Huvud
Symptom

Metastaser i prostatacancer och lokalisering i kroppen hos en man

Människokroppen fungerar som en väletablerad mekanism. Vid de minsta överträdelserna i systemet finns en sjukdom. Anledningarna till utseende av prostatacancer kan vara flera:

 • påkänning;
 • utmattning av kroppen
 • ärftlighet;
 • dålig ekologi;
 • kränkning av den hormonella bakgrunden.

Stress manifesteras som en specifik reaktion av individen i vardagen, omständigheterna. Som ett resultat sker mobilisering av alla resurser i kroppen. Ofta upplever män en patologisk stressfull situation, och dess kroniska kurs bidrar till utseende av prostatacancer.

Graden av bildandet av en onkologisk sjukdom beror på tillståndet hos hela en mans kropp och graden av de ackumulerade problemen. Ju äldre mannen, desto större chanser har han att få prostatacancer.

Äldre, efter undersökning, finns i vävnaderna i prostatacancercellerna. Prostatacancer bildas med metastaser mycket långsamt, i många år visar inga tecken. Oftast förekommer cancermetastaser på grund av patientens genetiska predisposition till sjukdomens utseende. Sjukdomen uppstår på grund av arvet hos HPC1-genen som finns i DNA. Testosteron, som ett manligt hormon, främjar snabb tumörtillväxt i prostatacancer.

Vissa infektioner i könsorganet skapar gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av en malign tumör i prostata. De mest kraftfulla provokrarna av den onkologiska processen är herpesviruset och papillomaviruset. I fall av cancer är det nödvändigt att vara uppmärksam på produkterna och kvaliteten på lagad mat.

Fetter, innehållna i stora mängder i kött och mjölk, bidrar till utseendet av symptom som indikerar prostatacancer. Ett stort antal frukter och grönsaker skyddar kroppen från degenerering av celler i käftens vävnader. I grönsaker finns det inget fett, vilket bidrar till en förändring i cellerna, men det finns likopen, som har cancer mot cancer. Vitaminer och mineraler verkar på två sätt på kroppen.

Växtbaserade produkter hindrar inte utseende av prostatacancer. Risken för en tumör ökar när man konsumerar en stor mängd kalcium i maten.

Symptom på en tumör i prostatakörteln

Illvilans sjukdom ligger i den fullständiga frånvaron av kliniska symptom under en tid. Med en signifikant tillväxt av tumören pressar den urinrörets kanal. Urin börjar sjunka med droppe, medan blåsan i sig är signifikant ökad i storlek. Tack vare moderna diagnosmetoder detekteras tumören i de tidiga stadierna. I mer avancerade fall visas patienten:

 • blod i urinen;
 • anuri;
 • intermittent urinflöde;
 • ökad urinfrekvens;
 • smärta i att ta bort urinen.

Med svår smärta i benen kan en man misstänka metastaser i cancer. De förekommer i ryggraden, påverkar bäckenbenet, ländryggsdelen på ryggen, benen på underbenen. Symptom på tumörmetastas kombineras med viktminskning, omotiverad svaghet och trötthet.

Ofta orsakar prostatacancer med metastaser utseendet av ett farligt tillstånd - akut urinretention, vilket kräver omedelbar medicinsk behandling.

Frekventa urinvägsinfektioner kan indikera prostatacancer. Med ålder ökar sannolikheten för metastaser hos angränsande organ. I många fall förråder inte sjukdomen sig själv, och metastaser detekteras med en planerad urologisk undersökning.

Smärtsamma känslor under urinering intensifieras med tillväxten av en malign tumör och metastasering av cellerna i vävnaderna i angränsande organ.

Utseendet av blod i urinen beror på graden av tumörprocessen. Den konstanta närvaron av henne i analysen indikerar processen att försumma processen och förekomsten av metastaser i benen. I fallet med prostatacancer kan hematuri uppträda plötsligt.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

Prostatacancer med metastaser har en speciell klinisk bild, som kännetecknas av närvaron av förändringar i benvävnader. Läkare har bestämt att metastaser i cancer kan förekomma i två typer: osteoblastiska lesioner och osteolytiska förändringar i benen.

Med osteoblastiska förändringar i vävnaden sker en ökning av mängden mineralämnen, i den osteolytiska processen, tvättas de ut ur kroppen, och sannolikheten för frakturer ökar. Celler som bildar prostatacancer har dubbelt syfte: de kan samtidigt förstöra eller stimulera processen att dela cellerna i benvävnad.

Processen av organskada av tumören beror på migrering av celler längs blodet och lymfatiska kanaler, med ytterligare penetration i vävnader från många organ. Metastaser i benen påverkar kroppens funktionella egenskaper i människokroppen.

Vid tillväxt av en malign tumör ersätts friska celler med cancerceller, tumörliknande benformationer uppstår. Sammansättningen av vävnaden förändras helt, mängden kalcium, natrium, magnesium och fluor ökar i den. Metastaser påverkar arbetet med den röda benmärgen: det totala antalet erytrocyter, blodplättar och leukocyter förändras. Ofta än andra organ metastaser i en prostatatumör påverkar ländryggen, mycket mindre ofta - lårbenet eller bröstområdet.

Kliniska manifestationer av metastaser av organ och vävnader i kroppen

Mycket ofta utvecklas prostatacancer med metastaser asymptomatiskt i de tidiga skeden av den maligna processen. De flesta män som lider av prostatacancer genom närvaron, notera uppkomsten av smärta av varierande intensitet i ländryggraden eller ben, inträffar sällan nedsatt funktion i kroppen, där vävnad penetreras av metastaser.

Ryggmärgsfallet med en malign tumör orsakar vissa förändringar i ryggraden. Smärtan blir outhärdlig under rörelser, laster, spridas längs nervstammarna. Utvecklar ett brott mot känslighet i form av domningar hypostaser observeras i buken. Smärta i den nedre delen av ryggen är outhärdlig, värkande, skytte tecken.

Violerad urinering, och hos vissa patienter utvecklas symtomatologi, vilket motsvarar ett förhöjt innehåll av kalciumjoner i blodplasman. Patienten har skarpa symtom på törst, illamående, trötthet och aptitlöshet.

Beroende på platsen för cancer är patientens vänstra eller högra ben numm. Efter förlust av känslighet i det drabbade organet sätter smärtsyndromet snabbt in. Metastaser i benet finns i sena besättningar av sjukdomen.

Metastaser med prostatacancer i lårbenen och bäckenbenen

Hos 20% av patienterna med maligna tumörer i prostata påverkas lårbenen eller benen som bildar den stora och små bäcken hos metastaser. Med ett sådant nederlag är deras förstörelse betydande. Patienten kan knappt röra sig utan hjälp, några smärtor på det drabbade benet uppvisar en stark smärta. Rörelse blir möjlig endast med hjälp av en käpp eller rullator. På grund av sin insolvens utvecklar patienten social fobi.

Bäckenkomplexet metastasiseras mycket mindre ofta än benbenen. Främmande cancerceller förstör benvävnad, vilket orsakar dess mineralisering, förändrar balansen mellan fosfor, koppar, kalcium. Benen hos patienten är känsliga för kyla, vid ställena för tumör blek hudfärg, torr vid beröring, då det finns smärta i benen eller verkar muskelkramper.

Smärtan är mycket svår, inträffar efter ett tag efter starten av gången, passerar inte efter vila. Ofta i axelområdet i överdelar kan patologiska frakturer förekomma. Deras närvaro indikerar närvaron av metastaser i benen. Prostatacancer med metastaser till benen i de övre extremiteterna bildar en ständigt ökande smärta som blir oacceptabel under natttimmarna.

Ökande hyperkalcemi smälter upp märkbart: i benen finns det redan förändringar, men mycket senare är det en överträdelse i angränsande organers arbete. I en patient med prostatacancer bidrar metastaser till förekomsten av:

Moderna metoder för att diagnostisera metastaser i ryggraden och benen

Prostatacancer är inte förgäves kallad en "obekväm fiende". Den utvecklas under en lång period och mot bakgrunden accelereras processerna för deformation och förstöring av benvävnad. Med sina problem vänder en man till en onkolog. Från denna specialist beror på att åtgärder för diagnos och behandling av prostatacancer med benmetastaser antas i tid. Sjukdomen "mognar" länge.

Smärta i benen kan dyka upp efter 10 års sjukdom. Diagnos av sjukdomen börjar med en röntgenundersökning och radionuklidbehandling. Samtidigt tillämpar specialisten screeningtest för att identifiera personer med riskfaktorer för att utveckla prostatacancer med benmetastaser.

Hos män med prostatacancer kan tester detektera vissa former av tumören. En av de mest effektiva metoderna för att diagnostisera cancer med metastaser är biopsi. För henne väljs små bitar av vävnad för att bekräfta närvaron eller frånvaron av en tumör i prostata. Under transrectal undersökning bestämmer läkaren platsen för den föreslagna biopsien.

Studier är inte så exakta, eftersom de inte ger ett direkt svar på frågan om tumörens karaktär. Prostatacancer med metastaser bestäms med hjälp av prostataspecifikt antigen, vars hastighet indikerar storleken på den maligna bildningen. Vid en antigennivå upp till 20 ng / ml bildades inte metastaser i benvävnad eller andra organ. Förekomsten av ett antigen över 40 ng / ml indikerar en massiv metastasering av en cancer tumör.

Fluktuationer i antikroppsnivån indikerar effektiviteten av behandlingen eller återfallet av sjukdomen. Efter att ha upptäckt ett antigen över 20 ng / ml, föreskriver en specialist ett metastatiskt test. Efter en röntgenstudie kan du avgöra om bensystemet påverkas av sjukdomen.

Behandling av prostatacancer efter uppkomsten av dess metastas i andra organ

Ny forskning har visat att cancerbehandling bör väljas med hänsyn tagen till faktorer som:

 • patientens ålder
 • stadium av cancer;
 • allmän tillstånd hos patienten
 • risk för behandling.

En komplex behandling med användning av förväntad hantering eller strålbehandling utförs. Med aktiv tillsyn övervakar specialisten utvecklingen av cancer, studerar dess progression för att bestämma den exakta början av behandlingen. Kirurgisk ingrepp innebär borttagning av prostatakörteln.

Samtidigt skärs närliggande fartyg och vasutläggningar ut. Denna typ av behandling förlänger patientens liv mycket, vilket minskar sannolikheten för återfall av sjukdom. Operativ intervention är kontraindicerad hos äldre.

Vid behandling med strålbehandling förstörs tumören medelst fjärrstyrda strålar. Med hormonell behandling tar doktorn bort testiklarna kirurgiskt för att stoppa produktionen av manliga könshormoner. Algoritmen för behandling av lokaliserad cancer innefattar:

 • aktiv övervakning
 • extern exponering
 • brakyterapi;
 • avlägsnande av prostatakörteln.

Radikala behandlingsmetoder är mest effektiva. De administreras till män under 65 år vid en prostataspecifik antigennivå på 10 ng / ml. Alla patienter med prostatacancer och metastaser bildas i tre riskgrupper beroende på överlevnadsnivå.

Hos män som har stor risk ökar levnadsstandarden med hormonbehandling, men antalet biverkningar ökar. Hos patienter med begränsad prostatacancer används nya typer av behandling. Efter avlägsnande av tumören sjunker PSA-antigennivån till 0. Återkommande av tumören med metastaser behandlas beroende på samtidiga sjukdomar och studiedata. Förskrivs för behandling:

 • androgenterapi;
 • kryokirurgi;
 • avlägsnande av prostata.

Vid behandling av prostatacancer kan biverkningar uppstå i form av:

 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • sjukdomskänsla;
 • blödning.

Prostatacancer har en bra prognos och risken för överlevnad är maximal, inom 91-95%.

Behandling av prostatacancer med metastaser ger en chans för många patienter att öka livslängden.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Funktioner av metastasering i benen av prostatacancer

En tumör i prostatakörteln av en malign natur kan utvecklas asymptomatiskt om det är en fråga om de första stadierna av sjukdomsförloppet. Urologiska patienter vänder sig till läkare redan vid tunga faser av en urologisk patologi (III eller IV) när den aktiva metastaseringsprocessen och en förgiftning av en organism börjar. Prognosen för överlevnad hos patienter med en sådan sjukdomskurs beror till stor del på valet av behandlingsteknik. Kemoterapi för prostatacancer med metastaser av ben används av läkare onkologer för att minska de smärtsamma symtomen på sjukdomen, undertrycka processen för ytterligare spridning och är ett av de mest radikala sätten att bekämpa allvarlig patologi.

Innehållet i artikeln

Allmän mekanism för metastasering i prostatakarcinom

Metastaser med prostatacancer börjar aktivt bilda och expandera i sjukdomsfas III, medan tumören går utöver prostatakapseln. I sista hand, IV-fasen, utvecklingen av denna sjukdom, passerar den cancerösa tumören till närliggande organ: blåsan, rektum, lever, lungor. Helt av med metastaser i benen av prostatacancer är inte möjligt.

På grund av den specifika cirkulationen av cancerceller genom lymf kan sekundär inflammationsfoci bildas i lymfkörtlarna, bäckenbenen och extremiteterna. Baserat på statistiska data diagnostiseras benbesväret i bäckenet mindre ofta än i extremiteterna. Med en betydande förstöring av den fasta bindväven i händer och fötter på grund av en överträdelse av mineraliseringen kan en knapp knappt gå. Som ett resultat upplever patienten inte bara smärta i prostatacancer, men faller också i depression på grund av hans insolvens, vilket komplicerar behandlingen av patologi.

Malign prostatacancer med metastaser har en ogynnsam prognos för överlevnad hos en urologisk patient, baserat på hur snabbt behandlingen medbörjas. Med framgångsrik och snabb behandling kan patienten inte bara förbättra patientens livskvalitet, utan också förlänga hans liv väsentligt.

I medicinsk praxis finns det ofta situationer där patienten har avlägsna metastaser i prostata som är irreversibla. I sådana situationer betonar onkologer tillhandahållandet av palliativ vård, som består i att stoppa smärta i prostatacancer, lindra lidande och ge psykologiskt stöd till patienten och hans släktingar.

Symtom som följer med utvecklingen av metastaser i benen

Allmänna tecken på patologiska processer i prostatakörteln är identiska med kronisk eller akut prostatit, godartad hyperplasi. Vid de första skedena av malign tumörutveckling kan patienten ha följande klagomål:

 • ökad frekvens av trängsel att urinera, särskilt på natten;
 • en svag urinstråle;
 • känsla av att brinna, gnugga i urinröret;
 • känsla av inte helt tömd blåsan;
 • Utvecklingen av erektil dysfunktion på grund av tumörens klämande effekt på könsorganet.

Carcinom i prostata metastaseras i extremiteterna, småbäcken, samtidigt som man lägger till specifika symtom på sjukdomen. Mänsklig benvävnad består av organiska (kollagen, albumin) och mineral (kalcium, fosfor) delar. Metastaser i prostatacancer i svåra läckagestadier orsakar en aktiv process för benförstöring, som bygger på ersättning av fast bindväv med malignt.

Med denna progression av prostatakarcinom uppträder symptomen i patienten enligt följande:

 1. En känsla av smärta i bäcken i bäcken och extremiteter, som oroar sig främst på natten, medan de karakteristiska känslorna växer på att öka.
 2. Småskador ökar risken för sprickor.
 3. Tjocklek i huden, svullnad i området av ben som påverkas av metastaser.
 4. Som ett resultat av frakturer går en stor mängd kalcium in i blodomloppet. En sådan process påverkar negativt arbetet hos manliga organ och manifesterar sig i form av ökad trötthet, illamående, kräkningar, störningar i avföringen och minskad aptit.

Metoder för diagnos

Malignt cancer i prostatakörteln hänvisar till de sjukdomar som kan vara asymptomatiska under många år och börjar chocka en man som redan har aktiva processer för benförstöring. För att identifiera sjukdomsstadiet genomgår patienten en fullständig diagnos när han söker en läkare. Vanligtvis vid den första mottagningen leder urologen en rektal palpation, vilket möjliggör att sondra strukturella förändringar av vävnader och puffiness hos en körtel. Denna form av undersökning tillåter emellertid inte att avslöja eventuell närvaro av metastaser i benen i prostatacancer. Med tanke på likheten mellan tecken på en malign sjukdom med hyperplasi och prostatit är specialister inte begränsade till en undersökningsmetod, eftersom det är nödvändigt att ställa en noggrann diagnos och välja lämplig behandling korrekt.

För detta ändamål genomförs följande studier:

 • analys av nivån av PSA (ett specifikt antigen av proteinets natur) i blodet. I det fall då antigenet i lymfen är närvarande över 40 ng / ml, förstår läkare att den aktiva metastasen har börjat i den urologiska patienten;
 • ultraljudsundersökning av prostata: extern eller transrektal, som åtföljs av samtidig upptag av biopsi-material för laboratoriediagnos;
 • magnetisk resonansbildning, vilket möjliggör att identifiera tumörernas placering och omfattningen av deras prevalens.

Baserat på resultaten av medicinska undersökningar beslutar läkaren om den grundläggande metoden för behandling av tumören i prostata och ytterligare mediciner som hjälper till att stärka den totala effektiviteten.

Enligt medicinsk forskning inom området för onkologi fann att män i hög ålder, vilket leder en stillasittande livsstil, alkoholmissbruk, tobaksprodukter, med fel princip makt löper ökad risk för sjukdomen.

Därför rekommenderar läkare att årliga förebyggande undersökningar genomförs för att identifiera tidiga urologiska patologier, som kan behandlas tidigt i utvecklingen i 90% av fallen.

Metoder för behandling av prostatacancer under progression av metastasering

Effektiviteten av behandlingen beror på patientens ålder, sjukdomsdetekteringsstadiet, förekomst av samtidiga sjukdomar, patientens vilja att kämpa för sin hälsa. I detta fall måste terapi för en malign tumör i prostatakörteln nödvändigtvis vara komplex.

Vid diagnos av metastaser utanför prostatakapseln har patienten följande behandlingsmetoder: strålbehandling, användning av kemiska eller hormonella läkemedel, kirurgi.

Strålbehandling

I allmänhet kombineras exponering för radiovågor med intag av hormonella droger för att uppnå hög effektivitet. Fördelen med behandling med joniserande strålning är att de producerade vågorna av den rekommenderade dosen exakt påverkar tumörcentren och förstör cancercellerna. Denna teknik kan utföras både externt med hjälp av gammas och internt genom att införa en kapsel med en mikrokälla i inflammerad prostata.

Hormonbehandling

Kallas för att undertrycka den aktiva tillväxten av hormonet testosteron, som är ansvarig för utvecklingen av en malign tumör. Med denna behandlingsmetod ordinerar läkare följande läkemedel: buserelin, tryptorelin, flutamid, leuprorelin. Under observationen bör patienten regelbundet genomgå forskning för att övervaka och analysera förändringar under urologiska sjukdomen. Vid icke-uttryck av resultat och fortsättning på progression av en malign tumör bestämmer onkologen om det är lämpligt att utföra kemoterapi.

kemoterapi

Påverkan av kemiska droger tillskrivs aggressiva metoder för att bekämpa prostatakarcinom. Detta beror på det faktum att tas genom munnen eller orala läkemedel (vinblastin, karboplatin, vinorelbin) skadar inte bara cancercellerna i tumören, men också på hälsan. Under denna behandlingsmetod påverkar hårsäckarna (rötter), organ för hematopoies (benmärg), slemhinnor, det urologiska patienten lider tunga behandlingar med kemoterapi (illamående, huvudvärk, viktminskning, aptitlöshet, svaghet i kroppen). Av denna anledning tillgriper läkare endast en så radikal och aggressiv metod endast i situationer där andra metoder inte hjälper.

Operativ ingripande

När det gäller kirurgi utför läkare en operation för att delvis eller fullständigt avlägsna prostata (prostatektomi) och testiklar (orchiektomi). Dessa metoder för att kämpa förfölja en identisk med hormonterapinsmålet - normaliseringen av testosteron i blodet. Kirurgisk behandling av prostatacancer har många möjliga komplikationer i den postoperativa perioden, såsom ett felfunktion i urinvägarna, impotensens början. Samtidigt, i avsaknad av behandling för prostatacancer, utvecklas metastaser i benen och växer.

Som medicinsk praxis visar, är behandling av stadium III eller IV av en malign tumör i prostata körteln inte kapabel att fullständigt förstöra cancerceller. Vid dessa stadier flödes urologisk patologi läkarna kämpar främst för förlängning av patientens liv, så moderna metoder för inflytande på inflammatoriska skador är avsedda att metastaser saktade och mannen upplever inte lider av smärtsymtom.

Förutspådd livslängd hos patienten

Prognosen för överlevnad hos urologiska patienter beror på upptäcktssteget av en malign tumör och graden av dess proliferation. I prostatacancer utgör metastaser i bäcken i bäcken och extremiteter en särskild fara.

Enligt medicinsk praxis av III och IV-stadium av prostatacancer har en mindre fördelaktig prognos jämfört med de inledande stadierna för utveckling av patologi. Vid dessa skeden av sjukdomen har män en livslängd på 1 till 2 år i avsaknad av adekvat behandling. Tidig inledning av behandling möjliggör inte bara att minska smärtsamma känslor, men förlänger också patientens liv i 1-2 år, medan han tilldelas I-gruppen av funktionshinder. Med aktiv metastasering i benen lever den urologiska patienten lite mer än ett år.

slutsats

För att undvika ett dödligt utfall av sjukdomen under behandling av metastatisk prostatacancer är det nödvändigt att konsultera en specialist vid de första tecknen på urologisk patologi. Det är viktigt att förstå specifikationerna för utvecklingen av en malign tumör som kan bildas med en mildt uttryckt symtomatologi 5-10 år före tillväxten av tumörformationer.

Av dessa skäl bör var och en över 50 år noggrant övervaka sin hälsa och ignorera inte behovet av förebyggande undersökningar från en urolog med sikte på tidig upptäckt av möjliga patologier i prostatakörteln. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt förebyggande åtgärder, som består av rätt näring, hälsosam livsstil, avslag på dåliga vanor. Bara med detta tillvägagångssätt kan du hantera malignt cancer i prostata.

Prostatacancer med benmetastaser, förväntad livslängd

Prostatacancer är uppdelad i graden av spridning och har 4 steg:

1: e scenen

I den första etappen har tumören små dimensioner, det kan inte bestämmas med standarddiagnostiska metoder. Om sjukdomen identifieras i detta skede och den nödvändiga behandlingssättet passerar, når patientens femåriga överlevnadsnivå 100%.

2 steg

I det andra steget ligger tumören i prostata och lämnar inte gränserna. Det kan detekteras med transrectal USI. Tillämpning av behandlingskursen vid detta utvecklingsstadium når patientens femåriga överlevnadsnivå 100%.

3 steg

I det tredje steget går tumören bortom prostata körtorns gränser till omgivande vävnader. Genom att applicera terapi vid detta stadium är patientens femåriga överlevnadshastighet något över 50%.

4: e scenen

I det fjärde steget sprider tumören till andra organ. Vanligtvis påverkar metastaser ben, lever och lungor. Om prostatacancer detekteras i sista etappen kan patienten leva från 1 till 3 år, sällan - mer än 3 år.

skäl

I detta avseende har forskare ännu inte kommit överens. Läkare undersöka molekylära processer i full utveckling av en sjukdom, varvid genen har hittats, vilken är ansvarig för ärftlig överföring bolezni.Takzhe prostatacancer kan visas som en följd av förändringar i aktiviteten hos vissa delar av DNA som är ansvariga för undertryckande av utvecklingen av denna sjukdom.

Riskfaktorer:

 • ålder. Detta är huvudfaktorn. Ju äldre mannen, desto sannolikt är utvecklingen av sjukdomen.lopp. Representanter för Negroid-rasen är sjuka oftare än andra män.ärftlighet. Om en släkting i en tidig ålder har denna sjukdom, kan den vara ärftlig.Strömförsörjning. Mest vanliga är män som äter mycket fett. Rökare. Prostatacancer utvecklas på grund av kadmium, som finns i rök av cigaretter, batterier och svetsmaterial.

Behandling av prostatacancer i 4: e graden på olika sätt

prostatacancer 4 grader

Behandlingen beror på scenen. I ett tidigt skede finns möjligheten att helt återhämta sig från denna sjukdom. I andra fall, och särskilt när sjukdomen är i det sista steget, är prognosen inte så gynnsam, men kan inne under en tid utvecklingen av cancer, så som kommer att öka patientens livskvalitet och smärta avtar oschuscheniya.Segodnya läkemedel används ett antal olika metoder, det finns emellertid fortfarande ingen möjlighet att jämföra deras effektivitet. Läkaren väljer en behandlingsmetod baserad på stadiet av sjukdomen, patientens ålder, förekomst av kroniska sjukdomar, och risk för komplikationer t.d.Segodnya är fem grundläggande metoder för behandling av prostatacancer.

Kirurgisk behandling

Kirurgisk behandling eller radikal prostatektomi anses vara den huvudsakliga metoden för behandling. Denna metod har använts i mer än 100 år, men på grund av det stora antalet komplikationer har det inte varit populärt under en lång tid. Idag minimerar moderna mediciner antalet komplikationer vid kirurgisk behandling.

Strålbehandling

Denna metod hjälper till att förstöra cancervävnaden som en följd av exponering för radioaktiv izlucheniya.Na hittills denna metod som används i de sista stadierna av sjukdomen, då tumören har spridit eller om kirurgi är kontraindicerat för behandling.

brakyterapi

En av de typer av strålbehandling är brachyterapi av prostatacancer. Under brachyterapi sändare implanteras i en tumör, och strålning sker från insidan, så att du kan undvika en hel del biverkningar och uppnå den mest effektiva radioaktiva belastningen på den drabbade organ.

I denna behandlingsmetod bryts tumören ned under påverkan av låga temperaturer. Kryoterapi för effektivitet kan jämföras med strålbehandling.

Hormonbehandling

Detta är en effektiv metod för behandling av patienter i de sista etapperna. Denna teknik används huvudsakligen när det inte finns någon möjlighet att använda andra metoder lecheniya.Est många varianter av hormonterapi, men de alla består i dämpningen av testosteronsyntes i kroppen eller för att förebygga dess effekter på prostatavävnad. Denna metod kan inte fullständigt bota patienten, men är en av komponenterna i komplex terapi.

kemoterapi

I de senare stadierna av sjukdomen när kirurgi och strålning är osäkert, och effektiviteten i hormonbehandling börjar minska, gjorde tumören inte stoppa deras tillväxt patienten administreras himioterapiyu.Takzhe kemoterapi ordineras för behandling av metastaser som normalt förekommer i prostatacancer i ben, lever och lungorna. För att stoppa spridningen och minska smärta, är kemoterapi ordinerad.

utsikterna

Den första graden av prostatacancer 100% femårsöverlevnaden observeras, men vid 4 prognos kommer inte att vara så optimisticheskim.Tochny diagnostiserats med denna sjukdom kommer att ge en möjlighet att välja rätt kurs grader är den mest effektiva lecheniya.Kazhdy år i världen fler och fler fall av sjukdomen. För att diagnostisera sjukdomen, är laboratorietester används, den viktigaste av dessa är definitionen av en man PSA.Esli upptäcka prostatacancer grad 4, är prognosen extremt ogynnsamma kan kallas när det gäller förväntad livslängd.

I detta skede kan modern medicin inte längre bota patienten helt. Livslängden bestäms av scenen, såväl som under behandlingsförloppet. Ju tidigare sjukdomen detekteras, desto mer kommer patienten att leva.

Om sjukdomen har gett metastaser i nära och avlägsna organ, blir det svårt att behandla och kontrolirovat.Esli patient får diagnosen grad 4 prostatacancer, den genomsnittliga livslängden på upp till fem år att göra. Läkare lovar sådana patienter om tre år av livet, då denna prognos ökar under ytterligare två år under gynnsamma förhållanden. Förutom behandling påverkar människans psykiska och fysiska hälsa livslängden.

Gunstigt påverkar stöd från kära och positiva känslor. Det händer det med stadium 4 av cancerliv och 8 år. Det finns dock några punkter som kan påverka livslängden negativt.

Dessa inkluderar den mogna åldern hos patienten, afroamerikanskt ras, prostatacancer i nära släktingar, övervikt. Cirka 30% av patienterna lever mer än fem let.Konechno, är prognosen för patienter med grad 4 cancer inte mycket inspirerande, men varje patient måste komma ihåg att hans liv kan gå längre än den genomsnittliga statistiska uppgifter.

OBS! Försök inte självmedicinera. Obligatoriskt samråd med läkare och undersökning i kliniken.

Håller du med eller är oense med artikeln? Betygsätt och kommentera! Totalt antal betyg: 0 Genomsnitt: 0, 0

Prostatacancer: Prognos av livstid All Pro Cancer

I strukturen av cancer hos män över hela världen är prostatacancer i topp tio i frekvensen av förekomsten. I Ryssland denna sjukdom och gör är på 4: e plats, bakom bara lungcancer, mage och kozhi.Rastet tumör långsamt, så länge obemärkt, men när det växer, när det börjar att komprimera intilliggande organ, kan en man märker de första symptomen.

Vanligtvis är det här urineringstiden, även om det verkar som att blåsan inte har tömt helt, en kränkning av erektilfunktionen. Senare finns det andra manifestationer. Huvudformen är adenokarcinom, vilket kan förekomma hos många arter. Också finns det skrynklig och övergångsmässig cellkräftor. För att bestämma prostatacancer och förväntad livslängd styrs läkare inte bara av typen av tumörceller, men också genom graden av differentiering (ju lägre cellerna är differentierade, desto mer aggressiva tumören).

Utvecklingsstadier

Också beaktas för prognosen är cancerfasen.

 • Steg I kännetecknas av en liten tumör som ligger inom prostata kapseln. Det är mycket svårt att upptäcka med standardmetoder (fingerforskning, ultraljud). men det är möjligt att misstänka, om man ska överlämna ett blod på PSA - ett prostataspecifikt antigen som uppkommer vid denna patologi. Om en tumör detekteras vid detta stadium och behandlas är överlevnadshastigheten för prostatacancer mer än 15 år. II-scen: tumören kan redan ses på ultraljud, men det går fortfarande inte utöver kapseln. Om cancer upptäcks i detta skede och behandlas är femårsöverlevnaden 100%. När man tar bort prostata, skriver man om förväntad livslängd i 15 år eller till och med more.III stadium. Tumören spirer in i angränsande vävnader. I detta fall är överlevnadstiden i 5 år med behandlingen mer än 50%. Vid IV-scenen är redan markerade metastaser av cancer noterade i avlägsna organ (lungor, ben, lever). I det här fallet, även med adekvat behandling, kan en person leva högst fem år (brukar säga ungefär 3 år, och om man vill skapa gynnsamma förhållanden, lägg till ytterligare 2 år).

Vad är livslängden för prostatacancer?

Det är omöjligt att säga exakt hur många som lever med prostatacancer i ett visst fall är omöjligt med 100%. Det tar hänsyn till åldern (ju fler år en man, desto mindre gynnsam prognosen). och dåliga vanor samt uppgifter dieta.Imeyutsya American Cancer Society studier som säger att om du äter för mycket, äter mycket fet mat och kalciuminnehållande produkter, förvärrar den prognosen prostaty.Imenno orsakar inte cancer, men orsakar en snabbare tillväxt av tumörer.

Således män med steg 4, följa rekommendationerna från Cancer Nutrition Society (fett - inte mer än 30% av den totala dagliga kalorier, kalcium - mindre än 500 mg per dag) överlevde i fem år. Du kan lämna en begäran om behandling i Israel. Läkareadministratören kommer att kontakta dig inom 24 timmar

Med tiden kan cancer som förekommer i prostatakörteln börja dela och sprida sig till andra organ och vävnader. Ett sådant fenomen kallas metastaser och förekommer oftast i försummade situationer när lämplig behandling inte utförs.

När det gäller prostatacancer, ger det oftast metastaser till ben. Manlig cancer refererar till allvarliga sjukdomar och är mycket farligt, eftersom sjukdomen under lång tid inte kan manifestera sig på något sätt. Även när det finns metastaser i benen, utvecklar tumören under en tid fortfarande asymptomatiskt. Det här är viktigt! Benmetastaser i prostatacancer är inte cancer i benet, men nya tumörer finns redan i kroppen av cancerceller.

Hur metastaser sprider sig

Läkare säger att de flesta metastaser i benet ger bröstcancer, men i andra hand är det redan prostatacancer (i det följande går sköldkörteln cancer). Den lägsta andelen av utvecklingen av nya tumörer i ben cancer i levern och äggstockar, matstrupe raka kishki.Podverzheny tillväxten av maligna bentumörer, som har god blodtillförsel. Statistik visar följande siffror:

 • I 59% av fall av prostatacancer metastaserar till ländryggraden, 57% av den observerade nya bildning i bröstregionen, 49% kan påverkas bäckenet; 24% - ett lårben, 3% - andra ben som utgör det mänskliga skelettet;

När det gäller prostatacancer kommer den första dotterns tumör att dyka upp på de ben som har en god blodtillförsel och ligger så nära lesionsområdet. Dessa är bäckenbenen, såväl som ryggradens ländryg och sakrala delar, då under lårbenen och alla ben som omger prostatakörteln.

Hur metastaserar cancer i benbenvävnad är en organisk och mineral del. Olika proteiner, inklusive albuminer och kollagen, är en organisk del av benvävnad. I mineraldelen är kalcium och fosfor i stora mängder.

Ben förnyas under hela livet av en person. Det finns celler som kan förstöra benet, och en annan grupp av celler kan reparera benet. I en frisk person i kroppen är antalet sådana celler lika.

Därför är benen fullständigt uppdaterade under tioårscykeln. Men om tumörceller uppträder, störs balansen mellan de beskrivna grupperna av celler. Som ett resultat av prostatacancer förekommer tumörer av samma ursprung, men redan i området med vissa ben. De vanliga symptomen på metastatisk prostatacancer i benet är:

 • Smärta i benets område där tumören uppträder. Smärtan kommer att öka och smärtsyndromet blir ofta förstärkt på natten. Utseendet hos en fraktur med mycket liten skada. Svullnaden i huden i benets område. Detta ses ofta på de platser där benen kommer nära huden: lårbenet, den övre delen av bäckenet av vingarna eller revben, skalle, oförmåga att röra en del av kroppen där skelettsjukdom (sällan sett);

Speciellt uppmärksam på smärtan i benen, uppkomsten av oväntade frakturer är det nödvändigt att vara personer som redan har diagnostiserat prostatacancer oavsett stadium i sjukdomsutvecklingen. Det här är viktigt! Som ett resultat av utseendet på benmetastaser på grund av prostatacancer förstörs benen, och mycket kalcium kommer in i blodet.

Denna mängd kalcium interfererar med kroppens normala funktion och detta kan manifestera sig i sådana symptom som törst och svaghet, förstoppning, arytmier, illamående och kräkningar. Vad är metoderna för diagnos Prostatacancer utvecklas ganska långsamt.

Ofta dör män med prostatacancer, men inte från det. Om sjukdomen detekteras i de tidiga stadierna, kan sjukdomsutvecklingen stoppas under en lång period eller helt botad.

Men om en man märker prostatacancer i ett sen stadium, då ger han, i de flesta procent av fallen, metastaser. Däremot börjar dottermuskulaturen växa i benen. Metoder för att diagnostisera metastaser av denna typ av cancer i benet är röntgenundersökning samt radioisotopbehandling.

När terapin utförs införs en radioaktiv substans i patientens venå vilket hjälper till att visualisera benen. Men detta ämne har ingen skadlig effekt på kroppen. Datortomografi och MR görs också ofta.

Vilken behandling är ordinerad Läkaren utför komplex behandling när prostatacancer är metastaserad till benet. Ofta utsedd särskild terapi med hormoner. Om hormoner inte hjälper, börjar scenen att prova kemoterapi.

Till ganska nya metoder, som är väl etablerade, är strålterapi. Under behandlingen bringas strålkällan till tumören och ingen kirurgisk ingrepp utförs.

Denna punkt påverkan bidrar till att bestråla tumören men lämna intakta friska celler och vävnader (till exempel när kemoterapi lider inte bara cancer, men hela kroppen).Om benmetastaser av prostatacancer, är några kliniker aktivt använda droger radioaktivt strontium eller samarium. Ett sådant läkemedel injiceras i en ven och når den omedelbara platsen för tumörlokalisering, varefter den dödar celler.

Metastaser av prostata cancer i skelettet är viktigt att överge den tunga lyft, om nödvändigt, för att gå med en käpp, och utföra andra rekommendationer minsta vracha.Rak metastaserar i de senare stadierna av sin utveckling, är det viktigt att inte bara för prostatacancer, men för malignitet i något annat organ. Därför är det viktigt att övervaka din hälsa, och varje år för att besöka en läkare, göra förebyggande undersökningar. För män efter trettio år är ett besök hos urologen obligatoriskt en gång per år.

Läs vidare, sluta inte:

Med svår smärta i benen kan en man misstänka metastaser i cancer. De förekommer i ryggraden, påverkar bäckenbenet, ländryggsdelen på ryggen, benen på underbenen.

Symptom metastas kombination med viktminskning, svaghet och omotiverade ustalostyu.Neredko prostatacancermetastaser orsakar farligt tillstånd - akut urinretention, urinvägarna som kräver omedelbar medicinsk pomoschi.Chastye infektioner kan indikera prostatacancer. Med ålder ökar sannolikheten för metastaser hos angränsande organ.

I många fall, inte sjukdomen inte härma och metastaser detekterade vid elektiv urologisk osmotre.Boleznennye känsla vid urinering amplifierades med tillväxt och metastas av maligna tumörceller i dess angränsande vävnad organov.Poyavlenie blod i urinen är beroende på graden av tumören. Den konstanta närvaron av henne i analysen indikerar processen att försumma processen och förekomsten av metastaser i benen. I fallet med prostatacancer kan hematuri uppträda plötsligt.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

Prostatacancer med metastaser har en speciell klinisk bild, som kännetecknas av närvaron av förändringar i benvävnader. Läkarna funnit att metastatisk cancer kan förekomma i två former: nederlag osteoblastiska och osteolytiska förändringar i kostyah.Pri osteoblastiska förändringar i vävnaden är en ökning i antalet av mineralämnen, med osteolytiska processen, de tvättas ut ur kroppen, och ökar sannolikheten för frakturer.

Cellerna som gör prostatacancer har ett dubbelt syfte: de båda kan förstöra eller för att stimulera processen med att dela upp ben tkani.Protsess organskador tumörceller beror på migration av celler i blod och lymfa säng, med ytterligare penetration in i vävnaden hos många organ. Benmetastaser påverkar de funktionella egenskaperna hos de organ i kroppen under cheloveka.V proliferation av cancerceller är ersatta med friska cancer, ben tumörbildning inträffar.

Sammansättningen av vävnaden förändras helt, mängden kalcium, natrium, magnesium och fluor ökar i den. Metastaser påverkar arbetet med den röda benmärgen: det totala antalet erytrocyter, blodplättar och leukocyter förändras. Ofta än andra organ metastaser i en prostatatumör påverkar ländryggen, mycket mindre ofta - lårbenet eller bröstområdet.

Kliniska manifestationer av metastaser av organ och vävnader i kroppen

Mycket ofta utvecklas prostatacancer med metastaser asymptomatiskt i de tidiga skeden av den maligna processen. De flesta män som lider av prostatacancer genom närvaron, notera uppkomsten av smärta av varierande intensitet i ländryggraden eller ben, inträffar sällan nedsatt funktion i kroppen, där vävnad penetreras av metastazami.Porazhenie ryggmärgscancer orsakar vissa förändringar i ryggraden.

Smärtan blir outhärdlig under rörelser, laster, spridas längs nervstammarna. Utvecklar ett brott mot känslighet i form av domningar hypostaser observeras i buken.

Smärta i den nedre delen av ryggen är outhärdlig, värkande, skyttande karaktär. Brott mot urinering och hos vissa patienter utvecklas symtomatologi, vilket motsvarar ett förhöjt innehåll av kalciumjoner i blodplasma. Patienten har plötsligt symtom på törst, illamående ökar, trötthet och aptit kan försvinna. Beroende på platsen för cancer är patienten numm med ett vänster eller höger ben.

Efter förlust av känslighet i det drabbade organet sätter smärtsyndromet snabbt in. Metastaser i benet finns i sena besättningar av sjukdomen.

Tillbaka till innehållet

Metastaser med prostatacancer i lårbenen och bäckenbenen

Hos 20% av patienterna med maligna tumörer i prostata påverkas lårbenen eller benen som bildar den stora och små bäcken hos metastaser. Med ett sådant nederlag är deras förstörelse betydande.

Patienten kan knappt röra sig utan hjälp, några smärtor på det drabbade benet uppvisar en stark smärta. Rörelse blir möjlig endast med hjälp av en käpp eller rullator.

På grund av dess inkonsekvens utvecklar patienten social fobi. Komplexet påverkas mer av metastaser än benbenen. Främmande cancerceller förstör benvävnad, vilket orsakar dess mineralisering, förändrar balansen mellan fosfor, koppar, kalcium.

Benen patientens är känsliga för kyla, vid platserna för tumör blek hudfärg, torr vid beröring, då det finns smärta i benen eller kramper förekommer i myshtsah.Bol mycket stark, det finns en viss tid efter början av promenad, inte med vila. Ofta i axelområdet i överdelar kan patologiska frakturer förekomma.

Deras närvaro indikerar närvaron av metastaser i benen. Prostatacancer med metastaser i skelettet i övre extremiteter former ökar ständigt smärta som blir outhärdlig på natten chasy.Narastayuschaya hyperkalcemi kryper omärkligt: ​​redan det sker förändringar i benen, men långt senare kommer kränkningen av de angränsande organ. I en patient med prostatacancer bidrar metastaser till förekomsten av:

Prostatacancer med benmetastaser: kliniska manifestationer av metastasering mot andra organ

Prostatacancer är en malign neoplasma som utvecklas från epitelceller av körtelvävnad. Årligen registreras en betydande ökning av förekomsten över hela världen.

Bland de onkologiska patologierna i många länder nådde den nästan den tredje platsen i prevalensen, den andra endast för lung- och mag-tarmkanalen. Ungefär för varje femte patient med prostatacancer slutar processen i ett dödligt utfall.

Symptom på en tumör i prostatakörteln

Vid sjukdomens inledande skede finns inga kliniska tecken.

De förekommer i de senare faserna av prostatacancerprogression och representeras av följande:

 • dizuricheskie störningar, vilket indikerar närvaron av obstruktion av urinröret och basen av blåstumör (svag ström av urin, falska önskningar i toaletten, känsla otillräcklig tömning av urinblåsan, inkontinens);
 • smärtsamma förnimmelser i underlivet, perineum, ovanför puben;
 • hematuri (närvaro av blod i urinen);
 • hemospermi (närvaro av blod i halvvätska);
 • erektil dysfunktion
 • allvarlig viktnedgång
 • lågkvalitativ feber;
 • generell svaghet, ökad trötthet.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

En av de faror som en malign tumör ställer är metastaseprocessen (rörelsen av oncocells längs blodets eller lymfkärlens gång) till andra organ och vävnader. De kan vara regionala lymfkörtlar eller avlägsna strukturer. Regionala lymfkörtlar är i det här fallet de som ligger i det lilla bäckes hålighet under delningen av den gemensamma iliacartären i höger och vänstra gren.

Fjärrmetastaser påverkar oftast ben, åtminstone - halsen av urinblåsan, tjocktarmen, lunga, hjärna, hud, lever och någon annan grupp av lymfkörtlar. Prostatacancer med metastaser i bäckenbenet, ryggraden, revbenen, bäckenet eller nedre extremiteter står för 85% av det totala antalet metastaser.

Kliniska manifestationer

Närvaro av fjärrmetastaser kan bedömas i det påverkade organet för utveckling av smärta, utseendet på ödem i nedre extremiteterna (lymfstasis inträffar), neurologiska symptom (känslighet störning paraplegi), anemi, uremi, kakexi. Dessutom kommer det drabbade organets funktion att lida. Om denna lever - det kommer att finnas tecken på leverinsufficiens, överträdelser av bilirubinmetabolism, syntesen av många viktiga föreningar, inklusive koagulationsfaktorer.

Hjärnmetastaser orsakar yrsel, intensiv huvudvärk, minnesförlust, uppmärksamhetskoncentration, suddig syn, svimning. Prostatacancer med metastaser i ryggbenets ben kännetecknas av smärta, ryggradsproblemer, ryggmärgs kompressioner.

Metastaser i prostatacancer: lokalisering och behandling vid progressionsstadiet

Metastaser i bäckenbenen är de vanligaste patologierna, med all sannolikhet, på grund av deras närhet. Mindre vanligt är höftbenets nederlag. Den huvudsakliga kliniska manifestationen av patologi är ett starkt smärtssyndrom. Vid sjukdomsförloppet sker cellförstöring, en kränkning av arkitektoniken i deras struktur, och benen blir sköra, benägna att patologiska frakturer.

diagnostik

Metastaser i prostatacancer lokalisering i ryggraden och benen upptäcks oftast under skelettets scintigrafi.

Osteoscintigrafi är baserad på introduktionen i kroppen av den undersökta speciella farmaceutiska beredningen innehållande märkta radioisotoper följt av övervakning av dess fördelning och ackumulering i benen.

Denna undersökning är inte avsedd för patienter som inte har några kliniska symptom hos osseoussystemet och en PSA-nivå på mindre än 20 ng / ml med en starkt och måttligt differentierad cancerform.

I andra fall kan radiografi av den drabbade ryggraden och benen vara användbar. Vid tvivelaktiga resultat används den så kallade PET CT (positronutsläppstomografi / beräknad tomografi) med 11C-kolin, 18F-fluorid. Studien föreslår också införandet av ett radioaktivt läkemedel till en patient. Metoden kännetecknas av hög noggrannhet och informativitet.

Ibland, om det är omöjligt att utföra tidigare undersökningar, används MRI (magnetisk resonansbildning) av ryggraden, bäcken, höften eller hela kroppen.

Indirekt kan närvaron av metastaser i benen också indikera några laboratorieindikatorer. Till exempel detekteras en ökning av aktiviteten av alkaliskt fosfatas i blodplasma hos de flesta patienter.

Metoder för behandling

Metastaser i prostatacancerlokalisering i benvävnad kräver lång och komplex behandling. Dess typ och varaktighet bestäms av svårighetsgraden av tillståndet, antalet lesioner och så vidare.

Strålbehandling

En av de radikala behandlingsmetoderna, som gör att du kan förstöra cancerceller, på grund av vilken andelen överlevnad av patienter ökar. Det används oftast i kombination med hormonbehandling. Vid strålbehandling får mankroppen en viss dos joniserande strålning riktad specifikt till det drabbade området.

Det finns flera typer av strålterapi:

 • fjärrkontroll (den vanligaste);
 • corpuscular;
 • kontakt, inklusive interstitial.

Vid behandling av strålning är patientens fullständiga återhämtning möjlig. Som regel utförs kirurgisk behandling inte. Varaktigheten av strålbehandling är minst 1,5-2 månader eller mer. Bland de största nackdelarna är den joniserande skadorna på friska celler av ett antal lokaliserade vävnader. Också möjliga komplikationer kan förekomma i form av urininkontinens, erektil dysfunktion, diarré, hematuri, urinrörelse, rektal blödning.

Hormonbehandling

Hormonbehandling, som en självständig metod, används praktiskt taget inte. Vanligtvis kombineras det med radikalt kirurgiskt avlägsnande av tumör- eller strålbehandling. Huvudsyftet med denna metod är att så mycket som möjligt reducera manliga hormon testosteron i prostatacellerna.

I det här fallet kan vissa droger påverka testiklarna och stoppa produktionen av testosteron, men i detta fall minskar koncentrationen i blodplasma också.

Andra sänker endast sin nivå i prostatakörteln, utan att det påverkar det totala innehållet i serumet.

Typer av hormonell behandling:

 • orkidektomi;
 • användning av läkemedel:
  • agonister av luteiniserande frisättande hormon LHRH (Gozerelin, Leuprolid, Decapeptil, Buserelin);
  • antagonister av LHRH (Degarelix);
  • östrogenbehandling (dietylstilbestrol);
  • antiandrogener (cyproteron, klormadinon, flutamid).

Med metastatisk cancer ordineras antiandrogener oftast i regimen av maximal androgen blockad. Biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, anemi, nedsatt leverfunktion, minskad potens, gynekomasti.

kemoterapi

Ibland utvecklar patienter med metastatisk cancer resistens mot hormonella läkemedel och sedan tar de flesta specialister till hjälp av kemoterapi. Hittills är den allmänt accepterade behandlingslinjen användningen av cytostatika som blockerar tillväxten och utvecklingen av cancerceller. De mest studerade och använda drogerna i detta område är taxotere (docetaxel), cabazitaxel.

Kemoterapi är indicerad för patienter med både kliniskt manifesterade (symptomatiska) och asymptomatiska metastaser. Kemoterapi läkemedel ordineras av kurser beroende på kroppens svar på föregående administrering, förekomsten av smärt syndrom, nivån på PSA och andra funktioner.

Operativ ingripande

Kirurgisk behandling innefattar fullständigt avlägsnande av prostata med seminala vesiklar och den intilliggande delen av urinröret. Vanligtvis används för personer med en gynnsam prognos (livslängden är mer än 10 år).

Den vanligaste typen av kirurgisk ingrepp är radikal retropubisk adenomektomi med bilateral avlägsnande av bäckens lymfkörtlar.

Komplikationer av radikal prostatektomi: döds (0-1,2% av fallen), skada på rektum, urinledare, lungemboli, urininkontinens, ventrombos i de nedre extremiteterna, erektil dysfunktion.

Överlevnad av patienten

Prognosen fastställs av sjukdomsfasen, nivån på PSA, differentieringen av tumören själv och närvaron av metastaser. Den femåriga överlevnadsfrekvensen för patienter i steg 1-2 efter kirurgisk behandling och strålbehandling varierar från 70 till 90%. Efter att ha bekräftat diagnosen prostatacancer vid metastasen, är den genomsnittliga varaktigheten före sjukdomsprogressionens början 2 till 3 år.

Med utvecklingen av hormonbeständig cancer med fortsatt hög aktivitet i processen är överlevnadsgraden mindre än 12 månader. På grund av kemoterapi hos personer utan symptom är överlevnadstiden 21-22 månader, medan hos patienter med kliniska symtom på metastaser i benen - upp till 14 månader.