Huvud
Förebyggande

Radikal prostatektomi - indikationer, förberedelse, drift och återhämtningsperiod

Idag används prostatektomi allmänt för att behandla onkologiska sjukdomar. Det här är en kirurgisk operation, under vilken prostatakörteln är helt avlägsnad: körtelvävnad, kapslar, seminalvesiklar och systemet av ileala lymfkörtlar efter behov. Radikal prostatektomi, speciellt retropubisk (nevrosohranayuschaya) teknik, hjälper i vissa fall till att upprätthålla sexuella funktioner, så att män ofta lyckas undvika de negativa följderna av operationen i form av erektil dysfunktion.

Vad är radikal prostatektomi?

Avlägsnande av prostatakörteln hos en man ordineras för maligna neoplasmer på orgeln. Den första radikalprostatektomi utfördes 1866. Först användes gråtillträde till hanorganet, och lateral öppen prostatektomi föreslogs. När de 1982 beskrev anatomin hos de neurovaskulära buntarna och venous plexus i körteln, blodförlust, inkontinens och risken för impotens minskade kraftigt efter operationen.

Prostatektomi är den enda behandlingen som har visat en dramatisk minskning av mortaliteten från en prostatacancer jämfört med andra. Den största fördelen är möjligheten till en fullständig botemedel mot cancer. Om operationen utförs av en erfaren kirurg, är den förknippad med en minimal risk för komplikationer, vilket ger en stor chans till återhämtning. Den viktigaste uppgiften för läkare är att återställa potensen efter borttagning av prostatakörteln.

Indikationer och kontraindikationer för ledning

Liksom andra operationer har prostatektomi egna indikationer och kontraindikationer. Kirurgiskt ingripande för en man föreskrivs i följande patologier:

 • prostatacancer;
 • kronisk prostatit med misstänkt karcinom;
 • akut prostatit med abscesser eller phlegmon i lilla bäckenet;
 • prostatit med stenar i prostatakörteln;
 • ett allvarligt stadium av prostatahyperplasi.

Operationen är traumatisk, utförs under generell anestesi och har därför ett antal kontraindikationer. Utför inte prostatektomi med ett allmänt allvarligt tillstånd hos patienten, personer över 70 år, med dekompenserad patologi av inre organ, blodproppar. En obstruktion mot operation kan vara en akut inflammeringsfas i det lilla bäckenet, då risken för postoperativ infektion hos patienten är mycket hög.

Framställning av

För att minska operativa risker och eventuella komplikationer är det viktigt att patienten ordentligt förbereder sig för intervention. Om en person lider av någon somatisk patologi (diabetes mellitus, ateroskleros och andra), krävs en grundlig undersökning och korrigering av behandlingen av dessa sjukdomar. Innan operationen måste du skicka följande prov:

 • biokemisk och allmän blodanalys;
 • forskning om hepatit B, C, HIV-infektion, syfilis;
 • Röntgen eller fluorografi av bröstet;
 • EKG (äldre patienter);
 • scintigrafi av ben (om metastaser förekommer);
 • prostata biopsi.

Framsteg av operationen

Prostatektomi, oavsett typ av operation, utförs under generell anestesi. Intervallets gång är beroende av vilken teknik som väljs. I klinisk praxis används två metoder: öppen manipulation och laparoskopisk prostatektomi. I den första varianten används flera åtkomster: chresper. perineal, retropubisk. Laparoskopisk nervsparande prostatektomi är en minimalt invasiv teknik som utförs med hjälp av en assistentrobot som heter "Da Vinci".

Den bakre delen

Med denna öppna åtkomstmetoden är den nedre buken snittet 7-9 cm lång. Kirurgen dissekerar vävnadsskiktet för skikt, isolerar blåsans hals, prostata och stora kärl längs vilka bäckens lymfkörtlar passerar. Efter resektion av prostata utförs tillsammans med de partiella vesiklarna. En del av urinröret skärs också ut, och resten sys ihop med blåsans hals. Därefter utförs hemostas, dränering av prostata bädden och lagssår suturering. Driftens varaktighet är 2,5-3 timmar.

grenen

Antag kirurgisk åtkomst till prostata från perineum. Kirurgen gör ett snitt mellan pungen och slemhinnan i ändtarmen. Metoden är effektiv i prostatacancerstadiet 1 och steg 2, när metastaser är små och cancerceller sprider sig inte till närliggande organ. Perineal prostatektomi går inte längre än 3 timmar och har nackdelar: det finns ingen möjlighet att hålla neuralbunten i sin helhet, och det är svårt att ta bort lymfkörtlar. Efter ett sådant ingrepp uppstår dysfunktion i bäckenorganen, vilket väsentligt påverkar patientens livskvalitet.

Radikal robotassisterad

Den tillverkas med hjälp av en sofistikerad robotanordning "Da Vinci", som har en högupplöst kamera. Det kirurgiska systemet ger en utmärkt överblick över prostata och omgivande strukturer. Under operationen görs snitt i bålen i patientens mage, genom vilken miniatyrinstrument sätts in. Detta låter dig noggrant dissekera prostata och skapa en koppling mellan urinröret och urinblåsan. Efter uttagning av prostatakörteln, en kateter och dränering installeras, blåsesåren och andra snitt sys ihop. Operationen varar 2-4 timmar.

Rehabilitering efter prostatektomi

Efter en radikal kirurgisk avlägsnande av prostata måste patienten vara på sjukhus i 2 veckor. Det är föreskrivet medicinering och vid behov strålbehandling. Efter avlägsnande av katetern föreskrivs en kurs av antibiotika för att undvika bakteriell kontaminering. Hemma behöver patienten ha ett speciellt bandage i en månad. Inom 3 månader är en man förbjuden att höja mer än 3 kilo vikt och fysiskt arbete. Det rekommenderas att gå mer och gå utomhus.

Strömförsörjning

För en snabb återhämtning behöver patienten en speciell diet. Omedelbart efter att prostata har avlägsnats har näring starka begränsningar: de första 12 timmarna kan bara bli full och maten kan konsumeras från andra dagen. Du måste börja med yoghurt med låg fetthalt, mjölkfria spannmålsprodukter, mashedta soppor. Nya produkter kan introduceras, men inte mer än 2 artiklar per dag.

Efter att du har tagit bort prostata måste du konsumera mer vegetabiliskt protein, vilket minskar risken för återfall av cancer. Bland de förbjudna produkterna: animaliska fetter, snabbmat, konservering, rött kött, stekt mat, kryddor. Rekommenderas för användning:

 • fisk och skaldjur;
 • bönor, linser, bönor, sojabönor;
 • yoghurt, yoghurt, kefir, stallost;
 • grönt te.

Restaurering av erektil funktion

Det svåraste efter prostatektomi är bevarande av erektilfunktionen. Processen att återställa kraften tar längre tid än återupptagandet av normal urinering. Övervakning av doktorandens alla recept och en positiv attityd kommer att bidra till att återvända människors hälsa inom 2 månader efter radikal excision av det manliga organet. För att snabbt återställa potensen efter att prostata har avlägsnats för att förbättra blodcirkulationen och påskynda läkning rekommenderar läkare en ljus massage i pubic-coccyx-zonen. Rehabiliteringsperioden kräver följande villkor:

 • förekomst av en god erektion före operation
 • Bevarande av nervnoder under prostatektomi
 • brist på sexuell intimitet inom en månad efter ingripandet
 • Vanligt sex efter en månad
 • överensstämmelse med regimen av stress, näring, drogbehandling
 • psykiskt stöd av sexpartnern.

Normen för det prostatiska specifika antigenet (PSA) passar i värde från 2,5 (40-50 år) till 6,5 (över 70 år). De flesta experter tror att denna siffra efter prostatektomi bör ligga inom 0-0,3, men nivån av antigen i en mans blod är väldigt individuell. Bevis på vidareutveckling av sjukdomen kan bara vara en kraftig ökning av PSA-värdet ett år efter operationen. Av denna anledning är det nödvändigt att ta detta test var tredje månad efter behandlingens gång.

Eventuella komplikationer

Efter en traumatisk radikal operation är den totala komplikationsgraden ca 10%. Bland dem:

 • skada på rektum, blockering av nerver, urinledare;
 • blödning;
 • anastomos;
 • tromboembolism;
 • inguinal bråck;
 • störning av läkning av postoperativa sår;
 • urininkontinens
 • erektil dysfunktion
 • stigande urininfektion;
 • patologi i det kardiovaskulära systemet;
 • urinblåsan och rektumfisteln.

effekter

Den femåriga överlevnaden efter radikal avlägsnande av prostata är 100%, den tioåriga överlevnadsgraden är 90%. Negativa följder av operationen, som regel, avslöjas på ett tidigt stadium av rehabiliteringsperioden. Om det i behandlingen av radikal behandling skadades lymfkörteln, så finns det lymfocele efter prostatektomi. I sällsynta fall kan det finnas en fusion av urinröret, en sklerotisk lesion i blåsans hals. Dessa patologier behandlas exklusivt kirurgiskt.

kostnaden för

En radikal operation för att avlägsna prostata körs ut i multidisciplinära medicinska centra eller specialiserade medicinska institutioner. Priserna för prostatektomi bestäms av modifieringen och omfattningen av ingreppet, en funktion av preoperativ förberedelse, användningen av modern teknik, längden på sjukhusvistelsen. Medelpriset för en operation i Moskva-regionen:

Förloppet av radikal prostatektomi - operation av borttagning av prostata

Prostatacancer är en vanlig manlig sjukdom. Förekomsten av karcinom ökar gradvis med mänens ålder. Man tror att varje sjunde åttonde man, än 75 år och äldre, utvecklar prostatacancer. Urologer rekommenderar att man årligen kontrollerar prostata-tillståndet efter 50 år. Män som är i fara bör börja besöka urologen årligen från 40 års ålder.

Endast förebyggande studier (kontroll av dynamiken i PSA, fingerundersökning, TRUS och om nödvändigt - en biopsi) hjälper till att misstänka och verifiera karcinom i tidiga skeden. Subjektiva symptom uppträder hos män i III-IV-stadierna, när prostatektomi är svår eller helt orimlig på grund av spridningen av tumörfoci i hela kroppen.

Radikal prostatektomi - kirurgisk manipulation, under vilken borttagning av organet - prostatakörteln. Oftast används denna operation för att upptäcka en malign prostata hos prostata i de tidiga stadierna. I närvaro av indikationer avlägsnar kirurgen inte bara prostatakörteln utan också regionala lymfkörtlar. I undantagsfall (med ineffektivitet av orgelsparande tekniker) kan radikal prostatektomi krävas för patienter med godartad hyperplasi. Behandlingsförloppet liknar karcinom, men det finns inget behov av att ta bort lymfkörtlar.

vittnesbörd

Carcinom i prostata, som ligger i kroppens kapsel, vilket motsvarar I-II-scenen. Uttryckt kompression av tumörvävnaden i urinväggen med stadium III-cancer. Ingen effekt på behandling av godartad prostatahyperplasi.

Intervention är föremål för följande villkor:

 • koncentrationen av serumets prostatiska specifika antigen överskrider inte 20 ng / ml;
 • Det antas att patienten efter ett framgångsrikt genomförande av borttagandet av prostatakörteln kommer att leva minst 10 år.

Kontra

 • närvaro av metastatiska utsöndringar av prostas primära tumör
 • ålderdom
 • allvarliga bakgrundspatologier i olika organ och system (kardiovaskulär, andningsorgan, endokrin), i dekompensationsstadiet
 • inte mottaglig för terapi störningar i blodkoagulationssystemet.

Operationen är inte lämplig när den potentiella skadan av ingreppet är betydligt större än den potentiella nyttan. Äldre män, för vilka anestesi och kirurgisk manipulation kan vara dödlig, erbjuds vanligtvis av andra metoder för cancerbehandling.

Variation av operationen

Förloppet är beroende av den teknik som läkaren valt.

I klinisk praxis utförs radikal prostatektomi i enlighet med följande metoder:

 • retropubic;
 • gren;
 • transvesical.

Egenskaper av blodtillförsel och innervation av kroppen

Kurs i operationen alltid planeras med hänsyn till de anatomiska funktioner i kroppen, dess utbud och innervation blod brott mot nervstruktur innebär att det är omöjligt för återvinning av sexuell funktion, och blodkärlsskada - massiv blödning, utveckling under drift eller i början av postoperativa perioden.

De grenar av den inre höftartären (inklusive lägre cystisk artär) mättades med blodet hos sädesblåsorna, prostatakörtlarna och basytan därav, och basen av blåsan.

Venöst utflöde utförs i de prostatiska venerna. Dessa vener, tillsammans med venerna i botten av urinblåsan och seminalblåsorna, strömmar in i Santorini plexus. I strukturen hos de neurovaskulära buntarna ligger nerverna som kommer från bäckenplexus på sidorna av orgeln (mellan prostata och rektomväggen).

Förberedande verksamhet

Den behandlande läkaren förutser laboratorie- och instrumentstudier av patienten i förväg för att analysera tillståndet hos huvudorganen och systemen (lever, njurar, hjärta). Baserat på dessa analyser görs en slutsats om möjligheten att ta bort prostatakörteln. En bedömning görs av PSA-nivån, en markör för prostata sjukdomar. Urologen utför en digital rektalundersökning, utses ultraljud. Verksamhetsförloppet är mycket lättare att planera efter tomografi och skapa en tredimensionell modell av orgeln på datorn.

Patienten ska informeras läkaren om alla mediciner som används. Accepteringen av några av dem, som påverkar blodets koagulationssystem, kommer att avbrytas. Dessa läkemedel innefattar antikoagulanter, antiblodplättsmedel, liksom vissa antiinflammatoriska läkemedel (acetylsalicylsyra) och andra medel för farmakologiska grupper.

På kvällen före operationen tar patienten mat, då bör du avstå från att äta och eventuella drycker (inklusive vatten). Innan ingreppet måste du raka bort håret och rengöra tunntarmen med en lavemang. Ofta utförde bandage av benen för att förhindra komplikationer från venerna i nedre extremiteterna (trombos).

anestesi

Radikal prostatektomi utförs under generell anestesi.

Läget hos patienten på operationsbordet

Mannen ligger på ryggen, placeringen av Tredelenburg. På navelnivå - en liten paus i bordet. Denna position gör det möjligt att öka klyftan mellan naveln och pubicartikuleringen. Installationen av Foley-katetern pågår.

Huvudpunkterna i den retropubiska operationen

Laparotomi (dissektion av vävnaderna i den främre bukväggen) utförs på medianlinjen. Inskärningens varaktighet är från naveln till skarven. Skärningen av bukhinnan är inte gjord. Kirurgen mobiliserar bukhinnan och förskjuter den. Lymfodissektion utförs (excision av lymfkörtlar, utförs för diagnos av metastatisk skada). Behovet att ta bort lymfkörtlar och hur brådskande deras histologiska undersökning är, är en diskutabel fråga.

Kirurgen tar bort fettvävnaden från prostatakörtelns yta med hjälp av ett stopp. På orgelens sida på båda sidor dissocieras endopelvic fascia. Överträdelse av fascias integritet bör utföras mycket noga på grund av att omedelbart under det är Santorini plexus kärl. Stiklingar gjorda med en skalpell kan fortsätt med användning av sax.

Läkaren använder fingrarna för att mobilisera prostata. Pupoprostatiska ligament dissekeras, körteln är förskjuten bakåt, vilket ger tillgång till dorsala venerna. Ligeringen appliceras på den ytliga venen. Korsningen eller koaguleringen är tillåten. Genom att använda en Dissector eller en Dishans nål utförs ligering av venös plexus. För att underlätta ligering av ligaturen med en retraktor eller tupfer, förskjuts prostatan bakåt. Korsning av kärl i det venösa komplexet och stopp av blödning. Förloppet av en nervbesparande operation innefattar att utföra en dissektor närmare medianen i förhållande till den vaskulära neurala bunten. Upplösningen av urinrörets främre vägg, införandet av en preliminär ligatur på väggen för att efterföljande identifiering. Utsöndring av urinrörets kateter och korsning av urinröret. Läkaren mobiliserar den bakre ytan av prostata.

Ligation av små kärl som leder till prostata från ett bunt som ligger mellan bladen i bäckens laterala fascia. Buntet avlägsnas från kirtlens yta, kirurgen korsar prostatens ben. Isolering, ligering, dissektion av vas deferensema. Excision av partiella vesiklar efter applicering av ligaturer till kärl, blodgivande vesiklar. Spjälkningen av blåsans vägg i fusionsområdet med prostatakörteln. Avlägsnande av prostata, seminala vesiklar.

Sluta blöda

Två rader suturmaterial (catgut) appliceras för att bilda blåsans hals. Förfaranden drift med bevarande av den proximala urinröret visas under följande betingelser: inte utförd TUR, har tumörvävnaden inte haft tid att slå i marken körteln och övergående zon PSA-nivå som inte överstiger 10 ng / ml. Bildande av uretrovesikal anastomos. Material - Förkromad katgut. Installation av kateter och dränering, kontroll av anastomosens täthet.
Sy ett operationssår.

Postoperativ period

Motoraktiviteten visas den andra dagen efter operationen. För att minska smärta, ges recept: första opioider och sedan NSAID. Om den postoperativa periodens gång inte är förknippad med komplikationer, passerar patienten på den tredje dagen till den allmänna tabellen.

En balanserad diet bör riktas mot förebyggande av förstoppning. Den patient som genomgick operationen ska ta antibiotika enligt de medicinska recepten. Det är nödvändigt att ge upp fysisk ansträngning för att konsumera mycket vätska. Avlopp tas bort.

En man släpps ut med en etablerad Foley-kateter i 6-7 dagar. Katetern avlägsnas 3 veckor efter operationen. Då börjar patienten utföra Kegel övningar. Det bör kontrolleras regelbundet hos urologen, övervaka nivået av PSA, informera läkaren om alla möjliga ångestsymptom. Förnyelse av sexuella kontakter är möjligt efter samråd med en läkare.

komplikationer

 • venös blödning;
 • brott mot rektumets integritet
 • skador på urinledarna
 • stricture av anastomos;
 • inflytande
 • tromboembolism hos lungartären
 • trombos i venerna i underbenen;
 • urininkontinens
 • erektil dysfunktion
 • lymfocele.

Perineal tillgång

Radikal prostatektomi, som skär huden och underliggande vävnader i perineal regionen. Insatsens gång är förknippat med ett trauma i den neurovaskulära bunt på grund av otillräcklig syn. Dessutom är det omöjligt att ta bort lymfkörtlarna. Denna manipulation är inte särskilt traumatisk, men ersätts gradvis av endoskopiska ingrepp.

laparoskopi

Förloppet av manipulation innefattar genomförandet av flera små snitt i den främre bukväggen. Gas och verktyg införs i hålrummet. Radikal prostatektomi utförs under visuell kontroll: laparoskopet är utrustat med en kamera som sänder en färgbild till displayen.

Robotisk laparoskopi

Förloppet av operationen av prostatektomi liknar konventionell laparoskopi, men robotassistenter sätts in genom snitten. Läkaren övervakar robotsystemets "Da Vinci" -verkningar, med inriktning på videodata.

Bilden på bildskärmen är en tredimensionell förstorad bild som gör det möjligt att utföra operationen med hög noggrannhet. Om det behövs tar inte bara prostata bort utan också lymfkörtlarna.

Typer av radikal prostatektomi och de vanligaste komplikationerna efter operationen

Hittills är prostatacancer på 4: e plats bland alla manliga onkologiska sjukdomar. Tack vare den moderna medicinen, inklusive utmärkta diagnosmetoder, inklusive ultraljud, transrektal biopsi test för PSA (studerade blod) och andra för att identifiera en sjukdom specialister har möjlighet på ett tidigt stadium, och det är därför möjligt med en korrekt vald behandling för att helt bota sjukdomen. För att eliminera sjukdomen i de flesta fall utses idag radikal prostatektomi - kirurgi, vilket i framtiden män att leva ett fullvärdigt liv och glömma cancer. Om radikal prostatektomi och metoder för att genomföra det, talar vi just nu.

Typer av operation

Var försiktig!

Innan jag läser vidare frågar jag dig en fråga. Letar du fortfarande efter en arbetsmetod för att förbättra styrkan?

Jag skyndar mig att varna dig, de flesta läkemedel för styrka är en fullständig skilsmässa av marknadsförare, som vindar hundratals procent på droger, vars kostnad närmar sig noll. Allt skulle vara ingenting, och som förberedelser på typen av Viagra-arbete. MEN.

Nästan alla tabletter för styrka orsakar omedelbar beroende.

Helt enkelt att ha druckit ett par gånger medel för att styrka, kommer du inte att kunna sängen absolut ingenting utan hjälp av detta verktyg. Detta är inte av misstag, eftersom apoteksmafia tjänar stora pengar på återkommande försäljning. Du sitter bara på nålen.

Men hur är det om din styrka inte räcker? Vi studerade en enorm mängd material och viktigast kontrollerade i praktiken de flesta verktyg för styrka. Så visade det sig att det enda läkemedlet som inte orsakar beroende och några biverkningar är Predstanol. Detta läkemedel säljs inte på apotek och annonseras inte på Internet, det består av naturliga komponenter och helt utesluter kemi. Här är en länk till den officiella hemsidan.

Radikal prostatektomi innebär en slags operativ kirurgisk ingrepp hos människors hälsa, där specialisten tar bort prostata och alla omgivande vävnader och organ.

Förutom prostatakörteln, lymfkörtlar och sädesblåsor, i vilka vanligtvis observerades metastaser utsätts under avlägsnande under operationen.

Det finns två typer av prostatektomi:

 1. Laparoskopisk prostatektomi.
 2. Prostatektomi är radikal.

Vi kommer att prata mer detaljerat om den andra metoden för behandling, den metod som eliminerar det maximala antalet vävnader från kroppen som kan vara involverad i denna ogynnsamma process under tillväxten av metastaser.

Verksamhetsförloppet hos en specialist som har upptäckt prostatacancer hos en patient kan vara ett av följande:

 • avlägsnande genom endoskopisk metod;
 • avlägsnande av malign neoplasma enligt metod
 • borttagning med hjälp av ett speciellt komplex "Da Vinci" (operationen utförs av roboten);
 • borttagning genom laparoskopisk metod med hjälp av en kirurg;
 • avlägsnande genom en metod genom en urinblåsan (en över-massa-metod).

Indikationer och kontraindikationer för avlägsnande av prostata

Operationen utförs endast med följande parametrar:

 • brist på allvarliga maligna sjukdomar;
 • ålder inte äldre än 65 år
 • blodnivån av PSA är mindre än 20 ng / ml;
 • frånvaro av metastaser i levern, i lungorna, i ben och andra organ;
 • Förekomsten av metastaser endast inom de seminala vesiklarna.
 1. Kontraindikationer.

Utför inte operation om:

 • ålder är över 65 år
 • Mannen har infektionssjukdomar (läcker i svår form);
 • det finns problem med hjärtat;
 • tillgängliga metastaser i andra organ
 • ta patientens medicinering, minska blodkoagulabiliteten (operationens gång är endast möjlig vid avskaffandet av sådana läkemedel och inte tidigare än 10 dagar efter ett sådant tillbakadragande).

Förberedelser före operationen, vad det ska vara

Radikal prostatektomi kräver noggrann beredning av patienten.

 • Omedelbart före processen med metastasavlägsnande måste en man begränsa sig för att ta en vätska.
 • Före operationen, 2 timmar före det, ges patienten enema.
 • En timme före operationen börjar injektionen av antibiotika.
 • Förloppet av processen att ta bort prostatakörteln och andra närliggande organ och vävnader involverar bandage hos en mans nedre extremiteter. Detta är nödvändigt för att undvika tromboemboliska komplikationer. Detta bandage görs före injektion av anestesi.

Kirurgisk ingrepp kan utföras antingen under endotrakeal anestesi eller under epiduralanestesi.

Verksamhetsförloppet och tekniken för sitt beteende

 1. En stuntmetod.

Det innebär att kirurgen utför ett snitt i underlivet, genom vilket prostatakörteln (prostata) och intilliggande vävnader avlägsnas därefter.

Förfarandet för avlägsnande av prostatacancer med en fördröjd metod (den vanligaste) innefattar:

 • Förberedelser för operation
 • Introduktion av anestesi
 • Utföra ett snitt i underlivet;
 • Dissektion av fascia inuti bäckenet;
 • Korsning av lonoprostatiska ligament;
 • Korsar DCK;
 • Korsning av urinröret;
 • Skärning av prostata från urinblåsan;
 • Appliceringen av anastomos (överlagrad mellan urinröret och urinblåsan);
 • Avlopp av utrymme nära blåsan.

Hela proceduren för att ta bort prostatan på ett retropubiskt sätt varar cirka tre timmar. Patienten aktiveras efter en sådan intervention nästa dag.

Insprutade dräneringsspecialister avlägsnas när såret separeras. Uretralkatetern avlägsnas inte tidigare än åtta dagar senare. PSA-nivåkontrollläkare fortsätter att träna i 90 dagar efter operationen.

Efter operationen kan urininkontinens uppstå, det rekommenderas att använda speciella absorberande blöjor, servetter, pads under ett tag.

 1. Perineal metod för avlägsnande.

Radikal prostatektomi, som utförs av skrotmetoden, är en operation som utförs genom den öppna metoden genom ett litet snitt i området som ligger mellan analaöppningen och den muskulokutana saken (manskrotan). Med denna metod kan du ta bort prostatakörteln, men gör det inte möjligt att ta bort de ogynnsamma vävnaderna, noderna som ligger nära prostata.

Om efter en procedur för perinealavlägsnande i bäckenorganen detekteras maligna cancerceller kommer ytterligare lymfadenektomi att krävas.

För närvarande är perineal prostataavlägsnande mycket sällsynt.

 1. Laparoskopisk radikal prostatektomi. Den mest försiktiga metoden att ta bort prostatacancer. Till sjukhuset har doktorn i detta fall tillgång genom ett litet snitt i underlivet. I detta avsnitt går specialisten in i kameran och alla verktyg som behövs för borttagningsprocessen. Kameran visar bilden av bäckenorganen på skärmen, så att kirurgen har full kontroll över situationen och samtidigt patienten får ett minimum av skador (små blodförlust, är trauma minimeras främmande kroppar, helt eller delvis bevara erektil funktion efter avlägsnande av cancerceller, etc.).

Kirurgen kan utföra laparoskopisk borttagning av själva cancer eller en speciell robot som kallas da Vinci kan vara involverad i denna process.

Om operationen utförs med en robot är närvaron av kirurgen i operationsrummet värdelös. Läkaren är i ett helt annat rum, övervakar processen på monitorn och styr robotten. Denna metod möjliggör ännu mer för att minimera postoperativa problem, eftersom nervcellerna under processen är praktiskt taget inte skadade.

Laparoskopisk prostatektomi är det fullständiga avlägsnandet av prostata och alla påverkas av metastaser, intill prostatakörtelvävnaderna.

Med denna metod för avlägsnande av prostatacancer, måste patienten göra ett bandage-venöst plexus i bäckenområdet. Detta är en förutsättning för den kirurgiska ingreppsprocessen, som är nödvändig för att minimera blodförlusten vid avlägsnande och snabb återhämtning av patienten efter borttagning.

 1. Metod för avlägsnande genom blåsan.

Transuretral resektion av prostata

Denna operation är ganska allvarlig, den ordineras i sällsynta fall och urinblåsan avlägsnas i det här fallet, vilket läkaren skär, vilket gör ett snitt över patientens pubis.

Vilka komplikationer kan inträffa efter borttagning av prostatacancer

Avlägsnande av metastaser i prostatakörteln är en mycket allvarlig uppsättning procedurer, varefter patienten kan uppleva vissa komplikationer.

De vanligaste komplikationerna efter operation på prostatakörteln är:

 • Urininkontinens. Det observeras i 95% av fallen omedelbart, då patienten avlägsnas från urinblåsan av en urin speciell kateter. I 45% av fallen uppstår denna komplikation sex månader efter avlägsnandet av prostatacancer. I 15% av fallen kvarstår komplikationen i upp till ett år.

Om urininkontinens inträffar mer än 1 år efter operationen ska patienten ordineras ytterligare behandling, under vilken en artificiell sfinkter placeras. Det införs under slemhinnan i urinröret.

 • Fullständig eller delvis förlust av erektion. Signifikant minska denna typ av komplikation kan läkare uppnås genom laparoskopisk prostatektomi. I det här fallet, som redan nämnts ovan, är nervstamcellerna i bäckenorganen minimalt skadade.

Om, efter avlägsnande av prostatacancer, observeras en störning av sexuell funktion, föreskrivs en man att ta mediciner inuti, samt att använda externa vasodilaterande läkemedel.

Vibrationstimulator för män

Vibrostimulatorn för män kan helt eller delvis ersätta läkemedelspreparat. Denna enhet stimulerar penisens huvud från två sidor vibrerande på en speciellt vald amplitudkuddar.

Problem med styrka efter kirurgisk behandling av prostatacancer orsakas av skador på penisens kavernösa nerver. Samtidigt förblir pandeminusen aktiv, vilken också aktiveras av vibrationsstimulatorn. Vibrationer är en stark stimulans för receptorerna i glanspenisen. Från dem passerar en kraftfull signal av excitation genom den pudendala nerven, och det sänder i sin tur en impuls till ryggmärgen som är ansvarig för sexuella reflexer och till hjärnan. På detta sätt återställs hjärn-penis-kopplingen i en situation där en av länkarna i neuralkedjan är tillfälligt slut (kärnösa nerver återställs inom 18 månader eller mer).

Enheten kan även användas när den naturliga erektionen återvänder, om den av någon anledning är otillräcklig. I Ryssland är det möjligt att köpa en vibro-stimulant Viberect, det hjälper till med neurogen (som i detta fall), hormonell, psykogen, vaskulär erektil dysfunktion. Viberect ger en fast, långvarig erektion, tillräcklig för sex. Ett annat plus av dess användning är den starkare orgasmiska känslan hos en man.

I händelse av att erektilfunktionen efter att ha tagit läkemedel inte återställs kan patienten tilldelas en av metoderna för penisproteser.

 • Smalning av urinröret. Som regel observeras förträngning på den plats där prostatakörteln var före operationen. Att sådant inte hände, rekommenderar läkare efter en cancerexcision att så mycket som möjligt dricka till patienten en vätska. I tio procent av fallen kräver smalning av urinröret kirurgiskt ingripande av kirurger.

Utöver dessa komplikationer, men sällan, komplikationer såsom utveckling av infektioner hos män (om hygienregler kränks under operationer), trombos i venerna, blödningar och andra.

Oavsett de komplikationer som kan uppstå genom radikal prostatektomi, anses denna metod att ta bort prostatacancer anses vara den mest effektiva idag.

Rehabilitering efter borttagning av prostatacancer

Beroende på förfarandet för avlägsnande av prostatakörteln, kan den postoperativa perioden hos patienter fortsätta på olika sätt och kräva en annan tid för återhämtning.

Om en öppen metod för avlägsnande av cancer utfördes, borde patienten stanna på sjukhuset under överinseende av läkare efter operation i minst två veckor. Ofta på sjukhuset kvarstår patienterna i denna situation upp till 20 dagar.

Med den laparoskopiska metoden för avlägsnande, reduceras de postoperativa perioderna betydligt, redan på tionde dagen, som regel, utlöses patienten.

I den postoperativa perioden ordineras patienten en kurs av antibiotika, urinering sker genom en kateter, vilken avlägsnas beroende på komplikationerna i 7-10 dagar. En vecka efter operationen avlägsnas sömmar, dagliga förband görs.

Rekommenderas för en tid efter prostatektomi att följa en speciell diet (tarmen bör som lastas), inklusive massor av färsk frukt och grönsaker, liksom intaget av fiber.

På den andra dagen efter borttagningsproceduren tillåter läkaren patienten att klättra och börja gå. Fram till dess att antibiotika har tagit slut är patienten strängt förbjuden att konsumera alkoholhaltiga drycker.

För att bibehålla den önskade formen och förbättra efter avlägsnande av prostata cancerbehandlingar musklerna i bäckenbotten, de män utses speciella medicinska gymnastik, göra det i framtiden (efter urladdning) under en längre tid, är de skyldiga att hemmet.

En månad efter operationen kan en man återvända till jobbet, om sådant arbete inte bär med sig en överdriven fysisk ansträngning. Om manens yrkesverksamhet medför fysisk aktivitet kan patienten återvända till arbetet en månad efter det att prostatakörteln har tagits bort.

Rita slutsatser

Fick du ett missbrott? Döma av det faktum att du läser denna artikel - seger är inte på din sida.

Och självklart vet du inte av hearsay att ett brott mot styrka är:

 • Lågt självkänsla
 • Kvinnor kommer ihåg alla misslyckanden du gör, berätta för dina vänner och dina vänner
 • Sjukdom i prostata
 • Utvecklingen av depression, som negativt påverkar din hälsa

Och svara nu på frågan: GÖR DU DETTA? Kan detta tolereras? Kommer du ihåg den känslan när man tittar på en naken kvinna och inte kan göra någonting? Tillräckligt - det är dags att bli av med problem med styrka, en gång för alla! Håller du med?

Vi studerade en enorm mängd material och viktigast kontrollerade i praktiken de flesta verktyg för styrka. Så visade det sig att 100% av arbetsdrogen utan några biverkningar är Predstanol. Denna beredning består av naturliga komponenter som helt utesluter kemi.

VARNING! ACTION! Du kan prova drogen gratis, Vänligen följ länken eller fyll i formuläret nedan:

Indikationer, kontraindikationer, typer och tekniker för radikal prostatektomi i onkologi av prostata

Radikal prostatektomi (förkortad RP) är en operation för att ta bort prostatakörteln tillsammans med omgivande fibrer och lymfkörtlar.

I fallet med RPE avlägsnas en del av urinrörets och dea-nala vesiklarna genom ett enda block med körteln.

Radikal prostatektomi utförs som regel hos patienter med onkologi i prostata. Låt oss betrakta nedan indikationer, typer och tekniker för operation vid excision av prostata, och vi kommer också att beröra eller vidröra funktioner vid utförande av den postoperativa perioden.

Beroende på graden av invasivitet av ingripande och typ av åtkomst särskiljs:

 • Öppna prostatektomi. När operationen är öppen finns det två huvudåtkomster: rygg och perineal.
 • Laparoskopisk RP (även det finns två huvudåtkomster - genom bukhålan och genom pre-peritonealutrymmet). Operationen utförs från flera små snitt i den främre bukväggen. Genom dessa snitt läggs manipulatorerna in i bukhålan / preperitonealutrymmet och avlägsnande av körteln med fettvävnad i det lilla bäckenet och regionala lymfkörtlar utförs.
 • Robotisk RP. För operationen används ett robotmanipuleringssystem. Operationen utförs från flera små snitt.

Mål av radikal prostatektomi [1-2]:

 1. 1 Med en lokaliserad tumör, fullständig / radikal avlägsnande av maligna celler tillsammans med den drabbade körteln, seminalblåsorna och lymfkörtlarna.
 2. 2 Med lokal spridning av tumörprocessen kan RP användas för palliativa ändamål. Huvudtumörmassan avlägsnas, vilket ökar effektiviteten av konservativa behandlingsalternativ.

Tabell 1 - Indikationer och kontraindikationer för genomförandet av radikal prostatektomi [1]

Nackdelar med operationen:

 1. 1 En stor mängd intervention ökar sannolikheten för postoperativa komplikationer.
 2. 2 Risk för postoperativ död.
 3. 3 I vissa fall är kirurgi inte nödvändigt (i en viss kategori av patienter).

1. De vanligaste komplikationerna

Tabell 2 - Frekvens av större komplikationer av radikal prostatektomi [1]

2. Vilken operation är bäst?

För närvarande finns en gradvis ersättning för öppen operation med minimalt invasiva förfaranden. Om operationen utförs av en erfaren kirurg inom laparoskopi, är uppgifterna om 5 års överlevnad och varaktigheten av den sjukdomsfria perioden jämförbara med öppna operationer.

Samtidigt åtföljs minimalt invasiva operationer med lägre risk för intra- och postoperativa komplikationer, mindre trauma, snabb återhämtning av patienten. Det bör förstås att sådana resultat endast kan ha tillräcklig erfarenhet av kirurgen.

3. Nervosbesparande teknik - vad är det?

Vid utförande av radikal prostatektomi utan att använda en nervbesparande teknik, skär de vaskulära buntarna på prostatens sidor, och erektil dysfunktion utvecklas hos alla patienter [1].

För att upprätthålla styrkan kan interventionstekniken användas, i vilken kavernösa kärl och nervfibrer hålls kvar.

Indikationer för användning av nervbesparande tekniker [1]:

 1. 1 Sparade erektilfunktion före operation.
 2. 2 Enligt biopsi data, utförd före operationen, finns det ingen tumör i de apex och posterolaterala delarna av prostata.
 3. 3 PSA

Laparoskopisk kirurgi, robot prostatektomi är minimalt invasiva och innebär mindre komplikationer, men kräver omfattande erfarenhet av laparoskopisk kirurgi, en detaljerad kunskap om den tredimensionella anatomi.

7. Postoperativ period

 1. 1 Patientens rehabiliteringsperiod kan ta flera veckor, beroende på variant av operationen och förekomst av komplikationer (återhämtningsperiod efter öppna operationer se ovan).
 2. 2 I den tidiga perioden utförs antibiotikabehandling, smärtstillande medel förskrivs (NSAID, med öppna ingrepp under den första dagen kan narkotiska analgetika förskrivas).
 3. 3 Patienten rekommenderas att begränsa fysisk aktivitet i 1-2 månader.
 4. 4 Bevarande av motorläge, tidig mobilisering av patienten.
 5. 5 sömmar avlägsnas under 10-12 dagar.
 6. 6 En kateter från urinröret avlägsnas 1-2 veckor efter operationen.
 7. 7 Avloppet avlägsnas efter att utsläppets volym minskat.
 8. 8 Patienten släpps ut från sjukhuset under övervakning av en urolog, en onkolog vid polykliniken.
 9. 9 Enligt resultaten av den histologiska undersökningen av operationsmaterialet uppvisas sjukdomsstadiet och frågan om adjuvansbehandling bestäms.

8. Biokemisk återkommande prostatacancer

Biokemisk återfall är en ökning av PSA hos patienter med prostatacancer efter radikal prostatektomi eller strålbehandling. Hittills finns det ingen klar definition av vilken PSA-nivå efter prostatektomi är en indikator på biokemiskt återfall.

American Urological Association rekommenderar vissa föreningar biokemiska återfall efter radikal prostatektomi som baslinje PSA ≥ 0,2 ng / ml, med en andra bekräftande PSA-nivåer> 0,2 ng / ml. PSA-nivå ≥ 0,2 ng / ml, med en andra bekräftande PSA-nivå> 0,2 ng / ml.

Denna rekommendation grundades på en litteraturstudie av studier som publicerades 2001-2004, men utan någon formell jämförande statistisk analys.

I tabell 3 nedan visar den första kolumnen de huvudsituationer som tolkas av olika forskare som biokemisk återkommande prostatacancer. De två sista kolumnerna visar sannolikheten för återkommande flöde under de kommande 3 och 5 åren hos dessa patienter.

Efter radikal prostatektomi utförs PSA-analysen var tredje månad under det första året, var sjätte månad för det andra till det tredje året, då analysen tas årligen.

Tabell 3 - Sannolikheten för återkommande flöde i tre och fem år på grundval av analysresultaten av PSA-nivå (Kaplan-Meier)

Laparoskopisk prostatektomioperation

Prostatakörteln är det viktigaste organet, men i vissa fall är den enda och hälsosamma lösningen borttagningen. Avlägsnande av prostata (radikal prostatektomi) är en kirurgisk operation som involverar fullständigt avlägsnande av prostata (vid behov tillsammans med lymfkörtlarna).

En hälsosam körtel liknar ett äpple, strukturen på dess vävnader är likformig, i storleken på järn överskrider inte tillåtna gränser och klämmer inte urinväggen.

vittnesbörd

Oftast indikeras prostataavlägsnande om en person diagnostiseras med prostatacancer (mycket mindre ofta vid prostatacenom).

I de tidiga stadierna av prostatacancer är asymtomatiska senare listigt förklädd till en miktionsstörningar, kännetecknande för adenom, så ofta män gå till läkaren vid den tidpunkt då processen har spridit sig utanför prostatakörteln, fanns metastaser (III-IV stadium av cancer). Det finns inget behov av att prata om en fullständig återhämtning. En kirurgisk skalpell används, men borttagningen görs huvudsakligen för att eliminera svårigheten att utflödet av urin.

Införandet av en kombination av digital rektalundersökning och bestämning av PSA (nivån av prostataspecifikt antigen i blodet) ledde emellertid till en revolution i tidig diagnos av cancer (i steg I och II). PSA är närvarande i blodet hos en frisk man i små kvantiteter och växer med åldern: Ju mer det är desto sämre är prognosen. Normalt är PSA 3,5 ng / ml (för män 45-55 år), och om värdet har ökat till 10 ng / ml är sannolikheten för cancer cirka 50%. Indikatorhastigheten för indikatorn och förhållandet mellan bunden och fri PSA är vad som hjälper till att diagnostisera och dra en slutsats om operationsens lämplighet.

Således ökade diagnosen av PSA antalet fall av detektion av lokaliserad prostatacancer, långt innan dess uppenbara manifestationer. Vid detta stadium kan avlägsnande av prostatakörteln leda till fullständig eliminering av tumören, med minimal risk för att ett återfall kommer att inträffa.

Metoder för genomförande

Det finns flera metoder för att utföra prostatektomi:

Öppna prostatektomiLaparoskopisk radikal prostatektomiLaparoskopisk radikal prostatektomi med hjälp av det högteknologiska komplexet "Da Vinci"

Låt oss betrakta dem mer detaljerat.

Öppna prostatektomi

Detta är en av de allra första metoderna som antogs. Avlägsnande av prostatakörteln sker genom ett snitt i antingen underlivet (radikal retropubisk prostatektomi) eller mellan anus och skrotum (perineal).

Hur utförs manipulering

Avlägsnande av hankörteln kan utföras med två metoder: öppen traditionell och robotisk mini-invasiv.

Förloppet av operationen av en prostatektomi innebär att man utför en snittlängd på ca 10 cm i underlivet, genom vilket körteln avlägsnas. Om det finns bevis för att ta bort lymfkörtlar, tillåter du den här typen av manipulation. Om möjligt bevaras de nervfibrer som är ansvariga för erektion och retention av urin intakt. Som ett resultat sugs urinröret direkt i blåsan, så först sätts en kateter in, vilken avlägsnas efter återställande av urineringens funktion. Rehabilitering efter ingreppet tar ungefär en vecka.

Det andra alternativet tillämpas mindre ofta eftersom Förloppet av operationen tillåter inte avlägsnande av lymfkörtlar, dessutom ökar risken att skada nervfibrerna som är ansvariga för erektion väsentligt. Ett litet snitt görs i perinealområdet, borttagning av prostatakörteln sker bakom. Återhämtningen från prostatektomi är emellertid mindre förlängd.

Fördelar och nackdelar

Idag ger denna teknik vägen till mer effektiv och smärtlös, i jämförelse med vilka det finns många brister i öppen kirurgi:

hög risk för komplikationer (impotens, urineringstörning, urinrörelse), långvarig återhämtningsperiod, smärtsam ingrepp, signifikant blodförlust (jämfört med laparoskopi).

Fördelarna kan tillskrivas kanske bara större tillgänglighet till metoden och ett tillräckligt antal kompetenta specialister i vårt land.

Laparoskopisk radikal prostatektomi

Avser minimalt invasiva metoder och innebär användning av en laparoskopanordning. Hittills är laparoskopisk prostatektomi den mest försiktiga typen av ingrepp, det gör det möjligt att avsevärt minska patientens vistelse på sjukhuset.

Hur bota prostatit om 2 veckor...

Framsteg av operationen

Genom små snitt används ett laparoskop utrustat med en videokamera och kirurgiska instrument för att sänka prostatakörteln från fettvävnad, ligament, omgivande organ och sedan avlägsna det. Den postoperativa perioden är cirka 5 dagar, beroende på patientens tillstånd.

Fördelar och nackdelar med metoden

Mest föredraget utförs operationen med hjälp av Da Vinci-kirurgiska roboten som ett mycket noggrant minimalt invasivt kirurgiskt ingrepp.

Fördelarna med metoden innefattar:

minskad risk för komplikationer jämfört med öppen operation, god patienttolerans, kort återhämtningsperiod, snabb rehabilitering, låg blodförlust.

Däremot kan kirurgens händer inte jämföras i deras precisionsrörelser "händer" av roboten för att förhindra sådana följder Prostatectomy impotens, inkontinens, återfall av sjukdomen, är endoskopisk teknik för laparoskopi betydligt sämre än robot.

Laparoskopisk radikal prostatektomi med hjälp av det högteknologiska komplexet "Da Vinci"

Den första robotassistenten "Da Vinci" designades av amerikanska specialister. Efter framgångsrikt genomförd 2002, operationer för att avlägsna prostatacancer, var denna metod officiellt "given a move", började det mästas av läkare runt om i världen.

Da Vinci-roboten är ögon och händer hos kirurgen. Ett oumbärligt verktyg tillåter läkaren att i minsta detalj för att se det kirurgiska området på grund av utseendet på skärmen tredimensionella mångfaldig ökning i bilden, kontrollera fullt loppet av operationen, samt så exakt som möjligt att producera alla manipulationer på grund av den större rörelsefrihet hos anordningen och närvaron av filtret, som undertrycker jitter mänsklig hand

Om operationen

Verksamhetsförloppet innefattar flera små punkteringar där robotverktygets "arm" är placerad. Med deras hjälp visualiseras processen och den drabbade prostatan separeras. Vid behov tas lymfkörtlarna bort. En av de svåraste uppgifterna under prostatektomi är att inte skada nerverna som är ansvariga för erektion (ligger på prostatsidan) och musklerna som är inblandade i kontinents mekanism. Vid varje tillfälle är varje tur, varje tur extremt viktigt. På hur exakt detta stadium av arbetet kommer att utföras beror det på om sådana konsekvenser som impotens och inkontinens kommer att uppstå.

Prostata avlägsnas, blåsan är ansluten till urinröret med hjälp av anastomos.

Den första dagen efter ingripandet med deltagandet av roboten "Da Vinci" får patienten gå upp. Detta är en mycket viktig fördel om patienten har en tendens till trombos. Tidig aktivitet minskar risken för blodproppar. Det är möjligt att äta (måttliga mängder).

Fördelar och nackdelar

Naturligtvis har denna metod många fördelar:

minimal blödning, färre komplikationer på grund av högsta noggrannhet i prestanda, utmärkt patienttolerans, högre chanser att upprätthålla erektion och normal urinering, en kort postoperativ period, snabb rehabilitering.

Nackdelarna inkluderar kostnad. I kursen är dyra utrustning, komponenter, lockade kirurger av högsta kvalifikation.

Effekter av uppförandet. Biokemisk återfall

Det är omöjligt att noggrant bestämma kroppens eventuella reaktion på kirurgisk ingrepp, men specialisten, i de flesta fall under undersökningen, kan med stor sannolikhet förutsäga eventuella risker för manipulation.

Den främsta faran och skarphet av cancer är ett återfall (återkomst av sjukdomen). Den huvudsakliga positiva effekten som kan uppnås är fullständig eliminering av prostatacancer vid återfall. Enligt statistiken returnerar sjukdomen i 30-40% av fallen efter avlägsnande av prostatakörteln "backs up". Omkring 75% av patienterna som genomgick prostatektomi är dock nöjda med resultatet och livskvaliteten.

Indikatorn att ett återfall har uppstått är nivån av PSA (prostataspecifikt antigen) i blodet. Omedelbart efter prostatektomi är det vanligtvis noll, och detta är normen. Om PSA-indexet börjar öka, så finns det ett biokemiskt återfall och kampen mot cancer är inte över (i kroppen finns det vävnader som producerar PSA). Förresten, när det finns och hur PSA-nivån ökar kan man bedöma vilken typ av återfall (lokal eller systemisk). För att eliminera biokemiskt återfall används olika metoder: observation, hormonbehandling, bestrålning eller en kombination därav.

komplikationer

Liksom de flesta kirurgiska ingrepp kan radikal prostatektomi leda till negativa konsekvenser. Deras närvaro eller frånvaro bestäms till stor del av den operativa kirurgens skicklighet och erfarenhet som styr verksamheten. De vanligaste är:

bristande effekt (från 50 till 90% av fallen), urininkontinens efter radikal prostatektomi (3-36%), stricture i urinröret (5-17%)

Mindre vanliga är komplikationer som venstrombos (förekommer hos personer med tendens till trombos), inflammatoriska sjukdomar, tarmdysfunktion.

rehabilitering

För en slutgiltig återhämtning, efter operationen, måste du noggrant övervaka din hälsa, följ läkarens instruktioner. Här är några enkla regler:

fortsätta ta antibiotika om de har tilldelats, för att förhindra infektiösa komplikationer, drick mycket vätska (förhindrar bildandet av urinrörsförträngning), inte lyfta vikter, begränsa fysisk aktivitet, gå mer, att regelbundet besöka din läkare berätta om varningssignaler om de verkar, ständigt kontrollera nivån av PSA i blodet för att förhindra återfall att följa en diet för att undvika förstoppning, återvända till sexuell aktivitet efter samråd med läkaren att utföra Kegel övningar för att stärka bekkenbottens muskler.

Det bästa botemedlet för prostatit...

Sammanfattningsvis vill jag notera att prostatacancer inte är en ursäkt för att ge upp. Modern teknik, nya diagnostiska metoder gör det möjligt att uppnå imponerande resultat: förläng livet i 10-15 år och minimera risken för att ett återfall kommer att dyka upp. Vi hoppas att de uppgifter som lämnades var till hjälp för dig. Var frisk!

Hur behandlas prostatit hemma nu...

Information till patienten

Vad innebär denna operation?

Laparoskopisk radikal prostatektomi innefattar fullständigt avlägsnande av prostatakörteln genom flera punkteringar på bukets främre vägg. (ett kliniskt exempel).

Till vem visas denna operation?

Fullständigt avlägsnande av prostatakörteln utförs i närvaro av en malign tumör (cancer), begränsad av organet (utan spiring av intilliggande vävnader, utan avlägsna metastaser). Närvaron av tumörceller upptäcks vanligen med prostata hos biopsi, med en mikroskopisk undersökning av det material som erhållits under operation för prostata hyperplasi (adenom).

Finns det ett alternativ till denna operation?

Beroende på graden av malignitet hos tumören och ett stort antal prognostiska indikatorer kan terapeutisk taktik för prostatacancer variera, vilket möjliggör att ta hänsyn till patientens önskemål.

Aktiv övervakning utförs vid en cancer med en låg risk för progression och övertar kontroll av tumören processen (regelbunden upprepning av prostata biopsi, MRI, PSA-nivå), och övergången till en radikal behandling endast i fall av bevisad progression.

Strålbehandling med extern strålning (teleterapi) eller genom inverkan implanteras i prostatakapseln med en radioaktiv läkemedel (brakyterapi) är ett alternativ till kirurgisk behandling.

Kombinationen av endoskopisk avlägsnande av den inre delen av prostata (TUR) och inverkan på körteln genom fokuserad ultraljud (HIFU, hayfu-terapi) är också ett erkänt alternativ till operationen.

Experimentella behandlingsmetoder innefattar cryoablation av prostata och ett antal andra metoder.

Hormonbehandling eller kemoterapi används i vanlig prostatacancer.

Hur är förberedelserna för operationen?

I de flesta fall är du på sjukhus i en avdelning före en operation efter en preliminär undersökning, inklusive en bedömning av det allmänna hälsotillståndet och genomförandet av grundläggande test.

Om du regelbundet tar blodförtunnande medicin bör du konsultera en hjärtspecialist att avbryta eller ersätta dessa läkemedel för 5-7 dagar innan operationen, eftersom dessa läkemedel kan orsaka blödningar under operation eller den postoperativa perioden. Om den postoperativa perioden är gynnsam, kan behandlingen återupptas utan att hota din hälsa 10 dagar efter urladdning.

Om du regelbundet tar Warfarin, Cardiomagnet eller andra droger som påverkar blodkoagulering, informera klinikpersonalen om det före din sjukhusvistelse!

På tröskeln till operationen kommer en anestesiolog att undersöka dig och ordinera (omedelbart före operation) en förmedling (lugnande) som orsakar dåsighet; Före operationen avlägsnas tarmarna (klyv eller speciella laxerande preparat); Operationsfältet (buken och midjeområdet) hos män med ett hårskydd är rakat för att förhindra infektion i operationssåret. från kvällen före operationen och på operationsdagen på morgonen är det nödvändigt att avstå från att äta mat och vätskor.

Var säker, att du har informerat din läkare om något av följande:

konstgjorda hjärtklaffar; stent av kransartären; gemensam protes protes av ett blodkärl; neurokirurgiska (liquor) shunts; andra implantat förekomsten av intolerans mot droger regelbundet intag av Aspirin, Warfarin, Clopidogrel (Plavix), liksom andra läkemedel för kroniska sjukdomar; infektion med en stam av meticillinresistent Staphylococcus aureus vid nuvarande eller tidigare kirurgi på bukhålan i det förflutna.

Hur är operationen?

Operationen utförs under generell anestesi (du blir nedsänkt i sömn under hela operationen). Operationen tar från 120 till 180 minuter. Före operationen kommer du att injiceras med ett antibakteriellt läkemedel.

Genom punktering av den främre bukväggen sätter kirurger in i bukhålan speciella instrument som tillåter manipulation inuti kroppen under kontroll av videokameran. Arbetsytan i cellulosan i det lilla bäckenet bildas. Producerar prostata och omgivande vaskulära strukturer. Prostatakörteln är avskuren från urinblåsan och urinröret, avlägsnas av ett enda block tillsammans med vas deferens och seminal vesiklar.

Resten av urinröret sutureras till blåsan (en anastomos skapas mellan blåsan och urinröret).

I området av det borttagna organet är ett utåtgående gummirör installerat - det är nödvändigt att vid postoperativ blödning inom operationsområdet det lätt kan detekteras och att blod inte ackumuleras inuti kroppen.

Vad händer efter operationen?

Omedelbart efter avslutad operation och medvetenhetens återkomst (efter att ha kommit ur anestesi) informeras du om hur operationen utfördes. Du borde:

Informera medicinsk personal om eventuellt obehag eller smärta; Lär vad du är förbjudet och vad du får göra fråga alla frågor du har, avdelningsanställda eller kirurger se till att du förstår vad som gjordes och vad du ska göra nästa.

Under de första 24 timmarna efter operationen kommer du att vara i intensivvården. Medicinska personalen följer noggrant parametrarna i din kropps vitala funktioner under de här förutsättningarna. Omedelbart efter ingreppet är mindre smärta i snittet möjligt, och en liten mängd blod kan isoleras från dräneringsröret. I de flesta fall stannar smärta och blodförlust inom 12-24 timmar, men hos vissa patienter kan det vara något längre.

Under förhållandena i intensivvården kommer du att få smärtstillande medel, antiinflammatoriska, antibakteriella läkemedel, stödja kroppens vätska och saltbalans i form av intravenösa infusioner. Urinutsöndring under och efter operationen kommer att utföras av ett speciellt rör installerat i urinblåsan (kateter). Dess närvaro är nödvändig för kontinuerlig övervakning av njurefunktionen. Även i intensivvården under den första dagen får du näringsblandningar i form av intravenösa infusioner. Matintag är tillåtet den andra dagen efter operationen. Samtidigt återställs den oberoende stolen.

I de flesta fall avlägsnas dräneringsröret dagen efter operationen, mindre ofta - efter 2 dagar. Dagliga förband (behandling och kontroll av läkning) av ett postoperativt sår görs. Vid slutet av den första dagen eller början av andra patienter överförs de till avdelningen, där den analgetiska, antiinflammatoriska och antibakteriella behandlingen fortsätter, och patienten börjar gradvis fysisk aktivering. Återhämtning av normalt fysiskt välbefinnande sker mycket snabbare än efter en öppen operation. Med en gynnsam kurs i den postoperativa perioden är det redan 2 dagar gammalt att du kan och borde gå upp och gå.

På 7-10: e dagen efter att sömmen är bekräftad mellan urinblåsan och urinröret, tas katetern bort - din urin återhämtar sig. De första handlingarna av urinering efter avlägsnande av katetern kan vara lite smärtsamma, och du kan också märka inkontinens, vilket senare kommer att minska (den behandlande läkaren kommer att förklara i detalj vad du behöver göra för detta). Tala om för din läkare eller vårdgivare om det finns orenhet i urinen eller om du har ovanliga känslor när du urinerar.

Vilka biverkningar kan utvecklas?

De flesta manipuleringar har risk att utveckla vissa biverkningar. Risk för komplikationer efter laparoskopisk operation är mindre än efter öppnandet. Trots det faktum att möjligheten att dessa biverkningar uppträder är allmänt kända, möter väldigt få patienter faktiskt dem efter urologiska ingrepp.

Ofta (1 till 10 fall) i den tidiga postoperativa perioden det noteras:

kortvarig feber med chill; mindre smärta i snittet (1-2 dagar).

Sällan (mindre än 1 till 50) postoperativ period är komplicerad:

blödning som kräver blodtransfusion eller upprepad operation med detektering av en blödningskälla eller stoppande av det; I extremt sällsynta fall är skador på andra organ i bukhålan under interventionen möjlig. Denna risk ökar med tidigare ingrepp (särskilt öppna) på bukorganen.

I den postoperativa perioden kommer kroppens övergripande tillstånd att övervakas genom laboratorietester (analyser) samt operationsområdet (ultraljud).

På den långsiktiga postoperativa perioden Vanliga biverkningar av prostatektomi är erektil dysfunktion (upp till 70%) och viss grad av urininkontinens. Den överväldigande majoriteten av patienter urininkontinens passerar i slutet av 2-3 månader efter operationen. Hos 1 patient av 100 kan urininkontinens efter operation fortsätta i slutet av 1 år efter operationen, vilket kräver rekonstruktiv plastikkirurgi.

Vad behöver du göra innan du återvänder hem?

Vid tidpunkten för urladdning från kliniken måste du:

få rekommendationer under din vistelse i hemmet; ta reda på när du kan återvända till dagliga aktiviteter: gå på jobbet, kör en bil, träna; be om en telefon för kommunikation, om något stör dig när du kommer hem se till att du informeras om resultaten av en mikroskopisk undersökning av vävnader eller organ som tagits bort under operationen är klara.

Vad kommer hända nästa?

Med en normal heling av snittet tas suturer från det bort i 9-10 dagar, varefter du kan ta en dusch. Möjligheten att ta bad, besöka bastun och poolen bör diskuteras med din läkare.

Vid urladdning från kliniken får du en urladdningspicris. Den innehåller viktig information om din vistelse i kliniken och din verksamhet. Om du behöver kontakta din lokala urolog av någon anledning, eller om det finns behov av sjukhusvistelse, var noga med att presentera detta uttalande så att läkaren kan känna till detaljerna i din behandling. Detta är särskilt viktigt om du behöver se en läkare under de första dagarna efter urladdning.

De flesta patienter känner sig trött under de första två veckorna efter operationen och brukar spendera den här tiden utanför arbetet.

Vad ska varna mig?

Om du känner feber, frossa, skarp eller ihållande smärta, eventuell urladdning från punkteringsområdet, blod i urinen - var noga med att kontakta din urolog. I detta fall kan en akut upprepad sjukhusvård vara nödvändig.

Vad ska jag mer uppmärksamma på?

Resultaten av mikroskopisk undersökning av prostata som avlägsnats under operationen kommer att vara klara under 10-14 dagar. Efter att ha fått dem ska du alltid rådgöra med din läkare om ytterligare behandlingstaktik.

De flesta patienter behöver en återhämtningsperiod på upp till två veckor innan de kan börja arbeta. Vi rekommenderar att du börjar arbeta inte tidigare än 3-4 veckor, speciellt om ditt arbete kräver fysisk aktivitet.

Tack för att du läste informationen!

Mer information om denna typ av operation kan du få från våra läkare genom att ringa upp det telefonnummer som anges på webbplatsen.

Avlägsnande av prostatacancer laparoskopiskt

Prostatacancer hänvisar till långsamt framskridande sjukdomar, men på grund av bristen på symtom i de inledande stadierna, den lättast behandlade, är denna egenskap jämn. Vid de första symptomen från nedre urinvägarna är det nödvändigt att snabbt gå till urologen för en fullständig undersökning, för tidigare upptäckt av sjukdomen, vilket ökar sannolikheten för en fullständig botemedel.

PSA kontroll är den enklaste metoden för tidig upptäckt av prostatacancer, som nödvändigtvis bör göras en gång per år för alla män över 45 år, i synnerhet om familjen har någon hade en sjukdom.

Laparoskopisk radikal prostatektomi är den mest effektiva metoden att behandla patienter med lokaliserad prostatacancer. Denna operation har blivit ett alternativ till den klassiska öppna operationen för att avlägsna prostatacancer.

Jämfört med öppen kirurgi, är laparoskopisk prostatektomi mindre traumatisk och tillåter genom minimala snitt (0,5-1 cm i längd) för att rädda patienten från prostatacancer, är återställningsprocessen minimal, börjar patientaktivering på nästa dag efter operationen.

Operationen för att ta bort prostatacancer sker genom fem små hål i bukhålan. Operativ behandling utförs under generell anestesi, patientens tillstånd övervakas ständigt av en anestesiolog.

Enligt resultaten av många studier, även i vår klinik, är frekvensen av den femåriga sjukdomsfri överlevnad vid lokalt avancerad cancer efter laparoscopic radikal prostatektomi 97%.

Resultat laparoskopisk och öppen kirurgi för att avlägsna prostatacancer identiska (längd, långsiktiga resultat, etc.), men fördelen LRP tillåta den att göra den metod som väljs vid behandling av lokaliserad prostatacancer.

K fördelar laparoskopisk radikal prostatektomi kan innefatta:

Minimalt invasiva, minskning av blodförlust under operationen, tidig aktivering av patienten, öka den operativa fältet till 40 (!) Gånger erhållits under laparoskopisk prostatektomi ger en mer noggrann inspektion av strukturen, vilket minskar risken för oönskade skador och komplikationer under operation, bättre kosmetisk effekt, vilket minskar vistelsen patienten på ett sjukhus, en tidigare avlägsnande av urinkatetern (normalt 7-8 dagar efter operation).

Liksom alla operationer har laparoskopisk prostatektomi komplikationer.

De vanligaste två komplikationerna som leder till en minskning av arbetsförmåga och livskvalitet är:

erektil dysfunktion, urininkontinens.

Erektioner efter prostatektomi är frånvarande i patienter med cancerindikationer, eller på grund av bristande erfarenhet av kirurgen under operationen inte neurovaskulära buntar bevarades. När du utför laparoscopic nervsparande prostatektomi procedur i de flesta fall erektion efter avlägsnande av prostatacancer minskar. I händelse av att patientens erektilfunktion förloras, är det möjligt att återställa det genom implantation av penisprotesen.

Antalet patienter som har urininkontinens efter laparoskopisk prostatektomi är signifikant mindre än efter traditionell öppen prostatektomi. En liten andel av patienterna under de första dagarna och i några månader efter operationen är urininkontinens markerad i varierande grad. Urininkontinens efter prostatektomi är vanligen nivellerande med tre månader. I enstaka patienter ett år efter operationen återstår urininkontinens. Sådana patienter visas implantation av en artificiell sfinkter av blåsan.

Samma sätt, en viktig roll i effektiviteten av LRP spelar inte bara de individuella egenskaperna hos patienten (prostatacancer stadium, prostatavolym, som genomfördes tidigare hormonell behandling, TURP et al.), Men också upplevelsen av en operatör, den utrustning som används under operation.

För att anmäla dig till ett samråd om prostatacancer eller för laparoskopisk radikal prostatektomi i vår klinik, kan du ringa numret som anges på hemsidan.

Prostatektomi avser det antal hög urologisk kirurgi, som är fullständigt avlägsnande av prostatakörteln, tillsammans med kapseln, sädesblåsor, fiber och bäcken lymfkörtlar.

Behovet av radikal prostatektomi uppträder med kraftig patologi i körteln - cancer, svår hyperplasi, abscesserad prostatit. Operationen är komplex och kräver involvering av en erfaren kirurg, vars teknik och färdigheter i stor utsträckning bestämmer patientens utfall och livskvalitet.

Prostata är en liten körtel av det manliga reproduktionssystemet som ligger längst ned i urinblåsan och utsöndrar en hemlighet som ingår i spermierna. Det täcker utsidan av urinrörets första del, därför är organets patologi åtföljd av dysursjukdomar.

Typ av kirurgisk teknik prostatektomi beror på sjukdomen och patienten, om möjligt, ges företräde laparoskopi, men är ett allvarligt tillstånd som cancer lämnar ofta inget annat val och tvingar kirurgen att tillgripa öppen kirurgi.

Indikationer och kontraindikationer för prostatektomi

Liksom någon annan operation har prostatektomi vissa indikationer och kontraindikationer i uppförandet. Indikationer är:

Prostatacancer (den vanligaste orsaken till borttagning av organ); Akut prostatit med bildandet av phlegmon eller abscesser i lilla bäckenet; Kronisk prostatit med misstänkt karcinom; Prostatit med bildandet av stenar i körteln; Svår hyperplasi av prostata.

Prostatektomi hänvisar till traumatiska ingrepp som kräver narkos, så det har kontraindikationer, bland annat - allmänt grav patientens tillstånd, astma patologi av inre organ, ålder över 70 år, blodproppar. Hinder för avlägsnande av prostata kan vara inflammation i bäckenet i den akuta fasen, när en hög risk för infektion och postoperativa infektionskomplikationer.

Vid användning av blodförtunnande läkemedel till patienter kan kirurgisk behandling endast utföras 1-2 veckor efter avbokningen. Om det är nödvändigt att utföra en planerad prostatektomi, kommer alla sjukdomar, om möjligt, till en sådan kurs, när operationen inte medför allvarliga komplikationer.

Typer av prostatektomi

Operationen för att avlägsna prostatan är fullständig extraktion kropp med sädesblåsorna, del av urinröret, blåshalsen som omger fibern och, i fall av misstänkt cancer, bäcken lymfa apparat.

Skillnader i metoder består endast i åtkomst, genom vilken kirurgen når det drabbade organet.

Posterbular prostatectomy; gren; Laparoskopisk.

Över-posterior prostatektomi nås genom bukets främre vägg. Kirurgen gör ett snitt från naveln till blygd föreningen kommer in i peritonealhålan når prostatan skär bandage kärl och nerver och avlägsna järn i ett enda block med kapsel, fiber, sädesblåsorna. Vid slutet av operationen förbinder doktorns blåsans hals och urinröret, sedan lagret av lager i sikt. En urinkateter placeras i urinblåsan, som kvarstår i upp till 10-14 dagar. Under denna period sker läkning på platsen för den borttagna körteln och urinen utsöndras genom katetern. I det lilla bäckenet placeras avlopp för utflödet av såret som kan separeras.

Operationen varar upp till 3-4 timmar. Det är viktigt att bevara nervfibrerna som ger kontroll över urinering och erektion. Sådan tillgång tillåter dig att göra detta hos de flesta patienter. Om dessa nervbuntar inte kan bibehållas appliceras olika typer av plast, varvid nervrotsarna från de närliggande områdena appliceras.

perineal prostataavlägsnande

Perineal avlägsnande av prostata utförs genom att skära perinealvävnaden, mellan skrot och anus. Genom tillträdet extraherar kirurgen prostata körteln med sädesblåsor, men denna version av interventionen tillåter inte att rädda nerverna som är ansvariga för erektion och urinretention. På den positiva sidan av denna metod för prostatektomi betrakta en god kosmetisk effekt, eftersom sömmen i perineum inte är synlig för andra.

Om skrotprostatektomi utförs i samband med cancer, är det ett behov av ytterligare ett snitt av bukväggen för att avlägsna lymfkörtlarna i det lilla bäckenet. Crotch-åtkomst används mindre och mindre, vilket ger plats för andra metoder som möjliggör upprätthållande av bevarande av bäckenorganen med den minsta kosmetiska defekten.

Laparoskopisk prostatektomi framgångsrikt tillämpad i urologisk praxis. Operationen är lågtraumatisk, men låter dig ta bort all nödvändig vävnadsvolym. Med laparoskopi gör kirurgen flera snitt i den främre bukväggen, genom vilken instrument, en videokamera och en ljuskälla sätts in. Kontrollerar med hjälp av en videokamera-manipulation, extraherar kirurgen prostata körteln, seminal vesiklar, lymfkörtlar.

Alla metoder för prostatektomi kräver allmän anestesi och tar från 2 till 4 timmar. Operationen är avslutad genom att suturera mjuka vävnader och lämna dränering i bäckenhålan. Omedelbart före operationen för förebyggande av infektiösa komplikationer, föreskrivs antibiotikabehandling.

Förberedelser för en operation för att ta bort prostata

När operationen redan är oundviklig är det viktigt att förbereda patienten korrekt för intervention för att minska sannolikheten för komplikationer och operativa risker. Majoriteten av patienterna i behov av radikal prostatektomi - äldre män som lider av olika somatiska sjukdomar -. Hypertoni, diabetes, åderförkalkning, kroniska sjukdomar i andningsorganen, etc., är det därför nödvändigt att genomföra en grundlig preoperativ undersökning och justera vid behov behandling av dessa tillstånd.

Undersökningar som är nödvändiga för prostatektomi utförs på poliklinisk basis, vanligtvis på patientens bostadsort. Läkaren bestämmer listan över nödvändiga förfaranden, vars passage kan ta en till två veckor.

Före operationen:

Allmänna och biokemiska blodprov, urinanalys koagulering; Analyser för syfilis, HIV-infektion, hepatit B och C; EKG (alltid för äldre och äldre patienter); Fluorografi eller röntgen i bröstet.

Om en cancer misstänks är det nödvändigt att studera nivån av prostataspecifikt antigen, med en möjlig metastas - benscintigrafi. Vanligtvis har patienten vid tidpunkten för preparatet startat prostatabiopsi, om inte, utför de också prostatabiopsi.

För att klargöra arten av den patologiska processen utförs fingerprovning av prostata, ultraljud av bäckenorganen (transanalisk sensor), CT och / eller MR i det drabbade området.

När de nödvändiga procedurerna är slutförda går patienten till terapeuten som ger sitt tillstånd för operationen med hänsyn till den samtidiga patologin. Anestesiolog, baserad på dessa analyser, bestäms med typ av anestesi och möjliga risker.

Med alla resultat av undersökningarna och tillträde till kirurgisk behandling av terapeuten är patienten på sjukhus. Före operationen kan vissa studier utföras igen: ultraljud, koagulogram (speciellt vid tidigare antikoagulantintag). Kirurgen pratar med patienten, förklarar kärnan i den kommande operationen, möjliga konsekvenser, och den redan informerade patienten undertecknar sitt samtycke till behandling.

På dagen före operationen är perineum och bukväggen noggrant och noggrant rakad efter sex på kvällens mat och flytande intag är förbjudet. Före prostatektomi på kvällen är det lämpligt att göra en rengörande emalj. På morgonen på interventionsdagen föreskrivs antibiotikabehandling.

Postoperativ period

Vid slutet av operationen levereras patienten till den postoperativa avdelningen eller intensivvården, där de noggrant ser vägen ut ur anestesen, sårets tillstånd och dränering. Med en gynnsam kombination av omständigheter överförs patienten till den urologiska avdelningen den andra dagen, där återhämtningsperioden börjar.

Före avlägsnandet av stygn behandlas det postoperativa såret två gånger dagligen med antiseptika, uretralkatetern tvättas med en furacilinlösning för att desinficera och förhindra dess blockering. Suturerna tas bort den 5: e dagen, avlopp tas bort den 4: e dagen efter operationen. Urinkatetern lämnas i blåsan i upp till 2-3 veckor. Detta är nödvändigt för att återställa urinrörets patency och läkning av suturer.

Återhämtning efter laparoskopisk kirurgi tar minimal tid - upp till flera dagar, och med kavitär radikal prostatektomi kan nå 2-3 veckor, under vilken patienten måste vara på sjukhuset.

Drogbehandling innefattar utnämning av smärtstillande medel, antibiotika, antiinflammatoriska läkemedel. Nästa dag efter ingreppet är mat och vätskeintag redan möjligt, tidig aktivering av patienten välkommen - man borde gå upp och gå runt församlingen och korridoren. Förflyttningar bidrar till den snabbaste återhämtningen och förebyggandet av många komplikationer, inklusive sådana farliga som tromboser och tromboembolism.

Prostatektomi kan åtföljas av komplikationer, varav mest sannolika:

Blödning i ett litet bäcken, en förebyggande åtgärd som är en noggrann hemostas och en Foley-kateter placerad i blåsan. Infektiösa och inflammatoriska processer, åtföljd av feber, smärta, allmän förgiftning. Förebyggande av dem - antibiotikabehandling, behandling av leder och kateterantiseptika; Urinrörets strukturer med kränkningar av urinering, för förebyggande av vilket ett bra dricksprogram rekommenderas. Tromboemboliska komplikationer, vars risk är närvarande vid någon operation, och för att undvika dem, tidig aktivering, noggrann kontroll av blodkoagulering och till och med medicinsk korrigering är nödvändiga.

Incidensen av urininkontinens, impotens och erektil dysfunktion anses vara en frekvent konsekvens av prostatektomi. Urininkontinens kan kvarstå länge och kräver i vissa fall ytterligare plastikkirurgi.

Allvarligt psykiskt obehag hos män som har genomgått prostatektomi, orsakar brott mot styrka. Skador på motsvarande nerver under operation kan orsaka uthållig impotens, som inte kan korrigeras medicinskt, så kirurger försöker hålla nervändarna i det kirurgiska ingreppsområdet.

Erektila störningar åtföljer prostatektomi och kan bestå i upp till två år, och vid fullständig korsning av nerver störs erektionen för gott. Om bekkenets innervation fortsätter, återställs erektion inom denna period, kön är möjlig efter en och en halv till två månader, och för att förbättra dess kvalitet kan lämpliga mediciner ordineras, till exempel Viagra, Cialis.

Rehabilitering tar ungefär ett och en halv månad, under vilken patienten måste följa vissa regler om livsstil och näring, som informerad av den behandlande läkaren.

Redan på andra dagen måste du gå upp och gå, börja äta rekommenderas efter den första oberoende stolen. Om avföring inte har återhämtat sig vid den tredje dagen - behövs en rengörande emalj.

Dieten har några speciella egenskaper efter prostatektomi. I tre veckor bör du undvika att äta rökt mat, saltade och stekt mat, kolsyrade drycker och, naturligtvis, alkohol. Vätskevolymen (juice, fruktjuice, komposit, vatten eller te) bör vara ca 2-3 liter, men om det finns kontraindikationer från hjärtat eller njurarna, bestäms dricksregimen individuellt.

För att återställa urinering och erektilfunktion rekommenderas det att utföra särskilda övningar för att stärka bäckens golv. Dessa övningar kan erhållas från din läkare eller rehabilitolog. Möjliga och fysioprocedurer som syftar till att förebygga inflammation, öka muskeltonen.

De första tre månaderna efter ingreppet bör tyngdlyftning och tungt fysiskt arbete undvikas, men begränsa dig inte till att gå. Det rekommenderas att bära en speciell bandage eller tät smältning för att förhindra postoperativt ödem och lymfatisk stasis, särskilt uttalad efter excision av bäckens lymfkörtlar.

Recensioner av patienter som har genomgått prostatektomi, beror direkt på typen av operation. En betydande roll spelas av doktorandens kvalifikationer och sjukhusets nivå. Efter laparoskopi är intryck de mest positiva, vilket underlättas av tidig återhämtning, och med kavitoperationer kan möjliga komplikationer avsevärt sakta återhämtningen.

Video: operation - prostatektomi 1,5 månader sedan - patientåterkallelse

Kirurgi för att ta bort prostatakörteln kan utföras gratis eller mot en avgift. I fall av cancer och andra allvarliga skador är kirurger och onkologer engagerade i behandling, sjukhusvistelse på ett sjukhus kräver inte kostnader för patientens sida och är helt täckt av försäkringar. Om patienten vill genomgå en betald behandling, ska han vara redo för kostnaderna. Så, operationen i staten kliniken kostar 50-70 tusen, och i privat kostar det 100-150 tusen rubel. Förutom att betala för själva verksamheten, som är högteknologisk och därför inte kan vara billigt, kräver behandling på kommersiell basis kostnaderna för undersökningar och samråd, och även de dagar som spenderas på sjukhuset betalas.