Huvud
Analyser

Förlängt spermogram eller spermogram enligt Kruger

Utökat spermogram är studien av ejakulatet, som utöver det vanliga spermogrammet innehåller en detaljerad morfologisk utvärdering av spermatozoa enligt strikta Kruger-kriterier.

Den tillåter dig att bestämma inte bara allmän information om ejakulatet (räkna, motilitet, viskositet, surhetsgrad, etc.), men också hur mycket som finns i spermier av manliga spermier med en perfekt morfologisk struktur.

Denna indikator beräknas som en procentandel. Parallellt bestäms antalet patologiska former av spermatozoa.

Varför gör analysen?

Utvidgat spermogram ingår ej i listan över obligatoriska tester för diagnosen infertilitet. Denna studie ordineras av en läkare vid behov. Utvärdering av spermatozoas morfologi enligt Kruger-kriterierna utförs med syftet att bedöma fertilitet hos en man, upprätta orsakerna till infertilitet och även som förberedelse för IVF.

 1. Bedömning av fertilitet hos män, sökandet efter orsaker till infertilitet.

Enligt uppgifterna från olika författare bör antalet morfologiskt korrekta spermatozoer i ejakulatet vara från 40 till 60% för möjligheten till befruktning på naturliga sätt. Samtidigt är innehållet i manliga könsceller med en idealisk morfologi enligt WHO-standarden minst 4%. Den ideala morfologin bestäms av Kruger kriterier. Det innefattar en utvärdering av strukturen av inte bara spermans huvud, men även svans och nacke.

 • Bedömning av sannolikheten för befruktning med IVF.

  Med utökad sperma läkare kan avgöra om det krävs mannen ICSI (intraplasmic spermieinjektion), eller i sin fulla ejakulat tillräckligt könsceller in vitro fertilisering skedde utan detta förfarande. När koncentrationen av ideala morfologiska former är mindre än 4% rekommenderas ICSI.

  Kriterier för en idealisk morfologisk struktur

  Med ett normalt spermogram är spermierna normala, vilket inte har några avvikelser i huvudets struktur. Enligt Kruger bör den ideala strukturen ha alla delar av den manliga sexuella cellen. Kriterier enligt vilka experten definierar morfologi:

  • huvudet är ovalt i form
  • akrosom är isolerad, upptar inte mindre än 40% av huvudets yta;
  • nacken är längre än huvudet ca 1,5 gånger;
  • cytoplasmatiska droppar i spermiernas membran bör inte vara mer än 1/3 av huvudet;
  • svans inte vriden
  • Tjockleken på svansen är densamma över hela längden (det är tillåtet att den är liten i mittdelen);
  • Huvudet är cirka 10 gånger kortare än svansen.
  • svansen ligger till huvudet i en vinkel på 90 grader;
  • inom kromatinområdet finns inga vakuoler.

  Patologiska är spermiernas morfologi, som:

  • det finns inget huvud eller svans;
  • det finns vakuoler i kromatinområdet;
  • huvudet är för litet;
  • den akrosomala regionen är för liten eller för stor;
  • flera huvuden definieras;
  • kromatin i form av en kub eller kärna;
  • svansen är förvrängd, för kort eller för lång, placerad i en spetsig vinkel med avseende på huvudet;
  • svansen har ojämn tjocklek
  • svansar två eller flera.

  Vid beräkning av förhållandet mellan korrekta och felaktiga morfologiska spermatozoer beaktas omogna former inte. De skiljer sig från platsen för den cytoplasmatiska droppen i nackregionen.

  Hur ger det utökade spermogrammet för Kruger in?

  Analysen görs av onani. För att förhindra att främmande ämnen kommer in i sperma från den yttre miljön, bör spermier samlas i speciella kliniska inställningar. Spermier samlas i en steril behållare och inom en timme bör undersökas i laboratoriet.

  Innan du gör ett spermogram enligt Kruger måste en man avstå från utlösning, dricka alkohol, gå till bastun och bastu i 4-5 dagar. Hur man ordentligt förbereder sig för leverans av spermier finns här.

  I VitroKlinik spermogrammu för att utforska Kruger läkare embryologer, som gör det möjligt att utvärdera inte bara morfologi spermier, men också deras gödsling perspektiv.

  Förklaring av det expanderade spermogrammet

  Studien av den erhållna seminalvätskan utförs i ett embryologiskt laboratorium, under ett elektronmikroskop. Resultatet av det expanderade spermogrammet ges ut på två former: det vanliga spermogrammet och spermogrammet enligt Kruger.

  Med ett expanderat spermogram utförs utvärderingen enligt följande parametrar:

  1. Antalet spermatozoa i ejakulatet. Normalt bör det minsta antalet spermatozoer vara 40 miljoner per milliliter seminalvätska. Om deras antal är mindre än denna siffra kallas detta tillstånd oligozoospermia. I händelse av att spermatozoa är helt frånvarande, sägs att patienten har azoospermi.
  2. Spermobilitet. Normalt bör det finnas minst 50% av aktiva spermatozoa i spermier som kan röra sig längs olika banor, men mestadels rätlinjigt. Om sådana spermatozoer blir mindre än 40% kallas detta tillstånd asthenozoospermi.
  3. Spermatozoa morfologi. Den viktigaste indikatorn i det expanderade spermogrammet är antalet ideala spermatozoer på den morfologiska strukturen. Om celler med rätt struktur är mindre än 4% är risken för befruktning låg även vid användning av IVF. I detta fall är makarna tilldelade ICSI för att leverera spermierna till ägget.

  Andelen spermatozoer med patologi bestäms också i procent:

  Vid utvärdering av de morfologiska egenskaperna utvärderas strukturen och formen av spermatozoa. Friska och friska spermier har en oval huvud och en svagt svansande svans.

  Patologiska former av spermatozoa på grund av deras anomala struktur kan inte gödsla ägget, men uppfattningen förekommer inte i detta fall.

  Patologisk sperma är i någon människas seminalvätska, men om de blir för mycket, minskar sannolikheten för framgångsrik befruktning av ägget kraftigt. Det vill säga att mer säd i en mans vätska innehåller patologiska spermier, desto mindre sannolikt är det för en kvinna att bli gravid.

  Enligt WHO-standarderna bör mer än 4% av morfologiskt normala spermatozoa vara närvarande i spermierna. Med denna indikator tros man att spermierna hos en man kan befruktas.

 • Viskositet. Normalt ändras seminalvätskan från en viskös konsistens till en vätska på cirka 40 minuter. Om övergångstiden är 1 timme eller mer är detta ett tecken på utvecklingen av den inflammatoriska processen, som kan uppstå i ett antal sjukdomar (vesikulit, prostatit osv.).
 • Syra. Normalt bör detta spermierantal vara 7,2-8 pH. Om det finns avvikelser från dessa indikatorer, kan det vara en fråga om infektionens utveckling.
 • Även om resultaten av det expanderade spermogrammet inte tillåter oss att entydigt fastställa orsaken till infertilitet, kan det ibland antas baserat på den morfologiska strukturen hos spermatozoa. Till exempel indikerar ett stort antal bakterieceller med två svansar eller huvuden vanligtvis en virusinfektion. Överdrivet antal omogna former av spermatozoa indikerar varicocele eller för ofta samlag. Baserat på analysens resultat kan vi anta några genetiska patologier.

  Om det finns några abnormiteter i det förstorade spermogrammet, ordinerar doktorn vanligtvis ett upprepat spermogram som utförs 15-30 dagar efter det första. Vid upprepad bekräftelse av resultaten, föreskriver läkaren behandling.

  Om patologin inte behandlas kan patienten erbjudas alternativa metoder för uppfattning, till exempel genom intrauterin insemination eller IVF.

  Utökat spermogram

  Detta analyspanel innefattar:

  Beredningstid för analyser i ett uttryckligt läge (Cito)

  Värde av analyser

  Spermatologi i CIR - en expertinriktning på manlig hälsa!
  Du kan också passera ett utökat spermogram, som innehåller några viktiga studier.
  Utökat spermogram + videoinspelning.
  Utan fridag och utan rekord! mer om den expanderade SG.

  Spermogram är resultatet av laboratorieforskning av spermier (ejaculat). Denna analys används för att bedöma fertilitet (fertilitetsförmåga) och bestämma reproduktionssystemets sjukdomar hos män.

  Typer av spermogram i laboratoriet av CIR

  • Grundläggande spermogram är en grundläggande undersökning, det rekommenderas att övervaka terapin, för att bedöma förändringar i spermogrammet.
  • Utvidgat spermogram är en komplett studie av ejakulatet, vilket inkluderar parametrarna för det grundläggande spermogrammet, definitionen av antispermantikroppar, den fullständiga biokemin hos spermierna. Det rekommenderas för inledande undersökning.

  ejakulat - Det är en blandning av produkter från utsöndringen av reproduktionssystemet hos män. Normalt innefattar ejakulat spermatozoa, leukocyter, spermatogenesceller. I spermogrammet utvärderas följande parametrar av ejakulatet:

  • Fysikalisk-kemiska parametrar: volym, konsistens, utspädning, viskositet, färg, pH och annat
  • Mikroskopisk undersökning av den nativa (icke-pigmenterad formulering): spermier, motilitet, spermier livskraft, agglutination och aggregering av leukocyter.
  • Mikroskopisk undersökning av en färgad beredning för att utvärdera spermatozoas morfologi (utseende, struktur). Antalet normala och patologiska spermatozoer, närvaro av celler av spermatogenes, omogna spermatozoa och degenerativa former bestäms.

  För dessa parametrar skrivs en slutsats. Alla spermogrammen som utförs i vårt laboratorium åtföljs av ett fotografi av det färgade preparatet. Dessutom kan du beställa inspelning av spermogram på video (läkemedel med mobilspermier).

  Det utvidgade spermogrammet innefattar även bestämning av biokemiska parametrar och MAR-test.

  Att överlämna spermogrammu bör vara klagomål från infertilitet i par, samt i fall av misstänkta eventuella sjukdomar i urin- och könsorganen. Bestäm manlig infertilitet CAN faktorer såsom testikelskada, en liten mängd ejakulat, ingen kondensering av sperma i testiklarna drift svåra tolerabla allergiska reaktioner, vissa droger, alkohol, rökning och avvikelser i kroppens anatomi, sjukdomar i det endokrina systemet, varicocele, agglutination av spermier, urinvägsinfektioner, tid och frekvens av kopulationer, feber och andra. Spermogram leverans hjälper till att avslöja deras effekt.

  Förberedelse för leverans av spermogram
  För korrekt analys, innan spermier ges, är sexuell avhållsamhet nödvändig i 2-4 dagar. Det är oönskat att besöka bad, bastu, dricka alkohol, samt genomföra en analys mot bakgrunden av behandlingen.

  Sperminsamling
  Ejakulat för forskning samlas in av onani i en speciell steril behållare. Det rekommenderas att ta sperma i ett särskilt utrustat rum på kliniker eller laboratorier. I våra kliniker TSIR för leverans av spermier är utrustade med mysiga rum utrustade med speciallitteratur.

  sperma

  Spermogram är analysen av en sperma hos en man. Spermanalys utförs för att bedöma kvinnornas reproduktiva förmåga.

  Enligt resultaten av sperma läkare andrologist utveckla taktik behandling, om nödvändigt, eller välj en metod för befruktning i övervakad fertilisering (artificiell insemination, IVF, ICSI, pix).

  Under studien utförs en makroskopisk och mikroskopisk utvärdering av spermier.

  Spermogrammets roll vid diagnosen infertilitet

  Om en man vänder sig till infertilitet i reproduktionscentrumet, är den första analysen som tilldelas honom ett spermogram. En läkare med hjälp av denna studie kan ge en övergripande bedömning av människans fertilitet.

  Spermogramkostnaden är liten, och den informativa analysen är mycket hög. Studien återspeglar den funktionella situationen hos patientens könsorgan, och sätter in riktningen för efterföljande diagnostiska aktiviteter som syftar till att belysa orsaken till infertilitet.

  Hur förbereder man sig på leverans av spermier?

  1. Innan du överlämnar ejakulatet måste du ha sexuell avhållsamhet i 2-4 dagar. Det är inte nödvändigt längre - det kan leda till en minskning av spermiermotiliteten och utseendet på ett stort antal avvikande former. Om semenanalysen utförs nästa dag efter samlag kommer sönderdelningsvolymen att sänkas.
  2. En vecka innan testet rekommenderas rekommenderas inte för att besöka bastun och genomgå hypotermi. Du kan inte ta ett varmt bad länge. Detta har en negativ effekt på spermatogenesen.
  3. För 4-5 dagar före spermogramleverans ska du inte dricka alkohol, ta droger (förutom de vitala), genomgå fysisk utmattning och uppleva allvarlig stress. Om detta händer kan analysen skjutas upp i flera dagar av läkarens beslut.

  Hur man donerar spermier

  Var och hur spermogram överlämnas? Kommentarer och frågor från patienter i olika forum berättar för oss att denna analys inte alltid levereras korrekt. För att inte få falska resultat behöver du:

  1. Optimal plats för analysen är en specialklinik. Spermogram ger inte upp hemma. För det första är det nödvändigt att följa sterilitetsförhållandena. För det andra - för snabb transport av ejakulat till laboratoriet, eftersom förutom de grundläggande indikatorerna för spermogram bör läkare bestämma tiden för flytande av spermier. För det tredje klarar patienten inte alltid att leverera det biologiska materialet till kliniken i tid, när den analyseras hemma, vilket återspeglas i resultaten.
  2. Transporten av spermier till laboratoriet kan påverka resultatet av spermogrammet negativt. Vibrationen av behållaren med ejakulat, dess hypotermi - allt detta kommer att leda till partiell död av biomaterialet och resultatet blir helt annorlunda.
  3. Leverans sker endast av onani i en speciell plastbehållare. Det kan inte ske med hjälp av ett avbrutet samlag - cellerna från slidan kommer in i spermierna. Du kan inte samla spermier i en kondom - dessa medel för barriärprevention kan ofta innehålla smörjmedel, vilket negativt påverkar de manliga könscellerna.
  4. För ett tillförlitligt resultat är analysen av ejakulatet förskrivet 2-3 gånger inom 1-2 månader, eftersom Spermatogenesen i testiklarna sker "över relä" -systemet. Först driver en plats efter ett tag är ansluten en annan och så vidare, så att spermier i ejakulatet av en man är alltid där, och om patienten förlorar analys av spermaanalys vid tidpunkten för problemområdet av arbete, kommer kvaliteten på sperma analys visar dåliga resultat.

  Vad kommer analysen av ejakulatet att visa?

  Makroskopiska parametrar inkluderar:

  • Volymen ejakulat (i norm mer än 1,5 ml) är resultatet av arbetet med flera körtlar. Ejakulat består av 2 delar: den seminal plasma (frigörs som ett resultat av utsöndring av prostata och testikel sekret engagemang, seminal körtelkanalerna och bitestiklar) och bildade element spermatozoer. Om volymen är mindre än normen, fungerar lite järn inte.
  • pH i spermierna (norm 7.2-8.0). En förhöjd pH-nivå indikerar en akut infektion, en minskad infektionsnivå - en kronisk infektion och en överträdelse av spermier.
  • Färg (normal gråmjölk). Rosaaktig färg indikerar närvaron av röda blodkroppar i preparatet, grått genomskinligt - frånvaron av spermatozoa i ejakulatet eller deras lilla mängd.
  • Viskositet. Ejakulat är en tjock "boll", och för en fullständig analys är det nödvändigt att vänta på spridning av spermier. Normalt händer detta i en timme vid rumstemperatur. Ökad viskositet har en evolutionär betydelse. I forntiden gjorde våra förfäder allt detta "på språng", och det var väldigt viktigt att inte spilla den värdefulla vätskan. Vid vissa patologier kan viskositeten öka eller minska.

  Mikroskopiska index:

  Analysen av spermogrammet innefattar bestämning av koncentrationen av spermatozoa i en milliliter. Procentdelen av aktivt mobila, svagt mobila och immobile spermatozooner beräknas. Procentandelen av morfologiskt normala spermatozoa bestäms.

  Man tror att det för uppfattningen är nödvändigt att i ejakulatet innehöll i genomsnitt 5-10 miljoner / ml aktivt mobila och morfologiskt normala spermier. Därför kompenserar en indikator som regel den andra. Till exempel, vid låg koncentration - en stor volym ejakulera, och vice versa, minskas andelen aktiva mobilspermatozoa, men en hög andel morfologiskt normala spermatozoer.

  Varför en så stor mängd sperma behövs om bara en får igenom? Eftersom det finns mycket stora förluster. Halvt förfallen i en kvinnas könsorgan, delen sitter fast i livmodern, en del distraherar immuniteten. Endast hundra tusen går till äggstocken.

  Allt är som i kriget: det finns en täckgrupp, en fångstgrupp, en distraherande manövreringsgrupp och en elitgrupp, så att ett stort antal spermatozoer behövs för befruktning ska ske säkert. Dessutom har spermatozoer en unik vitalitet, och i könsorganet kan kvinnor leva upp till 5 dagar.

  Dekodning av slutsatser från embryologer enligt resultaten av spermogrammet:

  • Normozoospermia - alla indikatorer är normala.
  • Oligospermi - volymen av ejakulatet är under normala.
  • Oligozoospermi - koncentrationen av spermatozoa är under normala.
  • Asthenozoospermi - Andelen aktiva mobilspermatozoa reduceras.
  • Teratozoospermia - reducerad procentandel av morfologiskt normala spermatozoa.
  • Leukocytospermi - närvaron av leukocyter i spermierna.
  • Hematospermi - närvaron av erytrocyter i sperma.
  • Akinozoospermia - alla spermatozoa är immobila.
  • Nekros - alla spermatozoa är döda.
  • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermier i ejakulatet.
  • Aspermi - fullständig frånvaro av ejakulat.

  Generellt är spermogram en hel konst, och många kliniker ber om att återta analysen i sitt eget laboratorium, utan att tro på andras indikatorer, som de säger, med egna ögon. Och detta har sin egen sanning! När ejakulatet utvärderas av de embryologer som själva utför befruktningen av ägget, ökar detta verkligen chansen att lyckas!

  Normala spermogramindex (normozoospermia), godkänd av WHO:

  Hur mycket kostar ett spermogram?

  Varje man som kallar VitroClinic om infertilitet måste ha ett spermogram. Priset för denna semenanalys är mycket överkomligt, och informativiteten är extremt hög.

  I "VitroKlinik" kan du skicka ett spermogram vid vilken som helst lämplig dag (förutom söndag). Resultaten kommer att vara redo samma dag. Studien ska avgöra om manliga spermierna är lämpliga för befruktning.

  Avancerad spermiogramanalys

  För att identifiera sjukdomar som har negativ inverkan på det manliga reproduktionssystemet, föreskrivs olika undersökningar och test. En av dem är ett expanderat spermogram som beskriver kompositionen och kvaliteten på den sominal vätskan.

  Framställning och leverans av analysen

  För att bestämma den kvalitativa sammansättningen av spermierna tilldelas hanen ett basis eller expanderat spermogram.

  Förlängd spermogramma - en bedömning av biokemisk komposition ejakulat, definierande däri en koncentration av fruktos, enzymer och andra substanser, detektering av närvaron av antikroppar, och basen - är nödvändig under behandlingen för att övervaka dess effektivitet.

  För att få ett tillförlitligt resultat om spermiläget bör analysen beredas, nämligen:

  1. under 3-4 dagar för att avstå från intimitet
  2. i 2 veckor för att sluta ta antibiotika
  3. inte mindre än 1-3 dagar att inte dricka drycker som innehåller alkohol, koffein, sluta röka.

  För analys tas den seminalvätska i ett separat kontor i kliniken, i speciella behållare, men inte i kondom, på grund av närvaron av smörjmedel på den.

  Insamling av spermier är tillåtet hemma, men endast om det levereras till laboratoriet inom 40-60 minuter, tills aktiviteten och kompositionen har förändrats. I det här fallet bör biomaterialet skyddas mot solljus, det ska inte frysas.

  Parametrar som tillåter att bestämma den detaljerade analysen av spermogrammet:

  • sperminsyra, dess viskositet, volym, färg;
  • kvantitativ sammansättning av spermatozoa i 1 ml seminalvätska, deras rörlighet;
  • storlek, struktur av spermatozoa, onormala abnormiteter;
  • innehållet i kemikalier (citronsyra, fruktos, zink etc.);
  • närvaron av atypiska ämnen - omogna sexceller, erytrocyter.

  En sådan analys är särskilt nödvändig vid diagnosering av infertilitet av okänt ursprung, om det fanns misslyckade försök med IVF, med låg kvalitet på embryon som användes för överföring.

  Sperma sammansättning

  Mest av allt i ejakulatet innehåller zink, vilket ger rörlighet till spermatozoa och ligger till grund för testosteron. Tack vare mineraler och vitaminer expanderar blodkärlen, utan vilka musklerna i könsorganen inte kan komma i kontakt. Sperma har en komplex komposition innehållande mer än 40 komponenter.

  Vad ingår i seminalvätskan:

  1. Mineraler - Föreningar av fosfor, svavel, koppar, magnesium, kalcium, kalium, natriumsalt, zink;
  2. vitaminer - C, B12;
  3. citronsyra;
  4. hormoner - testosteron, prolactin och melatonin, serotonin och oxytocin, estron, kortisol;
  5. enzymer;
  6. fosfolipider och fettsyror;
  7. kolhydrater - fruktos;
  8. kväve, urea, purin, bikarbonater;
  9. protein.

  Den manliga förmågan att befruktas beror på koncentrationen av testosteronhormonet. Ju högre testosteroninnehållet är desto större är risken för en normal uppfattning. Dessutom påverkas fertiliseringsprocessen av luteiniserande och follikelstimulerande hormoner.

  Enzymer, som citronsyra, är involverade i flytning av spermier. Vid sin låga koncentration ökar vätskans viskositet, vilket gör det svårt att flytta spermierna. Med hjälp av enzymer regleras cellulär andning och metabolism.

  Hur mycket protein finns i spermogrammet? I 5 ml ejakulat är 150 mg protein. Proteinet i spermogrammet under enzymens verkan omvandlas till aminosyror: glutamin, glycin, lysin och andra. Deras innehåll är i genomsnitt 0,0125 g / ml.

  Alla komponenter som utgör smältvätskan deltar i viss utsträckning i fertiliseringsprocessen, säkerställer spermatozoas livskraft.

  Förklaring av analysen

  En komplex tolkning är nödvändig, eftersom mindre avvikelser inte alltid indikerar en patologi.

  Avancerad analys av spermogram är inte en analys av infertilitet.

  I normalt skick är sperma gråvitt och späds i 15 minuter vid rumstemperatur. Den optimala graden för befruktning anses vanligen vara 1,5 till 5 ml.

  Spermogram kan du bestämma:

  • konsistens och viskositet. Med ökad viskositet minskar motiliteten hos spermatozoa;
  • surhet, som måste vara lite alkalisk. Dess ökning signalerar närvaron av en infektionssjukdom;
  • antal och rörlighet hos spermatozoa. Deras låga aktivitet indikerar möjligheten att utveckla prostatit, uretrit, vesikulit, minskar risken för normal befruktning.
  • andra cellulära element eller "runda celler", som bör innehålla minst 5 miljoner per ml;
  • agglutination av spermatozoa, det vill säga deras limning ihop. I normen för ett sådant tillstånd är komponenten frånvarande;
  • form, storlek, spermatozoas vitalitet. Antalet normala spermatozoer bör inte vara mindre än 20% av det totala antalet, och antalet levande spermier ska vara minst 60%.

  Den detaljerade analysen gör det möjligt att ta reda på alla funktionsfel i manliga sfären för att avslöja smittsamma och urologiska sjukdomar i ett tidigt skede.

  Om några avvikelser upptäcks ordinerar läkaren den nödvändiga behandlingen. Det är omöjligt att självständigt bestämma vilka förberedelser som ska tas som läkemedel.

  Förbättra det dåliga resultatet av sperma, är det möjligt om att göra justeringar i din kost inkluderar vitlök menyn avokado, bananer, sparris, tomater, ostron.

  Resultat av avkodning av det expanderade spermogrammet och priset på den expanderade analysen

  Förlängt spermogram, eller utvidgat, är en studie av seminalvätska. Detta är det mest effektiva sättet att bedöma kvaliteten på spermier, eftersom studien innehåller ett brett spektrum av parametrar. Dessutom kan du analysera svårighetsgraden av nedsatt fertilitet och identifiera sjukdomar i reproduktionssystemet.

  Vad är det och hur man förbereder

  Den otvivelaktiga fördelen med spermogrammet är enkelheten i proceduren och tillgängligheten av förfarandet. Moderna diagnostiska centra erbjuder två typer av spermogram. Dessa är:

  • Basic.
  • Utökad, eller distribuerad.

  Det grundläggande spermogrammet ordineras under behandlingen för att övervaka effektiviteten av behandlingen. Ett expanderat eller expanderat spermogram visas för en primär bedömning av tillståndet för den seminala vätskan. Det innebär att det innehåller ett komplett utbud av nödvändiga och kliniskt relevanta indikatorer.

  Emellertid, är den huvudsakliga skillnaden från basens utvidgas sperma att den första variationen innefattar en biokemisk analys av spermier, och även för att bestämma närvaron av specifika antikroppar, koncentrationen av zink, protein, fruktos, citronsyra.

  Det är viktigt att notera att rätt förberedelse är nödvändigt för att få de mest tillförlitliga resultaten. Det bör också komma ihåg att studien genomförs inom tre timmar från det att ögonflödet erhölls. I annat fall bör de erhållna resultaten ge upphov till tvivel om tillförlitligheten. Spermier undersöks i sin helhet. Som förberedelse för leverans av biologiskt material för analys, bör följande rekommendationer följas:

  • Avhållande från sexuella handlingar inom 3-4 dagar.
  • Intervallet mellan spermiernas analys och antibiotikans intag bör vara minst 2 veckor.
  • Några dagar före överlämnandet av materialet för analys är nödvändig för att avstå från alkohol, koffein, nikotin, för att undvika exponering för höga temperaturer, inklusive varmvatten, giperinsolyatsii.

  De beskrivna rekommendationerna bör utföras varje gång före spermogrammet. Kvaliteten på det material som erhållits för studien beror på beredningens korrekthet.

  För att resultaten av testen ska vara korrekta är det väldigt viktigt att förbereda sig korrekt för proceduren.

  Så här dekrypteras

  Spermogram expanderat innehåller olika indikatorer. Låt oss betrakta dem nedan.

  • Volym. Mer än 1,5 ml seminalvätska anses vara normalt. Men oftast 3-5 ml. Volymen mindre än 1,4 ml kallas oligospermi. Ökning av volymen observeras i inflammatorisk process, lokaliserad i reproduktionssystemets organ. Få sperma finns i obalansen hos könshormoner, nedsatt funktion hos prostata körteln, seminalblåsor.
  • Antal och koncentration av spermatozoa. Koncentrationen skall vara mer än 20 miljoner per en ml, och mängden i ejakulatet - fler än 60 miljoner spermaceller således kapabla att befruktning, bör vara minst 15 miljoner testikel patologi leder till en låg koncentration av spermatozoer -. Oligozoospermia.
  • Spermobilitet. Genom rörlighetens grad isoleras aktivt mobila, inaktiva och immobila spermatozoer. För effektiv befruktning bör aktiviteten vara mer än 25%. Låg rörlighet betecknas med termen asthenozopermi.
  • Spermatozoas form och storlek. Antalet morfologiskt normala spermatozoer enligt det expanderade spermogrammet bör vara mer än 20% av det totala antalet. Minskningen av denna indikator kallas teratozoospermi, den viktigaste etiologiska faktorn för detta tillstånd är effekten av giftiga ämnen, en ogynnsam ekologisk situation.
  • Antalet levande spermatozoa. Boendestandarden ska vara mer än 50%. Den låga koncentrationen av levande former är nekrospermi.
  • Color. Normalt vit med en lätt gulaktig eller gråaktig nyans. Färgförändring av seminalvätska kan observeras med användning av produkter som kan fläcka biologiska vätskor, inklusive livsmedelsfärger, vissa läkemedel. Röd, brun indikerar ofta förekomsten av föroreningar i blodet. En liknande situation observeras i traumor, kroniska inflammatoriska sjukdomar i könsorganen, neoplasmer.
  • pH. Normalt varierar pH i spermierna från 7,2 till 7,8. Förändringen i syra-basbalansen betraktas som ett tecken på en inflammatorisk sjukdom hos seminala vesiklar eller prostatakörteln. Ett alltför surt eller alkaliskt medium leder till en störning i spermatozoas funktion och aktivitet.
  • Viskositet. Denna indikator bestäms i centimeter eller millimeter. För att göra detta doppas en speciell pipett eller pinne i spermier och det ejaculerade filamentet som bildas under avrinningen mäts. Vanligtvis är det ca 5 mm. Vid hög viskositet minskar sannolikheten för befruktning, som hastigheten hos rörelsen av spermier reduceras, och kontakttiden med sura vaginal miljö ökar.
  • Förflyttningstid. I normalt skick - upp till 1 timme. Under utlösning är spermierna i ett visköst tillstånd. Efter ett tag, tack vare enzymaktiviteten, försvinner det, spermatozoa blir mer rörliga och aktiva. Förflyttningstiden stiger med vesikel, prostatit och fertiliteten är nedsatt.
  • Spermatogena celler. Dessa är de desquamerade cellerna i epitelföreningarna av de seminrika tubulerna. Varje infektion eller inflammatorisk process som påverkar reproduktionssystemet leder till en ökning av deras antal. Normalt överstiger nivån inte 2%.
  • Graden av agglutination och aggregering av spermatozoa. Agglutination är limning av spermatozoa bland dem själva. Aggregation är sambandet mellan spermatozoa och stora konglomerat (bunter). Normalt finns det ingen agglutination och aggregering. Och inflammatoriska processer bidrar till förekomsten, såväl som autoimmuna störningar.
  • Förekomsten av blodkroppar - leukocyter och erytrocyter. Leukocyter kan detekteras i en mängd av högst 4 i synfältet. Men det borde inte finnas röda blodkroppar i halvvätska.
  • Amyloidkroppar och lecitinkorn. Detta är en produkt av prostatsekretion. Dessa indikatorer har ingen infertilitet för diagnosvärdet, men visar prostatakörtelns funktionella tillstånd. Det vill säga, i prostatens patologi och kränkningen av dess sekretoriska funktion bestäms amyloidkroppar och lecitinkorn i små mängder.
  • Slime. Detta är en markör för akut inflammation i ett expanderat (expanderat) spermogram, en stor del av slem är alltid en patologi.
  • Antikroppar (MAR-test). En viktig indikator för att diagnostisera orsakerna till manlig infertilitet. Med hjälp av denna bestämmer förekomsten av antispermantikroppar, vilka orsakar immunologisk inkompatibilitet hos partner.
  • Biokemiska studier (koncentration av fruktos, zink, sur fosfatas, prostaglandiner etc.).
  • Detektion av fragmenterat DNA från spermatozoa. Bestämningen av anomala kedjor och DNA-fragment enligt resultaten av ett expanderat spermogram vittnar om att skada cellerna som utgör sperma.

  För att dechiffrera spermogrammet rekommenderas det att konsultera en läkare.

  Priset på det expanderade spermogrammet beror på den medicinska diagnostiska institutionen där analysen görs. Kostnaden för kostnaden påverkas av regionen av klinikens läge, liksom analysens hastighet. I genomsnitt är priset på ett expanderat eller expanderat spermogram 1000-2500 rubel.

  Förlängt spermogram är en oumbärlig studie för att diagnostisera infertilitet hos män och orsakerna till fertilitetsminskning.

  Ett brett spektrum av indikatorer som erhållits som ett resultat av analysen av det expanderade spermogrammet gör att man kan få data om funktionella tillstånd hos reproduktionssystemets organ hos män.

  Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

  Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

  Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

  1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
  2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
  3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
  4. Rationell planering av graviditet.
  5. En mans önskan att se om han kan få barn.

  Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

  Metoder för att ta analysen

  Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

  Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

  Hur tar man ett spermogram korrekt?

  För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

  Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

  Normala spermier räknas

  Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

  Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

  • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
  • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
  • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

  Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

  I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

  För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

  Makroskopiska indikatorer av normen

  Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

  • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
  • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
  • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
  • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
  • vitgrå färg;
  • en märklig lukt;
  • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
  • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

  Mikroskopiska indikatorer av normen

  Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

  • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
  • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
  • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
  • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
  • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
  • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
  • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
  • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

  Spermogramresultat

  De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

  • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
  • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
  • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
  • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
  • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
  • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

  Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

  Norm och avvikelser från spermatozoa

  I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

  Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

  Avkodning av spermogrammi

  Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

  1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
  2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
  3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
  4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
  5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
  6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
  7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
  8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
  9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
  10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
  11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
  12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
  13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
  14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
  15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
  16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
  17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
  18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

  Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

  Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

  Varför antalet spermatozoa minskar

  De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

  • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
  • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
  • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
  • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
  • feberisk tillstånd
  • hög omgivningstemperatur.

  Varför minskas spermiermotiliteten?

  De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

  • klädd underkläder
  • rökning och alkoholism
  • bERIBERI;
  • påkänning;
  • användning av smörjmedel;
  • stillasittande arbete;
  • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
  • behandling med antibiotika.

  Hur man förbättrar spermogrammet

  Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

  • Överhett inte;
  • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
  • observera dagens regim, sov fullständigt
  • ät rätt
  • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
  • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
  • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
  • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

  I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

  Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

  Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.

  Funktioner av den avancerade analysen av spermogrammet enligt Kruger-metoden

  För att bedöma indikatorerna för människors hälsa används olika analyser. En av dem är studien av spermier - ett expanderat spermogram enligt Kruger.

  Vad visar metoden?

  Det utvidgade spermogrammet av Kruger är ett av metoderna för att diagnostisera reproduktiva patologier. Oftast är denna metod för forskning tilldelad framtida fäder som av någon anledning har svårigheter med uppfattningen.

  I denna studie analyseras de morfologiska egenskaperna hos manliga könsceller (spermatozoa) med speciella kriterier - Kruger-skalan. Denna studie är inte för alla män. För sitt beteende finns det vissa medicinska indikationer. Som regel är läkare-reproductologists tilldelade att utföra detta laboratorietest.

  Strikt morfologi uppnås i laboratoriet och hjälper till att bedöma om en kvinna från en viss man kan bli gravid. Utan noggrann undersökning av egenskaperna hos manliga sexceller kan detta inte uppnås.

  Denna metod för forskning föreslogs av professor Krueger i slutet av 1900-talet. Han utvecklade också och speciella indikatorer som utvärderas. Metoden har använts i många år och tillåter läkare att få den nödvändiga informationen om de befintliga patologierna för reproduktiv hälsa hos män.

  Vad skiljer sig från en vanlig spermogram?

  En grundstudie av ejakulat ger specialister bara en ungefärlig bild av tillståndet för reproduktiv hälsa hos män. I de flesta fall är det tillräckligt att genomföra denna metod. Ibland krävs emellertid en noggrannare analys.

  Särskilt "akut" är denna fråga om mannen har svårigheter med uppfattningen. I denna situation krävs mer avancerad diagnostik. En av de obligatoriska villkoren är utvärdering av morfologin (struktur) hos manliga sexceller. Detta är möjligt tack vare Kruger Extended Spermogram Method.

  Normer för naturlig graviditet

  För att uppfattningen ska inträffa måste många faktorer "arbeta". Mycket beror på människans bördiga hälsa.

  Spermatozoas morfologiska struktur är ett viktigt kliniskt tecken som är nödvändigt för att förverkliga naturliga uppfattningar. Normen för spermatozoons morfologi framgår av tabellen nedan:

  Beräknad egenskap

  Anatomiska egenskaper

  Oval, något långsträckt. Längden är 2,5 μm, bredden är 4 μm.

  Det är en typ av övergång från huvud till svans. De normala måtten ska motsvara 1,5 av huvudvolymen.

  Sträckt form, gör aktiva rörelser.

  Strukturen (morfologi) hos den manliga sexuella cellen är ett mycket viktigt kriterium. För att göra detta utvärderas förhållandet mellan huvud, nacke och svans av spermatosonen. Normalt har huvudänden en något oval form. Hans svans är väldigt mobil samtidigt.

  Om inga morfologiska defekter upptäcks under undersökningen är detta en indikator på normen. I detta fall ökar möjligheten att slå samman med ägget.

  Specialister identifierar flera patologiska varianter av strukturen hos den manliga sexuella cellhuvudet. Så det kan ha päronformade, trapezformade, koniska och runda former. Andra varianter är också möjliga, men de är extremt sällsynta inom medicinsk praxis.

  Det måste finnas en direkt koppling mellan huvudet och svansen. Om sådan "interaktion" bryts, är detta en följd av patologi. I denna situation kan spermiernas bana också störas.

  För flera år sedan utvärderade läkare bara patologin för huvudets anatomiska form. För närvarande utvärderas alla kliniska parametrar.

  I slutet av den genomförda forskningen kan det finnas siffror. De betecknar antalet drabbade delar av spermierna. Så, om endast huvudets patologi är närvarande, så anges figur 1. Om tre anatomiska uppdelningar (huvud, nacke och svans) påverkas, är siffran 3.

  Hur man gör ett spermogram?

  Innan studien ska du prata med läkaren så att han har utarbetat rekommendationer för att förbereda analysen. Denna typ av undersökning kan göras hos alla medicinska institutioner som gör sådana test. Vanligtvis genomförs studier i kliniker där arbete utförs med par som har svårigheter med barnets födelse.

  I medicinska institutioner finns det i regel separata rum där en man säkert kan överlämna sitt biomaterial. Moderna kliniker försöker utrusta detta rum så att representanterna för det starkare könet skulle vara psykologiskt bekväma i det.

  Ingen bryr sig om mannen under samlingen av biomaterialet. Tiden är i regel inte strikt reglerad. Ejakulat samlas in för studien. Detta uppnås genom metan av onani. Ejakulat samlas i en speciell behållare, som ges till en man före analysen.

  Korrekt förberedelse

  För att resultaten av analysen ska vara kvalitativa och tillförlitliga bör manliga ämnet ordnas på rätt sätt. I regel finns det särskilda rekommendationer och påminnelser i alla medicinska institutioner där sådana studier genomförs. De beskriver vad som behöver göras för kvalitetsutbildning före undersökningen.

  Innan man går till laboratoriet, föreskrivs mannen fullständig sexuell vila. Det innebär inte bara att stoppa kön, men förbjuder också onani. Detta är nödvändigt så att spermatozoerna under studien förblir aktiva och mobila.

  Även några dagar före undersökningen borde en man inte dricka alkohol. Alkohol har en negativ effekt på spermier, vilket kan leda till opålitliga resultat av studien.

  Ett par dagar innan man går till laboratoriet för leverans av biomaterial bör begränsa antalet rökta cigaretter. Bättre på undersökningsdagen röker en man inte.

  Effekten av för höga temperaturer på kroppen under förberedelse för undersökningen är också oönskad. Män som planerar att genomgå en sådan studie borde inte besöka bastun eller bastu några dagar före evenemanget. Om sommaren och hettid, om möjligt, är det nödvändigt att begränsa tiden för din vistelse i den aktiva solen.

  Hur utförs transkriptet?

  Studien utförs under laboratorieförhållanden, under ett mikroskop. Därefter utfärdade "i sina händer" en slutsats. Det inkluderade alla utvärderade kliniska parametrar som erhölls under studien.

  För att fastställa diagnosen är en analys inte möjlig. Resultatet visar närvaron av några funktionella förändringar, men är inte en diagnos.

  För att fastställa patologin Det är viktigt att konsultera några läkare. Den undersökta mannen råds som regel av läkare av olika specialiteter, inklusive en reproduktions- och andrologist. Dessa specialister utvärderar resultaten av studien och bestämmer diagnosen.

  I ett normalt ejakulat bör det finnas cirka 15 miljoner spermier. Om detta innehåll är betydligt mindre, säger de om två patologiska tillstånd - "azoospermia" och "oligozoospermia". De är ogynnsamma för vidare uppfattning och kräver noggrann medicinsk korrigering.

  Förutom kvantitativ beräkning utförs även en kvalitativ analys. En av parametrarna som ska utvärderas är rörelsesvektorn av manliga sexceller. De flesta av dem borde röra sig i en rak linje. Denna biologiska form av rörelse är den mest funktionella för förverkligandet av uppfattningen.

  Om antalet spermatozoer som rör sig längs en sådan bana är under 32 procent, kan detta betraktas som ett patologiskt tillstånd. Det kallas i medicin "astenozoospermia."

  Nästan varje medlem av det starkare könet har morfologiskt modifierade spermier. Detta är normalt: Det finns inga 100% perfekta spermatozoer i form och struktur.

  Det är viktigt att uppskatta antalet förändrade manliga reproduktiva celler. Om det finns för många, är möjligheten till naturlig uppfattning väsentligt minskad. Denna situation kan leda till det faktum att spermatozoa kommer att vara extremt svårt att komma till honunget för att befruktas.

  Patologi, där de morfologiska egenskaperna hos manliga könsceller väsentligen förändras kallas i medicin "teratozoospermia". Om detta tillstånd uttrycks starkt, minskas möjligheten till naturlig uppfattning i ett par betydligt. I en sådan situation, utan rätt behandling, som regel, gör inte.

  Detta förlängda test gör det möjligt för dig att utvärdera inte bara funktionella och anatomiska särdrag hos spermatozoa, men också för att bestämma de grundläggande egenskaperna hos ejakulatet. Så vi kan också bedöma viskositeten, surheten, färgen och kvantiteten av biomaterial.

  Om en man med en given undersökning har fått dåliga resultat, kan doktorn i det här fallet hänvisa honom till ett andra test. Denna situation är också möjlig om läkaren har skäl att tvivla på tillförlitligheten av de erhållna kliniska data.

  Om en man har diagnostiserats med några avvikelser under undersökningen utförs en mer omfattande diagnos. Som regel kan många av de identifierade abnormiteterna minska männens fertilitet.

  För att klargöra alla möjliga överträdelser och genomföra extra studier. Så, i detta fall kan läkaren rekommendera också att genomgå ett test för att identifiera speciella ASAT (antisperm antikroppar).

  Hur förbättrar du prestanda?

  Ofta orsakar vissa faktorer och faktorer som inte är permanenta en förändring av indikatorerna. Till exempel blir spermier i män som bara har blivit sjuka med kalla eller virusinfektioner värre.

  I det här fallet borde de fullt ut återhämta sig och återhämta sig, och bara sedan gå igenom en liknande studie. Det är bättre det mellan den akuta temperaturperioden och leveransen av biomaterialet för denna studie minst två veckor. Den exakta tiden kommer att meddela läkaren efter en klinisk undersökning.

  Hög feber och feber har en negativ effekt på spermier. Men efter att deras effekter upphört förbättras tillståndet gradvis och återgår till normalt.

  Antivirala läkemedel kommer att hjälpa till att återställa kroppen snabbare, liksom varmt rikligt att dricka. Under återhämtningsperioden kommer också behov av medel som i sin sammansättning innehåller alla nödvändiga vitaminer och spårämnen. De ordineras som regel i form av multivitaminkomplex.

  Efter komplex behandling är det bättre att upprepa det förlängda spermogrammet för Kruger 6-8 veckor efter återhämtning. I vissa situationer kan det ta längre tid.

  Varje inflammatorisk process bidrar till det faktum att vita celler förekommer i ejaculat-leukocyterna. De är en viktig del av immunsystemet och är nödvändiga för att eliminera infektion.

  Risken för leukocyter när de lämnar en utökad analys av ejakulatet är att de kan leda till opålitliga resultat. I vissa fall kan en oerfaren forskare helt enkelt ta dem för "inaktiva" spermier. Tyvärr förekommer sådana fall fortfarande i medicinsk praxis.

  För att minimera dessa används speciella färgämnen i laboratorier för närvarande. Med hjälp är det möjligt att skilja en vit blodcell från en manlig bakteriecell. Sådana laboratorietestläkare ringer leykoskrin. Men den mänskliga faktorn kan inte helt uteslutas från studien.

  I medicinsk praxis finns det också en speciell term - Dunning-Krueger effekt. Det består i att specialister med låga kvalifikationer kan göra misstag och inte ens känna igen dem.