Huvud
Förebyggande

Avlägsnande av prostatacancer genom kirurgiska metoder: konsekvenser

Enligt statistiken ingår prostatacancer i listan över de mest diagnostiserade manliga sjukdomarna.

Det kan påverka människor i alla åldrar, och dödsräntorna från denna sjukdom ligger på tredje plats.

Om sjukdomen

Prostatacancer (prostatacancer) är en malign neoplasma som härrör från prostatakörtelvävnad på grund av förändringar i prostataceller i DNA. Modern medicin hittills okända exakta orsaker till prostatacancer. Mer detaljer om detta finns här.

Du kan identifiera några faktorer som ökar risken för en tumör:

 1. Ålder. Under årens lopp ökar sannolikheten för en tumör. Mycket sällan sjuka män i åldersgruppen under 40 år, efter 50 år växer risken för sjukdomen varje år.
 2. Ärftlighet. Sannolikheten för att få prostatacancer är högre hos män som har släktingar med en sådan sjukdom (med förekomst av sjuka blodfamiljer ökar risken att utveckla sjukdomen 8 gånger).
 3. Ström. Överdriven konsumtion av animaliska fetter främjar tumörbildning. I fullständiga män upptäcks prostatacancer oftare.
 4. Rökare. I tobaksröket finns cadmium, vilket bidrar till förekomst av prostatacancer.
 5. Ultraviolett strålning. Innehåller i sin sammansättning vitamin D3, som undertrycker tillväxten av celler.

I den onkologiska strukturen i många länder ligger prostatacancer i 2-3 platser, vilket ger mag- och lungcancer.

Sjukdomen tenderar att förekomma hos mogna män (efter 40-50 år), efter 60-70 år stiger frekvensen.

Cirka 40% av männen i denna ålder har latent (latent) prostatacancer och endast 10% av fallen börjar den latenta formen att manifestera en klinisk bild och kan leda till döden.

En särskiljande egenskap av prostatacancer kännetecknas av den långsamma utvecklingen, vilket beror på att symtom saknades i början.

Behandlingsalternativ

Lokal prostatacancer tar cirka 2-3 år för att öka tumörvolymen med hälften. I det här fallet kan det fortsätta i körteln.

Ett vanligt sätt att behandla prostatacancer är strålbehandling (röntgenbehandling) - En teknik för behandling av maligna neoplasmer med hjälp av joniserande strålning. Cancerceller multipliceras mycket snabbare än enkla celler, och strålning från strålterapi stör celldelning och DNA-syntes.

Fördelen med röntgenbehandling är avsaknaden av en kirurgisk operation för svullnad av prostatakörteln hos män, en nackdel är oförmågan att styra utvecklingen av tumören genom livet. Enligt studier efter användning av strålbehandling är förmågan att behålla en normal nivå av substans i prostataceller endast 10%. Efter kirurgisk ingrepp - 70%.

Andra alternativ för behandling av prostatacancer:

 1. kemoterapi - Cancerbehandling med användning av läkemedel, vilket gör det möjligt att minska tillväxten av cancerceller samtidigt som de skadar friska celler. Sådan hormonell behandling sänker testosteronnivåerna och saktar sjukdomsförloppet.
 2. immunterapi - En teknik baserad på användningen av läkemedel som aktiverar immunsystemet. Kroppen injiceras med svaga cancerceller, och immunitet börjar förstöra dem och tar emot främmande celler.
 3. Högintensiv fokusering ultraljudsablation - En metod där vävnader värms upp med intensiv ultraljud och tumörceller är skadade. Biverkningarna av denna procedur är minimala.

Ofta i bildandet av prostatacancer, använder läkare komplex behandling, som kombinerar kemoterapi med strålning.

Radikal prostataavlägsnande: vad är det? Radikal prostataavlägsnande - Den vanligaste operationen för att ta bort prostata (med onkologi). Målet är att ta bort tumören inom friska fält och att behålla kontrollen över urinfunktionen och sexuell aktivitet. Operationen för prostatacancer utförs hos personer vars cancer inte har passerat till angränsande organ.

Läkare som ordinerar terapi med hjälp av kirurgiska metoden använder sig av varje organisms förmåga att motstå kirurgisk ingrepp, vilket är en allvarlig procedur. Denna procedur har blivit den mest populära i behandlingen av prostatacancer, för att inte eliminera sjukdomen är radikalt omöjligt att kontrollera övergången till närliggande organ.

Och om det hände - kan cancer inte botas eller stoppas. I närvaro av metastaser på benen är den förväntade livslängden inte mer än 3 år.

vittnesbörd

Absoluta indikationer för prostataavlägsnande är:

 • härdad prostatacancer (steg 1 och 2) i frånvaro av metastaser och regionala lymfkörtlar;
 • obstruktion av urinvägarna (svårighet i urinflödet) tillsammans med stadium 3 prostatacancer;
 • en försummad form av prostata adenom som inte svarar på andra behandlingar, vilket är sällsynt.

Avlägsnande av prostatakörteln i cancer och konsekvenserna

Hur man tar bort prostata Det finns flera sätt att ta bort prostatacancer. Effektivare anses vara radikal prostatektomi.

Radikal prostatektomi - operation för att ta bort prostatacancer, utförs med lokaliserad sjukdom Det är det huvudsakliga sättet att behandla med bevarande av urinfunktion och erektil.

När du utför kirurgi för att ta bort prostatacancer krävs stor skicklighet hos läkaren, eftersom vid kanterna av prostata är urinrörets sphincter och de små nerverna som är ansvariga för erektionen, som måste bevaras.

Ofta efter prostatektomi används komplex terapi, som kombinerar strålbehandling och hormonbehandling.

Förutom radikal prostatektomi finns det flera moderna kirurgiska metoder för att ta bort prostatakörteln:

 1. Transuretral resektion av prostata (TUR). Den säkraste metoden för avlägsnande, utförd med milda former av sjukdomen, när njurarna inte är skadade och blåsan kan tömmas. TUR är smärtfri.

Operationen på prostatacancer åtföljs av införandet av en tunn endoskopisk enhet i urinröret, kallat ett resektoskop.

När det exponeras för prostatakörteln, tas blodkärlen bort och koaguleras. Operationen av att avlägsna prostatakörteln under generell anestesi eller spinalanestesi, och endast i fallet när prostatakörteln inte överstiger 80 ml.

Sannolikheten för komplikationer bestäms av varaktigheten av operationen. Möjliga komplikationer inkluderar blödning, penetration av vätska för att tvätta urinröret i kärlbädden.

TUR kan inte utföras med förhöjning av diabetes mellitus, kränkningar i hjärt- och respiratoriska system, användning av läkemedel som utspätt blod.

 • Öppen adenomektomi. Används i svåra former av sjukdom, när prostatakörteln når stora volymer, det finns ingen tömning av urinblåsan, det är njursvikt.

  Används också i komplikationer av prostata adenom i form av stenar i blåsan. Vid svullnad av prostata är operationen öppen och den är traumatisk.

  Öppen adenomektomi kräver generell anestesi eller regional anestesi. Under operationen av att ta bort prostata, görs ett urinblåsning, vilket representerar läkarens öga på den drabbade prostatazonen. I urinblåsan bör en kateter installeras för att tömma vätskan.

  För unga män är adenomektomi av prostata fylld med ett brott mot styrkan. Öppen adenomektomi används inte vid förekomsten av samtidiga allvarliga sjukdomar som hotar livet.

 • Transuretral snitt av prostata (TUIP). Operationen sker i närvaro av frekvent eller svår urinering, oförmåga att tömma blåsan fullständigt, regelbundna inflammatoriska sjukdomar i urinvägarna, vilket ger en liten prostata storlek.

  Förfarandet möjliggör för att förbättra urinflödet och eliminera manifestationer av prostata adenom.

 • Kirurgisk ingrepp utförs under generell anestesi eller ryggradsbedövning. Ett resektoskop sätts in i urinröret, som har en kniv i slutet. Kirurgen producerar två snitt i prostatakörteln, medan han inte skär vävnaden.

  Komplikationer efter TUIP är sexuella störningar i form av retrograd ejakulation. Operationen är kontraindicerad för stora prostatastorlekar.

  komplikationer

  Avlägsnande av prostata hos män bidrar till omedelbar lättnad, som varar i många år.

  Men en sådan extrem åtgärd i behandlingen finns en hög risk för oönskade komplikationer efter operationen av prostatacancer - konsekvenserna:

  1. Blödning. Den farligaste och välkända komplikationen, följden av vilken kan vara en igensättning av urinröret med blodproppar och en allvarlig blodförlust.
  2. Förgiftning med tvättvatten. Allvarlig komplikation orsakad av intag av vätska i blodet, som användes under operationen för att tvätta urinröret.
  3. Akut retention av urin. Det kan utvecklas efter täppning av urinröret med blodproppar eller förändringar i muskelstrukturen hos blåsan.
  4. Urininkontinens. Situationen kan vara kontinuerlig och kan bara börja med fysisk stress.
  5. Andra problem med urinering: läckage av urin, ömhet och frekvent urinering efter avlägsnande av prostata i cancer.
  6. Kränkningar av styrka. Denna komplikation förekommer i 4-10% av fallen.
  7. Retrograd ejakulation. Uttryckt i avsaknad av utbrott av spermier under orgasm och utstötning i blåsan. Denna komplikation är inte farlig, för spermien lämnar kroppen med urin.
  8. Inflammatoriska sjukdomar. Varje femte operation börjar. Konsekvenserna av denna typ blockeras genom att man tar antibiotika.

  rehabilitering

  Trots patientens goda hälsa efter operationen för att ta bort prostata, kommer kroppen att ta lång tid att återhämta sig helt.

  Rehabilitering efter prostatacanceroperation:

  • i den första postoperativa veckan måste du vara extremt försiktig, undvika plötsliga rörelser och lämna fysiska övningar tills bättre tider;
  • under återhämtningsperioden krävs att man dricker mycket vatten för att tvätta blåsan, ca 8 glas per dag, vilket kommer att påskynda återhämtningen;
  • försök att minska belastningen under tarmrörelsen;
  • tung lyftning under återhämtningsperioden är inte tillåtet, såväl som bilkörning
  • Glöm inte den föreskrivna kosten för att förhindra förstoppning (om det uppstår måste du se en läkare om att ta laxermedel);
  • När snittet är normalt tas suturerna bort från det i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch (möjlighet att ta bad, besöka poolen efter operationen, prostatacancer ska diskuteras med din läkare).

  För att förhindra återkommande prostatacancer efter radikal prostatektomi bör du besöka urologen minst en gång per år och genomgå digital rektaldiagnostik.

  Efter avlägsnande av prostatakörteln kan du glömma sjukdomen i upp till 15 år. I vissa fall krävs upprepad kirurgisk ingrepp. Vid efterlevnad av medicinska referenser, passage av nödvändiga förfaranden och läkarbesökets lägliga besök kan livslängden ökas.

  Tumör i prostatakörteln kan förekomma hos någon man. Det viktigaste är att inte missa ögonblicket och diagnostisera sjukdomen i tid. Modern medicinsk teknik tillåter i de flesta fall att besegra sjukdomen och fortsätta njuta av livet.

  Prostatacancer i 2: e och 3: e graden, prognos för behandling

  KRAFT AV PROSTATET FÖR DEN 2: a GRAVEN: KARAKTERISTIK

  Prostatacancer i 2: e graden är begränsad till utsidan av kroppen. Spridning bortom kapseln i intilliggande vävnader är frånvarande. Det finns inga metastaser i lymfkörtlarna och andra organ. Den internationella egenskapen hos en sådan tumör är T2N0M0 eller begränsat prostatakarcinom. En sådan tumör detekteras inte alltid i fingerforskning, men det kan redan ses på ultraljud i en förebyggande undersökning.

  Prognos för prostatacancer 2 grader ganska optimistisk! PCa i den andra graden är väl behandlingsbar, eftersom det finns möjlighet att ordinera behandling i tid. Behandlingen av prostatacancer i 2: a graden är radikal avlägsnande av körteln - prostatektomi. Endast sådan snabb åtgärd ger goda möjligheter till en fullständig botemedel (inget återfall).

  Operation i Tyskland genomförs på olika sätt - i princip, minimalinvasiva metoder (laparoskopisk prostatektomi), bland annat med hjälp av roboten Da Vinci. Förutom den begränsade spridningen av tumören bör en patient med prostatacancer i grad 2 för operationen ha ett bra allmänt hälsotillstånd. Om prostatacancer klassificeras som en 2-gradig grad, men patienten är kontraindicerad i operationen av medicinska skäl, så är strålterapi, brachyterapi ordinerad.

  CANCER OF PROSTATE OF THIRD DEGREE: KARAKTERISTISKA

  Prostatacancer, detekterad i grad 3, växer in i de omgivande organen bortom kapseln. Eventuell infiltration i ändtarmen, seminalblåsor, urinblåsa. Enligt den internationella klassificeringen beskrivs denna tumör som T3N0M0, eller en lokalt spirande tumör i prostatakörteln.

  Vid den tredje graden av diagnostiserad prostatacancer har patienten ofta klagomål i bäckenet, obehag med urinering, ömhet i anusen. Behandling av prostatacancer i den tredje graden är kirurgi / hormonbehandling i kombination med strålbehandling. Målet med terapi är inte bara avlägsnandet av tumören i sig, som i andra etappen av prostatacancer, men också förebyggandet av dess ytterligare spridning.

  Det finns flera alternativ för strålbehandling med prostatacancer, applicerad i 3: e graden:

  • traditionell perkutan strålbehandling: I Tyskland utförs denna procedur under kontroll av en exakt digital teknik som möjliggör målinriktad exponering av prostatakörteln och för att minska effekten på angränsande organ - blåsan och ändtarmen.
  • brakyterapi: med hjälp av implantat, så kallade korn ("frön"), placerade i prostataområdet med cancer i tredje graden, görs radioaktiv effekt på orgeln. Metoden appliceras om operationen för livsindikationer är kontraindicerad.

  Således bör behandlingen av prostatacancer med en diagnostiserad 3: e grad vara omfattande. Operationen har ibland en förlängd version i form av fullständig kastration med borttagning av testiklarna. Produktionen av testosteron upphör, vilket fördröjer tumörens tillväxt. Samma åtgärd har antiandrogena läkemedel. Om du använder alla moderna metoder för behandling tillgänglig för de tyska läkarna, att även när den tredje etappen av prostatacancer (allvarligare än den 2: a) prognos 10-års överlevnad kan nå 60% eller mer.

  Cancer i prostatakörteln: överlevnadsprognos

  I onkologi är prognosen för prostatacancer som upptäckts i de tidiga stadierna en av de mest gynnsamma.
  Prognos för överlevnad i prostatacancer beror på tumörens förekomst, aggressivitet, patientens ålder och allmänna tillstånd. I de tidiga stadierna med en icke-aggressiv tumör är prognosen för cancerbehandling i prostatakörteln gynnsam. Eftersom framgången för behandlingen av sjukdomen är i hög grad beroende av snabb diagnos av prostatacancer, är det helt klart att checkup av män äldre än 40 år bör vara obligatoriskt i alla länder.

  För en gynnsam prognos, med 2 eller 3 stadier av prostatacancer i allmänhet säga "Prostate adenokarcinom" typ av tumör, liten tumörstorlek, unilateral skada av prostatakörteln, brist på groning i nervstammar och sädesblåsorna.

  Enligt statistiken är i genomsnitt 70-90% av männen i andra etappen av prostatacancer äntligen läkt. I prostatacancer i det tredje steget, är prognosen inte lika gynnsam som i 2: a, eftersom det är troligt att penetreras kapseln av prostatatumör har redan gett fjärrmetastaser, vilket kan ta sig uttryck i ett par månader efter operation eller strålbehandling. I det här fallet måste du redan behandla ett återfall av prostatacancer. Därför är det särskilt viktigt att regelbundet övervaka PSA efter behandling.

  Om det efter behandling i det tredje steget av prostatacancermetastaser, överlevnadsprognosen beror på responsen av organismen till läkemedel som används i metastatisk prostatacancer (kemoterapi). Och här lever många patienter (30-40%) 10 år eller mer, trots metastatiseringsprocessen.

  Prostatacancer - Prognos för överlevnad

  Prognos för sjuklighet och dödlighet

  Enligt WHO: s europeiska kontor, i de fem största länderna i Europa, registreras cirka 80100 nya fall av malign neoplasma i prostatakörteln varje år. Olyckligtvis detekteras denna patologi i de sena stadierna i 55-60% av fallen. I världen registreras 200250 fall av prostatasjukdom årligen. Hos 70% -80% av patienterna tenderar den patologiska processen att utvecklas.

  Prostatacancer ligger på tredje plats bland onkologiska sjukdomar hos manliga könsorgan i Västeuropa och vid första i USA. Denna ganska vanliga tumör i de flesta länder rankar andra tredjedel i frekvens bland maligna tumörer hos män, och i Förenta staterna - den första platsen. Årligen registreras 1500 nya fall av maligna tumörer i Ryska federationen, i Ukraina - 25000 och i Europeiska unionen - 86000.

  Förekomsten av prostatacancer påverkas av männenas etnicitet. Således fastställdes att representanter för Negroid-rasen är mest mottagliga för denna sjukdom, och den lägsta incidensen är noterad i de östasiatiska staterna (Kina, Japan).

  Dödligheten från prostatacancer beror på scenen i den sjukdom där tumören detekteras och adekvat behandling. Det är känt att tyvärr bara 30% av patienterna diagnostiseras i första eller andra etappen. Metastaser av cancerceller från prostatakörteln finns hos 65% -80% av män som har en första gången sjukdom.

  Vissa forskare indikerar att i 33% av männen efter femtio år finns en latent form av prostatacancer. Trots sjukdomsförloppet är 1% av dessa personer den primära diagnosen. Eftersom 76% av äldre män har godartad prostatahyperplasi, är det en komplex process att erkänna att de har cancer.

  Riskfaktorer som påverkar prognosen för förekomsten av prostatacancer

  Det finns några riskfaktorer som ökar sannolikheten för att utveckla prostatacancer:

  A. Ålder. Prostatacancer detekteras i 75% av fallen efter 50 år.

  B. vägde ner Om det finns en sjukdom i nästa släkting ökar risken med 2 gånger, och om cancer diagnostiseras hos 3 nära personer, ökar risken för sjukdomen 9 gånger.

  C. Etniskt ursprung. Svarta afroamerikaner är 1,5-2 gånger mer benägna att utveckla prostatacancer än vita män.

  D. Näring. En hög mängd i djurets diet man gånger 3 gånger ökar risken för sjuklighet. Tvärtom förhindrar användningen av sojaprodukter utveckling och progression av PCa. Vitamin E minskar risken för sjuklighet med 1/3 och selen - med 2/3. Carotenoider minskar också risken för prostatacancer.

  I sjukdoms naturliga förlopp beror dödligheten i stor utsträckning på graden av differentiering av tumörceller. Så med sin låga differentiering är sannolikheten att dö inom 10 år 10%, och med en hög grad av differentiering av cancervävnad ökar denna indikator till 60%. Om patienten diagnostiseras med prostata sjukdom i senare skeden lever de från 30 till 35 månader. Inom fem år dör 75% av patienterna i tredje och fjärde etappen av prostatacancer och inom 10 år - 90%.

  Prognos överlevnad beroende på symtom på sjukdomen

  Prostatacancer har skarpa tidiga tecken på sjukdomen. Detta kan vara smärta (99%), obstruktion av urinvägarna (54%) eller hematuri (87%). Men dessa symptom är typiska för andra sjukdomar i prostata, så deras utseende orsakar inte onkologisk alertness. I 43% av fallen är de första tecknen på prostatacancer benvärk, vilket indikerar förekomst av tumörmetastaser.

  Detekterbarheten av sjukdomen förbättrade screeningsprogram med användning av onkologiska markörer, i synnerhet PSA (prostata-specifikt antigen). Före introduktionen i screeningprogrammet för definitionen av PSA detekterades lokaliserade former av prostatacancer i 33% av fallen och efter 60% -70%.

  Ett karakteristiskt kännetecken för neoplasi av prostatavävnader är aneuploiditeten av deoxiribonukleinsyra i punkta i prostatakörteln. Det finns i 50% av prostatacancer. Dess definition gör det möjligt att upptäcka malign neoplasm hos nästan 50% av patienterna.

  Screeningsprogrammet för prostatacancer inkluderar sådana metoder för att undersöka patienter:

  digital rektalundersökning gör det möjligt för 87% av patienterna att identifiera prostatahyperplasi, närvaron av noder, för att bedöma deras densitet och ytan, hos 37% av patienterna för att identifiera prostatacancer.

  känsligheten hos PSA-testet når 95%;

  TRUS-metoden är informativ i 605 fall;

  kombinationen av PSA + TRUS-metoden är effektiv i 80% av fallen och PSA + PRI hos 83% av patienterna;

  nålbiopsi bekräftar diagnosen av tumörer i 15% av patienter med isolerad förhöjning av PSA-nivån och 80% av män som genomgick digital undersökning av ändtarmen + PSA-nivån;

  ultraljudsundersökning av prostata med en rektal sensor avslöjar cancer 1 95% av patienterna är i riskzonen;

  transuretral biopsi av prostata är informativ hos 81% av patienterna;

  aspirationsbiopsi utförs från små mellanslag som bestäms påtagligt under fingerundersökningen;

  CT och MR har 100% känslighet vid bestämning av tumörmetastaser.

  Överlevnad med olika behandlingsmetoder

  En av metoderna för kirurgisk behandling av prostatacancer är radikal prostatektomi. Nyligen, i 93% av fallen, utförs det med ett laparoskop. Dödligheten efter operationen varierar från 0% till 1,2%. Under de första 6-7 veckorna efter operationen utvecklas stricture hos 8% av patienterna. Hos 6% av patienterna som upplever stressinkontinens, är tiden för fysisk ansträngning, vilket kräver användning av pads. Användningen av nervbesparande tekniker under operationen resulterade i en kvarvarande effekt hos 60% -80% av männen som genomgått operation.

  Ett antal patienter diagnostiseras med prostatacancer i 2: a graden. Prognosen är följande: patientens överlevnadsfrekvens efter denna operation var 99%, den 10-årige - 90% och femtonåret - 82%. Om operationen utfördes för patienter diagnostiserade med prostatacancer i grad 3, blir prognosen något annorlunda. Indikatorn för en tioårig överlevnadsnivå överstiger inte 79%.

  Patienter i tredje etappen av prostatacancer efter operationen visas adjuvansbehandling med kemoterapeutiska läkemedel. Det minskar risken för lokal tumöråterfall med 70% och förbättrar överlevnadshastigheten.

  Adjuverande terapi med hormonella läkemedel indikeras för patienter med lymfkörtelmetastaser. I den postoperativa perioden ökar adjuvans monoterapi med antiandrogener i kombination med strålbehandling 65% överlevnad under en 3 års uppföljning.

  Indikationer av strålbehandling är en prostatacancer 1 och 2 grader, vilket är en optimistisk prognos, men de vill inte drivas eller har kontraindikationer för kirurgi. Det är indicerat för prostatacancer i tredje graden. Efter strålbehandling visade 98% av patienterna inte uttryckta reaktioner från tjocktarmen och urinvägarna. Hos 55% -60% av patienterna finns en minskning eller brist på styrka. I 6% av patienterna har diarré hos 13% av rektal blödning, och 10% - hematuri och 14% -striktura urinröret.

  Brachyterapi är en alternativ metod för strålbehandling. Med tillämpningen av denna metod har 99% av patienterna ingen skada på friska vävnader. Vid en cancer i en prostata av 1 och 2 grader prognosen vid utförandet av brachyterapi bra. Återvinning sker i 95% av fallen.

  Hos patienter som diagnostiserats med cancer i grad 3 är prognosen värre; Brachyterapi bör kombineras med extern bestrålning. Hos män som har prostatacancer i grad 4 är prognosen mycket värre. Han har visat en komplex behandling, inklusive symptomatisk behandling.

  Patienter som diagnostiserats med prostatacancer i grad 4, vars prognos kan försämras över tid, kan behöva smärtlindring. De växande smärtorna behandlas enligt trenivåprogrammet:

  a. 1 nivå - i närvaro av icke-uttryckt smärtsyndrom utse icke-narkotiska analgetika som blockerar syntesen av smärtstillande medel.

  b. 2 nivå - med måttlig smärta är utnämningen av icke-opioida läkemedel och svaga opioider indikerade;

  c. Nivå 3 används när smärta ökar och analgesi är ineffektivt; föreskriva en kombination av icke-opioida analgetika med starka opioider.

  Strålbehandling, som hålls i obotliga patienter, minskar intensiteten av smärta i 36% -70% av patienterna och leder till dess fullständigt försvinnande i 36% -65% av fallen. Effekten av termoterapi vid behandling av patienter med prostatacancer är 79% och standard bestrålning - 48%. Patienter som lider av prostatacancer i 4: e graden, vars prognos kan förbättras, ordineras kombinerad strålbehandling och östrogenbehandling. Dess effektivitet är 96%.

  Vissa onkologer pekar på den speciella effekten att behandla prostatacancer med en kombination av strålbehandling med östrogenbehandling. Positiv effekt uppnås i 96% av fallen och vid kombinerad strålbehandling, polykemoterapi och östrogenbehandling var effekten 93%. Hos 87% av patienterna uppnåddes fullständig regression av tumören. De hade ingen återfall inom 3 år.

  Tumörrepetensen i prostatacancer sker huvudsakligen under det första året efter operationen. Det ökar när scenen i den patologiska processen ökar. I den första etappen av prostatacancer förekommer exempelvis inte återfall hos 90% -100% av patienterna och vid behandling av andra stegs cancer är dessa siffror signifikant sämre (69% -79%).

  Ett viktigt kriterium för radikaliteten hos den utförda prostatektomi är en låg PSA-nivå under postoperativ period. Sjukdomens återfall kan bedömas om PSA-nivån ökar kraftigt. Detta kan sägas endast med säkerhet när de två senaste analyserna överskrider koncentrationen av PSA med 2 gånger jämfört med den ursprungliga studien. Hos 25% av patienterna med avancerade stadium av prostatacancer utförs palliativ kirurgi, vilket innefattar epicystektomi.

  Trots det verkliga iridescensutsikterna i närvaro av prostatacancer är även dess lokala form ett hot mot människans liv och i framtiden kan det leda till döden. Vid undersökning av serum för PSA kan diagnosen göras 6-7 år tidigare, och detta förbättrar signifikant prognosen för överlevnad. Vid tidig diagnos av sjukdomen utförs radikal prostatektomi, varefter överlevnadsfrekvensen i 15 år är mycket hög. Endoskopisk kirurgi reducerar signifikant perioden av postoperativ rehabilitering.

  Prostatacancer, vad är prognosen?

  Förekomsten av cancer växer stadigt på senare tid.

  Cancer kan påverka alla organ i människokroppen, vilket, beroende på djupet på platsen, funktionerna för innervering och blodtillförsel, låter patienten veta om patologin vid olika tidpunkter.

  I länder med hög ekonomisk utveckling och obligatorisk sjukförsäkring, på grund av mass screenings, är diagnosen tumörer väl utvecklad i de tidiga stadierna. Tyvärr finns det inte i vårt land en reglerad lista över nödvändiga undersökningar, för upptäckt av onkopatologi, på grund av den svåra ekonomiska situationen.

  Detta leder till fall av diagnos av neoplasmer i steg III och IV, vilka inte är mottagliga för behandling. När man står inför prostatacancer, särskilt i de sista etapperna, frågar en person om hur många som lever med prostatacancer.

  Funktioner av maligna neoplasmer i prostata

  Cancer kan utveckla denna lokalisering av både benigna prostatatumörer (adenom) och av samma vävnad. Utlösa tillväxten av onormala celler kan vara cancerframkallande ämnen, såsom herbicider, pesticider, ofta förekommande kontakt med farliga ämnen för produktion (kadmium, benspyren etc.), genetisk predisposition eller betydande metaboliska störningar av androgena hormoner, kan vars orsak vara närande fetma, menopausala förändringar. Genom precancerösa prostatabesvär inkluderar prostatit och i motsats till vad många tror, ​​inte omfattar adenom.

  Nästan alltid stegen I och II adenocarcinom inte orsakar något obehag hos män, eftersom denna period kallas latens, och diagnos i detta skede beror på kontroller.

  Symptom på vanliga cancerformer är:

  • svårighet att urinera (det är inte alltid och är mer typiskt för en godartad tumör på grund av egenutvecklingen i tillväxtriktningen);
  • förekomst av blodföroreningar i urin och sperma
  • erektil dysfunktion
  • smärta i det lilla bäckenet, som sträcker sig till sakrum och nedre delen av ryggen (när processen är utspridd kontakt eller metastatisk)
  • en ökning av inguinal lymfoder, lymfadenit;
  • långvarig feber inom subfebrila siffror;
  • viktminskning, svaghet, trötthet, huvudvärk.

  Fjärrmetastaser bestäms huvudsakligen i benvävnad och lymfkörtlar, metastasering till inre organ är mindre vanligt.

  Faktorer som påverkar möjligheten till återhämtning från cancer

  Prognos av resultaten av någon sjukdom reduceras till sammanfattningen av gynnsamma och ogynnsamma faktorer som på något sätt kan påverka patientens återhämtning. Prognosen för prostatacancer är liknande, för överlevnad påverkar i detta fall:

  1. Patientens ålder
  2. Förekomsten av samtidig akuta och kroniska sjukdomar, vilket kan förvärra tumörprocessen.
  3. Steg av utveckling av cancer, som han upptäcktes.

  Således ju yngre patienten, desto mindre han belastas av andra sjukdomar och ju förr han började behandlingen, desto fler chanser han har att leva ett långt liv. Individuella skillnader i hälsa av reserverna i olika människor är, även personal med lång arbetslivserfarenhet, svårt att svara på frågan om hur många lever med prostatacancer.

  Prognos vid olika stadier av sjukdomen

  Många, omedelbart efter att ha etablerat en onkologisk diagnos, sätter ett kors på sig själva. Men tack vare moderna behandlingsmetoder anses cancer redan vara en härdbar sjukdom.

  Enligt onkologinormerna kan en person som har kunnat varas mer än 5 år efter behandlingen anses vara botad. Det sätt på vilket prostatacancer kommer att fortsätta och prognosen visar sig vara korrekt beror inte bara på onkologens vård, när det gäller att bedöma tillståndet. Traditionellt är något antagande om en sådan plan baserad på statistiska data under senare år.

  Cancer i prostatakörteln påverkar prognosen avseende tidpunkten, liksom alla andra maligna neoplasmer, i riktning mot att minska de tilldelade åren. I det första skedet av cancerprocessen är chanserna för återhämtning 99-100% (enskilda fall av död är oftast associerade inte med tumör orsaker).

  Bland män som upptäckte tumörens tillväxt i fas II botas ca 90% av de sjuka, men om 10 år kan en fjärdedel återfalla. Postoperativ observation, i detta fall, blir nödvändig för att i rätt tid identifiera förändringar som förändras.

  Antalet personer som överlevde i 5 år eller mer efter att ha diagnostiserat fas III-malign process i prostatakörteln är cirka 50% av det totala antalet patienter. Vid det fjärde stadiet kan det dödliga resultatet försenas till 1-2 år, då patienten ges lämplig palliativ vård och alla rekommendationer genomförs. Prognosen för överlevnad i 5 år, vid detta stadium av sjukdomen, är cirka 30%.

  Grunderna för palliativ vård för patienter med prostatacancer

  Palliativ vård - detta är den händelse som utförs av läkare och anhöriga till patienter med syftet att bota, men lindra de sista dagarna, genom att skapa de mest bekväma förhållanden för patientens bostad.

  Denna typ av vård kan delas in i två kategorier: medicinsk och icke-medicinsk. Sjukvården reduceras till utnämningen av läkemedel som lindrar smärta, eliminera symptom på förgiftning, stödjer patienten och det kirurgiska och radioterapeutiska manipuleras för att minska svårighetsgraden av tillståndet.

  Kirurgisk ingrepp rekommenderas vid fullständig retention av urin, svår hematuri, komprimering av ryggmärgen efter ryggraden. Återvinning av urinflöde kan utföras genom att helt avlägsna prostata eller genom att applicera en stomi på blåsan.

  När hematuri är nödvändig för att ge kirurgisk tillgång till blödningskällan och genomföra dess eliminering på något sätt möjligt. Kompression av ryggmärgen sker i kompressionsfrakturen hos ryggkroppar som förstörs av metastaser. Dekompression i detta fall kan rädda patienten från outhärdliga smärtor, förlamning och störning av bäckens organers funktion. Strålbehandling kan i vissa fall ersätta kirurgisk behandling.

  Inte medicinsk hjälp vilar på nära personer av en sjuk person. Ansvaren innefattar noggrann vård, särskilt hygien, eftersom fullständig eller partiell inkontinens nästan alltid känns. Förebyggande av maceration av hud och decubitus, balanserad näring, uppmärksamhet och psykiskt stöd hos andra - det är det som är mest nödvändigt för en seriös patient. Olikhet och brist på medlidande av släktingar leder till allvarliga depressiva störningar, apati och snabbt förstör en svag person.

  Prostatacancer är en allvarlig patologi som är prognostiskt ogynnsam i de sista etapperna, men stämmer inte över till en sämre prognos.

  Ofta oemotståndlig lust att återvinning av patienten, familjestöd och strikt följsamhet till rekommendationerna från läkarna gör omöjliga saker och bryta mot antaganden och prognoser till förmån för patienterna. Kampen mot cancer genomförs över hela världen och det är möjligt att under de kommande åren, gått samman tack vare den snabba utvecklingen av vetenskap inom detta område, denna sjukdom kommer att besegras.

  Postoperativ period: prostatacancer är besegrad, hur man återställer?

  Behandling av prostatacancer kan utföras på olika sätt, till exempel: kemoterapi, administrering av östrogener och liknande. Men med största framgång passerar genom en kirurgisk operation, kallad radikal prostatektomi.

  Dess fördelar är att bli av med sjukdomen i ett tidigt skede av tumörbildning och ett minimum av komplikationer i återhämtningsperioden jämfört med andra sätt att bekämpa cancer.

  Det finns en operation för att extrahera prostatakörteln och om nödvändigt de drabbade omgivande vävnaderna. Omedelbart efter operationen överförs prostatacancerpatienter till intensivvården eller intensivvården. Det kommer också att innehålla den behandlande läkaren.

  Inom några timmar, efter en prostatacanceroperation, kommer han att observera patientens tillstånd. Vid denna tid, att läkaren inte bara se till att både den opererade återfått medvetandet efter anestesi, men under hans ledning, patienten kommer att spendera alla nödvändiga terapeutiska åtgärder. Såsom kommer att samlas blod och urin för att övervaka patientens tillstånd och, om nödvändigt, utfördes ytterligare datainsamling, inklusive EKG, tryckreglering och så vidare.

  I avsaknad av komplikationer efter operationen, efter en dag överförs mannen till den urologiska avdelningen. Postoperativ period efter avlägsnande av prostatacancer på sjukhuset innefattar:

  • Obligatorisk administrering av föreskrivna antibiotika
  • Mottagande av smärtstillande medel
  • Överensstämmelse med den föreskrivna kosten (vanligtvis tre dagar senare tillåtet att återvända till det vanliga sättet att äta)
  • Avlägsnande av försäkringsdränering enligt indikationer - normalt efter två dagar
  • Avlägsnande av suturer - i fall utan komplikationer på åttonde dagen
  • Kontrollera urinrörets läkning och ta urinkatetern bort. Vanligtvis händer detta på den nionde dagen, varefter patienten släpps hem.

  Postoperativ period efter avlägsnande av prostatacancer hemma:

  • Varje trimester under de första två åren spår nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) för att kontrollera sjukdomens återkomst.
  • Begränsning av kraftbelastningen under en period av tre månader.
  • Många betyg på forum skrivs om fördelarna med promenader, som eliminerar smärtan i benen orsakade blodproppar bildas i den postoperativa perioden av prostatacancer.
  • Kegels metod för att återställa funktionen av urinering.
  • Förlängd intag av lågdosinhibitorer för tidig återställning av potens.

  Den postoperativa perioden av prostatacancer varar ett år, för vilket de flesta patienter lyckas helt återfå sitt vanliga sätt att leva.

  Livstid efter avlägsnande av prostatacancer och eventuellt återfall

  Livslängden efter avlägsnande av prostatacancer är ganska hög och överlevnaden under den första femårsplanen är i genomsnitt:

  • Det första steget är 92%
  • Den andra etappen är 81%
  • Den tredje etappen är 41%
  • Den fjärde etappen är 15%

  Tyvärr, ibland efter behandlingen finns det en återkommande prostatacancer.

  Postoperativ rehabilitering för prostatacancer är inte utan syfte innebär systematisk bestämning av nivån av prostataspecifikt antigen. Spårning nivån och notera det ökande antalet antigener kan tala med tillförsikt om återfall av prostatacancer (prostatacancer), eftersom detta är den vanligaste symptomet. I medicin kallas detta för "biokemisk återkommande prostatacancer."

  Effekten på den återkommande tumören, beroende på resultatet av studien, utförs med hjälp av:

  • Brachioterapi (bestrålning, där strålbehandling är lokaliserad i ett särskilt sjukorgan och påverkar endast lokala celler).
  • Haifs metod.
  • Hormonbehandling.
  • Strålbehandling.
  • Kemoterapi.
  • Radikal prostatektomi (om inte tidigare utförd).

  Prognosen för återfall av prostatacancer beror på ett antal beståndsdelar, men i genomsnitt är dödligheten efter återfall under den första femårsperioden 4% och 15% i 15 år.

  Jämför kostnaden för operationen (såväl som kostnaden inkluderar undersökning, analys och uppehållstillstånd) på prostata i olika länder:

  • Tyskland - 13000-24000 euro.
  • Sydkorea - 18000 euro.
  • Turkiet - 10 800 euro.
  • Israel - 5500-12000 euro.
  • Ryssland (Federal State Institution "Behandlings- och rehabiliteringscentrum Roszdrav") - 110500 rubel (endast kostnaden för själva operationen).

  Det bör noteras mycket positiv feedback om sådana kliniker som "Hadassah" i Israel och "Dortmund" i Tyskland.

  Hur påverkar effekten av prostatacancer livet för en man efter operationen?

  Konsekvenserna av prostatacancer i den postoperativa perioden är följande:

  • Smärta i underlivet när man går.
  • Trombos i benen.
  • Möjlig stasis av lymf i benen, vilket orsakar deras svullnad.
  • Urininkontinens efter avlägsnande av prostatacancer, som tar i genomsnitt fyra till sex månader, främjas speciellt av denna övning för att stärka bäckensgolvets muskler.
  • Periodisk förstoppning.
  • Erektil dysfunktion.

  Konsekvenserna av prostatacancer beror något på det vanliga sättet att leva. Till exempel är ett bad efter prostatacancer operation kontraindicerat hos män, även ta hand om sin hälsa inte bara följa alla förfaranden som föreskrivs av läkare, men också för att starta vandring och observera den dagliga rutinen - en god vila och en riktig kost kan bidra till att återhämta sig snabbare.

  Det bör noteras forskningen från den schweiziska läkaren Malta Reiken, som etablerat förhållandet mellan rökning och återfall av prostatacancer, förmodligen bör rökare överge denna missbruk.

  De första sex veckorna borde avstå från samlag. I framtiden, om denna funktion bevaras, tvärtom, rekommenderar läkare samlag två gånger i veckan. Om sexpartnern inte är närvarande, rekommenderas onanering efter operation av prostatacancer. Detta beror på normalisering av den hormonella bakgrunden och träningen av bäckensbottenmusklerna.

  Prostatacancer: efter operation

  Radikal teknik för att bekämpa malign neoplasm i prostatakörteln är det operativa avlägsnandet. Ett sådant beslut fattas av specialisterna i varje enskilt fall. Som regel, i en situation där tumören inte gick utöver organs gränser. Operation med prostatacancer förbättrar signifikant prognosen hos patienten, hans chanser att återhämta sig.

  Innan ett slutligt beslut fattas om genomförandet av ett sådant ingrepp, analyserar en specialist all information från laboratorie- och instrumentstudier. Det utvärderar inte bara lokaliseringen, storleken och strukturen av tumörfokuset, utan också ålderskategorin för personen, hans första hälsotillstånd. Förutom alla ovanstående beaktas effekterna av prostatektomi.

  Typer av kirurgiska ingrepp

  I den överväldigande majoriteten av fallen rekommenderas en onkolog att diagnostisera prostatacancer som en operation, som den viktigaste metoden att bli av med en neoplasma. Excisionen av den drabbade delen av organet och maximal avlägsnande av atypiska celler hjälper till att förhindra deras ytterligare reproduktion och spridning.

  Kirurgisk avlägsnande av prostatakörteln eller en del av den utförs nödvändigtvis i samband med andra metoder för antitumörbehandling - strålbehandling eller kemoterapi.

  Hittills är kirurgiska manipulationer för att bekämpa prostatacancer representerade av följande typer:

  1. förstörelsen av atypiska celler med hjälp av de lägsta möjliga temperaturerna - kryokirurgi;
  2. radikal organborttagning;
  3. inverkan av ultraljud;
  4. laparoskopi;
  5. lymfadenektomi - excision av faser av metastaser.

  De avgörande faktorerna vid val av en specialist på en viss metod är såsom stadier onkoprotsessa och lokalisering av tumörer och patologiska kännetecken för flöde, till exempel, närvaron av sekundära foci.

  kryokirurgi

  En av de mest försiktiga metoderna för att förstöra ett malignt fokus i prostata är naturligtvis kryokirurgi. Dess väsen ligger i introduktionen till det drabbade området av det atypiska organet hos en speciell sond som innehåller en frysningslösning.

  Under manipulation fryser cancercellerna först och när de tina, förlorar de sin vitalitet. På grund av det faktum att radikalt kirurgiskt ingripande inte är nödvändigt anses tekniken som den mest sparsamma. Effekten på tumören är emellertid målmedveten, närliggande vävnader påverkas vanligtvis inte.

  Huvudindikationerna för valet av kryokirurgi är:

  • vägde anamnesis av somatiska patologier som stör radikal operation;
  • vid diagnosering av cancer i steg 1-2;
  • patientens avancerade ålder
  • låg effektivitet av strålterapi.

  Kryokirurgi-förfarandet i sig utförs under epidural eller allmän anestesi. Varaktigheten är cirka två timmar. Effektiviteten är ganska hög - en femårig överlevnadsprognos når 82-90%. Konsekvenserna är sällan bildas, men antalet patienter visar utseendet på deras skarvning urinrör, urininkontinens eller erektil dysfunktion, upp till impotens. Tidig överklagande till specialist och korrigerande åtgärder hjälper på kort tid att eliminera allt.

  Radikal prostatektomi

  Det är erkänt som det mest komplexa av alla operationer för att ta bort prostatacancer - dess radikala version. Det innebär en fullständig borttagning av det drabbade organet. Manipulation kan utföras på två sätt - retropubisk eller perineal.

  Om tumören är lokaliserad huvudsakligen i körteln själv måste den avlägsnas helt. Tack vare denna åtgärd är det möjligt att undvika en återkommande patologi i framtiden. Delvis excision kommer att vara föremål för intilliggande vävnader, på vilka mikrotubes med atypi kan lösa sig.
  Valet av den optimala interventionstekniken bestäms av specialisten baserat på den information han fått från diagnostiska förfaranden:

  • transvesical, med obligatorisk dissektion av blåsan;
  • perineal - med tillgång till körteln genom perineum.

  Valet av lokalisering av tumören och förekomsten av metastaser.

  Exponering för ultraljud

  Metoden för idag utvecklas bara. Informationen är huvudsakligen teoretisk, klinisk forskning fortsätter.

  Förfarandet i sig består i att använda speciell utrustning som avger en ultraljudsfokuserad stråle med hög intensitet. Canceren fokuserar på högfrekventa vågor, vilket leder till maximal tillåten uppvärmning av den drabbade prostata.

  Den totala varaktigheten av manipulationen är 2,5-3 timmar. Men med ineffektivitet är det möjligt att upprepa det - strikt enligt individuella indikationer.

  laparoskopi

  Laporascopys teknik är mycket populär bland specialister, om en patient har en tumör i prostata strukturer. Förfarandet består av två små snitt. Genom dem kommer en videokamera att införas, såväl som ett medicinskt instrument. Tack vare detta är det kirurgiska ingripandet under konstant kontroll.

  Laparoskopi har ett antal fördelar - låg risk för skada, minimalt antal komplikationer och optimal bevarande av friska vävnader. Av bristerna bör det påpekas - komplexiteten att utföra interventionen.
  I alla fall, efter en liknande procedur - prostatacanceroperation krävs onkologens obligatoriska kontroll och en lång rehabiliteringsperiod.

  lymfkörtlar

  Ondartad neoplasm i prostatakörtelns strukturer sprider ofta sina metastaser till närliggande vävnader, till exempel bäckens lymfkörtlar. De måste också tas bort under operationen. För detta ändamål, och genomfört lymfadenektomi. Det finns två alternativ - öppna, ihåliga eller stängda - med mikroklipp.

  I det första fallet en är formad incision laparoskopi, den andra metoden - på mantelytan av buken genom lesionen. Det senare är definitivt att föredra - efter införandet av ett rör genom vilket gasen härrör peritonealdialys, utförde Manipulator kirurgisk åtgärd och med en videokamera tekniker kan titta på allt som händer vid tidpunkten för intervention.

  Eventuella komplikationer

  I den tidiga postoperativa perioden är konsekvenserna av operation för att eliminera prostatacancer konsekvenser som följer:

  • smärtsamma känslor i underlivet, stärkande med promenader, motion;
  • hög risk för trombos i nedre extremiteterna;
  • stasis av lymf i vävnaderna, med bildande av ödem i fötterna, skenor;
  • urininkontinens, som går igenom 3,5-5,5 månader efter ingreppet, till stor del på grund av genomförandet av uppsättningar övningar för att stärka bäckensmusklerna;
  • Periodiskt förekommande eller ständigt störande svårigheter med full tömning av rektum, förstoppning;
  • erektil dysfunktion.

  För att snabbt rätta till sådana negativa villkor och bli av med dem, kommer experter att rekommendera full vila och rätt näring, adekvat övning och farmakoterapi.

  Eftersom prostatacancer själv redan är formidabel i följderna och komplikationerna av sjukdomen, är proceduren för borttagning också ganska allvarlig störning i människokroppen.

  De största riskerna som uppstår under rehabiliteringsperioden:

  • avvikelser i kardiovaskulärsystemets aktivitet, speciellt om det redan finns patologier i detta område, till exempel IHD, hypertensiv sjukdom - deras kurs kan förvärras;
  • Framväxten av allergiska reaktioner är en formidabel komplikation, eftersom en person kanske inte ens vet om några av hans allergiska predispositioner;
  • infektion - i efterkörningsperioden är sällsynt, men det är möjligt att överföra smittämnen till interventionsområdet, med ytterligare bildning av stora infektionsfält.
  • infertilitet - både fysiologiska på grund av brist på sexuell lust eller erektil svår dysfunktion, och anatomisk, om under operationen för att ta bort prostata måste ta bort både spermatkabeln och bubblorna.

  Problem med urinering kan observeras inte bara under första hälften av året efter urladdning från sjukhuset, men också i flera år.

  Allmänna rekommendationer

  En patient med en prostatacancer som diagnostiserats med sin prostata och som genomgick operation för att ta bort den, måste nödvändigtvis vara på ett dispensary-konto hos en specialist.

  Konstant övervakning av hälsotillståndet och genomförande av instrumentella och laboratorieundersökningar bidrar till att förhindra eventuella komplikationer. Eller justera strömmen hos dem som redan har bildat.

  För att inte förvärra situationen ännu mer måste en person själv övervaka sin hälsa och sträva efter en hälsosam livsstil, till exempel att vägra använda tobaks- och alkoholprodukter och att upprätthålla optimal fysisk ansträngning, inklusive sexuella.

  Om du hittar en bugg, välj textfragmentet och klicka på Ctrl + Enter.