Huvud
Strömförsörjning

Metastaser i prostatacancer och lokalisering i kroppen hos en man

Människokroppen fungerar som en väletablerad mekanism. Vid de minsta överträdelserna i systemet finns en sjukdom. Anledningarna till utseende av prostatacancer kan vara flera:

 • påkänning;
 • utmattning av kroppen
 • ärftlighet;
 • dålig ekologi;
 • kränkning av den hormonella bakgrunden.

Stress manifesteras som en specifik reaktion av individen i vardagen, omständigheterna. Som ett resultat sker mobilisering av alla resurser i kroppen. Ofta upplever män en patologisk stressfull situation, och dess kroniska kurs bidrar till utseende av prostatacancer.

Graden av bildandet av en onkologisk sjukdom beror på tillståndet hos hela en mans kropp och graden av de ackumulerade problemen. Ju äldre mannen, desto större chanser har han att få prostatacancer.

Äldre, efter undersökning, finns i vävnaderna i prostatacancercellerna. Prostatacancer bildas med metastaser mycket långsamt, i många år visar inga tecken. Oftast förekommer cancermetastaser på grund av patientens genetiska predisposition till sjukdomens utseende. Sjukdomen uppstår på grund av arvet hos HPC1-genen som finns i DNA. Testosteron, som ett manligt hormon, främjar snabb tumörtillväxt i prostatacancer.

Vissa infektioner i könsorganet skapar gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av en malign tumör i prostata. De mest kraftfulla provokrarna av den onkologiska processen är herpesviruset och papillomaviruset. I fall av cancer är det nödvändigt att vara uppmärksam på produkterna och kvaliteten på lagad mat.

Fetter, innehållna i stora mängder i kött och mjölk, bidrar till utseendet av symptom som indikerar prostatacancer. Ett stort antal frukter och grönsaker skyddar kroppen från degenerering av celler i käftens vävnader. I grönsaker finns det inget fett, vilket bidrar till en förändring i cellerna, men det finns likopen, som har cancer mot cancer. Vitaminer och mineraler verkar på två sätt på kroppen.

Växtbaserade produkter hindrar inte utseende av prostatacancer. Risken för en tumör ökar när man konsumerar en stor mängd kalcium i maten.

Symptom på en tumör i prostatakörteln

Illvilans sjukdom ligger i den fullständiga frånvaron av kliniska symptom under en tid. Med en signifikant tillväxt av tumören pressar den urinrörets kanal. Urin börjar sjunka med droppe, medan blåsan i sig är signifikant ökad i storlek. Tack vare moderna diagnosmetoder detekteras tumören i de tidiga stadierna. I mer avancerade fall visas patienten:

 • blod i urinen;
 • anuri;
 • intermittent urinflöde;
 • ökad urinfrekvens;
 • smärta i att ta bort urinen.

Med svår smärta i benen kan en man misstänka metastaser i cancer. De förekommer i ryggraden, påverkar bäckenbenet, ländryggsdelen på ryggen, benen på underbenen. Symptom på tumörmetastas kombineras med viktminskning, omotiverad svaghet och trötthet.

Ofta orsakar prostatacancer med metastaser utseendet av ett farligt tillstånd - akut urinretention, vilket kräver omedelbar medicinsk behandling.

Frekventa urinvägsinfektioner kan indikera prostatacancer. Med ålder ökar sannolikheten för metastaser hos angränsande organ. I många fall förråder inte sjukdomen sig själv, och metastaser detekteras med en planerad urologisk undersökning.

Smärtsamma känslor under urinering intensifieras med tillväxten av en malign tumör och metastasering av cellerna i vävnaderna i angränsande organ.

Utseendet av blod i urinen beror på graden av tumörprocessen. Den konstanta närvaron av henne i analysen indikerar processen att försumma processen och förekomsten av metastaser i benen. I fallet med prostatacancer kan hematuri uppträda plötsligt.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

Prostatacancer med metastaser har en speciell klinisk bild, som kännetecknas av närvaron av förändringar i benvävnader. Läkare har bestämt att metastaser i cancer kan förekomma i två typer: osteoblastiska lesioner och osteolytiska förändringar i benen.

Med osteoblastiska förändringar i vävnaden sker en ökning av mängden mineralämnen, i den osteolytiska processen, tvättas de ut ur kroppen, och sannolikheten för frakturer ökar. Celler som bildar prostatacancer har dubbelt syfte: de kan samtidigt förstöra eller stimulera processen att dela cellerna i benvävnad.

Processen av organskada av tumören beror på migrering av celler längs blodet och lymfatiska kanaler, med ytterligare penetration i vävnader från många organ. Metastaser i benen påverkar kroppens funktionella egenskaper i människokroppen.

Vid tillväxt av en malign tumör ersätts friska celler med cancerceller, tumörliknande benformationer uppstår. Sammansättningen av vävnaden förändras helt, mängden kalcium, natrium, magnesium och fluor ökar i den. Metastaser påverkar arbetet med den röda benmärgen: det totala antalet erytrocyter, blodplättar och leukocyter förändras. Ofta än andra organ metastaser i en prostatatumör påverkar ländryggen, mycket mindre ofta - lårbenet eller bröstområdet.

Kliniska manifestationer av metastaser av organ och vävnader i kroppen

Mycket ofta utvecklas prostatacancer med metastaser asymptomatiskt i de tidiga skeden av den maligna processen. De flesta män som lider av prostatacancer genom närvaron, notera uppkomsten av smärta av varierande intensitet i ländryggraden eller ben, inträffar sällan nedsatt funktion i kroppen, där vävnad penetreras av metastaser.

Ryggmärgsfallet med en malign tumör orsakar vissa förändringar i ryggraden. Smärtan blir outhärdlig under rörelser, laster, spridas längs nervstammarna. Utvecklar ett brott mot känslighet i form av domningar hypostaser observeras i buken. Smärta i den nedre delen av ryggen är outhärdlig, värkande, skytte tecken.

Violerad urinering, och hos vissa patienter utvecklas symtomatologi, vilket motsvarar ett förhöjt innehåll av kalciumjoner i blodplasman. Patienten har skarpa symtom på törst, illamående, trötthet och aptitlöshet.

Beroende på platsen för cancer är patientens vänstra eller högra ben numm. Efter förlust av känslighet i det drabbade organet sätter smärtsyndromet snabbt in. Metastaser i benet finns i sena besättningar av sjukdomen.

Metastaser med prostatacancer i lårbenen och bäckenbenen

Hos 20% av patienterna med maligna tumörer i prostata påverkas lårbenen eller benen som bildar den stora och små bäcken hos metastaser. Med ett sådant nederlag är deras förstörelse betydande. Patienten kan knappt röra sig utan hjälp, några smärtor på det drabbade benet uppvisar en stark smärta. Rörelse blir möjlig endast med hjälp av en käpp eller rullator. På grund av sin insolvens utvecklar patienten social fobi.

Bäckenkomplexet metastasiseras mycket mindre ofta än benbenen. Främmande cancerceller förstör benvävnad, vilket orsakar dess mineralisering, förändrar balansen mellan fosfor, koppar, kalcium. Benen hos patienten är känsliga för kyla, vid ställena för tumör blek hudfärg, torr vid beröring, då det finns smärta i benen eller verkar muskelkramper.

Smärtan är mycket svår, inträffar efter ett tag efter starten av gången, passerar inte efter vila. Ofta i axelområdet i överdelar kan patologiska frakturer förekomma. Deras närvaro indikerar närvaron av metastaser i benen. Prostatacancer med metastaser till benen i de övre extremiteterna bildar en ständigt ökande smärta som blir oacceptabel under natttimmarna.

Ökande hyperkalcemi smälter upp märkbart: i benen finns det redan förändringar, men mycket senare är det en överträdelse i angränsande organers arbete. I en patient med prostatacancer bidrar metastaser till förekomsten av:

Moderna metoder för att diagnostisera metastaser i ryggraden och benen

Prostatacancer är inte förgäves kallad en "obekväm fiende". Den utvecklas under en lång period och mot bakgrunden accelereras processerna för deformation och förstöring av benvävnad. Med sina problem vänder en man till en onkolog. Från denna specialist beror på att åtgärder för diagnos och behandling av prostatacancer med benmetastaser antas i tid. Sjukdomen "mognar" länge.

Smärta i benen kan dyka upp efter 10 års sjukdom. Diagnos av sjukdomen börjar med en röntgenundersökning och radionuklidbehandling. Samtidigt tillämpar specialisten screeningtest för att identifiera personer med riskfaktorer för att utveckla prostatacancer med benmetastaser.

Hos män med prostatacancer kan tester detektera vissa former av tumören. En av de mest effektiva metoderna för att diagnostisera cancer med metastaser är biopsi. För henne väljs små bitar av vävnad för att bekräfta närvaron eller frånvaron av en tumör i prostata. Under transrectal undersökning bestämmer läkaren platsen för den föreslagna biopsien.

Studier är inte så exakta, eftersom de inte ger ett direkt svar på frågan om tumörens karaktär. Prostatacancer med metastaser bestäms med hjälp av prostataspecifikt antigen, vars hastighet indikerar storleken på den maligna bildningen. Vid en antigennivå upp till 20 ng / ml bildades inte metastaser i benvävnad eller andra organ. Förekomsten av ett antigen över 40 ng / ml indikerar en massiv metastasering av en cancer tumör.

Fluktuationer i antikroppsnivån indikerar effektiviteten av behandlingen eller återfallet av sjukdomen. Efter att ha upptäckt ett antigen över 20 ng / ml, föreskriver en specialist ett metastatiskt test. Efter en röntgenstudie kan du avgöra om bensystemet påverkas av sjukdomen.

Behandling av prostatacancer efter uppkomsten av dess metastas i andra organ

Ny forskning har visat att cancerbehandling bör väljas med hänsyn tagen till faktorer som:

 • patientens ålder
 • stadium av cancer;
 • allmän tillstånd hos patienten
 • risk för behandling.

En komplex behandling med användning av förväntad hantering eller strålbehandling utförs. Med aktiv tillsyn övervakar specialisten utvecklingen av cancer, studerar dess progression för att bestämma den exakta början av behandlingen. Kirurgisk ingrepp innebär borttagning av prostatakörteln.

Samtidigt skärs närliggande fartyg och vasutläggningar ut. Denna typ av behandling förlänger patientens liv mycket, vilket minskar sannolikheten för återfall av sjukdom. Operativ intervention är kontraindicerad hos äldre.

Vid behandling med strålbehandling förstörs tumören medelst fjärrstyrda strålar. Med hormonell behandling tar doktorn bort testiklarna kirurgiskt för att stoppa produktionen av manliga könshormoner. Algoritmen för behandling av lokaliserad cancer innefattar:

 • aktiv övervakning
 • extern exponering
 • brakyterapi;
 • avlägsnande av prostatakörteln.

Radikala behandlingsmetoder är mest effektiva. De administreras till män under 65 år vid en prostataspecifik antigennivå på 10 ng / ml. Alla patienter med prostatacancer och metastaser bildas i tre riskgrupper beroende på överlevnadsnivå.

Hos män som har stor risk ökar levnadsstandarden med hormonbehandling, men antalet biverkningar ökar. Hos patienter med begränsad prostatacancer används nya typer av behandling. Efter avlägsnande av tumören sjunker PSA-antigennivån till 0. Återkommande av tumören med metastaser behandlas beroende på samtidiga sjukdomar och studiedata. Förskrivs för behandling:

 • androgenterapi;
 • kryokirurgi;
 • avlägsnande av prostata.

Vid behandling av prostatacancer kan biverkningar uppstå i form av:

 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • sjukdomskänsla;
 • blödning.

Prostatacancer har en bra prognos och risken för överlevnad är maximal, inom 91-95%.

Behandling av prostatacancer med metastaser ger en chans för många patienter att öka livslängden.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast:

Typer av metastaser i prostatacancer

Prostatacancer är en allvarlig och formidabel sjukdom hos män. Detta tillstånd är inte farligt för livet i isolation, om tumören bara berör prostatavävnaden, men tyvärr ger cancer snabbt metastaser till andra organ och vävnader. Metastaser i prostatacancer är ett verkligt hot, så du måste förstå orsakerna till deras utseende, de viktigaste symptomen och sätt att upptäcka dem.

Vad är metastas

Metastaser är sekundära foci av tumörtillväxt. Det finns regionala (i närliggande lymfkörtlar, vävnader och organ) och avlägset - på ett stort avstånd från det primära fokuset. Det finns flera sätt att sprida tumörceller:

 • lymfogenväg (lymfatiska kärl),
 • hematogen (med blodflöde),
 • kontakt (direkt spiring av det primära fokuset på närliggande organ).

Det vanligaste sättet att sprida tumörceller i prostatacancer är hematogen, men andra sätt är också möjliga.

Prostatacancer metastaseras oftast till ben, lungor och lever. Det finns också lesioner av regionala lymfkörtlar och rektum. Utseendet på nya foci minskar alltid kvaliteten och livslängden, försämrar prognosen för överlevnad och effektiviteten av behandlingen.

Varför uppstår metastaser?

De minsta cellerna i tumören kommer av nästan kontinuerligt och bär hela tiden av blod eller lymf. Normalt klarar immunsystemet med enskilda aggressiva celler, vilket förhindrar att de "germinerar" i andra vävnader. Men vissa celler kan gå obemärkt, ackumulera i kroppen i ett "vilande" tillstånd, kanske inte manifestera sig ens i flera år, och börjar växa efter en provocerande faktor.

Mängden spridning av metastaser i kroppen beror mest på typen av tumör: högt differentierade tumörer ger sällan metastaser, ju lägre differentieringen av den primära tumören desto snabbare spridningen av processen och ju snabbare tillväxten av metastaser.

Symtom på prostatacancer med metastaser

Prostatacancer i steg 3 och 4 (de kännetecknas av metastasering) manifesteras av två grupper av symtom - allmänt och lokalt. Beroende på platsen för tumörprocesserna kan symtomatologin skilja sig.

 • kakexi eller utmattning, en kraftig minskning av kroppsvikt med 10 kg eller mer;
 • allvarlig svaghet
 • blek av huden, möjligen med en grön inslagning;
 • anemi.

Symtom på prostata skada:

 • frekvent uppmaning att urinera, vilket inte leder till lättnad
 • natt önskningar;
 • blod i urinen och sperma
 • smärtsam urinering
 • känsla av ofullständig tömning av blåsan;
 • retention av urin.

De återstående manifestationerna är typiska för vissa typer av metastaser, och vi kommer att prata om dem separat.

Benmetastaser

De vanligast drabbade bäckenbenen, ländryggen, sacrum, stora rörformiga ben - lårben och brachial. Biverkningarna i prostatacancer är icke-specifika och uppenbara vid olika tillfällen.

 • växande smärta i benen, värre på natten;
 • patologiska frakturer (frakturer av ben med mindre effekter);
 • svullnad av huden över metastaseringsplatsen (det är klart om benet på denna plats ligger nära huden);
 • begränsning av rörlighet.

Det mest frekventa och tidiga symptomet som bör uppmärksammas (ibland förekommer innan diagnosen cancer har verifierats) är förekomsten av lumbosakral smärta utan att medföra andra symtom. Kemoterapi och strålterapi visas, tk. kirurgisk behandling är nästan omöjlig. Prognosen för utseendet av dessa metastaser kan vara fördelaktigt med ett bra svar på kemoterapi och strålbehandling.

Lunginfektion

Metastaser i lungorna manifesteras av en störning i blodsyresättningsprocessen och åtföljs av tecken på andningssvikt. Hosta kan uppstå (möjlig fördelning av svaga mängder av rostigt sputum), andningssmärta i samband med pleurans deltagande i processen, andfåddhet med minimal fysisk aktivitet och i vila.

Det kan finnas en asymptomatisk lungskada, det borde inte glömmas och det är nödvändigt att utföra bröstradiografi i tid för att detektera metastaser i tid. Med eventuella ändringar i roentgenogramet föreskrivs datortomografi för en bättre bild av fokuset. Om kirurgisk avlägsnande av foci är möjligt, är prognosen för livet gynnsam, kemoterapi och bestrålning är också effektiva.

Metastaser i levern

En av de mest ogynnsamma situationer försämras avsevärt prognosen i livet, kan utvecklas inom några månader med dåligt differentierad prostatacancer. Lever involvering är inte lika vanlig som benskada eller regionala metastaser.

 • manifestationer av insufficiens av protein-syntetisk leverfunktion (utmattning, anorexi);
 • manifestationer av försämrad gallproduktion (gulsot, matsmältningsbesvär, illamående och kräkningar);
 • högt blodtryck i portvenen (venös blödning från esofagus, mage, kolon, närvaron av vätska i buken);
 • en känsla av tyngd och tråkig smärta i rätt hypokondrium, knullande smärta i höger sida av nacken;
 • vaskulära spirer, klåda och andra leverskador.

Metastaser i levern förvärrar avsevärt patientens välbefinnande och påverkar överlevnadstiden, eftersom denna kropp utför vitala funktioner för neutraliserande metaboliska produkter, deltar i matsmältningen och syntetiserar nödvändiga proteiner. Med leverfel lider kroppen av brist på protein, vitaminer, ackumulering av giftiga ämnen. Kemoterapi ger vanligtvis inte den korrekta effekten, vilket visar borttagningen av metastaser eller deras bestrålning.

Metastaser i regionala lymfkörtlar

Visa i tredje etappen av prostatacancer. Nederlaget för lokala lymfkörtlar är ganska lätt att behandla med kirurgisk excision av tumören, så det har sällan en signifikant effekt på förväntad livslängd och prognos.

Svullnad i skrot och penis, nedre extremiteter. Kanske en ökning av inguinal lymfkörtlar (bilateralt eller på ena sidan), en förändring av deras konsistens, vidhäftning till omgivande vävnader och mellan sig, ömhet i palpation.

Störning i ändtarmen

Mycket tidigare än benets nederlag kan metastaser förekomma i ändtarmen. Huvudskälet är den direkta närheten till ändtarmen och prostatakörteln. Karakteristisk smärta vid avföring, förstoppning, blod i avföringen, en känsla av ofullständig evakuering av tarmarna. Möjliga smärtsamma känslor sitter, med långvarig stående och gå. Denna typ av metastaser minskar patienternas livskvalitet kraftigt.

diagnostik

Huvudassistenterna vid diagnos av metastatisk cancer är CT och MR. Det är på dessa studier att du kan se till och med de minsta strukturella förändringarna i organ och vävnader. Hjälpmetoder - biopsi för cytologiska och histologiska studier, ultraljud med blodflödesanalys, radiografi, urografi, scintigrafi. Laboratoriediagnostik bidrar till att bestämma processens aktivitetsgrad, för att avslöja hur effektiv kemoterapi och strålbehandling är.

Vid diagnosering av prostatacancer måste man komma ihåg att metastaser i benvävnad, lymfkörtlar, lungor och rektum inte kan manifestera sig under lång tid. Därför diagnostiseras alla cancerpatienter (CT, röntgen eller MRI av de vanligaste foci) för att utesluta förekomsten av metastaser. Dessa studier genomförs under den initiala diagnosen, under behandling för att bedöma dess effektivitet och vid fullbordandet.

Sålunda är metastasering i cancer hos något organ en frekvent komplikation av en malign tumörprocess. Den främsta uppgiften hos onkologer är att förebygga och tidigt upptäcka patologiska foci. Om du börjar behandla i de tidiga stadierna är prognosen för livet gynnsam.

Metastaser för prostatacancer

Metastaser av prostata

Prostatakörteln (prostata) är den exokrina rörformiga alveolärkörteln hos den manliga organismen som kan producera en speciell juice som hjälper till att bilda spermier. Den glandulära organet som ligger under blåsan och täcker urinrörets inledande del ser ut som en kastanj i utseende.

Ökande, det förvärvar en sfärisk form. Prostata representeras av två lober - höger och vänster. Platsen för prostata framför framkanten av ändtarmen, underlättar diagnos, ultraljud utförs genom ändtarmen. Prostata spelar en viktig roll i männs sexuella och reproduktiva liv, ger rörlighet för spermatozoa och en minskning av surheten i slidan. Prostata kan påverka metastatisk cancer, där tumören sprider sig till lymfkörtlarna och andra organ.

Metastasering av prostatacancer fångar avlägsna områden på grund av avståndet mellan cancerceller genom blod och lymfatiska kärl. Smärta i bäcken, svullnad i benen i fotled eller fotzon i prostatacancer innebär oftast en ökning av antalet metastaser och det faktum att cancer har blivit aggressiv. Intensiv behandling krävs för att stoppa processen och lindra symtomen på benmetastaser.

Var försiktig

Den verkliga orsaken till cancer tumörer är parasiter som bor i människor!

Som det visade sig är det de många parasiterna som lever i människokroppen som ansvarar för nästan alla mänskliga dödliga sjukdomar, inklusive bildandet av cancer tumörer.

Parasiter kan leva i lungor, hjärta, lever, mage, hjärna och till och med mänskligt blod exakt på grund av dem börjar aktiv förstörelse av kroppsvävnader och bildandet av främmande celler.

Vill bara varna, att du inte behöver springa till apoteket och köpa dyra droger, vilket enligt apotekare kommer att etsa ut alla parasiter. De flesta droger är extremt ineffektiva, dessutom orsakar de enorma skador på kroppen.

Örtmaskar, i första hand förgifter du dig själv!

Hur man erövrar infektionen och inte skadar dig själv? Den viktigaste onco-parasitologen i landet i en ny intervju berättade om en effektiv hemmetod för avlägsnande av parasiter. Läs intervjun >>>

De finns i benens bäcken, lårben och ryggrad. För att identifiera den exakta lokaliseringen av metastaser i benvävnad används radioisotopscanning. Efter skanning utförs en MR-scan, computertomografi (CT) och positron-utsläppstomografi (PET).

Under behandling och eliminering av benmetastaser i prostatacancer tillhandahålls underhåll av den nödvändiga kalciumnivån för att stärka benvävnad och vitamin D, vilket minskar risken för sprickor. Strålningsterapi är den huvudsakliga metoden för behandling av metastaserad benvävnad. Strålningsstrålar eliminerar metastaser i cancerceller, vilket underlättar patientens tillstånd.

Det finns en annan metod för att bli av med metastaser av benvävnad - radioaktiva droger som injiceras i en ven. Ibland används dessa läkemedel i samband med kemoterapi, de utses av läkaren individuellt för varje patient. Behandling av metastaser av benvävnad i prostatacancer minskar sjukdomsprogressionen, lindrar smärta, hjälper till att undvika komplikationer.

I sällsynta fall med prostatacancer observeras primärmetastaser i benvävnad. Oftast förekommer metastaser i benen vid ett sent stadium av tumören. men prostatacancer kan producera tidiga metastaser, även om tumören är liten i storlek.

Den största risken för cancer hos detta organ är spridningen av metastaser i lungorna, leveren, binjurarna, det är inte lätt att helt ta bort dem.

Jag är engagerad i parasiternas inflytande i cancersjukdomar i många år. Jag kan med säkerhet säga att onkologi är en följd av parasitisk infektion. Parasiter slukar dig bokstavligen från insidan, förgiftar kroppen. De multiplicerar och defekerar i människokroppen medan de äter mänskligt kött.

Det största misstaget är åtstramning! Ju tidigare du börjar ta bort parasiter, desto bättre. Om vi ​​pratar om droger är allt problematiskt. Hittills finns det bara ett verkligt effektivt antiparasitiskt komplex, det här är Helmilein. Det förstör och sveper ut alla kroppens kända parasiter - från hjärnan och hjärtat till lever och tarmar. Detta är inte möjligt för någon av de befintliga drogerna idag.

Inom ramen för det federala programmet, vid ansökan upp till (inklusive), kan varje invånare i Ryska federationen och CIS beställa Helmilein till ett reducerat pris - 1 rubel.

Problemet med att erkänna sjukdomen är att dess symptom manifesteras sent. Patienter klagar över vanligt urinering, smärta i perineum, närvaro av blod i urinen och i spermierna. Men det kan inte vara, inget av dessa symtom och tecken på sjukdomen kan bli smärta i benen, frakturer och bröstsmärta.

Impotens eller svaghet i erektion, akut urinretention, förgiftning, viktminskning, svaghet, ljusgrå hud i ansiktet - föreslår att prostatacancer kan få allvarliga konsekvenser. Prostatacancer uppträder vid ung ålder och i 40-50 år.

Framväxten av sjukdom förknippad med dysfunktion av de endokrina körtlarna och påverkan av skadliga kemikalier till ålder och genetiska anlag, med åtföljande BPH, med dåliga miljöförhållanden. Den första i prostatacancer påverkar två regionala lymfkörtlar som ligger på vardera sidan av blåsans hals.

Behandlingens framgång beror på tidpunkten för läkarbesöket, eftersom prostatacancer utvecklas mycket långsamt, män har alltid en chans att förbättra sin hälsa och förhindrar sjukdomsframsteg. Postoperativ kemisk eller strålbehandling utförs vanligtvis för att minska sannolikheten för metastasering i andra organ. Tyvärr är efter behandling ett år senare ett återfall, det vill säga omdetektion av prostatacancer, möjlig.

Cancer kan återupptas i prostatakörteln, även om den avlägsnas, och i andra organ, inklusive benvävnader. För att behandla återfall av cancer används andra metoder som bestäms i en specifik situation av onkologspecialister. Profylax av prostatacancer kan bestå av en hälsosam livsstil, lojalitet mot en sexpartner, ett regelbundet besök hos urologen.

Korrekt näring, äta mat rik på selen och E-vitamin, med undantag av menyn, vars ingredienser är matar med högt innehåll av animaliskt fett - allt detta ökar livskvaliteten och förhindrar många sjukdomar.

Fanns ett fel i texten? Välj den och några ord, tryck Ctrl + Enter

Metastaser av adenokarcinom

Adenokarcenom eller körtelcancer är en malign tumör av klandreepitel av inre och yttre organ. De främsta orsakerna och symptomen på adenokarcinom i olika inre organ kännetecknas av sina egna särdrag. Med missfallet av salivarkörtlarna är rökning den främsta orsaken till sjukdomen. Symtom - smärta i hyoid och parotidzoner.

Utvecklingen av cancer i matstrupen är förknippad med mekanisk skada på slemhinna eller brinna, det finns en skarp smärta, dysfagi och obehag. Magsår orsakar ofta adenokarcinom, med minskad aptit, anemi. halsbränna, dysfagi och obehag. Förekomsten av denna typ av cancer i prostatakörteln är orsakad av en förändring i hormonell bakgrund.

Det åtföljs av skarpa och starka smärtor i ljummen, svårigheter med urinering, impotens. Endometrium i livmodern lider av en tumör av detta slag på grund av problem i postmenopausala perioden. Symptom - Vätskevatten leucorrhoea, menstruella oregelbundenheter, postmenopausala blödningar.

Metastaser i äggstockarna

Metastaser i äggstockarna är ganska vanliga och resultatet av primär cancer från andra organ. Vägar av spridning av metastaser är hematogena, lymfogena och implantering. Metastaser i äggstocken förekommer som ett resultat av endometriecancer.

Bland den metastatiska tumören förekommer Krukenberg tumör, som representerar metastaser, cancer bildar något annat organ, varvid slemhinnor utveckla karcinom, inbegripet mage, tarm och bröstkörtel.

Ovarialmetastaser är resultatet av utvecklingen av gallblåscancer, livmoderhalsen, men oftare livmodercancer. Om misstanke om metastatisk cancer används, är slemfärgen mucicarmium eller alyudianblå.

Metastaser i prostatacancer och lokalisering i kroppen hos en man

Människokroppen fungerar som en väletablerad mekanism. Vid de minsta överträdelserna i systemet finns en sjukdom. Anledningarna till utseende av prostatacancer kan vara flera:

 • påkänning;
 • utmattning av kroppen
 • ärftlighet;
 • dålig ekologi;
 • kränkning av den hormonella bakgrunden.

Stress manifesteras som en specifik reaktion av individen i vardagen, omständigheterna. Som ett resultat sker mobilisering av alla resurser i kroppen. Ofta upplever män en patologisk stressfull situation, och dess kroniska kurs bidrar till utseende av prostatacancer.

Graden av bildandet av en onkologisk sjukdom beror på tillståndet hos hela en mans kropp och graden av de ackumulerade problemen. Ju äldre mannen, desto större chanser har han att få prostatacancer.

Äldre, efter undersökning, finns i vävnaderna i prostatacancercellerna. Prostatacancer bildas med metastaser mycket långsamt, i många år visar inga tecken. Oftast förekommer cancermetastaser på grund av patientens genetiska predisposition till sjukdomens utseende. Sjukdomen uppstår på grund av arvet hos HPC1-genen som finns i DNA. Testosteron, som ett manligt hormon, främjar snabb tumörtillväxt i prostatacancer.

Vissa infektioner i könsorganet skapar gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av en malign tumör i prostata. De mest kraftfulla provokrarna av den onkologiska processen är herpesviruset och papillomaviruset. I fall av cancer är det nödvändigt att vara uppmärksam på produkterna och kvaliteten på lagad mat.

Fetter, innehållna i stora mängder i kött och mjölk, bidrar till utseendet av symptom som indikerar prostatacancer. Ett stort antal frukter och grönsaker skyddar kroppen från degenerering av celler i käftens vävnader. I grönsaker finns det inget fett, vilket bidrar till en förändring i cellerna, men det finns likopen, som har cancer mot cancer. Vitaminer och mineraler verkar på två sätt på kroppen.

Växtbaserade produkter hindrar inte utseende av prostatacancer. Risken för en tumör ökar när man konsumerar en stor mängd kalcium i maten.

Symptom på en tumör i prostatakörteln

Illvilans sjukdom ligger i den fullständiga frånvaron av kliniska symptom under en tid. Med en signifikant tillväxt av tumören pressar den urinrörets kanal. Urin börjar sjunka med droppe, medan blåsan i sig är signifikant ökad i storlek. Tack vare moderna diagnosmetoder detekteras tumören i de tidiga stadierna. I mer avancerade fall visas patienten:

 • blod i urinen;
 • anuri;
 • intermittent urinflöde;
 • ökad urinfrekvens;
 • smärta i att ta bort urinen.

Med svår smärta i benen kan en man misstänka metastaser i cancer. De förekommer i ryggraden, påverkar bäckenbenet, ländryggsdelen på ryggen, benen på underbenen. Symptom på tumörmetastas kombineras med viktminskning, omotiverad svaghet och trötthet.

Ofta orsakar prostatacancer med metastaser utseendet av ett farligt tillstånd - akut urinretention, vilket kräver omedelbar medicinsk behandling.

Frekventa urinvägsinfektioner kan indikera prostatacancer. Med ålder ökar sannolikheten för metastaser hos angränsande organ. I många fall förråder inte sjukdomen sig själv, och metastaser detekteras med en planerad urologisk undersökning.

Smärtsamma känslor under urinering intensifieras med tillväxten av en malign tumör och metastasering av cellerna i vävnaderna i angränsande organ.

Utseendet av blod i urinen beror på graden av tumörprocessen. Den konstanta närvaron av henne i analysen indikerar processen att försumma processen och förekomsten av metastaser i benen. I fallet med prostatacancer kan hematuri uppträda plötsligt.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

Prostatacancer med metastaser har en speciell klinisk bild, som kännetecknas av närvaron av förändringar i benvävnader. Läkare har bestämt att metastaser i cancer kan förekomma i två typer: osteoblastiska lesioner och osteolytiska förändringar i benen.

Med osteoblastiska förändringar i vävnaden sker en ökning av mängden mineralämnen, i den osteolytiska processen, tvättas de ut ur kroppen, och sannolikheten för frakturer ökar. Celler som bildar prostatacancer har dubbelt syfte: de kan samtidigt förstöra eller stimulera processen att dela cellerna i benvävnad.

Processen av organskada av tumören beror på migrering av celler längs blodet och lymfatiska kanaler, med ytterligare penetration i vävnader från många organ. Metastaser i benen påverkar kroppens funktionella egenskaper i människokroppen.

Vid tillväxt av en malign tumör ersätts friska celler med cancerceller, tumörliknande benformationer uppstår. Sammansättningen av vävnaden förändras helt, mängden kalcium, natrium, magnesium och fluor ökar i den. Metastaser påverkar arbetet med den röda benmärgen: det totala antalet erytrocyter, blodplättar och leukocyter förändras. Ofta än andra organ metastaser i en prostatatumör påverkar ländryggen, mycket mindre ofta - lårbenet eller bröstområdet.

Kliniska manifestationer av metastaser av organ och vävnader i kroppen

Mycket ofta utvecklas prostatacancer med metastaser asymptomatiskt i de tidiga skeden av den maligna processen. De flesta män som lider av prostatacancer genom närvaron, notera uppkomsten av smärta av varierande intensitet i ländryggraden eller ben, inträffar sällan nedsatt funktion i kroppen, där vävnad penetreras av metastaser.

Ryggmärgsfallet med en malign tumör orsakar vissa förändringar i ryggraden. Smärtan blir outhärdlig under rörelser, laster, spridas längs nervstammarna. Utvecklar ett brott mot känslighet i form av domningar hypostaser observeras i buken. Smärta i den nedre delen av ryggen är outhärdlig, värkande, skytte tecken.

Violerad urinering, och hos vissa patienter utvecklas symtomatologi, vilket motsvarar ett förhöjt innehåll av kalciumjoner i blodplasman. Patienten har skarpa symtom på törst, illamående, trötthet och aptitlöshet.

Beroende på platsen för cancer är patientens vänstra eller högra ben numm. Efter förlust av känslighet i det drabbade organet sätter smärtsyndromet snabbt in. Metastaser i benet finns i sena besättningar av sjukdomen.

Metastaser med prostatacancer i lårbenen och bäckenbenen

Hos 20% av patienterna med maligna tumörer i prostata påverkas lårbenen eller benen som bildar den stora och små bäcken hos metastaser. Med ett sådant nederlag är deras förstörelse betydande. Patienten kan knappt röra sig utan hjälp, några smärtor på det drabbade benet uppvisar en stark smärta. Rörelse blir möjlig endast med hjälp av en käpp eller rullator. På grund av sin insolvens utvecklar patienten social fobi.

Bäckenkomplexet metastasiseras mycket mindre ofta än benbenen. Främmande cancerceller förstör benvävnad, vilket orsakar dess mineralisering, förändrar balansen mellan fosfor, koppar, kalcium. Benen hos patienten är känsliga för kyla, vid ställena för tumör blek hudfärg, torr vid beröring, då det finns smärta i benen eller verkar muskelkramper.

Smärtan är mycket svår, inträffar efter ett tag efter starten av gången, passerar inte efter vila. Ofta i axelområdet i överdelar kan patologiska frakturer förekomma. Deras närvaro indikerar närvaron av metastaser i benen. Prostatacancer med metastaser till benen i de övre extremiteterna bildar en ständigt ökande smärta som blir oacceptabel under natttimmarna.

Ökande hyperkalcemi smälter upp märkbart: i benen finns det redan förändringar, men mycket senare är det en överträdelse i angränsande organers arbete. I en patient med prostatacancer bidrar metastaser till förekomsten av:

Moderna metoder för att diagnostisera metastaser i ryggraden och benen

Prostatacancer är inte förgäves kallad en "obekväm fiende". Den utvecklas under en lång period och mot bakgrunden accelereras processerna för deformation och förstöring av benvävnad. Med sina problem vänder en man till en onkolog. Från denna specialist beror på att åtgärder för diagnos och behandling av prostatacancer med benmetastaser antas i tid. Sjukdomen "mognar" länge.

Smärta i benen kan dyka upp efter 10 års sjukdom. Diagnos av sjukdomen börjar med en röntgenundersökning och radionuklidbehandling. Samtidigt tillämpar specialisten screeningtest för att identifiera personer med riskfaktorer för att utveckla prostatacancer med benmetastaser.

Hos män med prostatacancer kan tester detektera vissa former av tumören. En av de mest effektiva metoderna för att diagnostisera cancer med metastaser är biopsi. För henne väljs små bitar av vävnad för att bekräfta närvaron eller frånvaron av en tumör i prostata. Under transrectal undersökning bestämmer läkaren platsen för den föreslagna biopsien.

Studier är inte så exakta, eftersom de inte ger ett direkt svar på frågan om tumörens karaktär. Prostatacancer med metastaser bestäms med hjälp av prostataspecifikt antigen. vars hastighet anger storleken på den maligna bildningen. Vid en antigennivå upp till 20 ng / ml bildades inte metastaser i benvävnad eller andra organ. Förekomsten av ett antigen över 40 ng / ml indikerar en massiv metastasering av en cancer tumör.

Fluktuationer i antikroppsnivån indikerar effektiviteten av behandlingen eller återfallet av sjukdomen. Efter att ha upptäckt ett antigen över 20 ng / ml, föreskriver en specialist ett metastatiskt test. Efter en röntgenstudie kan du avgöra om bensystemet påverkas av sjukdomen.

Behandling av prostatacancer efter uppkomsten av dess metastas i andra organ

Ny forskning har visat att cancerbehandling bör väljas med hänsyn tagen till faktorer som:

 • patientens ålder
 • stadium av cancer;
 • allmän tillstånd hos patienten
 • risk för behandling.

En komplex behandling med användning av förväntad hantering eller strålbehandling utförs. Med aktiv tillsyn övervakar specialisten utvecklingen av cancer, studerar dess progression för att bestämma den exakta början av behandlingen. Kirurgisk ingrepp innebär borttagning av prostatakörteln.

Samtidigt skärs närliggande fartyg och vasutläggningar ut. Denna typ av behandling förlänger patientens liv mycket, vilket minskar sannolikheten för återfall av sjukdom. Operativ intervention är kontraindicerad hos äldre.

Vid behandling med strålbehandling förstörs tumören medelst fjärrstyrda strålar. Med hormonell behandling tar doktorn bort testiklarna kirurgiskt för att stoppa produktionen av manliga könshormoner. Algoritmen för behandling av lokaliserad cancer innefattar:

 • aktiv övervakning
 • extern exponering
 • brakyterapi;
 • avlägsnande av prostatakörteln.

Radikala behandlingsmetoder är mest effektiva. De administreras till män under 65 år vid en prostataspecifik antigennivå på 10 ng / ml. Alla patienter med prostatacancer och metastaser bildas i tre riskgrupper beroende på överlevnadsnivå.

Hos män som har stor risk ökar levnadsstandarden med hormonbehandling, men antalet biverkningar ökar. Hos patienter med begränsad prostatacancer används nya typer av behandling. Efter avlägsnande av tumören sjunker PSA-antigennivån till 0. Återkommande av tumören med metastaser behandlas beroende på samtidiga sjukdomar och studiedata. Förskrivs för behandling:

 • androgenterapi;
 • kryokirurgi;
 • avlägsnande av prostata.

Vid behandling av prostatacancer kan biverkningar uppstå i form av:

 • erektil dysfunktion
 • urininkontinens
 • sjukdomskänsla;
 • blödning.

Prostatacancer har en bra prognos och risken för överlevnad är maximal, inom 91-95%.

Behandling av prostatacancer med metastaser ger en chans för många patienter att öka livslängden.

Var uppstår metastaser i benen av prostatacancer?

Bildandet och utvecklingen av onkologi hos män beror i stor utsträckning på ålder, genetisk predisposition och miljö. De farligaste är metastaser i prostatacancer som tränger in i lårbenen, bäcken eller ryggraden. Denna form observeras vanligtvis med en genetisk predisposition, och manliga hormon testosteron accelererar bara tillväxten av cancerceller och deras spridning i hela kroppen.

Huvud tecknen på tumörutveckling

En av farorna med att utveckla prostatacancer är den nästan fullständiga frånvaron av symptom i de tidiga stadierna. Tecken på sjukdomen är:

 • Urinflödet blir intermittent, medan urinering blir frekventare;
 • anuria framträder;
 • i urinen finns blod;
 • urin är mycket smärtsam.

Om på bakgrund av ovanstående egenskaper observeras i skelettsmärta, är penetrationen sannolikt metastas i de nedre extremiteterna, lumbala och bäckenregionen av ryggraden. Sådana smärtsamma symptom på skador på benvävnad åtföljs av trötthet, omotiverad av generell svaghet, kraftig viktminskning. Vid akut urinretention, som ett resultat av proliferation av prostatatumören, kan brådskande kirurgiska ingrepp krävas.

Beroende på penetration av metastaser kan symtomen, deras lokalisering, variera. Vid spridning i ryggraden uppträder oacceptabel smärta med någon rörelse, belastning, i buken finns det hypesia. Dessutom uppträder en sådan kränkning av känslighet som domningar, i nedre delen av ryggen finns ontvärk, lumbago.

Av de karakteristiska tecknen på penetration av metastaser i benvävnad är det också nödvändigt att notera:

 • störningar i urinering med symtom som är förknippade med en hög volym i kalciumjoner i blodplasma;
 • konstant stark törst;
 • växande illamående
 • Bristande aptit, det försvinner ofta helt och hållet (törst medan den behålls);
 • stark, nästan konstant trötthet
 • domningar i höger eller vänster ben (beror på lokaliseringen av det drabbade området);
 • förlust av känslighet hos det drabbade området
 • smärt syndrom.

Vanligen förekommer metastasering i benvävnaden i de sena stadierna av prostataprocessens tumörprocess, så det är mycket viktigt att upptäcka aktuell detektion.

Processen för penetration av metastaser i benvävnad

Intagandet av cancerceller i benvävnad utmärks av sin egen kliniska bild. Det finns två typer av sådana skador:

 • Osteolytisk, i vilken mineralämnen tvättas ut ur vävnader, blir de
 • Bräcklig, svag, risken för sprickor ökar;
 • osteoblastisk med en kraftig ökning av den totala mängden mineralämnen.

Samtidigt kan cancerceller samtidigt inte bara förstöra, men stimulera även uppdelningen av benceller.

Nederlaget i benen utvecklas, tack vare den förflyttning av cancerceller via det lymfatiska, cirkulatoriska banor med aktiv inträngning i omgivande vävnad. Friska celler som cancersjukdom spridning ersättas visas benmetastas, vävnadskomposition varierar från fullt observerade ökningen av magnesium, kalcium, fluorid, natrium, leukocyter, blodplättar, erytrocyter, att i laboratorietester.

Cirka 20% av patienterna har metastaser i lårbenen, bäckenområdet. Vävnaderna förstöras väldigt, patienten kan inte röra sig självständigt, eftersom alla rörelser orsakas av svår smärta. Det är inte ovanligt för en patient att utveckla social fobi på detta stadium av prostatacancer.

I de återstående 80% av fallen går tumören in i ländryggen, bröstkorget, nedre tredjedel av ryggraden. Det finns en stark mineralisering av vävnader, att röra fötterna blir kalla, medan skador på nedre extremiteterna, smärta i benen, muskler starka kramper.

Efter vila går inte smärtan bort, de intensifieras på natten, kan åtföljas av sådana vanliga symptom på cancer i prostatakörteln som:

 • ofta illamående, kräkningar;
 • utseende av förstoppning
 • arytmi.

Grundläggande diagnostiska metoder

Från den tidiga diagnosen av prostatakörteln, beror på att penetration av metastaser i omgivande vävnader förhindras.

Diagnostik inkluderar:

 • Röntgenundersökning
 • olika screeningtest;
 • I närvaro av tätningar och detektion av tumörer utförs en biopsi;
 • transrectal undersökning utförs;
 • En bestämning med användning av prostataspecifikt antigen användes för att bestämma hastigheten för tumörtillväxt (vid hög hastighet tilldelas platser för metastasering).

Behandling: egenskaper och metoder

Behandling av prostatacancer och metastasering beror på patientens ålder, allmänt tillstånd, sjukdomsstadiet, risken för behandling. Kirurgi utförs endast på recept, är hela drabbade organ och vävnader bort med samtidig excision av sädesledaren, den närliggande fartyg.

Med hormonbehandling kan du behöva ta bort testiklarna, vilket kan stoppa produktionen av hormoner. För patienter i hög ålder är operation kontraindicerad.

När benvävnad är involverad används vanligtvis följande algoritm:

 • övervakning av det drabbade området
 • bestrålning (fjärr);
 • brakyterapi;
 • radikal ingrepp (kirurgi utförs endast för patienter under 65 år).

Prostatacancer med metastaser i benvävnad har en bra prognos med snabb upptäckt. Med snabb behandling får patienterna en bra chans att öka livslängden.

Källor: http://www.ayzdorov.ru/lechenie_metastazi_prostati.php, http://kakbik.ru/andrologiya/prostata/metastazy-pri-rake-predstatelnoj-zhelezy.html, http://kaklechitprostatit.ru/vidy/ metastazy-v-kostyah-pri-rake.html

Rita slutsatser

Slutligen vill vi lägga till: väldigt få människor vet att enligt de officiella uppgifterna om internationella medicinska strukturer är den främsta orsaken till cancer parasiter som lever i människokroppen.

Vi genomförde en undersökning, studerade en massa material och viktigast kontrollerade i praktiken effekten av parasiter på cancer.

Som det visade sig, 98% av patienterna som lider av onkologi är infekterade med parasiter.

Och det är inte alla kända bandhelminter, men mikroorganismer och bakterier som leder till neoplasmer, sprider sig i blodomloppet genom kroppen.

Vill bara varna dig för att du inte behöver springa till apoteket och köpa dyra droger, vilket enligt apotekare kommer att radera alla parasiter. De flesta droger är extremt ineffektiva, dessutom orsakar de enorma skador på kroppen.

Vad ska jag göra? Till att börja med rekommenderar vi att du läser artikeln med landets främsta onco-parasitolog. Denna artikel beskriver en metod genom vilken du kan rengöra din kropp av parasiter för endast 1 rubel, utan skada på kroppen. Läs artikeln >>>

Prostatacancer med benmetastaser: kliniska manifestationer av metastasering mot andra organ

Prostatacancer är en malign neoplasma som utvecklas från epitelceller av körtelvävnad. Årligen registreras en betydande ökning av förekomsten över hela världen.

Bland de onkologiska patologierna i många länder nådde den nästan den tredje platsen i prevalensen, den andra endast för lung- och mag-tarmkanalen. Ungefär för varje femte patient med prostatacancer slutar processen i ett dödligt utfall.

Symptom på en tumör i prostatakörteln

Vid sjukdomens inledande skede finns inga kliniska tecken.

De förekommer i de senare faserna av prostatacancerprogression och representeras av följande:

 • dizuricheskie störningar, vilket indikerar närvaron av obstruktion av urinröret och basen av blåstumör (svag ström av urin, falska önskningar i toaletten, känsla otillräcklig tömning av urinblåsan, inkontinens);
 • smärtsamma förnimmelser i underlivet, perineum, ovanför puben;
 • hematuri (närvaro av blod i urinen);
 • hemospermi (närvaro av blod i halvvätska);
 • erektil dysfunktion
 • allvarlig viktnedgång
 • lågkvalitativ feber;
 • generell svaghet, ökad trötthet.

Processen med metastasering till andra organ i prostatacancer

En av de faror som en malign tumör ställer är metastaseprocessen (rörelsen av oncocells längs blodets eller lymfkärlens gång) till andra organ och vävnader. De kan vara regionala lymfkörtlar eller avlägsna strukturer. Regionala lymfkörtlar är i det här fallet de som ligger i det lilla bäckes hålighet under delningen av den gemensamma iliacartären i höger och vänstra gren.

Fjärrmetastaser påverkar oftast ben, åtminstone - halsen av urinblåsan, tjocktarmen, lunga, hjärna, hud, lever och någon annan grupp av lymfkörtlar. Prostatacancer med metastaser i bäckenbenet, ryggraden, revbenen, bäckenet eller nedre extremiteter står för 85% av det totala antalet metastaser.

Kliniska manifestationer

Närvaro av fjärrmetastaser kan bedömas i det påverkade organet för utveckling av smärta, utseendet på ödem i nedre extremiteterna (lymfstasis inträffar), neurologiska symptom (känslighet störning paraplegi), anemi, uremi, kakexi. Dessutom kommer det drabbade organets funktion att lida. Om denna lever - det kommer att finnas tecken på leverinsufficiens, överträdelser av bilirubinmetabolism, syntesen av många viktiga föreningar, inklusive koagulationsfaktorer.

Hjärnmetastaser orsakar yrsel, intensiv huvudvärk, minnesförlust, uppmärksamhetskoncentration, suddig syn, svimning. Prostatacancer med metastaser i ryggbenets ben kännetecknas av smärta, ryggradsproblemer, ryggmärgs kompressioner.

Metastaser i prostatacancer: lokalisering och behandling vid progressionsstadiet

Metastaser i bäckenbenen är de vanligaste patologierna, med all sannolikhet, på grund av deras närhet. Mindre vanligt är höftbenets nederlag. Den huvudsakliga kliniska manifestationen av patologi är ett starkt smärtssyndrom. Vid sjukdomsförloppet sker cellförstöring, en kränkning av arkitektoniken i deras struktur, och benen blir sköra, benägna att patologiska frakturer.

diagnostik

Metastaser i prostatacancer lokalisering i ryggraden och benen upptäcks oftast under skelettets scintigrafi.

Osteoscintigrafi är baserad på introduktionen i kroppen av den undersökta speciella farmaceutiska beredningen innehållande märkta radioisotoper följt av övervakning av dess fördelning och ackumulering i benen.

Denna undersökning är inte avsedd för patienter som inte har några kliniska symptom hos osseoussystemet och en PSA-nivå på mindre än 20 ng / ml med en starkt och måttligt differentierad cancerform.

I andra fall kan radiografi av den drabbade ryggraden och benen vara användbar. Vid tvivelaktiga resultat används den så kallade PET CT (positronutsläppstomografi / beräknad tomografi) med 11C-kolin, 18F-fluorid. Studien föreslår också införandet av ett radioaktivt läkemedel till en patient. Metoden kännetecknas av hög noggrannhet och informativitet.

Ibland, om det är omöjligt att utföra tidigare undersökningar, används MRI (magnetisk resonansbildning) av ryggraden, bäcken, höften eller hela kroppen.

Indirekt kan närvaron av metastaser i benen också indikera några laboratorieindikatorer. Till exempel detekteras en ökning av aktiviteten av alkaliskt fosfatas i blodplasma hos de flesta patienter.

Metoder för behandling

Metastaser i prostatacancerlokalisering i benvävnad kräver lång och komplex behandling. Dess typ och varaktighet bestäms av svårighetsgraden av tillståndet, antalet lesioner och så vidare.

Strålbehandling

En av de radikala behandlingsmetoderna, som gör att du kan förstöra cancerceller, på grund av vilken andelen överlevnad av patienter ökar. Det används oftast i kombination med hormonbehandling. Vid strålbehandling får mankroppen en viss dos joniserande strålning riktad specifikt till det drabbade området.

Det finns flera typer av strålterapi:

 • fjärrkontroll (den vanligaste);
 • corpuscular;
 • kontakt, inklusive interstitial.

Vid behandling av strålning är patientens fullständiga återhämtning möjlig. Som regel utförs kirurgisk behandling inte. Varaktigheten av strålbehandling är minst 1,5-2 månader eller mer. Bland de största nackdelarna är den joniserande skadorna på friska celler av ett antal lokaliserade vävnader. Också möjliga komplikationer kan förekomma i form av urininkontinens, erektil dysfunktion, diarré, hematuri, urinrörelse, rektal blödning.

Hormonbehandling

Hormonbehandling, som en självständig metod, används praktiskt taget inte. Vanligtvis kombineras det med radikalt kirurgiskt avlägsnande av tumör- eller strålbehandling. Huvudsyftet med denna metod är att så mycket som möjligt reducera manliga hormon testosteron i prostatacellerna.

I det här fallet kan vissa droger påverka testiklarna och stoppa produktionen av testosteron, men i detta fall minskar koncentrationen i blodplasma också.

Andra sänker endast sin nivå i prostatakörteln, utan att det påverkar det totala innehållet i serumet.

Typer av hormonell behandling:

 • orkidektomi;
 • användning av läkemedel:
  • agonister av luteiniserande frisättande hormon LHRH (Gozerelin, Leuprolid, Decapeptil, Buserelin);
  • antagonister av LHRH (Degarelix);
  • östrogenbehandling (dietylstilbestrol);
  • antiandrogener (cyproteron, klormadinon, flutamid).

Med metastatisk cancer ordineras antiandrogener oftast i regimen av maximal androgen blockad. Biverkningar inkluderar illamående, kräkningar, anemi, nedsatt leverfunktion, minskad potens, gynekomasti.

kemoterapi

Ibland utvecklar patienter med metastatisk cancer resistens mot hormonella läkemedel och sedan tar de flesta specialister till hjälp av kemoterapi. Hittills är den allmänt accepterade behandlingslinjen användningen av cytostatika som blockerar tillväxten och utvecklingen av cancerceller. De mest studerade och använda drogerna i detta område är taxotere (docetaxel), cabazitaxel.

Kemoterapi är indicerad för patienter med både kliniskt manifesterade (symptomatiska) och asymptomatiska metastaser. Kemoterapi läkemedel ordineras av kurser beroende på kroppens svar på föregående administrering, förekomsten av smärt syndrom, nivån på PSA och andra funktioner.

Operativ ingripande

Kirurgisk behandling innefattar fullständigt avlägsnande av prostata med seminala vesiklar och den intilliggande delen av urinröret. Vanligtvis används för personer med en gynnsam prognos (livslängden är mer än 10 år).

Den vanligaste typen av kirurgisk ingrepp är radikal retropubisk adenomektomi med bilateral avlägsnande av bäckens lymfkörtlar.

Komplikationer av radikal prostatektomi: döds (0-1,2% av fallen), skada på rektum, urinledare, lungemboli, urininkontinens, ventrombos i de nedre extremiteterna, erektil dysfunktion.

Överlevnad av patienten

Prognosen fastställs av sjukdomsfasen, nivån på PSA, differentieringen av tumören själv och närvaron av metastaser. Den femåriga överlevnadsfrekvensen för patienter i steg 1-2 efter kirurgisk behandling och strålbehandling varierar från 70 till 90%. Efter att ha bekräftat diagnosen prostatacancer vid metastasen, är den genomsnittliga varaktigheten före sjukdomsprogressionens början 2 till 3 år.

Med utvecklingen av hormonbeständig cancer med fortsatt hög aktivitet i processen är överlevnadsgraden mindre än 12 månader. På grund av kemoterapi hos personer utan symptom är överlevnadstiden 21-22 månader, medan hos patienter med kliniska symtom på metastaser i benen - upp till 14 månader.