utförs inte av kärlens storlek, utan av symtom och diagnostiska manifestationer av urinretention.

1 steg. Det uppenbaras av följande LUTS: snabb urinering under dagen (pollakiuri) och på natten (nocturi), försening i början av urinering. För detta steg, är det kännetecknande att muskelskiktet av urinblåsan hypertrofi (ökad tjocklek hos muskelväggen) för att driva den urin genom kvävdes prostataurinröret. Dessutom börjar patienten själv hjälpa sin urinblåsare och urinera med ansträngning, spänna i buksmusklerna (därmed ökar intra-abdominalt tryck på blåsans övre vägg). Som ett resultat är blåsan först lätt, och då är det svårt att klara av funktionen för att avlägsna urin.

2 steg. Steg känne förvärra befintliga LUTS och utseende av kvarvarande urin i blåsan, som inte längre kan fungera adekvat och fullständigt tömts (patienten har en känsla av att han inte är helt kissat och US - det finns rest urin i blåsan).

3 steg. På 3: e stadiet av sjukdomen involverar störningar av normal urinering har funktionen att de övre urinvägarna (urinledare och njure) - Det är en utvidgning av urinledare och njurarna (ureterohydronephrosis), utvecklar njursvikt. Bladder förlorar äntligen kontroll över urinering - utveckla paradoxala ischuria (permanent urin droppvis bakgrunden fylld blåsa försvinna urinering).

För 2: e och 3: e scenen framträder karaktäristiska komplikationer: urinvägsinflammation, blåsans stenar, ibland hematuri (närvaron av blod i urinen).

Dessutom kan varje grad av förstoring av prostatan BPH orsaka akut urinretention - stat kräver brådskande medicinsk intervention i syfte att återställa flödet av urin (urinavledning primärorgan med en blåsa kateterisering eller cystostomy).

Utför ett frågeformulär från patienten. Det internationella systemet för prostata sjukdomssymptom IPSS bedömning går ON-LINE testa allvaret i nedre urinvägarna simtomov Fastställande av PSA (prostataspecifikt antigen) hos män äldre än 40 år går ON-LINE testet om du har uppgifter om din totala PSA. N altsevoe rektal undersökning (DRE), ultraljudsundersökning av prostata med bestämning av resturin prostata (volym urin kvar i blåsan efter tömning). Normal prostata volym till 28 cm 3 kan utföra ultraljuds transabdominal anslutning (genom bukväggen med en full blåsa) och transrektal (genom anus). Med rätt exekvering är båda accesserna mycket exakta, i vissa fall komplementära till varandra. Urodynamisk undersökning. Uroflowmetry - visar den maximala och genomsnittliga hastigheten för urinering, volymen av den tilldelade urinen, liksom den tid som spenderas vid urinering.

Det finns tre taktik för hantering av patienter med BPH:

operativa metoder för dynamisk observation läkemedelsbehandling

Vilken behandlingsmetod att välja som ett resultat bestäms gemensamt av läkaren och patienten. Valet av behandlingsmetod beror på sjukdomsstadiet, kliniska manifestationer (patientklagomål), samtidiga sjukdomar. I varje fall behövs ett noggrant tillvägagångssätt för att välja den optimala behandlingsregimen för en viss patient.

Örtberedningar (extrakt av frukten av den fläktformade palmen - Serenoa repens, pumpafrön, askbark, nässla och andra).

Flera kliniker som ett resultat av studien drog slutsatsen att Serenoa repens-extrakt är också effektiv i att reducera symptomen av blåsutloppsobstruktion, såväl som syntetiska hämmare (blockerare) av 5-alfa-reduktashämmare och kan rekommenderas för bred användning. Verkningsmekanismerna för extraktet Serenoa Repens på prostata: förhindrar tillväxt, minskar inflammation, har en anti-ödemseffekt. Serenoa Repens-extraktet är effektivt både i form av monoterapi och tillsammans med andra läkemedel.

Indikationer: BPH 1 och de första 2 etapperna. som i form av monoterapi och i kombination med andra läkemedel (alfa-adrenoblocker och inhibitorer av 5-alfa-reduktas); tillstånd före och efter kirurgisk behandling för BPH.

Fördelar: mild effekt på symtomen på sjukdomen (kan vara en nackdel vid svåra symptom, därför ska ges tillsammans med andra läkemedel); Den mest säkra metoden för behandling, verkningsmekanismen (verkar på symptom på obstruktion och irritation)

Nackdelar: Det är effektivt huvudsakligen i sjukdoms tidiga skeden, i mer uttalade skeden bör de användas som en del av kombinationsbehandling (tillsammans med alfa-blockerare)

Alfa-adrenoblocker (alfuzosin, doxazosin, terazosin, tamsulosin).

Indikationer och fördelar: De verkar på symptom på irritation och obstruktion, snabb klinisk effekt - i regel uppträder effekten under de första behandlingsdagarna.

Nackdelar: påverkar inte tillväxten av prostata - progressionen av storlek (i motsats till 5-alfa-reduktasinhibitorerna); risk för biverkningar: yrsel, huvudvärk, hypotoni, retrograd ejakulation (kasta sperma i blåsan).

Inhibitorer av 5-alfa-reduktas (finasterid, dutasterid).

Indikationer och fördelar: de mest effektiva i prostatastorlek som inte överstiger 40 cm 3 före operation under 3-6 månader (i första hand är transuretral resektion av prostata), eftersom det är bevisat att bidra med mindre blödning under och efter operation.

Nackdelar: långsam utveckling av effekten - i 3-6 månader, en måttlig risk för biverkningar (erektil dysfunktion, förlust av libido (sexuell lust), oligo-azoospermi, bröstförstoring)

Chesbubulär eller retropubisk adenomektomi. Öppen operation - avlägsnande av adenom genom blåsan. Detta är en känd metod, där tillgång till prostata är gjord genom en skärning på bukväggen, borttagning av BPH och avlägsnande. Denna metod används vanligtvis för stora adenomstorlekar. retropubisk adenomektomi, den så kallade Millin-operationen, vilket inte innebär öppning av blåsan. transuretral resektion av prostata (TUR, TURP, TUR PZ) är den allmänt accepterade guldstandarden vid behandling av prostata adenom. Det vill säga avlägsnandet av BPH genom urinröret med ett speciellt verktyg - resektoskop. För TUR är en betydande volym av prostata - den typ av operation som utförs när volymen av prostata till 80-100 cm 3 (vissa kliniker utföra denna operation i prostatavolymen till 60 cm 3) transuretral electrovaporization (avdunstning).

Eventuella långsiktiga komplikationer efter kirurgisk behandling

· I vissa patienter i den postoperativa perioden kan observeras: retrograd ejakulation (frånvaro av spermier ut under orgasm, den efterföljande förekomsten av den i urinen), urinrörsförträngning (förträngning av urinröret).

Närmaste möjliga komplikationer efter kirurgisk behandling:

Indikationer för kirurgisk behandling

önskan hos patienten som skall behandlas mer aktiv frånvaron av effekten av läkemedel (läkemedel) behandling IPSS mer än 19 (genom patientens frågeformulär IPSS skala) minskning av medelurin hastighet mindre än 10-12 ml / sek (bestämd med hjälp av uroflow).

Absoluta (strikta eller kirurgiska) indikationer:

frekvent hematuri (blod i urinen) resistent eller återfall ofta (repetitiva) inflammation i urinvägarna associerad med kränkning av utflödet av urin, stenar i urinblåsan gemensamma akut urinretention - 2-3 gånger i månaden kronisk njursvikt ostatotochnaya urin (såsom bestämts genom ultrasonografi).

Som sådant finns förebyggande inte. Målet är att identifiera BPH på ett tidigt stadium i utvecklingen av symtom. Till stor ånger kommer mycket få män att se en läkare när de har de första symtomen på sjukdomen. Män hänvisar ofta till urolog med BPH 2: a eller 3: e scenen och med allvarliga komplikationer, och ibland patienten går till doktorn för att få i nödsituationer: akut urinretention eller makrogemtaturiya (förändringar i urinen färg på grund av närvaron av blod i det).