Huvud
Strömförsörjning

Snabb återhämtning efter borttagning av prostatakörteln i hemmet

Radikal prostatektomi - fullständigt avlägsnande av prostatakörteln. Denna kirurgiska ingrepp används i de fall då normal urinering blir omöjlig på grund av prostatahyperplasi. Ovillkorliga indikationer för sitt beteende är lokaliserade former av en malign tumör utan närvaro av avlägsna faser av metastasering.

I tidigare år åtföljdes excision av prostata körteln ofta med massiv blodförlust, och efter operationen observerades allvarliga komplikationer. Idag minimeras sådana konsekvenser på grund av den omfattande introduktionen av nya tekniker inom kirurgisk praxis samt endoskopiska och lasermetoder för behandling. Trots de moderna medicinernas betydande prestationer kräver rehabilitering efter borttagning fortfarande en ganska lång tid, och återställandet av förlorade funktioner i prostata är inte alltid möjligt fullt ut.

Konsekvenser av extirpation av ett människans andra hjärta

blödning

Hotet om blödning i zonen för att utföra medicinska manipuleringar finns både under det kirurgiska ingripandet och efter det. Risken minskas avsevärt om standardåtkomsten under operationen ersätts av en mindre traumatisk endoskopisk, vilket minimerar sårytans yta. Visst, denna behandlingsmetod har vissa begränsningar, och inte alla hälsofaciliteter har kapacitet att utföra det.

Det bör noteras att mindre hematuri under de första dagarna efter avlägsnande av prostatakörteln är ganska normal. Om det emellertid har en långsiktig karaktär indikerar detta antingen ett brott mot reparativa processer i prostatavävnaderna eller en felaktigt utförd hemostas under kirurgisk ingrepp.

I det senare fallet är det möjligt att överlappa blodpropparna i urinkateterns lumen, som är installerat för att tömma urinen. För att undvika denna situation, regelbundet tvättning av katetern med lösningar av antiseptika, till exempel furatsilinom.

Smärtsamma förnimmelser

Vanligtvis är smärtsyndromet efter borttagning av prostatakörteln dåligt uttryckt. Endast i sällsynta fall är outhärdlig smärta, som kräver utnämning av antianginalmedel, möjligt.

Något obehag för patienterna kan leverera en kateter, vilket ger en känsla av blåsflöde, smärtsamma spasmer och uppmaning att urinera.

Smittsamma komplikationer

Den postoperativa perioden medföljer ofta inflammation av bakteriell natur, speciellt när de nödvändiga åtgärderna av aseptisk och antiseptisk behandling inte observeras. Med denna komplikation finns hypertermi, symtom på berusning, liksom ömhet och svullnad i området med den opererade prostata.

För att förhindra sådana effekter och förhindra sekundär infektion antibiotika föreskrivs, utförs dessutom sanering av blåskaviteten med en lösning av furacilin genom den installerade katetern.

Insträngning av urinröret

Obturering av urinröret utvecklas som en följd av onormal tillväxt av ärrvävnad, som har en fördröjning i urinen. Förhindra detta tillstånd genom att använda en tillräcklig mängd vätska. Om dessa åtgärder är ineffektiva, utförs en andra operation för att excisera den förändrade vävnaden i prostatakörteln.

Djup venetrombos (lungemboli)

Detta är den mest fruktansvärda följden av extirpation av prostata på grund av ökad koagulerbarhet av blod i den postoperativa perioden. För att minska risken för trombos föreskrivs antikoagulant terapi enligt indikationerna.

Urininkontinens

Efter kirurgisk ingrepp är det ofta problem med bekämpningen av urinering, därför bör en bädd eller speciella absorberande dynor användas under rehabilitering.

På grund av anatomisk närhet till blåsan orsakas urininkontinens som ett resultat av borttagning av prostatakörteln i vissa fall av skador på neurovaskulärt bunt. Det händer sällan, och återställandet av urinvägsfunktionen sker inom några veckor.

Några av de opererade männen upplever stressinkontinens med tryck på bukväggen, hostar, nysar, skrattar eller lyfter vikter. Hjälp i detta fall kan gymnastik för Kegel och överensstämmelse med den skyddande regimen som föreskrivs av läkaren.

Erektil dysfunktion

Ett av de främsta medicinska problemen efter prostatautsläckning är erektil dysfunktion, som manifesteras av en minskning av sexuell funktion eller impotens.

Ofta möter patienter också för tidig eller retrograd utlösning; i sistnämnda fall spermas inte ut ur utsidan men går in i urinblåsan.

Lyckligtvis är alla förändringar i den sexuella sfären vanligtvis tillfälliga, och tack vare moderna metoder för medicinsk och kirurgisk behandling av prostata är det möjligt att återställa erektilfunktionen inom sex månader.

Återhämtningsperiod efter prostatektomi

Varaktigheten av rehabilitering efter avlägsnande av prostatakörteln bestäms av typen av operation som utförts och patientens återhämtningsgrad efter operationen. I genomsnitt varar det sex eller flera veckor.

Den postoperativa perioden är 3-7 dagar. När det gäller längden på vistelsen på sjukhuset, med endoskopisk kirurgi är det ungefär samma - 4-6 dagar, och ibland mindre. Vid laparotomi förlängs sjukhusvistelsen till två veckor. Vid den här tiden, i syfte att undvika risken för postoperativa komplikationer och påskynda läkningsprocesser i vävnader i prostata utföra de nödvändiga komplicerade medicinska procedurer, i synnerhet föreskriva antibiotika, utföra sanering av operationssåret, gör dressing och så vidare. D.

Efter urladdning från sjukhuset kan ett annat besvär för patienten vara svårt att urinera på grund av försvagning av blåsemusklerna och extraktion av katetern. Sådana ändringar är tillfälliga. I allmänhet uppträder objektiv restaurering av det nedre urinvägarnas funktion inom 3-4 månader.

För att säkerställa att rehabilitering utförs så snabbt som möjligt rekommenderar läkare att patienterna följer ett antal viktiga regler.

I den postoperativa perioden är användbar för metoden för särskilda övningar Kegel, vilket förbättrar tonen i bäckenbottenmuskulaturen och minska risken för urininkontinens och erektil dysfunktion.

Om det inte går att utföra ett komplex av terapeutiska övningar, kan du använda speciella elektriska stimulatorer eller en vakuumvarnare.

Tre månader efter att prostata har avlägsnats får läkare som regel ett aktivt sexliv. Vid allvarlig sexuell dysfunktion kan återställandet av manlig styrka uppnås genom att ta läkemedel baserade på sildenafil.

En stor hjälp i samband med postoperativ rehabilitering är sanatoriumbehandling. Särskilt fördelaktiga är olika hydroprocedurer, till exempel stigande dusch, såväl som terapeutiska lerbad.

Under återhämtningsperioden i flera månader är körning och långt sittande arbete kontraindicerat.

Det är nödvändigt att undvika aktiv fysisk aktivitet och lyfta föremål som väger mer än 3 kg i tre månader, medan tyst gång är mycket önskvärt.

För att undvika trombos är det användbart att ligga i sängen regelbundet med dina ben uppväxt.

Stor vikt bör läggas vid dieting: undvik saltiga, kryddiga och feta livsmedel, inklusive i kost av sura mjölkprodukter och maximalt växtfiber. Det är nödvändigt att utesluta drycker som innehåller koffein (förutom grönt te), och dricka alkohol och dricka tillräckligt med vätskor för att stimulera blåsan.

Efter kirurgisk behandling för prostataadenom eller körtelkörteln, är det nödvändigt att strikt följa receptbelagda läkare både när det gäller medicinering och när det gäller överensstämmelse med arbets- och viloprocessen.

Patienter får återgå till sin vanliga yrkesverksamhet 2-3 veckor efter sjukhusets avlopp, såvida det inte finns några speciella instruktioner från läkaren och arbetet är inte kopplat till tungt fysiskt arbete.

Rehabilitering efter avlägsnande av prostata i tidig och sen period

En ihålig operation för att avlägsna prostata och en cancerous tumör som finns i den kallas radikal prostatektomi.

Det ordineras för män med lokaliserad och lokalt avancerad prostatacancer. Med sällsynta återfall av sjukdomen ordineras strålterapi efter en prostatektomi.

Rehabilitering efter avlägsnande av prostata i tidigt postoperativt stadium syftar till att förebygga komplikationer som blödning, införa infektionen i såret och stricture (ärr) på urinröret.

 • För att förhindra infektion Patienter är förskrivna antibiotika, och varje dag tvättas blåsan med en lösning av furacilin genom en kateter.
 • blödning orsakas av dålig homeostas under prostatektomi. De kan uppstå som blodproppar eller förtäring av urinen (den senare är normal under de första två dagarna efter operationen).
 • Ärrbildning och förträngning av urinröret orsakar problem med urinering. För att förhindra tillväxten av ärrvävnad i området där prostatakörteln rekommenderas, rekommenderas patienter att dricka minst 2 liter vätska per dag.

I den sena postoperativa perioden kan det finnas problem med erektion. Man tror att erektil dysfunktion efter radikal prostatektomi är en följd av ett trauma mot de cavernösa nerverna, vilket leder till hypoxi och fibros i penisvävnaderna. Syftet med hennes behandling är att upprätthålla en erektion som är tillräcklig för sexuella relationer.

Förväxla inte radikal prostatektomi och TUR (transuretral resektion), som används för prostata adenom. Med TUR förblir prostata på plats, bara tumören i den tas bort.

Det finns fem väletablerade alternativ för behandling av erektil dysfunktion.

Några av dessa behandlingsalternativ har också använts för att rehabilitera penis hos män efter prostatektomi:

 1. Det första alternativet innefattar oral administration av fosfodiesteras typ 5-hämmare (PDE-5).
  Tyvärr kan frekvensen av "icke-respons" av dessa läkemedel, som rapporterats, nå 80% hos män som har genomgått prostatektomi.
 2. Det andra alternativet är icke-invasivt och innefattar vakuum-erektionsterapi. Med hjälp av en vakuumcylinder och en negativ tryckpump skapas blodflödet till penisens klyfta kroppar vilket leder till en erektion. Effekten av vakuumanordningen, med utgångspunkt från att skapa en erektion som är tillräcklig för samlag, varierar från 87% till 92%, oberoende av etiologin hos erektil dysfunktion.
 3. Det tredje alternativet - vibrostimulering av penis. Den utförs med hjälp av en speciell enhet - en vibrationsstimulator. Vibrerande vid höga frekvenser, innebär det miljontals känsliga receptorer i penishuvudet. Då överförs impulsen till organets nerver. Metoden är värdefull genom att den kringgår skadade kavernösa nerver involverar vermisk nerv, som förblir intakt. Från det skickas signalen om sexuell stimulans till sexuella centra i ryggmärgen och hjärnan, vilket orsakar erektion. Till skillnad från PDE-5 och pomp, som endast skapar erektion, återställer vibrostimulering erektion och anslutningar i de cavernösa nerverna.
  I Ryssland kan du köpa en vibrationsgenerator Viberect: Enheten visas också till alla män som vill stärka styrkan. För bästa resultat och tidig återhämtning för män som har genomgått prostatektomi, är det användbart att utföra Kegel-övningar och applicera pumpen i kombination med vibrationsstimulering.
 4. Det fjärde alternativet innefattar injektioner i penis. Ett vasoaktivt läkemedel (t.ex. prostaglandin E1, papaverin eller fentolamin) injiceras mot penisens botten för att öka penisens blodkärl och därigenom förbättra blodflödet.
 5. Det femte och sista alternativet - penisproteser. Speciella implantat ersätter fallusens cavernösa kroppar.

Valet av behandling beror på patientens motivation och den tillhörande läkarens rekommendationer.

Var rehabilitering efter borttagning av prostata blir effektivare: på sjukhuset eller hemma?

 • Till förmån för sjukhuset säger att patienten kommer att vara under 24 timmars övervakning av specialister. Eventuella problem som uppstått, oavsett smärta eller problem med kroppens fysiologiska funktioner, löses omedelbart.
 • Hemma upplever patienten psykologisk komfort, vilket påskyndar återhämtningsprocessen. Därför, om mannen känner sig normal efter operationen, har han inte allvarliga komplikationer, så det finns inget behov av en lång vistelse på sjukhuset. Men det är upp till läkaren, inte patienten själv, att bestämma hur länge patienten kommer att stanna på sjukhuset efter avlägsnande av prostata. När laparoskopisk kirurgi på sjukhuset är 7-10 dagar, med öppen prostatektomi - 14-21 dagar.

Rekommendationer för snabb rehabilitering efter avlägsnande av prostata:

 1. Svullnad i pungen. Om skrotet är svullet, måste du bära stödja trosor och vid vila sätta en handduk under pungen.
 2. Återställande av tarmfunktionen. Aptit och avföring återställs gradvis inom den första veckan efter operationen. Patienten ges ett läkemedel för att mjukna av pallarna.
 3. Blåsans spasmer.De är en naturlig reaktion på läkning av blåsan. De kan kännas som ett akut behov av att urinera eller en kort bäcken, rektaltryck. Om blåsan spasmer blir ett problem, behöver du se en läkare.
 4. Begränsa aktivitet. Efter urladdning från sjukhuset behöver du inte gå mycket och långt, bör bördan på kroppen vara gradvis. I allmänhet återgår patienterna till normal aktivitet i 10 dagar och till full aktivitet inom 21-28 dagar.. Kör inte fordonet förrän katetern är avlägsnad och bedövningstestningen är klar.
 5. badning. Du kan börja ta en dusch efter operationen, men du kan inte simma tills insnitten helt läker.
 6. diet. Under den första veckan efter operationen är det bäst att undvika akuta eller feta livsmedel. Men frukt och grönsaker rik på fiber, du behöver äta mer, det kommer att bidra till att förhindra gas och förstoppning. Om förstoppning blir problematisk kan du dricka plommonjuice eller äppelcider. Det rekommenderas att dricka från 4 till 8 glas vatten om dagen för att förbättra läkemedlets effektivitet för att mildra avföringen.
 7. vandring. Att gå kort efter operation bidrar till normalisering av tarmen, effektiv andning, mobiliserar urladdningen från lungorna, förbättrar blodcirkulationen. Nästa morgon efter operationen kommer läkaren be patienten att gå minst 6 gånger om dagen, till exempel två gånger efter frukost, två gånger på eftermiddagen och två gånger efter middagen. Efter urladdning från sjukhuset är det mycket viktigt att fortsätta att gå minst 6 gånger om dagen.
 8. övningar. För att stärka bäckenets golvbeläggning erbjuds gymnastik i gruppen LFK på ett individuellt valt program. Hemma kan du utföra Kegel övningar för män.

Fysisk stress är kontraindicerad inom två månader efter operationen.

Sexuell återhämtning under rehabilitering efter avlägsnande av prostata: Strax efter kateterets borttagning har de flesta män inte en erektion som är tillräcklig för kön. Uppreparation kan ta flera månader eller år.

Under denna period kan läkaren ordinera mediciner för att hjälpa patientens erektion att vara fastare och mer permanent. Incitament för erektion under det första året efter prostatektomi kommer också att skilja sig från preoperativperioden.

Visuella stimuli blir mindre effektiva, och fysisk stimulering blir effektivare, patienten kan uppnå orgasm, men han kommer att vara "torr". Utan prostata eller sämre vesiklar kan kroppen inte längre producera spermier.

Livet med en avlägsen prostatakörtel

I rehabiliteringsperioden efter avlägsnande av prostata vid upptäckt av onkologi, försöker en man maximera den snabba återhämtningen av hälsan. Det är nödvändigt att i förväg förbereda kampen mot de möjliga konsekvenserna av prostatektomi, eftersom risken för postoperativa komplikationer är stor. Det beror inte bara på metoden för kirurgisk ingrepp utan även på patientens tillvägagångssätt vid återhämtningsperioden från operationen.

Typer av kirurgisk ingrepp med onkologi av prostata

Prostatektomi patienter visas vid 1 och 2 scenprostatacancrar när cancern inte har spridit sig utanför kroppen av kapseln, inte metastasized, och nivån av prostataspecifikt antigen (PSA) har inte nått värdet av 20 ng / ml. Under operationen avlägsnas hela prostata och vävnader, vars celler är inblandade i den maligna processen.

Det finns flera sätt att utföra ett kirurgiskt ingrepp:

 1. Överlappande prostatektomi - innebär att prostata avlägsnas genom ett 10-12 cm långt snitt som sträcker sig från naveln till skönhetsbenet. Under operationen kan läkaren ta bort lymfkörtlarna, maximalt försöka hålla neuralbunten ansvarig för erektilfunktionen och urinprocessen.
 2. Perineal (perineal) prostatektomi är en operation där läkaren gör ett snitt på 4 cm mellan skrot och anus. Samtidigt är tillgången till prostata svår, vilket signifikant minskar sannolikheten för att bevara nervbandet. I prostatacancer är det ofta nödvändigt att ta bort lymfkörtlar, vilket är omöjligt med denna metod för kirurgisk ingrepp. Dess fördelar är en kortare rehabiliteringsperiod, ett tillfälle att behandla överviktiga patienter eller tidigare abdominalkirurgi.
 3. En laparoskopisk metod där en prostataavlägsnande operation utförs av antingen en läkare eller ett operativt operativt system opererat av en kirurg. Det moderna systemet Da Vinci (Da Vinci) gör att du kan utföra kirurgiska ingrepp med hög noggrannhet, vilket minskar risken för postoperativa komplikationer och bidrar till att minska längden på rehabiliteringsperioden.

Postoperativ återhämtning efter operation av prostatacancer tar en minimal tidsperiod med laparoskopisk ingrepp och ett maximum för retropubisk prostatektomi. Men mycket beror på kirurgens skicklighet och allvaret av konsekvenserna av operationen.

Eventuella komplikationer av kirurgisk ingrepp

Efter operationen skickas patienten till intensivvården, där hans tillstånd ständigt övervakas av läkare. Nästa dag kan du överföra till ett gemensamt rum.

De vanligaste komplikationerna efter radikal prostatektomi:

 • kränkningar av erektil funktion
 • problem med urinering i samband med skador på prostatas eller urinrörets neurovaskulära buntar: urininkontinens, svårighet att starta urineringsprocessen;
 • smärta under avföring orsakad av skada på ändtarmen
 • infertilitet.

Trots ett antal möjliga komplikationer bör du inte överge kirurgi, eftersom prostatacancer är en dödlig sjukdom, och radikal prostatektomi ger optimistiska överlevnads förutsägelser. Om prostatacancer är måttligt differentierad är sannolikheten för överlevnad 75-97% och med en hög grad av differentiering av maligna celler - i 60-86%. Därför är det viktigt att man inte undviker kirurgi, utan att lära sig att hantera konsekvenserna.

Brott mot urinering

Under de första 6 månaderna efter operation för prostatacancer uppstår problem med urinering hos 25% av männen. Det beror delvis inte bara på kirurgiska manipulationer utan även på de åtgärder som vidtagits för att förhindra inflammatorisk process och normalisering av urinfunktionen.

För att förhindra utvecklingen av inflammation, kontrolleras nivåns nivå och sammansättning, en man är försedd med ett system för bevattning av blåsan. I detta fall injiceras en lösning av furacilin i organet genom en kateter med en uppblåsningsballong i slutet. Genom den andra änden av katetern utsöndras utsöndringar i urinuppsamlingen med små blodproppar. Denna procedur utförs från 2 timmar till 2-3 dagar, beroende på graden av sårläkning vid platsen för den borttagna prostaten.

Kateteriseringen för avlägsnande av urin från blåsan visas inom 8-10 dagar efter avlägsnande av prostatacancer. Med långsam läkning kan kateteriseringsperioden ökas av en läkare. Patientens urladdning sker vanligen efter avlägsnande av katetern. I det här fallet upplever patienten fortfarande några obehagliga känslor under urinering: brinnande, frekvent uppmaning att urinera. Normalt passerar de efter några dagar.

Om patienten släpps ut med en kateter rekommenderas daglig behandling av glanspenisen med ricinolja för att förhindra att sår och sprickor uppträder.

Efter extraktion av katetern kan musklerna i blåsan vara lite atrophied. Detta leder till en överträdelse av urineringsprocessen. Inom 4 veckor efter operationen har 60% av männen en restaurering av urinfunktionen. Efter 3 månader kan 90% av männen kontrollera urinflödet, och i ett halvt år upplever upp till 95% av männen inga problem med urinering.

För att maximera återvinningsprocessen efter urladdning och undvika komplikationer med urinering, efter operationen är det nödvändigt att följa rekommendationerna:

 • Beakta reglerna för personlig hygien; Efter en dusch ska den postoperativa suturen behandlas med ett antiseptiskt medel.
 • Under månaden efter operationen, lyft inte föremål som är tyngre än 5 kg, ge upp mycket fysisk ansträngning.
 • Avstå från att cykla i 2 månader efter operationen.
 • Som en träning, använd promenader. Om det finns en kateter, ska du gå regelbundet: upp till 8 gånger om dagen, men inte mer än 5-6 minuter en gång; Efter avlägsnande av katetern rekommenderas promenader, vars varaktighet inte är tidsbegränsad.
 • För att minska trycket på grenområdet när du sitter, är det nödvändigt att använda en fotstöd så att lutningsvinkeln mellan stolen och ryggraden är ungefär 45 grader.
 • Drick under dagen från 2 till 3 liter vätska.
 • Ta inte droger som aspirin och Ibuprofen, vilket påverkar blodkoagulerbarheten.

Om du vill återvända till jobbet, ska en man konsultera en läkare. Beroende på arbetsförhållandenas svårighetsgrad är återupptagande av arbete möjligt i 2-4 veckor eller 4-8 månader (vid lyftning, hög motoraktivitet).

Återställa en erektion

Möjligheten att upprätthålla normalt sexuellt liv efter prostatektomi beror i stor utsträckning på behovet av att ta bort neurovaskulärt bunt och operatörs erfarenhet. Med en kvalitativ nervbesparande operation kan sannolikheten att återställa potensen endast bedömas av den behandlande läkaren. De första försöken om samlag kan göras efter 1-1,5 månader. efter operationen. Som regel kan processen att återställa en erektion ta från sex månader till tre år.

I rehabiliteringsprocessen kan läkaren utse:

 1. Inhibitorer av fosfodiesteras typ 5. Dessa inkluderar:
 • Viagra (Sildenafil) - appliceras vid sänggåendet till 50 mg 3 gånger i veckan;
 • Cialis (Tadalafil) - Tagen 10 mg en gång varannan dag före sänggåendet.
 • Levitra (Vardenafil) - tas 10 mg en gång om dagen före sömn mer än 3 gånger i veckan. Preparat är endast effektiva i avsaknad av skador på nervfibrer.
 1. Använda en vakuumvarnare. Denna enhet har en pump och en cylinder, i vilken penis sätts in. En man måste producera tre kontinuerliga kompressioner av pumpen var 5: e sekund och fortsätt proceduren tills en erektion uppnås. Efter att ha väntat i 10 sekunder släpper du trycket i pumpen. Förfarandet är effektivt om du utför dagliga manipuleringar 1-2 gånger per dag för 4 tillvägagångssätt med 2-3 minuters intervall.
 2. Användning av intracavernös farmakoterapi med alprostadil. Att vara en analog av prostaglandin U1, främjar alprostadil avspänning av släta muskler och kärl, vilket skapar gynnsamma förhållanden för blodflödet i könsorganen. Läkemedlet kan användas i form av ljus eller injektioner 10 minuter före samlag.

Om läkemedlet är ineffektivt är implantation av protesen i penis möjlig.

Gymnastik och diet för postoperativ rehabilitering

För att stärka bäckensbottenmusklerna och förhindra oavsiktlig urinering rekommenderas gymnastik:

 • I det benägen läget utföra lyft av bäckenet, tryck axlarna och klackarna på golvet.
 • Formulera en rulle från en handduk. Sätt fötterna på axelns bredd, sätt på en handduk. Rullen måste vara mellan benen. Vid inandning, rygg ryggraden, med utandning - böja i nedre delen av ryggen, spänna musklerna i anus och bäckenet, försök att ta tag i kudden.
 • Ligga på golvet, höja armar och ben vinkelrätt mot golvytan, böj knäna något. Denna position gör att du kan slappna av i bäckens golv.
 • Att minska belastningen på bäckensmusklerna underlättas av träningen: att ta sig på alla fyra, lägg händerna på varandra och sänka huvudet. I denna position är det nödvändigt att stanna upp till 2 minuter.
 • För utveckling av bäckenmuskler rekommenderas motion: ligga på golvet korsa dina ben, vid utandning för att komprimera sfinkteren och att trycka på höfterna mot varandra. Korsben behövs alternerande.
 • Det rekommenderas regelbundet att utföra Kegel-övning, komprimera perineala muskler, som när man hindrar urinflödet.

Terapeutisk och fysisk utbildningskomplex (LFK) är en integrerad del av rehabiliteringsperioden, på grund av vilken återställandet av vävnader och organfunktioner accelereras, förstärks immuniteten.

Återställa kroppens funktion kommer att hjälpa diet efter prostatektomi. Det är iakttagandet av principerna om hälsosam ätning. Efter operationen rekommenderas det:

 • att observera dricksordningen
 • ät små måltider upp till 6 gånger om dagen;
 • att utesluta från de dietprodukter som innehåller konserveringsmedel, färgämnen, cancerframkallande ämnen: konserverad mat, rökt produkter, produkter från snabbmatstankar, sötvattendrycker;
 • från köttproduktion för att föredra konsumtion av kaninkött, fjäderfäkött;
 • Använd inte stekning som värmebehandlingsprodukt.
 • kryddiga kryddor och kryddor som pepparrot, senap, peppar att gå in i kosten gradvis, förlita sig på välbefinnande;
 • Använd frukt i gryta eller torr form för att förhindra gasgenerering.

I prostatacancer är det viktigt att förstå att prostatektomi är föreskriven för att förlänga livslängden, och medvetenhet och positiv attityd är nyckeln till snabb och framgångsrik rehabilitering i postoperativ period.

Postoperativ period efter avlägsnande av prostata adenom på sjukhus och hemma

Avlägsnande av prostata adenom eller godartad prostatisk hyperplasi (BPH) är överlägset den enda effektiva metoden för behandling av sjukdomen. Huvuddelen av operationen utförs av minimalt invasiva metoder, vilket inte orsakar komplikationer. Postoperativ period efter avlägsnande av prostata adenom innehåller ett antal regler som en man måste observera inom två månader efter ett kirurgiskt ingrepp.

Funktioner av borttagning av adenom

Operativ ingrepp ger alltid mycket rädsla, men när det gäller adenom är den enda effektiva metoden för behandling. Moderna metoder för att avlägsna godartad hyperplasi minskar signifikant postoperativa risker. I de flesta fall sker avlägsnande av adenom med en minimalt invasiv metod, vilket inte innebär några snitt i perineum eller i urinblåsan.

I 9 av 10 fall av kirurgisk avlägsnande av adenom är komplikationer och negativa konsekvenser helt frånvarande. Med minimalt invasiv verksamhet är rehabiliteringsperioden endast cirka en vecka på sjukhuset. Ytterligare återhämtning sker hemma, men kräver genomförande av rekommendationer och frekventa undersökningar hos behandlings urologen.

Den postoperativa perioden tillåter att utvärdera effektiviteten hos den utövade operationen, för att förutsäga adenomets vidare beteende, så ofta efter flera år efter borttagningen bildas hyperplasi igen. Detta beror på de särskilda egenskaperna hos den hormonella bakgrunden, vilket påverkar prostata hos funktionaliteten.

I allmänhet reduceras rehabiliteringsperioden till följande åtgärder:

 • ökning av mängden vätskekonsumtion;
 • rätt näring med ett antal begränsningar;
 • avsaknad av tung fysisk ansträngning
 • vägran att ha samlag om ett tag
 • tar ett antal mediciner.

När prostata adenom tas bort, är den postoperativa perioden uppdelad i patient- och poliklinisk observation.

Transuretral resektion är mindre traumatisk än en klassisk bukoperation

Bo på sjukhus efter borttagning av adenom

När adenomen av prostata avlägsnas, är patienten flera dagar på sjukhuset efter operationen. Omedelbart efter operationen installeras en kateter. Det är nödvändigt för avlägsnande av urin, som på den första dagen av oberoende urinering hindras av en spasm i blåsans muskulatur.

För att säkerställa ett normalt utflöde av urin genom katetern bör urinuppsamlingsbehållaren hållas vid blåsans nivå.

Under de första timmarna och dagarna efter operationen kan en man stöta på:

 • med svårighet att urinera
 • smärta i urinblåsan;
 • obehag i anuset
 • brott mot urinflödet genom katetern.

Problem med urinering beror på installationen av katetern. Det går oftast på egen hand om några timmar. Under vissa typer av kirurgi, till exempel TUR-adenom, är blåsan fylld med saltlösning. I vissa fall kan spasmer och rezi i blåsan förekomma under de första dagarna efter operationen. Detta beror på slimhinnans reaktion på ingreppet. Sådana symtom behöver inte medicinsk behandling, eftersom de passerar flera dagar senare.

Vanligtvis avlägsnas katetern efter 24-72 timmar, beroende på operationens komplexitet och adenomets storlek. Efter avlägsnande av katetern kan spasmer i blåsan återkomma, vilka utvecklas som svar på förändringar i muskelton. Detta obehag passerar tillräckligt snabbt.

Ofta efter att kateteret tagits bort, praktiseras ofta blåsan med en speciell lösning för att utvärdera urinprocessen. Med denna procedur kan du utvärdera effektiviteten av en operation för att ta bort adenom.

Omedelbart efter operationen föreskrivs en man antibakteriell behandling. Ta mediciner är nödvändigt för att utesluta infektion i prostata och urinblåsa. Antibiotisk terapi varar inte mer än 5 dagar och tjänar mer för återförsäkring än för behandling. Antibiotika är emellertid inte alltid föreskrivna.

Patienten måste spendera den första dagen efter operationen i sängen. Urladdningen utförs den 3: e dagen, beroende på vilken kirurgisk behandlingsmetod som användes för att avlägsna prostata. Efter minimalt invasiv operation utlöses patienten normalt i 2-3 dagar. I samband med komplikationer eller dålig hälsa förlängs sjukhusvistelsen i flera dagar.

Första gången efter operationen är en man kvar på sjukhuset under överinseende av läkare

Rehabilitering hemma

Varaktigheten av den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostataadenom beror på användningsmetoden, patientens ålder och allmän hälsa. Om en man hade BPH, efter operationen av prostata adenom rekommendation, som läkaren ger dig måste utföra hemma.

Rehabiliteringsperioden efter avlägsnande av prostata adenom sträcker sig i allmänhet i två månader. Hemma måste patienten följa rekommendationerna och besöka urologen regelbundet. De allmänna regler som måste följas är följande.

 1. Ökning av vätskeintaget. Detta är nödvändigt för att återställa det normala utflödet av urin och normalisera tonen i musklerna hos blåsan.
 2. Mjukt diet baserat på avstötning av fet och tung mat. Denna åtgärd är nödvändig för att förhindra förstoppning, vilket kan förvärra det övergripande välbefinnandet under återhämtningsperioden.
 3. Brist på fysisk aktivitet. Begränsningen varar ungefär en månad.
 4. Frånvaron av sexuella kontakter under de första 4-6 veckorna. Denna åtgärd är nödvändig för snabb återställning av prostatakörteln.

Först bör mängden vatten ökas. Detta är nödvändigt för att återställa urinering. Ofta i de första veckorna möter män en signifikant ökning av trycket i urinen, men så småningom kommer musklerna i urinblåsan och urinröret tillbaka till det normala.

Med en obalanserad diet finns risk för förstoppning. Under återhämtningen från operation på prostata, bör avföring undvikas. Med passagen av fast avföring som bildas under förstoppning, är prostatakörteln irriterad. Detta kan leda till blödning och utseende av blod i urinen, smärta och ökar återhämtningsperioden.

I den postoperativa perioden efter borttagning av adenom i prostatakörteln bör kasseras:

 • någon kryddig mat;
 • grönsaker som orsakar flatulens (kål, baljväxter);
 • feta livsmedel;
 • kaffe;
 • alkohol.

Fram till prostatakörteln är helt återställd, är samlag förbjudet. Observera att denna regel inte alls är svår, eftersom de flesta män inte har erektion under återhämtningsperioden. Detta beror på skador på prostata under operationen.

Oroa dig inte, hitta bristen på erektion. Detta är inte en komplikation, utan en naturlig följd av operationen. Särskild behandling är inte nödvändig, eftersom en sexuell funktion hos en man helt återkommer till normal efter restaurering av prostata.

Det är svårt att förutsäga hur lång tid det tar för en fullständig återhämtning. Hos unga män försvinna problem med erektion cirka 4 veckor efter operationen, hos äldre patienter tar det 2-3 månader att återhämta sig, men i detta fall kommer erektionen att återvända helt, det är bara nödvändigt att vara tålamod.

Problem med erektion - ett tillfälligt fenomen

Eventuella komplikationer

Om, under rehabiliteringsperioden efter avlägsnandet av prostata adenom, konfronteras mannen med några icke-specifika symtom, du bör konsultera en läkare. Brott mot urinering, brist på erektion och smärtssyndrom under de första 10 dagarna efter operationen är komplikationer inte.

Farliga symtom som indikerar komplikationer efter operationen:

 • urininkontinens
 • blod från urinröret
 • hematuri, som kvarstår efter urladdning från sjukhus;
 • retrograd ejakulation.

Urininkontinens kan vara en följd av en patologisk kränkning av blåsan och urinröret. Detta problem kräver kirurgisk ingrepp, men det är mycket sällsynt.

Blod i urinen är normen endast under de första dagarna efter operationen. Hematuri efter urladdning, blod från urinröret är farliga symptom, vilket indikerar inre blödning. Sådana tecken kräver en brådskande överklagande till en specialist.

En av komplikationerna från vilka ingen är försäkrad är retrograd ejakulation. Problemet är att vid ejakulationen går ejakulatet utanför, men kastas in i urinblåsan. Detta är ingen hälsorisk och orsakar inte obehag, men det kan orsaka problem med uppfattningen. Retrograd utlösning är förknippad med en förändring i musklerna i blåsan. Tyvärr är detta problem svårt att lösa. I vissa fall är det möjligt att helt återställa normal utlösning genom att ta några mediciner, men ofta retrograd ejakulation blir en konstant manlig följeslagare.

Det är rättvist att säga att förutom att oförmågan att bli barnet inte orsakar denna kränkning något obehag. Utlösningsprocessen sker som tidigare och med samma förnimmelser, men den seminalvätska tränger in i urinblåsan och lämnar människans kropp under urinering. I det här fallet kan urin ha en skrymmande nyans, på grund av förekomsten av ejakulat.

Hur man bor vidare?

Komplett återhämtning av körteln, rehabilitering efter operation för att ta bort prostataadenom tar ungefär två månader. Efter den här perioden kan en man återgå till den vanliga livsstilen, alla restriktioner som gällde under återhämtningsperioden lyfts.

Efter avlägsnande av adenomurinering återställs erektion och smärta fullständigt. Det finns inga restriktioner för patientens ytterligare livsstil. Det enda, mannen borde regelbundet skicka inspektion hos urologen och överlämna analysen av ett blod på definitionen av nivå PSA. Den första analysen måste lämnas in några månader efter operationen. I så fall bör PSA-nivån vara betydligt mindre än före operationen. I framtiden ska analysen lämnas 1-2 gånger om året. En ökning av PSA-nivån kan indikera en återutveckling av prostata hos hyperplasi eller onkologi. Tyvärr, hos vissa män, 5-10 år efter borttagning, bildas adenomen igen.

Rehabilitering efter operation för att avlägsna prostata adenom

custom_block (10, 22.411.692, 377); custom_block (5, 37.937.838, 377); custom_block (3, 26.052.592, 377);

Avlägsnande av prostataadenom efter operationstiden är ganska komplex och långvarig. Detta påverkas av en rad olika faktorer från aktiviteter som utförs på sjukhuset till restaurering av kroppen hemma.

1 Egenskaper hos den postoperativa perioden efter avlägsnande av adenom prostaty2 Händelser efter operatsii3 rekommendationer före vypiskoy4 Oslozhneniya4.1 Postoperativ krovotechenie4.2 Vospalenie4.3 TOUR sindrom4.4 Problem mocheispuskanie4.5 Inkontinens mochi5 Retrograd eyakulyatsiya6 Vad som är möjligt och vad som är omöjligt efter operatsii6.1 Effekt

Funktioner i den postoperativa perioden efter avlägsnande av prostata adenom

custom_block (11, 74614117, 377); custom_block (8, 38548887, 377);

Avlägsnande av prostataadenom efter operationstiden är olika för varje patient. Denna sjukdom påverkas oftast män vid 50 års ålder. Adenom är en godartad tumör som gör det svårt att urinera och orsakar ett antal andra obehag som försämrar livskvaliteten.

Postoperativa åtgärder

Custom_block (16, 72574714, 377);

Den enda sätt att effektivt rädda en man från en sjukdom är en operation. Avlägsnande av prostata adenom förbättrar patientens tillstånd avsevärt. Få patienter efter proceduren går till doktorn igen.

I den postoperativa perioden inom några timmar efter proceduren tvättas blåsan med saltlösning så att blodproppar inte bildas.

Omedelbart efter operationen kan patienten inte gå själv "på en liten", så en speciell urinskateter injiceras. Med honom borde patienten stanna i två, tre dagar, varefter återhämtningen är framgångsrik, tas den bort. Ibland kan spasmer uppstå ur katetern, men det kommer att passera.

I den postoperativa perioden, när patienten fortfarande är på sjukhuset, föreskrivs antibakteriella läkemedel för att förhindra infektion och rekommendera att öka mängden vätska som används.

Efter operationen för att avlägsna adenom i prostata får patienten gå ut ur sängen först efter två, tre dagar.

Innan katetern avlägsnas fylls blåsan. Och när katetern avlägsnas måste patienten urinera. Denna procedur gör att du kan utvärdera urinering och förstå hur framgångsrikt operationen var.

Det händer att efter att ha tagit bort en prostatatumör i urinen kan patienten märka blod eller blodproppar. Dessa är de vanliga postoperativa symtomen som går igenom en vecka eller två.

För att snabbt rensa urinen från blodet rekommenderas att man dricker mycket vätskor. Detta kommer att tvätta blåsan, och återhämtningen kommer att gå snabbare.

Rekommendationer före ansvarsfrihet

En eller två veckor efter avlägsnandet av prostata adenom kan en man återvända hem. Men bara om operationen lyckades, och det finns inga negativa reaktioner i kroppen. För att kroppen ska återhämta sig snabbare är det nödvändigt att följa rekommendationer från en specialist. Återhämtningen påverkas av allt och mat och livsstil.

Snabbare att återvända till det vanliga systemet efter operation är möjligt om du följer sådana regler:

Lyft inte vikter; Strikt efterlevnad av kost är väsentlig; Regelbundet besök hos läkaren; Ökning av daglig vätskedos Vägran från alkohol; Regelbundna vandringsturer; Uppsägning av sexuell aktivitet i 1,5 månader; Besök på paren ska skjutas upp till full återställning av krafter.

komplikationer

Effektiviteten hos transurent resektion eller TUR och öppen adenomektomi är ganska hög. Men efter avlägsnandet av tumören i prostatakörteln kan det finnas vissa komplikationer. Till exempel, postoperativ blödning, inflammation, ett turssyndrom, problem med urinering, urininkontinens, retrograd ejakulation.

Postoperativ blödning

Efter TUR har prostata adenom liten risk för blödning. Vanligtvis beror detta på dåligt utförda åtgärder för att avlägsna tumören eller återupptaga arteriella trunkar. Om konservativa åtgärder inte eliminerar komplikationen, öppnar blåsan och spolar de blödande kärlen.

inflammation

custom_block (1, 5677323, 377); custom_block (6, 25743717, 377);

Efter avlägsnande av prostata adenom i prostatakörteln kan inflammation uppträda. Således eliminerar kroppen de förstörda cellerna. Symptom på inflammation kan vara hög kroppstemperatur, hjärtklappning, ökning av leukocyterna i blodet.

Efter avlägsnande av tumören i prostatakörteln kan kroppen få en infektion. Den är fylld av njurar och testiklar. Symtom på komplikationer efter TUR av prostata adenom förekommer antingen omedelbart efter proceduren eller inom en vecka.

TUR-syndrom

Under TUR kommer adenom prostata genom venerna i blodet en liten mängd vätska. En sådan process är helt normal. Men om mängden vätska är hög och det är av låg kvalitet, inträffar ett TUR syndrom.

För tillfället börjar de använda den nyaste teknik och droger i samband med vilken sådan komplikation efter TUR är sällan.

Symtom kan uppstå även under TUR. Efter operationen åtföljs syndromet av ångest, förvirring, kräkningar, andfåddhet, takykardi.

Om du inte vidtar åtgärder kan komplikationen efter TUR av prostataadenom orsaka problem med hjärtat, blodkärlen, njurarna eller leda till hjärnödem, utveckling av chock.

Behandling efter TUR bör utföras mycket snabbt. Det är nödvändigt att återställa vattnet och elektrolytbalansen.

Problem urinering

Anledningen till detta är oftast tekniska fel under genomförande av operationer. Konservativa metoder i denna situation kommer inte att hjälpa, för att förbättra patientens tillstånd kan bara återvända till prostata.

Urininkontinens

Under blåsans återkomst till normalt arbete kan det finnas problem med retention av urin. Man tror att om patienten lider mycket inkontinens före proceduren, måste han vänta länge tills blåsan börjar fungera normalt. För att förbättra situationen ökar muskeltonen med hjälp av speciella preparat.

Retrograd ejakulation

Efter avlägsnande av tumören i prostatakörteln upplever vissa patienter retrogradutlösning. Detta är processen när spermien går in i urinblåsan under utlösning, och inte utanför. Detta fenomen är väldigt alarmerande för män, men för närvarande finns det inget sätt att eliminera denna avvikelse.

Många patienter är oroliga för att avlägsnandet av prostata adenom kan orsaka impotens. Erektilfunktionen störs sällan under operationen, men om impotens var före proceduren kan den inte korrigeras.

Vad kan och kan inte göras efter operationen

Rehabilitering efter operationen av prostatakörteln beror på hur väl operationen har utförts och vad patientens tillstånd är vid tidpunkten för urladdning. Men alla patienter rekommenderas att ta hand om sig själv efter att ha återvänt hem, tills välbefinnandet förbättras. Du kan inte gå till jobbet strax efter sjukhuset. Måste gå några veckor. Om arbetet är stillasitt måste du göra en uppvärmning. Efter borttagning av prostata adenom är det användbart för en patient att gå till fots, ju längre desto bättre. Även efter ett tag kan du simma eller göra en lätt övning på morgonen. Otillräcklig fysisk aktivitet kan leda till en förvärmning av sjukdomen.

Det rekommenderas också att inte lyfta en vikt över två kilo efter avlägsnande av en tumör i prostatakörteln.

Det är särskilt oönskat att röka cigaretter. Nikotin påverkar blodcirkulationen dåligt och kan provocera inflammation.

Körning av bil rekommenderas inte minst en månad efter proceduren.

Strömförsörjning

Korrekt näring är viktig under den postoperativa perioden. Diet främjar snabb återhämtning. Måltider bör inkludera ätljusmat.

Diet under återhämtningen bör utesluta röka produkter, kryddor, stekt och saltad alkoholhaltiga drycker.

Custom_block (7, 42654193, 377); custom_block (4, 65135724, 377);

Dessa produkter kan orsaka smärta när du urinerar. Mat bör innehålla gröt, mager soppa, frukt, grönsaker, viktigast av allt, mer fiber. En sådan diet hjälper kroppen att gå igenom en period av återhämtning.

custom_block (15, 41076094, 377); custom_block (18, 46214094, 377);

Hur man återställer styrkan efter att prostata har avlägsnats

Ofta kommer patienter med prostata adenom till operationsbordet. Moderna metoder gör det möjligt att utföra interventionen med minimal blodförlust och utan kontakt med nervändar. Inte mindre än resultatet av operationen, män är oroade över återställandet av potens efter avlägsnande av prostata.

Indikationer för kirurgisk behandling av prostata adenom

Indikationer för borttagning:

 1. Maligna tumörer eller cancerceller som upptäckts som ett resultat av diagnos.
 2. Problem med urinering genom kateter under lång tid.
 3. Njurinsufficiens i någon form.
 4. Urolithiasis, när insättningar inte passerar genom urinröret och blockera den.
 5. Infektion i urinvägarna.
 6. Blodig urladdning i urinen.

Beslutet om radikalt kirurgiskt ingrepp tas av en urolog efter en omfattande diagnos. Med korrekt behandling, om operationen kommer att ha en positiv effekt, svaret på frågan: om du tar bort prostata, vad som händer med styrkan - kommer att vara optimistisk. I vissa fall är återhämtning möjlig på mindre än sex månader av prostatektomi.

Metoder för kirurgisk behandling

I medicinsk praxis finns det flera typer av kirurgi för att ta bort prostatakörteln. Typ av operation beror på typen av tumör, komplikationer och åtföljande patologier. Vad erbjuder kirurgi:

 1. Transuretral resektion. Det genomförs genom urinvägskanalen, med hjälp av ett slingverktyg med en optisk kamera. Läkaren ser hur mycket vävnaderna påverkas under processen och tar bort hela tumören. Prioritetsuppgiften här är att bevara prostatakörteln. Komplikationer efter denna typ av resektion är få.
 2. Adenomektomiyu. Genom ett litet snitt i underlivet. Läkaren skakar tumören. Det här är en ganska traumatisk teknik. Rehabiliteringsperioden efter adenomektomi är 12 veckor.
 3. Laserstråle En speciell formulering införs i tumören. Då värms den av laserstrålens värmeverkan. Vätskan värmer upp och förstör tumörvävnaden. Detta är ett minimalt invasivt förfarande med minimal blodförlust. Återhämtning är snabb och nästan smärtfri.

Ju tidigare en man vänder sig till en läkare, desto mindre riskerar degenerering av tumören till en cancerart och desto större är risken att kraften kommer att återställas i sin helhet efter avlägsnande av prostata

Eventuella postoperativa konsekvenser

Komplikationer efter excision av tumören eller fullständigt avlägsnande av prostatakörteln uppträder ofta. Vilka komplikationer uppstår efter:

 1. Fördröjd urinering.
 2. Inkontinens. Blåsan återställs inte omedelbart efter borttagning av prostata adenom. Han får inte hålla urin ett tag. Komplikation passerar med tiden utan behandling.
 3. Urin med blod. Några droppar blod i urinen i flera dagar är inte en patologisk process. Men när urin med blodproppar tilldelas under lång tid, finns det mycket smärta, du behöver diagnostik och behandling. Blåsan öppnas och kärlen sys.
 4. Inflammatorisk process. Omedelbart efter operationen är det en liten inflammation i det opererade området. Detta är normalt. I vissa fall är inflammation åtföljd av en infektion. Temperaturen stiger, det allmänna tillståndet i kroppen förvärras, terapi utförs för att eliminera inflammation och infektion.
 5. Transuretralt syndrom. När en överdos av vätska som införs i urinröret finns ett postoperativt syndrom, som åtföljs av takykardi, förvirring, kräkningar, panikattacker. Behöver akut medicinsk hjälp. I annat fall uppstår anafylaktisk chock och ackumulering av vätska i hjärnvävnad i hjärnan. Det är nödvändigt att normalisera elektrolytvattenbalansen.
 6. Ejaculations dysfunktion. Teknisk felaktighet vid ingreppet leder till det faktum att seminalvätskan inte utsöndras, men förblir i blåsan. Komplikation sker sällan och behandlas inte.
 7. Erektil dysfunktion efter avlägsnande av prostata uppstår oftast, om det före funktionsfel uppstod funktionsstörningar. Då, även efter resektion av prostatakörteln, kan kraften inte återhämta sig.

Ett korrekt rehabiliteringssystem är mycket viktigt för patienten. Om partiell resektion av prostata har utförts är det möjligt att återkomma sjukdomen med komplikationer. Därför måste du följa alla råd från en läkare. Detta är det mest tillförlitliga förebyggandet av återfall och komplikationer.

Snabba återställningsförhållanden

Varaktigheten av återställning av erektion efter avlägsnande av prostata beror på alla kroppssystems funktion av flera faktorer: typ av operation, patientens ålder, de samtidiga patologierna och prostatakörteln. Förnyelseperioden varierar från en månad till ett och ett halvt år.

Om prostata tas bort helt kan rehabilitering ta cirka två år. Uppgift av läkare är att förhindra utseendet av nya maligna tumörer, så återupptagandet av manlig kraft minskar i bakgrunden. Patienten ska besökas av en urolog minst två gånger om året efter fullständig återhämtning.

 1. Drogbehandling. Antibiotika behövs för att förhindra uppkomsten av prostatit efter operation. Det är viktigt att minimera risken att få smittämnen i det opererade området. För att påskynda sårläkning och minska smärtan förskrivna antiinflammatoriska och analgetika.
 2. Rätt drink. Du behöver dricka mycket: slagg tas bort och vävnaderna återställs. Den optimala mängden vatten är 15 glas per dag.
 3. Rest. Under de första fyra veckorna borde det inte finnas någon fysisk ansträngning. Flytta inte eller lyft en last som väger mer än tre kilo.
 4. Korrekt arbete i tarmarna. Avföring bör ske dagligen. Förstoppning förvärrar läkningsprocessen. För att rensa tarmarna kan du använda lätta laxermedel.
 5. Begränsning av sexuell aktivitet. Patienten måste glömma månens kön för två, inte mindre. Vanligtvis under denna period börjar erektionen efter avlägsnande av prostata att återhämta sig

Genomförandet av dessa rekommendationer kommer att påskynda rehabilitering efter operationen och återställandet av manlig kraft kommer att röra sig snabbare.

Något mindre än hälften av männen efter operation på prostatakörteln stöter på negativa förändringar i manlig kraft. Men i de flesta fall är det möjligt att återställa sexuell aktivitet och potens efter borttagning av prostata.

Om impotens uppstod efter skador på nervändarna under operationen, kan den inte återställas.

Så här återställer du erektilfunktionen:

 1. Medicinering. Läkare ordinerar hämmare: "Viagra", "Cialis" och andra för att undvika fibros.
 2. Med hjälp av övningar. Det rekommenderas att göra speciella övningar för att stärka de inre, intima musklerna, som utvecklades av Dr. Kegel.
 3. Tidig inledande av sexuell aktivitet. Efter två till ett och ett halvt månader måste du börja ett sexuellt liv.

Om det inte går att återställa styrkan med ovanstående metoder, utförs genitalernas protetik.

Effektiva droger och tekniker

För att återuppta styrkan efter operationen, föreskrivs kurser:

 1. Zidena (Udenafil). Läkemedlet är i tablettform. Förbättrar erektil funktion
 2. Vilitra (vardenafil) Medel i tabletter som förbättrar blodflödet i bäckenorganen;
 3. Kamagra. Producerad i form av tabletter och gel, visas för att öka styrkan.

I händelse av ineffektiviteten hos den tidigare behandlingen kan andrologen föreskriva intracavernösa injektioner i penis.

Medel för intrakaversion, som utsetts av läkaren:

Sådana injektioner kan göras på egen hand. Första gången doktorn visar patienten hur man korrekt administrerar läkemedlet till kroppen. Det är nödvändigt att göra detta mycket noga, för att inte skada venerna i penis. Ta inte mer än en injektion per dag och inte mer än 2-3 gånger inom sju dagar.

Överensstämmelse med kost

Det är väldigt viktigt att följa regimen med rätt näring. Diet hjälper till att stärka immuniteten, eliminerar förstoppning, diarré, normaliserar urinflödet. Minskar puffiness, karakteristiskt efter kirurgisk ingrepp.

Hur man äter ordentligt efter avlägsnande av prostata adenom:

 1. Effekten måste vara en bråkdel. små portioner, men ofta
 2. Konsumera mer grönsaker, frukt, gröna
 3. Kött och fiskprodukter för ett par
 4. Två eller tre gånger i veckan kokt kött och bakad fisk med låg fetthalt
 5. Vanligtvis finns det fermenterade mjölkprodukter: kefir, ryazhenka, kesost, naturlig yoghurt
 6. Te och kaffe ersatte kompott, juice och inte mycket söta fruktdrycker

Vad att utesluta från kosten:

 1. Du kan inte feta, salta, stekt, röka produkter.
 2. Inga marker, kakor och andra produkter med konserveringsmedel.
 3. Uteslut alkohol, drycker med koffein, kolsyrade vatten.

Rätt balanserad diet accelererar rehabilitering och återhämtning.

Terapeutisk fysisk träning

Fysisk ansträngning är förbjuden under de första åtta veckorna efter operationen. Efter vila bör träning gradvis införas så att musklerna stärks, men det finns ingen stagnation av blod i det lilla bäckens organ. Du bör undvika kraftövningar, jogging och hoppning. Idealiskt alternativ - hjärtkirurgi och motionsterapi. Det optimala träningsprogrammet är utvecklat av instruktören i fysioterapier och den behandlande läkaren.

Individuella övningar måste göras för att återställa muskelton till perineum. Kegel förstärker till exempel perfekt sfinkteren och har en positiv effekt på bäckenorganen, men de behöver bara göras efter att ha råd med en läkare.

Finns det några folkliga vägar

Traditionell medicin erbjuder hemmet metoder för att återställa potensen. De kan användas tillsammans med läkemedelsbehandling, som ett tillägg. Använda avkodningar och tinkturer av medicinska örter, medicinska bad.

Läkarnas uppfattning om återupptagande av funktioner

Enligt urologer uppstår rehabilitering av den tidigare potensen efter radikal intervention i de flesta fall oberoende.

slutsats

För att återställa erektilfunktionen efter operation på prostata påverkas av flera faktorer. Det här är patientens ålder, och kvaliteten på erektion före ingreppet, och hur rehabiliteringsprocessen går. I något fall bör du rusa eller på något sätt stimulera funktionerna i det intima systemet fram till slutet av perioden för regenerering av körtelvävnaderna. Den framgångsrika genomförandet av den postoperativa perioden är en garanti för återställandet av manlig kraft.