Huvud
Strömförsörjning

Prostatacancer hos män - orsaker, symptom, behandling och prognos

Onkologisk patologi i prostatakörteln förekommer i nästan var tionde man av avancerad ålder, där prostatacancer blir dödsorsaken hos mer än 70% av männen över 60 år.

Hur förhindrar utvecklingen av patologi och känner igen det i de tidiga stadierna, och är det möjligt att bota prostatacancer?

En av de vanligaste formerna av cancer hos män är prostatacancer

Varför cancer inträffar i prostata

Prostatakörteln (eller prostata) ligger under en mans blås precis innanför ändtarmen. När några av prostatakörlens celler börjar expandera och dela okontrollerbart utvecklas prostatacancer, som utvecklas mycket långsamt, i flera år utan att visa sig själv.

Orsakerna till DNA-förändringar i prostataceller som leder till cancerutveckling har inte grundligt fastställts av forskare, men de lyfter fram ett antal faktorer som predisponerar patologins utseende:

 • Ålder. Sannolikheten att utveckla prostatacancer hos män över 60 år är mycket högre än hos yngre män.
 • Ärftlighet. Närvaron av släktingar i en rak linje, som har diagnostiserats med en sådan patologi, ökar chansen att utveckla cancer flera gånger.
 • Övervikt och fetma.
 • Felaktig kost, associerad med en överflöd i kosten av kalcium och mättat fett och brist på fiber.

Möjligheten att utveckla en malign tumör ökar som lever i miljöförorenade områden och arbetar i skadliga industrier i samband med kadmium (tryckning, svetsning, gummiprodukter).

Var uppmärksam! Sannolikheten för förekomst i onkologins prostata och dess aggressivitet beror på testosteronns nivå hos en man.

Ondartad neoplasma uppstår oftast på den redan drabbade körteln, vars arbete kan undergrävas av kroniska sjukdomar och andra farliga för människans hälsa:

 • Hormonal misslyckande. En ökning av antalet manliga könshormoner orsakar okontrollerad tillväxt av körteln och reproduktion av celler.
 • Prostata adenom och prostatit de störa körteln och leda till progressiv celltillväxt.
 • Hyperplasi och atypisk adenos - är precancerösa förhållanden

Men inte alltid sådana stater utvecklas till cancer - som producerar faktorer för sjukdomen är dåliga vanor, sjukdomar som överförs genom sexuell kontakt, oregelbundna sexualliv, låg immunitet, infektion av virus (cytomegalovirus, herpes, etc.).

Med prostatacancer utvecklas malign utveckling väldigt långsamt och kan i det inledande skedet fortsätta utan märkbara symptom

Vanligtvis leder en kombination av flera faktorer till prostatacancer, så varje man över 50 år är i riskzonen för denna sjukdom.

Utvecklings- och klasseringsstadier

Grader och stadium av prostatacancer fastställs baserat på tumörens storlek, dess prevalens på andra organ och närvaron av metastaser.

Termerna "grad" och "steg" är distinkta cancer: graden detekteras baserat på cytologisk och histologiska studier morfologiska metamorphoses prostateceller, och graden av uppsättningen efter djupare studier med blod PSA-nivå, biopsi, ultraljud, MRI, CT.

Grader av prostatacancer:

 1. Vävnader vävnader är i förstörelsen, men de brukar inte detekteras under diagnosen.
 2. När prostatacancer i klass 2 bildas, får friska celler patologiska inklusioner, medan trängseln av "ohälsosamma" celler finns i ett fokus (en knut bildas).
 3. Celler i prostata karaktäriseras av en annan morfologi och struktur. Tumören kan börja spridas till vävnaderna intill prostata.
 4. De flesta celler är atypiska för prostata.
 5. Absolut alla celler i prostatakörteln är atypiska.

Det stadium av prostatacancer ofta installeras på TNM system baserat på flera värden: T - omfattning av den primära tumören, N - distribuera tumör till närliggande lymfkörtlar, M - distribuera metastas.

Följande steg av cancer klassificeras:

 1. Neoplasm har mikroskopiska dimensioner, det är omöjligt att se det på ultraljud och sondas vid en rektal undersökning. Det detekteras endast när det undersöks på PSA för prostatacancer. I detta skede ger prostatacancer inte symptom.
 2. Neoplasm ökar i storlek, men går inte utöver kanten av körteln. Patologisk proliferation kan ses på ultraljud och "palpate" i fingerundersökning. I detta skede finns det problem med urinering - täta urinträngningar (på natten - upp till 3-4 gånger), smärta och kramper vid tömning av urinblåsan, "trög" ström av urin.
 3. Tumörspirorna in i angränsande organ, vars första påverkas av blåsan, vesiklarna och ändtarmen. I den kliniska bilden finns det motstånd och smärtor i nedre delen av ryggen, skönhet, perineal, kraftbrott, svår bränning med urinering.
 4. Tumörens storlek är så stor att det ger metastaser även till avlägsna organ - lever, ben, lungor, lymfkörtlar. Prostatacancer i 4: e etappen kännetecknas av starka manifestationer av förgiftning, svår smärta vid urinering, oförmåga att urinera självständigt.

Var uppmärksam! De farligaste manifestationerna av sjukdomen är spridningen av metastaser; Med början av deras bildning är det osannolikt att konservativ terapi och kirurgisk behandling ger ett positivt resultat.

Inställning av tumörprocessen är väldigt viktigt. Behandlingsmetoden väljs ut och prognos ges.

För att veta hur mycket prostatacancer har spridit och för att bestämma den mest effektiva behandlingen används division i scenen

Första tecken och huvudsymptom

Prostatacancer hos män är ganska svår att diagnostisera, för. patologi kännetecknas av långvarig avsaknad av symptom, till dess att den prolifererande tumör börjar att påverka processen för urinering eller sexuell funktion eller låt metastaser i rektum eller urinblåsan.

Dessutom är de första tecknen på prostatacancer hos män liknande i symtomatologin mot andra sjukdomar, och mannen svarar inte ordentligt på deras manifestationer.

 • Utseendet av brinnande känsla när blåsan är tom;
 • Känslan av ofullständig tömning efter urinprocessen
 • Urininkontinens (enuresis);
 • Hyppig uppmaning att urinera (intervall - 30-60 minuter på eftermiddagen, 3-4 gånger - per natt);
 • Periodiskt förekommande dragande smärta i prostata.

Viktigt! Ofta är de första "klockorna" som indikerar utveckling av onkologi sexuella störningar - erektil dysfunktion, minskning av spermiernas volym, impotens.

Symtom brukar inte manifesteras samtidigt och kan öka över flera år, vilket också väsentligt komplicerar diagnosen.

Senare steg kännetecknas av

 • Utseendet av blodproppar i urinen eller sperma;
 • Smärta i perineum;
 • Svårighet med urinering
 • Droppfrisättning urin.

När metastaser i prostatacancer går bortom prostatakörteln börjar symptomen att öka aktivt och orsaka manifestationer från de drabbade organen.

Vid försummade fall uppstå:

 • Retention av urin;
 • Ödem i pungen och basen av penis;
 • förstoppning;
 • Smärta i höftregionen, ryggrad.

I de sena stadierna av personen är symtom på utveckling av stark förgiftning märkbar - stark svaghet och trötthet, en kraftig minskning av kroppsvikt, en blek-jordig hudfärg.

Kom ihåg att prostatacancer i 4: e graden kräver mycket komplicerad och långvarig behandling, så det är värt att se en läkare vid de första alarmerande symptomen

När det förekommer mindre förändringar från kränkningen av urinering eller i händelse av någon av de angivna manifestationerna, är det nödvändigt att snabbt söka medicinsk hjälp. Tidig diagnos av patologi ger en större chans till en positiv prognos.

Metoder för behandling

När diagnosen utfördes prostatacancer, väljer urologist terapi teknik, som vanligen utförs i en komplex och involverar resektion av regionala lymfkörtlar, kirurgisk excision av de påverkade vävnader och organ, medicinsk behandling, strålningsexponering, kemoterapi.

Oftast för behandling av prostata onkologi erbjuder läkaren ett operativt avlägsnande av neoplasmen, om det inte är kontraindicerat för patienten. Kontraindikationer för operationen kan vara: ålderdom, kroniska patologier i hjärt-kärlsystemet, nervsystemet, andningsorganen. I sådana fall kan kirurgiskt ingripande vara farligare för livet än cancer själva.

Den optimala metoden för att behandla prostatacancer i lokaliserade maligniteter är radikal prostata-borttagning

Om det finns kontraindikationer väljer läkaren att vänta och se med användning av läkemedel och konservativa behandlingsmetoder, med kontroll av indikatorerna - PSA-analys och ultraljudsundersökning varje 6-12 månader.

Viktigt! Vid behandling av 1 och 2 etapper av cancer kan radikala metoder för avlägsnande undvikas.

Behandling i de tidiga stadierna är något annorlunda än terapi av senare stadier av onkologi.

Behandling av tidiga stadier

Vid små tumörstorlekar och vid lokalisering direkt i körteln (utan utgångar utanför gränserna) erbjuds följande behandlingsmetoder:

 • Radikal prostatektomi. Prostataavlägsnande genom operation på ett sjukhus. Sjukhusuppehållet och rehabiliteringsperioden sträcker sig från några veckor till tre månader.
 • Brachyterapi. Prostatan implanteras med radioaktiva ämnen, genom vilka strålterapi utförs.
 • Konformal strålbehandling. Strålningsbalkar riktas direkt till det drabbade området, utan att röra friska vävnader.

Samtidigt med strålbehandling behandlas hormonell medicinering.

Behandling av sena steg

Metoden är vald beroende på scenen i patologi, spridningen av metastaser och lokalisering av lesionen.

 • Radikal prostatektomi. Om neoplasm inte går utöver körteln, då kan sjukdomen bli besegrad i de flesta fall. Men med spridningen av metastaser till angränsande organ, krävs strålbehandling eller kemoterapi vanligtvis dessutom.
 • Kemoterapi. Behandlingen med kemoterapi utförs i steg 3 och 4 i cancer, när det finns en spridning av metastaser. Terapi kan ta upp till sex månader och orsakar många biverkningar.
 • Strålbehandling. Strålning stör DNA-tumörcellerna och ordineras för stora neoplasmer när det är nödvändigt att bestråla inte bara tumören utan också intilliggande lymfkörtlar (när prostatacancer diagnostiseras med benmetastaser).

Strålbehandling för prostatacancer utförs även i avancerade skeden, då kirurgisk ingrepp redan är ineffektivt.

Med brachyterapi injiceras beredningen av en radioaktiv substans direkt in i prostatan, så förekomsten av eventuella biverkningar minimeras

medicinering

Drogterapi syftar till att behandla hormoner, med vilka du kan minska koncentrationen av androgener och minska tumörens känslighet för effekterna av hormoner. Sådan behandling är effektiv i de tidiga stadierna av cancerutveckling, även om det i senare steg kan också avsevärt lindra patientens tillstånd och underlätta sitt liv.

Var uppmärksam! Folkcancerbehandling ger vanligtvis inte de förväntade resultaten och kan endast utföras som en extraterapi och efter samråd med läkaren.

Behandling av prostatacancer utan operation:

 • Antiandrogener (anandron, casodex, flucin). Medicin tillåter inte att tumörceller interagerar med binjurhormoner.
 • Analoger av hypofyshormonet (Decapeptil, Diferelin, Lyukrin). Med användning av dessa läkemedel sjunker nivån av manliga hormoner till en sådan nivå, som om hanen avlägsnades testiklar.
 • Gonadotropin-frisättande hormonantagonister (Diethylstilbestrol, Phosphastrol, Firmagon). Effekten av droger syftar till att sänka nivån av testosteron, vilket hämmar tumörtillväxten.

Det bästa resultatet i behandlingen kan uppnås med en kombination av antiandrogener och analoger av hormonet i hypofysen, sådan behandling bär namnet "maximal androgenblockad".

Hos män yngre än 65-60 år kombineras hormonbehandling med kryoterapi, där neoplasmen är frusen.

När hormonbehandling används, undertrycks hormonetestosteronets aktivitet, eller dess effekt på prostatavävnad förhindras

utsikterna

Förväntad livslängd och gynnsam prognos för prostatacancer påverkas av ett antal faktorer:

 • Typ av cancer och dess plats
 • Funktioner av cancer, bestämd under forskning;
 • Steg av cancer (inklusive tumörens storlek och spridning till andra vävnader och organ);
 • Patientens tillstånd och ålder
 • Respekt av patientens kropp till pågående behandling.

Med tidig tillgång av en man till en läkare har prostatacancer i 1: a graden en gynnsam prognos i mer än 80% av fallen. Livslängden är dock inte begränsad och beror på patienten själv (efterlevnad av medicinska rekommendationer).

Prostatacancer i 3: e etappen och 2 etapper av patologi har en mer komplex och lång behandling och beror både på doktorns skicklighet och på villkor av mannen och hans ålder. I genomsnitt är livslängden på andra etappen 15-20 år, på tredje - 5-10 år.

Prostatacancer i 4: e graden med metastaser har en mycket ogynnsam prognos: sällan lyckas män övervinna en treårig gräns och lever 5-7 år.

Vid cancer med metastaser efter diagnos lever bara 30% av patienterna upp till 5 år, oftast är livslängdsprognosen i detta tillstånd 2-3 år.

När en tidig upptäckt av sjukdomen förefaller mer sannolikt att bli framgångsrik behandling

Vanliga frågor om prostatacancer

Är handikapp givet till prostatacancer? Beroende på scenen i patologin och resultaten av behandlingen efter borttagning av prostatacancer kan en man tilldelas en funktionshinder av 1,2 eller 3 grupper.

Hur många lever med prostatacancer? I 80% av fallen lever män ca 5-10 år.

Kan jag bli barn med cancer? Efter att ha genomfört någon behandlingsmetod, försvinner möjligheten till barns uppfattning.

Är sexlivet möjligt med prostatacancer? Diagnosen förbjuder inte sexuell aktivitet.

Vad ska man göra med prostatacancer? Var inte panik och sök professionell medicinsk hjälp.

Är det möjligt att utöva fysisk aktivitet i prostatacancer? Regelbundna fysiska belastningar ger ett antal fördelar vid patientåtervinning efter behandling: minska ångest, förbättra tillståndet i hjärtat och blodkärlen, minska biverkningarna av kemoterapi.

Är det möjligt att undvika återfall av cancer efter behandling? Minimera återkommande prostatacancer kan, om du följer läkarens rekommendationer, leda en hälsosam livsstil, genomgå regelbundet läkarundersökningar.

Cancer i prostatakörteln, som vilken som helst tumör, är ett farligt tillstånd som är mycket svårt att diagnostisera i de tidiga stadierna. Därför är den enda chansen att förebygga sjukdomsutvecklingen ett regelbundet besök hos en urolog eller andrologist av män efter 45-50 år.

För att förhindra utveckling av prostatacancer behöver du regelbundet kontrollera med en läkare och vidta nödvändiga test

Prostatacancer - Prognos för överlevnad

Prognos för sjuklighet och dödlighet

Enligt WHO: s europeiska kontor, i de fem största länderna i Europa, registreras cirka 80100 nya fall av malign neoplasma i prostatakörteln varje år. Olyckligtvis detekteras denna patologi i de sena stadierna i 55-60% av fallen. I världen registreras 200250 fall av prostatasjukdom årligen. Hos 70% -80% av patienterna tenderar den patologiska processen att utvecklas.

Prostatacancer ligger på tredje plats bland onkologiska sjukdomar hos manliga könsorgan i Västeuropa och vid första i USA. Denna ganska vanliga tumör i de flesta länder rankar andra tredjedel i frekvens bland maligna tumörer hos män, och i Förenta staterna - den första platsen. Årligen registreras 1500 nya fall av maligna tumörer i Ryska federationen, i Ukraina - 25000 och i Europeiska unionen - 86000.

Förekomsten av prostatacancer påverkas av männenas etnicitet. Således fastställdes att representanter för Negroid-rasen är mest mottagliga för denna sjukdom, och den lägsta incidensen är noterad i de östasiatiska staterna (Kina, Japan).

Dödligheten från prostatacancer beror på scenen i den sjukdom där tumören detekteras och adekvat behandling. Det är känt att tyvärr bara 30% av patienterna diagnostiseras i första eller andra etappen. Metastaser av cancerceller från prostatakörteln finns hos 65% -80% av män som har en första gången sjukdom.

Vissa forskare indikerar att i 33% av männen efter femtio år finns en latent form av prostatacancer. Trots sjukdomsförloppet är 1% av dessa personer den primära diagnosen. Eftersom 76% av äldre män har godartad prostatahyperplasi, är det en komplex process att erkänna att de har cancer.

Riskfaktorer som påverkar prognosen för förekomsten av prostatacancer

Det finns några riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatacancer:

A. Ålder. Prostatacancer detekteras i 75% av fallen efter 50 år.

B. vägde ner Om det finns en sjukdom i nästa släkting ökar risken med 2 gånger, och om cancer diagnostiseras hos 3 nära personer, ökar risken för sjukdomen 9 gånger.

C. Etniskt ursprung. Svarta afroamerikaner är 1,5-2 gånger mer benägna att utveckla prostatacancer än vita män.

D. Näring. En hög mängd i djurets diet man gånger 3 gånger ökar risken för sjuklighet. Tvärtom förhindrar användningen av sojaprodukter utveckling och progression av PCa. Vitamin E minskar risken för sjuklighet med 1/3 och selen - med 2/3. Carotenoider minskar också risken för prostatacancer.

I sjukdoms naturliga förlopp beror dödligheten i stor utsträckning på graden av differentiering av tumörceller. Så med sin låga differentiering är sannolikheten att dö inom 10 år 10%, och med en hög grad av differentiering av cancervävnad ökar denna indikator till 60%. Om patienten diagnostiseras med prostata sjukdom i senare skeden lever de från 30 till 35 månader. Inom fem år dör 75% av patienterna i tredje och fjärde etappen av prostatacancer och inom 10 år - 90%.

Prognos överlevnad beroende på symtom på sjukdomen

Prostatacancer har skarpa tidiga tecken på sjukdomen. Detta kan vara smärta (99%), obstruktion av urinvägarna (54%) eller hematuri (87%). Men dessa symptom är typiska för andra sjukdomar i prostata, så deras utseende orsakar inte onkologisk alertness. I 43% av fallen är de första tecknen på prostatacancer benvärk, vilket indikerar förekomst av tumörmetastaser.

Detekterbarheten av sjukdomen förbättrade screeningsprogram med användning av onkologiska markörer, i synnerhet PSA (prostata-specifikt antigen). Före introduktionen i screeningprogrammet för definitionen av PSA detekterades lokaliserade former av prostatacancer i 33% av fallen och efter 60% -70%.

Ett karakteristiskt kännetecken för neoplasi av prostatavävnader är aneuploiditeten av deoxiribonukleinsyra i punkta i prostatakörteln. Det finns i 50% av prostatacancer. Dess definition gör det möjligt att upptäcka malign neoplasm hos nästan 50% av patienterna.

Screeningsprogrammet för prostatacancer inkluderar sådana metoder för att undersöka patienter:

digital rektalundersökning gör det möjligt för 87% av patienterna att identifiera prostatahyperplasi, närvaron av noder, för att bedöma deras densitet och ytan, hos 37% av patienterna för att identifiera prostatacancer.

känsligheten hos PSA-testet når 95%;

TRUS-metoden är informativ i 605 fall;

kombinationen av PSA + TRUS-metoden är effektiv i 80% av fallen och PSA + PRI hos 83% av patienterna;

nålbiopsi bekräftar diagnosen av tumörer i 15% av patienter med isolerad förhöjning av PSA-nivån och 80% av män som genomgick digital undersökning av ändtarmen + PSA-nivån;

ultraljudsundersökning av prostata med en rektal sensor avslöjar cancer 1 95% av patienterna är i riskzonen;

transuretral biopsi av prostata är informativ hos 81% av patienterna;

aspirationsbiopsi utförs från små mellanslag som bestäms påtagligt under fingerundersökningen;

CT och MR har 100% känslighet vid bestämning av tumörmetastaser.

Överlevnad med olika behandlingsmetoder

En av metoderna för kirurgisk behandling av prostatacancer är radikal prostatektomi. Nyligen, i 93% av fallen, utförs det med ett laparoskop. Dödligheten efter operationen varierar från 0% till 1,2%. Under de första 6-7 veckorna efter operationen utvecklas stricture hos 8% av patienterna. Hos 6% av patienterna som upplever stressinkontinens, är tiden för fysisk ansträngning, vilket kräver användning av pads. Användningen av nervbesparande tekniker under operationen resulterade i en kvarvarande effekt hos 60% -80% av männen som genomgått operation.

Ett antal patienter diagnostiseras med prostatacancer i 2: a graden. Prognosen är följande: patientens överlevnadsfrekvens efter denna operation var 99%, den 10-årige - 90% och femtonåret - 82%. Om operationen utfördes för patienter diagnostiserade med prostatacancer i grad 3, blir prognosen något annorlunda. Indikatorn för en tioårig överlevnadsnivå överstiger inte 79%.

Patienter i tredje etappen av prostatacancer efter operationen visas adjuvansbehandling med kemoterapeutiska läkemedel. Det minskar risken för lokal tumöråterfall med 70% och förbättrar överlevnadshastigheten.

Adjuverande terapi med hormonella läkemedel indikeras för patienter med lymfkörtelmetastaser. I den postoperativa perioden ökar adjuvans monoterapi med antiandrogener i kombination med strålbehandling 65% överlevnad under en 3 års uppföljning.

Indikationer av strålbehandling är en prostatacancer 1 och 2 grader, vilket är en optimistisk prognos, men de vill inte drivas eller har kontraindikationer för kirurgi. Det är indicerat för prostatacancer i tredje graden. Efter strålbehandling visade 98% av patienterna inte uttryckta reaktioner från tjocktarmen och urinvägarna. Hos 55% -60% av patienterna finns en minskning eller brist på styrka. I 6% av patienterna har diarré hos 13% av rektal blödning, och 10% - hematuri och 14% -striktura urinröret.

Brachyterapi är en alternativ metod för strålbehandling. Med tillämpningen av denna metod har 99% av patienterna ingen skada på friska vävnader. Vid en cancer i en prostata av 1 och 2 grader prognosen vid utförandet av brachyterapi bra. Återvinning sker i 95% av fallen.

Hos patienter som diagnostiserats med cancer i grad 3 är prognosen värre; Brachyterapi bör kombineras med extern bestrålning. Hos män som har prostatacancer i grad 4 är prognosen mycket värre. Han har visat en komplex behandling, inklusive symptomatisk behandling.

Patienter som diagnostiserats med prostatacancer i grad 4, vars prognos kan försämras över tid, kan behöva smärtlindring. De växande smärtorna behandlas enligt trenivåprogrammet:

a. 1 nivå - i närvaro av icke-uttryckt smärtsyndrom utse icke-narkotiska analgetika som blockerar syntesen av smärtstillande medel.

b. 2 nivå - med måttlig smärta är utnämningen av icke-opioida läkemedel och svaga opioider indikerade;

c. Nivå 3 används när smärta ökar och analgesi är ineffektivt; föreskriva en kombination av icke-opioida analgetika med starka opioider.

Strålbehandling, som hålls i obotliga patienter, minskar intensiteten av smärta i 36% -70% av patienterna och leder till dess fullständigt försvinnande i 36% -65% av fallen. Effekten av termoterapi vid behandling av patienter med prostatacancer är 79% och standard bestrålning - 48%. Patienter som lider av prostatacancer i 4: e graden, vars prognos kan förbättras, ordineras kombinerad strålbehandling och östrogenbehandling. Dess effektivitet är 96%.

Vissa onkologer pekar på den speciella effekten att behandla prostatacancer med en kombination av strålbehandling med östrogenbehandling. Positiv effekt uppnås i 96% av fallen och vid kombinerad strålbehandling, polykemoterapi och östrogenbehandling var effekten 93%. Hos 87% av patienterna uppnåddes fullständig regression av tumören. De hade ingen återfall inom 3 år.

Tumörrepetensen i prostatacancer sker huvudsakligen under det första året efter operationen. Det ökar när scenen i den patologiska processen ökar. I den första etappen av prostatacancer förekommer exempelvis inte återfall hos 90% -100% av patienterna och vid behandling av andra stegs cancer är dessa siffror signifikant sämre (69% -79%).

Ett viktigt kriterium för radikaliteten hos den utförda prostatektomi är en låg PSA-nivå under postoperativ period. Sjukdomens återfall kan bedömas om PSA-nivån ökar kraftigt. Detta kan sägas endast med säkerhet när de två senaste analyserna överskrider koncentrationen av PSA med 2 gånger jämfört med den ursprungliga studien. Hos 25% av patienterna med avancerade stadium av prostatacancer utförs palliativ kirurgi, vilket innefattar epicystektomi.

Trots det verkliga iridescensutsikterna i närvaro av prostatacancer är även dess lokala form ett hot mot människans liv och i framtiden kan det leda till döden. Vid undersökning av serum för PSA kan diagnosen göras 6-7 år tidigare, och detta förbättrar signifikant prognosen för överlevnad. Vid tidig diagnos av sjukdomen utförs radikal prostatektomi, varefter överlevnadsfrekvensen i 15 år är mycket hög. Endoskopisk kirurgi reducerar signifikant perioden av postoperativ rehabilitering.

Vilken prognos för överlevnad i närvaro av prostatacancer

Den vanligaste maligna sjukdomen hos män är prostatacancer. Efter att ha fyllt 45 år diagnostiseras sjukdomen. Sjukdomsutvecklingsnivån uppnås vid 65-70 årsåldern. Patogena celler växer ganska långsamt, så det kan inte finnas en karakteristisk symptomatologi.

symptom

I närvaro av prostatakörtelns onkologi är prognosen annorlunda. Allt beror på behandlingsstadiet och början av behandlingen. För att i tid upptäcka förekomst av sjukdom, var uppmärksam på sådana karakteristiska symptom:

 1. På natten känner patienten en intensiv uppmaning att urinera. Män rapporterar en störning av jetstrycket, eventuella avbrott under urinering. Önskningar ökar på dagtid och når samtidigt 10-20 gånger.
 2. Urin frigörs inte fullständigt.
 3. Under urinpassagen lider patienten av obehagliga känslor, kraftig förbränning.
 4. Obehagliga känslor, smärtan är lokaliserad i anusen.

Män observerar förändringar i den sexuella sfären. Detta gäller impotens, där det finns svårigheter med erektion, underhåll. Ett annat karakteristiskt symptom är hemospermi. I detta tillstånd är blod närvarande i spermierna.

Med utlösning blir mannen smärtsam.

När tumören växer pressas den mer och mer på urinledaren och upplever därmed det. Patienten vid denna tid upplever ganska obehagliga symptom:

 • intermittent karaktär av urinutsöndring;
 • tömning orsakar extremt obehagliga, smärtsamma förnimmelser;
 • urin droppar ner.

Vidare kontraherar neoplasmen urinläkaren, patienten går inte själv i toaletten. Urinen stagnerar därmed. Det finns också en utvidgning av njurbäckenet, urinleder, patienten lider av lokalisering av smärta i nedre delen av ryggen. Mot bakgrund av allt detta utvecklar en man ofta en uretrit.

Läkare särskiljer ett antal komplikationer:

 • svullnad av inte bara benen, utan också könsorganen;
 • i urinen framträder blod;
 • sexuell attraktion försvinner
 • frekventa komplikationer är förstoppning, liksom ökad smärta under tarmtömning;
 • Det finns en torr hosta som inte går bort även efter användning av läkemedel.
 • platsen för smärtlokalisering är levern;
 • i vissa fall utvecklar gulsot.

För de sista skeden av sjukdomen är benvävnadsskada karakteristisk. Patienten lider av svår smärta i ryggraden, liksom bäckendelen.

Om du märker något av ovanstående symptom, fråga om hjälp. Ett tidigt samråd hjälper till att ta reda på orsaken till obehagliga känslor, korrekt utsett behandlingskurs hjälper dig att bli av med det snabbt nog.

Forskare har bevisat att prognosen för överlevnad i prostatacancer är gynnsam om operationen utfördes vid 1 eller 2 steg av sjukdomen.

diagnostik

För att diagnostisera sjukdom, utför en stegvis inspektion.

 1. Först utför en digital undersökning rektalt. Onkolog utför proceduren. Därefter bestämmer han knottiga förändringar i mjukvävnaden i prostata.
 2. Sedan kommer ultraljudets sväng. Denna metod är ganska informativ, med hjälp av vilken en preliminär diagnos är etablerad.
 3. Av stor vikt är förfarandet för att donera blod till oncomarkers. Den information som erhålls på detta sätt anses vara den mest tillförlitliga. Grunden för diagnos på detta sätt är baserad på isolering av specifika element från blodet. Det är de som signalerar närvaron av cancerceller i människokroppen.
 4. Principen om biopsi är under livslängden för ett staket av ett litet område av patologisk vävnad. Det är nödvändigt att genomföra en detaljerad histologisk såväl som cytologisk analys.
 5. Vid det första skedet av sjukdomen är neoplasmen fortfarande liten i storlek. För att bestämma för beröring är det omöjligt att det inte går utöver gränserna för prostatakörteln.
 6. I andra etappen känner patienten i de flesta fall inga symtomatiska tecken. Neoplasm ökar något i storlek. Under förfarandet för ultraljudsundersökning kan det ses. Gränserna i prostata körs inte ut.
 7. Den största fördelningen av patogena celler observeras i det tredje steget. Det går utöver körtelens kant, förändringar kan ses i andra närliggande organ. Först och främst drabbas deferenserna, bäckenorganen och de inguinala lymfkörtlarna.
 8. Vid det fjärde stadiet av sjukdomsutvecklingen går utbildningen utöver prostatens gränser. Med hjälp av blodflödet börjar aggressiva celler processen att sprida sig genom hela kroppen, de gro i alla vävnader i kroppen. I större utsträckning kan de hittas i lungorna, bäckenbenen eller revbenen, i ryggraden eller i levervävnaden.

Stages of

Livslängden hos en patient påverkas av vissa faktorer:

 • perioden då sjukdomen diagnostiserades, scenen;
 • Förekomsten eller frånvaron av metastaser är av största vikt.
 • livslängden efter behandlingsperioden påverkas av genomförandet av alla rekommendationer från läkaren;
 • presentera ytterligare sjukdomar;
 • En persons stämning, hans viljestyrka och viljan att leva är också viktiga.

prognoser

Läkare använder olika behandlingsmetoder. Det beror allt på sjukdomsstadiet, liksom förutsägelserna.

Den huvudsakliga behandlingsmetoden är operativ intervention, användningen av strålterapi och klinisk observation. Komplettera listan med hjälp av hormonal injektion, tidpunkten för kemoterapi.

I det första eller andra skedet av sjukdomen är det oftast den första metoden, det vill säga kirurgisk ingrepp. Under denna process avlägsnas prostatakörteln. Ett alternativ skulle vara en endoskopisk teknik för avlägsnande av cancervävnader i samband med körteln.

Det positiva är att de maligna elementen inte i tidigt skede sprider sig utanför järnkapseln, de kännetecknas av långsam tillväxt.

Patienter frågar ständigt om överlevnad i prostatacancer. Vid behandling av 2 grader, till exempel, lever patienter efter operationen i mer än 10-15 år. Prognoserna är nästan alltid gynnsamma i det här fallet.

I senare skeden är det svårare att utföra operationen. Den främsta orsaken till detta är spridningen av patogena cancerceller bortom den första platsen för lesionen. Situationen präglas av infiltrativ tillväxt i närliggande, hälsosamma områden. Ofta sprids maligna neoplasmer bortom gränserna för bäckenorganen.

Framgångens framgång beror mer på graden av excision av patogena celler.

I allmänhet är tumörer av prostata, karcinom, rp (prostatacancer) - prognosen inte gynnsam. Den maximala överlevnadstiden, som läkare indikerar efter operationen, är 3 - 6 år. Förutom operationen måste patienten genomgå en behandlingskurs med intag av hormonella läkemedel för att blockera hormonet testosteron. I det här fallet rekommenderas även att bestrålas med hjälp av högaktiv röntgenstrålning.

Strålningsterapi kan förstöra metastaserande cancerceller. Tack vare modern strålningsutrustning behandlas en tumör vid önskad dos av ett botemedel. Risken för obehagliga symptom är minimal.

Mycket ogynnsamt är prognosen för de fyra stadierna av utveckling av prostatacancer. När allt kommer omkring sprids metastaser i detta fall till bensystemet, lungorna, leveren. Palliativa metoder används för behandlingstiden. De inkluderar sparsamma doser av kemoterapeutiska läkemedel, liksom användning av hormonbehandling.

Förebyggande åtgärder

Förutom den föreskrivna behandlingen, kom ihåg de grundläggande förebyggande åtgärderna.

 1. Det är viktigt att ge upp helt från dåliga vanor. Detta gäller för tobaksvaror, såväl som att dricka alkohol. Ändra din livsstil, lägg till minst minimal fysisk aktivitet. Den gynnsamma effekten på patientens kropp är frisk luft och går i takt med det bästa för dig.
 2. Gör några justeringar av din kost. Det är bäst att lägga till färska grönsaker, frukter, vitaminer.

Patientens näring måste förändras väsentligt. Det betyder att du bör öka konsumtionen av mejeriprodukter, mager fisk.

Det är nödvändigt att minimera konsumtionen av animaliska fetter, samt kryddor och kryddor. Under förbudet finns stekta rätter, såväl som rökt kött.

Det är nödvändigt att överge användningen av rött kött, bevarande.

slutsats

Inte alltid är sjukdomen åtföljd av symptomatiska tecken. Därför rekommenderar läkare att genomgå obligatorisk undersökning hos urologen, särskilt efter att ha fyllt 45 år. Ta i tid ett blodprov för förekomst av lämpliga markörer.

Med tidig diagnos är ett lämpligt schema för behandlingsprognosen gynnsam.

Förebyggande åtgärder är viktiga. Trots allt, symptom på cancer liknar prostata adenom. Båda fallen manifesteras med smärtsamma, obehagliga känslor vid urinering.

Prostata tumör

Inlagd av: admin 09/27/2016

Prostata är organet hos det genitala systemet för män, vilket representeras av körteln som producerar en beståndsdel av spermierna. Vid ejakulationsutstötning blockerar prostata urinvägarna. Kontroll av denna funktion utförs av hjärnavdelningen (hypofysen) med hjälp av steroidhormoner, östrogener och androgener.

Godartad prostatautbildning

På grund av hormonella abnormiteter kan inflammatoriska processer förekomma i prostatakörteln som uttrycker proliferation och komprimering av prostata vävnaden som fyller dess hålighet. I enkla ord finns en utveckling av prostata adenom - hyperplasi av godartade celler (BPH). Denna patologi är mycket populär bland människors sjukdomar efter åldern av fyrtio. Mannen börjar känna obehag i processen med urinering och sexliv. Detta beror på kompressionen av prostata genom urinröret, vars initiala del passerar inuti den. Som ett resultat minskar urintrycket, mängden minskar och trängseln att isolera ökar och allt detta åtföljs av ett smärtsamt symptom. Beroende på stadium av adenom ökar tecken på patologi med tillsats av erektil dysfunktion hos män. I en fullsatt blåsan som ligger ovanför prostata, uppstår urinstagnation, vilket leder till inflammatoriska processer i uretersystemet som helhet. Med försämring av patologi observeras urininkontinens, då hypertrofi i urea-musklerna ökar och sfinkteratonymen noteras. I blåsan, efter stagnation bildas stenar som orsakar blodets utseende i urinen. Med fullständig urinretention kan njursvikt utvecklas och koma kan uppstå.

Förutsättningar för prostata adenom

 • Hormonal obalans (patologisk omvandling av testosteron);
 • Ärftlig faktor
 • Åldersbarriär (efter fyrtio år);
 • Svåra kroniska sjukdomar hos den manliga kroppen (diabetes mellitus, urolithiasis, cystit, uretrit);
 • Venereal sjukdomar och helminthic invasions;
 • Långvarig avhållsamhet från sexuell intimitet;
 • Tumörer i ändtarmen.

Banan i den patologiska processen i prostata kan vara i åratal. Mot bakgrund av deformationsstrukturförändringar i körteln och andra influensfaktorer finns ibland en infiltrativ tillväxt av maligna celler, det vill säga adenom förenas med cancer. Den maligna tumören i körteln utvecklas oberoende, och inte som en konsekvens av degenerationen av adenomatös hyperplasi av prostata. När den patologiska undersökningen av prostata, efter borttagningen, ofta observerade godartad och malign tumör samtidigt, det vill säga, och adenom och cancer.

Enligt förekomsten av symtom och klagomål hos patienten, och även efter att diagnostiska åtgärder har utförts, bekräftas närvaron av adenom av följande symtom:

 • Symptom på fördelning av luddiga, svårigheter, urin;
 • Urinering blir intermittent och snabb;
 • Antalet uppmaningar att urinera ökar avsevärt, särskilt under nattvila.
 • Känslan av lättnad efter urinering är frånvarande;
 • Med de sista dropparna urin, ett symptom på gnidning och bränning i urinröret och ljummen;
 • Lusten efter sexuell intimitet försvagar och erektilfunktionen störs.

När diagnosen ställs kan urologen göra en särskild undersökning av män i symptomatisk skala (åtta poäng). Det ackumulerade antalet poäng, utesluta eller bekräfta närvaron av en tumör i prostata och dess utvecklingsstadium.

Behandling av adenom

Behandling av prostata adenom med primära tecken är att genomföra terapeutiska åtgärder. Detta uttrycks i intaget av traditionella läkemedel och folkmedicinska lösningar. I komplexet, för effektiv behandling, föreskrivs fysioterapeutiska förfaranden. I den svåra fasen av sjukdomsförloppet utsätts prostata för avlägsnande, det vill säga kirurgisk behandling.

Medicin för adenom ges i tablettform, såväl som i intramuskulära och intravenösa injektioner. För att göra detta, använd alfa-blockerare som hjälper till att slappna av det geniturinära systemet, vilket förbättrar urinens patency, minskar smärtsamma symptom och återställer urineringens frekvens. För att eliminera inflammatorisk och hyperplasi i prostata, har alfa-adrenoblockers inte en positiv effekt. Enligt biverkningarna kan patienten uppleva illamående, huvudvärk, svaghet, yrsel.

Till läkemedel som har en katastrofal effekt på hyperplastiska tumörceller, det vill säga, stoppar tillväxten, inkluderar finasterid eller dutasterid. Den farmakologiska gruppen av dessa medel är hämmare av 5-alfa-reduktas, vilket kännetecknas av omvandlingen av testosteron till androgen. Tumören i körteln stannar sin tillväxt och minskar och senare etableras urinflödet. Behandlingen med tabletter av detta läkemedel är långvarig, och i kombination med doxazosin, som minskar muskelspasmen, sänker trycket och fördjupar blodkärlen, tar cirka sex månader. Dyra, dessa läkemedel kan inte kallas, så behandlingen av sjukdomen är tillgänglig för alla (priset på Finasteride är 245 rubel, priset på Doxazosin är 355 rubel).

Traditionell medicin innehåller örtteberedningar från örter, nötter, frön, lök, vitlök, barrvedsbark, hemlås, etc. Det finns också recept på folkmekanismer för prostata adenom, baserat på biprodukten och läsk. Enligt recensioner om användningen av traditionell medicin är det möjligt att förebygga eller minska adenom i de inledande stadierna av utvecklingen. När tumörens tumör i försummat tillstånd, med närvaron av en ljus symtomatisk bild, är det sista hoppet kirurgiskt ingripande. Kirurgisk behandling av en tumör i prostatakörteln minskar för borttagning av noder och expanderad vävnad genom urinröret (transuretral resektion av prostata). Vid kontraindikationer mot sådan avlägsnande av tumören avlägsnas adenomen tillsammans med prostatakörteln genom bukhålan.

Malign tumör i prostata

Denna patologi har namnet - prostatacancer. Malign bildning i körteln observeras hos män i mer mogen ålder - efter sextio år. Orsaken till tumören är hormonell dysfunktion och predisposition. Betydelsen av kronisk prostatit anses också som en riskfaktor för cancer. Infiltrering av cancerceller förekommer från prostata i bindväv, vilket blir en ny tillväxt upp till flera centimeter. Cancer kan påverka både en och båda lobarna i körteln, i enstaka eller flera former, som spirer organens och blåsans väggar eller lokaliserar sig inom prostata. I de flesta fall sprider cancerceller till en människas sjuka vesiklar. Tumörformerna har en något differentierad, differentierad och odifferentierad grad. Differentierad cancer fortsätter mindre malignt, det vill säga med en liten metastas och en gynnsam prognos efter behandling. De återstående formerna anses vara ett hot mot patientens liv, även med rätt behandlingstaktik. Metastaser av en malign tumörrörelse med hjälp av skära och lymf och påverka benen (ryggraden, bäcken, korsbenet, nedre extremiteterna, revbenen).

Den symptomatiska bilden, som med många onkologiska sjukdomar, kan initialt vara frånvarande. Förloppet av den maligna processen med uteslutande av prostata adenom sker i långsam takt utan förändringar i körtelns storlek och människans välbefinnande. Att upptäcka närvaron av en tumör kan vara med palpation av prostata, det vill säga det finns några sälar i lobes eller mellan dem. Palpation av denna typ utförs genom rektal undersökning. Exakt, på grund av förebyggande undersökningar av män efter femtiofem år, är det möjligt att avslöja en tumör i prostatakörteln i ett tidigt utvecklingsstadium.

Tumörtillväxt uttrycks genom sammansmältning av cancernoder som fyller prostatahålan och sträcker sig bortom det och spjuter väggarna i angränsande organ. Prostatakörteln och fibern omkring den blir tät och immobil. I det här fallet finns ett symptom på urinretention, uppmaning att urinera oftare och det finns en känsla av ett hinder för frisläppandet. Urinering skiljer sig från den fysiologiska processen: en svag stråle, en liten volym, en känsla av ofullständig tömning av blåsan och närvaron av grumlig, med blodigt innehåll, uriner. Utseendet på hematuri är ett tecken på tumörskada på blodkärlen. Förekomsten av traumatisk smärta i rektum och perineum betraktas också som ett tecken på närvaron av en prostatatumör. Utveckling av cancer bryter mot urodynamik, vilket uttrycks av symptomen på pyelonefrit, cystit och njursvikt. Intoxicering med prostatacancer, inträffar vid det sista skedet av den maligna processen.

Vid tumörens första stadium kan synliga förändringar i organs förbises, eftersom normal vävnad täcker cancerfokus. Metastaser kan förekomma i form av en förstorad inguinal lymfkörtel på tumörens sida. Prognosen för överlevnad vid tidig upptäckt är gynnsam i 70% av fallen;

Den andra etappen av cancer - kännetecknad av utseendet på en liten deformation av orgelet, utan att påverka de somaliska vesiklarna. Förekomst av enstaka eller flera metastaser i regionala noder i lymfsystemet från en eller båda sidor. Prognosen för femårig vaksamhet efter avlägsnande av prostata är 50% av fallen;

Den tredje etappen av den maligna processen är uttryckt av spiring av prostatakapselns cancer med infångningen av laterala sulcus och seminala vesiklar. Närvaron av tät, med begränsad förskjutning, metastaserade lymfkörtlar. Utsikterna för livet är mer ogynnsamma;

Den sena, fjärde etappen - cancerfokus involverar närliggande vävnader och organ. Distribution av avlägsna metastaser. Livslängden för sjuka män är mestadels ogynnsam.

Diagnos av den patologiska processen i prostatakörteln har flera stadier av undersökning:

 • Rektal undersökning
 • Ett blodprov för en prostata-specifik antigen;
 • Analys av daglig diurese för kreatinin;
 • Ultraljud diagnostisk undersökning av prostata, urinblåsa och njure;
 • Cystoskopisk undersökning av urinröret.

Förebyggande och behandling av prostatacancer är i överensstämmelse med en hälsosam livsstil man (förkastande av dåliga vanor), aktualitet förebyggande hälsokontroller och diagnos oncomarker.

Behandling av cancer, som regel, som syftar till operativ strategi, dvs avlägsnande av det drabbade organet förr, desto bättre prognos för det framtida livet av män. Antitumörbehandling innefattar strålningsexponering och hormonella droger som används separat och i ett komplex. Vissa patienter för att förebygga, stoppa tillväxt, behandling och eliminering av återfall cancer process, med hjälp av folk rättsmedel, som ibland hjälper mer än vanliga mediciner och till ett pris billigare. Sådana anti-tumör folkmekanismer inkluderar infusioner på biprodukten, hemlock, malurt, renhet etc. Önskan att använda vid behandling av folkmusik rättsmedel, förekommer hos patienter som försöker bli av med sjukdomen i ett tidigt skede eller under en dålig prognos för senare i livet.

Betydande betydelse för en gynnsam prognos för återhämtning, har en postoperativ diet som helt utesluter livsmedel som irriterar kroppens urinvägar.

Prostatacancer: Symptom och tecken på utveckling

Vad är prostatan, dess funktioner. Orsaker till prostatacancer och predisponeringsfaktorer.

Metoder för förebyggande och tidig diagnos. Tecken och symtom på prostatacancer hos män. Metoder och metoder för undersökning. Prognos för sjukdomsutvecklingen.

Prostatakörteln, eller prostata, är ett inre glandulärt organ som ligger under blåsan och täcker urinvägarna.

Om sjukdomen

Järn, som ingår i reproduktionssystemet, utvecklar en hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. I den totala volymen av seminalvätska kan denna hemlighet vara ca 30 procent. Betydelsen av prostata är också att ge möjligheten att hålla urin inuti blåsan.

Vad är prostatacancer: symptom, prognos? Prostatacancer anses vara en vanlig sjukdom, det är en malign tumör som har utvecklats inuti körtelvävnaderna. Prostatacancer kan producera metastaser som någon malign tumör.

Prostatacancer - symtom, livslängd: i enlighet med medicinsk statistik påverkar sjukdomen över 12% av män över 50 år. Död från prostatacancer i världen i frekvens ligger på tredje plats efter hjärt-kärlsjukdomar och lungcancer hos äldre män.

Varje år registreras över 400 000 fall av prostatacancer över hela världen. I lokaliseringsstatistiken rankas tecken på prostatacancer i europeiska länder 2: a efter lungcancer. I Ryssland är incidensen upp till 6% och är ett av de mest rapporterade fallen av cancer.

Det är känt att invånarna i Asien, Sydamerika, Afrika är mindre benägna att få denna typ av cancer än människor i Nordamerika och Europa.

Orsaker till utveckling

Medicin har inte exakta data om faktorerna för sjukdomsframträdande. Det har fastställts att upphovsmannen till en malign tumör är förändringar i DNA i cellerna i körteln, vars orsak inte är etablerad.

Det är känt att den äldre en man, ju högre sannolikheten för en sjukdom.

I enlighet med slutsatserna från medicinsk statistik spelas en viktig roll av den ärftliga faktorn.

Förekomsten av prostatacancer hos direkt släktingar ökar risken för sjukdom med 2 gånger eller mer

Studier har visat att sjukdomen är förknippad med ett alltför stort innehåll av testosteron - det manliga könshormonet.

Sannolikheten för sjukdomen och aggressiviteten hos neoplasmen beror direkt på testosteronhalten i en mans blod.

Officiell medicin förutsätter sådana riskfaktorer vid sjukdomsutbrottet:

 • överdriven konsumtion av animaliska fetter, brist på fiber i kosten
 • ålder över 50;
 • fall av prostatacancer bland direkt släktingar;
 • adenom av prostata;
 • en dålig ekologisk situation
 • skadliga tillverkningsfaktorer (arbete i tryckeriet, svetsarbete).

Risken för sjukdomen ökar för älskare av feta livsmedel, "rött" kött - nötkött, fläsk, lamm mot bakgrund av minskad konsumtion av fiber.

Minska risken för sjukdom kan vara genom flera regler:

 1. Inklusion i kosten av tillräcklig mängd växtfiber.
 2. Aktivt sätt att leva, spela sport.
 3. Behåll normal vikt.
 4. Måttlig konsumtion av animaliska fetter, "rött" kött.

Hur känner man igen sjukdomen?

De första tecknen på prostatacancer känns inte, det finns inget obehag tills malign tumör börjar expandera. Av denna anledning rekommenderas att män över 40 år regelbundet genomgår förebyggande undersökningar för att upptäcka prostatapatologi.

Prostatacancer: Symptom, symtom

Hur förekommer prostatacancer hos män?

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brinnande känsla vid urinering
 • önskemål om upprepad urinering inom 30 - 60 minuter efter föregående;
 • känsla av ofullständig tömning efter urinering
 • minskning av huvudets och intermittens av strålen under urinering;
 • Minskning av tidsintervall mellan besök på toaletten, främst på natten.

Förekomsten av flera eller ett av de angivna symtomen är tillräckligt för att besöka en specialist - en urolog eller en onkolog.

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brist på erektion
 • impotens;
 • minskning av spermiernas volym under utlösning.

Sådana symtom på prokata på onkologi förekommer ofta hos män äldre än 50 år. Samma som med cancer symptom på prostata adenom, vilket är en godartad tumör. Därför är det nödvändigt att genomföra en akut undersökning i en medicinsk institution för en noggrann diagnos.

Vid senare stadier av prostatacancer kan det finnas:

 • blod i sperma eller urin;
 • med smärta i prostatacancer i perinealområdet.

I avancerade fall med metastasering, de första symptomen, tecken på prostatacancer hos män:

 • smärta i ryggraden, höften eller bröstet
 • kan utveckla en fördröjning i urinen på grund av tumöröverväxt.

För de sena stadierna är en cancerförgiftning karakteristisk, vilket manifesterar sig i:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt
 • svaghet;
 • snabb trötthet.

Samtidigt förvärvar patientens hud en karakteristisk blek jordgubbsskugga.

Mer information om stadier av utveckling av prostatacancer finns här.

Prostatacancer Symptom - Foto:

diagnostik

Hittills, har sjukdomen en begränsad plats och inte en period av metastaser kan symtomen vara frånvarande, så det är viktigt som ett diagnostiskt regelbundet testas för närvaron av PSA, eller prostataspecifikt antigen, som produceras av friska körteln och finns i blodet.

Ökning av denna faktor i serumet, samt en förändring i förhållandet av fri och bunden antigen är ett sannolikhetsfaktor, vilket indikerar närvaron av cancer. Ju högre PSA, desto högre är risken för cancer.

Vid undersökning av en patient för prostatacancer utförs ett antal analyser och studier:

 1. Avancerat blodprov, vilket inkluderar bestämning av PSA och oncomarkers.
 2. Analyser av urin är allmänna, biokemiska och även sådd.
 3. Ultraljudsundersökning av genitourinvägarna, prostata MR.
 4. Studier av bensystemet med användning av beräknad tomografi för detektering av metastasering.
 5. Konsultativ undersökning av en onkolog.
 6. Palpation, undersökning av körteln genom undersökning.
 7. Prostata vävnadsbiopsi.

Chanser för helande och terapi

Enligt medicinsk statistik överväger mer än 80 procent av patienterna framgångsrikt sjukdomen efter diagnos. Ofta manifesterar uppenbara symtom på sjukdomen sig i de sena stadierna, när sjukdomen är igång, och chanserna för en snabb botning faller snabbt.

Den viktigaste faktorn är den tidiga diagnosen, liksom användningen av avancerade behandlingsmetoder.

Om diagnosen bekräftas bör behandlingen påbörjas omedelbart. Om tumören har en tydlig lokalisering indikeras endoskopisk eller kirurgisk avlägsnande av prostata. En effektiv metod är strålterapi med hjälp av avancerad medicinsk utrustning.

Patienter efter operation eller strålbehandling föreskrivs långvarig antitumörbehandling, som syftar till att blockera testosteron. Kemoterapi används också.