Huvud
Massage

Top 10 frågor om prostatacancer

Prostatacancer är en av de vanligaste och något ovanliga cancer. Ofta upptäcks det hos män 65-79 år, men börjar ibland utvecklas och i tidigare ålder - efter 45-50 år. Enligt statistiken har de senaste 10 åren fördubblats och antalet över 30 000 män hittades varje år.

Prostatacancerflöden och behandlas något annorlunda än andra maligna tumörprocesser. De första tecknen Det börjar bli olika urinerings störningar: ofta behov, svag urinstråle, blod i urin eller sperma, brännande känsla i urinröret, känsla av ofullständig tömning av blåsan. Sådana symtom är inte specifika och observeras ofta hos äldre män. Deras utseende indikerar förekomst av en patologisk process i prostatakörteln, och det är bara urologen som kan diagnostisera i sådana fall genom att utföra ett antal ytterligare diagnostiska test.

Den ovanliga förekomsten av prostatacancer ligger i det faktum att denna maligna neoplasm växer mycket långsamt och under lång tid (i flera år) uppenbarar sig inte alls. Ett sådant latent flöde kan leda till det faktum att sjukdomen endast detekteras i III-IV-scenen i tumörprocessen, och chansen att återhämta sig reduceras. Därför är läkarna uppmanar alla män uppmärksam på deras hälsa, och efter 40-45 år att genomföra förebyggande undersökningar av deras reproduktiva organ: en gång om året prostata ultraljud (transrektal önskvärd) och ta ett blodprov för PSA.

I de flesta fall, män som startade tidig behandling av en tumör, dör inte på grund av cancer, men på grund av andra orsaker. I denna artikel kommer vi att bekanta dig med de frågor som ofta uppstår hos män med denna sjukdom och som kommer att vara nödvändiga för att fråga läkaren för detektering av prostatacancer.

Fråga nummer 1 - Har jag verkligen cancer?

För den preliminära diagnosen av sjukdomar i prostatakörteln används denna metod för undersökning ofta som ett blodprov för detektering av prostatacancer onkolog - ett prostatiskt specifikt antigen. Den totala PSA är ett specifikt protein som ingår i körtelvävnaden, och det är närvarande i blodet hos någon man. En ökning av dess nivå indikerar alltid förekomst av patologiska förändringar i detta organ, inklusive eventuell närvaro av en tumörprocess i käftens vävnader.

Parametrarna för normen för total PSA beror på åldern på mannen:

 • 40-49 år - upp till 2,5 ng / ml;
 • 50-59 år - upp till 3,5 ng / ml;
 • 70-79 år - 6,5 ng / ml.

Med normala PSA-värden bör man inte oroa sig för att i sådana fall indikerar resultaten av analysen frånvaron av en tumörprocess. En ökning av dess nivå tyder på att patologiska förändringar uppträder i prostatacentret. I sådana analysresultat mannen behöver skicka ett antal andra diagnostiska studier för att klargöra diagnosen, det vill säga att överskottet av normen kan inte bara peka på cancersjukdomen, men också observerats i andra patologier.. Prostatit eller adenom (benigna tumörer) av prostatan.

För att bekräfta diagnosen övervakas dynamiken i ökningen i nivån av total PSA och analysen för fri PSA utförs. Efter detta kan patienten rekommenderas att utföra MR, PET-CT och biopsi med efterföljande cytologisk undersökning av biopsivävnaden.

Fråga nummer 2 - Är det nödvändigt att omedelbart genomgå en behandling?

Malign tumör utvecklas från vävnader i prostata, och den huvudsakliga faran ligger i det faktum att tumören har förmåga att metastasera, dvs cancerceller att sprida sig till andra vävnader och organ genom lymfkärl och blodkärl. Kräftande prostatacancer, till skillnad från adenom, som är en godartad tumör, växer inuti orgeln och komprimerar den, växer utåt och uttrycker inte så levande symptom som adenom. Med den långsamma utvecklingen av tumörprocessen väljer läkare, som gör en plan för behandling, ofta taktiken för "vaksam förväntan" - förväntad observation av tumörens tillväxt. Efter vissa tidsintervaller utvärderar urologerna scenen av prostatacancer, kontrollerar utvecklingen och vid behov bestämmer i början av aktiv behandling.

I de flesta fall utvecklar tumören så långsamt att patienter med en sådan cancer lever länge, och orsakerna till deras död är mycket olika orsaker. Vissa människor på ett visst stadium av sjukdomen måste börja cancerbehandling och i 80% av fallen visar sig vara effektiva.

Fråga nummer 3 - hur man bestämmer scenen för tumörutveckling?

När en cancer tumör detekteras i prostatan bestäms steget av tumörprocessen först. Dessa data är extremt viktiga för att bestämma taktiken för patientens vidare hantering, och för mottagandet måste han genomgå en omfattande undersökning.

För diagnos av prostatacancer används följande metoder:

 • fingerforskning;
 • transrektal ultraljud;
 • dynamisk övervakning av PSA-analysen
 • biopsi av körtelvävnaden följt av en cytologisk analys av biopsiprovet;
 • CT;
 • HERR

Tumörsteget bestäms av följande parametrar:

 • tillväxtens storlek
 • distribution av maligna celler till regionala lymfkörtlar;
 • metastasering i andra vävnader och / eller organ.

Över hela världen används TNM-systemet för att diagnostisera prostatacancer i kombination med Glisson-skalan, vilket speglar graden av cancer malignitet och nivån på PSA. Steget i tumörprocessen indikeras av den romerska siffran - från I till IV. Till exempel vid T1N0M0 motsvarar summan av Glisson 6 och PSA-nivån på 12 ng / ml - denna formulering till den första etappen av prostatacancer.

Fråga nummer 5 - vad är bokstäverna T, N och M i TNM-systemet?

Bokstäverna T, N och M som används i TNMs internationella system betecknar:

 • T - tumörens storlek;
 • N - förekomst av tumörprocessen på lymfkörtlarna;
 • M - förekomsten av metastaser.

Fråga nummer 6 - hur är graden av cancerframkallande malignitet indikerade?

Cancer kan ha en annan grad av aggression. I vissa fall kan tumören vara stora, men under en lång tid inte ge metastaser och växer till närliggande lymfkörtlar, vävnader och organ, och i andra - en tumör i liten storlek ger även fjärrmetastaser. Ytterligare behandlingstaktik och förutsägelser beror till stor del på graden av cancer malignitet.

För att bestämma det används Glisson-skalan, vilken används under den cytologiska undersökningen efter biopsi av prostata vävnaden. Dess princip är att jämföra graden av skillnad mellan cancerceller och normala sådana - ju mer en sådan skillnad desto mer poäng tilldelas tumören när den diagnostiseras. Under biopsi tas två prover. Var och en av dem utvärderas på Glisson-skalan och sedan sammanfattas resultaten.

Glisson Scale Indexes:

 • 6 - de minst aggressiva neoplasmerna, de observeras och inte behandlas
 • 7 - medium maligna neoplasmer;
 • 8-10 - extremt maligna neoplasmer, som behöver omedelbar behandling.

Fråga nummer 7 - Behöver jag behandlas?

Taktiken för behandling av prostatacancer bestäms av olika parametrar:

 • patientens ålder
 • stadium av tumörprocessen;
 • graden av malignitet hos neoplasmen enligt Glisson-skalan;
 • förekomsten av patologier som stör verksamheten eller andra metoder för cancerbehandling.

Vid detektering av prostatacancer använder äldre män ofta "vaksam väntan" -tekniken. I sådana fall är neoplasmen i sådana patienter icke-aggressiva, sällan metastaserar, och i sådana fall är det inte nödvändigt att skynda på behandlingen.

Vanligtvis väljs taktiken för kontinuerlig övervakning av tumörprocessen för äldre män med icke-aggressiv prostatacancer och allvarliga samtidiga patologier som ökar risken för komplikationer efter operation. Om en cancerous tumör detekteras hos en man under 50 år och kan genomgå kirurgisk ingrepp, är de flesta specialister benägna att utföra operationen, oavsett tumörprocessen.

Vid detektering av prostatacancer rekommenderas det att samråda med olika specialister, som tidigare har läst recensionerna om dem, att analysera alla åsikter och att bestämma vilken behandling som är lämplig för dig. Patienten har rätt att välja urologkirurg och klinik.

Fråga nummer 8 - vilka alternativ för terapi kan erbjudas?

För behandling av prostatacancer kan följande behandlingsmodaliteter eller kombinationer därav rekommenderas:

 • kirurgisk operation
 • strålbehandling
 • kemoterapi;
 • hormonbehandling.

Metod för behandling beror i första hand på scenen hos den maligna tumören. I frånvaro av metastaser utförs kirurgisk procedur och protokoll tilldelas radioluchevoy hastighet och hormonterapi, och i fall där cancern har metastaserat, föreslås loppet av ett kemoterapeutiskt läkemedel.

Kirurgisk behandling består i fullständigt avlägsnande av prostatakörteln - en radikal prostatektomi. Under operationen avlägsnas även närliggande lymfkörtlar. Sådana kirurgiska ingrepp kan utföras med användning av en konventionell skalpell, en mikrokirurgisk robotteknik eller en laser. Deras mål är att helt avlägsna tumörens patient och förhindra att det sprider sig mot andra organ och vävnader.

Behandlingen av radioterapi vid behandling av prostatacancer kan utföras genom bestrålning från utsidan eller med användning av sådana tekniker som brachyterapi - införandet av radioaktiva "korn" (partiklar) i körtelvävnaden. Vid bestrålning förstörs DNA-strukturen hos maligna celler och deras död uppstår. Sådan behandling av tumörprocessen ordineras antingen i frånvaro av metastaser vid ett tidigt stadium av neoplasmutveckling eller när det är nödvändigt att förbereda patienten för operation - för att minska graden av cancer malignitet. Efter operationen föreskrivs radioterapi för att förhindra spridningen av tumörprocessen eller för att minska smärta.

I kombination med strålbehandling kan patienten ordineras hormonbehandling, vilket innebär administration av läkemedel som är testosteronantagonister. Cancer-prostatatumörer är hormonberoende neoplasmer, och en minskning av testosteronnivåerna kan hämma deras tillväxt och förbättra patientens tillstånd.

Cancer-tumörer i prostata kan ge metastaser till regionala lymfkörtlar, benmärg, lungor eller lever. Om de är tillgängliga blir fullständigt avlastande av tumörens patient omöjlig, och målet med behandling riktar sig till att förhindra ytterligare utveckling av cancer, förlänga livet och lindra patientens lidande. För detta ändamål föreskrivs en kurs för att ta kemoterapeutiska läkemedel, vilket kan stoppa utvecklingen och uppdelningen av cancerceller.

Fråga nummer 9 - vad är komplikationerna och biverkningarna av behandlingen?

Tyvärr har nästan alla metoder för behandling av prostatacancer sina egna biverkningar och kan associeras med utvecklingen av vissa komplikationer. Men alla är oföränderliga med de allvarliga konsekvenser som är möjliga med avslag på behandling.

Under det kirurgiska ingreppet, och i det öppna med en skalpell sannolikt risk för skador på muskler som är involverade i den normala hold urin i blåsan eller förekomsten av en normal erektion. Till följd av sådan skada, efter omfattande ingrepp, kan patienten uppleva erektil dysfunktion eller läckage av urin. rekommenderas att ge företräde åt kirurgiska ingrepp som utförs med hjälp av robotutrustning möjliggör med exakt precision för att styra hela processen intervention och helt eliminera sådana komplikationer för att förhindra sådan oönskade konsekvenser prostatektomi.

Hormonbehandling ges för att minska testosteronnivåer och bromsa cancertillväxt, har en stor inverkan på manliga hormoner och leder till tidig menopaus. Därefter kan män uppleva migränattacker, tidvatten blinkar och humörsvängningar. Klimakteriet hos män följs ofta av utvecklingen av osteoporos och sjukdomar i blodkärl och hjärta.

Att ta droger-cytostatika orsakar död inte bara maligna celler, utan också friska. Förloppsförloppet åtföljs ofta av hel eller delvis håravfall (senare återställs), ett brott mot matsmältningen, försvagad immunitet och ökad mottaglighet för infektioner.

Fråga nummer 10 - är det möjligt att undvika att cancer återkommer efter behandlingen?

Den moderna medicinen känner inte till de metoder som helt skulle utesluta risken för återkommande cancer. Efter behandlingen bör varje patient observeras hos läkaren och genomföra regelbundet nödvändiga undersökningar - ett blodprov för PSA, ultraljud etc.

För att minimera risken för återkommande prostatacancer, kommer överensstämmelse med sådana enkla regler att hjälpa till:

 1. Tidig överklagande till en urolog med några symptom som indikerar patologiska processer i prostatakörteln.
 2. En hälsosam livsstil och ett fullständigt avslag på rökning och alkoholhaltiga drycker.
 3. Tillräcklig fysisk aktivitet.
 4. Hantera stress.
 5. Rationell näring med minskad konsumtion av livsmedel med höga halter av animaliska fetter och kolesterol.

En översyn av alternativ och metoder för behandling av prokata på cancer, mer känd som "prostatacancer"

Cancer är en av de allvarligaste sjukdomarna bland de som en person kan möta. Under lång tid var hans behandling svår och gav ingen garanti för att bli av med sjukdomen.

Modern vetenskap har utvecklat metoder som kan eliminera prostatacancer och behandling av maligna tumörer i de tidiga stadierna, men de är smärtsamma för kroppen och kräver lång återhämtning.

Tänk på om prostatacancer behandlas, i vilka steg vilka tekniker används.

Kort beskrivning av sjukdomen

Prostatacancer är en malign tumör i prostata som skiljer sig från godartade formationer genom att dess celler kan infektera andra organ (ge metastaser) och utöva en uttalad toxisk effekt på hela kroppen. Detta gör prostatacancer en dödlig sjukdom.

I gruppen med risk för sjukdom (inklusive adenokarcinom) De är:

 • Äldre män - hormonella förändringar hos mäns klimakteriet har en negativ effekt på prostata.
 • Människor som konsumerar stora mängder feta livsmedel.
 • Arbetare i farliga industrier.
 • Rökare.

Symptom på de två första kraftstegen liknar manifestationer av adenom: urinering blir smärtsam, mannen upplever frekventa önskningar till honom, det finns smärtor i bäckenregionen.

Med den vidare utvecklingen av malign bildning, intensifierar smärtan, börjar mannen uppleva generell sjukdom och svaghet. Om cancer ger metastaser till andra organ, förvärras deras arbete.

I slutändan skadar malign formgivning som sprider sig genom hela kroppen kroppen av vitala organ, har en stark toxisk effekt på människor och leder till döden.

Den huvudsakliga analysen som kan upptäcka prostatacancer är ett blodprov för ett prostataspecifikt antigen (PSA).

Ytterligare diagnostik utförs under vävnadsbiopsi och ultraljudsundersökning av organet. Om misstänkt för förekomst av metastaser undersöks andra bäckenorgan, såväl som lymfkörtlar, ben och muskler.

Metoder för behandling

Om du diagnostiseras med prostatacancer, vad ska du göra?

Behandlingsalternativen för prostatacancer är följande:

Förväntande taktik

Trots det faktum att cancer vid utvecklingen är farlig sjukdom, kan förväntad taktik tillämpas i de fall då progressionshastigheten för en tumör är låg och patienten regelbundet överlämnar alla nödvändiga analyser.

Att följa en sådan taktik är motiverad när det kirurgiska ingreppet är tillfälligt omöjligt. Medicinsk kontroll bör utföras varannan månad, med försämring av patientens tillstånd bör aktiva behandlingsmetoder antas.

Minimalt invasiva metoder

Den minst invasiva av dessa metoder är läkemedelsbehandling. Preparat för behandling av prostatacancer används i hormonberoende cancer och innefattar användning av läkemedel som hämmar produktionen av testosteron och dess patogena aktivitet.

Det finns tre huvudsakliga hormonella medel: blockerare av syntesen av androgener i äggstockarna, läkemedel som inte tillåter prostata vävnad att interagera med androgener och östrogener.

Androgen-blockerare injiceras i kroppen. För injektioner används sådana läkemedel som Buserelin, Leuprolide.

Läkemedel som minskar prostatas mottaglighet för androgener, representeras av Flutamid och Nilutamid.

östrogener - är kvinnliga könshormoner, de kan också undertrycka androgens aktivitet.

Drogterapi används ofta för att behandla äldre patienter, eftersom kroppen inte längre kan tolerera allvarliga kirurgiska operationer.

Analgetika och läkemedel som normaliserar urinering används för att minimera negativa symtom.

Intaget av hormonella läkemedel är kontraindicerat vid endokrina sjukdomar och i leverskador.

kemoterapi

Kemoterapi används för hormonresistent cancer, liksom för steg 3 och 4 av hormonberoende cancer. Denna typ av behandling är effektiv för behandling av cancer med metastaser.

Det innefattar intag av giftiga ämnen som förstör cancerceller. Det mest effektiva sättet att leverera toxiner i kroppen är att injicera dem i en ven genom en dropper. Dessa ämnen påverkar inte bara cancercellerna, utan även de friska organen.

Av denna anledning är kemoterapi associerad med ett stort antal biverkningar: håravfall, svaghet, aptitförlust, skada på tarmslimhinnan.

Använda droger: Estramustine, Etoposide, Docetaxel och andra.

Strålbehandling

Strålbehandling. Vid användning av denna typ av behandling, bestrålas tumören med radioaktiva ämnen.

Det finns fyra typer av terapi:

Strålbehandling är relativt smärtfri, ungdomar efter förfarandena kan arbeta normalt och engagera sig i kända aktiviteter. Emellertid är exponering för strålning skadlig inte bara för cancerceller, utan även för friska.

För att minimera skador måste man observera dagens regim, vägra att konsumera alkohol och feta livsmedel, ofta gå ut i fri luft, utesluta hårt arbete och fysisk aktivitet.

Bestrålningsprocedurer utförs som en självförsörjande behandlingsmetod i de tidiga stadierna och som en del av komplex terapi i de sena stadierna.

Operationen är inte så skadlig för kroppen, som en klassisk bestrålning genom växter, men möjligheterna för dess tillämpning är begränsade - Brachyterapi utförs endast i de fall då tumören är lokaliserad i prostata och inte har metastaser.

Kirurgiska alternativ

kastrering

Ett mer invasivt alternativ till hormonbehandling är castration. Det är uppdelat i kemisk kastration och kirurgisk.

Kirurgisk kastration innefattar borttagning av testiklar. Operationen är relativt enkel och smärtfri, den utförs under lokalbedövning i 20-30 minuter. Den hud som förbinder testiklarna och bäckenregionen skärs ut, en söm appliceras i excisionsområdet. Återhämtning efter operationen varar 1-2 dagar.

Kemisk kastrering innebär att läkemedel som hämmar syntesen av hormoner av äggstockarna tar in sig. För detta ändamål används sådana medel som Vantas, Goserelin. De injiceras med en frekvens från en gång i månaden till en gång per år. Droger castration är reversibel, därför är det nödvändigt att injicera ständigt och regelbundet, annars kommer den negativa effekten av testosteron på prostata att återupptas.

Castration är en självförsörjande behandlingsmetod endast i den första etappen av cancer, i efterföljande steg fungerar det som ett komplement till mer potenta terapier.

Avlägsnande av prostata utförs vid dessa stadier av sjukdomen, då återställandet av organets normala funktion inte är möjligt även efter avlägsnandet av tumören.

Det är en allvarlig kirurgisk operation, men det tillåter att fullständigt eliminera en malign tumör om den endast är lokaliserad i prostata. I närvaro av metastaser är dess effektivitet inte så hög.

Avlägsnande av prostata leder endast till en liten försämring av erektilfunktionen. Återhämtningen är möjlig med en hälsosam livsstil och speciella övningar.

Folkbehandling

Folkrättsmedel (läsk, monastiskt te) är ineffektiva i en så allvarlig sjukdom som prostatacancer.

Positiva förändringar i kroppen vid användningen är associerade med placebo-effekten, vilket verkligen kan förbättra patientens välbefinnande. Men placebo är inte en panacea och eliminerar inte cancer på egen hand, det kan bara bidra till en smärre överföring av kirurgiska ingrepp och påskynda återhämtningen efter dem.

Mer detaljer om folkalternativ för att behandla sjukdomen du kan här.

slutsats

Mängden metoder för behandling av maligna tumörer i prostata är stor. Valet av en viss behandlingsmetod beror på kroppens allmänna tillstånd, utvecklingsstadiet av tumören, närvaron av metastaser och många andra faktorer.

Korrekt utvald och tidsbegränsad behandlingsmetod eliminerar den maligna bildningen och återlämnar en person till ett normalt liv.

Användbar video

Vi föreslår att du bekanta dig med videobeskrivningen av behandling av prostatacancer:

Hur man behandlar prostatacancer utan operation?

Vid denna tidpunkt finns det inga bevis för att operationen är effektivare än andra, mindre invasiva metoder för behandling av prokata på cancer. Gemensam användning av olika typer av behandling orsakar allvarliga biverkningar och ökar inte hela tiden chanserna för återhämtning.

Därför rekommenderar patienter i tidiga skeden eller äldre patienter ofta aktiv övervakning och väntan. Beror på villkoren, behandling av prostatacancer utan operation består av:

 1. Traditionell terapi som förhindrar vidare utveckling av onkologiska sjukdomar. Man bör emellertid komma ihåg att det påverkar sexuell funktion hos män, kroppens känslomässiga och hormonella tillstånd.
 2. Alternativ terapi: fokuserar på att förbättra övergripande hälsa, eliminera maligna celler utan att skada den friska.

Typer av behandling av prostatacancer utan operation

Det finns sådana sätt att hantera onkologisk sjukdom:

Strålning hög energi strålning

Det består av ett visst antal förfaranden inom en viss tidsperiod. Möjliga typer är:

 • externa röntgenstrålar fokuserar en ljusstråle på tumören från maskinens position utanför kroppen. I moderna centra är den exakta platsen hjälpt till att installera datorer;
 • beräknad tomografi med fjärrstyrning av strålterapi: den baseras på en 3D-bild som gör det möjligt att bestämma alla data på prostata körningens storlek och form. Metoden förstör tumören, faller exakt på målet och skadar inte de närliggande friska vävnaderna och organen.
 • brachyterapi - intern strålning, vilket förutsätter att radioaktiva strålar levereras direkt till onkogenesen. Dessa källor avger endast strålning i bildningsområdet. De ges i flera timmar med hög dosintensitet och i flera veckor med lägre hastighet.

Det är baserat på användningen av droger för att förstöra cancerceller eller stoppa förmågan att dela dem. Systemiska kemoterapeutiska åtgärder utförs intravenöst. Typiskt används sådana vanliga läkemedel:

 • "Docetaxel" i kombination med steroidämnet "Prednisolon";
 • "Mitoxantron" ("Novatron") förlänger livet för patienter i jämförelse med andra medel;
 • "Cabazitaxel" godkändes av Cancer Control Organization som ett modernt och effektivt medicinskt läkemedel, vilket bekräftade förbättringen av prognostiska fakta.

Det representeras av preparatet "Sipuleucel-T", vilket ökar immuniteten. Speciella immunceller införs i blodet, vilket ökar kroppens naturliga skyddande funktioner.

Systemisk behandling för behandling av prostatacancer utan operation

Onkologer använder nya metoder för att påverka sjukdomen. Dessa inkluderar androgenbehandling. Det är baserat på att kontrollera tillväxten av manliga hormoner, i synnerhet testosteron. Hans nivå kan sänkas inte bara genom att ta bort testiklarna, men också genom medicinering.

Onkoproteinhanteringsmetoden rekommenderas speciellt för patienter med återkommande metastatisk prostatacancer, samt med mellanliggande och hög risk för spridning av sjukdomen. Beroende på graden av framsteg och den specifika situationen kan den tas före operation, tillsammans med strålbehandling eller efter det. Kliniska prövningar bekräftar effektiviteten av denna metod för att förlänga patientens liv.

Specifika typer inkluderar beredningar:

 1. Antagonister av ett specifikt hormon, betecknad som LHRH. De förhindrar testiklarna från att få testosteronsignaler. Sålunda ersätts kirurgisk resektion av könsorganen. Efter avslutad behandling börjar hormonproduktionen igen.
 2. En klass av antagonister som kallas gonadoliberin ("Degarelix") verkar mer försiktigt än sina föregångare.
 3. Antiandrogener motstår receptorerna av manliga hormoner och påverkar deras förmåga att komma in i celler. Fonderna i denna grupp är: "Bicalutamide" ("Casodex"), "Flutamid" och "Nilutamid". Men vanligtvis används de inte av sig själva utan är ytterligare medicinska substanser.
 4. Det nya läkemedlet "Enzalutamide" blockerar signaler från androgenreceptorn och används vid framsteg av cancer.
 5. Inhibitorer av enzymet CYP17: Även om testiklarna är de viktigaste tillverkarna av testosteron, kan andra celler i kroppen också producera en liten mängd av det och prova utvecklingen av en malign tumör. För att förhindra denna process erbjuder forskare ett antal läkemedel. Till exempel blockerar Zitiga (Abirateronacetat) detta enzym och ökar patienternas överlevnad. Män tar 4 tabletter tillsammans med Prednisolon.

Folkbehandling

Nutritional support för patienter är etablerad av en licensierad onkolog-naturopath. De huvudsakliga metoderna för naturlig behandling är:

 • curcumin har antiinflammatoriska egenskaper. Som ett anti-cancer ämne tas det i en dos av 400 mg 3 gånger om dagen;
 • modifierat citruspektin påverkar oncocellernas förmåga att fästa i normalhet: 6 g. 2 p / d;
 • Grönt te i en mängd av minst 4 koppar om dagen hämmar tillväxten av maligna celler och inducerar apoptos;
 • selen - en kraftfull antioxidant: 400-800 mikrogram per dag;
 • vitamin D: 0,25-0,5 μg;
 • vitamin E-succinat: 1200-1600 IE;
 • lykopen finns i tomater: 10 mg;
 • melatonin ökar effekten av traditionell behandling - en dos på 20 mg;
 • zink stöder immunfunktionen - 1550 mg.

Behandling av prostatacancer utan operation i många fall ger det bra resultat. Sådana avsikter måste dock diskuteras med den behandlande läkaren, som vet alla sjukdomstillstånd och eventuella konsekvenser av icke-kirurgisk behandling.

Metoder för behandling av prostatacancer - graden av sjukdom, diagnos och terapi

Maligna tumörer av prostataceller leder till en allvarlig sjukdom hos män. Behandling av prostatacancer kan utföras med olika metoder - från operation till folkmedicin. Det är viktigt att märka tecken på sjukdomsförloppet i tid och att iakttas av läkaren för att minimera risken för komplikationer. På de avancerade stadierna av prostatacancer är det svårt att uppnå full återhämtning om kroppen redan har metastaser.

Vad är prostatacancer?

Enligt den medicinska definitionen är prostatacancer hos män en onkologisk sjukdom i prostatakörteln hos män. Det går in i reproduktionssystemets organ, tjänar till partiell produktion av seminalvätska, deltar i utlösningsprocessen och retention av urin. Förekomsten av maligna tumörer i prostatakörteln leder till cancer. De lider män efter 55 års ålder.

Idag upptar prostatacancer en ledande plats bland mäns cancer över hela världen. Egenheten i kursen är en långsam utveckling utan märkbara symtom. För att undvika risk för komplikationer rekommenderas män efter 45 års ålder att genomgå en undersökning med androloger och ta prov. Tidig upptäckt av prostatacancer kommer att ge bättre chans att återhämta sig.

Behandlas prostatacancer?

En möjlig diagnos av prostatacancer är baserad på följande symtomatiska tecken:

 • smärta när du tömmer urinblåsan, behandlar svårighet
 • sexuell dysfunktion, erektil dysfunktion.

Sådana symptom är likartade i cancer med godartad tumör (adenom i prostatakörteln) och hyperplasi (prostataförstoring). Skillnaden mellan malign utbildning är förmågan att bryta erektionen när den påverkar nerverna och minska mängden sperma på grund av blockering av ejakulatorisk kanal. I de sena stadierna av prostatacancer är blod i urinen, smärtsamma känslor i hela kroppen, synliga. Vid bildandet av metastaser uppträder rygg, ben och utveckling i levern, binjurar, lungor, ben.

Det fjärde patologiska stadium av cancer kräver en lång, allvarlig behandling, men även här är läkare inte säkra på en gynnsam prognos. Riskfaktorer för onkologi är:

 • genetisk predisposition;
 • dålig ekologi;
 • Problemet med undernäring - ett stort antal kött, mjölk, ägg;
 • progressivt adenom.

För att förhindra uppkomsten av prostatacancer rekommenderar läkare att man följer enkla regler:

 • att leda en hälsosam livsstil, att ge upp alkohol, röka
 • att gå in för sport;
 • inkludera i kosten mer tomater, kål, broccoli, soja, vindruvor;
 • begränsa intaget av produkter baserade på animaliska fetter och med en stor mängd kalcium.

Behandling av prostatacancer

Varje behandlingsförfarande börjar med en diagnos, på grundval av vilken ett beslut fattas om behandlingsmetoden för prostatacancer:

 • digital rektal undersökning - för palpation av prostatavävnad för tumörer;
 • transrektal ultraljud.
 • ett blodprov för specifika antigener;
 • biopsi och histologisk undersökning av celler;
 • computertomografi;
 • osteoscintigrafi - för att bestämma omfattningen av cancer.

Metoder för behandling

Från utvecklingsstadiet av prostatacancer beror ytterligare behandlingsmetoder. De viktigaste metoderna är:

 • Kirurgisk, inklusive transuretral resektion av prostata;
 • strålbehandling - strålbehandling
 • hormonbehandling
 • kemoterapi.

droger

Behandling av cancer utan kirurgi administreras medicinskt. Vid behandling av prostatakörteln används patogenetiska läkemedel som främjar återställandet av nedsatta funktioner, förbättrar ämnesomsättningen och stärker immuniteten. Här är de populära drogerna:

 • Aspirin - hämmar syntesen av prostaglandiner - hormonlika ämnen;
 • Veroshpiron - undertrycker produktionen av vissa hormoner;
 • extrakt av ginseng, echinacea, Beefungin, Dorogovs stimulans, ASD-adaptogener;
 • Thalidomid - modulerar immunsystemet;
 • Cycloferon, Reaferon, Viferon - påverkar interferonsystemet;
 • för att lindra urinering - Omnic;
 • antibakteriella medel - Vibramycin, Unidox Solutab;
 • smärtstillande medel - Paracetamol, diklofenak, Tramadol;
 • leverbärande medel - Leucomax, Epithalamin;
 • för borttagande av neuropatisk smärta - Lyrics;
 • homeopati - gepar svavel.

I drogterapi av prostatacancer använder äldre människor flera andra läkemedel som minskar produktionen av testosteron och androgen:

 • Lyupron;
 • Buserelin Depot;
 • Eligard;
 • Zoladex;
 • Euleksin;
 • Casodex;
 • Nilandron;
 • Estracite - Injektioner;
 • paklitaxel;
 • novantron;
 • Proscar;
 • Alfaradin;
 • Strait.

testectomy

Metod för behandling är kirurgisk orkiektomi för prostatacancer, vilket är avlägsnandet av testiklarna, som ansvarar för produktionen av testosteron från bäckenet. Förfarandet tillämpas på patienter med metastaser, har en snabb effekt. Fördelarna med prostataoperation innefatta en effektiv klinisk resultat, momentan minskning testosteronproduktion utan att öka nivån av prolaktin i blodet.

Det finns följande typer av kirurgisk ingrepp i prostatakörteln, som skiljer sig från resultatet och komplexiteten:

 • bilateral total - fullständig avlägsnande av organet, tillåter inte alltid att reducera testosteron till kastrationsvärden;
 • radikal prostatektomi - lokaliserad prostataavlägsnande, en mindre traumatisk metod är endoskopisk ingrepp, varefter patienten garanteras 10-15 år av livet;
 • subkapsulär epididimorhiektomiya - om det inte avlägsnas albuginea och bihang, är mer lämplig för kosmetiska skäl proceduren.

strålbehandling

Behandling av prostatacancer kan utföras genom strålbehandling - en strålningsexponering på avstånd. Den utförs på linjära acceleratorer med hjälp av en dator. Individuell inställning till cancerbehandling minimerar alla biverkningar. Efter bestrålning ges patienter läkemedel, hormonbehandling utförs. För att öka den förväntade livslängden.

kryoterapi

Användningen av extremt kalla temperaturer används vid behandling av prostatacancer. Tumörer i vävnaderna är frysta och förstörda. Den kalla applikationen används för att behandla återfall. I prostata cryoterapi sätts en mycket tunn sensor eller en nål från metallen in i prostatakörteln genom ett snitt mellan anus och pungen. För att skydda urinröret matas en varm saltlösning samtidigt genom katetern.

Under processen används ultraljud - kirurgen ser på skärmen, injicerar flytande kväve eller argongas i den, fryser cancervävnader. På grund av avlägsnandet av värme från prostatakörteln bryts de cellulära membranerna, cellerna dör. Efter destruktion av vävnader avlägsnar leukocyter döda rester, ytterligare immunterapi aktiveras. Kryoterapi i prostatakörteln har fördelar i form av icke-invasiv natur, frånvaro av allmänbedövning, mindre blodförlust, snabb återhämtning, mindre ödem.

brakyterapi

Indelning av strålbehandling är behandling med brachyterapi av prostatacancer. Denna art tillhör låg-energitypen. Kärnan i proceduren är implantering i tumören i prostata av små radioaktiva enheter - "frön". De introduceras genom huden av perineum med en speciell nål, arbeta inuti prostata i flera månader och ständigt utstrålar.

Fördelarna med brakyterapi för prostata är minimalt invasiv, skick bevarande kropp, korrekt leverans, förmågan att dosera bestrålning, vilket minskar sannolikheten för impotens, snabb återhämtning. Biverkningar av proceduren är obehag vid urinering, för att lösa problemet, kan du installera en kateter i upp till en månad. Brachyterapi kan kombineras med fjärr strålbehandling.

kemoterapi

Skillnad mellan följande cancerbehandlingsmetod - kemoterapi från strålning, som förstör cancerceller i ett visst område, är påverkan på hela kroppen genom cirkulationssystemet. Varianten används när metastaser detekteras i ben, lymfkörtlar, lever, lungor. De mest populära läkemedlen för behandling är Docetaxel och Prednisolon. Doserna ordineras av läkaren enligt individuella indikationer. Biverkningar av kemoterapi för prostatacancer är:

 • snabb utmattning
 • illamående, kräkningar;
 • diarré;
 • håravfall på huvudet;
 • förändringar i smaklökar
 • reduktion av blodceller som leder till infektion i kroppen.

Behandling av prostatacancer med folkmekanismer

I de tidiga stadierna av prostatacancer kan du försöka bli behandlad med folkmetoder:

 • mottagning av alkoholtinktur av hemlock;
 • Kurs hopkok av örter - avgifter Immortelle, nässlor, groblad, Hjärt, björk, tranbär, ek, rölleka, havtorn, malört;
 • användningen av tinkturer av celandine, cocklebur, ringblomma;
 • alkohol tinktur av mariy rot eller rot av Eleutherococcus, avkok av rot av en badan;
 • behandling med fotogen - ta en ren substans för ett par skedar på natten, tvätta med vatten eller infusion av valnötter i en sked tre gånger om dagen.

Bland populära folkmetoder är det värt att utesluta behandling av prostatacancer med läsk. Detta ämne ökar pH, ger inte miljön surt. Kontraindikationer för tillämpningen av metoden är diabetes mellitus, låg surhet i magsaften. För att bekämpa prostatacancer rekommenderas endast läsk med klassisk medicin, och ger råd om att man kombinerar metoden med medicinsk behandling.

Effektivt förfarande vid de första stadierna av prostatacancer, när tumörens storlek inte överstiger tre centimeter. Här är flera typer av behandlingsmetoder som kan genomföras successivt:

 1. Droppers - 10 dagar in i sodavatten, bryt i sex dagar. Kursens varaktighet är 3-4 repetitioner.
 2. Häll en tesked soda med 50 ml kokande vatten, späd till 250 ml med rent vatten, sval. Drick en halvtimme före måltid två gånger om dagen senast 17.30.
 3. Inmatning av en vattenlösning av läsk mellan måltider, kombinering med andnings gymnastik, fysioterapi övningar och vägran av söt.

utsikterna

Läkare gör en prognos för botemedel av prostatacancer genom typen av aggressivitet och utvecklingsstadiet. Dessutom påverkar valet av terapi din hälsa. Tidiga cancerfaser efter avlägsnande av prostata visar en 80-90% chans att överleva i mer än fem år, men även när tumören lämnar kroppen är sjukdomen härdbar. Det finns fall av avlägsnande av tumör i prostatakörteln hos patienter med tredje etappen och frisättning av neoplasma bortom prostata, utan metastaser.

Om metastasen har redan lanserats kan västmedicin använda kraftfulla verktyg för att kontrollera sjukdomen. I detta fall används riktade bestrålning. Vid 3-4 steg med metastaser används farmakoterapi, hormoner eller mild kemoterapi. I Ryssland och Moskva är allt inte så rosigt - hälften av fallen av prostatacancer förekommer i 3-4 steg, då operationen inte ger möjlighet att bota.

Video: Hur man behandlar prostatacancer

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Behandling av prostatacancer

Det finns olika typer av behandling för prostatacancer hos män, doktorn väljer en taktik med hänsyn till ett antal faktorer. Först av allt styrs de av tumörsteget. Om det inte går utöver prostatakörteln, är kirurgisk behandling möjlig. Om det finns metastaser i lymfkörtlarna, benen och andra organ kommer kirurgisk behandling inte att leda till återhämtning.

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till de medföljande hälsoproblemen, och de är vanligtvis tillgängliga eftersom maligna tumörer i prostatakörteln diagnostiseras oftare hos äldre män. Sådana patienter lider ofta av högt blodtryck, har en stroke eller hjärtinfarkt. I sådana fall är operationen ofta kontraindicerad.

Moderna metoder för behandling av prostatacancer

Behandling för prostatacancer kan omfatta kirurgi, strålbehandling, kemoterapi, hormonbehandling. I vissa fall följer läkaren taktiken med aktiv övervakning.

Aktiv övervakning

I vissa män, på grund av sin ålder eller hälsorelaterade problem med behandlingen kan leda till komplikationer och biverkningar som är mer allvarliga än de utmaningar som cancer. I sådana fall kan läkaren följa aktiv övervakning. Sådan taktik är möjlig i följande fall:

 • Patienten upplever inte symptom.
 • Tumman förväntas växa långsamt.
 • Tumören är liten i storlek
 • Cancer sprider sig inte bortom prostatakörteln.

Taktiken för aktiv observation innefattar att undersöka läkaren och blodprov för prostataspecifikt antigen var sjätte månad. En gång om året kan en läkare ordinera prostata biopsi.

Kirurgisk behandling av prostatacancer

I prostatacancer utförs radikal prostatektomi - en operation under vilken prostatakörteln och omgivande vävnader avlägsnas, inklusive seminala vesiklar.

Radikal prostatektomi kan utföras på många sätt:

 • Över-posterior prostatektomi utför ett longitudinellt snitt från naveln till puben. Patienten avgår normalt från kliniken några dagar efter operationen, och återhämtningsperioden varar i flera veckor.
 • Med perineal prostatektomi göra ett bågformat snitt mellan skrot och anus. Denna operation är snabbare än i retropubisk prostatektomi, men under det är svår tillgång till lymfkörtlarna, och det leder ofta till problem med erektion.
 • Laparoskopisk prostatektomi Utförs med hjälp av specialverktyg genom punkteringar i bukväggen. Det åtföljs av mindre blödning och mindre traumatisering av vävnader jämfört med öppna ingrepp, förkortning av återhämtningsperioden. Men risken för komplikationer är ungefär densamma.
 • Robotisk prostatektomi DaVinci robot används. Faktum är att detta är samma laparoskopiska ingripande, men kirurgen håller instrumenten inte själv, utan styr robotens rörelser genom en speciell konsol. Tack vare detta är instrumentets rörelser mer exakta. Men det finns inget bevis på att detta hjälper till att minska risken för komplikationer.

Möjliga komplikationer efter radikal avlägsnande av prostata: urininkontinens, erektil dysfunktion, en liten förkortning av penis, ljumskbråck, infertilitet, lymfödem (svullnad på grund av avlägsnandet av de lymfkörtlar).

Strålbehandling för prostatacancer

Strålningsterapi kan ordineras som ett alternativ till kirurgisk behandling. När det gäller effektivitet är det ofta inte sämre än operationen. Andra indikationer:

 • I kombination med hormonbehandling för cancer, som spridit sig bortom prostatakörteln.
 • Med ett fall av cancer.
 • Som en palliativ behandling i de sena stadierna. Detta bidrar till att begränsa tumörens tillväxt och öka patientens livslängd.

I prostatacancer används två typer av strålterapi: extern och intern (brachyterapi). Extern exponering är av olika slag:

 • Tredimensionell konformstrålningsterapi använder datateknik för att bestämma den exakta platsen för prostata och tumör. Detta bidrar till att minska skador på omgivande friska vävnader.
 • Intensivt modulerad strålbehandling - En mer perfekt version av 3D-konform strålbehandling. Apparaten bestrålar inte bara tumören i olika vinklar utan reglerar också strålningsintensiteten. Detta gör det möjligt att applicera en ännu större dos till prostatan och undvika bestrålning av friska vävnader.
 • Stereotaktisk terapi använder modern teknik för att leverera hela dosen av strålning till där den maligna tumören är belägen. Det gör att du kan minska strålbehandlingstiden, i slutändan varar det dagar istället för veckor.

Med brachyterapi placeras en liten granulat, som är strålkällan, direkt i prostatakörteln. Denna behandlingsmetod används i män med prostatacancer i de tidiga stadierna, som långsamt växer. Vid senare skeden används brachyterapi ibland i kombination med yttre strålterapi.

Kemoterapi för prostatacancer

Kemoterapi är inte den huvudsakliga metoden för behandling av prostatacancer, men ibland kan det vara användbart. Kemoterapi läkemedel ordineras i kombination med hormonella läkemedel eller i fall då hormonbehandling inte fungerar.

I prostatacancer används droger: docetaxel, cabazitaxel, mitoxantron, estramustin.

Hormonal terapi för prostatacancer

Det är känt att manliga könshormoner - androgener - stimulerar tillväxten av prostatacancer. Målet med hormonbehandling är att minska androgenernas nivå i kroppen eller förhindra deras interaktion med cancerceller.

Hormonbehandling stoppar tumörtillväxten ett tag. Som en monoterapi kan den inte botas. Indikation för sitt syfte:

 • Förekomst av kontraindikationer till kirurgisk behandling och strålbehandling.
 • Vanlig prostatacancer vid operation och strålbehandling är ineffektiv.
 • I aggressiva tumörer, när risken för återfall är hög, ordineras hormonbehandling tillsammans med strålbehandling.
 • Det kan ordineras före strålterapi för att bromsa tumörtillväxten och förbättra resultaten av behandlingen.

Behandling av prostatacancer Steg 4

Vid IV-scenen sprider prostatacancer till blåsan, rektum, lymfkörtlar, avlägsna metastaser i benen och olika organ. Men även i detta skede, beroende på förekomsten av processen, kan du ibland uppnå remission. I fall där cancer inte botar, kommer palliativ behandling att bidra till att hålla tillväxten under en tid och förlänga patientens liv.

Vanligtvis innehåller behandling för prostatacancer i steg 4 följande:

 • Hormonbehandling, i vissa fall - i kombination med kemoterapi.
 • Kirurgisk behandling. Om cancer inte har spridit sig till lymfkörtlarna, och det finns inga avlägsna metastaser, kan du göra en radikal prostatektomi. I andra fall, för att slåss
 • med symptom som tillgriper palliativ ingrepp - transuretral resektion av prostata (TURP).
 • Om patienten är kontraindicerad i alla typer av behandling, och han inte har svåra symptom, är aktiv övervakning möjlig.

Behandling av metastaser av prostatacancer i benet

Om metastaser finns i benen, föreskrivs hormonbehandling, strålbehandling och kemoterapi. Dessutom vid behandling av benmetastaser vid prostatacancer används bisfosfonater (läkemedel som långsamt bendestruktion), denosumab (samma effekt som den hos bisfosfonater, men en annan verkningsmekanism), framställningarna av adrenala hormoner (minska smärta), smärtstillande.

Fördelar med att behandla prostatacancer i den europeiska kliniken

De viktigaste skillnaderna i den europeiska kliniken:

 • Vi agerar alltid i patientens intresse. När läkaren väljer behandlingsmetoderna försöker han uppnå maximal effekt med minimala risker för patienten.
 • I den europeiska kliniken arbetar ett team av läkare med patienten: en klinisk onkolog, onkolog, kemoterapeut, onkolog-radiolog.
 • Prostatektomi är ett allvarligt ingripande. Vi bryr oss om säkerheten för patienter, så innan operationen genomförs en grundlig undersökning av patienten konsulterar en terapeut, neurolog, kardiolog, narkosläkare.
 • På oss är det möjligt att få den andra åsikten av auktoritativa läkare från Europa, Israel, USA.
 • Vi behandlar prostatacancer i Moskva på internationella protokoll, i enlighet med principerna för bevisbaserad medicin.

Patienternas återkoppling om behandling av prostatacancer i European Clinic

Jag var på övervakning på distriktskliniken i många år och var redo för att jag förr eller senare kommer att hitta prostatacancer. Han var med min farfar och far. De båda dog inte från honom, men fortfarande ganska alarmerande. Så, för sex månader sedan såg oncomarkers fortfarande en tumör. Jag valde kliniken uteslutande på Internet, jag sammanställde en lista med fem, enligt min åsikt, det bästa och sedan ringde upp. Som ett resultat stannade jag vid European Clinic. När jag kom till receptionen kände jag mig omedelbart lugn. Jag mottogs av Avetis Agvanovich, förklarade min diagnos, hans möjligheter och sätt att behandla honom i detalj. Det är omedelbart uppenbart att specialisten äger frågan "helt bra". Har gjort några analyser och förfaranden. Klipp tills de blev. Kanske, och behöver inte. Nu har jag fullständig kontroll över situationen, jag vet exakt vad som händer där och viktigast av allt, jag vet säkert att det finns en utmärkt läkare som minns mig personligen och är redo att svara när som helst. Tack, Avetis Agvanovich, och till nästa inspektion! Igor Andreevich Shch.