Huvud
Strömförsörjning

Prostatacancer: Symptom och tecken på utveckling

Vad är prostatan, dess funktioner. Orsaker till prostatacancer och predisponeringsfaktorer.

Metoder för förebyggande och tidig diagnos. Tecken och symtom på prostatacancer hos män. Metoder och metoder för undersökning. Prognos för sjukdomsutvecklingen.

Prostatakörteln, eller prostata, är ett inre glandulärt organ som ligger under blåsan och täcker urinvägarna.

Om sjukdomen

Järn, som ingår i reproduktionssystemet, utvecklar en hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. I den totala volymen av seminalvätska kan denna hemlighet vara ca 30 procent. Betydelsen av prostata är också att ge möjligheten att hålla urin inuti blåsan.

Vad är prostatacancer: symptom, prognos? Prostatacancer anses vara en vanlig sjukdom, det är en malign tumör som har utvecklats inuti körtelvävnaderna. Prostatacancer kan producera metastaser som någon malign tumör.

Prostatacancer - symtom, livslängd: i enlighet med medicinsk statistik påverkar sjukdomen över 12% av män över 50 år. Död från prostatacancer i världen i frekvens ligger på tredje plats efter hjärt-kärlsjukdomar och lungcancer hos äldre män.

Varje år registreras över 400 000 fall av prostatacancer över hela världen. I lokaliseringsstatistiken rankas tecken på prostatacancer i europeiska länder 2: a efter lungcancer. I Ryssland är incidensen upp till 6% och är ett av de mest rapporterade fallen av cancer.

Det är känt att invånarna i Asien, Sydamerika, Afrika är mindre benägna att få denna typ av cancer än människor i Nordamerika och Europa.

Orsaker till utveckling

Medicin har inte exakta data om faktorerna för sjukdomsframträdande. Det har fastställts att upphovsmannen till en malign tumör är förändringar i DNA i cellerna i körteln, vars orsak inte är etablerad.

Det är känt att den äldre en man, ju högre sannolikheten för en sjukdom.

I enlighet med slutsatserna från medicinsk statistik spelas en viktig roll av den ärftliga faktorn.

Förekomsten av prostatacancer hos direkt släktingar ökar risken för sjukdom med 2 gånger eller mer

Studier har visat att sjukdomen är förknippad med ett alltför stort innehåll av testosteron - det manliga könshormonet.

Sannolikheten för sjukdomen och aggressiviteten hos neoplasmen beror direkt på testosteronhalten i en mans blod.

Officiell medicin förutsätter sådana riskfaktorer vid sjukdomsutbrottet:

 • överdriven konsumtion av animaliska fetter, brist på fiber i kosten
 • ålder över 50;
 • fall av prostatacancer bland direkt släktingar;
 • adenom av prostata;
 • en dålig ekologisk situation
 • skadliga tillverkningsfaktorer (arbete i tryckeriet, svetsarbete).

Risken för sjukdomen ökar för älskare av feta livsmedel, "rött" kött - nötkött, fläsk, lamm mot bakgrund av minskad konsumtion av fiber.

Minska risken för sjukdom kan vara genom flera regler:

 1. Inklusion i kosten av tillräcklig mängd växtfiber.
 2. Aktivt sätt att leva, spela sport.
 3. Behåll normal vikt.
 4. Måttlig konsumtion av animaliska fetter, "rött" kött.

Hur känner man igen sjukdomen?

De första tecknen på prostatacancer känns inte, det finns inget obehag tills malign tumör börjar expandera. Av denna anledning rekommenderas att män över 40 år regelbundet genomgår förebyggande undersökningar för att upptäcka prostatapatologi.

Prostatacancer: Symptom, symtom

Hur förekommer prostatacancer hos män?

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brinnande känsla vid urinering
 • önskemål om upprepad urinering inom 30 - 60 minuter efter föregående;
 • känsla av ofullständig tömning efter urinering
 • minskning av huvudets och intermittens av strålen under urinering;
 • Minskning av tidsintervall mellan besök på toaletten, främst på natten.

Förekomsten av flera eller ett av de angivna symtomen är tillräckligt för att besöka en specialist - en urolog eller en onkolog.

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brist på erektion
 • impotens;
 • minskning av spermiernas volym under utlösning.

Sådana symtom på prokata på onkologi förekommer ofta hos män äldre än 50 år. Samma som med cancer symptom på prostata adenom, vilket är en godartad tumör. Därför är det nödvändigt att genomföra en akut undersökning i en medicinsk institution för en noggrann diagnos.

Vid senare stadier av prostatacancer kan det finnas:

 • blod i sperma eller urin;
 • med smärta i prostatacancer i perinealområdet.

I avancerade fall med metastasering, de första symptomen, tecken på prostatacancer hos män:

 • smärta i ryggraden, höften eller bröstet
 • kan utveckla en fördröjning i urinen på grund av tumöröverväxt.

För de sena stadierna är en cancerförgiftning karakteristisk, vilket manifesterar sig i:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt
 • svaghet;
 • snabb trötthet.

Samtidigt förvärvar patientens hud en karakteristisk blek jordgubbsskugga.

Mer information om stadier av utveckling av prostatacancer finns här.

Prostatacancer Symptom - Foto:

diagnostik

Hittills, har sjukdomen en begränsad plats och inte en period av metastaser kan symtomen vara frånvarande, så det är viktigt som ett diagnostiskt regelbundet testas för närvaron av PSA, eller prostataspecifikt antigen, som produceras av friska körteln och finns i blodet.

Ökning av denna faktor i serumet, samt en förändring i förhållandet av fri och bunden antigen är ett sannolikhetsfaktor, vilket indikerar närvaron av cancer. Ju högre PSA, desto högre är risken för cancer.

Vid undersökning av en patient för prostatacancer utförs ett antal analyser och studier:

 1. Avancerat blodprov, vilket inkluderar bestämning av PSA och oncomarkers.
 2. Analyser av urin är allmänna, biokemiska och även sådd.
 3. Ultraljudsundersökning av genitourinvägarna, prostata MR.
 4. Studier av bensystemet med användning av beräknad tomografi för detektering av metastasering.
 5. Konsultativ undersökning av en onkolog.
 6. Palpation, undersökning av körteln genom undersökning.
 7. Prostata vävnadsbiopsi.

Chanser för helande och terapi

Enligt medicinsk statistik överväger mer än 80 procent av patienterna framgångsrikt sjukdomen efter diagnos. Ofta manifesterar uppenbara symtom på sjukdomen sig i de sena stadierna, när sjukdomen är igång, och chanserna för en snabb botning faller snabbt.

Den viktigaste faktorn är den tidiga diagnosen, liksom användningen av avancerade behandlingsmetoder.

Om diagnosen bekräftas bör behandlingen påbörjas omedelbart. Om tumören har en tydlig lokalisering indikeras endoskopisk eller kirurgisk avlägsnande av prostata. En effektiv metod är strålterapi med hjälp av avancerad medicinsk utrustning.

Patienter efter operation eller strålbehandling föreskrivs långvarig antitumörbehandling, som syftar till att blockera testosteron. Kemoterapi används också.

Symtom och behandling av prostatacancer hos män

Prostatacancer, genom prevalens, är en av de första ställena bland de andra cancerna hos män, som ofta leder till döden.

Läkare runt om i världen är mycket bekymrade över detta och uppmanar män över 40 att genomföra en årlig diagnos av sjukdomen. Men i de flesta fall finns det i III-IV-utvecklingsstadiet och det är svårt att behandla. Ska vi mer förstå vad som är prostatacancer? Enligt medicinsk statistik diagnostiseras i Ryssland mer än 14 tusen fall av denna sjukdom varje år, och det finns en tendens att föryngra den.

Konceptet av sjukdomen, orsakerna till dess förekomst, utvecklingsstadiet

Prostatacancer är en vanlig onkologisk sjukdom bland män, manifesterad vid utseende av malign bildning i prostatavävnaderna. Det här orgelet ligger intill blåsan och ansvarar för bildandet av en speciell hemlighet för spermier, utan vilken förmågan hos en människas sperma att befruktas förloras. Med utvecklingen av sjukdomen kan cancerceller spridas över vägarna för rörelse av lymf och blod i människans kropp och slår olika organ.

Ingen kommer definitivt att ta orsaken till prostatacancer, även om vetenskapen har avancerat avsevärt i detta avseende. Det visade sig att utseendet av malign bildning är nära besläktad med förändringar i DNA i prostataceller. De viktigaste riskfaktorerna för denna sjukdom är:

 1. Hormonala åldersförändringar som uppstår i en mans kropp. Risken för sjukdomen är stor, ju äldre mannen blir.
 2. Ärftlighet: speciellt om det fanns en viss sjukdom i nära släktingar.
 3. Felaktig kost: äta för stora mängder animaliska fetter, brist på vitamin D.
 4. Intoxicering av kroppen med kadmium, som uppstår vid rökning, att hitta i skadliga industrier.
 5. Race anslutning. Det har fastställts att en sjukdom som prostatacancer är vanligare bland afroamerikaner än bland asiater.

Beroende på tidpunkten för sjukdomsförloppet och svårighetsgraden utmärks det av dess IV-stadium.

I och II stadier av prostatacancer, med sin tidiga diagnos, har ett gynnsamt resultat av behandlingen. Svårigheten ligger i upptäckten av sjukdomen i de tidiga stadierna, eftersom I det första steget, nästan vid alla använda diagnosmetoder, kan prostatacancer inte detekteras, i II-scenen kan det detekteras med ultraljudsutrustning. Vid sjukdoms III-läget, när det finns metastaser som har spridit sig till ett antal liggande organ, till exempel på sämsta vesiklar. IV-scenen, den sista, när metastaser sprider sig långt bortom prostata, tränger tumören ofta in i lungorna, leveren, benen och andra organ och vävnader. När IV-stadium av prostatacancer upptäcks är resultatet av behandlingen vanligtvis en besvikelse. En person kommer att kunna leva, med iakttagande av en viss stödjande behandling, i genomsnitt 3 år.

Symtom på prostatacancer

Sjukdomar prostatacancer kännetecknas av en latent utvecklingsperiod, som kan ta upp till flera år. Vanligtvis finner den sig efter utseende på 3-4 år, i avsaknad av någon behandling leder det till döden i 5-7 år.

Malign prostatacancer, även när den fortfarande är mycket liten i storlek, kan redan ge metastaser till andra organ. Det händer ofta att de första tecknen på sjukdomen orsakas av metastaser och är förknippade med smärta i andra organ. Risken för sjukdomen manifesteras i det faktum att det är svårt att identifiera det i de första stadierna, även med användning av modern medicinsk utrustning.

Denna sjukdom kan vara asymptomatisk och kan orsaka manifestationer som liknar andra sjukdomar hos den manliga sexuella sfären, till exempel med godartat prostata adenom. Dessa inkluderar:

 1. Snabb urinering på natten.
 2. Utseendet av svårigheter i början av föreläsningen.
 3. Svagt tryck i urinströmmen.
 4. Utseendet av blod i urinen och i spermierna;
 5. Smärta i underlivet.
 6. Smärta vid urinering.

Symtom på prostatacancer kan ha en mängd nonspecifik karaktär. Det finns också en brist på urinering om den maligna tumören har pressat urinröret. Till förlamning och parestesi leder till nederlag av metastaser av en cancerous tumör i ryggmärgen. Smärta i extremiteterna kan prata om nederlag av benmetastaser av prostatacancer. Eftersom sjukdomen sprider sig till andra organ, finns det överträdelser av deras funktioner.

Vanliga symptom som är gemensamma för alla stadier av prostatacancer är:

 1. Allmän svaghet.
 2. Komplett brist på aptit.
 3. Minskade kroppsvikt.

Det bör noteras att prostatacancer i sin utveckling kan gå igenom scenen av precancer, vilket kan observeras av en kvalificerad specialist. En vanlig form av precancer är prostatisk intraepitelial neoplasi (IDU).

Diagnos av prostatacancer hos män

Varje man som fyllt 40 år måste genomgå en fullständig granskning, inklusive:

 1. Blodtest för bestämning av värdena för det prostatiska specifika antigenet (PSA).
 2. Finger-direkt undersökning av prostatakörteln är rektal, varigenom tumörens närvaro och dess grundläggande värden bestäms.
 3. Ultraljud av prostata för att bestämma en cancerous tumör kan utföras på 2 sätt: genom rektum (mer exakt sätt) eller genom bukväggen.
 4. Biopsin är att få en sektion av en cancerous tumör för undersökning under ett mikroskop. En biopsi kan utföras under övervakning av ultraljudsutrustning genom endot, urinrör eller genom perineum.

Om en besvikelse diagnos gjordes under undersökningen, bör ytterligare tester också föreskrivas för att fastställa sjukdomsstadiet. Dessa inkluderar:

 1. Dammtomografi av lungorna.
 2. Scintigrafi av ben.
 3. Ultraljud i bukhålan etc.

Det bör noteras att den huvudsakliga och enda metoden för tidig asymptomatisk prostatacancerdetektering är bestämningen av PSA i blodet.

Metoder för behandling av prostatacancer I och II steg

Om en osteoporos av prostata detekteras i de tidiga stadierna, har en bra behandling med moderna metoder ett positivt resultat.

Beroende på sjukdomsstadiet väljer läkaren lämplig metod för behandling. Vid stadium I och II av prostatacancer, när cancer inte sprid sig till andra organ och vävnader, kan följande typer av behandling tillämpas:

Radikal prostatektomi är en kirurgisk operation i vilken med användning av en skalpell helt bort prostata och andra delar av organ i nära anslutning till detta: blåshalsen, sädesblåsor, delen av urinröret. Biverkningar av kirurgi är impotens, inkontinens och andra. Dock är prostatan avlägsnas i moderna sjukhus som använder prostatektomi Da Vinci, eliminerar man från dessa negativa effekter operation.

Strålbehandling är den näst vanligaste metoden för behandling av prostatacancer utan metastaser i andra organ. Sådan behandling kan ske antingen genom yttre bestrålning eller genom införande av radioaktiva korn i det drabbade området av prostata, i. E. från insidan. Med strålterapi förstörs själva DNA-strukturen, och som ett resultat dör cancerceller.

Kryoablation av prostata är en modern behandlingsmetod som består av devitalisering och frysning av vävnader, vilket skapar den nödvändiga formen av förstörelse av den drabbade vävnaden.

Monoterapi med antiandrogener, på annat sätt hormonbehandling, kan kombineras med medicinsk eller kirurgisk kastrering. Denna metod för behandling används ganska sällan på grund av biverkningar: utseendet av impotens, osteoporos, gynekomasti etc.

Metoder för behandling av prostatacancer III och IV-stadium

Onkologi av prostata III och IV-scenen, med metastaser, bör behandlas med andra metoder. Syftet med behandlingen är att suspendera sjukdomen, för att lindra patientens allmänna tillstånd att förlänga sitt liv. Komplett återhämtning av sådana patienter är nästan omöjligt. I dessa fall används oftast hormonbehandling och kemoterapi.

Hormonal terapi används för större effekt i kombination med strålbehandling. Målet med behandlingen är reducerad för att minska produktionen av manliga könshormonet testosteron, vilket resulterar i cancerprostatatumör tillväxthämning, som sådan: normaliserar allmäntillstånd hos patienten, passerar smärta, förbättrar sin livskvalitet.

Kemoterapi är upptagande av patienter med speciella läkemedel som blockerar utvecklingen av cancerceller. Emellertid påverkar denna behandlingsmetod kroppens friska celler, så att du kan observera sådana negativa konsekvenser som skallighet, matsmältningsstörningar, försvagning av immunitet etc.

I några komplexa fall av prostatacancer, exempelvis i hjärt-kärlsjukdomar, utförs kemisk eller mekanisk kastrering.

För män med avancerad ålder, lidande och andra allvarliga sjukdomar används ofta vaksam förväntan. Kärnan i metoden består i att stoppa behandlingen i avsaknad av en uttalad ökning av cancertumören. Emellertid utförs ultraljud av prostata regelbundet och nivån av PSA undersöks.

Trots de olika moderna metoderna för behandling av prostatacancer finns inga standardbehandlingsregimer. I varje fall väljs behandlingen av läkaren individuellt, och resultatet av behandlingen kan skilja sig från det förväntade.

Profylax av prostatacancer

För att minska risken för en sådan hemsk sjukdom som prostatacancer rekommenderar urologläkarna att följa några allmänna rekommendationer:

 1. Det är nödvändigt att övervaka din kost, minska konsumtionen av livsmedel som innehåller animaliskt fett. Och tvärtom är det nödvändigt att öka produkterna med fytoöstrogener och antioxidanter.
 2. En viktig roll i förebyggandet av prostatacancer spelas av en hälsosam livsstil, där det är nödvändigt att helt eliminera rökning och alkoholmissbruk, öka fysisk aktivitet.
 3. Vid utnämning av en läkare är det möjligt att använda förebyggande medicinering vid behov.
 4. Genomgå regelbundna screening för upptäckt av prostatacancer i ett tidigt skede, bland annat: definitionen av PSA i blodet, prostata TRUS, prostata digital rektal undersökning.

Tidig profylax av prostatacancer är av stor betydelse, det bidrar till att förebygga sjukdomsuppkomsten eller avslöja den vid första skedet när behandlingen ger ett positivt resultat.

I en sådan onkologisk sjukdom som prostatacancer bestäms prognosen i stor utsträckning av scenen för den detekterade processen. Ju tidigare en kvalificerad specialist ges, ju mer sannolikt kommer prognosen för sjukdomen att vara.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Prostatacancer

Prostatacancer representeras av en malign neoplasma i prostatakörteln och utvecklas från epitel av den alveolära cellkörteln.

Vad är prostatacancer?

Prostatacancer är en vanlig smittsam sjukdom bland medelålders och äldre män. Det rankas andra i dödligheten hos män i alla länder, eftersom prokata på onkologi förekommer i varje åttonde person. Enligt de senaste studierna är det känt att i 30 år har onkologin hos genitourinära organ ökat ännu mer och prostatakarcinom har tagit den tredje positionen bland onkologiska sjukdomar.

I Ryssland är prostatacancer i 3-5% av alla cancers i bäckenet, bland annat testikelcancer.

Prostatacancer hos män, symptom, behandling

Prostatakörteln ligger inom genitourinary systemet. Det är ett muskel-glandulärt organ, som liknar en valnöt i storlek. Under blåsan (upp till anus och vid botten av penis) täcker den, som ett armband, urinröret i den ursprungliga zonen: den första delen av urinröret eller urinröret, genom vilket kroppen visar urin och sperma.

Prostata är ansvarig för produktionen av sperma och underhåll av sina vitala funktioner. Reproduktiv funktion beror på ejakulation, det direkta deltagandet där prostatakörteln tar. Prostata utsöndrar ett ämne som ingår i spermierna, för att upprätthålla spermatozoas aktivitet.

Den interna patologiska processen i prostatacancer i tidiga skeden fortskrider omärkligt. Därför uppstår klagomål hos patienter när en malign tumör i prostata körtlar växer till en stor storlek och börjar metastasera. Patienter kan inte känna igen de primära symtomen även från det faktum att den maligna tumören i prostata växer i sin kapsel och den ligger långt ifrån urinröret.

Dessutom kan adenokarcinom i prostatakörteln gömma sig bakom manifestationer av godartad hyperplasi - en ökning av prostata som ligger intill urinröret. Hyperplasi påverkar också urinering, som cancer, blockerar urinflödet, gör det svagt och provocerar frekvent uppmaning.

Onkozabolevanie går utöver kapseln i prostata och längs nervfibrerna når lymfatiska kanalen, påverkar benen och metastasiseras till lymfkörtlarna och avlägsna organ.

Orsaker till prostatacancer

Vetenskapen kan ännu inte namnge de specifika orsakerna till prostatacancer hos män. Läkare kan fortfarande bara varna om riskfaktorerna för onkologi: ålder, ärftlighet, rökning och obalanserad och dålig kvalitet näring, dålig ekologi och levnadsförhållanden. Kroppen påverkas av kadmium vid arbete på svetsmaskiner, med gummi och tryckning.

Om det finns misstanke om prostatacancer, bör orsakerna sökas vid samtidig sjukdomar i det genitourära systemet (prostata adenom), vid utseendet av sekundär cancer på grund av metastasering, till exempel levern. Det är känt att prostatacancer och alkohol är knutna till varandra. Män som dricker män utvecklar cirros och levercancer, vilket ökar risken för cancer i bäckenorganen.

Nu studier av svenska forskare har visat att läkemedlet Dutasterid orsakar prostatacancer, som Finasteride, som publicerades i FDA (Federal Service for Control of Food and Drug Administration).

Viktigt! Dessa läkemedel används för att behandla godartad hyperplasi och alopeci. Men å andra sidan ökar risken för att utveckla en aggressiv prostatatumör. Dosen anses vara farlig 1-5 mg med långvarigt dagligt intag av läkemedel. Hos män över 50 år kan speciellt aggressiv cancer förekomma.

Information! American National Cancer Institute genomförde kliniska studier och fann att Avodart (Dutasteride) inhiberade utvecklingen av prostatacancer i de tidiga stadierna. Detta minskar den aggressiva terapin som används, men det finns biverkningar: bröstförstoring och sexuell dysfunktion hos män.

Det kan ses att forskningsinformationen hos svenska och amerikanska forskare är något annorlunda. Federal Service of FDA meddelade nyligen att hämmare av 5-alfa reduktas vid behandling av prostatacancer kan leda till högkvalitativ prostatacancer. Forskare av urologi från North Carolina föreslår att behandlingsmetoderna sannolikt inte kommer att bli medicinerade och inte invasiva. Framtiden är för högtemperaturbehandling, som tar bort symptomen på prostatacancer.

Symtom på prostatacancer hos män

Tecken på prostatacancer hos män börjar med obekväm urinering: frekvent uppmaning, brinnande med ofullständig tömning av blåsan. Tecken på prostatacancer hos män liknar samma manifestationer med godartad prostataförstoring (med adenom). På denna räkning är det inte värt det, och genomgår en grundlig undersökning, för att inte missa tiden för tidig behandling.

Symtomen på prostatacancer hos män kan indikera:

 • svårighet att starta urinering
 • svag, utan tryck, en stråle, avbruten av urinering
 • går på toaletten varje halvtimme, särskilt på natten, vilket påverkar psyken negativt;
 • hög feber i prostatacancer;
 • känsla av smärta i könsorganen vid urinering.

Vid senare skeden indikeras symtom och tecken för prostatacancer: urininkontinens, erektil dysfunktion, smärta runt skönhetsområdet, blod i urinen och sperma (geospermi).

Med tumörens tillväxt och metastasering på symptomen på prostatacancer indikerar:

 • smärta i ländryggsregionen och i benen;
 • lymfostasis - svullnad av benen
 • brist på aptit, illamående och kräkningar, vilket leder till viktminskning.

Sena symtom innefattar tillstånd som är förknippade med blodinfektion och vaskulär ruptur.

De patologiska förändringarna i prostatacancer varar långsamt - 15-20 år. Cancer är benägen att metastasera till lymfkörtlarna, bäckenområdet, låren, levern, ryggraden, binjurarna och andra organ. Om behandling utförs före metastaser, kan du botas utan att orsaka allvarliga konsekvenser för hankroppen.

Diagnos av prostatacancer

Diagnos av prostatacancer hos män utförs beroende på symptomen och stadierna. Utför rektalfingerdiagnos av prostatacancer och undersök blodtestet för prostataspecifikt antigen eller PSA. I blodet uppenbaras en speciell substans att prostata-cellerna produceras. Med andra ord är testet för prostatacancer PSA en cancercancermarkör.

Fingermetoden

Metod för medicinsk diagnostik

Diagnos av prostatacancer som använder palpation utförs enligt följande: genom rektum proverar doktorn prostata vävnaden med fingret. Samtidigt avslöjas smärtsamma och obekväma känslor, avvikelser i sekretans konsistens.

I närvaro av en liten tumör kan den inte probes eller placeras på ett ställe som är otillgängligt för fingret. Därefter utförs ett prostata-specifikt antigen (PSA) i prostatacancer. PSA-testet är nästan det enda sättet att upptäcka prostatacancer i frånvaro av symptom och har därför ett stort PSA-värde i prostatacancer.

När PSA utförs

Indikation för PSA:

 • förekomst av misstanke om en tumör efter undersökning med ett finger eller ultraljud;
 • aktiv övervakning i prostatacancer efter patientens tillstånd efter behandling
 • avslöja effektiviteten av behandlingen.

PSA i prostatacancer utförs var 3-4 månader efter radikal antitumörbehandling. Genomförs till män efter 40 års förebyggande undersökning och identifierar dynamiken i PSA-nivåerna efter avlägsnande av prostatacancer.

Vanliga för alla åldrar bör PSA-värden normalt vara -0-4,0 ng / ml. Om hos män från 40 år överskrider parametrarna för PSA 2,5 ng / ml, från 50 år - 3,5 ng / ml, då kan det associeras med sådana sjukdomar som prostatit eller godartad prostatahyperplasi (adenom).

PSA ökas tillfälligt genom mekanisk behandling av prostata: prostata massage, biopsi, cystoskopi och urinretention, kateterisering av blåsan.

Parametrarna för PSA i prostatacancer kan öka till 10 ng / ml.
Tillväxten av PSA i prostatacancer är 0,75 ng / ml och mer per år.

Storleken på prostatakörteln beaktas innan prostatacancer bestäms genom PSA-nivå. Man trodde tidigare att en större körtel har en högre PSA. Men det visade sig vara en felaktig åsikt. I praktiken, med en låg PSA-nivå, kan en onkologisk tumör utvecklas.

I blodet observeras PSA-innehållet i bunden och fri form. Om det fria antigenet i blodet är lågt och sedan ökar - det här förknippas med utvecklingen av cancer.

Så här ser prostatacancer hos män upp i procent av fria PSA- och serumnivåer:

Prostatacancer: orsaker, klinisk bild, moderna metoder för diagnos och behandling

Prostatacancer är en sjukdom som bara påverkar representanter för den starka halvan av mänskligheten. Alla män över 40 är i fara.

Varje tionde äldre patient dör av denna sjukdom, så många vänder sig till läkaren när sjukdomen har blivit en försummad form.

Orsakerna till prostatacancer hos män är väldigt olika, och den största insidensen är att sjukdomen ofta är nästan asymptomatisk. Men det är på hur tidigt de första tecknen på sjukdomen avslöjas, beror kvaliteten på patientens liv.

symptom

Prostatacancer är en malign neoplasma som växer i prostatakörteln.

Den första delen av sjukdomen är lätt att missa, en person märker inte några förändringar.

De första symptomen liknar de karaktäristiska för prostatit:

 • känsla av inte helt utmattad blåsan;
 • intermittent urinström;
 • frekvent uppmaning till små och inkontinens.

Med den ytterligare spridningen av sjukdomen i cellerna i det sjuka organet observeras:

 • smärta vid urinering och utlösning
 • gemospermiya;
 • smärta i ljummen
 • låg ryggsmärta
 • blod i urinen;
 • sexuell dysfunktion.

Vad orsakar prostatacancer?

Modern medicin diagnostiserar fyra stadier av prostatacancer: tidigt, avancerat, progressivt och metastasiserande till andra organ.

Det finns följande orsaker till prostatacancer hos män:

 1. ärftlig genetisk predisposition. Om en familj var sjuk med någon från nära släktingar, till exempel en bror eller far, riskerar män från närmaste familjemiljö. Och sjukdomen kan övervinnas i en ung ålder, när en man inte ens tänker på förebyggande åtgärder och undersökning av sjukdommens närvaro. Också sannolikt att bli sjuk om någon av kvinnorna i familjen har bröstcancer.
 2. mat. Sannolikheten för att få cancer ökar med ett stort intag av animaliska fetter, liksom fet mat. Användningen av grönsaker och fibrer minskar tvärtom denna sannolikhet. En diet med lågt innehåll av animaliskt fett minskar nivån av testosteron i blodet, vilket är ett steroidhormon och spelar en viktig roll vid tumörens utseende. Sådan näring minskar risken för tumörtumörer i prostatakörteln;
 3. övervikt. Denna faktor är inte en direkt orsak, vilket orsakar prostatacancer, men ett hormonellt misslyckande som uppstår i kroppen som en följd av fetma kan orsaka denna sjukdom.
 4. geografiskt hemvist. De män som bor i södra breddgraderna är mindre benägna att utveckla prostatacancer. Man kan dra slutsatsen att mängden ultraviolett strålning direkt påverkar tumörutvecklingen. Ju mer vitamin D får kroppen, desto mindre sannolikt är de;
 5. bransch. Arbetet med skadliga industrier har alltid varit en försvårande faktor för framväxten av de allvarligaste sjukdomarna, inklusive cancer. Alla typer av giftiga ämnen som tränger in i kroppen bidrar till utvecklingen av cancerceller. Mycket farligt för män cadmium - en mikroelement, som finns i stora mängder i tobaksrök och batterier. Med stora doser kadmium står arbetare i tryckeriet, svetsare, galvanisering. De som arbetar i färg- och lackfabriker, i kemisk produktion, och även genomgår bestrålning, löper också risken för att utveckla prostatacancer.
 6. rökning. Rökning i sig orsakar inte cancer, men nikotin och giftiga ämnen som finns i cigaretter kan prova utseende av maligna tumörer, inklusive prostata.
 7. rasförhållande. Prostatacancer är vanlig bland Negroid representanter för sydafrikanska länder;
 8. några urologiska förfaranden. Risken är för dem som har haft vasektomi (sterilisering).

Besök till läkaren

Bland de främsta orsakerna till prostatacancer, som nämnts ovan, är de äldre patienterna.

Till en specialist ska man kontaktas:

 • om åldern är över 55 år
 • om det senaste besöket till läkaren ägde rum över ett år sedan.

Urologist är en läkare som arbetar med förebyggande och diagnos av sjukdomar i urinvägarna, liksom deras behandling.

Onkologen utför diagnostik och behandling av godartade och maligna tumörer. De kan tränga in i alla vävnader och organ av en person, och symtomen på en sjukdom beror på det drabbade organet och storleken på lesionen.

Prostatacancer

Prostatakörteln är organet hos den manliga sexuella sfären, som ligger under blåsan. Prostatan omger den första delen av urinröret från alla håll. Huvudfunktionen hos prostatakörteln är utvecklingen av en speciell hemlighet, som är den flytande delen av spermierna. Tack vare utsöndringen av prostatakörteln förvärvar spermatozoa ökad rörlighet, vilket är viktigt för det manliga fröets förmåga att befrukta.

Malign tumör uppträder som ett resultat av förändringar i DNA i prostataceller.

Prostatacancer - Den vanligaste onkologiska sjukdomen hos män. Det finns 8 typer av prostatacancer. Det finns prostatacancer i vuxen ålder (efter 45-50 år), vid 65-70 års ålder ökar frekvensen. En annan riskfaktor är ärftlighet: Amerikanska studier visar att risken för att utveckla prostatacancer ökar mer än två gånger om en direkt blodrelaterad (far, bror) också har haft prostatacancer. Prostatacancerens särdrag är att en malign tumör utvecklas långsamt. Därför kan sjukdomen i de första stadierna fortsätta utan märkbara symtom. Därför ska män efter 45 år regelbundet ta prov och genomgå en undersökning. Ju tidigare sjukdomen upptäcks, desto större är risken för framgångsrik behandling.

Beroende på omfattningen av prostatacancer kännetecknas följande stadier av sjukdomen:

Skillnaden mellan prostatacancer och prostata adenom

Den största skillnaden mellan prostata adenom och prostatacancer är att adenom är en godartad tumör och cancer är malign. Maligna tumörceller (cancerceller) kan spridas genom blod och lymfatiska kanaler, bildar så kallade metastaser och påverkar andra celler och organ. Lyckligtvis har förhållandet mellan godartat prostataenom och prostatacancer inte detekterats, så diagnosen "prostata adenom" ökar inte chansen för prostatacancer.

En annan skillnad mellan adenom och prostatacancer är att den maligna tumören växer huvudsakligen utåt. Medan en godartad tumör (adenom i prostata) växer jämnare - både utåt och inåt, vilket leder till klämning av urinröret, kring vilket prostatan ligger. Därför leder prostata adenom ofta till problem med urinering, än den utåt växande maligna tumören. Endast läkaren kan skilja adenom från prostatacancer, efter undersökning och leverans av test.

Det är viktigt att genomgå en undersökning med en erfaren urolog som ska upprätta en noggrann diagnos.

Symtom på prostatacancer:

 • Det är nödvändigt att gå på toaletten oftare, inklusive på natten;
 • Svagt flöde och avbrott under urinering;
 • Brännande och smärta vid urinering;
 • Förekomsten av blod i urinen;
 • Långvarig frånvaro av urinering indikerar en överträdelse av urinflödet från blåsan till följd av kompressionen av urinröret med en tumör. Detta är en allvarlig komplikation av prostatacancer, som kräver en läkares tidpunkt.
 • Dull kontinuerlig smärta djupt i bäckenet, sacrum, revben och tillbaka talar om spridningen av prostatacancer till den omgivande vävnaden eller Viktminskning, aptitlöshet, svaghet - det är vanliga symtom som förekommer i praktiskt taget alla typer av cancer.
 • Känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • Lusten att gå på toaletten igen efter en halvtimme, efter föregående urinering.

Dessa symtom uppträder ofta hos äldre. De indikerar närvaron av prostata sjukdom, men betyder inte att du har cancer. Du kan få prostata adenom - en godartad tumör. Om du har symtom på prostata sjukdom, ska du omedelbart kontakta en läkare. Om testen och undersökningen visar att du inte har ett adenom, men prostatacancer, ska du omedelbart börja behandlingen tills metastaser har dykt upp och cancer har spridit sig till andra organ. I de tidiga stadierna av prostatacancer är mottaglig för framgångsrik behandling.

Varför uppträder prostatacancer?

Skälen till utvecklingen av prostatacancer har inte studerats fullt ut. Det är känt att vissa faktorer ökar möjligheten att utveckla prostatacancer.

Riskfaktorer:

 • Åldern hos en man är av stor betydelse för att bestämma risken för att utveckla prostatacancer. Det är bevisat att den äldre en man, desto mer sannolikt utvecklar han prostatacancer. I regel utvecklar denna sjukdom hos män över 65 år.
 • Förekomsten av prostatacancer i nära släktingar (far, bröder) ökar risken att utveckla sjukdomen i 2 gånger. Anledningen till detta är de speciella gener som är ansvariga för utvecklingen av prostatacancer och ärvda.
 • Prostatacancer utvecklas ofta i representanter för Negroid-rasen.
 • Det antas att behandlingen med testosteron (manlig könshormon) ökar risken för att utveckla prostatacancer.
 • En diet rik på fett ökar förmodligen risken för att utveckla prostatacancer.

Diagnos och behandling av prostatacancer

Diagnos av prostatacancer innefattar flera grundläggande metoder: finger rektal undersökning, bestämning av nivån av prostataspecifikt antigen i blodet, ultraljud och biopsi (studie tumörstället under mikroskop). Behandling av prostatacancer beror på sjukdomsfasen och innefattar kirurgisk behandling (prostataavlägsnande), strålbehandling (strålbehandling), såväl som hormonbehandling och kemoterapi.

I Tyskland, där diagnosen prostatacancer får stor uppmärksamhet, diagnostiseras 18 procent av männen med prostatacancer. Enligt resultaten av studier utförda i Amerika är chansen att utveckla prostatacancer cirka 15%. Samtidigt bekämpar 80% av män med prostatacancer framgångsrikt mot denna sjukdom på grund av tidig diagnos och moderna metoder för behandling av prostatacancer.

Det finns flera enkla regler som är användbara för att hålla sig till för att förhindra komplikationer:

 • Det är viktigt att ta medicinerna noggrant och tålmodigt följ läkarens rekommendationer. Om metastaser finns i ryggraden, bör särskild försiktighet vidtas med avseende på fysisk ansträngning. Lyft inte vikter. Det är tillrådligt att lägga sig flera gånger om dagen, om det leder till lättnad.
 • Om en metastas och lesion i lårbenet eller höften upptäcks, begränsar bördan på det skadade benet så mycket som möjligt med hjälp av en käpp eller kryckor;
 • Med benmetastaser bör fysioterapiprocedurer undvikas.

Frågan om möjligheten till fysiska övningar ska diskuteras med läkaren. Kanske kommer han att tillåta promenader, simning och övningar för avkoppling.

Om prostatacancer har metastasiserat, bli helt av med det, tyvärr omöjligt. I prostatacancer med metastaser används metoder för behandling för att minska klagomål, upphöra med sjukdomsförloppet och förlänga patientens liv på det mest kvalitativa sättet. Oftast bildas metastaser i benen hos patienter med prostatacancer. Andra ställen i deras bildning kan vara lymfkörtlar och ibland lungor eller lever. Klagomål som patienter upplever är relaterade till platsen för bildandet av metastaser: benbesvär på grund av trycket av metastaser på benmärgen. Vanliga symptom är trötthet, försämring av det allmänna fysiska tillståndet och viktminskning. För att minska klagomål, upphöra med sjukdomen och förbättra livskvaliteten använder de oftast kemoterapi och hormonbehandling.

kemoterapi Är en metod att behandla prostatacancer, där patienten tar läkemedel som blockerar tillväxt och utveckling av cancerceller. Tyvärr, med kemoterapi förstörs inte bara cancer, utan även friska celler. Därför är kemoterapi ofta åtföljd av håravfall, försvagad immunitet, ökad känslighet hos kroppen mot infektioner, generell svaghet och matsmältningsstörningar.

Vaksam väntan

När vaken väntar utförs behandlingen inte förrän tumören är lokaliserad och har ingen uttalad tillväxt. Denna metod föredras hos äldre män med allvarliga samtidiga sjukdomar och långsamt växande tumörer. Samtidigt undersöks PSA-nivån i blodet regelbundet, ultraljud av prostata utförs.

Strålbehandling göra antingen genom extern bestrålning (denna procedur är något liknande röntgen) eller med hjälp av radioaktiva korn, som införs i prostata, den påverkade tumören (är denna metod kallas brachyterapi). I detta fall bryts DNA-strukturen hos bestrålade celler, de förlorar förmågan att reproducera, bli gammal och dö. Extern strålterapi och brachyterapi används i början av prostatacancer, i frånvaro av metastaser. Dessutom används extern strålterapi för att minska tumören och lindra smärta vid behandling av prostatacancer med lokala bäckenmetastaser, som inte längre behandlas med kirurgi.

Kirurgisk avlägsnande - En radikal metod för att avlägsna prostata, som påverkas av en tumör som inte har spridit sig till andra organ, helt lindrar patienten i prostatacancer. I de tidiga stadierna, i frånvaro av lymfkörteln, är överlevnadsfrekvensen efter kirurgi över 10 år mer än 80%. Prostaten avlägsnas antingen med hjälp av traditionell kirurgisk ingrepp eller med hjälp av Da Vincis prostatektomi. Den traditionella skalpell kirurgi leder ofta till obehagliga konsekvenser - inkontinens och impotens - som skalpell kan skada och skada urinblåsan och muskler som ansvarar för erektioner. I moderna sjukhus prostata bort med robot prostatektomi Da Vinci, som gör det möjligt att minska blodförlust till ett minimum, spara som sexuell funktion och normal funktion av urinblåsan.

När du väljer en behandlingsmetod, överväga nu cancerprocessen, människans ålder, sannolikheten för en lång period utan återfall, risken för komplikationer, såväl patientens önskemål som läkarens förmåga.

Förväntande taktik

Eftersom nyttan av radikalen (i kombination med kirurgisk eller hormonell stråle) behandling av prostatacancer eller vattenhaltig studie bevisade inte, det finns en väntande metod i vilken ingen behandling utförs så länge som tumören är lokaliserad och inte uttrycker tillväxt. Denna metod föredras hos äldre män med allvarliga samtidiga sjukdomar och långsamt växande starkt differentierade tumörer. Ingen behandling ges dock, men patienten är under konstant medicinsk övervakning. Regelbundet undersökt blod PSA-nivåer, utfört ultraljud av prostata. Men med det mest noggranna urvalet av patienter för denna behandlingsmetod dör 10% av patienterna.

kryoterapi-Destruktion av tumören med hjälp av låga temperaturer. Resultaten av denna behandlingsmetod är jämförbara med strålbehandling. De bästa resultaten uppnås med en liten volym av tumören och en kombination av kryostruktion med hormonell behandling.

Hormonbehandling. Prostatacancer är en hormonberoende tumör, och antiandrogena (blockerande manliga könshormoner) terapi är effektiv hos 70-80% av patienterna med avancerade tumörer. Hormonbehandling för prostatacancer är palliativ, det vill säga om det är omöjligt att behandla med andra metoder. Under undersökningen visade sig att den tidigare hormonterapin startades, desto högre överlevnadshastighet och ju lägre förekomsten av komplikationer. Hormonbehandling syftar inte till att härda cancer, utan på att minska klagomål och används ofta i kombination med strålbehandling. Tillväxten av prostataceller stimuleras av manlig könshormon testosteron, så behandling med substanser som sänker testosteronnivåerna i kroppen används för att hämma tillväxten av prostatacancer. En minskning av testosteronnivåerna leder ofta till en minskning av cancertumören eller en minskning av tillväxten.

Det finns många behandlingar för prostatacancer, varav ingen är idealisk.

Diet för prostatacancer

Det finns studier som visar att högkalorivaror, mättade med animaliska fetter, bidrar till utvecklingen av prostatacancer. Hög risk för denna sjukdom hos män som konsumerar mjölk, ost, ägg och kött i stora mängder. Mindre vanlig är prostatacancer orsakad av vegetarianer. En låg nivå av D-vitamin i blodet kan öka risken för att utveckla prostatacancer. Detta kan bero på den låga mängden ultraviolett ljus, eftersom exponering för ultraviolett ljus kan öka vitamin D i kroppen. En studie som publicerats i tidskriften National Cancer Institute i USA föreslår att det kan bli en risk för att sjukdomen påverkas, om man tar multivitaminer mer än sju gånger i veckan. Studien varnar för att de som tar multivitaminer aldrig ska överstiga den dagliga dosen som anges i anmärkningen. Under 2007 en studie publicerad i National Cancer Institute Journal (USA), fann att män som äter blomkål och broccoli, eller någon av de andra korsblommiga grönsaker mer än en gång i veckan, för 40% mindre risk att utveckla prostatacancer än män som sällan äter dessa grönsaker. Fytokemikalier som finns i cruciferous grönsaker har antiandrogena och immunmodulerande egenskaper.

Tyvärr finns det inga metoder för förebyggande, vilket ger en 100 procent garanti för att prostatacancer inte kommer att inträffa eller det kommer att bli ett återfall av sjukdomen. Balanserad rationell nutrition, sluta röka, fysisk utbildning, vanliga utomhusvandringar, positiva känslor - allt detta hjälper till att stödja din immunitet och klara av sjukdomen.

Och kom ihåg: Ju tidigare sjukdomen upptäcks, börjar behandlingen, desto större chanser till återhämtning. Börja inte med sjukdomen, vid de första symtomen utan förlägenhet och länkar till din anställning, kontakta din läkare. Regelbundet gå igenom läkarundersökning även om det saknas klagomål.

Prostatacancer

Prostatacancer är en malign tumör som utvecklas från prostatakörtelns epitel. Hos män är denna cancersjukdom av alla typer av cancer ansedd som vanligast, och under de senaste åren har det varit en trend med tillväxten (ca 3% per år). Enligt olika forskare, bland alla cancerpatienter, observeras prostatacancer hos 10% av patienterna

Orsaker till prostatacancer

Orsakerna till utvecklingen av prostatacancer har inte blivit fullständigt etablerade hittills. Molekylära mekanismer i början och efterföljande utveckling av denna sjukdom studeras djupt. En gen som är ansvarig för familjefall av onkologi avslöjades, vilket indikerar en viss förutsättning för prostatacancer. Utöver detta är det bekräftar teorin att det mänskliga genomet innehåller flera platser som hämmar utvecklingen av prostatacancer, och olika förändringar i sin verksamhet leder till utveckling av sjukdomen.

Utvecklingen av metastaser, liksom sjukdomsprogressionen, påverkar några av de biologiskt aktiva substanserna och tillväxtfaktorerna som ständigt är närvarande i människokroppen.

Prostatacancer kan föregås av olika precancerösa förändringar som uppstår som ett resultat av långvariga inflammatoriska processer och med en genetisk predisposition

Riskfaktorer för prostatacancer

- Race. Oftast är män i Negroid-rasen sjuka, och sjukdomen detekteras redan i de sena stadierna

- En av de viktigaste riskfaktorerna är ålder. Det märks att den äldre en man, risken att utveckla cancer blir mycket högre

- Ärftlig predisposition. I anhöriga till patienter med denna onkologi finns det en ökad risk att utveckla denna maligna neoplasm

- Skadlig produktion, rökning. Utvecklingen av prostatacancer påverkas starkt av kadmium i svetsmaterial, batterier och tobaksrök

- Fel mat. Det noterades att tumören oftast utvecklas hos män som konsumerar mycket fett

Fram till nyligen troddes att risken för att utveckla denna maligna tumör avsevärt minskade användningen av manlig sterilisering (vasektomi), men dessa data bekräftades inte. Identifiera orsakerna till prostatacancer kompliceras av det faktum att ungefär trettio procent av fallen, inte sjukdomen manifesterar sig inte och kan hittas av en slump vid öppnandet av människor som dog av andra orsaker helt

Manifestationer av prostatacancer

Oftast i de tidiga stadierna av prostatacancer visas inte sig själv. Klagomål börjar inträffa när en malign tumör sprider sig och metastaser uppträder. Prostatacancer kännetecknas av en ganska långsam utveckling, så att symptomen på sjukdomsområdet är ganska obetydlig. Symtomen ökar i flera år.

I avsaknad av uppenbara symptom på prostatacancer finns det bara en manifestation som gör att man kan misstänka förekomsten av sjukdomen, denna ökning av blodnivåerna i prostataspecifikt antigen (PSA). I sådana fall är tumören fortfarande mycket liten i storlek, eller endast precancerösa förändringar är närvarande.

Med ökningen i storlek av tumören, och även under groningen av urinröret, triangel, eller blåshalsen av urinblåsan kan uppleva irritation symptom såsom svårighet att urinera, urininkontinens, urineringsfrekvens, trudnosderzhivaemye plötsligt behov av att urinera. Det kan också finnas symtom på övre urinvägsobstruktion (obstruktion): smärta i ländryggen, bildning av njurstenar, utvidgning av njurarna och urinledarna.

Metastatiska benläkningar orsakar smärta i benen, förlamning och parestesi kan uppstå som ett resultat av komprimering av ryggmärgs metastaser. Med metastatisk skada på andra organ ses en överträdelse av deras tillräckliga funktion.

Sammanfattningsvis vill jag notera att alla symptom på prostatacancer är ganska ospecificanta och är olika manifestationer av de drabbade organens störda funktion. Därför, för tidig diagnos av denna maligna neoplasma, screeningsmetoder för alla män över 50 år, liksom män av yngre ålder, som har predisponeringsfaktorer

Symtom på prostatacancer

Adenokarcinom är den huvudsakliga histologiska formen av prostatacancer. Oftast fortsätter cancer i initiala steg med fullständig frånvaro av symtom. Därefter följer utseendet av olika urinlidningsbesvär: frekvent uppmaning att urinera (ofta på natten), en blandning av blod i urinen, urininkontinens eller retention. I vissa fall kan mängden daglig urinering vara upp till tjugo gånger och åtföljas av starka brådskningar och smärta. I fallet med tumörspiring av partiella vesiklar finns det problem med styrka. När tumören når en stor storlek är smärta under avföring och förstoppning möjlig.

Utvecklingen och efterföljande tillväxt av regionala metastaser uppträder genom svullnad av penis, skrot och underdelar. Vid metastasering i benvävnad (lårben, ryggrad och bäckenben) uppstår smärtsamma känslor i dessa områden.

Med metastatisk leverskada beror symtomatologin på storleken och antalet metastaser. Med enskilda metastaser finns det en ökning i levern och tråkig värk i smärtan i höger sida; leverinsufficiens och gulsot utvecklas med flera metastaser.

När lungmetastaser från början kan verka natten torrhosta som utvecklingen av processen blir mycket smärtsamt, hemoptys och eventuellt uppkomsten av varig sputum. Sällan är symptomen andnöd och bröstsmärta (akut eller trubbig)

Diagnos av prostatacancer

På grund av det faktum att nästan ingenting inträffar i början av denna sjukdom är diagnosen prostatacancer ganska svår. Finger rektal undersökning av prostata är en obligatorisk undersökning utförd av en urolog. Under fingerundersökningar kan prostataförseglingar identifieras, vars närvaro utesluter en malign tumör. Förutom att använda följande undersökningsmetoder: TRUS (rektal ultraljudssond prostata) bestämma PSA (prostataspecifikt antigen) blod, en biopsi av prostatakörteln med hjälp av ultraljud. Dessutom, om det finns misstanke om prostatacancer, visas en obligatorisk undersökning av området av lymfkörtlar för att utesluta deras nederlag.

Efter att ha fastställt en definitiv diagnos, för att utesluta metastaser, utförs MR och CT av bäckenorgan samt benscintigrafi. I förekomst av symtom som indikerar nederlag för andra organ, lämpliga metoder för undersökning

Behandling av prostatacancer

För närvarande finns ingen standardtaktik för behandling av prostatacancer, eftersom jämförelser av olika behandlingsmetoder som kontrolleras av studier inte har genomförts. Därför är det svårt att välja den mest lämpliga metoden för behandling av prostatacancer. Hittills, när man väljer en behandlingsmetod, är det vanligt att ta hänsyn till åldern hos en man, risken för komplikationer, cancerprocessen, sannolikheten för en långvarig sjukdomsfri period, läkarens förmåga och patientens önskemål

Grundläggande metoder för behandling av prostatacancer

Förväntande taktik. Eftersom ingen av de studier inte har bevisats fördelar radikala (kirurgiska + strålning + hormon) behandling av prostatacancer, använd standby metod som är avsaknad av behandling så länge som cancern är lokaliserad och offline dess uttalade tillväxt. Förväntande taktik tillämpas oftast på äldre män med långsamt växande högt differentierade maligna tumörer och allvarliga samtidiga sjukdomar. Trots att ingen behandling inte utförs, ska alltid följas patienten vid doktorn, han regelbundet utfört prostata ultraljud och studerade blodnivåer av PSA.

Radikal prostatektomi (kirurgisk behandling) är den huvudsakliga metoden för behandling av prostatacancer. Fram till nyligen var denna behandlingsmetod bland kirurger och patienter mycket impopulär, sedan efter operationen utvecklades komplikationer som impotens och inkontinens. Nu har kirurgiska tekniker utvecklats som möjliggör att bevara den sexuella funktionen och förmågan att behålla urinen. Prognosen efter kirurgisk behandling beror direkt på sjukdomsstadiet. I avsaknad av lymfkörteln är överlevnad över tio år mer än 80%; med omfattande spiring av tumören - mindre än fyrtio procent. Med lesioner av lymfkörtlarna, liksom med spiring av de partiella vesiklarna, försämras prognosen signifikant. I vissa tvivelaktiga fall, efter operationen, används hormonell eller strålbehandling, men ändamålsenligheten och effektiviteten hos sådana kombinationer är fortfarande ifrågasatta

Strålbehandling. Strålningsbestrålning används för att förstöra malign vävnad. Strålningsterapi stör DNA-strukturen hos bestrålade celler, de förlorar möjligheten att reproducera, bli gammal och dö. Som en form av strålterapi används interstitiell strålterapi (brachyterapi). Denna behandlingsmetod består i att implantera strålningskällan direkt i tumören, vilket gör det möjligt att bestråla det inte från utsidan, utan från insidan. På grund av detta är det möjligt att eliminera många biverkningar av strålterapi, som utvecklas på grund av den oundvikliga bestrålningen av närliggande friska vävnader. Med denna metod är nivån på fem års överlevnad mycket högre än efter konventionell strålterapi

kryoterapi. Tumören förstörs av låga temperaturer. Genom dess resultat kan denna metod jämföras med strålbehandling. De bästa resultaten uppnås med en liten tumörvolym och en kombination av kryoterapi med hormonbehandling

Hormonbehandling. Eftersom prostatacancer är en hormonberoende tumör är denna typ av behandling effektiv hos omkring 75% av patienterna med närvaro av vanliga tumörer. Hormonbehandling används endast om andra behandlingsmetoder inte är möjliga. Metoderna för hormonersättningsterapi inkluderar: läkemedlet eller kirurgisk kastrering, androgen blockad målceller, inhibering av 5-alfa-reduktas, maximal androgenblockad. Ju tidigare hormonterapin har startats, desto lägre är incidensen av komplikationer och ju högre överlevnadsfrekvensen.