Huvud
Symptom

Vilka är tillåtna storlekar av prostata adenom?

För att lösa ett sådant viktigt problem som behandling av prostatahyperplasi hos män (prostata adenom) och välja rätt metod för behandling, behöver läkaren känna till den exakta storleken på detta organ i patienten. Prostataens storlek gör det möjligt för specialisten att korrekt diagnostisera graden av ökning och välja metoder för behandling av sjukdomen - på ett konservativt sätt eller med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Den första används för att eliminera godartad adenom med liten tumörstorlek eller genom att använda metoden för transuretral resektion.

Om, med prostataadenom, dess storlek har genomgått en ökning större än en viss storlek, kommer kirurgi att krävas genom att använda en kavitoperation eller bränna ut överflödiga vävnader med en kraftfull laser i en specialiserad klinik.

Vad borde en man veta om prostatakörteln? Adenom behandlas för stora tumörstorlekar? Vilka metoder bestämmer storleken på prostata adenom?

För att besvara dessa frågor måste vi vara klart vad prostatan, dess läge och funktion, och de kan ändra storlek vid adenom, vilket kan leda till en sjuk människa att impotens eller infertilitet.

Huvudfunktionerna hos könkörteln och dess placering hos män

Denna kropp utför en viktig roll i kroppen och ligger i ett litet bäcken. Ovanför detta glandulärt muskelorgan är blåsan. Prostatan täcker med sin vävnad det första segmentet i urinröret (urinröret). Denna körtel är ansvarig för produktionen av en speciell hemlighet som, när den blandas med seminalvätska, reglerar spermatozoas aktivitet och skyddar dem mot yttre negativa faktorer. Järnet rör rörens ändar med sin bakre del. I normalt skick, i form och storlek, liknar det en valnöt med liten diameter.

Organets fysiska struktur och dess effekt

Anatomiskt består prostatan av två halvor. De är förbundna med varandra av ett isthmus och består av glandulära celler, vilka är sekretoriska producenter. Under normal drift av prostata under samlag, mättas spermatozoer med olika energiförsörjningar och transporteras till deras destination. Detta beror på samtidig reduktion av körtelmuskler för utsöndring av utsöndring. Deras stora antal i aggregat bildar den så kallade sfinkteren, som under den sexuella processen krymper och tillåter inte urin att gå in i ejakulatet.

Samma organ fungerar som en barriär när man skyddar hela urinröret och reproduktionssystemet från invasionen av bakterier och virus.

Den yttre sidan av prostaten är täckt med en bindväv som bildar kuppen i könsstycket. Arteriell blodtillförsel av kroppen sker genom urinrörets nedre artär. Den venösa plexus samlar blod från körteln.

Prostatstillväxt och utveckling

Vid pojkens födelse börjar pojken öka storleken på prostatakörteln, som redan har en vikt på ca 1 g. Den växer upp under en mans pubertet och slutar i grunden när han fyller 18 år. I det vanliga tillståndet av järn börjar minska efter att ha nått en 55-årig man på grund av en naturlig minskning av mängden androgener i kroppen. Med olika endokrina sjukdomar som orsakar patologi i utvecklingen av könsorganen, kan prostatakörteln inte nå sin normala storlek.

Med utvecklingen av inflammatoriska processer eller utseendet på en malign tumör ökar körtelvolymen, vilket vanligen observeras hos män som har fyllt 45 år.

De viktigaste symptomen på prostata adenom

Utseendet hos sjukdomen som en man kan bestämma genom sådana tecken:

 • En viss extra spänning i bukmusklerna krävs för att tömma blåsan.
 • urinflödet blir släckt och minskar märkbart i diameter, medan tiden för utsöndring från kroppen förlängs;
 • intermittent urinering inträffar.

I de ovan beskrivna manifestationerna av sjukdomen kan faktorer såsom:

 • människans ålder
 • förekomsten av hormonella störningar
 • ateroskleros;
 • högre än normal viktökning
 • stressiga situationer
 • stillasittande livsstil;
 • olika miljöfaktorer
 • åldersrelaterade förändringar i testosteronnivåer hos män.

Vid vidare utveckling av adenomen kommer följande symtom att visas i ett senare skede:

 • frekventa önskningar för natturinering;
 • oförmåga att behålla urinen
 • Utseendet av svår smärta vid utlösning;
 • sjuklighet i processen med urinproduktion från kroppen.

Detta beror på ökningen av prostata och kompressionen av urinröret genom dess vävnader. Denna process orsakas av infektion i infektion i könsorganen och urinvägarna. Utan behandling leder sjukdomen till sådana komplikationer:

 • Det finns en utveckling av akut retention med urinering.
 • i urinen finns bloddroppar;
 • frossa och ryggsmärta
 • värker över hela kroppen

Alla dessa symptom indikerar ett brott mot urinflödet, penetrering av patogena mikrober i det lilla bäckenet och utvecklingen av olika patologier. Detta i sin tur leder till stagnation i utvecklingen av urinblåsan och njurstenar, akut njursjukdom, utveckling av cystit och framväxten av en hel massa av smittsamma sjukdomar och sjukdomar av olika slag.

Patienten ska snarast samråda med en läkare för diagnos och val av metod för behandling av sjukdomen.

Bestämning av prostata storlek

Denna operation utförs vid en primär undersökning med en läkare. För att bestämma volymen av prostatakörteln och dess linjära mätningar används följande metoder:

 1. En manuell undersökning av prostata utförs av en urolog. Han sätter in ett finger i patientens rektum och känner av körteln, bestämmer sin ungefärliga storlek och struktur. Om studien visade en signifikant ökning av prostata, så bestäms ultraljuden för att bestämma dess storlek mer exakt.
 2. Ultraljud är en metod för instrumentell diagnos av prostata-tillståndet, det har stor informativitet. Med ultraljudsvågor kan du uppnå stor noggrannhet när du bestämmer volymen, storleken och vikten på körteln. Samma metod används vid behandling av adenom och för postoperativ observation av förändringen (minskning) i prostata, för att bestämma riktigheten av den valda behandlingsstrategin.
 3. Ibland används i samma syfte (men sällan) en metod med röntgenutrustning med hjälp av en speciell (kontrasterande) vätska för färgning av de organ som studeras. Det kallas en prostatografi och är inte sämre i exakta mätningar av prostata storlek till andra metoder, men kräver preliminär beredning av patienten.

Vad ska storleken på prostata vara?

Den genomsnittliga tillåtna storleken på ett organ bör motsvara sådana parametrar:

 • längd - 3 cm;
 • bredd - 30 mm;
 • tjocklek - 0,02 m.

Den minsta tillåtna storleken på ett adenom:

 • längd - 2,5 cm;
 • bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 0,015 m.

De maximala möjliga parametrarna för prostata:

 • längd 4,5 cm;
 • bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 0,023 m.

Att veta dimensionerna, kan du använda matematiska åtgärder för att hitta volymen hos körteln - den borde ligga i intervallet 20 till 30 cc.

Vikten av ett hälsosamt organ är vanligtvis 16-19 g.

De angivna uppgifterna är ungefärliga, eftersom de är beroende av fysikaliska, ålder och andra individuella egenskaper hos den manliga organismen.

För att bestämma prostatavolymen används följande formel ofta:

 • där W är volymen hos körteln;
 • A är patientens ålder.

Automatiska beräkningsmetoder baserade på ultraljudsdata ger ofta ett stort fel i mätningar, så läkare föredrar att läsa alla dessa parametrar manuellt.

Ändra storleken på prostata i adenom

Parametrarna i körteln under utveckling av adenom genomgår en signifikant ökning. De minsta avvikelserna från normala storlekar som finns på doktorns undersökning gör det möjligt för specialister att rikta patienten till en mer detaljerad undersökning, eftersom försummelse i denna fråga kan vara dyrt - adenomen kan utvecklas mycket snabbt.

Korrekt diagnos och snabb behandling hjälper i tid för att stoppa den böljande tillväxten av prostatavävnader och använda konservativa metoder för behandling av sjukdomen eller moderna sparande metoder för kirurgisk ingrepp.

I länder med ett utvecklat system för tidig diagnos av prostata adenom utförs operationer endast i 1/5 fall av sjukdomsdetektering. Vid kirurgiska metoder är det ofta olika komplikationer.

Vid detektering under inspektion till patientens prostata med en volym på 30 till 50 cm ^, och Just märk funktionella störningar organdrifts läkare ordinera konservativ behandling med olika läkemedel som fördröjer eller fullständigt stoppa tillväxten av prostata.

För att göra detta, använd läkemedel som påverkar prostatens glatta muskler och försvagning av urinvägs hals, minska motståndet mot rörelse av urin.

De kallas vanligtvis alfa-blockerare. Deras positiva effekt noteras i 2 veckor efter starten av antagandet. Samtidigt avslöjades sådana biverkningar i sin ansökan:

 • sänkning av blodtrycket i patienten;
 • förekomsten av huvudvärk
 • utlösning av retrograd natur.

Används och droger från gruppen av hämmare - de hjälper till att minska storleken på den förstorade prostata vävnaden. Deras terapeutiska effekt manifesteras efter 5 månader från början av användningen av läkemedlet. Några av dem minskar storleken på körteln med 30%.

Om kirtlens storlek överstiger 36-42 cc och det inte finns någon effekt att ta mediciner, och patienten har problem med urinering, utförs en operation för att avlägsna en del av prostatavävnaden.

För att operationen ska vara mindre traumatisk för patienten, bör adenomets storlek inte vara mer än 63 cc.

Vid stora parametrar av prostatavolym (upp till 80 cc) ordineras en öppen kirurgisk operation som kan leda till sådana komplikationer för patienten:

 • urininkontinens
 • olika överträdelser av sexuell funktion
 • närvaron av synligt ärr.

De metoder genom vilka kirurgiskt ingrepp utförs:

 1. Den vanligaste - en öppen prostatektomi, som förskrivs med en körtelmassa mindre än 40 g och närvaron av kvarvarande urin inte mer än 0,14 l.
 2. Transuretralmetoden utförs genom penetration i patientens kropp genom urinröret utan användning av snitt. I detta fall bör adenomets vikt inte överstiga 55 g, kvarvarande urin - 0,13 l. Denna metod är inte tillämplig för patienter som lider av njursjukdom.
 3. Laserterapi - en av de mest moderna blodfria metoderna för kirurgi, är baserad på att bränna ut överflödiga prostatavävnader med en kraftfull laser som samtidigt ger koagulering av blodkärl.
 4. En relativt ny metod är embolisering av blodkärl i prostata adenom.

Förutom behandlingen av adenom spelar prostataformen en stor roll vid utnämning av behandlingsmetoder för sjukdomar som prostatit, prostatacancer. De har också en signifikant förändring i körvolymen i riktning mot ökningen. I det här fallet föreligger en försening i urinering och en nästan fullständig kränkning av patientens sexuella funktion.

Med en sådan klinisk bild är utvecklingen av patologin hos blodkärlen eller venös plexus i prostatakörteln möjlig.

Därför är det extremt viktigt att bestämma storleken på prostatakörteln vid diagnos av en sjukdom och föreskriva en behandlingsmetod. Vid den minsta misstanken om utvecklingen av prostataadenom, bör en man konsultera en urolog. Tidig diagnos av sjukdomen möjliggör en mer kvalitativ behandling och snabbare sätter patienten på fötterna.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Storleken på prostata adenom för operation

Adenom är farligt eftersom proliferationen av prostatakörteln inte märks av patienten. Först efter att prostata komprimerar urinröret bryter det om tömningsprocessen. När en man har symtom som ofrivillig urladdning eller urinretention, en försvagad stråle, förstår han då att hans kropp har misslyckats och vänder sig till specialister.

Vad är svaret på prostatakörteln

Anatomiskt är prostatan i bäckenområdet och ovanför är blåsan. Med sin vävnad täcker denna körteln urinröret.

Den bakre delen av prostata är i kontakt med ändarna i ändtarmen.

Den hälsosamma storleken på prostata är inte mer än den genomsnittliga valnöt.

Järn består av två halvor, konjugerade av en märklig isthmus. Halvorna själva är en körtelvävnad som utsöndrar sig. Om prostatan fungerar korrekt, under samlag, sätter den spermierna med energimaterial och, tack vare musklerna, säkerställer deras leverans till destinationen. Ett stort antal av dem utgör en slags ventil som hindrar urin från att komma in i spermierna.

Dessutom fungerar prostatakörteln som ett hinder för tillströmningen av virus och bakterier genom hela urinröret.

Externt är körteln täckt med en speciell bindväv, som bildar en kapsel av prostata. Näring inträffar på urinrörets nedre kärl.

Som vi ser spelar denna körteln en särskild roll i den manliga kroppen.

0 av 13 jobb avslutade

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13

I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%
 2. Prostatitest 0%

Det är allt bra.

Du har inte prostatit. Vi önskar att du fortsätter att behålla din maskulin hälsa!

Vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.

Resultaten av det godkända testet visar att du har måttligt uttryckt tecken på prostatit. Adress till experten och skicka inspektion. Glöm inte att de flesta hälsoproblem kan elimineras redan i de tidiga stadierna!

Det är bråttom att se en läkare!

Du har en tydlig symptomatologi av prostatit. Så snart som möjligt kontakta en läkare!

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i pungen under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du några obehagliga känslor eller smärta i penis under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft obehagliga känslor eller smärtor i underlivet under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta, brännande känsla under urinering?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta eller obehag med utlösning?

 • Ja
 • ingen

Hur många gånger under den senaste veckan har det varit ont eller obehag på ovanstående ställen:

 • Detta var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • vanligtvis
 • Förlorat mitt konto

Hur skulle du bestämma intensiteten av smärta vid en tidpunkt då de stördes på en skala av 1 (inga smärtor) till 10 (smärtan är outhärdlig).

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur ofta har du i den senaste veckan haft en önskan att tömma blåsan före två timmar efter det tidigare besöket på toaletten?

 • aldrig
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur påverkar de ovanstående tecknen på prostatit din livsstil?

 • Påverka inte
 • Nästan stör inte
 • Till viss del påverkar de
 • Betydligt bryta mot det vanliga sättet att leva

Hur ofta har du tänkt på dina tecken på prostatit under den senaste veckan?

 • Jag tänkte inte alls
 • Jag tänkte nästan inte
 • ibland
 • Mycket ofta

Hur skulle du leva om ovanstående symtom på prostatit oroade dig hela livet:

 • Jag skulle inte uppmärksamma
 • Normalt skulle leva
 • tillfredsställande
 • Blandade känslor
 • Jag skulle känna mig otillfredsställande
 • Mycket dåligt
 • fruktansvärt

Hälsosam storlek och dess förändring i hyperplasi

Vanligtvis kan prostatakörteln vara ungefär inställd av fingerundersökning. I norm - det här är 2,5-3,5 cm i diameter och 2,5-3 cm längs.

Även om dimensionerna kan bero på personliga fysiologiska egenskaper.

Nästa steg i undersökningen är ultraljud. Det kommer att bidra till att skapa ett mer exakt värde av prostata och för att avslöja dess ökning. När transrectal ultraljud (TUZI) kan exakt bestämma prostataets tjocklek, volym, längd och bredd.

Den motsvarande storleken på körteln:

 • volym - 20-30 ml;
 • längd - 2,4-4,5 cm;
 • omkrets - 1,6-2,3 cm;
 • latitud är 2,7-4,3 cm.

En mer exakt volym kan beräknas av en specialist oberoende av linjära parametrar. Automatiska metoder kan tolerera felaktighet.

Med adenom förekommer prostataförstoring. Även obetydliga skift, som avslöjades vid TUZI, bestämmer grunden för ytterligare forskning.

När storleken har överskridit 40 ml, hjälper konservativ terapi inte, patienten har problem med urinering, då pratar vi om operation. Detta tar bort fragmentet av prostatakörteln.

Den tillåtna storleken på hyperplasi, där det fortfarande är möjligt att utföra en endoskopisk (inte så traumatisk) operation - upp till 60 ml.

Om ökningen av adenom nått 60-80 ml, kommer en öppen operation att utföras, vilket kan leda till negativa konsekvenser - inkontinens, närvaro av ett ärr, uppdelning av sexuell funktion.

Orsaker och förekomst av hyperplasi

Även om ett litet antal män söker behandling för läkare kan det med säkerhet sägas att tecken på prostata adenom kan avslöjas i ¼ av den manliga befolkningen från fyrtio till femtio år. Och från 50 till 60 - varje sekund. Tyvärr sparar denna sjukdom inte den yngre generationen - män av reproduktiv ålder (30-40 år) har också ökad risk att utveckla adenom. Att leda till en sådan patologi är i grunden en passiv livsstil och "stillasittande arbete".

Roten av adenomutseende har inte studerats än. Många är benägna att associera den med prostatit, men det finns faktiskt ingen vetenskaplig bekräftelse på detta. Förhållandet mellan denna patologins födelse och rökning, sexuell läggning, överdriven konsumtion av alkohol, sexuell aktivitet och överförda sexuellt överförbara sjukdomar avslöjas inte heller.

Det noteras dock att frekvensen för detektering av denna sjukdom klart beror på patientens ålder. Utgående från detta drog forskarna slutsatsen att prostata adenom förekommer med en förändring i hormons nivå av en man, eller snarare - med början av andropause.

Dessutom leder sådana sjukdomar till spridningen av infektioner och bildandet av deponier i urogenitala kanaler. Om du inte konsulterar en specialist i tid, kan du behöva en operation för att avlägsna prostatahyperplasi.

Symtom på hyperplasi

I början av adenom är en ökning av prostatan minimal, men redan ganska märkbar (30-50 ml). Samtidigt känner man inte något obehag och smärtsamma symtom.

Det kan bara finnas mindre tecken:

 • trög (svag och inte fri) ström;
 • frekvent urinering tillsammans med smärta
 • svårighet att dra urin
 • förekomst av kvarvarande urin;
 • Önskningar uppstår på natten och inte en gång;
 • kärnbildning av insättningar i urinväggen.

Om du inte startar behandling, kommer sjukdomen att utvecklas till ett andra, mer komplicerat stadium. Prostatavolymen ökar därefter till 45-50 ml och anses vara patologisk.

Det finns sådana tecken som följer med detta stadium:

 • allvarliga problem med urinflödet;
 • blåsans volym ökar;
 • konservativa metoder hjälper inte.

Ibland överstiger prostata-storleken 60 ml. En sådan ökning medför redan en allvarlig fara och kan inte komma till en sådan utsträckning. När allt kommer omkring ökar prostata i ändtarmen och kan även groda in i den.

På denna nivå uppstår följande symtom:

 • förstoppning;
 • frekventa önskningar;
 • blödning från den analgången;
 • slemhinnor från den bakre kanalen.

Den tredje etappen av sjukdomen sätts när adenomen når 60-80 ml. Denna volym anses vara maximal och öppen kirurgisk ingrepp kan inte undvikas. I det här fallet finns det problem med lymfflödet.

 • urinen avgår partiellt
 • det finns ofrivillig urinering;
 • svullnad av extremiteter;
 • smärta i underlivet
 • anemi;
 • blödning i urinflödet.

Behandling av hyperplasi

Du behöver behandla prostatahyperplasi. Och det första steget är att besöka en urolog.

Vid härdning av prostatahyperplasi används 3 metoder, vars val beror på organismens struktur och sjukdomsstadiet:

 • läkemedelsfria;
 • medicinsk;
 • utförande av operationen.

Vid det inledande skedet kan prostata adenom behandlas konservativt. För att göra detta kommer en professionell urolog att utveckla dagens regim, förorda en viss uppsättning övningar, lära dig hur man kontrollerar vätskeintaget.

Strikt efterlevnad av sådana rekommendationer kommer att bidra till att normalisera blodtillförseln och minska käftens storlek.

Om sjukdomen detekteras senare, kommer det att behövas läkemedel. För detta görs en ytterligare undersökning som hjälper dig att avgöra vilken lösning som är rätt för dig.

När tiden går förlorad och sjukdomen har nått det extrema skedet, finns det ett behov av en operation för att avlägsna adenom i prostatakörteln. I detta fall är nyckeln till framgång valet av en kompetent specialist och en bra klinik. Sedan kan man efter en sådan operation känna sig helt frisk.

Kom ihåg: Tidig upptäckt av sjukdomen - 90% av framgången med behandlingen.

För att övervaka din hälsa är det tillräckligt att känna till parametrarna hos friska organ och genomgå regelbundna läkarundersökningar.

Storleken på prostata adenom

Adenom i prostatakörteln är en patologisk proliferation av prostatavävnad. Sjukdomen är farligt eftersom upp till en viss punkt patienten inte kan märka det, men då den adenom växer till en sådan utsträckning att överfördes med urinröret, vilket leder till problem på den del av utsöndringssystemet. För att bestämma den optimala behandlingen för varje specifikt fall behöver urologen bestämma storleken på prostata adenom. Ju mindre tumörens storlek desto större är sannolikheten för fullständig botning utan operation.

Innehållet i artikeln

Grundfunktionerna i prostata

Prostatakörteln refererar till det manliga reproduktionssystemet och tjänar till att utveckla en speciell hemlighet som bidrar till att stärka spermatozoas aktivitet och skydda dem från de negativa effekterna av yttre faktorer. Prostata, valnöt-formade, ligger i bäckenet i närhet till urinblåsan, passerar urinröret genom den, och den bakre delen av prostatakörteln intill ändtarmen.

Prostata är som en valnöt inte bara i form och storlek, men också i struktur. Den består av två halvor som förbinder isthmusen. Utanför är prostatan omgiven av en bindväv som bildar kapseln, och inuti innehåller en körtelvävnad, vilket ger en hemlighet.

Huvudfunktionerna i prostatan innefattar följande:

 • produktion av en speciell hemlighet och dess transport till testiklarna med hjälp av speciella muskler;
 • skydd av utsöndringssystemet för män mot virus och infektioner.

Normal prostata storlek

I nyfödda pojkar är prostata liten och väger ca 1 g. Sedan blir pojken växande, prostata ökar i storlek och stoppar tillväxten med 18 år. Sedan efter 50 år börjar prostatakörteln minska, eftersom nivån av manliga hormoner i blodet sjunker. Det är förknippat med detta faktum att manprostata i närvaro av vissa endokrina sjukdomar inte kan utvecklas till ett normalt tillstånd.

För en normal prostata är följande dimensioner karakteristiska:

 • volym - 20-26 ml;
 • längd (mätning från topp till botten) - 2-4,6 cm;
 • bredd (mätning från höger till vänster) - 2-4,3 cm;
 • bredd (mätning framifrån och bak) - 1-2,6 cm.

De angivna parametrarna är medelvärden, främst storleken på prostata beror på individuella faktorer.

Adenomets storlek

Eftersom denna sjukdom är en godartad tumör, kan utvidgningen av prostatakörteln inte undvikas. Storleken på adenomen i prostatakörteln beror på manifestationen av huvudsymptomen och behandlingsmetoden.

Bestämning av adenom

Det finns flera tekniker som tillåter en läkare att bestämma hur mycket prostata har ökat. För att på ett tillförlitligt sätt bestämma dimensionerna är det nödvändigt att använda alla metoder i komplexet.

Finger inspektion

Denna metod är extremt enkel och används först för inspektion. Det består i att doktorn försiktigt kommer in i pekfingret i patientens rektum och proberar prostata på försiktigt. Om prostatan är mycket förstorad, kommer läkaren att märka.

Storleken på prostatakörteln kan vara strikt individuell, därför, om det finns misstankar om prostata adenom, ska patienten skickas för ytterligare diagnos.

Ultraljud och TRUS

Vad är ultraljud, alla vet. Det är den här metoden som tillåter den mest exakta bestämningen av förekomsten av patologi i interna organ. TRUS är samma ultraljud, men enheten sätts in i ändtarmen, vilket möjliggör den mest exakta undersökningen av organen i det manliga reproduktionssystemet.

TRUS hjälper till att identifiera alla parametrar i prostatakörteln. Det är möjligt att beräkna adenomets storlek med hjälp av en dator, men ett mer tillförlitligt resultat kommer att vara om läkaren manuellt beräknar hur stor prostatahyperplasi är.

Orsaker till adenom

Hittills har det inte fastställts exakt vad som orsakar den patologiska tillväxten av prostataceller. Forskare lyckades bara fastställa beroende av adenomtillväxt från hormonell bakgrund, desto mer testosteron producerar den manliga kroppen, desto mer sannolikt är den patologiska proliferationen av prostata.

Men, även om huvudorsaken inte har klargjorts, har forskare identifierat riskfaktorer som ökar sannolikheten för prostata adenomtillväxt:

 • stillasittande livsstil;
 • ateroskleros;
 • felaktig kost;
 • övervikt.

Sannolikheten för att utveckla adenom ökar också med åldrandet av en man och en naturlig förändring i hormonell bakgrund.

Symptom på adenom

Medan adenom inte överstiger 40 ml kan patienten inte märka några patologiska förändringar i hans kropp. När tumören ökar kan förändringar i urinprocessen förekomma. De uttrycks i följande:

 • urinströmmen blir svag;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • patienten går ofta på toaletten på natten;
 • en man kan inte tömma blåsan till slutet, för detta måste du påkänna dina peritoneummuskler.

Ovanstående symtom är de första tecknen på en ökning av prostata adenom. Det är i detta skede är det nödvändigt att träffa en läkare, eftersom det i ett tidigt skede kommer sannolikt att bli botade, även utan medicinering med rätt livsstil, kost och motion.

När adenom utvecklas till nästa steg, ökar dess dimensioner, det smalnar urinröret, som åtföljs av följande symptomatologi:

 • i patientens urinblåsa finns alltid en viss mängd urin, vilket ökar med adenomtillväxten;
 • blåsan fylls hela tiden, den kan inte tömmas helt, ökar blodtrycket.

I sista skeden ökar hyperplasi så mycket att det börjar trycka på ändtarmen, vilket kan leda till problem med avföring. Patienten kan uppleva förstoppning, blödning, slemhinnor från anusen.

Behandling av prostatahyperplasi

Det finns tre behandlingsmetoder, som ordineras beroende på storleken på en godartad tumör.

medicinering

Sådan terapi kommer endast att träda i kraft om adenomen inte är för stor. Patienten är ordinerad läkemedel som hjälper till att slappna av blåsans smidiga muskler och för att underlätta urineringsprocessen. Dessutom är det nödvändigt att förskriva mediciner som saktar processen för adenomtillväxt.

Transuretralektomi (TUR)

Denna metod anses vara den mest effektiva och säkra att det inte gör fler nedskärningar är enheten in i urinröret och prostatavävnaden ut, frigör urinröret. Risken för komplikationer efter operation är mycket liten och återhämtning tar kortast möjliga tid.

Adenektomiya

Denna metod är en öppen operation, där skärningen av bukhinnan och blåsan utförs. Utan en sådan intervention har adenomen nått en mycket stor storlek. Det viktigaste med kirurgi är att du också kan få stenar från blåsan.

Sammanfattningsvis

Adenom i prostatan kan vara säker tills den når en stor storlek. Om du inte följer din hälsa kan situationen sluta ogynnsamt för patienten. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt processen för urinering, eftersom han är den första förebud om problemen med adenom och män klev in tröskeln till 40 år, helst minst en gång per inspektion år på urolog för att övervaka storleken på prostatan och undanröja risken för dess tillväxt.

Prostatvolym i adenom

En av de vanligaste orsakerna till att en man vänder sig till en urolog är ett adenom i prostata. Storleken på prostata i adenom kommer att hjälpa läkaren att avgöra vilket stadium av dess ökning, och även välja lämplig behandling för sjukdomen.

slingor

Könkörteln spelar en viktig roll i den manliga kroppen, lokaliserad i bäckenområdet. Över organet är blåsan. Prostatan med sin egen vävnad täcker den ytliga delen av urinledaren.

Järn är ansvarig för att utveckla en hemlighet. Blandning med spermiernas flytande komponent korrigerar hemligheten av spermatozoa och blockerar dem från externa negativa effekter.

Kroppen förändras genom åren med mannen. Med sexuell utveckling växer organet snabbt, märkbart, när det ökar. I åldern 20-25 år når prostataformen sin norm. Men när en man befinner sig i livets främsta del, bildas den andra etappen av en glandulär förändring, det ökar käftens storlek. Om det finns en liten spridning kan detta vara normalt, och en klinisk ökning kan vara ett symptom på en sjukdom som hyperplasi (prostata adenom).

Sådan förstoring av vävnader bidrar till det faktum att urinrörets öppning kan smala och komplikationer med urinutsläpp börjar. I det här fallet ska patienten ha en uppfattning om vad prostatas hälsosamma storlek är och övervaka deras omvandlingar.

Om behandlingen med ökad prostatavolym är frånvarande kan den provocera ett sådant tecken på prostataadenom som en akut form av urinretention.

Terapi kan ha ett konservativt tillvägagångssätt, om bildandet av en liten volym och är godartad eller en endoskopisk operation är föreskriven, under vilken adenomen tas bort helt. Om tumören är stor, föreskrivs ett operativt ingrepp där en kavitoperation används eller adenomet brinner ut med en laser i speciella kliniker.

Tecken på sjukdomen

Med prostata adenom kan patienten klaga över sådana kliniska symptom:

 • strålen är svag när den avger urin
 • Det finns svårigheter innan urinutgången startas.
 • urinering ökade på natten;
 • omöjlighet att tömma blåsan helt utan att återvända till badrummet efter en kort tid;
 • nedsatt njurfunktion;
 • Det finns en skarp smärta med utlösning;
 • hela tiden läcker urinen.

Om tumören inte behandlas uppträder komplikationer.

 • Retention av urin i kronisk form.
 • Utseende av blodfall i urinen.
 • Smärta i ryggen.
 • Hela kroppen.
 • Frossa.

Varje kliniskt symptom indikerar en förändring av minskande urinbehandlingar, passagen av skadliga bakterier i den lilla bassängen och bildandet av olika typer av krämpor. Detta resulterar i stillastående och manifestationer av inflammation i urinblåsan, utseende uretär stenar, njursjukdom i akut form och olika infektiösa patologier.

Ett av symptomen på prostatahypertension är prostatit, adenom, cancer. Exakt definition av hyperplasi är endast möjlig efter en serie studier.

Tillåtna volymer av körteln

Baserat på statistiska data, för en medelålders man är de tillåtna storleken av prostata adenom följande:

 • i längd - 3 cm;
 • i bredd - 3 cm;
 • tjocklek - 2 cm.

Adenom, med en tillåten minsta storlek på:

 • i längd - 25 mm;
 • i bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 15 mm.

Maximal norm för prostatakörteln med sådana indikatorer:

 • i längd - 45 mm;
 • i bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 23 mm.

Att veta storleken på adenomen i prostatakörteln, genom att använda matematiska åtgärder, kan du beräkna volymen. Den acceptabla normen är 20-30 ml. Vikten av ett hälsosamt organ är ca 16-19 gram.

Fastställa storleken på prostata

För att bestämma storleken på prostata adenom måste patienten genomgå en tilldelad studie.

palpation

Genom patientens bakre hål går doktorn in i fingret. En sådan metod kommer att bestämma konsistensen av tumören i prostatan, dess elasticitet, struktur.

TRUS

I patientens analpassage införs ett instrument, från vilket ultraljudsvågor strålas ut, vilket resulterar i att de reflekteras från organen, vilket gör det möjligt att erhålla en noggrann bild på skärmen. En specialist kan fixa prostata, samt identifiera om det finns adenom och andra tumörer.

tomografi

Ett mer exakt sätt. Tack tomografi, du kan ställa in längden, bredden, tjockleken och storleken på prostata. Det är möjligt att utvärdera strukturen hos vävnader för att avslöja om det finns en tumör.

prostatography

Patienten injiceras med en lösning som färgar prostata och angränsande organ. Körteln är tydligt synlig, vilket är viktigt om det finns ett adenom av obetydlig storlek, stenar, cystor.

Korrekt diagnos och snabb behandling kommer att bidra till att stoppa tillväxten av prostata adenom. Konservativ behandling syftar till att ta mediciner som hjälper till att minska volymen av förstorad prostatavävnad (hämmare). Även dessa är de medel som påverkar de släta musklerna som försvagar urinhalsens hals, vilket gör det möjligt att minska urinets motståndskraft (alfa-andrenoblockers). I frånvaro av effekten av läkemedelsbehandling avlägsnas adenomen genom den operativa vägen.

Om det finns en misstanke om att ett adenom i prostatakörteln utvecklats, är det nödvändigt att kontakta en urolog.

Hittade ett fel Markera den och tryck Ctrl + Enter

Prostata adenomstorlek: indikationer för operation

Prostataadenom är förstoringen (hyperplasi) i prostatakörteln, som i avsaknad av behandling orsakar allvarliga störningar i urinfunktionen, akut njursjukdom och erektil dysfunktion.

Allmän information

Sjukdomen diagnostiseras hos senil och äldre män. Otvetydigt är orsaken till utvecklingen av denna sjukdom inte definierad, men de flesta läkare tenderar att den version som den orsakas av åldern och närvaron av kroniska sjukdomar i det urogenitala systemet. Diagnos orsakar inte svårigheter, och det är ofta tillräckligt för en läkare att göra en undersökning och göra en diagnos på grundval av klagomål.

Patienter med denna diagnos klagar ofta på frekventa och nattliga uppmaningar att urinera, en känsla av neoporozhneniyablåsan, erektil dysfunktion. I de extrema stadierna finns akut retention av urin (det kan elimineras endast genom att man sätter upp en urinvägskateter), uppkomsten av en blandning av pus och blod i urinen, symtomen på njursvikt.

behandling

Behandling av adenom kan vara konservativ och operativ. Konservativ terapi används endast i de inledande stegen och innefattar mottagning av läkemedel som återställer den normala balansen av testosteron i kroppen, minska volymen av prostatan, processerna normalisera urinering, minskning av PSA-nivå.

Enligt statistiska uppgifter är operationen i de flesta fall vald som typ av behandling, eftersom den har högsta effektivitet. Många patienter är intresserade av hur det kirurgiska förfarandet utförs och i vilken storlek av adenomen gör operationen på prostata?

Det finns flera operativa tekniker som appliceras beroende på patientens tillstånd och den kirurgiska erfarenheten hos den behandlande läkaren:

 • Transuretral resektion av prostata (TURP) utförs av 95% av patienterna med tanke på hög effektivitet och lågt antal komplikationer. Tillträde är genom blåsan, tumörvolymen under denna operation är i genomsnitt 30 till 80 cm3;
 • transuretralt snitt utföres med adenomstorlekar av 20-30 cm ^;
 • öppen adenomektomi utförs i svåra fall då tumörstorleken är 80-100 cm³ och komplikationer i form av urolithiasis är närvarande. Tillträde är genom grenen. Denna operation anses vara den svåraste, har en lång rehabiliteringsperiod och en hög risk för komplikationer.

Adenom i prostata: symtom och behandling, dimensioner

Godartad prostatahyperplasi är den vanligaste patologin hos det genitourära systemet hos män i åldern 55 år. Storleken på prostata adenom beror direkt på svårighetsgraden av sjukdomen.

Tilldela 3 graders svårighetsgraden av patologin - kompenserad (steg 1), subkompenserad (steg 2) och dekompenserad (steg 3). Varje steg är något annorlunda i symptomatologi och intensitetsgraden av kliniska manifestationer.

Med godartad prostatahyperplasi finns det två möjliga sätt att behandla - medicinering och operativ behandling. Och när man väljer en specifik metod beaktas prostataformen i adenom.

Definition av adenom och dess orsaker

Definition av prostata adenom kan formuleras enligt följande: adenom är en sjukdom i vilken en godartad neoplasma förekommer i prostatakörteln.

Vad är orsakerna till adenom? Orsaken till tumörens utseende är hormonell omstrukturering. Faktum är att med ålder minskar testosteronnivån och östrogenivån stiger.

Under perioden med hormonell justering ökar nivån av östradiol. Det är detta hormon som har förmågan att stimulera tillväxten och multiplikationen av patogena celler i prostatakörteln. Läkare säger att det finns ett antal faktorer som negativt påverkar en mans hormonella bakgrund.

Sådana faktorer inkluderar:

 • Fetma. I närvaro av övervikt finns en ökad mängd fettvävnad. Det är fettvävnaden som är substratet för syntesen av östrogener.
 • Genetisk predisposition.
 • Dåliga vanor. Extremt negativ på prostatas hälsa och den hormonella bakgrunden påverkas av tobak, alkohol och droger. Särskilt farligt är öl. Drycken innehåller fytoöstrogener, så avlidna ölälskare lider av adenom mycket oftare.
 • Sedentary livsstil.
 • Förekomst av kroniska sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Ateroskleros och arteriell hypertoni är särskilt farliga.
 • Inflammatoriska sjukdomar i bäckenorganen.
 • Ohälsosam ätning. När du äter mycket fettiga och söta matar, sänker testosteronnivåerna i blodet och östradivåns nivå ökar betydligt.

Anabola steroider kan påverka prostata negativt. När de används, får kroppen en ökad mängd testosteron från utsidan. Som en konsekvens börjar kroppen att släppa mindre av sin egen testosteron, vilket resulterar i ett hormonellt misslyckande.

Därför rekommenderas starkt att använda antiestrogener efter användning av anabola steroider. Utmärkt läkemedel som t ex Tamoxifen och Clomid är lämpliga.

Mått på en hälsosam och sjuk prostata

Vilka storlekar av prostatakörteln är normala? En hälsosam prostata har normalt en längd av 2,4-4,5 centimeter, en omkrets på 1,6-2,3 centimeter, en bredd på 2,7-4,3 centimeter. Den optimala volymen av prostatakörteln är 20-30 ml.

Med avvikelser är dessa parametrar olika. Som nämnts ovan kommer allt att bero på utvecklingsstadiet av adenomen. På kompenserat stadium (första graden) stiger volymen till 30-50 ml. Omkretsen blir ungefär 4 centimeter. Ofta på ett kompenserat stadium inom urolitiska kanaler bildas konkrement.

Om sjukdomen har gått till en subkompenserad (andra) grad av svårighetsgrad ökar prostatavolymen till 60 ml. I detta fall kan körtelorganet växa upp till 6-7 centimeter i omkretsen. Den subkompenserade scenen följs ofta av expansionen av urinledarna. Som ett resultat av otillbörlig behandling är njurinsufficiens möjlig.

Det allvarligaste stadium av adenom dekompenseras. Med det ökar körtelorganet i volym till 100-120 ml. Avvikelsen i omkretsen är 4-5 centimeter. Organets bredd och längd ökar kraftigt.

Dekompenserat stadium av adenom åtföljs av deformitet av lymfkörtlar och akut retention av urin. Detta beror på det faktum att en stor tumör nästan helt blockerar urinröret. Som ett resultat är det extremt svårt för patienten att tömma blåsan.

Läkare allokerar 4 mer svårighetsgrad av adenom. I detta fall uppstår patientens död vanligtvis på grund av uremi.

Symptom och diagnos av adenom

Hur manifesterar godartad prostatahyperplasi? Allt kommer att bero på hur stor prostata adenom är. Ju mer försummade sjukdomen, desto mer intensiva kliniska manifestationer uppstår.

Om det finns en ökning av prostata i adenom, är det första som en man börjar uppleva problem med urinering. Ofta blir strömmen trög och intermittent. Patienten är också oroad över det imperative begäret att urinera, känslan av ofullständig tömning av blåsan, smärta i perinealregionen vid urinering.

Förutom problem med urinering uppträder följande symptom:

 1. Smärta i nedre delen av ryggen. Ofta indikerar detta symptom att njursvikt gradvis utvecklas.
 2. Problem med styrka. Adenom av prostata i 2: e graden och 3 grader av svårighetsgrad åtföljs ibland av smärtsam utlösning.
 3. Otillräcklig urinering.
 4. Tecken på berusning. De förekommer med dekompenserat adenom. En man störs av kroppsmärtor, illamående, torr mun, feber, aptitlöshet. Förstoppning uppstår ofta och kroppsvikt minskar.

När symptom uppstår ska BPH omedelbart söka medicinsk hjälp. Urologen bör utse patienten en omfattande diagnos. Var noga med att utföra digital rektal undersökning, ett blodprov för PSA, ett biokemiskt blodprov, prostata TRUS, uroflowmetry. I vissa fall kompletteras diagnosen med ett spermogram och ett allmänt urintest.

Efter diagnosen gör läkaren den slutliga diagnosen och väljer en specifik behandlingsstrategi.

Medicinsk och kirurgisk behandling

Det finns olika behandlingar för prostata adenom. Allt kommer att bero på patologins allvar. Om sjukdomen är i steg 1 är det möjligt att stoppa de patologiska processerna medicinskt.

Om prostatastorlek hos män är stor, används alfa-1-adrenoblockerare. Läkemedel i denna grupp bidrar till att förbättra urinflödet, eliminera obstruktion och irritation i urinvägarna, stabilisera tonen i den glatta muskeln i prostata. De bästa alfa-1-adrenoblockerna är Tamsulosin och Alfuzosin.

En annan behandling för adenom är medicinering med 5-alfa reduktashämmare. Dessa läkemedel bidrar till att neutralisera androgenernas negativa påverkan på prostata. Medicin hjälper också till att stabilisera nivån på PSA och minska tumörens storlek.

Extra läkemedel som används i form av ljus eller tabletter används för extra ändamål.

I fall då en man diagnostiseras med ett subkompenserat eller dekompenserat stadium av adenom används kirurgiska behandlingsmetoder, nämligen:

 • Prostatectomy.
 • Laserförångning.
 • Mikrovågsbehandling.
 • Nålablation.
 • Embolisering av prostata artärer.
 • Cryodestruction.

Medicin och kirurgisk behandling kompletteras med en diet. Patienten måste ge upp alkoholhaltiga drycker, feta livsmedel, godis, bageriprodukter. I kosten bör skaldjur, kött, mejeriprodukter, fisk, spannmål, färska grönsaker och frukter råda.

Medel för traditionell medicin kan användas för extra ändamål. Användbar är avkok av ringblomma, persilja, lök, echinacea. Påverka även prostata badet med kamomill och bark av ek.

Bioadditiver kan användas under läkemedelsbehandlingstiden och efter kirurgiska ingrepp. Naturopatiska medel kommer positivt att påverka arbetet i prostata och genitourinära systemet i allmänhet. Den mest effektiva är den kinesiska urologiska gips ZB Prostatic Navel Plasters. Han kan inte bara motstå tecken på adenom, men också för att minska tumörens storlek.

Stages och dimensioner av prostata adenom: symtom, behandlingsprinciper

Adenom av prostata (en mer modern synonym - godartad prostatahyperplasi) är en godartad neoplastisk process. En källa för ett adenom kan bli både en stroma och en glandulär vävnad av ett organ.

Hos äldre män anses prostata adenom vara den vanligaste urologiska patologin. Upp till hälften av männen, vars ålder har nått 50 år, vänder sig till urologen om hjälp och klagar över de symptom som är karakteristiska för BPH.

Stage av sjukdom och klagomål

Manifestationer av benign prostatahyperplasi är så kallade nedre urinvägssymtom som tyder på störningar i urodynamik (passerande urin urinledarna från njurarna till urinblåsan, och sedan - till den yttre miljön).

Tecken som indikerar ett svårt urinflöde (obstruktionssymtom):

 • en tunn ström av urin med lågt huvud;
 • intermittent separation av urin och behovet av spänning under urinering;
 • en man tar mycket längre tid att urinera;
 • vätskeavskiljning med droppar;
 • känsla av otillräcklig urinering.

Tecken som indikerar irritation i urinvägarna (symptom på irritation):

 • märkt uppmaning att urinera, åtföljd eller inte åtföljd av
 • ofrivillig urin;
 • nocturia (behöver besöka toaletten på natten oftare än en gång);
 • frekvent urinering under dagen.

Utseendet på symtom beror på att adenom kläms av vävnaden i urinröret i sin prostatiska del. En urolog klassificerar sjukdomen i ett eller annat stadium, med fokus på symptomen, inte på organs och tumörens storlek.

Stages of

Tack vare kompensationsförtjockningen av blåsans vägg evakueras hela volymen urin. Reduktion av organets släta muskler gör att du kan driva vätskan genom den smala urinröret med stor ansträngning. Obstruktiva symptom uppträder, inklusive spänningen i den främre bukväggen. Vid detta stadium är prostata-volymen ca 30-35 ml.

Förstöring av existerande symptom, subkompensationsstadiet. Vävnad i prostata adenom komprimerar urinröret starkare, på grund av vilket en återstående volym urin uppträder (högst 200 ml). Symtom på irritation läggs till tecknen på obstruktion. Den långvariga urinering sker med avbrott: mannen är tvungen att göra en liten vila och bara efter att den förnyar spänningen.

Vid detta tillfälle förenar njurpatologin (konkrement bildas, tecken på njurinsufficiens uppträder), på grund av vilken patienten är törstig. Ofta finns det en makrohematuri (blod i urinen är synligt för det blotta ögat). Prostatvolymen är 40-60 ml.

Renal patologi fortskrider, blåsan är övervuxen med kvarvarande urin, vars volym kan nå 1 liter. Urin utsöndras spontant av droppar. På ultraljud ses det att urinrörarna och njurarna förstoras. Volymen av prostatakörteln och adenom ökas till 60-80 ml. Varje stadium av prostata adenom kan vara komplicerat genom akut urinretention. Detta villkor kräver brådskande ingrepp. Behandlingen består i kateterisering av blåsan eller stomiformationen.

diagnostik

Vid samrådet kan urologen erbjuda patienten ett vanligt internationellt IPSS-frågeformulär. Resultaten drar slutsatsen att symptomen på det nedre urinvägarna. Läkaren utför nödvändigtvis fingerprovning av prostata (palpation utförs genom ändtarmen), bedömer organets symmetri, dess ömhet, storlek, patologiska formationer.

Perkussionen i området ovanför den lone artikuleringen möjliggör bestämning av blåsans övre kant. I en frisk person detekteras inte det tömda organet ovanför livmodern. Med adenom av prostatajakt indikerar slagverk över bömen en ökning av urinorganet (och därmed återstående volym urin).

Det visar sig ofta vara nödvändigt TRUZI - ultraljudsdisposition, under vilken sensorn sätts in i lumen i ändtarmen. Studien hjälper till att analysera prostatavolymen och dess storlek. Normalt överskrider kroppens volym inte 28 ml (max 30 ml). Dessutom donerar patienten blod för att bestämma nivån av PSA, en allmän och biokemisk analys av urin.

Metoder för behandling

Urologen, som styrs av undersökningens resultat, symtom och organs storlek, föreskriver behandling eller motiverar hur dynamisk observation är lämplig.

Läkemedelsbehandling är indicerat i I- II tidigt stadium prostata adenom kan den inkludera växtbaserade, alfa-blockerare, avkopplande glatta muskelfibrer i prostata, urinröret och blåshalsen och hjälpa till att förbättra flödet av urin. Ett bra resultat visar symptomatisk behandling med tamsulosin - en selektiv adrenoblocker, som nästan inte har någon systemisk effekt.

Blockerare 5-alfa-reduktashämmare förhindra övergången till den aktiva formen av testosteron (DHT), vilket minskar prostatastorlek, förbättra urodynamik index. Läkemedlet rekommenderas att tas före den planerade operationen.

Kirurgisk ingrepp

Då, då endast konservativ behandling inte tillåter ett stabilt positivt resultat, kan läkaren rekommendera en operativ ingrepp. Indikationer för drift: frekventa urinvägsinfektioner, regelbundet återkommande akut urinretention, bildningen av konkretioner i kaviteten i urinblåsan, ofta drabbas av hematuri, utveckling till pälsen misslyckande, detektering av kvarvarande urin.

Transuretral resektion. Manipulation utförs i de fall då kroppens storlek inte överstiger 80-100 kubikmeter. cm (vissa läkare tror att TUR kan produceras om prostata inte är större än 60 cc). Minimalt invasivt förfarande, utfört under lokalbedövning. Introduceras genom urinrörets lumen i blåsresektoskopet, undersöker läkaren organet, tar bort överflödig vävnad, koagulerar kärlen.

Behandling i postoperativ period innefattar tvättning av urinblåsan (utförd enligt Foley-kateter installerad i flera dagar), vidhäftning till dricksregimen, antibiotikabehandling. Laserablation, laserukleation. Modern dyra behandling med en medicinsk laser. Ablation utförs om körteln är relativt liten i storlek.

Den ihåliga operationen av adenomektomi anges i de fall då dimensionerna av hyperplasi inte tillåter mindre traumatisk ingrepp. Den operativa åtkomsten görs bakom eller vid ensam artikulering. Vävnaden avlägsnas och exciseras. Sådan behandling kan utföras med eller utan öppning av blåsan.