Huvud
Behandling

Prostatacancer: Symptom, diagnos och behandling

Prostatakörteln hos män är det mest utsatta organet. Den ligger under blåsan, bredvid urinröret. Den juice som produceras av kroppen är nödvändig för att bibehålla spermatozoas vitala funktioner. Om körtelns funktion är onormal kan olika neoplasmer uppträda. De farligaste av dem är prostatacancer hos män.

Sjukdomen blir allt vanligare i åldern efter 55 år. Han är mottaglig för män som har nedsatt prostatakörtel. Tumören kan utvecklas under inverkan av vissa negativa faktorer. Symtom och behandling av prostatacancer utvärderas av urologer med snabb behandling.

Särdrag hos sjukdomen

Prostatacancer är en malign tumör som utvecklas från kroppscellerna. Illamående är farligt för män, kräver därför snabb diagnos och korrekt ordinerad behandling.

Malign tumör som utvecklas från prostataceller

Prostatan är lokaliserad i bäckenområdet. Den har små dimensioner (ca 3-4 cm). Eventuella förändringar i kroppen orsakar förekomsten av inte bara överträdelser i könsorganet. Förstorat järn kan trycka på urinröret. I det här fallet finns det patologier av urinering.

Prostatakörteln är omgiven av en bindväv med elastisk septa som delar organet i flera delar. Som ett resultat bestäms höger, mitten och vänster lobes i prostata.

Järn är nödvändigt för framställning av juice. Denna hemlighet utför flera funktioner:

 • deltar i processen att skapa spermatozoa;
 • ökar deras aktivitet, uthållighet;
 • förbättrar spermiernas kvalitet
 • främjar utsöndringen av seminalvätska.

De flesta prostata behövs för att reglera en mans sexuella liv. Emellertid har kroppen också ett direkt samband med processen att fängsla urin.

Utseendet på prostatacancer noteras i 14 tusen män i Ryssland varje år. Människor efter 60 år utsätts för patologins utseende. Varenda hundra av dem har en malign neoplasma i prostata. Med ålder ökar riskerna. Vid 75 års ålder är varje åttonde man sjuk.

Trots sjukdomens ålder manifesterar sig sig själv och i en yngre ålder. Att försumma sin egen hälsa och vägra att besöka en läkare är därför inte nödvändig för män som har korsat tröskeln på 35 år.

Orsaker till patologi

Orsakerna till prostatacancer, enligt urologer och onkologer, ligger i kroniska sjukdomar och inflammationer i kroppen. Som ett resultat av de negativa effekterna av vävnader börjar körtlarna att förändras. Detta leder till att atypiska celler uppträder.

Orsakerna till cancer ligger i kroniska sjukdomar och inflammation i prostata

Det finns fyra huvudorsaker till prostatacancer.

 1. En tumör kan utlösas av en hormonell obalans. Neoplasma beror på ankomsten av aktiva element. Om nivån av dihydrotestosteron och androstenedion stiger, skapas de mest gynnsamma förutsättningarna för utveckling av cancer.
 2. Maligna neoplasmer kan vara en konsekvens av obehandlad prostatit. Sjukdomen kännetecknas av en inflammatorisk process i körteln. Under dess förekomst föreligger en störning av blodcirkulationen och syrgas upphör att strömma in i organets vävnader.
 3. Prostatacancer kan bildas från en godartad tumör. När adenomen ofta uppträder muterande celler. Med sin malignitet börjar den onkologiska processen.
 4. Okontrollerad celldelning och deras omvandling till tumörer kan provoceras genom bakteriell skada på organet och autoimmuna processer som äger rum i dem.

Precancerösa förhållanden

Läkare identifierar tecken, vars utseende anses vara ett precanceröst tillstånd. De orsakar oftast malign skada på kroppen. Sjukdomar kan vara både medfödda och förvärvade i äldre ålder.

Vid atypisk adenos observeras bildandet av noduler i prostatakörteln. Celler i dessa zoner präglas av ökad tillväxt och reproduktion, till skillnad från andra. I det här fallet kan du identifiera deras ändrade struktur. Om stora kärnor bestäms kan vi anta att tumörutvecklingen börjar. Denna sjukdomsläkare anser att det är precanceröst, eftersom det under påverkan av mutagena faktorer kan förekomma maligna förändringar.

I vissa områden av prostata kan observeras ökad cellproliferation. Som ett resultat av hyperplasi förändras de, vilket provar utseendet av cancer tumörer. Hos män som lider av sådan patologi finns det en mycket större sannolikhet för onkologisk sjukdom.

Prostatacancer: symptom, orsaker, behandling

Faktorer som påverkar tumörernas början

Prostatacancer är inte bildad hos alla män, även med kränkningar i kroppen. I de flesta fall är patologi mer aktiv om negativa faktorer som påverkar kroppen identifieras. De inkluderar:

 • Undernäring av män (överdriven konsumtion av feta livsmedel och rött kött);
 • användning av alkoholhaltiga drycker;
 • tobaksrökning
 • påverkan på kadmiumkroppen (för anställda av företag som producerar gummiprodukter, textilprodukter, tryckavdelningar, svetsaffärer);
 • ålder ändras efter 50 år
 • infektion i kroppen som ett resultat av intima livet;
 • stillastående tillstånd i prostatakörteln (i frånvaro eller oegentligheter hos sexuella kontakter);
 • en kraftig minskning av kroppens immunförsvar
 • stressiga situationer
 • kroniska patologier;
 • genetisk predisposition (närvaro av särskilda BRCA 1- och BRCA2-gener som provocerar tumörernas utseende);
 • nederlag retrovirus, herpes av den andra typen, cytomegalovirus.

Om ovanstående villkor skapas är mannen i risk att utveckla en malign formation i prostata.

symtomatologi

På ett tidigt stadium är symptomen på prostatacancer hos män nästan inte detekterade. En tumör kan gömma sig länge, men dess manifestation förekommer inte. Bestäm närvaron av ondartad neoplasma kan endast efter att ha passerat analysen för att bestämma nivån av prostatiskt antigen i blodet.

Därför detekteras tumörer ofta oavsiktligt under en annan undersökning eller klinisk undersökning. Symtom blir uppenbart vid en tidpunkt då blåsan och tarmarna påverkas.

Ofta detekteras tumörer oavsiktligt under diagnosen av en annan sjukdom

Sjukdomen manifesterar sig i form av en förstorad prostata i storlek. Detta skapar ett ökat tryck på blåsans väggar. Om de är irriterad kan symtom uppstå i form av:

 • frekvent urinering på natten (mer än 2-3 gånger);
 • ökad frekvens av resor till toaletten under dagen (15-20 gånger);
 • ofördragen trängsel att urinera
 • svår smärta och brännande när urinen lämnar
 • urininkontinens;
 • smärtssyndrom i perineum och pubic-området.

När den drabbade prostata körs i urinröret, finns det en överlappning i urinflödet. I det här fallet kan en man upptäcka:

 • svårighet att starta urinutgången
 • strålningens intermittens
 • dropputsläpp efter urinprocessen
 • blåsans fullhet även efter tömningen.

Med en minskning av blåsans ton är pressens muskler i konstant spänning. Detta beror på att mannen gör en stor insats för att gå på toaletten. Samtidigt kännetecknas urinproduktionen av tröghet, lågt tryck och lethargisk strålning.

Prostatacancer åtföljs av smärtssyndrom i ländryggen. I njurarna bildas också stenar, eftersom blåsans överflöde väcker urinutflödet i motsatt riktning. På grund av stagnation av vätskan kan det förekomma fast utfällning. Denna process åtföljs av en expansion av urinväg och njurar.

En förstorad tumör kan skada kärlen i urinröret, urinblåsan och sämre vesiklar. Blod och urin observeras i urinen och sperma.

När cancer ger metastaser kan de tränga in i de inguinala lymfkörtlarna. Som ett resultat sväller pungen, penis och ben.

När de sensoriska nerverna är skadade, kopplade till könsorganen, finns det problem med styrka. Berörda celler i rektumet framkallar utseende av förstoppning och smärta under avföring.

Progressionen av cancer leder till skada på ändtarmen - förstoppning uppstår!

I senare skeden av sjukdomen penetrerar metastaser benen. Patienten har ett starkt smärtssyndrom i ryggraden och bäckenbenet. Med en sekundär skada av kroppen framstår tyngd under revbenen, gulsot. Om cancer påverkar lungorna börjar man att hosta kraftigt.

Alla symptom på prostatacancer visas gradvis. Sjukdomen kan utvecklas i flera år. Det är värt att komma ihåg att dessa tecken inte kan hänföras till diagnosen cancer. Således kan olika patologier manifestera sig. Därför kan diagnosen endast göras av den närvarande urologen.

Grader och stadier av cancerframkallande

Läkaren bestämmer hur man behandlar prostatacancer, beroende på graden av utveckling av tumören. I detta fall utvärdera:

 • dess storlek
 • distributionsområde
 • närvaro eller frånvaro av metastaser.

De senare kännetecknas av sekundära manifestationer, när maligna celler sprider sig till närliggande och avlägsna organ med hjälp av blod och lymfflöde.

Baserat på bedömningen av tillståndet hos en man och graden av neoplasm bestäms cancerfasen.

Den första etappen

I det första steget är tumören mikroskopisk. Det är inte probed som ett resultat av en rektal undersökning, och detekteras inte heller genom ultraljudsundersökning.

Identifiera vid inledningsskedet av utbildning är endast möjligt genom blodanalys. Laboratoriet genomför en studie för att bestämma nivån av prostataspecifikt antigen, vilket kallas PSA.

Många män vet inte om förekomsten av en neoplasma i kroppen. Detta beror på det faktum att tumören inte syns och symptomen på cancer är frånvarande.

Olika stadier av prostatacancer

Den andra etappen

I det andra steget noteras tillväxten av neoplasmen. Det lämnar emellertid inte gränserna för prostatakörteln. Tumören är inne i prostata kapseln.

Den andra graden bestäms under en digital rektalundersökning. Läkaren noterar närvaron av knölar av tät konsistens. Dessutom detekteras en tumör under ultraljud.

En man på detta stadium kan upptäcka problem med urinering. De provoceras genom att klämma urinröret med en förstorad prostata. Också obalans av strålen, tråd och smärta i perinealområdet noteras. På natten kan uppmaningen till toaletten uppträda upp till 4 gånger.

Den tredje etappen

Med utvecklingen av sjukdomen kan en cancerous tumör lämna prostatakörteln. Sedan passerar tumören till närliggande organ.

Först av allt finns ett nederlag:

 • seminala vesiklar;
 • blåsan;
 • rektum.

Fjärrorganen påverkas inte vid metastasering.

Män har problem med styrka. Smärta i skönhetsområdet och ländryggsregionen blir mycket uttalad. När du besöker toaletten upptäcker patienten brinnande och blodiga föroreningar i urinen.

Fjärde etappen

Den allvarligaste är den fjärde etappen av cancer. Under sin utveckling växer tumören snabbt. Metastaser kan detekteras i avlägsna organ:

Under denna period utvecklas allvarlig förgiftning. Kroppen är väsentligt försvagad. En man känner brist på styrka, smärtsamt syndrom med urinering och avföring, oförmåga att tömma. Många patienter får katetrar.

Vid 4: e etappen av cancer känner en man en signifikant minskning av styrkan

Diagnos av sjukdomen

För att bota cancer måste läkaren bestämma graden av tumörutveckling och stadium. Detta kan göras under olika diagnostiska aktiviteter.

 1. Vid det första skedet är en digital rektalundersökning obligatorisk. Läkaren går in i pekfingret i ändtarmen och fogar för prostatakörteln. Det drabbade organet är annorlunda i storlek, struktur och smärta.
 2. Om förändringar diagnostiseras refereras patienten för analysen för att detektera nivån av prostataspecifikt antigen i blodet. Denna oncomarkör låter dig bestämma förekomsten av överträdelser och deras examen. Ju högre koncentrationen av elementet desto större är sannolikheten för att utveckla en cancer tumör.
 3. Vidare utförs ultraljud genom rektum (TRUS). I samband med det utvärderar läkaren lokaliseringen av tumören och dess storlek.
 4. Modifierade vävnader kan tas för undersökning under ett mikroskop. Staketet görs under en biopsi, som genomförs med olika metoder.

Om symtom på lesionen är praktiskt taget frånvarande, ska mannen passera PSA-testet. Endast denna diagnostiska metod möjliggör identifiering av patologin i det tidiga skedet med största sannolikhet.

Prostata-specifikt antigen är ett protein som produceras av prostatakörteln. Det är nödvändigtvis närvarande i människors kropp. Bestäm om det finns några avvikelser från specialtabellen. Den innehåller information om patientens ålder och normalvärdet av PSA.

Män som har prostata patologi får i de flesta fall indikatorer över 4-10 ng / ml. För den äldre åldersgruppen (efter 70 år) är 4 ng / ml acceptabelt. Därför kan endast en läkare göra en slutlig diagnos.

Nivån på PSA kan öka beroende på tumörens storlek. Därför är denna diagnosmetod också lämplig för bestämning av cancerfasen. Indikatorn är emellertid inte den viktigaste i diagnosen.

Beroende på tumörens storlek kan PSA-nivån öka!

I vissa fall får patienter ett falskt positivt eller falskt negativt testresultat.

 1. Ibland i prostatacancer är antigennivå kvar inom det normala området.
 2. Om en man behandlas för prostata sjukdomar, kan PSA-värdena minskas med påverkan av medicinering.
 3. I närvaro av adenom eller prostatit kan nivån av PSA öka även i frånvaro av en cancerous tumör.

Därför bör diagnostik endast utföras på ett komplicerat sätt. Oberoende av en analys för att ställa diagnosen till mannen är det förbjudet.

Behandling av sjukdomen

Behandling av prostatacancer är vald för varje man individuellt. Läkaren måste ta hänsyn till:

 • patientens ålder
 • stadium av tumörutveckling
 • associerade patologier;
 • önskan hos patienten.

Beroende på dessa indikatorer är metoderna för behandling av prostatacancer uppdelade i operativa och konservativa.

Förväntande taktik

Vissa patienter är kontraindicerade för kirurgiska ingrepp och annan behandling av sjukdomen. De inkluderar:

 • personer över 70 år
 • patienter med kronisk hjärtsjukdom med allvarlig svårighetsgrad
 • män med patologi av blodkärl och lungor.

Därför kan läkaren välja att vänta och se taktik. Trots allt kan behandling leda till mer komplikationer än cancer i sig.

I vissa fall kan läkaren välja att vänta och se taktik

När en tumör finns inom gränserna för prostata och det finns ingen tendens att öka den, utförs en gång varje halvår eller ett år ultraljudsundersökning av prostata och en analys för bestämning av PSA.

Operativ ingripande

Den vanligaste behandlingen för prostatacancer använder radikal prostatektomi. I samband med det inträffar kirurgiskt avlägsnande av den drabbade prostatakörteln. Denna metod är ordinerad för patienter under 65 år.

Kirurgen utför ett litet snitt i underlivet. Genom det borttags körteln, lymfkörtlarna. Operationen utförs under flera timmar under generell anestesi. I vissa fall rekommenderas spinal eller epidural anestesi.

När en tumör finns i prostata, gör metoden det möjligt att bli av med cancer 100%. Med penetration av metastaser i andra organ är emellertid också borttagning med involvering av ytterligare metoder.

kemoterapi

Under kemoterapi avlägsnas de drabbade cellerna med hjälp av läkemedel med toxiner i kompositionen. De är destruktiva för förändrade vävnader, tränger in i sina kärnor och skal och förstör dem.

Kemoterapi utförs om det tredje och fjärde etappen av cancer diagnostiseras, tumören växer och utseende av metastaser. Toxiner spridas genom kroppen genom cirkulationssystemet, detekterar celler i olika organ.

Läkemedlet administreras intravenöst till patienten. Ibland tas läkemedel oralt. Behandlingen utförs under 6 månader.

I de tidiga stadierna tillämpas inte denna metod. Tillsammans har toxiner en inverkan inte bara på de drabbade, utan också friska celler.

strålbehandling

Radioterapi använder röntgen, neuronal, gamma och beta strålning för att behandla cancer. Under deras inflytande är DNA-cellerna i de förändrade cellerna brutna. Som ett resultat kan de inte dela och förgås.

Under strålbehandling behandlas DNA-celler från förändrade celler

När prostata påverkas utförs bestrålningen med en linjär accelerator. I detta fall utförs fjärrstrålningsterapi.

Bland indikationerna för denna metod är de stora storlekarna av neoplasmer, metastaser och spridningen av förändrade celler till lymfkörtlarna. Behandlingen utförs i 2 månader fem gånger i veckan. En session som varar i 15 minuter är smärtfri för patienten.

Vissa patienter rekommenderas en effektivare behandlingsmetod - införandet av radioaktiva partiklar direkt i prostata. Denna metod är brachyterapi, som utförs med iridium och jod. Under en sådan effekt mottar inte tumörceller och hälsosamma vävnader en signifikant dos av strålning. Därför orsakar inte biverkningar efter förfarandet.

Brachyterapi utförs under anestesi. I vissa fall utförs introduktionen under lång tid följt av utgrävning av granuler.

Strålningsterapi används när cancer upptäcks i de tidiga stadierna, såväl som vid upptäckt av ooperativa tumörer.

Hormonbehandling

Prostatacancer uppträder med ökningen i kroppen av manliga könshormoner. Som ett resultat börjar tumören att öka snabbt. Därför kan läkare rekommendera behandling med hormonella droger. Deras åtgärder syftar till att minska androgenernas nivå.

Hormonbehandling är lämplig för patienter som är förbjudna från radikal prostatektomi, såväl som patienter med senstegscancer. Läkaren kan ordinera medicinering av olika grupper.

 1. Bland antagonisterna av gonadotropinfrisättande hormon finns fosforrol, firmagon och diethylstilbestrol. Deras verkan syftar till att undertrycka testosteron, hämma tumörtillväxt och differentiering av celler.
 2. Analoger av hormoner som produceras av hypofysen innefattar Lucrin, Diferelin, Decapeptil. De minskar snabbt koncentrationen av manliga hormoner i kroppen. Deras åtgärd liknar borttagandet av testiklar. Därefter återställs den hormonella bakgrunden gradvis.
 3. Behandlingen utförs med hjälp av antiandrogener. De inkluderar Anandron, Casodex, Flucin. Medel förhindrar interaktion mellan cancerceller med hormoner som produceras av binjurarna. Terapi indikeras med samtidig administrering av läkemedel baserade på hypofyshormoner. Som ett resultat av en sådan maximal androgen blockad undertrycks tillväxt och utveckling av tumören.
Casodex är ordinerat för avancerad prostatacancer

Ibland utförs behandlingen endast med hjälp av Casodex. Det låter dig eliminera neoplasmen, bevara kroppens sexuella funktioner.

Innan 60 års ålder utförs hormonbehandling tillsammans med kryoterapi. Under den senare blir tumören frusen, cancercellerna förstörs av iskristaller. Det är också möjligt att kombinera hormon och strålbehandling.

Om det inte finns några resultat av behandling med hjälp av hormoner kan testiklar avlägsnas. Som ett resultat faller testosteronnivåerna kraftigt, vilket hjälper till att stoppa tumörtillväxten. Men för många män är kastrering ganska smärtsamt psykologiskt.

prognoser

I prostatacancer kan prognosen vara tröstande om patienten behandlas med läkaren i god tid. Om det finns förändringar i staten kan cancer identifieras i början av första etappen. Då kan mannen fullständigt bli av med neoplasmen, upprätthålla sexuell funktion och normalisera urinering. Livslängden i detta fall är inte begränsad.

Mer komplex terapi krävs vid diagnos av andra och tredje etappen av cancer. Behandlingen varar lång tid. I detta fall påverkar människans ålder, hälsotillståndet, honom. Efter lyckad behandling av andra etappen bor patienterna cirka 15-20 år. Med den tredje etappen varierar livslängden mellan 5 och 10 år.

Oftast, om en cancer i fjärde etappen finns, är prognosen ogynnsam. I detta fall ges patienten ungefär tre år. Men med kompetent behandling kan denna period förlängas till 5-7 år.

Läkare introducerade konceptet om fem års överlevnad. Enligt sådana uppgifter bestämmer de hur många procent av männen överlever efter cancerbehandling i fem år.

Det finns konceptet om fem års överlevnad i förhållande till prostatacancer

 1. Vid sjukdoms första skede är överlevnadsgraden över 90%.
 2. Om det andra steget diagnostiseras bestäms ett värde inom 80%.
 3. I tredje etappen sänks chansen till 40%.
 4. Det fjärde etappen av cancer och överlevnadsfrekvensen i fem år noteras hos 15% av patienterna.

Förebyggande av sjukdom

Att undanta sannolikheten för cancerframkallande med 100% är inte möjligt för någon läkare. Doktorerna säger dock att om vissa villkor är uppfyllda, kommer det att vara möjligt att minska riskerna till ett minimum.

 1. Det är viktigt att äta rätt. Det är förbjudet att äta fettkött. Du behöver ersätta den med färska grönsaker och frukter.
 2. Med ett ökat antal cancerframkallande ämnen uppträder cellmutation. Därför är det nödvändigt att överge rökning, användning av nitrater, livsmedelstillsatser. Särskilt försiktig måste du vara män som arbetar i skadlig produktion.
 3. Det är nödvändigt att leva ett aktivt liv, utföra övningar, gå till fots. Detta kommer att öka immunförsvaret och normalisera tillståndet för hjärt- och vaskulär aktivitet.
 4. Med regelbundet sexuellt liv och måttlig fysisk ansträngning elimineras stagnation i prostatakörteln. Detta är särskilt viktigt för att förhindra prostatacancer.
 5. Efter 50 år, alla män behöver två gånger om året genomgå en urolog undersökning, analysera PSA och utföra ultraljud.

Om dessa enkla regler observeras är det möjligt att förebygga förekomst av maligna neoplasmer i prostata.

Hur utvecklas prostatacancer hos män, vilka är de första symptomen och effektiv behandling?

Prostatacancer är en malign neoplasma, som också kallas prostatakarcinom. Med ålder ökar människans risk att bli sjuk, många gånger, så efter 50 år är det viktigt att genomföra en regelbunden undersökning. På hur prostatacancer utvecklas hos män, vilka är hans första symtom och hur behandlingen utförs, läs vidare.

Struktur och funktioner i prostata

För att bättre förstå arten av sjukdomen är det nödvändigt att förstå prostata körtelns funktioner. Det här är det organ som ligger i det lilla bäcken, mellan pubis och ändtarmen. Prostata ligger under blåsan och täcker en liten del av urinröret.

Prostatakörteln är ett orört organ som har en elastisk konsistens och består av muskel- och glandulära celler. Det är i prostata att det finns en särskild hemlighet som matar spermatozoa och skyddar dem. Kroppen utför ett stort antal viktiga för människors hälsa funktion:

Prostata ligger mellan pubis och ändtarmen.

 • ansvarig för retention av urin och normal urinering,
 • reproducerar hormoner och celler som är viktiga för den manliga kroppen,
 • stöder produktionen av spermier,
 • Muskelvävnader bildar en sfinkter som är ansvarig för att hålla urinen,
 • utför en barriärfunktion: förhindrar penetration av infektion från urinröret i de övre delarna av genitourinary systemet.

symtomatologi

Ofta uppträder tumören dold, så i de tidiga stadierna av sjukdomen kan det inte uppenbaras. I de flesta fall är det vid början av patologins utveckling upptäckt av en slump när en man genomgår ett test innan han behandlar andra sjukdomar.

Det enda tecknet på cancer i frånvaro av andra symtom är en ökning av PSA i blodet (prostataspecifikt antigen). Symtom uppstår när tumören påverkar intilliggande organ - blåsan och tarmarna. Gradvis ökar prostata i storlek och börjar trycka på blåsans väggar, vilket resulterar i följande symptom:

 • de första tecknen är frekventa uppmaningar att urinera både under dagen och på natten,
 • smärta i pubic-området,
 • Behovet att urinera blir omöjligt att uthärda,
 • kan utveckla inkontinens,
 • känner brännande under urinering,
 • strålen kan vara intermittent,
 • Efter att ha besökt toaletten kan en man ha en känsla av att blåsan fortfarande är full.

De första tecknen är smärta och brinnande vid urinering.

Dessutom andra bevis prostatacancer hos män:

 1. Om tumören har skadat kärlen i urinröret kan blod och urin förekomma i urinen och spermierna.
 2. Blåsans ton minskar, vilket gör att mannen ytterligare pressar musklerna på pressen för att tömma blåsan.
 3. Smärta i nedre delen av ryggen.
 4. Ödem i penis, skrot och jämn lägre extremiteter uppträder när metastaser uppträder i inguinal lymfkörtlar.
 5. Problem med styrka uppstår när nerverna som leder till könsorganen är skadade.
 6. Om svullnaden påverkar rektummen uppstår förstoppning och smärta vid avföring.

Alla ovanstående symptom verkar gradvis, i de flesta fall under flera år och är inte nödvändigtvis tecken på prostatacancer. Men i alla fall, med oroliga tecken måste en man framträda för urologen.

Stages av sjukdomen

Staden av sjukdomen bestäms av läkaren efter undersökningen baserat på tumörens storlek och typen av prevalens till närliggande organ. Förekomsten av metastaser bestäms också. Tilldela 4 stadium av cancer prostatakörteln:

 1. Den första etappen

Vid det första skedet har tumören mikroskopiska dimensioner. Det är inte synligt på ultraljud och kan inte sonderas. Bestäm sjukdomen kan bara vara en ökad nivå av PSA i blodet. Sjukdomen i första etappen är asymptomatisk, och detta är dess fara.

 1. Den andra etappen

Tumören expanderar gradvis, men utöver prostatakörteln kommer inte ut ännu, den är begränsad av prostata kapseln. Vid detta stadium kan neoplasmen bestämmas med hjälp av ultraljud och palpation.

I det andra steget trycker tumören ofta mot urinröret, så problem med urinering kan uppstå: ofta trängsel att gå på toaletten, en fläckig ström, smärta och brännande känsla under urinering.

 1. Den tredje etappen

Tumören ökar i storlek och påverkar intilliggande organ och system: blåsan, rektum och sädesvesiklar. Frekventa symptom på den tredje etappen av prostatacancer: smärta i midjan och skönhet, ett brott mot styrkan. Det kan finnas blod i urinen, liksom en brännande känsla när blåsan töms.

 1. Fjärde etappen

Tumören ökar snabbt i storlek, metastaser påverkar organen. Ofta placeras en man i en blåskateter, eftersom han inte kan urinera på egen hand.

diagnostik

Diagnos av prostatacancer utförs med användning av metoder:

 • ett blodprov för att bestämma nivån på PSA,
 • palpation av prostata genom anus kan du bestämma kroppens storlek, dess elasticitet och närvaron av sälar,

Cancerceller har förmågan att dela mycket snabbt.

Hur behandlas prostatacancer?

Taktiken att behandla sjukdomen beror på cancerfasen, människans ålder, de samtidiga sjukdomarna och många andra faktorer. Patientens avancerade ålder (mer än 70 år), hjärt-kärlsystemets patologi, andningsvägar kan vara en kontraindikation för behandling av prostatacancer, eftersom behandling kan vara mycket farligare för människans liv än cancer.

Om tumören inte går utöver kroppens gränser finns det ingen metastaser, kan läkaren besluta att skjuta upp behandlingen. I så fall måste patienten genomgå en ultraljudsskanning en gång var sjätte månad, samt ge blod till PSA-nivån. Beroende på scenen av cancer och individuella egenskaper hos patienten, följande metoder behandling av sjukdomen

 1. Operativ ingripande

Operation är en av de viktigaste metoderna för att bekämpa sjukdomen. Det utförs under generell anestesi, som varar i ca 2-4 timmar. Under operationen tar doktorn bort prostatakörteln. Om tumören inte lyckats gå utöver kapseln i prostata, kan cancer besegras i nästan 100% av fallen. Om tumören berör närliggande organ kan kemoterapi vara nödvändigt.

Kemoterapi innebär införandet i kroppen av speciella droger som innehåller toxiner som förstör cancerceller. Kemopreparationer tränger in i cancercellerna, förstör deras kärna och skal.

 1. strålbehandling

Kemoterapi förstör cancerceller.

Radioterapi innebär användning av strålning av olika typer (röntgen, neuron, beta, gamma och andra typer). Detta är fjärrstrålningsterapi, som utförs med en speciell linjär accelerator.

Radioterapi utförs i fallet när tumören har nått en stor storlek och metastaser har spridit sig till andra organ. Det är inte bara tumören som bestrålas, men också lymfkörtlarna.

Brachyterapi - en metod där partiklar av en radioaktiv substans injiceras direkt i prostatakörteln. Det använder radioaktivt jod eller iridium, vilket förstör tumören, medan de friska vävnaderna lider minimalt.

 1. Elektromagnetisk behandling

Metoden är baserad på effekten på tumören av elektromagnetiska vågor.

 1. Behandling med hormonella droger

Hormonbehandling bidrar till att minska eller blockera produktionen av testosteron, vilket gör det möjligt att minska tumörtillväxten och dess metastaser.

Virotherapy är den mest lovande bland de nya metoderna för behandling av prostatacancer. För att genomföra denna teknik utvecklas preparat som innehåller speciella virus som kan upptäcka och förstöra cancerceller. Sådana droger hjälper inte bara till att minska tumören, men stimulerar även kroppens immunförsvar.

 1. Cancerbehandling celandine kan bara vara ett adjuvans, vilket gör det möjligt att stoppa tumörtillväxten.

Vad är prognosen hos patienter med prostatacancer?

Om sjukdomen detekteras i det inledande skedet, kommer prognosen för patienten att vara gynnsam. Behandling ger möjlighet att bli av med tumören och upprätthålla människors hälsa och styrka. Prognosen för sjukdomens andra och tredje etapp beror på åldern hos mannen, den allmänna hälsotillstånden och också på resultaten av behandlingen.

Prognosen för den fjärde etappen av cancer är ogynnsam, överlevnadsfrekvensen i detta fall är bara cirka 3 år. Men i vissa fall lyckas patienterna leva ytterligare 5-7 år. I medicin finns det en sak som "fem års överlevnad", vilket bidrar till att bestämma vilken procentandel av patienterna som ska leva efter operationen fem år och längre:

Prostatacancer hos män - orsaker, symptom, behandling och prognos

Onkologisk patologi i prostatakörteln förekommer i nästan var tionde man av avancerad ålder, där prostatacancer blir dödsorsaken hos mer än 70% av männen över 60 år.

Hur förhindrar utvecklingen av patologi och känner igen det i de tidiga stadierna, och är det möjligt att bota prostatacancer?

En av de vanligaste formerna av cancer hos män är prostatacancer

Varför cancer inträffar i prostata

Prostatakörteln (eller prostata) ligger under en mans blås precis innanför ändtarmen. När några av prostatakörlens celler börjar expandera och dela okontrollerbart utvecklas prostatacancer, som utvecklas mycket långsamt, i flera år utan att visa sig själv.

Orsakerna till DNA-förändringar i prostataceller som leder till cancerutveckling har inte grundligt fastställts av forskare, men de lyfter fram ett antal faktorer som predisponerar patologins utseende:

 • Ålder. Sannolikheten att utveckla prostatacancer hos män över 60 år är mycket högre än hos yngre män.
 • Ärftlighet. Närvaron av släktingar i en rak linje, som har diagnostiserats med en sådan patologi, ökar chansen att utveckla cancer flera gånger.
 • Övervikt och fetma.
 • Felaktig kost, associerad med en överflöd i kosten av kalcium och mättat fett och brist på fiber.

Möjligheten att utveckla en malign tumör ökar som lever i miljöförorenade områden och arbetar i skadliga industrier i samband med kadmium (tryckning, svetsning, gummiprodukter).

Var uppmärksam! Sannolikheten för förekomst i onkologins prostata och dess aggressivitet beror på testosteronns nivå hos en man.

Ondartad neoplasma uppstår oftast på den redan drabbade körteln, vars arbete kan undergrävas av kroniska sjukdomar och andra farliga för människans hälsa:

 • Hormonal misslyckande. En ökning av antalet manliga könshormoner orsakar okontrollerad tillväxt av körteln och reproduktion av celler.
 • Prostata adenom och prostatit de störa körteln och leda till progressiv celltillväxt.
 • Hyperplasi och atypisk adenos - är precancerösa förhållanden

Men inte alltid sådana stater utvecklas till cancer - som producerar faktorer för sjukdomen är dåliga vanor, sjukdomar som överförs genom sexuell kontakt, oregelbundna sexualliv, låg immunitet, infektion av virus (cytomegalovirus, herpes, etc.).

Med prostatacancer utvecklas malign utveckling väldigt långsamt och kan i det inledande skedet fortsätta utan märkbara symptom

Vanligtvis leder en kombination av flera faktorer till prostatacancer, så varje man över 50 år är i riskzonen för denna sjukdom.

Utvecklings- och klasseringsstadier

Grader och stadium av prostatacancer fastställs baserat på tumörens storlek, dess prevalens på andra organ och närvaron av metastaser.

Termerna "grad" och "steg" är distinkta cancer: graden detekteras baserat på cytologisk och histologiska studier morfologiska metamorphoses prostateceller, och graden av uppsättningen efter djupare studier med blod PSA-nivå, biopsi, ultraljud, MRI, CT.

Grader av prostatacancer:

 1. Vävnader vävnader är i förstörelsen, men de brukar inte detekteras under diagnosen.
 2. När prostatacancer i klass 2 bildas, får friska celler patologiska inklusioner, medan trängseln av "ohälsosamma" celler finns i ett fokus (en knut bildas).
 3. Celler i prostata karaktäriseras av en annan morfologi och struktur. Tumören kan börja spridas till vävnaderna intill prostata.
 4. De flesta celler är atypiska för prostata.
 5. Absolut alla celler i prostatakörteln är atypiska.

Det stadium av prostatacancer ofta installeras på TNM system baserat på flera värden: T - omfattning av den primära tumören, N - distribuera tumör till närliggande lymfkörtlar, M - distribuera metastas.

Följande steg av cancer klassificeras:

 1. Neoplasm har mikroskopiska dimensioner, det är omöjligt att se det på ultraljud och sondas vid en rektal undersökning. Det detekteras endast när det undersöks på PSA för prostatacancer. I detta skede ger prostatacancer inte symptom.
 2. Neoplasm ökar i storlek, men går inte utöver kanten av körteln. Patologisk proliferation kan ses på ultraljud och "palpate" i fingerundersökning. I detta skede finns det problem med urinering - täta urinträngningar (på natten - upp till 3-4 gånger), smärta och kramper vid tömning av urinblåsan, "trög" ström av urin.
 3. Tumörspirorna in i angränsande organ, vars första påverkas av blåsan, vesiklarna och ändtarmen. I den kliniska bilden finns det motstånd och smärtor i nedre delen av ryggen, skönhet, perineal, kraftbrott, svår bränning med urinering.
 4. Tumörens storlek är så stor att det ger metastaser även till avlägsna organ - lever, ben, lungor, lymfkörtlar. Prostatacancer i 4: e etappen kännetecknas av starka manifestationer av förgiftning, svår smärta vid urinering, oförmåga att urinera självständigt.

Var uppmärksam! De farligaste manifestationerna av sjukdomen är spridningen av metastaser; Med början av deras bildning är det osannolikt att konservativ terapi och kirurgisk behandling ger ett positivt resultat.

Inställning av tumörprocessen är väldigt viktigt. Behandlingsmetoden väljs ut och prognos ges.

För att veta hur mycket prostatacancer har spridit och för att bestämma den mest effektiva behandlingen används division i scenen

Första tecken och huvudsymptom

Prostatacancer hos män är ganska svår att diagnostisera, för. patologi kännetecknas av långvarig avsaknad av symptom, till dess att den prolifererande tumör börjar att påverka processen för urinering eller sexuell funktion eller låt metastaser i rektum eller urinblåsan.

Dessutom är de första tecknen på prostatacancer hos män liknande i symtomatologin mot andra sjukdomar, och mannen svarar inte ordentligt på deras manifestationer.

 • Utseendet av brinnande känsla när blåsan är tom;
 • Känslan av ofullständig tömning efter urinprocessen
 • Urininkontinens (enuresis);
 • Hyppig uppmaning att urinera (intervall - 30-60 minuter på eftermiddagen, 3-4 gånger - per natt);
 • Periodiskt förekommande dragande smärta i prostata.

Viktigt! Ofta är de första "klockorna" som indikerar utveckling av onkologi sexuella störningar - erektil dysfunktion, minskning av spermiernas volym, impotens.

Symtom brukar inte manifesteras samtidigt och kan öka över flera år, vilket också väsentligt komplicerar diagnosen.

Senare steg kännetecknas av

 • Utseendet av blodproppar i urinen eller sperma;
 • Smärta i perineum;
 • Svårighet med urinering
 • Droppfrisättning urin.

När metastaser i prostatacancer går bortom prostatakörteln börjar symptomen att öka aktivt och orsaka manifestationer från de drabbade organen.

Vid försummade fall uppstå:

 • Retention av urin;
 • Ödem i pungen och basen av penis;
 • förstoppning;
 • Smärta i höftregionen, ryggrad.

I de sena stadierna av personen är symtom på utveckling av stark förgiftning märkbar - stark svaghet och trötthet, en kraftig minskning av kroppsvikt, en blek-jordig hudfärg.

Kom ihåg att prostatacancer i 4: e graden kräver mycket komplicerad och långvarig behandling, så det är värt att se en läkare vid de första alarmerande symptomen

När det förekommer mindre förändringar från kränkningen av urinering eller i händelse av någon av de angivna manifestationerna, är det nödvändigt att snabbt söka medicinsk hjälp. Tidig diagnos av patologi ger en större chans till en positiv prognos.

Metoder för behandling

När diagnosen utfördes prostatacancer, väljer urologist terapi teknik, som vanligen utförs i en komplex och involverar resektion av regionala lymfkörtlar, kirurgisk excision av de påverkade vävnader och organ, medicinsk behandling, strålningsexponering, kemoterapi.

Oftast för behandling av prostata onkologi erbjuder läkaren ett operativt avlägsnande av neoplasmen, om det inte är kontraindicerat för patienten. Kontraindikationer för operationen kan vara: ålderdom, kroniska patologier i hjärt-kärlsystemet, nervsystemet, andningsorganen. I sådana fall kan kirurgiskt ingripande vara farligare för livet än cancer själva.

Den optimala metoden för att behandla prostatacancer i lokaliserade maligniteter är radikal prostata-borttagning

Om det finns kontraindikationer väljer läkaren att vänta och se med användning av läkemedel och konservativa behandlingsmetoder, med kontroll av indikatorerna - PSA-analys och ultraljudsundersökning varje 6-12 månader.

Viktigt! Vid behandling av 1 och 2 etapper av cancer kan radikala metoder för avlägsnande undvikas.

Behandling i de tidiga stadierna är något annorlunda än terapi av senare stadier av onkologi.

Behandling av tidiga stadier

Vid små tumörstorlekar och vid lokalisering direkt i körteln (utan utgångar utanför gränserna) erbjuds följande behandlingsmetoder:

 • Radikal prostatektomi. Prostataavlägsnande genom operation på ett sjukhus. Sjukhusuppehållet och rehabiliteringsperioden sträcker sig från några veckor till tre månader.
 • Brachyterapi. Prostatan implanteras med radioaktiva ämnen, genom vilka strålterapi utförs.
 • Konformal strålbehandling. Strålningsbalkar riktas direkt till det drabbade området, utan att röra friska vävnader.

Samtidigt med strålbehandling behandlas hormonell medicinering.

Behandling av sena steg

Metoden är vald beroende på scenen i patologi, spridningen av metastaser och lokalisering av lesionen.

 • Radikal prostatektomi. Om neoplasm inte går utöver körteln, då kan sjukdomen bli besegrad i de flesta fall. Men med spridningen av metastaser till angränsande organ, krävs strålbehandling eller kemoterapi vanligtvis dessutom.
 • Kemoterapi. Behandlingen med kemoterapi utförs i steg 3 och 4 i cancer, när det finns en spridning av metastaser. Terapi kan ta upp till sex månader och orsakar många biverkningar.
 • Strålbehandling. Strålning stör DNA-tumörcellerna och ordineras för stora neoplasmer när det är nödvändigt att bestråla inte bara tumören utan också intilliggande lymfkörtlar (när prostatacancer diagnostiseras med benmetastaser).

Strålbehandling för prostatacancer utförs även i avancerade skeden, då kirurgisk ingrepp redan är ineffektivt.

Med brachyterapi injiceras beredningen av en radioaktiv substans direkt in i prostatan, så förekomsten av eventuella biverkningar minimeras

medicinering

Drogterapi syftar till att behandla hormoner, med vilka du kan minska koncentrationen av androgener och minska tumörens känslighet för effekterna av hormoner. Sådan behandling är effektiv i de tidiga stadierna av cancerutveckling, även om det i senare steg kan också avsevärt lindra patientens tillstånd och underlätta sitt liv.

Var uppmärksam! Folkcancerbehandling ger vanligtvis inte de förväntade resultaten och kan endast utföras som en extraterapi och efter samråd med läkaren.

Behandling av prostatacancer utan operation:

 • Antiandrogener (anandron, casodex, flucin). Medicin tillåter inte att tumörceller interagerar med binjurhormoner.
 • Analoger av hypofyshormonet (Decapeptil, Diferelin, Lyukrin). Med användning av dessa läkemedel sjunker nivån av manliga hormoner till en sådan nivå, som om hanen avlägsnades testiklar.
 • Gonadotropin-frisättande hormonantagonister (Diethylstilbestrol, Phosphastrol, Firmagon). Effekten av droger syftar till att sänka nivån av testosteron, vilket hämmar tumörtillväxten.

Det bästa resultatet i behandlingen kan uppnås med en kombination av antiandrogener och analoger av hormonet i hypofysen, sådan behandling bär namnet "maximal androgenblockad".

Hos män yngre än 65-60 år kombineras hormonbehandling med kryoterapi, där neoplasmen är frusen.

När hormonbehandling används, undertrycks hormonetestosteronets aktivitet, eller dess effekt på prostatavävnad förhindras

utsikterna

Förväntad livslängd och gynnsam prognos för prostatacancer påverkas av ett antal faktorer:

 • Typ av cancer och dess plats
 • Funktioner av cancer, bestämd under forskning;
 • Steg av cancer (inklusive tumörens storlek och spridning till andra vävnader och organ);
 • Patientens tillstånd och ålder
 • Respekt av patientens kropp till pågående behandling.

Med tidig tillgång av en man till en läkare har prostatacancer i 1: a graden en gynnsam prognos i mer än 80% av fallen. Livslängden är dock inte begränsad och beror på patienten själv (efterlevnad av medicinska rekommendationer).

Prostatacancer i 3: e etappen och 2 etapper av patologi har en mer komplex och lång behandling och beror både på doktorns skicklighet och på villkor av mannen och hans ålder. I genomsnitt är livslängden på andra etappen 15-20 år, på tredje - 5-10 år.

Prostatacancer i 4: e graden med metastaser har en mycket ogynnsam prognos: sällan lyckas män övervinna en treårig gräns och lever 5-7 år.

Vid cancer med metastaser efter diagnos lever bara 30% av patienterna upp till 5 år, oftast är livslängdsprognosen i detta tillstånd 2-3 år.

När en tidig upptäckt av sjukdomen förefaller mer sannolikt att bli framgångsrik behandling

Vanliga frågor om prostatacancer

Är handikapp givet till prostatacancer? Beroende på scenen i patologin och resultaten av behandlingen efter borttagning av prostatacancer kan en man tilldelas en funktionshinder av 1,2 eller 3 grupper.

Hur många lever med prostatacancer? I 80% av fallen lever män ca 5-10 år.

Kan jag bli barn med cancer? Efter att ha genomfört någon behandlingsmetod, försvinner möjligheten till barns uppfattning.

Är sexlivet möjligt med prostatacancer? Diagnosen förbjuder inte sexuell aktivitet.

Vad ska man göra med prostatacancer? Var inte panik och sök professionell medicinsk hjälp.

Är det möjligt att utöva fysisk aktivitet i prostatacancer? Regelbundna fysiska belastningar ger ett antal fördelar vid patientåtervinning efter behandling: minska ångest, förbättra tillståndet i hjärtat och blodkärlen, minska biverkningarna av kemoterapi.

Är det möjligt att undvika återfall av cancer efter behandling? Minimera återkommande prostatacancer kan, om du följer läkarens rekommendationer, leda en hälsosam livsstil, genomgå regelbundet läkarundersökningar.

Cancer i prostatakörteln, som vilken som helst tumör, är ett farligt tillstånd som är mycket svårt att diagnostisera i de tidiga stadierna. Därför är den enda chansen att förebygga sjukdomsutvecklingen ett regelbundet besök hos en urolog eller andrologist av män efter 45-50 år.

För att förhindra utveckling av prostatacancer behöver du regelbundet kontrollera med en läkare och vidta nödvändiga test

Symtom och behandling av prostatacancer hos män

Prostatacancer, genom prevalens, är en av de första ställena bland de andra cancerna hos män, som ofta leder till döden.

Läkare runt om i världen är mycket bekymrade över detta och uppmanar män över 40 att genomföra en årlig diagnos av sjukdomen. Men i de flesta fall finns det i III-IV-utvecklingsstadiet och det är svårt att behandla. Ska vi mer förstå vad som är prostatacancer? Enligt medicinsk statistik diagnostiseras i Ryssland mer än 14 tusen fall av denna sjukdom varje år, och det finns en tendens att föryngra den.

Konceptet av sjukdomen, orsakerna till dess förekomst, utvecklingsstadiet

Prostatacancer är en vanlig onkologisk sjukdom bland män, manifesterad vid utseende av malign bildning i prostatavävnaderna. Det här orgelet ligger intill blåsan och ansvarar för bildandet av en speciell hemlighet för spermier, utan vilken förmågan hos en människas sperma att befruktas förloras. Med utvecklingen av sjukdomen kan cancerceller spridas över vägarna för rörelse av lymf och blod i människans kropp och slår olika organ.

Ingen kommer definitivt att ta orsaken till prostatacancer, även om vetenskapen har avancerat avsevärt i detta avseende. Det visade sig att utseendet av malign bildning är nära besläktad med förändringar i DNA i prostataceller. De viktigaste riskfaktorerna för denna sjukdom är:

 1. Hormonala åldersförändringar som uppstår i en mans kropp. Risken för sjukdomen är stor, ju äldre mannen blir.
 2. Ärftlighet: speciellt om det fanns en viss sjukdom i nära släktingar.
 3. Felaktig kost: äta för stora mängder animaliska fetter, brist på vitamin D.
 4. Intoxicering av kroppen med kadmium, som uppstår vid rökning, att hitta i skadliga industrier.
 5. Race anslutning. Det har fastställts att en sjukdom som prostatacancer är vanligare bland afroamerikaner än bland asiater.

Beroende på tidpunkten för sjukdomsförloppet och svårighetsgraden utmärks det av dess IV-stadium.

I och II stadier av prostatacancer, med sin tidiga diagnos, har ett gynnsamt resultat av behandlingen. Svårigheten ligger i upptäckten av sjukdomen i de tidiga stadierna, eftersom I det första steget, nästan vid alla använda diagnosmetoder, kan prostatacancer inte detekteras, i II-scenen kan det detekteras med ultraljudsutrustning. Vid sjukdoms III-läget, när det finns metastaser som har spridit sig till ett antal liggande organ, till exempel på sämsta vesiklar. IV-scenen, den sista, när metastaser sprider sig långt bortom prostata, tränger tumören ofta in i lungorna, leveren, benen och andra organ och vävnader. När IV-stadium av prostatacancer upptäcks är resultatet av behandlingen vanligtvis en besvikelse. En person kommer att kunna leva, med iakttagande av en viss stödjande behandling, i genomsnitt 3 år.

Symtom på prostatacancer

Sjukdomar prostatacancer kännetecknas av en latent utvecklingsperiod, som kan ta upp till flera år. Vanligtvis finner den sig efter utseende på 3-4 år, i avsaknad av någon behandling leder det till döden i 5-7 år.

Malign prostatacancer, även när den fortfarande är mycket liten i storlek, kan redan ge metastaser till andra organ. Det händer ofta att de första tecknen på sjukdomen orsakas av metastaser och är förknippade med smärta i andra organ. Risken för sjukdomen manifesteras i det faktum att det är svårt att identifiera det i de första stadierna, även med användning av modern medicinsk utrustning.

Denna sjukdom kan vara asymptomatisk och kan orsaka manifestationer som liknar andra sjukdomar hos den manliga sexuella sfären, till exempel med godartat prostata adenom. Dessa inkluderar:

 1. Snabb urinering på natten.
 2. Utseendet av svårigheter i början av föreläsningen.
 3. Svagt tryck i urinströmmen.
 4. Utseendet av blod i urinen och i spermierna;
 5. Smärta i underlivet.
 6. Smärta vid urinering.

Symtom på prostatacancer kan ha en mängd nonspecifik karaktär. Det finns också en brist på urinering om den maligna tumören har pressat urinröret. Till förlamning och parestesi leder till nederlag av metastaser av en cancerous tumör i ryggmärgen. Smärta i extremiteterna kan prata om nederlag av benmetastaser av prostatacancer. Eftersom sjukdomen sprider sig till andra organ, finns det överträdelser av deras funktioner.

Vanliga symptom som är gemensamma för alla stadier av prostatacancer är:

 1. Allmän svaghet.
 2. Komplett brist på aptit.
 3. Minskade kroppsvikt.

Det bör noteras att prostatacancer i sin utveckling kan gå igenom scenen av precancer, vilket kan observeras av en kvalificerad specialist. En vanlig form av precancer är prostatisk intraepitelial neoplasi (IDU).

Diagnos av prostatacancer hos män

Varje man som fyllt 40 år måste genomgå en fullständig granskning, inklusive:

 1. Blodtest för bestämning av värdena för det prostatiska specifika antigenet (PSA).
 2. Finger-direkt undersökning av prostatakörteln är rektal, varigenom tumörens närvaro och dess grundläggande värden bestäms.
 3. Ultraljud av prostata för att bestämma en cancerous tumör kan utföras på 2 sätt: genom rektum (mer exakt sätt) eller genom bukväggen.
 4. Biopsin är att få en sektion av en cancerous tumör för undersökning under ett mikroskop. En biopsi kan utföras under övervakning av ultraljudsutrustning genom endot, urinrör eller genom perineum.

Om en besvikelse diagnos gjordes under undersökningen, bör ytterligare tester också föreskrivas för att fastställa sjukdomsstadiet. Dessa inkluderar:

 1. Dammtomografi av lungorna.
 2. Scintigrafi av ben.
 3. Ultraljud i bukhålan etc.

Det bör noteras att den huvudsakliga och enda metoden för tidig asymptomatisk prostatacancerdetektering är bestämningen av PSA i blodet.

Metoder för behandling av prostatacancer I och II steg

Om en osteoporos av prostata detekteras i de tidiga stadierna, har en bra behandling med moderna metoder ett positivt resultat.

Beroende på sjukdomsstadiet väljer läkaren lämplig metod för behandling. Vid stadium I och II av prostatacancer, när cancer inte sprid sig till andra organ och vävnader, kan följande typer av behandling tillämpas:

Radikal prostatektomi är en kirurgisk operation i vilken med användning av en skalpell helt bort prostata och andra delar av organ i nära anslutning till detta: blåshalsen, sädesblåsor, delen av urinröret. Biverkningar av kirurgi är impotens, inkontinens och andra. Dock är prostatan avlägsnas i moderna sjukhus som använder prostatektomi Da Vinci, eliminerar man från dessa negativa effekter operation.

Strålbehandling är den näst vanligaste metoden för behandling av prostatacancer utan metastaser i andra organ. Sådan behandling kan ske antingen genom yttre bestrålning eller genom införande av radioaktiva korn i det drabbade området av prostata, i. E. från insidan. Med strålterapi förstörs själva DNA-strukturen, och som ett resultat dör cancerceller.

Kryoablation av prostata är en modern behandlingsmetod som består av devitalisering och frysning av vävnader, vilket skapar den nödvändiga formen av förstörelse av den drabbade vävnaden.

Monoterapi med antiandrogener, på annat sätt hormonbehandling, kan kombineras med medicinsk eller kirurgisk kastrering. Denna metod för behandling används ganska sällan på grund av biverkningar: utseendet av impotens, osteoporos, gynekomasti etc.

Metoder för behandling av prostatacancer III och IV-stadium

Onkologi av prostata III och IV-scenen, med metastaser, bör behandlas med andra metoder. Syftet med behandlingen är att suspendera sjukdomen, för att lindra patientens allmänna tillstånd att förlänga sitt liv. Komplett återhämtning av sådana patienter är nästan omöjligt. I dessa fall används oftast hormonbehandling och kemoterapi.

Hormonal terapi används för större effekt i kombination med strålbehandling. Målet med behandlingen är reducerad för att minska produktionen av manliga könshormonet testosteron, vilket resulterar i cancerprostatatumör tillväxthämning, som sådan: normaliserar allmäntillstånd hos patienten, passerar smärta, förbättrar sin livskvalitet.

Kemoterapi är upptagande av patienter med speciella läkemedel som blockerar utvecklingen av cancerceller. Emellertid påverkar denna behandlingsmetod kroppens friska celler, så att du kan observera sådana negativa konsekvenser som skallighet, matsmältningsstörningar, försvagning av immunitet etc.

I några komplexa fall av prostatacancer, exempelvis i hjärt-kärlsjukdomar, utförs kemisk eller mekanisk kastrering.

För män med avancerad ålder, lidande och andra allvarliga sjukdomar används ofta vaksam förväntan. Kärnan i metoden består i att stoppa behandlingen i avsaknad av en uttalad ökning av cancertumören. Emellertid utförs ultraljud av prostata regelbundet och nivån av PSA undersöks.

Trots de olika moderna metoderna för behandling av prostatacancer finns inga standardbehandlingsregimer. I varje fall väljs behandlingen av läkaren individuellt, och resultatet av behandlingen kan skilja sig från det förväntade.

Profylax av prostatacancer

För att minska risken för en sådan hemsk sjukdom som prostatacancer rekommenderar urologläkarna att följa några allmänna rekommendationer:

 1. Det är nödvändigt att övervaka din kost, minska konsumtionen av livsmedel som innehåller animaliskt fett. Och tvärtom är det nödvändigt att öka produkterna med fytoöstrogener och antioxidanter.
 2. En viktig roll i förebyggandet av prostatacancer spelas av en hälsosam livsstil, där det är nödvändigt att helt eliminera rökning och alkoholmissbruk, öka fysisk aktivitet.
 3. Vid utnämning av en läkare är det möjligt att använda förebyggande medicinering vid behov.
 4. Genomgå regelbundna screening för upptäckt av prostatacancer i ett tidigt skede, bland annat: definitionen av PSA i blodet, prostata TRUS, prostata digital rektal undersökning.

Tidig profylax av prostatacancer är av stor betydelse, det bidrar till att förebygga sjukdomsuppkomsten eller avslöja den vid första skedet när behandlingen ger ett positivt resultat.

I en sådan onkologisk sjukdom som prostatacancer bestäms prognosen i stor utsträckning av scenen för den detekterade processen. Ju tidigare en kvalificerad specialist ges, ju mer sannolikt kommer prognosen för sjukdomen att vara.

del henne med vänner och de kommer säkert att dela med dig något intressant och användbart! Det är väldigt enkelt och snabbt, enkelt tryck knappen för den tjänst som du använder oftast: