Huvud
Massage

Prostatacancer - de första tecknen och symptomen, stadierna, diagnosen och behandlingen av en tumör

Carcinom, adenokarcinom, prostatacancer, prostatacancer är namnet på en sjukdom, som är den vanligaste typen av onkologi bland män över 50 år. Det mesta av det starkare könet i denna ålder har en subklinisk asymptomatisk form av sjukdomen. Enligt studier var varje tredje man vars orsak inte var onkologi av prostata, identifierade kliniskt osäkra områden av malignitet. Efter 80 år uppstår ett liknande problem hos 80% av männen.

Vad är prostatacancer?

Prostatakörteln (prostata) är den endokrina körteln, som refererar till det manliga reproduktionssystemet, utför funktionen att producera seminalvätska och är involverad i utlösning. Prostata ligger under blåsan nära tjocktarmen, ser ut som en mutter som täcker urinröret. Järn har en direkt effekt på förmågan att behålla urinen. Denna kropp är mycket benägen att åldersrelaterade förändringar, inklusive onkologi.

Prostatacancer är en illamående bildning som utvecklas från epitelkörteln. Liksom andra cancerformer har prostata karcinom förmågan att sprida metastaser till andra organ, men sjukdomsprogressionen är långsam, från mikroskopiska tecken på tumören till det kritiska scenet kan ta 10-15 år. Även en liten tumör i prostatakörteln kan sprida metastaser, främst till bensystemet, lever, lymfkörtlar, lungor, binjurar.

Detta är den största insidensen av sjukdomen: om tumören kan avlägsnas kirurgiskt utan operation och sjukdomen recedes, då med metastasans tillväxt kan ingen läkare klara av problemet. I det här fallet kommer förutsägelserna att vara väldigt sorgligt, upp till ett dödligt utfall. Därför är det så viktigt att identifiera prostatacancer i tid och hos män och att lyssna på organismen och regelbundet besöka en urolog, särskilt efter 50 år.

Hur många lever med prostatacancer

Statistiska studier visar att varje sjunde man i åldern femtio och äldre har prostatacancer. Denna sjukdom är en vanlig dödsorsak bland äldre män. Överlevnad är vanligtvis hög: för ett beräknat värde tar 5 år beror allt på sjukdomsstadiet och utnämningen av adekvat behandling:

 • I det första steget med tumören lever länge är överlevnadsgraden 100% förutsatt att läkarens utnämningar utförs. Sjukdomen är emellertid mycket lättsjuk och passerar i tidigt skede utan symptom, så det är inte alltid möjligt att bestämma det och börja behandlingen i tid.
 • Den andra etappen - överlevnadshastigheten är 85% av patienterna med korrekt behandling med positiva resultat.
 • Den tredje etappen kännetecknas av tumörens tillväxt utöver organets gränser, och överlevnadsprognosen är 50%.
 • Den fjärde etappen kännetecknas av en kritisk kurs, metastasering till organen, därför bor patienterna under aggressiv behandling inte mer än tre år. Fem år kan inte leva upp till 20% av patienterna. Huvudproblemet med prostatacancer är senare upptäckt, eftersom män är mycket frivolous för sin hälsa, av olika skäl som undviker inspektion.

symptom

Huvud tecknen på prostatakarcinom hos män är mycket liknade för prostata hos adenomen (godartad tumör). I senare stadier av sjukdomen är symtomen som följer:

 • smärta;
 • arbetade smärtsam urinering
 • Brott mot erektil funktion, vilket blir impotens
 • blod i urinen (hematuri);
 • Ofta behöver man stå upp på natten;
 • en känsla av blåsflöde och en akut önskan att gå på toaletten;
 • Urinflödet är svagt, intermittent, det finns ett behov av stam 4
 • känsla av inte helt utmattad blåsan.

När man i avancerade stadier av cancer tar metastaser in i närliggande och avlägsna organ och vävnader, orsakar detta permanenta smärtor och olägenheter av olika natur:

 • smärta och nonunion av frakturer i metastaserade områden av ben;
 • frekventa förkylningar, virussjukdomar på grund av minskad immunitet
 • smärta i andra metastaserade organ
 • förstoppning;
 • avföring med en blandning av blod och slem
 • apati och utmattning
 • hematuri;
 • hosta med urladdning av blodig sputum
 • pyelonefrit, smärta i ländryggsregionen;
 • skarp viktminskning
 • huden blir en blek-jordisk nyans.

Symtom på ett tidigt stadium

Svag kurs av sjukdomen utan synliga symptom i ett tidigt skede ökar endast risken. Symtom på prostatakarcinom i ett tidigt skede är nästan omöjligt att märka, så män efter 45 år måste nödvändigtvis genomgå undersökning och ta prov. Tidig upptäckt och behandling av sjukdomen ökar chanserna för patienten. Förmodligen kommer inget allvarligt att avslöjas, men det är nödvändigt att vara övertygad om det efter undersökning. Skall bli uppmärksam och se en läkare om:

 • ofta måste man gå upp på toaletten
 • strålens huvud är svagt;
 • Tömning är ansträngd med smärtsamma brännande känslor.

skäl

Andelen incidenter av prostatacancer varierar beroende på geografiska områden. Till exempel, i Syd- och Östeuropa, enligt vissa studier, är sjukdomsuppkomsten mycket lägre än i den europeiska regionen. Vetenskapen har ännu inte kunnat fastställa de sanna orsakerna till illamående, men de viktigaste riskgrupperna är kända:

 1. Ärftlighet. Enligt resultaten av en studie av tvillingar var 40% av alla prostatacancersjukdomar hos män vars förfäder också lidit denna patologi.
 2. Effekter på kroppen av cancerframkallande faktorer.
 3. Maktens sätt. Oljig högkalorimat, brist på grönsaker i kosten ökar risken för onkologi.
 4. Framsteg av prostata adenom.
 5. Ålder efter 45 år.
 6. Loppet. Afrikanska folk påverkas mer av onkologi.
 7. En stillasittande livsstil.

Stages of

En gemensam klassificering av karcinom, som används i europeiska urologiska kliniker, antog ett bollsystem på Gleason-skalan: i detta bedöms stadier av graden av malignitet. Maloaggressiv cancer uppskattas till 1 poäng och mycket aggressiv - i 5 poäng. I regel, om flera foci förekommer i karcinom, tas histologiskt material från minst två stora tumörer och resultaten av studierna sammanfattas, vilket ger ett index på Gleason-skalan. Så är lägsta index 2 poäng, maximalt 10 poäng.

Nästa klassificeringsmetod är Juit-Whitemore-systemet, som tjänar till att differentiera tumören beroende på storlek, lymfkörtelns involvering och närvaron av metastaser. Graden av tumörprevalens:

 1. Den första etappen A. Maligna celler skiljer sig praktiskt taget inte från normala celler, tumören inkapslas, sjukdomsförloppet är asymtomatisk.
 2. Andra etappen B. Tumören är inkapslad, belägen inuti kroppen, inte palpabel rektalt, tumörtillväxt observeras, PSA-nivå är förhöjd, banan är asymptomatisk.
 3. Tredje etappen av C. Tumören börjar gå bortom körteln, sprida sig till de proximala lymfkörtlarna, tumören tränger in i urinblåsan och urinröret, vilket gör det svårt att nå urinen.
 4. Fjärde etappen D. Metastatisk tumör, förhöjd PSA-nivå, omfattande metastasskador på regionala lymfkörtlar, vävnader, organ är sannolikheten för återfall efter behandling hög.

diagnostik

Undvik panik vid de första problemen med urinering. Kanske är det en liten inflammation eller adenom, men du måste gå till doktorn för att hitta den exakta bilden av problemet. Diagnos består av:

 1. Rektal palpation (palperade vid senare steg).
 2. Analys för nivån av PSA (prostata-specifikt antigen). Om en man har prostatacancer, stiger PSA-nivån.
 3. Specificera metoder för undersökning - ultraljud med rektalsensor (TRUS), computertomografi, biopsi (provtagning av ett stycke körning med en speciell nål).

Biopsi är en histologisk undersökning av vävnaderna för den slutliga bekräftelsen eller återkallandet av diagnosen. För att erhålla objektiva resultat kommer det att vara nödvändigt att studera ordningen av tio eller flera prover av körtelvävnad i prostata som tagits från olika delar av körteln. Denna diagnosmetod har dock biverkningar i form av blod i avföring, sperma och urin. Även om dessa komplikationer normalt återkommer efter två dagar, finns det en möjlighet att utveckla en inflammatorisk process i prostatakörteln i stället för avlägsnande av ett vävnadsfragment och långvarig blödning.

behandling

Beroende på undersökningsdata som erhållits, med hänsyn till patientens ålder, är sjukdomsfasen, förekomst av metastaser, behandling föreskriven. Det finns följande sätt att bekämpa prostatakarcinom:

 1. Operativ (kirurgisk metod) är en fullständig excision av prostata (prostatektomi).
 2. Medicinering - hormonbehandling. Biverkningar är sällsynta och kräver ingen behandling.
 3. Strålbehandling, brachyterapi - radioaktiv bestrålning.
 4. Fokuserad ultraljudsablation av prostata (HIFU) med hög intensitet - exponering för ultraljudsvågor.
 5. Antiandrogen monoterapi - läkemedelskastration.
 6. Laseravlägsnande.

drift

Förfarandet för avlägsnande av tumören kan utföras på tre sätt: öppen bukoperation, laparoskopi, robotprostatektomi. Den traditionella kavitoperationen är extremt traumatisk och fylld av komplikationer (inkontinens, impotens). Den senare metoden möjliggör för att minimera blodförlusten, upprätthålla erektilfunktionen och blåsans normala funktion. Effektiviteten av operationen är hög endast i frånvaro av metastaser. Framgångsrik och snabb drift garanteras fullständig återhämtning från sjukdomen.

Avlägsnande av tumörer

Kavitetsoperationer för avlägsnande av prostatatumör utförs under allmän eller lokal anestesi. Under operationen görs ett litet snitt i underlivet, körteln är åtskild från urinblåsan, urinröret och skärs ut tillsammans med de partiella vesiklarna. Samtidigt, om möjligt, bevaras nerverna (Nerve Sparing), som är ansvariga för erektilfunktionen, om de inte är involverade i cancerprocessen. Då är urinrörets stump ansluten till blåsan med hjälp av en kateter, vilken avlägsnas två veckor efter operationen.

Det är föredraget för både läkaren och patienten, den laparoskopiska metoden för borttagning av neoplasma. Det är mindre traumatiskt, mindre blodförlust, snabbare återhämtning, sömmar är nästan osynliga. Under operationen i det första steget görs små snitt med en bredd av 1 cm i bukhinnan i antalet fem stycken. Optiska instrument sätts in i hålen, med hjälp av vilka organet, de partiella vesiklarna och de regionala lymfkörtlarna avlägsnas. Laparoskopisk prostatektomi visas för inkapslade tumörer utan metastasering.

Den innovativa tekniken för avlägsnande av adenokarcinom är den prostatektomiska roboten av Da Vinci. I Europa används denna metod alltmer. Verksamheten utförs på distans med hjälp av en robot. I bukhålan, genom de små hålen, infogas robotens "tentakel", som sänder bilden av det opererade organet till datorskärmen. Roboten befaller vilka rörelser som ska utföras, kirurgen sänder genom en speciell apparat, vilket gör rörelser med speciella joysticks.

kemoterapi

Kemoterapi används för att behandla en tumör med avancerade metastaser. Dessutom är indikationerna okänsligheten hos neoplasmen mot hormonbehandling, återfall efter prostatektomi, en lokalt avancerad prostatatumör. Kemoterapi är blockeringen av tillväxten av cancerceller och metastaser av giftiga ämnen. I själva verket är kemoterapi ett gift för onkockor. Kommer in i blodomloppet, bär läkemedlet blod genom hela kroppen och finner de mest avlägsna metastaser.

Drogerna påverkar emellertid också de normala cellerna på samma sätt. Läkemedlet med selektiv effekt har ännu inte uppfunnits, därför kan konsekvenserna av kemoterapi uppenbaras i form av symtom på förgiftning:

 • illamående med kräkningar
 • diarré;
 • svaghet;
 • anemi;
 • brist på aptit;
 • förlust av hår
 • yrsel;
 • trötthet.

strålbehandling

För att minska graden av delning av tumören, blockerar utseendet på metastaser, strålbehandling eller strålbehandling - radioaktiv bestrålning - används. Men radioterapi för prostatacancer garanterar inte en komplett seger över en malign sjukdom. Bestrålning kombineras i regel med läkemedelsbehandling för att förbättra effektiviteten av prostatacancerbehandling.

Brachyterapi är en alternativ högintensitetsmetod för bestrålning i de första stadierna av sjukdomen. Metoden är baserad på införandet i prostatakörteln av radioaktivt jod. Förfarandet utförs under kontroll av ultraljudsanordningen. På grund av sådana lokaliserade effekter i det drabbade området stiger strålningsnivån, och närliggande vävnader upplever inte starka skadliga effekter. Det är möjligt att utföra brachyterapiproceduren på poliklinisk basis, det tar ungefär en timme.

Behandling med läkemedel

Tillväxten av prostatacancer stimuleras av testosteron (manlig könshormon). Drogbehandling är användningen av hormoner som minskar syntesen av testosteron. Behandling av prostatacancer med läkemedel, såsom gonadoliberin, hämmar bara tumörtillväxt och spridning av metastaser, minskar manifestationen av symtom, förbättrar patienternas hälsa, men bota inte sjukdomen.

Behandling med folkmedicin

För att övervinna cancer måste många faktorer konvergera: tidig upptäckt, framgångsrik behandling, stark immunitet och så vidare. Detta är en komplex och lång process. Det finns inga garantier för att behandling av prostatacancer med folkmedicin kommer att hjälpa till med något. I alla fall kan du inte tveka, leta efter ett enkelt sätt, självständigt behandla örter, rötter och andra droger. Adress till doktorn, och folkrättsmedel låter bli tillägg till grundbehandlingen. Det är möjligt att de kommer att lindra patientens tillstånd, stärka immuniteten och ta bort toxiner från kroppen.

I prostatacancer rekommenderar läkarna följande örter och avgifter:

 1. Lungört.
 2. Samling: kamille, malurt, vinbär, björkblad, celandine, havre, grenar av misteltav, wheatgrass, yarrow.
 3. Samling av rosen höfter, vete gräs, rot av ayr, burdock, svart poppel.
 4. Insamling av löv av bärbär, höfter, löv av tranbär och jordgubbar, äppelblommar, primros, kalendula.
 5. Samling: barberbjörn, buckthorn bark, lönnlöv, björkblad, periwinkle, ayr, blommor av klöveräng.
 6. Infusion av humlehoppar.
 7. Spirituös infusion av färska pilgarnsörhängen.
 8. Björnsallong.
 9. Vattenhaltig eller alkoholisk infusion av unga skott av thuja, täckt med löv. (Varning, Tuy i stora mängder är giftigt).
 10. Rektala suppositorier och bad med propolis.

utsikterna

Vilken läkare kan ge en prognos för prostatacancer beror på scenen hos den nyligen diagnostiserade sjukdomen. Upptäckt i de tidiga stadierna ökar patientens chanser till en fullständig seger över sjukdomen. I Tyskland, till exempel, denna sjukdom ges särskild uppmärksamhet, män genomgår regelbundet undersökningar och endast 18% diagnostiseras med prostatacancer. I Amerika var 80% av männen som fick en liknande diagnos framgångsrikt botad cancer. En positiv prognos beror på hur mycket du uppmärksammar din hälsa.

förebyggande

Den bästa behandlingen för sjukdomen är dess förebyggande. Det finns ett antal rekommendationer för förebyggande av prostatacancer:

 1. Hälsosam livsstil - vägran av alkohol och rökning, fysisk aktivitet.
 2. Ström. Öka konsumtionen av grönsaker och frukter, begränsad användning av animaliska fetter, kalciumhaltiga livsmedel, ägg.
 3. Regelbundna kontroller hos urologen, för att inte missa det avgörande ögonblicket när cancer uppträder.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Prostatacancer: Symptom och tecken på utveckling

Vad är prostatan, dess funktioner. Orsaker till prostatacancer och predisponeringsfaktorer.

Metoder för förebyggande och tidig diagnos. Tecken och symtom på prostatacancer hos män. Metoder och metoder för undersökning. Prognos för sjukdomsutvecklingen.

Prostatakörteln, eller prostata, är ett inre glandulärt organ som ligger under blåsan och täcker urinvägarna.

Om sjukdomen

Järn, som ingår i reproduktionssystemet, utvecklar en hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. I den totala volymen av seminalvätska kan denna hemlighet vara ca 30 procent. Betydelsen av prostata är också att ge möjligheten att hålla urin inuti blåsan.

Vad är prostatacancer: symptom, prognos? Prostatacancer anses vara en vanlig sjukdom, det är en malign tumör som har utvecklats inuti körtelvävnaderna. Prostatacancer kan producera metastaser som någon malign tumör.

Prostatacancer - symtom, livslängd: i enlighet med medicinsk statistik påverkar sjukdomen över 12% av män över 50 år. Död från prostatacancer i världen i frekvens ligger på tredje plats efter hjärt-kärlsjukdomar och lungcancer hos äldre män.

Varje år registreras över 400 000 fall av prostatacancer över hela världen. I lokaliseringsstatistiken rankas tecken på prostatacancer i europeiska länder 2: a efter lungcancer. I Ryssland är incidensen upp till 6% och är ett av de mest rapporterade fallen av cancer.

Det är känt att invånarna i Asien, Sydamerika, Afrika är mindre benägna att få denna typ av cancer än människor i Nordamerika och Europa.

Orsaker till utveckling

Medicin har inte exakta data om faktorerna för sjukdomsframträdande. Det har fastställts att upphovsmannen till en malign tumör är förändringar i DNA i cellerna i körteln, vars orsak inte är etablerad.

Det är känt att den äldre en man, ju högre sannolikheten för en sjukdom.

I enlighet med slutsatserna från medicinsk statistik spelas en viktig roll av den ärftliga faktorn.

Förekomsten av prostatacancer hos direkt släktingar ökar risken för sjukdom med 2 gånger eller mer

Studier har visat att sjukdomen är förknippad med ett alltför stort innehåll av testosteron - det manliga könshormonet.

Sannolikheten för sjukdomen och aggressiviteten hos neoplasmen beror direkt på testosteronhalten i en mans blod.

Officiell medicin förutsätter sådana riskfaktorer vid sjukdomsutbrottet:

 • överdriven konsumtion av animaliska fetter, brist på fiber i kosten
 • ålder över 50;
 • fall av prostatacancer bland direkt släktingar;
 • adenom av prostata;
 • en dålig ekologisk situation
 • skadliga tillverkningsfaktorer (arbete i tryckeriet, svetsarbete).

Risken för sjukdomen ökar för älskare av feta livsmedel, "rött" kött - nötkött, fläsk, lamm mot bakgrund av minskad konsumtion av fiber.

Minska risken för sjukdom kan vara genom flera regler:

 1. Inklusion i kosten av tillräcklig mängd växtfiber.
 2. Aktivt sätt att leva, spela sport.
 3. Behåll normal vikt.
 4. Måttlig konsumtion av animaliska fetter, "rött" kött.

Hur känner man igen sjukdomen?

De första tecknen på prostatacancer känns inte, det finns inget obehag tills malign tumör börjar expandera. Av denna anledning rekommenderas att män över 40 år regelbundet genomgår förebyggande undersökningar för att upptäcka prostatapatologi.

Prostatacancer: Symptom, symtom

Hur förekommer prostatacancer hos män?

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brinnande känsla vid urinering
 • önskemål om upprepad urinering inom 30 - 60 minuter efter föregående;
 • känsla av ofullständig tömning efter urinering
 • minskning av huvudets och intermittens av strålen under urinering;
 • Minskning av tidsintervall mellan besök på toaletten, främst på natten.

Förekomsten av flera eller ett av de angivna symtomen är tillräckligt för att besöka en specialist - en urolog eller en onkolog.

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brist på erektion
 • impotens;
 • minskning av spermiernas volym under utlösning.

Sådana symtom på prokata på onkologi förekommer ofta hos män äldre än 50 år. Samma som med cancer symptom på prostata adenom, vilket är en godartad tumör. Därför är det nödvändigt att genomföra en akut undersökning i en medicinsk institution för en noggrann diagnos.

Vid senare stadier av prostatacancer kan det finnas:

 • blod i sperma eller urin;
 • med smärta i prostatacancer i perinealområdet.

I avancerade fall med metastasering, de första symptomen, tecken på prostatacancer hos män:

 • smärta i ryggraden, höften eller bröstet
 • kan utveckla en fördröjning i urinen på grund av tumöröverväxt.

För de sena stadierna är en cancerförgiftning karakteristisk, vilket manifesterar sig i:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt
 • svaghet;
 • snabb trötthet.

Samtidigt förvärvar patientens hud en karakteristisk blek jordgubbsskugga.

Mer information om stadier av utveckling av prostatacancer finns här.

Prostatacancer Symptom - Foto:

diagnostik

Hittills, har sjukdomen en begränsad plats och inte en period av metastaser kan symtomen vara frånvarande, så det är viktigt som ett diagnostiskt regelbundet testas för närvaron av PSA, eller prostataspecifikt antigen, som produceras av friska körteln och finns i blodet.

Ökning av denna faktor i serumet, samt en förändring i förhållandet av fri och bunden antigen är ett sannolikhetsfaktor, vilket indikerar närvaron av cancer. Ju högre PSA, desto högre är risken för cancer.

Vid undersökning av en patient för prostatacancer utförs ett antal analyser och studier:

 1. Avancerat blodprov, vilket inkluderar bestämning av PSA och oncomarkers.
 2. Analyser av urin är allmänna, biokemiska och även sådd.
 3. Ultraljudsundersökning av genitourinvägarna, prostata MR.
 4. Studier av bensystemet med användning av beräknad tomografi för detektering av metastasering.
 5. Konsultativ undersökning av en onkolog.
 6. Palpation, undersökning av körteln genom undersökning.
 7. Prostata vävnadsbiopsi.

Chanser för helande och terapi

Enligt medicinsk statistik överväger mer än 80 procent av patienterna framgångsrikt sjukdomen efter diagnos. Ofta manifesterar uppenbara symtom på sjukdomen sig i de sena stadierna, när sjukdomen är igång, och chanserna för en snabb botning faller snabbt.

Den viktigaste faktorn är den tidiga diagnosen, liksom användningen av avancerade behandlingsmetoder.

Om diagnosen bekräftas bör behandlingen påbörjas omedelbart. Om tumören har en tydlig lokalisering indikeras endoskopisk eller kirurgisk avlägsnande av prostata. En effektiv metod är strålterapi med hjälp av avancerad medicinsk utrustning.

Patienter efter operation eller strålbehandling föreskrivs långvarig antitumörbehandling, som syftar till att blockera testosteron. Kemoterapi används också.

Hur man identifierar prostatacancer

Diagnos av prostatacancer börjar med ett besök hos en urolog eller onkolog, varefter en histologisk undersökning är föreskriven. En sådan patologi är en malign neoplasma som härrör från prostataets sekretoriska epitel. Hittills har specialister inte kunnat identifiera de exakta orsakerna som bidrar till utvecklingen av en sådan sjukdom. Tendensen att utveckla onkologi ökar med ålder, och det finns också en genetisk faktor.

Typer av prostatacancer

En av de vanligaste sjukdomarna i prostatakörteln är prostatit, som åtföljs av inflammation i prostata.

Dessutom diagnostiseras män med en sjukdom som prostatahyperplasi. Med en sådan sjukdom observeras en ökning av antalet normala prostataceller. Det finns en ökning i körteln och klämmer urinröret, vilket skapar vissa hinder för det normala flödet av urin.

Godartad prostatahyperplasi kan inte transformeras till en tumör av en malign natur. Detta förklaras av det faktum att det utvecklas helt inte från de celler från vilka prostatacancer utvecklas. Medicinsk praxis visar att diagnosen prostata eller hyperplasi hos män inte helt utesluter möjligheten till prostatacancer.

Med ålder ökar risken för utveckling hos män av denna sjukdom, och när det finns en uttalad symtomatologi och komplikationsutveckling krävs det obligatorisk behandling.

Den farligaste malign tumören är adenokarcinom, som härrör från epitelcellerna i körtlarna i prostatakörteln. Det diagnostiseras inte ofta som övergångs- och pladecellscancer. I diagnosen prostatacancer är det i de flesta fall specifikt adenokarcinom.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%

Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

Allt är bra!
Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Symtomatologi av patologi

Insidien hos en patologi som prostatacancer ligger i det faktum att det i början av sin utveckling inte åtföljs av utseendet av någon symptomatologi. Patologi går långsamt, så i många år har prostatacancer inga karakteristiska egenskaper.

Med tillväxten av en malign neoplasm och dess penetrering i ett antal lokaliserade organ kan följande symtom uppstå:

 • urinering blir frekvent och svår;
 • Det finns smärta och obehag när man går på toaletten.
 • ökad uppmaning att urinera, och speciellt detta observeras under nattperioden;
 • för svag en ström av urin.

Förutom problem med urinering kan en man klaga på utseendet av problem med erektion och utseendet av bloddroppar i urinen. Det finns smärtsamma förnimmelser, där lokaliseringen blir nedre delen av ryggen, lårregionen och bäcken.

I händelse av att penetration av metastaser i lederna uppstår, kan smärta i extremiteterna uppstå. Med ett stort antal metastaser pressas ryggmärgen, vilket kan leda till förlamning och parestesi. Metastasering av andra organ slutar i det faktum att deras funktion är störd. Symtomatisk prostatacancer är ganska specifik och det uppenbarar sig i brott mot sjukdomsarbetet. Det är av den anledningen att regelbundna undersökningar rekommenderas för att upptäcka patologi bland specialister, och särskilt för de män vars ålder har överskridit 50 år.

Diagnos av sjukdomen

Diagnos av prostatacancer i de tidiga stadierna utförs av en specialist under undersökningen av patienten. En av de obligatoriska typerna är en digital rektalundersökning av prostata, som utförs av en urolog.

Vid utförandet av denna diagnosmetod är det möjligt att bestämma avvikelser av annan art i prostata, varefter följande studier visas:

 1. Prostata biopsi.
 2. Ultraljudsundersökning av prostata.
 3. Detektion av PSA-nivå.

I händelse av att rektalundersökningen inte har visat några uppgifter om förekomst av cancer, utesluter detta inte dess närvaro. Bestämningen i blodet i det prostataspecifika antigenet tillåter oss att klargöra närvaron i den manliga kroppen av cancer. PSA är ett specifikt protein, där sätet är epitelceller i prostatakörteln. En liten mängd PSA kan komma in i blodet, så det kan detekteras i serum.

Med utvecklingen av prostatacancer hos män är det en signifikant ökning av PSA i blodet. Ändringen i PSA-nivån kan emellertid observeras med olika inflammatoriska processer, där lokaliseringen blir prostatakörteln. Dessutom är ett sådant resultat möjligt med prostata adenom för att utvärdera falska positiva resultat, PSA-utvärdering utförs med flera metoder.

I händelse av att det utförda blodprovet visade en ökning i PSA, är nästa diagnossteg ultraljudsundersökningen av prostata.

En sådan undersökning utförs med hjälp av en rektal sensor och gör det möjligt att uppskatta prostatavolymen samt att diagnostisera närvaron av tätningar och nodalformationer.

En annan diagnosmetod, som används för att bekräfta diagnosen, är prostata biopsi. För att göra detta tas vävnad från olika delar av prostatakörteln och deras forskning genomförs. Med ett negativt resultat, men en förhöjd PSA-nivå efter flera månader, är en man planerad att genomgå en andra biopsi.

Funktioner av behandlingspatologi

För behandling av patologi används följande metoder:

 1. Drogterapi.
 2. Kirurgisk ingrepp.
 3. Strålbehandling.

Valet av behandlingsmetod är alltid individuellt och beror på följande faktorer:

 • patientens ålder
 • stadium av patologi
 • förekomst av malign neoplasm;
 • förekomst av metastaser.

Att genomföra en operativ ingrepp endast i fallet när neoplasmen ännu inte har orsakat bildandet av metastasering. Med en lyckad operation finns det en fullständig botemedel mot sjukdomen och det finns inga effekter på människans hälsa.

Ofta vid behandling av sjukdomen används farmakologiska metoder när patienten är ordinerad hormoner. De har en blockerande effekt på ett könshormon som testosteron, vilket bidrar till att sakta reducera tumörtillväxten och dess metastasering. Tyvärr bota hormonbehandling inte helt prostatacancer, men det mildrar väsentligt patientens tillstånd och minskar symtomens allvarlighetsgrad.

Kampen mot prostatacancer utförs med hjälp av strålterapi när en tumör av en malign natur utsätts för radioaktiv bestrålning.

Detta gör det möjligt att bromsa tumörtillväxten och minska sannolikheten för metastasering, men det är ingen garanti för att bli av med sjukdomen. Ofta för att förbättra effekten av terapi i kombination med strålning och drogbehandling.

Brachyterapi är en av de effektiva alternativa metoderna för strålningseffekt på prostata i början av patologins utveckling. Det innebär införandet av en kapsel av radioaktivt jod i prostatakörteln och en sådan procedur utförs under ultraljudskontroll.

Detta leder till att hög strålning skapas vid malign lokalisering av neoplasm, och närliggande vävnader lider inte alls. Brachyterapi utförs på poliklinik och tar mycket liten tid.

Följande fördelar med denna behandlingsmetod kan utpekas:

 • det är möjligt att behålla orgel, dess struktur och sexuell funktion;
 • behandlingsförloppet är mycket kort;
 • Det finns ingen strålningseffekt på omgivande människor;
 • Efter att ha utfört ett sådant förfarande saknar kroppen strålningskällor;

Brachyterapi tolereras väl av äldre patienter som har komplicerade comorbiditeter.

I händelse av att prostatacancer orsakar metastaser, utförs behandlingen med hjälp av:

 • östrogen
 • kortikosteroider
 • antiandrogener;
 • Zoladex.

Idag används medicinska metoder för att bekämpa prostatacancer, men ingen av dem kan garantera patientens fullständiga botemedel.

Moderna metoder för att diagnostisera "manlig" onkologi, eller hur man bestämmer prostatacancer

Även ungdomar drabbas av onkologi.

Om hur diagnosen prostatacancer hos män i olika åldersgrupper ska genomföras, kommer vi att berätta mer.

Vilka är symtomen på cancer?

Identifiera sjukdomen i första etappen kan bara en väg - genom att lämna in en analys som heter PSA. Detta händer som regel av misstag som en del av diagnosen av andra manliga problem. Symptom på själva cancer kan lätt förväxlas med tecken på andra sjukdomar, till exempel som prostatit.

Om du noga om sin hälsa, då tumören kan upptäckas av den andra etappen, men tyvärr i de flesta fall män kommit till läkare på tredje eller fjärde etappen, när man ska uppnå fullständig återhämtning extremt svårt.

Vad ska varna:

 1. frekvent urinering, både på natten och under dagen;
 2. smärta i bäckenregionen och / eller perineum
 3. ömhet och brännande vid urinering
 4. problem med styrka, minskning av spermiervolymen;
 5. urininkontinens
 6. intermittent eller svag stråle urin (vätska kan flyta ut bokstavligen droppe för droppe);
 7. frekvent uppmaning att gå på toaletten eller känslan av att kroppen inte är helt tömd, även efter urineringstiden;
 8. smärta i ländryggen.

Tidig diagnos av prostatacancer hos män

I en ålder av upp till 50 år är problemet sällsynt: endast 2-3 representanter för den mänskliga hälften av mänskligheten från 1000 möter diagnosen "onkologi".

Bland män för 60 statistik är helt annorlunda: en i en är sjuk. När man närmar sig åttiotalet fyller risken tiotals gånger mer: cancer påverkar var tionde man.

Slutsats en: De som ingår i riskgruppen bör noggrant övervaka sin egen hälsa, och regelbundet ta prov.

Tidig diagnos innefattar:

 • expresstest för detektering av prostataspecifikt antigen i blodet. Studien kallas förkortad: PSA;
 • analys av blod och urin;
 • extern palpation undersökning, som utförs av en urolog.

Observation taktik

I 90% av fallen behandlas manlig onkologi med strålbehandling, resterande 10% faller exakt på taktiken för aktiv observation.

Observationstaktiken har inte bara många supportrar, men också motståndare.

Den medicinska samfundet är uppdelad i två läger: vissa tror att de som har risk för död i prostatacancer är låg, kan leva under en lång tid (10 år) och utan användning av aggressiv behandling, medan den andra delen av urolog sade att denna taktik leder till en ökning av dödligheten.

Transrectal fingerkontroll

Prostatit är rädd för denna agent, som eld!

Du behöver bara ansöka.

Trots förekomsten av andra tekniker för att undersöka tillståndet i prostatakörteln, är palpationsmetoden fortfarande ganska populär. Mycket beror på doktorns kvalifikation, liksom hur exakt patienten kan beskriva de upplevda känslorna.

Vad kan identifieras:

 • graden av glandular utvidgning;
 • Närvaron av snäva knutar;
 • Närvaron av sälar med tydliga gränser.

De huvudsakliga nackdelarna med metoden: effektiviteten starkt beror på läkarens skicklighet vid steg 1-2 upptäcker cancer på detta sätt är praktiskt taget omöjligt, obehag hos patienten (pekfingret är införd i anus av 3-5 cm och börjar sedan palpatsionny inspektion).

screening

Screening är en omfattande diagnostisk åtgärd som innebär regelbunden mätning av PSA i blodet, följt av systematisk biopsi, när en ökad indikator detekteras (mer än 4 ng / ml).

Indikationer för screening:

 • ålder från 40 till 50, om minst en av de manliga släktingarna diagnostiserats med prostatacancer;
 • ålder från 50 till 70 år - för alla andra kategorier.

Ultraljud av prostata

Ultraljud undersökning av prostatan kan utföras på flera sätt: transrektal (ändtarm), transuretral (sond sätts in i urinröret), och externa medel (i bukväggen eller perineum).

Läkaren utvärderar formens och volymen hos körteln, dess struktur och andra viktiga indikatorer.

Den externa analysmetoden är signifikant sämre än transrektalen. Effektiviteten hos sistnämnda når cirka 80%. Transuretraltekniken är ganska komplicerad, kräver användning av anestesi och hög kvalifikation hos den läkare som utför undersökningen.

Uretroskopi och cystoskopi

Vid ureteroskopi undersöks urinläkaren med ett speciellt uretroskopinstrument. Det injiceras direkt i orgeln. Metoden används som regel för att studera urinröret samt njurbäcken.

Cystoskopi är en studie av blåsan med ett speciellt cystoskopverktyg som sätts in i blåsan genom kanalen.

Båda metoderna för diagnos av prostatacancer används endast indirekt, till exempel om en man har ett klagomål och tecken på cancer inte avslöjas vid fördjupad undersökning.

Ett test för ett prostataspecifikt antigen i blodet (PSA)

Detta antigen är ett protein som produceras uteslutande i prostatakörteln. Utsläppen i blodet i stora mängder är en varningssignal.

Indikatorernas normer är följande (bättre om värdet tenderar till noll):

 • upp till 50 år bör PSA inte överstiga 2,5 ng / ml;
 • om en ålder av en man är från 50 till 60 år, stiger antigennormen till 3,5 ng / ml;
 • från 0 till 4,5 ng / ml - det tillåtna intervallet för åldersgruppen från 60 till 70 år;
 • För män i äldre åldrar anses värdet vara upp till 6,5 ng / ml.

Den största fördelen med detta test är att det tillåter dig att snabbt och enkelt göra en korrekt diagnos och att klargöra huruvida mannen lider av cancer eller orsaka störningar i hälsa är andra sjukdomar i prostata och / eller urogenitala systemet.

Relativt nyligen uppträdde ett molekylärt PSA-test, vilket är det mest moderna sättet att verifiera prostatacancer. På grund av detta test reducerades frekvensen av biopsi hos patienter med en tredjedel.

Hur annars kan du diagnostisera cancer?

De viktigaste diagnostiska metoderna listades ovan.

Ibland föreskrivs CT eller MR, men de utförs om onkologi redan har diagnostiserats, och det finns ett behov av att bestämma tumörens storlek, dess struktur och så vidare.

Separat är det nödvändigt att berätta om analysen av urin, som har tillräckligt hög informativ värde. Vanligtvis bestäms tre komponenter: närvaron av leukocyter, analysen av onkoprotein UBS, nivået av hemoglobin.

histologi

En biopsi i prostata körs ut genom ändtarmen.

Med hjälp av en ultraljudssonde kontrollerar läkaren operationsprocessen, och en speciell enhet som kallas en pistol tar vävnad från olika delar av prostata.

I regel krävs inte mindre än 10-12 staket. Metoden är ganska effektiv, men det kan vara felaktigt om tumören är för liten, är svår att nå, eller undersökningen utfördes med den gamla metoden (inte pistolen, men nålarna till staketet).

Morfologisk kontroll av cancer

Under morfologisk diagnos menas bestämningen av histogenes av tumörvävnader.

Vid bestämning av prostatacancer är den huvudsakliga kontrollmetoden den pågående histologiska undersökningen - en biopsi.

Vävnadssamling gör att du kan bestämma graden av skador på celler, vävnader, graden av tillväxt av tumören och så vidare.

Relaterade videoklipp

Om metoder för diagnos av prostatacancer hos män i video:

Trots svårigheterna att upptäcka prostatacancer gör läkare varje år framsteg. Tack vare tidig och tidig diagnos har männen chans för ett långt och uppfyllande liv.

 • Eliminerar orsakerna till cirkulationsstörningar
 • Försvinner försiktigt inflammation inom 10 minuter efter att ha tagits

Vad är prostatacancer?

Prostatacancer är en malign neoplasma som härrör från prostataets sekretoriska epitel. Hittills har forskare inte kommit överens om orsakerna till prostatacancer, men ett antal riskfaktorer för tumörutveckling har identifierats:

ålder: äldre en man, desto större risk är att utveckla en tumör;

ras: sjukdomen är mer mottaglig för representanter för Negroid-rasen;

ärftlighet: hos män vars släktingar har haft prostatacancer är risken att bli sjuk mycket högre;

egenskaper av näring: konsumtionen av ett stort antal djurfetter främjar utseendet av en tumör;

rökning och dåliga vanor. Kadmium, som ingår i tobaksrök, påverkar utvecklingen av prostatacancer.

bevis

Symtom i de tidiga stadierna av denna sjukdom är nästan inte annorlunda än tecken på en ökning av prostatakörteln av godartad typ. Det är därför, ofta är diagnosen sen, när det finns ett 3-4 stadium, då de allmänna symptomen på sjukdom redan uppenbaras.

Prostatacancer hos patienter kan indikera några av följande symtom:

Urinering (efter urinering);
Svag och ojämn urinering;
Lång väntan på början av urinering;
Ökad urinering;
Behovet att dra och spänna vid urinering
Nocturia (frekvent nattlig urinering);
Dysuri (uppmaning att urinera, inte medföra lättnad);
Retention av urin;
Hematuri (urin med föroreningar i blodet);
Urinvägsinfektioner;
Brott mot ejakulation och erektion.

Vid de sista stadierna av sjukdomen läggs alla tecken till kroppens allmänna utarmning samt snabb viktminskning (vetenskapligt kakexi). Detta beror på förgiftning av kroppen.

Metoder för behandling av njurecancer genom hänvisning.

adenom

Symtom associerade med prostatacancer kan innehålla följande faktorer:

frekvens av urinering på natten

svårighet att urinera på natten och sedan under dagen

känsla av ofullständig tömning av blåsans hålrum;

en ökning av mängden resterande urin

Dessa tecken är så lika med tecken på adenom manifestation i prostatakörteln att de två olika sjukdomarna i praktiken är praktiskt taget omöjliga att särskilja. I framtiden, med utvecklingen av cancer, manifesteras hematuri, och smärtor bifogas också på grund av tumörens spiring i cellulosen i bäckenet och blåsvävnaden. Parallellt fortskrider snabb viktminskning (kakexi).

När cancerceller i prostata påverkas, växer den maligna tumören i sig väldigt långsamt. Det finns många fall där män som dog av annan anledning har (tidigare inte visats) olika stadier av utveckling av prostatacancer.

Vad är skillnaden mellan prostata adenom och prostatacancer?

Huvudskillnaden i adenom från cancer är att adenom är en icke-cancerformad formation och cancer är en substandard. Maligna metastaserceller (cancerceller) kan dissipiera genom lymfatiska och blodvägar, samtidigt som man skapar sk tumörer och skadar andra organ och celler. Till allas glädje finns inte förhållandet mellan godartad adenom och cancer, eftersom diagnosen "prostata adenom" inte ökar risken för att utveckla prostatacancer.

Adenomen skiljer sig från cancer genom att den maligna neoplasmen ökar, huvudsakligen utåt. I sin tur karakteriseras godartad (prostata adenom) av samma tillväxt både utåt och inåt, och detta är en följd av urinrörets sammandragning, kring vilken prostatan ligger. Detta är anledningen till att adenom i prostata ofta provar problem med urinering, snarare än en utåtgående, ökande malign neoplasma. För att skilja mellan prostataenom och cancer är det nödvändigt att besöka en läkare, göra en check-up och skicka vissa prov.

1 grad

På detta stadium är malign neoplasma begränsad till prostatakörteln, det finns ingen spridning till närliggande vävnader. Tumörens storlek är så olycklig att det är omöjligt att detektera det genom studiens rektala fingermetod (grad 2 är redan upptäckt i en liknande undersökning).

Prostatacancer i 1: a graden diagnostiseras av ett blodprov på nivån av PSA (prostataspecifik antigen). En ökning av nivån av detta protein indikerar en eventuell onkologisk lesion av prostata. För att diagnostisera patienten föreskrivs ultraljud (ultraljud) och biopsi.

Vid 1 grad av sjukdomen är kliniska manifestationer frånvarande, sjukdomen är i de flesta fall helt oavsiktligt förekommande under en förebyggande undersökning eller när patienten söker medicinsk hjälp av en annan anledning. Med en snabb behandling är prognosen den mest fördelaktiga, männen återhämtar sig helt.

Den första

Vilka är de första manifestationerna av prostatit? Finns det några första "klockor" som gör det möjligt att exakt bestämma förekomsten av ett problem? Diagnosens komplexitet ligger i manifestationernas variabilitet. De första tecknen på prostatit hos män med bakteriell ursprung skiljer sig från en viral klinik, liksom en akut process skiljer sig från en kronisk. Men det finns de viktigaste tecknen på sjukdomen, som bör varna männen.

Svårighet och ömhet i urinering är de första tecknen på förvärring. Inflammation av prostata, ökar i volym, blockerar urinröret. När sjukdomen utvecklas förvärras situationen - skleros utvecklas i blåsans nacke och komplett överlappning av urinläkaren.

Sexuella störningar är ett annat alarmerande tecken på sjukdomen. Men försvagningen av orgasm och kränkningen av erektionsmekanismen - absolut inte de enda klagomålen hos män som har utsatts för en sådan sjukdom som prostatit. Dessa är bara de första signalerna för exacerbation. Gå sedan med:

brinnande känsla i perineum;

obehagliga känslor i avföringens skull;

Utseendet i flytande trådens urin;

På ett tidigt stadium

Tecken på manifestationen av sjukdomen i ett tidigt utvecklingsstadium skiljer sig inte alls från symptom på en ökning av prostata av godartad typ. Det är därför canceren diagnostiseras när den redan är i III-IV-scenen, när en person redan har generella symptom och sjukdomar.

Förekomsten av cancerceller i körtelorganet kan manifestera sig på följande sätt:

Vid urinering behöver du påkänna dina magmuskler.

Frekventa resor till toaletten.

Ojämn och mild urinering.

Efter urinering korsar urinen.

Nattutflykter till toaletten (Niedersachsen).

Önskar att urinera utan att fortsätta (Dysuri).

I urinen finns det blodsträngar (hematuri).

Lång väntan innan du börjar ha urinering.

Brott mot ejakulation och erektil dysfunktion.

Möjlig upptäckt av urinvägsinfektion.