Huvud
Behandling

Prostata adenomstorlek: indikationer för operation

Prostataadenom är förstoringen (hyperplasi) i prostatakörteln, som i avsaknad av behandling orsakar allvarliga störningar i urinfunktionen, akut njursjukdom och erektil dysfunktion.

Allmän information

Sjukdomen diagnostiseras hos senil och äldre män. Otvetydigt är orsaken till utvecklingen av denna sjukdom inte definierad, men de flesta läkare tenderar att den version som den orsakas av åldern och närvaron av kroniska sjukdomar i det urogenitala systemet. Diagnos orsakar inte svårigheter, och det är ofta tillräckligt för en läkare att göra en undersökning och göra en diagnos på grundval av klagomål.

Patienter med denna diagnos klagar ofta på frekventa och nattliga uppmaningar att urinera, en känsla av neoporozhneniyablåsan, erektil dysfunktion. I de extrema stadierna finns akut retention av urin (det kan elimineras endast genom att man sätter upp en urinvägskateter), uppkomsten av en blandning av pus och blod i urinen, symtomen på njursvikt.

behandling

Behandling av adenom kan vara konservativ och operativ. Konservativ terapi används endast i de inledande stegen och innefattar mottagning av läkemedel som återställer den normala balansen av testosteron i kroppen, minska volymen av prostatan, processerna normalisera urinering, minskning av PSA-nivå.

Enligt statistiska uppgifter är operationen i de flesta fall vald som typ av behandling, eftersom den har högsta effektivitet. Många patienter är intresserade av hur det kirurgiska förfarandet utförs och i vilken storlek av adenomen gör operationen på prostata?

Det finns flera operativa tekniker som appliceras beroende på patientens tillstånd och den kirurgiska erfarenheten hos den behandlande läkaren:

 • Transuretral resektion av prostata (TURP) utförs av 95% av patienterna med tanke på hög effektivitet och lågt antal komplikationer. Tillträde är genom blåsan, tumörvolymen under denna operation är i genomsnitt 30 till 80 cm3;
 • transuretralt snitt utföres med adenomstorlekar av 20-30 cm ^;
 • öppen adenomektomi utförs i svåra fall då tumörstorleken är 80-100 cm³ och komplikationer i form av urolithiasis är närvarande. Tillträde är genom grenen. Denna operation anses vara den svåraste, har en lång rehabiliteringsperiod och en hög risk för komplikationer.

Storleken på prostata adenom

Adenom i prostatakörteln är en patologisk proliferation av prostatavävnad. Sjukdomen är farligt eftersom upp till en viss punkt patienten inte kan märka det, men då den adenom växer till en sådan utsträckning att överfördes med urinröret, vilket leder till problem på den del av utsöndringssystemet. För att bestämma den optimala behandlingen för varje specifikt fall behöver urologen bestämma storleken på prostata adenom. Ju mindre tumörens storlek desto större är sannolikheten för fullständig botning utan operation.

Innehållet i artikeln

Grundfunktionerna i prostata

Prostatakörteln refererar till det manliga reproduktionssystemet och tjänar till att utveckla en speciell hemlighet som bidrar till att stärka spermatozoas aktivitet och skydda dem från de negativa effekterna av yttre faktorer. Prostata, valnöt-formade, ligger i bäckenet i närhet till urinblåsan, passerar urinröret genom den, och den bakre delen av prostatakörteln intill ändtarmen.

Prostata är som en valnöt inte bara i form och storlek, men också i struktur. Den består av två halvor som förbinder isthmusen. Utanför är prostatan omgiven av en bindväv som bildar kapseln, och inuti innehåller en körtelvävnad, vilket ger en hemlighet.

Huvudfunktionerna i prostatan innefattar följande:

 • produktion av en speciell hemlighet och dess transport till testiklarna med hjälp av speciella muskler;
 • skydd av utsöndringssystemet för män mot virus och infektioner.

Normal prostata storlek

I nyfödda pojkar är prostata liten och väger ca 1 g. Sedan blir pojken växande, prostata ökar i storlek och stoppar tillväxten med 18 år. Sedan efter 50 år börjar prostatakörteln minska, eftersom nivån av manliga hormoner i blodet sjunker. Det är förknippat med detta faktum att manprostata i närvaro av vissa endokrina sjukdomar inte kan utvecklas till ett normalt tillstånd.

För en normal prostata är följande dimensioner karakteristiska:

 • volym - 20-26 ml;
 • längd (mätning från topp till botten) - 2-4,6 cm;
 • bredd (mätning från höger till vänster) - 2-4,3 cm;
 • bredd (mätning framifrån och bak) - 1-2,6 cm.

De angivna parametrarna är medelvärden, främst storleken på prostata beror på individuella faktorer.

Adenomets storlek

Eftersom denna sjukdom är en godartad tumör, kan utvidgningen av prostatakörteln inte undvikas. Storleken på adenomen i prostatakörteln beror på manifestationen av huvudsymptomen och behandlingsmetoden.

Bestämning av adenom

Det finns flera tekniker som tillåter en läkare att bestämma hur mycket prostata har ökat. För att på ett tillförlitligt sätt bestämma dimensionerna är det nödvändigt att använda alla metoder i komplexet.

Finger inspektion

Denna metod är extremt enkel och används först för inspektion. Det består i att doktorn försiktigt kommer in i pekfingret i patientens rektum och proberar prostata på försiktigt. Om prostatan är mycket förstorad, kommer läkaren att märka.

Storleken på prostatakörteln kan vara strikt individuell, därför, om det finns misstankar om prostata adenom, ska patienten skickas för ytterligare diagnos.

Ultraljud och TRUS

Vad är ultraljud, alla vet. Det är den här metoden som tillåter den mest exakta bestämningen av förekomsten av patologi i interna organ. TRUS är samma ultraljud, men enheten sätts in i ändtarmen, vilket möjliggör den mest exakta undersökningen av organen i det manliga reproduktionssystemet.

TRUS hjälper till att identifiera alla parametrar i prostatakörteln. Det är möjligt att beräkna adenomets storlek med hjälp av en dator, men ett mer tillförlitligt resultat kommer att vara om läkaren manuellt beräknar hur stor prostatahyperplasi är.

Orsaker till adenom

Hittills har det inte fastställts exakt vad som orsakar den patologiska tillväxten av prostataceller. Forskare lyckades bara fastställa beroende av adenomtillväxt från hormonell bakgrund, desto mer testosteron producerar den manliga kroppen, desto mer sannolikt är den patologiska proliferationen av prostata.

Men, även om huvudorsaken inte har klargjorts, har forskare identifierat riskfaktorer som ökar sannolikheten för prostata adenomtillväxt:

 • stillasittande livsstil;
 • ateroskleros;
 • felaktig kost;
 • övervikt.

Sannolikheten för att utveckla adenom ökar också med åldrandet av en man och en naturlig förändring i hormonell bakgrund.

Symptom på adenom

Medan adenom inte överstiger 40 ml kan patienten inte märka några patologiska förändringar i hans kropp. När tumören ökar kan förändringar i urinprocessen förekomma. De uttrycks i följande:

 • urinströmmen blir svag;
 • frekvent uppmaning att urinera
 • patienten går ofta på toaletten på natten;
 • en man kan inte tömma blåsan till slutet, för detta måste du påkänna dina peritoneummuskler.

Ovanstående symtom är de första tecknen på en ökning av prostata adenom. Det är i detta skede är det nödvändigt att träffa en läkare, eftersom det i ett tidigt skede kommer sannolikt att bli botade, även utan medicinering med rätt livsstil, kost och motion.

När adenom utvecklas till nästa steg, ökar dess dimensioner, det smalnar urinröret, som åtföljs av följande symptomatologi:

 • i patientens urinblåsa finns alltid en viss mängd urin, vilket ökar med adenomtillväxten;
 • blåsan fylls hela tiden, den kan inte tömmas helt, ökar blodtrycket.

I sista skeden ökar hyperplasi så mycket att det börjar trycka på ändtarmen, vilket kan leda till problem med avföring. Patienten kan uppleva förstoppning, blödning, slemhinnor från anusen.

Behandling av prostatahyperplasi

Det finns tre behandlingsmetoder, som ordineras beroende på storleken på en godartad tumör.

medicinering

Sådan terapi kommer endast att träda i kraft om adenomen inte är för stor. Patienten är ordinerad läkemedel som hjälper till att slappna av blåsans smidiga muskler och för att underlätta urineringsprocessen. Dessutom är det nödvändigt att förskriva mediciner som saktar processen för adenomtillväxt.

Transuretralektomi (TUR)

Denna metod anses vara den mest effektiva och säkra att det inte gör fler nedskärningar är enheten in i urinröret och prostatavävnaden ut, frigör urinröret. Risken för komplikationer efter operation är mycket liten och återhämtning tar kortast möjliga tid.

Adenektomiya

Denna metod är en öppen operation, där skärningen av bukhinnan och blåsan utförs. Utan en sådan intervention har adenomen nått en mycket stor storlek. Det viktigaste med kirurgi är att du också kan få stenar från blåsan.

Sammanfattningsvis

Adenom i prostatan kan vara säker tills den når en stor storlek. Om du inte följer din hälsa kan situationen sluta ogynnsamt för patienten. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt processen för urinering, eftersom han är den första förebud om problemen med adenom och män klev in tröskeln till 40 år, helst minst en gång per inspektion år på urolog för att övervaka storleken på prostatan och undanröja risken för dess tillväxt.

Vilka är tillåtna storlekar av prostata adenom?

För att lösa ett sådant viktigt problem som behandling av prostatahyperplasi hos män (prostata adenom) och välja rätt metod för behandling, behöver läkaren känna till den exakta storleken på detta organ i patienten. Prostataens storlek gör det möjligt för specialisten att korrekt diagnostisera graden av ökning och välja metoder för behandling av sjukdomen - på ett konservativt sätt eller med hjälp av kirurgisk ingrepp.

Den första används för att eliminera godartad adenom med liten tumörstorlek eller genom att använda metoden för transuretral resektion.

Om, med prostataadenom, dess storlek har genomgått en ökning större än en viss storlek, kommer kirurgi att krävas genom att använda en kavitoperation eller bränna ut överflödiga vävnader med en kraftfull laser i en specialiserad klinik.

Vad borde en man veta om prostatakörteln? Adenom behandlas för stora tumörstorlekar? Vilka metoder bestämmer storleken på prostata adenom?

För att besvara dessa frågor måste vi vara klart vad prostatan, dess läge och funktion, och de kan ändra storlek vid adenom, vilket kan leda till en sjuk människa att impotens eller infertilitet.

Huvudfunktionerna hos könkörteln och dess placering hos män

Denna kropp utför en viktig roll i kroppen och ligger i ett litet bäcken. Ovanför detta glandulärt muskelorgan är blåsan. Prostatan täcker med sin vävnad det första segmentet i urinröret (urinröret). Denna körtel är ansvarig för produktionen av en speciell hemlighet som, när den blandas med seminalvätska, reglerar spermatozoas aktivitet och skyddar dem mot yttre negativa faktorer. Järnet rör rörens ändar med sin bakre del. I normalt skick, i form och storlek, liknar det en valnöt med liten diameter.

Organets fysiska struktur och dess effekt

Anatomiskt består prostatan av två halvor. De är förbundna med varandra av ett isthmus och består av glandulära celler, vilka är sekretoriska producenter. Under normal drift av prostata under samlag, mättas spermatozoer med olika energiförsörjningar och transporteras till deras destination. Detta beror på samtidig reduktion av körtelmuskler för utsöndring av utsöndring. Deras stora antal i aggregat bildar den så kallade sfinkteren, som under den sexuella processen krymper och tillåter inte urin att gå in i ejakulatet.

Samma organ fungerar som en barriär när man skyddar hela urinröret och reproduktionssystemet från invasionen av bakterier och virus.

Den yttre sidan av prostaten är täckt med en bindväv som bildar kuppen i könsstycket. Arteriell blodtillförsel av kroppen sker genom urinrörets nedre artär. Den venösa plexus samlar blod från körteln.

Prostatstillväxt och utveckling

Vid pojkens födelse börjar pojken öka storleken på prostatakörteln, som redan har en vikt på ca 1 g. Den växer upp under en mans pubertet och slutar i grunden när han fyller 18 år. I det vanliga tillståndet av järn börjar minska efter att ha nått en 55-årig man på grund av en naturlig minskning av mängden androgener i kroppen. Med olika endokrina sjukdomar som orsakar patologi i utvecklingen av könsorganen, kan prostatakörteln inte nå sin normala storlek.

Med utvecklingen av inflammatoriska processer eller utseendet på en malign tumör ökar körtelvolymen, vilket vanligen observeras hos män som har fyllt 45 år.

De viktigaste symptomen på prostata adenom

Utseendet hos sjukdomen som en man kan bestämma genom sådana tecken:

 • En viss extra spänning i bukmusklerna krävs för att tömma blåsan.
 • urinflödet blir släckt och minskar märkbart i diameter, medan tiden för utsöndring från kroppen förlängs;
 • intermittent urinering inträffar.

I de ovan beskrivna manifestationerna av sjukdomen kan faktorer såsom:

 • människans ålder
 • förekomsten av hormonella störningar
 • ateroskleros;
 • högre än normal viktökning
 • stressiga situationer
 • stillasittande livsstil;
 • olika miljöfaktorer
 • åldersrelaterade förändringar i testosteronnivåer hos män.

Vid vidare utveckling av adenomen kommer följande symtom att visas i ett senare skede:

 • frekventa önskningar för natturinering;
 • oförmåga att behålla urinen
 • Utseendet av svår smärta vid utlösning;
 • sjuklighet i processen med urinproduktion från kroppen.

Detta beror på ökningen av prostata och kompressionen av urinröret genom dess vävnader. Denna process orsakas av infektion i infektion i könsorganen och urinvägarna. Utan behandling leder sjukdomen till sådana komplikationer:

 • Det finns en utveckling av akut retention med urinering.
 • i urinen finns bloddroppar;
 • frossa och ryggsmärta
 • värker över hela kroppen

Alla dessa symptom indikerar ett brott mot urinflödet, penetrering av patogena mikrober i det lilla bäckenet och utvecklingen av olika patologier. Detta i sin tur leder till stagnation i utvecklingen av urinblåsan och njurstenar, akut njursjukdom, utveckling av cystit och framväxten av en hel massa av smittsamma sjukdomar och sjukdomar av olika slag.

Patienten ska snarast samråda med en läkare för diagnos och val av metod för behandling av sjukdomen.

Bestämning av prostata storlek

Denna operation utförs vid en primär undersökning med en läkare. För att bestämma volymen av prostatakörteln och dess linjära mätningar används följande metoder:

 1. En manuell undersökning av prostata utförs av en urolog. Han sätter in ett finger i patientens rektum och känner av körteln, bestämmer sin ungefärliga storlek och struktur. Om studien visade en signifikant ökning av prostata, så bestäms ultraljuden för att bestämma dess storlek mer exakt.
 2. Ultraljud är en metod för instrumentell diagnos av prostata-tillståndet, det har stor informativitet. Med ultraljudsvågor kan du uppnå stor noggrannhet när du bestämmer volymen, storleken och vikten på körteln. Samma metod används vid behandling av adenom och för postoperativ observation av förändringen (minskning) i prostata, för att bestämma riktigheten av den valda behandlingsstrategin.
 3. Ibland används i samma syfte (men sällan) en metod med röntgenutrustning med hjälp av en speciell (kontrasterande) vätska för färgning av de organ som studeras. Det kallas en prostatografi och är inte sämre i exakta mätningar av prostata storlek till andra metoder, men kräver preliminär beredning av patienten.

Vad ska storleken på prostata vara?

Den genomsnittliga tillåtna storleken på ett organ bör motsvara sådana parametrar:

 • längd - 3 cm;
 • bredd - 30 mm;
 • tjocklek - 0,02 m.

Den minsta tillåtna storleken på ett adenom:

 • längd - 2,5 cm;
 • bredd - 22 mm;
 • tjocklek - 0,015 m.

De maximala möjliga parametrarna för prostata:

 • längd 4,5 cm;
 • bredd - 40 mm;
 • tjocklek - 0,023 m.

Att veta dimensionerna, kan du använda matematiska åtgärder för att hitta volymen hos körteln - den borde ligga i intervallet 20 till 30 cc.

Vikten av ett hälsosamt organ är vanligtvis 16-19 g.

De angivna uppgifterna är ungefärliga, eftersom de är beroende av fysikaliska, ålder och andra individuella egenskaper hos den manliga organismen.

För att bestämma prostatavolymen används följande formel ofta:

 • där W är volymen hos körteln;
 • A är patientens ålder.

Automatiska beräkningsmetoder baserade på ultraljudsdata ger ofta ett stort fel i mätningar, så läkare föredrar att läsa alla dessa parametrar manuellt.

Ändra storleken på prostata i adenom

Parametrarna i körteln under utveckling av adenom genomgår en signifikant ökning. De minsta avvikelserna från normala storlekar som finns på doktorns undersökning gör det möjligt för specialister att rikta patienten till en mer detaljerad undersökning, eftersom försummelse i denna fråga kan vara dyrt - adenomen kan utvecklas mycket snabbt.

Korrekt diagnos och snabb behandling hjälper i tid för att stoppa den böljande tillväxten av prostatavävnader och använda konservativa metoder för behandling av sjukdomen eller moderna sparande metoder för kirurgisk ingrepp.

I länder med ett utvecklat system för tidig diagnos av prostata adenom utförs operationer endast i 1/5 fall av sjukdomsdetektering. Vid kirurgiska metoder är det ofta olika komplikationer.

Vid detektering under inspektion till patientens prostata med en volym på 30 till 50 cm ^, och Just märk funktionella störningar organdrifts läkare ordinera konservativ behandling med olika läkemedel som fördröjer eller fullständigt stoppa tillväxten av prostata.

För att göra detta, använd läkemedel som påverkar prostatens glatta muskler och försvagning av urinvägs hals, minska motståndet mot rörelse av urin.

De kallas vanligtvis alfa-blockerare. Deras positiva effekt noteras i 2 veckor efter starten av antagandet. Samtidigt avslöjades sådana biverkningar i sin ansökan:

 • sänkning av blodtrycket i patienten;
 • förekomsten av huvudvärk
 • utlösning av retrograd natur.

Används och droger från gruppen av hämmare - de hjälper till att minska storleken på den förstorade prostata vävnaden. Deras terapeutiska effekt manifesteras efter 5 månader från början av användningen av läkemedlet. Några av dem minskar storleken på körteln med 30%.

Om kirtlens storlek överstiger 36-42 cc och det inte finns någon effekt att ta mediciner, och patienten har problem med urinering, utförs en operation för att avlägsna en del av prostatavävnaden.

För att operationen ska vara mindre traumatisk för patienten, bör adenomets storlek inte vara mer än 63 cc.

Vid stora parametrar av prostatavolym (upp till 80 cc) ordineras en öppen kirurgisk operation som kan leda till sådana komplikationer för patienten:

 • urininkontinens
 • olika överträdelser av sexuell funktion
 • närvaron av synligt ärr.

De metoder genom vilka kirurgiskt ingrepp utförs:

 1. Den vanligaste - en öppen prostatektomi, som förskrivs med en körtelmassa mindre än 40 g och närvaron av kvarvarande urin inte mer än 0,14 l.
 2. Transuretralmetoden utförs genom penetration i patientens kropp genom urinröret utan användning av snitt. I detta fall bör adenomets vikt inte överstiga 55 g, kvarvarande urin - 0,13 l. Denna metod är inte tillämplig för patienter som lider av njursjukdom.
 3. Laserterapi - en av de mest moderna blodfria metoderna för kirurgi, är baserad på att bränna ut överflödiga prostatavävnader med en kraftfull laser som samtidigt ger koagulering av blodkärl.
 4. En relativt ny metod är embolisering av blodkärl i prostata adenom.

Förutom behandlingen av adenom spelar prostataformen en stor roll vid utnämning av behandlingsmetoder för sjukdomar som prostatit, prostatacancer. De har också en signifikant förändring i körvolymen i riktning mot ökningen. I det här fallet föreligger en försening i urinering och en nästan fullständig kränkning av patientens sexuella funktion.

Med en sådan klinisk bild är utvecklingen av patologin hos blodkärlen eller venös plexus i prostatakörteln möjlig.

Därför är det extremt viktigt att bestämma storleken på prostatakörteln vid diagnos av en sjukdom och föreskriva en behandlingsmetod. Vid den minsta misstanken om utvecklingen av prostataadenom, bör en man konsultera en urolog. Tidig diagnos av sjukdomen möjliggör en mer kvalitativ behandling och snabbare sätter patienten på fötterna.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Vad ska vara den tillåtna storleken av prostata adenom

För att lösa problemet med att välja en behandlingsmetod, inklusive kirurgisk behandling, för att bestämma operationen, är de tillåtna storleken av prostata adenom av stor betydelse. Tumörer av liten storlek kan behandlas konservativt eller helt avlägsnas genom endoskopisk kirurgi (transuretral resektion av prostata). Men stora adenom måste avlägsnas genom en kavitoperation eller opereras i kliniker, vars specialister äger laseroperation för prostataadenom (det finns få sådana i vårt land idag).

Bestämning av prostata storlek

Storleken på prostatakörteln hos män är ungefär uppskattad redan vid digital rektalundersökning. I prostata normepoperechnik är från 2,5 till 3,5 cm, den longitudinella dimensioner körtel -. 2,5-3 cm, dock kan data i tillräcklig utsträckning uttrycks av den individuella variabiliteten (fysiologiska ålders funktioner).

Nästa steg för att bestämma prostasstorleken är ultraljud, och det är bättre att det är transrektalt ultraljud (TRUS). Prostatvolymen med TRUS hos friska män är ca 20 ml och bör inte överstiga 30 ml. Ungefär för en specifik patient vid bedömning av prostatavolymen kan användas formel Gromov: V = 0,13 V + 16,4, där V - prostatavolymen och B - patientens ålder.

TRUS kan du exakt utforska de linjära dimensionerna: längden, tjockleken och bredden av prostata körteln. Prostas normala storlek kommer att vara 2,4-4,5 cm, 1,6-2,3 cm respektive 2,7-4,3 cm. Den verkliga volymen av prostata under TRUS är mer exakt om läkaren av ultraljudsdiagnostik beräknar det oberoende, baserat på de erhållna linjära dimensionerna. Faktum är att de automatiska metoderna för att beräkna volymen hos körteln som är tillgängliga för moderna anordningar kan kraftigt snedvrida prostatens faktiska volym, speciellt med uttalad nodal proliferation. Och utan detta deformeras den felaktiga form av körteln av noderna och de automatiskt erhållna dimensionerna är felaktiga.

Förändringar i prostatakörteln i adenom

Dimensioner av prostatakörteln med adenom ökas markant. Även mindre avvikelser från normen i TRUSI-körteln är en anledning till ytterligare undersökning, eftersom adenomen i vissa fall växer snabbt nog och orsakar allvarliga förändringar i patientens kropp. Tidig inledande av behandling kommer att bidra till att stoppa tillväxten av prostatiska noder, och det kommer att finnas en möjlighet att sluta enbart på konservativ terapi eller tillgripa sparsamma metoder för kirurgisk behandling. I länder med utvecklad sjukvård för befolkningen på grund av tidig diagnos av adenom av liten storlek, använder inte mer än 20% av patienterna operativ behandling. Trots det faktum att endast kirurgi är ett radikalt sätt att bli av med en tumör är ett betydande antal patienter fortfarande missnöjda med resultaten (för många komplikationer är alltför vanliga).

Med ett adenom med en prostatavolym på 30 till 55 ml i avsaknad av allvarliga kliniska symptom och kränkningar av andra organers funktioner utförs konservativ behandling med kombinationer av läkemedel. Om knutens storlek är mer än 40 ml, är det ingen effekt av läkemedelsbehandling och patienten är allvarligt oroad över problem med urinering, det rekommenderas att ha en operation för att ta bort en del av prostata. Upptagna storlekar av prostataadenom, där det fortfarande finns en sannolikhet för en mindre traumatisk endoskopisk operation, bör inte vara mer än 60 ml. Om nodulerna körtlar öka volymen till 60-80 ml eller mer, kommer att visas öppen kirurgi, som har flera nackdelar, bland vilka - närvaron av synliga ärr, postoperativa komplikationer - sexuell dysfunktion, urininkontinens, etc.

Den normala storleken och volymen av prostata

Prostatakörteln hos män är ett viktigt organ i reproduktionssystemet, vilket är exokrin körtel i genito-urinvägarna. Från prostatens funktion beror på det intima livet, välbefinnandet, hälsoministerna för den starka hälften. Den avgörande faktorn för det sekretoriska organets tillstånd är storleken, strukturen, körvolymen. Varje patologi, inflammatorisk infektion, funktionell funktionsfel i det urogenitala nervsystemet verkar med ökningen. Vad borde vara volymen av prostatakörteln i norm, vilka storlekar anses normala, och det indikerar en patologi.

Anatomisk struktur av prostata

Prostatakörteln är ett orört sekretoriskt organ bestående av höger och vänster lobes, som är förbundna med en isthmus. Körteln har en tubulär-alveolär struktur, en tät elastisk konsistens. I form liknar en inverterad trapezoid eller kastanj.

Järnet ligger hos män något under blåsan. Omsluter hans nacke, den proximala delen av urinröret. Organets utsöndringskanaler öppnar sig i urinröret. Den bakre delen av prostata ligger intill ändarets främre vägg, vilket gör det möjligt att utföra ett diagnostiskt test med hjälp av palpationsmetoden genom ändtarmen.

Huvudfunktionen hos prostatan är utsöndring, som försvinner ejakulatet. Dessutom stryker järnet urinröret under erektion. Kontroll av kroppens grundläggande funktioner utförs av hormonerna i hypofysen. Hemligheten hos prostatan innehåller enzymer, zinkjoner, vitaminer, immunoglobuliner.

Prostatan är ett mycket sårbart organ, särskilt hos män från 35 till 60 år. Prostatens storlek kan variera under hela livet och beror på många exo- och endogena faktorer. Volymen av prostatakörteln beror i regel på den hormonella bakgrunden hos personen, åldern, individuella egenskaper hos den manliga kroppen.

Med åldern hos män, efter 50-60 år fördjupar isthmusen, vilket leder till att urinkanalen pressas. I medicinsk praxis kallas denna patologiska förändring prostata adenom.

Vilken storlek av prostata ska vara

Organets bildning sker med 22-23 år, vilket är förknippat med en ökning av koncentrationen av könshormoner. Med ålder börjar storleken på prostata öka. En liten ökning av storleken är inte en avvikelse från normen och indikerar inte utvecklingen av degenerativa destruktiva processer i körtelens vävnader.

Patologisk abnormitet är prostatens snabba tillväxt, som åtföljs av olika patologiska abnormiteter, karakteristiska kliniska symptom. För att förhindra utvecklingen av allvarliga komplikationer är det nödvändigt att veta vilken storlek prostata är normen och vad är patologin.

Den normala fysiologiska storleken hos prostata hos män av reproduktiv ålder indikerar frånvaron av patologier i organen i genito-urinvägarna. Normalt bör körkroppens storlek hos reproduktiva åldrar inte överstiga 40 mm i längd och bredd, med en maxvolym på 30 cm3.

För bestämning av prostata hos män i medicinsk praxis använd en speciell formel Gromov: V = 0,13 * B + 16,4, där:

 • V - volymen av prostatakörteln;
 • B är åldern hos patienterna.

Storleken på prostatakörteln är normal:

 • bredd (tvärgående dimension) - 27-42 mm;
 • längd (övre botten) - 23-45 mm;
 • tjocklek (antero-posterior) - 15-25 mm.

Dessa indikatorer är normen för män i åldern 23 till 40 år. Efter 40-60 år kan dessa parametrar normalt ha andra betydelser.

Bestämning av prostatakörteln hos män

Vad är bredden, längden, prostatens tjocklek, bestämmer mest precist metoden för transrectal ultraljud (TRUS). Sensorn sätts in genom lumen i ändtarmen i prostata. Den största fördelen med tekniken är att den kan göras utan att behöva fylla urinblåsan.

Organets volym vid användning av den diagnostiska metoden för transrektal ultraljud är mer tillförlitlig om den läkare som utför undersökningen självständigt utför tolkningen av resultaten, vilka är baserade på kärnans uppdagade linjära dimensioner. Trots användningen av modern diagnostisk medicinsk utrustning kan resultaten av automatiska beräkningar förvrängas något, särskilt i närvaro av nodalformationer i prostatavävnaderna.

Förutom TRUS, för att bestämma storleken på körteln som används:

 1. Palpation. Passera genom rektumets väggar. Denna metod låter dig bestämma strukturen, konsekvensen, organets elasticitet, närvaron, smärtintensitetsintensiteten.
 2. Magnetic resonance imaging (MRI). Den mest effektiva, tillförlitliga diagnostiska metoden som gör att du kan avgöra vilken avvikelse som helst från normen.
 3. Transabdominal ultraljud av prostata (TAUS). Diagnostikmetoden innebär att man utför en extern undersökning genom bukväggen. Den enklaste, överkomliga metoden för diagnos i urologi, som används i många medicinska centra. Skanning utförs i tvär- och längdriktningen. Denna diagnostiska teknik gör det möjligt för dig att uppskatta prostata storleken och bestämma också organets massa, volym och konturer. Genomförandet av TAUS är svårt, om en person har mycket vikt, är övervikt.

En mindre vanlig diagnostisk undersökning är en prostataundersökning med en intrakavitär transuretral metod, genom urinröret.

Det finns en kategori av urologiska patologier, som kan bestämmas av metoden för prostatografi. För att bestämma de linjära dimensionerna, organstruktur, används radiografi med kontrast. I prostata introduceras närliggande organ en speciell lösning. Diagnostisk metod är mycket informativ, bestämmer exakt klyftens tillstånd, gör det möjligt att identifiera förekomsten av tumörer, cyster, stenar.

Genomförande av ultraljud i samband med MRT kan du bestämma patologin, strukturella förändringar i prostatakörteln i de första stadierna av patologin. Baserat på de diagnostiska resultaten kommer läkaren att välja den optimala behandlingen för normalisering av sekretoriska organets funktioner. Pålitlig och korrekt tolkning av resultaten kan bara vara en urolog som utförde undersökningen av patienten.

Hur man beräknar volymen av prostata

Prostatvolymen hos män utförs genom enkla beräkningar av dess dimensioner i mm, vilka erhålls genom ultraljud. För att beräkna prostatavolymen applicerar medicinska specialister formeln för en trunkerad ellips. Således erhålles volymen hos körteln genom att multiplicera alla värdena för tvärgående, anteroposterior och längdmått med 0,52.

Om prostatamassan överskrider 80 g bestäms volymen av produkten med ett värde av 0,52 per tvärgående dimension i cm3. Om körtelns vikt är mindre än 80 g - kommer det sekretoriska organets volym att vara lika med produkten 0,52, den främre och bakre storleken och den tvärgående dimensionen i kvadraten.

Viktigt! För män 40-50 år anses normen om körtelvolymen är 25-30 cm3. Om prostatavolymen överstiger 37 cm3, indikerar detta utvecklingen av prostata adenom.

Om nödvändigt bestämmer den exakta massan av prostatakörteln, erhållen med formeln, volymen multipliceras med 1,05.

Vid tidpunkten för undersökningen bestämmer läkare också sekretoriska organets struktur för att skilja normen från patologin. Prostatakörteln hos män borde normalt ha en homogen struktur, ha tydliga konturer, gränser, symmetrisk form. I körteln borde inga tumörer, knölar, förkalkningar. Halvdelen av körteln delar upp längsgående spår, och var och en av dem måste bestå av 15-27 lobuler.

Cystor, neoplasmer, heterogen kroppsstruktur indikerar utvecklingen av allvarliga patologier. Diffusa lesioner kan indikera hyperplasi, dysplasi, hypertrofi, prostataatrofi.

De största sjukdomarna, prostata sjukdomar

Till de ofta diagnostiserade sjukdomarna är prostatapatologierna:

 1. Prostata adenom. Körteln är förstorad i storlek. Markera diffusa lesioner morfologiska förändringar i organets vävnader, ett brott mot urinflödet.
 2. Prostatit. Den inflammatoriska processen är lokaliserad i prostata i bindväv, glandulära vävnader. Med denna patologi, smärtsam, svår urinering, frekvent uppmaning att urinera, särskilt på natten, en kränkning av erektilfunktionen.
 3. Cysten. Det kännetecknas av bildningen på vävnaderna i kroppshåligheterna med flytande exsudat.
 4. Förkalkningar. Med denna patologi diagnostiseras närvaron av steniga avlagringar av rundad form i kanalerna i körteln. Sjukdomen åtföljs av utvecklingen av akut inflammation i vävnaderna.
 5. Neoplasmer i körtelvävnader, organstrukturer, prostatacancer.

Det finns en ökning av prostatakörteln i adenom, BPH, prostatit, prostatahypertrofi. I detta fall beror arten av strukturella patologiska förändringar på åldern, det allmänna fysiska tillståndet, sjukdomsfasen.

Hyperplasi av prostata

Godartad prostatahyperplasi (BPH), prostataadenom är en godartad bildning av glandular epitel, stromala organstrukturer. Denna patologi diagnostiseras oftast hos män äldre än äldre, efter 55-65 år. I 80-90% av prostatakörtelns hyperplasi utvecklas hos män efter 75-80 år.

BPH kännetecknas av godartad tillväxt, ger inte metastaser. På vävnaderna bildas en liten knut med liten diameter, som gradvis ökar i storlek, vilket leder till komprimering av urinväggen. Hyperplastiska vävnader kan expandera i riktning mot blåsan, tarmarna.

Bland de anledningar som ledde till utvecklingen av denna urologiska patologi kan vi notera:

 • hormonella misslyckanden;
 • åldersrelaterade förändringar i kroppen;
 • överbelastning av venöst, arteriellt blod i ett litet bäcken;
 • oregelbundet sexliv;
 • skadliga vanor, stress;
 • infektion, inflammatoriska processer i det urogenitala området.

När man diagnostiserar BPH upplever män obehag, smärta i ländryggsregionen, underkroppens nedre del, smärtsam urinering, erektil dysfunktion, svaghet. Som regel upplever patienterna endast ångest när prostatan är mycket förstorad i storlek.

Godartad prostatahyperplasi kan uppstå som en självständig sjukdom och manifesterar sig som ett symptom i andra sjukdomar, störningar i det urogenitala systemet.

I utvecklingen av denna patologi utmärks tre steg:

 1. Den första etappen. Körvolymen ökar till 37-45 cm3. Om prostatastorleken är 40-42 mm, indikerar detta den ursprungliga formen av sjukdomen. Symtomatism är dåligt uttryckt, manifesterad av mindre obehag.
 2. I det andra steget ökar prostatavolymen till 47-56 cm3. Karakteristiska symtom: Vanlig trängsel att urinera, smärta i underkroppen, obehag.
 3. I det tredje steget stärks järnet kraftigt. Prostatavolymen når 65-100 cm³. Markera blödning, okarakteristisk urladdning från anus, kronisk förstoppning, en smärtsam handling av avföring. Utflöde av lymf leder till deformation av regionala lymfkörtlar, svullnad i nedre extremiteterna.

Storleken på prostata adenom, volymen av det sekretoriska organet gör att du kan välja en effektiv och ordentlig behandling av urologisk patologi, som syftar till att väcka huvudsymptomen.

Normalisera funktionen av prostata, minska prostatakörteln i början av sjukdomen kommer att hjälpa till med konservativa medicinska tekniker. I avancerade fall kommer endast kirurgisk behandling, endoskopisk kirurgi, öppen kavitetkirurgi att hjälpa till.

Varför behöver du veta storleken på prostata

Efter att ha funderat på vad den normala storleken på prostatakörteln borde vara, kan man förstå vad som är patologin och vad är de patologiska förändringarna som äger rum i organets strukturella element och vävnader.

Tyvärr, prostatit, prostata adenom, andra sjukdomar som leder till förändring i storlek, ökning, störningar i kroppens funktion uppträder inte omedelbart med ett eller annat karakteristiskt symptom.

Ofta diagnostiseras prostata adenom, prostatit vid senare skeden, vilket hotar med allvarliga komplikationer. Till exempel kan en godartad tumör med hyperplasi av prostata utvecklas till en malign. Därför måste en vuxen man, efter 37-40 år, systematiskt, minst två gånger om året, genomgå förebyggande undersökningar vid medicinska centra.

Storleken på prostata adenom för operation

Adenom är farligt eftersom proliferationen av prostatakörteln inte märks av patienten. Först efter att prostata komprimerar urinröret bryter det om tömningsprocessen. När en man har symtom som ofrivillig urladdning eller urinretention, en försvagad stråle, förstår han då att hans kropp har misslyckats och vänder sig till specialister.

Vad är svaret på prostatakörteln

Anatomiskt är prostatan i bäckenområdet och ovanför är blåsan. Med sin vävnad täcker denna körteln urinröret.

Den bakre delen av prostata är i kontakt med ändarna i ändtarmen.

Den hälsosamma storleken på prostata är inte mer än den genomsnittliga valnöt.

Järn består av två halvor, konjugerade av en märklig isthmus. Halvorna själva är en körtelvävnad som utsöndrar sig. Om prostatan fungerar korrekt, under samlag, sätter den spermierna med energimaterial och, tack vare musklerna, säkerställer deras leverans till destinationen. Ett stort antal av dem utgör en slags ventil som hindrar urin från att komma in i spermierna.

Dessutom fungerar prostatakörteln som ett hinder för tillströmningen av virus och bakterier genom hela urinröret.

Externt är körteln täckt med en speciell bindväv, som bildar en kapsel av prostata. Näring inträffar på urinrörets nedre kärl.

Som vi ser spelar denna körteln en särskild roll i den manliga kroppen.

0 av 13 jobb avslutade

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13

I inflammation i prostata finns specifika symptom. Under den inflammatoriska processen sväller järn och växer i storlek, vilket bidrar till ökad urinering. Om en man har sådana tecken, bör du omedelbart ta ett test för prostatit. Då kommer du att kunna bedöma din kropps tillstånd och i tid för att besöka specialister.

Ett prostata-test kan göras hemma av dig själv. Med inflammation i körteln verkar inte bara problem med urinutflödet, men erektilfunktionen förvärras, vilket leder till infertilitet. Tidig diagnos av prostatit kommer att undvika utveckling av allvarliga komplikationer.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%
 2. Prostatitest 0%

Det är allt bra.

Du har inte prostatit. Vi önskar att du fortsätter att behålla din maskulin hälsa!

Vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.

Resultaten av det godkända testet visar att du har måttligt uttryckt tecken på prostatit. Adress till experten och skicka inspektion. Glöm inte att de flesta hälsoproblem kan elimineras redan i de tidiga stadierna!

Det är bråttom att se en läkare!

Du har en tydlig symptomatologi av prostatit. Så snart som möjligt kontakta en läkare!

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i pungen under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du några obehagliga känslor eller smärta i penis under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft obehagliga känslor eller smärtor i underlivet under den senaste veckan?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta, brännande känsla under urinering?

 • Ja
 • ingen

Har du haft några tecken på prostatit under den senaste veckan, som smärta eller obehag med utlösning?

 • Ja
 • ingen

Hur många gånger under den senaste veckan har det varit ont eller obehag på ovanstående ställen:

 • Detta var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • vanligtvis
 • Förlorat mitt konto

Hur skulle du bestämma intensiteten av smärta vid en tidpunkt då de stördes på en skala av 1 (inga smärtor) till 10 (smärtan är outhärdlig).

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10

Har du haft några obehagliga känslor eller smärta i perineum under den senaste veckan?

 • Var inte
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur ofta har du i den senaste veckan haft en önskan att tömma blåsan före två timmar efter det tidigare besöket på toaletten?

 • aldrig
 • sällan
 • ibland
 • Mycket ofta
 • alltid

Hur påverkar de ovanstående tecknen på prostatit din livsstil?

 • Påverka inte
 • Nästan stör inte
 • Till viss del påverkar de
 • Betydligt bryta mot det vanliga sättet att leva

Hur ofta har du tänkt på dina tecken på prostatit under den senaste veckan?

 • Jag tänkte inte alls
 • Jag tänkte nästan inte
 • ibland
 • Mycket ofta

Hur skulle du leva om ovanstående symtom på prostatit oroade dig hela livet:

 • Jag skulle inte uppmärksamma
 • Normalt skulle leva
 • tillfredsställande
 • Blandade känslor
 • Jag skulle känna mig otillfredsställande
 • Mycket dåligt
 • fruktansvärt

Hälsosam storlek och dess förändring i hyperplasi

Vanligtvis kan prostatakörteln vara ungefär inställd av fingerundersökning. I norm - det här är 2,5-3,5 cm i diameter och 2,5-3 cm längs.

Även om dimensionerna kan bero på personliga fysiologiska egenskaper.

Nästa steg i undersökningen är ultraljud. Det kommer att bidra till att skapa ett mer exakt värde av prostata och för att avslöja dess ökning. När transrectal ultraljud (TUZI) kan exakt bestämma prostataets tjocklek, volym, längd och bredd.

Den motsvarande storleken på körteln:

 • volym - 20-30 ml;
 • längd - 2,4-4,5 cm;
 • omkrets - 1,6-2,3 cm;
 • latitud är 2,7-4,3 cm.

En mer exakt volym kan beräknas av en specialist oberoende av linjära parametrar. Automatiska metoder kan tolerera felaktighet.

Med adenom förekommer prostataförstoring. Även obetydliga skift, som avslöjades vid TUZI, bestämmer grunden för ytterligare forskning.

När storleken har överskridit 40 ml, hjälper konservativ terapi inte, patienten har problem med urinering, då pratar vi om operation. Detta tar bort fragmentet av prostatakörteln.

Den tillåtna storleken på hyperplasi, där det fortfarande är möjligt att utföra en endoskopisk (inte så traumatisk) operation - upp till 60 ml.

Om ökningen av adenom nått 60-80 ml, kommer en öppen operation att utföras, vilket kan leda till negativa konsekvenser - inkontinens, närvaro av ett ärr, uppdelning av sexuell funktion.

Orsaker och förekomst av hyperplasi

Även om ett litet antal män söker behandling för läkare kan det med säkerhet sägas att tecken på prostata adenom kan avslöjas i ¼ av den manliga befolkningen från fyrtio till femtio år. Och från 50 till 60 - varje sekund. Tyvärr sparar denna sjukdom inte den yngre generationen - män av reproduktiv ålder (30-40 år) har också ökad risk att utveckla adenom. Att leda till en sådan patologi är i grunden en passiv livsstil och "stillasittande arbete".

Roten av adenomutseende har inte studerats än. Många är benägna att associera den med prostatit, men det finns faktiskt ingen vetenskaplig bekräftelse på detta. Förhållandet mellan denna patologins födelse och rökning, sexuell läggning, överdriven konsumtion av alkohol, sexuell aktivitet och överförda sexuellt överförbara sjukdomar avslöjas inte heller.

Det noteras dock att frekvensen för detektering av denna sjukdom klart beror på patientens ålder. Utgående från detta drog forskarna slutsatsen att prostata adenom förekommer med en förändring i hormons nivå av en man, eller snarare - med början av andropause.

Dessutom leder sådana sjukdomar till spridningen av infektioner och bildandet av deponier i urogenitala kanaler. Om du inte konsulterar en specialist i tid, kan du behöva en operation för att avlägsna prostatahyperplasi.

Symtom på hyperplasi

I början av adenom är en ökning av prostatan minimal, men redan ganska märkbar (30-50 ml). Samtidigt känner man inte något obehag och smärtsamma symtom.

Det kan bara finnas mindre tecken:

 • trög (svag och inte fri) ström;
 • frekvent urinering tillsammans med smärta
 • svårighet att dra urin
 • förekomst av kvarvarande urin;
 • Önskningar uppstår på natten och inte en gång;
 • kärnbildning av insättningar i urinväggen.

Om du inte startar behandling, kommer sjukdomen att utvecklas till ett andra, mer komplicerat stadium. Prostatavolymen ökar därefter till 45-50 ml och anses vara patologisk.

Det finns sådana tecken som följer med detta stadium:

 • allvarliga problem med urinflödet;
 • blåsans volym ökar;
 • konservativa metoder hjälper inte.

Ibland överstiger prostata-storleken 60 ml. En sådan ökning medför redan en allvarlig fara och kan inte komma till en sådan utsträckning. När allt kommer omkring ökar prostata i ändtarmen och kan även groda in i den.

På denna nivå uppstår följande symtom:

 • förstoppning;
 • frekventa önskningar;
 • blödning från den analgången;
 • slemhinnor från den bakre kanalen.

Den tredje etappen av sjukdomen sätts när adenomen når 60-80 ml. Denna volym anses vara maximal och öppen kirurgisk ingrepp kan inte undvikas. I det här fallet finns det problem med lymfflödet.

 • urinen avgår partiellt
 • det finns ofrivillig urinering;
 • svullnad av extremiteter;
 • smärta i underlivet
 • anemi;
 • blödning i urinflödet.

Behandling av hyperplasi

Du behöver behandla prostatahyperplasi. Och det första steget är att besöka en urolog.

Vid härdning av prostatahyperplasi används 3 metoder, vars val beror på organismens struktur och sjukdomsstadiet:

 • läkemedelsfria;
 • medicinsk;
 • utförande av operationen.

Vid det inledande skedet kan prostata adenom behandlas konservativt. För att göra detta kommer en professionell urolog att utveckla dagens regim, förorda en viss uppsättning övningar, lära dig hur man kontrollerar vätskeintaget.

Strikt efterlevnad av sådana rekommendationer kommer att bidra till att normalisera blodtillförseln och minska käftens storlek.

Om sjukdomen detekteras senare, kommer det att behövas läkemedel. För detta görs en ytterligare undersökning som hjälper dig att avgöra vilken lösning som är rätt för dig.

När tiden går förlorad och sjukdomen har nått det extrema skedet, finns det ett behov av en operation för att avlägsna adenom i prostatakörteln. I detta fall är nyckeln till framgång valet av en kompetent specialist och en bra klinik. Sedan kan man efter en sådan operation känna sig helt frisk.

Kom ihåg: Tidig upptäckt av sjukdomen - 90% av framgången med behandlingen.

För att övervaka din hälsa är det tillräckligt att känna till parametrarna hos friska organ och genomgå regelbundna läkarundersökningar.