Huvud
Strömförsörjning

Blodetest för PSA: indikationer och orsaker till ökade nivåer

Tidig accepterade diagnostiska åtgärder är nyckeln till framgångsrik behandling av manliga sjukdomar.

Prostataspecifikt antigen (PSA) kallas ett protein som produceras av celler av kanalerna i prostatakörteln, vars främsta funktion som består i att späda sperman till ett flytande tillstånd efter utlösning, vilket är en viktig förutsättning för den aktiva rörelsen av befruktning av spermier och ägg.

PSA är i saften av prostata och spermier, I en mycket liten koncentration, som bestäms i nanogram, går det emellertid in i blodomloppet. I situationer där det finns vissa patologier i prostatakörteln och dess massa ökar, ökar syntesen av PSA och koncentrationen i blodet ökar.

Blodtestet för PSA är en oncomarkör och gör det möjligt att bestämma utvecklingen av onkologiska processer i prostata hos en man.

Specialister säger att alla män efter 45 års ålder måste ta blodprov för PSA.

Det finns också grundläggande indikationer för leverans av ett blodprov för PSA:

 • Misstanke om tumörprocesser.
 • Spåra effektiviteten av behandlingen av prostatacancer.
 • Övervakning av tillståndet hos patienter som genomgått operation på grund av prostatacancer.

Frågan om hur man tar ett blodprov för PSA är av stor betydelse, eftersom analysindikatorerna kan vara felaktiga på grund av kränkningar av förhållandena.

Analysen måste lämnas in på morgonen, med beaktande av alla nödvändiga förutsättningar före det, vilket läkaren först måste rösta.

Blodtestet för PSA bör tas en vecka efter någon exponering för prostatakörteln. Till exempel, efter massage, ultraljud och fysioterapi metoder, kan denna analys inte tas.

Många hör ofta från läkare termen "gråzon" och gör ibland snabba slutsatser om analysresultaten.

Men innan man skrämmer är det nödvändigt att förstå vad en "gråzon" är.

Grå analyszonen - resultatet av PSA från 2,5 till 10 ng / ml eller däröver, medan det normala PSA upp till 4 ng / ml. Vid normal permeabilitet mellan prostata kanaler och cirkulationssystemet är mycket låg, men det ökar som ett resultat av prostatahyperplasi massage, kirurgiska förfaranden, utveckling av olika sjukdomar.

Man bör komma ihåg att resultatet av analysen ovanför normen inte är en indikation på närvaron av tumörprocessen och utvecklingen av cancer, precis som normala indikatorer inte indikerar frånvaron av dessa patologier.

Skälet till ökningen av PSA kan vara annorlunda, det bör beaktas att ökningen av PSA ibland är falsk.

Detta inträffar om de rekommendationer som behövdes före testet inte var uppfyllda och om följande utfördes direkt före provningen:

 • Massage i prostata.
 • Rektala studier.
 • Biopsi.
 • Fysioterapeutiska förfaranden.
 • Kirurgiska ingrepp.
 • Sexuell samlag eller onani.
 • Dessutom kan resultatet öka vissa mediciner.

De sanna orsakerna till ökningen av PSA är ofta utvecklingen av följande patologier:

 • Adenom eller ischemi av prostata.
 • Tumörprocess, onkologi.
 • Prostatit.

Priset på ett blodprov för PSA i Moskva och regionen medeltar cirka 340 rubel.

Man bör komma ihåg att i fall av obehag och smärtsamma känslor i prostata är det nödvändigt att besöka urologen. Ofta hjälper tidiga diagnostiska åtgärder till att undvika långsiktig och dyr behandling.

Blod på PSA: allmän och fri PSA, tolkning av resultaten

Strax före donering av blod till PSA görs förberedelser för analysens leverans:

 • Blodtestet för PSA bör tas i ett hungrig tillstånd, inte tidigare än 8-10 timmar efter att ha ätit. Det är tillåtet att använda vanligt vatten utan gaser.
 • Ett par dagar före provet bör alkohol uteslutas från konsumtion, liksom kryddig, fet mat.
 • Rökning ska raderas några timmar före provet.
 • Det är lämpligt att inte delta i aktiva aktiviteter och sport innan analysen genomförs.

För att säkerställa att resultaten av nivån av cancermarkörer var så noggranna som möjligt, skulle två analyser göras: total och fri PSA.

Fri PSA är 10% av antalet prostatiska proteiner. När man misstänker tumörprocesser är det förändringen i fri PSA som studeras. I allmänhet undersöks den allmänna dynamiken i förändringar i antigennivåer i blodet, och inte enskilda indikatorer.

Studien av total PSA är också mycket viktigt, eftersom en förändring i sina normala index signalerar närvaron av några patologiska processer. Mängden av detta antigen i blodet bör inte överstiga 10 ng / ml, om även små avvikelser från normen upptäcks beaktas förhållandet med det fria.

Blod på PSA ges i enlighet med allmänna krav och rekommendationer, tolkningen av resultaten görs med hänsyn till anamnesen.

Ökningen i PSA är inte i alla fall indikativ på utvecklingen av cancer. PSA i blodet är i 2 slags fria och bundna. För att bestämma den övergripande nivån på oncomarkören är det nödvändigt att överväga mängden fri och bunden PSA.

I kan observeras närvaron av vissa patologiska processer ökning av total PSA i fall av neoplastiska processer total PSA-nivå kan ha en ökad eller inte ändras alls. Följaktligen, i gräns värden för total PSA är nödvändiga för att undersöka relationen fraktionerna, med utveckling av onkologi totala fraktionen vanligtvis sänks, och tillhörande indikatorer är uppblåst.

Indikatorn beräknas med förhållandet mellan det fria värdet och det totala i procent. Normalt är denna siffra högre än 15%, men om resultatet är mindre kan detta vara grunden för ytterligare studier om detektering av tumörprocesser. Om antalet PSA överstiger 10 ng / ml, tillkommer dessutom onkologen en biopsi.

PSA-nivå: normala och patologiska indikatorer

Den normala nivån av PSA i ett hälsosamt tillstånd är 4 ng / ml.

Prostatit är inte bland de dödliga patologierna, och kan inte orsaka utvecklingen av prostatacancer, om den inte är i kronisk form. En PSA-studie kan dock hjälpa en urolog övervaka behandlingen av den inflammatoriska processen.

Beroende på svårighetsgraden av inflammation och ålder kan nivån av PSA i prostatit variera.

Så för män från 40 till 49 år är normen PSA i blodet till 2,5 ng / ml, och för patienter över 70 år är normen upp till 6,5 ng / ml.

I händelse av förekomsten av kronisk prostatit föreskrivs PSA-analys för att identifiera utveckling av onkologi på ett tidigt stadium.

Nivån av PSA i prostata adenom är vanligen upp till 10 ng / ml, men ett antal raffineringsstudier krävs för diagnos. Det är också nödvändigt att utesluta faktorer som kan påverka indikatorerna.

Ökat prostatiskt antigen

Prostata (körtel) producerar ett enzym-prostata-specifikt antigen. Om någon patologisk process uppstår, ökar hunden. Genomförd testning hjälper till att bestämma nivån av antigen (protein) kan testet identifiera närvaron av existerande sjukdomar, nämligen maligna neoplasmer.

Lokaliseringen av hanantigenet noteras i prostata, och det kan även tränga in i plasman i en liten mängd. Den störda barriären i blodet på cellnivå återspeglas i analysens resultat - hunden är förhöjd. För att provocera en patologisk förändring kan olika patologiska processer ökas mängden penetrerat protein utöver den tillåtna gränsen.

För att diagnostisera patienter har tilldelats att ta provet. Analysen gör det möjligt att fastställa enzymets betydelse. Den begränsande normen för den tillåtna mängden antigen är 3,9 ng. En ökning av patientens ålder möjliggör en ökning av medlet.

Differentiering av inflammatoriska processer och godartade neoplasmer underlättas genom testning:

 • allmän analys
 • testning av fritt protein.

När en patient utvecklar en cancersjukdom i början, då på grund av tidig diagnos, är det möjligt att starta tidig behandling och förstöra de maligna cellerna.

Vilka prostata massageapparater rekommenderas av läkare.

Rudnev VM, urolog, läkare av högsta kategori:

"Massager för prostata Prostata hjälp MP-1 - Det här är en utmärkt lösning för dem som av någon anledning inte är redo att gå på massage i kliniken. Om du masserar på instruktionerna som följer med enheten kommer det att bli inte mindre effektiv, än en massage med en erfaren urolog. I allmänhet har massageapparaten en positiv effekt på det genitourära systemet. Det finns en främjande av borttagning av stenar från blåsan, passerar gradvis den försvagande smärtan i underlivet, genom att förbättra blodcirkulationen ökar lokala immunitet. "

Vätskevävnaden innehåller ett antigen i olika former:

Mängden fritt protein är endast 10% av den totala kvantiteten av det prostatiska, specifika antigenet. Med proteinkoefficienten (fri) är det möjligt att skilja karakteristiska förändringar i godartade och maligna neoplasmer.

Det är nödvändigt att veta orsakerna till att antigenet ökas:

 • en orelaterad hund kan öka med adenom eller prostatit;
 • med en minskad andel, är cancer inte utesluten.

Varför ökar indikatorerna?

Till dess att alla nödvändiga tester undersöks behöver du inte panik om höga proteinvärden. Otvetydigt idealiska resultat kan inte vara.

Så för att öka hunden finns det också ytterligare skäl:

 • Godartad proliferation.
 • Inflammatorisk process av prostata.
 • Abscess av prostata.
 • Cystisk.
 • Smittsamma lesioner i urin- och reproduktionssystemet.
 • Åldersförvandling.

Ytterligare orsaker till höga antigennivåer

Orsaker till antigenförstärkning:

 • sessioner för att massera prostata
 • utbrott av utsädet;
 • kirurgisk ingrepp på hankörteln;
 • transrektal ultraljud;
 • biopsi;
 • mottagning av askorbinsyra;
 • långa turer på häst, ridning på motorcykel, cykel.

På grund av det stora antalet faktorer som bidrar till att höja hunden, hjälper den specialiserade specialisten patienterna att förbereda sig för leverans av materialet. Till exempel, efter prostasmassage ska vara minst 4 dagar.

Prostatit hotar impotens! Prostata kommer att vara lika nytt om.

När alla möjliga yttre påverkningar utesluts är det möjligt att bekräfta förekomsten av sjukdomen. En noggrann diagnos är inte utan rekommendationer för ytterligare studier. Baserat på patientens kliniska bild utvecklar specialisten ett system med terapeutisk terapi för att minska hunden.

Utnämning av läkande terapi för eliminering av patologi

Mängden antigen i prostata kan öka med hyperplasi (adenom).

För att eliminera patologi ges de nödvändiga åtgärderna:

Procedurer för prostata

 • Transuretral resektion. Under denna procedur elimineras adenomen genom urinröret. Denna operation rekommenderas för patienter med godartad neoplasma.
 • Termo.
 • Transrectal hypertermi.
 • Kryoterapi.
 • Laserkoagulation.
 • Mikrovågsbehandling.

När prostatacancer detekteras, tillhandahålls en annan behandlingsregimen:

 1. Operativ ingripande. I det fall det inte finns metastaser. Operationen avlägsnar prostatakörteln.
 2. Drogterapi. Det rekommenderas när det finns en chans att minska tumörens tillväxt. Medicin är föreskriven för att blockera produktionen av testosteron.
 3. Strålning. Denna terapi är utformad för att frysa tumörtillväxt och minska sannolikheten för förekomsten av metastaser.

När hunden stiger behöver du en medicinering. För att minska antigenet tillhandahålls flera läkemedel:

 • Inhibitorer av alfa-reduktas. Sådana läkemedel som Dutasteride, Finasteride hjälper till att väsentligt minska indexen i hyperplasi.
 • Tiaziddiuretika. Detta är långt ifrån ett läkemedel för prostatakörtelns inflammatoriska processer. Med hjälp av dessa läkemedel minskar trycket. Med långvarig användning av dessa läkemedel minskar koncentrationen av enzymet.
 • Läkemedel som sänker kolesterol. Dessa läkemedel tas under lång tid.

Folk recept, sänka nivån av antigen

Högproteinvärden reduceras med folkrecept. Det är dock bättre att använda traditionell medicin med grundläggande terapi. Bland de effektiva läkemedlen är växtbaserade infusioner, vilket snabbt eliminerar den patologiska sjukdomen.

Folk visdom

 • Av medicinska örter föredras de växter som innehåller östrogen. Ett läkemedel som framställts på basis av växtinten, mint, nässla och kamille hjälper mycket.
 • Hjälp giftiga örter, som chaga och hemlock med akonit. De bör användas mycket noggrant.
 • Ät vegetabiliska avgifter, som är bra för att ta bort skadliga ämnen med toxiner. Denna timjan, St John's wort, soul, immortelle.

Hundens höga nivå med adenom reduceras:

 • Insamling av örter med avkopplande effekt på glatta muskler, liksom med antiinflammatorisk verkan. Till denna lista hörs renhet med calendula.
 • Bee-produkter är ett utmärkt antigenreducerande medel. Denna älskling och propolis.
 • Nötter med linfrö förstärker kärlen, vilket gör dem mer elastiska.

Nivån av antigen i plasma hos patienter med prostatit reduceras på grund av användningen av:

 • frö pumpa, som beror på ett stort innehåll av zink;
 • avkok av persilja med vinrör, skal av kastanjer och äggbär.

Självmedicinering är strängt förbjuden, folkmedicin kan användas med tillstånd av den behandlande läkaren.

Utvecklingen av sjukdomen i en farlig form diagnostiseras efter de tester som bestämmer nivån av det prostatiska specifika antigenet. För att inte få patologin till den kirurgiska lösningen, med en liten manifestation av brott i urin- och reproduktionssystemet, är det nödvändigt att söka hjälp av en specialiserad specialist.

Avkodningsresultat

Innan plasma-provtagning görs för analys, bör patienter följa några urologiska rekommendationer.
En antigensökning ges på en tom mage. Efter den sista måltiden ska gå minst 12 timmar. Du kan bara dricka rent vatten, bara inte läsk.
Innan du donerar blod måste du avstå från att dricka alkohol, kryddig, fet, stekt mat.

Före provning är det nödvändigt att ge upp en vecka av aktiva åtgärder, sport.
8 timmar innan du lägger materialet ska inte röka.
För att få mer exakta resultat av antalet oncomarkers. Det är nödvändigt att genomföra två analyser: generella och fria.

Prostataproteiner innehåller 10% fri antigen. När det föreligger misstankar om en tumörprocess krävs en förändring av fria medel. För att göra detta, använd den övergripande dynamiken, snarare än en separat.

En mycket viktig punkt är undersökningen av det allmänna antigenet, eftersom modifieringen av indexen från det tillåtna tröskelvärdet indikerar starten av den patologiska processen. I studien bör mängden av medlet inte vara mer än 10 ng. Även med mycket små avvikelser beaktas dess korrespondens med den fria hunden. Plasma på ett prostataspecifikt antigen ska ges upp strängt enligt rekommendationer från en specialist, transkriptionen av resultaten görs på en anamnese.

Allmänna rekommendationer

Vem sa att bota prostatit hårt?

Döma av det faktum att du nu läser dessa linjer - en seger i kampen mot prostatit är inte på din sida. och dessa symtom är bekant för dig inte av hearsay:

 • Smärta i underlivet, skrot, perineum;
 • Uppstoppad blåsan;
 • Sexuell dysfunktion;

Har du redan tänkt på kirurgisk ingrepp? Det är förståeligt, eftersom prostatit kan leda till allvarliga konsekvenser (infertilitet, cancer, impotens). Men kanske är det mer korrekt att behandla en konsekvens, men en anledning? Läs mer >>

Varför PSA lyfts upp och hur man kan minska det

innehåll

En patient som har förhöjt PSA i blodet bör genomgå en grundligare undersökning, eftersom det finns möjlighet till prostatacancer. Prostatiskt specifikt antigen är den mest informativa och korrekta oncomarkören, med hjälp av vilken det på ett tidigt stadium visar sig att avslöja en farlig patologi. Även om inte så ofta visar indikatorns ökning en onkologisk sjukdom.

Betydelsen av att undersöka proteininnehållet

I prostatakörteln produceras enzymet-prostata-specifikt antigen (PSA). Och när det finns några patologiska förändringar i kroppen är det en ökning av PSA. Tack vare det nuvarande testet för att bestämma nivån på detta protein kan du ta reda på närvaron av vissa sjukdomar, särskilt maligna tumörer.

Antigenet är lokaliserat i hankörteln, men det kan också penetrera blodet i små doser. Om barriären som finns mellan cirkulationssystemet och prostatacellerna bryts, observeras en förhöjd PSA-nivå i blodet som tas för studien. Olika patologier provocerar en situation där tröskeln för tillåten proteininträngning bortom prostata ökar.

För diagnostiska ändamål genomgår patienten en analys genom vilken värdet av enzymet är etablerat. Normens norm är 0-4 ng / ml. Med ålder är det en ökning av PSA.

Följande åtgärder hos läkaren kommer att bero på huruvida antigenet är normalt eller om det har börjat öka.

För att differentiera inflammatoriska processer och godartade tumörer föreskrivs följande:

 • allmän analys
 • test för fritt protein.

Om en patient har prostatacancer som befinner sig i ett tidigt utvecklingsstadium, kommer med hjälp av en snabb behandling att kunna eliminera patogena celler.

I flytande vävnad finns ett antigen i olika former:

 1. Associerad med proteiner
 2. Obundet (gratis).

Den senare är endast 10% av det totala antalet PSA. Men det är koefficienten för fritt protein som gör det möjligt att förstå vilken typ av förändringar som är godartade eller maligna.

Följaktligen är det nödvändigt att veta:

 • om icke-relaterad PSA är förhöjd, är det troligen ett adenom eller prostatit;
 • Om procentsatsen minskas, utesluts inte cancer.

De viktigaste faktorerna för att öka indikatorerna

Till dess att alla nödvändiga tester utförs, behöver man inte panik om höga proteinvärden. Naturligtvis bör sådana resultat helst inte vara. Det finns sådana orsaker till ökningen av PSA, vilka läkare kallar grundläggande.

Det handlar om tillgängligheten av:

 1. Benign körtel proliferation, det vill säga adenom.
 2. Maligna neoplasmer.
 3. Inflammation av prostata.
 4. Abscess prostata.
 5. Formationer av en cystisk karaktär.
 6. Smittsamma lesioner av genitourinary system.
 7. Åldersförändringar.

Inte alltid den högsta nivån av antigen indikerar utvecklingen av några patologier. Att öka koncentrationen av enzymet är ofta falskt.

Med andra ord kan ökningen av PSA provoceras:

 • massage i prostatakörteln;
 • utlösning;
 • transrectal ultraljudsundersökning av prostata;
 • biopsi;
 • kirurgiskt ingrepp på körteln;
 • användningen av askorbinsyra;
 • lång rida eller cykla.

Först efter att ha exkluderat alla möjliga yttre påverkan kan sjukdomen närvaras. För en noggrann diagnos kan du dock inte göra några ytterligare diagnostiska tekniker. Först då kommer läkaren att bestämma hur man ska minska PSA.

Egenskaper av behandlingsprocessen

Mängden av ett prostatiskt antigen, som redan nämnts, kan öka en sådan sjukdom som ett adenom.

Behandling av patologi innefattar användning av:

 1. Transuretral resektion, under vilken adenomen avlägsnas genom urinröret. Ett sådant kirurgiskt ingrepp används oftast om en godartad formation diagnostiseras.
 2. Termo.
 3. Transrectal hypertermi.
 4. Kryoterapi.
 5. Laserkoagulation.
 6. Mikrovågsbehandling.

I närvaro av prostatacancer, där det finns en signifikant ökning av PSA, kommer behandlingen att vara:

 1. Drift. Det är lämpligt när metastaser är frånvarande. Under proceduren avlägsnas körteln.
 2. Medicinering. För att minska tillväxten av neoplasm, föreskrivna läkemedel som blockerar produktionen av testosteron.
 3. Beam. Med hjälp av denna typ av terapi är det möjligt att sakta ner tumörens tillväxt och minska sannolikheten för metastasering.

Om PSA är förhöjd finns det behov av vissa mediciner. Hur man minskar antigeninnehållet?

Mängden protein i blodet minskar med:

 • hämmare av 5-alfa-reduktas. På grund av intaget av, till exempel, Dutasteride eller Finasteride i adenom, reduceras indikatorn signifikant;
 • tiaziddiuretika. I princip är de inte ett botemedel mot prostatorns nederlag. Deras användning bidrar till att minska trycket. Om patienten tar dessa läkemedel under en längre tid kommer koncentrationen av enzymet att minska.
 • droger som reducerar kolesterol. Det enda, mottagandet ska vara långt.

Folkmetoder

I närvaro av maligna tumörer rekommenderas att:

 • Växtbaserade läkemedel. Du bör vara uppmärksam på de växter som innehåller östrogen. Du kan förbereda ett läkemedel från plantain med mint, nässla med kamille.
 • Växter som anses vara giftiga - Chaga och hemlock, liksom akonit. Det viktigaste är att tillämpa dem mycket noggrant.
 • Anläggningsavgifter, tack vare vilka toxiner utsöndras väl. Avgifterna kan bestå av timjan med St John's Wort, en oregano med en immortelle.

Med adenom sänker vi det höga innehållet i PSA:

 • örter som har en avkopplande effekt på glatta muskler och också har en antiinflammatorisk effekt. De mest populära är celandine och calendula;
 • biodlingsprodukter - honung och propolis;
 • nötter och linfrön. Som ett resultat blir kärlen starkare och vävnaderna är elastiska.

Minska antigennivån i blodet hos en patient med prostatit kan bero på mottagningen:

 1. Pumpa frön, eftersom de innehåller mycket zink.
 2. Infusioner av höst och persilja, med äggbär, skal och skal av kastanjer.

Det är oönskat, utan doktorens kännedom, att behandla människors formler. Det är nödvändigt att konsultera en specialist utan att misslyckas, för för någon kommer botemedlet att vara effektivt, och någon kan orsaka allvarlig skada.

Ökad PSA. Behandling av PSA-ökning

Om ökningen av PSA

Hittills, PSA (prostatiskt specifikt antigen) anses vara den mest informativa och tillförlitliga tumörmarkören. Dess testade misstänkt utveckling av adenom (godartad prostatahyperplasi) och prostatacancer, eller genom ett PSA vakar över dessa sjukdomar. Prostata-specifikt antigen (PSA) är en proteinsubstans, ett enzym, är en av prostasens syntes. Normalt är PSA-nivån mellan 0 och 4 ng / ml blod. Nivån av total PSA i blodserum är annorlunda hos personer i olika åldrar (med ålder ökas denna siffra). Därför finns det ett bord där alla åldersnormer anges:

Denna indikator används för att upptäcka cancer i de tidiga utvecklingsstadierna, eftersom det finns bättre chans att återhämta sig vid behandling av tidiga former. Vidare, för diagnos och differentiell diagnos av prostatacancer, urolog utforska olika former av PSA (PSA bundet, obundet PSA) förhållande. PSA-nivån bör studeras för alla män, ålder över 50 år, och de som har en ärftlig predisposition till utvecklingen av maligna sjukdomar i prostata - från 40 år.

Ökningen i PSA beror på störningar i funktionen av prostataceller och en ökning av blodkärlets permeabilitet. Detta leder till isolering av karaktäristiska ämnen från prostatakörtlarna i den extracellulära miljön.

PSA-testet anses vara mycket specifikt för prostatavävnad.

Skälen till ökningen av PSA

Skälen till ökningen av PSA varierar. Man måste komma ihåg att det finns en sådan sak som en falsk ökning av PSA. En falsk ökning av PSA uppstår när:

 • Massa av prostata;
 • utlösning;
 • Ledning av transrektal ultraljudsundersökning av prostata;
 • Prostata biopsi;
 • Operationer på prostatakörteln.

Följaktligen patienten varnade för att innan testet måste vara minst 3 dagar efter prostatamassage, minst 48 timmar efter utlösning, minst 7 dagar efter transrektal ultraljudsundersökning, och minst 6 veckor efter en biopsi av prostata eller av kirurgiska ingrepp på den.

Dessutom, skäl för att öka PSA kan vara Följande sjukdomar i prostatakörteln:

 1. Prostatacancer;
 2. Prostatit (inflammation i prostatakörteln);
 3. Adenom av prostata;
 4. Ischemi eller hjärtinfarkt

Behandling av PSA-ökning

Behandling av PSA-ökning i vårt medicinska centrum för urologi och onkologi, syftar till att eliminera orsaken och normaliseringen av dessa indikatorer. Erfarna urologer-onkologer kommer att tjäna dig på högsta nivå. Det är här som du kommer att konsulteras, kommer att ge en kvalitativ undersökning, bättre diagnos och förskriva den mest effektiva behandlingen. Alla manipuleringar kommer att ske under de mest bekväma förutsättningarna för dig, med hjälp av högkvalitativ modern utrustning.

Behandling av PSA-ökning i prostatacancer

Applicera operativ, medicaments- och strålbehandling av prostatacancer. Operativa behandlingsmetoder används i dessa stadier av sjukdomen, när det inte finns några metastaser. I detta fall avlägsnas prostata körteln. Drogterapi syftar till att blockera produktionen av testosteron, vilket leder till en minskning av tumörtillväxten. Strålningsterapi saktar tillväxten av tumören, minskar risken för metastaser.

I vår vårdcentral för behandling av prostatacancer använder följande metoder:

 1. brakyterapi (lokal strålbehandling). Denna terapi används i de tidiga stadierna av prostatacancer. Med denna operation, är den radioaktiva källan implanterade i prostatavävnad, som därefter endast påverkar tumörfokus, medan det väsentligen inte bestrålning angränsande organ och vävnader.
 2. Perineal prostatektomi - Avlägsnande av prostatakörteln genom ett snitt som gjorts under pungen. Plus denna metod: minskar risken för inkontinens (som komplikation efter andra liknande operationer).
 3. Laparoskopisk prostatektomi - minimalt invasiv ingrepp Minskar längden på postoperativ rehabilitering
 4. Pseudorontal prostatektomi - Guldstandarden vid behandling av prostatacancer. Det minskar utvecklingen av erektil dysfunktion. Minskar maximalt förekomsten av återfall.

Behandling av PSA-ökning i prostataadenom

I vår vårdcentral använder medicinska specialister för behandling av prostata adenom moderna, mycket effektiva metoder. Metoder för behandling av prostata adenom:

 • Transuretral resektion och transrectal hypertermi;
 • termoterapi;
 • kryoterapi;
 • Laserkoagulation och förångning;
 • Mikrovågsbehandling.

I vårt centrum för urologi och onkologi används en metod för behandling av prostata adenom, såsom transuretral resektion. Vid denna operation avlägsnas prostata adenom genom urinröret. Transuretral resektion är den vanligaste och mest effektiva metoden för kirurgisk behandling för prostata adenom.

Dessutom utförs i vårt sjukhus en traumatisk adenomektomi. Med den här metoden kan du förkorta perioden av rehabilitering efter operationen, på grund av bristen på att öppna urinsystemet under operationen.

Detta kan vara intressant:

Registrera dig för ett samråd om att öka PSA

Frågor av användare på vår sida om ökningen av PSA

Svar från läkaren:
Hallå Omeprazol kan ersättas

Svar från läkaren:
Avskaffande av zoledronsyra kan associeras med en minskning av kalciumnivån till den nedre gränsen för normen. Avbeställning kan inte påverka, och progression kan inträffa, det är nödvändigt att titta på osteoskopigrafi före och under mottagningen av zoledronsyra. När processen stabiliseras, gör avbrott i administrering av zoledronsyra upp till 3 månader eller går till 1 administrationsläge om 2 eller 3 månader. I vilket fall som helst är all terapi vald individuellt och det finns en känsla av sin särdrag att diskutera med behandlingskliniken

Svar från läkaren:
Hallå Gratis hund? Värde? Prostatavolym? Återstående urin? Ålder av patienten, anamnese? Förekomsten av inflammation i prostata? Situationen förutses inte bara på grundval av den totala PSA.

Svar från läkaren:
Hallå Kanske. Kirurgisk kastrering är en variant av hormonell behandling. Mer bikalutamid krävs, och i närvaro av benmetastaser, bisfosfonater

Svar från läkaren:
Beror på kvaliteten på urinering. Gör en ultraviolett skanning, kontrollera efter resterande urin, utfärda diuriner av urinering

PSA hos män med prostata adenom och eventuella avvikelser från nivån

Adenom i prostatakörteln är ledare bland mäns sjukdomar. Hört om allt, men inte alla vet att du kan kontrollera denna sjukdom med hjälp av konventionell laboratorieanalys. För att inte gå vilse i en läkarmottagning, måste varje människa veta vilken nivå av PSA i prostatacancer är normen, och vilka nummer bör varna.

Åldersrelaterad sjukdom

Prostatakörteln är det viktigaste organet i det manliga reproduktionssystemet, som ansvarar för den reproduktiva funktionen hos hanen. I dess vävnader bildas ett speciellt protein - det prostatiska specifika antigenet. Med sin mängd i blodet bestämmer läkare villkoret hos det manliga reproduktionsorganet.

Godartad hyperplasi, eller helt enkelt adenom i prostata, utvecklas hos de flesta män närmare 50 år. Orsakerna till detta kan vara hormonell omstrukturering, diabetes mellitus, ärftlighet, tobak och alkoholmissbruk. En stillasittande livsstil, extra pounds, samt allvarlig skada, blåmärken eller trauma i inguinalområdet bidrar också till utvecklingen av sjukdomen.

I de flesta män växer prostata vävnad med ålder och växer. Volymen ökar varje år. Detta är en naturlig process, som i sig inte är farlig. Med tanke på det faktum att detta organ ligger under blåsan leder emellertid spridningen av vävnader till komprimering av urinröret. Mot denna bakgrund kan en malign tumör, cancer, också uppstå. För att förhindra komplikationer är det mycket viktigt att hålla nivån av specifikt antigen i normen.

I modern medicin anses PSA-analys vara guldstandard vid diagnos av manliga sjukdomar.

Medicinska standarder

Prostata-specifikt antigen bildas i prostata och utgör en del av spermier som en spädningskomponent. Endast en liten del av det passerar genom membranen i plasma. Därför är varje man i blodet alltid närvarande detta enzym. Det finns normer som utvecklats av läkare, vilket indikerar en ungefärlig mängd i blodet, vilket anses vara säkert.

Hos unga män under 40 år bör normalnivån inte överstiga 2,5 nanogram per milligram (ng / mg). För äldre män finns det en norm:

 • 40-49 år - högst 2,5 ng / mg.
 • 50-59 år - högst 3,5 ng / mg.
 • 70-79 år - högst 6,5 ng / mg.

Normen för indikatorerna för analys beror på patientens ålder

Nivån av PSA i prostataadenom är alltid över normal. Ju större adenom desto högre poängen. Förutom det grundläggande PSA-indexet för prostataadenom, lägger läkaren vanligtvis uppmärksamheten på antalet fria och bundna proteiner. Deras korrelation visar om det finns risk för illamående bildande.

Om cancer diagnostiseras, förtvivla inte och ge upp, eftersom denna form av cancer utvecklas mycket långsamt.

Noggrann diagnos

Ökad PSA indikerar inte alltid en förstorad prostata. Oftast visar analyserna grymma siffror för anledningen att patienten inte visste om några av reglerna för att klara testet. För att minska sannolikheten för ett laboratoriefel behöver du veta hur du ska donera blod till PSA:

 • I två dagar före testet bör du avstå från samlag, inklusive onanering, efter utlösning ökar PSA-nivån på prostata.
 • Prostatimassage tre dagar före proceduren kan också leda till att nivån av antigener i blodet blir hög.
 • Transrectal ultraljud, biopsi kan påverka analysens resultat.
 • Det rekommenderas att minska fysisk aktivitet dagen före provet.
 • För testet tas venöst blod, helst på morgonen och på en tom mage.

Underlåtenhet att följa dessa rekommendationer kan minska resultatet av tillförlitligheten.

Hur man stabiliserar mängden proteiner

För att minska detta index är det inte nödvändigt att ta bort prostata. Endast när patientens tillstånd är igång krävs kirurgisk ingrepp. Även med en prostata avlägsnad, bör PSA kontrolleras regelbundet.

Minska nivån av prostata protein till normen kan vara två sätt: medicinskt och folkmedicin.

För att minska nivån på den använda prostatiska proteinet

Minskning av PSA-nivå i prostataadenom med droger är ett långt och mödosamt arbete. För att minska den används 5-alfa-reduktashämmarepreparat. Så kallade enzymer finns i endokrina körteln och involverade i produktion av testosteron. Dessa läkemedel används för att behandla godartad hyperplasi och urinvägsinfektioner. Det finns vissa regler för att ta dessa läkemedel:

 • Tilldela dem endast till dem som har förstorat prostatakörteln, eftersom de har egenskapen att stoppa tillväxten. Före mottagningen är det lämpligt att genomgå ett test för att identifiera en malign tumör.
 • Kontraindicerad för dem som kommer att bli far, eftersom de kan orsaka laster i fostrets utveckling.
 • Reduktion av nivån av prostataspecifikt antigen observeras 6-12 månader efter läkemedlets start. Om det inte var möjligt att minska PSA-indexet under ett halvår är det nödvändigt att genomgå en andra undersökning.

De har ett antal biverkningar - depression, försämring av styrkan. Efter avslutad behandling återställs styrkan.

Natur i hjälp

Förutom läkemedelsbehandling kan du minska den ökade PSA-nivån själv med prostata adenom genom folkmedicin.

Persilja är en utmärkt assistent vid behandling av manliga sjukdomar. Det rekommenderas att man dricker nypressad juice från persilja (på en matsked tre gånger om dagen) eller gör ett avkok av frön (3-4 matskedar per dag).

På grund av sin rika komposition har vanliga dill en antiinflammatorisk och diuretisk effekt. Typiskt används adrenalinfusion för behandling av adenom. För samma syften gäller horsetail, yarrow, calendula, celandine. Ta medicinska örter bör vara noggrant innan du rådgör med en läkare.

För att minska nivån på PSA i prostataadenom rekommenderas det att äta persilja

Ett bra botemedel mot behandling av manliga sjukdomar är biodlingens produkter. I folkmedicin finns det ett exotiskt men mycket effektivt sätt att behandla prostatakörteln - ett avkok av bee podmora. Patientens feedback på denna metod är extremt positiv.

Tänk på hur man reducerar PSA, det är värt att revidera din inställning till näring. Viktminskning gör det möjligt att normalisera mängden prostataenzymer.

Justering av kosten, du kan minska det prostatiska antigenet avsevärt. Zink spelar en viktig roll i endokrina körteln. Därför måste på bordet råda matar med högt innehåll av detta spårämne - pumpa frön, nötter, blomkål, gröna lök. Av grönsaker är det värt att uppmärksamma tomater. Enligt flera studier fann man att tomater på grund av det höga innehållet av antioxidanter bidrar till att normalisera PSA i prostata adenom.

Användningen av rött kött har en dålig effekt på adenomets tillstånd. Det är bättre att ersätta det med kalkon, kyckling, kaninkött.

Så utvärdera resultaten av analysen och förskriva droger ska bara en högkvalificerad urolog. Det enda en man kan hjälpa sig att minska denna siffra till normen är att ge upp dåliga vanor och leda ett hälsosammare sätt att leva.

Vad är nivån på PSA i blodet

Prostataceller producerar ett specifikt antigen. När PSA-nivån ändras, tilldelas ytterligare forskningsmetoder för att bekräfta eller utesluta sjukdomar som prostatit, prostata adenom eller cancer. Testet för definitionen av prostatiskt antigen är en av de mest informativa bland resten av laboratorieundersökningarna. Tack vare testet är det möjligt att framkalla många patologier i prostatakörteln. Huvudsyftet med analysen är att identifiera cancerceller.

Betydelsen av studien

Prostatakörteln producerar ett speciellt prostataspecifikt antigen, vars nivå inte förändras. När det finns olika inflammatoriska eller stillastående processer börjar indikatorn förändras. Ett test för att bestämma nivån på PSA hjälper till att identifiera kränkningar av prostatakörteln och omedelbart börja behandlingen. Ofta utnämns ett laboratorietest för att bestämma förekomsten av tumörer av malign natur.

Antigenet är mer i prostata i sig, men tränger in i blodet i en viss mängd. En ökning av dess nivå uppträder mot bakgrund av överträdelsen av barriären mellan körteln och kärlen. Ett antal patologier provocerar också antigenets penetration i plasma.

PSA-priset beror på patientens åldersgrupp. Ytterligare instrumentdiagnostiska metoder tilldelas enligt testresultaten. Behandlingsregimen beror också på PSA-värdena i blodet.

När en analys är tilldelad

Det finns ett antal indikationer för laboratorietestning. Läkaren kan ordinera en analys för att bestämma nivån av PSA i blodet i följande fall:

1. Bevis på utvecklingsartad malign neoplasma i prostatakörteln.

2. Vid etablering av en cancerous tumör, som indikeras av en överskattad indikator för analys.

3. Patienter som fyllt 50 år. Studien rekommenderas hållas årligen för män i denna åldersgrupp.

4. Närvaro av släktingar som tidigare har diagnostiserats med onkologiska sjukdomar. En vanlig orsak till cancerutveckling är en genetisk predisposition.

5. Att övervaka behandlingsprocessen och bestämma effektiviteten av behandlingen.

Tidigare ansågs det att den normala PSA-nivån inte skulle vara mer än 4,0 ng / ml. Men genom resultat av undersökningar har det fastställts att onkologin kan utvecklas och vid normala parametrar. Därför kan grunden för ytterligare metoder för instrumental diagnostik vara antigennivån på mer än 2,5 ng / ml, men i närvaro av andra manifestationer av sjukdomen.

PSA-ränta hos män

Laboratorietestning av plasma för att fastställa nivån på PSA är föreskriven för alla män som fyllt 50 år. Detta beror på det faktum att vid denna ålder en ganska stor risk för att utveckla olika sjukdomar i prostata och cancer.

Normen för ett antigen beror på åldersgruppen:

1. Upp till 40 år anses normala värden vara från 1,4 till 2,5 ng / ml.

2. Upp till 50 ökar indexet något och ligger från 2,0 till 2,5 ng / ml.

3. Innan 60 år fylls PSA-nivån i blod från 3,1 till 3,5 ng / ml som norm och orsakar inte misstanke om cancerframkallande.

4. Till 70 är normalvärdet från 4,1 till 4,5 ng / ml.

Efter 70 år kan PSA-nivån nå 6,5 ng / ml, men vara minst 4,4 ng / ml. Med ålder ökar mängden antigen i blodet. Därför rekommenderas äldre män att genomgå en årlig studie.

All data som läkaren lägger in i ett specialtabell, tack vare vilket det är möjligt att spåra förändringen av indikatorer och att fastställa utvecklingen av sjukdomen i tid.

Vad betyder indikatorförändring?

Ett litet överskott av normalt PSA-innehåll indikerar starten av prostatit. En hög antigenhalt i plasman indikerar tillväxt och utveckling av en malign neoplasma.

I händelse av att man finner en överträdelse av prostatakörteln, överskrider normen mer än 4 ng / ml är anledningen till utnämning av andra diagnostiska metoder. Resultaten av analyserna är inte en direkt indikator på förekomsten av onkologi. I medicinsk praxis fastställdes fall av cancer med normal PSA. Men en hög koncentration av antigen är inte heller en direkt indikator på försämrad arbetsförmåga hos prostatakörteln.

Skälen till minskning och förbättring av resultat

Ändring av indikatorer kan indikera att kroppen påverkas av externa eller interna processer. Ökningen i PSA uppträder när barriären bryts mellan cellerna i slemhinnans vävnader och de kärl som löper längs organets väggar. Externa effekter som påverkar ökningen av indikatorer är:

1. Palpation av prostata.

2. Körtelnmassage.

3. Långa promenader på en cykel.

5. Närvaron av en kateter i blåsan.

6. Sexuell kontakt i två dagar före studien.

7. Ta mediciner som ordineras för att behandla godartade neoplasmer.

8. Ridning.

Om inget blod observerades innan blodprovet analyserades indikerar detta förekomsten av interna effekter på prostata. De sjukdomar som orsakar en ökning av PSA inkluderar:

1. Akut prostatit.

2. Period för förvärring av kronisk form av prostatit.

3. Ischemi av prostata.

4. Prostata hjärtinfarkt.

5. Förstorad körtel.

6. Hyperplasi av godartad kurs.

7. Inflammation, utveckling i urinvägarna.

8. Malign tumör.

Reduktion av PSA i männs blod är normen och indikerar att sannolikheten för att utveckla prostata sjukdomar är minimal. Minskning av indikatorer indikerar effektiviteten av behandlingen.

Förberedelse för analysen

För att resultaten av analysen skall vara korrekta bör du korrekt förbereda analysen. Först och främst bör du veta att det är nödvändigt att donera blod på morgonen till 11 timmar. Detta beror på det faktum att blodkroppar förstörs i plasmaserum på dagtid och på kvällen.

Innan blodprovtagningsproceduren för PSA-nivå hos män, bör ett antal rekommendationer följas:

1. Ät inte feta livsmedel en dag före den bestämda tiden.

2. Undvik stor fysisk ansträngning, stress och nervstress på analysdagen.

3. Rök inte 30 minuter före proceduren.

4. Donera inte blod för analys om mer än 10 dagar har gått sedan prostationsmassagen.

För att uppnå tillförlitliga resultat rekommenderas det inte att donera blod i de fall där det finns inflammatoriska sjukdomar i det genitourära systemet eller en kateter är installerad.

PSA-testet utförs tre dagar efter den rektala undersökningen av prostata. Det är också nödvändigt att informera läkaren om biopsi eller cystoskopi före dagen innan.

Blodprovet för bestämning av antigennivån skjuts upp i närvaro av en inflammatorisk process i det genitourära systemet, eftersom resultaten i detta fall inte är tillförlitliga.

Två dagar innan testet ges, rekommenderas att ge upp samlag. De återstående kontraindikationerna diskuteras individuellt med den behandlande läkaren, beroende på patientens livsstil och kroppsegenskaper.

behandling

Behandling med förhöjd PSA utförs beroende på vad som utlöstes av ökningen. Följande metoder används:

1. Transsepretral resektion. Det mest effektiva sättet att ta bort prostata adenom. Kirurgisk ingrepp genomförs via urinröret. Metoden används vid etablering av en godartad tumör.

3. Laserkoagulation, där effekten på neoplasmen sker med hjälp av en laser.

5. Mikrovågsbehandling.

6. Transrectal hypertermi.

I fall där PSA ökar med prostatacancer utförs behandlingen med:

1. Kirurgisk ingrepp. Tilldelad i frånvaro av metastaser. Körteln är helt borttagen.

2. Läkemedelsterapi. Att minska eller öka nivån av antigen i blodet är i vissa fall möjligt med användning av läkemedel som har förmågan att blockera syntesen av testosteron.

3. Strålbehandling. Metoden möjliggör att stoppa tillväxten av neoplasma och minska risken för metastasering.

För att minska mängden PSA i blodet hos män används ett antal läkemedel, vilka väljs av den behandlande läkaren. Dessa inkluderar:

2. Tiaziddiuretika. Används för att minska trycket, men långsiktig administration minskar också koncentrationen av PSA avsevärt.

3. Medel för att sänka kolesterol. Behandlingsförloppet med dessa medel är kontinuerligt.

Behandlingsmetoden vid förändring av indikatorn bestäms av läkaren på grund av patologins orsak och svårighetsgrad.

Metoder för förebyggande

För att undvika en ökning av PSA i blodet måste ett antal rekommendationer följas. Experter rekommenderar:

1. Med utvecklingen av smittsamma och virala sjukdomar är det dags att konsultera en läkare för behandling.

2. Eliminera störningen i mag-tarmkanalen.

3. När hemorrojder också behöver behandling för att förhindra utseende av sprickor i anusen.

4. Observera alla regler för personlig hygien. Detta hjälper till att förhindra utvecklingen av infektiösa patologier.

5. Avvisa dåliga vanor. Regelbunden dricks och rökning har en negativ inverkan på människans hälsa.

6. Öka fysisk aktivitet. Bristen på fysisk aktivitet leder till bildandet av stillastående processer och inflammation.

7. äta ordentligt Sammansättningen av färska grönsaker och frukter innehåller ett stort antal vitaminer, mineraler och näringsämnen som stärker immuniteten.

Dessutom bör intimitet vara med en konstant partner. Detta kommer att bidra till att förebygga förekomsten av sexuellt överförbara sjukdomar som orsakar inflammation i prostata. Det är också viktigt att observera dagens regim. Under dagen är det nödvändigt att allokera tiden för vila, fördela verksamheten korrekt.

PSA-transkript

PSA-avkodning - vad betyder denna analys? Blodtest för prostatiskt specifikt antigen (PSA) - visar risken utveckling av prostatacancer, men inte nödvändigtvis cancer, och också används för att övervaka effektiviteten av behandlingen för patienter med prostatacancer.

PSA allmän och fri vad är det?

Prostatisk specifik antigen - i den kemiska strukturen polypeptid (protein) som produceras av normala och maligna celler exkretoriska kanaler i prostatakörteln, men det hänför sig till ett organ-markörer och inte specifikt en markör för prostatacancer.

Prostataspecifikt antigen är ett enzym gallring ejakulat, för att säkerställa tillräcklig rörlighet av spermier, normalt de flesta av det går till ejakulatet och en liten mängd blod.

I människokroppen är det prostatiska specifika antigenet i proteinbunden form och obundet PSA (fri). Fri och bunden PSA utgör total PSA.

PSA-fri är cirka 20% av den totala PSA.

PSA är den gemensamma normen för män efter ålder.

- 40-49 år, inte mer än 2,5 ng / ml

- 50-59 år, högst 3,5 ng / ml

- 60-69 år, högst 4,5 ng / ml

- äldre än 70 år, inte mer än 6,5 ng / ml

Definitionen av ett prostatiskt specifikt antigen för män över 75 år som screening för prostatacancer är kontroversiell.

Andelen PSA-fri PSA totalt är mer än 15%.

Skälen till ökningen av PSA

1. Massage i prostata kan provocera en signifikant ökning av det prostatiska specifika antigenet i blodserumet före avgivning av analysen.

2. Den nyligen avslutade prostata biopsi (en ökning av prostataspecifikt antigen kan kvarstå i upp till 6 veckor), är ökningen beroende på aktiv inflammation i prostata vävnaden efter en invasiv procedur.

3.Akut retention och blåskateterisering.

4. När prostatacancer, genom att öka frisättningen av PSA genom tumörceller och förstöra dem normala.

5. Godartad prostatahyperplasi eller prostataadenom, på grund av komprimeringen av normal adenomatös prostatavävnad, vilket resulterar i en större penetration av det prostataspecifika antigenet i blodet.

6. Infektionssjukdomar i prostata (akut prostatit eller förvärring av kronisk prostatit), det föreligger en kränkning av cellmembranens permeabilitet och en signifikant mängd av det prostatiska specifika antigenet går in i blodet. Ibland finns en ökning av prostata-specifikt antigen till 30 ng / ml och däröver.

7. utlösning på tröskeln till analysen.

Förklaring av PSA

Det höga värdet av prostata-specifikt antigen tillåter att man misstänker prostatacancer, vilket ger skäl för en biopsi i prostatakörteln.

Om prostata-specifikt antigen är mindre än 2,5 ng / ml hos män över 50 år är risken för att utveckla prostatacancer minimal.

För att utvärdera resultaten av PSA är nödvändig i enlighet med patientens ålder, volymen av prostata.

Ökad prostataspecifikt antigen till 10 ng / ml är en "gråzonen" rasshifrovka- för bestämning taktik som används ytterligare beräkning av förhållandet mellan fri PSA total PSA. Om förhållandet är mindre än 15% är prognosen ogynnsam och det är nödvändigt att utföra en prostatabiopsi.

En ökning av prostata-specifikt antigen på mer än 10 ng / ml visar prostatabiopsi.

Med åldern, prostataspecifikt antigen ökas på grund av prostata adenom tillväxt, så att minska effekterna av prostata adenom i analysresultatet av prostataspecifikt antigen blod med användning densitet PSA - förhållandet av total PSA till prostatavolymen. Normalt är denna siffra inte mer än 0,15 ng / ml / cm3. Tätheten av PSA är mer än 0,15 ng / ml / cm3 - en indikation på prostata biopsi.

Tillväxthastigheten för PSA mer än 0,75 ng / ml per år är typisk för prostatacancer och dikterar behovet av prostatabiopsi.

Om prostata-specifikt antigen är mer än 20 ng / ml, kommer 20% av patienterna att ha bäckens lymfkörtlar.

Om prostata-specifikt antigen är mer än 50 ng / ml, kommer 75% av patienterna ha bäckens lymfkörtlar och en stor risk för avlägsna metastaser.

Om prostata-specifikt antigen är mer än 100 ng / ml, avlägsnas metastaser av prostatacancer.

Vid radikal prostatektomi (kirurgisk behandling av prostatacancer) bör det prostatiska specifika antigenet falla under 0,2 ng / ml.

Med strålbehandling tillåter ett prostataspecifikt antigen mindre än 1 ng / ml att man hoppas på en långvarig återfallslös period (3-5 år).

Blodtest för prostataspecifik antigen-beredning.

1. Det rekommenderas att avstå från utlösning i 2 dagar innan testet utförs.

2. Prostata-specifikt antigen ska ges inte tidigare än 10-14 dagar efter prostata-massage, cystoskopi, kateterisering av blåsan.

3. Efter prostata biopsi inte tidigare än 6 veckor.

4. Efter operation på prostata, inte tidigare än 6 månader.

5. Begränsa i mat i 3 dagar fet, stekt, alkohol.

6. Efter sista måltiden ta minst 8 timmar.

Hur många dagar har PSA gjort?

Alla män över 45 år rekommenderas att ta PSA en gång per år, för att kunna diagnostisera prostatacancer tidigt.

Om PSA är förhöjd bör du kontakta urologen för ytterligare undersökning för att ta reda på orsakerna till förändringen i denna analys.

Hälsa åt dig. Med vänliga hälsningar, Dr Khodakov Alexander Anatolyevich.

Svar på frågorna kommer att publiceras inom 12 timmar. Tack för din förståelse.