Huvud
Förebyggande

Hur överföres gonorré?

Gonorré är en av de vanligaste venerala sjukdomarna i världen. Sjukdomen är mycket farlig, eftersom det vanligtvis inte detekteras omedelbart, vilket främjar smittspridningen. Gonorré orsakar i de flesta fall svåra komplikationer, vilket medför en signifikant avtryck på hälsan. Men med omedelbar behandling av konsekvenserna kan man undvika. Men trots allt kan varje person skydda sig från denna smutsiga sjukdom. För att göra detta måste du veta de viktigaste sätten att överföra gonorré.

Sexuellt överförd infektion

Gonorré överförs vid oskyddad kontakt med någon form av kön. Infektionen kan också överföras genom sexuell kontakt med ofullständig penetration, och till och med helt utan att tala på medicinsk språk - när man petting. Spridningen av gonorré genom sexuell överföring har emellertid vissa särdrag. Så, kvinnor är mycket lättare smittade med män. Detta beror på strukturen hos kvinnliga genitalier. Slidanets slemhinnor har en veckad konsistens, så gonokocker lätt sätter sig på sina väggar och på ytan av livmoderhalsen. Även med en grundlig douching efter en sexuell handling kan du inte ta bort alla gonokocker. Hur överföres gonorré när det gäller män? De är svårare att bli smittade, eftersom det är svårt för en kvinna att komma in i ett ganska smalt hål i sin partners urinrör. Även om gonokockerna trängde in i urinröret, sedan med ejakulationen kommer bakterierna att kastas tillbaka tillsammans med spermierna. Dessutom kommer chanserna att fånga gonorré minska om omedelbart efter oskyddad samlag kommer mannen att urinera. Urin kan torka de purulenta sekret som har gått in i kroppen. Men lita inte på ett sådant ett positivt resultat under oskyddat sex, som kan infekteras med gonorré så en bris - risken för infektion är mycket, mycket bra.

Möjligheten att infektera med gonorré (och andra sexuella infektioner också) ökar om kontakt uppträder hos en sjuk kvinna under menstruation. Källan av gonokockinfektion ligger ofta i livmodern, och menstruationsflödet innehåller det största antalet bakterier.

Mycket ofta kan en kvinna inte vara medveten om sin sjukdom, vilket också bidrar till den ytterligare spridningen av gonorré. Vid mannen vid infektion uppträder tecken mycket snabbt som tillåter att misstänka att infektion är närvarande och att minska sexuella kontakter.

Slutligen, några nyfikna statistiska fakta. En kvinna med en enda kontakt med en sjuk gonorré blir infekterad i 99% av fallen och en man - bara i hälften. Men är det värt att spela en sådan "rysk roulette"?

Överföring av sjukdomen från moder till barn

Denna metod för infektion med gonorré sprids något mindre än kön. Men med denna variant av infektion blir behandlingen av sjukdomen mycket mer komplicerad. Så hur blir små barn smittade med gonorré?

Infektion av barnet med gonorré äger rum vid tidpunkten för naturlig leverans, när den nyfödda passerar genom den infekterade moderns sexuella vägar. Mestadels är nyfödda tjejer i riskzonen för infektion igen, på grund av kroppens struktur. Fokala skador ligger inte bara på barnens könsorgan, utan också på ögonens slemhinnor. Utvecklar gonokockkonjunktivit, som om möjligt kan orsaka blindhet. Det är uppenbart att denna infektionsmetod är vanlig bland de lägre sociala lagren. Om graviditet inträffar i en kvinnas råd tar alla nödvändiga tester och läsbar i sexuella relationer, är barnets infektion med gonorré nästan omöjligt - sannolikheten för nästan försvinna.

Hushållsmetod

Man tror att läget för överföring av gonorré hushåll (förresten, och syfilis också) kom med de sovjetiska venereologer för att rättfärdiga fel högt uppsatta tjänstemän. Men, som studier har visat, den så kallade. Daglig gonorré är inte en myt.

Gonokocker är extremt instabila för miljön, de kan bara leva i människokroppen, enbart ibland orsakar gonorré. Infektion utan direktkontakt i detta fall verkar osannolikt. Däremot kan gonorré kontrakteras, om du använder några hygienartiklar samtidigt med patienter - en handduk, tvättlapp, knölig tvål av underkläder. Det är också möjligt att överföra infektionen genom disken - en kopp eller sked. I detta fall ligger fokusen på gonorré i struphuvudet eller munhålan. Identifiera sjukdomen i detta fall är svårt, eftersom en smittad person kan ta gonorré för banal angina. Gonorré, även med olika sätt att sprida sin patogen, ganska framgångsrikt behandlingsbar. Med medicinsk kontroll kan du bli av med sjukdomen inom en vecka. Men risken för gonorré är större än det kan tyckas.

Sjukdomen är svår att identifiera i tid, vilket innebär att det finns risk för att utveckla farliga komplikationer. Det enda sättet att förhindra gonoréinfektion är tillförlitligt förebyggande. När du har sex måste du alltid använda barriärtyper av preventivmedel (kondomer). Om oskyddad sex inträffar ska du se en läkare så snart som möjligt och ta proven. Men det viktigaste är att välja och välja sexpartner. När allt kommer omkring talar vi om en ovärderlig gåva - hälsa och frivolitet kan vara dyrt.

Hur överföres gonorré?

Många människor som vet om programmet "kön sjukdom" är inte tillräckligt mycket, fast säker på deras säkerhet och oförmåga att bli smittad i närvaro av en betrodd sexpartner, och även användningen av barriärpreventivmetoder. Faktum är att de farligaste är traditionella sexuella kontakter, under vilka gonokockinfektion överförs från en sjuk partner till en hälsosam genom direkt kontakt med en biologisk vätska som frigörs från könsorganen. Gonorré kan emellertid infekteras med olika former av intim kontakt, som varje hälso-medveten person bör veta om.

Smittvägar

Under studiet av sätten att överföra gonoré upptäckte forskarna några särdrag inte bara under denna sjukdom utan också på sätten för överföring mellan partner. Som det visade sig, den kvinnliga och manliga kroppen reagerar olika på "träffa" med gonokockinfektion, t. E. Engagemang i olika typer av kön, heterosexuella partners har helt olika odds "ord" gonorré.

Det viktigaste sättet för infektion för båda könen är intimitet, bara kvinnan får gonorré nästan 100% av fallen efter kontakt med en smittad man, och hennes partner kan lätt undvika detta öde. Förklaringen till detta - den speciella strukturen av urinröret, som har en ganska smal öppning, är inte alltid "medger" infektion inuti, dessutom, all-fortfarande smyga in gonokocker ofta helt enkelt tvättas bort med nästa del av urin. Kvinnor i den meningen är mycket mindre lyckliga, om det har varit kontakt med en smittad person, även "icke-sexuell" utan penetration, är de fortfarande smittade.

Metoder för överföring av infektion

I de flesta fall, gonorré överförs genom den klassiska samlag utan att använda en barriärpreventivmetod - kondom när gonokocker falla tillsammans med spermier i vagina eller i de vaginala sekret manliga urinröret. Även denna sjukdom överförs ofta under anala samlag med en infekterad person.

"Gonorré" kan "fångas" med oral-könsdelkontakter, men sannolikheten för en sådan infektion är flera gånger lägre än vid traditionella och anal sexuella kontakter. Det är ca 50%.

Ofta sker infektion med samlag utan kondom i "kritiska dagar" när chansen att bli gravid är nästan noll. Men plocka upp gonokocker från en smittad partner i dessa dagar kan vara med en sannolikhet på 100%, det vill säga till infektionen, som är i livmodern, och faller i menstruation, och med dem -.. I den manliga kroppen. Ibland sker överföringen av gonorré genom dålig kvalitet kondomer som förlorar sin integritet under samlag.

Övriga överföringsvägar

Förutom infektion i könsorganen finns det andra, till exempel hushållsinfektionstyp, vilket är mer benäget att påverka kvinnor. En hushållstyp av infektion är möjlig genom linne, handdukar, svampar och hygienartiklar som användes av friska och smittade familjemedlemmar. Sannolikheten för infektion på detta sätt är liten eftersom gonokocker inte är mycket resistenta mot miljöpåverkan och lever inte långt utanför människokroppen. För att förhindra inhemsk infektion är det möjligt att i nästan 100% av fallen, under förutsättning att grundläggande hygienregler följs.

Det finns en så kallad vertikal vägen infektion där sjukdomen överförs från en smittad mor till barnet under dess passage genom förlossningskanalen, t. Om du vill. Under graviditeten är embryot skyddas från moderkakan infektion. Med sådan infektion utvecklas ögonen ofta i barnet, gonokockkonjunktivit-gonoblenaire utvecklas, vilket i vissa fall leder till blindhet hos barnet. Vid nyfödda tjejer, förutom ögon, påverkar infektionen könsorganen.

Förebyggande och diagnos

Om oskyddad sex redan har inträffat, och du har tvivel om hans säkerhet, oroa dig inte och undra när och hur gonorré kommer att manifestera sig. Den huvudsakliga metoden för diagnos är en laboratorieundersökning av den separerade urinröret eller vagina, men ett anonymt test kan göras av alla hemma. Du kan köpa ett prov för gonorré i ett apotek. Om ett positivt resultat erhålls är det nödvändigt att snarast kontakta en specialist för hjälp och inte engagera sig i självmedicinering.

Testet är mycket lätt att använda, för att bära det behöver du kapacitet och lite urin. Testremsan faller till den nivå som anges i den i urinen och efter ett tag visas en eller två remsor. Förekomsten av gonokockinfektion indikeras av manifestationen av två band. Det finns fall där testerna var falska positiva, så får inte omedelbart avskräckas, du måste snarast gå till hjälp till en läkare.

Gonorré: överföringsvägar, symtom, diagnos, behandling

Gonorré kom till oss från antiken. Du kan till och med fira viktiga datum, till exempel "årtusendet i kampen mot gonorré". Låter det Ja, på något sätt inte så mycket. Det finns faktiskt inget att vara stolt över. Ändå delar den internationella klassificeringen av sjukdomar dem inte i ädel och skamlig. Därför, i artikeln hittar du inte tråkig moralisering. Bara torr medicinsk sanning.

Att säga att gonorré - den vanligaste sexuellt överförbara sjukdomar, är det omöjligt, men det kommer att vara långt från sanningen: hon är ofta sjuk och många fler. Antibiotika löser förstås problemet, men bara i viss utsträckning. Många föredrar att inte sprida sjukdomen och behandlas oberoende av varandra och, ofta, är inte sant att i fallet med antibiotika leder slutligen till bildning av resistenta former av patogena bakterier och övergången av sjukdomen till en kronisk form.

Vägar för överföring av gonorré

I de allra flesta fall uppstår infektion när samlag. Dessutom kan denna kontakt vara antingen "standard", könsorgan eller oral eller anala (endast den kliniska bilden av sjukdomen kommer att skilja sig från). Vad kan jag säga, om infektion är möjlig även med en enkel känsla av könsorganen, utan "penetration". En kvinna är smittad med gonorré lättare än en man: för dem är nästan alla kontakter med en infekterad partner garanterad att sluta med patogenens överföring.

Ett annat möjligt sätt att överföra gonorré (liksom all sexuell infektion) är att sända den från moder till foster. Och här menar vi inte intrauterin infektion, men infektion hos nyfödda under moderns födelsekanal. Den mest utsatta platsen i detta fall är barnets ögon (annars - ett öppet slemhinna!). När en gonokocker kommer in i ögonslimhinnan, utvecklas en specifik konjunktivit - gonoblenorea, som manifesteras av massivt ödem i ögonlocken, där det är omöjligt att öppna ögat och blöda bindebenet.

Och det sista möjliga sättet att överföra gonorré - vardagliga. Det är möjligt att använda vanliga föremål (handdukar, sängkläder eller underkläder). Sannolikheten för denna överföringsväg är låg på grund av gonokockens oförmåga i den yttre miljön.

Symptom på gonorré

Perioden från infektionstiden till utseendet på de första tecknen på gonorré kan variera från ett par dagar till en vecka. Men det händer att inkubationsperioden är försenad upp till 3 veckor på grund av manifestationen av "självaktivitet" vid utnämning av antibiotika (ofta felaktig), svag immunitet.

Om du kommer in i urinröret på slemhinnan börjar gonokockerna föröka sig. Senare tränger in i det intercellulära utrymmet, de blir synderna för utvecklingen av svår inflammation.

Liksom de flesta sjukdomar är gonorré akut och kronisk. Om det är väldigt medelvärde (oavsett hur corny - men alla människor är annorlunda), varar den akuta fasen av gonoré upp till två månader, och sedan går sjukdomen "under jord", dvs blir kronisk.

Med tanke på de anatomiska och fysiologiska egenskaperna hos individer av olika kön är det meningsfullt att beskriva symptomerna på gonorré separat för kvinnor och män.

Symptom på gonorré hos kvinnor
Först utvecklas de största problemen i urinröret, vagina och livmoderhalsen. Om den inflammatoriska processen lokaliseras i urinröret, manifesteras det av klåda, frekvent och smärtsam urinering. Om i skeden - då borde du förvänta dig ren utlösning, samma smärta som ökar under sexuell kontakt. Pus som släppts från slidan när den sprids till de yttre könsorganen sprider inflammationen till dem, som kallas vulvit.

Hela problemet är att symptomerna på gonorré hos kvinnor smidas, implicit. Mer än hälften av dem känner ingenting alls (eller lägger inte stor vikt vid). Och faktiskt gonorré - är förrädiska: perioden börjar för den akuta fasen, som kan karakteriseras som "fred och nåd." Allt detta leder till en kronisk process och ytterligare problem i behandlingen. När allt kommer omkring, om deras ouppmärksamhet och slarv "drive" en sjukdom är högre könsorganen - i slemhinnan i livmodern, äggledarna och äggstockarna - du kan få problem med att genomföra sin fortplantningsfunktionen (infertilitet, komplikationer under graviditet eller utomkvedshavandeskap).

Symtom på gonorré hos män
Sjukdomen börjar med att klåda och brinna, intensifieras under urinering. Sällsynt kött och glanspenis. När man klämmer ut knyter sistnämnden ut en dropp av pus.

Urinering blir vanligare och kan resultera i utseendet av en bloddroppe. Ofta i processen med inflammation stramas också regionala lymfkörtlar (i vårt fall inguinala).

Om du startar utvecklingen av den patologiska processen på egen hand, kommer infektionen att spridas vidare längs urinröret, vilket påverkar prostata, vesiklar och testiklar. Urinering hämmas (som med frekventa samtal till den är särskilt smärtsam), kroppstemperaturen stiger och avföring är smärtsamt.

Diagnos av gonorré

Gonorré diagnostiseras sällan ensamt, som regel differentialdiagnos av denna sjukdom med andra infektioner i urinvägarna. Vanligtvis ser det ut så här: patienten kommer till kozhvendispanser och ger smet från urinröret eller från slidan. I fallet med ett tidigare oralt eller analt samlag görs en skrapning från svalgslimhinnan eller rektumet. En förutsättning för korrekt leverans av bioassay är en tre timmars abstinens från urinering. Efter att ha tagit materialet färgas det med ett speciellt färgämne och ses under ett mikroskop (mikroskopisk metod) eller pläteras på ett näringsmedium (odlingsmetod).

I rättvisa är det värt att nämna mer avancerade tekniker: immunfluorescensreaktion (RIF), enzymimmunanalys (ELISA), polymeraskedjereaktion (PCR). De är mer krävande av utrustning och personal än de tidigare två metoderna, så de används mindre ofta.

Behandling av gonorré

Liksom varje infektionssjukdom av bakteriell natur behandlas gonorré främst med antibiotika. Gör inte dig själv en diagnos, eller ska du själv förskriva ett antibiotikum. För att bestämma lämplig antibiotikabehandling är det nödvändigt att genomföra en fullständig undersökning med leverans av ett smet och vid behov ultraljud i bäckenorganen. Båda könspartnerna ska behandlas (om möjligt). För behandlingsperioden är kön uteslutet. Vid fullbordandet är en kontrolllaboratorieanalys nödvändig. Endast genom resultaten kan vi bedöma framgången med behandlingen, och absolut inte på subjektiva känslor och frånvaron av sekretioner.

Och nu ska vi prata om drogerna själva. För behandling av gonorré, antibiotika av fluorokinoloner gruppen (pefloxacin (abaktal), lomefloxacin, ofloxacin, ciprofloxacin), tetracykliner (doxycyklin eller JUnidoks), makrolider (vilprafen, summerad). Vid kronisk gonoré, immunomodulatorer (pyrogenalt, gonokockinaktiverat vaccin), biostimulerande medel (aloe-vätskextrakt) visas.

Hur överföres gonorré - möjliga infektionsvägar

Gonorré är en farlig venerisk sjukdom. Vid otillbörlig eller analfabeter behandling utvecklas allvarliga komplikationer upp till irreversibel infertilitet. I motsats till den befintliga åsikten kan inte bara en person som leder ett promiskuöst sexliv smittas. Det finns flera sätt hur gonorré överförs. Därför måste varje person komma ihåg dem och vidta alla åtgärder för förebyggande åtgärder.

Egenskaper hos patogenen

Gonorré eller, som det kallas i det vanliga folket, utvecklas gonoréen som en följd av penetration av den mänskliga gonokocken. Dessa patogena mikroorganismer sprider sig snabbt genom genitourinary systemet och provar negativa hälsoeffekter.

De kan lokaliseras i följande delar av kroppen: Rektum och anus, vulva, urinrör, livmoderhalscancer, nasofarynx, ögon.

Gonokocker kan existera i det intercellulära utrymmet eller komma in i kroppens celler. I detta hjälper de av en speciell struktur. De har speciella tillväxtar, genom vilka de klamrar sig i vävnaderna och flyttar sig snabbt. I vissa fall absorberas de av andra mikroorganismer, t ex Trichomonas. Efter en behandling av trichomoniasis kommer gonokockerna ut och gonorréen utvecklas.

Gonokocker kan existera i den yttre miljön. Deras död uppstår vid uppvärmning till en temperatur över 56 grader, liksom exponering för direkt solljus.

Dessa mikroorganismer tolererar inte en torr miljö. Kan förbli aktiv i slem och andra biologiska sekretioner så länge de är fuktiga. Enligt de senaste studierna påverkar infektionen oftast rättvisare kön. Med oskyddad sexuell kontakt med en infekterad partner blir upp till 98% av kvinnor smittade. Hos män når denna siffra knappast 50%.

Infektion under samlag

Det huvudsakliga sättet att infektera med en sådan infektion är oskyddad sex. Och detta kan ske i någon form av kön med en smittad partner. Full penetration är valfri. Gonorré överförs även vid petting.

Kvinnor blir smittade snabbare än män. Detta faktum bestäms av könsorganens särdrag. Vagans vikta struktur främjar mikroorganismernas snabba penetrering i livmoderhalsen. Och avlägsna alla mikroorganismer kommer inte att lyckas, även om den fullständiga sprutas i slutet av samlag.

Hos män är sannolikheten att bli sjuk sämre, eftersom det är svårt för mikroorganismer att komma in i kroppen. Urinöppningen är för smal. Om gonokocker fortfarande lyckas komma in i urinröret, kommer de att tvättas tillsammans med spermierna under utlösningen. Infektioner av gonorré kan undvikas om man efter köpet går på toaletten. Trots det är risken att bli sjuk är ganska stor.

Gonorré hos kvinnor förvärras under menstruation. Mikroorganismer börjar bete sig mer aktivt. Därför ökar sannolikheten för att en partner blir sexuellt vid denna tid flera gånger.

Överföring av gonorré under oralsex är inte heller uteslutet. Gonokocker är inte så lätt att tränga igenom nasofarynxens starka vävnader. Men om människokroppen försvagas och kroppens skyddande funktioner minskar, blir smitten lättare att sprida sig. Därför är infektion genom oralsex mycket sannolikt.

Hushållens sätt att infektera

Människor undrar ofta om gonoré kan smittas av den inhemska vägen. Trots mikroorganismernas låga livskraft kan de existera någon tid utanför människokroppen. Det finns följande sätt att överföra gonorré:

 • Användning av personliga tillhörigheter hos en smittad person. Överföring av mikroorganismer är möjlig genom handdukar, sängkläder, tvättdukar, rakningstillbehör. Om en familj har en person med denna diagnos, rekommenderar experter att du ger honom en separat tvål, som avlägsnas bort från tandborstar.
 • Gonorré kan plockas upp när man använder någon annans kläder. Det är strängt förbjudet att bära byxor, kjolar och ännu mer underkläder av en sjuk person.
 • Ett sätt att fånga gonorré är att använda en toalett. Toaletten kan bli en bädd av bakterier. Detta sätt att överföra gonorré bör frukta främst av kvinnor.
 • Inte mindre farligt sätt, hur man kan bli smittad med gonorré, är att besöka offentliga platser. Idag registreras allt fler infektionsfall i badet, i poolen, i bastun. Om bland besökarna finns en infekterad person, faller alla omgivande människor in i riskzonen.
 • Gonoréen passeras också genom de gemensamma rätterna och besticket. I detta fall bosätter gonokocker sig i nasofarynxen. Sjukdomen kommer att likna ont i halsen enligt klinisk bild.
 • I sällsynta fall inträffar infektion med gonorré under badning i en damm. De farligaste är sjöarna med stående vatten.
 • Ofta sker infektion när man kyssar en sjuk person. På detta sätt kan gonorréfaryngit överföras. I detta fall sprider infektionen snabbt i halsen. För infektion krävs ett stort antal gonokocker. Människor med försvagat immunförsvar kan plocka upp sjukdomen.

Trots de olika sätten att bli smittade med gonorré, är oskyddad sex fortfarande den mest troliga. Men förtvivla inte genast. Om det korrekta behandlingsprogrammet följs är snabb läkning möjlig.

En viktig roll i terapin spelas genom snabb diagnos. Därför, om de första tecknen på sjukdomen finns, är det nödvändigt att omedelbart kontakta en läkare.

Infektion av barn

Även barn är inte försäkrade mot sjukdomen. Ett vanligt sätt, som smittade med gonorréa spädbarn - passerar genom en sjuk mödrars födelsekanal. Gonokocker sänds oftare till tjejer, vilket är förknippat med särdragen i kroppens struktur. Överförda mikroorganismer kan påverka könsorganen, såväl som ögon och nasofarynx. Om sjukdomen inte upptäcks i tid eller analfabet kan barnet utveckla blindhet.

Undvik detta problem kommer att hjälpa en gravid kvinna i rätt tid att få alla nödvändiga medicinska undersökningar. Om patologi detekteras, ska behandlingen utföras i tid. Särskild försiktighet måste följas för att övervaka samlag. Sjukdomen kan enkelt överföras från en sjuk mamma, och behandlingen kommer att ta mycket tid och ansträngning.

I moderna medicinska institutioner använder specialister förebyggande metoder för att förhindra infektion. Det nyfödda barnet behandlas med könsorgan och ögon med en specialiserad lösning.

Vad är symtom på gonorré?

När du har funderat på sätt att överföra gonorré, måste du bestämma vilken typ av symtom sjukdomen medföljer. Ju tidigare sjukdomen identifieras, desto mer sannolikt är en snabb botning. Inkubationsperioden kan vara från 2 till 14 dagar.

Hos män kan sjukdomen manifesteras av följande symtom:

 • Urinritningens manifestation är en inflammatorisk process lokaliserad i urinröret. Det finns obehag, smärtsamma känslor under tömningen av blåsan, separation av en purulent hemlighet.
 • Om en man plockade upp gonoréen och inte startade behandlingen i tid, så kommer snart det att finnas prostatit. Skrotan sväller, det finns en stark smärta i underlivet, obehagliga känslor intensifieras med en erektion.

De vanligaste symptomen hos kvinnor är följande:

 • Utseende av purulent urladdning från slidan.
 • Inflammatorisk process, lokaliserad i blåsans område.
 • Rödhet av slidanas slemhinnor.
 • Smärta i underlivet.

Att veta om gonoré, hur det överförs och manifesteras, kan du minska risken för symtom på sjukdomen. Om några negativa symptom uppstår, kontakta omgående läkare.

Förebyggande tekniker

Gonorré av överföringsvägar är ganska mycket. Gonokocker sänds ofta till människor som är oansvariga för sin hälsa. Att undvika sexuell och hemlig gonorré hjälper till att vidta försiktighetsåtgärder:

 • Under samlag, använd alltid kondom. Detta är ett av de mest effektiva skyddsåtgärderna.
 • Den huvudsakliga metoden, som överförs av gonorréen, är slumpmässigt sex. Därför måste du noggrant övervaka dina partners hälsa. Ge upp promiskuitet.
 • Om det fanns ett kön med en person i vars hälsa du inte är säker, rekommenderar experterna omedelbart efter handlingen att förebygga narkotika. Förberedelser och doser bör väljas uteslutande av en läkare.
 • Hos män kommer förebyggandet av sjukdomen att hjälpa till att tömma blåsan omedelbart efter samlag. Kvinnor visar användningen av specialiserade intravaginala salvor.
 • Regelbundet genomgå medicinska undersökningar. De kommer att hjälpa till att upptäcka alla patologier i rätt tid. I denna situation kommer komplikationer inte att utvecklas.
 • Det är alltid nödvändigt att komma ihåg att gonorré påverkar människor med försvagat immunförsvar. Därför är det nödvändigt att vidta alla åtgärder för att behålla kroppens skyddsfunktioner på rätt nivå. I kosten bör ett tillräckligt antal grönsaker och frukter. Försök att gå mer i frisk luft och spela sport. Det vanligaste sättet att upprätthålla immunitet är användningen av vitamin-mineralkomplex. Men droger bör endast väljas efter att ha hört en specialist.

Svaret på frågan, huruvida gonoréen överförs på hushållets sätt, är säkert bekräftande. Det är möjligt att smittas av kontakt med en sjuk person eller med sina saker. Därför måste du noggrant övervaka din hälsa, undvika potentiellt farliga sexuella relationer och observera alla försiktighetsåtgärder.

Gonorré: överföringsvägar, symtom, behandling

Gonorré är den näst vanligaste venerala infektionen efter klamydia. Dess orsaksmedel, Neisseria gonorrhoeae, påverkar främst det mänskliga urogenitala systemet som ligger på slemhinnorna. Oftast finns det hos kvinnor i en ung ålder. En sjukdom utan behandling medför en fara i form av olika slags komplikationer och kan leda till ett dödligt utfall på grund av gonokocks sepsis.

Gonorré: överföringsvägar

Gonorré kan infekteras sexuellt genom någon kommunikation:

viktigt: Hushållsöverföringsvägen är praktiskt taget inte möjlig, eftersom gonokocken inte lever ut ur kroppen längre än 4 timmar. För direkt infektion krävs ett visst antal bakterier själva, vilket skulle kunna komma in i en viss organism, som inte kan ges med hushållsmetoden. Detta utesluter gonoréinfektion genom toalettsitsen, disk, vatten i poolen, en handduk, ett bad och andra vanliga saker.

I detta fall förekommer ofta infektion hos den nyfödda under arbetet genom moderns födelsekanal, vilket uppenbaras av gonokockkonjunktivit.

Var uppmärksam: statistik hävdar att kvinnans risk att bli gonorré blir efter 90% efter en enda samlag med en infekterad partner, medan män blir sjuk endast i 35% av fallen. Denna situation förklaras av olika fysiologiska egenskaper hos strukturen i sexuellt system för kvinnor och män.

Gonorré: symtom

Inkubationsperioden varar från 3 dagar till 1 månad, men oftare upp till 2 veckor. Enligt typ av kurs är gonorré kronisk, när mer än 60 dagar har gått efter infektion och akut - upp till 2 månader.

De första tecknen på gonorré är symtom från urinvägarna i båda könen:

 • nedsatt snabb urinering, åtföljd av smärta;
 • bränning;
 • klåda;
 • purulent urladdning.

Idag har gonorré ofta en atypisk klinisk bild på grund av att den bildas mot bakgrund av en sekundär infektion. I detta fall förändras den blandade infektionen något inkubationsperioden, vilket gör det svårt att korrekt diagnostisera och följaktligen adekvat behandling av gonorré. Som ett resultat är dess kroniska form mycket ofta bildad, vilket redan diagnostiseras i närvaro av komplikationer.

Gonorré hos kvinnor

Tecken på gonorré hos kvinnor kan vara frånvarande eller ha vanliga symtom, vilket händer i 70%.

I detta fall gör en kvinna med gonorré oftast sådana klagomål:

 • vaginal urladdning (riklig, tät eller vattnig, från vit till grön);
 • smärtssyndrom i underlivet;
 • blödning som inte hör samman med menstruationscykeln.

Symptom på gonorré förekommer vanligtvis före menstruationens början. De förekommer i form av cervicit, vaginit och proktit. Gonokock cervicit och vaginit uttryckta sekret fenomen dysuri, smärta i sidan eller buken i en mycket akut form, som varar ca 10 dagar. Varje femte sjuk kvinna observeras En stigande infektion, när bakterier sprider upp könsorganen. Detta underlättas av kausala faktorer som abort, menstruation, intrauterin anordning, födelse. Som ett resultat utvecklar patienten akut endometrit eller salpingit. Den mest negativa prognosen efter salpingit är infertilitet på grund av ärrbildning i äggledarna, ektopisk eller ektopisk graviditet, missfall.

Var uppmärksam: spridning av kroppen, kan gonorré påverka andra organ: hjärta, leder, hud, njurar, hjärna, muskler, lever, ben, sepsis.

Det finns också vanliga symptom på gonorré:

 • illamående;
 • dålig hälsa
 • smärta i underlivet
 • lös avföring
 • ett subfebrilt tillstånd
 • störd menstruationscykel.

Gonorré hos män

De viktigaste symptomen på gonorré i det starkare könet är urladdning från penis (riklig, vit eller gul), som lämnar spår på underkläderna.

Om sjukdomen inte behandlas sprider den sig uppåt och kan penetrera sig i testiklarna. Orsaker i dem irreversibla degenerativa processer. En typisk klinik av gonorré hos män är akut urinrör. Det manifesterar sig 2-5 dagar efter oskyddad samlag. En man klagar över urinering och urladdningssjukdomar. Genom den typ av utsläpp är oftast skiljas från gonorré, klamydia, sedan början, kommer de att vara slemmiga och smal, men en dag eller två varv i pus och blir mycket mer.

Var uppmärksam: För att gonorrésförloppet hos män kan vara asymptomatisk blir de ofta en källa till sjukdomsutbredning.

diagnostik

Trots de ganska akuta symptomen på gonorré kan den endast bekräftas genom laboratoriemetoder efter att ha besökt en specialist. Undersökningen för gonorré innehåller sådana föremål:

 • Doktors besök. Efter att ha samlat anamnes och klargör klagomål genomför läkaren en undersökning. Gynekolog vid bimanual undersökning och spegeln bestämmer kvinnan inflammation: hyperemi av vaginalslemhinnan, svullnad i munnen på urinröret, cervicit, rikliga purulent haraktera.U män upptäcka tecken på vener uretrit och varig urladdning.
 • Laboratoriediagnostik.

För att bekräfta gonorré genom laboratoriemetoder används följande metoder:

 1. Analysen av excretet som tas från urinröret är ett smärta för gonorré.
 2. Såning av urladdning från livmoderhalscancer, struphuvud, urinrör, rektum, vagina. Denna analys är mest korrekt och tar ungefär 7 dagar. Det är hans oftast ordinerad för misstänkt gonorré hos kvinnor.
 3. Polymeraskedjereaktion. Denna DNA-diagnos, som låter dig upptäcka patogen inom 1-2 dagar med en säkerhet på 95%.

Det är viktigt att: Ett smet på gonokocker kan upptäcka sjukdomen bara hos 60% av kvinnorna som har gonorré och 90% av männen. I detta fall är den mest informativa metoden utsöndring av sekretioner eller PCR-metoden.

Behandling av gonorré

viktigt: när misstanke om gonorré är extremt farligt att engagera sig i självmedicinering. Endast en läkare kan korrekt diagnostisera och välja adekvat behandling. De vanligaste komplikationerna av gonorré är infertilitet och impotens.

Behandling av gonorré består i utnämning av antibiotika. Läkemedlet väljs utifrån svårighetsgraden av symtom och patientens tillstånd. Oftast rekryteras en representant för gruppen av cefalosporiner och fluorokinoloner.

Framgången att behandla gonoré beror på det korrekta valet av antibiotika, dosen och varaktigheten av administrationen. Med intolerans mot antibiotika förskrivs sulfonamider. Parallellt, om så är lämpligt i systemet inkluderar botande immunterapimedel, topiska preparat (salvor, geler, pastor), såväl som en fysioterapi (UHF bad).

Det är viktigt att inte sluta behandlingen efter investeringens början, för i detta fall är gonokocken inte helt eliminerad, utan går helt enkelt till latent form och fortsätter kroniskt. I detta fall kan patogen utveckla resistens mot antibiotika, på grund av vilket gonorréen blir dold, och det är mycket svårare att därefter diagnostiskt diagnostisera det. Efter kursen ska du upprepade gånger ge ett smärta till gonokocken.

Läkare rekommenderar även under följande behandling följande allmänna rekommendationer:

 • Strikt efterlevnad av reglerna för personlig hygien.
 • Noggrann handtvätt efter att ha rest på toaletten.
 • Att följa ett tillstånd av riklig dryck under behandlingen.
 • Män är förbjudna att pressa pus från urinröret för att undvika spridning av gonorré.
 • Uteslut från dagens meny varmt och salt, någon alkohol.
 • Du kan inte gå till poolen.
 • Du får inte cykla, en stationär cykel.
 • Uteslutning av tung fysisk ansträngning.

Gonorré hos män behandlas av en urolog eller en venerolog, hos kvinnor - av en gynekolog.

Var uppmärksam: moderna mediciner är fullt kapabla att bota gonorré, men under förutsättning att patienten följer alla medicinska rekommendationer, tar medicinering och respekterar reglerna för personlig hygien.

Förebyggande av gonorré

Förebyggande av gonorré är på grund av att man observerar enkla men effektiva metoder för att förebygga det:

 • permanent sexuell partner
 • vägran av tillfälliga sexuella relationer
 • regelbunden användning av kondomer
 • Besök doktorn vid de första alarmerande symptomen.

Mer detaljerad information om de största svårigheterna vid behandling av gonorré i samband med gonokockmutationer, gonorrésymptom och förebyggande åtgärder som du får genom att titta på denna videorecension:

Viktorova Julia, obstetrik-gynekolog

20 656 visningar totalt, 3 visningar idag

Vägar för överföring av gonorré

Eftersom gonorré är en veneral sjukdom är det uppenbart att huvudvägen för överföring av gonorré är sexuell. Infektion med gonorré kan förekomma med olika former av sexuell kontakt. Överföring av orsaksmedlet av gonorré är möjligt även under "ofullständigt" samlag, när det bara finns en gemensam kontakt mellan könsorganen, utan att penis införs i slidan.

Om vi ​​pratar om sannolikheten för infektion med gonorré, anser venereologer att de farligaste traditionella, det vill säga vaginala kontakter, liksom analsex. Kanske infektionen med gonorré och oralsex, men sannolikheten för överföring av infektion i detta fall är lägre än med genital eller analt samlag. Gonorré är mycket enkelt och snabbt överfört från en sjuk partner till en frisk. Enligt forskning är sannolikheten för gonoréinfektion med ett enda kön utan kondom hos en sjuk partner cirka 50%.

Män blir smittade av sjuka partner mindre ofta än kvinnor. Detta beror på att ett litet antal gonokocker helt enkelt inte kan komma in i urinrörets smala öppning, eller genom att drabbas kan gonokocker utstötas eller tvättas bort med urin. För en man som går på toaletten efter samlag kan det därför vara ett sätt att förhindra gonorré, även om denna metod inte kan kallas mycket tillförlitlig. Infektion med gonorré män inträffar vanligen under menstruation partner eller omedelbart därefter, vid den förlängda samlag med sin turbulenta slut, när ett stort antal gonokocker tas ur de djupa klyftor.

Hur överföres gonorré?

Hur överföres gonorré? Tyvärr, inte bara sexuellt, även om denna sjukdom oftast hänför sig till sexuellt överförbara sjukdomar. Enligt statistiken är gonorré en av de vanligaste sjukdomarna, särskilt bland ungdomar.

Denna sjukdom orsakas av en speciell mikroorganism, gonokocker, som kan parasitera inte bara i könsorganet utan också på munnhinnorna i munnen, ögonen och inre organen. Det är inte nödvändigt att engagera sig i självmedicinering av denna sjukdom, eftersom detta kan leda till olika komplikationer (till exempel infertilitet) och förkortning av processen.

Det huvudsakliga sättet att överföra gonorré

Trots förekomsten av en mängd skyddande medel är samlag det ledande sättet att sprida gonorré. Med graden av infektionsrisk är i första hand oskyddad vaginal och anal coitus, och på andra plats i denna lista är det säkert att hålla oralsex.

Infekterade med gonorré kan vara inte bara i traditionella sex, men även för vanliga intima smekningar, om könsorganen partners i kontakt med varandra, men penis inte sätts in i slidan. Sannolikheten för infektion med ett enda oskyddat samlag är 50% och i närvaro av samtidiga inflammatoriska sjukdomar - ännu högre.

Kvinnor nästan alltid smittade, och män oftast när de deltar i amorous nöjen partner under menstruationen, i närvaro av asymtomatisk gonorré från henne under den förlängda samlag, penetration av infektion i urinröret av män kanal.

Hur överföres gonorré på andra sätt?

Från mor till barn under födseln. Genom att passera genom gonoréen infekterad med födelsekanalen blir barnets ögon infekterade i nästan 100% av fallen, då utvecklas gonokockkonjunktivit efterfulgt av blindhet i barnet. Under könsförlossningen kan flickornas sexuella organ också bli smittade.

Genom hushållsartiklar. Även om detta sätt att överföra är sällsynt ökar sannolikheten för det om någon i familjen har sjukdomen. I detta fall uppstår infektion om en person använder en svamp, en handduk, en patients linned med spår av torkad gonorrépus. I familjer med låg hygiennivå kan flickor som ännu inte har sexliv infekteras (moderna smutsiga händer i infektionen spelar en viktig roll).

Hur man identifierar gonorré i hemmet

Om du kommer ihåg att det finns asymptomatiska och atypiska former av gonoré, är det nästan omöjligt att upptäcka gonorré hemma. Den mest tillförlitliga är att ha en enda sexpartner, ges ömsesidig lojalitet mot varandra eller inte att leva ett sexuellt liv i allmänhet.

I andra fall kommer det optimala alternativet att bli en vanlig medicinsk undersökning och leverans av test för närvaro av ZPP.

Hur kan du misstänka en gonorré

Det är möjligt att misstänka gonorré om det finns några av följande symtom 2-14 dagar efter samlag:

Hos män

 1. Urinflammation (urinrör), uppenbarad av litet obehag i urinröret, penisens ömhet och purulent urladdning från den.
 2. Prostatit, inflammation av epididymis, seminal vesiklar: svullnad i pungen, smärta i underlivet, perineum, intensifierar under erektion.

Hos kvinnor

 1. Uretrit, karakteriserad av purulent eller mukopurulent urladdning.
 2. Blåsans inflammation (snabb och smärtsam urinering).
 3. Vaginit (röda vaginala väggar, purulent urladdning).
 4. Obehag, smärta i buken, ömhet i samlagret kan indikera att gonorré har spridit sig till andra organ (äggledare, livmoder etc.).

Kronisk gonorré är också ofta asymptomatisk, och i vissa fall kan en kvinna bara upptäcka den när man söker hjälp för behandling av infertilitet.

Sällsynta former av gonorré

Inflammation i ändtarmen (proktit): klåda i anus, periodisk blödning, purulent urladdning, förstoppning.

faryngit: smärta i halsen, pershenia.

serohepatitis: smärta i rätt hypokondrium, illamående, kräkningar, feber.

Articular form av gonorré: inflammation i knä, fotled, armbågsskår eller handled, feber, ömhet, svullnad och begränsning av gemensam rörlighet observeras också. Standardbehandling är inte effektiv.

Disseminerad gonokockinfektion: sår på huden, polyartrit, feber. Rashes malo-smärtsamma, av liten storlek, med närvaron av pus.

Såsom framgår av ovanstående, är det svårt även för en fackman på området i vissa fall av gonorré diagnos, kan den mer så under en enda samlag infekteras av flera sjukdomar, sexuellt överförda: såsom gonorré och syfilis.

Till vilken läkare som ska ansöka

Venereologi behandlar gonorré. Också misstänkt för sjukdomen kan andrologist, urolog, gynekolog. Behandlingen omfattar ögonläkare, reumatolog, hepatolog, ENT-läkare, infektionist, beroende på det drabbade organet. Om en person ofta är sjuk med gonorré, rekommenderas han att besöka en sexolog för att lära sig om korrekt sexuellt beteende.

Gonorré: överföringsvägar, symtom, diagnos, behandling

Gonorré i 99% av fallen överförs denna sjukdom genom att ha sex, det vill säga en infektion som är sexuellt överförd

Gonorrés orsaksmedel är bakteriegonokocken som parasiterar slimhinnorna i människokroppen. I 99% av fallen överförs denna sjukdom när man har sex, det vill säga det är en sexuellt överförd infektion (en förkortning för STI). Venereal sjukdomar är ett ömtåligt och ömtåligt ämne, men i tid blir bekant med det, skyddar en person sig själv och människor nära honom. Låt oss tillbringa några minuter i den här frågan.

Under denna tid lär du dig:

 • om alla överföringsvägar;
 • vad är formerna för gonorré?
 • om tecken på sjukdomen
 • om gonoréen infekterar barn
 • vilket leder till oändlig behandling och självbehandling;
 • hur sjukdomen diagnostiseras hos vuxna och barn
 • som används för att behandla sjukdomen.

Den bästa behandlingen är förebyggande

Det är förbjudet att delta i samlag med män och kvinnor, utom när det är tillåtet.

1. Förvisso har troende lyckats,
***
5. Vem skyddar sina sexuella organ från alla,
6. Bortsett från deras fruar eller slavar, med vilka deras händer har tagit grepp, för vilka de inte förtjänar att hävas,
7. De som vill göra detta är brottslingar.

Sura 23, Troende (Den Heliga Koranen)

Nu på webbplatser av män och kvinnor rekommenderas att självständigt behandla könsorganen med antibiotika inom två timmar efter samlag. Men bäst av allt, man och fru, om någon av dem har en sjukdom, undviker i allmänhet samlag till slutet av behandlingen.

Kom ihåg att en sådan frekvent behandling kommer att leda till förekomsten av resistens mot droger i gonokocker och andra bakterier, vilket kommer att komplicera och förlänga behandlingen vid infektion. En klumpig introduktion av lösningen i vagina och urinrör främjar penetrering av bakterier upp till de inre reproduktionsorganen, vilket orsakar svåra komplikationer. Det är bättre att söka kvalificerad hjälp från en läkare än att förstöra din hälsa med självmedicinering och oprofessionell profylax.

Vägar för överföring av gonorré

Nästan alltid denna sjukdom överförs under samlag. Män blir sjuka mindre än två gånger: det förklaras av en smal urogenital kanal. Slimhöljet hos en mogen kvinna är slitstark mot gonokocker, så risken att bli sjuk är mycket lägre med ofullständig inmatning, kallad petting.

Infektion överförs utan direktkontakt hos könsorganen. Använd kondomer för anal och oralsex.

Gonorré är smittad med hushållsmedel - genom badrumstillbehör och underkläder. Detta gäller särskilt för tjejer, gravida kvinnor och klimakterier. De har vaginala celler förändras och sårbara mot bakterier.

Generiska membraner skyddar fostret i livmodern, mycket sällan kan infektioner övervinna dem och infektera barnet. Vanligtvis blir en nyfödd sjuk vid födseln och passerar genom en sjuk möders väg: ögon påverkas (blenorrhea), flickor kan ha en vagininflammation.

Symptom på gonorré

Det vanliga för båda könen av infektion i halsen och rektum uppträder nästan alltid asymptomatiskt eller lite symptomatiskt. vid gonokocksfaryngit ibland finns det rodnad och ont i halsen, och feber är ett tecken på förkylning. i proktit symtom är inte så vanliga: purulent urladdning från ändtarmen, smärta när det är lättat från bearbetade livsmedel.

Gonorré kan inte förväxlas med tröst.

blennophthalmia hos nyfödda förekommer 2-3 dagar efter födseln: första svullnaden i båda århundradena börjar senare riklig purulent urladdning. Nederlaget av hornhinnans gonorré leder till blindhet. Nu sker sådana situationer nästan inte: moderskap utförs grundligt profylax, infiltrar hos båda barnen en två procent lösning av silvernitrat. Purulent inflammation i ögat hos vuxna infekterade med gonorré uppstår på grund av bristande överensstämmelse med hygienregler.

Det finns tre grundläggande former Genitalgonorré: akut, asymptomatisk (eller latent), kronisk.

Symtom på gonorré hos män

Oftast hos män är sjukdomen akut. Två veckor efter infektion finns det tecken:

 • okarakteristisk gulaktig-vit eller gul urladdning från penis;
 • känslor av kittlande, brinnande;
 • frekvent och smärtsam urinering.

För det första kommer bakterier in i den urogenitala kanalen och sedan in i epididymis. I sällsynta, försummade, asymptomatiska fall är testiklarna, blåsan, urinledarna och njurarna fullständigt drabbade.

Efter introduktionen av antibiotika för behandling av gonorré minskade risken för infertilitet hos män till 1%.

Symptom på gonorré hos kvinnor

Hos mogna kvinnor sker sjukdomen vanligtvis asymptomatiskt, allvarligt påverka livmodern, äggledarna, äggstockarna. Sådana tunga nederlag gör en kvinna obekväm. Men om läkare hittar sjukdomen i tid i ett tidigt skede, kolliderar det sedan framgångsrikt utan konsekvenser för den reproduktiva funktionen. Därför är regelbundna kontroller med gynekologer så viktiga.

Vid flickor, gravida kvinnor och kvinnor efter 60 år är sjukdomen alltid akut, symtomatiken liknar hanen:

 • brännande och klåda i perineum;
 • utsöndring av pus från slidan
 • smärta med frekvent urinering
 • smärtsamma känslor i underlivet.

Diagnos av gonorré

Fem diagnostiska metoder används (två metoder är grundläggande, resten är hjälpämnen).

Mikroskopisk metod

Det tjänar till att upptäcka och studera gonokocker i biologiskt material (smärta från organ som ger misstänkt slem eller pus). Det är den viktigaste metoden för att upptäcka infektion hos män med uttalade symtom: en noggrannhet på 90-100%. Smetret tas från den urogenitala kanalen, överförs till glaset och färgas med speciella ämnen för bättre upptäckt.

I gonorré utan symtom hos män och livmoder sekret från kvinnor, är denna metod inte lika effektiv på grund av variationen i gonorré: det förvärvar nya egenskaper och blir omöjlig att skilja under mikroskop.

Det är ett snabbt och billigt sätt att upptäcka en infektion: det tar inte mer än 15 minuter mellan att smita och hitta diagnosen.

Odlingsmetoden

Med hjälp av det isoleras orsaksmedlet och hittas i det kliniska materialet (utsöndring av excretet på ett specialtillverkat näringsmedium eller kultur). Denna metod har hög noggrannhet. Med hjälp av det kontrolleras effekten av olika antibiotika på bakterierna, vilket gör det möjligt att välja de mest effektiva drogerna. Det finns en liten minus: kolonin av gonokocker växer och "mognar" ungefär en vecka.

Den huvudsakliga metoden för att upptäcka gonorré hos kvinnor: Noggrannhet för livmoderinfektioner är 86-96%, för urinröret 60-86%. Diagnos av infektion hos barn och kvinnor i klimakteriet utförs endast med den bakteriologiska metoden.

Det är också den huvudsakliga metoden för studier av gonokockinflammation utanför könsorganen: i studier av sekret från halsen, ögonen och rektum varierar effekten från 50 till 88 procent.

Andra metoder

Molekylär biologisk metod ger dig möjlighet att snabbt upptäcka nukleinsyrorna i gonokocken med hög noggrannhet, men det är ganska dyrt. Immunologisk undersökning avslöjar antigener av patogenen i de tidiga stadierna av gonorré. Med hjälp av serologiska metoder celler hittas slåss med gonokockcellerna av immunitet i en kronisk sjukdom.

Läkare som använder dessa tre metoder avslöjar asymptomatisk gonorré i de tidiga stadierna av befolkningen, det vill säga screening befolkningen.

Gonorré: behandling

Ny skarp ambitionJag behandlas i ungefär sju dagar med antibiotika. Running Case med uttalade symtom kräver omedelbar sjukhusvistelse och sängstöd, med purulent inflammation i bukhålan utföra ett kirurgiskt ingripande.

Pi kronisk och latent gonorré intramuskulärt injicerat vaccin, vilket ökar kroppens motståndskraft mot gonokocker. Använd sedan antibakteriella läkemedel.

För smittade gravida kvinnor utesluta att påverka utvecklingen av fostrets antibiotika. utföra förebyggande behandling av nyfödda, vars mammor var sjuk under graviditeten. Barn under 14 årförskriva också antibakteriella läkemedel, med undantag av fluorokinoloner på grund av patologiska effekter på broskvävnaden.

Att upptäcka symptom på gonorré hos en patient, läkaren måste undersöka alla sexuella partner under de föregående två veckorna. Om det sista könet var för två veckor sedan eller mer, undersökte personen med vilken han passerade. Vid asymptomatisk sjukdom undersöks alla partner i två månader.