Huvud
Symptom

Prostatacancer

Prostatacancer representeras av en malign neoplasma i prostatakörteln och utvecklas från epitel av den alveolära cellkörteln.

Vad är prostatacancer?

Prostatacancer är en vanlig smittsam sjukdom bland medelålders och äldre män. Det rankas andra i dödligheten hos män i alla länder, eftersom prokata på onkologi förekommer i varje åttonde person. Enligt de senaste studierna är det känt att i 30 år har onkologin hos genitourinära organ ökat ännu mer och prostatakarcinom har tagit den tredje positionen bland onkologiska sjukdomar.

I Ryssland är prostatacancer i 3-5% av alla cancers i bäckenet, bland annat testikelcancer.

Prostatacancer hos män, symptom, behandling

Prostatakörteln ligger inom genitourinary systemet. Det är ett muskel-glandulärt organ, som liknar en valnöt i storlek. Under blåsan (upp till anus och vid botten av penis) täcker den, som ett armband, urinröret i den ursprungliga zonen: den första delen av urinröret eller urinröret, genom vilket kroppen visar urin och sperma.

Prostata är ansvarig för produktionen av sperma och underhåll av sina vitala funktioner. Reproduktiv funktion beror på ejakulation, det direkta deltagandet där prostatakörteln tar. Prostata utsöndrar ett ämne som ingår i spermierna, för att upprätthålla spermatozoas aktivitet.

Den interna patologiska processen i prostatacancer i tidiga skeden fortskrider omärkligt. Därför uppstår klagomål hos patienter när en malign tumör i prostata körtlar växer till en stor storlek och börjar metastasera. Patienter kan inte känna igen de primära symtomen även från det faktum att den maligna tumören i prostata växer i sin kapsel och den ligger långt ifrån urinröret.

Dessutom kan adenokarcinom i prostatakörteln gömma sig bakom manifestationer av godartad hyperplasi - en ökning av prostata som ligger intill urinröret. Hyperplasi påverkar också urinering, som cancer, blockerar urinflödet, gör det svagt och provocerar frekvent uppmaning.

Onkozabolevanie går utöver kapseln i prostata och längs nervfibrerna når lymfatiska kanalen, påverkar benen och metastasiseras till lymfkörtlarna och avlägsna organ.

Orsaker till prostatacancer

Vetenskapen kan ännu inte namnge de specifika orsakerna till prostatacancer hos män. Läkare kan fortfarande bara varna om riskfaktorerna för onkologi: ålder, ärftlighet, rökning och obalanserad och dålig kvalitet näring, dålig ekologi och levnadsförhållanden. Kroppen påverkas av kadmium vid arbete på svetsmaskiner, med gummi och tryckning.

Om det finns misstanke om prostatacancer, bör orsakerna sökas vid samtidig sjukdomar i det genitourära systemet (prostata adenom), vid utseendet av sekundär cancer på grund av metastasering, till exempel levern. Det är känt att prostatacancer och alkohol är knutna till varandra. Män som dricker män utvecklar cirros och levercancer, vilket ökar risken för cancer i bäckenorganen.

Nu studier av svenska forskare har visat att läkemedlet Dutasterid orsakar prostatacancer, som Finasteride, som publicerades i FDA (Federal Service for Control of Food and Drug Administration).

Viktigt! Dessa läkemedel används för att behandla godartad hyperplasi och alopeci. Men å andra sidan ökar risken för att utveckla en aggressiv prostatatumör. Dosen anses vara farlig 1-5 mg med långvarigt dagligt intag av läkemedel. Hos män över 50 år kan speciellt aggressiv cancer förekomma.

Information! American National Cancer Institute genomförde kliniska studier och fann att Avodart (Dutasteride) inhiberade utvecklingen av prostatacancer i de tidiga stadierna. Detta minskar den aggressiva terapin som används, men det finns biverkningar: bröstförstoring och sexuell dysfunktion hos män.

Det kan ses att forskningsinformationen hos svenska och amerikanska forskare är något annorlunda. Federal Service of FDA meddelade nyligen att hämmare av 5-alfa reduktas vid behandling av prostatacancer kan leda till högkvalitativ prostatacancer. Forskare av urologi från North Carolina föreslår att behandlingsmetoderna sannolikt inte kommer att bli medicinerade och inte invasiva. Framtiden är för högtemperaturbehandling, som tar bort symptomen på prostatacancer.

Symtom på prostatacancer hos män

Tecken på prostatacancer hos män börjar med obekväm urinering: frekvent uppmaning, brinnande med ofullständig tömning av blåsan. Tecken på prostatacancer hos män liknar samma manifestationer med godartad prostataförstoring (med adenom). På denna räkning är det inte värt det, och genomgår en grundlig undersökning, för att inte missa tiden för tidig behandling.

Symtomen på prostatacancer hos män kan indikera:

 • svårighet att starta urinering
 • svag, utan tryck, en stråle, avbruten av urinering
 • går på toaletten varje halvtimme, särskilt på natten, vilket påverkar psyken negativt;
 • hög feber i prostatacancer;
 • känsla av smärta i könsorganen vid urinering.

Vid senare skeden indikeras symtom och tecken för prostatacancer: urininkontinens, erektil dysfunktion, smärta runt skönhetsområdet, blod i urinen och sperma (geospermi).

Med tumörens tillväxt och metastasering på symptomen på prostatacancer indikerar:

 • smärta i ländryggsregionen och i benen;
 • lymfostasis - svullnad av benen
 • brist på aptit, illamående och kräkningar, vilket leder till viktminskning.

Sena symtom innefattar tillstånd som är förknippade med blodinfektion och vaskulär ruptur.

De patologiska förändringarna i prostatacancer varar långsamt - 15-20 år. Cancer är benägen att metastasera till lymfkörtlarna, bäckenområdet, låren, levern, ryggraden, binjurarna och andra organ. Om behandling utförs före metastaser, kan du botas utan att orsaka allvarliga konsekvenser för hankroppen.

Diagnos av prostatacancer

Diagnos av prostatacancer hos män utförs beroende på symptomen och stadierna. Utför rektalfingerdiagnos av prostatacancer och undersök blodtestet för prostataspecifikt antigen eller PSA. I blodet uppenbaras en speciell substans att prostata-cellerna produceras. Med andra ord är testet för prostatacancer PSA en cancercancermarkör.

Fingermetoden

Metod för medicinsk diagnostik

Diagnos av prostatacancer som använder palpation utförs enligt följande: genom rektum proverar doktorn prostata vävnaden med fingret. Samtidigt avslöjas smärtsamma och obekväma känslor, avvikelser i sekretans konsistens.

I närvaro av en liten tumör kan den inte probes eller placeras på ett ställe som är otillgängligt för fingret. Därefter utförs ett prostata-specifikt antigen (PSA) i prostatacancer. PSA-testet är nästan det enda sättet att upptäcka prostatacancer i frånvaro av symptom och har därför ett stort PSA-värde i prostatacancer.

När PSA utförs

Indikation för PSA:

 • förekomst av misstanke om en tumör efter undersökning med ett finger eller ultraljud;
 • aktiv övervakning i prostatacancer efter patientens tillstånd efter behandling
 • avslöja effektiviteten av behandlingen.

PSA i prostatacancer utförs var 3-4 månader efter radikal antitumörbehandling. Genomförs till män efter 40 års förebyggande undersökning och identifierar dynamiken i PSA-nivåerna efter avlägsnande av prostatacancer.

Vanliga för alla åldrar bör PSA-värden normalt vara -0-4,0 ng / ml. Om hos män från 40 år överskrider parametrarna för PSA 2,5 ng / ml, från 50 år - 3,5 ng / ml, då kan det associeras med sådana sjukdomar som prostatit eller godartad prostatahyperplasi (adenom).

PSA ökas tillfälligt genom mekanisk behandling av prostata: prostata massage, biopsi, cystoskopi och urinretention, kateterisering av blåsan.

Parametrarna för PSA i prostatacancer kan öka till 10 ng / ml.
Tillväxten av PSA i prostatacancer är 0,75 ng / ml och mer per år.

Storleken på prostatakörteln beaktas innan prostatacancer bestäms genom PSA-nivå. Man trodde tidigare att en större körtel har en högre PSA. Men det visade sig vara en felaktig åsikt. I praktiken, med en låg PSA-nivå, kan en onkologisk tumör utvecklas.

I blodet observeras PSA-innehållet i bunden och fri form. Om det fria antigenet i blodet är lågt och sedan ökar - det här förknippas med utvecklingen av cancer.

Så här ser prostatacancer hos män upp i procent av fria PSA- och serumnivåer:

Liv och diagnos, eller allt om prostatacancer

Prostatacancer är en malign neoplasma som härrör från den patologiska proliferationen av prostataets sekretoriska epitel. Enligt medicinsk data avslöjar mikroskopisk undersökning av prostatavävnad cancerceller i en av tolv ungdomar i åldern 20-30 år, varannan man som har korsat den 70-åriga linjen, och praktiskt taget hos alla patienter, vars ålder överstiger 90 år. Samtidigt uppstår 10% av manliga dödsfall på grund av onkologiska sjukdomar hos patienter med prostatatumörer. Är det möjligt att undvika utseendet på en allvarlig sjukdom, hur man känner igen utvecklingen av en tumör i sitt tidiga skede - och vad är utsikterna till botemedel om du diagnostiseras med prostatacancer?

De främsta orsakerna till sjukdomen

Prostata är ett strykjärn av liten storlek, som ligger runt urinröret under blåsområdet. Stödja den vitala aktiviteten hos spermatozoa och bidra till deras utstötning under utlösning, spelar prostaten en av de främsta rollerna i människornas reproduktiva funktion. Prostatacancer utvecklas i fall där körtelvävnaden degenererar till en malign neoplasma.

Vetenskapen har ännu inte identifierat vissa orsaker till prostatacancer. Det är bara känt att sjukdomen är en följd av patologiska förändringar som förekommer i DNA i prostata-cellernas celler. Huvudskälet till sådana förändringar anses vara åldersfaktorn: det är känt att i kategorin män under 40 år är sjukdomen extremt sällsynt, och efter 50 år ökar risken för att komma in i antalet cancerpatienter varje år.

En annan riskfaktor är ärftlig. Särskilda studier visar att förekomsten av malign neoplasm i prostatakörteln hos en man fördubblar sannolikheten för sjukdomen hos sina blodrelaterade.

I tillägg till de ovan nämnda faktorerna, de främsta orsakerna till prostatacancer, läkare kallas loppet (noterade att sjukdomar är mest mottagliga för blacks), samt överdrivet fettintag, rökning, och arbeta i farliga industrier.

Symtomatologi och den destruktiva effekten av sjukdomen i sina olika steg

Prostatacancer har 4 utvecklingsstadier. Vid första etappen fortsätter den nästan asymptomatiskt och detekteras vanligtvis oavsiktligt under en medicinsk undersökning.

De första symptomen på en malign tumör börjar vanligtvis manifestera sig i sjukdoms andra etapp. Under denna period har patienter en kränkning av urinering, utan andra uppenbara tecken på att utveckla sjukdom. Rektalt undersökning kan avslöja bildandet av en tät nod i prostatakörteln. I detta fall tilldelas patienten en biopsi för en noggrann diagnos. Bildandet av metastaser i det andra steget är osannolikt.

Den tredje etappen av onkologisk sjukdom i prostatakörteln kännetecknas av de allvarligaste symptomen. Det finns en ökning av urinering, hematuri. Vid detta stadium kan metastaser tränga in i de partiella vesiklarna och organen i bäckenregionen.

Vid det fjärde stadiet växer tumören avsevärt och bildar metastaser genom hela kroppen, som börjar med benen och slutar med ryggraden och inre organen.

Konsekvenser av prostata onkologi

Prostatacancer leder till fysiologiska förändringar irreversibla för människors hälsa. Effekten av sjukdomen påverkar både patientens allmänna välbefinnande och hans livsaktivitet. En av dessa konsekvenser är den fullständiga förlusten av sexuell förmåga och sexuell aktivitet.

Resultatet av en onkologisk sjukdom är problem med urinering, impotens, nedsatt immunitet, exponering för infektionssjukdomar, som ofta åtföljs av depression och förlust av intresse för livet.

Innovativa metoder för behandling av prostatacancer har gett resultat endast om snabb behandling av patienten till läkaren, så varje människa är viktigt att vara uppmärksam på deras hälsa och snabbt reagera på de första tecknen på sjukdomen.

Vad kan vara en signal om sjukdomsutvecklingen?

Prostatacancerens insidthet är den fullständiga frånvaron av någon symptomatologi vid uppkomsten av malign tumörutveckling. För att sjukdomen ska kunna "kräva" krävs det att nodens tillväxt i storlek, vilket medför en ökning av prostata i sig eller till och med tumörens passage till närliggande organ och vävnader.

Det främsta karakteristiska symptomet hos sjukdomen - frekvent uppmaning att urinera, mest uttalad på natten. Utflödet av urin är svårt, det finns obehag och ömhet. I sperma och urin finns blodstrålar ofta närvarande.

Det bör noteras att sådana symptom inte nödvändigtvis kan indikera närvaron av onkologi. Samma tecken manifesterar sig och godartad sjukdom - prostata adenom.

Under utveckling av onkologisk sjukdom, i samband med tumörens tillväxt blir dess tecken mer uttalade. Det finns en "vanlig", det vill säga konstant, värkande, tråkig smärta i bäckenregionen, tyngd och smärta i höfterna, ljummen, nacken och revbenen.

I de senare stegen av smärta, puffiness, svaghet i benen, upp till en fullständig störning av deras motoriska funktion läggs till smärtan. Patientens aptit reduceras, allvarlig viktminskning, generell svaghet och svår utmattning observeras även i avsaknad av fysisk ansträngning. Dessa fenomen kan åtföljas av illamående och kräkningar.

Om ett symptom upptäcks ska patienten omedelbart besöka en specialist och genomgå den nödvändiga undersökningen för att göra en noggrann diagnos. Tidig spenderad terapi ökar patientens chans att återhämta sig avsevärt.

Vilka är förutsägelserna för läkning?

Framgången att behandla prostatacancer är direkt beroende av tumörutvecklingsstadiet, patientens allmänna tillstånd och hans ålder. Enligt experter kan erkännande av den maligna tumören i prostatakörteln i början av dess utveckling och omedelbart vidtagna åtgärder garantera en absolut botemedel mot sjukdomen.

I de fall sjukdomen är igång och metastaser sprids i hela kroppen är en fullständig botning omöjlig. Men konstant medicinsk kontroll över sjukdomen kan avsevärt förbättra patientens välbefinnande och förlänga sitt liv. Detta underlättas av moderna metoder för att bekämpa cancer, vilket kan begränsa onkologins utveckling i flera år, även i de fall då sjukdomen är irreversibel.

Är det möjligt att förhindra starten av prostatacancer?

Eftersom förhållandet mellan prostatacancer och ålder och arveliga faktorer har fastställts är det omöjligt att helt utesluta risken för sjukdom. Men regelbundna, regelbundet genomförda förebyggande åtgärder gör det möjligt att minimera sannolikheten för att komma in i antalet patienter med denna diagnos:

Korrigera din diet. Det måste nödvändigtvis innehålla färska vitaminer färska grönsaker, frukt och grönsaker (tomater, kål, druvor, broccoli, etc.). Försök att minimera konsumtionen av livsmedel mättade med animaliska fetter och kalcium. När du bildar en diet, var särskilt uppmärksam på soja. Denna produkt innehåller ett stort antal fytoöstrogener, vilket bidrar till minskningen i kroppen av manliga hormoner. Studier som utförs av forskare bland japanska män som är mycket mindre benägna att få prostatacancer bevisar att orsaken till den japanska organismens ökade motstånd mot denna sjukdom är just den aktiva konsumtionen av soja.

Om möjligt begränsa intaget av svart te och kaffe. I rollen som ett lönsamt alternativ till dessa drycker kan göra grönt te - en drink rik på antioxidanter och polyfenoler - ämnen som bidrar till att skydda celler från cancer transformation och minska tumörtillväxttakt i händelse av förekomst. Enligt forskare, för att minimera risken för onkologisk sjukdom i prostata, är det tillräckligt att dricka 6-8 koppar nybryggt grönt te dagligen.

Säg "nej" till en stillasittande livsstil och dåliga vanor. Gör sport: det stimulerar kroppen att bli av med övervikt, vilket, som det är känt, också bidrar till förekomst av prostatacancer. Ge upp rökning och minimera användningen av alkohol.

Balansera ditt sexliv. Som experter noterar, överdriven sexuell aktivitet, liksom långvarig avhållande från kön, påverkar prostatakörtelns tillstånd negativt. I intima relationer följer principen om "rent kön": de överförda sjukdomarna, sexuellt överförbara sjukdomar, ökar chansen för män att möta en allvarlig diagnos.


Om minst en av dina släktingar diagnostiserades med prostatacancer, ta regeln regelbundet (minst en gång om året) för att genomgå en profylaktisk undersökning från en urolog.
Efter att ha fyllt 40 år besöker du specialisten årligen och ger blod till PSA-nivån.
Uppmärksam och försiktig inställning till din egen hälsa kommer att låta dig förhindra uppkomsten av en farlig sjukdom eller erkänna det på ett tidigt stadium och därigenom få en chans till en snabb återhämtning.

Fråga till läkaren

Fråga nr 7998 | Ämne: Prostatacancer | 07.02.2005

Kan det finnas prostatacancer vid 24? Jag är redan andra gången i rad jag behandlas för kronisk prostatit, men resultatet är fortfarande litet, kan ge råd om något. Vilka är de typiska tecknen på båda sjukdomarna. Urologen, som behandlas, sade att prostata inte förstorats, efter rektal undersökning sade han att allt är bra. Tack.

Ibland är prostatit associerad med en uttalad anatomisk predisposition mot den, och då är det inte lätt att klara av sjukdomen. Prostatacancer vid 24 är ett sällsynt fenomen, jag vet inte ens om sådana fall är beskrivna i medicin. Vanligtvis finns det hos män efter 50-60, en sällsynthet är till och med 40 man som lider av prostatacancer. Det finns inga karakteristiska tecken på dessa sjukdomar. Den mest exakta analysen för prostatacancer är ett blodprov för prostataspecifikt antigen.

Fråga nr 3772 | Ämne: Prostatacancer | 06.10.2003

Ålder 51 år. Jag har prostatavolym 53, 4, totalt PSA 6, 3, gratis 0, 9. Betecknar detta att jag har PCa?

Jag är rädd att denna fråga bara kan lösas med prostata biopsi.

Fråga nr 2140 | Ämne: Prostatacancer | 2003/07/07

Till min far 61 år, ett halvt år - den komplicerade emissionen, PSA 55. Det är en cancer?

Du måste göra en prostata biopsi, detta kommer att svara på frågan om cancer. Då kommer det vara möjligt att bestämma taktik av behandling.

Utgåva nr 1996 | Ämne: Prostatacancer | 2003/06/27

Välkommen! Mannen drevs för prostatacancer - total prostatektomi med bevarande av nervstammar (ingen impotens). 1. Finns det ett mekaniskt utflöde av spermier i urinröret i detta fall? 2. Under vilken tid efter operation kan du ta spermier från testikeln för IVF?

Efter denna operation kommer spermatozoa inte in i urinröret. En testikelbiopsi kan göras omedelbart efter rehabiliteringsperioden, om det inte finns kemoterapi eller strålbehandling.

Fråga nr 1279 | Ämne: Prostatacancer | 29.04.2003

På min far en cancer av en prostata med metastaser i lungorna och en modifikation av ben (revben), ålder av 74 år. Han kördes på för att ta bort prostatakörteln och är nu ordinerad hormonbehandling. Är behandlingen rätt? Tacksam på förhand för svaret. Tatiana.

Hormonbehandling i denna situation kan utföras samtidigt med kemoterapi, men det bestäms alltid individuellt beroende på patientens tillstånd. Fråga din läkare om han tänker på möjligheten till kemoterapi.

Fråga nr 1089 | Ämne: Prostatacancer | 2003/04/18

Hej, kära doktor! Min man är 37 år gammal. Han diagnostiserades med prostatacancer. Drift för att göra eller göra sent, har rekommenderat kemoterapi, men t. Till. Tarmarna är inte hälsosamma - kemoterapi har ännu inte börjat. Han känner sig sjuk, motstår ofta - det här tillståndet är mestadels på kvällen. Tyvärr kan jag inte säga något om hans skick - det är svårt för honom att prata om detta ämne. Livets sätt har inte förändrats. Är det möjligt att läka efter kemoterapi? Och i allmänhet vilka konsekvenser, vad väntar oss under en kemoterapi, kan gkakoe vara sin status under den eller henne och efteråt? Tack på förhand för svaret!

Om operationen är för sent, är kemoterapi verkligen det bästa alternativet. Tyvärr är det här inte ett botemedel, men en suspension av sjukdomen, en minskning av tillväxten och metastasen. Komplikationer under kursens gång varierar, det beror på det valda läkemedlet.

Fråga nr 978 | Ämne: Prostatacancer | 02.04.2003

Mannen biopsi funnit i 3 iz11 biopsier: "VÄL ljus / temnokletochnaya fint / krupnoatsinarnaya adenokarcinom prostata mängd Glisson 4 (2 + 2) Egenskaper hos tumörtillväxt i kapseln av prostata, inklusive i form av perineural invasiv tillväxt..". CT-skanning och scintigrafi har ännu inte gjorts. Av TNM är detta T3 eller finns det alternativ? Och hur man behandlas? I en klinik som erbjuder att drivas i en annan den säger att den inte vettigt och behöver genomgå strålbehandling. Vad ska jag göra? Jag läste att om tumören inte går utöver körteln, så är full återhämtning möjlig. Min man är 43 år gammal. I maj 2002 var han frisk.

Om du erbjuder kirurgi, måste du hålla med. Om tomografi inte har tecken på metastaser i de regionala lymfkörtlarna, kan en förstorad prostatektomi fortfarande ge positiva resultat. Men efter operationen kommer det att vara nödvändigt att antingen kemo- eller strålbehandling.

Fråga nr 966 | Ämne: Prostatacancer | 02.04.2003

Kära kollegor, hej. Rådgivning tack: Patienten på 58 år i augusti 2000 avslöjar cancer i en prostata på 4 grader (skirr) med metastaser i paraaortalställen. Behandlingen med synestrol startades efter en och en halv månad - med flucin under hela året. Mot denna bakgrund utvecklades resistens mot flucin. Metastaser i bäckenbenet. Strålterapi 75 grå, orchidektomi. Intermittenta kurser HONVAN i tabletter. På casodex är försämringen. Hur kan du hjälpa en patient? Tacksam på förhand. Chernova Galina Sergeevna. G. Gratis

Tyvärr verkar det mycket troligt att endast den symptomatiska behandlingen kvarstår i denna situation. Ytterligare fortsättning på kemoterapi och strålbehandling kan ge mer komplikationer än bra.

Fråga nr 735 | Ämne: Prostatacancer | 2003/06/03

Kan en man utveckla cancer i prostatakörteln på 32 år. Tack.

Prostatacancer: Symptom, Diagnos, Behandling

Det förekommer i varje sjunde man över 50 år. Och tyvärr är denna sjukdom en av de vanligaste orsakerna till död hos äldre män.

Prostata eller prostatakörtel är det inre organet hos det manliga reproduktionssystemet, som, som ett brett armband, täcker de första delarna av urinröret. Huvudfunktionerna i prostata är produktionen av en del av den seminalvätska (upp till 30% av den totala volymen) och deltagande i utlösningsuppgiften. Prostata har också ett direkt samband med männs förmåga att behålla urinen.

Prostatacancer är en malign tumör som i regel utvecklas från prostatakörteln. Liksom andra maligna tumörer tenderar prostatacancer att metastasera (spridas genom kroppen).

Statistiken är oupphörlig: prostatacancer förekommer i varje sjunde man över 50 år. Och tyvärr är denna sjukdom en av de vanligaste orsakerna till död hos äldre män.

skäl

Hittills är orsakerna till prostatacancer inte helt förstådda. Det är emellertid säkert förvisso att sjukdomen är förknippad med manlig könshormon testosteron. Ju högre hans nivå i patientens blod desto mer sannolikt utvecklar han prostatacancer och ju mer ondartad sjukdomen blir.

Riskfaktorerna är också:

 • ålderdom
 • dålig ärftlighet (nära släktingar har prostatacancer);
 • befintligt progressivt prostataadenom;
 • dålig ekologi;
 • arbeta med kadmium (svets- och tryckverk, gummiproduktion);
 • en onormal diet (många animaliska fetter, lätta fibrer) etc.

Vad händer?

Prostatacancer kännetecknas vanligtvis av en långsam och malign kurs. Detta innebär att tumören växer relativt långsamt (från utseendet på en mikroskopisk tumör i prostata till sista cancerfasen tar i genomsnitt 10-15 år).

Prostatacancer kan ge tidiga metastaser, det vill säga även en liten tumör kan börja spridas till andra organ. Oftast går spridningen till lymfkörtlar, ben (bäcken, höfter, ryggrad), lungor, lever, binjurar. Detta är den största risken för cancer. Före utseendet av metastaser kan tumören avlägsnas och detta kommer att stoppa sjukdomen. Men om det finns metastaser, kan ingen av dem avlägsnas av någon kirurg, och det blir omöjligt att fullständigt bota personen.

Hur känner man igen?

Problemet är att symtomen på sjukdomen börjar störa mannen endast när sjukdomen har gått för långt, och chanserna för en fullständig botemedel kvarstår små. Prostatacancer kan uppenbaras genom frekvent urinering, smärta i perineum, blod i urinen och i spermierna. Men inget av dessa symtom kan uppstå. Och då kommer den första manifestationen av sjukdomen att vara tecken som är typiska för metastaser: smärta i benen (bäcken, höften, ryggrad) och frakturer, bröstsmärta.

I avancerade fall kan utveckla akut urinretention, liksom symptom på cancer berusning man dramatiskt tunnare, svagare, är hans hud mycket blek med en jordig nyans.

Ovanligare prostatacancer symptom - svaghet, impotens eller erektil (cancer påverkas nerver som styr erektioner), reducerande volymen av sperma under utlösning (tumörvävnad ejakulation kanal).

diagnostik

Om du har problem med urinering - se en urolog omedelbart. Kanske är inte allt så illa, och detta är bara ett adenom eller inflammation i prostata.

Det första som läkaren kommer att kontrollera är tillståndet hos prostatakörteln - han kommer att genomföra en digital rektalundersökning (genom endotalen). Detta är den enklaste metoden för forskning, vilket gör att man kan misstänka prostatacancer. Tyvärr, om tumören kan probes, är det oftast ett av de sena stadierna av cancer. Därför, även om tumören inte undersöks, kommer patienten att tilldelas en ytterligare studie: ett blodprov för prostataspecifikt antigen (PSA).

PSA är ett ämne vars koncentration i blodet hos en man ökar dramatiskt med prostatacancer. För att klargöra diagnosen kan patienten också tilldelas prostata-ultraljud, datortomografi, röntgen- och radioisotopstudier.

Den slutliga diagnosen av prostatacancer är gjord efter prostata biopsi - en speciell nål genom perineum eller ett litet stycke körs genom ändtarmen för undersökning.

behandling

Det finns en operativ, medicinsk och strålbehandling av prostatacancer. Vilken metod att välja, kommer onkologläkaren att bestämma individuellt, beroende på patientens ålder, förekomst och cancerfrekvens, förekomst av metastaser.

Kirurgiska behandlingsmetoder (avlägsnande av prostatakörteln) används vanligtvis endast när tumören ännu inte har metastasiserats. Om operationen är framgångsrik garanterar det nästan en fullständig botemedel mot prostatacancer utan några hälsopåverkan.

Läkemedelsbehandlingsmetoder är behandling med hormoner som minskar eller blockerar testosteron, vilket kan minska tumörens tillväxt och dess metastaser. Behandling med hormoner ger inte en fullständig botemedel, men förbättrar patientens tillstånd permanent och minskar symtomen på sjukdomen. Strålningsterapi - radioaktiv bestrålning av tumören i prostatakörteln gör det också möjligt att minska tumörens tillväxt, minska sannolikheten för metastas, men garanterar inte fullständig botemedel mot cancer.

Ofta används radioterapi och läkemedelsterapi tillsammans för att förbättra effekten av behandlingen.

En alternativ metod för strålningsexponering för prostatakörteln i början av sjukdomen är brachyterapi. Kärnan i metoden: Under kontroll av ultraljud införs granuler av radioaktivt jod i prostatakörteln, på grund av vilken en hög dos strålning uppnås i den maligna zonen och omgivande vävnader saknar praktiskt taget inte. Förfarandet för införande av kapslar tar ungefär en timme och utförs på poliklinisk basis, vilket skiljer det från andra typer av strålbehandling.

Prostatacancer: Sanning och fiktion

Andelen prostatacancer är 14,4% av alla cancerformer hos män och dödsfallet från denna typ av cancer ligger på 7,6%. Detta är en tillräckligt studerad sjukdom. Samtidigt finns det ett antal myter som cirkulerar i samhället med viss periodicitet. Vi samlade de vanligaste av dem och bad experterna att kommentera dem, för att förstå en gång för allt vad som är fel och vad som är sant. I materialet åberopade vi påståenden från flera experter: Anton Barchuk, forskare vid Onkologins forskningsinstitut. NN Petrov och universitetet i Tammerfors och Vadim Gushchina, chef för Institutionen för onkologi kliniken Mercy, Baltimore, USA.

Prostatacancer är en äldre sjukdom

Detta kan knappast kallas en myt, eftersom sjukdomen i sex av 10 diagnostiseras efter 65. Cancer är sällsynt, men det förekommer till 40. Den genomsnittliga åldern för diagnos - 66 år. I Ryssland vid en ålder av 50 till 59 år, är dödligheten i prostatacancer mindre än 10 fall per 100 000 personer, sedan så i åldrarna 70 och 79 är mer än 15 gånger högre - 150 till 100 000 män. Å andra sidan får vi inte glömma de aggressiva former av prostatacancer, vilket kan påverka relativt unga män, varför hittills problemet med behandling av prostatacancer kan inte begränsas endast till äldre män.

Här är det viktigt att notera en annan sak: i den moderna världen, vår uppfattning om vem en gammal man utvecklas. I det moderna västerländska samhället är 65 år ganska aktiv och mogen ålder. I Amerika förväntas en 65-årig man leva i genomsnitt 18 år.

Det finns karakteristiska symptom som gör det möjligt att diagnostisera prostatacancer

Det här är en myt - det finns inga karakteristiska symptom. Sjukdomen är inte alltid orsaka en ökning av cancer, men när det körs - ger symtom på tömning svårigheter, förekomsten av blod i urin eller sperma, täta och smärtsam urinering. Symtom på metastatisk tillväxt inkluderar benvärk, bensvullnad, viktminskning, dålig hälsa. Tydligen är de inte unika för sjukdomen. Därför är läkarens roll att utvärdera var och en av symtomen. Det är också viktigt att veta att de flesta patienter som har upplevt dessa symtom inte kommer att lida av prostatacancer.

Sjukdomen utvecklas långsamt och bör inte behandlas

Först och främst är tal i det här fallet om observation, analys, biopsi. Syftet med denna aktiva observation är att snarast möjligt diagnostisera tröskeln över vilken behandling av cancer kommer att vara mer användbar än sin frånvaro. Dessutom är det i vissa fall svårt att förutse hur snabbt tumören kommer att växa.

Ett av problemen i det moderna paradigmet att behandla prostatacancer är heterogeniteten (heterogeniteten) av själva sjukdomen. Om vi ​​talar om cancer, som redan diagnostiserats och bekräftats, är det oetiskt att neka patienten att behandla, men frågan uppstår om formen av denna behandling.

Å andra sidan möter mer och mer ofta läkare små asymptomatiska tumörer som endast identifieras med hjälp av ett blodprov för PSA (prostatiskt specifikt antigen). Svaret på frågan om hur man fortsätter i det här fallet har till viss del hjälpts av en nyligen publicerad studie där patienter antingen aktivt behandlades eller aktivt observerades och behandlades endast vid tecken på sjukdomsprogression. Den viktigaste slutsatsen var att risken att dö av prostatacancer är extremt låg i båda grupperna. Aktiv behandling har en relativ fördel framför aktiv övervakning, men den absoluta fördelen är extremt och extremt försumbar. Om vi ​​lägger alla oönskade effekter av behandlingen på andra sidan skalan får vi ett ganska komplicerat beslut, vilket tydligen måste tas individuellt med varje patient.

Ett blodprov på PSA är en internationellt accepterad metod för screening av prostatacancer och hjälper till att diagnostisera cancer

Snarare en myt, men en myt som har många anhängare i det vetenskapliga samfundet. För närvarande är screening med hjälp av PSA inte rekommenderat av någon association och är inte genomförd på ett organiserat sätt i något land i världen. Samtidigt är andelen urologer och allmänläkare som föreskriver denna undersökning utan rekommendationer extremt höga. Det bör noteras att screening med PSA minskar dödligheten i cancer, men priset på denna nedgång - extremt hög nivå av överdiagnostik, dvs detektion av icke-aggressiva former av sjukdomen.

Ofta finns det mindre aggressiva former av cancer som inte leder till hälsoproblem. Det är dock svårt att berätta för en patient att han har prostatacancer, men inget behöver göras.

Här finns ett problem med graden av aggressivitet hos metoderna för ytterligare diagnos och behandling. När allt kommer omkring talar vi om en allvarlig operation, som även har en låg men känd dödlighet. Och själva operationen kan leda till allvarliga konsekvenser för en man: urininkontinens, erektil dysfunktion och så vidare. Kirurgisk behandling av människor vars liv sjukdomen inte kan hota är ett ganska tvivelaktigt beslut. Alla dessa överväganden har lett till att de ledande cancergrupperna överge hittills från PSA-testet för massanvändning för screening av prostatacancer.

Dessutom kan analys på PSA "missa" cancer. Så i en stor studie visade sig 15% av männen med normal PSA-nivå under biopsi ha prostatacancer. Specificiteten och känslighetsindikatorerna för detta test varierar från studie till studie, men beror också på koncentrationen av denna biomarkör, vilken tas för gränsen. Ännu fler problem är förknippade med diagnosen prostatacancer hos män med andra prostata sjukdomar, då andelen falska positiva test kan vara ännu högre.

PSA rekommenderas inte som en screeningsmetod för friska män. Om han utses, måste läkaren ha ovanstående uppgifter och kunna berätta för patienten riskerna med detta oskyldiga blodprov.

Behandling leder alltid till oönskade och obehagliga konsekvenser

Behandling av prostatacancer kan faktiskt leda till förlust av erektion, urininkontinens och mag- och tarmproblem. Frekvensen av förekomsten och varaktigheten av dessa störningar beror på vilken typ av behandlings (olika typer av kirurgi, strålning, ytterligare behandling protivogormonalnyh preparat), erfarenhet av läkare som utför behandlingen, och institutioner, där behandlingen genomföres. Därför är det viktigt för patienter att direkt fråga sådan statistik när det gäller att välja typ och plats för behandlingen.

Prostatacancer är ärvt

Cirka 5-10% av fallen av prostatacancer har en betydande ärftlig komponent. Hos män, vars far diagnostiserades med detta tillstånd ökar sannolikheten för att utveckla en sjukdom med en faktor 2. Om cancer var hos fadern och broden höjs risken eller ökar i 5 gånger. Det finns ärftliga syndrom, såsom BRCA2-mutationer (mer kända hos kvinnor - leder till bröst- och äggstockscancer), som är förknippade med ökad förekomst av prostatacancer. Sådana mutationer kan identifieras (om misstänkta) genom särskild genetisk testning.

Vasektomi kan orsaka prostatacancer

Medan fortfarande en myt. Resultaten av en studie publicerad 1993 av forskare vid Harvard University föreslog en sådan anslutning. Ett senare arbete, vars resultat publicerades 2016, hittade emellertid inte samband mellan vasektomi och prostatacancer. 363.726 män deltog i den största studien som undersökte effekten av vasektomi på utveckling och död från prostatacancer. Över 30 år har över 66 000 fall av prostatacancer och mer än 7 400 dödsfall från denna sjukdom rapporterats. Riskerna för att både bli sjuk och dö av prostatacancer var liknande för män som hade en vasektomi och män som inte undergick kirurgi.

Risken för att utveckla prostatacancer påverkas av sexuell aktivitet

Flera studier på 2000-talet visade faktiskt att frekvensen av utlösning är förenad med en minskad risk för att utveckla prostatacancer. Vanligtvis rekommenderas urologer att ha sex 2-3 gånger i veckan, inklusive för eventuell minskning av risken för att utveckla en aggressiv form av prostatacancer.

Det händer att myter och myter är så tätt integrerade i våra liv att ibland till och med läkare styrs av denna erfarenhet, utför test och ordinerar behandling. Det är viktigt att komma ihåg här att cancer är en systemisk sjukdom. Det innebär att ett symptom eller behandlingsmetod är oumbärlig här. Dessutom kan vi inte utan regelbunden läsning av vetenskaplig forskning om utveckling och behandling av cancer, eftersom de tillåter oss att bekämpa spekulation och fatta rätt beslut.

Materialet framställdes i samarbete med Cancer Prevention Foundation. Redaktörerna är tacksamma för Ilya Fomintsev, Daniil Shirokov, Elizaveta Dubovik, Anton Barchuk och Vadim Gushchin.

Top 10 frågor om prostatacancer

Prostatacancer är en av de vanligaste och något ovanliga cancer. Ofta upptäcks det hos män 65-79 år, men börjar ibland utvecklas och i tidigare ålder - efter 45-50 år. Enligt statistiken har de senaste 10 åren fördubblats och antalet över 30 000 män hittades varje år.

Prostatacancerflöden och behandlas något annorlunda än andra maligna tumörprocesser. De första tecknen Det börjar bli olika urinerings störningar: ofta behov, svag urinstråle, blod i urin eller sperma, brännande känsla i urinröret, känsla av ofullständig tömning av blåsan. Sådana symtom är inte specifika och observeras ofta hos äldre män. Deras utseende indikerar förekomst av en patologisk process i prostatakörteln, och det är bara urologen som kan diagnostisera i sådana fall genom att utföra ett antal ytterligare diagnostiska test.

Den ovanliga förekomsten av prostatacancer ligger i det faktum att denna maligna neoplasm växer mycket långsamt och under lång tid (i flera år) uppenbarar sig inte alls. Ett sådant latent flöde kan leda till det faktum att sjukdomen endast detekteras i III-IV-scenen i tumörprocessen, och chansen att återhämta sig reduceras. Därför är läkarna uppmanar alla män uppmärksam på deras hälsa, och efter 40-45 år att genomföra förebyggande undersökningar av deras reproduktiva organ: en gång om året prostata ultraljud (transrektal önskvärd) och ta ett blodprov för PSA.

I de flesta fall, män som startade tidig behandling av en tumör, dör inte på grund av cancer, men på grund av andra orsaker. I denna artikel kommer vi att bekanta dig med de frågor som ofta uppstår hos män med denna sjukdom och som kommer att vara nödvändiga för att fråga läkaren för detektering av prostatacancer.

Fråga nummer 1 - Har jag verkligen cancer?

För den preliminära diagnosen av sjukdomar i prostatakörteln används denna metod för undersökning ofta som ett blodprov för detektering av prostatacancer onkolog - ett prostatiskt specifikt antigen. Den totala PSA är ett specifikt protein som ingår i körtelvävnaden, och det är närvarande i blodet hos någon man. En ökning av dess nivå indikerar alltid förekomst av patologiska förändringar i detta organ, inklusive eventuell närvaro av en tumörprocess i käftens vävnader.

Parametrarna för normen för total PSA beror på åldern på mannen:

 • 40-49 år - upp till 2,5 ng / ml;
 • 50-59 år - upp till 3,5 ng / ml;
 • 70-79 år - 6,5 ng / ml.

Med normala PSA-värden bör man inte oroa sig för att i sådana fall indikerar resultaten av analysen frånvaron av en tumörprocess. En ökning av dess nivå tyder på att patologiska förändringar uppträder i prostatacentret. I sådana analysresultat mannen behöver skicka ett antal andra diagnostiska studier för att klargöra diagnosen, det vill säga att överskottet av normen kan inte bara peka på cancersjukdomen, men också observerats i andra patologier.. Prostatit eller adenom (benigna tumörer) av prostatan.

För att bekräfta diagnosen övervakas dynamiken i ökningen i nivån av total PSA och analysen för fri PSA utförs. Efter detta kan patienten rekommenderas att utföra MR, PET-CT och biopsi med efterföljande cytologisk undersökning av biopsivävnaden.

Fråga nummer 2 - Är det nödvändigt att omedelbart genomgå en behandling?

Malign tumör utvecklas från vävnader i prostata, och den huvudsakliga faran ligger i det faktum att tumören har förmåga att metastasera, dvs cancerceller att sprida sig till andra vävnader och organ genom lymfkärl och blodkärl. Kräftande prostatacancer, till skillnad från adenom, som är en godartad tumör, växer inuti orgeln och komprimerar den, växer utåt och uttrycker inte så levande symptom som adenom. Med den långsamma utvecklingen av tumörprocessen väljer läkare, som gör en plan för behandling, ofta taktiken för "vaksam förväntan" - förväntad observation av tumörens tillväxt. Efter vissa tidsintervaller utvärderar urologerna scenen av prostatacancer, kontrollerar utvecklingen och vid behov bestämmer i början av aktiv behandling.

I de flesta fall utvecklar tumören så långsamt att patienter med en sådan cancer lever länge, och orsakerna till deras död är mycket olika orsaker. Vissa människor på ett visst stadium av sjukdomen måste börja cancerbehandling och i 80% av fallen visar sig vara effektiva.

Fråga nummer 3 - hur man bestämmer scenen för tumörutveckling?

När en cancer tumör detekteras i prostatan bestäms steget av tumörprocessen först. Dessa data är extremt viktiga för att bestämma taktiken för patientens vidare hantering, och för mottagandet måste han genomgå en omfattande undersökning.

För diagnos av prostatacancer används följande metoder:

 • fingerforskning;
 • transrektal ultraljud;
 • dynamisk övervakning av PSA-analysen
 • biopsi av körtelvävnaden följt av en cytologisk analys av biopsiprovet;
 • CT;
 • HERR

Tumörsteget bestäms av följande parametrar:

 • tillväxtens storlek
 • distribution av maligna celler till regionala lymfkörtlar;
 • metastasering i andra vävnader och / eller organ.

Över hela världen används TNM-systemet för att diagnostisera prostatacancer i kombination med Glisson-skalan, vilket speglar graden av cancer malignitet och nivån på PSA. Steget i tumörprocessen indikeras av den romerska siffran - från I till IV. Till exempel vid T1N0M0 motsvarar summan av Glisson 6 och PSA-nivån på 12 ng / ml - denna formulering till den första etappen av prostatacancer.

Fråga nummer 5 - vad är bokstäverna T, N och M i TNM-systemet?

Bokstäverna T, N och M som används i TNMs internationella system betecknar:

 • T - tumörens storlek;
 • N - förekomst av tumörprocessen på lymfkörtlarna;
 • M - förekomsten av metastaser.

Fråga nummer 6 - hur är graden av cancerframkallande malignitet indikerade?

Cancer kan ha en annan grad av aggression. I vissa fall kan tumören vara stora, men under en lång tid inte ge metastaser och växer till närliggande lymfkörtlar, vävnader och organ, och i andra - en tumör i liten storlek ger även fjärrmetastaser. Ytterligare behandlingstaktik och förutsägelser beror till stor del på graden av cancer malignitet.

För att bestämma det används Glisson-skalan, vilken används under den cytologiska undersökningen efter biopsi av prostata vävnaden. Dess princip är att jämföra graden av skillnad mellan cancerceller och normala sådana - ju mer en sådan skillnad desto mer poäng tilldelas tumören när den diagnostiseras. Under biopsi tas två prover. Var och en av dem utvärderas på Glisson-skalan och sedan sammanfattas resultaten.

Glisson Scale Indexes:

 • 6 - de minst aggressiva neoplasmerna, de observeras och inte behandlas
 • 7 - medium maligna neoplasmer;
 • 8-10 - extremt maligna neoplasmer, som behöver omedelbar behandling.

Fråga nummer 7 - Behöver jag behandlas?

Taktiken för behandling av prostatacancer bestäms av olika parametrar:

 • patientens ålder
 • stadium av tumörprocessen;
 • graden av malignitet hos neoplasmen enligt Glisson-skalan;
 • förekomsten av patologier som stör verksamheten eller andra metoder för cancerbehandling.

Vid detektering av prostatacancer använder äldre män ofta "vaksam väntan" -tekniken. I sådana fall är neoplasmen i sådana patienter icke-aggressiva, sällan metastaserar, och i sådana fall är det inte nödvändigt att skynda på behandlingen.

Vanligtvis väljs taktiken för kontinuerlig övervakning av tumörprocessen för äldre män med icke-aggressiv prostatacancer och allvarliga samtidiga patologier som ökar risken för komplikationer efter operation. Om en cancerous tumör detekteras hos en man under 50 år och kan genomgå kirurgisk ingrepp, är de flesta specialister benägna att utföra operationen, oavsett tumörprocessen.

Vid detektering av prostatacancer rekommenderas det att samråda med olika specialister, som tidigare har läst recensionerna om dem, att analysera alla åsikter och att bestämma vilken behandling som är lämplig för dig. Patienten har rätt att välja urologkirurg och klinik.

Fråga nummer 8 - vilka alternativ för terapi kan erbjudas?

För behandling av prostatacancer kan följande behandlingsmodaliteter eller kombinationer därav rekommenderas:

 • kirurgisk operation
 • strålbehandling
 • kemoterapi;
 • hormonbehandling.

Metod för behandling beror i första hand på scenen hos den maligna tumören. I frånvaro av metastaser utförs kirurgisk procedur och protokoll tilldelas radioluchevoy hastighet och hormonterapi, och i fall där cancern har metastaserat, föreslås loppet av ett kemoterapeutiskt läkemedel.

Kirurgisk behandling består i fullständigt avlägsnande av prostatakörteln - en radikal prostatektomi. Under operationen avlägsnas även närliggande lymfkörtlar. Sådana kirurgiska ingrepp kan utföras med användning av en konventionell skalpell, en mikrokirurgisk robotteknik eller en laser. Deras mål är att helt avlägsna tumörens patient och förhindra att det sprider sig mot andra organ och vävnader.

Behandlingen av radioterapi vid behandling av prostatacancer kan utföras genom bestrålning från utsidan eller med användning av sådana tekniker som brachyterapi - införandet av radioaktiva "korn" (partiklar) i körtelvävnaden. Vid bestrålning förstörs DNA-strukturen hos maligna celler och deras död uppstår. Sådan behandling av tumörprocessen ordineras antingen i frånvaro av metastaser vid ett tidigt stadium av neoplasmutveckling eller när det är nödvändigt att förbereda patienten för operation - för att minska graden av cancer malignitet. Efter operationen föreskrivs radioterapi för att förhindra spridningen av tumörprocessen eller för att minska smärta.

I kombination med strålbehandling kan patienten ordineras hormonbehandling, vilket innebär administration av läkemedel som är testosteronantagonister. Cancer-prostatatumörer är hormonberoende neoplasmer, och en minskning av testosteronnivåerna kan hämma deras tillväxt och förbättra patientens tillstånd.

Cancer-tumörer i prostata kan ge metastaser till regionala lymfkörtlar, benmärg, lungor eller lever. Om de är tillgängliga blir fullständigt avlastande av tumörens patient omöjlig, och målet med behandling riktar sig till att förhindra ytterligare utveckling av cancer, förlänga livet och lindra patientens lidande. För detta ändamål föreskrivs en kurs för att ta kemoterapeutiska läkemedel, vilket kan stoppa utvecklingen och uppdelningen av cancerceller.

Fråga nummer 9 - vad är komplikationerna och biverkningarna av behandlingen?

Tyvärr har nästan alla metoder för behandling av prostatacancer sina egna biverkningar och kan associeras med utvecklingen av vissa komplikationer. Men alla är oföränderliga med de allvarliga konsekvenser som är möjliga med avslag på behandling.

Under det kirurgiska ingreppet, och i det öppna med en skalpell sannolikt risk för skador på muskler som är involverade i den normala hold urin i blåsan eller förekomsten av en normal erektion. Till följd av sådan skada, efter omfattande ingrepp, kan patienten uppleva erektil dysfunktion eller läckage av urin. rekommenderas att ge företräde åt kirurgiska ingrepp som utförs med hjälp av robotutrustning möjliggör med exakt precision för att styra hela processen intervention och helt eliminera sådana komplikationer för att förhindra sådan oönskade konsekvenser prostatektomi.

Hormonbehandling ges för att minska testosteronnivåer och bromsa cancertillväxt, har en stor inverkan på manliga hormoner och leder till tidig menopaus. Därefter kan män uppleva migränattacker, tidvatten blinkar och humörsvängningar. Klimakteriet hos män följs ofta av utvecklingen av osteoporos och sjukdomar i blodkärl och hjärta.

Att ta droger-cytostatika orsakar död inte bara maligna celler, utan också friska. Förloppsförloppet åtföljs ofta av hel eller delvis håravfall (senare återställs), ett brott mot matsmältningen, försvagad immunitet och ökad mottaglighet för infektioner.

Fråga nummer 10 - är det möjligt att undvika att cancer återkommer efter behandlingen?

Den moderna medicinen känner inte till de metoder som helt skulle utesluta risken för återkommande cancer. Efter behandlingen bör varje patient observeras hos läkaren och genomföra regelbundet nödvändiga undersökningar - ett blodprov för PSA, ultraljud etc.

För att minimera risken för återkommande prostatacancer, kommer överensstämmelse med sådana enkla regler att hjälpa till:

 1. Tidig överklagande till en urolog med några symptom som indikerar patologiska processer i prostatakörteln.
 2. En hälsosam livsstil och ett fullständigt avslag på rökning och alkoholhaltiga drycker.
 3. Tillräcklig fysisk aktivitet.
 4. Hantera stress.
 5. Rationell näring med minskad konsumtion av livsmedel med höga halter av animaliska fetter och kolesterol.