Huvud
Behandling

Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

 1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
 2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
 3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
 4. Rationell planering av graviditet.
 5. En mans önskan att se om han kan få barn.

Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

Metoder för att ta analysen

Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

Hur tar man ett spermogram korrekt?

För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

Normala spermier räknas

Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

 • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
 • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
 • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

Makroskopiska indikatorer av normen

Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

 • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
 • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
 • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
 • vitgrå färg;
 • en märklig lukt;
 • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
 • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

 • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
 • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
 • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
 • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
 • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
 • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
 • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
 • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

Spermogramresultat

De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

 • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
 • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
 • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
 • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
 • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
 • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

Norm och avvikelser från spermatozoa

I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

 1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
 2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
 3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
 4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
 5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
 6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
 8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
 9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
 10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
 11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
 12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
 13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
 14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
 15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
 16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
 17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
 18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

Varför antalet spermatozoa minskar

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
 • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
 • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
 • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
 • feberisk tillstånd
 • hög omgivningstemperatur.

Varför minskas spermiermotiliteten?

De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

 • klädd underkläder
 • rökning och alkoholism
 • bERIBERI;
 • påkänning;
 • användning av smörjmedel;
 • stillasittande arbete;
 • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
 • behandling med antibiotika.

Hur man förbättrar spermogrammet

Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

 • Överhett inte;
 • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
 • observera dagens regim, sov fullständigt
 • ät rätt
 • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
 • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
 • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
 • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.

Dekodning av spermogram: norm och störningar

Spermogram - studien av ejakulat (spermier) i laboratoriet. Med hjälp av denna analys bestäms huvudparametrarna av manlig fertilitet och möjliga inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet. Urologen eller andrologisten är engagerad i att dechiffrera resultaten. Den slutgiltiga analysdata påverkas av rättens beredskap för denna studie. Spermogrammet innefattar studien av ejaculatets fysiska och mikroskopiska egenskaper.

Parametrarna för spermogram och deras fluktuationer är viktiga i sökandet efter orsakerna till manlig infertilitet. Innan dechiffrering ska läkaren samla information för anamnesis (t ex ta reda på om mannen var sjuk med en gris) och föreskriva en omfattande studie av hela organismen.

När man studerar de fysiska egenskaperna hos spermier undersöks flera indikatorer. Standarder spermogrammy enligt WHO är inte konstanta, och hela tiden anpassas beroende på förändringar i global statistik. Även för samma man kommer resultaten av analysen att vara olika. Därför är det nödvändigt att skicka spermogrammet flera gånger efter en månad för eventuell avvikelse. De normala parametrarna för spermogram enligt WHO och ryska standarder finns i tabellen.

Med hjälp av ett mikroskop studeras många indikatorer. Deras normer anges också i följande tabell:

Man bör komma ihåg att resultaten av spermogrammet bör utvärderas på ett komplicerat sätt, och endast specialisten kan dechiffrera dem.

Följande avvikelser från normen är möjliga:

 1. 1. En liten mängd spermier kallar oligospermi. I en sådan situation minskar mängden spermier i spermier. Detta beror på den inflammatoriska processen i adnexa hos könsorganen, vilket orsakar infertilitet. En liten mängd spermier kan inte tränga in i livmodern på grund av den sura miljön i slidan. Om den första analysen visade oligospermi, oroa dig inte än. För att göra diagnosen bekräftad måste analysen gå flera gånger. Om mängden spermier överstiger 5 ml, påverkar det inte förmågan att bli gravid. Det faktum att i vagina är placerad endast 5 ml, och överskottet följer. En stor mängd spermier indikerar en infektion i prostata eller kronisk vesikulit.
 2. 2. Sällans färg är oftast vitgrå. Lite gulaktig, mjölkaktig eller vit anses också vara normen enligt WHO: s standarder. Men i ryska laboratorier indikeras det ibland. Sperma med en rosa tänder informerar om förekomsten av röda blodkroppar (hemospermi) i den. Ibland uppstår en brunaktig nyans. Transparent semen indikerar närvaron av azoospermi, dvs frånvaron av spermatozoa. En gulaktig nyans indikerar gulsot, detta händer vid mottagandet av multivitaminkomplex.
 3. 3. pH-värde. Efter utlösning kan manliga könsceller dö i slidanas sura miljö. För att spermier ska nå ägget måste de övervinna denna barriär. För detta finns en halvvätska. Det är hon som sänker syrahalten, medan spermatozoa kan nå livmodern. Med normala andra pH-avvikelser sägs ingenting om dem, men i kombination med andra indikerar de olika sjukdomar. Till exempel, i frånvaro av spermatozoa, indikerar ett sänkt pH att kanalerna från vilka sperma uppstår är igensatta. En minskning av denna indikator i kombination med andra tecken indikerar också inflammation i prostata och testiklar.
 4. 4. Under utlösningen är sæden viskös. Efter ett tag spolar hemligheten i prostata körteln i ejakulatet det. Om detta inte händer, indikerar detta ett brott i prostata, vilket har en negativ effekt på spermiernas kemiska index. Detta orsakar ormligheten hos spermatozoa, vilket gör att äggets befruktning omöjliggörs.
 5. 5. En ökning av spermatosens densitet kallas polyzoospermi, en minskning av oligozoospermi. Orsakerna till förändringen i densitet har ännu inte blivit fullständigt studerade. I vissa versioner beror detta på endokrina störningar, felaktigt blodflöde i pungen och är också ett resultat av strålningsexponering.
 6. 6. Om antalet spermatozoer är mindre än normalt, har detta en negativ effekt på förmågan hos uppfattningen. Detta tillstånd kännetecknas av uttrycket oligozoospermia orsakar en hel del - det är testikel vävnadsskador på grund av olika sjukdomar, urologiska problem, lever och njursvikt, rökning, alkoholmissbruk, ofta utlösning.
 7. 7. Spermobilitet är ett av de viktiga kriterierna för att bedöma möjligheten till uppfattning. Beroende på förmågan att flytta är manliga könsceller uppdelade i 4 grupper, vars beskrivning presenteras i tabellen:

Spermogram tolkning, norm

Spermogramanalys är en diagnostisk indikator på överträdelsen av reproduktiv funktion på olika nivåer: subcellulär, cellulär, histologisk, organ.

Med hjälp av resultaten av sperma analys och avkodning av produktionen av andra diagnostiska metoder, är det möjligt att mer tillförlitligt fastställa diagnos av sjukdomar hos människan, så - i god tid för att påbörja behandlingen och förhindra utvecklingen av farligare variant avvikelser i anatomiska strukturer i reproduktionssystemet män.

Om du redan har resultat av spermanalys kan du dechiffrera dem med en räknare.

Spermogram tolkning - kalkylator

Vad är spermogramanalys?

Om det finns misstankar om en överträdelse i genitourinaryområdet, kommer andrologen att föreskriva riktningen för analys av spermatozoa till patienten. Resultatet av analysen efter 1 timme kan patienten ta emot på händerna.

Ur spermogrammet erkänns de kvantitativa och kvalitativa egenskaperna hos manliga sexuella celler, liksom de morfologiska egenskaperna hos spermatozoa.

LÄS TEMA: När du ges tester för prostatit.

Varför ger de analysen?

Det primära syftet med spermogrammet är att visa den objektiva möjligheten för reproduktiva celler i fertiliseringen av oocyter.

Ett sådant behov uppstår efter ett misslyckat försök till kvinnans graviditet som ett resultat av att bo tillsammans med en man i ett år.

På grund av en enklare analys utesluts omöjligheten med befruktning med spermier av en förmodad normal äggstock hos män.

Villkoret för analysen - sexlivet genomfördes av partners utan användning av droger mot befruktning.

Vid patientens personliga önskan att ta reda på hans fertilitet (spermiernas förmåga att befruktas) utförs analysen av spermogrammet oavsett hans civilstånd.

Obligatorisk analys av spermatozoa hanteras av män som väljer att bli spermadonatorer.

Under barnets planering har den unga familjen rätt att genomgå tester med införandet av ett spermogram för att förutse barnets hälsa och möjligheten att utseendet förekommer.

De urologiska praxis avvikelser från normen spermogrammy indikerar traumatiska processer i bäckenet, närvaron av smittämnen i organ, varicocele eller inflammation i prostatan.

Leveransvillkor

Av någon anledning, för spermaförsörjning är det nödvändigt att ta en hänvisning från en urolog eller andrologist.

Om resultaten av spermogrammet skiljer sig från de andra diagnostiska testerna kan läkaren ordinera en andra studie av spermier.

Leveransen av analysen kommer att kräva överensstämmelse med flera regler, vars brott kommer att innebära en snedvridning av parametrarna i spermogrammet och följaktligen svårigheter att differentiera sjukdomen:

 1. Under tre dagarsperioden borde patienten inte ha något samlag. Maximal sexuell avhållsamhet är 1 vecka. Både stasis av sperma och sperma, som ges i 1-2 dagar efter samlag, kommer att vara opålitligt.
 2. En vecka innan förväntad leverans av spermieanalysen borde en man inte ta drycker som innehåller etylalkohol.
 3. Konsumtionen av narkotiska, psykotropa, toxiska ämnen, tobaksrökning bör uteslutas från sju dagarsperioden på grund av påverkan av deras fysiska och kemiska index av spermier.
 4. Behandlingskursen efter en tidigare könsorganssjukdom och excretionssystem bör sluta i 10 dagar - 2 veckor före testet för spermogram. Samma period bör bibehållas efter en antibiotikabehandling.
 5. Inom 10 dagar efter avslutad behandling av virussjukdom kan dechifiering av spermogrammet också ge förvrängda resultat.
 6. Bastun, badtunnor, bastu och andra värmebehandlingar rekommenderas inte inom tio dagar.
 7. Mängden fysiskt arbete för några dagar före spermiernas analys måste vara optimalt och inte överstiga maximal utmattning.
 8. I avsaknad av terapeutisk behandling efter prostatakörteln, avstår de från att ta semenanalysen under en vecka.
 9. Innan du tar ut ejakulat är det förbjudet att använda intima geler i samband med innehållet i fettliknande ämnen i dem som snedvrider tolkningen av spermogrammet.

Analysen av spermier är bättre att ta in en stationär medicinsk institution, där avkodningen av resultaten omedelbart utförs.

Psyke alla män tillåter en klinik diagnostiskt förfarande, men tillåts i hemmet för att samla in sperma i en steril behållare, men temperaturen åtföljer processen för semin och transportera den bör ha ett snävt temperaturområde (25-36 grader).

Sädtransport utförs av patienten själv och av kurirens kundtjänst i 1 timme vid den angivna temperaturen.

Behållaren med uppsamlad sperma levereras med en etikett, vilket indikerar efternamnet, namnet, patronymiken hos mannen, det exakta datumet och tidpunkten för insamling av spermier.

Förfarandet för spermier i en klinisk institution sker under onanering. För att underlätta det är en man inbjuden att titta på en kort video eller välja ett favoritfoto i tidningen.

Närvaron av en partner är möjlig, hennes deltagande i onani, men inte samlag, eftersom förändringar i den kemiska sammansättningen av kanterna i urinröret hos en man med vaginalt innehåll förändrar spermiernas kemiska sammansättning.

För att samla sperma måste en man borra en plastbehållare i ett apotek eller använda en dispenserad behållare i en institution.

Den viktigaste förutsättningen för användning av behållaren - avsaknad på ytan av mikroorganismer och kemikalier som kan förvränga resultaten av spermier dekryptering.

Av denna anledning är kondomer med spermier inte lämpliga för efterföljande laboratorietestning.

Kondens väggar har en intern beläggning för att underlätta friktionen av sexuell handling, men snedvrida den verkliga bilden av spermiernas tillstånd.

För att samla sperma måste man samla alla sina delar: initiala, mitten och slutliga sekret.

Om det inte är möjligt att samla ejakulatet efter proceduren av onanering för laboratorieanalys, är det nödvändigt att samla all urin efter urinering och snabbt leverera den till laboratoriet.

Processen för att bestämma resultaten (spermogrammet) slutar senast 2 timmar efter samlingen av spermier. Vid upptäckt av abnormiteter ordinerar läkaren en upprepad procedur för spermier.

Avvikelser från normen efter återgivande av ejakulatet tjänar som grund för differentiering av patologi.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland kan en man känna en komplex av känslor i form av orgasm, men ejaculationen förekommer inte.

I detta fall utsöndras spermierna i blåsan och i nästa urinering, efter orgasmen detekteras spermier.

Ett liknande fenomen i medicin kallas retrograd ejakulation. Spermogrammet kan dechiffreras om urinen analyseras för parametrar som är karakteristiska för analysen av spermier.

Villkor du behöver veta

Dekoderingsspermogrammen tillhör andrologistens kompetens. Om en man uttrycker viljan att förstå sin egen analys självständigt, måste han lära sig ett antal terminologiska egenskaper hos spermier och spermier.

EYAKULATENS VOLYM. Det är normalt för män från 3 till 5 ml. Överskott av spermiervolymen indikerar patologier av inflammatorisk karaktär i prostatakörteln eller sämre vesiklar.

Du ska inte smickra dig själv om att överskrida den manliga funktionen, ofta i ejakulatet, en extra volym består av purulenta massor.

Den nedsatta volymen av ejakulatet eller dess fullständiga frånvaro indikerar en minskning av testikelns hormonella funktion.

Med hormonell analys av blod avslöjas en minskning av androgener, i synnerhet testosteron.

I spermogrammet betecknas den låga volymen ejakulerande, som inte överstiger 2 ml, med beteckningen "oligospermi".

TIDLIGARE INDIKATORER. Tiden för spontan flytning av sperma är inte mer än 1 timme. Att minska tiden för utspädning av ejakulatet skapar en grund för att kontrollera patienten för prostatit i kronisk form eller vesikulit.

Med otillräcklig snabb spädning av spermier ökar risken för dålig spermiecells förmåga att befruktas.

EYAKULERA FÄRG. Vanligtvis vitaktig, gulaktig eller något gråaktig.

Färgförändringen i riktning mot en rödaktig eller brunaktig nyans indikerar konsekvenserna av en prostataskada, närvaron av koncentreringar i excretionskanalerna i körteln eller vesikulitflödet i kronisk form.

Yt-alkalisk miljö i ejakulatet. Det ligger inom pH-intervallet 7,2-7,8.

Om pH-värdet avviker från en sida av normen, misstänks en inflammatorisk process i körtlarna, vars hemlighet är sperma.

Fullständigt frånvaro av spermatosoler. Har fått namnet azoospermia.

Minsta koncentrationen av spermatozoa (mindre än 20 miljoner i 1 ml) kallas oligozoospermi.

I avsaknad av levande spermatozoa i ejakulatet använd termen "necrozoospermia".

SEMMATAZOIDS MOBILITET - huvudindikatorn för spermaanalys.

Mobiliteten hos manliga gameter är kriteriet för att klassificera celler i grupper.

 1. Gruppen "A" inkluderar gameter med snabb hastighet och en direkt rörelsebana.
 2. Gruppen "B" innefattar spermatozoer med en direkt rörelsebana, men långsam hastighet.
 3. Grupp C består av zigzag-rörande spermatozoa med långsam hastighet.
 4. Den sista D-gruppen innehåller spermatozoa utan tecken på rörelse med en bana, deras progressivitet är oscillerande.
 5. Sammantaget anses koncentrationen av mer än ¾ spermatozoa i grupperna A, B och C som normal.

När koncentrationen av grupp D sperma över en fjärdedel av den totala (astenozoospermi) kräver ytterligare undersökning för lesioner testikulära interstitiella vävnads termiska, toxiska och inflammatoriska processer.

Det extrema fallet av asthenozopermi är akinozoospermi (det finns inga rörliga spermier).

EXTERN UTANSTÄLLNING AV SPERMATAZOIDER - En parameter av deras förmåga att befrukta ägg.

Som ett resultat, kan den generamutationsformen spermier undergå transformation: huvudet är gaffelformat, långsträckt akrosom, svans och hals gamet tar fula avvikelser.

Sådana spermatozoa är dömda ihjäl i processen att inte överleva kampen för existens.

I medicinsk cytologi kallas ormen av spermatozoa teratozoospermi.

Orsakerna till morfologiska missbildningar av spermatozoa reduceras till ett komplex av mutagena faktorer: joniserande strålning, exponering för vissa kemikalier etc.

GLÖDNING AV SEXUELLA CELLER - agglutination, under normala förhållanden är mannen frånvarande.

Detekteringen av agglutination indikerar en immunförstöring eller en långvarig inflammatorisk process i kronisk form.

Formella element i spermierna borde inte vara. Innehållet i röda blodkroppar är inte tillåtet även i spårform. Koncentrationen av leukocyter i normen överstiger inte 1 miljon i 1 ml.

Närvaron av ett större antal leukocyter (leucocytospermia) ger anledning att anta närvaron av inflammation i urogenitalorganen, närvaron av röda blodkroppar (gemospermiya) indikerar överförs prostataskador, inflammation i prostata och sädesblåsor kronisk typ cancer.

Slem i ejakulatet indikerar en flödande inflammatorisk process i prostatakörteln.

Utökad sperma avskrift ger en indikation på annan orsak till infertilitet patienter, manligt och kvinnligt: ​​närvaro och kvantitet av spermier kroppar.

Identifiering av antikroppar mot spermatozoa vid medicinsk diagnos kallades MAR-test.

Om det inte finns några abnormiteter i spermier från normen, gör labtekniker slutsatsen "NORMOSPERMIA".

Spermograms normer

Absolut hälsosam man inom geniturinär sfär kan betraktas som laboratoriernas slut på normospermi.

När zoospermia fysikalisk-kemiska indikatorer av ejakulatet kan vara ett brott av viskositet, syra-bas balans och kondensering perioden.

Även om små avvikelser kan uppstå med många faktorer som inte påverkar spermatosos fertiliseringsegenskaper, exempelvis livsmedlets natur och den kemiska sammansättningen av maten som konsumeras.

Betydande avvikelser i ejaculatets kemiska och fysiska parametrar medför avvikelser i spermiernas cytologiska egenskaper.

Normalt spermogramm kan skilja sig från olika delar av världen. Därför föreslår Världshälsoorganisationen genomsnittliga normer som samlats in under statistiska studier av normerna i olika länder.

Därför har laboratoriet där spermiogrammet analyseras ha rätt att ta de föreslagna WHO-siffrorna till grund och göra ett ändringsförslag baserat på de genomsnittliga indikatorerna för sin bostadsort.

Hur är utskrift av spermogrammet

Många indikatorer på både det fysikalisk-kemiska tillståndet av spermierna och dess cytologiska egenskaper är inbördes samband och ger en fysiologisk motivering för antagandet om en regelbunden avvikelse.

Således innebär låg hastighet hög viskositet kondensering av ejakulatet, där spermierörlighet är reducerad, d.v.s. Den normala balansen mellan spermatozoernas fördelning av grupper förstörs.

Dekodning av spermogram sker i 2 steg:

 1. Makroskopiska (fysikalisk-kemiska indikatorer);
 2. Mikroskopiska (cytologiska egenskaper).

I 2010, WHO klassificering av spermier i grupperna A, B, C, avskaffas D det ersattes av en ny systematiska kategorier: progressiv och icke-progressiv rörelse, gameter fortfarande.

Trots att det är lätt att behärska kunskapen om att dechiffrera spermogrammet, kommer en läkare samråd att vara nödvändig för att bilda den rätta slutsatsen.

Orsaker till spermatozoas immobilitet

Med låg rörlighet eller absolut obeveklighet hos spermatozoa etablerar läkaren genom att samla in data med frågor till patienten och visuell inspektion av patienten en eller flera orsaker till avvikelsen i spermogrammet:

 • sjukdomar i reproduktionssystemet;
 • hitta en organism i en stressig situation
 • täta underkläder;
 • brist på en eller flera vitaminer
 • röka och ta droger
 • konsumtion av alkoholhaltiga drycker;
 • användningen av intima smörjmedel och geler;
 • medfödd patologi av utsöndring av morfologiskt deformerade spermatozoa.

Hur ökar spermierotiliteten?

In vitro-betingelser beror det faktiska cytologiska mönstret för rörlighet direkt på omgivande temperatur.

Av detta skäl, för att uppnå ett tillförlitligt resultat, använder laboratoriet en termistolanordning som håller spermatemperaturen före och under analysen, vilket motsvarar den mänskliga temperaturen.

Ett direkt samband mellan spermatozoas rörlighet och intaget av antioxidanter som finns i frukt och grönsaker har hittats.

Testa volontärer med resultatet av spermogrammet "teratozoospermia" efter 6 månaders daglig konsumtion av grönsaks- och fruktjuicer ändrade sin egen diagnos till följd av en undersökning av "graviditet" make.

Spermogram: norm och avkodning. FULL BESKRIVNING!

Om vilka indikatorer som ska innehålla sperma (normalaför en frisk man), läs vidare.

Varför tar de semenanalys?

på Resultat av spermogramDu kan bedöma tillståndet hos hanehälsan, identifiera prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att få barn under lång tid, men för tillfället, till ingen nytta, kommer orsakerna att hjälpa till att lära analys av ejakulat påantal spermier och andra indikatorer. infertilitetspermiogramresultat Hjälp läkaren att föreskriva effektiv behandling.

Spermogram: leveransregler

På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen)spermogram leverans bör genomföras av onanering, och inte genom avbruten samlag eller på något annat sätt. Att ge upp sig spermieranalys, I laboratoriet utrustade de ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att göra det lättare att skicka analys av ejakulat, I rummet finns tidningar av erotiskt innehåll.

Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

1) dricker inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;

2) har inte sex

3) Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

upprepad spermogram leverans förutsätter genomförandet av samma regler.

Att korrekt bedöma spermiogramresultat, Du måste returnera det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa läkaren det spermogram fattig, Förtvivlan inte. Vid omprövning sperma kan ha andra egenskaper. Ändring av dessa egenskaper kan i allmänhet påverka tolkningen avkodningspermogram.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktiskt hände utlösning i urinblåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet är det möjligt att skicka en analys av urin, kanske finns det kvar i densperma.

Spermogramanalys: medicinska termer

Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

azoospermi - ingen hittades i ejakulatet sperma;

akinozoospermiya - Spermierna är helt obevekliga.

antisperm antikroppar(ACAT eller ACA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa

astenozoospermi - otillräckligt mobila spermier (kategori A<25% или А+В<50%);

gemospermiya - ejakulat innehåller erytrocyter

leukocytospermia - ökat antal leukocyter (mer än 1 miljon / ml);

nekrozoospermiya - Det finns inget boende sperma;

zoospermia - Det finns några avvikelser från normen, men de påverkar inte befruktningen.

normospermia - alla indikatorer sperma i normen;

oligozoospermia - indikerar en liten antal spermier (koncentration mindre än 20 miljoner / ml);

oligospermi - otillräcklig mängd spermier (mindre än 2 ml)

theratozoospermia - Ett ökat antal onormalasperma (mer än 50%).

Spermograms normer

normSperma bedömning

Likriktningstid

10-60 minuter

volym

2,0-6,0 ml

Väteindexet (pH)

7,2-8,0

färg

vitgrå, mjölkaktig, gulaktigfärg av sperma

Antal spermier i ejakulat

40-500 miljoner

leukocyter

högst 1 miljon / ml

erytrocyter

ingen

slem

saknasBedömning av spermier

Koncentration (antalet spermier i 1 ml)

20-120 miljoner / ml

Aktiv rörlighet (kategori A)

mer än 25%

Svag (kategori B) A + B

mer än 50%

Lite mobil (kategori C)

mindre än 50%

Fast (kategori D)

inte mer än 6-10%

Korrekt morfologi

mer än 50%

agglutination

ingen

MAR-testet

mindre än 50%

Vissa tror det normospermia och zoospermia Är samma sak. Det är faktiskt inte så. Med normozoospermia, några indikatorer, såsom utspädning ejakulat, pH eller viskositet kan variera något från norm. Detta påverkar inte befruktningen.

Avkodning av spermogrammi

Tidpunkt för flytning av ejakulat

zoospermia innebär utspädning av spermier inom 10-60 minuter efter utlösning.

Under utbrottet är spermierna i ett visköst tillstånd. Efter ett tag är enzymerna i prostatakörteln som finns i fröet flytande det. Men om sperma Det später inte ut, det indikerar att prostatakörteln är trasig. Följaktligen är den kemiska sammansättningen av spermier felaktig. Detta påverkar spermierotilitet och på deras förmåga att impregnera ett ägg. På grund av brist på utspädning kan det finnas ohälsosamma indikatorer motilitet hos spermier.

Väteindexet (pH)

efter utlösning spermier kan dö i skedenas sura miljö. att sperma kan impregnera ett ägg och säkert passera denna "barriär", behöver han skydd. Detta ärhalvvätska: det minskar slidanas surhet och spermierna kan "leva" till livmodern.

Om alla parametrar i spermogrammet är normala, utöver pH, indikerar detta inte några avvikelser. Men tillsammans med andra egenskaper kan det påverka diagnosen.

vid azoospermi ett sänkt pH indikerar att ejakulatoriska kanaler är igensatta.

normospermia - 2,0-6,0 ml sperma.

Otillräcklig mängd ejakulat innehåller en litenantal spermier. Om analysen visar att du haroligospermi, det vill säga när ejakulation tilldelas otillräcklig mängd spermier (mindre än 2 ml) kan detta orsaka infertilitet.

liten spermiervolym kan inte permanent skydda spermatozoa från slidanas sura miljö och "bryta" sig till livmodern.

För att bekräfta diagnosen oligospermi måste du ge uppspermieranalys flera gånger. Även om volymen för första gången var mindre än 2 ml, är det ingen anledning att oroa sig för.

Om utlösning du har mer än 6 ml sperma, uppkomsten accelererar inte. Det faktum att i slidan är placerad ca 5 ml sperma. Om du ejaculerar mer, extra ejakulat följer och deltar inte i loppet "Vem är den första."

Vilken typ av färg av sperma i en frisk man?

Vitgrå - spermier färg i de flesta fall (normospermia).

Gulaktig, mjölkaktig eller vitmjölk - denna färg av spermierna ligger också inom ramen för normen (zoospermia). Ovanstående nyanser indikerar inte närvaron av abnormiteter. WHO rekommenderar att varken färgen på spermierna eller dess lukt beaktas.

Men i vissa laboratorier registreras fortfarande denna egenskap.

Så, rosa spermier färg talar om ökad mängd erytrocyter i ejakulatet (gemospermiya). Med hemospermi kan det finnas en brunaktig skugga av semen.

transparentspermier färg pekar på azoospermi (semen innehåller inte spermatozoa).

Normospermi föreslår deras frånvaro och normozoospermi - högst 1 miljon / ml.

Spermanalys kan visa det halvvätskainnehåller en liten mängd vita blodkroppar. Om deras koncentration är mindre än 1 miljon / ml är detta normalt. Ökat antal leukocyter (leukocytospermia) indikerar inflammation i prostata eller seminala vesiklar.

När diagnostiseras normospermia De borde inte vara i sperma.Spermogram fattig, om din sperma innehåller röda blodkroppar.hematospermi när spermogrammy ofta observeras vid trauma, tumör eller inflammation i prostata. Blodskarlett i sperma (falsk hemospermi) indikerar ett trauma eller en sjukdom i urinröret.

vid hemospermia semen brun eller mörkröd färg. när utlösning tillsammans med fördelningen av spermier av sådana nyanser, detta är ett tecken på allvarliga sjukdomar i reproduktionssystemet. Orsaken kan vara inflammation i urinblåsan, vesiklarna eller prostata.

Hos äldre män gemospermiya kan vara ett symptom på prostatacancer. Nyligen genomförda studier har visat ett samband mellan hematospermi och prostatacancer: 14% av patienterna med hematospermi hade cancer.

Hemospermi kräver en individuell behandling. I detta fall tar läkaren hänsyn till patientens ålder, varaktigheten av symtom på hemospermi och hur ofta de ser ut.

Om det finns slem i spermierna, om diagnosen normospermia Du kan inte prata. när åtmin sædutlösning innehåller slem, detta är ett tecken på inflammation i könsorganen.

Vagas sura miljö dödar och sedan en liten antal spermier, som frigörs genom utlösning. Följaktligen har de inte tid att komma till livmodern vid liv. Låg koncentration av spermatozoa (oligozoospermia) kan vara orsaken till infertilitet.

vid azoospermi, antalet spermatozoa är lika med noll.

Native sperma (obehandlad) kan innehålla sperma fyra kategorier:

Om sperma rör sig rätlinjigt och passerar mer än hälften av sin egen längd per sekund (ca 0,025 mm / s), den är klassificerad i denna kategori. Ungefär hälften av alla spermier i grupp A är friska och unga spermier som nyligen bildats i testiklar.

B-kategorin avser spermier om den rör sig i rät linje, men hastigheten är mindre än 0,025 mm / s. Som regel medutlösning deras 10-15%. Dessa spermatozoer är antingen åldrande eller med en störd struktur.Minskad motilitet hos spermatozoa kan associeras med långvarig avhållande från kön.

Om sperma roterar på plats eller i en cirkel registreras den i kategori C. Deras nummer är vanligtvis från 5 till 15%.

I denna kategori, hur många spermierflyttar inte alls (azoospermi). Cirka 50% av alla spermatozoa i grupp D är gamla spermier, som antingen har dött eller dör.

Även om du är helt frisk och du diagnostiserasnormospermia eller normozooospermia, spermaanalys kan identifiera spermier av alla fyra grupper.

Om du har akinozoospermiya, Det är nödvändigt att ta reda på vad som är inblandatimmobilitet av spermatozoa. För detta används eosin. I denna beredning död sperma den är rödfärgad: dess skal förstörs snabbt och eosin tränger lätt in i den. I en levande spermatozon kan eosin inte tränga in. Om spermierna inte fläckar och inte rör sig, indikerar detta att spermiernas morfologi är bruten.

Ibland med ejakulation är alla spermier döda - det här ärnekrozoospermiya. Det kan vara falskt och sant. Orsaker till det sanna nekros osmos tills slutet inte är klart - det kan inte botas. Med partiell nekros av levande spermatozoa, mindre än 20%.

Om efter flera Spermogram transkript läkarmottagningar nekrozoospermiyu, Ett sådant gift par rekommenderas antingen genom adoption eller genom artificiell insemination av givarsperma.

För att utesluta infertilitet är det viktigt att veta, hur många spermier ha en korrekt och oregelbunden struktur (morfologi). Onormala spermier (med oregelbunden struktur) rör sig långsammare och har en lägre svansfrekvens. För att identifiera onormala spermier, en färgad smet och obehandlad - inhemsk sperma.

Agglutination av spermatozoa - Det här är deras limning. Ett annat namn för denna process - spermagglyutinatsiya. Det indikerar inflammation i könkörteln, immunförsvar. Med agglutinering av spermatozoa kan du i de flesta fall förstå ett barn naturligt. menspermagglyutinatsiya nästan alltid minskar rörelsen för manliga könsceller.

ACAT Är immunoglobuliner (proteiner) i grupperna A, M och G.Antisperm antikroppar orsaka ensperma fast ihop med en annan. ACAT formad i kroppen, både män och kvinnor.

ACAT kan orsaka infertilitet. Om sperma sammanslagna medACAT flagellum, rör sig långsammare, om huvudet inte kan befrukta ägget. Att identifiera dem i ejakulatet använder de oftast MAR-testet (i översättning från engelsk blandad immunglobulinreaktion - "reaktionen av immunglobuliner vid blandning"). Om ianalys av spermogram I MAR-testet är det noll, vilket betyder att du inte har detekterat ACAT.

Orsaker till spermatozoas immobilitet

Om oändlighet eller mycket låg spermobilitet, dess orsaker kan vara:

 • alkoholhaltiga drycker;
 • täta underkläder;
 • könsorganssjukdomar;
 • rökning (tobak, ***, etc.);
 • intima smörjmedel;
 • vitaminbrist;
 • stress.

 • Låg mobilitet av spermatozoa kan kopplas till fel struktur, som har spermier.

 • Hur man ökar spermierotiliteten

  När kroppstemperaturen stiger och uppträderutlösning, där ökad rörlighetspermatozoa och vid rumstemperatur - minskad rörlighet sperma. i enlighet därmed, avkodning av spermogram beror direkt på villkoren för analysen. Om du gör analysen i ett rum med en temperatur på 10 ° C, då låg spermobilitetkommer även att ha ganska friska och unga manliga sexceller. Därför använder man för analysen i laboratorierna speciella termostater, som håller en temperatur nära kroppstemperaturen.

  En partners förmåga att bli gravid reduceras signifikant om läkaren diagnostiseras astenozoospermi. Men även när det finns en ökad rörlighet hos spermier, Det här är inte en garanti för 100% graviditet.Hur man ökar spermierotiliteten, Läkaren kommer att berätta för dig. Att göra händer förbättring av spermatozoas rörlighet, antioxidantkomplex som binder fria radikaler i kroppen.

  Engelska forskare försökte räkna ut hur öka spermierotiliteten. I BBCs erfarenhet deltog flera män, som i två år inte kunde tänka sig ett barn. efter spermogramanalys män diagnostiserades theratozoospermia, det är ett stort antal onormala spermier. I deras spermier observerades ocksålåg spermobilitet.

  Nutritionist har utvecklat ett näringssystem med ett stort antal antioxidant vitaminer för deltagarna i experimentet. Varje morgon och kväll drack män ett glas frukt- eller grönsaksjuice. På tre månader, med de upprepadeanalys av spermier ämnen, specialister observeradeökad rörlighet hos spermier.

  Efter sex månader från experimentets början försvann männen inte bara immobilitet av spermatozoa - En partner till en av dem blev till och med gravid. på spermogramresultatspecialister observeradeförbättring av spermatozoas rörlighet på alla deltagare av erfarenhet.

  I slutet av studien avslutade forskare från England: när man tar antioxidant-vitaminer förbättras inte bara spermatozoas morfologi, men det finns en ökning av spermatozoas rörlighet.

  Om du inte vet, hur man ökar spermierotiliteten, rådfråga en läkare.