Huvud
Massage

Orsakerna till prostatacancer 1 grad: symptom och sätt att behandla

Malign tumör i prostatakörteln är en allvarlig sjukdom som är svår att diagnostisera och behandla. Ju tidigare processen identifieras desto större är risken för full återhämtning.

Den första etappen av cancer är mycket svagt uppenbarad, som strömmar nästan asymptomatisk.

Tidig upptäckt av sjukdomen i detta skede säkerställer härdning och återställande av ett normalt liv.

Anledningar till förekomst och riskområde

Prostatacancer avser svårt att diagnostisera tumörer. Många män går till doktorn för sent, när symptomen blir uppenbara och behandlingen blir mer komplicerad. Samtidigt försvårar varje förlorad dag patientens tillstånd, även om processen fortsätter obemärkt för honom. För att inte möta en obehaglig överraskning i form av en progressiv malign tumör är det viktigt att veta i förväg om du går in i en riskgrupp.

Orsaken till malign tumörbildning kan vara:

 1. Ärftlighet. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt män vars närstående släktas av prostatacancer eller prostatit. Förekomsten i familjen historia om farfar eller far, som plötsligt dog i åldern 50-55 år, kan också indikera en predisposition till prostata patologier.
 2. Ålder. Ofta diagnostiseras sjukdomen hos män över 50, men de första symptomen kan dyka upp efter 40.
 3. Kronisk prostatit. Infektion av prostata skapar gynnsamma villkor för kärnbildning av maligna celler.
 4. Fel sätt att leva. Maligna tumörer hotar män som konsumerar mycket rött kött och djurfett. Orsaken kan vara frekvent stress, brist på normal sömn och stillasittande livsstil.
 5. Rökare. Nikotin, tobaks tjära och förbränningsprodukter orsakar irreversibla förändringar i kärlen och negativt påverkar prostata tillståndet.

Prostatacancer i 1 grad - livslängd

Med 1 grad av prostatacancer är symtomen nästan obetydliga, de kan försvinna efter några dagar, vilket ger plats för långlivad eftergift och återkommer sedan. Patienten känner inte smärta, men mild obehag, som lätt undertrycks av någon bedövning. De flesta av de karakteristiska symptomen liknar de första manifestationerna av prostatit, cystit, pyelonefrit eller andra frekventa sjukdomar i det geniturinära området.

Symtom på prostatacancer 1 grad:

 • frekvent urinering
 • konstant känsla av otillräcklig tömning av blåsan;
 • blod i urinen;
 • brinner med urinering
 • smärtsam utlösning, möjligen utseendet av blodspår
 • Sträckande smärtor i underlivet och i korsbenet;
 • allmän apati, förvärring av aptit, sömnlöshet.

Samtidig närvaro av 2-3 symtom är en bra anledning att ringa till en läkare. Det är värt att överväga att de kan uttryckas mycket dåligt. Särskild uppmärksamhet bör ägnas män på 50 år och äldre med komplicerad ärftlighet. De behöver undersöka tillståndet av prostata varje år.

För den första etappen av prostatacancer är karakteristiska små enheter, som är svåra att observera med en enda ultraljudsundersökning. I avsaknad av snabb behandling, fortskrider sjukdomen snabbt.

I det andra steget ökar tumören, men går inte utöver prostata, kan processen vändas och uppnå fullständig botemedel.

Den tredje etappen präglas av en stark ökning av neoplasmen, det påverkar inte bara prostata, men också de omgivande områdena.

På den fjärde är det metastaser i levern, njurarna, lungorna, bäckenbenet och ryggraden påverkas. Den tredje etappen garanterar inte en fullständig botemedel, en försiktig prognos av läkare ger en överlevnad på 50%. Vid upptäckt av cancer i fjärde etappen är det inte en återhämtning, utan en relativt normal överlevnad. Med rätt behandling kan patienten leva från 1 år till 3 år.

Diagnosalternativ

Det är inte lätt att upptäcka prostatacancer i det inledande skedet. Klassiska metoder som digital rektal undersökning blir lite informativ, neoplasmer är för små.

Mycket mer effektivt demonstrerar ultraljudsundersökning prostatacancer. Vid det första skedet av sjukdomen utförs det 2 eller 3 gånger med flera veckors mellanrum. Detta är nödvändigt för att kontrollera tumörens tillväxt.

I det inledande skedet är de mest exakta resultaten blodprov för närvaron av prostata-specifikt antigen (PSA). Analysen ger emellertid inte en 100% garanti för cancer, en positiv reaktion kan vara med prostatit, prostata adenom och andra sjukdomar av inflammatorisk natur.

För att klargöra diagnosen är klar biopsi med efterföljande histologisk undersökning av vävnader. Förfarandet avslöjar närvaron av enskilda cancerceller även i frånvaro av lokala tumörer.

Vid senare skeden, röntgenbilder eller benscintigrafi, CT-skanningar eller avancerade blodprov. Men i de tidiga faserna av sjukdomen visar dessa tekniker inga uppenbara förändringar.

behandling

Efter att ha gått till doktorn och avslöja tumörens maligna natur kommer det en väntetid. Onkologen observerar tumörutvecklingen inom några veckor, under vilken tid diagnosen kan klargöras eller uteslutas.

När positiv analys är tilldelad hormonbehandling med samtidig antagande av förstärkande droger.

Mindre smärta och andra obehagliga känslor stoppas av lätta bedövningsmedel, antidepressiva medel eller antikonvulsiva medel kan användas för anestesi.

Kursen ordineras individuellt och beror på patientens tillstånd.

Om antalet maligna celler ökar, för att undertrycka sin aktivitet, kemoterapi. I det inledande skedet ger det bra resultat, men för äldre patienter är sådan behandling inte angiven.

I sällsynta fall beslutar läkaren att slutföra eller delvis resektion av prostata. Det indikeras för allvarliga skador, till exempel adenom med närvaro av degenererade celler. Resektion erbjuds till relativt unga patienter, behandling med ökade doser av hormoner rekommenderas för den äldre generationen.

Traditionell medicin

Uppgiften för traditionell medicin bör endast vara tillhörande. Alla recept måste diskuteras med läkaren och få sitt godkännande. Det är omöjligt att förlita sig bara på hemmetoder, patienten ska inte komma ur medicinsk kontroll. Säkra medel kan stärka patientens immunitet, lindra ångest och depression, förbättra sömn och aptit, vilket ger chansen att motstå sjukdomen.

I de tidiga stadierna av cancer kan du prova förstärkta växtbaserade dekoktioner från:

Tillstånd ges också att använda mycket utspädd alkoholiska tinkturer, vem pokapelno dricker ett specialprogram. Eventuella termiska förfaranden som väcker tumörtillväxt är strängt förbjudna.

Hembehandling ska stödjas av avslag på alkohol och rökning samt en balanserad kost baserad på:

 • helkornsprodukter
 • grönt;
 • färska grönsaker och frukter;
 • Mjölkprodukter med låg fetthalt;
 • magert kött och fisk.

Detektion av prostatacancer i första etappen är en stor framgång för läkaren och patienten. Behandlingsprocessen är starkt förenklad, med medicinskt stöd kroppen kämpar framgångsrikt med sjukdomen, återhämtning efter operation är snabbare.

Prostatacancer i 1 grad - livslängd, behandling

Prostatacancer är en av de vanligaste onkologiska sjukdomarna bland män. Ondartad tumör utvecklas i prostatas vävnader, men för de senare stegen är det karakteristiskt för att sprida det långt bortom prostata. Om behandlingen startades tidigt, är sannolikheten för ett dödligt utfall nästan 90%.

orsaker till

Specialister kan inte namnge den exakta orsaken till prostatacancer. Det finns dock en viss riskgrupp, sannolikheten för att sjukdomen uppstår är mycket högre.

Den här gruppen omfattar män:

 • över 65 år
 • genetisk predisposition (om sjukdomen diagnostiserades med nästa släkting ökar risken för uppkomst med 2 gånger);
 • lever i negativa miljöförhållanden
 • obalanserad diet (fet mat, röd köttförbrukning);
 • brist på fysisk aktivitet
 • arbete i samband med konstant kontakt med kemikalier.

Alla dessa är indirekta orsaker, vars kombination kan utlösa starten av prostatacancer.

Stages av sjukdomen

Prostatacancer, liksom andra former av cancer, har 4 huvudfaser:

 • Steg 1 - endast prostatakörtelvävnad påverkas. Tumören är extremt liten, vilket gör diagnosen svår. Vid detta stadium är detektion av prostatacancer extremt sällsynt.
 • Steg 2 - tumören ligger i körteln, det är tydligt synligt i ultraljudsundersökningen.
 • Steg 3 - tumören gick bortom prostatakörteln. Seminala vesiklar påverkas.
 • 4 grader - tumörspridningen långt bortom körteln. Ben, lungor, lymfkörtlar kan påverkas. Metastaser i levern, på andra organ och vävnader.

Funktioner av diagnos och behandling av 1 grad av cancer

Prostatacancer i 1 grad, tack vare möjligheterna i modern medicin, är härdbar. Men tyvärr är symtomen på sjukdomen i detta skede praktiskt taget frånvarande. Eftersom i de flesta fall diagnosen cancer i första etappen av misstag diagnostiseras.

Vid detta skede har cancercancer en mikroskopisk storlek. Den går inte utöver prostatens gränser, ändrar inte ens sin form. Det här orsakar svårigheterna vid diagnos, eftersom en sådan neoplasma ibland inte ens är palpabel.

Oftast diagnostiseras sjukdomen vid ultraljud i bukhålan, som tilldelas patienten på grund av en annan sjukdom.

Identifiera prostatacancer i 1: a graden hjälpas av ett blodprov av PSA (prostata-specifikt antigen). Denna undersökning rekommenderas regelbundet för män vars ålder överstiger 50 år. Men om det fanns fall av sjukdom i familjen är det nödvändigt att börja ta en sådan analys från en tidigare ålder.

För närvarande är prostatacancer som diagnostiseras i ett tidigt skede helt botad.

Naturligtvis, om behandlingen ordinerades och genomfördes omedelbart efter detektion av tumören. Den särdrag av prostatacancer är också att inom ett par år kan en malign neoplasma vara i början. Det vill säga en lång sjukdom kan vara helt asymptomatisk. Explicit tecken visas bara i 2-3 steg.

behandling

När prostatacancer i 1: a graden diagnostiseras bör behandlingen påbörjas omedelbart. Metod för behandling väljs individuellt för varje patient, med beaktande av faktorer som ålder, vikt, aktivitet, allmän hälsa.

De huvudsakliga typerna av terapi som används för sjukdomen i detta stadium är:

 • hormonbehandling
 • kirurgisk ingrepp;
 • brakyterapi;
 • Strålbehandling.

Låt oss överväga mer noggrant vad varje typ av behandling är.

Hormonbehandling

Denna typ av behandling innebär att ta droger vars huvudsakliga syfte är att minska produktionen av testosteron i kroppen av ett manligt hormon samt läkemedel som innehåller östrogen.

Dessutom utförde ofta orchidektomi (kirurgiskt avlägsnande av testiklar). Hormonal terapi har ett antal biverkningar, så specialister sällan tillgriper denna metod.

Kirurgisk ingrepp

Kirurgisk ingrepp i prostatacancer innebär borttagning. Idag används transuretral resektion (TUR, avlägsnande genom urinröret) och laparoskopisk metod oftast (borttagning sker genom ett litet snitt i bukhålan). Fördelarna med dessa metoder är hög effektivitet och snabb återhämtning.

brakyterapi

Brachyterapi - Metoden för strålbehandling. Men skillnaden är att strålkällan är inne i människokroppen - i närheten av tumören. Prostatacancer i steg 1 involverar användning av lågfrekvent brachyterapi.

Det vill säga strålkällan injiceras direkt i prostata. Där börjar strålningselementet (radioaktivt jod) sönderfalla, verkar direkt på tumören och orsakar endast minimal skada på resten av organen.

Strålbehandling

Strålningsterapi förutsätter en yttre effekt. Metoden är mindre effektiv än brachyterapi, eftersom det finns en stark inverkan inte bara på själva tumören utan också på andra organ, lymfatiska och cirkulationssystem. Sådan behandling har ett signifikant antal biverkningar.

prognoser

Den första etappen av prostatacancer innebär användning av en behandlingsmetod. Och som regel är resultatet av sådan behandling positiv. Det viktigaste är att regelbundet ge blod för test (PSA) efter 40 år för att förhindra utveckling av cancer.

Prostatacancer i 1 grad

Prostatacancer i första graden är den första etappen av en onkologisk sjukdom. Många medlemmar av det starkare könet som hörde om sin diagnos är deprimerade, de är övertygade om att denna sjukdom inte kan botas. Men gör inte panik: med tiden kan behandlingen helt bli av med svår patologi.

Orsaker till sjukdomen

Prostatacancer har ett annat namn: karcinom. Det bildas i kroppen under påverkan av följande skäl:

 • Äldre ålder. Sjukdomen påverkar vanligen det starkare könet över 65 år.
 • Genetisk disposition mot onkologisk sjukdom.
 • Boende i en miljö med en ogynnsam ekologisk situation.
 • Användningen av mat, som negativt påverkar könsmässiga organens tillstånd.
 • Låg aktivitet livsstil.
 • Arbeta med skadliga ämnen.

Det bör noteras att sannolikheten för prostatacancer ökar med en godartad neoplasma i prostata.

Symptom på patologi

Det finns olika tecken på prostatacancer. Graden av svårighetsgrad av symtom på patologi beror till stor del på patientens personliga egenskaper.

Symptom på prostatacancer inkluderar:

 • Smärtsamma förnimmelser i prostataområdet.
 • Rezi med urinering. När tumörens storlek ökar ökar trycket på prostatakörteln.
 • Den brännande känslan som uppstår under tömningen av blåsan.
 • Hyppig uppmaning att urinera.
 • Förstöring av erektilfunktionen.
 • Smärtsamma känslor i sexuell kontakt.
 • Några representanter för hanen har blodiga föroreningar i urinen.

Om dessa karakteristiska symptom inte behöver panik, kan de observeras inte bara i prostatacancer, men även i prostatit, prostata adenom. [/ wpmfc_cab_si]

Diagnostiska åtgärder

Många män anser inte att det är nödvändigt att kontakta en specialist. Men enligt läkare bör behandling av prostatacancer med 1 grad utan kirurgi utföras först efter en noggrann diagnos. Olika diagnostiska åtgärder används för att bestämma närvaron av en cancerpatient. De hjälper till att avgöra om det finns förändrade celler i kroppen.

Vid den första etappen av onkologisk sjukdom i prostata kan patienten inte ha specifika symptom på patologin, så sjukdomen upptäcks ofta av en slump. Vid en visuell undersökning av patienten är det inte alltid möjligt att upptäcka en malign tumör, eftersom neoplasmen ofta har mikroskopiska dimensioner. Det är omöjligt att diagnostisera onkologisk sjukdom i prostatakörteln på basis av ultraljud ensam. Patienten måste ha ett blodprov som visar nivån på prostata-specifikt antigen. I närvaro av en malign tumör ökar dess innehåll i kroppen avsevärt.

Funktioner av behandling av prostatacancer i första graden

Om en patient diagnostiserades med prostatacancer i 1 grad, bör behandlingen påbörjas omedelbart efter detektion av en svag tumör med låg kvalitet.

Stage av prostatacancer

Vid val av en specifik behandlingsmetod bör följande faktorer beaktas:

 • Patientens ålder
 • Fysiologiska egenskaper hos patienten.
 • Aktiviteten hos representanten för det starkare könet.
 • Förekomst av kroniska sjukdomar.

Vid behandling av sjukdomen används hormonella läkemedel som saktar processen att producera testosteron i kroppen. Patienten behöver ta och droger som innehåller östrogen. Den största nackdelen med dessa läkemedel är att de ofta orsakar biverkningar när de används. Därför väljer specialister ofta andra metoder för att behandla sjukdomen.

Exempelvis utövar strålterapi en yttre effekt på en malign tumör. Med tillämpningen av denna teknik suspenderas tillväxten av neoplasmen. Som ett resultat minskar tumören signifikant i storlek. Men strålningen tränger inte bara in i de drabbade cellerna utan också i andra organ. Det har en negativ effekt på det mänskliga lymfsystemet, patienten förvärrar ofta blodcirkulationen. Vid strålbehandling är det andra biverkningar. Men det är en av de mest effektiva metoderna för behandling av prostatacancer i första graden.

Brachyterapi används också. Denna icke-kirurgiska teknik är baserad på effekten på cellerna av radioaktiv strålning. Patienter svarar positivt på brachyterapi. Radioaktiv strålning påverkar endast cancerceller, integriteten hos friska celler är inte störd.

I allvarliga fall behöver patienten en kirurgisk operation. För att avlägsna tumören utförs laparoskopi eller transuretral resektion.

Rehabilitering efter operation

Efter operation kan smärta uppstå. Om det behövs kan du ta droger som har smärtstillande egenskaper. Använd inte läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra. Det är nödvändigt att dricka en tillräcklig mängd vätska för att förbättra blåsans funktion. Vi måste överge de skarpa produkterna, alkoholhaltiga drycker. Patienten rekommenderas att undvika tungt fysiskt arbete i 6 veckor, men samtidigt bör han spendera mycket tid i frisk luft för att delta i speciell terapeutisk gymnastik.

Suppositorier för prostatacancer

Vid behandling av sjukdomen används inte bara mikroklyster, men även rektala suppositorier. De är gjorda av ingredienser av naturligt ursprung.

En bra terapeutisk effekt observeras vid användning av suppositorier innehållande propolis. Denna biodlingsprodukt minskar smärta i könsorganet, har en lugnande effekt på kroppen, minskar aktiviteten hos patogena mikroorganismer.

Vid behandling av cancer används ljus som innehåller ichthyol. De förbättrar blodcirkulationen i bäckenregionen, stoppar symtomen på sjukdomen, eliminerar spasmen. Ljus kan tillagas och självständigt hemma. I hemlagade suppositorier rekommenderas att sätta havtornsolja. Det är användbart i närvaro av cancerprostatsjukdom.

Folkmetoder för behandling av prostatacancer

Medicinska växter förhindrar vidare spridning av den patologiska processen. De bidrar till att återställa den hormonella bakgrunden, normaliseringen av urinering, minska den inflammatoriska processen som uppstår i prostatakörteln, förbättra patientens tillstånd. För behandling av patologi, använd växtbaserade örter och infusioner kokta på alkohol. Den medicinska kompositionen tränger snabbt in i den drabbade prostata. Cancerceller absorberar snabbt giftiga ämnen. Som ett resultat stannar processen att dela upp patologiska celler, de dör gradvis. Därför rekommenderas folkläkare att använda giftiga örter för behandling av patologi.

Björksvamp för behandling av prostatacancer

För beredning av infusion på basis av en björksvamp, är det nödvändigt att avlägsna denna svamp från barkytan. Det måste torkas och blötläggas i vatten. Efter fem timmar mals den resulterande svampen till ett grusliknande tillstånd. Den är fylld med vatten i en andel av 5: 1. Läkemedelsblandningen upphettas till en temperatur av 50 ° C, insisterad i två dagar. Då filtreras produkten, det rekommenderas att använda det minst tre gånger om dagen. En enstaka dos av drycken ska inte överstiga 0,1 liter.

Den resulterande infusionen ska förvaras i kylskåpet i högst tre dagar. Detta läkemedel måste tas under lång tid. Björk svamp eliminerar helt symptomen på cancer, det påverkar cancerceller negativt.

Prognos för prostatacancer i första graden

Prognosen i närvaro av onkologisk prostatsjukdom är generellt gynnsam. Vid karcinom observeras primär skada på orgel, med korrekt utförd behandling kan neoplasmen lätt elimineras.

Amerikanska onkologer genomförde en särskild studie. De lyckades ta reda på att 98% av det starkare könet, som hade behandlats snabbt, kändes bra även tio år efter att ha hittat en godartad tumör.

För närvarande står läkemedlet inte stilla: nya metoder för behandling av sjukdomen uppträder. Därför behöver patienten söka kvalificerad medicinsk hjälp i tid.

Hur man behandlar prostatacancer 1 grad med hjälp av kirurgiska och medicinska metoder?

Cancer, eller cancer, i prostatakörteln är en av de farligaste och mest utbredda cancersjukdomarna. Enligt frekvensen av dess förekomst tar det tredje plats efter lungcancer och magkreft och 2: a platsen i mortalitetsfrekvensen från maligna neoplasmer bland män. Efter 40 år har varje femtonde man prostatacancer. Hög mortalitet beror på svårigheten att diagnostisera sjukdomen i de tidiga stadierna, ofta upptäcks sjukdomen när metastaser till andra organ redan har dykt upp.

Förmodligen är orsakerna till cancerceller hormonella störningar i samband med åldersrelaterade förändringar. I riskzonen faller äldre män - ¾ av alla fall av prostatacancer till över 65 års ålder. Det finns också en länk till den genetiska predispositionen, om släktingar hade prostatacancer, måste du besöka urologen oftare för att identifiera de första tecknen på sjukdomen. Skadliga arbetsförhållanden, en ogynnsam miljö (kronisk förgiftning av kroppen med kemikalier, radioaktiva ämnen) kan också bidra till utvecklingen av sjukdomen.

Cancer inträffar när prostataceller börjar växa okontrollerade. Det finns flera typer av cancer beroende på organs vävnad där det förekommer, men acinar adenokarcinom är vanligast. Denna typ förekommer i prostata hos glandulär epitel, huvudsakligen i periferin, mindre ofta i organs centrala del.

Enligt graden av sjukdomsprogression utmärks 4 scener av prostatacancer. Vid stadium 1 är tumören så liten att det är svårt att diagnostisera det med konventionella metoder. Särskilda symptom är frånvarande. Det är dock vid denna tidpunkt att sjukdomen behandlas bäst, prognosen är gynnsam i nästan 100% av fallen. Vid 2 steg växer tumören i storlek, det kan redan diagnostiseras med transrektal ultraljud.

Ofta detekteras prostatacancer i 3-4 steg, när symptom uppträder. I dessa fall har tumören redan givit metastaser till intilliggande vävnader och andra organ. Det är därför det är viktigt att undersökas av urologer, särskilt män som är i fara.

Symptom på steg 1 och diagnos

Specifika symtom på stadium 1 prostatacancer där. Hos patienter finns det svårigheter med urinering: smärta, brännande, intermittent strålning, känsla av ofullständig tömning av blåsan. Sexuellt samlag och utlösning blir smärtsamma. Samma tecken manifesteras i inflammatoriska processer, adenom, så utan att tillgripa en urolog är det lätt att ta en sjukdom för en annan.

På grund av sin mikroskopiska storlek undersöks inte tumören med normal diagnos. Den mest tillförlitliga metoden kommer att bli ett blodprov för ett prostataspecifikt antigen (PSA). Varje år rekommenderas bloddonation för detektering av denna tumörmarkör för alla män över 50 år och med ogynnsam ärftlighet - även tidigare.

Förutom PSA-analysen används ultraljudstransrectal eller transabdominal undersökning, beräknad tomografi, MRI och biopsi av tumörceller för diagnos. Ofta finns cancer vid stadium 1 i diagnosen av en annan sjukdom i prostatakörteln eller närliggande organ.

Metoder för behandling

Cancer 1 grad är mottaglig för behandling. Den lilla storleken på tumören, bristen på metastaser indikerar en gynnsam prognos. Livslängden som resultat av behandlingen är 100% vid 5 år efter diagnos, 98% vid 10 år och 93% vid 15 år. Med tanke på att diagnosen huvudsakligen görs av äldre män är detta ett mycket bra resultat.

Metoder för behandling utses av en onkolog på individuell basis för varje patient och beror på hans ålder, organismens tillstånd och tumörens natur. I moderna läkemedel behandlas neoplasmer av den första klassens prostata med brachyterapi, prostatektomi, strålning och hormonbehandling.

Brachyterapi är den mest effektiva metoden för behandling av prostatacancer i 1: a graden. Detta är interstitiell strålbehandling, i vilken radioaktiva joderade granuler införs i det drabbade organet. Brachytherapists väljer individuellt antal och typ av isotop efter de nödvändiga undersökningarna. Efter implantation av kornen börjar ämnena sönderfalla och ha en effekt på tumören.

Brachyterapi tolereras väl av patienter, kräver inte långvarig rehabilitering. Inom ett par dagar kan patienten lämna kliniken och återvända hem. Efter brachyterapi är det nödvändigt att följa vissa rekommendationer. Du kan inte utöva sportövningar, lyfta vikter, du bör avstå från fysisk ansträngning, men sitta inte i mer än 2 timmar. De första veckorna visar en speciell diet utan stekt, kryddig, fet mat och alkohol. Under de första två månaderna rekommenderas att avstå från nära kontakt med barn och gravida kvinnor.

De första två månaderna bör regelbundet observeras hos läkaren, efter att prostatakörteln återgår till sitt normala tillstånd kan patienten leda ett vanligt sätt att leva. Under året kommer han att behöva göra ett PSA-test var tredje månad, och sedan övervaka hans tillstånd och ta prov var sjätte månad.

Prostatektomi är en radikal kirurgisk operation, där fullständigt avlägsnande av prostatakörteln sker. Operationen utförs endast i 1-2 steg, när tumören inte lyckades sprida sig till andra organ. I modern medicin används minimalt invasiv ingrepp utan stora håligheter. Oftast genomförs transuretral resektion genom urinröret eller laparoskopi (bukmikroskop).

Under prostatektomi kan robotkirurgiska metoder användas - laparoskopi utförs med hjälp av Da Vinci-apparaten. Efter en sådan operation finns det praktiskt taget inga ärr kvar på kroppen, risken för komplikationer är minimal, ingen långvarig rehabilitering krävs.

När prostata tas bort finns risk för erektil dysfunktion. Problemet med erektion efter operation uppstår genom skador på nervfibrerna som omger prostata. Moderna minimalt invasiva kirurgiska metoder kan minska risken för skador på ett minimum. Den oundvikliga konsekvensen av prostatektomi är emellertid oförmågan att befrukta ägget.

Som regel görs radikal prostatektomi hos unga patienter. Äldre patienter är mer benägna att få strålbehandling. Fjärr strålbehandling - en ganska vanlig metod som ger en radioaktiv effekt på neoplasmen och närliggande vävnader.

Trots förekomsten har denna metod biverkningar. För det första kan, förutom de drabbade cellerna, friska vävnader komma in i den radioaktiva strålen. För det andra kan patienten känna sig svag, illamående, yrsel. Likväl är strålterapi ganska effektiv vid behandling av prostatacancer i 1: a graden. Efter exponering sänks tumörtillväxten, maligna celler förfallna och elimineras från kroppen.

Tillsammans med ovanstående behandlingsmetoder används också hormonbehandling. Eftersom en av orsakerna till prostatacancer är hormonella förändringar är sådan behandling ett effektivt sätt att bli av med maligna celler. Patienter är ordinerade läkemedel som innehåller östrogener och ämnen som hämmar produktionen av androgener. Hormonala läkemedel påverkar positivt sjukdomsförloppet, tumören minskar, tillväxten av maligna celler stannar. Denna metod har emellertid dess nackdelar: det finns en minskning av sexuell funktion, minskad libido.

Med återkomsten av maligna celler efter strålbehandling används ultraljudsablation av tumören. Detta är en icke-invasiv behandlingsmetod, där en ultraljudsapplikator administreras genom en lokalbedövning genom ändtarmen. Vävnadsabla sker genom dubbla effekter: på grund av stiga i temperatur till 80-90 ° C och kollaps av mikroskopiska bubblor som genereras inuti cellerna genom sonikering.

Vid behandling av cancer på 1 grad hos äldre patienter kan läkaren vänta sig och observera sjukdommens art, hur mycket cellerna kommer att växa. Denna terapistrategi är meningsfull i avsaknad av obehagliga symtom och den långsamma utvecklingen av neoplasma.

Att använda alla metoder för att bekämpa cancer och förhindra övergången av sjukdomen till nästa steg, måste patienten hjälpa läkare med alla medel som är tillgängliga för honom. Till exempel att följa en viss diet med cancer av 1 grad, även om detta har en fördelaktig effekt på behandlingen. Patienter rekommenderas att avstå från stekt, salt, kryddig mat och ett stort antal animaliska fetter. Lägg till din diet fisk, färska grönsaker och frukter, spannmålsprodukter, livsmedel som innehåller vitamin C. Vegetabilisk olja måste ersättas med olivolja.

Prostatacancer i 1: a graden är väl behandlingsbar och har en överlevnadshastighet på 100%. Tidig diagnos och regelbundna undersökningar hos läkare hjälper till att upptäcka en tumör i det tidigaste skedet, när det inte finns några karakteristiska symptom. Moderna metoder kommer att tillåta att behandla en malign neoplasm snabbt, smärtfritt och utan lång rehabilitering.

Stage av prostatacancer. Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer är en allvarlig sjukdom hos den manliga sexuella sfären, som kännetecknas av utvecklingen av en malign tumör från prostatavävnaderna. De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen är: ålder över 65 år, genetik (förekomst av sjukdom hos blodrelaterade personer), testosteron - det manliga könshormonet.

Onkologi urinorganen, i synnerhet prostatacancer hos män under det senaste decenniet "föryngras" och började träffas oftare. Endast prostatacancer i Ryssland är 3-5% av alla bäckencancer hos män, och bland den manliga publiken marken denna farliga maligna och smygande sjukdom - rankas tredje och det finns all 8: e person

Korrekt att behandla cancer i en prostatakörtel kan läkaren vid en etablering av ett utvecklingsstadium och sjukdomsförlopp. Prostatacancer i de första stadierna med hjälp av moderna metoder kan botas med 95-99%, förutsatt att det inte finns någon metastasering.

Stages av prostatacancer bestäms av tumörens storlek och aggressivitet, spridningen av metastaser. Alla dessa aspekter beaktas och beskriver den moderna klassifikationer: internationell TNM system summan / Gleason (beskriver graden av aggressivitet onkoopuholey), nivån av PSA i blodet (tumörmarkören visar ökningen av blod - specifikt protein PSA) -system Dzhyuit Whittemora.

Det är viktigt att veta! Oncomarkers hänvisar till substanser som produceras av tumörceller från tidpunkten för deras utveckling. Med någon onkologisk patologi utsöndras dessa specifika proteiner från blodet eller urinen. Deras nivå kan förutbestämma scenen, sjukdoms eventuella återfall eller effektiviteten av behandlingen. Det är på nivån av PSA (PSA) prostata specifikt antigen är bestämd prostatacancer.

Malign tumör i prostata

T är storleken på den primära tumören:

 • Tx - den primära tumören kan inte bestämmas;
 • T1 - tumören definieras inte av ultraljud och rektal undersökning med ett finger:
 • T1a - neoplasm bestäms av en olycka vid avlägsnande av prostata adenom. Histologisk undersökning indikerar närvaron av 5% oncoceller;
 • T1B - en neoplasm hittades av en slump när adenomen av prostata avlägsnades, en histologisk undersökning visade mer än 5% av oncocellerna;
 • T1c - tumören diagnostiseras när man utför en nålbiopsi på grund av en hög nivå av PSA i blodet.

T2 - tumören är begränsad till en kapsel och ligger inuti prostatakörteln:

 • T2a - mindre än hälften av en lob av prostata påverkas av tumören;
 • T2B - tumören påverkas mer än hälften av en lob av prostata;
 • T2c - båda delarna av prostata påverkas.

T3 - Onkogenes ligger utanför prostaskapseln:

 • Т3а - En eller tvåvägsfördelning av onkogenesen utanför kapseln, som inte når de seminalblåsor som ligger på prostatens sidor och ansvarar för utlösning;
 • T3B-onkogenesen nådde de sämsta vesiklarna.

T4 - tumören har spridit sig till ett antal underliggande vävnader och organ och är vid blåshalsen, yttre sfinktern (muskeln som kontrollerar urinering), rektum, muskler lyfter anus eller bäckenväggen. Seminala vesiklar skadas inte.

N-regionala lymfkörtlar (placerade i det lilla bäckenet eller under bifurcationen av de gemensamma iliacartärerna). Sidokalisering av regionala metastaser spelar ingen roll för kategori N:

 • Nx - det är omöjligt att uppskatta regionala LU;
 • N0 - ingen metastasering i regionala LU;
 • N1 - metastaser finns i regionala LU.

M - avlägsna metastaser:

 • MX - det finns inget sätt att upptäcka metastaser;
 • M0 - avlägsna metastaser är frånvarande;
 • M1 - avlägsnande av metastas är mer avlägsen:
 • M1a - fjärrvärdena påverkas;
 • М1в - metastaser finns i benvävnad;
 • M1c - metastasering i avlägsna organ (njurar, lungor, lever).

Beskrivning av Gleason poäng (Gleason poäng)

Beskrivning av tumören på en skala

På en skala / Gleason summan beskriva maligna tumörer hittats prostata biopsi. Ju högre antal (mängd) på skalan, desto mer aggressiv anses tumörvävnaden, eftersom graden av skillnad i onkockor från normala och friska celler i prostatakörteln är högre. Om cancercellerna har samma karaktär som de friska, tar tumörerna numret 1. Den maximala skillnaden hos oncocellerna från normala celler beräknas med 5 poäng.

Cancer kan gripa flera områden i prostata. Om två stora och maligna tumörer finns kan Gleason summan bestå av ett antal 7. Tumörer kan ges ett antal 3 + 4 eller 5 + 2. Mindre maligna är tumörer med ett antal 6 eller mindre, medelhämmande - med ett antal 7, starkt maligna - med poäng på 8-10.

Klassificering enligt Jyuit-Whitmore-systemet

Stegor anges med bokstäverna A, B, C och D. De första två stegen A och B anses vara härdbara. De två sista C- och D-behandlingarna bibehålls, men utsikterna är inte optimistiska.

Steg A - tidigast, har inga ljusa symptom, cellerna går inte utöver prostata.

 • Al kännetecknas av god differentiering av cancerceller
 • A2 - skiljer sig åt genom måttlig eller dålig differentiering av cancerceller i flera områden av prostata.

Steg B - cancern går inte utöver prostata, läkaren kan palpera den, nivån på PSA kommer att ökas.

 • B0 - med ökad PSA-nivå är tumören inte palpabel och finns i prostata.
 • B1 - en del av prostata påverkas och en liten onko-tumör detekteras.
 • B2 - en tumör i en lob av prostata eller en tumör i varje lob i prostata med omfattande tillväxt.

Steg C - Cancerceller sprutar kapseln (membranet) i prostata och påverkar de sämsta vesiklarna och / eller närliggande liggande organ.

 • C1 - tumören är synlig utanför kapseln i prostata.
 • C2 - tumörens vävnader blockeras av urinrörets lumen eller utgången i urinblåsan.

Steg D - metastasering observeras i regionala lymfkörtlar, i avlägsna organ och vävnader (lever, lungor, ben).

 • D0 - metastaser är kliniskt detekterade, liksom förhöjd PSA.
 • D1 - metastaser i prostatacancer i regionala lymfkörtlar.
 • D2 - nederlaget för avlägsna lymfkörtlar, organ och vävnader upptäcktes.
 • D3 - efter behandling fortsätter metastasen.

Hur man etablerar scenen för tumörutveckling

Steg av prostatacancer fastställs genom att TNM-systemet kombinerar diagnosen med Gleasons väska med hänsyn till Juit-Whitemore-systemet och analysen av PSA-nivå i blodet. Det initiala steget betecknas med den romerska siffran I, andra steget enkelt komplicerat - figur II, komplicerat - figur III och svårast att metastas till avlägsna organ och DR - figur IV.

Behandling av prostatacancer i Israel

Onkolog, professor Moshe Inbar

Diagnos av prostatacancer orsakar ofta svårigheter, eftersom symptomen på en malign tumör liknar manifestationer av godartad hyperplasi - prostata adenom. Få en 100% noggrann diagnos du kan i ledande israeliska kliniker, till exempel Top Ichilov. Här används de senaste diagnostiska metoderna: prostata biopsi under kontroll av MR-Fusion och PET-CT med radioaktivt gallium (PSMA).

Top Ichilov utför även modern behandling för prostatacancer:

• Brachyterapi. I vissa länder anses denna metod för kontaktstrålning vara innovativ. Under tiden har ischyterapi för prostatacancer i Israel utförts i ca 20 år. Under denna tid har israeliska onkologer samlat mycket erfarenhet av att tillämpa denna metod. I Top Ichilov-kliniken finns det möjlighet att genomgå brachyterapi från den mest kända israeliska prostatacancerspecialisten - Professor Matskin.

• Robotstödd verksamhet. I Top Ihilov-kliniken utförs laparoskopisk prostatektomi med hjälp av en 4: e generations robotkirurg, DaVinci Xi. Den största fördelen med en robotassisterad operation är en minskning av risken för komplikationer såsom urininkontinens och erektil dysfunktion.

• Immunterapi. Metastatisk prostatacancer i Top Ichilov-kliniken kan användas för att utföra immunterapi med en monoklonal antikropp som kallas Yervoy (Ipilimumab). För att bekämpa prostatacancer använder israeliska specialister framgångsrikt onkolytiska virus som skadar tumörceller. Genetisk testning används för att välja den optimala behandlingsregimen.

behandling

Första etappen av cancer

Primära symptom på prostatacancer 1 grad av patienten kanske inte märker. Urinströmmen blir svag och dess mängd minskar. Det kommer att brinna i urinröret och svårigheter med urinering. Sannolikheten att utveckla cancer är 18-21%, eftersom Innehållet av PSA i blodet är i genomsnitt 2-3,5 μg / l hos unga och medelålders män.

Viktigt! Ett sällsynt symptom kan vara blod i urinen eller sperma.

Om det inte finns några metastaser finns det en chans att bota prostatacancer i 1 grad, livslängden över 5 år blir 96-99%.

Behandling av prostatacancer i första etappen utförs av fyra huvudmetoder:

 1. Förväntans. Läkaren observerar graden av cancerutbredning hos äldre patienter. Behandling utförs inte i avsaknad av smärtsymptom. Om cancerröret rör sig, är behandlingen ordinerad.
 2. Avlägsnande av prostata före metastasering och spridning av cancerceller till andra vävnader och organ. Utför en prostatektomi. Om nerverna kring prostata påverkas, kan impotens förekomma.
 3. Strålning (strålning) terapi för att minska tumören, sakta sin tillväxt och förstöra cancerceller. Biverkningen av behandlingen är trötthet och illamående hos patienter.
 4. Hormonbehandling för att minska androgenhalten (manliga hormoner), som gynnar tillväxten av cancer. Hormoner saktar spridningen av cancer och minskar cancer.

Andra grad av cancer

Patienter känner obehag och smärta i genitourinary organ med urinering och i perineum när de är engagerade i sex. Ejakulation är också smärtsam, PSA-nivån i blodet ökar 6,0-7,9 ng / ml. Sådana indikatorer kan vara och i god kvalitet sjukdomar i en prostata, men sannolikheten för utveckling av en cancer - till 30%.

Om prostatacancer i grad 2 är etablerad, är prognosen för botemedel före metastaseringens början 80-90%. Om tillräckligt för att behandla prostatacancer med 2 grader, lovar livslängden i 5 år att vara - 85-95%.

Behandling av prostatacancer i 2: a graden utförs genom minimalt invasiva tekniker (laparoskopisk prostatektomi), inklusive da Vinci-roboten. Om patienten inte kan tillämpa det operativa området, behandlas sedan 2 grader prostatacancer utan kirurgi kommer att vara att genomföra bestrålning och brakyterapi på två huvudsakliga tekniker: placera i prostata av låg dos eller hög dos miniatyr källa till radioaktivitet.

Med högdoserad brachyterapi injiceras en högdoserad radioaktiv substans, irridium-192, i prostata i 8-10 minuter. Punkteringsnålar används för att installera kapseln. Efter proceduren avlägsnas de från kroppen. Upprepa proceduren 2-3 gånger var 6-7 dagar. Samtidigt utförs fjärrstrålningsterapi på gränsområdena i prostata och på den drabbade LU i det framväxande karcinom. Tumören sönderdelas fullständigt och patienterna botas i 70-85% efter behandling med kombinerad behandling.

Vid bradjyterapi med låg dosering, med lokal eller allmän anestesi, införs små partiklar av metall ("granuler") i prostata, med användning av ihåliga nålar för permanent målsättning av tumörvävnaden. Hela proceduren tar 60-90 minuter. Efter en månad övervakas partikelns position med CT.

Ange prostata-radioaktivt jod-125 med en gradvis minskning av aktiviteten. Efter 2 månader uppgår det redan till hälften av dosen som administrerats initialt. Efter proceduren kan 98% av patienterna leva mer än 10 år.

Lågdosimplantation administreras till patienter med lokalt karcinom i stadium T1c eller T2a om:

 • PSA är mindre än 10;
 • Gleason-talet ≤6, och prostata-volymen var mindre än 50 ml.

Det är kontraindicerat att utföra brachyterapi med en extremt liten prostatakörtel, vilket händer när man tar bort en del av det på grund av ett adenom. Brachyterapi ger färre komplikationer än radikal prostatektomi.

Efter 2-3 veckor kan patienten klaga över urinretention och brinna vid urinering, inkontinens (i 4% av fallen). Kraften störs i 15% av fallen med lågdosimplantation, i 20-40% av fallen med högdosimplantation.

Även dessa indikatorer är lägre än efter operationen. Därför är fördelen med brachyterapi dess minimala trauma. Patienten återfår professionell och social aktivitet inom 2-3 dagar.

Viktigt! Med brachyterapi kan du välja den optimala dosen, avsiktligt påverka och kontrollera tumörens reaktion. Kvaliteten på kontrollen är högre här än vid fjärrbestrålning av tumören, och det finns mindre risk för traumatisering av närliggande organ: blåsan, rektum och urinrör.

Det är kontraindicerat att behandla onkologi av prostata genom brachyterapi hos patienter:

 • med en lägsta och nedslående prognos för 5 år
 • med förekomst av uttalade störningar av urinutflöde (vid en urinflödeshastighet på 10 ml / sek och mindre och en volym urin - 100 ml).

Tredje graden av cancer

Behandling av prostatacancer i 3: e graden är byggd i enlighet med tumörens aggressivitet, indikatorer: Nivån på PSA, Gleason-poängen och tillväxten hos PSA. Vanligen är PSA-nivån hög - mer än 8,0 ng / ml. Samtidigt lovar prostatacancer i 3: e graden i genomsnitt att läka - 50-65%.

gälla:

 • operativ inblandning av olika typer
 • strålbehandling
 • kemoterapi;
 • kryoterapi.

Om patomorfologiska förändringar ägde rum under lång tid och prostatacancer i stadium 3 behandlades före metastaser, utvecklas tumorn långsamt och ökar med 30-31%. Med kärnan av kapseln och prostata, men metastaser har ännu inte dykt upp och prostatacancer i den tredje graden har bestämts, beräknas livslängden över 5 år vara 50-60% eller mer. I närvaro av metastaser, 40-45%.

Den fjärde etappen av cancer

Vanliga symptom på prostatacancer i 4: e graden förvärras och kännetecknas av:

 • mycket frekventa falska uppmaningar och utflykter till toaletten med en liten mängd utsöndrad urin;
 • intermittent och smärtsam urinering med ett svagt tryck i strålen;
 • akut urinretention
 • brinnande och närvaron av blod i urinen;
 • smärta i det lilla bäckenet som ger tillbaka, skrot och revben
 • brist på aptit och viktminskning, vilket indikerar en metastasering.

Metastaser finns i lungorna, leveren, bukspottkörteln, benen och hjärnan. Skapat snabbväxande sekundär bukspottskörtelcancer. PSA-nivån når 10,0 ng / ml och mer.

Behandling av prostatacancer i 4: e etappen innehåller metoder för att behålla kroppens funktioner, viktiga för patientens liv. Gäller för:

 • intensifierad intravenös behandling, plasmaferes, hemosorption, transfusion av blod och dess komponenter;
 • operation: utföra implantering av venösa och arteriella infusionsportsystem för att utföra kemoterapi;
 • nefrostomi med metastaser i njurarna;
 • dränering och stenting av gallkanalerna, om mekanisk gulsot av tumörets ursprung manifesterades;
 • i den sämre vena cava installationen av cava-filter för att utesluta tromboembolism;
 • i överlägsen vena cava stenting, om det finns obstruktion av tumöruppkomst.

Viktigt! Prostatacancer Steg 4 kräver konstant anestesi med moderna droger.

Helt botar prostatacancer i 4: e graden är inte möjligt. Men med ett väl valda behandlingsschema kan du förlänga liv och livskvalitet i 5 år. Om det inte finns några samtidiga sjukdomar, och omfattande lesioner är viktiga för organens liv, då i prostatacancer på 4 grader kommer livslängden att vara 3-5 år - 20-30%. Av stor betydelse är en hälsosam livsstil och en lämplig godtagbar hälsosam kost för prostatacancer i 4: e graden. Nivån av PSA efter avlägsnande av alla tillgängliga tumörer och prostata kan vara 1,4-6,5 ng / ml.

Traditionell medicin i ett omfattande cancerbehandlingsprogram

Behandling av prostatacancer med folkmedicin har blivit en del av komplex terapi. I hjärtat av den nationella behandlingen är rätt kost med diuretika produkter leds: grönsakssoppa med grönt, sallader och safter av frukterna av grönsaker, frukt och bär, mejeriprodukter, svagt kaffe och te, avkok av örter och nypon. Grönsaker, frukter är användbara i färsk, kokt och bakad form, bär - i någon form.

Det bör inte finnas fett kött, ägg, vetebröd, animaliska fetter, stekt och skarpa livsmedel på menyn. Kött, kanin, kyckling bättre att koka och lägga till en sida maträtt av grönsaker eller pasta svårt att bovete eller ris gröt.

Var uppmärksam! Med prostata onkologi är det viktigt för män att kontrollera sin egen vikt, speciellt med duktala och hormonbeständiga former av cancer.

Protraktisk prostatacancer är vanligare hos överviktiga män. Med en ohälsosam diet med brist på fiber och överflödigt fett och kalciummättat fett ökar syntesen av testosteron. Testosteron är känt för att främja tillväxten av oncocells, inklusive högkvalitativa sådana. Sedan av 10 fall av protokoll cancer - 9 sjukdomar kommer att vara duktalt adenokarcinom eller cancer med liten cancer. Denna typ av cancer börjar med en cell som placerar prostatacancer. Hastigheten av dess tillväxt och spridning är mycket snabbare och mer aktiv än det akinösa adenokarcinomet. Cancer i denna form präglas av en aggressiv kurs, är svagt känslig för hormonbehandling. Därför fungerar prostata och kemi efter det. Förhindra illamående och kräkningar.

Prostatacancerhormonresistenta uppträder långsamt, under lång tid utan kliniska manifestationer. Men han tar många liv, trots att han visar ett bra svar på anti-androgenbehandling med första linjära hormoner. Samtidigt minskar intensiteten i benvärk, nivån av PSA-blod, regression av metastaser av mjukvävnad uppstår. Tyvärr kvarstår svaret på primär hormonbehandling 12-18 månader.

Förutom kirurgiska tekniker i ett omfattande program för cancer i hormonbehandling innefattar skelettsmärta, patologiska frakturer, urinvägsobstruktion och urinledaren, kompression av ryggmärgen syndrom, disseminerad intravaskulär koagulation, anemi och ödem.

Det komplexa programmet innehåller följande behandling av prostatacancer:

 • bestrålning, kemi, hormonbehandling;
 • kirurgisk stabilisering;
 • medicinska preparat av gruppen: taxaner, estramustiner, mitoxantronov, alkaloider Vinca;
 • standardterapi
 • biofosfonater, steroider, analgetika;
 • DIC-syndrom - Heparin, Epsilon-aminokapronsyra, transfusion av erytrocytmassa, FFP, etc.;
 • Beredningar av järn och vitaminer;
 • stimulans av benmärgen i anemi;
 • diuretika och avkok och / eller infusion av diuretiska örter i ödem;
 • asp bark, lungört, mikro-enema av dekokter av medicinalväxter: manschett, oregano, groblad och upland livmoder, rektala suppositorier.

Allt populärare gribolechenie på grund av närvaron i vissa svampar som Golovach, enoki, Birch Chaga, Reishi, Shiitake och Meytake, Cordyceps cancer komponenter.

Det rekommenderas att förebygga prostatacancer dagligen:

 • ät torkad svamp och tugga den noggrant;
 • att dricka en drink - Kopor te från sprayens löv efter jäsningen.

Sprayens löv har inga toxiska egenskaper och avkotning eller infusion av dem kan tas under lång tid från prostatakörtelns adenom och onkologi.

För att få te (teblad) från sprayens löv behöver du lite podvyat, vrid sedan in i flagellan tills juicen är tilldelad. De är täckta med en fuktig trasa och göras i 6-8 timmar på en varm plats. Därefter blir varje flagellös svart och lukten av frukt förvärvas. De skärs, placeras i en ugn och torkas vid en temperatur av 40-50 ° C. En sådan svetsning i en behållare med ett tätt stängande lock lagras. Brew istället för te och dryck hela dagen utan att dosera.