Huvud
Analyser

Vilken prognos för överlevnad i närvaro av prostatacancer

Den vanligaste maligna sjukdomen hos män är prostatacancer. Efter att ha fyllt 45 år diagnostiseras sjukdomen. Sjukdomsutvecklingsnivån uppnås vid 65-70 årsåldern. Patogena celler växer ganska långsamt, så det kan inte finnas en karakteristisk symptomatologi.

symptom

I närvaro av prostatakörtelns onkologi är prognosen annorlunda. Allt beror på behandlingsstadiet och början av behandlingen. För att i tid upptäcka förekomst av sjukdom, var uppmärksam på sådana karakteristiska symptom:

 1. På natten känner patienten en intensiv uppmaning att urinera. Män rapporterar en störning av jetstrycket, eventuella avbrott under urinering. Önskningar ökar på dagtid och når samtidigt 10-20 gånger.
 2. Urin frigörs inte fullständigt.
 3. Under urinpassagen lider patienten av obehagliga känslor, kraftig förbränning.
 4. Obehagliga känslor, smärtan är lokaliserad i anusen.

Män observerar förändringar i den sexuella sfären. Detta gäller impotens, där det finns svårigheter med erektion, underhåll. Ett annat karakteristiskt symptom är hemospermi. I detta tillstånd är blod närvarande i spermierna.

Med utlösning blir mannen smärtsam.

När tumören växer pressas den mer och mer på urinledaren och upplever därmed det. Patienten vid denna tid upplever ganska obehagliga symptom:

 • intermittent karaktär av urinutsöndring;
 • tömning orsakar extremt obehagliga, smärtsamma förnimmelser;
 • urin droppar ner.

Vidare kontraherar neoplasmen urinläkaren, patienten går inte själv i toaletten. Urinen stagnerar därmed. Det finns också en utvidgning av njurbäckenet, urinleder, patienten lider av lokalisering av smärta i nedre delen av ryggen. Mot bakgrund av allt detta utvecklar en man ofta en uretrit.

Läkare särskiljer ett antal komplikationer:

 • svullnad av inte bara benen, utan också könsorganen;
 • i urinen framträder blod;
 • sexuell attraktion försvinner
 • frekventa komplikationer är förstoppning, liksom ökad smärta under tarmtömning;
 • Det finns en torr hosta som inte går bort även efter användning av läkemedel.
 • platsen för smärtlokalisering är levern;
 • i vissa fall utvecklar gulsot.

För de sista skeden av sjukdomen är benvävnadsskada karakteristisk. Patienten lider av svår smärta i ryggraden, liksom bäckendelen.

Om du märker något av ovanstående symptom, fråga om hjälp. Ett tidigt samråd hjälper till att ta reda på orsaken till obehagliga känslor, korrekt utsett behandlingskurs hjälper dig att bli av med det snabbt nog.

Forskare har bevisat att prognosen för överlevnad i prostatacancer är gynnsam om operationen utfördes vid 1 eller 2 steg av sjukdomen.

diagnostik

För att diagnostisera sjukdom, utför en stegvis inspektion.

 1. Först utför en digital undersökning rektalt. Onkolog utför proceduren. Därefter bestämmer han knottiga förändringar i mjukvävnaden i prostata.
 2. Sedan kommer ultraljudets sväng. Denna metod är ganska informativ, med hjälp av vilken en preliminär diagnos är etablerad.
 3. Av stor vikt är förfarandet för att donera blod till oncomarkers. Den information som erhålls på detta sätt anses vara den mest tillförlitliga. Grunden för diagnos på detta sätt är baserad på isolering av specifika element från blodet. Det är de som signalerar närvaron av cancerceller i människokroppen.
 4. Principen om biopsi är under livslängden för ett staket av ett litet område av patologisk vävnad. Det är nödvändigt att genomföra en detaljerad histologisk såväl som cytologisk analys.
 5. Vid det första skedet av sjukdomen är neoplasmen fortfarande liten i storlek. För att bestämma för beröring är det omöjligt att det inte går utöver gränserna för prostatakörteln.
 6. I andra etappen känner patienten i de flesta fall inga symtomatiska tecken. Neoplasm ökar något i storlek. Under förfarandet för ultraljudsundersökning kan det ses. Gränserna i prostata körs inte ut.
 7. Den största fördelningen av patogena celler observeras i det tredje steget. Det går utöver körtelens kant, förändringar kan ses i andra närliggande organ. Först och främst drabbas deferenserna, bäckenorganen och de inguinala lymfkörtlarna.
 8. Vid det fjärde stadiet av sjukdomsutvecklingen går utbildningen utöver prostatens gränser. Med hjälp av blodflödet börjar aggressiva celler processen att sprida sig genom hela kroppen, de gro i alla vävnader i kroppen. I större utsträckning kan de hittas i lungorna, bäckenbenen eller revbenen, i ryggraden eller i levervävnaden.

Stages of

Livslängden hos en patient påverkas av vissa faktorer:

 • perioden då sjukdomen diagnostiserades, scenen;
 • Förekomsten eller frånvaron av metastaser är av största vikt.
 • livslängden efter behandlingsperioden påverkas av genomförandet av alla rekommendationer från läkaren;
 • presentera ytterligare sjukdomar;
 • En persons stämning, hans viljestyrka och viljan att leva är också viktiga.

prognoser

Läkare använder olika behandlingsmetoder. Det beror allt på sjukdomsstadiet, liksom förutsägelserna.

Den huvudsakliga behandlingsmetoden är operativ intervention, användningen av strålterapi och klinisk observation. Komplettera listan med hjälp av hormonal injektion, tidpunkten för kemoterapi.

I det första eller andra skedet av sjukdomen är det oftast den första metoden, det vill säga kirurgisk ingrepp. Under denna process avlägsnas prostatakörteln. Ett alternativ skulle vara en endoskopisk teknik för avlägsnande av cancervävnader i samband med körteln.

Det positiva är att de maligna elementen inte i tidigt skede sprider sig utanför järnkapseln, de kännetecknas av långsam tillväxt.

Patienter frågar ständigt om överlevnad i prostatacancer. Vid behandling av 2 grader, till exempel, lever patienter efter operationen i mer än 10-15 år. Prognoserna är nästan alltid gynnsamma i det här fallet.

I senare skeden är det svårare att utföra operationen. Den främsta orsaken till detta är spridningen av patogena cancerceller bortom den första platsen för lesionen. Situationen präglas av infiltrativ tillväxt i närliggande, hälsosamma områden. Ofta sprids maligna neoplasmer bortom gränserna för bäckenorganen.

Framgångens framgång beror mer på graden av excision av patogena celler.

I allmänhet är tumörer av prostata, karcinom, rp (prostatacancer) - prognosen inte gynnsam. Den maximala överlevnadstiden, som läkare indikerar efter operationen, är 3 - 6 år. Förutom operationen måste patienten genomgå en behandlingskurs med intag av hormonella läkemedel för att blockera hormonet testosteron. I det här fallet rekommenderas även att bestrålas med hjälp av högaktiv röntgenstrålning.

Strålningsterapi kan förstöra metastaserande cancerceller. Tack vare modern strålningsutrustning behandlas en tumör vid önskad dos av ett botemedel. Risken för obehagliga symptom är minimal.

Mycket ogynnsamt är prognosen för de fyra stadierna av utveckling av prostatacancer. När allt kommer omkring sprids metastaser i detta fall till bensystemet, lungorna, leveren. Palliativa metoder används för behandlingstiden. De inkluderar sparsamma doser av kemoterapeutiska läkemedel, liksom användning av hormonbehandling.

Förebyggande åtgärder

Förutom den föreskrivna behandlingen, kom ihåg de grundläggande förebyggande åtgärderna.

 1. Det är viktigt att ge upp helt från dåliga vanor. Detta gäller för tobaksvaror, såväl som att dricka alkohol. Ändra din livsstil, lägg till minst minimal fysisk aktivitet. Den gynnsamma effekten på patientens kropp är frisk luft och går i takt med det bästa för dig.
 2. Gör några justeringar av din kost. Det är bäst att lägga till färska grönsaker, frukter, vitaminer.

Patientens näring måste förändras väsentligt. Det betyder att du bör öka konsumtionen av mejeriprodukter, mager fisk.

Det är nödvändigt att minimera konsumtionen av animaliska fetter, samt kryddor och kryddor. Under förbudet finns stekta rätter, såväl som rökt kött.

Det är nödvändigt att överge användningen av rött kött, bevarande.

slutsats

Inte alltid är sjukdomen åtföljd av symptomatiska tecken. Därför rekommenderar läkare att genomgå obligatorisk undersökning hos urologen, särskilt efter att ha fyllt 45 år. Ta i tid ett blodprov för förekomst av lämpliga markörer.

Med tidig diagnos är ett lämpligt schema för behandlingsprognosen gynnsam.

Förebyggande åtgärder är viktiga. Trots allt, symptom på cancer liknar prostata adenom. Båda fallen manifesteras med smärtsamma, obehagliga känslor vid urinering.

Avlägsnande av prostatacancer genom kirurgiska metoder: konsekvenser

Enligt statistiken ingår prostatacancer i listan över de mest diagnostiserade manliga sjukdomarna.

Det kan påverka människor i alla åldrar, och dödsräntorna från denna sjukdom ligger på tredje plats.

Om sjukdomen

Prostatacancer (prostatacancer) är en malign neoplasma som härrör från prostatakörtelvävnad på grund av förändringar i prostataceller i DNA. Modern medicin hittills okända exakta orsaker till prostatacancer. Mer detaljer om detta finns här.

Du kan identifiera några faktorer som ökar risken för en tumör:

 1. Ålder. Under årens lopp ökar sannolikheten för en tumör. Mycket sällan sjuka män i åldersgruppen under 40 år, efter 50 år växer risken för sjukdomen varje år.
 2. Ärftlighet. Sannolikheten för att få prostatacancer är högre hos män som har släktingar med en sådan sjukdom (med förekomst av sjuka blodfamiljer ökar risken att utveckla sjukdomen 8 gånger).
 3. Ström. Överdriven konsumtion av animaliska fetter främjar tumörbildning. I fullständiga män upptäcks prostatacancer oftare.
 4. Rökare. I tobaksröket finns cadmium, vilket bidrar till förekomst av prostatacancer.
 5. Ultraviolett strålning. Innehåller i sin sammansättning vitamin D3, som undertrycker tillväxten av celler.

I den onkologiska strukturen i många länder ligger prostatacancer i 2-3 platser, vilket ger mag- och lungcancer.

Sjukdomen tenderar att förekomma hos mogna män (efter 40-50 år), efter 60-70 år stiger frekvensen.

Cirka 40% av männen i denna ålder har latent (latent) prostatacancer och endast 10% av fallen börjar den latenta formen att manifestera en klinisk bild och kan leda till döden.

En särskiljande egenskap av prostatacancer kännetecknas av den långsamma utvecklingen, vilket beror på att symtom saknades i början.

Behandlingsalternativ

Lokal prostatacancer tar cirka 2-3 år för att öka tumörvolymen med hälften. I det här fallet kan det fortsätta i körteln.

Ett vanligt sätt att behandla prostatacancer är strålbehandling (röntgenbehandling) - En teknik för behandling av maligna neoplasmer med hjälp av joniserande strålning. Cancerceller multipliceras mycket snabbare än enkla celler, och strålning från strålterapi stör celldelning och DNA-syntes.

Fördelen med röntgenbehandling är avsaknaden av en kirurgisk operation för svullnad av prostatakörteln hos män, en nackdel är oförmågan att styra utvecklingen av tumören genom livet. Enligt studier efter användning av strålbehandling är förmågan att behålla en normal nivå av substans i prostataceller endast 10%. Efter kirurgisk ingrepp - 70%.

Andra alternativ för behandling av prostatacancer:

 1. kemoterapi - Cancerbehandling med användning av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska tillväxten av cancerceller samtidigt som de skadar friska celler. Sådan hormonell behandling sänker testosteronnivåerna och saktar sjukdomsförloppet.
 2. immunterapi - En teknik baserad på användningen av läkemedel som aktiverar immunsystemet. Kroppen injiceras med svaga cancerceller, och immunitet börjar förstöra dem och tar emot främmande celler.
 3. Högintensiv fokusering ultraljudsablation - En metod där vävnader värms upp med intensiv ultraljud och tumörceller är skadade. Biverkningarna av denna procedur är minimala.

Ofta i bildandet av prostatacancer, använder läkare komplex behandling, som kombinerar kemoterapi med strålning.

Radikal prostataavlägsnande: vad är det? Radikal prostataavlägsnande - Den vanligaste operationen för att ta bort prostata (med onkologi). Målet är att ta bort tumören inom friska fält och att behålla kontrollen över urinfunktionen och sexuell aktivitet. Operationen för prostatacancer utförs hos personer vars cancer inte har passerat till angränsande organ.

Läkare som ordinerar terapi med hjälp av kirurgiska metoden använder sig av varje organisms förmåga att motstå kirurgisk ingrepp, vilket är en allvarlig procedur. Denna procedur har blivit den mest populära i behandlingen av prostatacancer, för att inte eliminera sjukdomen är radikalt omöjligt att kontrollera övergången till närliggande organ.

Och om det hände - kan cancer inte botas eller stoppas. I närvaro av metastaser på benen är den förväntade livslängden inte mer än 3 år.

vittnesbörd

Absoluta indikationer för prostataavlägsnande är:

 • härdad prostatacancer (steg 1 och 2) i frånvaro av metastaser och regionala lymfkörtlar;
 • obstruktion av urinvägarna (svårighet i urinflödet) tillsammans med stadium 3 prostatacancer;
 • en försummad form av prostata adenom som inte svarar på andra behandlingar, vilket är sällsynt.

Avlägsnande av prostatakörteln i cancer och konsekvenserna

Hur man tar bort prostata Det finns flera sätt att ta bort prostatacancer. Effektivare anses vara radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - operation för att ta bort prostatacancer, utförs med lokaliserad sjukdom Det är det huvudsakliga sättet att behandla med bevarande av urinfunktion och erektil.

När du utför kirurgi för att ta bort prostatacancer krävs stor skicklighet hos läkaren, eftersom vid kanterna av prostata är urinrörets sphincter och de små nerverna som är ansvariga för erektionen, som måste bevaras.

Ofta efter prostatektomi används komplex terapi, som kombinerar strålbehandling och hormonbehandling.

Förutom radikal prostatektomi finns det flera moderna kirurgiska metoder för att ta bort prostatakörteln:

 1. Transuretral resektion av prostata (TUR). Den säkraste metoden för avlägsnande, utförd med milda former av sjukdomen, när njurarna inte är skadade och blåsan kan tömmas. TUR är smärtfri.

Operationen på prostatacancer åtföljs av införandet av en tunn endoskopisk enhet i urinröret, kallat ett resektoskop.

När det exponeras för prostatakörteln, tas blodkärlen bort och koaguleras. Operationen av att avlägsna prostatakörteln under generell anestesi eller spinalanestesi, och endast i fallet när prostatakörteln inte överstiger 80 ml.

Sannolikheten för komplikationer bestäms av varaktigheten av operationen. Möjliga komplikationer inkluderar blödning, penetration av vätska för att tvätta urinröret i kärlbädden.

TUR kan inte utföras med förhöjning av diabetes mellitus, kränkningar i hjärt- och respiratoriska system, användning av läkemedel som utspätt blod.

 • Öppen adenomektomi. Används i svåra former av sjukdom, när prostatakörteln når stora volymer, det finns ingen tömning av urinblåsan, det är njursvikt.

  Används också i komplikationer av prostata adenom i form av stenar i blåsan. Vid svullnad av prostata är operationen öppen och den är traumatisk.

  Öppen adenomektomi kräver generell anestesi eller regional anestesi. Under operationen av att ta bort prostata, görs ett urinblåsning, vilket representerar läkarens öga på den drabbade prostatazonen. I urinblåsan bör en kateter installeras för att tömma vätskan.

  För unga män är adenomektomi av prostata fylld med ett brott mot styrkan. Öppen adenomektomi används inte vid förekomsten av samtidiga allvarliga sjukdomar som hotar livet.

 • Transuretral snitt av prostata (TUIP). Operationen sker i närvaro av frekvent eller svår urinering, oförmåga att tömma blåsan fullständigt, regelbundna inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, vilket ger en liten prostata storlek.

  Förfarandet möjliggör för att förbättra urinflödet och eliminera manifestationer av prostata adenom.

 • Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi eller ryggradsbedövning. Ett resektoskop sätts in i urinröret, som har en kniv i slutet. Kirurgen producerar två snitt i prostatakörteln, medan han inte skär vävnaden.

  Komplikationer efter TUIP är sexuella störningar i form av retrograd ejakulation. Operationen är kontraindicerad för stora prostatastorlekar.

  komplikationer

  Avlägsnande av prostata hos män bidrar till omedelbar lättnad, som varar i många år.

  Men en sådan extrem åtgärd i behandlingen finns en hög risk för oönskade komplikationer efter operationen av prostatacancer - konsekvenserna:

  1. Blödning. Den farligaste och välkända komplikationen, följden av vilken kan vara en igensättning av urinröret med blodproppar och en allvarlig blodförlust.
  2. Förgiftning med tvättvatten. Allvarlig komplikation orsakad av intag av vätska i blodet, som användes under operationen för att tvätta urinröret.
  3. Akut retention av urin. Det kan utvecklas efter täppning av urinröret med blodproppar eller förändringar i muskelstrukturen hos blåsan.
  4. Urininkontinens. Situationen kan vara kontinuerlig och kan bara börja med fysisk stress.
  5. Andra problem med urinering: läckage av urin, ömhet och frekvent urinering efter avlägsnande av prostata i cancer.
  6. Kränkningar av styrka. Denna komplikation förekommer i 4-10% av fallen.
  7. Retrograd ejakulation. Uttryckt i avsaknad av utbrott av spermier under orgasm och utstötning i blåsan. Denna komplikation är inte farlig, för spermien lämnar kroppen med urin.
  8. Inflammatoriska sjukdomar. Varje femte operation börjar. Konsekvenserna av denna typ blockeras genom att man tar antibiotika.

  rehabilitering

  Trots patientens goda hälsa efter operationen för att ta bort prostata, kommer kroppen att ta lång tid att återhämta sig helt.

  Rehabilitering efter prostatacanceroperation:

  • i den första postoperativa veckan måste du vara extremt försiktig, undvika plötsliga rörelser och lämna fysiska övningar tills bättre tider;
  • under återhämtningsperioden krävs att man dricker mycket vatten för att tvätta blåsan, ca 8 glas per dag, vilket kommer att påskynda återhämtningen;
  • försök att minska belastningen under tarmrörelsen;
  • tung lyftning under återhämtningsperioden är inte tillåtet, såväl som bilkörning
  • Glöm inte den föreskrivna kosten för att förhindra förstoppning (om det uppstår måste du se en läkare om att ta laxermedel);
  • När snittet är normalt tas suturerna bort från det i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch (möjlighet att ta bad, besöka poolen efter operationen, prostatacancer ska diskuteras med din läkare).

  För att förhindra återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi bör du besöka urologen minst en gång per år och genomgå digital rektaldiagnostik.

  Efter avlägsnande av prostatakörteln kan du glömma sjukdomen i upp till 15 år. I vissa fall krävs upprepad kirurgisk ingrepp. Vid efterlevnad av medicinska referenser, passage av nödvändiga förfaranden och läkarbesökets lägliga besök kan livslängden ökas.

  Tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det viktigaste är att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen i tid. Modern medicinsk teknik tillåter i de flesta fall att besegra sjukdomen och fortsätta njuta av livet.

  Prognos för prostatacancer. Hur många lever med prostatacancer?

  Idag fördelar läkare fem grader av prostatacancer bland maligna tumörer i prostata. I samband med tumörforskning diagnostiserar onkologer inte bara diagnosen diagnosen, utan formulerar även förutsägelser för behandling och väljer effektiv terapeutisk taktik.

  Nästan alla maligna neoplasmer i prostatakörteln detekteras innan de sprider sig utanför området av denna körtel. I så fall Om sjukdomen inte upptäcks vid det sista skedet kommer 99 procent av patienterna att kunna leva mer än 5 år. Självklart, om denna tumör redan har metastasiserats till andra organ, försämras överlevnadsprognosen avsevärt.

  Om ett år efter behandlingen gjordes prostatacancer igen, kände sig ett återfall. Vanligtvis upprepas sjukdomen i prostata, men ibland sprider den sig till andra organ eller ben. Som regel behandlas återfall med andra metoder som inte tidigare användes vid behandling av den ursprungliga tumören.

  Prognos och behandling av prostatacancer

  I händelse av att metastasin detekteras vid 3: e eller 4: e etappen av cancer krävs akut behandling, medan förutsägelserna förvärras.

  Metoder för behandling vid detektering av metastaser

  • Bestråla avlägsnat prostatakörteln och regionala lymfkörtlar, medan du förskriver hormonbehandling.
  • Medicinering eller kirurgisk kastrering. I det första fallet kommer det att bli en omvänd effekt efter att läkemedlet avbrutits.
  • I närvaro av metastaser i ett tidigt skede kan cancer ge kemoterapi.

  Med den avancerade formen av cancer med metastaser som förekommer i benen eller i de inre organen utanför bäckenområdet, föreskrivs symptomatisk behandling. Strålning och hormonbehandling används vanligtvis för att förlänga patienternas livslängd.

  Behandlingsprognosen beror direkt på indexet för tumör aggressivitet, graden av onkologisk process och på valet av effektiv behandling.

  Prognos för prostatacancer 1 st grad

  Med visuell undersökning och en röntgen kan inte detektera en tumör. Cancerceller finns i vävnadsprover som tas under kirurgisk ingrepp för glandular hyperplasi. De kan också detekteras med biopsi, vars orsak är det ökade innehållet i prostataspecifikt antigen i blodet.

  • Om cancerceller finns i mindre än fem procent av vävnaden tilldelas en poäng mindre än sju på Gleason-poängen.
  • Om sådana celler finns i mer än fem procent av vävnaden är en uppskattning större än sju.
  • Cancerceller kan hittas i vävnaden som tas av metoden för punktering.

  På detta stadium är canceren isolerad, sjukdomen är lokaliserad endast i prostatakörteln. Tumören växer uteslutande på ytan av organet utan att tränga in i vävnaden. Överlevnad i 10 år är hög - cirka 95-100 procent.

  Den bildade tumören kan probes, den går inte utöver kapslingsområdet, vilket har vuxit runt körteln.

  • Neoplasm kan ta mindre än 50 procent av hälften av körteln.
  • Upptar mer än 50 procent av körteln.
  • Den ligger på två halvor av prostatakörteln.

  I det andra steget är cancern isolerad, den är lokaliserad i körteln, medan tumören redan har penetrerat djupt in i vävnaden. I 10 år är överlevnadsgraden 60.

  I det här fallet kan inte utan kirurgi, bestrålning och hormonbehandling. Behandlingen syftar till att minska tillväxten av den maligna processen och för att lindra de smärtsamma symptomen. Vid val av effektiv behandling tar onkologerna hänsyn till organismens individuella egenskaper.

  Prognosen för överlevnad beror på sjukdomsstadiet och typen av tumör. Tyvärr, i tredje etappen är den här prognosen ogynnsam, i 5 år är överlevnadsgraden 50-60.

  Helt eliminera utvecklingen av sjukdomen är omöjlig. För att bestämma cancer på ett tidigt stadium, efter 45 år rekommenderas det att genomgå en förebyggande kontroll en gång per år. Således kan du få en chans till en framgångsrik botemedel. Screening innefattar rektal undersökning av körteln, ultraljud och detektering av PSA.

  I tredje etappen sjukdomen ger metastaser till bäckenorganen, som också sprider sig till de regionala lymfkörtlarna. Den genomsnittliga överlevnadsgraden är mindre än 60 procent.

  Prognos för prostatacancer i 4: e och 5: e graden

  Vid 4: e och 5: e stadiet av sjukdomsutvecklingen uppträder metastaser mycket snabbt, om några dagar, och detta är kanske det enda kliniska tecknet på cancer.

  Maligna celler sprider sig genom blodet och lymfsystemet. Det finns ett nederlag av de hypogastriska, iliac och obturativa lymfkörtlarna. På grund av spridningen av metastaser kan svullnad i könsorganen och underbenen observeras. Om metastaser tränger in i benvävnad, uppträder allvarlig smärta, vilket signalerar närvaron av cancer. Ofta påverkas höft-, kranial-, bäcken-, vertebral- och kostben.

  När metastaser påverkar inre organ är binjurarna, leveren och lungorna de första som drabbas av.

  Om fel behandling väljs är överlevnadsgraden mindre än 50 till 5 år.

  slutsats

  I fallet när en man diagnostiseras med prostatacancer i fjärde eller femte graden är prognosen för livslängd extremt ogynnsam. Det är inte möjligt att fullständigt bota patienten med hjälp av moderna medicinska metoder.

  Livslängden kommer att bestämmas av sjukdomsutvecklingsstadiet och behandlingsförloppet. Ju tidigare canceret diagnostiseras desto större är risken för fullständig eller partiell botemedel.

  Om metastaser utvecklas i nära eller avlägsna organ under utvecklingen av cancer är det mycket svårare att behandla och kontrollera sjukdomen.

  Operation i prostatacancer: finns det livet efter det?

  Behandling av en malign tumör i prostata genom borttagning innebär att prostatacancer fungerar. Indikation för kirurgisk ingrepp är upptäckten av en tumör inom prostatens gränser, det vill säga vid stadierna 1 och 2 i sjukdomen. Det är emellertid inte ovanligt att kirurgi utförs om tumören sprider sig till omgivande vävnader.

  Metoddefinition

  Före operationen bestämmer onkolog kirurgen hur mycket nödvändigt intervention som bygger på data från instrumentella och diagnostiska studier, ger en preliminär prognos. Förutsäga resultatet av drift vid 100% inte är möjlig, eftersom dess prestanda kan detekteras tumörinfiltrations strukturer belägna nära vävnaden eller nervfibrer som skjuter ut bortom den avsedda omfattningen av neoplasmen.

  Graden av excision av vävnader påverkas av scenen av malign tumörspiring. Kirurgens huvudmål är att helt ta bort det samtidigt som det upprätthåller integriteten hos ett antal friska vävnader.

  Kirurgisk avlägsnande av tumören i prostatakörteln utförs genom en rygg- eller perineal teknik. Tack vare den senaste tekniken inom medicinen blev det möjligt att genomföra sparsamma nervbesparande operationer. Det finns följande sätt att kirurgiskt ingripa i prostatacancer:

  • Avlägsnande av prostatakörteln samtidigt som den prostatiska kapselns integritet upprätthålls
  • Absolut excision av körteln tillsammans med kapseln, seminal vesiklar och neurala buntar.

  Bland de typer av ingrepp som utmärker sig är följande åtgärder:

  • laparoskopisk;
  • Radikal nervbesparande;
  • Transuretral resektion.

  Läkaren väljer den mest lämpliga kirurgiska tekniken för varje patient individuellt, med beaktande av följande kriterier:

  • Steg av onkologisk process;
  • Lokalisering och volym malign utbildning;
  • Funktioner av patologins gång
  • Åldersindikatorer för patienten;
  • Allvarlighet av karakteristiska symptom;
  • Allmänna villkor för en mans kropp
  • Förekomst av systemiska sjukdomar;
  • Preliminär prognos

  Drift med prostatacancer utförs i närvaro av direkta indikationer. Kirurgisk behandling vid stadium 1 och 2 av onkologi föreslår frånvaron av metastaser och tumörtillväxt utöver kapseln.

  När man bestämmer sig för valet av en acceptabel operation är kirurgen baserad på olika indikatorer som bestämmer effektiviteten och nyttan av kirurgisk ingrepp.

  Radikal prostatektomi

  Drift i prostatacancer utförs genom perineal eller traumatisk prostatektomi, beroende på karaktären hos sjukdomsförloppet och tumörens storlek.

  Med ett retropubiskt förfarande utförs excision av vävnaderna i underlivet, vilket möjliggör avlägsnande av stora lesioner. Det förberedande steget före öppen adenomektomi är lymfadenektomi, utförs i närvaro av vissa indikationer och representerar avlägsnandet av regionala lymfkörtlar.

  Kurs med radikal prostatektomi:

  1. anestesi;
  2. Behandling av hud med antiseptiska lösningar med en efterföljande snitt på ca 8-10 cm;
  3. Layered dissektion av vävnader med visuell separation av blåsans hals, stora artärer och kärl i ileum och prostatakörteln;
  4. Resektion av prostata tillsammans med avlägsnande av partiella vesiklar intill neoplasmen. Urinröret i det här fallet skär, och urinröret inom gränserna för tumörskada avlägsnas tillsammans med prostatakörteln.
  5. Syning av orörda delar av urinröret.
  6. Avlopp sätts in i prostationsbädden och katetern sätts in i urinblåsan.

  Med cancer är den totala varaktigheten av operationen för att ta bort prostata ca 3 timmar. Operativ behandling gör det möjligt att plocka ut en tumör och samtidigt minska sannolikheten för förvärring av processen.

  Perineal prostatektomi

  Denna teknik anses vara en klassiker inom oncourology och eliminerar prostatakörteln. Metoden utvecklades tillbaka under andra hälften av 1700-talet, men fram till mitten av 1900-talet var det den enda typen av kirurgisk avlägsnande av prostatatumör.

  En speciell egenskap hos perinealtekniken är perineal snittet, vilket möjliggör åtkomst till glandulärkapseln. Denna operation möjliggör förkortning av interventionens varaktighet till 30-45 minuter, bidrar till mindre smärta och blodförlust samt snabb återhämtning.

  Av bristerna i perinealkirurgi kan identifieras:

  • Brist på regionala lymfkörtlar;
  • Hög risk för skador på nervfibrer och plexus med ansvar för erektil funktion med fullständigt avlägsnande av prostata.

  Perinealtekniken anses vara mild och har höga positiva resultat.

  Unservant teknik

  I huvudsak är denna teknik ett minimalt invasivt alternativ för att eliminera malign prostata hos prostata och syftar till att bevara den reproduktiva funktionen hos den manliga kroppen. Om operationen för att ta bort prostaten genomförs framgångsrikt behandlas patienten med dysursymptom och styrkan är helt återställd.

  Det positiva resultatet av den nervsparande effekten diagnostiseras exklusivt med lokaliserade tumörer. Tillsammans med detta är risken för återfall fortfarande hög.

  Moderna nervbärande operationer utförs med hjälp av Da Vinci-robotenheten, som kan ge maximal noggrannhet i vävnadsdissektion. Men resultaten beror i stor utsträckning på kvalifikationen hos kirurgen som utför ingripandet.

  Postoperativ period

  Efter kirurgisk behandling överförs patienten traditionellt till intensivvården, där den medicinska personalen spårar avdrag från anestesi och allmän hälsa. För att bedöma tillståndet hos den opererade patienten samlas de nödvändiga analyserna, ultraljud och EKG. Om operationen lyckades och alla parametrar hos en mans kropp ligger inom normala gränser, överförs den inom 24 timmar till det vanliga rummet och avdelningen tillåts redan stiga långsamt.

  Läkaren föreskriver antibakteriella och smärtstillande läkemedel, liksom antiinflammatoriska läkemedel. I syfte att tömma blåsan initialt använder manliga urinkateter, men efter den är lindad, är katetern avlägsnas och patienten börjar att förbereda sig för extraktet (ungefär 9-10 dagar). Det är nödvändigt att begränsa fysisk ansträngning och till arbete som börjar inte tidigare än i en månad efter de förbrukade insatserna.

  Varaktigheten av hela verksamhetsperioden är cirka 12-15 månader. Denna period gör det möjligt att mildra effekterna av operativ effekt, mannen steg för steg tillbaka till det gamla sättet att leva, glöm inte om förebyggande åtgärder: under de närmaste två åren bör kontrolleras var tredje månad i nivån blod PSA återfall för att bekämpa cancer process.

  Konsekvenser av prostatacanceroperation

  Varje kirurgiskt ingripande har sina egna brister, vilket är möjliga omedelbara eller avlägsna komplikationer, varav patienten ska varnas före operationen:

  • Postoperativ ömhet, vars avlägsnande ger smärtstillande läkemedel. Med tiden går intensiteten av smärta sensioner gradvis av.
  • Urininkontinens (ofrivilligt läckage) på bakgrund av en successiv återvinning av urinvägarna. Naturen hos dysursjukdomar bestäms av volymen av de borttagna vävnaderna. Katetern kan avlägsnas både efter 3 dagar och efter några månader.
  • Erektil dysfunktion, även när man utför nervbesparande operation. Parametrarna för fullständig återhämtning med sparsam operation är 75-80%, med radikal - 64-70%.

  Ofta, efter borttagning av prostatacancer, förekommer oönskade manifestationer, vid utseendet som det är nödvändigt att skjuta upp alla planerade fall och söka professionellt råd. Till oroliga tecken inkluderar:

  1. Förekomsten av blödning eller detektering av blod i urinen.
  2. Brott mot urinering.
  3. Ömhet i bäckenet

  Med de komplikationer som uppstår, bör läkare omedelbart dyka upp, eftersom tidig diagnos av olika sjukdomar ökar risken för ett positivt resultat avsevärt.

  Livsstil efter borttagning av prostatacancer

  Radikal excision av en malign neoplasm introducerar förvisso sina egna förändringar i människans sätt att leva. Den behandlande läkaren kommer att redogöra för de rekommendationer som kommer att bidra till tidig återhämtning och förhindra återkommande onkologi:

  1. Undvik exponering för direkt solljus, eftersom ultraviolett har förmågan att framkalla ett återfall av den onkologiska processen.
  2. Individuellt under en rehabiliteringsperiod ordineras fysioterapi och motionsterapi till patienten. Fysisk aktivitet spelar en nyckelroll för att förebygga stillastående fenomen och förbättra blodtillförseln hos inre organ, särskilt de som ligger i det lilla bäckenet. Ett alternativ till träningsterapi kan vara yoga.
  3. Efter operationen är det viktigt för patienten att tillgripa korrekt näring, med fokus på fisk och skaldjur, färska frukter och grönsaker, samt en generös drink (mineralvatten, fruktdrycker, te) i den dagliga kosten. Tillsammans med detta är det viktigt att utesluta alkoholhaltiga drycker, bakade bakverk, stekt och fet mat.
  4. Sexuellt liv efter avlägsnande av prostatacancer återupptas efter 2,5-3,5 månader. Avtalsbegäran hos varje patient är individuell. Därför utför behandlande läkaren diagnos av tillståndet hos den manliga organismen och, vid fullständig återställning av de inre organens funktioner, ger tillstånd att ha sex.

  Den främsta orsaken till den utbredda spridningen av prostatacancer är brist på uppmärksamhet åt deras hälsa av en stark hälsa av mänskligheten. Således kan aktuell diagnostisk verksamhet, korrekt förberedelse för kirurgisk behandling och återhämtningsperiod övervinna onkologi i ett komplex, och även förbättra allmän hälsa och ett fullständigt sexuellt liv.

  Hur många lever med prostatacancer

  För närvarande prognosen för överlevnad för prostatacancer beror på hur terapeutiska åtgärder som genomförs i tid, eftersom kroppen bekämpar tumörprocessen, men också på vilket stadium cancern är och hur den kan behandlas.

  Våra läsare rekommenderar

  Vår regelbundna läsare blev av med PROSTATIT genom en effektiv metod. Han kontrollerade det på sig själv - resultatet av 100% - ett fullständigt bortskaffande av prostatit. Detta är en naturlig honungsbaserad lösning. Vi kollade metoden och bestämde oss för att rådgöra med dig. Resultatet är snabbt. DEN EFFEKTIVA METODEN.

  Prognos överlevnad

  Beroende på det stadium där prostatacancer ligger, kan du göra en förutsägelse för livslängd. Det är viktigt att genomföra snabb behandling, vilket kommer att bidra till att eliminera en farlig komplikation.

  På steg 1

  Detta stadium av sjukdomsutvecklingen är vanligtvis mycket svår att upptäcka. Detta beror på det faktum att tumören vanligtvis inte sprider sig utanför prostatakörteln, i receptionen kan urologen inte känna det. Ultraljudsdiagnos kan inte bestämma närvaron av tumörer.

  Identifiera sjukdomen i detta skede kan endast genom regelbunden förebyggande undersökning av blodvätskan för antigener eller oncomarkörer. Om koncentrationen av antigen i blodvätskan överskrids, är det möjligt att tala om en predisposition för cancer eller de processer som utvecklas i kroppen av det första stadiet av sjukdomen.

  Med den tidiga diagnosen patologi vid detta utvecklingsstadium kan du öka livslängden med mer än 17 år. Vanligtvis förutspås inte döden på detta stadium. I frånvaro av metastaser kan patologi enkelt behandlas med terapeutiska effekter.

  Ett bevisat hemhjälpmedel för att öka Potential:

  • ett fantastiskt resultat,
  • låg kostnad,
  • fullständig säkerhet,
  • orsakar inte överskott.

  Att bestämma andelen överlevnad från en malign neoplasma vid detta stadium är inte lätt, eftersom det är problematiskt att diagnostisera en korrekt diagnos. Detta stadium kännetecknas av isoleringen av den patologiska processen och placeringen av patogena medel i olika könsorgan av könsorganet. Vanligtvis är lokaliseringens fokus klyftens yta, den patologiska processen är ännu inte införd i orgeln själv. Överlevnad vid detta skede är hög. Mer än 95% av patienterna i 10 år kan leva efter att de har diagnostiserats.

  I 2 steg

  Denna grad av utveckling av sjukdomen kännetecknas av snabb utveckling i kroppen. Den prostatiska sjukdomen kan redan diagnostiseras med hjälp av en ultraljudsundersökning av orgeln. Med en snabb undersökning och behandling på gång förutspår onkologen att ett dödligt utfall elimineras inom de närmaste fem åren.

  I detta skede tumör växer i storlek så att det redan kan testa läkare, men i detta skede ingen ytterligare metastaser, är tumören placerad i vävnaden i prostata. Vanligtvis i denna period tar det ungefär 50% av kroppsvävnad. Operationen och behandlingen ska utföras så snabbt som möjligt. Avlägsnande av neoplasma och efterföljande terapi kommer att förhindra utvecklingen av metastaser eller en annan följd av sjukdomen.

  I vissa fall föreslår onkologi förväntad hantering för en patient som har någon kontraindikation till en radikal eller konservativ effekt.

  I detta skede finns det föreslagna alternativ för att eliminera den underliggande sjukdomen:

  • radikal prostatektomi med excision av lymfkörtlar;
  • exponering;
  • brakyterapi;
  • komplex bestrålning;
  • kryokirurgi.

  Att dö i det här skedet borde en person inte, trots hans ålder. Med prostatektomi är överlevnadshastigheten 99% i fem år, 90% i 10 år, 85% i 15 år. Förfarandet för brachyterapi är ett effektivt alternativ för att bekämpa patologi. Om sjukdomen fortskrider långsamt, är prognosen 95% av 10 års överlevnad. Om cancercellerna sprider sig snabbt minskar dessa indikatorer till 80-85%.

  För att minska risken för att sjukdomen återkommer med en radikal avlägsnande av organet, parallellt med onkologer, föreskrivs komplex strålbehandling. Tillförlitligheten av överlevnadsprognoserna för den utförda kryokonstruktionen har ännu inte angivits. Det är känt att frånvaron av återfall observeras hos 80% av patienterna i 5 år.

  I 3 steg

  Vid detta tillfälle är utsikterna i många fall negativa. Tumören sträcker sig bortom gränserna för prostata kapseln, passerar till de seminiferösa tubulerna. Men metastaser är inte tillgängliga än. Metoden för terapeutisk påverkan är direkt betingad av resultaten av diagnostiska åtgärder. Under denna period antas behandlingen:

  1. Utför komplexa radiella och medicinska inflytande.
  2. Behandling genom att ta hormonella medel.
  3. Radikal prostatektomi med excision av lymfkörtlar.

  Det finns ingen väntetaktik. I tredje etappen är den femåriga överlevnadsprognosen cirka 50%. Specialisternas huvuduppgift är hämning av spridningen av maligna processer i kroppen och lindring av uttalad symtomatologi. Valet av terapiens taktik tar läkarna hänsyn till alla indikatorer och individuella egenskaper hos patientens kropp.

  I de sista stegen

  4 och 5 grader av sjukdomsutveckling kännetecknas av ett ogynnsamt resultat. Under denna period sprider sig spridningen till andra organ. I vissa fall kan de bildas på en dag. Med blod och lymfvätska transporteras cancermedel. Detta orsakar skador på de regionala och centrala lymfkörtlarna. Eftersom metastasen växer intensivt under den pre-dödliga perioden, lider patienten av svår svullnad. När metastaser tränger in i benvävnaderna, uppenbarar sig sig genom uttalade smärtsamma förnimmelser påverkas kraniala, femorala, vertebrala, kalkbenar.

  På vad kommer livslängden att påverkas direkt av den valda behandlingen och individuella egenskaper hos varje patients organism. Om det finns metastaser i närliggande eller avlägsna organ, blir kampen svårare. När prostatacancer diagnostiseras vid etapperna 4 och 5 är vanligtvis förutsägelserna ogynnsamma. Och oavsett vilken typ av terapi som väljs av en onkolog är det omöjligt att fullständigt bli av med sjukdomen. Och om behandlingen väljs fel är den totala överlevnadsgraden inte mer än 30% inom 5 år. Det finns ingen möjlighet att botas av någon av behandlingsalternativen.

  Vid dessa stadier av sjukdomsutvecklingen är det omöjligt att kontrollera spridningen av metastaser och cancerceller i kroppen. Det finns flera nya foci av patologiska processer. Vävnaderna hos de organ som ligger i närheten av prostatakörteln påverkas - blåsan, rektum, urinrörsslangen. Patientens allmänna tillstånd försämras skarpt. Uppgiften av läkare i dessa steg är att förlänga patientens liv. Varianter av terapi - strålning och medicinering, som syftar till att lindra patientens tillstånd och maximera livslängden.

  Beroende på prognosen på symtom

  De första två utvecklingsstadierna präglas av tumörtillväxt, metastaser är frånvarande. Det förekommer redan i tredje etappen. Personen känner en stark smärta.

  Fjärde och femte etappen kännetecknas av spridningen av metastaser till andra organ. Med cancer med metastaser minskar livslängden och livskvaliteten. Om den patologiska processen snabbt sprider sig via organ och system, kan patientens livslängd inte vara mer än två år.

  Riskfaktorer som påverkar prognosen

  Livslängden kan påverkas av sådana faktorer:

  • aktualitet i behandlingen
  • Åldersgruppens åldersgrupp
  • närvaro eller frånvaro av tillväxt
  • upprätthålla en rätt eller fel sätt att leva
  • sjuka näring
  • variant av den valda terapeutiska effekten;
  • individens egenskaper hos organismen
  • Spridningshastighet av patologiska processer;
  • korrekt diagnos.

  Hur man ökar risken för överlevnad

  Prognosen för överlevnad beror på utvecklingsstadiet av patologi och typen av detekterad tumör. Det är självklart inte möjligt att förhindra utvecklingen av en patologisk process. Men det är viktigt att genomgå förebyggande undersökningar med en urolog efter 45 års ålder en gång per år. Så du kan identifiera patologin i de tidiga utvecklingsstadierna och hantera det effektivt.

  Med tiden spent ultraljud och screening av prostata, kan du bestämma de minsta förändringarna i organets vävnader. En väl valda behandling hjälper till att förbättra risken för överlevnad. Även inflammation i reproduktionssystemets organ bör behandlas i tid, oavsett arten. En man bör inte ignorera sjukdomssymptomen, i tid för att kontakta en urolog, andrologist, en onkolog.

  När prostatacancer diagnostiseras, för att minska reproduktion och aggressivitet av cancerceller, rekommenderar läkare att du utesluter från dietprodukter som innehåller cancerframkallande ämnen och fetter av animaliskt ursprung:

  • stekt mat;
  • Produkter som tillagades på öppen eld;
  • snabbmat;
  • feta livsmedel;
  • rökt produkter;
  • margarin.

  För att förhindra utveckling av patologi i framtiden, rekommenderar läkare systematisk användning av produkter som inkluderar lykopen: tomater, grapefrukt, aprikoser, papaya.

  Vem sa att det är omöjligt att bota prostatit?

  Har du en PROSTATE? Redan mycket pengar försökt och ingenting hjälpte? Dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

  • konstant smärta i underlivet, skrotum;
  • svårighet att urinera
  • sexuell dysfunktion.

  Det enda sättet att använda? Vänta och inte agera med radikala metoder. Prostatit kan vara CURED! Gå till länken och ta reda på hur specialisten rekommenderar behandling av prostatit.

  Prostatacancer - Prognos för överlevnad

  Prognos för sjuklighet och dödlighet

  Enligt WHO: s europeiska kontor, i de fem största länderna i Europa, registreras cirka 80100 nya fall av malign neoplasma i prostatakörteln varje år. Olyckligtvis detekteras denna patologi i de sena stadierna i 55-60% av fallen. I världen registreras 200250 fall av prostatasjukdom årligen. Hos 70% -80% av patienterna tenderar den patologiska processen att utvecklas.

  Prostatacancer ligger på tredje plats bland onkologiska sjukdomar hos manliga könsorgan i Västeuropa och vid första i USA. Denna ganska vanliga tumör i de flesta länder rankar andra tredjedel i frekvens bland maligna tumörer hos män, och i Förenta staterna - den första platsen. Årligen registreras 1500 nya fall av maligna tumörer i Ryska federationen, i Ukraina - 25000 och i Europeiska unionen - 86000.

  Förekomsten av prostatacancer påverkas av männenas etnicitet. Således fastställdes att representanter för Negroid-rasen är mest mottagliga för denna sjukdom, och den lägsta incidensen är noterad i de östasiatiska staterna (Kina, Japan).

  Dödligheten från prostatacancer beror på scenen i den sjukdom där tumören detekteras och adekvat behandling. Det är känt att tyvärr bara 30% av patienterna diagnostiseras i första eller andra etappen. Metastaser av cancerceller från prostatakörteln finns hos 65% -80% av män som har en första gången sjukdom.

  Vissa forskare indikerar att i 33% av männen efter femtio år finns en latent form av prostatacancer. Trots sjukdomsförloppet är 1% av dessa personer den primära diagnosen. Eftersom 76% av äldre män har godartad prostatahyperplasi, är det en komplex process att erkänna att de har cancer.

  Riskfaktorer som påverkar prognosen för förekomsten av prostatacancer

  Det finns några riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatacancer:

  A. Ålder. Prostatacancer detekteras i 75% av fallen efter 50 år.

  B. vägde ner Om det finns en sjukdom i nästa släkting ökar risken med 2 gånger, och om cancer diagnostiseras hos 3 nära personer, ökar risken för sjukdomen 9 gånger.

  C. Etniskt ursprung. Svarta afroamerikaner är 1,5-2 gånger mer benägna att utveckla prostatacancer än vita män.

  D. Näring. En hög mängd i djurets diet man gånger 3 gånger ökar risken för sjuklighet. Tvärtom förhindrar användningen av sojaprodukter utveckling och progression av PCa. Vitamin E minskar risken för sjuklighet med 1/3 och selen - med 2/3. Carotenoider minskar också risken för prostatacancer.

  I sjukdoms naturliga förlopp beror dödligheten i stor utsträckning på graden av differentiering av tumörceller. Så med sin låga differentiering är sannolikheten att dö inom 10 år 10%, och med en hög grad av differentiering av cancervävnad ökar denna indikator till 60%. Om patienten diagnostiseras med prostata sjukdom i senare skeden lever de från 30 till 35 månader. Inom fem år dör 75% av patienterna i tredje och fjärde etappen av prostatacancer och inom 10 år - 90%.

  Prognos överlevnad beroende på symtom på sjukdomen

  Prostatacancer har skarpa tidiga tecken på sjukdomen. Detta kan vara smärta (99%), obstruktion av urinvägarna (54%) eller hematuri (87%). Men dessa symptom är typiska för andra sjukdomar i prostata, så deras utseende orsakar inte onkologisk alertness. I 43% av fallen är de första tecknen på prostatacancer benvärk, vilket indikerar förekomst av tumörmetastaser.

  Detekterbarheten av sjukdomen förbättrade screeningsprogram med användning av onkologiska markörer, i synnerhet PSA (prostata-specifikt antigen). Före introduktionen i screeningprogrammet för definitionen av PSA detekterades lokaliserade former av prostatacancer i 33% av fallen och efter 60% -70%.

  Ett karakteristiskt kännetecken för neoplasi av prostatavävnader är aneuploiditeten av deoxiribonukleinsyra i punkta i prostatakörteln. Det finns i 50% av prostatacancer. Dess definition gör det möjligt att upptäcka malign neoplasm hos nästan 50% av patienterna.

  Screeningsprogrammet för prostatacancer inkluderar sådana metoder för att undersöka patienter:

  digital rektalundersökning gör det möjligt för 87% av patienterna att identifiera prostatahyperplasi, närvaron av noder, för att bedöma deras densitet och ytan, hos 37% av patienterna för att identifiera prostatacancer.

  känsligheten hos PSA-testet når 95%;

  TRUS-metoden är informativ i 605 fall;

  kombinationen av PSA + TRUS-metoden är effektiv i 80% av fallen och PSA + PRI hos 83% av patienterna;

  nålbiopsi bekräftar diagnosen av tumörer i 15% av patienter med isolerad förhöjning av PSA-nivån och 80% av män som genomgick digital undersökning av ändtarmen + PSA-nivån;

  ultraljudsundersökning av prostata med en rektal sensor avslöjar cancer 1 95% av patienterna är i riskzonen;

  transuretral biopsi av prostata är informativ hos 81% av patienterna;

  aspirationsbiopsi utförs från små mellanslag som bestäms påtagligt under fingerundersökningen;

  CT och MR har 100% känslighet vid bestämning av tumörmetastaser.

  Överlevnad med olika behandlingsmetoder

  En av metoderna för kirurgisk behandling av prostatacancer är radikal prostatektomi. Nyligen, i 93% av fallen, utförs det med ett laparoskop. Dödligheten efter operationen varierar från 0% till 1,2%. Under de första 6-7 veckorna efter operationen utvecklas stricture hos 8% av patienterna. Hos 6% av patienterna som upplever stressinkontinens, är tiden för fysisk ansträngning, vilket kräver användning av pads. Användningen av nervbesparande tekniker under operationen resulterade i en kvarvarande effekt hos 60% -80% av männen som genomgått operation.

  Ett antal patienter diagnostiseras med prostatacancer i 2: a graden. Prognosen är följande: patientens överlevnadsfrekvens efter denna operation var 99%, den 10-årige - 90% och femtonåret - 82%. Om operationen utfördes för patienter diagnostiserade med prostatacancer i grad 3, blir prognosen något annorlunda. Indikatorn för en tioårig överlevnadsnivå överstiger inte 79%.

  Patienter i tredje etappen av prostatacancer efter operationen visas adjuvansbehandling med kemoterapeutiska läkemedel. Det minskar risken för lokal tumöråterfall med 70% och förbättrar överlevnadshastigheten.

  Adjuverande terapi med hormonella läkemedel indikeras för patienter med lymfkörtelmetastaser. I den postoperativa perioden ökar adjuvans monoterapi med antiandrogener i kombination med strålbehandling 65% överlevnad under en 3 års uppföljning.

  Indikationer av strålbehandling är en prostatacancer 1 och 2 grader, vilket är en optimistisk prognos, men de vill inte drivas eller har kontraindikationer för kirurgi. Det är indicerat för prostatacancer i tredje graden. Efter strålbehandling visade 98% av patienterna inte uttryckta reaktioner från tjocktarmen och urinvägarna. Hos 55% -60% av patienterna finns en minskning eller brist på styrka. I 6% av patienterna har diarré hos 13% av rektal blödning, och 10% - hematuri och 14% -striktura urinröret.

  Brachyterapi är en alternativ metod för strålbehandling. Med tillämpningen av denna metod har 99% av patienterna ingen skada på friska vävnader. Vid en cancer i en prostata av 1 och 2 grader prognosen vid utförandet av brachyterapi bra. Återvinning sker i 95% av fallen.

  Hos patienter som diagnostiserats med cancer i grad 3 är prognosen värre; Brachyterapi bör kombineras med extern bestrålning. Hos män som har prostatacancer i grad 4 är prognosen mycket värre. Han har visat en komplex behandling, inklusive symptomatisk behandling.

  Patienter som diagnostiserats med prostatacancer i grad 4, vars prognos kan försämras över tid, kan behöva smärtlindring. De växande smärtorna behandlas enligt trenivåprogrammet:

  a. 1 nivå - i närvaro av icke-uttryckt smärtsyndrom utse icke-narkotiska analgetika som blockerar syntesen av smärtstillande medel.

  b. 2 nivå - med måttlig smärta är utnämningen av icke-opioida läkemedel och svaga opioider indikerade;

  c. Nivå 3 används när smärta ökar och analgesi är ineffektivt; föreskriva en kombination av icke-opioida analgetika med starka opioider.

  Strålbehandling, som hålls i obotliga patienter, minskar intensiteten av smärta i 36% -70% av patienterna och leder till dess fullständigt försvinnande i 36% -65% av fallen. Effekten av termoterapi vid behandling av patienter med prostatacancer är 79% och standard bestrålning - 48%. Patienter som lider av prostatacancer i 4: e graden, vars prognos kan förbättras, ordineras kombinerad strålbehandling och östrogenbehandling. Dess effektivitet är 96%.

  Vissa onkologer pekar på den speciella effekten att behandla prostatacancer med en kombination av strålbehandling med östrogenbehandling. Positiv effekt uppnås i 96% av fallen och vid kombinerad strålbehandling, polykemoterapi och östrogenbehandling var effekten 93%. Hos 87% av patienterna uppnåddes fullständig regression av tumören. De hade ingen återfall inom 3 år.

  Tumörrepetensen i prostatacancer sker huvudsakligen under det första året efter operationen. Det ökar när scenen i den patologiska processen ökar. I den första etappen av prostatacancer förekommer exempelvis inte återfall hos 90% -100% av patienterna och vid behandling av andra stegs cancer är dessa siffror signifikant sämre (69% -79%).

  Ett viktigt kriterium för radikaliteten hos den utförda prostatektomi är en låg PSA-nivå under postoperativ period. Sjukdomens återfall kan bedömas om PSA-nivån ökar kraftigt. Detta kan sägas endast med säkerhet när de två senaste analyserna överskrider koncentrationen av PSA med 2 gånger jämfört med den ursprungliga studien. Hos 25% av patienterna med avancerade stadium av prostatacancer utförs palliativ kirurgi, vilket innefattar epicystektomi.

  Trots det verkliga iridescensutsikterna i närvaro av prostatacancer är även dess lokala form ett hot mot människans liv och i framtiden kan det leda till döden. Vid undersökning av serum för PSA kan diagnosen göras 6-7 år tidigare, och detta förbättrar signifikant prognosen för överlevnad. Vid tidig diagnos av sjukdomen utförs radikal prostatektomi, varefter överlevnadsfrekvensen i 15 år är mycket hög. Endoskopisk kirurgi reducerar signifikant perioden av postoperativ rehabilitering.

  Tidigare Artikel

  Fem fot instruktion