Huvud
Analyser

Hur korrekt att dechiffrera spermogrammu

Minska reproduktionskapaciteten hos den manliga befolkningen - ett problem som inte sugits från fingret av medicinska personer, försöker "skära" pengar på blygsamma patienter. Nej, det är helt rättvist. Därför en artikel om hur man korrekt läser ett spermogram, dvs. kvantitativ och kvalitativ analys av ejakulatet (det vill säga spermier) kommer, som de säger, "i venen".

Hur man tar spermogram?

Förberedelse för leverans av spermogram

Spermogram leverans

Själva proceduren att "skaffa brandfriktion", jag, med ditt tillstånd, kommer jag inte att beskriva. Jag kommer bara att observera att ejakulatet samlas i ett sterilt plastprovsrör och transporteras till platsen för studien, d.v.s. i laboratoriet i byxan eller i handen (det är nödvändigt att behålla kroppstemperaturen).

Sperma - är inte något permanent: dess sammansättning beror på olika faktorer, såsom: funktionell och psyko-emotionell tillstånd av kroppen, kost, läkemedel. I detta avseende är en analys långt ifrån en indikator. Och om i ditt spermogram "det finns inget liv", då är detta inte en ursäkt för att färga huvudet med aska, tk. Det är nödvändigt att göra minst ett "kontrollskott" i provröret. Vanligtvis ges 10 dagar för att ladda batterierna.

Hur man avkänner spermogram

Volym av ejakulat

En annan nyans: det är mycket viktigt att montera allt ejakulat i provröret, speciellt den första delen av det, vilket är den rikaste i spermatozoa. Om detta inte fungerade, göm inte ditt misslyckande från läkaren.

Likriktningstid

Här spelar bestämmande roll av viskositeten hos ejakulatet. Spridningsintervallet ligger mellan 10 och 40 minuter. Om mer - då finns det problem med prostatakörteln.

I händelse av färg är det inte nödvändigt att störa särskilt: denna indikator är för vagt tolkad. I detta sammanhang får han inte en så viktig diagnostisk roll. Det är snarare en hyllning till tradition. Det enda värt att uppmärksamma är den rosa skuggan av ejakulatet, vilket signalerar närvaron av röda blodkroppar i den.

surhet

För sperma är normal en svagt alkalisk reaktion, när pH är mellan 7,2-7,4. PH-värdet bidrar till att bestämma förekomsten och lokaliseringen av inflammatoriska foci i reproduktionssystemet. Ett förhöjt pH indikerar inflammation i prostatakörteln och seminala vesiklar och en sänkning (upp till 6,5) - om blockering av excretionskanalerna hos sistnämnda.

Antal spermier

Det definieras i 1 ml ejakulat. Räkningen här går till miljoner. Normen är 20-60 miljoner i 1 ml ejakulat. Förresten kan låg koncentration av spermatozoa kompenseras av ökad motorisk aktivitet.

Spermiogramparametrar: norm och patologi

Spermobilitet

Till spermier kunde anses normala, måste den uppfylla ett av två villkor: ett antal linjär-motila spermatozoa (A + B) bör vara 50% eller spermier av A måste vara 25%.

Spermagglyutinatsiya

I det viskösa, inkompatibla ejakulatet kan fenomenet spermatozoalimning förekomma-agglutination. Det är uppenbart att det är svårt att prata om möjligheten till befruktning, om spermierna limmade ihop. Detta observeras, till exempel med kronisk prostatit eller inflammation av sämsta vesiklar - vesiklar. I normal sperma bör agglutination inte vara.

Förekomsten av antisperm antikroppar

Med vissa immunförsvar i kroppen kan utvecklingen av antikroppar mot sina egna spermatozoer börja, vilket i kombination med dem hindrar deras framsteg i ägget. Således kan närvaron av sådana antikroppar förklara infertiliteten hos hanen.

Mikroskopi av ejakulat

Vad kan ses under ett mikroskop i normal sperma? Amyloid-kroppar, spermatogena epitelceller, lecitindroppar och ett minimum av leukocyter (0-3). Om de vita blodkropparna är större än detta värde, plus slem finns i ejakulatet, är detta en markör för närvaron av en inflammatorisk process. Erytrocyter i ejakulat bör inte vara.

Onormala spermier

Man bör inte tro att alla manliga spermatozoa är "stiliga", allt som för val. Det här är inte så: bland dem kan du hitta många "tadpoles" med olika defekter. Till exempel med ett krökt huvud, eller till och med utan ett huvud. Det finns spermier med två svansar. Det finns inget dödligt här, i någon människas semestra finns sådana "freaks". Frågan är i deras nummer. Andelen onormala spermatozoer bör inte överstiga 50% av deras totala antal.

Resultat spermogrammy - diagnos av en läkare

 • Normozoospermia - ejaculate "med heder" motstod alla tester.
 • Oligozoospermia - spermatozoa är få - mindre än 20 miljoner i 1 ml.
 • Teratozoospermia - ett stort antal spermatozoa med ett onormalt huvud och svans (mer än 50%).
 • Astenozoospermi - låg rörlighet under normal form och spermieantal (under dessa två faktorer, som jag skrev lite tidigare i kapitlet "Mobility sprematozoidov").
 • Oligoastenoteratozoospermi är en kombination av de tre ovan nämnda abnormiteterna.
 • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermier i ejakulatet.
 • Aspermi är den fullständiga frånvaron av spermier.

Och till sist konstaterar jag än en gång att för att överlämna ejakulatet - inte ett fält att korsa. Kvaliteten på spermier beror till stor del på individens livsstil. Rökning och speciellt alkohol är skadliga för henne. Detsamma kan sägas om ett antal droger, till exempel vissa antidepressiva medel, lugnande medel, antihypertensiva läkemedel (i synnerhet - klonidin), neuroleptika.

Avkodning av spermogrammi

Med hjälp av onlinekalkylatorn idag kan du bestämma spermier, deras "vitalitet" och rörlighet. Även personer som inte har en särskild läkarutbildning kommer att kunna ta reda på om de har det deklarerade resultatet. Spermanalys är ett smärtfritt förfarande som inte medför fysiskt obehag. Mental obehag kan vara närvarande på grund av att en man måste ejakulera i olämpliga förhållanden. Några killar börjar hysa om de omständigheter som han föreslagit, vilket kan påverka resultatet avsevärt.

Före leverans är det nödvändigt att observera ett antal villkor: det rekommenderas sexuellt avhållsamhet i två eller tre dagar, alkoholhaltiga drycker, att ta varma bad bör uteslutas. Återgivning är endast möjlig efter tre till fyra dagar.

Många är intresserade av frågan: för vilket syfte lämnar spermogrammet när det motsvarar normen? Analysen kan visa de befintliga avvikelserna i hanehälsan, vilket kan påverka den fortsatta uppfattningen av barn. Samtidigt, efter att ha upptäckt små avvikelser från normen, borde man inte omedelbart panik och göra besvikliga prognoser. Analysen visar bara det resultat som för närvarande är. Men det kan enkelt förändras under andra förhållanden och omständigheter. Dekoderingsspermogrammet innehåller en beskrivning av de nödvändiga indikatorerna. Med hjälp av räknaren som erbjuds på webbplatsen kan en man självständigt beräkna sitt resultat online och se till att allt är normalt.

Tidpunkt för flytning av ejakulat

Efter utlösning är sæden i ett visköst tillstånd, då börjar det gradvis tunna. Processen varar ungefär tjugo till fyrtio minuter, men tar i allmänhet inte mer än en timme. Om spermierna inte är tillräckligt flytande kan det påtagligt påverka uppfattningen. Under liknande förhållanden har spermatozoar nästan ingen chans att befrukta ägget. Faktum är att rörligheten för manliga celler i detta fall reduceras, vilket innebär att de inte kommer att kunna "leva" till livmodern. Om analysen visade ett otillfredsställande resultat, var inte upprörd. Glöm inte att kvaliteten på spermierna också påverkas av emotionellt tillstånd. Norm - i många fall är konceptet väldigt relativt. Vid behov bör analysen upprepas.

Väteindexet

Här pratar vi om den kemiska komponenten i spermier. Normalt är varje sperma utrustad med ytterligare skydd för att fritt kunna komma in i livmoderhålan. Faktum är att kvinnans vagina innehåller enzymer som bidrar till hans ständiga rening. Livmoderhålan är steril För att få en sperm där borde den inte bara ha aktivitet och rörlighet utan också ha ett visst pH-värde. Annars kan spermatzonen inte utföra sin huvudfunktion. Om kvaliteten på spermierna är otillfredsställande kommer uppfattningen att vara svår.

volym

Denna egenskap kännetecknar endast när graviditeten är planerad. En liten mängd spermier (mindre än 2 ml.) Kan "absorberas" av syrekomponenten i vagina, så att uppfattningen inte kommer så snabbt som man skulle vilja. I annat fall påverkar kvantiteten inte det totala resultatet. Normen är en volym av två till sex ml. När den frigjorda volymen överstiger det angivna antalet, undergår naturliga förhållanden en extra del omedelbart ur skeden. Att uppleva för liten eller stor volym är inte värt det, för kvaliteten är mycket viktigare än kvantiteten. Analys visar hur livskraftigt är hancellerna.

Många experter, som undersöker kvaliteten på spermier, anser fortfarande en sådan egenskap som färg betydande. Normalt har en hälsosam manlig sperma en vitgrå färg. Men små svängningar är tillåtna före den mjölkiga vita och gulaktiga nyansen. Det är inte normalt att överväga en uttalad rosa och burgunderfärg, eftersom de indikerar ett högt innehåll av röda blodkroppar. Med en obetydlig brun skugga av ejakulat är det för tidigt att dra några ogynnsamma slutsatser. I detta fall rekommenderar experter på medicinska området att göra en andra analys. Män ska inte vara upprörd om de ser en liten avvikelse från normen. Man måste alltid komma ihåg att några indikatorer är momenta, det vill säga de speglar bara det nuvarande ögonblicket, och därför borde man helt och hållet förlita sig på specialister.

Spermobilitet

Denna egenskap som rörlighet är av stor betydelse. Det speglar graden av aktivitet hos spermier, deras sannolikhet att befrukta ägget. Läkare delar spermatozoa i grupper, som var och en avspeglar graden av rörlighet.

Den första kategorin innehåller de mest mobila och unga spermierna. De har nyligen mognat och är redo för befruktning. Som regel är de ganska fast och rör sig snabbt. Det är inte svårt att gissa att en av de snabbaste "avkastningarna" kommer först. Resten av samma grupp kan göra en bra konkurrens.

Den andra gruppen består av spermatozoa, som rör sig i lägre takt (mindre än 0,025 mm / s.). Dessa är åldrande spermatozoer som inte kan göra hälsosam konkurrens för ungdomar.

Den tredje och fjärde gruppen innehåller spermatozoer som är inaktiva eller inte rör sig alls. Bland dem finns döda celler och de som är helt inaktiva. De kan inte delta i fertiliseringsprocessen. Normalt finns sådana spermatozoer alltid i ejakulatet. Man bör komma ihåg att en minskning av spermatozoas aktivitet ofta är förknippad med en lång period av abstinens från intimitet och indikerar inte nödvändigtvis en patologi.

Förekomst av andra ämnen

För normal sperma är frånvaron av erytrocyter, leukocyter och slemhaltiga sekretioner karakteristiska. Det höga innehållet av leukocyter i analysen kan indikera att det finns viss sjukdom i genitourinär sfären. Erytrocyter indikerar starten eller utvecklad inflammatorisk process. Ibland talar bardo eller röd färg av spermier om tumörer och till och med cancer i prostatakörteln. Vid inflammationer i blåsan ändras spermier också till bard, röd eller rik gul. Slime bör inte vara närvarande, men en liten del av det är helt tillåtet. På patologin är det när alla indikatorer är signifikant högre än normalt. Kalkylatorn som presenteras på webbplatsen hjälper till att klargöra situationen och se hela bilden.

Spermatozoa morfologi

Normalt består spermierna av ett huvud och en rörlig svans. Tack vare svansen bevarar den aktivitet och rörlighet under en viss tid. I vissa patologier finns det två huvuden eller en förvrängd svans.

agglutination

När agglutination observeras effekten av limning av spermatozoa. De förlorar sin rörlighet, blir olämpliga för uppfattningen. Detta fenomen indikerar nedsatt immunitet eller inflammatoriska sjukdomar. Med otillfredsställande resultat föreskriver läkare en kurs av speciella vitaminer.

Sålunda kan analysen av sperma visa tillståndet för hanehälsan. Män är mycket känsliga för sina livs intima sfär. När man upptäcker patologier ska man komma ihåg att eventuella avvikelser är korrekta.

Spermogram: norm och transkript

Analysen av spermogrammet är en analys som andrologen föreskriver riktningen. Om du fått ett hänskjutande och du är intresserad av spermogram är forumet om människors hälsa osannolikt att vara användbart. Spermobilitet, antalet spermatozoer och andra indikatorer är medicinska egenskaper. Ska jag förlita mig på inlägget av medlemmarna i forumet om hälsa? Dedikerat till hur spermogram överlämnas kan forumet vara användbart vid val av laboratorium och klinik för människors hälsa - innan du börjar analysera läs recensioner om den valda honungen. institution.

Om vilka indikatorer som ska innehålla ett spermogram (normen för en frisk man), läs vidare.

Varför tar de semenanalys?

Genom resultat spermogrammy är det möjligt att uppskatta en status för människans hälsa, för att avslöja en prostatit och andra infektionssjukdomar. Om du har försökt att ha en baby länge, men för tillfället kommer orsakerna att hjälpa dig att ta reda på analysen av ejakulatet på antalet spermier och andra indikatorer. Infertilitet resultat spermogramma hjälper läkaren att ordinera effektiv behandling.

Spermogram: leveransregler

På rekommendation av WHO (Världshälsoorganisationen), bör spermogramleverans göras av onanering, inte genom avbruten samlag eller på annat sätt. För att klara analysen av spermier, utrustade de i laboratoriet ett speciellt tilldelat rum. Dörren i den är stängd från insidan. För att underlätta analysen av ejakulatet finns det tidskrifter för erotisk innehåll i rummet.

Om du tilldelas ett spermogram förutsätter överlämningsreglerna 3-4 dagars träning:

 • Drick inte alkoholhaltiga drycker, inklusive öl;
 • inte ha sex
 • Besök inte bastur, bad, eller ta varma bad.

Re-spermogrammy förutsätter samma regler.

För att korrekt utvärdera resultaten av spermogrammet är det nödvändigt att skicka det flera gånger. Om efter den första leveransen av spermogramet sa doktorn att spermogrammet är dåligt, förtvivla inte. I en andra analys kan spermier ha andra egenskaper. Förändringen av dessa egenskaper kan generellt påverka tolkningen av avkodningen av spermogrammet.

Vad är retrograd ejakulation?

Ibland händer det att en man känner en orgasm, men det finns ingen sperma. Faktum är att det fanns en utlösning i blåsan. Denna process kallas retrograd ejakulation. I det här fallet kan du klara urinprovet, kanske var spermatozoa kvar i den.

Spermogramanalys: medicinska termer

Att beskriva spermier använder läkare sådana villkor:

 • azoospermi - ingen spermatozoa finns i ejakulatet;
 • akinozoospermia - spermier är helt immobila;
 • antisperm antikroppar (ACAT eller ASA) - antikroppar, som kroppen producerar mot spermatozoa;
 • asthenozooospermia - otillräckligt rörliga spermatozoa (kategori A

Vi båda började försöker bli gravid ett barn, och de problem som började med dem. Det är inte så, det är inte på det sättet, beskonchnye utredningar, undersökningar, min man är ganska ingen libido, enligt min mening, nej, kommit till slutsatsen att han behövde schmartprost - i allmänhet, i stället för det lyckliga paret är nu känner att vi har ett par personer med funktionsnedsättning med ett gäng ärftliga och förvärvade sjukdomar. Varför alla barn föds skadedjur och så lätt, och vi har med normal inkomst, inga dåliga vanor - så svårt.

Hur man urskiljer spermogramresultat?

Spermogram är en laboratoriestudie av ejakulat, vilket gör det möjligt att utvärdera möjligheten av manlig sperma att befrukta ett kvinnligt ägg. Resultatet spermogramm hjälper till att identifiera infertilitet hos män och bestämma dess orsaker. Hur korrekt överlämnar analysen? Är det möjligt att dechiffrera sitt resultat självständigt? Vilka är de viktigaste normerna och indikatorerna för studien?

Funktioner av analysen

När du undersöker ejakulat, har läkaren möjlighet att bedöma graden av manlig hälsa. Dessutom bidrar spermogrammet till att identifiera ett antal sjukdomar i det genitourära systemet (prostatit, varicocele, sjukdomar som är sexuellt överförda etc.).

I allmänhet föreskrivs det för män som har misstankar om infertilitet. Modern reproduktiv teknik gör det möjligt att lösa problemet även om resultatet av spermogram är dåligt.

För att analysen ska vara så noggrann som möjligt är det viktigt att ordentligt förbereda sig för sitt beteende. Reglerna för spermogramleverans är som följer:

 • Samla material för studien kan bara vara av onanering, eftersom efter sexuell kontakt i materialet kan vara delar av vaginaens mikroflora.
 • Användning av kondom är förbjuden, eftersom produkten innehåller artificiell smörjning.
 • Minst 2 veckor före den föreslagna analysen är det förbjudet att ta något läkemedel. Detta gäller speciellt för antibakteriella läkemedel, vilket kan påverka avkodningen av analysen.

Hur man korrekt förbereder sig för analysen kommer att berätta urologen Alexander Nikolaevich Zakutskiy:

 • Samla material till studien kan endast finnas i laboratoriet. I vissa fall är det tillåtet att göra detta hemma. Men i detta fall är det viktigt att följa hygieniska normer och samla ejakulatet i en steril plastbehållare. Under transporten bör behållaren vara vid en temperatur av ca 37 grader. Alternativt bär den under armen. Transporttiden ska inte överstiga 1 timme.
 • Inom 3-4 dagar före insamling av material är det viktigt att avstå från sexuell avhållsamhet, vägra att besöka badet, ta ett varmt bad och dricka alkohol.

För att kunna påstå noggrannheten att avkoda spermogrammet måste det göras minst 2-3 gånger. Detta beror på det faktum att många faktorer kan påverka spermiernas sammansättning, såsom konsumerade livsmedel, läkemedel, stressiga situationer, hög fysisk ansträngning etc.

Det finns situationer där, efter en orgasm, spermier inte tilldelas på vanligt sätt. Detta tillstånd kallas retrograd ejakulation när utlösning sker i urinblåsan. Spermier kan detekteras i urinanalys.

Ett dåligt resultat efter den första leveransen av spermogrammet bör inte orsaka att en man bryter upp. För att prata om ett visst problem bör analysen utföras minst 2-3 gånger. Dekryptering av omprövningen kan vara annorlunda.

Spermiogram sorter

Det finns flera typer av analys:

 1. Basic - utförs enligt de normer som WHO godkänt och består av huvudindikatorerna.
 2. MAR-testet. Tolkning av MAP-testet avslöjar antisperma kroppar som kan förstöra spermatozoa.
 3. Spermogram på Kruger är en studie av spermatozoas morfologi.

Vad MAP-testet visar berättas av embryonläkaren Tatiana Vladimirovna Dubko:

Genomförande av de tre listade testerna heter ett expanderat spermogram. Vanligtvis rekommenderas det att hålla det när transkriptet från baslinjen har några avvikelser från normen.

Ibland ges män en biokemisk studie av ejakulat (bestämning av glukosidasnivå, L-karnitin, fruktos och andra indikatorer). En faskontraststudie används för att utvärdera spermatozoas struktur och funktion.

Avkodning av spermogrammi

Avkodning av spermogramanalysen ska utföras av en läkare baserat på studiernas normer och indikatorer.

Villkor som används

Att beskriva spermier använder läkare sådana begrepp:

 • Azoospermi - fullständig frånvaro av spermatozoa i det presenterade ejakulatet.
 • Akinozoospermia - det finns spermatozoa i provet, men alla är fasta.
 • Asthenozopermia - sperma har nedsatt rörlighet.
 • Antisperm antikroppar - antikroppar, som den manliga kroppen producerar för att motverka spromatozoiderna.
 • Hemospermi - förekomsten av erytrocyter i provet av ejakulatet.
 • Leukocytospermi - detektering av överskott av vita blodkroppar.
 • Necrosoospermia är frånvaron av levande spermatozoa i det presenterade provet av studien.
 • Normozoospermi - detekteringen av eventuella abnormiteter som kan påverka möjligheten till uppfattning.
 • Normospermi - alla indikatorer som anges i transkriptionen ligger inom normen, ett hälsosamt tillstånd.
 • Oligozoospermi - volymen utsöndrad sperma är otillräcklig (under 2 ml).
 • Teratozoospermia - antalet spermatozoer med en abnorm struktur eller funktion i det presenterade resultatet är för högt (mer än hälften).

Spermograms normer

Vid analys av analysen uppmärksammar doktorn de grundläggande parametrarna i spermogrammet, jämför dem med normen.

Tabell 1. Spermograms norm för utvärdering av spermier

Tabell 2. Spermograms norm för utvärdering av spermatozoa

Funktioner av avkodning av spermogram

Vid avkodning av spermogrammet uppmärksammar doktorn ett antal funktioner:

 1. Förflyttningstid. Normalt är tillståndet när sperminspädningsperioden är minst 10 minuter och inte mer än 1 timme från tidpunkten för utlösningen, varefter den är viskös. I seminalvätskan finns enzymer som produceras av prostata som bidrar till denna process. Om efter 1 timme viskositeten förblir på den ursprungliga nivån, kan detta indikera problem i arbetet i prostatakörteln. Därför är ejakulatets kemiska sammansättning felaktig. Detta kan påverka rörligheten hos spermier.
 2. Nivå på syra. I den kvinnliga vagina råder en sur miljö som kan påverka spermiernas tillstånd negativt. Följaktligen förlorar de förmågan att befrukta ägget. För att spermier ska kunna göra detta behöver han skydd, som har seminalvätska. På grund av sin unika sammansättning minskar den sjuka miljön i slidan och gör att spermierna når livmodern. Om denna indikator är den enda som inte motsvarar normen, anses detta tillstånd inte som en patologi. Om det finns andra avvikelser kan det här indikera en viss diagnos.
 3. Spermiernas volym. Normal är en indikator som ligger i intervallet 2 till 6 ml. Om denna volym visade sig vara lägre betyder det att antalet spermatozoider som finns här kommer också att ligga under normen. Detta kan vara orsaken till manlig infertilitet. Otillräcklig ejakulerande volym kan inte skydda bakterieceller när de kommer in i vaginala hålrummet. Om, under den första leveransen av spermogrammet, är spermiernas volym under normalen, är detta ingen anledning till oro. I detta fall rekommenderas patienten att genomgå en andra undersökning och jämföra avskrifterna.
 1. Spermiernas färg. Vanligtvis har seminalvätskan en vitgrå färgton. Normal är också en mjölkaktig eller gulaktig nyans av semen. Om färgen blir rosa eller till och med brun, kan detta vara en följd av en förhöjd nivå av röda blodkroppar. I den transparenta semen finns inga sexceller.
 2. Nivån av leukocyter. Om deras antal inte överstiger 1 miljon i 1 ml anses detta som normen. Om det finns mer, indikerar det att det finns en inflammatorisk process i könsorganen.
 3. Nivån av erytrocyter. I det normala tillståndet borde de inte vara. De kan uppstå som ett resultat av utvecklingen av den inflammatoriska processen, närvaron av en tumör eller efter en skada. Närvaron av blod i spermogrammet indikerar en urinrörsjukdom eller ett överfört trauma.
 4. Närvaron av slem. I ett normalt spermogram borde det inte vara. Om det vid avkodning är möjligt att märka dess närvaro, indikerar det förekomsten av en inflammatorisk process.
 5. Koncentration av spermier i spermogrammet.

Urologen Sergei Gennadyevich Lenkin kommer att berätta om de normala diagnostiska parametrarna:

 1. Spermobilitet i spermogram. Det finns 4 kategorier:
 • Kategori A - Spermatozoa rör sig i en rak linje och passerar ca 0,025 mm på 1 sekund. De flesta av dessa celler är nybildade.
 • Kategori B - rörelsen sker i en rak linje men med en hastighet under 0,025 mm i 1 sekund. Sådana celler är ca 10-15% i spermogrammet. De åldras eller har oegentligheter i strukturen.
 • Kategori C - rörelse sker i en cirkel eller på ett ställe. Sådana celler vid avkodningen kommer att vara 5-15%.
 • Kategori D - helt immobiliserad spermatozoa. Halva av dessa celler är gamla eller redan döda.

Även vid avkodning av ett normalt spermogram identifieras celler av alla 4 typer. Om avkodningen av flera spermogrammer visar närvaron av necrozoospermi, är det enda sättet för att ett par blir föräldrar artificiell insemination eller IVF med hjälp av givarsperma.

 1. Cellmorfologi. Vid avkodning för bestämning av IVF eller infertilitet är det viktigt att bestämma antalet bakterieceller med den korrekta och onormala strukturen. Du kan göra detta genom att tona dem.
 2. Agglutination är processen att limma könscellerna. Orsaken till detta tillstånd kan vara ett brott mot immunsystemet eller förekomsten av en inflammatorisk process i könsorganen.
 3. ACAT är ett proteinimmunoglobulin som produceras både av manliga och kvinnliga organismer. Närvaron av protein vid dechifiering av spermogrammet kan vara orsaken till manlig infertilitet.

På vår hemsida finns en onlinekalkylator, som gör det möjligt att dechiffrera det spermogram som utförs:

Störningar i spermogrammet

Normen av spermogrammen förutsätter närvaro i sin struktur inte mindre än 50% av aktiva sexuella celler. Skälen till närvaron vid avkodning av ett stort antal immobiliserade spermatozoer kan vara följande:

 • Förekomsten av sjukdomar i könsorganen.
 • Dricka alkoholhaltiga drycker.
 • Rökare.
 • Bär tätt underkläder.
 • Användning av intima smörjmedel.
 • Frekvent stress.
 • Vitaminbrist.

Vid avkodning av ett spermogram är det viktigt att känna till de förhållanden under vilka studien genomfördes. Det noteras att med ökad kroppstemperatur i ejakulatet ökar rörligheten hos spermatozoa, samtidigt som den vid rumstemperatur minskar. Om temperaturen i rummet där studien genomförs är därför inom +10 grader, kommer även friska spermatozoer att ha liten rörlighet. För att göra tolkningen av analysen så pålitlig som möjligt används speciella termostater i laboratorierna, vilket gör det möjligt att undersöka materialet under förhållanden som är så nära som möjligt för parametrarna i människokroppen.

Orsaken till att antalet kimceller i ejakulatet minskas kan vara ett av dessa tillstånd:

 1. Störningar i det endokrina systemet (binjurs- eller sköldkörteln dysfunktion, diabetes mellitus, störningar i hypofyssystemet).
 2. Sjukdomar i genitourinary systemet (kryptorchidism, prostatit, varicocele, etc.).
 3. Ökad kroppstemperatur.

Om orsakerna, symtomen, diagnosen och behandlingen varicocele berättar doktorimmunologen Georgy Ermakov:

 1. Långvarig närvaro vid höga temperaturer (i verkstaden, etc.).
 2. Brott av genetisk natur (Klinefelters syndrom, etc.).
 3. Effekter på kroppen av giftiga ämnen (alkohol, vissa mediciner, såsom sömntabletter, steroider etc.).

Att bestämma fertilitetsindexet, lägger läkaren särskild uppmärksamhet åt antalet och rörligheten hos spermatozoa. Om en man diagnostiseras med asthenozopermi, efter att ha avkodat studien, blir hans chans att bli far farligt minskad. En ökning av rörligheten hos könsceller är dock inte en garanti för graviditet.

Vad påverkar kvaliteten på spermogrammet?

Många faktorer kan påverka det manliga reproduktionssystemet. Det viktigaste i detta är stress. Det noteras att om den dagliga rutinen observeras ökar fysisk aktivitet och de skadliga effekterna på organismen minimeras, och kvaliteten på sæden förbättras gradvis. Läkare associerar detta med människokroppens förmåga att själv reparera. För detta rekommenderar de:

 • Välj för livsregioner med normala miljöförhållanden.
 • Observera dagens regim.
 • Avvisa eventuella dåliga vanor.
 • Var uppmärksam på kvaliteten på maten.
 • Led en aktiv livsstil och träna regelbundet.

Överensstämmelse med dessa regler hjälper på kort tid att återställa spermierantalet, vilket vid avkodningen kan innehålla några avvikelser från normen. Om orsaken till de negativa förändringarna i spermierna är förändringen i mannens hormonella bakgrund, kommer läkaren att förskriva honom vissa läkemedel som snabbt kan återställa situationen.

Hur förbättrar du prestanda?

Om rörligheten ligger under normen kan läkaren föreslå vad som kan göras för att förbättra det. En bra effekt ger användningen av antioxidantläkemedel, som kan binda fria radikaler i kroppen. Studier har visat att om en man dricker två gånger om dagen för 1 glas färsk frukt eller grönsaksjuice, då efter 3-4 månader förbättras parametrarna i avkodningen av spermogrammet avsevärt.

För att i slutändan få ett bra resultat spermogrammy, rekommenderar läkare att män helt ompröva deras kost. Det bör baseras på livsmedel rik på vitaminer och mineraler. Antalet produkter som kan innehålla toxiner (kött, fisk, ägg, kaffe, rökt produkter etc.) bör dock minskas.

Vad du behöver göra för att förbättra de diagnostiska parametrarna berättar urologen Andrei Lukin:

Basen av kosten bör bestå av färska grönsaker, frukter, örter och mejeriprodukter. En god effekt visades genom regelbunden konsumtion av sådana produkter: smält smör, ost, nötter, honung, bönor, naturlig yoghurt, frukt, gröna, torkade frukter, söta kryddor.

En av de nödvändiga för människors hälsa är vitamin B11, som kan erhållas från speciella kosttillskott som läkaren kommer att rekommendera. De är alltid föreskrivna för män före artificiell insemination eller IVF, kryopreservering av biologiskt material eller förberedelse för donation.

Efter att ha fått ett transkript av spermogrammet med nedslående index bör en man förstå att detta inte alltid innebär en felfunktion i reproduktionssystemet och oförmågan att ha barn. Idag har medicin lärt sig att lösa många problem med framgång. För att göra detta kommer läkaren att utse en man för att ta hormonella eller stödjande läkemedel, vars användning kommer att förbättra spermogrammet och öka chansen för uppkomsten av efterlängtad graviditet.

Spermogram tolkning av analysresultat

Spermogram är en diagnostisk metod för att studera seminal vätska ejakulera hos män. Gör det möjligt för dig att ge ett transkript av kompositionen och det allmänna spermatets tillstånd, spermatozoas livskraft och deras lämplighet för fertilisering av ägget. Enligt resultaten av analysen ger läkare en uppfattning varför, därför kan paret inte ha barn.

Ett liknande problem idag är inte ovanligt för unga par. för sperma basen kan fungera som planerar graviditet, IVF (artificiell insemination), eller helt enkelt en önskan att få den manliga tron ​​på möjligheten att föreställa sig ett barn om du starta din egen under en lång tid, även om regelbundna sexuella relationer inte fungerade.

När är ejaculat normalt?

När läkare har att dechiffrera sperma analys, sedan till grund för en WHO tabell som läst och godkänt de makroskopiska (mikroskopiska) spermieparametrar.

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

Normalt är ejaculat- och spermogramresultatet för män följande:

Indikatorer för ejakulering

 • volym - 2-6 ml;
 • surhet-7,2-7,8 ​​rH;
 • färg - mjölkaktig, grå, vitaktig;
 • utspädningshastigheten är 10-60 minuter;
 • viskositet - små trådformiga droppar med duktilitet i längden upp till 2 cm;
 • Avståndet efter förtunning är 0,5 cm;
 • antalet spermier i aggregatet - upp till 600 miljoner;
 • semedensitet - högst 120 miljoner i ml ejakulat
 • rörlighet för spermatozoer av klass (A) - över 25%, B - mer än 50%;
 • Spermatozoas immobilitet - mindre än 50%;
 • leukocytnivå till 1 miljon celler;
 • närvaro av omogna reproduktiva celler - högst 4%
 • lukt - märklig;
 • väte - 7,2 enheter.

Den tillåtna perioden av abstinens är 2-6 dagar. Erytrocyter, slem och blodpartiklar i friska spermier bör inte vara.

Orsaker till abnormiteter

Om avvikelser i spermogrammet kan sägas i fallet med en uppenbarligen underskattad nivå av levande och fullvärdiga spermatozoa, eller deras fullständiga frånvaro.

Också observerad:

Analys av testet

 • låg kvalitet av spermier;
 • minskad rörlighet, spermatozoas livskraft
 • retardation av rörelsehastigheten;
 • låg procentuell sammansättning av mobila spermatozoer, vilket klart hindrar uppfattningen.

Ofta diagnostiseras avvikelser hos män med ålder med utbrott av spermier i urinblåsan. Orgasm kan också vara närvarande, men spermierna som sådan utsöndras inte och går inte utanför. Detta fenomen kallas retrograd ejakulation, när antalet spermier i ejakulatet är väsentligt reducerad, vilket orsakar - Klinefelters syndrom eller genetiska defekter.

De provokerande faktorerna av patologi kan vara:

Orsaker till dålig prestanda

 • vitaminbrist, brist på vitaminer och mineraler i kroppen;
 • missbruk av alkohol, läkemedel (steroider, hypnotika);
 • frekvent användning av smörjmedel;
 • feber, feber;
 • sjukdomar i det genitourära systemet (prostatit, orchitis, varicocele);
 • patologiska manifestationer av det endokrina systemet (dysfunktion av sköldkörteln, hypotalamus störning, diabetes mellitus);
 • rökning;
 • stillasittande livsstil;
 • långsiktig antibiotikabehandling;
 • exponering för strålning, joner, elektromagnetiska vågor;
 • bär stramt gren
 • frekvent stress, nervositet.

Typer av spermogram

Med hänsyn till den mängd sperma som tas för studien utmärks följande typer av spermogram:

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

Förutom att förstå hur man kan dechiffrera spermogrammet och ejakulatets sammansättning är det möjligt att:

 • biokemisk analys för att avslöja% av förhållandet karnitin, glykosider, fruktos, zink i spermatozoas sammansättning;
 • faskontrastmikroskopi genom tillsats av hematoxylin (färgämne) för att bedöma spermiernas funktioner, struktur.

Hur går analysen?

För att göra ett spermogram, för att analysen skall vara mer exakt, bör man vara beredd och följa vissa rekommendationer:

 • vägra att dricka alkohol i 3-4 dagar
 • Besök inte bastun, bastu, badtunna i 2 dagar;
 • att vägra att arbeta på ogynnsamma svåra förhållanden i en vecka;
 • för att eliminera intaget av mediciner (hypnotika, lugnande antibiotika) i 2 veckor;
 • avstå från sex i 3 dagar;
 • Använd inte smörjmedel, andra kemikalier innan du tar semen.

Ejakulat måste levereras till laboratoriet enbart färska, företrädesvis genom en timme efter intag med medelhög temperatur nära temperaturen av deras egen kropp.

Leveransen sker i en speciell behållare (termostat), där temperaturen på kroppens naturliga värme kommer att hållas i flera timmar till maximalt. Vid behov är det möjligt att motstå armhålan med ett ejakulat och leverera det till laboratoriet i en ny form.

Tolkning av resultat

När avkodningen av ejakulatet utförs, beaktas analysen av spermogrammet:

 • kvantitativ, kvalitativ sammansättning av spermier;
 • graden av rörlighet och livskraft hos spermier
 • morfologiska egenskaper med tanke på medicinsk terminologi.

Studien av parametrarna och transkriptionen av spermogrammet utförs av läkare enligt WHO-tabellen.

Baserat på analysresultaten ges följande slutsats:

Analysindikatorer

 1. Normospermi, när alla viktiga indikatorer är normala, är spermiernas livskraft bra. Det finns inga överträdelser i spermatogenesen. Graden av rörlighet hos spermatozoa är mer än 70%. Men även sådana indikatorer kan fungera som en 100% garanti för befruktning och den snabba inledningen av graviditeten hos en kvinna. Orsakerna kan associeras med immunologiska och psykologiska faktorer, utvecklingen av resistenta partnerantikroppar mot manlig spermatogenes.
 2. Normozoospermia, när det finns mindre avvikelser från ejakulatet från normen: viskositeten och spädningsmängden minskar. Men fakta kan inte påverka spermiernas livskraft och uppfattningen är helt möjlig.
 3. Asthenozoospermi med minskning i rörelsehastighet och rörelsehastighet hos motila spermatozoa, som redan är belagd med infertilitet. Antalet orörliga (inaktiva) spermatozoa är mer än 30%. För att identifiera provokationsfaktorer krävs en fullständig diagnos, en studie av plasmasammansättningen och spermiernas sammansättning, och testning för eventuell närvaro av mykoplasmal infektion i ejakulatet krävs.
 4. Azoospermi - fullständig frånvaro av spermatozoa, närvaro av komposition med utveckling av vesiklar och prostatakörtel. Det finns en kraftig minskning av pH, krampning av ejakulatoriska kanaler, snabb död av spermatozoa i den sura miljön i skeden, oförmåga att komma till livmodern i levande form. Detta indikerar en patologi, en överträdelse av celldelningsprocessen (mognad) vid varje stadium av spermatogenes. Orsaken kan vara: missbruk av alkohol eller droger, exponering för stark strålning, en genetisk faktor, utveckling av inflammation i vas deferens.
 5. Aspermi, fullständig frånvaro av mogna celler i spermatozoa, utsöndring av vätska under samlag i sammansättningen av partiella vesiklar och utsöndring av prostata, men med en liten mängd spermier. Orsaker: Fel i genetik, ocklusion av spermatkanalerna. En operation för att återställa manuell kraft krävs.
 6. Testikulär aspermi med oförmåga att producera testiklar av spermatozoa.
 7. Akinospermi med tydligt uttryckt immobilitet av levande spermatozoa, oförmåga att befrukta dem. Patogenesen av provokationsfaktorer har inte blivit fullständigt förstådd av läkare, men det kan antas att den inflammatoriska processen utvecklas i genitourinärsystemet, hormonellt misslyckande, hypotermi, exponering för kemikalier, exponering för strålning.
 8. Hematospermi med ett stort antal röda blodkroppar för att falla inom spermier sträcker sig delvis när ejakulat rödaktig-rosa nyans. Bevarande av spermarfunktioner observeras, men utvecklingen av inflammatorisk process i könsorganet. Detta händer med prostatit, inflammation i appendagesna, testis, urinrör, papillomavirus, åderbråck. Typer av spermier
 9. Nekrospermi vid upptäckt av icke-livskraftiga spermatozoa i ejakulatet med närvaro av bostadsspermatozoa inte mer än 20%. Oftast när nekrospermii processer - är irreversibel, då uppfattningen om män - det enda sättet - genom att IVF donerad sperma eller adoption.
 10. Oligozoospermi - minskning av antalet spermatozoer, deras läsbara antal är inte mer än 60 miljoner i 1 ml ejakulat. Även om de är ganska mobila och livskraftiga, men dessutom finns det ett brist på vitaminer och spårämnen i kroppen, ett misslyckande av hormonell bakgrund. Orsaker: missbruk av skadliga vanor, förlust av STD (klamydia), exponering för strålning.
 11. Oligospermi med en uppenbar minskning av ejakulat i volymen under utlösningsprocessen. Isolering av spermier med ejakulation - mindre än 2 ml. Orsaken kan vara: genetiska störningar, hormonell brist, nervös överbelastning, dåliga vanor, överarbete, kronisk prostatit, undernäring, oreglerad sexuell handling.
 12. Piospermi som en medicinsk term i utvecklingen av en inflammatorisk kurs med närvaron av pus, många leukocyter, mikrober och sönderfallsprodukter i sperma. Ejakulat lämnar en gulaktig-grön nyans med en obehaglig lukt. En särskild diagnos krävs vid en signifikant ökning av mängden spermier (upp till 300 miljoner) i 1 ml ejakulat, försämrad spermatogenes, ökad aktivitet hos seminiferröret och kvantitativt förhållande mellan spermatozoa. Möjlighet att befrukta - låg.
 13. Teratozoospermia är en patologi med närvaron av ohälsosamma spermier i utsädesammansättningen på mer än 50%. Kräver en omfattande behandling, även om chanserna för uppfattningen för män är minimala.

Hur man förbättrar spermatets kvalitet?

För att öka spermatozoas kvalitet och rörlighet, för att normalisera den reproduktiva aktiviteten hos manliga könsorgan betyder att eliminera skadliga yttre influenser (dåliga vanor), normalisera näring, arbete och vila.
Organismen är anpassad till självreglering. Men med människors ålder börjar många internt att misslyckas. Enkla förebyggande åtgärder är av stor betydelse.

Att det är nödvändigt att göra

Aktivt sätt att leva på

 • att vägra att leva i en ekologiskt ogynnsam zon
 • Att gå in för sport, flytta mer, inte tillåta en stillasittande livsstil;
 • undvik överhettning, hypotermi
 • utöva övsterapi, inkludera övningar på musklerna, bukbäckens golvpress;
 • snabb behandling av endokrina, urologiska sjukdomar;
 • vitaminer, biostimulerande medel för att förbättra kvaliteten på spermogrammet. Läkare rekommenderar tillskott (Spemann, Spermaktin) i kompositionen med vitaminer (karnitin), aminosyror. Det är möjligt att ta antioxidantkomplex för att binda fria radikaler, öka spermobiliteten.

Det är viktigt att revidera kosten, äta extremt användbara livsmedel: frön, granatäpple, sparris, avokado, tomater, äpplen, bananer, nötter, frukt.

Det är ingen hemlighet att rörligheten hos spermatozoa ökar med ökande temperatur och minskar avsevärt vid T - under 18 g. Därför är provtagningen av spermogramanalys bäst utförd i en speciell termostat med stöd av temperatur nära kroppen.

Det är viktigt att förstå att frekvensen av sexuella handlingar inte kan tas som grund, även om det inte är nödvändigt att spara par på spermier. Det är önskvärt att sexuella handlingar var upp till 3-4 gånger i veckan och även med acceptabla avvikelser från spermogrammet från normen är sannolikheten för uppfattningen hög, ankomsten av den önskade graviditeten.

Idag kan problemet lösas genom att man förskriver underhållshormonala droger för män i syfte att förbättra kvaliteten på spermierna, annars är det osannolikt att en baby kan födas. Om uppfattningen inte fungerar av någon anledning, är det inte värt att skjuta upp par med undersökning, behandling för att avslöja den fullständiga bilden av tillståndet för reproduktiva funktioner, vilket ger uppskattningar av rörlighet, antalet spermatozoer i ejakulatet.

Ett expanderat spermogram och tolkning av resultaten tillsammans med andra forskningsmetoder gör det möjligt för många par att inte starta problemet, att behandlas i första skedet för att maximera deras lust att vara föräldrar och för en kort stund.

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

Spermogram - normer och regler för analys, indikatorer och transkript

Mänsklig infertilitet är orsaken till bristen på avkommor i 40% av fall av infertila äktenskap. Den huvudsakliga metoden som hjälper till att diagnostisera detta tillstånd är spermogrammet. Vad är detta förfarande för? Studien av ejakulat eller seminalvätska hjälper doktorn att ta rollen som den manliga faktorn hos infertilitetspar.

Denna analys visar hur spermierna är livskraftiga, oavsett om de kan gödsla ett ägg. Spermogram är tilldelat i följande situationer:

 1. Frånvaro av barn i ett par, med regelbunden sexuell aktivitet under hela året, utan skydd mot graviditet.
 2. Sjukdomar i män som leder till infertilitet (varicocele, orkit - orkit, prostatit, skadade könsorgan, hormonella störningar).
 3. Inom ramen för programmet för in vitro befruktning eller artificiell insemination, när uppfattningen inte är i naturliga förhållanden.
 4. Rationell planering av graviditet.
 5. En mans önskan att se om han kan få barn.

Om orsakerna och behandlingen av manlig infertilitet kan läsas i nästa artikel.

Metoder för att ta analysen

Förberedelse för spermogram innehåller sexuell avhållsamhet innan du tar emot ejakulat i 2-3 dagar, men inte mer än en vecka. Sperma erhålls genom onani. Denna metod är mer fysiologisk än ett avbrutet samlag, vilket i sällsynta fall också används. Du kan använda en speciell medicinsk kondom som inte innehåller smörjmedel och andra kemikalier. Det utfärdas i laboratoriet. Villkor för att få seminalvätska: Det kan samlas in både i laboratoriet och hemma, i en mer välbekant miljö.

Leveransvillkor: Senast en timme efter samlingen måste ejakulatet levereras till laboratoriet för analys. Temperaturen i mediet där den är vid denna tidpunkt bör ligga nära kroppstemperaturen. Det skulle vara rimligt att använda en speciell behållare - en termostat. Du kan dock använda kroppens naturliga värme och placera en behållare med det resulterande materialet i armhålan.

Hur tar man ett spermogram korrekt?

För fyra dagar före spermogrammet är alkoholkonsumtion, inklusive öl, förbjuden, liksom värmeprocedurer - besöker badet, bastun, heta bad och arbetar under svåra förhållanden. Ta inte sömntabletter och lugnande medel. I resten borde en man leda ett normalt liv. Efter antibiotika (som tar det sista pillret eller injektionen) ska det vara minst två veckor. Det antas att fluorografiens inverkan på spermogrammets parametrar är frånvarande.

Analysen är relativt billig, resultatet är klart om några dagar.

Normala spermier räknas

Spermogramma av en frisk man (WHO-standarder)

Beroende på omfattningen av studien utmärks följande typer av spermogram:

 • Grundläggande, utförd enligt Världshälsoorganisationsstandarden, som innehåller alla huvudindikatorer;
 • MAR-test, som bestämmer förekomsten av antispermantikroppar av olika klasser, förstör spermatozoa;
 • morfologisk analys eller spermogram enligt Kruger.

Alla dessa tre arter tillsammans är ett expanderat spermogram. Det är vanligtvis tilldelat om det hittades några ändringar i basen.

I vissa fall kan din läkare ordinera och biokemiska studier av ejakulat - beslutsamhet i sin struktur fruktos, L-karnitin, zink, alfa-glukosidas.

För att utvärdera strukturen och funktionen av spermier med hjälp av faskontrastmikroskopi och särskilda färgämnen - hematoxylin, mindre färg smeta, Romanovsky-Giemsa, Schorr.

Makroskopiska indikatorer av normen

Spermogrammets norm bestämdes av Världshälsoorganisationen (WHO) 1999. Dessa inkluderar följande punkter:

 • den erhållna spermängden är mer än 2 ml;
 • omedelbart efter mottagandet av spermierna är viskös;
 • Likriktning sker efter högst 30 minuter;
 • viskositeten är inte mer än 2 cm, det vill säga spermierna kan sträckas upp med detta avstånd med hjälp av en glasstång;
 • vitgrå färg;
 • en märklig lukt;
 • pH 7,2 - 8,0, vilket indikerar en alkalisk reaktion av sperma;
 • Ejakulatet är grumligt, men slamet detekteras inte i det.

Mikroskopiska indikatorer av normen

Dessa är makroskopiska index, bestämda genom extern granskning av materialet. Med hjälp av mikroskopiska metoder för forskning bestäms följande parametrar för ett normalt spermogram:

 • i en milliliter ejakulat bör innehålla från 20 miljoner spermier, totalt borde det mottagna materialet vara minst 40 miljoner manliga sexuella celler;
 • aktiv rörlighet bör vara minst en fjärdedel (25%) av dem
 • fasta spermieroser bör vara mindre än hälften (50% eller mindre);
 • agglutination och aggregering (limning och bildning av stora kluster) bör inte bestämmas;
 • Leukocyternas norm är inte mer än 1 miljon;
 • Normala spermatozoer bör utgöra mer än hälften (50%) av alla celler;
 • Spermatozoa med en normal struktur (morfologi) hos huvudet är normalt mer än 30%;
 • i ejakulatet kan inte vara mer än 2-4% av celler av spermatogenes (omogna föregångare av bakterieceller).

Spermogramresultat

De kan innehålla termer som anger kvaliteten och antalet spermatozoa:

 • aspermi: ejakulering är frånvarande (dvs tomma diskar sätts in);
 • oligozoospermi: minskning av antalet celler i 1 ml ejakulat mindre än 20 miljoner;
 • azoospermia: spermatozoa i ejakulatet ej hittat;
 • Cryptozoospermia: Singelspermatozoa finns efter omfattande sökning genom centrifugering;
 • astenozoospermia: Spermatozoa är inaktiva;
 • teratozoospermi: patologiska former av spermatozoa.

Om ett dåligt spermogram hittas är det nödvändigt att upprepa analysen två veckor efter lämplig förberedelse och överensstämmelse med alla leveransbetingelser. Vid tvivel upprepas studien tre gånger, och det bästa resultatet erhålls för den pålitliga. Det rekommenderas vanligtvis att göra upprepade tester i olika laboratorier för att utesluta subjektiv bedömning av samma läkare.

Norm och avvikelser från spermatozoa

I allmänhet kan alla parametrar i spermogrammet efter ett tag ändras. Därför är de avslöjda överträdelserna inte en orsak till panik och grundlösa anklagelser hos partnern.

Nedan ger vi de viktigaste resultaten och orsakerna till avvikelser från normen.

Avkodning av spermogrammi

Resultaten av undersökningen ska utvärderas av en specialist i samband med annan klinisk data på en man. Varje patient har dock rätt att självständigt studera sina indikatorer och jämföra dem med den rekommenderade standarden. De spermiologiska indikatorerna för WHO är allmänt accepterade. Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

 1. Den optimala tiden för abstinens är från 2 till 7 dagar, helst 4 dagar. Om det är nödvändigt att upprepa analysen bör perioden för sexuell avhållsamhet vara densamma som före det första förfarandet.
 2. Spermiernas volym erhållen för en utlösning är från 2 till 5 ml. Om volymen av ejakulatet är mindre än 2 ml kallas detta "mikrospermi" och indikerar en otillräcklig aktivitet hos tillbehörsgenitalkörtlarna, i första hand prostata. Dessutom kan microspermy orsaka retrograd ejakulation (spermflöde i blåsan), minskad passabilitet hos könsorganen, underutveckling av sexuella egenskaper, en kort period av abstinens. Enligt WHO-normer är den övre gränsen för volymen inte fastställd. Men vissa experter tror att öka den över 5 ml kan vara ett tecken på inflammation av prostata eller sällsynta vesiklar.
 3. Färgen är normalt gråaktig, men den gula färgen är också acceptabel. Emellertid kan den gulaktiga färgen av spermier vara ett tecken på gulsot eller indikera intag av vissa vitaminer (särskilt vitamin A) eller livsmedel (morotsjuice). I de flesta fall, när man utför ett spermogram, är definitionen av färg bara en hyllning till tradition.
 4. Surhetsindexet bör vara mer än 7,2. Den övre gränsen är inte begränsad, men många experter anser att sänkning av pH under 7,2 och ökning av det med mer än 7,8 är ett symptom på prostatainflammation eller sämre vesiklar.
 5. Den tid för vilken spermierna blir flytande bör inte vara mer än 60 minuter. Om ejakulatet förblir visköst under lång tid hindrar det spermatoszoas rörelse, fördröjer dem i slidan och reducerar kraftigt deras gödningsegenskaper. Orsaker till långsam flytning av ejakulatet - inflammation i adnexalkörtlarna (prostatit, vesikulit) eller insufficiens av enzymer.
 6. Viskositet ejakulat bör vara sådan att när den separeras från pipetten gänglängden inte överstiger 2 cm. Efter kondensering, detta avstånd bör inte överstiga 0,5 cm. Den ökade viskositeten hos nämnda betydande minskning av fertiliseringskapaciteten av spermier.
 7. I 1 ml ejakulat bör innehålla mer än 20 miljoner spermier. En ökning av antalet spermatozoer över 120 miljoner kallas "polyzoospermia". Detta tillstånd åtföljs av låg fertilitet och ersätts ofta av en minskning av deras antal. Polyzoospermi kräver observation och upprepad analys. Orsakerna till detta tillstånd är endokrina störningar, cirkulationssjukdomar i könsorganen, effekten av toxiner eller strålning, inflammation, mindre ofta - immunpatologi.
 8. Det totala antalet spermatozoer är 40 miljoner eller mer och antalet celler i 1 milliliter multipliceras med volymen av ejakulatet. De extrema normala siffrorna är respektive 40-600 miljoner. Anledningen till att denna indikator ändras är densamma som i föregående stycke.
 9. Spermatozoas rörlighet bedöms av rörelsens hastighet och riktning. Det finns 4 grupper: A - aktiv, rör sig rakt, B - med låg rörlighet, rör sig rakt, C - med låg rörlighet och oregelbundna rörelser, D - gör inga rörelser. Normalt är en timme efter ejakulation grupp A mer än en fjärdedel av alla celler, eller grupper A och B - mer än hälften. Innehållet i grupperna C och D är inte mer än 20% av vardera. Orsakerna till asthenozopermi är inte helt tydliga. Man tror att det kan orsakas av toxiner eller strålning, inflammation, immunförsvar, dåliga miljöförhållanden. Denna överträdelse finns också bland arbetare i varuhus, badvakter, kockar och andra som arbetar vid förhöjda omgivande temperaturer. Under 2010 avskaffades uppdelningen i fyra grupper, i stället för sådana egenskaper som "med progressiv rörelse", "med icke-progressiv rörelse", "fast" tillämpas.
 10. Innehållet av strukturellt normala spermatozoer med förmåga att befruktas bör vara minst 15%. Utvärdering av strukturen (morfologi) är subjektiv, enhetliga normer för denna indikator spermogram är inte utvecklad. Normalt är spermatozoer ovala celler med rörliga svansar. Vid utvärdering av Krugermorfologin bestäms en huvuddefekt eller annan patologi hos huvudet (för stor eller liten, bifurcate, päronformad) eller nackeändringar. Vanligtvis varierar normala spermier från 40 till 60% av alla celler, men denna siffra beror starkt på smetstestmetoden. Teratospermi är ett tillstånd där normala celler är mindre än 20%. Ofta är detta ett tillfälligt tillstånd som uppträder under påverkan av stress, toxiner. Dålig morfologi är i många fall noterad bland invånare i industriländer med dåliga miljöförhållanden.
 11. Innehållet i levande spermatozoa i ejakulatet bör vara minst 50%. Minskningen i denna indikator kallas "nekrospermi". Ibland är det tillfälligt, det orsakas av toxiner, infektionssjukdomar eller stress. Permanent nekrospermi är ett tecken på allvarliga spermier.
 12. Omogna sexceller (celler av spermatogenes) finns i varje analys. En ökning med mer än 2% kan indikera en sekretorisk form av infertilitet. Hittills har värdet för denna parameter minskat.
 13. Agglutination i spermogrammet eller limning av spermatozoa mellan varandra bör vara frånvarande. Detta är ett sällsynt fenomen som uppstår med immunförsvar. Aggregation - bildande av komplex inte bara från spermatozoa utan också från andra element (leukocyter, erytrocyter). Det uppstår på grund av adhesionen av elementen med slem och har inget diagnostiskt värde. Agglutination är ofta ett tecken på förekomsten av antisperm antikroppar. Dessa substanser produceras både i kroppen av män och kvinnor och kan orsaka immuninfertilitet (partnerens så kallade oförenlighet). Antisperm antikroppar kan bestämmas med den immunokemiska metoden (MAR-test).
 14. Leukocyter i ejakulatet är alltid tillgängliga, men de bör inte vara mer än en miljon (3-4 i synfältet). Förhöjda leukocyter i spermogrammet - ett tecken på inflammation i könsorganen (prostatit, orchitis, vesikulit, uretrit och andra).
 15. Erytrocyter i ejakulatet bör inte bestämmas. Blod i spermogrammet kan förekomma med tumörer i det genitourinära systemet, urolithiasis. Detta skylt kräver allvarlig uppmärksamhet.
 16. Frånvaron av amyloidkroppar indikerar en viss minskning av prostatakörtelns funktion. Lecitinkorn karakteriserar också prostatafunktionen, deras frånvaro indikerar eventuella abnormiteter.
 17. Slime kan vara närvarande i små mängder. Ökad volym av slem är ett tecken på inflammation i könsorganet.
 18. Runda celler är alla cellulära element som inte är spermatozoa, det vill säga utan flagella. Dessa är leukocyter och omogna celler av spermatogenes. Utvärderingen av denna parameter har inget oberoende diagnostiskt värde. Om endast alla runda cellerna är leukocyter, och det finns inga omogna celler, kan det tala om obstruktiv azoospermi (frånvaron av spermatozoer på grund av obstruktion av könsorganen).

Utforskning av ejakulatet utförs ibland med hjälp av specialanalysatorer. Men detta är fylld med fel. Det är alltid att föredra om mikroskopisk analys utförs av en kvalificerad tekniker, inte en maskin.

Det bör också noteras att inga sperma parametrar som med säkerhet skulle tvingas i absolut sterilitet, eller vice versa, i perfekt hälsa män (om andra typer av infertilitet diagnos här). Analysen av alla indikerade indikatorer kan endast utföras av en erfaren läkare med hänsyn till många andra faktorer.

Varför antalet spermatozoa minskar

De främsta orsakerna till att minska antalet spermier i ejakulatet:

 • endokrina störningar (diabetes mellitus, binjur och sköldkörteln dysfunktion, underutveckling av gonaderna, hypotalamus-hypofysregleringen);
 • sjukdomar i urinogenitala organ (varicocele, orchitis, prostatit, könsorganskador, kryptorchidism);
 • genetiska störningar (t.ex. Klinefelters syndrom);
 • Verkan av toxiner (alkohol, steroider, hypnotics);
 • feberisk tillstånd
 • hög omgivningstemperatur.

Varför minskas spermiermotiliteten?

De främsta orsakerna till låg spermobilitet:

 • klädd underkläder
 • rökning och alkoholism
 • bERIBERI;
 • påkänning;
 • användning av smörjmedel;
 • stillasittande arbete;
 • elektromagnetiska vågor och joniserande strålning;
 • behandling med antibiotika.

Hur man förbättrar spermogrammet

Förbättrad kvalitet på spermogrammet är möjligt med följande rekommendationer:

 • Överhett inte;
 • eliminera toxiner (nikotin, alkohol, läkemedel och andra);
 • observera dagens regim, sov fullständigt
 • ät rätt
 • säkerställa en normal rytm av sexuellt liv för varje man;
 • engagera sig i träningsterapi, inklusive övningar för buk- och bäckensgolvens muskler;
 • effektivt behandla urologiska och endokrina sjukdomar;
 • på recept av läkare för att ta droger för att förbättra spermogrammet (biostimulanter, vitaminer och andra).

I kosten kommer det att vara användbart att inkludera nötter, bananer, avokado, tomater, äpplen, granatäpplen, pumpafrön, sparris.

Oftast, för att förbättra kvaliteten på spermier, rekommenderar läkare till män biologiskt aktiva tillskott, till exempel Spermactin eller Spemane. De innehåller aminosyror och vitaminer, inklusive karnitin. Sådana additiv används för att förbereda in vitro fertilisering, för behandling av svår oligoasthenozoospermi. De förbättrar det spermierantal som används för donation eller kryopreservering (frysning).

Underskatta inte faktorn, som frekvensen av sexuella handlingar. Det borde vara tillräckligt för varje enskilt par, du behöver inte "spara" spermier. I detta fall ökar sannolikheten för uppfattningen även om spermiogrammet inte är så bra.