Huvud
Skäl

Strålbehandling för prostatacancer: alternativ för proceduren, konsekvenser och komplikationer

Prostatacancer är en samling maligna tumörer i prostatakörteln, den främsta sexuella motorn hos en man.

Prostatakörteln är ansvarig för styrkan och libido. Det bestämmer direkt sexlivet.

De flesta maligna tumörer i prostata är karcinom. I de avancerade stadierna är strålbehandling en framträdande plats i behandlingen.

Strålbehandling av prostata: Vad är det och vilka är de möjliga konsekvenserna? Detta är en avlägsen bestrålning av karcinom med joniserande strålar. Historiskt har den använts sedan början av tjugoåren på grundval av röntgenapparater. Under trettiotalet erkändes denna metod bland onkologer och en stor experimentell bas. Utseende och specialiserade stråleanordningar.

Om förfarandet

Strålningsterapi för prostatacancer i tidiga skeden föreskrivs som ett tillvägagångssätt för att skydda patienten mot eventuella metastaser. Det behövs när det är omöjligt att introducera en patient i anestesi i ålderdom.

Efter operationen används den för att rengöra det kirurgiska fältet från kvarvarande maligna celler. I senare steg beror effektiviteten av bestrålning av prostatacancer på involveringen av närliggande vävnader i tumören. Om detta händer är radioterapi endast effektiv för att minska smärta.

Baserat på en omfattande undersökning grundlig dosimetrisk förberedelse för strålbehandling av prostata, och även beroende på omfattningen av tumör protsecca finns följande alternativ för extern strålbehandling för prostatacancer:

 1. Conformal terapi. Högteknologiska förfarandet. Det kräver konstruktion av en tredimensionell tumörmodell. Har en hög kostnad, men är väldigt selektiv när det gäller vävnadskador.
 2. Modulerad strålterapi för prostatacancer. Finns på de flesta hushållen. Flera strålar med olika intensitet riktas mot tumören enligt dess form.
 3. Protonbehandling. Bestrålning av tumören med protoner. Har en sparsam effekt, men det är inte effektivt i alla fall.
 4. Neutronterapi. Det är förknippat med en stor belastning på kroppen. Används för aggressiv cancer.

Alla dessa metoder är relaterade till fjärr strålbehandling.

Vanligtvis varar behandlingen 1-3 månader, men doktorn kan ordinera ytterligare sessioner för ett antal år efter huvudet. Patienten väljs läge och schema. Oftast utförs behandlingen fem dagar i veckan, på helgerna ligger kroppen.

Hur gör strålbehandling för prostatacancer?

Patienten måste ta en speciell position på medicinskabellen, vilken bestäms av läkaren:

 1. Oftast - Ligger på ryggen med benen ifrån varandra. Tvätten måste tas bort.
 2. På huden i tumörområdet kommer läkaren att använda speciella märken. Dessa märken glöder i röntgenstrålarna och hjälper läkaren att rikta sig korrekt mot tumören.
 3. De ska inte tvättas, men om de är utslitna kommer terapeuten att lägga nya.
 4. Standardsessionen varar från tio minuter till en timme, men det finns mer.
 5. Under behandlingen är det förbjudet att flytta. Terapeuten kan fixa patienten med remmar och band.

Att genomföra fjärr strålterapi orsakar inte smärta i sig. Under bestrålningen är vissa patienter ganska sovna. Om hälsan tillåter, utförs radiostation av prostatakörteln på poliklinisk basis. Många patienter fortsätter att arbeta och tillbringa natten hemma.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser

Till och med selektiv strålbehandling av prostata skadar de intilliggande friska vävnaderna och stör metabolismen. Därför bör både under och efter bestrålning av prostata återställas till kroppen.

Strålbehandling för prostatacancer - konsekvenser och rekommendationer:

 1. Trötthet uppträder oftast.
 2. Patienterna är dåsiga, ouppmärksamma.
 3. Rekommenderad vila, deltid, högkalorit och vitamin näring med strålbehandling av prostata.
 4. Du bör äta skaldjur, röd kaviar, druvor, vitt vin.
 5. Men fysisk ansträngning bör undvikas helt och hållet.
 6. En stor roll spelas av promenader genom skogen och kontakt med naturen.
 7. Arbeta inte sittande, speciellt cykla och motorcykel.
 8. Det är nödvändigt att utesluta kryddig, salt mat, att vägra kategoriskt från alkohol och cigaretter.

Strålbehandling av prostata skadar styrkan. Och även om behandlingen med framgång har en sexuell livskänsla, reduceras behandlingen i sig kraftigt. Om prostatan är delvis bevarad, kommer mannen att hjälpas av droger för att förbättra styrkan. För första gången måste sexlivet dock samordnas med läkaren. I tre månader är det bättre att avstå från sex.

symptom

Alla samma symptom kan växa med årets gång, utan att visa sig i början:

 1. Trötthet förföljer patienter efter flera år.
 2. Impotens med år är totalt.
 3. Antalet spermatozoa minskar under resten av livet, vilket leder till manlig infertilitet.
 4. Efter år finns cystit, pyelonefrit, misshandelskänslor.
 5. Fibros är en särskild sjukdom när bestrålade vävnader ersätts av en bindväv.
 6. I två till tre års perspektiv är patienterna delvis bleka, även om full håravfall endast uppstår vid kemoterapi.
 7. I vissa patienter minskar intellektet och minnet delvis.

Effekterna av bestrålning i prostatacancer:

 1. Brott mot urinering fortsätter under åren. En fjärdedel av patienterna lever med dem tills deras död. Det är läckage av urin, felaktighet att urinera, smärta från urinblåsan. Det behandlas med droger, men i svåra fall kan en kateter och en urinsamling installeras, som måste bäras på sig själv. Ibland hjälper den artificiella sfinkteren i urinröret, vilket aktiveras med en knapp som sys i pungen. Det läggs en gång för livet.
 2. Tarmsjukdomar brukar ske i ett års perspektiv. Dessa är blödningar, inkontinens, falska uppmaningar, diarré. Hög precisionstrålning utesluter dessa komplikationer efter strålbehandling av prostatakörteln. En nutritionist väljer en meny för en viss patient.
 3. Erektil dysfunktion. I viss mån uppstår det alltid. Nyckelpunktet är bevarande av nerverna i penis under operationen.

De bevaras eller spåras när de blir involverade i tumören. Hos vissa patienter kan erektionen inte återställas.

Metoder för rehabilitering - från att ta droger till penisproteser. Protesen är en latexboll suturerad i penisens kropp. Patienten kan fylla den med luft från handpumpen, vilket orsakar pseudokorrigering.

Med nerverna kan vi uppnå en full orgasm eller en torr orgasm utan att isolera spermierna. Forskningsdata visar att en sådan pump framgångsrikt används av män tio eller flera år efter förlusten av styrka.

Strålningspatienter är föreskrivna:

 • vitaminkomplex;
 • måttlig övning
 • walking;
 • morgonövningar
 • stora volymer vätska.

I prostatacancer bör de tas i små doser. Allt detta bör redan börja med bestrålningstiden.

Strålbehandling av prostata kompletteras av:

Det finns kryogena metoder som inte är effektiva för alla fall. I Tyskland producerar de speciella anordningar för komplex behandling av prostatacancer.

I framtiden borde du besöka sanatoriet, undvika stillasittande livsstil, träna, följa hälsosamma vanor och observeras av onkologen.

Hur effektivt är strålterapi i prostatacancer?

Strålbehandling i prostatacancer har som mål att förstöra maligna celler genom att påverka röntgenstrålar med hög effekt. Som en del av expertbedömningar, så långt det är möjligt, försök att rädda de icke cancerceller och vävnader: bestrålning av cancer från olika vinklar dödas inte bara cancer, men också ganska friska celler. Även efter en viss tid i de allra flesta fall uppstår återhämtningen av friska celler. Emellertid har strålterapi för prostatacancer ett annat namn - radioterapi prostata.

Befintliga indikationer för strålbehandling

Som specialisten noteras prostata strålbehandling för följande patienter:

 1. Patienter med kontraindikationer för kirurgisk ingrepp av en eller annan anledning, såsom ålder eller förekomst av sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. I detta fall utförs strålterapi utan användning av anestetika, så att varken hjärtmuskeln eller andra organ utsätts för onödig belastning.
 2. Om cancern i prostatan har bevisat bortom prostatakapseln, och läkaren anser att det är olämpligt att operationen (de sista stadierna av cancer), den exogena strålbehandling kan tillämpas.
 3. Om det efter prostatektomi utfördes, patienten avslöjade växer snabbt och metastaserande tumör, såväl som en hög sannolikhet för cancer recurrence, kan läkaren finna en effektiv strålning av prostata bädden.

Radioterapi är indicerad för patienter med kontraindikationer till operation

Metoder för exponering för strålning

Strålningsterapi för prostatacancer inkluderar följande sätt att påverka maligna celler:

 • avlägsen (proton) metod;
 • stift;
 • en interstitiell metod som kallas brachyterapi.

Som en del av behandlingen av den angivna sjukdomen är alla ovanstående metoder tillämpliga. Brachyterapi med cancer i prostatakörteln är emellertid mer föredragen.

Fjärr strålbehandling

Med denna metod har modern utrustning en effekt direkt på tumörområdet. I detta fall tränger strålarna igenom friska vävnader, vilket gör det svårt att träffa strålningen på patologiska celler. Effektiviteten av denna metod är inte tillräckligt hög och har ett antal biverkningar.

Inom ramen för fjärr radioterapi finns sådana metoder för behandling av prostatacancer som stationära eller immobila och mobila. I det första fallet tar patienten en enda hållning, varefter en strålningskälla skickas till honom. Med mobilmetoden rör sig strålarna längs en viss förkortning inom prostatacancerområdet. I detta fall rör sig strålningskällan runt patientens kropp, vilket har en direkt effekt på de drabbade cellerna.

Protonmetoden avser icke-invasiv behandling av prostatacancer. Denna metod kännetecknas av den exakta inmatningen av strålning i lesionsplatsen. Noggrann fördelning av dosen av strålningsexponering gör det möjligt att prata om en fullständig återhämtning med högre sannolikhet. Särskilt uppmuntrande resultat uppnås vid behandling av onkologiska patologier av urologisk natur. Med protonmetoden är biverkningar praktiskt taget frånvarande. Den används både inom ambulans och ambulans. Denna metod för strålbehandling är säker och används ganska ofta vid behandling av onkologiska patologier hos barn.

Kontaktmetod för strålbehandling

Denna metod utförs av applikation, intrakavitär och interstitiell. I vilket fall som helst finns det en direkt effekt på cancerceller.

Nålformade radiokällor för interstitiell strålbehandling

Vid behandling av prostatacancer används endast intrakavitära och interstitiella metoder. I det första fallet injiceras en radioaktiv källa i form av pärlor, bollar eller kapslar i patientens urinblåsning eller rektum och fixeras där vid den maligna neoplasmens nivå. Således är effekten direkt i sin tjocklek. Med interstitialmetoden injiceras nålliknande eller trådlösa radiokällor direkt in i tumören.

Som en del av externa metoder för strålbehandling kan konformstrålningsterapi för prostatacancer användas, inom vilken en tredimensionell (3D) undersökning av blåsan, rektum och prostata används. Detta gör det inte bara möjligt att minska sannolikheten för bestrålning av angränsande organ, men också för att öka strålningsdosen av cancerceller, vilket ökar effektiviteten av behandlingen.

Vad är brachyterapi?

Inom ramen för denna metod injiceras isotoper direkt i prostata i körteln, vilket möjliggör maximal effekt utan att påverka friska vävnader. Brachyterapi utförs på två sätt, inklusive manuellt och automatiserat.

För närvarande erbjuder medicinen intrakavitär, intravaskulär och interstitiell brachyterapi. För strålbehandling av prostata är endast den interstitiella versionen tillämplig. I detta fall sätts nålapplikatorer in i tjockleken på tumören och dras tillbaka efter att behandlingen har utförts eller lämnats i patientens kropp för gott. Med användning av brachyterapi finns inga allvarliga komplikationer och sannolikheten för återkommande patologi elimineras praktiskt taget.

Fördelen med denna metod kan kallas hög tolerans. Den är tillämplig på alla patienter utan undantag, inklusive män i avancerad ålder (från 80 till 90 år). Denna metod är lätt att implementera från en teknisk synvinkel, och nästa dag har patienten möjlighet att ladda ur en medicinsk anläggning.

Radioterapi efter borttagning av prostata

Prostatektomi är metoden för operativ behandling av prostatacancer, i vilken patienten avlägsnas all prostatakörtel, seminal vesiklar och närliggande vävnader. Efter avlägsnande av prostatakörteln kvarstår risken för återkommande sjukdom. Av denna anledning rekommenderar experter starkt att genomgå strålbehandling.

Schema för radikal prostatektomi

Radioterapi efter en operation för att avlägsna de angivna organen är indicerad för patienter som har hög risk för förnyelse av patologi och prostataspecifikt antigen (PSA) på nollnivå för de patienter där cancerceller började utvecklas lokalt. När en malign tumör uppstod utanför korgens konturer eller gav metastaser till närliggande organ och vävnader, skulle strålbehandling vara ineffektivt.

Återhämtningsperiod

Efter att patienten har genomgått en strålbehandling, är han förbjuden att lyfta mer än 3-4 kg av vikt och det rekommenderas att utesluta vassa rörelser. I rehabiliteringsperioden är fysiska belastningar kontraindicerade. Patienten ska i god tid frisätta blåsan och tarmarna. Det är förbjudet att äta kryddiga rätter och saltlösningar, alkoholhaltiga drycker. Under flera månader efter behandlingens gång bör patienten utesluta möjligheten att komma i kontakt med barn och kvinnor som bär barn.

Eventuella komplikationer

Sannolikheten att någon kommer att utveckla allvarliga konsekvenser av strålbehandling för prostatacancer, är direkt beroende av dosen läkare, tekniker genomfördes bestrålning, volymen av vävnad bestrålas och strålkänslighet normala vävnader. I regel observeras akuta biverkningar under perioden av 3 månaders strålbehandling eller sena komplikationer som uppstår inom en period av 1 månad till ett år efter strålbehandling. Akuta biverkningar, inklusive inflammation i rektal slemhinnor, diarré, blödning och miktur, kommer till intet inom 2-6 veckor efter behandling. Innan man börjar bestråla patienter får de underrättelse om möjligheten till sena komplikationer i urinvägarna och mag-tarmkanalen, erektil dysfunktion. Även om strålbehandlingstiden är mycket mindre sannolikt för att orsaka impotens än kirurgisk ingrepp, som undersökningar och recensioner av patienter har visat.

Således har modern medicin en massa medel och metoder för härdning av prostatacancer. Det är mycket viktigt i detta fall så tidigt som möjligt att identifiera tumören och börja behandlingen. Inte mindre viktigt är rehabiliteringsperioden. En patient som har genomgått en strålbehandling, är det nödvändigt att följa all läkares rekommendationer för att undvika möjligheter till komplikationer och återfall av sjukdomen. I slutändan är endast patienten ansvarig för sin egen hälsa.

Varje läkare kommer att erbjuda dig ett antal sätt att behandla prostatit, från trivial och ineffektiv, till radikal

 • du kan regelbundet ta en behandling med tabletter och rektalmassage, gå tillbaka var sjätte månad;
 • du kan lita på människornas medel och tro på ett mirakel;
 • gå till operation och glöm sexlivet...

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer och rehabiliteringsprocessen

Verkningsmekanism

Varianter av strålbehandling för prostatacancer

brakyterapi

Biverkningar av strålbehandling för prostatacancer

Allmänna rekommendationer för en patient som tar emot strålbehandling

De sista artiklarna i avsnittet:

Vid behandling av godartad prostatahyperplasi är first-line-läkemedel alfa-adrenoblocker och 5-alfa reduktashämmare. Stearinljus med prostata adenom används

Fibros av prostatakörteln är en följd av en långvarig inflammation, förändringar i vävnadens struktur mot bakgrund av ärrbildning kan leda till irreversibla konsekvenser. Patologier är benägna att

Prostatit - en inflammatorisk process i prostatakörteln, beroende på formen, kan vara latent, ge svaga kliniska manifestationer eller omvänt svåra symtom

Förberedelser för behandling av prostatacancer är inte mindre viktiga än kirurgisk behandling, kemoterapi och strålbehandling. Innan du väljer en referensmetod tar doktorn hänsyn till en mängd faktorer så att effektiviteten

Strålbehandling för prostatacancer hos män: konsekvenserna

Hur är strålbehandling utförd i prostatacancer, konsekvenserna av behandling - sådana problem ligger i en onkologs kompetens. Prostatacancer, som alla maligna tumörer, är en ganska allvarlig sjukdom. Cancerceller prolifererar och blockerar organets arbete. Sjukdom kan leda inte bara till infertilitet, men också till koma, till döds.

Vanligtvis rekommenderar läkare att ta bort den drabbade körteln. Många patienter är rädda för sådan behandling, och de ber läkare att ordinera strålbehandling. Men det slutliga valet är för läkare. Före operation eller strålningsexponering introduceras patienten för alla möjliga konsekvenser av dessa manipuleringar.

Hur strålterapi utförs för prostatacancer

Strålbehandling för prostatacancer är ett av de viktigaste sätten att behandla sjukdomen. Denna metod är baserad på effekten av joniserande strålning av partiklar och vågstrålning på kroppens celler. Bestrålning med prostatacancer föreskrivs vid vilken tidpunkt som helst, före eller efter en prostatektomi utfördes.

Prostatacancer kan behandlas ganska bra i steg 1 och 2. Vid 3: e och 4: e scenen behandlas sjukdomen operativt, och endast om operationen är omöjlig utförs strålterapi. Ibland utförs behandlingen genom att kombinera båda metoderna. Strålningsterapi är föreskriven för patienter efter prostataavlägsnande, om sannolikheten för återkommande sjukdom är hög. I synnerhet om patienten har en PSA lika med noll. Denna behandling är inte föreskriven om tumören har gått bortom prostatakörteln, i närvaro av många metastaser.

Med hjälp av strålbehandling kan prostata behandlas internt och externt. Efter avslutad kurs dör tumörcellerna, stannar utvecklingen. Valet av inflytningsmetoden beror helt på patientens tillstånd, dess individuella egenskaper. Dessutom är patienten ordinerad hormonbehandling.

Experter anser att problemet med att minimera konsekvenserna av exponering minimeras. Läkare försöker förutse vilka komplikationer som kan uppstå efter proceduren. Som en följd av strålningsexponering kan patientens tillstånd försämras avsevärt. Efter en omfattande undersökning bestämmer läkare antalet sessioner. Om ett organ avlägsnades före bestrålning, föreskrivs kemoterapi.

Extern terapi innebär att strålning kommer in i prostatakörteln från utsidan. För att undvika komplikationer efter strålbehandling är det nödvändigt att noggrant beräkna strålningsdosen och styra strålningsflödet till prostata.

Vad är kontraindikationerna för förfarandet

Det finns sådana kontraindikationer för att ge en bestrålning:

 1. Förekomst av trombos i urinblåsan.
 2. Akut cystitisk form
 3. Inflammation i ändtarmen.
 4. Stenar i blåsan.
 5. Bestrålning av samma område under senare tid.

Före proceduren måste du göra en ytterligare undersökning för att bestämma gränserna för prostata. Detta görs genom röntgen eller tomografi.

Tredimensionell konformstrålningsterapi används för behandlingen. Det föreskrivs om tumören har en komplex form. I detta fall skapas en datormodell av neoplasmen. Med hjälp av detta beaktas placeringen av närliggande organ. Tack vare detta tillvägagångssätt är effekten på tumören, strålningsdosen kommer precis på rätt plats.

Den här egenskapens särdrag är att strålkastaren är uppdelad i flera små. Kraften hos varje stråle bestäms av datorn. Ett sådant tillvägagångssätt möjliggör minimering av effekten på friska celler och vävnader. Bestrålning med intensitetsmodulering utförs med hjälp av en dator som rör sig runt patienten.

Fördelen med denna metod är att dosen av strålningsexponering kan ändras och inte bestrålar friska celler som inte täcks av sjukdomen. Denna metod - mer sparsam jämfört med andra, används oftast vid behandling av prostatacancer. Stereotaktisk strålbehandling utförs av speciella anordningar som bestrålar tumörområdet. Det tar flera dagar för bestrålningen att äga rum, till skillnad från andra metoder, som tar veckor. Under förfarandena används utrustning från kända tillverkare.

I vissa fall ersätts bestrålning med röntgenstrålar med en proton en. I detta fall har protonstrålen en effekt på tumören. Denna metod är överlägset modernast. Protoner är inte lika farliga för friska celler som röntgenstrålar.

Men denna behandlingsmetod har ännu inte blivit utbredd och föreskrivs endast i vissa former av prostatacancer. Den används i händelse av att effekten av traditionella medel inte gav ett positivt resultat.

Det andra sättet att behandla prostatacancer är intern strålningsexponering. Denna metod är att använda radioaktiva granuler storleken på en riskorn. De injiceras i prostata. Denna behandlingsmetod kan endast användas vid de första skeden av sjukdomen, när tumören utvecklas väldigt långsamt. Denna metod har också kontraindikationer.

Behandling utförs inte om prostatavolymen överstiger 60 cm3 och patientens livslängd är mindre än 5 år. Med blåsans sjukdomar måste man också överge denna metod.

Vilka är konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer?

Bestrålning med prostatacancer för kroppen passerar inte utan spår. Effektiviteten av behandling med samma effekt hos olika patienter kan skilja sig åt.

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer efter lämplig behandling är ibland snabba. Men oftast kräver dessa förhållanden en seriös och lång återhämtning. Under de första 14 dagarna efter exponeringen är det vanligtvis ingen förändring, de kommer lite senare. Under bestrålningen känner patienten inte heller något.

Först och främst lider tarmarna. På grund av irritation av detta organ, börjar diarré eller omvänt förstoppning. Patienten klagar över svullnad. Lösningen på problemet är kost. Det kan finnas en prolapse av hemorrojder.

Nästa organ, på vars sida avvikelser observeras, är blåsan. Oftast förekommer hos patienter som utsätts för strålningsexponering i prostataområdet. Patienten har klagomål om frekvent urinering. Denna sjukdom kan passera eller övergå till kronisk form. I det här fallet är konsekvenserna irreparabla.

Nästa syndrom som uppstår som en följd av bestrålning är urininkontinens.
Problem med erektion är också svår att undvika. Förstöring av arbetet med denna kroppsfunktion är mycket långsam. Som ett resultat kan impotens förekomma. Ett liknande resultat hotas av cirka 50% av patienterna.

Själva behandlingsprocessen åtföljs av konstant trötthet, som uppträder efter exponeringen.
En annan möjlig komplikation är smalningen av urinröret. Men det är sällsynt.

Allergiska reaktioner kan uppstå i strålningsområdet. Uteslut inte ökningen av kroppstemperaturen.

Efter att ha utfört strålbehandling krävs ett regelbundet besök hos läkaren. Efter 3 månader efter exponeringen utförs ett annat PSA-test som upprepas var 4: e månad. I Under de första tre åren efter behandling är signifikanta variationer i testresultat möjliga. Det rekommenderas också att donera blod för allmän analys och biokemi.

Effektivitet och konsekvenser av strålterapi i prostatacancer

Vid bildandet av maligna tumörer i prostatakörteln krävs akut behandling. I detta fall ökas chanserna för återhämtning. En av de mest effektiva metoderna är strålterapi för prostatacancer. Dess väsen ligger i påverkan på drabbade celler genom joniserande läkning av partiklar och vågor.

Denna metod används i de tidiga stadierna av sjukdomen, liksom vid tidpunkten då prostatektomi inte ordineras eller anses av patienten som ett behandlingsalternativ. I mer komplexa fall kan det göras i samband med hormonbehandling.

Funktioner av proceduren

Forskare har länge bevisat att strålterapi för prostatacancer är en effektiv metod för att behandla sjukdomen. Det kallas också strålbehandling. Metoden är baserad på effekten av joniserande strålning på det drabbade organet.

Strålbehandling för prostatacancer

Vid exponering bestäms strålens riktning med hänsyn till de vattenhaltiga molekylerna i de neoplastiska cellerna. Under detta inflytande bildar fria radikaler och väteperoxid. De framväxande elementen tillåter inte att cancerceller växer och multiplicerar. Därför upphör deras livsaktivitet helt.

En speciell egenskap hos förfarandet är en ökning av effektens styrka med ökad näring av tumören. För det mest utvecklade kärlsystemet som matar tumören blir aktiviteten hos radikaler och väteperoxid mer destruktiv.

Förfarandet kan ordineras vid något skede av sjukdomen. Det tar inte hänsyn till förekomst eller frånvaro av metastaser. Dessutom är uppförandet av strålterapi för prostatacancer möjligt efter det att prostatektomi har slutförts.

Strålning kan produceras på flera sätt. Bland dem är isolerade våg och korpuskulära. I det första fallet produceras gammastrålar eller röntgenstrålar. Den andra typen kännetecknas av exponering genom:

 • elektronstrålning;
 • alfa chstits;
 • beta partiklar;
 • neutronstrålning;
 • protonstrålning.

Typer av terapi

Påverkan på malign neoplasm kan produceras på flera sätt. Läkaren kan ordinera en avlägsen eller intern behandling. De skiljer sig åt hur de påverkar.

Fjärrmetoder

Fjärrbehandling (extern) utförs med hjälp av en strålningsanordning som är utrustad med elektroniska apparater. Effekten uppträder på de drabbade cellerna. Strålarna behöver emellertid övervinna hälsosamma vävnader för att uppnå målet. Därför är metoden inte alltid effektiv.

Strålningsterapi med hjälp av apparater

Det finns flera typer av extern bestrålning av en cancerous tumör i prostata.

 1. Tredimensionell konform strålbehandling hjälper dig att direkt påverka skadans område med en vald dos av strålning genom att exakt bestämma tumörens placering.
 2. Behandlingen med intensitetsmodulering är en progressiv teknik. Under behandlingen rör sig enheten runt patienten och den guidade dosen justeras för att eliminera effekten på friska celler.
 3. Vid stereotaxisk strålbehandling skickas en stor strålningsdos till det drabbade området. En session är väldigt lång, så kursen slutar efter några dagar. Andra metoder kräver behandling inom några veckor.
 4. Kärnan i protonstrålebehandling är användningen av protonbalkar. Under proceduren är effekten på patogen missbildning i prostata. Metoden anses vara den mest moderna och säkra.

Metoderna för yttre påverkan på neoplasmen har fördelar och nackdelar. Bland de positiva punkterna är:

 • minimal risk för komplikationer;
 • möjligheten till poliklinisk behandling
 • god tolerans av de flesta patienter.
Korrigering av stråldos för strålbehandling

Men läkare noterar också de negativa aspekterna av sådan behandling. De inkluderar:

 • risk för exponering för friska organ och system som ligger nära prostata
 • bildande av sår efter bestrålning
 • brott mot blodets koaguleringskapacitet.

Interna metoder

Interstitiella (interna) metoder för strålbehandling innefattar brachyterapi. Under förfarandet införs pellets utrustade med radioaktiva element i prostata. Deras storlek liknar riskorn. Således är omgivande vävnader inte skadade.

Brachyterapi kan utföras automatiskt eller genom manuell injektion. I detta fall kan penetreringen vara:

 • cavitary;
 • intravaskulär;
 • interstitiell.

I prostatacancer används det senare alternativet. Med hjälp av nål applikatorer kan införandet av granulat vara för tillfällig användning (då elementen tas bort), såväl som permanent.

Förfarandet är oftast förskrivet i de tidiga skeden av sjukdomen. Under denna period finns en ökad sannolikhet för fullständig eliminering av cancerceller, eftersom tumören växer långsamt.

I vissa fall är brachyterapi förbjuden. De inkluderar:

 • volymen av prostata mer än 60 kvadratmeter. cm.;
 • patientöverlevnad prognos mindre än 5 år;
 • avlägsnande av prostatiskt adenom
 • förekomst av blåsans sjukdomar.

Brachyterapi är ett effektivt förfarande. Det har ett antal fördelar jämfört med andra metoder för strålbehandling. Bland dem är:

 • en hög överlevnadshastighet hos patienter (ca 80%);
 • ökad effektivitet av metoden;
 • låg förekomst av komplikationer;
 • snabb rehabilitering
 • exponering direkt på skador på grund av ultraljud
 • frånvaro av en lång vistelse på sjukhuset.

De noterar dock också de negativa följderna av strålbehandling i prostatacancer, vilket eliminerar en sådan metod. Män ser ofta ut:

 • dysursjukdomar;
 • brinner med urinering
 • svårighet att komma ur urin eller inkontinens
 • blödning från anuset;
 • impotens.

I vissa fall är den interna effekten inte direkt på neoplasmen, utan på de närliggande områdena. Därefter introduceras små element i blåsan eller ändtarmen i regionen som ligger intill tumören.

Konsekvenser av strålterapi

Under strålbehandling för prostatacancer observeras effekterna ofta. Detta är en av nackdelarna med behandlingen. De svar som lämnas av patienter indikerar att organismens tillstånd under exponeringsperioden och efter det kan förvärras.

Negativa effekter av strålbehandling

Patienten kan ha:

 • illamående;
 • kräkningar;
 • förlust av intresse för mat;
 • depression;
 • trötthet, svaghet och dålig hälsa
 • sömnlöshet.

Många patienter noterar att det finns signifikanta problem med mag-tarmkanalen, uttryckt i form av förstoppning, diarré, uppblåsthet. Men om du följer en diet löses problemen snabbt.

Bland de möjliga komplikationerna är blåsan. Det provocerar en ökning av urinering. Över tiden är tillståndet normaliserat. Men hos vissa patienter förvärvar sjukdomen en kronisk kurs. Det kan också vara omöjligt att innehålla urinutgången.

Strålningsterapi påverkar erektionen. Med långvarig behandling kan impotens förekomma.

Människokroppen på grund av immunsystemets svaghet blir mest mottaglig för förekomsten av infektionssjukdomar. Därför påverkar virus och bakterier under denna period starkast på kroppen.

Många patienter noterar håravfall, uttorkning av ögon och muns slimhinnor. Det är värt att komma ihåg att reaktionerna i varje enskilt fall kan vara speciella. I detta fall kan tillståndet normaliseras omedelbart efter det att den radioaktiva exponeringen upphört, eller biverkningar kan observeras under en tid efter avslutad behandling.

rehabilitering

För att säkerställa att kroppen helt blev av med cancerceller och återhämtade sig efter förfarandena måste vissa regler följas.

Näring efter strålbehandling

 1. Patienten måste observera fullständig fred. Viktigt är en uppmätt daglig rutin, inklusive långvarig sömn och vila.
 2. Det är viktigt att mätta kroppen med syre. Därför går promenader i frisk luft med vänner som är användbara.
 3. Efter behandling är det nödvändigt att ta droger som ökar kroppens immunförsvar. Det är också värt att komma ihåg om vitamin- och mineralkomplex.
 4. Det rekommenderas att normalisera kosten. Det är nödvändigt att utesluta tung mat. Det är viktigt att hålla sig till fraktionerad och frekvent mat.
 5. Det är värt att komma ihåg förbjudna handlingar. Dessa inkluderar att lyfta tunga föremål, träna, röka och dricka alkohol, självmedicinering.

I de flesta fall observeras återvinning 6 månader efter behandling. Under denna period är det nödvändigt att övervaka nivån på PSA, vilket återspeglar nivån av cancerceller i kroppen. Var noga med att följa alla rekommendationer från din läkare. Då bli av med cancer kommer det bli mycket lättare.

Konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer: höjdpunkter

Strålbehandling - detta är en av de vanligaste och mest effektiva metoder för behandling av prostatacancer, vilket gör att stoppa utvecklingen av tumörer och förstöra cancerceller genom användning av strålning riktas mot tumören.

Strålningsterapi inkluderar extern strålbehandling (yttre applicering av strålning) och brachyterapi (joniserande effekt på tumören inom) - effektivitet och ändamålsenlighet av metoden som valts av de individuella egenskaperna hos patienten, eventuella komplikationer av sjukdomen, etc....

Kemoterapi utförs både före operation och efter operation (till exempel efter radikal prostatektomi) för att stoppa reproduktionen av cancerceller i friska organ och vävnader.

Effekter av strålbehandling för prostatacancer varierar: i vissa fall effekten av behandlingen är liten och alla biverkningar nästan omedelbart försvinner efter avslutad behandling, i andra - de negativa effekterna är starkare och kräver speciell utrustning för lindring av symptom, och vissa effekter är irreversibla.

De viktigaste konsekvenserna av strålterapi för prostatacancer är:

 • Ökad trötthet.
 • Irritation av huden på platser där strålbehandling exponerades.
 • Problem med urinering: Det kan vara en känsla av brännande och stickningar, liksom ett svagt urinflöde och vanliga svårigheter med urinering (frekvent eller sällsynt urinering).
 • Rektala irritationer och blödningar, utveckling av hemorrojder.
 • Ökad temperatur.
 • Risken för att utveckla impotens inom två år efter behandlingen.
 • Flytande avföring, diarré och problem med tarmarnas funktion.

När strålbehandling krävs för prostatacancer efter operation

Radikal prostatektomi är en metod för behandling av prostatacancer genom kirurgisk ingrepp. Operationen är att hela prostata, seminalblåsor och angränsande vävnad avlägsnas. Patienter som genomgår en sådan operation, varning av den fortsatta risken för återfall av prostatacancer, så vi föreslår också genomgå strålbehandling efter radikal prostatektomi.

Strålbehandling är mest användbar för prostatacancer efter operation för patienter med hög risk för återfall och en nolla PSA, liksom för dem som predpolozhitelen enbart lokalt återfall. I fall där tumören har gått bortom prostatan eller har metastasiserats i kroppens organ och vävnader, är behandling med strålbehandling inte ineffektiv.

För närvarande i modern medicin identifiera flera huvudtyper av strålterapi, med varje separat typ av terapi effektiv med en viss utveckling av prostatacancer. Tänk på följande typer av uppgifter:

 • planering konformstrålningsterapi prostatacancer utförs om det är nödvändigt att bestråla tumören i en komplex form jämnt och fullständigt. Med konformstrålningsterapi skapas en tredimensionell tumormodell och positionen av organ och vävnader i närheten av tumören beaktas. Denna metod gör det möjligt att bestråla komplexa former av tumörer och samtidigt inte skada friska vävnader och organ.
 • Strålbehandling med modulerad intensitet är riktningen av tumörens strålning, som är indelad i flera mindre strålar, och kraften hos varje stråle ges av ett speciellt program. Detta gör att vi kan skicka en liten del av strålningen till friska organ och vävnader, så att basdosen faller på tumören.
 • Protonstrålningsterapi, enligt många medicinska experter, är för närvarande en av de mest avancerade metoderna för behandling av prostatacancer. Behandling utförs med hjälp av protoner som bestrålar tumören och omgivande vävnader får mindre skada - protoner är mindre farliga för friska organ. Protonstrålebehandling används emellertid bara för att behandla vissa typer av maligna tumörer.
 • Neutronstrålningsterapi Det används i fall då tumören inte reagerar på alla andra bestrålningsmetoder. Neutroner har en mer uttalad effekt på celler.

Resultatet av strålbehandling för prostatacancer: PSA-kontroll i prostatacancer efter strålbehandling, biverkningar och rehabilitering

Som ett resultat av strålbehandling för prostatacancer förhindras ett eventuellt återfall av en aggressiv cancerform. Strålbehandling är ett slags röntgen: Effekten av bestrålning kan inte märkas, ses eller lukas.

Under de första två veckorna efter strålterapi kommer inga konsekvenser att komma. Eftersom strålbehandling endast utsätts för vissa områden och organ i patientens kropp, kommer endast dessa organ att påverkas av terapin.

Bestrålning med prostatacancer ger vissa fördelar vid olika stadier av sjukdomen:

 • Vid det inledande skedet av cancer används bestrålning med prostatacancer i stället för radikal prostatektomi för att bibehålla friska organ och vävnader i kroppen om möjligt.
 • Efter operationen kommer bestrålning med prostatacancer att förstöra cancerceller som har bevarats i kroppen.
 • Vid avancerad cancer kan strålbehandling hjälpa till att minska smärta.

Efter strålbehandling är det nödvändigt att regelbundet se en läkare för att övervaka sjukdomsförloppet. Cirka den tredje månaden efter strålbehandling utförs ett PSA-test. PSA i prostatacancer efter strålbehandling kontrolleras var tredje till fyra månader och donerar även blod för test.

PSA är en nyckelindikator för att övervaka utvecklingen av prostatacancer. Omedelbart efter behandling med strålbehandling faller inte PSA till låga nivåer, det tar lite tid. Nivån på PSA under de tre första åren efter behandlingen kommer att fluktuera - det här är helt normalt.

Efter den radikala prostatektomi är resultatet av behandlingen emellertid omedelbart märkbart: PSA-nivån närmar sig nollmärket, vilket indikerar framgången med proceduren.

Bestrålning med prostatacancer har fördelar och nackdelar

fördelar:

 • Tumörutvecklingen saktar ner: vissa cancerceller dör, resten slutar dela.
 • Det finns en partiell överväxt av blodkärl som matar cancerceller.
 • I vissa former av prostatacancer är den mest skonsamma och effektiva behandlingsmetoden.

nackdelar:

 • Överkänslighet i cirkulationssystemet och intestinalt epitel till mottagen strålning.
 • Många olika biverkningar som kan ta lång tid: Sådana biverkningar inkluderar problem med urinering, nedsatt tarmrörelser, impotens etc.
 • Det finns ingen absolut garanti för att det inte kommer någon återkommande prostatacancer.

För att minimera de negativa effekterna och komplikationerna av strålbehandling i prostatacancer, bör följande procedurer följas:

 • Efter varje bestrålningssession, vila minst tre timmar.
 • Observera rätt diet: Matintag bör ordineras 4-5 gånger om dagen, det finns små portioner, för att vägra skadlig mat. Ät så mycket som möjligt frukt och grönsaker, och drick mycket vätskor.
 • Ytterligare fördelar kommer att medföra regelbundna andningsövningar.
 • Det område som bestrålningen riktas mot bör smörjas med solskyddsmedel för att minska strålningsnivån som produceras av friska vävnader.
 • För att rengöra tänderna bör du använda mjuka borstar, tandkräm bör vara gel och skumma.
 • Under alla omständigheter är vägran av alkohol och rökning obligatorisk.

Strålbehandling av prostatacancer

Kapitel 8. Strålbehandling av prostatacancer

Radioterapi är för närvarande en av de ledande konservativa specialbehandlingarna för prostatacancer både i lokaliserade och lokalt spridda processer.

Fjärr bestrålning med användning megavolt strålningskälla (gamma inställning, linjära acceleratorer, etc) För närvarande rekommenderas för alla stadier av prostatacancer (Aliev BM, 1983, Sviridov TV 1994, Amin PP et al. 1983 Bagschow MA, 1983, etc.). Det är ett alternativ till radikal prostatektomi i det inledande skedet av sjukdomen, i händelse av fel i drift på grund av fel eller samtidig sjukdom patientens från kirurgi. Strålterapi används framgångsrikt både i fall av lokaliserad och lokalt avancerad prostatacancer.

Samtidigt har olika författare betydande skillnader beträffande strålningstekniken och -tekniken, strålningsvolymen och de totala fokusdoserna vid strålbehandling.

Kontraindikationer för strålningsterapi är: total tunga tillståndet hos patienten, cancerös kakexi uttalad cystit och pyelonefrit, närvaron av stora mängder resturin, kronisk njurinsufficiens, azotemi (Goldobenko GV, 1997).

Det senaste årtiondet präglades av betydande framsteg när det gäller att studera möjligheterna till strålbehandling för prostatacancer. Arsenalen av medel och behandlingsmetoder berikades med nya metoder för strålbehandling, ett antal som visade sig vara mycket fruktbart. Dess popularitet förklaras av ett antal uppenbara fördelar jämfört med andra kända terapeutiska metoder. Strålbehandling har några skadliga effekter på det kardiovaskulära systemet och blodproppar, som ändrar under påverkan av hormonbehandling leder ofta till för tidigt födda dödlig utgång. Under de senaste åren har vissa forskare, även vid tidiga stadier av sjukdomen, strålbehandling föredra framför kirurgi (radikal prostatektomi), eftersom de långsiktiga resultaten av båda metoderna är ungefär densamma, men exponeringen orsakar inte så allvarliga medicinska konsekvenser, såsom kirurgi: 0,5-5% - postoperativ dödlighet, 95-100% - impotens, 10-15% - inkontinens, etc.

Vissa litteraturdata om överlevnad hos patienter med prostatacancer behandlad med strålningsmetoden presenteras i tabell. 34.

Tabell 34. Resultat av strålbehandling av prostatacancer. Överlevnad för 5 och 10 år.

Effektiviteten av strålbehandling hos patienter med prostatacancer beror till stor del på bestrålningsplaneringens kvalitet. Planering av strålbehandling och dess kliniska och dosimetriska motivering föregås vanligen av topometrisk beredning av patienter. För detta ändamål används sådana typer av röntgenundersökning som datortomografi, magnetisk resonansbildning etc. i stor utsträckning.

Under de senaste åren, för optimering av strålterapi vanligt förekommande datorprogram och speciell anordning, så kallad konform (konform) strålning, som tillåter tar hänsyn till heterogenitet vävnaden och krökning av bestrålade området i tre dimensioner för att välja de mest rationella förhållanden strålning. Eftersom kriterierna för utvalda radiell belastning på och obstruktiv externa iliaca lymfkörtlar, hud främre och bakre ytan av patientens kropp, höftleden. Dosens fördelning bestäms i den främre, sagittala och horisontella planen av den bestrålade delen av patientens kropp. Vid utvärdering härstammar data från det faktum att den primära tumören och de regionala metastaser zonerna måste bestrålas likformigt med den tillåtna dosen gradient av 90-100%, under det att strålningsbelastningen på höftleden, bör den bakre väggen hos rektum och nivån huden inte överskrida toleransen.

På grundval av den mottagna topometriska informationen utförs en noggrann analys av fördelningen av doser för olika varianter av fjärr-gammabehandling. Den allmänna slutsatsen från dessa studier var erkännandet av rationaliteten i användningen av mobila tekniker för avlägsen gammatbehandling för lokaliserade former av prostatacancer. bestrålning av endast den primära tumören; vid tumörincidensen till de regionala lymfkörtlarna - en kombination av valsning och statisk utförande 4 av tvär dipol förhållande exponeringsdos med de främre och bakre fält 2: 1. Det visas att när man använder dessa utföringsformer strålningsexponeringen belastning på den bakre väggen hos rektum reduceras med nästan 20%, till huden gluteala regionen - med 20-30% i jämförelse med gamma-terapi med ett förhållande av 1: 1 dos och ett band mobil bestrålning primära tumör med en svängvinkel på 240deg eller tvåzons bestrålning med en svängvinkel på 180deg. strålningsexponering vid nivån för den blygdområdet av huden med ett förhållande av doser av 2: 1 är på samma nivå som i de utföringsformer av den gamla gamma-terapi med ett förhållande av 1: 1 dos, som uppgår till 60% av den fokala bestrålningsdosen.

Baserat på en omfattande undersökning, noggrann beredning av dosimetri och beroende på graden av tumör protsecca, finns följande utföranden teleterapi prostatacancer.

1. Bestrålning av endast den primära tumören. Beroende på storleken av tumörer, dess spridning till angränsande organ och vävnadsstrukturer, enkel- eller dubbel-zon applicerar rörlig fjärr gamma-terapi med de erforderliga utspädningrotationsaxlar, 90deg-120deg rotationsvinklar. Infiltrering av en eller två sidoväggar i bäckenet använder en vridnings-teknik med två zoner med svängningsvinklar på 60deg-90deg. Storleksfält på en roterande axel, beroende på parametrarna för tumören varierade från 4 x 8 till 9 x 11 cm. I bestrålningszonen inkluderar en primär tumör, blåshalsen, främre vägg av rektum med en gradvis minskning av den absorberade dosen i riktning mot dess bakre vägg, liksom till höftledet, till en nivå under deras tolerans. Beroende på storleken och konfigurationen av prostatan, ändra strålningsfältet storlek, gungningssektorn och avståndet mellan axlarna för gunga i en två-zon rörliga bestrålning. Om en av Fe-innehållet ökar, och den andra är små, är det nödvändigt för en del av större skador körteln att öka endast en fältexponering. En engångsdos på 1,8-2 Gy, en totaldos på 65-70 Gy. Bryt i en dos av 30-40 Gy och fortsätt bestrålningen efter 2-3 veckor. Indikationer: Tidiga stadier av sjukdomen - T1-2N0M0.

2. Bestrålning av bäckens primära tumör och regionala lymfkörtlar. Fjärr gamma terapi utförs med 4 statiska fält i en vinkel på 45deg - två fält framför, två på baksidan, med ett förhållande av strålningsbelastningen från de främre och bakre fälten på 2: 1. I syfte att nå de tumör och regionala metastaser vägar 90-100% isodose nedre kanten hos strålningsfältet är belägen vid nivån för anus, den övre - i nivå med den första korskota - övergångsutrymmet inre och yttre kedjor lymfa samlare gemensamt. Fältets yttre gräns passerar längs en linje som skär acetabulins inre kant. Efter en total fokal dos av 45 Gy fält är reducerad i storlek, och exponering utförs endast på den primära tumören en- eller två-zon sektorrotation upp till en total dos av 65-70 Gy. Svängningsvinklar varierar med enzonsrotation från 90deg till 120deg, med tvåzonsrotation från 60deg till 90deg. Bestrålning utförs vid en dos av 20-25 Gy (ROD 1.8-2 Gy) efter en paus på 2-3 veckor. Indikationer: patienter med prostatacancer i sjukdomsfasen - T1-2N1-3M0, T3-4N0-xM0. När T1-2NxM0 - den totala dosen till de regionala lymfkörtlarna kan begränsas av en dos på 45 Gy till prostatakörteln dosen justeras till 65-70 Gy. I närvaro av metastatiska lesioner av lymfkörtlar, bringas den totala totala dosen på dem till 50-60 Gy.

3. Bestrålning av bäckens primära tumör och lymfkörtlar med inkludering av paraaortal och allmänna ileala grupper av lymfatiska samlare. Radioterapi är således utfördes på patienter som fick hormonella medel. Först utsättas för bestrålning primära tumören och de regionala lymfnoderna för en total dos av 40-45 Gy fokal. I det andra steget split hastighet, efter ett intervall på 2-3 veckor, ansluter bestrålning de gemensamma höft och para-aorta lymfkörtlar med två krökta fält som har formen av ett inverterat "U" med avskärmning av ryggmärgen och njure till totalt fokal dos på 40 Gy. Därefter bestrålning av de primära tumörfälten fortsätter smalare genom att flytta upp till en total dos av 65-70 Gy fokal vid ett värde av 1,8-2 Gy enkeldos. Indikationer: spridning av tumören till lymfkörtlarna yukstaregionarnye - T1-4N2-3M0.

En större volym av vävnad bestrålas vid det första steget av strålningsbehandling. Single fokus dos av 1,8-2 Gy matas dagligen 5 gånger i veckan. Den totala bränn dosen når 45-50 Gy. Därefter bestrålning utförs endast prostata och intilliggande vävnader. De flesta författare anser att rationell totala fokal dos beräknas i mitten av prostata bör vara T0-1 - 60 Gy, med T2 - 60-65 Gy på T3 - 65-70 Gy vid T4 - 70 Gy. Vid denna dos på ett avstånd av 4 cm från centrum av körteln att uppnå vid T0-2 -6 0 Gy vid T3 - 65-70 Gy och T4 - 70 Gy (Hanks G. et al, 1985.).

Vid användning av strålnings acceleratorer hög energi (> 10 MeV) bestrålning av de primära tumör och lymfkörtlar från bäckenet rekommenderas med två motstående fält (fram och bak) eller fyra fält (fram, bak och två sido). Med användning av fotoner under 18 MeV, kan de främre-bakre fält summera dos av 45 Gy och ytterligare en dos genom att ansluta de laterala fälten (Goldobenko GV, 1997).

De senaste litteraturuppgifterna indikerar allvarliga resultat från strålningsbehandlingsmetoden. Så RTOG-gruppen resulterade i långtidsresultat av strålbehandling av de största medicinska institutionerna som hanterade detta problem. De presenteras i tabell. 35.

Tabell 35. Långsiktiga resultat av strålbehandling för prostatacancer i% (RTOOG, Dearnaley D., 1998).