Huvud
Förebyggande

Prostatacancer grad 3, hur lång livslängd är det?

Prostatacancer är cancerös. Han är utsatt för män i olika åldrar, han dyker upp efter 50 år.

I prostatakörteln kan utvecklas cancer tumörer. Prostatacancer i 3: e graden utvecklas i avsaknad av behandling, men det kommer att främjas av felaktig näring, hormonella droger, dåliga vanor (alkohol, rökning) och ärftlig predisposition.

Symtom på prostatacancer

I de tidiga stadierna av sjukdomen finns inga symptom, prostatacancer detekteras i tredje eller fjärde etappen. Vid denna tidpunkt finns det en spridning av tumören och vävnaden och organskadorna.

Prostatacancer i etapp 3 kan åtföljas av symtom, som vanlig urinering, med början på natten. Det finns ett obehag av urin, dess fördröjning, det kan vara blod i urinen. En person känner smärta i bäckenet, tillbaka. Vid den sista etappen av onkologi observeras metastasering, de passerar in i ben och lymfkörtlar.

Diagnos av cancer i steg 3

Diagnos av prostatacancer har svårigheter. Det är möjligt att upptäcka sjukdomen när sen och prostatacancer i tredje graden uppträdde. Från diagnosmetoderna används följande alternativ:

 1. Gör en undersökning. Tekniken anses vara utbredd och tillgänglig. Patienten diagnostiseras med prostatakörteln genom att sätta in ett finger i tarmen. Detta gör det möjligt för dig att identifiera prostatakörtelns storlek och densitet, groping för en tumör.
 2. Ultraljudsundersökning. Ultraljud kan utföras genom bukhinnans främre vägg och vara transabdominal. Patienten ges en ultraljudsundersökning. Det låter dig identifiera bildandet av en liten storlek.
 3. Leverans av blod till prostata-specifikt antigen. I närvaro av prostatacancer observeras en ökning av prostata-specifikt antigen i blodet. Denna analys låter dig bestämma sjukdomen i första eller andra etappen, så att du kan bli av med sjukdomen och leva normalt.
 4. Prostata biopsi. Det styrs av ultraljud genom rektum, urinrör eller hud i perineum. En biopsi låter dig identifiera atypiska celler, så att du kan göra en noggrann diagnos.

I form av ytterligare alternativ för att bestämma cancer kan benscintigrafi, radiografi och datortomografi också användas.

Prostatacancer i tredje etappen

Med prostatacancer i grad 3 har patienten symtom på sjukdomen:

 • frånvaro av urin
 • smärtsamma förnimmelser i ryggen, bäcken och sakrummet;
 • blod i urinen;
 • brinner eller känner smärta vid urinering
 • frekvent urinering på natten.

Patienten har njursten eller ureteralförstoring. Vid metastaser observeras smärtor i extremiteter. Att bestämma prostatacancer i den tredje graden är inte svårt. Från metoderna för diagnos används metoden för PSA, TRUS, rektal undersökning.

Vid denna period av cancerutveckling sprider metastasin genom kroppen: till lymfkörtlarna, till benen, levern och lungorna. Behandling av den tredje etappen av sjukdomen utförs med hjälp av strålbehandling, radikal prostatektomi, monoterapi och brachyterapi med antiandrogener.

Behandling av prostatacancer i detta skede behöver ett integrerat tillvägagångssätt. Efter operationen är patienten ordinerad kemoterapi och vissa läkemedel som syftar till att undertrycka testosteron. I sällsynta fall kan strålterapi användas. I varje enskilt fall utförs behandlingen enligt ett enskilt scenario beroende på graden av onkologi och lokaliseringen av utbildningen.

Prognos för tredje etappen av cancer

Om det finns prostatacancer beror grad 3 prognos huvudsakligen på aggressiviteten hos sjukdomen, spridningen av tumörprocessen och tillväxten av cancer. Särskilda markörer låter dig bestämma i vilken grad sjukdomen är aggressiv:

 • tillväxten av PSA;
 • Gleason-skalan;
 • PSA-nivå.

Prostatacancerbehandling

Det finns flera sätt att behandla prostatacancer:

 • kryoterapi;
 • kemoterapi;
 • strålbehandling
 • kirurgisk ingrepp.

När man talar om prostatacancer, livslängd 3, bör det noteras att kirurgiskt ingrepp rekommenderas vid något stadium av sjukdomen. Vid de första etapperna är det nödvändigt att genomföra en radikal excision av prostata. Biverkningar av sådan behandling innefattar urininkontinens och impotens. I sällsynta fall krävs fullständig kastrering, där testiklarna avlägsnas. Denna kirurgiska ingrepp hjälper till att stoppa produktionen av hormonet testosteron, vilket medför att tumörtillväxten hämmas.

Strålningsterapi kan döda cancerceller. Denna behandlingsmetod går ofta i samband med kirurgisk ingrepp eller behandling med hormoner. I kvaliteten på en alternativ lösning föreskrivs brachio-terapi: införandet av ett radioimplantat i prostatakörteln som utför radioaktiva strålar och stör den efterföljande utvecklingen av tumören.

För uppförande av kemoterapi kan en mängd olika läkemedel användas som har en skadlig effekt på cancerceller: taxotere, estramustin och novantron. Deras åtgärder gör att du kan undertrycka hormonet som produceras av testosteron från manlig kropp. Av biverkningarna av sådan behandling är det nödvändigt att notera impotens, osteoporos, viktminskning, minskad sexuell lust. Från hormonella läkemedel rekommenderas att använda etylamid och zoladex.

Kryoterapi-tekniken innefattar att påverka atypiska celler med låg temperatur. I kombination med hormonell behandling ger positiva resultat.

Profylax av prostata onkologi

Forskare kunde bevisa att näring med prostatacancer är av stor betydelse, eftersom fetma livsmedel bidrar till utvecklingen av onkologi. Konsumtion av livsmedel med låg fetthalt bidrar till att minska aggressiviteten hos sjukdomen och skydda mot utseende av cancerceller.

Det är nödvändigt att äta rött kött i begränsade kvantiteter, men skaldjur och fisk, tvärtom, ingår i din kost. I mat bör det finnas mycket vitaminer E och A. i kosten måste finnas närvarande i låga mängder animaliska fetter. Det är nödvändigt att bli av med extra pounds och kontrollera din vikt i framtiden.

Det rekommenderas att du fullständigt utesluter skadliga produkter från din kost. Med användning av chips och hamburgare observeras en ansamling av många ämnen som leder till onkologins utveckling i kroppen.

Lykopen är en vanlig och effektiv lösning som rekommenderas för att förebygga cancer hos detta organ. Denna komponent finns i papaya, grapefrukt, aprikoser, tomater och andra frukter och grönsaker. Även när prostatacancer rekommenderas för att konsumera en stor mängd vitamin C. Av de återstående, inte mindre användbara vitaminer bör noteras vitamin D, zink, selen och andra.

Med en predisposition eller en negativ ärftlighet mot denna typ av cancer är det nödvändigt att genomgå en regelbunden undersökning med en urolog. Till exempel rekommenderas att ett blodprov utförs på ett specifikt antigen specifikt för denna typ av cancer eller att rektal undersökning utförs rektalt. I denna kategori ingår fortfarande män vars ålder är över 50 år. Ju tidigare det blir möjligt att bestämma sjukdomen, desto större är sannolikheten för ett framgångsrikt resultat.

slutsats

Prostatacancer vid första skedet är väl mottaglig för terapi, så ju tidigare sjukdomen detekteras desto större är risken för fullständig helande. Med cancer i tredje graden finns det en spridning av metastaser som påverkar lymfkörtlarna och närliggande organ.

Om du saknar behandlingstiden, kan behandlingen inte ge bra resultat, patienten väntar på ett dödligt utfall. Ta hand om din hälsa, besök läkare regelbundet.

Funktioner av prostatacancer i 3: e graden: manifestationer och metoder för behandling

Onkologiska sjukdomar är bland de tre största bland de farligaste och kan orsaka död.

Den manliga delen av befolkningen, förutom hjärtinfarkt och stroke, lider av en sådan sjukdom som prostatacancer.

Framsteg denna sjukdom i steg. Den farligaste är 3: e och 4: e graden. Bättre att avlägsna eller bestråla prostatacancer 3 steg svaret på denna fråga läs i artikeln.

orsaker till

Prostatacancer i den tredje graden är en malign bildning som har transcenderat könsorganen. Denna sjukdom drabbar män efter 50 år. Orsakerna till sjukdomen anses vara genetiska faktorer, användningen av hormonella ämnen, obalanserad kost prostatacancer klass 3, försämringen och andra dåliga vanor.

Stadium av prostatacancer:

 1. Steg I - tumören går inte utöver prostata Identifiera kursen av denna sjukdom kan ske med en planerad undersökning, eftersom det inte ger obehag. Det finns inga metastaser. Tidig behandling ger positiva resultat i 95-100%.
 2. II-scenenCancer betyder att tumören hålls inne i prostata. Däremot uppträder atypiska celler, spiralen sprider sig till organ och vävnader. Diagnos av sjukdomen i detta skede är svår, eftersom det inte finns några uppenbara symtom. Positiv behandlingens dynamik observeras hos 60% av patienterna.
 3. III-steget - tumören går över till andra organ En sådan sjukdom ger metastaser till vävnader och lymfkörtlar, som ligger närmast maligna former. Prostatacancer 3 grader - en förutsägelse: cirka 60% av patienterna klarar av att bli av med denna diagnos.
 4. IV-scenen cancer indikerar att tumören har spridit sig utanför prostata till alla vävnader och organ. Prognoser för en sådan patient kan vara den mest ogynnsamma.

Modernt guidad strålbehandling, såväl som kemoterapi, kan öka patienternas överlevnad vid varje stadium av sjukdomen.

Om sjukdomen

Prostatacancer i den tredje graden fortskrider från de två föregående faserna. Detta framgår av det faktum att tumören växer och går vidare till rektum och urinblåsan. Sjukdomen börjar aktivt metastasera. Kroppen sprider snabbt maligna celler, mankroppen försvagas, behandlingsmetoderna reduceras till ingenting.

Prostatacancer i den tredje graden - symptom:

 • svårighet att urinera, urin kan vara med föroreningar av blod;
 • Patienter upplever systematiska smärtor i underlivet, i ljummen och i hjärtkärnan.
 • systematisk natturinering, urinering, smärta och smärta;
 • svaghet, slöhet;
 • viktminskning
 • minskad styrka.

Klassificeringsmetoder

Experter har lärt sig att mer exakt bestämma graden av cancer. För att göra detta använder de nivån av PSA (prostatiskt specifikt antigen), som produceras av prostata-cellerna. När en malign tumör detekteras, ökar denna nivå kraftigt. Det kan bestämmas genom att genomföra ett blodprov.

Vissa specialister förskriver en biopsi. I detta fall visar Gleason-skalan aggression av maligna celler. Klassificeringen av TNM kan visa en ökning av utbildning, penetration i lymfkörtlarna och förekomsten av metastaser.

Diagnosalternativ

Att känna igen prostatacancer till klass III är inte svårt. I detta fall kan erfarna specialister ordinera en rektal undersökning eller TRUS-metoden. I tredje etappen ger tumören metastaser till lever, lungor, lymfkörtlar och ben. Behandlingen ska vara omfattande. Efter operationen krävs kemoterapi. Ibland föreskrivs strålbehandling.

Diagnosekvens:

 1. Vid den första hänvisningen till läkaren utför specialisten en rektal känsla av prostata genom ändtarmen.
 2. Vidare föreskrivs ultraljud och röntgenmetoder. De möjliggör mer noggrann bestämning av storleken på den maligna bildningen.
 3. Att upptäcka metastaser använder datortomografi, excretory urografi.
 4. Den slutliga diagnosen låter dig lägga en biopsi.

Sjukdomen kan detekteras endast i III-scenen, eftersom de två föregående inte har uppenbara symtom.

Prostatacancer i tredje graden - livslängd

Prostatacancer i tredje graden - en livslängd med metastaser i benet: det är svårt att säga exakt hur många som lever med prostatacancer i stadium III är svårt. Allt beror på människans hälsa, får tid och effektiv behandling.

Användningen av hormonbehandling förbättrar signifikant prognosen för prostatacancer i 3: e graden. Mer än 50% av patienterna har en överlevnadsfrekvens om tre år. Med hjälp av en övergripande metod för att upptäcka sjukdomen och behandlingen förlängs patienternas liv i 6 år eller mer.

Bland läkare-onkologerna är termen "femårig överlevnad" vanligt. Det visar vilken procentandel av patienterna som ska överleva under en viss tid. Det beror inte bara på korrekt behandling, men också på dieting i prostatacancer i grad 3, avvisande av dåliga vanor.

Kan du bota prostatacancer? Steg 3 läs nedan.

Behandlingsalternativ

Modern medicin har många metoder för att bekämpa denna allvarliga sjukdom. Den främsta är användningen av kirurgisk ingrepp. Denna metod ger höga chanser i kombination med strålbehandling. Av dess biverkningar kan identifieras impotens och urininkontinens. I sällsynta fall avlägsnas testiklarna. Så stannar testosteronutvecklingen och tumörtillväxten stannar.

Behandling av prostatacancer i 3 grader:

 1. kemoterapi - En annan metod för cancerbehandling. Det genomförs i flera steg och involverar användningen av högeffektiva droger. Gradvis slutar de utveckling, och sedan fullständigt befriar kroppen av cancerceller. Nackdelen med denna behandling har negativ effekt på friska vävnadsceller.
 2. Strålbehandling Den tredje etappen av cancer tillämpas endast externt. Den produceras av en linjär accelerator av alla möjliga ursprung (neuralt, gamma eller beta-strålning) eller med hjälp av röntgenstrålar.
 3. brakyterapi - En slags radiobestrålning, som verkar inifrån. Kapslar med en radioaktiv substans introduceras i prostatakörteln och förstör cancerceller. Under inverkan av denna metod saktar processen för tumörutveckling sämre och friska celler är inte skadade.
 4. Hormonbehandling Det används i de fall då kirurgisk ingrepp är omöjligt. Cancerceller påverkas av hormonella läkemedel som saktar ner produktionen av testosteron och hämmar utvecklingen av en cancerous tumör.

Ovanstående metoder är tillåtna i frånvaro av kirurgisk ingrepp.

 • Folkmetoder Vid behandling av prostatacancer är grad 3 endast möjlig som en palliativ åtgärd. De är nödvändiga för att hålla kroppen i ton med mer aggressiva exponeringsmetoder (strålning, kemikalier). Specialister är försiktiga med denna typ av behandling. Det kan inte vara grundläggande även i början av utvecklingen av prostatacancer.
 • Metoder för behandling av prostatacancerstadiet 3 folkmekanismer:

  Innan du ansöker någon av dem, samordna ditt beslut med den behandlande läkaren. Användningsmedel för traditionell medicin kan endast kombineras med föreskriven behandling.

  Om inte behandlad

  Denna fråga bör behandlas individuellt. Utan att tillgripa korrekt behandling, enligt forskare, kommer det inte vara möjligt att leva mer än 3 månader. I praktiken fanns det emellertid fall där patienter med denna diagnos levde i ca 3 år.

  Tidig diagnos kommer att förhindra utvecklingen av sjukdomen, genomföra sin omfattande behandling och göra allt för att göra livet för mannen lång och smärtfri. Som förebyggande åtgärd av denna sjukdom är det nödvändigt att öka fysisk aktivitet, att ge upp skadliga vanor, att föredra hälsosam näring (att konsumera stora mängder grönsaker och frukter dagligen).

  Prostatacancer i tredje graden

  Prostatacancer i den tredje graden förekommer hos män efter 55 års ålder på grund av brist på läkande terapi, undernäring, hormonella droger, dåliga vanor (alkohol och nikotin), ärftlig predisposition.

  Symtomatologi av onkologisk process av tredje graden

  Kräftan i den 3: e graden i det inledande skedet har inga ljusa symtom, därför uppfattas prostatacancer i tredje eller fjärde stadiet av utvecklingsprocessen. Vid den tidpunkten noterades förekomsten av en tumör med vävnadsskada på organ.

  Den tredje graden av cancer har denna symptomatologi:

  Samtal med läkaren

  • frekvent evakuering av karbamid, särskilt på natten
  • Urininkontinens
  • retention av urin;
  • spår av blod i urinen;
  • smärt syndrom i coccyxen;
  • smärta i ryggen
  • när det finns metastaser - smärta i benvävnad och lymfkörtlar.

  Hur diagnostiseras cancer i tredje etappen

  Diagnos av tumörprocessen kan övervägas i tre steg, och det sker med komplexiteter.

  Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

  Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

  "Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

  Diagnostik innebär:

  Rektal undersökning

  • Rektalt undersökning är den vanligaste metoden där en palpation av organ utförs för patienten. Under studien är det möjligt att sondra det glandulära organet för närvaro av sälar, för att känna igen ökningen av körtelns storlek med dens densitet.
  • Ultraljudsdiagnos beror på transabdominal undersökning av organ genom bukväggen. Med denna teknik kan du upptäcka en tumör även en liten storlek.
  • Test av biomaterialet för prostataspecifikt antigen - om prostatacancer (rpj) detekteras, detekteras en förhöjd nivå av hunden i plasma. Med denna testning kan du känna igen tumören i första och andra utvecklingsstadierna, vilket gör det möjligt att tilldela effektiv terapi med normal livstid.
  • Prostata biopsi - analysen utförs under ultraljudsdisposition genom endotarum, urinrörskanal eller perineal hud. En biopsi utförs för att bestämma atypiska celler, vilket tillåter en att bekräfta eller motbevisa en tidigare diagnostiserad sjukdom.
  • Som en extra studie för att bestämma tumörprocessen kan specialister förskriva en scintrografi, radiografi eller computertomografi.

  Patienter med prostatacancer i tredje graden kan ha närvaron av njursten, en förstorad urinledare. Om det finns metastaser, känner män smärta i underbenen. En tumör av denna typ kan manifestera sig genom att detektera metastaser i lymfkörtlar, ben, lever, lungor. Terapeutisk terapi för stadium 3-cancer orsakas av användning av bestrålning, prostatektomi (radikal), antiandrogener, brachyterapi, monoterapi.

  Prostatacancer i den tredje graden har en förväntad livslängd hos patienter, vilket beror på den föreskrivna behandlingen, som borde vara omfattande. Efter operationen är patienten ordinerad kemoterapi med vissa läkemedel som syftar till att eliminera testosteron. I vissa fall rekommenderas strålbehandling. En tumör i varje enskilt fall kräver ett speciellt tillvägagångssätt. Detta beror på komplexiteten i den patologiska processens gång med lokalisering av neoplasmer.

  Vad förutsäger specialisterna

  När prostatacancer (rpj) detekteras i tredje etappen beror prognosen på den primära aggressiviteten hos sjukdomen, tillväxten av neoplasmen, dess förekomst i kroppen, nämligen:

  • Mängden PSA;
  • Glissonskalan;
  • Med tanke på hastigheten att höja hunden.

  Hur behandlas tredjehandscancer?

  Det finns några sätt att terapeutisk behandling av prostatacancerprocessen:

  Operativ behandling

  • kirurgisk operation
  • kemoterapi:
  • kryoterapi;
  • exponering.

  Med tanke på cancer hos prostata av den tredje graden av livslängd bör det noteras att varje stadium av den onkologiska processen kräver en operativ lösning. I de initiala faserna utförs excisionen (radikal). Biverkningar inkluderar urinläckage med inkontinens, impotens. Ibland spenderar män en fullständig kastration, med borttagande av testiklar. Efter en sådan operationell metod upphör produktionen av testosteron vilket förhindrar tumörtillväxten.

  Den tredje graden av cancer dödas av strålbehandling, men denna metod används i ett komplicerat förfarande med kirurgi eller hormonbehandling. Som ett alternativ kan brachyterapi rekommenderas. Under en sådan behandling injiceras radioimplantat, vilket avger radioaktiva strålar som syftar till att stoppa den efterföljande utvecklingen av tumörprocessen.

  Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

  När man använder kemoterapi används olika läkemedel för att förstöra cancerceller. Detta är Tasotore, Estramustine, Novantron. Effekten av dessa läkemedel syftar till att stoppa produktionen av testosteron genom kroppen. Biverkningar efter sådan behandling innefattar impotens, osteoporos, låg kroppsvikt, minskad libido. Med hormonbehandling är etylamid, Zolodex ordinerat.

  Genom att utföra kryoterapi kan man kämpa mot cancerceller genom påverkan av låga temperaturer. Denna metod är ordinerad i kombination med hormonbehandling.

  Profylaktiska åtgärder i prostatakörteln för att utesluta prostatacancer

  Det viktigaste för män är att skapa en hälsosam kost. Fet mat väcker cancerens början. När man konsumerar kaloriföda, minskar aggressiviteten av sjukdomen, och kroppen stärker skyddsfunktionerna i samband med manifestationer av cancerceller.

  Läkarna rekommenderar att ge upp skadlig näring. Om en man tycker om att använda chips och hamburgare, ackumuleras i hans kroppsdelar som framkallar utvecklingen av den onkologiska processen.

  För förebyggande ändamål, för att utesluta cancer, rekommenderar läkare att använda lykopen. Detta ämne finns i sammansättningen av papaya, grapefrukt, aprikos, tomater. Om prostatacancer upptäcks är det nödvändigt att öka intaget av C-vitamin, D, zink, selen och andra näringsämnen.

  När en man har en genetisk predisposition till onkologi, rekommenderar läkare en årlig planerad undersökning av urologen, ett blodprov för hunden och prostata genom palpation. Tidig upptäckt av cancerpatologi är nyckeln till framgångsrik behandling med förväntad livslängd.

  Av allt som sagts ovan framgår det att endast en uppmärksam inställning till ens hälsa bidrar till att förhindra bildandet av cancer tumörer. Sjukdomen är bättre härdbar terapi vid det inledande skedet av utvecklingen och förutspår en fullständig behandling av patienter.

  I cancer i tredje etappen finns vanligtvis metastaser som påverkar lymfsystemet och angränsande organ. Med tanke på risken för snabb behandling kan medicin bli maktlös och patienten har en kort livslängd. Hälsan hos varje patient är i hans händer, så det borde vara noga, hänvisar till hur man utövar ett sätt att leva från en ung ålder.

  Vem sa att bota prostatit hårt?

  Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

  • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
  • Uppstoppad blåsan;
  • Sexuell dysfunktion;

  Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

  Prostatacancer i 3: e graden: prognos, behandlingsmetoder

  Framgången av onkologibehandling beror först och främst på snabb behandling. Om prostatacancer i grad 3 diagnostiseras bestäms livslängden av arten av förändringarna i vävnaderna och beror till stor del på patientens ålder.

  Funktioner av stadium 3 cancer

  Totalt skiljer sig fyra stadier av patologi och 5 grader av förändringar i tumörstrukturen. De två första etapperna kännetecknas av låg aggressivitet och långsam utveckling, därför är de ganska mottagliga för behandling, vilket möjliggör förlängning av patientens liv i flera årtionden, eller helt återhämtar sig från patologi.

  Karakteristiska särdrag hos de tre stadierna av onkologi:

  • kränkningsförmåga
  • smärta i bäckenet
  • smärta i anuset
  • en brännande känsla i nedre delen av ryggen;
  • hematuri;
  • blod under utlösning.

  I det tredje steget sprider cancerceller bortom prostata

  Specifika symtom på onkologi av prostata eller prostatacancer beror på var kanalen metastaserade. Seminalblåsor, blåsan och tarmarna påverkas ofta. När blåsan påverkas, märker patienter blod i urinen, smärta och brinner med urinering, ofta uppmanar att urinera och ofullständig tömning av kroppen. Symtom åtföljs av utarmande spastisk smärta.

  När de partiella vesiklarna påverkas, noteras blod vid utlösning. Detta åtföljs av ett tydligt smärtssyndrom. Med metastaser i tarmarna lider patienten av smärta under tarmrörelser, tarmkramper och blod från anusen. Med cancer sprider smärta ofta till ländryggen.

  Ändå kan även den tredje etappen av cancer behandlas. Det viktigaste - det är aktuellt att söka hjälp från en specialist omedelbart efter att ha hittat de alarmerande tecknen.

  Diagnos av patologi

  Att misstänka den tredje etappen av onkopatologisk utveckling är möjlig på karakteristiska symptom. Ombesörjning till onkologen kommer diagnosen inte att orsaka svårigheter på grund av specifika symtom. För att bekräfta sjukdomen måste du genomgå följande undersökningar:

  • definitionen av prostatiskt antigen i blodet;
  • En ultraljud av orgeln;
  • rektal palpation av körteln;
  • vävnadsbiopsi.

  Grundprövningen är analysen av PSA. Detta protein är en oncomarkör, dess värde i blodet ökar upprepade gånger med utvecklingen av malign neoplasma i prostata. Karcinom i prostata i tredje etappen kännetecknas av utvecklingen av metastaser, därför är värdet av PSA i blodet över 100 enheter.

  Ultraljudsdiagnos gör det möjligt att noggrant se de platser där körtelvävnaden förändras på grund av degenerering av celler till en malign neoplasm. Efter undersökningen är det från dessa områden att vävnadsskrot tas för histologisk undersökning (biopsi).

  Under en rektaltest undersöker läkaren prostata med fingrarna. I regel bestäms prostatacancer i den tredje graden av utveckling relativt noggrant av beröring, beroende på de karakteristiska förändringarna i organets struktur.

  I det tredje steget kan tumören redan bestämmas genom rektal palpation

  Metoder för behandling av prostatacancer

  Behandling av prostatacancer i steg 3 innefattar:

  • radioterapi;
  • hormonell behandling;
  • kirurgisk avlägsnande.

  Till skillnad från de första stadierna av patologin ingår behandling av prostatacancer i grad 3 och malignt adenom i prostatan fullständigt avlägsnande av organet. Hormonal och radioterapi är nödvändiga för att påverka metastaser och utesluter möjligheten att återkomma celldegenerering.

  Radioterapi för cancer

  Radioterapi eller strålbehandling är den radioaktiva bestrålningen av en malign tumör. Denna effekt i prostatacancer i steg 3 bidrar till:

  • störning av kommunikationen mellan maligna celler;
  • förstörelse av patologisk cell-DNA;
  • minska risken för sjukdomsprogression.

  Efter strålterapi förlorar cancerceller möjligheten att växa, vilket gör det möjligt att stoppa sjukdomsprogressionen. I de två första etapperna av patologin är detta tillräckligt för att fullständigt bli av med cancer, men i det tredje steget utförs strålterapi utöver kirurgisk avlägsnande för att förhindra ytterligare cancermetastaser.

  Strålningsterapi i tredje etappen av prostatacancer används vanligtvis som ett komplement till kirurgi

  Under proceduren, i området mellan skrot och anus, görs skär, i vilka en speciell applikator sätts in. Genom applikatorn introduceras läkemedel som irradierar maligna celler. På grund av den lokaliserade effekten förstörs kärnan av endast förändrade celler, friska vävnader påverkas inte vid bestrålning.

  Med metastas är även intravenös kemoterapi för prostatacancer i steg 3 möjlig för komplexa effekter på hela organismen. Denna procedur innefattar ett antal biverkningar och hälsorisker, men med en stor tumörstorlek är det enda sättet att förlänga patientens livslängd.

  Längden av strålbehandlingstiden beror på tumörens storlek och närvaron av metastaser. I genomsnitt visar patienterna en halvårig behandling. I slutet av denna period utförs ett antal test för att utvärdera effektiviteten av strålbehandling. Efter att ha studerat resultaten beslutar läkaren om ytterligare behandling. I de flesta fall utförs radikal prostatektomi.

  Den speciella radioterapi är att den är effektiv nog både i de tidiga stadierna och i utvecklingen av cancer hos äldre patienter, då borttagning av prostatakörteln redan är omöjlig på grund av riskerna för ett dödligt utfall som ett resultat av kirurgisk ingrepp. Även med prostatacancer i klass 3 kan prognosen för sådan behandling vara fördelaktig om behandlingen påbörjas i tid.

  Hormonbehandling

  Som en självständig metod är hormonbehandling för prostatacancer i stadium 3 ofta inte tillräckligt effektiv och ordineras förutom strålbehandling och efter borttagning av prostatakörteln. Syftet med sådan behandling är blockering av produktionen av manliga hormoner, den så kallade läkemedelskastrationen.

  Hormonbehandling är utformad för att undertrycka produktionen av manliga hormoner

  Denna metod medger att reducera progressionsgraden av patologi på grund av inhiberingen av androgenberoende celler i organet. Hormonal terapi utförs med hjälp av läkemedel av antiandrogengruppen eller syntetiska analoger av hormoner som produceras av hypofysen.

  Liksom kemoterapi används metoden ofta för att behandla äldre patienter som är kontraindicerade vid radikal kirurgisk behandling.

  Avlägsnande av prostata

  Om det inte finns kontraindikationer utförs en radikal prostatektomi. Vid den tredje etappen av cancer praktiseras en ihålig operation, under vilken organet och angränsande lymfkörtlar avlägsnas. Denna operation innebär ett antal risker och komplikationer, som det utförs under generell anestesi. Tillträde till orgeln genomförs genom ett snitt från pungen till anusen.

  Om det inte finns någon metastas kan läkaren erbjuda laparoskopi - en minimalt invasiv metod för att avlägsna organet genom att införa endoskopet i små snitt som gjorts i underlivet. Denna procedur kännetecknas av en låg sannolikhet för komplikationer och kännetecknas av en snabb återhämtning. Brist på laparoskopisk prostatektomi är omöjligheten att ta bort lymfkörtlar.

  Prognos efter behandling

  Med prostatacancer i 3 grader beror en patients livslängd på flera faktorer:

  • effektiviteten av behandlingen;
  • patientens ålder
  • förekomst av metastaser.

  I detta fall anses behandling som anses vid början av övergången av cancer från det andra steget till den tredje med medel tumörstorlek anses vara gynnsam. Kemoterapi, hormonell behandling och prostatektomi ger således en stabil terapeutisk effekt, och patienten efter behandlingen kommer att leva i ca 10 år. Läkare känner till fall när tidig behandling har tillåtit att helt bli av med patologi, även i tredje etappen, och förlänga en människas liv under en längre tid.

  Riskgruppen består av äldre patienter (från 75 år). I detta fall förvärras cancerförloppet av ett antal åldersrelaterade fysiologiska särdrag, varigenom patologin fortskrider snabbt, och prostataavlägsnande är kontraindicerat på grund av den höga risken för död på operationsbordet. Vid behandling av äldre män utövas hormonbehandling, eftersom kemoterapi ofta leder till utveckling av negativa konsekvenser för kroppen, som inte kan återvinnas från alla. Hormonbehandling som en självständig behandlingsmetod är inte tillräckligt effektiv, men det tillåter att förlänga livet i 3-5 år. Huruvida det är möjligt att bota sjukdomen med andra metoder vid denna ålder beror först och främst på patientens kropps egenskaper.

  Hos äldre förvärras prognosen

  Det är svårt att svara på den exakta frågan om hur många som lever med prostatacancer i tredje etappen, precis som att förutse de troliga konsekvenserna. Efter borttagning av prostata är faran metastasering. Ofta passerar den maligna processen till andra organ, vilket resulterar i ett dödligt utfall.

  Rådgivning till patienter

  Vid en prostatacancer på 3 grader är prognosen tvetydig. Den tredje etappen av onkologi är farlig för risken för dödsfall vid oförändrad behandling. Det är viktigt att förstå att onkologi fortskrider snabbt och kan snabbt gå vidare till fjärde etappen. Behandlingsframgången beror direkt på hur snabbt patienten började terapi efter bekräftelse av diagnosen.

  Även efter behandlingen kan patologin återfinnas igen. För att förhindra detta kommer konstant övervakning från en onkolog och urolog att hjälpa till. Det är nödvändigt att besöka en läkare var tredje månad. 4 gånger om året visar en fullständig undersökning av kroppen.

  Kemoterapi och strålbehandling har negativ inverkan på hälsotillståndet och framkallar symtom på förgiftning, som kvarstår länge. För att påskynda återhämtningen hjälper en balanserad diet, regelbundet intag av vitamin-mineral komplex och även några folkliga metoder för att rensa kroppen.

  Efter behandlingen behandlar doktorn dessutom patienten ett antal läkemedel med allmän förstärkningseffekt och ger rekommendationer om hur livet förändras. Övervakning av råd från en specialist, regelbunden undersökning av en onkolog och en omtänksam inställning till sin egen organism förlänger en människas liv. Det viktigaste i cancer är att inte ge upp och börja behandla sjukdomen i rätt tid.

  Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

  • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
  • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
  • gå till operation och glöm sexlivet...

  Prostatacancer 3 grader

  Prostatacancer i den tredje graden är en extremt allvarlig sjukdom som kräver en hel rad medicinska ingrepp. Det är också en betydande dödsorsak eller tillskrivning av funktionshinder för män.

  Cirka 8% av alla maligna neoplasmer faller i denna sjukdom. Den främsta uppgiften för läkare är patientens fullständiga helande med maximal förlängning av hans liv.

  Orsaker och patogenes

  Hittills är det inte säkert exakt varför atypia av celler inträffar och början av deras okontrollerade reproduktion. Det är bara känt att DNA-strukturen lider och mitosprocessen (fission av elementära partiklar) störs.

  De främsta orsakerna till prostatacancer 3 grader

  För närvarande är de vanligaste orsakerna till cancer:

  1. Genetiska störningar. Dålig ärftlighet.
  2. Inverkan av strålning.
  3. Virus invasion.
  4. Felaktig näring, användning av olika cancerframkallande ämnen.
  5. Skadlig ekologi.
  6. Rökare.

  Prostatacancer i klass 3 karakteriseras av progression från de två föregående faserna. Följaktligen manifesteras det av det faktum att tumören sträcker sig bortom organet och groddarna i de intilliggande strukturerna (rektum, blåsan). Dessutom börjar neoplasmen aktivt metastasera vid detta utvecklingsstadium.

  Snabb proliferation av maligna celler över människokroppen komplicerar sjukdomsförloppet och minskar effektiviteten av behandlingen. Nederlaget för de avlägsna delarna av den manliga kroppen orsakar dess betydande försämring. Nonspecifika symtom på förgiftning med produkterna av tumörens vitala aktivitet växer.

  Symtom på prostatacancer

  De tidiga stadierna (1-2) av sjukdomen uppträder ofta nästan asymptomatiskt. Den patologiska processen i den tredje fasen av dess utveckling präglas av en uttalad klinisk bild.

  egenskaper av manifestation av prostatacancer på 3 grader

  De vanligaste orsakerna till mäns behandling av en läkare med denna sjukdom är följande:

  1. Hyppig och svår urinering med svår smärta och brännande känsla eller rezi.
  2. Nattutflykter till toaletten (nocturia).
  3. Blod i urinen eller sperma.
  4. Akut diuresisfördröjning.
  5. Smärta i nedre delen av ryggen, korsbenet.
  6. Allmän svaghet.
  7. Betydande viktminskning.
  8. Blek hud.
  9. Andra symtom som är karakteristiska för skador på avlägsna organ.

  De vanligaste platserna för metastatisk lokalisering är:

  1. Ben (bäcken, höfter, rump, revben, ryggrad).
  2. Levern.
  3. Lungor.
  4. Lymfkörtlar.

  Spridningen av sjukdomen bortom prostata försvårar patientens chanser att få full återhämtning.

  diagnostik

  Eftersom de kliniska manifestationerna redan uttalas i sjukdoms tredje etapp, spelar laboratorie- och instrumentmetoderna för att undersöka patienten en hjälproll. De tillåter oss att klargöra lokaliseringen, storleken, strukturen, förekomsten av det patologiska fokuset.

  Diagnos av prostatacancer 3 grader

  Dessa inkluderar:

  1. Fingerundersökning av ändtarmen.
  2. Transrectal ultraljud (TRUS).
  3. Blodtest för prostataspecifikt antigen (PSA).
  4. Tumörbiopsi.
  5. Dator- och magnetisk resonansavbildning;
  6. Position-emission tomografi är en metod som kan visa metastaser på monitorn. Det används ofta för att identifiera avlägsna platser av patologi.

  På grund av tillgången på så många olika sätt att diagnostisera problemet, lyckas läkare välja den optimala uppsättningen terapeutiska åtgärder.

  Behandling av prostatacancer i den tredje graden är en mycket svår uppgift, vilket kräver användning av ett antal förfaranden. Till skillnad från de tidiga stadierna av neoplasmutveckling är en operation oumbärlig här.

  Den största faran är spridningen av onormala celler i hela kroppen.

  Detta gör att läkare tillämpar följande ingrepp:

  1. Kirurgisk borttagning av hela prostatakörteln med närliggande lymfkörtlar.
  2. Strålningsbestrålning. Externa energikällor och modern brachyterapi är fortfarande effektiva. Med denna metod för återvinning införs isotopen av det radioaktiva ämnet i orgelens parankyma, vilket lokalt påverkar patologiska strukturer.
  3. Kemoterapi. Det rekommenderas inte att använda cytostatika. De påverkar endast de celler som aktivt multiplicerar. Ondartad neoplasm växer relativt långsamt, och de har bara inte tid att "se" den.
  4. Hormonterapi med användning av antiandrogener.
  5. Frysning av områden av atypia.

  Prognos för prostatacancer i grad 3 är relativt fördelaktig. 50-60% av patienterna överlever under de första 10 åren efter komplex behandling.

  Detta påverkas av flera viktiga faktorer:

  • Tumörens aggressivitet
  • Tillståndet för immunologiska försvarssystem i patientens kropp;
  • Adekvat behandling
  • Samtidiga sjukdomar;
  • Ökningstakten i PSA i blodprovet;
  • Hormonal bakgrund av en man. Ju högre testosteronnivån är desto högre är risken för återkommande.

  Onkologisk lesion av prostata är ett mycket farligt tillstånd som kräver komplex behandling. Chanserna för framgången är med alla. Det viktigaste - optimism och överensstämmelse med alla rekommendationer från läkaren.

  Symtom på prostatacancer i 3 grader: prognos

  Prostatacancer avser maligna neoplasmer. Män kan vara sjuk i alla åldrar, men oftast manifesterar prostatacancer sig efter 50 år. Sjukdomen manifesterar sig i utvecklingen av en malign tumör i prostatakörteln. Främja utvecklingen av prostatacancer oftast ärftlig predisposition, dåliga vanor (rökning, alkoholer), hormonella droger, felaktig näring etc.

  Symtom på prostatacancer

  Mycket ofta i de tidigaste skeden uppstår sjukdomen utan några synliga symtom, och därför uppfattas i de flesta fall prostatacancer i steg 3 eller 4 när tumörprocessen och skadan på närliggande organ och vävnader uppstår.

  De viktigaste symptomen är ofta urinering, särskilt på natten. Vid urinering börjar patienten uppleva smärtsamma förnimmelser. Urinretention eller urininkontinens kan uppstå. I urinen finns blod. Det finns smärtsamma känslor i ryggen eller bäckenet.

  Vid de sista stadierna av prostatacancer finns det metastaser. Vanligtvis förekommer de i de närliggande lymfkörtlarna eller i benen.

  Grader av prostatacancer

  Det finns 4 stadier av prostatacancer.

  I det första skedet av sjukdomen ligger tumörprocessen inom prostatakörteln på dess yta. Det finns inga metastaser. Identifiera sjukdomen i detta skede kan vara en oavsiktlig undersökning. Vid snabb behandling är överlevnadshastigheten 95-100%.

  I den andra etappen av prostatacancer ligger tumören också i prostatakörteln, men fler och mer onormala celler uppträder och tumören växer in i vävnader och organ. Diagnos i detta fall kan också vara svårt på grund av avsaknaden av uppenbara symtom. Överlevnad är 60%.

  Vid den tredje etappen av sjukdomen går tumörprocessen bortom prostatakörteln. Prostatacancer i grad 3 ger metastaser till lymfkörtlar eller vävnader som är närmast tumören. Överlevnad med denna diagnos är ca 60%.

  Vid den fjärde etappen av prostatacancer sprider tumörprocessen bortom dess gränser i alla organ eller vävnader. Vid korrekt behandlad behandling kommer överlevnadshastigheten att vara 50%.

  diagnostik

  Diagnos av prostatacancer är mycket svårare. Oftast upptäcks sjukdomen i 3 eller 4 steg.

  1) Rektalt undersökningsmetod. Denna diagnosmetod är den mest tillgängliga och vanliga. Patienten fingrar prostatakörteln genom ändtarmen. Således är det möjligt att bestämma tätheten hos körteln och dess storlek, såväl som att känna själva tumören.

  2) Ultraljudsundersökning. Ultraljudet kan vara transabdominal eller transporteras genom bukhålans främre vägg. Den mest använda metoden är transrektal ultraljud. Med hjälp kan du hitta även de minsta formationerna.

  3) Blodtest för prostataspecifikt antigen. I prostatacancer ökar blodnivån för prostata-specifikt antigen. Med denna analys kan du identifiera prostatacancer för ytterligare 1 eller 2 steg.

  4) Prostatabiopsi. Det styrs av ultraljud genom huden i perineum, urinrör eller rektum. Med hjälp av biopsi kan du identifiera atypiska celler och göra en mer noggrann diagnos.

  Som ytterligare specificerande undersökningar används datortomografi, radiografi och benscintigrafi.

  Prostatacancer Steg 3

  Prostatacancer i klass 3 kännetecknas av närvaron av sådana symtom:

  • frekvent nattlig urinering
  • känsla av smärta eller brännande vid urinering
  • blod i urinen;
  • smärta i sakrummet, i bäcken och baksidan;
  • frånvaro av urin.

  Det kan vara en utvidgning av urinledaren eller bildandet av njurstenar. Med metastaser kommer det att bli svullnad eller smärta i benen.

  Det är inte svårt att upptäcka prostatacancer i steg 3. Från diagnostiska metoder, rektal undersökning, TRUSY-metoden, PSA och andra används.

  Vid detta stadium av sjukdomen producerar tumören metastaser genom kroppen: lungorna, levern, benen och lymfkörtlarna.
  Prostatacancer i den tredje graden behandlas med radikal prostatektomi, strålbehandling, brachyterapi och anti-androgen monoterapi.

  Prostatacancer i steg 3 kräver omfattande behandling. Efter det kirurgiska ingreppet (prostatektomi), föreskrivs kemoterapi och speciella läkemedel som syftar till att undertrycka hormonet av testosteron. Applicera sällan strålbehandling. I varje fall föreskrivs individuell behandling, beroende på tumörens placering och tumörprocessens svårighetsgrad. I avsaknad av behandling eller otimlig diagnos kommer prognosen att vara extremt ogynnsam.

  Prognos för Steg 3 Prostatacancer

  Prognosen för stadium 3 prostatacancer beror främst på aggressiviteten hos sjukdomen, på tumörens tillväxt och spridningen av tumörprocessen. Bestäm hur aggressiv sjukdomen kan vara med hjälp av specialmarkörer:

  2) Gleason-skalan;

  3) PSA-tillväxten.

  behandling

  Det finns flera grundläggande behandlingar för prostatacancer:

  1) kirurgisk ingrepp

  2) strålbehandling

  Vid varje stadium av sjukdomen kan kirurgisk ingrepp utföras. I de första etapperna rekommenderas att utföra radikal operativ ingrepp med fullständigt avlägsnande av prostatakörteln. Av biverkningarna av denna metod observeras impotens och urininkontinens. I sällsynta fall kastas patienten fullständigt bort med testiklarna. Produktionen av testosteronhormonet stannar och tumörtillväxten saktar ner.

  Strålningsterapi dödar cancerceller. Denna behandlingsmetod kan kombineras med kirurgisk ingrepp eller hormonbehandling. Som behandlingsalternativ väljs brachyterapi: radioimplantat införs i prostatakörteln, vilket störa ytterligare tillväxt av tumören och leder radioaktiva strålar.

  Kemoterapi utförs av olika läkemedel som har en skadlig effekt på cancerceller: novantron, estramustin, taxotere. De har en överväldigande effekt på testosteronhormonet. Av biverkningar är det en minskning av begär, viktminskning, osteoporos, impotens. Av de hormonella drogerna som används zoladeks och etylamid.

  Metoden för kryoterapi är effekten av låg temperatur på atypiska celler. Ger en positiv effekt i kombination med hormonbehandling.

  Profylax av prostatacancer

  Hittills har forskare bevisat att chanserna att få prostatacancer som ett resultat av att äta feta livsmedel är mycket höga. Låg fetthalt bidrar till att minska aggressiviteten hos sjukdomen och skyddar mot utseende av prostatacancer. Mängden rött kött som konsumeras bör begränsas, och fisk och skaldjur - tvärtom ökade. Mat bör vara rik på vitaminerna A och E. Djurfett bör vara närvarande i kosten i låga mängder. Det är nödvändigt att kämpa övervikt och kontrollera det i framtiden.

  Skadliga livsmedel bör helt uteslutas från kosten. Med användning av hamburgare och chips i kroppen ackumuleras ett stort antal ämnen som bidrar till utvecklingen av maligna tumörer.

  Likopin är det mest använda agenset för förebyggande av prostatacancer. Det finns i tomater, aprikoser, grapefrukt, papaya och andra grönsaker och frukter. C-vitamin har en speciell positiv effekt på cancerceller. D-vitamin, selen, zink och andra kan nämnas från andra användbara vitaminer.

  Med ogynnsam ärftlighet rekommenderas män med en förutsättning för denna sjukdom att genomgå regelbundna undersökningar från en urolog. Ta till exempel ett blodprov för ett prostataspecifikt antigen eller genomgå en rektal undersökning av ändtarmen. Även i denna kategori är män över 50 år. Ju fortare sjukdomen uppenbaras desto sannolikt kommer det att bli för återhämtningen och desto mer gynnsamma kommer prognosen att vara.

  Stage av prostatacancer. Klassificering av prostatacancer

  Prostatacancer är en allvarlig sjukdom hos den manliga sexuella sfären, som kännetecknas av utvecklingen av en malign tumör från prostatavävnaderna. De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen är: ålder över 65 år, genetik (förekomst av sjukdom hos blodrelaterade personer), testosteron - det manliga könshormonet.

  Onkologi urinorganen, i synnerhet prostatacancer hos män under det senaste decenniet "föryngras" och började träffas oftare. Endast prostatacancer i Ryssland är 3-5% av alla bäckencancer hos män, och bland den manliga publiken marken denna farliga maligna och smygande sjukdom - rankas tredje och det finns all 8: e person

  Korrekt att behandla cancer i en prostatakörtel kan läkaren vid en etablering av ett utvecklingsstadium och sjukdomsförlopp. Prostatacancer i de första stadierna med hjälp av moderna metoder kan botas med 95-99%, förutsatt att det inte finns någon metastasering.

  Stages av prostatacancer bestäms av tumörens storlek och aggressivitet, spridningen av metastaser. Alla dessa aspekter beaktas och beskriver den moderna klassifikationer: internationell TNM system summan / Gleason (beskriver graden av aggressivitet onkoopuholey), nivån av PSA i blodet (tumörmarkören visar ökningen av blod - specifikt protein PSA) -system Dzhyuit Whittemora.

  Det är viktigt att veta! Oncomarkers hänvisar till substanser som produceras av tumörceller från tidpunkten för deras utveckling. Med någon onkologisk patologi utsöndras dessa specifika proteiner från blodet eller urinen. Deras nivå kan förutbestämma scenen, sjukdoms eventuella återfall eller effektiviteten av behandlingen. Det är på nivån av PSA (PSA) prostata specifikt antigen är bestämd prostatacancer.

  Malign tumör i prostata

  T är storleken på den primära tumören:

  • Tx - den primära tumören kan inte bestämmas;
  • T1 - tumören definieras inte av ultraljud och rektal undersökning med ett finger:
  • T1a - neoplasm bestäms av en olycka vid avlägsnande av prostata adenom. Histologisk undersökning indikerar närvaron av 5% oncoceller;
  • T1B - en neoplasm hittades av en slump när adenomen av prostata avlägsnades, en histologisk undersökning visade mer än 5% av oncocellerna;
  • T1c - tumören diagnostiseras när man utför en nålbiopsi på grund av en hög nivå av PSA i blodet.

  T2 - tumören är begränsad till en kapsel och ligger inuti prostatakörteln:

  • T2a - mindre än hälften av en lob av prostata påverkas av tumören;
  • T2B - tumören påverkas mer än hälften av en lob av prostata;
  • T2c - båda delarna av prostata påverkas.

  T3 - Onkogenes ligger utanför prostaskapseln:

  • Т3а - En eller tvåvägsfördelning av onkogenesen utanför kapseln, som inte når de seminalblåsor som ligger på prostatens sidor och ansvarar för utlösning;
  • T3B-onkogenesen nådde de sämsta vesiklarna.

  T4 - tumören har spridit sig till ett antal underliggande vävnader och organ och är vid blåshalsen, yttre sfinktern (muskeln som kontrollerar urinering), rektum, muskler lyfter anus eller bäckenväggen. Seminala vesiklar skadas inte.

  N-regionala lymfkörtlar (placerade i det lilla bäckenet eller under bifurcationen av de gemensamma iliacartärerna). Sidokalisering av regionala metastaser spelar ingen roll för kategori N:

  • Nx - det är omöjligt att uppskatta regionala LU;
  • N0 - ingen metastasering i regionala LU;
  • N1 - metastaser finns i regionala LU.

  M - avlägsna metastaser:

  • MX - det finns inget sätt att upptäcka metastaser;
  • M0 - avlägsna metastaser är frånvarande;
  • M1 - avlägsnande av metastas är mer avlägsen:
  • M1a - fjärrvärdena påverkas;
  • М1в - metastaser finns i benvävnad;
  • M1c - metastasering i avlägsna organ (njurar, lungor, lever).

  Beskrivning av Gleason poäng (Gleason poäng)

  Beskrivning av tumören på en skala

  På en skala / Gleason summan beskriva maligna tumörer hittats prostata biopsi. Ju högre antal (mängd) på skalan, desto mer aggressiv anses tumörvävnaden, eftersom graden av skillnad i onkockor från normala och friska celler i prostatakörteln är högre. Om cancercellerna har samma karaktär som de friska, tar tumörerna numret 1. Den maximala skillnaden hos oncocellerna från normala celler beräknas med 5 poäng.

  Cancer kan gripa flera områden i prostata. Om två stora och maligna tumörer finns kan Gleason summan bestå av ett antal 7. Tumörer kan ges ett antal 3 + 4 eller 5 + 2. Mindre maligna är tumörer med ett antal 6 eller mindre, medelhämmande - med ett antal 7, starkt maligna - med poäng på 8-10.

  Klassificering enligt Jyuit-Whitmore-systemet

  Stegor anges med bokstäverna A, B, C och D. De första två stegen A och B anses vara härdbara. De två sista C- och D-behandlingarna bibehålls, men utsikterna är inte optimistiska.

  Steg A - tidigast, har inga ljusa symptom, cellerna går inte utöver prostata.

  • Al kännetecknas av god differentiering av cancerceller
  • A2 - skiljer sig åt genom måttlig eller dålig differentiering av cancerceller i flera områden av prostata.

  Steg B - cancern går inte utöver prostata, läkaren kan palpera den, nivån på PSA kommer att ökas.

  • B0 - med ökad PSA-nivå är tumören inte palpabel och finns i prostata.
  • B1 - en del av prostata påverkas och en liten onko-tumör detekteras.
  • B2 - en tumör i en lob av prostata eller en tumör i varje lob i prostata med omfattande tillväxt.

  Steg C - Cancerceller sprutar kapseln (membranet) i prostata och påverkar de sämsta vesiklarna och / eller närliggande liggande organ.

  • C1 - tumören är synlig utanför kapseln i prostata.
  • C2 - tumörens vävnader blockeras av urinrörets lumen eller utgången i urinblåsan.

  Steg D - metastasering observeras i regionala lymfkörtlar, i avlägsna organ och vävnader (lever, lungor, ben).

  • D0 - metastaser är kliniskt detekterade, liksom förhöjd PSA.
  • D1 - metastaser i prostatacancer i regionala lymfkörtlar.
  • D2 - nederlaget för avlägsna lymfkörtlar, organ och vävnader upptäcktes.
  • D3 - efter behandling fortsätter metastasen.

  Hur man etablerar scenen för tumörutveckling

  Steg av prostatacancer fastställs genom att TNM-systemet kombinerar diagnosen med Gleasons väska med hänsyn till Juit-Whitemore-systemet och analysen av PSA-nivå i blodet. Det initiala steget betecknas med den romerska siffran I, andra steget enkelt komplicerat - figur II, komplicerat - figur III och svårast att metastas till avlägsna organ och DR - figur IV.

  Behandling av prostatacancer i Israel

  Onkolog, professor Moshe Inbar

  Diagnos av prostatacancer orsakar ofta svårigheter, eftersom symptomen på en malign tumör liknar manifestationer av godartad hyperplasi - prostata adenom. Få en 100% noggrann diagnos du kan i ledande israeliska kliniker, till exempel Top Ichilov. Här används de senaste diagnostiska metoderna: prostata biopsi under kontroll av MR-Fusion och PET-CT med radioaktivt gallium (PSMA).

  Top Ichilov utför även modern behandling för prostatacancer:

  • Brachyterapi. I vissa länder anses denna metod för kontaktstrålning vara innovativ. Under tiden har ischyterapi för prostatacancer i Israel utförts i ca 20 år. Under denna tid har israeliska onkologer samlat mycket erfarenhet av att tillämpa denna metod. I Top Ichilov-kliniken finns det möjlighet att genomgå brachyterapi från den mest kända israeliska prostatacancerspecialisten - Professor Matskin.

  • Robotstödd verksamhet. I Top Ihilov-kliniken utförs laparoskopisk prostatektomi med hjälp av en 4: e generations robotkirurg, DaVinci Xi. Den största fördelen med en robotassisterad operation är en minskning av risken för komplikationer såsom urininkontinens och erektil dysfunktion.

  • Immunterapi. Metastatisk prostatacancer i Top Ichilov-kliniken kan användas för att utföra immunterapi med en monoklonal antikropp som kallas Yervoy (Ipilimumab). För att bekämpa prostatacancer använder israeliska specialister framgångsrikt onkolytiska virus som skadar tumörceller. Genetisk testning används för att välja den optimala behandlingsregimen.

  behandling

  Första etappen av cancer

  Primära symptom på prostatacancer 1 grad av patienten kanske inte märker. Urinströmmen blir svag och dess mängd minskar. Det kommer att brinna i urinröret och svårigheter med urinering. Sannolikheten att utveckla cancer är 18-21%, eftersom Innehållet av PSA i blodet är i genomsnitt 2-3,5 μg / l hos unga och medelålders män.

  Viktigt! Ett sällsynt symptom kan vara blod i urinen eller sperma.

  Om det inte finns några metastaser finns det en chans att bota prostatacancer i 1 grad, livslängden över 5 år blir 96-99%.

  Behandling av prostatacancer i första etappen utförs av fyra huvudmetoder:

  1. Förväntans. Läkaren observerar graden av cancerutbredning hos äldre patienter. Behandling utförs inte i avsaknad av smärtsymptom. Om cancerröret rör sig, är behandlingen ordinerad.
  2. Avlägsnande av prostata före metastasering och spridning av cancerceller till andra vävnader och organ. Utför en prostatektomi. Om nerverna kring prostata påverkas, kan impotens förekomma.
  3. Strålning (strålning) terapi för att minska tumören, sakta sin tillväxt och förstöra cancerceller. Biverkningen av behandlingen är trötthet och illamående hos patienter.
  4. Hormonbehandling för att minska androgenhalten (manliga hormoner), som gynnar tillväxten av cancer. Hormoner saktar spridningen av cancer och minskar cancer.

  Andra grad av cancer

  Patienter känner obehag och smärta i genitourinary organ med urinering och i perineum när de är engagerade i sex. Ejakulation är också smärtsam, PSA-nivån i blodet ökar 6,0-7,9 ng / ml. Sådana indikatorer kan vara och i god kvalitet sjukdomar i en prostata, men sannolikheten för utveckling av en cancer - till 30%.

  Om prostatacancer i grad 2 är etablerad, är prognosen för botemedel före metastaseringens början 80-90%. Om tillräckligt för att behandla prostatacancer med 2 grader, lovar livslängden i 5 år att vara - 85-95%.

  Behandling av prostatacancer i 2: a graden utförs genom minimalt invasiva tekniker (laparoskopisk prostatektomi), inklusive da Vinci-roboten. Om patienten inte kan tillämpa det operativa området, behandlas sedan 2 grader prostatacancer utan kirurgi kommer att vara att genomföra bestrålning och brakyterapi på två huvudsakliga tekniker: placera i prostata av låg dos eller hög dos miniatyr källa till radioaktivitet.

  Med högdoserad brachyterapi injiceras en högdoserad radioaktiv substans, irridium-192, i prostata i 8-10 minuter. Punkteringsnålar används för att installera kapseln. Efter proceduren avlägsnas de från kroppen. Upprepa proceduren 2-3 gånger var 6-7 dagar. Samtidigt utförs fjärrstrålningsterapi på gränsområdena i prostata och på den drabbade LU i det framväxande karcinom. Tumören sönderdelas fullständigt och patienterna botas i 70-85% efter behandling med kombinerad behandling.

  Vid bradjyterapi med låg dosering, med lokal eller allmän anestesi, införs små partiklar av metall ("granuler") i prostata, med användning av ihåliga nålar för permanent målsättning av tumörvävnaden. Hela proceduren tar 60-90 minuter. Efter en månad övervakas partikelns position med CT.

  Ange prostata-radioaktivt jod-125 med en gradvis minskning av aktiviteten. Efter 2 månader uppgår det redan till hälften av dosen som administrerats initialt. Efter proceduren kan 98% av patienterna leva mer än 10 år.

  Lågdosimplantation administreras till patienter med lokalt karcinom i stadium T1c eller T2a om:

  • PSA är mindre än 10;
  • Gleason-talet ≤6, och prostata-volymen var mindre än 50 ml.

  Det är kontraindicerat att utföra brachyterapi med en extremt liten prostatakörtel, vilket händer när man tar bort en del av det på grund av ett adenom. Brachyterapi ger färre komplikationer än radikal prostatektomi.

  Efter 2-3 veckor kan patienten klaga över urinretention och brinna vid urinering, inkontinens (i 4% av fallen). Kraften störs i 15% av fallen med lågdosimplantation, i 20-40% av fallen med högdosimplantation.

  Även dessa indikatorer är lägre än efter operationen. Därför är fördelen med brachyterapi dess minimala trauma. Patienten återfår professionell och social aktivitet inom 2-3 dagar.

  Viktigt! Med brachyterapi kan du välja den optimala dosen, avsiktligt påverka och kontrollera tumörens reaktion. Kvaliteten på kontrollen är högre här än vid fjärrbestrålning av tumören, och det finns mindre risk för traumatisering av närliggande organ: blåsan, rektum och urinrör.

  Det är kontraindicerat att behandla onkologi av prostata genom brachyterapi hos patienter:

  • med en lägsta och nedslående prognos för 5 år
  • med förekomst av uttalade störningar av urinutflöde (vid en urinflödeshastighet på 10 ml / sek och mindre och en volym urin - 100 ml).

  Tredje graden av cancer

  Behandling av prostatacancer i 3: e graden är byggd i enlighet med tumörens aggressivitet, indikatorer: Nivån på PSA, Gleason-poängen och tillväxten hos PSA. Vanligen är PSA-nivån hög - mer än 8,0 ng / ml. Samtidigt lovar prostatacancer i 3: e graden i genomsnitt att läka - 50-65%.

  gälla:

  • operativ inblandning av olika typer
  • strålbehandling
  • kemoterapi;
  • kryoterapi.

  Om patomorfologiska förändringar ägde rum under lång tid och prostatacancer i stadium 3 behandlades före metastaser, utvecklas tumorn långsamt och ökar med 30-31%. Med kärnan av kapseln och prostata, men metastaser har ännu inte dykt upp och prostatacancer i den tredje graden har bestämts, beräknas livslängden över 5 år vara 50-60% eller mer. I närvaro av metastaser, 40-45%.

  Den fjärde etappen av cancer

  Vanliga symptom på prostatacancer i 4: e graden förvärras och kännetecknas av:

  • mycket frekventa falska uppmaningar och utflykter till toaletten med en liten mängd utsöndrad urin;
  • intermittent och smärtsam urinering med ett svagt tryck i strålen;
  • akut urinretention
  • brinnande och närvaron av blod i urinen;
  • smärta i det lilla bäckenet som ger tillbaka, skrot och revben
  • brist på aptit och viktminskning, vilket indikerar en metastasering.

  Metastaser finns i lungorna, leveren, bukspottkörteln, benen och hjärnan. Skapat snabbväxande sekundär bukspottskörtelcancer. PSA-nivån når 10,0 ng / ml och mer.

  Behandling av prostatacancer i 4: e etappen innehåller metoder för att behålla kroppens funktioner, viktiga för patientens liv. Gäller för:

  • intensifierad intravenös behandling, plasmaferes, hemosorption, transfusion av blod och dess komponenter;
  • operation: utföra implantering av venösa och arteriella infusionsportsystem för att utföra kemoterapi;
  • nefrostomi med metastaser i njurarna;
  • dränering och stenting av gallkanalerna, om mekanisk gulsot av tumörets ursprung manifesterades;
  • i den sämre vena cava installationen av cava-filter för att utesluta tromboembolism;
  • i överlägsen vena cava stenting, om det finns obstruktion av tumöruppkomst.

  Viktigt! Prostatacancer Steg 4 kräver konstant anestesi med moderna droger.

  Helt botar prostatacancer i 4: e graden är inte möjligt. Men med ett väl valda behandlingsschema kan du förlänga liv och livskvalitet i 5 år. Om det inte finns några samtidiga sjukdomar, och omfattande lesioner är viktiga för organens liv, då i prostatacancer på 4 grader kommer livslängden att vara 3-5 år - 20-30%. Av stor betydelse är en hälsosam livsstil och en lämplig godtagbar hälsosam kost för prostatacancer i 4: e graden. Nivån av PSA efter avlägsnande av alla tillgängliga tumörer och prostata kan vara 1,4-6,5 ng / ml.

  Traditionell medicin i ett omfattande cancerbehandlingsprogram

  Behandling av prostatacancer med folkmedicin har blivit en del av komplex terapi. I hjärtat av den nationella behandlingen är rätt kost med diuretika produkter leds: grönsakssoppa med grönt, sallader och safter av frukterna av grönsaker, frukt och bär, mejeriprodukter, svagt kaffe och te, avkok av örter och nypon. Grönsaker, frukter är användbara i färsk, kokt och bakad form, bär - i någon form.

  Det bör inte finnas fett kött, ägg, vetebröd, animaliska fetter, stekt och skarpa livsmedel på menyn. Kött, kanin, kyckling bättre att koka och lägga till en sida maträtt av grönsaker eller pasta svårt att bovete eller ris gröt.

  Var uppmärksam! Med prostata onkologi är det viktigt för män att kontrollera sin egen vikt, speciellt med duktala och hormonbeständiga former av cancer.

  Protraktisk prostatacancer är vanligare hos överviktiga män. Med en ohälsosam diet med brist på fiber och överflödigt fett och kalciummättat fett ökar syntesen av testosteron. Testosteron är känt för att främja tillväxten av oncocells, inklusive högkvalitativa sådana. Sedan av 10 fall av protokoll cancer - 9 sjukdomar kommer att vara duktalt adenokarcinom eller cancer med liten cancer. Denna typ av cancer börjar med en cell som placerar prostatacancer. Hastigheten av dess tillväxt och spridning är mycket snabbare och mer aktiv än det akinösa adenokarcinomet. Cancer i denna form präglas av en aggressiv kurs, är svagt känslig för hormonbehandling. Därför fungerar prostata och kemi efter det. Förhindra illamående och kräkningar.

  Prostatacancerhormonresistenta uppträder långsamt, under lång tid utan kliniska manifestationer. Men han tar många liv, trots att han visar ett bra svar på anti-androgenbehandling med första linjära hormoner. Samtidigt minskar intensiteten i benvärk, nivån av PSA-blod, regression av metastaser av mjukvävnad uppstår. Tyvärr kvarstår svaret på primär hormonbehandling 12-18 månader.

  Förutom kirurgiska tekniker i ett omfattande program för cancer i hormonbehandling innefattar skelettsmärta, patologiska frakturer, urinvägsobstruktion och urinledaren, kompression av ryggmärgen syndrom, disseminerad intravaskulär koagulation, anemi och ödem.

  Det komplexa programmet innehåller följande behandling av prostatacancer:

  • bestrålning, kemi, hormonbehandling;
  • kirurgisk stabilisering;
  • medicinska preparat av gruppen: taxaner, estramustiner, mitoxantronov, alkaloider Vinca;
  • standardterapi
  • biofosfonater, steroider, analgetika;
  • DIC-syndrom - Heparin, Epsilon-aminokapronsyra, transfusion av erytrocytmassa, FFP, etc.;
  • Beredningar av järn och vitaminer;
  • stimulans av benmärgen i anemi;
  • diuretika och avkok och / eller infusion av diuretiska örter i ödem;
  • asp bark, lungört, mikro-enema av dekokter av medicinalväxter: manschett, oregano, groblad och upland livmoder, rektala suppositorier.

  Allt populärare gribolechenie på grund av närvaron i vissa svampar som Golovach, enoki, Birch Chaga, Reishi, Shiitake och Meytake, Cordyceps cancer komponenter.

  Det rekommenderas att förebygga prostatacancer dagligen:

  • ät torkad svamp och tugga den noggrant;
  • att dricka en drink - Kopor te från sprayens löv efter jäsningen.

  Sprayens löv har inga toxiska egenskaper och avkotning eller infusion av dem kan tas under lång tid från prostatakörtelns adenom och onkologi.

  För att få te (teblad) från sprayens löv behöver du lite podvyat, vrid sedan in i flagellan tills juicen är tilldelad. De är täckta med en fuktig trasa och göras i 6-8 timmar på en varm plats. Därefter blir varje flagellös svart och lukten av frukt förvärvas. De skärs, placeras i en ugn och torkas vid en temperatur av 40-50 ° C. En sådan svetsning i en behållare med ett tätt stängande lock lagras. Brew istället för te och dryck hela dagen utan att dosera.