Huvud
Behandling

Särskilda egenskaper hos prostatacancer i andra graden: symtom och behandlingsmetoder

Hör diagnosen "prostatacancer", många män uppfattar detta som en mening.

Cancerceller påverkar inte bara prostatakörteln. Angränsande organ är också hotade.

Mer information om behandling och prognos för prostatacancer i 2: a graden läs i artikeln.

Prostatacancer i andra graden - livslängd

 1. Med ålder förändras hormoner hos män. Och ju äldre mannen, desto större är risken för cancerceller i prostata.
 2. Genetisk predisposition till sjukdomen.
 3. Var uppmärksam på din kost. Överflöd av animaliskt fett och brist på vitamin D kan orsaka denna formidabla sjukdom.
 4. Rökare är också i fara. Cigaretter innehåller kadmium, vilket orsakar förgiftning.

Hur utvecklas det?

Det finns 4 grader av patologiutveckling:

 1. Patologiska förändringar i första etappen är svåra att diagnostisera. Tumören är så liten att det är helt enkelt omöjligt att sondra det.
 2. Vid andra etappen påverkas djupare lager. Men cancer är fortfarande i körteln. Sjukdomens insidiousness är att den är asymptomatisk. Identifiera sjukdomen kan vara i diagnos eller palpation av körteln.
 3. Med fortsatt utveckling av cancerceller börjar de påverka intilliggande organ. Påverkar och lymfkörtlar.
 4. För stadium 4 utvecklar cancer metastaser.

Utmärkande egenskaper

Sjukdomen har ännu inte haft tid att påverka de intilliggande vävnaderna. I 2 steg har patienten inte metastaser. Även om cancerceller redan har lyckats tränga djupt in i själva körteln. Små sälar visas. Risken för återhämtning är ganska hög. Det viktigaste är att starta behandling av prostatacancer med 2 grader i tid.

Symtom och manifestationer

Kräftan i prostata i andra graden - livslängden kommer att betraktas lite längre. Undersök inte risken för denna sjukdom. Trots allt har cancer tumören redan bildats.

Män kanske inte ens vet om sin sjukdom. Ofta orsakar prostatacancer i 2: a graden inga besvär för patienten.
Men inte alla patienter har asymptomatisk sjukdom.

Vissa människor har problem med urinering:

 • det blir för ofta;
 • Det finns en falsk uppmaning att urinera.

Klassificeringsmetoder

Klassificering av sjukdomen producerad enligt flera kriterier:

 1. Graden av utveckling av cancer kan bestämmas av Glisson-skalan. För att bedöma tillståndet hos den drabbade vävnaden genomgår patienten en biopsi. Enligt resultaten av cellanalys bestämmer läkare graden av malignitet i utbildningen.
 2. Att veta mängden antigen (PSA) i blodet kan avslöja nivån på oncomarker.
 3. TNM-systemet används oftast. Den bygger på tre indikatorer:
 • T - hur mycket neoplasmer har spridit sig i kroppen;
 • N - graden av cancerceller i lymfkörtlarna;
 • M - patienten har metastaser.

Prostatacancer i 2: a graden kan delas in i 2 steg:

 • Steg 2A, som kännetecknas av nederlaget på en enda klotkörteln;
 • vid början av steg 2B växer tumören och sprider sig till båda lobarna.

Hur diagnostiseras?

Bestäm prostatacancer i 2 steg är mycket svårt. Diagnosen bekräftas först efter att ha bestämt nivån på PSA i blodet.

Detta protein, som produceras av prostatakörteln vid fall av tumörer. I processen med rektal undersökning kan en nod i prostata identifieras.

Slutliga slutsatser kan göras efter att ha genomgått biopsi, ultraljud och analys av laboratoriedata.

I allmänhet för prostatacancer stadium 2 är prognosen gynnsam. Överlevnad av patienter med denna diagnos inom 5 år når 60-90%.

Hur man behandlar prostatacancer i 2: a graden läs nedan.

Metoder för behandling

Hur man behandlar prostatacancer i andra graden?

Behandling av prostatacancer 1, 2 steg:

 1. Kirurgisk ingrepp Är den mest radikala metoden för att bekämpa cancer. Under operationen tar kirurgen bort tumören med prostatakörteln.
 2. strålbehandling är att bestråla cancerceller med röntgenstrålar. Samtidigt sker deras förstörelse. Förfarandet är smärtfritt och varar cirka 15 minuter.
 3. Cancer kan förstöras med hjälp av kemoterapi. För att göra detta används giftiga droger som administreras intravenöst. Behandlingstid - 6 månader. Denna metod har dock många biverkningar. Många patienter förlorar hår, upplever illamående och svaghet.
 4. metod brakyterapi föreskriver införandet i patientens kropp av radioaktiva partiklar. Operationen utförs under anestesi. Tumören börjar minska när iridiumatomer kommer in i den.
 5. Hormon. En ökad hormonell bakgrund kan leda till en ökning av tumören i prostata. Hormonbehandling kan minska androgenernas nivå.

För behandling av prostatacancer 2 grader utan kirurgi gäller:

 1. Substitut av hypofyshormonet. Efter att ha tagit dessa droppar faller hormonhalten i patientens blod kraftigt.
 2. Antiandrogener interfererar med interaktionen mellan drabbade celler och hormoner.
 3. Antagonister är utformade för att sakta ner utvecklingen av tumörer. De minskar också mängden testosteron.

Folkmetoder

En av orsakerna till bildandet av prostatacancer är en förhöjd nivå av testosteron. Med hjälp av växter som innehåller östrogen kan du normalisera den hormonella bakgrunden.

Sådana växter inkluderar:

Matlagning av växtbaserade infusioner är bäst varje dag, som med tiden förlorar de sin helande egenskaper.

slutsats

Prostatacancer Stage 2-prognosen: tumören vid detta stadium har ännu inte slagit sig intill prostatakörtelvävnaden. Det är emellertid lätt att diagnostisera genom fingerundersökning. Enligt statistiken kan cirka 60% av patienterna leva upp till 10 år.

Prostatacancer i 2: a graden: Principen för behandling och prognos

Prostatacancer diagnostiseras främst hos män över 60 år. Huvudvillkoren för framgångsrik cancerbehandling är att diagnostisera sjukdomen i god tid. Ofta är detta komplicerat av det faktum att prostatacancer i den andra graden (PCa) kännetecknas av en liten svårighetsgrad av symtom.

Störande symtom

Prostatacancer i 2: e graden har praktiskt taget inga uttalade symtom. Sjukdomen är farlig på grund av den tidsmässiga diagnosens komplexitet, därför kännetecknas den av hög dödlighet - i sista skedet svarar patologin inte på behandlingen. Med snabb behandling av prostatacancer i grad 2 är prognosen positiv, eftersom detta stadium kännetecknas av låg aggressivitet.

Symptom på prostatacancer i 2: a graden beror på patientens kroppskaraktär, varje onkologi manifesterar sig annorlunda. Oftast noterar patienterna:

 • kränkningar av urinering
 • frekvent uppmaning att gå på toaletten;
 • minskad effektivitet;
 • känsla av tryck i anusen.

En sådan mild symptomatologi går ofta ohörd, vilket leder till att cancer utvecklas snabbt och inte genomgår behandling i tid. Ett vanligt misstag hos alla män är att bortse från läkarens råd om det finns obehag i bäckenorganen.

Den andra etappen av sjukdomen är indelad i två steg, som kännetecknas av kvantitativa förändringar i maligna celler. Detta stadium av utveckling av cancer kan manifestera som inkontinens och svårighet att urinera. Sällan möter patienterna natteträd på toaletten. Det är intressant att smärtstillande är frånvarande, vilket är en av de största skillnaderna mellan cancer från prostatit och adenom. Detta beror på det faktum att kroppens onkologi inte är inflammerad. Symtom av allmän karaktär, såsom kronisk trötthet, apati och förlust av effektivitet är inte alltid närvarande.

Problem med urinering är ett av de första symptomen på cancer, men misstas ofta för manifestationen av prostatit

Hur diagnostiseras cancer?

I de flesta fall upptäcks prostatacancer oavsiktligt under en rutinundersökning, eller när du ser en läkare på grund av klagomål om obehag i anuset.

För diagnos av sjukdomen visas följande undersökningar:

 • blodprov för prostatiskt antigen (PSA);
 • ultraljudsundersökning av prostata;
 • Analys av utsöndringen av prostata;
 • palpation av prostata;
 • biopsi av organvävnader.

Palpation av prostata gör att du kan misstänka en illamående process genom organets struktur. Om det finns misstanke om cancer, utförs ett sådant test inte på grund av risken för vävnadsskada. Det är emellertid ofta på grund av prostatsmassagen att läkaren får en anledning att skicka patienten till en detaljerad undersökning av orgeln.

Ett blodprov för att bestämma nivån av PSA är en av de viktigaste diagnostiska metoderna, vars resultat är en förutsättning för biopsi av organvävnader.

Ultraljud av prostatakörteln gör att du kan misstänka en malign neoplasm, men lägg inte en noggrann diagnos. Om ultraljudsundersökningen avslöjade täta vävnadsområden med okarakteristisk struktur skickas patienten till en biopsi. Denna procedur innefattar att ta en liten mängd vävnad i förseglingsområdet för histologisk analys. Endast denna analys kan bekräfta eller neka diagnosen.

Endast en histologisk analys kan bekräfta eller motbevisa misstanke om cancer

Principen för behandling

Det finns en hel del metoder för behandling av onkologi. Med en tidigt diagnostiserad sjukdom är chanserna för återhämtning tillräckligt hög, men ingen behandlingsmetod ger en 100% garanti för att inget återfall kommer framöver.

För behandling används en av följande metoder eller en kombination av flera metoder:

 • förväntad taktik;
 • strålbehandling
 • avlägsnande av organet
 • hormonbehandling
 • kryoterapi.

Med en icke-aggressiv form av onkopatologi, när sjukdomen utvecklas långsamt, ger förväntad hantering ett bra resultat, särskilt hos patienter äldre än 75 år. I vissa fall är livsstilsjusteringar, dietterapi och folkbehandlingar i denna ålder effektivare och säkrare än kirurgi eller strålbehandling.

Icke-kirurgisk behandling

Behandling av prostatacancer i 2: a graden utan kirurgi är strålning eller hormonbehandling. Exponering för strålning kan minska tumören i storlek och möjliggör i de flesta fall en uppehållande terapeutisk effekt, men endast om patologin diagnostiseras i rätt tid.

Idag används brachyterapi i stor utsträckning - metoden för radioaktiv bestrålning utförd från det drabbade organet. Effekten utförs genom att införa särskilda nålar eller applikatorer genom vilka en radioaktiv mikrokälla levereras. Fördelarna med metoden är effekten endast på den drabbade vävnaden. Under behandlingstiden störs strukturen hos maligna celler, vilket resulterar i att deras ytterligare tillväxt blir omöjlig.

Applicatörer för introduktion av radioisotoper

Hormonbehandling för prostatacancer i 2: a graden innebär medicinsk kastrering eller undertryckande av celler som är känsliga för androgenernas verkan.

Operativ behandling av cancer

Det mest effektiva sättet att behandla cancer är radikal prostatektomi. Under operationen, fullständigt avlägsnande av körteln. I de flesta fall appliceras den laparoskopiska metoden för orgelfärgning till de 2 stegen av sjukdomen. I små snitt i nedre bukhålan sätts ett speciellt instrument in. Den är utrustad med en kamera, genom vilken framstegen av operationen visas på monitorn. Med hjälp av ett antal instrument skär kirurgen organens vävnader. Fördelarna med metoden är låg traumatism, snabb rehabilitering och låg sannolikhet för utveckling av farliga komplikationer.

En annan minimalt invasiv metod för behandling av cancer är cryodestruktion av tumören. Under proceduren görs en liten snitt i pungen, i vilken en speciell applikator sätts in. Genom applikatorn doseras flytande kväve, fryser cancercellerna. Metoden är lämplig att endast använda för små tumörer.

För utförande av kryostruvning, små noggrann skur av huden

Nackdelar med kirurgisk behandling är sannolikheten för biverkningar. Efter radikal prostatektomi är urininkontinens möjlig, vilket kräver en separat behandling. Sällan är patienterna utsatta för retrograd ejakulation - omvänd spermcasting vid utlösning. Trots det faktum att efter avlägsnande av prostatakörteln observeras erektil dysfunktion i ett tag, är det i de flesta fall återställd erektion utan specifik behandling 6-10 månader efter ingreppet.

Folkmekanismer

Äldre män kan behandlas patologiska folkmekanismer, men bara efter att ha hört en specialist. Sådana metoder kommer inte att fullständigt avlägsna cancer, men de kommer att bidra till att minska graden av utveckling av onkologi och avlägsna toxiner från kroppen. Med en icke-aggressiv form av prostatacancer hjälper folkhantering hos äldre män att förlänga patientens liv i genomsnitt med 10 år.

 1. En matsked av torkad hemlock häll 250 ml vodka, insistera i en sluten behållare i två veckor. Läkemedlet tas varje dag med en liten sked en timme före middagen.
 2. Blanda i lika stora proportioner celandine, calendula och oregano. En matsked av blandningen kokas i ett glas vatten i 10 minuter. Ta en kvart kopp varje dag.
 3. 20 gram hoppkottar häll en liter vatten, laga på låg värme i 20 minuter, sätt sedan i en handduk och insistera på 5 timmar. Buljongen tas varje dag för ett halvt glas efter frukost.
 4. Tinktur av celandine är beredd från en matsked torkade blommor och ett glas vodka. Blandningen insisteras i 15 dagar och tar sedan 15 droppar dagligen i två veckor.
 5. En stor skedar av färskt willowörhängen häller två koppar kokande vatten och koka i 5 minuter. Ta avkokningen av avkok två gånger om dagen i tre veckor.

I cancerbehandling har äldre män ofta kemoterapi och hormonell behandling som syftar till att blockera produktionen av manliga hormoner. I det här fallet kommer folkmedicinska läkemedel att hjälpa till att återhämta sig snabbare efter aggressiva läkemedel.

Det är viktigt att överväga att celandine och hemlock är giftiga växter. Behandling med avkok och tinkturer från dessa örter ska överenskommas med den behandlande läkaren. Detta läkemedel får inte ta mer än två veckor i rad.

Dietterapi för cancer

Diet för prostatacancer stadium 2 syftar till att rensa kroppen och minska belastningen på inre organ. Maten ska vara mild, från kosten är utesluten tung mat - rökt mat, konserver, stekt och kryddig mat.

Det är viktigt att inte tillåta förstoppning. I kosten introduceras naturliga grönsaksjuicer, vilket ger antioxidantskydd i kroppen - denna morot, betor och gurksaft. Dessutom behöver du äta mer frukt och spannmål. Dieten är berikad med produkter-prostatoprotektorer - det här är pumpafrön och olja från dem, olivolja, avokado, valnötter, vilken citrus som helst.

utsikterna

Med icke-aggressiv prostatacancer, grad 2, är prognosen vanligtvis fördelaktig. Om behandling påbörjas senast två år efter det att malign process har uppstått i organets vävnader, kan utvecklingen av patologi i 97% av fallet stoppas, även hos äldre män. Således påverkar behandling i rätt tid inte hur lång livslängden är.

Patienternas vittnesmål indikerar att efter behandlingstiden, i de flesta fall inte återfall inträffade i minst 10 år.

Oavsett den valda behandlingsmetoden bör man regelbundet undersökas. Efter härdad prostatacancer borde du besöka en urolog och en onkolog 2-3 gånger per år. Detta kommer att möjliggöra tidig upptäckt av återupptagande av malign process och genomgå en andra behandlingskurs.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

Stage av prostatacancer. Klassificering av prostatacancer

Prostatacancer är en allvarlig sjukdom hos den manliga sexuella sfären, som kännetecknas av utvecklingen av en malign tumör från prostatavävnaderna. De viktigaste riskfaktorerna för utvecklingen av sjukdomen är: ålder över 65 år, genetik (förekomst av sjukdom hos blodrelaterade personer), testosteron - det manliga könshormonet.

Onkologi urinorganen, i synnerhet prostatacancer hos män under det senaste decenniet "föryngras" och började träffas oftare. Endast prostatacancer i Ryssland är 3-5% av alla bäckencancer hos män, och bland den manliga publiken marken denna farliga maligna och smygande sjukdom - rankas tredje och det finns all 8: e person

Korrekt att behandla cancer i en prostatakörtel kan läkaren vid en etablering av ett utvecklingsstadium och sjukdomsförlopp. Prostatacancer i de första stadierna med hjälp av moderna metoder kan botas med 95-99%, förutsatt att det inte finns någon metastasering.

Stages av prostatacancer bestäms av tumörens storlek och aggressivitet, spridningen av metastaser. Alla dessa aspekter beaktas och beskriver den moderna klassifikationer: internationell TNM system summan / Gleason (beskriver graden av aggressivitet onkoopuholey), nivån av PSA i blodet (tumörmarkören visar ökningen av blod - specifikt protein PSA) -system Dzhyuit Whittemora.

Det är viktigt att veta! Oncomarkers hänvisar till substanser som produceras av tumörceller från tidpunkten för deras utveckling. Med någon onkologisk patologi utsöndras dessa specifika proteiner från blodet eller urinen. Deras nivå kan förutbestämma scenen, sjukdoms eventuella återfall eller effektiviteten av behandlingen. Det är på nivån av PSA (PSA) prostata specifikt antigen är bestämd prostatacancer.

Malign tumör i prostata

T är storleken på den primära tumören:

 • Tx - den primära tumören kan inte bestämmas;
 • T1 - tumören definieras inte av ultraljud och rektal undersökning med ett finger:
 • T1a - neoplasm bestäms av en olycka vid avlägsnande av prostata adenom. Histologisk undersökning indikerar närvaron av 5% oncoceller;
 • T1B - en neoplasm hittades av en slump när adenomen av prostata avlägsnades, en histologisk undersökning visade mer än 5% av oncocellerna;
 • T1c - tumören diagnostiseras när man utför en nålbiopsi på grund av en hög nivå av PSA i blodet.

T2 - tumören är begränsad till en kapsel och ligger inuti prostatakörteln:

 • T2a - mindre än hälften av en lob av prostata påverkas av tumören;
 • T2B - tumören påverkas mer än hälften av en lob av prostata;
 • T2c - båda delarna av prostata påverkas.

T3 - Onkogenes ligger utanför prostaskapseln:

 • Т3а - En eller tvåvägsfördelning av onkogenesen utanför kapseln, som inte når de seminalblåsor som ligger på prostatens sidor och ansvarar för utlösning;
 • T3B-onkogenesen nådde de sämsta vesiklarna.

T4 - tumören har spridit sig till ett antal underliggande vävnader och organ och är vid blåshalsen, yttre sfinktern (muskeln som kontrollerar urinering), rektum, muskler lyfter anus eller bäckenväggen. Seminala vesiklar skadas inte.

N-regionala lymfkörtlar (placerade i det lilla bäckenet eller under bifurcationen av de gemensamma iliacartärerna). Sidokalisering av regionala metastaser spelar ingen roll för kategori N:

 • Nx - det är omöjligt att uppskatta regionala LU;
 • N0 - ingen metastasering i regionala LU;
 • N1 - metastaser finns i regionala LU.

M - avlägsna metastaser:

 • MX - det finns inget sätt att upptäcka metastaser;
 • M0 - avlägsna metastaser är frånvarande;
 • M1 - avlägsnande av metastas är mer avlägsen:
 • M1a - fjärrvärdena påverkas;
 • М1в - metastaser finns i benvävnad;
 • M1c - metastasering i avlägsna organ (njurar, lungor, lever).

Beskrivning av Gleason poäng (Gleason poäng)

Beskrivning av tumören på en skala

På en skala / Gleason summan beskriva maligna tumörer hittats prostata biopsi. Ju högre antal (mängd) på skalan, desto mer aggressiv anses tumörvävnaden, eftersom graden av skillnad i onkockor från normala och friska celler i prostatakörteln är högre. Om cancercellerna har samma karaktär som de friska, tar tumörerna numret 1. Den maximala skillnaden hos oncocellerna från normala celler beräknas med 5 poäng.

Cancer kan gripa flera områden i prostata. Om två stora och maligna tumörer finns kan Gleason summan bestå av ett antal 7. Tumörer kan ges ett antal 3 + 4 eller 5 + 2. Mindre maligna är tumörer med ett antal 6 eller mindre, medelhämmande - med ett antal 7, starkt maligna - med poäng på 8-10.

Klassificering enligt Jyuit-Whitmore-systemet

Stegor anges med bokstäverna A, B, C och D. De första två stegen A och B anses vara härdbara. De två sista C- och D-behandlingarna bibehålls, men utsikterna är inte optimistiska.

Steg A - tidigast, har inga ljusa symptom, cellerna går inte utöver prostata.

 • Al kännetecknas av god differentiering av cancerceller
 • A2 - skiljer sig åt genom måttlig eller dålig differentiering av cancerceller i flera områden av prostata.

Steg B - cancern går inte utöver prostata, läkaren kan palpera den, nivån på PSA kommer att ökas.

 • B0 - med ökad PSA-nivå är tumören inte palpabel och finns i prostata.
 • B1 - en del av prostata påverkas och en liten onko-tumör detekteras.
 • B2 - en tumör i en lob av prostata eller en tumör i varje lob i prostata med omfattande tillväxt.

Steg C - Cancerceller sprutar kapseln (membranet) i prostata och påverkar de sämsta vesiklarna och / eller närliggande liggande organ.

 • C1 - tumören är synlig utanför kapseln i prostata.
 • C2 - tumörens vävnader blockeras av urinrörets lumen eller utgången i urinblåsan.

Steg D - metastasering observeras i regionala lymfkörtlar, i avlägsna organ och vävnader (lever, lungor, ben).

 • D0 - metastaser är kliniskt detekterade, liksom förhöjd PSA.
 • D1 - metastaser i prostatacancer i regionala lymfkörtlar.
 • D2 - nederlaget för avlägsna lymfkörtlar, organ och vävnader upptäcktes.
 • D3 - efter behandling fortsätter metastasen.

Hur man etablerar scenen för tumörutveckling

Steg av prostatacancer fastställs genom att TNM-systemet kombinerar diagnosen med Gleasons väska med hänsyn till Juit-Whitemore-systemet och analysen av PSA-nivå i blodet. Det initiala steget betecknas med den romerska siffran I, andra steget enkelt komplicerat - figur II, komplicerat - figur III och svårast att metastas till avlägsna organ och DR - figur IV.

Behandling av prostatacancer i Israel

Onkolog, professor Moshe Inbar

Diagnos av prostatacancer orsakar ofta svårigheter, eftersom symptomen på en malign tumör liknar manifestationer av godartad hyperplasi - prostata adenom. Få en 100% noggrann diagnos du kan i ledande israeliska kliniker, till exempel Top Ichilov. Här används de senaste diagnostiska metoderna: prostata biopsi under kontroll av MR-Fusion och PET-CT med radioaktivt gallium (PSMA).

Top Ichilov utför även modern behandling för prostatacancer:

• Brachyterapi. I vissa länder anses denna metod för kontaktstrålning vara innovativ. Under tiden har ischyterapi för prostatacancer i Israel utförts i ca 20 år. Under denna tid har israeliska onkologer samlat mycket erfarenhet av att tillämpa denna metod. I Top Ichilov-kliniken finns det möjlighet att genomgå brachyterapi från den mest kända israeliska prostatacancerspecialisten - Professor Matskin.

• Robotstödd verksamhet. I Top Ihilov-kliniken utförs laparoskopisk prostatektomi med hjälp av en 4: e generations robotkirurg, DaVinci Xi. Den största fördelen med en robotassisterad operation är en minskning av risken för komplikationer såsom urininkontinens och erektil dysfunktion.

• Immunterapi. Metastatisk prostatacancer i Top Ichilov-kliniken kan användas för att utföra immunterapi med en monoklonal antikropp som kallas Yervoy (Ipilimumab). För att bekämpa prostatacancer använder israeliska specialister framgångsrikt onkolytiska virus som skadar tumörceller. Genetisk testning används för att välja den optimala behandlingsregimen.

behandling

Första etappen av cancer

Primära symptom på prostatacancer 1 grad av patienten kanske inte märker. Urinströmmen blir svag och dess mängd minskar. Det kommer att brinna i urinröret och svårigheter med urinering. Sannolikheten att utveckla cancer är 18-21%, eftersom Innehållet av PSA i blodet är i genomsnitt 2-3,5 μg / l hos unga och medelålders män.

Viktigt! Ett sällsynt symptom kan vara blod i urinen eller sperma.

Om det inte finns några metastaser finns det en chans att bota prostatacancer i 1 grad, livslängden över 5 år blir 96-99%.

Behandling av prostatacancer i första etappen utförs av fyra huvudmetoder:

 1. Förväntans. Läkaren observerar graden av cancerutbredning hos äldre patienter. Behandling utförs inte i avsaknad av smärtsymptom. Om cancerröret rör sig, är behandlingen ordinerad.
 2. Avlägsnande av prostata före metastasering och spridning av cancerceller till andra vävnader och organ. Utför en prostatektomi. Om nerverna kring prostata påverkas, kan impotens förekomma.
 3. Strålning (strålning) terapi för att minska tumören, sakta sin tillväxt och förstöra cancerceller. Biverkningen av behandlingen är trötthet och illamående hos patienter.
 4. Hormonbehandling för att minska androgenhalten (manliga hormoner), som gynnar tillväxten av cancer. Hormoner saktar spridningen av cancer och minskar cancer.

Andra grad av cancer

Patienter känner obehag och smärta i genitourinary organ med urinering och i perineum när de är engagerade i sex. Ejakulation är också smärtsam, PSA-nivån i blodet ökar 6,0-7,9 ng / ml. Sådana indikatorer kan vara och i god kvalitet sjukdomar i en prostata, men sannolikheten för utveckling av en cancer - till 30%.

Om prostatacancer i grad 2 är etablerad, är prognosen för botemedel före metastaseringens början 80-90%. Om tillräckligt för att behandla prostatacancer med 2 grader, lovar livslängden i 5 år att vara - 85-95%.

Behandling av prostatacancer i 2: a graden utförs genom minimalt invasiva tekniker (laparoskopisk prostatektomi), inklusive da Vinci-roboten. Om patienten inte kan tillämpa det operativa området, behandlas sedan 2 grader prostatacancer utan kirurgi kommer att vara att genomföra bestrålning och brakyterapi på två huvudsakliga tekniker: placera i prostata av låg dos eller hög dos miniatyr källa till radioaktivitet.

Med högdoserad brachyterapi injiceras en högdoserad radioaktiv substans, irridium-192, i prostata i 8-10 minuter. Punkteringsnålar används för att installera kapseln. Efter proceduren avlägsnas de från kroppen. Upprepa proceduren 2-3 gånger var 6-7 dagar. Samtidigt utförs fjärrstrålningsterapi på gränsområdena i prostata och på den drabbade LU i det framväxande karcinom. Tumören sönderdelas fullständigt och patienterna botas i 70-85% efter behandling med kombinerad behandling.

Vid bradjyterapi med låg dosering, med lokal eller allmän anestesi, införs små partiklar av metall ("granuler") i prostata, med användning av ihåliga nålar för permanent målsättning av tumörvävnaden. Hela proceduren tar 60-90 minuter. Efter en månad övervakas partikelns position med CT.

Ange prostata-radioaktivt jod-125 med en gradvis minskning av aktiviteten. Efter 2 månader uppgår det redan till hälften av dosen som administrerats initialt. Efter proceduren kan 98% av patienterna leva mer än 10 år.

Lågdosimplantation administreras till patienter med lokalt karcinom i stadium T1c eller T2a om:

 • PSA är mindre än 10;
 • Gleason-talet ≤6, och prostata-volymen var mindre än 50 ml.

Det är kontraindicerat att utföra brachyterapi med en extremt liten prostatakörtel, vilket händer när man tar bort en del av det på grund av ett adenom. Brachyterapi ger färre komplikationer än radikal prostatektomi.

Efter 2-3 veckor kan patienten klaga över urinretention och brinna vid urinering, inkontinens (i 4% av fallen). Kraften störs i 15% av fallen med lågdosimplantation, i 20-40% av fallen med högdosimplantation.

Även dessa indikatorer är lägre än efter operationen. Därför är fördelen med brachyterapi dess minimala trauma. Patienten återfår professionell och social aktivitet inom 2-3 dagar.

Viktigt! Med brachyterapi kan du välja den optimala dosen, avsiktligt påverka och kontrollera tumörens reaktion. Kvaliteten på kontrollen är högre här än vid fjärrbestrålning av tumören, och det finns mindre risk för traumatisering av närliggande organ: blåsan, rektum och urinrör.

Det är kontraindicerat att behandla onkologi av prostata genom brachyterapi hos patienter:

 • med en lägsta och nedslående prognos för 5 år
 • med förekomst av uttalade störningar av urinutflöde (vid en urinflödeshastighet på 10 ml / sek och mindre och en volym urin - 100 ml).

Tredje graden av cancer

Behandling av prostatacancer i 3: e graden är byggd i enlighet med tumörens aggressivitet, indikatorer: Nivån på PSA, Gleason-poängen och tillväxten hos PSA. Vanligen är PSA-nivån hög - mer än 8,0 ng / ml. Samtidigt lovar prostatacancer i 3: e graden i genomsnitt att läka - 50-65%.

gälla:

 • operativ inblandning av olika typer
 • strålbehandling
 • kemoterapi;
 • kryoterapi.

Om patomorfologiska förändringar ägde rum under lång tid och prostatacancer i stadium 3 behandlades före metastaser, utvecklas tumorn långsamt och ökar med 30-31%. Med kärnan av kapseln och prostata, men metastaser har ännu inte dykt upp och prostatacancer i den tredje graden har bestämts, beräknas livslängden över 5 år vara 50-60% eller mer. I närvaro av metastaser, 40-45%.

Den fjärde etappen av cancer

Vanliga symptom på prostatacancer i 4: e graden förvärras och kännetecknas av:

 • mycket frekventa falska uppmaningar och utflykter till toaletten med en liten mängd utsöndrad urin;
 • intermittent och smärtsam urinering med ett svagt tryck i strålen;
 • akut urinretention
 • brinnande och närvaron av blod i urinen;
 • smärta i det lilla bäckenet som ger tillbaka, skrot och revben
 • brist på aptit och viktminskning, vilket indikerar en metastasering.

Metastaser finns i lungorna, leveren, bukspottkörteln, benen och hjärnan. Skapat snabbväxande sekundär bukspottskörtelcancer. PSA-nivån når 10,0 ng / ml och mer.

Behandling av prostatacancer i 4: e etappen innehåller metoder för att behålla kroppens funktioner, viktiga för patientens liv. Gäller för:

 • intensifierad intravenös behandling, plasmaferes, hemosorption, transfusion av blod och dess komponenter;
 • operation: utföra implantering av venösa och arteriella infusionsportsystem för att utföra kemoterapi;
 • nefrostomi med metastaser i njurarna;
 • dränering och stenting av gallkanalerna, om mekanisk gulsot av tumörets ursprung manifesterades;
 • i den sämre vena cava installationen av cava-filter för att utesluta tromboembolism;
 • i överlägsen vena cava stenting, om det finns obstruktion av tumöruppkomst.

Viktigt! Prostatacancer Steg 4 kräver konstant anestesi med moderna droger.

Helt botar prostatacancer i 4: e graden är inte möjligt. Men med ett väl valda behandlingsschema kan du förlänga liv och livskvalitet i 5 år. Om det inte finns några samtidiga sjukdomar, och omfattande lesioner är viktiga för organens liv, då i prostatacancer på 4 grader kommer livslängden att vara 3-5 år - 20-30%. Av stor betydelse är en hälsosam livsstil och en lämplig godtagbar hälsosam kost för prostatacancer i 4: e graden. Nivån av PSA efter avlägsnande av alla tillgängliga tumörer och prostata kan vara 1,4-6,5 ng / ml.

Traditionell medicin i ett omfattande cancerbehandlingsprogram

Behandling av prostatacancer med folkmedicin har blivit en del av komplex terapi. I hjärtat av den nationella behandlingen är rätt kost med diuretika produkter leds: grönsakssoppa med grönt, sallader och safter av frukterna av grönsaker, frukt och bär, mejeriprodukter, svagt kaffe och te, avkok av örter och nypon. Grönsaker, frukter är användbara i färsk, kokt och bakad form, bär - i någon form.

Det bör inte finnas fett kött, ägg, vetebröd, animaliska fetter, stekt och skarpa livsmedel på menyn. Kött, kanin, kyckling bättre att koka och lägga till en sida maträtt av grönsaker eller pasta svårt att bovete eller ris gröt.

Var uppmärksam! Med prostata onkologi är det viktigt för män att kontrollera sin egen vikt, speciellt med duktala och hormonbeständiga former av cancer.

Protraktisk prostatacancer är vanligare hos överviktiga män. Med en ohälsosam diet med brist på fiber och överflödigt fett och kalciummättat fett ökar syntesen av testosteron. Testosteron är känt för att främja tillväxten av oncocells, inklusive högkvalitativa sådana. Sedan av 10 fall av protokoll cancer - 9 sjukdomar kommer att vara duktalt adenokarcinom eller cancer med liten cancer. Denna typ av cancer börjar med en cell som placerar prostatacancer. Hastigheten av dess tillväxt och spridning är mycket snabbare och mer aktiv än det akinösa adenokarcinomet. Cancer i denna form präglas av en aggressiv kurs, är svagt känslig för hormonbehandling. Därför fungerar prostata och kemi efter det. Förhindra illamående och kräkningar.

Prostatacancerhormonresistenta uppträder långsamt, under lång tid utan kliniska manifestationer. Men han tar många liv, trots att han visar ett bra svar på anti-androgenbehandling med första linjära hormoner. Samtidigt minskar intensiteten i benvärk, nivån av PSA-blod, regression av metastaser av mjukvävnad uppstår. Tyvärr kvarstår svaret på primär hormonbehandling 12-18 månader.

Förutom kirurgiska tekniker i ett omfattande program för cancer i hormonbehandling innefattar skelettsmärta, patologiska frakturer, urinvägsobstruktion och urinledaren, kompression av ryggmärgen syndrom, disseminerad intravaskulär koagulation, anemi och ödem.

Det komplexa programmet innehåller följande behandling av prostatacancer:

 • bestrålning, kemi, hormonbehandling;
 • kirurgisk stabilisering;
 • medicinska preparat av gruppen: taxaner, estramustiner, mitoxantronov, alkaloider Vinca;
 • standardterapi
 • biofosfonater, steroider, analgetika;
 • DIC-syndrom - Heparin, Epsilon-aminokapronsyra, transfusion av erytrocytmassa, FFP, etc.;
 • Beredningar av järn och vitaminer;
 • stimulans av benmärgen i anemi;
 • diuretika och avkok och / eller infusion av diuretiska örter i ödem;
 • asp bark, lungört, mikro-enema av dekokter av medicinalväxter: manschett, oregano, groblad och upland livmoder, rektala suppositorier.

Allt populärare gribolechenie på grund av närvaron i vissa svampar som Golovach, enoki, Birch Chaga, Reishi, Shiitake och Meytake, Cordyceps cancer komponenter.

Det rekommenderas att förebygga prostatacancer dagligen:

 • ät torkad svamp och tugga den noggrant;
 • att dricka en drink - Kopor te från sprayens löv efter jäsningen.

Sprayens löv har inga toxiska egenskaper och avkotning eller infusion av dem kan tas under lång tid från prostatakörtelns adenom och onkologi.

För att få te (teblad) från sprayens löv behöver du lite podvyat, vrid sedan in i flagellan tills juicen är tilldelad. De är täckta med en fuktig trasa och göras i 6-8 timmar på en varm plats. Därefter blir varje flagellös svart och lukten av frukt förvärvas. De skärs, placeras i en ugn och torkas vid en temperatur av 40-50 ° C. En sådan svetsning i en behållare med ett tätt stängande lock lagras. Brew istället för te och dryck hela dagen utan att dosera.

Prostatacancer i andra graden - mottaglig för behandling?

Prostatacancer i 2: e graden är en malign tumör som ligger i prostatakörteln. Dessutom finns cancerceller i prostata adenom och går inte utöver det, men deras antal är mycket högre än antalet maligna celler vid 1 grad.

Om sjukdomen diagnostiseras i 2 steg, så är prognosen som regel gynnsam.

klassificering

För att bedöma hur många cancerceller som är aggressiva och hur de används används följande klassificeringar:

 • På TNM-systemet. Detta system tillåter oss att beskriva omfattningen av tumör (T), lymfkörteln (N) och om det finns avlägsna metastaser (M). Vid cancer i grad 2 bestäms parametrarna T2N0M0 huvudsakligen. Det indikerar att tumören ligger i prostatakörteln, det kan bestämmas av ultraljud och fingerforskning. Det finns inga metastaser i lymfkörtlarna. Tecken på närvaron av avlägsna metastaser är inte tillgängliga.
 • På Gleason-skalan. Det bidrar till att karakterisera cellens morfologiska struktur, hur mycket de har ändrat sin normala cellulära struktur, hur formen, storleken etc. har förändrats. för detta är det nödvändigt att jämföra 2 prover av förändrade cancerceller efter en biopsi. Då summeras resultaten. Ju högre poängen är desto allvarligare är sjukdomen. Vid betyg 2 bestäms vanligtvis en bedömning av 6-7 poäng.
 • Nivån av PSA i blodet. Det används för att bestämma platsen för cancerceller och för att bestämma hur effektiv behandlingen är. Normalt värde är från 0 till 4,0 ng / ml. Vid grader 2 överstiger indikatorerna vanligtvis inte 20 ng / ml, om det var en ökning, måste du genomgå ytterligare undersökningar.

symptom

En särskiljande egenskap av prostatacancer är den frekventa frånvaron av symptom i de första stadierna av sjukdomen, eftersom maligna celler växer ganska långsamt. Men eftersom antalet förändrade celler ökar i 2 steg, kan det göra att mannen förändras i det allmänna hälsotillståndet.

Sjukdomen hos varje patient varierar, allt beror på ålder, livsstil mm Ofta, med prostatacancer i grad 2, börjar behandlingen ganska sent, och faktiskt bara med en tidig diagnos kan prognosen vara positiv.

En man bör varnas för följande symtom och tvinga honom att söka hjälp från en läkare:

 • Brottad urinering: Ökande, speciellt på natten; falska önskningar; svag, intermittent ström; inkontinens; förekomst av blödning i urinen; obehag och smärta vid urinering.
 • Erektilstörningar: svårighet eller brist på erektion förekomst av blödning i sperma Ejakulation orsakar smärtsamma och obehagliga känslor.
 • Allvarliga sjukdomar: orsakslös viktminskning; sjukdom och svaghet.

I de flesta fall diagnostiseras prostatacancer, utan några symtom vid rutinundersökningar. De borde vara vanliga hos män över 40 år.

diagnostik

Ett viktigt villkor för behandling är upprättandet av en korrekt och korrekt diagnos för att bestämma förekomst av en tumör, använd följande diagnostiska metoder:

 • Finger rektal undersökning. Läkaren sätter in ett finger i ändtarmen och undersöker väggen för kottar, ödem, deras storlek och densitet.
 • Transrectal ultraljud. Du kan visuellt identifiera de ändrade områdena.
 • Den mest exakta metoden är biopsi. I detta fall tas cellerna från det drabbade området för att bestämma deras natur. Denna metod kan exakt bestämma närvaron eller frånvaron av ett problem.
 • Analys av nivån av PSA i blodet. Med denna metod kan du bestämma sjukdomsfasen.
 • CT och MR. Med hjälp av modern teknik är det möjligt att exakt bestämma placeringen, storleken och strukturen hos förändrade celler.

Omfattande närma sig diagnosen kan du bestämma tumörens tillväxt och välja en behandling mer detaljerat.

behandling

I prostatacancer i grad 2 väljs behandlingen individuellt för varje patient, allt beror på patientens ålder, sjukdomsförloppet och progressionen.

Det finns tre typer av behandling:

 • Drogbehandling;
 • Behandling utan kirurgi;
 • Genomför operationen.

Under prostatacancer, grad 2, behandlas behandling med piller för att förbättra effekten tillsammans med strålbehandling. Hormonala droger bidrar till att minska graden av bildandet av nya cancerceller. I de flesta fall föreskrivs följande läkemedel för läkemedelsbehandling:

 • Zoladex. Detta läkemedel bidrar till att minska produktionen av testosteron. Efter det börjar tumören växa mycket långsammare, och en fullständig suspension av sjukdomsprogressionen kan också uppstå.
 • Doxorubicin. Det tillåter att stoppa produktion av protein i tumörceller, vilket är deras grundval.
 • Paklitaxel. Detta läkemedel bidrar till att minska cancercellernas aktivitet, vilket påverkar deras grund. Därefter dör de.
 • Estramustinfosfat hjälper till att stoppa celldelning.

Om sjukdomen inte har några komplikationer, kan du utan kirurgisk ingrepp. Behandling av prostatacancer i 2: a graden utan kirurgi kan utföras på olika sätt:

 • Strålbehandling. Kan utnämnas som en oberoende behandling, men kan vara ett tillägg. Under proceduren bestrålas området av prostatakörteln med en speciell apparat. Dosen bestäms beroende på sjukdomsförloppet.
 • Brachyterapi. Det här är strålterapi, som utförs inom kroppen. Särskilda radioaktiva komponenter (korn) introduceras i prostata och kämpar mot cancercancer. Brachyterapi är permanent och tillfällig. I det första fallet är komponenterna inuti under ganska lång tid och i andra fallet ca 10 minuter och extraheras sedan.
 • Kryokirurgi. Processen att utföra är att prostatakörteln är frusen. Under frysningen inuti cancercellen bildar is och förstör dess struktur. Efter att prostatan tinas, smälter is och lämnar döda cancerceller. Denna behandlingsmetod kräver inte en lång vistelse på sjukhuset och en lång återhämtning efter proceduren. Men en specifik metod används sällan i behandling, eftersom dess effektivitet inte är fullständigt förstådd.
 • Observation och väntan. Vissa patienter är inte lämpliga för många typer av behandling, till exempel på grund av ålder, dåligt tillstånd hos patienten eller med mycket långsam utveckling av sjukdomen. I sådana fall måste patienten hela tiden ta prov och övervaka tumörens tillväxt.

Den vanligaste och mest effektiva metoden för behandling av prostatacancer i grad 2 är radikal prostatektomi. Det brukar tilldelas i de mest försummade fallen. Under operationen avlägsnas prostatakörteln, i de flesta fall tillsammans med den, urinröret, blåsans hals, testiklar och lymfkörtlar avlägsnas. Denna metod ökar patientens livslängd avsevärt. Om patienten är tillåten indikatorer är det möjligt att använda nervsparande prostatektomi. I detta fall bevaras erektion och det finns möjlighet att leda ett normalt sexuellt liv. Men om nervsparande prostatektomi utförs, finns det risk för återkommande.

Kemoterapi vid behandling av prostatacancer inte i stor utsträckning eftersom det syftar till att ta itu med de snabbväxande tumörer och prostatacancer är långsam och cytostatika helt enkelt "inte se" prostatacancerceller.

Folkmetoder

Avkok av lakritsrot. Häll 1 liter vatten i en kastrull och tillsätt 2 matskedar vatten. skedar av krossad rot. Koka i 15 minuter. Applicera denna buljong före måltider 3 gånger om dagen för 1-2 msk. sked.

Infusion från nätets rots. Krossad rot (2 objekt i en sked) hälls i ett glas kokt vatten, det insisteras 2 timmar. Applicera en kvart kopp 4 gånger om dagen.

Du bör noggrant använda folkmedicin, för med dem kan du gömma de olika symptomen på sjukdomen och läkaren kommer inte att kunna exakt se bilden av sjukdomen.

Efter behandlingen ges grupp 3-funktionshinder, om det finns några komplikationer, sedan grupp 2.

För att undvika sjukdomens återfall är det nödvändigt:

 • följ alla läkares rekommendationer exakt;
 • att observera postoperativ behandling om det fanns en kirurgisk ingrepp;
 • observera en diet
 • förändra sättet att leva.

Om läkarens utnämning var i tid, så är prognosen för återhämtning ganska hög. Omkring 80% av patienterna med prostatacancer i 2: a graden blir helt av med denna sjukdom.

Vad är livslängden för prostatacancer i 2: e graden?

De flesta cancerpatienter dör inte från den primära tumören, men från dess metastaser. Att ge en exakt prognos för livslängd i prostatacancer i grad 2 är endast möjlig efter att ha utvärderat alla faktorer som åtföljer detta stadium av sjukdomen.

Hur utvecklas prostatacancer?

Prostatacancer är en långsamt framskridande sjukdom. Sedan bildandet av den primära tumören innan metastatiska processen börjar, har mer än 10 år gått. I urologi finns det en sådan sak - "en naturlig historia av prostatacancer." Det innefattar perioden från utseendet av de första maligna cellerna till de första symptomen på onkologi.

Som regel har prostatecancer i många år inte känt sig själv. Därför är det svårt att diagnostisera. En man lever ett vanligt liv, ovetande om att en smutsig sjukdom har uppstått i hans kropp. Så, enligt läkares beräkningar, har åtminstone 39 år gått sedan utseendet på de första maligna cellerna innan onkologi förklarar sig själv.

Det här är naturligtvis en genomsnittlig indikator. Men han ger en förståelse för att cancerprostatacancer alltid utvecklas långsamt.

Om en man "hade tur", och han hade tid att hitta prostatacancer på 2 grader, är livets prognos alltid positivt. I den överväldigande majoriteten av fallet detekteras tumören i körteln för sent, under perioden med aktiv metastasering och uttalade symtom.

Nya möjligheter till behandling av prostatacancer

Idag är operation för prostatacancer grad 2 inte nödvändig. Det finns ett mer lönsamt och lovande val. Sedan 2013 introduceras en teknik i klinisk praxis hos urologer, onkologer och radiologer, vilket ger en 100% botemedel mot cancer inte bara i grad 2 utan även för allvarligare onkologi. Detta är strålbehandling med en modulerad (variabel) intensitet (IMRT) med användning av prostataimmobilisering.

Ett kännetecken för denna strålterapi är den nästan fullständiga frånvaron av toxiska effekter från blåsan och ändtarmen. För att bota prostatacancer med 2 grader, är 5 bestrålningssessioner tillräckliga. Den första metoden behärskades i en privat klinik "Medicine" i Moskva.

Idag används den av onkologer från andra medicinska centra, och behandling av prostatacancer i 2: a graden utan kirurgi har blivit möjlig.

Därför tvingas den överväldigande majoriteten av onkologer att erbjuda sina patienter kirurgisk avlägsnande av prostatacancer i 2: a graden. Detta är ett bra alternativ. Men för att fatta rätt beslut måste du veta all information om detta och ett annat sätt att bli av med denna hemska sjukdom - onkologi.

Hur diagnostiseras prostatacancer?

Tidig diagnos av prostatacancer är en stor chans för en fullständig återhämtning. På grund av det faktum att denna typ av onkologi länge inte ger symtom har screeningsprogrammen införts, inklusive obligatorisk urologisk undersökning av män över 45 år:

 • Analys för PSA (blodnivå av prostataspecifikt antigen);
 • Ultraljud av prostata;
 • Vid en prostata (fingerforskning).

Varför är allt detta nödvändigt? Då kan de i de första stadierna av utveckling av maligna neoplasmer framgångsrikt avlägsnas och snart glömma bort denna svåra period i sitt liv.

Symtom och egenskaper hos prostatacancer kurs 2 grader

Onkologi av prostata i 2: e graden är asymptomatisk och ofta parallell med sådana sjukdomar hos den geniturära kärnan som prostatit och adenom. Det är med denna symptomatologi att patienter kommer att se en urolog. Under de utförda diagnostiska åtgärderna uppträder misstanke om prostatacancer.

Flera metoder används för att bedöma patientens tillstånd:

 1. PSA-testning är generell och fri;
 2. Bestämning av graden av utveckling enligt Glisson-skalan;
 3. Bestämning av scenen i enlighet med TNM-systemet.

I cancer i prostata i 2: a graden är maligna neoplasmer inuti körteln och är oftast lokaliserade i en av sina lober eller i båda. Men i jämförelse med den onkologiska processen i 1: a graden har den större dimensioner.

Men för maligna tumörer av 1 och 2 grader, är lokalisering inom en eller båda ögonloberna. Metastaser med prostatakarcinom i stadium 2 är frånvarande.

Operativ behandling av prostatacancer på 2 grader

En standardlösning för onkologer i prostatacancer i steg 2 är kirurgisk behandling, vilket är kirurgiskt avlägsnande av tumören. Det är möjligt om den maligna neoplasmen inte har prolifererat in i kapseln och har inte korsat prostatens kant. Eftersom denna situation inte är typisk för prostatacancer med 1 och 2 grader, är prognosen för operativ ingrepp positiv.

Metoder för kirurgisk ingrepp

Det finns flera metoder för kirurgisk ingrepp.

Total radikal prostatektomi

 1. Sent posterior prostatektomi. Exstision av prostata utförs genom en skära av huden i området mellan navelsträngen och pubis. Prostata avlägsnas tillsammans med seminal vesiklar och närliggande lymfkörtlar. Trots den radikala naturen har denna metod för prostatektomi en signifikant nackdel: en hög grad av trauma, vilket på grund av skador på nervnoderna och slutet leder till impotens.
 2. Radikal nervhärdande retropubisk prostatektomi med möjlighet att upprätthålla erektil funktion
 3. Diskontinuerlig prostatektomi, under vilken prostata avlägsnas genom snittet i blåsan;
 4. Perineal radikal prostatektomi - avlägsnande av körtel och sämre vesiklar genom ett litet snitt mellan skrot och anus.

Laparoskopisk kirurgi

Det utförs av endoskopi med hjälp av instrument som sätts in i kaviteten genom flera punkter i bukväggen. Det utförs med unika optiska system. Med denna metod kan du ta bort tumören, men inte hela körteln.

Laserteknik

En av de nyaste metoderna för att avlägsna maligna neoplasmer är kirurgiskt ingrepp med användning av en laserstråle med hög intensitet. Denna utrustning kan förstöra och avlägsna små tumörnoder.

Robotisk avlägsnande av prostata

Operation med robotteknik är ett nytt ord i operation. Under operationen är doktorn i en särskild stuga, från vilken styrspaken styr robotens handlingar. Han (roboten) ligger bredvid patienten och utför allt som läkaren avser att göra.

Vilken av de radikala metoderna är bättre?

Var och en av de angivna kirurgiska behandlingsmetoderna har sina fördelar och nackdelar. Det är viktigt att förstå en sak: framgången med en operation beror på kunskap och färdigheter hos den läkare som utför det. En person kan inte idealiskt utföra alla typer av operationer. Dessa är komplexa, mångfacetterade processer som kräver många års erfarenhet.

Därför väljer läkare för sig specialisering och nytta sina färdigheter på detta område. Så, en läkare är bättre i stånd att göra prostatektomi, de andra endoskopiska ingrepp, den tredje utför felfritt robotoperationer.

Konsekvenserna av radikal behandling

Om prostatacancer behandlas i grad 2 beror livslängden och kvaliteten efter operationen på flera faktorer:

 1. Effekter av kirurgisk ingrepp;
 2. Noggrann överensstämmelse med all doktors rekommendationer avseende den postoperativa perioden
 3. Patientens immunsystems tillstånd.

Konsekvenserna efter borttagande av en malign tumör kan vara följande:

 • Komplikationer i samband med skador på blodkärlen;
 • Komplikationer associerade med förekomsten av inflammatoriska processer;
 • Komplikationer förknippade med skador på nervknippen och slutar
 • Urininkontinens
 • Postoperativ smärta.

I prostatacancer i grad 2 efter operationen bör flera enkla rekommendationer följas:

 • Under de första sex månaderna för att minimera tiden i solen (exponering för ultraviolett kan utlösa återupptagandet av cancerprocesser).
 • Tillhandahålla högkvalitativ protein näring som främjar aktiveringen av immunsystemet;
 • Har inte sexuella relationer under de första 2-3 månaderna efter operationen.
 • Att delta i läkarmottagad fysioterapi och träningsterapi.

Om cancer inte växer till en kapsel i prostata och patienten drivs på, övervakas tillståndet hos den tidigare patienten i flera månader efter det kirurgiska ingreppet.

Strålbehandling för prostatacancer på 2 grader

I prostatacancerstadiet 2 kan behandling utföras med strålbehandling. Någon av följande metoder kan användas:

 1. Fjärrkontroll (utomhus):
 2. Brachyterapi.

Den första metoden anses vara traditionell och utförs med hjälp av upprepad förstärkt röntgenstrålning, fokuserad med hjälp av specialutrustning på prostataområdet. Det finns flera metoder för bestrålning och de ger olika resultat med avseende på konsekvenserna av behandlingen.

Men någon av dem bygger på samma princip:

 • Glandets gränser bestäms (märkning utförs);
 • Storleken på säkerhetszonen bestäms, vilken inkluderar den omgivande prostata vävnaden i blåsan och ändtarmen (ju mindre denna zon, de mindre negativa effekterna efter avslutad behandling).
 • Strålningsexponering för patologins fokus anges.

Grunden för framgångsrik behandling av prostatacancer är en hög bestrålning av strålning. Det största problemet som måste lösas av onkologer och radiologer var förskjutningen av körteln på grund av peristaltiska rörelser i tarmen.

När körteln skiftas, påverkar bestrålningen de friska vävnaderna i närliggande organ. Därav postoperativa diagnoser: strålningscystitis och strålningsproctit. Problemet med förskjutning av prostatakörteln löstes med användning av immobiliseringsmetoden, vilket säkerställde prostata-immobilitet.

Således fick vi flera möjligheter:

 1. Öka dosen av bestrålning av körteln;
 2. Säkerställde noggrannheten av effekten (för närvarande är säkerhetszonen med denna metod endast 0,75 mm);
 3. Nästan helt uteslutet möjligheten till negativa följder: strålningssjukdom, inkontinens, blödning rektal, förgiftning av andra inre organ.

Brachyterapi är en behandlingsmetod där flera radionuklidsensorer implanteras i prostatakörteln. Med hjälp av denna utrustning förstörs tumören från insidan. Denna metod, som andra, har sina fördelar och nackdelar.

För de män som har prostatacancer i grad 2, är det nödvändigt att förstå att andelen överlevnad efter någon form av behandling av denna patologi är mycket hög. Den andra etappen av cancer gör att du kan bli helt av med onkologi och i många år efter behandlingen lever ett helt liv.