Huvud
Behandling

Top 10 frågor om prostatacancer

Prostatacancer är en av de vanligaste och något ovanliga cancer. Ofta upptäcks det hos män 65-79 år, men börjar ibland utvecklas och i tidigare ålder - efter 45-50 år. Enligt statistiken har de senaste 10 åren fördubblats och antalet över 30 000 män hittades varje år.

Prostatacancerflöden och behandlas något annorlunda än andra maligna tumörprocesser. De första tecknen Det börjar bli olika urinerings störningar: ofta behov, svag urinstråle, blod i urin eller sperma, brännande känsla i urinröret, känsla av ofullständig tömning av blåsan. Sådana symtom är inte specifika och observeras ofta hos äldre män. Deras utseende indikerar förekomst av en patologisk process i prostatakörteln, och det är bara urologen som kan diagnostisera i sådana fall genom att utföra ett antal ytterligare diagnostiska test.

Den ovanliga förekomsten av prostatacancer ligger i det faktum att denna maligna neoplasm växer mycket långsamt och under lång tid (i flera år) uppenbarar sig inte alls. Ett sådant latent flöde kan leda till det faktum att sjukdomen endast detekteras i III-IV-scenen i tumörprocessen, och chansen att återhämta sig reduceras. Därför är läkarna uppmanar alla män uppmärksam på deras hälsa, och efter 40-45 år att genomföra förebyggande undersökningar av deras reproduktiva organ: en gång om året prostata ultraljud (transrektal önskvärd) och ta ett blodprov för PSA.

I de flesta fall, män som startade tidig behandling av en tumör, dör inte på grund av cancer, men på grund av andra orsaker. I denna artikel kommer vi att bekanta dig med de frågor som ofta uppstår hos män med denna sjukdom och som kommer att vara nödvändiga för att fråga läkaren för detektering av prostatacancer.

Fråga nummer 1 - Har jag verkligen cancer?

För den preliminära diagnosen av sjukdomar i prostatakörteln används denna metod för undersökning ofta som ett blodprov för detektering av prostatacancer onkolog - ett prostatiskt specifikt antigen. Den totala PSA är ett specifikt protein som ingår i körtelvävnaden, och det är närvarande i blodet hos någon man. En ökning av dess nivå indikerar alltid förekomst av patologiska förändringar i detta organ, inklusive eventuell närvaro av en tumörprocess i käftens vävnader.

Parametrarna för normen för total PSA beror på åldern på mannen:

 • 40-49 år - upp till 2,5 ng / ml;
 • 50-59 år - upp till 3,5 ng / ml;
 • 70-79 år - 6,5 ng / ml.

Med normala PSA-värden bör man inte oroa sig för att i sådana fall indikerar resultaten av analysen frånvaron av en tumörprocess. En ökning av dess nivå tyder på att patologiska förändringar uppträder i prostatacentret. I sådana analysresultat mannen behöver skicka ett antal andra diagnostiska studier för att klargöra diagnosen, det vill säga att överskottet av normen kan inte bara peka på cancersjukdomen, men också observerats i andra patologier.. Prostatit eller adenom (benigna tumörer) av prostatan.

För att bekräfta diagnosen övervakas dynamiken i ökningen i nivån av total PSA och analysen för fri PSA utförs. Efter detta kan patienten rekommenderas att utföra MR, PET-CT och biopsi med efterföljande cytologisk undersökning av biopsivävnaden.

Fråga nummer 2 - Är det nödvändigt att omedelbart genomgå en behandling?

Malign tumör utvecklas från vävnader i prostata, och den huvudsakliga faran ligger i det faktum att tumören har förmåga att metastasera, dvs cancerceller att sprida sig till andra vävnader och organ genom lymfkärl och blodkärl. Kräftande prostatacancer, till skillnad från adenom, som är en godartad tumör, växer inuti orgeln och komprimerar den, växer utåt och uttrycker inte så levande symptom som adenom. Med den långsamma utvecklingen av tumörprocessen väljer läkare, som gör en plan för behandling, ofta taktiken för "vaksam förväntan" - förväntad observation av tumörens tillväxt. Efter vissa tidsintervaller utvärderar urologerna scenen av prostatacancer, kontrollerar utvecklingen och vid behov bestämmer i början av aktiv behandling.

I de flesta fall utvecklar tumören så långsamt att patienter med en sådan cancer lever länge, och orsakerna till deras död är mycket olika orsaker. Vissa människor på ett visst stadium av sjukdomen måste börja cancerbehandling och i 80% av fallen visar sig vara effektiva.

Fråga nummer 3 - hur man bestämmer scenen för tumörutveckling?

När en cancer tumör detekteras i prostatan bestäms steget av tumörprocessen först. Dessa data är extremt viktiga för att bestämma taktiken för patientens vidare hantering, och för mottagandet måste han genomgå en omfattande undersökning.

För diagnos av prostatacancer används följande metoder:

 • fingerforskning;
 • transrektal ultraljud;
 • dynamisk övervakning av PSA-analysen
 • biopsi av körtelvävnaden följt av en cytologisk analys av biopsiprovet;
 • CT;
 • HERR

Tumörsteget bestäms av följande parametrar:

 • tillväxtens storlek
 • distribution av maligna celler till regionala lymfkörtlar;
 • metastasering i andra vävnader och / eller organ.

Över hela världen används TNM-systemet för att diagnostisera prostatacancer i kombination med Glisson-skalan, vilket speglar graden av cancer malignitet och nivån på PSA. Steget i tumörprocessen indikeras av den romerska siffran - från I till IV. Till exempel vid T1N0M0 motsvarar summan av Glisson 6 och PSA-nivån på 12 ng / ml - denna formulering till den första etappen av prostatacancer.

Fråga nummer 5 - vad är bokstäverna T, N och M i TNM-systemet?

Bokstäverna T, N och M som används i TNMs internationella system betecknar:

 • T - tumörens storlek;
 • N - förekomst av tumörprocessen på lymfkörtlarna;
 • M - förekomsten av metastaser.

Fråga nummer 6 - hur är graden av cancerframkallande malignitet indikerade?

Cancer kan ha en annan grad av aggression. I vissa fall kan tumören vara stora, men under en lång tid inte ge metastaser och växer till närliggande lymfkörtlar, vävnader och organ, och i andra - en tumör i liten storlek ger även fjärrmetastaser. Ytterligare behandlingstaktik och förutsägelser beror till stor del på graden av cancer malignitet.

För att bestämma det används Glisson-skalan, vilken används under den cytologiska undersökningen efter biopsi av prostata vävnaden. Dess princip är att jämföra graden av skillnad mellan cancerceller och normala sådana - ju mer en sådan skillnad desto mer poäng tilldelas tumören när den diagnostiseras. Under biopsi tas två prover. Var och en av dem utvärderas på Glisson-skalan och sedan sammanfattas resultaten.

Glisson Scale Indexes:

 • 6 - de minst aggressiva neoplasmerna, de observeras och inte behandlas
 • 7 - medium maligna neoplasmer;
 • 8-10 - extremt maligna neoplasmer, som behöver omedelbar behandling.

Fråga nummer 7 - Behöver jag behandlas?

Taktiken för behandling av prostatacancer bestäms av olika parametrar:

 • patientens ålder
 • stadium av tumörprocessen;
 • graden av malignitet hos neoplasmen enligt Glisson-skalan;
 • förekomsten av patologier som stör verksamheten eller andra metoder för cancerbehandling.

Vid detektering av prostatacancer använder äldre män ofta "vaksam väntan" -tekniken. I sådana fall är neoplasmen i sådana patienter icke-aggressiva, sällan metastaserar, och i sådana fall är det inte nödvändigt att skynda på behandlingen.

Vanligtvis väljs taktiken för kontinuerlig övervakning av tumörprocessen för äldre män med icke-aggressiv prostatacancer och allvarliga samtidiga patologier som ökar risken för komplikationer efter operation. Om en cancerous tumör detekteras hos en man under 50 år och kan genomgå kirurgisk ingrepp, är de flesta specialister benägna att utföra operationen, oavsett tumörprocessen.

Vid detektering av prostatacancer rekommenderas det att samråda med olika specialister, som tidigare har läst recensionerna om dem, att analysera alla åsikter och att bestämma vilken behandling som är lämplig för dig. Patienten har rätt att välja urologkirurg och klinik.

Fråga nummer 8 - vilka alternativ för terapi kan erbjudas?

För behandling av prostatacancer kan följande behandlingsmodaliteter eller kombinationer därav rekommenderas:

 • kirurgisk operation
 • strålbehandling
 • kemoterapi;
 • hormonbehandling.

Metod för behandling beror i första hand på scenen hos den maligna tumören. I frånvaro av metastaser utförs kirurgisk procedur och protokoll tilldelas radioluchevoy hastighet och hormonterapi, och i fall där cancern har metastaserat, föreslås loppet av ett kemoterapeutiskt läkemedel.

Kirurgisk behandling består i fullständigt avlägsnande av prostatakörteln - en radikal prostatektomi. Under operationen avlägsnas även närliggande lymfkörtlar. Sådana kirurgiska ingrepp kan utföras med användning av en konventionell skalpell, en mikrokirurgisk robotteknik eller en laser. Deras mål är att helt avlägsna tumörens patient och förhindra att det sprider sig mot andra organ och vävnader.

Behandlingen av radioterapi vid behandling av prostatacancer kan utföras genom bestrålning från utsidan eller med användning av sådana tekniker som brachyterapi - införandet av radioaktiva "korn" (partiklar) i körtelvävnaden. Vid bestrålning förstörs DNA-strukturen hos maligna celler och deras död uppstår. Sådan behandling av tumörprocessen ordineras antingen i frånvaro av metastaser vid ett tidigt stadium av neoplasmutveckling eller när det är nödvändigt att förbereda patienten för operation - för att minska graden av cancer malignitet. Efter operationen föreskrivs radioterapi för att förhindra spridningen av tumörprocessen eller för att minska smärta.

I kombination med strålbehandling kan patienten ordineras hormonbehandling, vilket innebär administration av läkemedel som är testosteronantagonister. Cancer-prostatatumörer är hormonberoende neoplasmer, och en minskning av testosteronnivåerna kan hämma deras tillväxt och förbättra patientens tillstånd.

Cancer-tumörer i prostata kan ge metastaser till regionala lymfkörtlar, benmärg, lungor eller lever. Om de är tillgängliga blir fullständigt avlastande av tumörens patient omöjlig, och målet med behandling riktar sig till att förhindra ytterligare utveckling av cancer, förlänga livet och lindra patientens lidande. För detta ändamål föreskrivs en kurs för att ta kemoterapeutiska läkemedel, vilket kan stoppa utvecklingen och uppdelningen av cancerceller.

Fråga nummer 9 - vad är komplikationerna och biverkningarna av behandlingen?

Tyvärr har nästan alla metoder för behandling av prostatacancer sina egna biverkningar och kan associeras med utvecklingen av vissa komplikationer. Men alla är oföränderliga med de allvarliga konsekvenser som är möjliga med avslag på behandling.

Under det kirurgiska ingreppet, och i det öppna med en skalpell sannolikt risk för skador på muskler som är involverade i den normala hold urin i blåsan eller förekomsten av en normal erektion. Till följd av sådan skada, efter omfattande ingrepp, kan patienten uppleva erektil dysfunktion eller läckage av urin. rekommenderas att ge företräde åt kirurgiska ingrepp som utförs med hjälp av robotutrustning möjliggör med exakt precision för att styra hela processen intervention och helt eliminera sådana komplikationer för att förhindra sådan oönskade konsekvenser prostatektomi.

Hormonbehandling ges för att minska testosteronnivåer och bromsa cancertillväxt, har en stor inverkan på manliga hormoner och leder till tidig menopaus. Därefter kan män uppleva migränattacker, tidvatten blinkar och humörsvängningar. Klimakteriet hos män följs ofta av utvecklingen av osteoporos och sjukdomar i blodkärl och hjärta.

Att ta droger-cytostatika orsakar död inte bara maligna celler, utan också friska. Förloppsförloppet åtföljs ofta av hel eller delvis håravfall (senare återställs), ett brott mot matsmältningen, försvagad immunitet och ökad mottaglighet för infektioner.

Fråga nummer 10 - är det möjligt att undvika att cancer återkommer efter behandlingen?

Den moderna medicinen känner inte till de metoder som helt skulle utesluta risken för återkommande cancer. Efter behandlingen bör varje patient observeras hos läkaren och genomföra regelbundet nödvändiga undersökningar - ett blodprov för PSA, ultraljud etc.

För att minimera risken för återkommande prostatacancer, kommer överensstämmelse med sådana enkla regler att hjälpa till:

 1. Tidig överklagande till en urolog med några symptom som indikerar patologiska processer i prostatakörteln.
 2. En hälsosam livsstil och ett fullständigt avslag på rökning och alkoholhaltiga drycker.
 3. Tillräcklig fysisk aktivitet.
 4. Hantera stress.
 5. Rationell näring med minskad konsumtion av livsmedel med höga halter av animaliska fetter och kolesterol.

Prostatacancer: De första symptomen, diagnosen, behandlingsmetoderna

Prostatacancer är den vanligaste onkologiska sjukdomen som upptäcks hos äldre män. Hittills är prostatacancer den näst vanligaste och dödligaste. Sjukdomen är svår att diagnostisera i ett tidigt skede på grund av den nästan fullständiga frånvaron av specifika symtom.

Orsaker till onkologi

Prostatacancer hos män är en åldersrelaterad sjukdom. Hos män under 50 år är patologin mycket sällsynt, exakt statistik är okänd. De flesta patienter har korsat det sextioåriga varumärket. Med ålder ökar risken för att utveckla prostatacancer, så ålder är en av riskfaktorerna.

De exakta orsakerna till onkologi är mycket svåra att bestämma. Läkare är överens om att utvecklingen av prostatacancer är resultatet av flera faktorer. De inkluderar:

 • hormonell bakgrund
 • ålder;
 • livsstil;
 • diet;
 • ras;
 • ärftlighet.

I prostatacancer är orsakerna svåra att fastställa på ett tillförlitligt sätt. Ärftlighet spelar en viktig roll, men det är inte en viktig faktor i utvecklingen av denna sjukdom. Ändå visar statistiken att i cirka en fjärdedel av fallen av denna sjukdom detekterades också prostatacancer hos hane nästkommande släktingar.

Ras påverkar också predispositionen till denna sjukdom. Oftast förekommer prostatacancer hos män i Negroid-rasen. Asiater har en låg förekomst av denna patologi.

Ett annat viktigt kriterium som beaktas vid bedömningen av förutsättningen för cancerframkallande är patientens ålder. I genomsnitt möter män över 50-60 år sjukdomen, med varje år risken att bli sjuk ökas toppen till 75 år. Detta beror på att processerna i kroppen, och förändringen i den hormonella bakgrunden, saktas ner. Prostatakörteln är ett hormonberoende organ. Att sänka produktionen av manliga könshormoner eller en förändring i androgenernas balans leder till utvecklingen av en patologisk process. Så utvecklar adenom i prostatakörteln en godartad tumör. Förändringar i den hormonella bakgrunden kan utlösa utvecklingen av cancer eller cancer i prostata.

Dessutom betraktas närvaron av adenom hos män också som en av riskfaktorerna. Det finns en möjlighet att en godartad tumör börjar degenerera till en malign tumör när den växer. För att identifiera dynamiken i förändringar som sker i prostata mot bakgrund av adenom, bör män med denna diagnos regelbundet ta ett blodprov för att bestämma nivån av prostataspecifikt antigen.

Prostatacancer i de flesta fall - sjukdomen hos äldre

Talar om orsakerna till cancer, är det nödvändigt att ta hänsyn till en persons livsstil. Dåliga vanor, brist på motion, oregelbundna sexualliv eller promiskuitet - allt detta ökar risken för att utveckla sjukdomen, men inte föregriper människans öde.

En av de senaste hypoteserna om orsakerna till prostatacancer är virusets natur. Vissa forskare tror att prostatacancer kan vara en följd av verkan av ett av retroviruserna. Hypotesen studeras aktivt, men den har inte fått en fullständig bekräftelse hittills.

Med tanke på hormonella karaktären hos prostatakörteln hos tumörer kan man inte ignorera en mans diet när man bedömer predispositionen till onkologi. Faktum är att vissa produkter av animaliskt ursprung ökar produktionen av androgener, vilket förmodligen är orsaken till utvecklingen av tumörprocesser i prostata. Sådana produkter inkluderar rött kött. Missbruk av kött (regelbunden konsumtion på mer än 350 gram dagligen) kan teoretiskt öka risken för onkologi.

Alla listade skäl beskriver riskfaktorerna, men förutbestämmer inte utvecklingen av sjukdomen, eftersom det inte har varit möjligt att fastställa exakt varför prostatacancer utvecklas.

Symptom på sjukdomen

Specifika tecken på prostatacancer uppträder i de sena stadierna av sjukdomen, när tumören når en signifikant storlek. Inse carcinoma, prostatacancer, eller prostatacancer i ett tidigt skede är svårt tecken på prostatacancer är mycket lika symptomen på prostatit och adenom.

De första tecknen på prostatacancer är ganska suddiga och subjektiva. Symtom manifesterar sig annorlunda hos varje patient, i de flesta fall är de frånvarande tills sjukdoms andra etapp. Bland de första tecknen på prostatacancer hos män:

 • kränkningar av urinering
 • smärt syndrom;
 • kränkningsförmåga
 • generell försämring av hälsan.

I prostatacancer påverkar symptomen primärt blåsan. Prostata ökar i storlek och pressar blåsans nacke och stör urinering. I prostatacancer kan emellertid symtomen på urodynamiska störningar vara frånvarande under lång tid. Bland patienters klagomål:

 • frekvent urinering på toaletten på natten;
 • känsla av blåsans fullhet;
 • försvagning av urinströmmen;
 • smärt syndrom efter utsläppet.

Urinering ger ofta inte lättnad, det finns en känsla av fullblåsan. Natten urinerar på toaletten är ett karakteristiskt symptom på adenom, men även med prostatacancer finns sådana klagomål också närvarande.

De första tecknen på prostatacancer liknar dem hos adenom eller inflammation i körteln

Symtom på prostatacancer påverkar männs sexuella funktion. Ofta är initialt tecken försämringen av styrkan och försvagningen av libido. Ofta finns det ont i blåsan, perineum. En av de specifika tecknen på progressiv onkologi är känslan av raspiraniya i ändtarmen.

I de tidiga skeden av sjukdomen är symtom på förgiftning frånvarande, men en man kan klaga på en allmän sjukdom. Sällan blir den allmänna försämringen av hälsotillståndet, apati, minskning av arbetskapacitet den första kliniska manifestationen av patologi.

Ju tidigare symptomen på prostatacancer uppträdde, i ett tidigt skede i utvecklingen av sjukdomen, desto högre sannolikhet kommer att männen vänder sig till en läkare i tid. Tidig upptäckt prostatacancer (PCa) kan botas. Eftersom sjukdomen inte kan vara länge, upptäcks patologi i de sena stadierna i de allra flesta fall.

Klassificering av prostatacancer

Det finns flera metoder för att klassificera prostatacancer. De vanligaste och mest använda är tre av dem:

 • Gleason metod;
 • Jyuit-Whitemore-systemet;
 • TNM-system.

Gleason system bygger på en bedömning av graden av malignitet hos cellerna i organvävnaden. Gleason-poängen är den totala poängen, vilken beräknas genom graden av differentiering av patologiska celler.

Minsta värde för denna indikator är 2 poäng. Detta indikerar en låg aggressiv form av sjukdomen. Denna form av tumören fortskrider mycket långsamt, risken för att utveckla metastaser med lämplig adekvat behandling är låg.

Medelvärdet för Gleason är 7 poäng. En sådan tumör utvecklas i en måttlig takt, och i frånvaro av adekvat behandling är en fara för patientens liv.

Gleason-poängen i intervallet 8-10 poäng indikerar en mycket aggressiv form av patologi. En sådan tumör expanderar snabbt, metastasering tidigt, metastaser sprider sig snabbt. Prognosen för denna sjukdomsform är som regel ogynnsam.

Gleason poäng är baserat på en biopsiprofil som tas från två olika områden i prostata. Förändringar i cellerna på varje sajt utvärderas på en fempunktskala och sammanfattas sedan.

Klassificering enligt Gleason-skalan är en av de vanligaste

I TNM-systemet används tre kriterier för att bedöma graden av aggressivitet hos sjukdomen:

 • tillväxtens storlek
 • Spridningen av onkologi mot lymfkörtlarna;
 • metastas.

Det finns en tabell som beskriver varje indikator. Baserat på den här tabellen kan du göra en ytterligare prognos.

Jyuit-Whitemorsystemet klassificerar patologi i fyra steg:

 • A - det initiala eller pre-symptomatiska steget;
 • B - närvaron av en malign tumör lokaliserad i prostata;
 • C - Inblandning av de omgivande vävnaderna i den patologiska processen.
 • D - metastasering av cancer i lymfkörtlarna, inre organ, skelett.

Varje etapp är uppdelad i delsteg, som beskriver mer detaljerat den patologiska processen. Klassificera cancer kan endast vara efter en biopsi och en histologisk analys av celler.

Steg och grader av cancer

Symtom och behandling av prostatacancer beror på graden och scenen i den patologiska processen. Stegen av sjukdomen, accepterad i onkologi, beskriver spridningen av den patologiska processen.

Det första steget kännetecknas av:

 • frånvaro av symtom
 • oförmågan att upptäcka cancer med sedvanliga metoder
 • frånvaro av en synlig tumör.

Identifiera sjukdomen i detta skede kan endast göras genom att undersöka cellerna i biopsi. Detta kompliceras av det faktum att patienten inte hör till en läkare och det finns ingen anledning att misstänka utvecklingen av en farlig patologi.

I det andra steget ökar formationen i storlek. Tumören kan detekteras med ultraljud. Vid palpation känns tumören inte, den ligger i kapseln i prostata.

I tredje etappen börjar spridningen av patologi utanför prostata kapseln. Den patologiska processen sträcker sig till vävnaderna som omger organet.

Det fjärde steget är spridningen av cancer utanför prostata och utvecklingen av metastaser. Oftast metastaser av PCa påverkar först lymfkörtlarna, sprider sig sedan till inre organ och benvävnad.

Graden av prostatacancer beskriver symtom, vars svårighetsgrad förändras när den patologiska processen sprider sig. Totalt finns det 4 grader cancer:

 • 1 grad - fullständig frånvaro av symtom;
 • 2 grader - oftast finns inga tecken, det kan finnas mindre problem med urinering;
 • 3 grad - tumören går utöver kroppen, utvecklar allvarliga problem med urinering, smärtssyndrom;
 • 4 grader - symptomen beror på lokalisering av metastaser.

Den fjärde graden av PCa åtföljs av svår smärta i bäckenregionen och i nedre delen av ryggen, uttryckt av sjukdomar vid urinering. I de flesta fall finns det tecken på berusning, neurologiska störningar, generell sjukdom.

Stages av prostatacancer motsvarar klassificeringen av Jyuit-Whitemore

diagnostik

Efter att ha upptäckt alarmerande tecken eller misstänkt tecken på utveckling av prostata hos män är det nödvändigt att ta itu med urologen. Läkaren kommer att göra en primär undersökning och föreskriva standarddiagnostiska förfaranden - digital rektal undersökning av prostata, TRUS och ultraljud, ett blodprov för PSA.

Finger rektal undersökning är en känsla av prostata genom ändtarmen. En läkare kan bedöma kroppens storlek och konturer, strukturen och förekomsten av tumörer. Trots det är dock inga förändringar i prostataformen vid de inledande stadierna av patologins utveckling, så det behövs ytterligare undersökningar.

En ultraljudsundersökning av prostata, urinblåsa och njurar är obligatorisk. Att studera prostatakörteln som används transrectal metod, där sensorn är införd i endotarmen. Vid den andra etappen av cancer finns det synliga förändringar på ultraljud och definieras som områden med ökad ekogenitet. Ultraljud av blåsan och njurarna är nödvändig för att utesluta patologierna hos dessa organ, vilka symptomatiskt liknar cancer och andra prostata sjukdomar.

En ökning av mängden protein till 10 indikerar ett adenom. Det är en godartad tumör som förvärrar livskvaliteten men påverkar inte dess varaktighet.

Cancer diagnostiseras om PSA är större än 10. I detta fall, ju högre detta värde desto svårare är sjukdomen. Till exempel, i det fjärde steget med metastaser når mängden protein 100 enheter.

En hög nivå av PSA är ett tillfälle för att genomföra magnetisk resonans eller datortomografi och biopsi. Tomografi tillåter att avslöja exakt lokalisering av tumören. Biopsi utförs för erhållande av fragment av prostatavävnad. I organ genom urinröret eller analöppningen sätts ett specialinstrument in, utrustad med en kamera, en belysningskälla och en ihålig nål. I flera punkter i prostatakörteln görs en punktering, vävnadsprover lagras inuti nålen. För noggrann diagnos tas fragment från 10-12 poäng. En laboratoriestudie av detta antal vävnader gör att du kan bestämma cancerfasen, utvärdera möjliga risker, göra en förutsägelse och välja metoder för behandling av prostatacancer.

PSA är en prostatacancercancermarkör

Egenskaper av behandlingen

Behandling av prostatacancer utförs med flera olika metoder. Metoderna och metoderna för behandling av prostatacancer beror på flera faktorer:

 • graden av svårighetsgrad av den patologiska processen;
 • patientens ålder
 • allmän hälsa.

Om tecken på prostatacancer har upptäckts vid det inledande skedet eller tidigt utvecklingsstadium, väljas ofta taktik, särskilt om patienten är över 75 år gammal. I detta fall är det nödvändigt att spåra utvecklingen av onkologins utveckling. Med en liten aggressiv form av sjukdomen kan en man visa läkemedelsbehandlingsmetoder.

Användning med PCa

Den mest effektiva metoden för behandling är kirurgisk ingrepp. Det är tillåtet i följande fall:

 • frånvaron av kroniska sjukdomar;
 • ålder 60-65 år
 • normal tolerans av anestesi
 • tidigt stadium av onkologi.

Vid val av denna metod beaktas många faktorer. Eftersom prostatacancer är en åldersrelaterad sjukdom, kan inte alla patienter tolerera anestesi. För många män är denna procedur kontraindicerad, därför utförs en medicinsk behandling av prostatacancer.

Ganska ofta, inte bara prostata tas bort, utan också närliggande lymfkörtlar. Detta minskar risken för återfall. När den patologiska processen sprider sig utanför kapseln i prostata, kan organets borttagning vara otillräcklig, men risken för ytterligare spridning av patologin är fortfarande mycket hög.

Idag utförs prostatektomi med hjälp av ett robotsystem. Detta säkerställer en hög grad av säkerhet för operationen.

Da Vinci kirurgisk robot - det sista ordet av medicinsk teknik

kemoterapi

Från och med den tredje etappen av sjukdomsutvecklingen utförs prostatacancerbehandling genom kemoterapi. Patienten är ordinerad läkemedel i form av injektioner eller tabletter. Dessa läkemedel innehåller giftiga ämnen som förstör maligna celler.

Konditionstiden tar 6 månader. Sådan behandling möjliggör att stoppa spridningen av den patologiska processen och förhindrar utseende av metastaser. Vid de första faserna av cancer appliceras kemoterapi inte på grund av det stora antalet biverkningar.

Behandlingen utförs under överinseende av en läkare. Efter en behandling med kemoterapi omprövas patienten för att utvärdera effektiviteten av behandlingen.

strålbehandling

Strålning eller strålbehandling är bestrålning av maligna celler med röntgenstrålar. Den radioaktiva effekten stör mobilkommunikation, stoppar tumörtillväxt och förstör maligna celler. Radioterapi tillåter dig också att stoppa spridningen av metastaser.

Idag används tre metoder för strålbehandling:

Den första metoden innebär en lång behandlingstid. Förfarandet utförs dagligen i en vecka, med två dagars raster. Hittills anses metoden föråldrad, eftersom den innebär exponering för stora delar av kroppen, vilket påverkar inte bara patologiska men även friska celler. Fjärr strålbehandling är endast användbar för aggressiva tumörer med hög grad av progression.

HIFU-terapi definieras endast som en selektiv effekt på tumörceller. Detta tillhandahålls genom ultraljudsverkan. Metoden är relativt säker, som används vid steg 2 och 3 i cancer, när den patologiska processen ännu inte har gått bortom prostatakörteln.

Brachyterapi är den säkraste behandlingsmetoden när det gäller allmän skada för kroppen. Den största fördelen är ett minimum av biverkningar. I detta fall introduceras en radioaktiv beredning direkt i tumörlokaliseringsområdet. Oftast används jodiserade kapslar. Preparatet administreras medelst utrustning för transrektal ultraljud. Kontakt strålbehandling påverkar bara patologiska celler, utan att påverka friska vävnader.

Metoden möjliggör minimering av bestrålning av friska vävnader

medicinering

Ett alternativ till kirurgi och strålbehandling är medicinering. Vanligtvis används denna metod i närvaro av kontraindikationer hos äldre män.

Idag finns det två metoder för läkemedelsbehandling - hormonbehandling och införande av monoklonala antikroppar.

Hormonal terapi kallas också läkemedelskastration. Syftet med sådan behandling är förtryck av produktionen av androgener. Detta görs genom att ta analoga preparat av hormoner som produceras av hypofysen eller genom speciella antiandrogener. Dessutom utförs behandling med läkemedel som minskar produktionen av sin egen testosteron och därigenom saktar progressionen av tumören.

Nackdelen med läkemedelsbehandling är utvecklingen av ett stort antal biverkningar. Hormoner kan framkalla en kränkning av blodtrycket, påverka njurarnas arbete, orsaka gynekomasti (utvidgning av bröstkörtlarna) hos män. Likväl visar läkemedelskastration ganska bra resultat vid behandling av prostatacancer.

Ett radikalt alternativ till drogkastrering är en operation för att avlägsna testiklar. Som ett resultat av detta förfarande upphör produktionen av testosteron, vilket stannar tumörens tillväxt. Hittills är denna radikala åtgärd praktiskt taget inte tillämpad och föreskrivs endast i undantagsfall när ingen annan behandlingsmetod kan användas.

Behandling med monoklonala antikroppar syftar till att aktivera ens egen immunitet för att bekämpa maligna celler. Metoden är mycket effektiv, men i OSS-länderna är det inte tillräckligt utbrett. Detta beror först och främst på den höga kostnaden för droger. En injektion av monoklonala antikroppar kommer att kosta mer än 200 tusen rubel. Injektionerna måste göras månatligen för att begränsa progressionen av onkologi.

Hormonal terapi kännetecknas av ett stort antal biverkningar

Folkmekanismer

Prostatacancer är en farlig sjukdom som tar livet av tusentals män varje år. Behandling med folkmedicin för cancer är olämpligt. Användning av avkok och infusioner av medicinska örter behandlar inte cancer, men det kan påtagligt hindra medicinen. Vissa växtbaserade läkemedel minskar effektiviteten av läkemedelsbehandling.

Anhängare av traditionell medicin bör förstå att i kampen mot cancer är den enda rätta lösningen valet av modern medicin. De cancerbehandlingsmetoder som används är mycket effektiva och kan rädda patientens liv.

utsikterna

Faced med utvecklingen av tumörer eller onkologi av prostata, frågar patienterna den behandlande läkaren - huruvida man ska bota prostatacancer och hur man behandlar cancer. Den exakta prognosen beror på följande faktorer:

 • stadium av cancer;
 • dynamik av tumörtillväxt
 • effektivitet av behandlingen.

Den mest gynnsamma prognosen är upptäckt av cancer vid första etappen och snabb behandling. Om tumören inte är aggressiv utförs adekvat terapi, blir patientens livslängd inte reducerad. Helt utesluta återfall omöjligt, så man bör regelbundet undersökas.

Statistiken visar att fem års överlevnad observeras i 8 fall av 10 om behandling påbörjas i andra etappen av tumörutveckling. Lämplig behandling tillåter dig att helt avstå från symtomen, stoppa sjukdomsprogressionen och lämna en man minst 5 år av livet. Förväntad livslängd kan nå 7 eller flera år om det inte fanns något återfall.

Vid den tredje etappen av sjukdomen är prognosen gynnsam för 4 patienter av 10. Detta gäller endast de närmaste fem åren efter en lyckad behandling, eftersom det finns risk för återfall därefter.

Den mest ogynnsamma prognosen för sjukdoms fjärde etapp. Femårig överlevnad ses endast i 15% av fallen.

Profylax av prostatacancer

Det finns ingen specifik förebyggande av onkologisk utveckling. Människans styrka bör riktas mot att eliminera riskfaktorer. För att göra detta behöver du:

 • överge dåliga vanor
 • ät rätt
 • att gå in för sport;
 • regelbundet genomgå undersökningar.

Att minska risken för att utveckla prostatacancer hjälper till med att rött kött avvisas. Det måste bytas ut med fisk eller fjäderfä. I kosten bör introduceras i stora mängder tomater. Nya studier har visat att de innehåller ämnen som förhindrar utveckling av onkologi. Män är också användbara för att äta citrusfrukter, honung, nötter, olivolja och pumpaolja.

Prostatacancer

Prostatacancer - malign tumörskada av prostatavävnad. Prostatacancer manifesteras av symptom på infarktisk obstruktion (trög intermittent urinström, nikturi, konstant urinering urinering); hematuri, hemospermi, smärta i bäckenregionen, erektil dysfunktion. I diagnosen prostatacancer applicera fingerrektal undersökning av körteln, definitionen av PSA, ultraljud, biopsi. Behandling för prostatacancer kan innefatta radikal prostatektomi, fjärr strålterapi, brachyterapi, kemoterapi.

Prostatacancer

I ett antal länder är cancer i prostatacancer nästkommande för lungcancer och magkreft vad gäller frekvens av förekomst hos män. I urologi är prostatacancer ett allvarligt medicinskt problem, eftersom det ofta diagnostiseras endast i steg III-IV. Detta beror både på den långa asymptomatiska utvecklingen av tumören och på den otillräckliga implementeringen av tidiga detektionsåtgärder. Prostatacancer påverkar ofta män över 60 år, men de senaste åren har det varit en tendens att "föryngra" sjukdomen.

Orsaker till prostatacancer

Prostatacancer är en polyetylensjukdom med oförklarliga orsaker. Den viktigaste faktorn i risken att utveckla prostatacancer är åldern hos mannen. Mer än 2/3 av fallen av prostatacancer uppträder vid en ålder av över 65 år; i 7% av fallen diagnostiseras sjukdomen hos män yngre än 60 år. En annan predisponeringsfaktor är rasanslutning: sålunda är prostatacancer vanligast bland afroamerikaner och är minst sannolikt att det uppträder hos asiatiska invandrare.

En viss betydelse i etiologin för prostatacancer ges till en familjehistoria. Förekomsten av sjukdomen hos fadern, bror eller andra män i familjen ökar risken för prostatacancer i 2-10 gånger. Det antas att sannolikheten för prostatacancer hos en man ökar, om familjen har släktingar, patienter med bröstcancer.

Bland andra möjliga riskfaktorer för isolerade särdrag hos kraften i samband med användningen av stora mängder av animaliskt fett, testosteronbehandling, en brist på vitamin D. Vissa studier tyder på en ökad sannolikhet för prostatacancer hos män som genomgått vasektomi (sterilisering). Minskar de möjliga riskerna med att utveckla prostatacancer med hjälp av sojaprodukter rik på fytoöstrogener och isoflavonoider. E-vitamin, selen, karotenoider, en diet med låg fetthalt.

Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer kan representeras av följande histologiska former: adenokarcinom (krupnoatsinarnoy, melkoatsinarnoy, kribroznoy, fast), övergångscell, skvamös och odifferentierat karcinom. Den vanligaste körtelcancer är adenokarcinom, som står för 90% av alla upptäckta prostatatumörer. Förutom morfologisk kontroll är graden av differentiering av prostatacancer viktig (hög, måttlig, låg).

Enligt TNM-systemet isoleras flera steg av adenokarcinom i prostatakörteln. Övergångscellprostatacancer klassificeras på samma sätt som uretalkreft.

 • T1 - adenokarcinom verkar inte kliniskt, visualiseras inte med hjälp av instrumentella metoder och är inte palpabel. kan detekteras endast genom prostatabiopsi och histologisk undersökning som utförs för en ökad nivå av prostataspecifikt antigen (PSA)
 • T2 - infestationen av adenokarcinom är begränsad till körtelvävnaden (en eller två lober) eller dess kapsel. Prostatacancer är palperade och visualiseras med hjälp av instrumentella metoder.
 • T3 - adenokarcinomspiror bortom kapseln i körteln eller i partiella vesiklar.
 • T4 - adenokarcinom sträcker sig till livmoderhalsen eller sfinkteren i blåsan, rektum, muskelälskare av anusen, bäckens vägg.
 • N1 - metastaser detekteras i lymfkörtlarna i det lilla bäckenet
 • M1 - avlägsna metastaser av prostatacancer i lymfkörtlar, ben och andra organ bestäms.

Symtom på prostatacancer

Prostatacancer kännetecknas av en lång latent utvecklingsperiod. De första tecknen på prostatacancer liknar manifestationer av prostatit eller prostata adenom. Symptom på lokaliserad prostatacancer är ökad frekvens av urinering med svårighet att initiera studien; känsla av ofullständig tömning av blåsan; intermittent och svag urinström; frekvent uppmaning att urinera, problem med urinretention.

Med lokalt avancerad prostatacancer, brinner eller smärta uppstår med urinering eller ejakulation. hematuri och hemospermi smärta i perineum, ovanför pubis eller bäcken ryggsmärta orsakad av hydronephrosis; erektil dysfunktion anuri och tecken på njursvikt. Kontinuerliga dumma smärtor i ryggraden och revbenen visar som regel metastasen av prostatacancer i benet. I de avancerade stadierna av prostatacancer kan svullnad i de nedre extremiteterna som orsakas av lymhostasis, viktminskning, anemi och kakexi utvecklas.

Diagnos av prostatacancer

Omfattningen av den undersökning som krävs för att upptäcka prostatacancer innefattar fingerundersökning av körteln, bestämning av PSA i blodet, ultraljud och ultraljud av prostata, prostata biopsi. När fingerprovning av prostata genom rektumets vägg bestämmer tätheten och storleken på körteln, närvaron av palpabla noder och infiltrerar, lokaliseringen av förändringar (i en och båda lobarna). Men med hjälp av palpation kan man inte skilja prostatacancer från kronisk prostatit, tuberkulos, hyperplasi, prostata stenar, så krävs ytterligare verifieringsstudier.

Ett vanligt screeningtest för misstänkt prostatacancer bestämmer nivån av PSA i blodet. I andrologi är det vanligt att fokusera på följande indikatorer: vid en PSA-nivå på 4-10 ng / ml är sannolikheten för prostatacancer cirka 5%; 10-20 ng / ml - 20-30%; 20-30 ng / ml - 50-70%, över 30 ng / ml - 100%. Man bör komma ihåg att ökningen av prostata-specifika antigenvärden också noteras vid prostatit och godartad prostatahyperplasi.

Ultraljud av prostata kan utföras från transabdominal eller transrektal åtkomst: den senare tillåter att detektera även små tumörnoder i prostata. Under den ekokopiska kontrollen utförs en biopsi av prostatakörteln, vilket gör att materialet kan erhållas för morfologisk undersökning och histologisk typning av prostatacancer. En biopsi kan utföras genom perineum, urinrörets vägg eller rektum. Ibland används en transuretral resektion av prostata för att erhålla ett biopsimaterial.

Behandling av prostatacancer

Med tanke på scenen av prostatacancer, kirurgisk behandling, strålbehandling (fjärr eller interstitial) kan kemoterapi genomföras. Den vanligaste typen av kirurgiskt ingrepp i prostata T1-T2 stadier av cancer - en radikal prostatektomi, i vilken järnet är fullständigt avlägsnad, sädesblåsorna, prostatiska uretra separerades och blåshalsen; lymfadenektomi utförs. Genomförande av radikal prostatektomi kan åtföljas av efterföljande inkontinens och impotens.

För att inducera androgenblockad i prostatacancer kan enukleering av testiklarna (bilateral orchiektomi) utföras. Denna operation leder till ett slut på produktionen av endogen testosteron och en minskning av tillväxthastigheten och spridningen av tumören. Under de senaste åren, i stället för det mer vanligt förekommande kirurgisk kastrering drog undertryckande av testosteron LHRH-agonister hormoner (goserelin, buserelin, triptorelin). I ett antal fall av prostatacancer har tillgripit maximal androgen blockad kombinera en kirurgisk eller medicinsk kastrering med antiandrogener mottagning i enskilt steg. Hormonbehandling kan åtföljas av heta blinkningar, utveckling av osteoporos, minskad libido, impotens, gynekomasti.

I prostata-cancer-T3-T4-scenen appliceras strålbehandling genom fjärr- eller interstitial metod. Med interstitiell bestrålning (brachyterapi) sätts ett speciellt radioaktivt implantat in i prostata, vilket selektivt förstör tumörcellerna. Kemoterapi utförs med avancerade stadier av prostatacancer och ineffektivitet av hormonbehandling, vilket möjliggör förlängning av patientens livslängd. På studietrinnet och experimentella studier är sådana metoder för behandling av prostatacancer, som kryoterapi, hypertermi, laserterapi, fokuserad ultraljudsterapi.

Prognos och Prophylax av Prostatacancer

Utsikterna att överleva i prostatacancer beror på scenen av oncoprocess och differentieringen av tumören. En låg grad av differentiering åtföljs av en försämring av prognosen och en minskning av överlevnadsfrekvensen. I steg T1-T2, N0M0 bidrar radikal prostatektomi till 5-års överlevnad hos 74-84% av patienterna och 10-års överlevnad i 55-56%. Efter strålbehandling har 72-80% av männen en gynnsam 5-årig prognos, 48% har en 10-årig prognos. Hos patienter efter orkektomi och som är på hormonbehandling överstiger 5 års överlevnad inte 55%.

Det är inte möjligt att helt utesluta utvecklingen av prostatacancer. Män över 45 år borde genomgå en årlig undersökning med en urolog och androlog för tidig upptäckt av prostatacancer. Den rekommenderade screeningen för män inkluderar en rektal finger undersökning av körteln, en prostata TRUS, en prostatacancermarkör (PSA) i blodet.

Prostatacancer - de första tecknen och symptomen, stadierna, diagnosen och behandlingen av en tumör

Carcinom, adenokarcinom, prostatacancer, prostatacancer är namnet på en sjukdom, som är den vanligaste typen av onkologi bland män över 50 år. Det mesta av det starkare könet i denna ålder har en subklinisk asymptomatisk form av sjukdomen. Enligt studier var varje tredje man vars orsak inte var onkologi av prostata, identifierade kliniskt osäkra områden av malignitet. Efter 80 år uppstår ett liknande problem hos 80% av männen.

Vad är prostatacancer?

Prostatakörteln (prostata) är den endokrina körteln, som refererar till det manliga reproduktionssystemet, utför funktionen att producera seminalvätska och är involverad i utlösning. Prostata ligger under blåsan nära tjocktarmen, ser ut som en mutter som täcker urinröret. Järn har en direkt effekt på förmågan att behålla urinen. Denna kropp är mycket benägen att åldersrelaterade förändringar, inklusive onkologi.

Prostatacancer är en illamående bildning som utvecklas från epitelkörteln. Liksom andra cancerformer har prostata karcinom förmågan att sprida metastaser till andra organ, men sjukdomsprogressionen är långsam, från mikroskopiska tecken på tumören till det kritiska scenet kan ta 10-15 år. Även en liten tumör i prostatakörteln kan sprida metastaser, främst till bensystemet, lever, lymfkörtlar, lungor, binjurar.

Detta är den största insidensen av sjukdomen: om tumören kan avlägsnas kirurgiskt utan operation och sjukdomen recedes, då med metastasans tillväxt kan ingen läkare klara av problemet. I det här fallet kommer förutsägelserna att vara väldigt sorgligt, upp till ett dödligt utfall. Därför är det så viktigt att identifiera prostatacancer i tid och hos män och att lyssna på organismen och regelbundet besöka en urolog, särskilt efter 50 år.

Hur många lever med prostatacancer

Statistiska studier visar att varje sjunde man i åldern femtio och äldre har prostatacancer. Denna sjukdom är en vanlig dödsorsak bland äldre män. Överlevnad är vanligtvis hög: för ett beräknat värde tar 5 år beror allt på sjukdomsstadiet och utnämningen av adekvat behandling:

 • I det första steget med tumören lever länge är överlevnadsgraden 100% förutsatt att läkarens utnämningar utförs. Sjukdomen är emellertid mycket lättsjuk och passerar i tidigt skede utan symptom, så det är inte alltid möjligt att bestämma det och börja behandlingen i tid.
 • Den andra etappen - överlevnadshastigheten är 85% av patienterna med korrekt behandling med positiva resultat.
 • Den tredje etappen kännetecknas av tumörens tillväxt utöver organets gränser, och överlevnadsprognosen är 50%.
 • Den fjärde etappen kännetecknas av en kritisk kurs, metastasering till organen, därför bor patienterna under aggressiv behandling inte mer än tre år. Fem år kan inte leva upp till 20% av patienterna. Huvudproblemet med prostatacancer är senare upptäckt, eftersom män är mycket frivolous för sin hälsa, av olika skäl som undviker inspektion.

symptom

Huvud tecknen på prostatakarcinom hos män är mycket liknade för prostata hos adenomen (godartad tumör). I senare stadier av sjukdomen är symtomen som följer:

 • smärta;
 • arbetade smärtsam urinering
 • Brott mot erektil funktion, vilket blir impotens
 • blod i urinen (hematuri);
 • Ofta behöver man stå upp på natten;
 • en känsla av blåsflöde och en akut önskan att gå på toaletten;
 • Urinflödet är svagt, intermittent, det finns ett behov av stam 4
 • känsla av inte helt utmattad blåsan.

När man i avancerade stadier av cancer tar metastaser in i närliggande och avlägsna organ och vävnader, orsakar detta permanenta smärtor och olägenheter av olika natur:

 • smärta och nonunion av frakturer i metastaserade områden av ben;
 • frekventa förkylningar, virussjukdomar på grund av minskad immunitet
 • smärta i andra metastaserade organ
 • förstoppning;
 • avföring med en blandning av blod och slem
 • apati och utmattning
 • hematuri;
 • hosta med urladdning av blodig sputum
 • pyelonefrit, smärta i ländryggsregionen;
 • skarp viktminskning
 • huden blir en blek-jordisk nyans.

Symtom på ett tidigt stadium

Svag kurs av sjukdomen utan synliga symptom i ett tidigt skede ökar endast risken. Symtom på prostatakarcinom i ett tidigt skede är nästan omöjligt att märka, så män efter 45 år måste nödvändigtvis genomgå undersökning och ta prov. Tidig upptäckt och behandling av sjukdomen ökar chanserna för patienten. Förmodligen kommer inget allvarligt att avslöjas, men det är nödvändigt att vara övertygad om det efter undersökning. Skall bli uppmärksam och se en läkare om:

 • ofta måste man gå upp på toaletten
 • strålens huvud är svagt;
 • Tömning är ansträngd med smärtsamma brännande känslor.

skäl

Andelen incidenter av prostatacancer varierar beroende på geografiska områden. Till exempel, i Syd- och Östeuropa, enligt vissa studier, är sjukdomsuppkomsten mycket lägre än i den europeiska regionen. Vetenskapen har ännu inte kunnat fastställa de sanna orsakerna till illamående, men de viktigaste riskgrupperna är kända:

 1. Ärftlighet. Enligt resultaten av en studie av tvillingar var 40% av alla prostatacancersjukdomar hos män vars förfäder också lidit denna patologi.
 2. Effekter på kroppen av cancerframkallande faktorer.
 3. Maktens sätt. Oljig högkalorimat, brist på grönsaker i kosten ökar risken för onkologi.
 4. Framsteg av prostata adenom.
 5. Ålder efter 45 år.
 6. Loppet. Afrikanska folk påverkas mer av onkologi.
 7. En stillasittande livsstil.

Stages of

En gemensam klassificering av karcinom, som används i europeiska urologiska kliniker, antog ett bollsystem på Gleason-skalan: i detta bedöms stadier av graden av malignitet. Maloaggressiv cancer uppskattas till 1 poäng och mycket aggressiv - i 5 poäng. I regel, om flera foci förekommer i karcinom, tas histologiskt material från minst två stora tumörer och resultaten av studierna sammanfattas, vilket ger ett index på Gleason-skalan. Så är lägsta index 2 poäng, maximalt 10 poäng.

Nästa klassificeringsmetod är Juit-Whitemore-systemet, som tjänar till att differentiera tumören beroende på storlek, lymfkörtelns involvering och närvaron av metastaser. Graden av tumörprevalens:

 1. Den första etappen A. Maligna celler skiljer sig praktiskt taget inte från normala celler, tumören inkapslas, sjukdomsförloppet är asymtomatisk.
 2. Andra etappen B. Tumören är inkapslad, belägen inuti kroppen, inte palpabel rektalt, tumörtillväxt observeras, PSA-nivå är förhöjd, banan är asymptomatisk.
 3. Tredje etappen av C. Tumören börjar gå bortom körteln, sprida sig till de proximala lymfkörtlarna, tumören tränger in i urinblåsan och urinröret, vilket gör det svårt att nå urinen.
 4. Fjärde etappen D. Metastatisk tumör, förhöjd PSA-nivå, omfattande metastasskador på regionala lymfkörtlar, vävnader, organ är sannolikheten för återfall efter behandling hög.

diagnostik

Undvik panik vid de första problemen med urinering. Kanske är det en liten inflammation eller adenom, men du måste gå till doktorn för att hitta den exakta bilden av problemet. Diagnos består av:

 1. Rektal palpation (palperade vid senare steg).
 2. Analys för nivån av PSA (prostata-specifikt antigen). Om en man har prostatacancer, stiger PSA-nivån.
 3. Specificera metoder för undersökning - ultraljud med rektalsensor (TRUS), computertomografi, biopsi (provtagning av ett stycke körning med en speciell nål).

Biopsi är en histologisk undersökning av vävnaderna för den slutliga bekräftelsen eller återkallandet av diagnosen. För att erhålla objektiva resultat kommer det att vara nödvändigt att studera ordningen av tio eller flera prover av körtelvävnad i prostata som tagits från olika delar av körteln. Denna diagnosmetod har dock biverkningar i form av blod i avföring, sperma och urin. Även om dessa komplikationer normalt återkommer efter två dagar, finns det en möjlighet att utveckla en inflammatorisk process i prostatakörteln i stället för avlägsnande av ett vävnadsfragment och långvarig blödning.

behandling

Beroende på undersökningsdata som erhållits, med hänsyn till patientens ålder, är sjukdomsfasen, förekomst av metastaser, behandling föreskriven. Det finns följande sätt att bekämpa prostatakarcinom:

 1. Operativ (kirurgisk metod) är en fullständig excision av prostata (prostatektomi).
 2. Medicinering - hormonbehandling. Biverkningar är sällsynta och kräver ingen behandling.
 3. Strålbehandling, brachyterapi - radioaktiv bestrålning.
 4. Fokuserad ultraljudsablation av prostata (HIFU) med hög intensitet - exponering för ultraljudsvågor.
 5. Antiandrogen monoterapi - läkemedelskastration.
 6. Laseravlägsnande.

drift

Förfarandet för avlägsnande av tumören kan utföras på tre sätt: öppen bukoperation, laparoskopi, robotprostatektomi. Den traditionella kavitoperationen är extremt traumatisk och fylld av komplikationer (inkontinens, impotens). Den senare metoden möjliggör för att minimera blodförlusten, upprätthålla erektilfunktionen och blåsans normala funktion. Effektiviteten av operationen är hög endast i frånvaro av metastaser. Framgångsrik och snabb drift garanteras fullständig återhämtning från sjukdomen.

Avlägsnande av tumörer

Kavitetsoperationer för avlägsnande av prostatatumör utförs under allmän eller lokal anestesi. Under operationen görs ett litet snitt i underlivet, körteln är åtskild från urinblåsan, urinröret och skärs ut tillsammans med de partiella vesiklarna. Samtidigt, om möjligt, bevaras nerverna (Nerve Sparing), som är ansvariga för erektilfunktionen, om de inte är involverade i cancerprocessen. Då är urinrörets stump ansluten till blåsan med hjälp av en kateter, vilken avlägsnas två veckor efter operationen.

Det är föredraget för både läkaren och patienten, den laparoskopiska metoden för borttagning av neoplasma. Det är mindre traumatiskt, mindre blodförlust, snabbare återhämtning, sömmar är nästan osynliga. Under operationen i det första steget görs små snitt med en bredd av 1 cm i bukhinnan i antalet fem stycken. Optiska instrument sätts in i hålen, med hjälp av vilka organet, de partiella vesiklarna och de regionala lymfkörtlarna avlägsnas. Laparoskopisk prostatektomi visas för inkapslade tumörer utan metastasering.

Den innovativa tekniken för avlägsnande av adenokarcinom är den prostatektomiska roboten av Da Vinci. I Europa används denna metod alltmer. Verksamheten utförs på distans med hjälp av en robot. I bukhålan, genom de små hålen, infogas robotens "tentakel", som sänder bilden av det opererade organet till datorskärmen. Roboten befaller vilka rörelser som ska utföras, kirurgen sänder genom en speciell apparat, vilket gör rörelser med speciella joysticks.

kemoterapi

Kemoterapi används för att behandla en tumör med avancerade metastaser. Dessutom är indikationerna okänsligheten hos neoplasmen mot hormonbehandling, återfall efter prostatektomi, en lokalt avancerad prostatatumör. Kemoterapi är blockeringen av tillväxten av cancerceller och metastaser av giftiga ämnen. I själva verket är kemoterapi ett gift för onkockor. Kommer in i blodomloppet, bär läkemedlet blod genom hela kroppen och finner de mest avlägsna metastaser.

Drogerna påverkar emellertid också de normala cellerna på samma sätt. Läkemedlet med selektiv effekt har ännu inte uppfunnits, därför kan konsekvenserna av kemoterapi uppenbaras i form av symtom på förgiftning:

 • illamående med kräkningar
 • diarré;
 • svaghet;
 • anemi;
 • brist på aptit;
 • förlust av hår
 • yrsel;
 • trötthet.

strålbehandling

För att minska graden av delning av tumören, blockerar utseendet på metastaser, strålbehandling eller strålbehandling - radioaktiv bestrålning - används. Men radioterapi för prostatacancer garanterar inte en komplett seger över en malign sjukdom. Bestrålning kombineras i regel med läkemedelsbehandling för att förbättra effektiviteten av prostatacancerbehandling.

Brachyterapi är en alternativ högintensitetsmetod för bestrålning i de första stadierna av sjukdomen. Metoden är baserad på införandet i prostatakörteln av radioaktivt jod. Förfarandet utförs under kontroll av ultraljudsanordningen. På grund av sådana lokaliserade effekter i det drabbade området stiger strålningsnivån, och närliggande vävnader upplever inte starka skadliga effekter. Det är möjligt att utföra brachyterapiproceduren på poliklinisk basis, det tar ungefär en timme.

Behandling med läkemedel

Tillväxten av prostatacancer stimuleras av testosteron (manlig könshormon). Drogbehandling är användningen av hormoner som minskar syntesen av testosteron. Behandling av prostatacancer med läkemedel, såsom gonadoliberin, hämmar bara tumörtillväxt och spridning av metastaser, minskar manifestationen av symtom, förbättrar patienternas hälsa, men bota inte sjukdomen.

Behandling med folkmedicin

För att övervinna cancer måste många faktorer konvergera: tidig upptäckt, framgångsrik behandling, stark immunitet och så vidare. Detta är en komplex och lång process. Det finns inga garantier för att behandling av prostatacancer med folkmedicin kommer att hjälpa till med något. I alla fall kan du inte tveka, leta efter ett enkelt sätt, självständigt behandla örter, rötter och andra droger. Adress till doktorn, och folkrättsmedel låter bli tillägg till grundbehandlingen. Det är möjligt att de kommer att lindra patientens tillstånd, stärka immuniteten och ta bort toxiner från kroppen.

I prostatacancer rekommenderar läkarna följande örter och avgifter:

 1. Lungört.
 2. Samling: kamille, malurt, vinbär, björkblad, celandine, havre, grenar av misteltav, wheatgrass, yarrow.
 3. Samling av rosen höfter, vete gräs, rot av ayr, burdock, svart poppel.
 4. Insamling av löv av bärbär, höfter, löv av tranbär och jordgubbar, äppelblommar, primros, kalendula.
 5. Samling: barberbjörn, buckthorn bark, lönnlöv, björkblad, periwinkle, ayr, blommor av klöveräng.
 6. Infusion av humlehoppar.
 7. Spirituös infusion av färska pilgarnsörhängen.
 8. Björnsallong.
 9. Vattenhaltig eller alkoholisk infusion av unga skott av thuja, täckt med löv. (Varning, Tuy i stora mängder är giftigt).
 10. Rektala suppositorier och bad med propolis.

utsikterna

Vilken läkare kan ge en prognos för prostatacancer beror på scenen hos den nyligen diagnostiserade sjukdomen. Upptäckt i de tidiga stadierna ökar patientens chanser till en fullständig seger över sjukdomen. I Tyskland, till exempel, denna sjukdom ges särskild uppmärksamhet, män genomgår regelbundet undersökningar och endast 18% diagnostiseras med prostatacancer. I Amerika var 80% av männen som fick en liknande diagnos framgångsrikt botad cancer. En positiv prognos beror på hur mycket du uppmärksammar din hälsa.

förebyggande

Den bästa behandlingen för sjukdomen är dess förebyggande. Det finns ett antal rekommendationer för förebyggande av prostatacancer:

 1. Hälsosam livsstil - vägran av alkohol och rökning, fysisk aktivitet.
 2. Ström. Öka konsumtionen av grönsaker och frukter, begränsad användning av animaliska fetter, kalciumhaltiga livsmedel, ägg.
 3. Regelbundna kontroller hos urologen, för att inte missa det avgörande ögonblicket när cancer uppträder.

video

Informationen som presenteras i denna artikel är endast avsett för informationsändamål. Materialet i artikeln kräver inte självständig behandling. Endast en kvalificerad läkare kan diagnostisera och ge råd om behandling baserat på individuella patienters individuella egenskaper.