Huvud
Behandling

Prostatacancer - de första tecknen och symptomen, stadierna, diagnosen och behandlingen av en tumör

Carcinom, adenokarcinom, prostatacancer, prostatacancer är namnet på en sjukdom, som är den vanligaste typen av onkologi bland män över 50 år. Det mesta av det starkare könet i denna ålder har en subklinisk asymptomatisk form av sjukdomen. Enligt studier var varje tredje man vars orsak inte var onkologi av prostata, identifierade kliniskt osäkra områden av malignitet. Efter 80 år uppstår ett liknande problem hos 80% av männen.

Vad är prostatacancer?

Prostatakörteln (prostata) är den endokrina körteln, som refererar till det manliga reproduktionssystemet, utför funktionen att producera seminalvätska och är involverad i utlösning. Prostata ligger under blåsan nära tjocktarmen, ser ut som en mutter som täcker urinröret. Järn har en direkt effekt på förmågan att behålla urinen. Denna kropp är mycket benägen att åldersrelaterade förändringar, inklusive onkologi.

Prostatacancer är en illamående bildning som utvecklas från epitelkörteln. Liksom andra cancerformer har prostata karcinom förmågan att sprida metastaser till andra organ, men sjukdomsprogressionen är långsam, från mikroskopiska tecken på tumören till det kritiska scenet kan ta 10-15 år. Även en liten tumör i prostatakörteln kan sprida metastaser, främst till bensystemet, lever, lymfkörtlar, lungor, binjurar.

Detta är den största insidensen av sjukdomen: om tumören kan avlägsnas kirurgiskt utan operation och sjukdomen recedes, då med metastasans tillväxt kan ingen läkare klara av problemet. I det här fallet kommer förutsägelserna att vara väldigt sorgligt, upp till ett dödligt utfall. Därför är det så viktigt att identifiera prostatacancer i tid och hos män och att lyssna på organismen och regelbundet besöka en urolog, särskilt efter 50 år.

Hur många lever med prostatacancer

Statistiska studier visar att varje sjunde man i åldern femtio och äldre har prostatacancer. Denna sjukdom är en vanlig dödsorsak bland äldre män. Överlevnad är vanligtvis hög: för ett beräknat värde tar 5 år beror allt på sjukdomsstadiet och utnämningen av adekvat behandling:

 • I det första steget med tumören lever länge är överlevnadsgraden 100% förutsatt att läkarens utnämningar utförs. Sjukdomen är emellertid mycket lättsjuk och passerar i tidigt skede utan symptom, så det är inte alltid möjligt att bestämma det och börja behandlingen i tid.
 • Den andra etappen - överlevnadshastigheten är 85% av patienterna med korrekt behandling med positiva resultat.
 • Den tredje etappen kännetecknas av tumörens tillväxt utöver organets gränser, och överlevnadsprognosen är 50%.
 • Den fjärde etappen kännetecknas av en kritisk kurs, metastasering till organen, därför bor patienterna under aggressiv behandling inte mer än tre år. Fem år kan inte leva upp till 20% av patienterna. Huvudproblemet med prostatacancer är senare upptäckt, eftersom män är mycket frivolous för sin hälsa, av olika skäl som undviker inspektion.

symptom

Huvud tecknen på prostatakarcinom hos män är mycket liknade för prostata hos adenomen (godartad tumör). I senare stadier av sjukdomen är symtomen som följer:

 • smärta;
 • arbetade smärtsam urinering
 • Brott mot erektil funktion, vilket blir impotens
 • blod i urinen (hematuri);
 • Ofta behöver man stå upp på natten;
 • en känsla av blåsflöde och en akut önskan att gå på toaletten;
 • Urinflödet är svagt, intermittent, det finns ett behov av stam 4
 • känsla av inte helt utmattad blåsan.

När man i avancerade stadier av cancer tar metastaser in i närliggande och avlägsna organ och vävnader, orsakar detta permanenta smärtor och olägenheter av olika natur:

 • smärta och nonunion av frakturer i metastaserade områden av ben;
 • frekventa förkylningar, virussjukdomar på grund av minskad immunitet
 • smärta i andra metastaserade organ
 • förstoppning;
 • avföring med en blandning av blod och slem
 • apati och utmattning
 • hematuri;
 • hosta med urladdning av blodig sputum
 • pyelonefrit, smärta i ländryggsregionen;
 • skarp viktminskning
 • huden blir en blek-jordisk nyans.

Symtom på ett tidigt stadium

Svag kurs av sjukdomen utan synliga symptom i ett tidigt skede ökar endast risken. Symtom på prostatakarcinom i ett tidigt skede är nästan omöjligt att märka, så män efter 45 år måste nödvändigtvis genomgå undersökning och ta prov. Tidig upptäckt och behandling av sjukdomen ökar chanserna för patienten. Förmodligen kommer inget allvarligt att avslöjas, men det är nödvändigt att vara övertygad om det efter undersökning. Skall bli uppmärksam och se en läkare om:

 • ofta måste man gå upp på toaletten
 • strålens huvud är svagt;
 • Tömning är ansträngd med smärtsamma brännande känslor.

skäl

Andelen incidenter av prostatacancer varierar beroende på geografiska områden. Till exempel, i Syd- och Östeuropa, enligt vissa studier, är sjukdomsuppkomsten mycket lägre än i den europeiska regionen. Vetenskapen har ännu inte kunnat fastställa de sanna orsakerna till illamående, men de viktigaste riskgrupperna är kända:

 1. Ärftlighet. Enligt resultaten av en studie av tvillingar var 40% av alla prostatacancersjukdomar hos män vars förfäder också lidit denna patologi.
 2. Effekter på kroppen av cancerframkallande faktorer.
 3. Maktens sätt. Oljig högkalorimat, brist på grönsaker i kosten ökar risken för onkologi.
 4. Framsteg av prostata adenom.
 5. Ålder efter 45 år.
 6. Loppet. Afrikanska folk påverkas mer av onkologi.
 7. En stillasittande livsstil.

Stages of

En gemensam klassificering av karcinom, som används i europeiska urologiska kliniker, antog ett bollsystem på Gleason-skalan: i detta bedöms stadier av graden av malignitet. Maloaggressiv cancer uppskattas till 1 poäng och mycket aggressiv - i 5 poäng. I regel, om flera foci förekommer i karcinom, tas histologiskt material från minst två stora tumörer och resultaten av studierna sammanfattas, vilket ger ett index på Gleason-skalan. Så är lägsta index 2 poäng, maximalt 10 poäng.

Nästa klassificeringsmetod är Juit-Whitemore-systemet, som tjänar till att differentiera tumören beroende på storlek, lymfkörtelns involvering och närvaron av metastaser. Graden av tumörprevalens:

 1. Den första etappen A. Maligna celler skiljer sig praktiskt taget inte från normala celler, tumören inkapslas, sjukdomsförloppet är asymtomatisk.
 2. Andra etappen B. Tumören är inkapslad, belägen inuti kroppen, inte palpabel rektalt, tumörtillväxt observeras, PSA-nivå är förhöjd, banan är asymptomatisk.
 3. Tredje etappen av C. Tumören börjar gå bortom körteln, sprida sig till de proximala lymfkörtlarna, tumören tränger in i urinblåsan och urinröret, vilket gör det svårt att nå urinen.
 4. Fjärde etappen D. Metastatisk tumör, förhöjd PSA-nivå, omfattande metastasskador på regionala lymfkörtlar, vävnader, organ är sannolikheten för återfall efter behandling hög.

diagnostik

Undvik panik vid de första problemen med urinering. Kanske är det en liten inflammation eller adenom, men du måste gå till doktorn för att hitta den exakta bilden av problemet. Diagnos består av:

 1. Rektal palpation (palperade vid senare steg).
 2. Analys för nivån av PSA (prostata-specifikt antigen). Om en man har prostatacancer, stiger PSA-nivån.
 3. Specificera metoder för undersökning - ultraljud med rektalsensor (TRUS), computertomografi, biopsi (provtagning av ett stycke körning med en speciell nål).

Biopsi är en histologisk undersökning av vävnaderna för den slutliga bekräftelsen eller återkallandet av diagnosen. För att erhålla objektiva resultat kommer det att vara nödvändigt att studera ordningen av tio eller flera prover av körtelvävnad i prostata som tagits från olika delar av körteln. Denna diagnosmetod har dock biverkningar i form av blod i avföring, sperma och urin. Även om dessa komplikationer normalt återkommer efter två dagar, finns det en möjlighet att utveckla en inflammatorisk process i prostatakörteln i stället för avlägsnande av ett vävnadsfragment och långvarig blödning.

behandling

Beroende på undersökningsdata som erhållits, med hänsyn till patientens ålder, är sjukdomsfasen, förekomst av metastaser, behandling föreskriven. Det finns följande sätt att bekämpa prostatakarcinom:

 1. Operativ (kirurgisk metod) är en fullständig excision av prostata (prostatektomi).
 2. Medicinering - hormonbehandling. Biverkningar är sällsynta och kräver ingen behandling.
 3. Strålbehandling, brachyterapi - radioaktiv bestrålning.
 4. Fokuserad ultraljudsablation av prostata (HIFU) med hög intensitet - exponering för ultraljudsvågor.
 5. Antiandrogen monoterapi - läkemedelskastration.
 6. Laseravlägsnande.

drift

Förfarandet för avlägsnande av tumören kan utföras på tre sätt: öppen bukoperation, laparoskopi, robotprostatektomi. Den traditionella kavitoperationen är extremt traumatisk och fylld av komplikationer (inkontinens, impotens). Den senare metoden möjliggör för att minimera blodförlusten, upprätthålla erektilfunktionen och blåsans normala funktion. Effektiviteten av operationen är hög endast i frånvaro av metastaser. Framgångsrik och snabb drift garanteras fullständig återhämtning från sjukdomen.

Avlägsnande av tumörer

Kavitetsoperationer för avlägsnande av prostatatumör utförs under allmän eller lokal anestesi. Under operationen görs ett litet snitt i underlivet, körteln är åtskild från urinblåsan, urinröret och skärs ut tillsammans med de partiella vesiklarna. Samtidigt, om möjligt, bevaras nerverna (Nerve Sparing), som är ansvariga för erektilfunktionen, om de inte är involverade i cancerprocessen. Då är urinrörets stump ansluten till blåsan med hjälp av en kateter, vilken avlägsnas två veckor efter operationen.

Det är föredraget för både läkaren och patienten, den laparoskopiska metoden för borttagning av neoplasma. Det är mindre traumatiskt, mindre blodförlust, snabbare återhämtning, sömmar är nästan osynliga. Under operationen i det första steget görs små snitt med en bredd av 1 cm i bukhinnan i antalet fem stycken. Optiska instrument sätts in i hålen, med hjälp av vilka organet, de partiella vesiklarna och de regionala lymfkörtlarna avlägsnas. Laparoskopisk prostatektomi visas för inkapslade tumörer utan metastasering.

Den innovativa tekniken för avlägsnande av adenokarcinom är den prostatektomiska roboten av Da Vinci. I Europa används denna metod alltmer. Verksamheten utförs på distans med hjälp av en robot. I bukhålan, genom de små hålen, infogas robotens "tentakel", som sänder bilden av det opererade organet till datorskärmen. Roboten befaller vilka rörelser som ska utföras, kirurgen sänder genom en speciell apparat, vilket gör rörelser med speciella joysticks.

kemoterapi

Kemoterapi används för att behandla en tumör med avancerade metastaser. Dessutom är indikationerna okänsligheten hos neoplasmen mot hormonbehandling, återfall efter prostatektomi, en lokalt avancerad prostatatumör. Kemoterapi är blockeringen av tillväxten av cancerceller och metastaser av giftiga ämnen. I själva verket är kemoterapi ett gift för onkockor. Kommer in i blodomloppet, bär läkemedlet blod genom hela kroppen och finner de mest avlägsna metastaser.

Drogerna påverkar emellertid också de normala cellerna på samma sätt. Läkemedlet med selektiv effekt har ännu inte uppfunnits, därför kan konsekvenserna av kemoterapi uppenbaras i form av symtom på förgiftning:

 • illamående med kräkningar
 • diarré;
 • svaghet;
 • anemi;
 • brist på aptit;
 • förlust av hår
 • yrsel;
 • trötthet.

strålbehandling

För att minska graden av delning av tumören, blockerar utseendet på metastaser, strålbehandling eller strålbehandling - radioaktiv bestrålning - används. Men radioterapi för prostatacancer garanterar inte en komplett seger över en malign sjukdom. Bestrålning kombineras i regel med läkemedelsbehandling för att förbättra effektiviteten av prostatacancerbehandling.

Brachyterapi är en alternativ högintensitetsmetod för bestrålning i de första stadierna av sjukdomen. Metoden är baserad på införandet i prostatakörteln av radioaktivt jod. Förfarandet utförs under kontroll av ultraljudsanordningen. På grund av sådana lokaliserade effekter i det drabbade området stiger strålningsnivån, och närliggande vävnader upplever inte starka skadliga effekter. Det är möjligt att utföra brachyterapiproceduren på poliklinisk basis, det tar ungefär en timme.

Behandling med läkemedel

Tillväxten av prostatacancer stimuleras av testosteron (manlig könshormon). Drogbehandling är användningen av hormoner som minskar syntesen av testosteron. Behandling av prostatacancer med läkemedel, såsom gonadoliberin, hämmar bara tumörtillväxt och spridning av metastaser, minskar manifestationen av symtom, förbättrar patienternas hälsa, men bota inte sjukdomen.

Behandling med folkmedicin

För att övervinna cancer måste många faktorer konvergera: tidig upptäckt, framgångsrik behandling, stark immunitet och så vidare. Detta är en komplex och lång process. Det finns inga garantier för att behandling av prostatacancer med folkmedicin kommer att hjälpa till med något. I alla fall kan du inte tveka, leta efter ett enkelt sätt, självständigt behandla örter, rötter och andra droger. Adress till doktorn, och folkrättsmedel låter bli tillägg till grundbehandlingen. Det är möjligt att de kommer att lindra patientens tillstånd, stärka immuniteten och ta bort toxiner från kroppen.

I prostatacancer rekommenderar läkarna följande örter och avgifter:

 1. Lungört.
 2. Samling: kamille, malurt, vinbär, björkblad, celandine, havre, grenar av misteltav, wheatgrass, yarrow.
 3. Samling av rosen höfter, vete gräs, rot av ayr, burdock, svart poppel.
 4. Insamling av löv av bärbär, höfter, löv av tranbär och jordgubbar, äppelblommar, primros, kalendula.
 5. Samling: barberbjörn, buckthorn bark, lönnlöv, björkblad, periwinkle, ayr, blommor av klöveräng.
 6. Infusion av humlehoppar.
 7. Spirituös infusion av färska pilgarnsörhängen.
 8. Björnsallong.
 9. Vattenhaltig eller alkoholisk infusion av unga skott av thuja, täckt med löv. (Varning, Tuy i stora mängder är giftigt).
 10. Rektala suppositorier och bad med propolis.

utsikterna

Vilken läkare kan ge en prognos för prostatacancer beror på scenen hos den nyligen diagnostiserade sjukdomen. Upptäckt i de tidiga stadierna ökar patientens chanser till en fullständig seger över sjukdomen. I Tyskland, till exempel, denna sjukdom ges särskild uppmärksamhet, män genomgår regelbundet undersökningar och endast 18% diagnostiseras med prostatacancer. I Amerika var 80% av männen som fick en liknande diagnos framgångsrikt botad cancer. En positiv prognos beror på hur mycket du uppmärksammar din hälsa.

förebyggande

Den bästa behandlingen för sjukdomen är dess förebyggande. Det finns ett antal rekommendationer för förebyggande av prostatacancer:

 1. Hälsosam livsstil - vägran av alkohol och rökning, fysisk aktivitet.
 2. Ström. Öka konsumtionen av grönsaker och frukter, begränsad användning av animaliska fetter, kalciumhaltiga livsmedel, ägg.
 3. Regelbundna kontroller hos urologen, för att inte missa det avgörande ögonblicket när cancer uppträder.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.

Prostatacancer: foton

Prostatacancer

Prostatacancer

Prostatacancer: foton

Prostatacancer

Prostatacancer: Orsaker

Prostatacancer: orsakerna till

Prostatacancer: etapper

Prostatacancer: Jag graderar

Prostatacancer: II grad

Prostatacancer: III grad

Prostatacancer: IV grad

Prostatacancer: ett tumörspärrande protein

Prostatacancer: markör

Prostataanalys: PSA-125

Prostatacancer: PSA-508

Prostatacancer: Symptom

Prostatacancer: symtom på ett foto

Kryoterapi av prostatacancer

Oförenlig prostatacancer i 4: e graden

Prostatacancer och hemoglobin 75

Prostatacancer: Ultraljud

Prostatacancer: ultraljudsbilder

Prostatacancer: MR

Prostatacancer: Behandling

Behandling av prostatacancer

Prostatacancer: strålterapi

Prostatacancer: Behandling och förebyggande

Prostatacancer: Behandlingsmetoder

Prostatacancer: Behandling

Prostatacancer: behandling av foton

Prostatacancer: behandlingsalternativ

Prostatacancer: metastaser

Prostatacancer: Metastas i benmärgen

Prostata och epicystostomcancer

Prostatacancer: Operation

Prostatacancer: Operation

Prostatacancer: Fotooperation

Prostatacancer: efter operation

Prostatacancer: borttagning

Prostatacancer: Lokalisering

Prostatacancer hos män

Prostatacancer: Feedback

Hur mycket var artikeln användbar för dig?

Om du hittar ett fel markerar du bara det och trycker på Skift + Ange eller klicka här. Tack så mycket!

Tack för ditt meddelande. Under den närmaste tiden kommer vi att korrigera felet

Prostatacancer symptom på bilden

Prostatisk onkologi återfinns endast hos män, eftersom organets funktion är att producera juice som upprätthåller spermatozoas vitalitet utanför testiklarna. Dessa är den vanligaste onkologin hos moderna män.

Vad är prostatakörteln och var ligger den?

Prostatan är en liten kapsel av en valnöt som ligger under blåsan och omger urinröret, som leder från blåsan till penis hos mannen. Denna körtel kallas också prostata, det här namnet är vanligare.

I prostatafunktionen är skapandet av saft som förtärar spermierna som produceras i testiklarna och tillåter att spermierna lever utanför testiklarna.

Också tack vare detta organ blockeras urinröret i urinröret hos män, och det är genom det att en kanal passerar genom vilken spermatozoa kommer från testiklarna till urinröret.

Prostatakörteln är endast närvarande hos män, och vissa kallar det för det andra maskulin hjärtat. Om funktionen hos detta organ är nedsatt, börjar männen drabbas av impotens, och det finns också avvikelser i urinering, vilket gör livet obehagligt.

Enligt olika studier gjorda i vår tid är det uppenbart att prostatacancer är vanligast hos män i Negroid-rasen, och minst av allt i mongoloidernas män och befolkningen i Asien (Kina, Korea). Européerna upptar den gyllene medelvärdet.

0 av 7 uppdrag slutförda

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7

Diagnosen "prostata hyperplasi" skrämmer många män som har diagnostiserats med denna sjukdom, patienterna jämställer ofta det med en malign neoplasma. Sjukdomen är mycket obehag, det är en överträdelse av urineringsprocessen - tills fullständig frånvaro av urin. Sjukdomen kräver snabb behandling, så identifiering av hyperplasi i de tidiga stadierna kommer att bidra till att undvika utveckling av svåra komplikationer.

Den initiala diagnosen av godartad prostatahyperplasi kan utföras hemma. Det räcker för en man att bli testad.

Vissa representanter för den starka hälften av mänskligheten som diagnostiseras med BPH uppmärksammar inte sjukdomen, men tror att det här är en åldersrelaterad förändring. Men denna patologi är fylld med allvarliga komplikationer. För män som har tvivel om deras hälsa, är självdiagnos av BPH ett bra alternativ att skingra all tvivel.

Du har redan passerat testet tidigare. Du kan inte starta det igen.

Du måste logga in eller registrera dig för att starta testet.

Du måste slutföra följande tester för att börja detta:

 1. Ingen rubrik 0%

Vi rekommenderar starkt att du kontaktar en specialist!
Du har svåra symptom. Sjukdomen har redan lanserats och det är nödvändigt att omgående genomgå en urolog undersökning. Fördröja inte besöket hos urologen, symtomen kan förvärras, vilket leder till utveckling av komplikationer.

Allting är inte så dåligt, men vi rekommenderar att du kontaktar en specialist.
Du har ett måttligt uttryck för BPH-symtom (godartad prostatahyperplasi) och du rekommenderas starkt att besöka en urolog eller andrologist under den kommande månaden.

Allt är bra!
Allt är bra! Du har mild symptom på IPSS. Från sidan av prostatakörteln är allt relativt bra för dig, men du bör genomgå en undersökning minst en gång per år.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 1. Med svaret
 2. Med ett märke om visning

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en känsla av ofullständig tömning av urinblåsan efter urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du urinera oftare än 2 timmar efter sista urinering?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du haft intermittent urinering under den senaste månaden?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden har det varit svårt för dig att tillfälligt avstå från att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta har du under den senaste månaden haft en svag urinström?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du spänna för att börja urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Hur ofta under den senaste månaden måste du gå upp på natten från sängen till att urinera?

 • aldrig
 • En gång om dagen
 • Mindre ofta än i 50% av fallen
 • Cirka 50% av fallen
 • Ofta än i hälften av fallen
 • Nästan alltid

Orsakerna till prostatacancer

Med tanke på att det här är en manlig sjukdom, kommer orsakerna till att den uppträder att vara helt maskulin.

 • Det allra första är förekomsten av dåliga vanor. Detta inkluderar rökning och beroende av alkohol. Vid utförandet av olika studier visade sig att alkohol och tobak leder till en försvagning av kroppen och en försämring av de inre organens arbete. Prostata är en körtel som reagerar tydligt på sådana förändringar av det faktum att mutativa fenomen börjar förekomma i det, vilket leder till sjukdomar som cancer och prostatit.
 • Den andra faktorn bör tillskrivas sällsynt sexliv. Med ett sällsynt sexuellt liv börjar juicen att ackumuleras i körteln, som produceras kontinuerligt, vilket leder till början av en mutation av prostatacellerna, och därmed kan förr eller senare cancer förekomma.
 • Sedentärt arbete och en stillesittande livsstil. I dagens värld, de flesta män ägnar föga uppmärksamhet åt deras fysiska utveckling och deras arbete och livsstil är att se till att större delen av tiden spenderas på en stol eller soffa (hemma framför TV: n). Detta leder till stagnation av blod i bäckenorganen, såväl som tryck på prostatakörteln, där processen med irreparabel celldelning börjar. Först utgör de inte någon fara, men under vissa omständigheter kan de leda till cancerceller.
 • Ärftliga tecken kan också inte kastas åt sidan. Detta är också en viktig faktor, på grund av vilken en ung man kan ha prostatit, som snabbt växer till cancer. Risken för ärftlighet kommer att variera direkt från graden av släktskap. Till exempel, om fadern var sjuk med en sådan sjukdom, kommer möjligheten att förvärva sin son vara hög. Om farfar eller farfar, då kan denna sjukdom i allmänhet inte uppenbaras.
 • Nästa faktor är ökningen av manliga hormoner i kroppen. De flesta specialister på detta område anser att prostatacancer eller prostatit är en sjukdom som direkt beror på ökningen av antalet manliga hormoner i kroppen, vilket uppträder vid hormonförskjutning, användningen av vissa mediciner och andra förändringar.
 • Den sista är åldern på mannen. Enligt data från forskningen fastställdes att de mest utsatta för denna sjukdom är representanter för det starkare könet efter 45-55 år. Den orsakas av det faktum att kroppen börjar ålder börjar sexuell aktivitet att minska, och cancerceller under inverkan av dessa faktorer börjar mutera och bli cancerogena.

Det är viktigt att komma ihåg att tidig diagnos av prostatacancer leder till det faktum att denna sjukdom är botad, och mannen kan fortsätta att leda sin vanliga livsstil. Om detta inte är klart i tid kommer den tredje eller fjärde graden av cancer att komma, och vi måste bara slåss för förlängningen av vårt liv.

Symtom på prostatacancer

Insjukan hos denna sjukdom är att dess symptom, i de inledande stadierna, liknar prostatit eller prostata adenom.

Cancer är utseendet i kroppen av muterade celler som börjar dela på ett okontrollerat sätt, utsöndra metastaser som kommer in i lymf eller blod och spridas genom hela kroppen och smittar andra organ.

Men metastaser förekommer endast i det avancerade skedet (steg 3-4). I de första stegen uppträder endast en malign tumörs utseende.

Vilka symptom ska driva en man att kontrollera:

 • De första tecknen på denna sjukdom - är uppkomsten av frekvent urinering, liksom ständiga samtal för att gå på toaletten.
 • Dessutom är de första tecknen smärta och brännande som uppträder under urinering, och även efter att det är över;
 • När det finns intermittent urinering, vill du gå på toaletten. som om urinering var, men du vill ha mer, och efter ett tag (kort) finns det igen urinering;
 • även tecken på denna sjukdom är smärta i ljumsk och skönhetsområdet, det är inte skarpt, men de smärtsamma förnimmelserna är signifikanta;
 • hematuri;
 • smärta som uppträder när prostata palperas rektalt (genom anus);
 • utseende av impotens
 • Tecken som blodets utseende i urinen eller sperma är också en signal om att mannen har cancerproblem.

Dessa symtom och tecken är också karakteristiska för sjukdomar som prostatit eller prostata adenom. Såsom nämnts ovan är det här förkärlek hos denna sjukdom.

I de allvarligaste fallen kan hon i allmänhet inte gå ut och börjar gå upp i njurarna. Då är symtomen kolik i njurarna, en allmän sjukdom och allvarlig smärta i njurarna. Här är det nödvändigt att installera en kateter genom vilken urin utsöndras fritt från kroppen.

Vetenskapligt kallas prostatacancer karcinom.

Foto av prostatacancer.

Hur man identifierar prostatacancer

Trots det faktum att denna sjukdom för ett tag, generellt inte kan ge information om dig själv, finns det flera sätt att bestämma det.

 • Det allra första och enklaste sättet är att palpera körteln genom anusen. Läkaren utför palpation av denna körtel och avgör om det finns sälar på den. I ett hälsosamt tillstånd är det ett elastiskt och elastiskt organ.
 • Nästa sätt är att kontrollera en mans blodprov, där hans serum innehåller ett prostataspecifikt antigen (PSA). Om koncentrationen överstiger exponent 4, så började smärtsamma förändringar i körteln inträffa.
 • TRUS. Det står för transrektal ultraljud. För detta införs en speciell sond i rektum, med hjälp av vilken forskningen utförs.
 • Biopsi, som innefattar att ta ett prov av prostatavävnad och genomföra en särskild studie med honom för detektering av cancerceller. Denna diagnos görs efter att ovanstående diagnoser avslöjade förekomsten av en tumör.

Det måste också sägas att det finns fyra stadier av denna sjukdom:

 • i den första etappen, en liten tumör, och det kan bestämmas endast genom PSA-analys, är behandling i detta skede effektiv;
 • i andra etappen förvärvar tumören signifikanta dimensioner, det kan palperas eller detekteras av ultraljud, men det går inte utöver kapseln i körteln, symptom som dålig urinering uppträder, behandling på detta stadium är också effektiv;
 • den tredje etappen av tumören utanför prostata, påverkar den angränsande organ, smärta eller brännande vid urinering, liksom i ländryggraden och blygdområdet, har behandlingen liten effekt;
 • Den fjärde etappen är att tumören och metastaser påverkar intilliggande organ, lungor, ben, behandling kommer inte att ge en positiv effekt, förlänga bara livet i flera år.

Vilka metoder används för att behandla cancer?

Behandling av karcinom är som följer.

 • Det allra första sättet är en operation för att ta bort prostatakörteln. Denna operation är bättre för män som inte fyllt 65 år. Denna operation utförs under allmän eller lokalbedövning (det finns ingen känslighet för ländryggsregionen). Om denna sjukdom befinner sig i första eller andra etappen, hjälper det kirurgiska ingripandet till hundra procent.

Om tumören har spridit sig till angränsande organ, så finns det ingen sådan garanti. Du kan göra ett sådant ingripande med hjälp av en speciell robot som heter Da Vinci, som administreras av en läkare. Det är snabbare och effektivare.

 • Nästa behandling är kemoterapi. Det innebär införandet i kroppen (intravenöst, oralt med hjälp av tabletter) av speciella toxiner som förstör de snabbt delande cellerna i en cancerous tumör. Denna behandling är endast föreskriven i tredje eller fjärde etappen. Gör det i de första etapperna är det omöjligt, eftersom hela kroppen lider av toxiner (baldness, illamående, svaghet).
 • Nästa metod är strålbehandling. Det finns bestrålning av drabbade områden med röntgenstrålar eller andra strålar (strålbehandling). Du måste göra detta vid det fjärde och tredje skedet av sjukdomen. Radioaktiva strålar förstör DNA från cancerceller som inte delar sig, blir gamla och dö. Det finns också en metod där en speciell sond med en nål som sätts in i anus, pierces prostata eller tumör, där isotopen av jod införs. Det förstör en cancerous tumör.
 • Behandling med läkemedel ger minskning av antalet manliga hormoner i människokroppen. Det innebär att speciella droger minskar mängden hormoner och tumören förstörs.
 • Det finns två nya metoder. Det första är att ett läkemedel injiceras i kroppen som innehåller antikroppar som vår kropp producerar för att bekämpa cancer. Sådana antikroppar dödar cancerceller. Det andra sättet är införandet av droger som innehåller virus som också förstör och dödar cancerceller. I vårt land är sådan behandling ännu inte tillgänglig, men används i utländska kliniker.

Prostatacancer är en sjukdom som inte omedelbart kan identifieras om läkaren inte undersöks periodiskt. Män bör veta detta och ta hand om sin hälsa.

Prostatacancer är en vanlig sjukdom hos äldre män

Sjukdomen är mycket vanlig bland män som är äldre än medelålders. Svårt diagnostiserad. De första stegen, när den fullständiga botningen är möjlig, är i regel dolda.

Män som har släktingar med en sådan patologi, och de som är uppmärksamma på deras hälsa, rekommenderas att inspektera specialisten en gång per år. Detta gäller särskilt äldre män.

Koncept och statistik

Prostata är ett järn som är inblandat i förmågan att hålla urin.

Hon utsöndrar sin hemlighet i seminalvätska och deltar i utlösningen. Körteln är en del av manens reproduktionssystem.

Prostata ligger på urinledaren, i sin övre del. Körteln täcker urinledaren med en ring.

Män under trettio i antalet patienter med onkologi av prostata upptar cirka sju procent. Och patienter som är äldre än denna ålder utgör tre fjärdedelar av det totala antalet fall.

Enligt statistiken, efter femtio år, har varje sjunde man onkologi av prostata.

Klassificering av patologi med histologisk egenskap:

 • Differentierade tumörer:
  • alveolär cancer,
  • rörformig cancer,
  • adenokarcinom,
  • plättcellscancer.
 • Malodifferentierade tumörer:
  • fast cancer,
  • scirrhous cancer,
  • anaplastiskt adenokarcinom.
 • Otifferentierade tumörer:
  • polymorf cancer.

Den huvudsakliga formen av cancer, som står för nittiofem procent av prostatacancer, är acinar adenokarcinom.

skäl

Varför det finns en sjukdom är inte exakt känd. Det noteras att närvaron av vissa faktorer sammanfaller med detektering av prostata onkologi hos en patient.

 1. Avvikelser i männs hormonella bakgrund. Ökad närvaro av testosteron ökar sannolikheten för en patologi.
 2. Problemet uppträder hos äldre. Därför hänvisas denna faktor till riskzonen.
 3. Ogynnsam ekologi främjar ursprunget till cancer sjukdomar, inklusive prostata.
 4. Felaktig näring ökar risken för sjukdomen. Överdriven konsumtion av animaliska fetter förvärrar absorptionen av vitamin A. Detta vitamin är antalet antioxidanter som skyddar kroppen från patologi.
 5. Virala infektioner kan utlösa ett problem.
 6. På jobbet finns det omständigheter som bidrar till prostatacancer. Det här är vid svetsning i gummiindustrin om du måste utföra handlingar med kadmium.
 7. Det noteras att i familjer där det finns onkologi av prostatacancer är sannolikheten för en sjukdom med en sådan diagnos hos andra medlemmar av hanen ganska möjlig. Detta indikerar patologins ärftlighet.

Vilka symptom kan observeras?

Sjukdomen har inga speciella symptom, som endast är karakteristiska för detta problem.

De tecken som förekommer i prostatacancer hos män liknar symtomen på andra sjukdomar, inklusive manifestationen av prostata adenom.

 1. När sjukdomen under den initiala perioden (1 grad av manifestation) upplever patienten inte obehag och kan lära sig om problemet vid en oavsiktlig eller förebyggande undersökning.
 2. Om prostatacancer har utvecklats till 2 grader känner patienten fortfarande ingen larmsignaler i sitt hälsotillstånd.
 3. Vid 3 utvecklingsstadier manifesterar prostatacancer sig som symptom:
  • problem med urinering:
   • frekventa önskningar,
   • ofullständig tömning,
   • smärtsamma känslor är möjliga under urinering,
   • i urinen finns blodimpregnering,
   • inte tömda kvarblivningar i blåsan en ökande volym,
   • det finns ett problem med retentionen av urinering;
  • erektilfunktionen är trasig.
 4. När den onkologiska processen har utvecklats till det sista steget mot symptomen som är karakteristiska för den tredje graden, läggs obehagliga fenomen som initieras av metastaser:
  • smärta i benen,
  • nedgången av krafter,
  • anemi,
  • betydande viktminskning utan någon uppenbar anledning,
  • svullnad i nedre extremiteterna,
  • med metastaser i lungorna finns en hosta,
  • Om levern påverkas, får huden en gulaktig nyans,
  • vid metastaser i njurregionen - smärta i nedre delen av ryggen.

Klassificering av grader

Forskare som letar efter hur man bäst kan utveckla en klassificering av körtelens patologi, som skulle vara informativ för specialister, består av flera system.

På Gleason-skalan

Gleason - en forskare från Amerika skapade principen om klassificering enligt graden av malignitet i utbildningen. I enlighet med denna teori utvärderas tumörer av graden av differentiering av cellerna i formationerna. Denna indikation uttrycks i punkter och kallas Gleason-poängen.

Det är accepterat att:

 • om summan av Gleason index är inom 8 ÷ 10, då graden av aggression av patologi är hög,
 • Samma -7, då pratar vi om en cancer av medelstark aggressivitet,
 • detsamma - inom 2 ÷ 6, då har denna bildning en låg aggressivitet, den utvecklas långsamt.

Genom systemet av TNM

Använd TNM-systemet när du skriver en diagnoserapport. Denna uppskattning innehåller aggregatindikatorer på tre områden:

 • T - ger information om tumörens storlek i detta utvärderingssystem,
 • H - kompletterar karaktäriseringen av utbildningen med indikatorer på hur mycket lymfkörtlarna påverkas av den patologiska processen;
 • M - informerar om huruvida det finns metastaseringar, zoner av deras fördelning.

Indikatorn T har femton graderingar:

 • från Tx, vilket innebär att utbildningen är så liten att den inte är bestämd eller inte alls.
 • upp till T4 - patologin har spridit sig till närliggande organ.

Indikatorn H för att beskriva lymfkörtlarna är uppdelad i fyra punkter:

 • där den första Hx informerar om att data inte bekräftar förekomsten av lymfkörteln
 • Den maximala H3 indikerar att lymfkörtlarna påverkas av den onkologiska processen.

Indikatorn M har sex poäng för att uttrycka graden av metastasering:

 • den första MX - ingen data om avlägsna metastaser,
 • De sista M1c-metastaserna sprider sig till andra organ.

Stages of

 1. För sjukdomsförloppet i första etappen präglas en liten utbildning, som inte uppenbarar sig på något sätt. Det är bestämt om patienten har genomgått avlägsnande av adenom, och med sin histologiska undersökning upptäcktes att tumören är av cancerform.
 2. I det andra steget är bildningen så stor att när den rektala undersökningen kan detekteras. Cellernas malignitet bestäms genom provtagning av materialet för biopsiforskning. Obehag patient i detta skede känner inte metastaser är i mycket sällsynta fall.
 3. Den tredje etappen av prostatacancer kännetecknas av det faktum att tumörspirorna i närliggande vävnader, det finns i botten av blåsan, seminalblåsorna. Vid detta skede är vanliga fall av spridningen av metastaser till lymfkörtlarna i bäckenregionen.
 4. Det sista steget i prostatautvecklingens onkologi bestäms av att bildandet har utvecklats i stora dimensioner, lång metastasering sker. De kan spridas till bensystemet och andra organ.

metastas

Processen att sprida patologi uppstår ibland även med små mängder utbildning. Tumören först växer till närmaste organ:

 • den övre delen av urinläkaren och urinblåsan,
 • nära lymfkörtlar.

Prostatacancer är farlig för tidiga metastaser, vilket komplicerar behandlingsprocessen och försämrar prognosen signifikant.

Spridningen av patologi förekommer på organen:

 • ben,
 • lymfkörtlar är inte bara nära och långt,
 • binjurar,
 • Lätt,
 • levern.

När processen med proliferation av metastaser har börjat, kan patienten inte botas helt.

diagnostik

 • Specialisten analyserar patientens klagomål. Om de ger en bild som liknar prostatacancer, väljer doktorn metoder för undersökning som kommer att klargöra arten av sjukdomen.
 • Prostataområdet undersöks med en metod som alltid används vid diagnos av ett liknande problem - en digital rektalundersökning. Prostatan har ett sådant internt arrangemang att genom rektummen är det möjligt att sondra det och bestämma eventuella närvaro av tätningar.
 • Ultraljudstomografi av prostata är en av undersökningsmetoderna.

Foto av prostatacancer på ultraljudsdiagnos

 • Vid bestämning av bildandet av dess malignitet identifieras genom provtagning från noden genom biopsi till histologisk analys. Förfarandet utförs med hjälp av en speciell nål genom ändtarmen eller perineum.
 • Ett blodprov för ett antigen (PSA) kan bekräfta förekomst av ett problem och indikera eventuella metastaser.
 • För avklaring är en röntgenundersökning godtagbar.
 • En av de metoder som används för att erhålla bekräftande information är en radioisotopstudie.

Hur man behandlar prostatacancer?

Beroende på problemets löptid väljer specialisten sätt att hjälpa patienten.

I de tidiga stadierna

 • Om det var möjligt att upptäcka problemet vid en tidpunkt då metastaser ännu inte har uppstått, främjar kirurgisk avlägsnande av tumören läkning.
 • Strålbehandling eller en modernare alternativ metod kan användas - brachyterapi.
 • Det är också möjligt att tillämpa behandlingsmetoder:
  • ultraljudsablation,
  • monoterapi med antiandrogener,
  • cryoablation.

Vid sent

För behandlingsmetoder används:

 • läkemedelsterapi som syftar till att reducera testosteron, droger castration;
 • operativ ingripande - i detta skede utförs kastration,
 • radioterapi utförd på distans.

diet

Dieten, som bygger på rekommendationer från forskare som har undersökt effekterna av produkter och olika ämnen på utvecklingen av prostatacancer, kan ha en positiv effekt på sjukdomsförloppet.

Råd från läkare:

 • Gör måttlig konsumtion av animaliska fetter.
 • Ät mer vegetabilisk fiber.
 • Minska kalciumhalten i kosten.
 • Se till att maten inte är högkalorisk.

Vid det inledande skedet, när metastaser inte uppstod, kan adherence to the advice påverkas som en retarderande faktor för deras utseende.

Kontra

Vid bestämning av patientens onkologi av prostata, bör han följa försiktigt beteende:

 • Eliminera långvariga termiska procedurer, såsom tvättning i ett bad.
 • Drick inte alkohol.
 • De läkemedel som patienten använde före denna period bör överenskommas med en specialist.
 • Sportbelastningar bör också diskuteras med den behandlande läkaren.
 • Du borde ge upp akupunktur, manuell terapi.
 • Drick inte syrgascocktails.
 • Exkludera förfaranden som hjälper celler att vara syreformade.

utsikterna

I de första etapperna före metastasens början är en fullständig härdning av patienten möjlig.

Om det första steget missas, görs manipuleringar för att upprätthålla det mänskliga tillståndet, men problemet kan inte lösas helt. Om metastaserna påverkade organen är prognosen ogynnsam.

Profylax av prostatacancer hos män

 • Eftersom prostatacancer är en av de mest hotande för den manliga delen av befolkningen, speciellt de som är i åldern, kommer den viktigaste händelsen att vara en undersökning av en specialist minst en gång per år.
 • Överensstämmelse med reglerna för en hälsosam livsstil stärker kroppens motståndskraft mot problem.
 • Det är nyttigt att:
  • stanna på ett ställe med ren ekologi,
  • positiv inställning till världen.

Video, hur snabbt prostatacancer kan utvecklas:

Vad varje man borde veta om prostatacancer, kommer följande video att berätta:

Prostatacancer: Symptom och tecken på utveckling

Vad är prostatan, dess funktioner. Orsaker till prostatacancer och predisponeringsfaktorer.

Metoder för förebyggande och tidig diagnos. Tecken och symtom på prostatacancer hos män. Metoder och metoder för undersökning. Prognos för sjukdomsutvecklingen.

Prostatakörteln, eller prostata, är ett inre glandulärt organ som ligger under blåsan och täcker urinvägarna.

Om sjukdomen

Järn, som ingår i reproduktionssystemet, utvecklar en hemlighet som säkerställer spermatozoas livskraft. I den totala volymen av seminalvätska kan denna hemlighet vara ca 30 procent. Betydelsen av prostata är också att ge möjligheten att hålla urin inuti blåsan.

Vad är prostatacancer: symptom, prognos? Prostatacancer anses vara en vanlig sjukdom, det är en malign tumör som har utvecklats inuti körtelvävnaderna. Prostatacancer kan producera metastaser som någon malign tumör.

Prostatacancer - symtom, livslängd: i enlighet med medicinsk statistik påverkar sjukdomen över 12% av män över 50 år. Död från prostatacancer i världen i frekvens ligger på tredje plats efter hjärt-kärlsjukdomar och lungcancer hos äldre män.

Varje år registreras över 400 000 fall av prostatacancer över hela världen. I lokaliseringsstatistiken rankas tecken på prostatacancer i europeiska länder 2: a efter lungcancer. I Ryssland är incidensen upp till 6% och är ett av de mest rapporterade fallen av cancer.

Det är känt att invånarna i Asien, Sydamerika, Afrika är mindre benägna att få denna typ av cancer än människor i Nordamerika och Europa.

Orsaker till utveckling

Medicin har inte exakta data om faktorerna för sjukdomsframträdande. Det har fastställts att upphovsmannen till en malign tumör är förändringar i DNA i cellerna i körteln, vars orsak inte är etablerad.

Det är känt att den äldre en man, ju högre sannolikheten för en sjukdom.

I enlighet med slutsatserna från medicinsk statistik spelas en viktig roll av den ärftliga faktorn.

Förekomsten av prostatacancer hos direkt släktingar ökar risken för sjukdom med 2 gånger eller mer

Studier har visat att sjukdomen är förknippad med ett alltför stort innehåll av testosteron - det manliga könshormonet.

Sannolikheten för sjukdomen och aggressiviteten hos neoplasmen beror direkt på testosteronhalten i en mans blod.

Officiell medicin förutsätter sådana riskfaktorer vid sjukdomsutbrottet:

 • överdriven konsumtion av animaliska fetter, brist på fiber i kosten
 • ålder över 50;
 • fall av prostatacancer bland direkt släktingar;
 • adenom av prostata;
 • en dålig ekologisk situation
 • skadliga tillverkningsfaktorer (arbete i tryckeriet, svetsarbete).

Risken för sjukdomen ökar för älskare av feta livsmedel, "rött" kött - nötkött, fläsk, lamm mot bakgrund av minskad konsumtion av fiber.

Minska risken för sjukdom kan vara genom flera regler:

 1. Inklusion i kosten av tillräcklig mängd växtfiber.
 2. Aktivt sätt att leva, spela sport.
 3. Behåll normal vikt.
 4. Måttlig konsumtion av animaliska fetter, "rött" kött.

Hur känner man igen sjukdomen?

De första tecknen på prostatacancer känns inte, det finns inget obehag tills malign tumör börjar expandera. Av denna anledning rekommenderas att män över 40 år regelbundet genomgår förebyggande undersökningar för att upptäcka prostatapatologi.

Prostatacancer: Symptom, symtom

Hur förekommer prostatacancer hos män?

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brinnande känsla vid urinering
 • önskemål om upprepad urinering inom 30 - 60 minuter efter föregående;
 • känsla av ofullständig tömning efter urinering
 • minskning av huvudets och intermittens av strålen under urinering;
 • Minskning av tidsintervall mellan besök på toaletten, främst på natten.

Förekomsten av flera eller ett av de angivna symtomen är tillräckligt för att besöka en specialist - en urolog eller en onkolog.

De första symptomen på prostatacancer hos män:

 • brist på erektion
 • impotens;
 • minskning av spermiernas volym under utlösning.

Sådana symtom på prokata på onkologi förekommer ofta hos män äldre än 50 år. Samma som med cancer symptom på prostata adenom, vilket är en godartad tumör. Därför är det nödvändigt att genomföra en akut undersökning i en medicinsk institution för en noggrann diagnos.

Vid senare stadier av prostatacancer kan det finnas:

 • blod i sperma eller urin;
 • med smärta i prostatacancer i perinealområdet.

I avancerade fall med metastasering, de första symptomen, tecken på prostatacancer hos män:

 • smärta i ryggraden, höften eller bröstet
 • kan utveckla en fördröjning i urinen på grund av tumöröverväxt.

För de sena stadierna är en cancerförgiftning karakteristisk, vilket manifesterar sig i:

 • en kraftig minskning av kroppsvikt
 • svaghet;
 • snabb trötthet.

Samtidigt förvärvar patientens hud en karakteristisk blek jordgubbsskugga.

Mer information om stadier av utveckling av prostatacancer finns här.

Prostatacancer Symptom - Foto:

diagnostik

Hittills, har sjukdomen en begränsad plats och inte en period av metastaser kan symtomen vara frånvarande, så det är viktigt som ett diagnostiskt regelbundet testas för närvaron av PSA, eller prostataspecifikt antigen, som produceras av friska körteln och finns i blodet.

Ökning av denna faktor i serumet, samt en förändring i förhållandet av fri och bunden antigen är ett sannolikhetsfaktor, vilket indikerar närvaron av cancer. Ju högre PSA, desto högre är risken för cancer.

Vid undersökning av en patient för prostatacancer utförs ett antal analyser och studier:

 1. Avancerat blodprov, vilket inkluderar bestämning av PSA och oncomarkers.
 2. Analyser av urin är allmänna, biokemiska och även sådd.
 3. Ultraljudsundersökning av genitourinvägarna, prostata MR.
 4. Studier av bensystemet med användning av beräknad tomografi för detektering av metastasering.
 5. Konsultativ undersökning av en onkolog.
 6. Palpation, undersökning av körteln genom undersökning.
 7. Prostata vävnadsbiopsi.

Chanser för helande och terapi

Enligt medicinsk statistik överväger mer än 80 procent av patienterna framgångsrikt sjukdomen efter diagnos. Ofta manifesterar uppenbara symtom på sjukdomen sig i de sena stadierna, när sjukdomen är igång, och chanserna för en snabb botning faller snabbt.

Den viktigaste faktorn är den tidiga diagnosen, liksom användningen av avancerade behandlingsmetoder.

Om diagnosen bekräftas bör behandlingen påbörjas omedelbart. Om tumören har en tydlig lokalisering indikeras endoskopisk eller kirurgisk avlägsnande av prostata. En effektiv metod är strålterapi med hjälp av avancerad medicinsk utrustning.

Patienter efter operation eller strålbehandling föreskrivs långvarig antitumörbehandling, som syftar till att blockera testosteron. Kemoterapi används också.