Huvud
Strömförsörjning

Prostatacancer med benmetastaser: kliniska manifestationer av metastasering mot andra organ

Prostatacancer är en malign neoplasma som utvecklas från epitelceller av körtelvävnad. Årligen registreras en betydande ökning av förekomsten över hela världen.

Bland de onkologiska patologierna i många länder nådde den nästan den tredje platsen i prevalensen, den andra endast för lung- och mag-tarmkanalen. Ungefär för varje femte patient med prostatacancer slutar processen i ett dödligt utfall.

Symptom på en tumör i prostatakörteln

Vid sjukdomens inledande skede finns inga kliniska tecken.

De förekommer i de senare faserna av prostatacancerprogression och representeras av följande:

 • dizuricheskie störningar, vilket indikerar närvaron av obstruktion av urinröret och basen av blåstumör (svag ström av urin, falska önskningar i toaletten, känsla otillräcklig tömning av urinblåsan, inkontinens);
 • smärtsamma förnimmelser i underlivet, perineum, ovanför puben;
 • hematuri (närvaro av blod i urinen);
 • hemospermi (närvaro av blod i halvvätska);
 • erektil dysfunktion
 • allvarlig viktnedgång
 • lågkvalitativ feber;
 • generell svaghet, ökad trötthet.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

En av de faror som en malign tumör ställer är metastaseprocessen (rörelsen av oncocells längs blodets eller lymfkärlens gång) till andra organ och vävnader. De kan vara regionala lymfkörtlar eller avlägsna strukturer. Regionala lymfkörtlar är i det här fallet de som ligger i det lilla bäckes hålighet under delningen av den gemensamma iliacartären i höger och vänstra gren.

Fjärrmetastaser påverkar oftast ben, åtminstone - halsen av urinblåsan, tjocktarmen, lunga, hjärna, hud, lever och någon annan grupp av lymfkörtlar. Prostatacancer med metastaser i bäckenbenet, ryggraden, revbenen, bäckenet eller nedre extremiteter står för 85% av det totala antalet metastaser.

Kliniska manifestationer

Närvaro av fjärrmetastaser kan bedömas i det påverkade organet för utveckling av smärta, utseendet på ödem i nedre extremiteterna (lymfstasis inträffar), neurologiska symptom (känslighet störning paraplegi), anemi, uremi, kakexi. Dessutom kommer det drabbade organets funktion att lida. Om denna lever - det kommer att finnas tecken på leverinsufficiens, överträdelser av bilirubinmetabolism, syntesen av många viktiga föreningar, inklusive koagulationsfaktorer.

Hjärnmetastaser orsakar yrsel, intensiv huvudvärk, minnesförlust, uppmärksamhetskoncentration, suddig syn, svimning. Prostatacancer med metastaser i ryggbenets ben kännetecknas av smärta, ryggradsproblemer, ryggmärgs kompressioner.

Metastaser i prostatacancer: lokalisering och behandling vid progressionsstadiet

Metastaser i bäckenbenen är de vanligaste patologierna, med all sannolikhet, på grund av deras närhet. Mindre vanligt är höftbenets nederlag. Den huvudsakliga kliniska manifestationen av patologi är ett starkt smärtssyndrom. Vid sjukdomsförloppet sker cellförstöring, en kränkning av arkitektoniken i deras struktur, och benen blir sköra, benägna att patologiska frakturer.

diagnostik

Metastaser i prostatacancer lokalisering i ryggraden och benen upptäcks oftast under skelettets scintigrafi.

Osteoscintigrafi är baserad på introduktionen i kroppen av den undersökta speciella farmaceutiska beredningen innehållande märkta radioisotoper följt av övervakning av dess fördelning och ackumulering i benen.

Denna undersökning är inte avsedd för patienter som inte har några kliniska symptom hos osseoussystemet och en PSA-nivå på mindre än 20 ng / ml med en starkt och måttligt differentierad cancerform.

I andra fall kan radiografi av den drabbade ryggraden och benen vara användbar. Vid tvivelaktiga resultat används den så kallade PET CT (positronutsläppstomografi / beräknad tomografi) med 11C-kolin, 18F-fluorid. Studien föreslår också införandet av ett radioaktivt läkemedel till en patient. Metoden kännetecknas av hög noggrannhet och informativitet.

Ibland, om det är omöjligt att utföra tidigare undersökningar, används MRI (magnetisk resonansbildning) av ryggraden, bäcken, höften eller hela kroppen.

Indirekt kan närvaron av metastaser i benen också indikera några laboratorieindikatorer. Till exempel detekteras en ökning av aktiviteten av alkaliskt fosfatas i blodplasma hos de flesta patienter.

Metoder för behandling

Metastaser i prostatacancerlokalisering i benvävnad kräver lång och komplex behandling. Dess typ och varaktighet bestäms av svårighetsgraden av tillståndet, antalet lesioner och så vidare.

Strålbehandling

En av de radikala behandlingsmetoderna, som gör att du kan förstöra cancerceller, på grund av vilken andelen överlevnad av patienter ökar. Det används oftast i kombination med hormonbehandling. Vid strålbehandling får mankroppen en viss dos joniserande strålning riktad specifikt till det drabbade området.

Det finns flera typer av strålterapi:

 • fjärrkontroll (den vanligaste);
 • corpuscular;
 • kontakt, inklusive interstitial.

Vid behandling av strålning är patientens fullständiga återhämtning möjlig. Som regel utförs kirurgisk behandling inte. Varaktigheten av strålbehandling är minst 1,5-2 månader eller mer. Bland de största nackdelarna är den joniserande skadorna på friska celler av ett antal lokaliserade vävnader. Också möjliga komplikationer kan förekomma i form av urininkontinens, erektil dysfunktion, diarré, hematuri, urinrörelse, rektal blödning.

Hormonbehandling

Hormonbehandling, som en självständig metod, används praktiskt taget inte. Vanligtvis kombineras det med radikalt kirurgiskt avlägsnande av tumör- eller strålbehandling. Huvudsyftet med denna metod är att så mycket som möjligt reducera manliga hormon testosteron i prostatacellerna.

I det här fallet kan vissa droger påverka testiklarna och stoppa produktionen av testosteron, men i detta fall minskar koncentrationen i blodplasma också.

Andra sänker endast sin nivå i prostatakörteln, utan att det påverkar det totala innehållet i serumet.

Typer av hormonell behandling:

 • orkidektomi;
 • användning av läkemedel:
  • agonister av luteiniserande frisättande hormon LHRH (Gozerelin, Leuprolid, Decapeptil, Buserelin);
  • antagonister av LHRH (Degarelix);
  • östrogenbehandling (dietylstilbestrol);
  • antiandrogener (cyproteron, klormadinon, flutamid).

Med metastatisk cancer ordineras antiandrogener oftast i regimen av maximal androgen blockad. Biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, anemi, nedsatt leverfunktion, minskad potens, gynekomasti.

kemoterapi

Ibland utvecklar patienter med metastatisk cancer resistens mot hormonella läkemedel och sedan tar de flesta specialister till hjälp av kemoterapi. Hittills är den allmänt accepterade behandlingslinjen användningen av cytostatika som blockerar tillväxten och utvecklingen av cancerceller. De mest studerade och använda drogerna i detta område är taxotere (docetaxel), cabazitaxel.

Kemoterapi är indicerad för patienter med både kliniskt manifesterade (symptomatiska) och asymptomatiska metastaser. Kemoterapi läkemedel ordineras av kurser beroende på kroppens svar på föregående administrering, förekomsten av smärt syndrom, nivån på PSA och andra funktioner.

Operativ ingripande

Kirurgisk behandling innefattar fullständigt avlägsnande av prostata med seminala vesiklar och den intilliggande delen av urinröret. Vanligtvis används för personer med en gynnsam prognos (livslängden är mer än 10 år).

Den vanligaste typen av kirurgisk ingrepp är radikal retropubisk adenomektomi med bilateral avlägsnande av bäckens lymfkörtlar.

Komplikationer av radikal prostatektomi: döds (0-1,2% av fallen), skada på rektum, urinledare, lungemboli, urininkontinens, ventrombos i de nedre extremiteterna, erektil dysfunktion.

Överlevnad av patienten

Prognosen fastställs av sjukdomsfasen, nivån på PSA, differentieringen av tumören själv och närvaron av metastaser. Den femåriga överlevnadsfrekvensen för patienter i steg 1-2 efter kirurgisk behandling och strålbehandling varierar från 70 till 90%. Efter att ha bekräftat diagnosen prostatacancer vid metastasen, är den genomsnittliga varaktigheten före sjukdomsprogressionens början 2 till 3 år.

Med utvecklingen av hormonbeständig cancer med fortsatt hög aktivitet i processen är överlevnadsgraden mindre än 12 månader. På grund av kemoterapi hos personer utan symptom är överlevnadstiden 21-22 månader, medan hos patienter med kliniska symtom på metastaser i benen - upp till 14 månader.

Metastaser för prostatacancer

Metastaser i prostatacancer är ett mycket allvarligt problem som kräver intensiv behandling. Genom sin natur är detta införandet av cancerceller i avlägsna kroppsstrukturer som inte är direkt relaterade till prostatakörteln.

En sådan process indikerar en markant progression av den maligna tumören med dess spridning genom hela kroppen. Det är värt att notera det obehagliga faktum: livslängden hos patienter med en sådan sjukdom minskar kraftigt på grund av utvecklingen av en rad olika organ- och systemskador.

Vad är metastas

Tumör under dess utveckling är 4 på varandra följande steg:

 1. Precancerfasen. Vid denna tidpunkt finns det fullständigt ingen spiring av atypiska celler bortom prostata, men mutationer inom deras genetiska strukturer observeras. Med mikroskopisk undersökning kan det ibland ses. Adenomen klassificeras precis som en potentiell precancer. Tidig behandling på detta stadium är ett idealiskt alternativ för patienten, eftersom det patologiska substratet är litet och lätt kan avlägsnas med minimalt invasiva metoder. Men på grund av processen "dämpa" processen kommer relativt få patienter till läkare vid detta stadium av sjukdomen för att påbörja behandlingen.
 2. Cancer på plats (insitu). Malign degenerering av atypiska celler, som börjar multiplicera okontrollerbart, men inte gro i prostatakörteln. Man tror att vid detta tidsintervall finns det fortfarande en viss balans mellan kroppens försvarssystem och tumören. Ändå är fenomenet tillfälligt.
 3. Invasiv cancer. Tumörceller växer med en enorm hastighet och börjar tränga in i närliggande vävnader. Den första påverkas av prostata kapseln, nästa närliggande organ: seminalblåsor och andra. Fokusvolymen ökar aktivt, det finns en uttalad symtomatologi.
 4. Metastatisk svullnad. Separata partiklar av den maligna neoplasmen sprids genom hela kroppen och sätter sig i de perifera organen. Metastaser i prostatacancer genomgår fyra på varandra följande utvecklingsfaser:
 • Bildande av ett patologiskt substrat i körteln;
 • Neoangiogenes - skapandet av nya kapillärer. Med deras hjälp kommer atypiska celler in i cirkulationen eller lymf;
 • Cirkulation i blod / lymfatisk kanal;
 • Fixering på avlägsna friska vävnader.

Särskilda egenskaper vid patogenes och manifestationer av sjukdomen

Ett karaktäristiskt kännetecken för malign neoplasm i hanorganet är dess relativt långsamma tillväxt. Ibland går år och ännu mer innan de första symptomen uppträder.

Naturligtvis beror mycket på de enskilda egenskaperna hos varje organism och dess immunitet. Ändå finns det ofta situationer där äldre dör av ålderdom, inte misstänker en formidabel sjukdom i kroppen.

När processens aktivitet är hög utvecklas ett karakteristiskt komplex av symptom:

 1. Viktminskning. En man kan förlora 10-15 kg per månad.
 2. Allmän svaghet.
 3. Förvärv av huden med en grön nyans.

Dessa är klassiska tecken på förgiftning och kakexi i kroppen.

Ytterligare fenomen som stör patienter med metastatisk process är:

Favoritplatser för lokalisering av metastaser i prostatacancer

Det finns nästan perifera organ som attackeras av maligna celler nästan alltid.

Dessa inkluderar:

 1. Lymfkörtlar.
 2. Lungor.
 3. Levern.
 4. Binjurarna.
 5. Ändtarmen.
 6. Bones. De vanligaste metastaserna i ryggraden är med prostatacancer. Även höftstrukturer påverkas, mer sällan - revben.

Att diagnostisera och upptäcka spridningen av tumörprocessen användning:

 • Röntgen.
 • Datortomografi (CT).
 • Magnetic resonance imaging (MRI).
 • Radioisotopskanning.
 • Positron Emission Tomography (PET CT).

Alla dessa metoder är utformade för att visualisera inte bara patologins inledande fokus, men även dess avlägsna delar. I olika situationer är det möjligt att kombinera dessa metoder.

Är det möjligt att återhämta sig?

Omedelbart är det värt att säga att problemet med sådan multiorganisk skada på kroppen genom atypiska strukturer är en extremt formidabel sjukdom. Mycket ofta är det inte möjligt att fullständigt utrota tumören, men bara för att uppnå en period av relativ remission.

Ändå har mer än hälften av patienterna utmärkta kliniska resultat efter omfattande behandling av prostatacancer med hjälp av olika terapier.

Dessa inkluderar:

 1. Operation. För det mesta avlägsnas prostatakörteln.
 2. Strålningsexponering av patologiska platser.
 3. Farmakologisk intervention. Kemoterapi för prostatacancer med metastaser av ben är speciellt väl beprövad, eftersom det är väldigt svårt att komma till andra metoder.

Endast ett mångfacetterat tillvägagångssätt för patientterapi kan ge möjlighet till fullständig läkning. Problemet med maligna neoplasmer i det manliga organet är alltid relevant. Det bästa sättet att förhindra det förblir den årliga screeningen av alla medlemmar av det starkare könet efter 40 år för atypiska förändringar i prostatakörtlarna.

Slutligen är det värt att notera att metastaser inte förekommer med prostata adenom. Om det finns närvaro av några avlägsna skador, så är det nödvändigt att tala uteslutande om cancer.

Symtom på metastaser i prostatacancer och effektiv behandling

Huvudskillnaden mellan en godartad tumör (adenom) och en malign tumör är närvaron av den sista metastasen. Dessa är cancerceller som har samma struktur och typ som huvudtumören. Metastaser i prostatacancer sprids genom hela kroppen, påverkar blodkärlen, urinblåsan, benen och andra organ. Inom ramen för artikeln kommer vi att berätta vilka symptom som åtföljs av patologi, hur man behandlar ett tillstånd, vilken typ av prognos.

Mekanism för utveckling och spridning av metastaser

Det finns 4 grader av prostatacancer. På den första och andra tumören växer, men kroppens metastasering förekommer inte. De första metastaserna uppträder, började med den tredje etappen av sjukdomen.

Initialt pressar en cancerous tumör helt enkelt organen och vävnaderna intill prostata. På detta stadium känner patienten allvarlig smärta i perinealområdet, vanligtvis stoppar när man tar smärtstillande medel. Ytterligare malign neoplasm ökar, cellerna är uppdelade, varav några överförs av blod och lymf genom kroppen. Först och främst påverkas de organ som ligger bredvid prostatakörteln:

 • urinblåsan och urinröret;
 • njure;
 • testiklar;
 • tarmarna.

Med blodflöde sätts cancerceller i ben. Detta är den vanligaste platsen för lokalisering av metastaser hos manliga patienter. Först och främst påverkas bäckenbenen, sedan ryggraden, revbenen.

Benvävnad förnyas under hela livet för en person. För detta finns det två typer av celler i dess sammansättning: vissa reglerar bentillväxt, andra reglerar dess förstörelse. I frånvaro av patologi är antalet av dessa celler ungefär lika. Men så snart som metastaser från prostatakörteln kommer in i benvävnaden är balansen bruten. Bensvävnad förändras, blir ömtålig. På detta stadium drabbas män av sprickrelaterade skador.

Med lymfflödet går även cancerceller in i lymfsystemet intill prostata. Först och främst påverkas lymfkörtlarna som ligger vid munnen av blåsans hals. Då är utvecklingen av patologi i andra delar av kroppen, i synnerhet i höftområdet, möjligt.

Slutligen tränger metastaser in i lungorna och hjärnan. En sådan bild finns inte ofta i praktiken av en onkolog. Faktum är att före näsan av cancerceller i lungorna och hjärnan påverkas njurarna: patienten dör av njursvikt.

I enlighet med den internationella klassificeringen av cancer tumörer används TNM-indexet för att beskriva lokalisering av metastaser och cancerfaser. Den sista bokstaven indikerar exakt graden av metastasering av kroppen. Värdet deklareras enligt följande:

 • M-0 - det finns inga metastaser;
 • M-1 - finns i benen;
 • M-2 - påverkar benen och andra organ
 • Mx - sannolikheten för metastas är inte utesluten.

Enligt den internationella klassificeringen av sjukdomar i den senaste upplagan av ICD-10 tilldelades prostatacancer med metastaser kod C-61.

Symtom på prostatacancermetastaser

Om vi ​​pratar om vanliga symptom - de är identiska med tecken på godartad prostatahyperplasi och prostatit. Först och främst talar vi om problem med urinering:

 • frekventa önskningar;
 • känsla av full blåsan;
 • trög ström av urin;
 • det är svårt att hantera ett litet behov.

När metastaser kännetecknas av smärtsamma symtom, speciellt i perineum, midja, glanspenis.

När det gäller de specifika särdrag som man kan förstå spridningen av cancerceller genom kroppen beror det på lokalisering av metastaser.

 1. Nederlag av ben. Smärtan är stark, ökar gradvis och antar en permanent karaktär. Vanlig smärtbehandling hjälper inte. En viss effekt är mottagandet av narkotika. Möjlig patologisk sårbarhet i ben, frakturer, andra förändringar. Ofta finns det tumörer på platser där huden kommer i kontakt med benet.
 2. I rektum - svår smärta och blandning av blod i avföringen.
 3. Njurar nederlag - tecken på inflammation, bildande av stenar, grumlig urin eller med blod, svår smärta.
 4. Vid metastasering observeras tecken på förgiftning av kroppen: svaghet, muntorrhet, illamående, kräkningar.
 5. När lungorna påverkas, hostas sputum med blodpartiklar. Män klagar på smärta i bröstet.
 6. Om metastaserna trängde in i hjärnan, och detta sker extremt sällan, upplever patienten ofta humörförändringar, panikattacker, minne och syn förvärras. I vissa fall lider en person av brist på samordning av rörelsen, ingen del av kroppen känns.

Graden av teckenförhängning beror på processens försummelse. Således vid stadium 4 av prostatacancer, om metastaser trängde in i benen, är det möjligt att utveckla förlamning av de nedre extremiteterna.

Diagnos i cancer med metastaser

Om en man senare vände sig till en läkare med karaktäristiska manifestationer, är en fullständig undersökning nödvändig. Vi fick reda på att prostatacancer har liknande tecken med prostata adenom och prostatit. För att utesluta dessa sjukdomar och bekräfta förekomst av malign neoplasm utförs följande prov och instrumentanalyser:

 • allmän och biokemisk blodprov;
 • serumanalys för PSA (prostatitspecifikt antigen);
 • Ultraljud av prostatakörteln (om möjligt TRUS);
 • MRI (magnetisk resonansbildning) - den här metoden låter dig bestämma inte bara tumörens placering utan även omfattningen och omfattningen av metastaser i organs skador.
 • punktering biopsi;
 • Röntgen.

Om en cancer detekteras baserat på resultaten, tilldelas sjukdomen TNM-indexet och lämplig behandling väljs.

Observera att screeningtest inte har 100% noggrannhet. Dessutom är patientens psykiska hälsa i ett antal fall kränkt. Man tror att screening för prostatacancer kan upptäcka cancer i ett tidigt skede, men ger ofta en falsk diagnos. Som ett resultat refereras patienten till biopsi, vilket inte alltid är tillrådligt.

Metoder för behandling av prostatacancer i metastaser

Vid 1 och 2 stadier av prostatacancer sprider metastaser inte genom kroppen. För att behandla det beskrivna problemet används därför komplex terapi, som är karakteristisk för sjukdomsbekämpning i det tredje och fjärde steget. Observera att alla medel i sista etappen av onkologi bara har en stödjande karaktär och eliminerar inte malign neoplasm. Använda hormoner, kemoterapi, strålningsexponering.

Vilka hormoner är förskrivna

Förhållandet mellan nivået av testosteron i kroppen och förekomst av prostatacancer har fastställts. Därför syftar hormonterapi till att undertrycka syntesen av testosteron eller förändringen i förhållandet mellan det och östrogen.

Följande droger används:

 • degarelix;
 • leuprolid;
 • goserelin;
 • buserelin;
 • triptorelin;
 • flutamid;
 • bikalutamid;
 • hexestrol;
 • progestiner (megestrols).

Det kvinnliga könshormonets verkan på cancerceller studeras för närvarande. Det antas att en ökning av östrogenhalten i kroppen hos en man utlöser omvänd process för utveckling av onkologi, det vill säga antalet metastaser minskar.

Hur kemoterapi genomförs

Till skillnad från andra behandlingsmetoder påverkar kemoterapi hela kroppen hos en man. På detta stadium föreskrivs speciella läkemedel som administreras intravenöst eller oralt och verkar på alla tumörer, inklusive metastaser och godartade tumörer. Mottagning av droger utförs av kurser mellan vilka de tillåter kroppen att "vila" och återhämta sig.

De vanligaste drogerna är:

 • docetaxel;
 • mitoxantron;
 • doxorubicin;
 • vinblastin;
 • karboplatin;
 • vinorelbin.

Det är känt att kemoterapeutiska medel aktivt förstör alla typer av celler som har förmåga att snabbt dela upp sig. Förutom cancerceller påverkas även celler i slemhinnan, hårsäckar, benmärg. Efter kemoterapi stör tarmarnas arbete, det finns sår och sår i munhålan, håret faller ut. Därför är en sådan teknik för att kontrollera metastaser endast föreskriven om andra droger inte ger den korrekta terapeutiska effekten.

Funktioner av strålbehandling i metastaser

Kärnan i metoden är införandet i vävnaderna i prostatakörteln av radioaktiva ämnen (isotoper av radium eller cesium). Det har fastställts att cancer tumörer slutar växa när de utsätts för radioaktiv påverkan, i vissa fall sker en minskning av storleken. Ett annat namn för metoden är brachyterapi.

I maligna tumörer i prostatakörteln injiceras substanser direkt i det drabbade området av orgelet med hjälp av en nål. Beroende på svårighetsgraden av sjukdomen kan strålkällor vara i kroppen kontinuerligt eller mata ut efter en viss tid.

När det gäller användningen av brachyterapi med metastaser handlar det här om att förlänga livet för en sjuk man. Celltillväxt och uppdelning direkt i tumörstoppet uppträder inte nya metastaser.

Kirurgisk behandling för metastaser

Om metastaser sprids i hela kroppen, penetreras i lever, lungor eller benvävnad, kommer kirurgisk behandling inte att främja återhämtning. Men med hjälp av borttagning av prostata körteln, intilliggande kärl och vas deferens, lyckas läkare förlänga livet för en sjuk man. Dessutom minskar sannolikheten för upprepade utbrott. På grund av möjliga risker utförs inte prostatakirurgi för äldre personer eller har allvarliga brott mot andra organ.

Operationen med en laser eller med hjälp av klassiska tekniker är radikal och anses vara den mest effektiva metoden. Huvudindikationen för operation är PSA-nivån över 10 ng / ml.

Om efter ett operation återkommer, kommer behandlingsmetoden att väljas med beaktande av diagnostiska data och utveckling av samtidiga sjukdomar.

Prognos och livslängd

Prognosen, varaktigheten och livskvaliteten för malign neoplasma i prostata med metastaser beror på graden av tumörprogression, antalet och platsen för cancerceller i kroppen.

I karcinomstadiet 3 är mortaliteten efter behandling 30% inom de första fem åren. Samtidigt beaktas inte data om dödlighet som orsakats av komplikationer i andra organ. Därför kommer livets kvalitet och livslängd att påverkas av nivån på organskador genom metastaser.

I adenokarcinom i steg 4, åtföljd av flera metastaser, är den genomsnittliga livslängden från ett år till tre år. Med kompetent behandling ökas terminen med 1-2 år. Med hänsyn till livskvaliteten har män, med svår smärta på grund av metastaser, tilldelats en grupp funktionshinder

Om metastaserna trängde in i benen, är den genomsnittliga livslängden inte längre än 1 år.

slutsats

För att förhindra sådana sorgliga konsekvenser är det nödvändigt att genomföra en tidig undersökning. Män, i åldern 40 år och äldre, måste ta blodserum till nivån på PSA. Detta är ett av de moderna sätten att diagnostisera prostatacancer i de tidiga stadierna, utförs var 6: e månad.

Om emellertid det gynnsamma ögonblicket för tidig upptäckt av prostatakarcinom saknades, och läkaren anropade vid metastassteget, är det nödvändigt att följa strikt doktorns rekommendationer. Modern medicin känner till de tekniker som du kan öka livslängden för.

Till exempel, för att sakta spridningen av metastaser i prostatacancer kan vara genom hormonbehandling. En lång rad hormonella droger (från 1,5 år och mer) gör att du kan uppnå bättre hälsa hos cirka 75% av manliga patienter. Sanningen är att vi inte pratar om att förbättra överlevnadsfrekvensen, vilket är omöjligt vid nuvarande stadium av onkologiutveckling. Men att minska intensiteten av symtom och nederlag av olika organ kan uppnås.

Kom ihåg att metastaser i prostatacancer är den sista, sista fasen av sjukdomsutvecklingen, vilket leder till ett dödligt utfall. Kör inte din egen hälsa, ta regelbundet blodprov till PSA-nivå, led en hälsosam livsstil. Endast med detta tillvägagångssätt kan vi klara av sjukdomen vid scenen av den patologiska processen och förhindra sådana destruktiva konsekvenser.

Metastaser i prostatacancer och lokalisering i kroppen hos en man

Människokroppen fungerar som en väletablerad mekanism. Vid de minsta överträdelserna i systemet finns en sjukdom. Anledningarna till utseende av prostatacancer kan vara flera:

 • påkänning;
 • utmattning av kroppen
 • ärftlighet;
 • dålig ekologi;
 • kränkning av den hormonella bakgrunden.

Stress manifesteras som en specifik reaktion av individen i vardagen, omständigheterna. Som ett resultat sker mobilisering av alla resurser i kroppen. Ofta upplever män en patologisk stressfull situation, och dess kroniska kurs bidrar till utseende av prostatacancer.

Graden av bildandet av en onkologisk sjukdom beror på tillståndet hos hela en mans kropp och graden av de ackumulerade problemen. Ju äldre mannen, desto större chanser har han att få prostatacancer.

Äldre, efter undersökning, finns i vävnaderna i prostatacancercellerna. Prostatacancer bildas med metastaser mycket långsamt, i många år visar inga tecken. Oftast förekommer cancermetastaser på grund av patientens genetiska predisposition till sjukdomens utseende. Sjukdomen uppstår på grund av arvet hos HPC1-genen som finns i DNA. Testosteron, som ett manligt hormon, främjar snabb tumörtillväxt i prostatacancer.

Vissa infektioner i könsorganet skapar gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av en malign tumör i prostata. De mest kraftfulla provokrarna av den onkologiska processen är herpesviruset och papillomaviruset. I fall av cancer är det nödvändigt att vara uppmärksam på produkterna och kvaliteten på lagad mat.

Fetter, innehållna i stora mängder i kött och mjölk, bidrar till utseendet av symptom som indikerar prostatacancer. Ett stort antal frukter och grönsaker skyddar kroppen från degenerering av celler i käftens vävnader. I grönsaker finns det inget fett, vilket bidrar till en förändring i cellerna, men det finns likopen, som har cancer mot cancer. Vitaminer och mineraler verkar på två sätt på kroppen.

Växtbaserade produkter hindrar inte utseende av prostatacancer. Risken för en tumör ökar när man konsumerar en stor mängd kalcium i maten.

Symptom på en tumör i prostatakörteln

Illvilans sjukdom ligger i den fullständiga frånvaron av kliniska symptom under en tid. Med en signifikant tillväxt av tumören pressar den urinrörets kanal. Urin börjar sjunka med droppe, medan blåsan i sig är signifikant ökad i storlek. Tack vare moderna diagnosmetoder detekteras tumören i de tidiga stadierna. I mer avancerade fall visas patienten:

 • blod i urinen;
 • anuri;
 • intermittent urinflöde;
 • ökad urinfrekvens;
 • smärta i att ta bort urinen.

Med svår smärta i benen kan en man misstänka metastaser i cancer. De förekommer i ryggraden, påverkar bäckenbenet, ländryggsdelen på ryggen, benen på underbenen. Symptom på tumörmetastas kombineras med viktminskning, omotiverad svaghet och trötthet.

Ofta orsakar prostatacancer med metastaser utseendet av ett farligt tillstånd - akut urinretention, vilket kräver omedelbar medicinsk behandling.

Frekventa urinvägsinfektioner kan indikera prostatacancer. Med ålder ökar sannolikheten för metastaser hos angränsande organ. I många fall förråder inte sjukdomen sig själv, och metastaser detekteras med en planerad urologisk undersökning.

Smärtsamma känslor under urinering intensifieras med tillväxten av en malign tumör och metastasering av cellerna i vävnaderna i angränsande organ.

Utseendet av blod i urinen beror på graden av tumörprocessen. Den konstanta närvaron av henne i analysen indikerar processen att försumma processen och förekomsten av metastaser i benen. I fallet med prostatacancer kan hematuri uppträda plötsligt.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

Prostatacancer med metastaser har en speciell klinisk bild, som kännetecknas av närvaron av förändringar i benvävnader. Läkare har bestämt att metastaser i cancer kan förekomma i två typer: osteoblastiska lesioner och osteolytiska förändringar i benen.

Med osteoblastiska förändringar i vävnaden sker en ökning av mängden mineralämnen, i den osteolytiska processen, tvättas de ut ur kroppen, och sannolikheten för frakturer ökar. Celler som bildar prostatacancer har dubbelt syfte: de kan samtidigt förstöra eller stimulera processen att dela cellerna i benvävnad.

Processen av organskada av tumören beror på migrering av celler längs blodet och lymfatiska kanaler, med ytterligare penetration i vävnader från många organ. Metastaser i benen påverkar kroppens funktionella egenskaper i människokroppen.

Vid tillväxt av en malign tumör ersätts friska celler med cancerceller, tumörliknande benformationer uppstår. Sammansättningen av vävnaden förändras helt, mängden kalcium, natrium, magnesium och fluor ökar i den. Metastaser påverkar arbetet med den röda benmärgen: det totala antalet erytrocyter, blodplättar och leukocyter förändras. Ofta än andra organ metastaser i en prostatatumör påverkar ländryggen, mycket mindre ofta - lårbenet eller bröstområdet.

Kliniska manifestationer av metastaser av organ och vävnader i kroppen

Mycket ofta utvecklas prostatacancer med metastaser asymptomatiskt i de tidiga skeden av den maligna processen. De flesta män som lider av prostatacancer genom närvaron, notera uppkomsten av smärta av varierande intensitet i ländryggraden eller ben, inträffar sällan nedsatt funktion i kroppen, där vävnad penetreras av metastaser.

Ryggmärgsfallet med en malign tumör orsakar vissa förändringar i ryggraden. Smärtan blir outhärdlig under rörelser, laster, spridas längs nervstammarna. Utvecklar ett brott mot känslighet i form av domningar hypostaser observeras i buken. Smärta i den nedre delen av ryggen är outhärdlig, värkande, skytte tecken.

Violerad urinering, och hos vissa patienter utvecklas symtomatologi, vilket motsvarar ett förhöjt innehåll av kalciumjoner i blodplasman. Patienten har skarpa symtom på törst, illamående, trötthet och aptitlöshet.

Beroende på platsen för cancer är patientens vänstra eller högra ben numm. Efter förlust av känslighet i det drabbade organet sätter smärtsyndromet snabbt in. Metastaser i benet finns i sena besättningar av sjukdomen.

Metastaser med prostatacancer i lårbenen och bäckenbenen

Hos 20% av patienterna med maligna tumörer i prostata påverkas lårbenen eller benen som bildar den stora och små bäcken hos metastaser. Med ett sådant nederlag är deras förstörelse betydande. Patienten kan knappt röra sig utan hjälp, några smärtor på det drabbade benet uppvisar en stark smärta. Rörelse blir möjlig endast med hjälp av en käpp eller rullator. På grund av sin insolvens utvecklar patienten social fobi.

Bäckenkomplexet metastasiseras mycket mindre ofta än benbenen. Främmande cancerceller förstör benvävnad, vilket orsakar dess mineralisering, förändrar balansen mellan fosfor, koppar, kalcium. Benen hos patienten är känsliga för kyla, vid ställena för tumör blek hudfärg, torr vid beröring, då det finns smärta i benen eller verkar muskelkramper.

Smärtan är mycket svår, inträffar efter ett tag efter starten av gången, passerar inte efter vila. Ofta i axelområdet i överdelar kan patologiska frakturer förekomma. Deras närvaro indikerar närvaron av metastaser i benen. Prostatacancer med metastaser till benen i de övre extremiteterna bildar en ständigt ökande smärta som blir oacceptabel under natttimmarna.

Ökande hyperkalcemi smälter upp märkbart: i benen finns det redan förändringar, men mycket senare är det en överträdelse i angränsande organers arbete. I en patient med prostatacancer bidrar metastaser till förekomsten av:

Moderna metoder för att diagnostisera metastaser i ryggraden och benen

Prostatacancer är inte förgäves kallad en "obekväm fiende". Den utvecklas under en lång period och mot bakgrunden accelereras processerna för deformation och förstöring av benvävnad. Med sina problem vänder en man till en onkolog. Från denna specialist beror på att åtgärder för diagnos och behandling av prostatacancer med benmetastaser antas i tid. Sjukdomen "mognar" länge.

Smärta i benen kan dyka upp efter 10 års sjukdom. Diagnos av sjukdomen börjar med en röntgenundersökning och radionuklidbehandling. Samtidigt tillämpar specialisten screeningtest för att identifiera personer med riskfaktorer för att utveckla prostatacancer med benmetastaser.

Hos män med prostatacancer kan tester detektera vissa former av tumören. En av de mest effektiva metoderna för att diagnostisera cancer med metastaser är biopsi. För henne väljs små bitar av vävnad för att bekräfta närvaron eller frånvaron av en tumör i prostata. Under transrectal undersökning bestämmer läkaren platsen för den föreslagna biopsien.

Studier är inte så exakta, eftersom de inte ger ett direkt svar på frågan om tumörens karaktär. Prostatacancer med metastaser bestäms med hjälp av prostataspecifikt antigen, vars hastighet indikerar storleken på den maligna bildningen. Vid en antigennivå upp till 20 ng / ml bildades inte metastaser i benvävnad eller andra organ. Förekomsten av ett antigen över 40 ng / ml indikerar en massiv metastasering av en cancer tumör.

Fluktuationer i antikroppsnivån indikerar effektiviteten av behandlingen eller återfallet av sjukdomen. Efter att ha upptäckt ett antigen över 20 ng / ml, föreskriver en specialist ett metastatiskt test. Efter en röntgenstudie kan du avgöra om bensystemet påverkas av sjukdomen.

Behandling av prostatacancer efter uppkomsten av dess metastas i andra organ

Ny forskning har visat att cancerbehandling bör väljas med hänsyn tagen till faktorer som:

 • patientens ålder
 • stadium av cancer;
 • allmän tillstånd hos patienten
 • risk för behandling.

En komplex behandling med användning av förväntad hantering eller strålbehandling utförs. Med aktiv tillsyn övervakar specialisten utvecklingen av cancer, studerar dess progression för att bestämma den exakta början av behandlingen. Kirurgisk ingrepp innebär borttagning av prostatakörteln.

Samtidigt skärs närliggande fartyg och vasutläggningar ut. Denna typ av behandling förlänger patientens liv mycket, vilket minskar sannolikheten för återfall av sjukdom. Operativ intervention är kontraindicerad hos äldre.

Vid behandling med strålbehandling förstörs tumören medelst fjärrstyrda strålar. Med hormonell behandling tar doktorn bort testiklarna kirurgiskt för att stoppa produktionen av manliga könshormoner. Algoritmen för behandling av lokaliserad cancer innefattar:

 • aktiv övervakning
 • extern exponering
 • brakyterapi;
 • avlägsnande av prostatakörteln.

Radikala behandlingsmetoder är mest effektiva. De administreras till män under 65 år vid en prostataspecifik antigennivå på 10 ng / ml. Alla patienter med prostatacancer och metastaser bildas i tre riskgrupper beroende på överlevnadsnivå.

Hos män som har stor risk ökar levnadsstandarden med hormonbehandling, men antalet biverkningar ökar. Hos patienter med begränsad prostatacancer används nya typer av behandling. Efter avlägsnande av tumören sjunker PSA-antigennivån till 0. Återkommande av tumören med metastaser behandlas beroende på samtidiga sjukdomar och studiedata. Förskrivs för behandling:

 • androgenterapi;
 • kryokirurgi;
 • avlägsnande av prostata.

Vid behandling av prostatacancer kan biverkningar uppstå i form av:

 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • sjukdomskänsla;
 • blödning.

Prostatacancer har en bra prognos och risken för överlevnad är maximal, inom 91-95%.

Behandling av prostatacancer med metastaser ger en chans för många patienter att öka livslängden.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Metastaser för prostatacancer: vägar, tecken, terapi

Metastas, spridning på grund av prostatacancer, indikerar de sista etapperna av den maligna processen. De är huvudorsaken till dödsfall hos patienter.

Modern behandling kan inte härda en patient i detta skede. Terapi syftar till att göra livet enklare och utvidga det.

Malign patologi utvecklas i prostata, som påverkar urinering och reproduktiv funktion. Den största riskfaktorn är ålder, det vill säga att risken att bli sjuk efter 50 år ökar dramatiskt.

Prostatacancer skiljer sig mycket från adenom genom att det sprider metastaser och utvecklas med mindre allvarliga symptom.

Vad är den här processen?

Vid ett visst stadium av cancerutveckling börjar metastaseringsprocessen. Det innebär spridning av maligna partiklar i hela kroppen och bildandet av sekundära maligniteter från dem.

Vanligtvis överförs skadade celler med en ström av blod eller lymf. Förekomsten av metastaser indikerar de sista etapperna av prostata sjukdom. De förvärrar signifikant överlevnadsprognosen, leder till allvarliga konsekvenser för kroppen.

Mekanismer av nederlag

Maligna celler börjar sprida sig med utseendet av en primär tumör. Sekundära foci bildas med den vidare utvecklingen av tumören.

Kända sätt för spridning av metastaser av prostata onkologi:

 • lokal väg - maligna partiklar passerar till närliggande vävnader
 • intravazatsiya - Cancerceller tränger in i lymfkörteln och blodkärlens lumen;
 • fördröjning - cancerpartiklar stoppar sin rörelse och bosätter sig i kapillärerna
 • angiogenes - utveckling i nybildade blodkärl av cancerceller som ger blodtillförsel till oncoforming
 • cirkulation - Onkologiska celler sprider sig genom blod och lymfsystemets kärl till organ och vävnader.
 • proliferation - Maligna partiklar delas, bildar en mikro-metastas

Sårbara organ

Partiklar av cancer, som är distanserade från det primära fokuset, bosätter sig i samma organ. De kallas målorgan. Sekundära neoplasmer utvecklas ofta snabbare än det primära fokuset i prostata.

Målorgan för prostatacancer:

 • lymfkörtlar Onkogenes sprider sina partiklar till lymfkörtlarna som ligger nära blåsan. Men det betyder inte att sekundära foci inte kan påverka avlägsna lymfkörtlar. Det händer på 3-4 stadier av körtelkörteln.
 • ben - Metastaser i benvävnad bildas vid ett sent stadium av prostatacancer. Påverkade främst lumbosakral ryggrad, lårben. Detta beror på deras nära läge till den primära oncoforming.
 • hjärna - Kroppen påverkas inte av prostatacancer partiklar ofta. Sekundära foci ligger mellan grå och vit materia. Placeringen beror på intensiteten i blodflödet.
 • lungor - Ondartade partiklar går in i det parade organet huvudsakligen på det hematogena sättet. I 20% av fallen uppvisar metastaser i detta organ tidigare än det primära fokuset.
 • Levern - Metastaser överförs både genom blodet och genom lymfen. Sekundära foci kännetecknas av att de bildas samtidigt i flera delar av levern. De stör allvarligt organets arbete och utvecklas snabbt.

Sekundär foci i levern. ultraljud

Metastaser med onkologi av prostata kan tränga in i testiklarna, urinblåsan, nervfibrerna. Allt detta indikerar de fyra stadierna av utveckling av patologi i prostata.

Var sprids metastaser efter magkreft? Sårbara organ finns listade här.

symptom

Beroende på vilket organ som påverkas av sekundärutbildning uppenbarar sig dessa eller andra symptom. De kan misstänkas av den onkologiska processen, men endast specialisten kommer att kunna avgöra från vilken kropp canceret sprider sig.

De viktigaste symptomen på metastaser från prostatacancer:

 • intoxikation - Skada vitala organ och spridningen av ett stort antal tumörer tar de nödvändiga näringsämnena för livet. Neoplasmer kollapsar gradvis, förgiftar blodet. Patienten klagar över svaghet, dålig aptit, feber. Kommer till 4 stadier av onkologi av prostata med multipla metastaser.
 • hepatomegali - På grund av flera sekundära foci ökar levern kraftigt i storlek. En patient med en mager kroppsbyggnad kan märka en oförklarlig bukförstoring.
 • ascites - Ett sekundärt fokus i levern leder till vätskestagnation. Det kan ackumuleras i bukdelen i stora mängder. En person har en stor mage, ibland inte en symmetrisk form.
 • Andnöd - Ett symptom i samband med lungskador, en person först märker andfådd efter fysisk ansträngning. Med tiden blir det permanent. Det finns andfåddhet i början av lungskador.
 • Smärt syndrom - Beroende på placeringen av metastasen kan smärta känna sig i buken, bröstområdet. När benvävnaden är skadad känns smärtan i musklerna.
 • Purulent sputum vid hosta - En långvarig hosta mer än två veckor, som inte går bort, trots behandlingen, bör varna. Om slem med pus och blodår samtidigt är synliga i slemmen, är det nödvändigt att omedelbart kontakta en läkare. Symtom kan manifestera tidigare än det finns problem med prostata.
 • hyperkalcemi - tillsammans med huvudvärk En hög koncentration av kalcium i blodet skadar njurarna, vilket leder till koma och död.
 • Störningar av motorapparaten - ett symptom indikerar en metastas i hjärnan Patienten kan ändra sin gång, han kan förlora förmågan att styra en del av kroppen, möjligen början av fullständig förlamning. Anledningen till detta är metastaser som klämmer fast vissa delar av hjärnan.

Om sekundära foci finns i kroppen är det extremt viktigt att upptäcka den primära oncoformingen. Först och främst är det nödvändigt att förstöra det. För att göra detta, en grundlig undersökning av kroppen.

diagnostik

Med diagnosen prostatacancer och misstänkt utveckling av sekundärfoci, utser specialisten ytterligare studier för att identifiera dem. Modern utrustning gör att du kan studera kroppen från insidan utan kirurgisk ingrepp.

Effektiva metoder för att diagnostisera metastaser:

 • MRI - Metoden gör det möjligt att få en bild av patientens kropp i frontplanet. Personen placeras i tomografen i 30-60 minuter. Alla erhållna bilder undersöks av en specialist, jämfört med kända data och utgör en diagnos.
 • screening - Metoden innebär regelbunden mätning av nivån av PSA, vilket är ett specifikt antigen i körteln. Om hans blodnivå överskrids krävs en systematisk biopsi. På liknande sätt är det möjligt att misstänka utvecklingen av onkologi i några andra organ.
 • biopsi - Vävnaden tas från det drabbade området för undersökning under ett mikroskop. Oftast innebär metoden en tunn nålversion.

Den mest exakta metoden för att bekräfta diagnosen är biopsi. Endast efter att ha utfört experten kan den slutgiltiga diagnosen och utnämningen av behandlingen säljas.

Den här artikeln visar symptomen på metastaser i hjärnan.

behandling

I medicinsk praxis finns ingen specifik behandling för metastaser. Läkaren använder traditionella metoder som är utformade för att sakta tillväxten av sekundära foci. Detta gör det möjligt att lindra lidande och förlänga livet lite.

 • monoterapi - Terapi utförs genom införande av ett läkemedel i kroppen, vilket syftar till att bekämpa cancerpartiklar. Ofta åtföljs behandlingen av manifestationen av biverkningar. De flesta passerar efter slutet av medicinen.
 • Intermittent terapi - Metoden är baserad på intermittent administrering av läkemedel. Oftast är dessa hormonella ämnen.
 • Strålbehandling - Cancerceller förstörs under påverkan av röntgenstrålning med hög effekt. Ofta leder metoden till döden av friska celler som ligger nära onkogenesen.
 • hormonell terapi - Metoden innebär att man reducerar nivån av manliga hormoner, såsom testosteron. Mottagning av droger är utformad under lång tid.

Video från konferensen om behandling av avancerad prostatacancer:

utsikterna

Sekundära neoplasmer i prostatacancer är anledningen till att försämra prognosen. Detta fastställer en diagnos som motsvarar prostatacancer i 4: e graden. Överlevnad beror på graden av patologi, dess beteende i prostata. Om bara närliggande lymfkörtlar påverkas, kommer borttagningen att tillåta livet att fortsätta i 10 år.

Mindre gynnsamt resultat uppstår med benskada - en femårig överlevnad på 23%. Patienten lever 2-3 år oftare.

Inte mindre gynnsam prognos för livet med leverskador. Patienter med multipel sekundär foci i detta organ dör efter 2-6 månader.

Metastaser i lungan kan avlägsnas genom kirurgi. Då kommer överlevnadsprognosen inte att vara så negativ. Vid metastasering av prostatacancer i lungorna lever patienterna från 3 till 20 år. Mycket beror på oncoforms beteende, effektiviteten av behandlingen.

Sekundär foci i hjärnan med svåra symptom ger en dålig prognos. Patienten kommer att kunna leva 2-4 månader. Samtidigt lider livskvaliteten mycket. Om metastaser upptäcktes i de tidiga stadierna, och det fanns möjlighet att genomföra tidig behandling, ökar livslängden avsevärt.